Page 1

ERIKOISNUMERO

Lounais-Suomen Partiopiiri

JUHO TOIVOLA

AVOIMENA

HUISIA

K E S K I AU K E A M A

ELÄMÄÄ

T Y T TÖ N Ä SYYS-ILO NA!

ELYS MAANVILJ

SYYS-ILONA

syksy 2013

Villinä veteen!

LEE SE TUAS! TA

Repolainen 2/2013

1


Tässä lehdessä Erikoishaastattelussa itse Juho Toivola. Mistä hän Repolaiselle avautui, selviää sivuilta 6-9!

LLIA IRA SA! R O IS KT TRA N PARK KA KIS

Repolaisen toimitus lähti Perniöön ja tutustui siellä maanviljelijä Kalle Isotuvan jännittävään elämään – lue lisää sivuilta 14-15!

Keltainen lehdistö Skandaali lautasella (sivut 26-27): näin teet hevosenlihahampurilaisen Repolaisen tyyliin!

RE PIS POLAIN HEVO TI LUSIKK EN SENL A IHAK NSA OHUU N!

Kuvan hevonen ei liity juttuun.

2

Repolainen 2/2013

syntyi yli sata vuotta sitten Yhdysvalloissa New York World - ja New York Morning Herald -nimisten lehtien myötä. Nämä julkaisut keskittyivät päivän puheenaiheiksi kelpaavien sensaatioiden ja juorujen raportointiin syvällisemmän journalismin sijaan. Mutta miksi termi ”keltainen lehdistö”? Nimitys juontaa juurensa The Yellow Kid -nimisestä sarjakuvahahmosta, jota Richard F. Outcault piirsi 1800-luvun lopulla New York World´iin. Keltainen poika oli ensimmäisiä yhtäjaksoisesti ilmestyneitä strippisarjakuvia. Suomeen juorulehdet rantautuivat 1959 erään yhä kuukausittain ilmestyvän aikakauslehden myötä. Sittemmin alansa pioneeri on saanut muutamia vaihtelevalla menestyksellä julkaistuja kilpailijoita. Eräs kaikkia juorulehtiä yhdistävä piirre on, että kukaan ei myönnä tilaavansa tai lukevansa niitä. Siitä huolimatta Suomessakin suurimpien alan julkaisujen levikit ovat suuruusluokassa 100 000 200 000...


Siis mitä ihmettä? Voisin kuvitella, että otsikon kysymys pääsi yhden jos toisenkin Repolaisen lukijan suusta, kun tämänkertainen lehti tipahti postiluukusta. Ennen kuin kukaan ehtii soittelemaan vihaisena tai hämmentyneenä piiritoimistolle kysyäkseen, mitä toimituksen jäsenten päissä on liikkunut, on varmaankin hyvä selvittää muutama asia. Ajatus lukijoiden yllättämisestä erikoisnumerolla on pyörinyt minun ja toimitusjaoston puheenjohtajan Sannin mielissä jo pidemmän aikaa. Tehtyämme vuosien ajan samanlaista lehteä, päätimme repäistä oikein kunnolla. Myös tempauksen ajankohta valittiin huolella: tämä lehti ei ole jäsennumero, vaan jaetaan vain yli 15-vuotiaille partiolaisille. Pohdintojemme tuloksena syntyi tämä erikoisnumero, jota parhaillasi luet. Ei siis hätää – kyse ei ole mistään pysyvästä uudistuksesta lehden tyylissä. Tosin, eipä sitä tiedä, mitä toimitusjaoston ideanikkarit seuraavaksi keksivät… Rehellisesti sanottuna, ainakaan minulla ei ole pitkiin aikoihin ollut partiossa yhtä hauskaa, kuin tätä lehteä suunnitellessamme ja tehdessämme. Toivottavasti tämä into välittyy myös lukijoille asti! Haasteellisimmaksi osoittautui lehden teeman pitäminen tarpeeksi pienen piirin tietona. Älä siis hämmästy, jos tähän lehteen kirjoittamasi juttu onkin saanut taitossa uudenlaisen ulkoasun. Ja vaikka inspiraatiota juorulehdistä haimmekin, pyrimme kuitenkin säilyttämään lehden partiomaisuuden. Lopuksi haluaisin vielä muistuttaa, että jos lehden sisältö ei jostain syystä miellytä, älä jää kolon nurkkaan valittamaan, vaan tule mukaan piirin toimitusjaostoon ja pääset vaikuttamaan asiaan!

