Revista Vall Blanca

Page 1


Ă?NDEX

Revista maquetada pels i les alumnes del taller de Reprografia de TVA. La foto de la portada ĂŠs d'Alis, l'alumna del taller. Juny 2012 - Curs 2011/2012


HOLA A TOTS I TOTES SALUTACIÓ DE L’EQUIP DIRECTIU Aquest curs, el que recordarem com el de l'any de la carrasca, ha estat molt intens i ple de novetats, unes ens enfronten a la crisi, que tots i totes estem patim, i altres ens han demostrat que els i les professionals de l’educació continuem treballant per mantindre la qualitat de l’educació, renovar i mirar cap al futur. Cadascú ha posat el millor de la seua part: l'alumnat, les famílies i l’AMPA han col·laborat amb el centre donant suport a activitats i iniciatives. Tots junts i juntes podem continuar fent camí per a que, com demostra el nou logotip del centre, les arrels de l’educació siguen fortes ja que els fruits són les persones que ara estan formant-se per adquirir les màximes capacitats personals i socials. És el moment de reflexionar sobre el que hem fet i de preparar un nou curs. Mentrestant, gaudiu de la segona edició de la Revista Vall Blanca, segur que passareu una estona molt entretinguda. Bones vacances a tots i totes! L'equip Directiu. Ana

i

Noelia

3


AULA 1 HOLA A TOTS I TOTES! Som els alumnes de l'Aula 1. Ens diem: Rafa, Jordi, Ismael, Vicente, Roc i Maycol i sempre ens acompanyen Laura i Gloria. També ens agrada molt que vinguen a l'aula a ajudar-nos: Inma, Enri, Pilar, Begoña, Gabriel, Laura A., Sandra i Lorena. Moltes gràcies! A més volem enviar des d'aquesta revista un petó a Bea i Yolanda, ja que ens recordem molt d'elles encara que ja no siguen les nostres educadores. La nostra classe és molt gran: té un racó per a jugar, un altre de treball (també anomenat racó TEACCH), un lavabo per rentar-nos, un ordinador, una llitera i un matalàs inflable molt gran per a fer relaxació i prestatgeries amb llibres i jocs. Ens agrada treballar en grup, per això al mig de l'aula estan els nostres pupitres. Cada dia, en arribar al centre, entrem a l'aula molt contents. La primera tasca és dir i posar la data, l'oratge que fa, el menú del menjador i passar llista. Després esmorzem i anem al bany. A continuació ja ens posem a treballar: de vegades llegim contes, juguem amb puzzles, encaixables, ... o pintem. Quan eixim al pati ens agrada estar amb els nostres companys del centre i els adults que allí treballen. Tots ens saluden i ens conten coses! Després del pati anem a l'aula a fer fitxes per a aprendre coses noves; aquest curs hem treballat temes com: la salut i la higiene, els oficis, les plantes, a més de moltes més coses. De vesprada, després de raspallar-nos les dents fem manualitats, música-ball, relaxació, anem al taller d'Estimulació Basal.

4


També anem al taller de Teatre. Esperem passar-ho tan bé representant "La Bella i la Bèstia" a final de curs com ho vam fer per Nadal amb l'obra del Betlem! Els divendres fem vesprada de cine, “El Rei Lleó” és la nostra pel·lícula preferida. Al centre ens agrada molt anar a fer encàrrecs al taller de Reprografia i els divendres anar a cafeteria on els nostres companys de les aules 5 i 6 preparen els entrepans i begudes per a esmorzar tots junts. Alguns de nosaltres anem amb Alicia a l'aula d'AL i altres a Fisio amb Paqui i Mª Jesús. El nostre centre és molt gran i bonic. Ens agrada treballar-hi tots junts per a aprendre moltes coses i anar creixent.

TEXT

5


AULA 2 QUI SOM

Som un grup de persones amb ganes de treballar, ensenyar i aprendre. Som xiquets i xiquetes, mestres, educadores, fisioterapeutes, logopedes, mares i pares… Tots hem format part de l’ aula 2 els cursos 2010-2011 i 2011-2012 al CEE Vall Blanca d’Ontinyent. Compartim una entretinguda tasca: Viure el dia a dia! I…QUÈ FEM EL DIA A DIA?

