Page 1

www.reporterul.ro

Tel. 0371.463.779

Anul I • Nr. 1 • 16-22 noiembrie 2011

reporterul@gmail.com

Ministerul Sănătăţii ne îndeamnă la sex pagina 4

«Bătaie» pe clienţi între Kaufland şi Carrefour

Deschiderea hipermarketului Carrefour Botoşani a revigorat comerţul din municipiu. Această luptă pentru a câştiga cât mai mulţi clienţi a început luni seară, când s-a organizat «Noapte albă la Kaufland». Hipermarketul promitea în acea noapte «preţuri incredibil de mici» la anumite produse. În acest timp, se făceau ultimele

Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se acordă pentru fiecare copil născut pagina 5

pregătiri pentru deschiderea oficială a hipermarketului Carrefour. Chiar dacă se anunţase că uşile retailului se vor deschide marţi dimineaţă la ora 08.00, pentru a se evita îmbulzeala s-a hotărât ca să se dea drumul cumpărătorilor la ora 07.30.

pagina 3

Ai grijă cu cine vorbeşti pe Yahoo Messenger pagina 9


2

16-22 noiembrie 2011

FĂ-ŢI CUNOSCUTĂ AFACEREA! NU LĂSA PE ALŢII SĂ ŢI-O IA ÎNAINTE!

FOTOGRAFUL DE SERVICIU

SPUNE OAMENILOR DE AFACEREA TA ÎN ACEASTĂ CASETĂ DIN ZIAR! CU DOAR 40 DE LEI/CASETĂ (fără TVA) TU BENEFICIEZI DE 4 APARIŢII ÎN ZIAR ŞI PE SITE. Relaţii: reporterul@gmail.com NU RATA SĂ CITEŞTI ÎN FIECARE ZI ŞTIRILE CARE TE INTERESEAZĂ PE

Preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, le-a transmis celui mare şef de la PSD Victor Ponta şi «bunicuţei» Ion Iliescu următorul mesaj de dragoste: «Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau!»


16-22 noiembrie 2011

3

«Bătaie» pe clienţi între Kaufland şi Carrefour

Deschiderea hipermarketului Carrefour Botoşani a revigorat comerţul din municipiu. Această luptă pentru a câştiga cât mai mulţi clienţi a început luni seară, când s-a organizat «Noapte albă la Kaufland». Hipermarketul promitea în acea noapte «preţuri incredibil de mici» la anumite proPromoţii sub aşteptări la Kaufland «La noaptea albă» organizată de Kaufland au venit în jur de 4.000 de oameni cu dorinţa de a achiziţiona unul din produsele aflate la promoţii. Însă aceste promoţii nu au fost foarte ademenitoare pentru cumpărători, o parte dintre ei optând pentru achiziţionarea unui număr mic de articole. Fructe de sezon, băuturi energizante şi răcoritoare, zahăr şi ulei, aceasta a constituit varietatea de articole cu preţ redus care au avut mare căutare. Tensiunea a fost accentuată la apropierea de casele de marcat, unde toţi doreau să plătească mai repede şi să meargă acasă cu produsele. Parcarea a devenit neîncăpătoare pentru clienţi, iar patrule de jandarmi au controlat liniştea zonei, o maşină de pompieri fiind pregătită să acţioneze în caz de incendiu.

Îmbulzeala de luni noapte spre marţi a atras atenţia şi mijloacelor media naţionale. De la Realitatea TV şi Antena 3 până la Cancan au redat îmbulzeală isterică de la hipermarketul care a încercat să contracareze intrarea pe piaţa botoşăneană a francezilor de la Carrefour.

Îmbulzeală şi la Carrefour Marţi dimineaţă, cel de-al 25-lea hipermarket Carrefour din ţară şi-a deschis porţile pentru botoşăneni. După doar câteva ore, parcarea magazinului a devenit neîncăpătoare, iar spre seară clienţii unităţii au fost nevoiţi să-şi lase maşinile în parcările din cartiere, în timp ce agenţii rutieri abia mai făceau faţă numărului mare de maşini. La un moment dat, coada de maşini abia dacă se mai mişca, din cauza celor care aşteptau să se elibereze locuri în parcare.

duse. În acest timp, se făceau ultimele pregătiri pentru deschiderea oficială a hipermarketului Carrefour. Chiar dacă se anunţase că uşile retailului se vor deschide marţi dimineaţă la ora 08.00, pentru a se evita îmbulzeala s-a hotărât ca să se dea drumul cumpărătorilor la ora 07.30. În aproximativ jumătate de oră în complex intraseră deja în jur de 600 de botoşăneni, conform estimărilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. În interior oamenii au fost întâmpinaţi cu tort şi baloane, acestea din urmă fiind acordate de doi băieţi cu picioroange. Un soi de pirat întreţinea atmosfera, iar Sofia

Vicoveanca dădea autografe. În jurul orei 8:20 la intrarea în hypermarketul propriu-zis era deja o îmbulzeală imensă, un sortiment de bere având foarte mare succes. Carrefour Botoşani are program zilnic 8:00-22:00, însă pentru început centrul va fi deschis până la 12 noaptea.


4

16-22 noiembrie 2011

Ministerul Sănătăţii ne îndeamnă la sex Sex pentru sănătate prescris de ministru şi cură de sex recomandată de o vedetă. Un îndemn de la un ministru al sănătăţii nu poate să nu fie luat în seamă. Mai ales când este vorba de prevenirea hipertensiunii. În timp ce ministrul nostru îndeamnă la medicamente ieftine, că atât ne permite bugetul, un omolog de-al său, de pe alt continent, îndeamnă la sex pentru prevenirea bolilor cronice. Ministrul brazilian al Sănătăţii le-a adresat compatrioţilor săi îndemnul: „Faceţi sex în mod regulat pentru a evita bolile cronice, precum hipertensiunea arterială!“. Ministrul José Gomes Temporao nu a uitat însă să precizeze că este vorba de sex protejat. „Sex în mod regulat”, o reţetă la îndemâna oricui pentru a trăi mai mult şi mai sănătos. Pe această criză, ce altă acţiune distractivă, relaxantă şi sănătoasă putem întreprinde decât o partidă de sex în fiecare zi? Protejat, normal! Mai ales că asta ne ajută să arătăm şi bine. Unele vede au trecut la cura de sex pentru a-şi menţine silueta şi se laudă deja cu rezultatele muncii lor. Daniela Crudu, asistenta de la emisiunea lui Capatos „Un show păcătos”, a declarat recent că a slăbit 5 kilograme făcând zilnic sex. „Fac sex, aşa mă menţin”, a declarat bruneta.

Toţi medicii din Unitatea de Urgenţe a Spitalului Judeţean s-au îmbolnăvit BOTOŞANI. Sinuzite, otite, guturai, cu asta apar medicii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor în faţa pacienţilor lor. Mai că le vine bolnavilor care le trec pragul cabinetelor să le plângă de milă. Cadrelor medicale le şuieră vântul pe la urechi de când lucrează cu şantierul „în coastă”. Au şi un tunel din lemn prin care îşi duc pacienţii în spital după ce îi consultă în spaţiul mic care le-a mai rămas după ce s-a întins şantierul. Tunelul, construit lipit de spital, nu a fost încă izolat termic. Prin acesta pacienţii sunt duşi în cărucioare la internare, la diverse investigaţii de care au nevoie. Simt şi ei frigul din plin pe acest drum improvizat. Şi dacă scapă şi nu se molipsesc de bolile cu care îi întâmpină medicii, au în schimb toate şansele să dea de boală pe drumul din tunel spre spital. După ce i-au văzut pe angajaţii de la UPU cu nasurile roşii şi vai de ei, constructorii s-au înduioşat şi promit că le vor izola termic tunelul dintre spital şi UPU.

Perna în formă de sâni BOTOŞANI. Relaxare şi plăcere, după o zi de muncă, pentru bărbaţi. La ei s-a gândit un inventator care spune că este perna ideală pentru a asigura cea mai bună poziţie a gâtului în timpul somnului. Creatorul pernii spune că invenţia sa nu are nicio conotaţie sexuală. Produsul este cât se poate de confortabil, spune Goran Tonkic, cel care s-a gândit să le ofere bărbaţilor un astfel de răsfăţ în pragul somnului. La noi perna nu a ajuns încă. Comercianţii îşi pun însă nişte semne de întrebare. În afară de burlaci, or să-şi găsească clienţi şi printre bărbaţii însuraţi? Greu de spus dacă pernele vor fi pe placul nevestelor.