Laura Rantanen, Rauman Partiotytöt Kirjoittaja on Repolaisen päätoimittaja

2/2013 - 15.3.2013

Repolaisen toimitus

Turun Partiolaiset – Scouterna i Åbo ry:n

Läntinen Pitkäkatu 13, 20100 Turku p. 050 312 9428 repolainen@partio.fi Osoitteenmuutokset: www.partio.fi/jasen tai partiotoimisto.turku@partio.fi

Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Lounais-Suomen Partiopiiri

jäsenlehti ISSN 1797-9390 Päätoimittaja Laura Rantanen

Toimitussihteeri ja taittaja Satu-Maija Kaunisto Toimituskunta Maria Lahtinen Maija-Liisa Laukkanen Sanni Löflund Sari Mantere Tuuli Seppälä Johannes Vahtoranta Maria Reiman Sofia Karhu Susanna Koivisto Niko Sjöholm

Ilmestymisaikataulu 2013 nro DL ilmestyy 3/2013 3.4. 26.3. 4/2013 (jn) 8.5. 31.5. 5/2013 28.8. 20.9. 6/2013 (jn) 9.10. 1.11.. 7/2013 20.11. 13.12.

ton ista usjaos Toimit ista kokouks v a a r seu sellä voit ky en@par tio.fi in repola

Painopaikka Multiprint 2013

Toiminnanjohtaja Nils Grönberg, 050 312 9421 Koulutussihteeri Riitta Suomi, 050 312 9424 Pistä postia! Järjestösihteeri Repolainen julkaisee mielellään Leena Hongell, 050 312 9427 sivuillaan lukijapostia, kommentteja ja mielipide­kirjoituksia. Juttuvinkitkin Taloussihteeri Tiina Suominen, 050 312 9426 ovat tervetulleita. Lehti toki varaa itselleen oikeuden valita julkaistavat Viestintäsihteeri Satu-Maija Kaunisto, 050 312 9428 kirjoitukset ja tarvittaessa lyhentää saamiaan tekstejä. Lehden toimitukPorin partiotoimisto sen tavoittaa osoitteesta: ­ Antinkatu 6, 28100 Pori repolainen@partio.fi partiotoimisto.pori@partio.fi Piirin yhteystiedot Aluesihteeri Keskus 050 312 9420 Tarja Nummi, 050 312 9423 www.lounaissuomenpartiopiiri.fi Ohjelmasihteeri

jn=jäsennumero, joka jaetaan kaikille Turun partiotoimisto piirin partiolaisille. Muut numerot Läntinen Pitkäkatu 13, 20100 Turku jaetaan 15 vuotta täyttäneille. partiotoimisto.turku@partio.fi Lehti ilmestyy 7 kertaa vuodessa,

Riikka Hosiosto, 050 312 9425

Repolainen 2/2013

3


Kaikki hyvin?

Yksinäisen kalastajan koukkuun oli tarttunut vonkale. Kalan lajista ei päästy yhteisymmärrykseen, mutta repolaisen edustaja on lähempien tutkimusten jälkeen melko varma, että kyseessä oli harvinainen foliosilli. Kokkilähteemme suosittelee varovaisuutta, jos kyseisestä merenelävästä aikoo valmistaa lounaan.

Koska kyseessä oli partiotapahtuma, oli myös tarjoilu sen mukainen. Ruokaa riitti ja se oli maukasta, myös drinkkibaarista sai teemaan sopivia virvokkeita ja iloisten tarjoilijattarien hymy ei jättänyt ketään kylmäksi.

4

Repolainen 2/2013

Se mikä tapahtuu TuMen kololla jää TuMen kololle. Illan päätteeksi osallistujat lahjottiin hiljaisiksi piirin logolla varustetuilla matkamallisilla pyyhkeillä. Ranta tunnelma ei toivottavasti jäänyt juhlakansalle päälle, sillä ulkona varpaita kutitteli mojova pakkanen.

P TuM


Repolaisen toimitus oli paikalla kun LS-P:n luottikset heittivät tittelit pois ja rentoutuivat joulunollauksen merkeissä. Tunnelma oli katossa ja lattia matalalla.

rtyt a p l o o P olla! l o k n Me

Illan pukukoodi oli Villinä veteen-teeman mukainen. Luottikset toteuttivat teemaa vaihtelevalla innolla, mutta tilaisuudessa nähtiin niin upeita luomuksia, kuin täydellisiä tyylihuteja. Kulisseissa huhutaan, ettei kaikilla suinkaan ollut päässä oma seilorilakki.

Hurjaakin hurjempi ohjelma piti huolen siitä, että rannalle ei tarvinnut jäädä ruikuttamaan.Tiukka veneilykisa kuumensi tunteita allasosastolla ja karaokelavalla kuultiin hempeitäkin tulkintoja ikivihreistä kappaleista.