6


Treballem cada dia seqüenciant les nostres activitats en agendes de temporalització, per poder anticipar i conèixer el que s’espera de nosaltres. Ací tots ens comuniquem de maneres molt diverses, amb el suport dels Sistemes de Comunicació Alternativa, mitjançant el gest, el llenguatge oral… com diem per ací… TOT SUMA! Avancem al nostre ritme, augmentant els nostres coneixements, millorant el nostre comportament, sent cada vegada més autònoms en allò que ho podem ser, relacionant-nos amb la resta cada vegada amb major facilitat, en definitiva, anem creixent per fora… i per dins també!

Aquest curs a la nostra aula hem viscut moltes experiències que a tots i totes ens han enriquit… Hem buscat a Pepet l’esquelet en Halloween, hem celebrat l’arribada del Nadal, hem gaudit al taller d’estimulació multisensorial, hem treballat els oficis i visitat la cuinera, hem treballat les plantes: sembrant una planta i tenint-ne cura d’ella, hem preparat amb il·lusió les nostres representacions teatrals, i…. ens hem convertit en: AUTÈNTICS CUINERS! Hem muntat el nostre propi taller de cuina on, amb la meravellosa col·laboració de les nostres famílies que ens han dut a comprar la comanda, hem preparat suculents berenars amb el suport d’Inma, Cristina i Noelia. Hem fet batut de maduixa i plàtan, entrepans de pernil, xoriço, salsitxa, sobrassada, paté, hem fet també macedònia de fruites, suc de taronja… i desprès ens ho hem menjat i begut tot! Què be….

7


AULA 3 TALLER DE CUINA Els alumnes del aula 3 han participat al llarg del present curs en el taller de cuina on s'ha treballat la preparació de entrepans, sanwichs calents i gelats, sucs i gots de llet, per a desenvolupar la seua autonomía personal. Açí els vegeu en una de les tasques.

PREMIS DE DIBUIX Al mes de febrer la Societat de festes del Santíssim Crist de l'Agonía, celebrà un concurs literari i de dibuix i pintura per als escolars d'Ontinyent. El centre va presentar treballs dels seus alumnes i el resultat va ser el següent: • 1er premi tècnica. Marcos Sanz • 1er premi originalitat: Jorge Silla • 2ón premi tècnica: Rosana Balbastre • 2ón premi originalitat: Quim Martínez Des de açí felicitem a tots ells, Enhorabona !! 8


ROSANA GUANYA UN CONCURS DE DIBUIX El passat curs la comparsa de Moros Marins va convocar un concurs de dibuix , per elaborar un calendari solidari a favor de Aspanion, dins de les seues activitats programades per a la Capitanía de les pròximes festes. A cada centre se li va adjudicar un mes de l'any per a fer el dibuix en el qual hi havía que reflectir la festa o activitat pròpia del mes, incloent el personatge del Moro Marí. A nosaltres ens van adjudicar el mes de desembre. El resultat va ser que guanyà Rosana, a la que podeu veure en la entrega de guardons. Açí teniu el seu dibuix guanyador.

9


AULA 4 SOM L'AULA 4 Som Nacho, Ana, Jorge, Ismael, Izan, Alba, Pablo i Quim. Vam començar el curs en setembre amb il·lusió i ganes. Tenim de mestra a Carmen i d’educadora a Begoña.

Hem participat en activitats de centre com “El Bou” i “El dia de L’Arbre” plantant una bresquillera.

10


Hem treballat a l’aula els contes

També hem estudiat els aliments, els oficis i les plantes. Hem fet matemàtiques i llengua

I també hem gaudit de jocs i esport.

BONES VACANCES I FINS EL PROPER CURS!

11


AULA 5 SÚPER ÀNGEL Àngel és un xic que val per a tot: com ajudant de conserge, inagurador oficial o repartidor de documents al centre entre altres activitats... A més a més, neteja els "draps bruts" del centre a l'aula llar. ¿QUÈ FAREM SENSE TÚ? Aquest curs ens acomiadem d'Àngel que du al centre des del 1995 i molt al seu pesar els anys passen per a tots i ell ja ha complit els 21 anys. Així és com textualment vol despedir-se : "Adiós a todos un beso de mi parte. Este es el mejor colegio del mundo porque es donde tengo a mis amigos." Adéu Àngel

12


BAR PREPAREM ELS ESMORZARS DELS DIVENDRES Som l'aula 6 de TVA i Secundària. Tenim un bar en el Centre. Tots els divendres ens dediquem a fer entrepans (tonyina en olives, salsitxa i xoriç, pernil en tomaca), també fem sandvitx de (nocilla, paté i sobrassada).