Doru Culiceanu, şef la Colegiul medicilor

Cafeluţa «profilor», neautorizată BOTOŞANI. O mulţime de şcoli botoşănene cu automate amplasate ilegal. Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşania venit cu un raport în acest sens, arătând că nu se respectă legalitatea amplasării automate-

lor pentru cafea în spaţiile unităţilor de învăţământ. Aparatele nu au fost amplasate cu autorizarea Consiliului Local, care este proprietarul spaţiilor în care funcţionează şcolile. Astfel, inspectorii şcolari susţin că fără aprobarea Consiliului Local sunt amplasate automate de cafea la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Şcoala nr.7, Şcoala nr. 17, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Naţional „A.T. Laurian”. Unităţile de învăţământ ar fi trebuit să solicite şi aprobarea Consiliului de Administraţie al IŞJ pentru amplasarea aparatelor respective pe holurile unităţilor de învăţământ, lucru pe care nu l-au făcut decât o parte dintre conducerile şcolilor respective. „Cele mai multe şcoli au amplasate automate de cafea doar cu aprobarea Consiliului de administraţie al unităţilor de învăţământ respective. Li s-a cerut directorilor să rezolve şi această problemă, să facă demersurile pentru obţinerea tuturor aprobărilor de care este nevoie”, a declarat Daniel Botezatu, inspector şcolar general adjunct.

BOTOŞANI. Colegiul Medicilor Botoşani are un nou preşedinte, pe medicul de familie Doru Culiceanu. Acesta a fost ales de colegii din Consiliul teritorial să le apere interesele medicilor botoşăneni în următorii patru ani. Doru Culiceanu, care este şi vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie din Botoşani, a întrunit cele mai multe voturi ale membrilor Consiliului Judeţean al Colegiului. Pentru această funcţie au mai candidat doi medici. În ultimii patru ani, preşedinte al Colegiului a fost un medic anatomo-patolog, Teodor Tănase. Consiliul Judeţean al CM Botoşani şi-a ales prin vot secret şi cei trei vicepresedinţi, secretarul şi reprezentantul în Adunarea generală a CMR. În timp ce medicul Doru Culiceanu a întrunit cele mai multe voturi pentru funcţia de preşedinte, ca vicepresedinţi au fost aleşi medicii Ecaterina Chihaia, Hanelori Murărăşu şi Radu Malancea. Secretar al Colegiului Medicilor botoşăneni a fost ales Romica Coşovanu, iar reprezentant în Adunarea Generală a CMR a fost desemnat medicul de familie Paul Şerban. Doru Culiceanu a mai ocupat în anii trecuţi funcţii în structurile de conducere ale Colegiului Medicilor, fiind secretar, apoi vicepreşedinte în această organizaţie profesională a medicilor.


16-22 noiembrie 2011

5

Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se acordă pentru fiecare copil născut Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a hotărât irevocabil că indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se acordă pentru fiecare nou-născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi. ICCJ a admis luni recursurile în interesul legii formulate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Colegiul de conducere al Curţii de Apel Iaşi. Astfel, s-a hotărât că, în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.1 alin.1 şi art.6 alin.1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, până la intrarea în vigoare a Legii 239/2009 pentru modificarea articolului 2 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 148/2005, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului prevăzută de art.1 alin.1 din ordonanţă se acordă pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, în cuantum de: 800 lei pentru perioada 1 ianuarie 2006-31 decembrie 2006; 600 lei pentru perioada 1 ianuarie 2007-31 decembrie 2008; 600 lei sau, opţional, 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei pentru perioada 1 ianuarie 2009-17 iunie 2009. Decizia dată în 14 noiembrie 2011 de către ICCJ este obligatorie, potrivit articolului 3307, alineatul 4, din Codul de procedură civilă, notează Mediafax.

Decizia ICCJ a survenit faptului că în practica judiciară s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar cu privire la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului în cazul sarcinii multiple, pentru intervalul anterior apariţiei Legii 239/2009. Instanţele de contencios administrativ, în contestaţiile formulate împotriva deciziilor de stabilire a indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor născuţi din sarcini multiple, emise anterior intrării în vigoare a Legii 239/2009, au pronunţat soluţii diferite, atât sub aspectul posibilităţii acordării unei indemnizaţii pentru fiecare copil, începând cu cel deal doilea, cât şi sub aspectul cuantumului acestei indemnizaţii. ICCJ este de acord cu motivarea dată de instanţele care au apreciat că indemnizaţia pentru al doilea şi

următorii copii născuţi din sarcină multiplă, anterior adoptării Legii 239/2009, este de 600 lei pentru fiecare copil, începând cu cel de-al doilea, pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani. În argumentarea acestei opinii, s-a reţinut că din expunerea de motive a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 148/2005, norme de interpretare oficială şi obligatorii, rezultă că adoptarea acestui act normativ a fost determinată de necesitatea îmbunătăţirii echilibrului socialeconomic al familiei, prin susţinerea acesteia în vederea creşterii copilului, în scopul stimulării creşterii natalităţii şi diminuării fenomenului de abandon al copiilor. Prin urmare, scopul declarat de legiuitor la adoptarea acestui act

normativ precizează clar că beneficiarul final al acestei forme de protecţie socială este copilul, astfel încât eventualele inechităţi decurgând dintr-o interpretare formală sau literală a textului reglementator trebuie analizate în raport cu acesta, ca titular de drepturi. S-a considerat că prin acordarea unei singure indemnizaţii, indiferent de numărul de copii rezultaţi dintr-o singură naştere, se creează o discriminare nejustificată între copiii născuţi şi copiii adoptaţi sau aflaţi într-una dintre celelalte situaţii prevăzute de art. 5 alin. (2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 148/2005 (daţi în plasament ori sub tutelă). În acest sens, au fost reţinute şi considerentele care au stat la baza soluţiilor instanţelor de contencios administrativ date asupra excepţiilor de nelegalitate privind dispoziţiile art. 2 alin. (3) din Hotărârea de Guvern 1825/2005 şi art. 3 alin.1 din Hotărârea Guvernului 1025/2006 privind Normele metodologice de punere în aplicare a ordonanţei, în sensul că, definind „naşterea” ca aducerea pe lume a unuia sau mai multor copii vii, normele metodologice completează în mod nelegal actul normativ de o forţă juridică superioară, respectiv Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 148/2005. Astfel, în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.1 şi art. 6 din ordonanţă (în forma anterioară Legii 239/2009), indemnizaţiile se acordă în considerarea fiecăruia dintre copiii născuţi din sarcini gemelare sau multiple, fiind vorba despre un drept care se raportează la interesul superior al copiilor, iar nu la contribuţia de asigurări sociale a părinţilor.

Guvernul a eliminat subvenţia la construcţia de locuinţe prin credit ipotecar Guvernul a decis să nu mai acorde subvenţii pentru construirea de locuinţe prin credit ipotecar, argumentând că veniturile bugetului sunt insuficiente în contextul crizei pentru susţinerea în continuare a acestui program, de acest sprijin urmând să mai beneficieze doar cei care au depus deja cereri. Decizia a fost luată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă. Subvenţia pentru construirea unei

locuinţe prin credit ipotecar este în cuantum de 30% din costurile de construcţie a acesteia, dar nu mai mult decât valoarea echivalentă în lei a 15.000 de euro şi nu mai mult decât valoarea creditului ipotecar contractat. Programul prin care se acordă ajutorul este derulat prin autorităţile administraţiei publice locale, subvenţia fiind acordată de Ministerului Dezvoltării. Guvernul justifică eliminarea subvenţiei în regim de urgenţă prin necesitatea diminuării sumelor acordate pentru construcţia de locuinţe şi degrevarea bugetului de stat de plata subvenţiei, din cauza efectelor nega-

tive pe care încă le produce criza economică. Actul normativ relevă în acelaşi timp că, până în prezent, de la bugetul de stat nu au putut fi decontate subvenţiile solicitate la plată de către consiliile locale pentru locuinţele finalizate. „Amânarea adoptării ordonanţei de urgenţă ar avea consecinţe negative asupra bugetului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, neexistând la bugetul de stat suficiente surse de finanţare a programului naţional privind sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personală,

în contextul economic actual. În situaţia în care programul ar continua să se deruleze, statul va trebui să-şi onoreze obligaţiile, conform prevederilor legale, prin neîndeplinirea acestora riscând acţiuni în instanţă din partea beneficiarilor care nu îşi vor primi subvenţiile”, se arată în documentul guvernamental. În consecinţă, Guvernul a decis ca, începând cu luna noiembrie 2011, statul să nu mai fie obligat la plata acestor subvenţii, sprijinul financiar urmând să mai fie acordat numai pentru cererile depuse şi înregistrate la consiliile locale până la această dată.