Repolainen 2/2013

5


en ttin a a emp haluan ä p e ja Olen ologi a! k a psy joht

Juhon periaate on, että jos ovet eivät avaudu johonkin pestiin, niin seuraavaksi hän hakee sitä ylempään paikkaan. 6

Repolainen 2/2013


INTOA! T Y N KAN K TAR

Teksti: Eija Typpö, Kaarinan Ristiritarit ja Satu-Maija Kaunisto Kuvat: Jussi Elo,Turun Metsänkävijät, Anne Toukonen ja Mika Kuusisto, Kaarinan Ristiritarit

Juho Toivola

avoimena Onko partiolaista, joka ei ole koskaan kuullut Juho Toivolasta? Juho on vaikuttanut niin lippukunnassa, piirissä kuin SP:ssä. Hänen partioansioluettelonsa on pitkä ja kattava. Jos joku partiolainen ei ole törmännyt Juhoon tämän partiopesteissä, mutta hengaa sosiaalisessa mediassa, on taatusti nähnyt jossain Juhon postauksen. Repolaisen toimituksella oli tilaisuus päästä kysymään Juholta mieltä hämmentäviä kysymyksiä ja saada mies avaamaan, kuka oikeastaan on.

Aloitetaan ihan alusta. Juho Toivolan partioura alkoi 9-vuotiaana Hannunniitussa, Turussa. – Koska kaveritkin olivat siellä. Hän innostui nopeasti siitä, että partiossa voi suorittaa mm. merkkejä. Vähän vanhempana partioon vetivät tytöt. Kun ikää tuli lisää, kansainvälisyys vei Juhon mennessään. Hänen ensimmäinen kansainvälinen partiokokemuksensa oli Loisto-leirillä vuonna 1996, jossa hän swoppasi partiomerkin ulkomaalaisen partiolaisen kanssa. Tällä hetkellä Juho Toivola (28 v.) on kansainvälisten yhteyksien valiokunnan jäsen ja vastaa valiokunnan viestinnästä. Juho on kokenut ja tehnyt paljon partion parissa. Kaikkeen hänkään ei kuitenkaan ole päässyt, vaan hylsyjä on tullut matkan varrella. Juhon periaate on, että jos ovet eivät avaudu johonkin pestiin, niin seuraavaksi hän hakee sitä ylempään paikkaan. Samaan tehtävään on hänen mielestään turha hakea uudestaan, sillä hän kasvaa ihmisenä ja on sen myötä valmis aina haastavampiin tehtäviin. Nousujohteisuus onkin Juhon mielestä tärkeä motivaatiotekijä partiossa. Sosiaalinen media on Juhon mielestä tärkeä viestinnän kanava. Hän pitää sitä ensisijaisesti tiedonhaun ja yhteydenpidon työkaluna. Sosiaalisen median voima on hänen mielestään sen reaaliaikaisuudessa: tieto saadaan välitettyä, kun se on vielä tuoretta. Sosiaalisen median kautta myös tavoitetaan ihmisiä paremmin kuin millään muulla keinolla. – Some on vähän niin kuin kännykät. Loppujen lopuksi jokainen tulee käyttämään somea. Se on välttämättömyyshyödyke, joka on pakko olla. Väistämätön kehityskulku.

Some on välttämä ttömyy hyödyke! s-

Räväkkä ja suorapuheinen

Juho Toivola on ollut muutamana viime vuotena varsin näkyvä persoona sosiaalisessa mediassa. Hänellä on mielipide sanottavanaan lähes asiaan kuin asiaan ja hän on selvästikin ajan hermoilla. Aivan kuin mies viettäisi päivät pitkät sosiaalisen median parissa. Itse hän arvioi käyttävänsä sosiaaliseen mediaan yhdestä kuuteen tuntia päivässä. Keneltäkään somea seuraavalta ei ole varmastikaan jäänyt huomaamatta, miten Juho sohii muurahaispesää. Hän sohii, koska jonkun se pitää tehdä, eikä sitä silti tehdä tarpeeksi. Hän haluaa herättää tunteita ja ravistella. Tällä kaikella hän on halunnut viedä partioliikettä eteenpäin, ja hän uskookin että avoimuuden suhteen on tapahtumassa vähitellen murrosta. – Se ei ole kuitenkaan vain minun ansiotani, sillä muutama muukin on aktiivisesti peräänkuuluttanut avoimuutta. Entä onko suorapuheisuudesta ollut haittaa? Juho toteaa, ettei ole aina ollut rakentava kommenteissaan. – Toisaalta joku aina kokee, että häntä loukataan henkilökohtaisesti. Pahimpana ylilyöntinä hän pitääkin nimien mainitsemisen. Juho on koulutukseltaan psykologi, mutta ei ole mielestään empaattinen ihminen. Häntä ei kiinnosta auttaa muita, siksipä hän ei työskentele mielenterveysalalla. Juho Toivola haluaa olla johtaja. Hän työskentelee rekrytointikonsulttina ja näkee joitain yhtäläisyyksiä ammattinsa ja partion välillä. – Työssäni mietin organisaatioita, ja sama asia kiinnostaa minua partiossakin eniten. Psykologit ovat kiinnostuneita ihmisen kehityksestä, partiossa tätä vastaa kasvatus.