Preparem la picaeta i tots els i les alumnes i professionals munten a comprar l'esmorzar i menjar-se'l tots junts en el bar que hem habilitat. També tenim servei de cafeteria fem cafès i infusions.

Després quan acabem del pati entrem a netejar el bar i deixar-ho tot net i aseat. I al final passem per les classes a cobrar als i les professionals del Centre per a arreplegar uns dinerets i poder fer una festa de fi de curs.

13


AULA 6 ELS PRIMERS AUXILIS Sóc David, alumnes de l'aula 6, i vaig a fer una demostració de primers auxilis. DEFINICIÓ: Procediments de caràcter immediat, limitat, temporal, professional o de persones capacitades o en coneixements tècnics que es brinden a qui es necessita d'un accident de tràfic o malaltia sobtada. QUÈ SÓN ELS PRIMERS AUXILIS? Són totes les tècniques que s'han de fer en qualsevol accident fins que arribe el personal especialitat, com cures, hemorràgies.... El primer que s'ha de fer és seguir les tècniques d'actuació PAS Protegir Alertar Socórrer i cridar al 112 en tots els casos. Mentre ve l'ambulància i si el pacient entra en parada respiratòria s'ha de fer RCP respiració cardiopulmonar: són 2 insuflacions i 30 compressions toràciques. Tot això en un temps de 100 per minut en una persona.

RACÓ DEL COR Poesia 1 A veces me pongo a pensar que no existe en el mundo una persona como tú. Desde el primer momento en que te conocí, despertaste el sentimiento más hermoso que he llegado a concebir en mi corazón, ese sentimiento tan hermoso, tan especial tan maravilloso es "el amor "; sólo un sentimiento que una sola persona me he hecho sentir...

Poesia 2 Es un sentimiento tan profundo que cada vez que te veo siento esa alegría, esa felicidad, esa energía que me dice que eres lo que siempre soñé, que me hace vibrar de felicidad, que me hace sentir lo hermosa que puede ser la vida solamente estando a tu lado...

Poesia 3 Por qué se me ocurrió quererte si sé que no puedo tenerte.

Poesia 4 Eres lo más maravilloso de mi vida y lo que más quiero en el mundo.

Autora: Ana Sánchez

14


QUÈ ÉS L'ANIME? QUI SÓN ELS OTAKUS? El manga són dibuixos japonesos com Shin Chan, Oliver i Benji i Naruto… Jo vaig conèixer el manga des que era una xiqueta. Vaig conèixer la sèrie inuyasha que feien a la televisió catalana. Després vaig conèixer una altra i vaig continuar veient manga. A mesura que vaig anar creixent vaig anar coneixent més sèries d'anime. Un dia un amic em va ensenyar una sèrie i em va canviar la vida, és “efecte papallona”. L'anime ensenya valors de la vida i filosofia com per exemple que les coincidències no existeixen, sols allò que és inevitable. Jo encara no entenc perquè vaig conèixer el manga, em pareix un misteri. Per exemple: en “Wolf and spice” és com viatjar però sense moure't de casa. És una sèrie que transcorre en l'edat mitjana, també hi ha moltes sèries d'amor i comèdia romàntica. A vegades t'identifiques amb algun personatge. També ens ensenya els costums dels japonesos en el menjar, en el comportament, en l'escola… ells seuen a terra amb coixins, dormen en uns futons a terra. Hi ha un grup de música que són cinc xiques que formen un grup per a tocar musica k-on (keion) Yui Hirasawa( gibson les paul tradicional) Mio akiyama (fender american standard jazz bass) Ritsu tainaka yamaha Hip Gig compacta de 4 piezas Tsumugi Kotobuki. Els otakus (la gent que li agrada el manga i l'anime) es compra manga (llibret xicotet il·lustrat amb la sèrie d'anime) i també es compra figures de sèries de manga i van al saló de manga que es celebra a València. Allí pareix un altre món. Jo sóc una otaku. Els otakus som persones normals i no som gent rara sols som diferents de la societat. Tenim personalitat, tenim clar el que ens agrada. Jo pense que l'anime és l' última llum d'esperança que queda en aquest món. De vegades l'anime és una cosa molt trista però també és una cosa molt bonica. Autora: alis-chan