6

16-22 noiembrie 2011

Tentativele electorale ale lui Geoană şi luptele cu greii din PSD Cariera lui Mircea Geoană în PSD s-a desfăşurat, până acum, sub semnul conflictelor interne cu greii partidului, miza fiind puterea în formaţiune, o urmă puternică lăsând şi luptele electorale, cele mai importante dintre acestea fiind pierdute de liderul social-democrat în faţa lui Traian Băsescu. Mircea Geoană, diplomatul PSD, a primit botezul politicii aruncat fiind în cursa electorală pentru Primăria Capitalei din 2004. Se poate spune că, la acel moment, Geoană a pierdut „fără emoţii” în faţa lui Traian Băsescu. Era atunci încă epoca Năstase în PSD, un premier care, la rândul său, i-a căzut victimă lui Traian Băsescu în toamna lui 2004, la alegerile pentru Preşedinţie. Înfrângerea lui Năstase a fost, practic, fundaţia pe care s-a construit ascensiunea lui Geoană la şefia PSD. Această ascensiune a fost pregătită de celebrul „grup de la Cluj” pe axa Vasile Dâncu-Ioan Rus-Ilie Sârbu şi propulsată de decizia lui Viorel Hrebenciuc de a-l abandona, împreună cu mai multe filiale moldovene, pe Ion Iliescu, invitat de Năstase să preia din nou partidul. Rămas unit câtă vreme perspectiva câştigării Cotroceniului şi a Palatului Victoria era în faţă, PSD a devenit, după 6 decembrie 2009, teatrul răzbunărilor, răzvrătirilor şi reglărilor de conturi. Păstrate relativ sub control de spectrul potenţialei reveniri la guvernare, divergenţele între Mircea Geoană, Adrian Năstase, Ion Iliescu, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc şi Victor Ponta au împărţit partidul în mai multe tabere, grupate, în preajma Congresului din februarie 2010, în orientări pro şi contra Geoană. Mandatul de preşedinte PSD al lui Geoană a debutat sub două sintagme devenite celebre, ambele marca Ion Iliescu. Prima este cea prin care fostul şef de stat l-a făcut pe fostul ministru de Externe „prostănac”, pentru că între primul şi al doilea tur al alegerilor prezidenţiale pierdute de Năstase l-ar fi luat gura pe dinainte vorbind despre înţelegerea PSD cu UDMR pentru Guvern. A doua, ceva mai subtilă, a constat în atenţionarea dată de Iliescu delegaţilor de la Congresul câştigat de Geoană: „Aveţi grijă pe mâna cui daţi partidul!”. Recent însă, Iliescu a avertizat partidul asupra riscului de pierdere a şefiei Senatului prin sancţionarea prea dură a lui Geoană. Preşedintele de onoare al PSD a declarat, de asemenea, pentru „Gândul”, că Mircea Geoană are stofă de trădător şi nu merită nicio concesie, menţionând

însă că nu este adeptul excluderilor din partid şi adăugând: „Tinerii ăştia sunt mai pripiţi, cum ajunge unul şef vrea să-i dea afară pe ceilalţi”. Epitetele la adresa lui Geoană nu au lipsit nici din partea adversarilor, fiind deja celebră replica lui Călin Popescu Tăriceanu în culisele unei emisiuni televizate, „Mister Geoană, I fuck you!”, din campania pentru alegerile parlamentare din 2008. Geoană nu a fost ferit de apelative cel puţin ireverenţioase nici din partea colegilor din partid, unii consideraţi chiar susţinători. Marian Vanghelie, de exemplu, îl cataloga drept „maimuţoi implementat” în timpul candidaturii lui Geoană la Primăria Capitalei din 2004, pentru ca, nici cu o lună înaintea Congresului din 20 februarie, să apară o înregistrare în care preşedintele PSD Bucureşti practic îl înjura pe şeful de partid. Numele lui Marian Vanghelie a fost vehiculat recent, de presă, printre cele ale potenţialilor lideri PSD care l-ar urma pe Geoană într-o eventuală construcţie politică a acestuia. Cei cinci ani petrecuţi de Mircea Geoană în fruntea partidului au însemnat în primul rând menţinerea unităţii partidului, deşi cu sacrificarea unor lideri precum Vasile Dâncu, Ioan Rus, Sorin Oprescu sau Miron Mitrea, şi cu unele tensiuni în relaţiile cu Ion Iliescu şi cu Adrian Năstase. Au însemnat, pe de altă parte, oscilaţii politice. Au fost, pe rând: ideea unui guvern PSD-PDL după debarcarea PD din Guvernul Tăriceanu, ideea unui parteneriat pe şase ani cu PNL, depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva lui Tăriceanu şi sabotarea acesteia, înţelegerea tacită în Parlament cu Guvernul Tăriceanu 2, abandonarea de către acelaşi Tăriceanu, în noaptea alegerilor parlamentare din 2008, a unui acord de guvernare. Alte oscilaţii au fost îmbrăţişarea inamicului suprem, un PDL prezidenţiabil prin Traian Băsescu, declararea maturizării politice la instalarea Guvernului Emil Boc, părăsirea acestui Guvern, detronarea acestuia, revenirea la un PNL condus de Crin Antonescu. Şi în ceea ce priveşte orizontul politic al lui Geoană au existat oscilări: a fost desemnat candidatul oficial la funcţia de premier, până înaintea alegerilor parlamentare din 2008, când declara că obiectivul său de etapă este şefia Executivului. A devenit, după alegerile din 2008, candidatul pentru Preşedinţie, deşi la un moment dat părea că ezită în a-şi asuma acest rol. Aceeaşi inconsecvenţă s-a manifestat şi după pierderea prezidenţialelor şi, la câteva luni distanţă, a şefiei PSD. Un timp, Geoană a părut că aşteaptă ca tânărul nou lider al PSD săşi rupă singur gâtul, înconjurat în BPN de vicepreşedinţi nu foarte prietenoşi şi confruntat cu un val semnificativ de dezertări din partid. (Florin Ciolac)

Biografia lui Mircea Geoană Mircea Geoană s-a născut în Bucureşti, pe 14 iulie 1958. Tatăl său, Ioan, a fost cadru miliar, în timp ce mama sa, Elena-Iuliana, a lucrat ca inginer la ITB. „Mircea Geoană şi-a petrecut copilăria în cartierul Cişmigiu şi anii adolescenţei în cartierul Domenii din Bucureşti şi, în timpul vacanţelor şcolare, la bunicii din Mischii şi Craiova, judeţul Dolj”, se arată în biografia publicată pe pagina oficială de internet. Mircea Geoană este căsătorit, de 24 de ani, cu Mihaela Geoană, de profesie arhitect, având împreună doi copii, Ana-Maria, de 14 ani şi Alexandru, de 16 ani. În 1982 a intrat la Liceul Sf.Sava din Bucureşti, apoi a absolvit cursurile Facultăţii de mecanică din Politehnica Bucureşti, iar în 1987 s-a înscris la Facultatea de Drept. În 1992 a fost bursier Ecole Nationale d’Administration Paris, şi-a luat doctoratul în economie mondială la ASE, iar în 1994 a absolvit cursul despre instituţii democratice al NATO. Profesional, Geoană şi-a început activitatea ca inginer constructor în domeniul energetic, fiind în perioada Revoluţiei adjunct şef de brigadă la Energomontaj Bucureşti. În 1990 intră în corpul diplomaţilor şi ocupă în MAE poziţia de director al Direcţiei Afaceri Europene, în 1994 este numit director general pentru Asia, America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa, iar în 1995 este numit director pentru Europa, America de Nord, Asia, America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa. Deţine, între 1993 şi 1995, funcţia de purtător de cuvânt al MAE. În februarie 1996, la vârsta de 37 de ani, Mircea Geoană este numit ambasador extraordinar în SUA, iar în 2000 obţine rangul diplomatic de ambasador. Cariera politică a lui Geoană se leagă de Guvernul Năstase, devenind membru al PSD în 2001. Deţine funcţia de ministru de Externe şi din această poziţie candidează, în 2004, din partea PSD, la Primăria Generală a Capitalei, unde pierde în turul doi în faţa lui Traian Băsescu. După alegerile prezidenţiale din 2004, câştigate de Traian Băsescu în faţa lui Adrian Năstase, Mircea Geoană este ales preşedinte al PSD la Congresul din aprilie 2005, având câştig de cauză în faţa lui Ion Iliescu. Congresul extraordinar al PSD din decembrie 2006 îl reconfirmă ca preşedinte PSD, avându-l contracandidat pe Sorin Oprescu. Congresul PSD din 2008 îl desemnează pe Mircea Geoană candidatul partidului la funcţia de prim-ministru, în timp ce Consiliul Naţional din mai 2009 îl desemnează candidatul partidului la funcţia de preşedinte. La alegerile parlamentare din 2004 Geoană devine senator de Dolj şi preia funcţia de preşedinte al Comisiei de politică externă. După alegerile parlamentare din 2008, intrarea PSD la guvernare alături de PDL îi oferă lui Geoană, senator ales în colegiul Dăbuleni, funcţia de preşedinte al Senatului. În decembrie 2009 pierde alegerile prezidenţiale în faţa lui Traian Băsescu, iar în februarie 2010 pierde şi şefia PSD în faţa lui Victor Ponta. A urmat o perioadă de conflicte prin intermediul presei între Geoană, Victor Ponta, Adrian Năstase, Ion Iliescu şi Miron Mitrea, care a culminat, în decembrie 2010, cu suspendarea lui din partid, pentru şase luni. În acest moment, după decizia CNAIM a PSD de duminică, Geoană se confruntă tot mai clar cu posibilitatea excluderii din PSD.


