Page 1

Sluiproute houdt verminking paarden in stand Reporter Radio 11 maart 2018

HILVERSUM (KRO-NCRV) – Hoewel het couperen van de staart van een paard al sinds 2001 verboden is, verschijnen op paardenshows nog geregeld dieren zonder staart. Afgelopen jaar ging het om zes Nederlandse en twintig Belgische trekpaarden. Onder de eigenaren is de secretaries van de vereniging voor trekpaarden, de KVTH. Dat blijkt uit onderzoek van Reporter Radio (Radio 1, zondag 19:02 uur).

Het lijkt erop dat de eigenaren misbruik maken van een uitzondering in de regelgeving, waarin staat dat dieren uitsluitend uit medische noodzaak mogen worden gecoupeerd. In België is een aantal dierenartsen bereid staartamputaties uit te voeren. In Reporter Radio geeft een van hen toe in zijn carrière ‘tientallen’ keren een staart te hebben geamputeerd. Dat kan nooit allemaal uit échte medische noodzaak zijn geweest, zegt professor Marianne Sloet van Oldruitenborgh van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht: “Het lijkt mij heel onwaarschijnlijk dat er plotseling 26 veulens zijn met een veterinaire indicatie voor een staartamputatie. Als we 20 - 30 jaar terugkijken dan zien we dat we een keer per jaar of misschien eens per twee jaar over die hele periode zo’n patiënt hebben.” Onder de eigenaren die onlangs een veulen hebben laten couperen met een medisch attest, is de secretaris van de Vereniging van Trekpaarden en Haflingers, de KVTH. Hij wilde desgevraagd niet zeggen wat de medische noodzaak was. Ook andere eigenaren konden het attest niet verklaren.


Eerder procedeerde de KVTH tegen het verbod op couperen, omdat ze wilde dat geamputeerde paarden toch mee mochten doen aan de shows. De rechter gaf de vereniging geen toestemming, met uitzondering van de medische gevallen. Hoogleraar Sloet van Oldruitenborgh vermoedt oneigenlijk gebruik van de regeling: “Als er op deze manier waarschijnlijk misbruik van wordt gemaakt dan lijkt me dat iets waar we niet mee door moeten gaan.� De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit doet onderzoek naar de coupeer-praktijk. Minister van Landbouw Schouten neemt in het najaar op basis van het NVWA-rapport een beslissing over aanpassing van regelgeving.

Sluiproute houdt verminking paarden in stand  
Sluiproute houdt verminking paarden in stand  
Advertisement