15


REPROGRAFIA VALL BLANCA

http://reprografiavallblanca.blogspot.com 16


TALLER DE TEATRE AQUEST CURS TOT L'ALUMNAT HA PARTICIPAT AL TALLER DE TEATRE En Nadal les aules 1,2,3 i 4 varen representar un “Betlem vivent” i les aules 5 i 6 van interpretar varis nadales populars amb la flauta dolça. En aquest taller treballem la dramatització, confecció de decorats i disfresses, la memorització de textos, l’expressió corporal, el ritme i la música. Per a la representació de final de curs, les aules 1,2,3 i 4 representaran “ La Bella y la Bestia” i les aules 5 i 6 organitzaran l’acomiadament dels i les alumnes amb una gran sorpresa. Vos esperem!

PQPI JARDINERIA

17


PQPI JARDINERIA CAP A LA FI DEL CAMÍ Els primers mesos de curs parlàvem de com anàvem fent camí. Posant pedra rere pedra anàvem avançant encara que els alumnes no prengueren consciència del tot. Ara queden pocs dies de curs i el camí es veu verd, i ple de floretes. Hem posat totes les pedres que hem pogut i hem arribat on estava previst. El camí continuarà l'any pròxim, i si tot va bé, la resta de les seues vides. Si el camí s'acabara en només un curs, podríem pensar que és un repte impossible i ens desmotivaríem. Són massa coses les que volem ensenyar i poc el temps per a fer-ho, encara que li dedicàrem -que quasi ho fem- tot el nostre temps. Enguany els alumnes de PQPI han aprés algunes coses, com que poden anar un poc més enllà. Han fet algunes coses noves, han fet camí. La dura feina feta durant el curs ara no es veu però sense ella res haguera sigut possible. La funció del professor de jardineria es mostrar que tot es pot fer, però que costa molt i per això té mèrit fer-ho. Ensenyar “com fer-ho" ja és més fàcil. Jesús, Mounir, Maria, Marta, Juan i Iñaki són molt bons alumnes, és important que tiren cap avant seguint el seu camí i, sobretot, que sempre tinguen algú que els anime a fer-ho! Visiteu el nostre blog:

http://pqpi-jardineria.blogspot.com

18


L’ANY DE LA CARRASCA A principi d’any varem anomenar de forma simbòlica aquest any 2012 amb la denominació de “Any de la Carrasca”. Es volia remarcar la importància de la carrasca com arbre de valor etnogràfic i simbòlic en la flora mediterrània en general i en la nostra Vall en particular. El simbolisme prenia forma en la carrasca de la entrada del centre, que durant molt de temps havia estat maltractada, amb asfalt fins al seu peu i cotxes aparcant a la seua vora. La carrasca tenia mal aspecte, estava debilitada i tenia vàries plagues. Després de algunes tasques, que probablement no han sigut gran cosa, ara es troba reverdida i amb un aspecte més saludable. De vegades dignificar i enfortir fa més que aplicar productes químics. Enguany, en jardineria hem procurat millorar els jardins i fer un hortet, però sobretot hem tractat de donar-li sentit al que fem. Hem volgut atreure l’atenció cap al món natural de manera visual, aprendre fent, explicant el processos amb xicotets contes i buscant sovint la vessant terapèutica de la jardineria. Però per damunt de tot, donant-li la perspectiva laboral que correspon a un Programa de Qualificació Professional Inicial, el qual busca, entre altres objectius, que els i les alumnes aconseguisquen competències professionals d’acord amb les seues possibilitats, reconeixent-se a ells mateixos com a persones valuoses capaces d’aprendre i treballar amb els altres. Clement Córdoba