16-22 noiembrie 2011

7

Alergia nu ţine cont de anotimp Temperaturile scăzute şi scurtarea zilelor semnalează instalarea anotimpului când afecţiunile legate de aparatul respirator devin predominante. Ca şi primăvara, toamna dă naştere sau acutizează alergiile de tip respirator, respectiv rinitele alergice, care, deşi sunt mai blânde şi pot fi diferite faţă de alergiile de primăvară, se manifestă prin strănuturi, dureri de cap, scurgeri şi congestii nazale, mâncărimi ale ochilor şi lăcrimarea acestora. Netratate corespunzător, aceste simptome se pot asocia cu semne ce pot sugera şi apariţia unei sinuzite. Trebuie mare atenţie în a nu confunda manifestările alergiilor de tip respirator cu cele ale răcelii. Poate fi vorba despre alergie dacă simptomele persistă mai mult de o săptămână, care reprezintă durata obişnuită a unei răceli. Simptomele sunt mult mai severe într-un anumit loc sau anotimp şi mai puţin severe în altele. Rinoreea şi secreţiile mucoase sunt clare şi abundente. Simptomele se instalează treptat, incluzând accese de strănut, prurit ocular, nazal sau al cerului gurii. Febra, durerile musculare şi starea de rău general nu sunt prezente de obicei. Poate fi vorba de o răceală dacă simptomele includ febră, dureri musculare, stare de rău general şi durere în gât. În mod obişnuit, simptomele se remit după şapte-ze-

ce zile. Rinoreea şi secreţiile mucoase devin mai consistente şi capătă o culoare gălbuie. Pruritul ocular, nazal şi otic este minim. Răceala şi alergia au simptome comune, ceea ce poate face dificilă diferenţierea celor două afecţiuni. Vizita la medic este foarte importantă pentru stabilirea unui diagnostic, pentru depistarea cauzelor, cât şi pentru alegerea celui mai adecvat tratament. Alergia la frig este provocată de obicei de expunerea la temperaturi scăzute în timpul sezonului rece şi poate determina, la nivelul pielii, reacţii normale la frig sau

reacţii anormale, în funcţie de specificul fiecărui individ. Una dintre reacţiile cutanate anormale este urticaria la frig, care se manifestă prin apariţia de leziuni după expunerea la vânt, după băi în apă rece, după consumul de băuturi reci sau la simpla scădere a temperaturii. Clinic, se manifestă prin apariţia de plăci urticariene (eritem, edem şi prurit) pe zonele expuse la frig, care dispar în douătrei ore după eliminarea agentului fizic incriminat. Consultarea medicului este foarte importantă pentru diagnosticarea corectă şi stabilirea tratamentului adecvat.

Ulcerul tratat cu ajutorul căpşunilor Persoanele care suferă de ulcer la stomac ar trebui să consume căpşuni proaspete, mai ales dacă boala apare ca urmare a consumului excesiv de alcool. Studiul a demonstrat că proprietăţile antioxidante ale căpşunilor pot acţiona ca o barieră protectoare împotriva ulcerului. În cadrul studiului, o echipă de cercetători italieni, sârbi şi spanioli a hrănit un grup de şoareci cu bucăţi de căpşuni, timp de zece zile şi apoi le-a provocat tulburări gastrice, administrându-le etanol. Un alt grup de şoareci a primit şi el etanol, însă fără să consume căpşuni în prealabil. Rozătoarele care mâncaseră căpşuni au avut mai puţine ulceraţii decât cele care nu consumaseră astfel de fructe. Cercetătorii au descoperit că antioxidanţii din căpşuni ajută nu numai peretele stomacului, ci acţionează şi asupra elementelor de apărare şi a enzimelor din corp. Consumul de căpşuni poate reduce şi tulburările înainte sau după apariţia inflamaţiei. Noile descoperiri ar putea permite dezvoltarea unor noi tratamente împotriva ulcerelor provocate de consumul de alcool, infecţii virale sau unele medicamente, cum ar fi aspirina. Cercetătorii au subliniat că au realizat studiul pentru a descoperi noi mijloace de protecţie a stomacului. Alte studii arătaseră deja cum căpşunile pot întări răspunsul globulelor roşii la stresul oxidant, care anunţă adesea cancere şi alte boli cronice.

Cafeaua previne cancerul Cafeaua previne cancerul, este concluzia la care au ajuns numeroşi specialişti în urma unor studii. Ei spun că delicioasa băutură conţine foarte mulţi antioxidanţi care protejează celulele, unele studii arătând că previne şi anumite forme de cancer. Dacă bei până la şase ceşti de cafea pe zi vei scădea riscul de cancer la prostată, iar dacă bei minim cinci, posibilitatea apariţiei cancerului la sân va fi mai mică. Cercetătorii Universităţii Harvard spun că şi diabetul şi calculii biliari pot fi ţinuţi la distanţă cu ajutorul cafelei. Trebuie să îţi asculţi foarte bine corpul şi să observi câtă cafea poţi să bei fără efecte secundare, cum ar fi dificultatea de a adormi sau anxietatea. Evita să adaugi, pe cât posibil, zahăr, lapte, creme speciale şi alte substanţe dulci sau grase în cafea.

Rodiile sunt foarte bune pentru gravide O singură rodie asigură 40% din necesarul de vitamina C, de acid folic, vitaminele A şi E, totodată fructul având în compoziţia sa de trei ori mai mulţi antioxidanţi decât vinul roşu sau ceaiul verde. Rodiile sunt excelente pentru circulaţie, bolile reumatice. Fructul determină scăderea colesterolului şi normalizarea tensiunii arteriale. De asemenea, ele au un efect antiinflamator spectaculos. Ele alină durerile reumatice şi, mai ales, cele din articulaţii. Rodiile sunt numai bune pentru gravide, pentru mamele care abia au născut, dar şi pentru bătrâni şi copii. În cazul gravidelor, s-a demonstrat că sucul de rodie consumat zilnic ajută la buna dezvoltare a fetusului. Pentru mămicile care abia au născut, specialiştii spun că rodia influenţează favorabil calităţile laptelui matern. Copiilor li se recomandă să consume rodia întreagă, cu pulpă şi cu seminţe. Fructul contribuie la dezvoltarea inteligenţei şi a memoriei. Dacă bătrânii au consumat rodii toată viaţa, tenul lor arată încă neted, părul încă bogat, inima încă normală. Rodia este printre puţinele mijloace de protecţie faţă de boala Alzheimer şi chiar ameliorează starea celor îmbolnăviţi deja.


8

16-22 noiembrie 2011

Naţionala României a încheiat anul 2011 cu o victorie Reprezentativa de fotbal a României a învins, marţi, cu scorul de 3-1 (1-1), selecţionata Greciei, într-un meci amical disputat la Altach (Austria), aceasta fiind ultima partidă a echipei pregătite de Victor Piţurcă din acest an. Golurile României au fost marcate de Torje ‘17, Tănase ‘61 şi Chipciu ‘81, în timp ce pentru Grecia a punctat Karagounis ‘34. România a deschis scorul în minutul 17 prin Gabriel Torje, care a şutat puternic la colţul scurt după ce a primit o minge în marginea careului de la Mazilu. Pentru Grecia a punctat prin Karagounis, care a transformat o lovitură liberă de la 22 de metri. România preia conducerea pe tabela de marcaj, după ce Cristi Tanase marchează cu un şut puternic sub transversală de la 10 metri, lateral stânga. România stabileşte scorul final în minutul 81, printr-un gol al lui Chipciu, care a beneficiat de o eroare a defensivei elene şi a înscris cu un şut din cădere, de la 14 metri. România: Bălgrădean - Papp, Goian, Găman (Chiricheş ‘63), Şt. Radu - Torje, I. Neagu (N. Grigore 86), Pintilii (Lazăr ‘46), Tănase (Chipciu ‘67) - Mazilu (M. Niculae ‘46), B. Stancu (Cociş ‘78). Selecţioner: Victor Piţurcă. Grecia: Kapino - Maniatis, Papastathopoulos (Papadopoulos ‘46), Malezas, Giannoulis - Makos (Fotakis ‘46), Karagounis, Tziolis (Salpingidis ‘77) - Kone (Theodoridis ‘65), Liberopoulos (Mitroglou ‘46), Charisteas (Samaras ‘46). Selecţioner: Fernando Santos.

Rezultate din partidele amicale interţări Rezultate înregistrate, marţi, în partidele amicale interţări: Honduras - Serbia 2-0 A marcat: Bengtson ‘6, ‘30 Macedonia - Albania 0-0 Slovenia - SUA 2-3 Au marcat: Matavz ‘26, ‘61 / Buddle ‘9, Dempsey ‘41, Altidore ‘43 (penalti) Ucraina - Austria 2-1 Au marcat: Milevski ‘18, Devici ‘90+1 / Arnautovici ‘71 Danemarca - Finlanda 2-1 Au marcat: Agger ‘57, Bendtner ‘59 / Eremenko ‘18 Cartonaşe galbene: Neagu ‘33, Chiricheş ‘70 / Tziolis ‘50. Partida a fost condusă de o brigadă de arbitri din Austria, con-

dusă de Tomas Gangl, ajutat de Michael Bauman şi Hussein Ayhan. Într-un alt meci amical disputat vineri, naţionala României a fost

Victor Piţurcă: «A fost un 3-1 sec, după un joc foarte bun» „A fost un 3-1 sec, după un joc foarte bun. Grecii n-au avut aproape nicio ocazie de gol şi în a doua repriză scorul putea lua proporţii. Unii jucători, precum Neagu, Chipciu, Găman sunt câştiguri pentru echipa naţionala. În ţară s-au spus vorbe urâte despre ei, dar au ajuns să câştige de o manieră categorică această partidă. Niciun joc nu seamănă cu altul, poate am avut mai multe greşeli neforţate. Dar în repriza a doua am fost mai buni. Din meciuri pierdute avem de învăţat şi noi am învăţat”, a declarat Piţurcă, citat de ProSport. Tehnicianul României a afirmat că dacă era în locul lui Marius Niculae nu ar fi venit la lot. „La cald nu vă pot spune ce am câştigat, dar sunt mulţumit de Neagu, Chipciu, Torje, Găman, Papp sau Ştefan Radu. Eu dacă eram în locul lui Marius Niculae nu veneam, dar ştiu că îşi doreşte foarte mult să fie la lot şi apreciez că a venit. Chipciu a făcut faza defensivă şi a făcut-o bine. A creat şi panică în atac. Lui Tănase îi prieşte Austria, o să jucăm la munte”, a precizat Piţurcă.

Luxemburg - Elveţia 0-1 A marcat: Xakha ‘9 Polonia - Ungaria 2-1 Au marcat: Brozek ‘36, Vanczak ‘86 (autogol) / Priskin ‘79 Germania - Olanda 3-0 Au marcat: Muller ‘16, Klose ‘27, Ozil ‘66 Italia - Uruguay 0-1 A marcat: S. Fernandez ‘3 Anglia - Suedia 1-0 A marcat: Majstorovici ‘22 (autogol) Franţa - Belgia 0-0 Costa Rica - Spania 2-2 Au marcat: Brenes ‘31, Campbell ‘44 / Silva ‘83, Villa ‘90+1.

Echipele calificate la turneul final al Campionatului European din 2012 Cele 16 reprezentative calificate la turneul final al Euro-2012 sunt următoarele: Polonia şi Ucraina (ţări organizatoare), Germania, Rusia, Italia, Franţa, Olanda, Grecia, Anglia, Danemarca, Spania, Suedia, Irlanda, Croaţia, Portugalia, Cehia. Tragerea la sorţi a grupelor va avea loc la 2 decembrie, la Kiev. Turneul final va avea loc în perioada 8 iunie - 1 iulie.


16-22 noiembrie 2011

9

Ai grijă cu cine vorbeşti pe Yahoo Messenger Un vierme informatic care întreţine conversaţii autentice îi păcăleşte pe utilizatorii de Yahoo Messenger să se înscrie pe un site infectat. Programul periculos de tip bot foloseşte un mecanism extrem de ingenios pentru a înşela vigilenţa utilizatorilor, avertizează specialiştii Bitdefender. Ameninţarea, numită Trojan.YIMBot.K, iniţiază conversaţii pe Yahoo Messenger, printr-o formulă politicoasă şi extrem de autentică de salut şi anunţă o aşa-zisă ştire bombă: Apple oferă gratuit 5.000 de laptopuri MacBook pentru a comemora moartea lui Steve Jobs. Noutatea în cazul acestei ameninţări constă în faptul că reuşeşte să fie extrem de interactivă, simulând replici autentice, ca şi când în spatele falsului ID de Messenger se află o persoană reală. Programul este conceput astfel încât recunoaşte unele cuvinte cheie din conversaţia victimei şi dă replici pertinente, ca în imaginea de mai jos. Scopul acestei acţiuni este de a-i convinge pe utilizatori să acceseze o aşa-zisă pagină unde se pot înscrie

pentru a intra în posesia unui MacBook gratuit. La accesarea linkului, victimele sunt redirecţionate către un site de joburi ce îţi oferă posibilitatea să lucrezi de acasă. Şi aici e vorba despre o înşelătorie, gândită pentru a masca o serie de tranzacţii ilicite. Mecanis-

mul din spatele acestei stratageme îi implică pe utilizatorii neştiutori care, fără să îşi dea seama, primesc şi redirecţionează sume de bani în diverse locaţii de pe glob, astfel încât autorităţile să nu poată urmări traseul banilor obţinuţi în mod fraudulos.

Biserica în era digitală

Un recent tweet al vicepreşedintelui Comisiei Europene, Neelie Kroes, responsabilă pentru Agenda Digitală a Europei suna aşa „Romanian Priests to get involved in digital literacy & inclusion?”. Dând clic pe link-ul oferit ajungi la un articol de pe HotNews (via Telegra-

ful de Constanţa) în care se sintetizau discuţiile purtate la conferinţa INET Bucureşti, organizată de Internet Society (ISOC). Una dintre problemele României digitale la ora actuală este legată de accesul slab la internet: majoritatea gospodăriilor romaneşti (56%) nu dispune de acces la internet şi aproape jumătate din populaţie (47%) nu a utilizat niciodată internetul. Pentru a schimba situaţia actuală ministerul Comunicaţiilor a demarat deja o amplă campanie de alfabetizare în care s-a dorit implicarea firmelor private, universităţilor, autorităţilor, ONG-urilor şi a altor entităţi administrative şi comerciale în demersul a a aduce internetul în casele cât mai multor familii, în special în mediul rural. Mediul rural este unul eminamente religios, iar primele gânduri ale ministerului s-au îndreptat către... Biserică. Conform site-ului HotNews, Emil Zahan, directorul de cabinet al ministrului Comunicaţiilor a declarat: „Am luat legătura inclusiv cu Patriarhia Română pe tema reducerii decalajului digital şi a incluziunii digitale şi ne-au asigurat de tot suportul. Mai ales în zonele rurale influenta preoţilor este foarte mare şi încercăm ca mesajele noastre de incluziune digitala să ajungă la oameni şi pe această cale. Preoţii la momentul predicilor ar putea propovădui faptul că aceste cunoştinţe digitale îi ajută în căutarea unor locuri de munca şi creşterea nivelului de trai, în eliminarea barierelor spaţiale date de izolarea geografica dar şi pentru accesarea unor servicii şi informaţii de interes public”.

iPhone 4S, controlat cu puterea minţii Siri, asistentul cu comandă vocală oferit posesorilor de telefoane iPhone 4S, poate fi adaptat pentru a citi gândurile utilizatorilor, traduse ca şi comenzi vocale pentru diverse funcţii ale telefonului. Realizarea aparţine unu grup de hackeri cu multă imaginaţie şi aptitudini pentru improvizarea de echipamente electronice artizanale. Aceştia au creat o interfaţă pentru monitorizarea undelor cerebrale, prevăzută cu funcţie de interpretare a tiparelor generate în timpul gândirii. Deşi nu poate citi cuvintele exacte gândite de utilizator, echipamentul poate identifica tiparul generat de undele cerebrale atunci când ne gândim la ceva anume, cum ar fi o persoană din lista de contacte sau adresa unui website. Odată salvat în memoria dispozitivului, tiparul este asociat unor comenzi relevante, care sunt trimise mai departe aplicaţiei Siri cu ajutorul unui procesor de sintetizare vocală. Astfel, atunci când ne gândim la persoana iubită, aparatul va trimite automat o comandă vocală către telefonul iPhone 4S, pentru apelarea numărului relevant din agenda de contacte. Din păcate construcţia prototipului prezentat în filmuleţ este cam rudimentară şi nu pare să se ridice la nivelul pretenţiilor pentru un echipament capabil să capteze şi interpreteze unde cerebrale. Indiferent de veridicitatea filmuleţului de prezentare, conceptul este unul interesant, ce merită pus în practică dacă tehnologia o va permite. Filmuleţul îl puteţi pe www.reporterul.ro. (sursa: mashable.com)


10

16-22 noiembrie 2011 • bancuri • bancuri • bancuri • bancuri • bancuri • *

Grila jocului este un pătrat de nouă pe nouă căsuţe, subdivizat în tot atâtea pătrate identice, numite regiuni Regula jocului este simplă: fiecare rând, coloană sau regiune nu trebuie să conţină decât o dată cifrele de la unu la nouă. Formulat altfel, fiecare ansamblu trebuie să conţină cifrele de la unu la nouă o singură dată.