19


MESTRA DE SUPORT OBRIM LA MENT A LA COMUNICACIÓ Quan comença un nou curs escolar, hem de plantejar-nos noves metes per a treballar amb el nostre alumnat, adaptar-nos a les seues necessitats i facilitar-los el treball. Per a nosaltres, els mestres, cada curs és una nova experiència positiva d'aprenentatge. Aquest curs, se'ns plantejava la necessitat de fer un pas més endavant en el tractament de persones amb trastorn de l'espectre autista (TEA), per tant, hem aprofitat per fer un grup de treball anomenat “Elaboració de materials TEACCH a l´aula i als tallers laborals”. Què és el TEACCH? És un programa dirigit a ajudar a les persones amb TEA i les seues famílies. Per què s'utilitza aquesta metodologia? Perquè facilita la comprensió i expressió del llenguatge a les persones amb dificultats de comunicació, els ajuda a centrar la seua atenció, a organitzar el temps i l'espai i a controlar els estímuls sensorials del seu entorn. En què consisteix? En un ensenyament estructurat tenint en compte les capacitats i interessos dels alumnes. Com hem aplicat aquesta metodologia al nostre centre? Hem senyalitzat el centre amb pictogrames i preparat diferents racons per a l'alumnat amb TEA. Fent ús dels pictogrames d'un sistema alternatiu i augmentatiu de comunicació com és ARASAAC. Com podem preparar activitats seguint aquesta metodologia? Amb tots els materials reciclats que podem tindre per casa, com botelles, cartró, caixes, pinces,... i molta creativitat. Ací teniu uns pocs exemples:

Fins ací, un xicotet resum de la metodologia TEACCH. De segur que si feu una ullada a aquest mètode, trobeu alguna tasca interessant per a poder aplicar amb els vostres fills, perquè és un mètode molt útil per a molts.

20


INFORMÀTICA AULA DE INFORMÁTICA EN CEE VALL BLANCA Hemos aprendido a escribir en el programa Open Office, hemos hecho presentaciones, hemos navegado por Internet, hemos instalado el antivirus, hemos aprendido a utilizar el USB. AULA 4

AULA 3

Autor: Izan

21


AUDICIÓ I LLENGUATGE RÀDIO VALL BLANCA SALUDA Aquest curs ha començat a emetre RÀDIO VALL BLANCA. Una ràdio promoguda pel Servei d’Audició i Llenguatge en la qual participen els i les alumnes que hi assisteixen. Tots els dies pel matí, una vegada l'alumnat entra a les aules iniciem la programació de Radio Vall Blanca donant el bon dia i explicant l’oratge i les notícies destacades per a eixe dia. Cada dia el locutor/a utilitza la plantilla de salutació per a estructurar el missatge de bon dia.

22


EMISSIÓ SETMANAL DE RÀDIO PATI Els i les alumnes d’Audició i Llenguatge formen equips per tal de preparar l'emissió setmanal del programa. Durant la sessió prèvia a l'emissió del programa els equips preparen els continguts: aniversaris, notícies de la setmana i música dedicada. El dia d'emissió és el dimarts a l’hora de l’esplai per això aquest programa l’anomenem “Radio Pati”.

23


FISIOTERÀPIA LA FISIOTERÀPIA EN EDUCACIÓ ESPECIAL Des del Servei de Fisioteràpia atenem a alumnes de 0 a 21 anys. Les sessions són individuals o compartides. També dirigim un grup d’esquena i participem en el taller d’estimulació basal i multisensorial. A l'inici de curs realitzem una valoració per a programar els objectius prioritaris de cada alumne, amb la finalitat que siguen el més funcionals possibles i que puguen realitzar activament el major nombre d’activitats. Intentem treballar les tècniques de fisioteràpia d’una forma lúdica adaptades a la seua edat cronològica. És important treballar en equip i coordinar-nos amb la resta dels professionals per a seguir una mateixa línia educativa.

GRUP D’ESQUENA Dirigim un grup d’esquena format per 7 alumnes amb algun tipus d’alteració de la postura o problemes d’esquena: escoliosi, cifosi, hiperlordosi, desequilibris musculars, etc. La finalitat d’aquest grup és millorar el to muscular i la flexibilitat i ensenyar-los les postures correctes en les diferents activitats de la vida diària. És molt important que apliquen aquest tipus de treball en el dia a dia.

24


ESTIMULACIÓ BASAL I MULTISENSORIAL Participem en un taller d’estimulació basal i multisensorial. L’estimulació basal pretén recolzar, acompanyar i facilitar el desenvolupament global per als alumnes amb discapacitats més greus i permanents. Hem de saber escoltar-los i veure les necessitats de l’alumne en cada moment. És un concepte de 24h, no un mètode o tècnica aïllada. Hi ha 3 àrees bàsiques de percepció: - Somàtica: sentir el “jo” corporal a través de la pell. - Vibratòria: sentir la part interna del cos a través dels ossos. - Vestibular: Integrar els canvis del cos en relació a l’espai. També hi ha altres àrees de percepció que es treballen en l’estimulació multisensorial com: olfactiva, tàctil, auditiva, gustativa i visual.