3 1 4

7

2 6

1 5 8 6

3 4 8 7 5 7 2 9 3

3

6

9 6 7 2 8 8 4 7 5 2 5 6 4 1

8 6 2 9 3 4 7 8 2 6 1 1 6 2 7 8 3 4 4 1 6 8 5 9 1 2 7 5 6 4 3 2

În spital se află un pacient grav bolnav. Rudele se adunaseră în sala de aşteptări, iar, în final, intră un medic obosit şi abătut. „Îmi pare rău că trebuie să vă dau o veste proastă”, spuse privind feţele îngrijorate. „Singura speranţă pentru ruda d-voastră este transplantul de creier. Este încă experimental şi riscant, iar din punct de vedere economic este costisitor. Las hotărârea în seama dumneavoastră”. Rudele rămăseseră aşezate, ascultând veştile proaste. În sfârsit, unul întrebă: „Ca să ştim, cât costă un transplant de creier?” „Depinde”, răspunse medicul, „5.000 euro e creierul de bărbat şi 200 euro cel de femeie.” Se lasă o lungă perioadă de linişte, timp în care bărbaţii din sală încercau să nu râdă şi evitau privirile femeilor, chiar dacă unii zâmbeau. În final, curiozitatea îl împinse pe unul să întrebe: „Domnule doctor, de ce această diferenţă de preţ?” Medicul zâmbi la această întrebare atât de inocenţă şi răspunse: „Cele femeieşti costă mai puţin pentru că sunt creiere folosite, celelalte sunt ca noi.”

* „Bună ziua! Dacă vreau să copiez pe floppy un film, apăs butonul „paste” şi atunci îmi apare un text care-mi spune că nu este loc destul pe floppy. După asta apăs „paste shortcut”, şi astfel filmul deja încape. Problema este atunci când vreau să văd filmul pe un alt calculator, fiind avertizată că nu găseşte filmul, totuşi de pe calculatorul meu pot să pornesc filmul de pe floppy. Care poate fi problema? Mulţumesc!” Răspunsul celor de la firmă: „Stimată doamnă! În poşeta dumneavoastră nu puteţi băga o blană. Un bileţel însă, pe care e scris «blana se află în dulap», încape lejer în poşetă. Aşadar dacă sunteţi acasă şi citiţi bileţelul «blana se află în dulap», atunci sigur o găsiţi acolo. Situaţia e nasoală atunci când sunteţi la prietena dumneavoastră şi citiţi bileţelul. În dulapul prietenei puteţi căuta la nesfârşit blana, nu o veţi găsi niciodată. Explicaţie: Poşeta - floppy; Blana - filmul; Bileţel - „shortcut”; Dulap - calculator; Molia din dulap - virus; Vecinul în dulap - hacker”.

* Intră un tip într-un bar, se pune la masă şi comandă o bere şi un whisky. Îi dă barmanul, se

uita omul în buzunarul cămăşii apoi le dă pe gât una după alta. Mai comandă o tură, apoi încă una... La un moment dat îl întreabă un tip de ce se uită de fiecare dată înainte de a bea, în buzunarul cămăşii. - Păi, în buzunarul cămăşii am poza nevestei şi când o să văd că arată bine, mă duc acasă.

* Soţia: Iubitule... Ce faci? Soţul: Nimic. Soţia: Nimic? Păi de-o oră tot studiezi certificatul nostru de căsătorie. Soţul: Căutam data expirării!

* Într-o seară toate i-au mers foarte prost lui Moş Crăciun: i s-au îmbolnăvit cinci reni, patru pitici au murit, i s-a terminat băutura din casă, i-a venit soacra în vizită... Vine un îngeraş cu un brad în braţe şi bate la uşă. Moş Crăciun îi deschide şi îngeraşul îl întreabă: „Moşule, cu bradul ăsta ce să fac?”. Şi aşa a apărut tradiţia cu îngeraşul pus în vârful bradului.

* Bulă şi Bubulina erau căsătoriţi de 25 ani. Într-o vineri, Bulă vede sub pat o valiză. - Ce e cu valiza asta? Se roşi Bubulina un pic şi zise: - Dragule, trebuie să-ţi mărturisesc ceva. Deschide valiza. Deschide Bulă valiza şi înăuntru erau trei cartofi şi 50.000 de dolari. - Ce e, fată, cu cartofii ăştia? - Dragule, de-a lungul căsniciei noastre, de câte ori te-am înşelat… am pus un cartof în valiză. - E, lasă că nu-i aşa rău. Dar ce e cu cei 50.000 de dolari? - Păi, de câte ori am adunat un kil, l-am vândut.

* Culmea beţiei - să treci pe lângă cârciumă şi să-ţi lase gura... apă. Culmea oftalmologiei - să vezi dublu cu un singur ochi. Culmea exagerării - o furnică să pretindă că i-a intrat praf în ochi. Culmea cutremurului - să urci cu liftul şi să cobori cu apartamentul. Culmea confortului - la o înmormântare, toţi să stea în picioare, numai tu să stai întins. Culmea urâţeniei - să nu se întoarcă la tine nici bumerangul. Culmea interfonului - să suni şi să primeşti ton de fax. Culmea lenei - să-ţi cumperi mentă gata frecată. Culmea auzului - să auzi cum se crapă de ziuă. Culmea turismului - să te plimbi cu avionul prin World Trade Center.


16-22 noiembrie 2011

11

Horoscop pentru perioada 16-22 noiembrie Berbec În prima parte a săptămânii te poţi ocupa cu succes de activităţile gospodăreşti. Poţi face uşor curăţenii generale, reparaţii curente sau aprovizionarea cămării pentru iarnă. Relaţiile familiale vor fi tensionate, însă vei reuşi să depăşeşti totul cu bine, folosindu-ţi diplomaţia. Se recomandă multă atenţie şi răbdare în relaţiile parteneriale, întrucât tendinţa de a te implica prea mult în treburile altora îţi poate crea neplăceri. Colaborările sau proiectele la care lucrezi îţi dau multe bătăi de cap, însă dacă abordezi totul cu responsabilitate şi ai încredere că eforturile îţi vor fi răsplătite, totul se va desfăşura minunat. Sunt posibile discuţii aprinse, neînţelegeri, dar sunt momente pasagere. Alţii vor avea de-a face cu copiii şi năzbâtiile lor. În ultimele zile ale săptămânii se întrezăresc multe activităţi la serviciu. Relaţiile colegiale sunt conflictuale şi bine ar fi să eviţi provocările celor din jur. Sănătatea este vulnerabilă pe segmentele aparatului digestiv şi secundar picioare. Nu se recomandă consultaţii, analize medicale şi intervenţii chirurgicale, decât în cazuri ce nu suportă amânare.

Taur Săptămâna aceasta ar trebui să te concentrezi pe relaţiile parteneriale şi colaborările sau proiectele aflate în lucru. Eşti destul de reticent în acest segment de viaţă, aşa încât poţi strica unele relaţii bune. Financiar stai bine, mai ales că îţi vin bani şi bunuri materiale de la autori necunoscuţi sau de la cine te aştepţi mai puţin. Evită implicarea emoţională în problemele altora. Astrele îţi sugerează să te ocupi de familie şi de treburile gospodăreşti. Tendinţa ta este de a te refugia în domeniul profesional în detrimentul vieţii private. De aici pot rezulta neplăceri în relaţiile cu cei dragi. Atenţie la sănătatea aparatului urinar şi secundar a capului. Încearcă să îţi dozezi eforturile, ocupă-te doar de treburile tale şi alternează orele de muncă cu cele de odihnă. Pentru sfârşitul intervalului analizat organizează o petrecere surpriză pentru cei dragi, însă rezervă-ţi momente şi pentru hobby-urile tale.

Gemeni Încă de la începutul săptămânii ar trebui să te simţi bine, cu poftă de viaţă şi cu dorinţă de a te implica în tot şi toate. Bine ar fi să te rezumi doar la treburile tale şi să îi laşi în pace pe ceilalţi. Relaţiile parteneriale sunt bune, însă dacă apar neînţelegeri, acestea ţi se datorează numai ţie. Tranzitul astral semnalează nevoia de a scoate la iveală toate neajunsurile personalităţii tale şi de a le corecta cu ajutorul experienţelor şi oamenilor din jurul tău. Poţi primi cadouri, recompense sau favoruri bine meritate. Totuşi, bine ar fi să te bazezi doar pe posibilităţile tale de câştig, întrucât norocul la banii şi bunurile altora este fluctuant şi uneori inexistent. La serviciu eşti susţinut de razele Soarelui, fapt pentru care ar trebui ca munca şi relaţiile colegiale să se desfăşoare excelent. Atenţie la sănătatea aparatului uro-genital şi secundar a gâtului. Spre sfârşitul intervalului analizat, astrele te îndeamnă să te ocupi de treburile gospodăreşti. Ai spor la curăţenii generale, reparaţii curente sau dacă este cazul la activităţile agricole. Relaţiile cu membrii familiei sunt tensionate, de aceea fii prudent şi evită conflictele.

Rac În prima parte a săptămânii beneficiezi de un suport astral bun, astfel încât ar trebui să te simţi excelent şi să te impli-

ci curajos în toate problemele vieţii cotidiene. Poţi primi cadouri şi recompense mărunte, dar de folos. La serviciu există înţelegere, o bună comunicare, dar ai răbdare şi ascultă şi părerile celorlalţi. Dar, relaţiile cu şefii sunt tensionate, de aceea fii prudent şi evită provocările acestora. Se recomandă atenţie la sănătatea ficatului şi picioarelor, în special sunt vizate coapsele. Sunt favorizate dialogurile şi consultaţiile medicale, astfel încât apelează cu încredere la specialiştii de care ai nevoie, chiar şi pentru informaţii simple. Relaţiile cu prietenii se află într-un con de umbră şi acolo ar trebui să rămână deocamdată. Bazează-te doar pe forţele tale şi fii prudent cu orice sfat primeşti. Pentru ultimele zile ale săptămânii, astrele îţi recomandă întâlniri şi dialoguri cu rudele şi prietenii apropiaţi. Sunt posibile neînţelegeri, reproşuri şi situaţii mai puţin plăcute. Poate ar fi bine să faci o selecţie a persoanelor apropiate.

Leu Dorinţa de interiorizare este destul de pregnantă în primele zile ale săptămânii. Sunt recomandate activităţile uşoare şi evitarea aglomeraţiilor. Sunt momente bune pentru plimbări în aer liber, meditaţii în locuri sfinte şi pentru creionarea unor noi planuri de viaţă. Sănătatea este vulnerabilă pe segmentele aparatului digestiv superior şi secundar pe sistemul osos. Nu sunt recomandate consultaţiile, analizele medicale şi intervenţiile chirurgicale pe toată durata săptămânii. Foloseşte remedii naturiste, odihneşte-te mai mult, pentru că sunt momente pasagere şi le vei putea depăşi fără probleme. Creativitate este la cote înalte şi îţi poţi etala talentele native cu mare uşurinţă. Ar trebui să acorzi o atenţie mai mare hobby-urilor şi distracţiilor. Relaţiile sentimentale şi cele cu copiii sunt bune, iar cele mai interesante şi plăcute momente din această săptămână le poţi avea îndeosebi alături de cei dragi. În ultimele zile ale intervalului analizat se întrezăresc aspecte financiare legate de banii câştigaţi din munca proprie. S-ar putea să fii nevoit să dai altora din avutul tău.

Fecioara Relaţiile cu prietenii îţi deschid această săptămână. Sunt posibile discuţii contradictorii, dar prudenţa şi discernământul te pot feri de neplăceri. Se pot accentua unele probleme de sănătate, în special cele legate de inimă şi sistem circulator. Foloseşte doar remedii naturiste şi odihneşte-te mai mult. Relaţiile cu familia şi tot ce ţine de gospodărie sunt bine aspectate. Sunt zile potrivite curăţeniilor generale, reamenajărilor interioare sau chiar pentru achiziţionarea unor bunuri patrimoniale. Se poate pune problema mutării în ţinuturi străine, departe de locul natal. De reţinut că vin spre tine informaţii preţioase legate de posibilitatea stabilirii pe termen lung în alte state. La capitolul financiar stai destul de bine, însă câştigurile sunt fluctuante şi s-ar putea să fii nevoit să îţi împarţi salariul sau avutul cu cineva drag. La sfârşitul săptămânii te vei simţi excelent, recomandabil fiind să îţi programezi vizite la saloanele de întreţinere corporală sau întâlniri agreabile cu prietenii apropiaţi.

Balanţa Dacă la începutul săptămânii eşti foate activ în plan social, spre sfârşit vei dori să fii doar cu tine însuţi sau cu cei dragi pentru a te relaxa şi reface după evenimentele petrecute. Ţi se pot face reproşuri că nu te implici suficient în problemele pro-

fesionale. Fii prudent, încearcă să te explici în cuvinte puţine, dar concise. Un protector îţi poate da veşti interesante legate de un proiect la care lucrezi. Nu pleca urechea la tot ce auzi. Gândirea şi comunicarea sunt la cote înalte, ai idei bune şi mult farmec în vorbe. Poţi discuta pe îndelete cu rudele apropiate sau cu cineva drag. Îţi sunt favorizate călătoriile pe distanţe scurte şi studiile. Este o perioadă excelentă pentru a-ţi îmbogăţi bagajul de cunoştinţe şi de a parcurge cursuri de scurtă durată. Atenţie la sănătatea aparatului digestiv şi secundar a picioarelor. Alternează orele de muncă cu cele de odihnă. La finalul săptămânii îţi sunt indicate momente de singurătate, plimbări în aer liber, liniştea unei biserici sau dialogurile banale cu cei dragi.

Scorpion La începutul săptămânii poţi primi veşti din străinătate sau legate de studii, dacă eşti implicat în vreo formă de şcolarizare. Îţi sunt favorizate demersurile legate de călătorii îndepărtate. Chiar dacă apar neplăceri vizavi de planurile tale de călătorie, le vei putea depăşi cu succes. Pe de altă parte sunt zile bune pentru discuţii pe teme spirituale sau pentru activităţi culturale. Şefii te vor chema la raport şi va trebui să dai explicaţii pentru ultimele decizii luate. Atenţie că relaţiile colegiale sunt viciate. Bazeazăte doar pe forţele tale şi ocupă-te pe îndelete de îndatoririle tale. Există multă tensiune şi conflicte în sfera muncii, aspecte greu de estimat şi controlat. Pe de altă parte, sănătatea este vizată de astre în special pe segmentele capului şi secundar pe aparatul urinar. Munceşte cu prudenţă, dar acordă-ţi şi momente de răgaz. În privinţa banilor ar trebui să fie minunat. Îţi vin cadouri, recompense şi veşti bune legate de salarizarea de la un loc de muncă. Totuşi, de reţinut că aceste favoruri vor dura puţin, dar suficient cât să te motiveze să mergi mai departe. Pentru ultimele zile ale intervalului analizat îţi sunt recomandate întâlniri şi dialoguri cu prietenii sau protectorii. Vizavi de aceste persoane, riscul declanşării unor conflicte sau accentuării unora mai vechi este la cote înalte.

Săgetător Tu în continuare ar trebui să te simţi bine şi să fii în prim planul atenţiei celorlalţi. Profită de îndemnul astrelor de a-ţi îngriji şi înfrumuseţa trupul şi sufletul prin vizite la saloanele de întreţinere corporală sau prin dialoguri cu specilaişti în dezvoltare spirituală. Sunt momente potrivite pentru a-ţi achita taxele, impozitele, facturile sau pentru a te ocupa de relaţiile cu instituţiile bancare. Sunt posibile neplăceri legate de banii câştigaţi din munca proprie. Ai nevoie să îţi schimbi atitudinea şi concepţiile faţă de tot ce înseamnă bani şi bunuri. Evită speculaţiile financiare şi bazează-te doar pe ce ai, fără a te gândi să apelezi la alţii pentru împrumuturi de orice fel. La serviciu este mult de muncă, dar plata se va lăsa aşteptată. Atenţie că sănătatea este vulnerabilă pe segmentele aparatului uro-genital şi gât. La cel mai mic semnal al organismului se recomandă un consult de specialitate. Sufletul tău are nevoie de lărgirea orizontului cunoaşterii, de aceea vizitează muzee, galerii de artă sau vizionează piese de teatru. Poate ar fi bine să te înscrii la un curs pe teme spirituale. La finalul săptămânii se întrezăresc contradicţii în relaţiile cu şefii. Fii prudent, deoarece ai tendinţa de a riposta şi de a crea conflicte din nimic.

Capricorn Săptămâna începe pentru tine cu aspecte parteneriale. Sunt posibile discuţii aprinse cu partenerul de viaţă sau de afaceri. Ai putea decide să închei o relaţie sau o colaborare care nu te mai avantajează. De fapt, tu ai nevoie de o reconstrucţie a propriei personalităţi, iar ce se petrece în jurul tău tocmai la asta te ajută. Relaţiile cu membrii familiei sunt tensionate şi este bine să fii prudent. Atenţie la sursele de foc din spaţiul locativ, deoarece se pot produce avarii greu de remediat şi controlat. Dacă este cazul te poţi ocupa de actele unei moşteniri sau de relaţii cu instituţii financiare. Evită împrumuturile sau asocierile în afaceri de orice fel. Sunt zile bune pentru a-ţi plăti taxele, facturile sau pentru înapoierea obiectelor împrumutate. Sectorul prietenilor şi protectorilor primeşte razele Soarelui, astfel încât întâlnirile şi dialogurile cu aceştia sunt folositoare şi agreabile. Totuşi s-ar putea ca unele sfaturi sau îndemnuri primite de la alţii să nu îţi fie pe plac. Încearcă să laşi orgoliul deoparte, reţine ce ţi se spune şi gândeşte-te bine înainte de a acţiona. La sfârşitul săptămânii se vor evidenţia relaţiile cu străinătatea. Atenţie că te poţi certa uşor cu cei din afara ţării, ajungându-se chiar la ruperea unor relaţii bune.