25


PSICOPEDAGOGA EL BENESTAR EMOCIONAL Des del Servei Psicopedagògic Escolar volem aprofitar este espai per a fer una reflexió i autocrítica de la tasca educativa que tant pares com a docents desenvolupem envers els infants i adolescents. En la nostra labor educativa sembla imprescindible desenvolupar una gran sensibilitat que ens possibilite una verdadera comunicació més enllà de les paraules i ens porte a prioritzar el benestar emocional dels nostres educants. Aquest desig queda reflectit en la següent adaptació d’un poema de Gianni Rodari: “Un dia viatjant de Morella cap Albaida, vaig vorer un home amb una orella verda. Ja jove no era, ben madur semblava, malgrat l’orella, que verda continuava. Em vaig aproximar al seu costat per a observar el fenomen ben mirat. Li vaig preguntar: Senyor, vosté té ja una certa edat diga'm, aquesta orella verda, li és d’alguna utilitat? Em va contestar amablement: jo ja sóc persona vella, dons de jove sols tenia aquesta orella. És una orella de xiquet que em serveix per a oir coses que els adults mai es paren a sentir: Escolte el que els arbres diuen, els ocells que canten, les pedres , els rius i els núvols que passen; Escolte també als xiquets quan conten coses que a una orella madura semblen misterioses…”

26


EDUCADORES UNA TASCA IMPRESCINDIBLE Som les Educadores d'Educació Especial del CEE Vall Blanca Ontinyent. Aprofitem aquest primer número de la revista per presentar-nos i explicar un poc en què consisteix el nostre treball. El servei el integrem cinc professionals (Laura Albert, Laura Ferrando, Cristina Ferrero, Begoña Barberá i Enri Pla) i ens dediquem, principalment, a fomentar l'autonomia personal dels nostres alumnes mitjançant l'aplicació de programes d'higiene personal, alimentació i hàbits de salut. Aquesta autonomia passa tant perquè aprenguen a fer servir correctament els coberts al menjador, com que controlen esfínters, que tinguen un bon aspecte o sàpiguen vestir-se i arreglar-se. Cal puntualitzar que es col·labora amb tots els professionals (fisioterapeutes, tutores, mestres d'audició i llenguatge...), depenent de les necessitats de cada alumne en la implementació dels diferents programes duts a terme al centre. Comptem amb ajudes tècniques i material específic. Dins de l'aula col·laborem en les activitats que es realitzen, així com en els tallers que es duen a terme al llarg del curs. Aquest curs hem rebut a dos estudiants en pràctiques (Alba Casanova i Lorena Tudela) del Cicle d'Atenció Sociosanitària. Ha estat tota una novetat i una experiència gratificant. Des del servei ens agradaria destacar la seva eficiència i les seves ganes d'aprendre, la ràpida integració al centre i la bona acceptació per part dels i les alumnes.

27


SAAPE QUÈ ÉS SAAPE? SAAPE és un Servei d’Atenció Ambulatòria i/o prèvia a l’Escolarització. Ambulatòria perquè els pares acompanyen als seus fills i filles fins al Centre per a rebre els tractaments. Prèvia a l’Escolarització, perquè una vegada als Centres educatius aquests seran els encarregats de proporcionar els recursos necessaris. El SAAPE està format pels següents professionals: • Directora com a coordinadora de l’equip • Mestra d’Audició i Llenguatge • Mestra de Pedagogia Terapèutica • Fisioterapeuta • Psicopedagoga del SPE • Metgessa del SPE • Educadora L’edat dels alumnes atesos va de 0 a 3 anys per a Estimulació Global i Audició i Llenguatge. Ampliant-se l’edat, si cal, en l’atenció de Fisioteràpia fins als 12 anys. Aquestes són les nostres aules:

Estimulació Global Audició i Llenguatge

28

Fisioteràpia


NOTÍCIES XXV TROBADA D’ESCOLES EN VALENCIÀ Enguany hem celebrat la XXV TROBADA D’ESCOLES EN VALENCIÀ de la Vall d’Albaida. El nostre centre va col·laborar amb la comissió organitzadora. Mestres, pares, mares i alumnes del centre participaren en la presentació, en la cercavila, en el taller i en el repartiment dels records de la Trobada a les entitats participants. El dia 31 de març, en el parc Ausiàs March d’Ontinyent es muntaren més de 100 tallers, hi hagueren moltes actuacions i activitats d’animació. Entre elles estava el taller del nostre centre “Sembrar per a recollir”. El taller va utilitzar els pictogrames d’Arasaac per a seqüenciar les tasques a fer. Cada participant no tenia més que seguir-los intuïtivament. Vora 300 xiquets i xiquetes plantaren julivert. Recordem que per a recollir cal sembrar, si retallem i retallem res brota. Allí recollirem el premi Sambori que hem guanyat pel conte “La Sirena”.

CAMPANYA MUNDIAL PER L’EDUCACIÓ 2012

La Campanya Mundial per l’Educació (CME) ha organitzat la Setmana d’Acció Mundial per l’ Educació (SAME) del 23 al 29 d’abril. Les aules 4,5 i 6 hem participat en aquesta activitat: assistint a una xerrada des d’Escoles Solidàries d’Ontinyent, desenvolupant activitats al llarg de la setmana en l’aula i amb l’elaboració en grup de la “Gran Imatge”. Des de l’organització van agrair la nostra participació.

29


HIDROTERÀPIA INAUGURACIÓ SALA D’HIDROTERÀPIA Amb l’ànim de millorar la qualitat de l’atenció als i les alumnes, aquest curs hem substituït el tanc de “Hubbard” per una banyera d’hidromassatge individual. Principalment per dos motius: - Estalviar energia i aigua. - Evitar la proliferació de gèrmens que poden produir infeccions. Fins ara, cada vegada que un alumne necessitava hidroteràpia calia que un adult entrara amb ell, a més a més, per a aprofitar la càrrega del tanc es feien sessions amb 2 o 3 alumnes, amb el risc que comportava. Després del procés de sol·licitud i autorització pertinents, per fi hem inaugurat !!!!!

30


NATACIÓ NATACIÓ A LA PISCINA COBERTA D’ONTINYENT Aquest curs hem pogut donar continuïtat a una activitat que enriqueix molt al nostre alumnat: la natació a la piscina coberta. Cal agrair el bon comportament de l’alumnat, la implicació dels monitors, la predisposició de mestres acompanyants que donaren suport dins i fora de la piscina, i també la col·laboració d’alguna mare que va fer possible que alumnes amb menys autonomia pogueren provar a participar també enguany. Dit açò… ENTREVISTEM ALS MONITORS DE LA PISCINA!! “Nosaltres som socorristes i monitors de natació. La nostra tasca es... - Ensenyar-los a nivell bàsic,els diferents estils de natació. - Motivar-los a fer esport treballant de manera lúdica. - Treballar en grup per a mantindre una bona relació amb els companys. - Passar-ho be! Ha sigut molt gratificant treballar amb ells,tenen alguna cosa molt especial i ens transmetien ganes de treballar, il·lusió i alegria. Esperem vore'ns prompte i que practiqueu aquest esport ja que pot ser molt divertit. Gràcies per participar en aquesta activitat!!” Mª Carmen, Raquel, Fanny Vicent i Juanmi