Vărsător Săptămâna îţi aduce forfotă la serviciu şi în relaţiile parteneriale. Şefii te susţin, ba chiar te vor împovăra cu alte sarcini de lucru. Recomandabil este să te mobilizezi şi să răspunzi cum se cuvine treburilor din sfera profesională, mai ales că ţi se vor recunoaşte meritele, iar plata va veni la momentul potrivit. Sănătatea este vulnerabilă pe segmentele aparatului digestiv superior şi secundar pe sistemul osos. Dozează-ţi eforturile şi ocupă-te doar de priorităţi şi de treburile tale. Relaţiile cu cei apropiaţi sunt viciate şi este bine să te fereşti de problemele lor. De reţinut că dreptatea este de partea celorlalţi. O colaborare în care eşti implicat îţi poate crea neplăceri. Încearcă să renunţi definitiv la oamenii sau proiectele care nu te mai avantajează. În ultimele zile ale intervalului analizat va trebui să te ocupi de achitarea datoriilor de orice fel.

Peşti Începutul săptămânii îţi aduce chef de petrecere. Te poţi îndrăgosti, dar orice minune ţine doar trei zile. Bine ar fi să îţi îndrepţi atenţia şi eforturile către un hobby. Relaţiile cu persoana iubită poate cunoaşte neplăceri, de aceea fii prudent. Alţii vor avea de pus la punct problemele copiilor. Relaţiile colegiale vor lăsa mult de dorit, aşa încât bazează-te doar pe forţele tale. Şefii sunt de partea ta, dialogurile cu aceştia sunt fructuoase şi ar fi bine să îţi expui ideile şi planurile profesionale. Se recomandă abordarea treburilor uşoare, întrucât organismul este destul de obosit. Evită consultaţiile, analizele medicale şi intervenţiile chirurgicale. Foloseşte doar remedii naturiste şi odihneşte-te mai mult. Sunt bine susţinute relaţiile cu străinătatea şi studiile pe termen lung. Se poate ivi o călătorie în ţinuturi îndepărtate, dar atenţie că nu prea beneficiezi de bani. La sfârşitul săptămânii este nevoie să te ocupi de partenerul de viaţă. Există riscul izbucnirii unor conflicte între tine şi ceilalţi şi de aici să rupi o serie de relaţii.


12

16-22 noiembrie 2011

Shakira şi Pique, aproape despărţiţi Din ce în ce mai multe lucruri demonstrează că povestea de dragoste dintre cântăreaţa în vârstă de 34 de ani şi fotbalistul spaniol de 24 de ani a luat sfârşit. Şi că săruturile cu foc din vara aceasta au fost date uitării. Cei doi nu au mai fost văzuţi împreună în ultima perioadă, mai mult Pique nu a fost prezent la Las Vegas, unde Shakira a fost desemnată, în cadrul Premiilor Grammy Latino, personalitatea anului, iar ea „a uitat” la mulţumiri să-l treacă şi pe „soarele ei” (aşa cum îl numea la sfârşitul lui aprilie pe contul ei de Twitter). Mai mult, apropiaţii Shakirei, prieteni şi membri ai familiei, au observat că artista este în ultimul timp din ce în ce mai tristă şi melancolică. De asemenea, zvonurile că Pique ar înşela-o cu o tânără brunetă nu i-au căzut prea bine cântăreţei columbiene. Gurile rele spun însă că cei doi nu au vrut să declare că s-au

Romina Power despre Al Bano: «Era gelos şi violent» Războiul declaraţiilor între Al Bano şi fosta sa soţie, Romina Power, continuă în presa din Italia. După ce artistul a spus că soţia sa se droga, Romina i-a răspuns pe măsură: «Era gelos şi violent». Romina Power a făcut dezvăluiri inedite pentru ziariştii din Peninsulă despre căsnicia sa cu Al Bano. „Când l-am cunoscut, era atât de diferit de ceilalţi bărbaţi şi mi-a atras atenţia imediat. Mi-a trimis sute de trandafiri roşii, a compus cântece pentru mine”, a povestit Romina. Aceasta a spus că soţul ei s-a schimbat cu trecerea anilor: „Dacă îl contraziceam, se înfuria, incepea sa urle. Era un dictator. Odată chiar mi-a dat un şut”.

Oana Zăvoranu: «Era cazul ca Şerban Huidu să se mai uite şi în jos, nu doar în sus» Oana Zăvoranu nu se sfieşte să-l atace pe Şerban Huidu, chiar dacă acesta a decis să stea departe de showbiz, după accidentul în care a fost implicat şi în urma căruia au murit trei persoane. „Eu nu m-am bucurat de ceea ce i s-a întâmplat lui, am spus doar că s-a făcut dreptate. S-a făcut dreptate în ceea ce-l priveşte, pentru că era cazul să se mai uite şi în jos, nu doar în sus. Eu nu sunt Dumnezeu să iert pe nimeni şi el nu e la pământ”, a declarat Oana Zăvoranu în cadrul emisiunii „CanCantv” de la Kanal D.

Nepotul Alessandrei Stoicescu şi-a reclamat bona la 112

despărţit din cauza unei reclame. În vară, ei au filmat împreună un spot publicitar pentru o campanie,

care încă nu a fost făcută publică, iar acest lucru se pare că este singurul lucru care îi mai leagă.

People: Bradley Cooper este cel mai sexy bărbat în viaţă Redactorii prestigioasei reviste People l-a desemnat pe Bradley Cooper, actorul în vârstă de 36 de ani, ca fiind cel mai sexy bărbat în viaţă, anunţă site-ul people.com. Canadianul Ryan Reynolds, actorul desemnat cel mai sexy bărbat în viaţă în 2010, a predat ştafeta. Succesorul acestuia este frumuşelul Bradley Cooper, actorul american în vârstă de 36 de ani, care a fost declarat cel mai sexy mascul în 2011. „Cred că este ceva destul de cool ca un bărbat care nu arată ca un fotomodel să primească acest titlu. Cred că sunt un bărbat care are o înfăţişare decentă. Uneori pot să arăt minunat, iar alteori pot să arăt oribil“, a declarat starul american.

Acesta a adăugat: „Mama va fi foarte fericită să audă asta”. De-a lungul timpului, prestigiosul titlu acordat de revista People a mai fost câştigat de Johnny Depp şi Brad Pitt de câte două ori, Matt Damon, Ben Affleck sau Mel Gibson.

Paul Stoicescu, are 5 ani, este nepoţelul Alessandrei Stoicescu, de la Antena 1 şi se poate «lăuda» deja cu o mulţime de pozne. De curând, puştiul s-a gândit că e incorect să fie mustrat de bonă pentru că îşi lasă jucăriile în dezordine şi a apelat 112. A spus cum se numeşte, unde stă şi a afirmat că e sechestrat într-o cameră de bona lui. Poliţiştii au venit la uşa familiei Stoicescu şi i-au cerut socoteală bonei, dar s-au convins repede că nu era vorba de nici un sechestru. De atunci, Paul nu a mai chemat Poliţia, însă a învăţat numărul 877 al Fundaţiei Mereu Aproape şi al campaniei „Lăsaţi-mă să învăţ” şi a sunat pentru a ajuta o familie cu mulţi copilaşi.

Andra nu crede că Măruţă i-ar putea fi infidel Andra este foarte sigură pe dragostea soţului ei, Cătălin Măruţă, şi nu apleacă niciodată urechea la glumele făcute pe tema infidelităţii. Prezentă în cadrul emisiunii „Poveştiri de Noapte” de la Acasă Tv, Andra a fost întrebată de către Cabral şi Mircea Solcanu dacă nu-i este teamă să-şi lase soţul doar cu dădaca. Cântăreaţa a spus că, în ciuda faptului că bona este tânără, ea are foarte mare încredere în soţul ei. „Puteţi să glumiţi voi cât vreţi, eu ştiu ce am acasă. Bona se numeşte Rona, are 34 de ani, şi e mămica a trei copii. Are o familie foarte frumoasă”, a declarat Andra, care a fost invitată în studioul Acasă Tv alături de fratele şi cumnata sa.

reporterul_16-22.11.2011  
reporterul_16-22.11.2011  

Stirile care te intreseaza!

Advertisement