GGGG

31


AMPA EN L'EDUCACIÓ ÉS POSSIBLE L'ÚS NO SEXISTA DEL LLENGUATGE Som moltes les persones que cada dia busquem termes existents a les nostres llengües cooficials per poder expressar-nos d’una forma incloent, és a dir, tenint en compte a més del cinquanta per cent de la població que som les dones i les nenes. Hi ha qui diu que l’ús del genèric masculí és únicament una qüestió “d'economia del llenguatge” i que una de les nostres llengües, concretament la castellana, no és sexista. Tenen raó: la llengua castellana no és sexista, però sí ho és la utilització que fem de la mateixa amb l’ús indiscriminat del genèric masculí. Les nostres llengües, les dos, tenen suficients vocables i expressions que podem utilitzar correctament, sense caure en el sexisme lingüístic però és necessita voluntat i constància per a fer-ho. L’actual legislació en matèria educativa ja parla d’un ús adequat dels llenguatges que avanci cap a models educatius inclusius, igualitaris i no sexistes. Bé, una altra cosa del que se’ns acusa a qui pretenem demostrar que l’ús del genèric maculí no és inclusiu és estar sempre fent duplicitats (professores i professors, les xiquetes i els xiquets, etc...) o utilitzant articles barrats tipus el/la. I què dir de l’ús del símbol de l’arrova (@) o de l’ics (X). Estos símbols corresponen al llenguatge informàtic i al matemàtic. Però tornem al tema de l’economia. Quina diferència existeix entre anomenar als alumnes d’un centre i anomenar a l’alumnat? En la primera expressió a l’espai simbòlic només s’inclouen als xiquets i nois adolescents, deixant completament fora d’eixe espai simbòlic a totes les xiquetes i noies adolescents i, segurament sense cap voluntat de fer-ho. Quan no tenim la oïda acostumada, potser no ens en adonem del que passa, però vaig a ficar un exemple per demostrar el que vull dir: De bon segur que si a un claustre d’una escola on també hi ha personal tècnic, d’administració i serveis o personal fent tasques de monitoratge de qualsevol tipus amb l’alumnat i aplegara un persona estranya i anomenara a tot el personal com a professorat del centre, algú s’encarregaria d’explicar-li que totes les persones que allà estan son personal docent o professorat i que hi ha diferents tipus de personal treballant al centre. Doncs açò és el mateix. Hi ha diferents tipus d’alumnat: hi ha xiquetes i xiquets, o el que és el mateix, hi ha alumnat. De la mateixa manera que hi ha personal docent i personal tècnic o d’administració i serveis, o de neteja o de consergeria, hi ha també mares i pares i conjuntament han de treballar valors igualitaris per transmetre’ls al conjunt de l’alumnat, perquè tot eixe conjunt de persones formen la comunitat educativa o escolar que és qui ha de vetllar per una educació basada en valors igualitaris que ha d’aportar a l’alumnat ferramentes sòlides per poder defensar eixos valors d’igualtat, col·laboració, solidaritat, respecte, etc... que permetran, amb el temps, millorar la nostra societat.

32


EL MENJADOR LA RECEPTA DE TRINI PASTISSETS D'AMETLA INGREDIENTS

COM ES FA Batre la farina amb l'ou i els sucre. Pastem bé i fem unes boletes de la mesura que volem els pastissets. Com que és una pasta molt apegalosa utilitzem un plàstic per a formar els pastissets. El carabassat i el rovell es posen a foc fort fins que comença a bullir. Aleshores s'abaixa el foc al mínim i el deixem coure 10 minuts, sense parar de batre en cap moment. Deixar gelar. Estirar la pasta farcir i formar el pastisset. posar-ho damunt d'oblees, pintar amb rovell i posar al forn a 150º uns 20 minuts, fins que s'assequen.

VOS PRESENTEM A L'EQUIP DEL MENJADOR DEL CURS 2011/2012 33


AGRAÏMENTS En aquesta plana volem agrair a totes aquelles persones i entitats que han col·laborat de manera activa amb nosaltres aquest curs, la seua bona predisposició. Gràcies a les famílies per participar de les activitats del centre, per acudir a la trobada d’escoles en valencià, pels comentaris que publiquen als blocs i al facebook… gràcies a la vostra implicació feu que la nostra tasca es veja recompensada i que els vostres fills i filles senten que des de casa valoren molt allò que fan. Gràcies a l'AMPA, que com a entitat ha col·laborat en la realització de moltes activitats que han disfrutat els i les alumnes. Gràcies a l'Excel·lentíssim Ajuntament d'Ontinyent per la seua implicació amb el nostre centre, donant suport a moltes iniciatives i propostes educatives. Gràcies a les empreses de transport Autocars Pla i Autobusos La Concepción; a l’empresa Vivers La Baronia, per acollir les pràctiques de l’alumnat del PQPI i col·laborar amb el desenvolupament d’aquest programa; a l’empresa Vicatex NV SL, per la seua donació de material. Gràcies al tot l’equip educatiu del centre (equip directiu, tutors, tutores, educadores, mestra de reforç, d’audició i llenguatge, professors tècnics de TVA i PQPI, fisioterapeutes, psicopedagoga, mestra de religió, alumnat en pràctiques del mòdul socio-sanitari, conserge i equip de menjador) que han treballat a diari pel bon funcionament del centre i per tal que l’alumnat reba un ensenyament de qualitat. Gràcies als alumnes i les alumnes que com sempre tanta estima ens han mostrat, tot i l’esforç que suposa superar barreres cada dia, per intentar créixer com a persona en aquest món tan complicat… Ens acomiadem aquest curs amb un text enviat per un pare, text que va suposar un bufit d’aire fresc per continuar endavant amb alegria!!

MOLTES GRÀCIES!!!

34


PASSATEMPS

35


36