Repolainen 2/2013

7


! N A I VA SESS I A L O

ii h o s o h Ju s i a h a r muu pesää!

REP

Harrastaako Juho muuta kuin partiota?

– Kyllä. Laihduttamista. Olen neuroottinen laihduttaja. Minulla on oltava tietyt rutiinit, ja suhtaudun niihin neuroottisesti. Jos en noudata näitä rutiineja, minua ahdistaa sairaasti. Juho käy myös salilla ja pelaa salibandyä, lisäksi hän haluaisi suunnistaa. Uutta on, että partio ei enää aja näiden harrastusten edelle. Juho intoutuu asettamaan elämänsä osa-alueita tärkeysjärjestykseen. – Nykyään ensimmäisenä on työ, sen jälkeen ihmissuhteet, liikunta ja partio. Tässä järjestyksessä. Aiemmin järjestys oli pahimmillaan partio, työ, liikunta, ihmissuhteet. Muutos on lähtenyt hänen omasta halustaan. Toisaalta hän lisää kuivakkaasti, että tämänhetkiset partiotehtävät ovat sen verran ”peruskiinnosta-

via rivitehtäviä”, etteivät ne motivoi niin paljoa, että partio nousisi listalla ylemmäs. Juho on matkustellut ulkomailla melko paljon partion puitteissa. Mikä on villeintä, mitä hän on tehnyt partioreissulla ulkomailla. – Olen harrastanut seksiä hotellin palouloskäynnissä. Mikä muu muka olisi villiä? Sex, drugs and rock’n roll. No, on Juho Toivola päässyt myös kiipeilemään Andeilla Chilen maailmanjamboreella vuonna 1999. Serbiassa hän puolestaan matkusti poliisisaattueessa samassa limusiinissa Iso-Britannian suurlähettilään kanssa.

Naiset tekevät, miehet patsastelevat

Ketä partiolaista ihailet? – Ehdottomasti Anna Munsterhjelmia. Anna on mahtava, aivan omassa sarjassaan. Hän saa asioita tapahtumaan. Juho ihailee montaa muutakin partiolaista. Paula Viikari on hänen mielestään hyvällä tavalla aina erittäin asiallinen, rakentava ja osaava. Mari Kousassa Juho nostaa esiin mahtavan itsensä motivoimisen sekä sitoutumisen partioon. Kaikki ihailtavat ovat naisia? Kyllä. – Naiset ovat niitä, jotka tekevät kaikki hommat. Miehet patsastelevat ja pitävät saunailtoja.

Olen n euroo laihdu ttinen ttaja!

8

Repolainen 2/2013


Juhon te

rveiset R

” Tehkää

epolaise

n lukijoil

le: partiosta näköinen itsenne !”

Omaksi esikuvakseen Juho Toivola nostaa portugalilaisen WOSM:in maailmankomitean jäsenen João Armandon. – Hän puhuu syvällisiä partiosta. Hän on visionääri, joka on myös toteuttanut omat visionsa sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Entä missä Juho Toivola tullaan vielä näkemään? – Toivottavasti jossain. Ehkä kitaran varressa. Todennäköisesti kansainvälisissä kuvioissa. Haluaisin olla aktiivinen, kuten olin WOSM:in luottiksena. Sinne haluaisin takaisin.

INTO pääsi sheikkaamaan lannetta ja vääntämään kättä Juhon kanssa. Kumpi mahtoi voittaa jälkimmäisessä?!

Repolainen 2/2013

9


Sytpy artioon

Jos teillä on kysyttävää, ottakaa rohkeasti yhteyttä! kasvu@lounaissuomenpartiopiiri.fi Terveisin piirin kasvuryhmä

10

Repolainen 2/2013


Villinä veteen

Putosin kärryiltä jo nyt!

Suomen Partiolaiset valitsee jokaiselle vuodelle ohjelmapainotuksen, jonka tarkoituksena on tukea partio-ohjelman toteutumista. Vuosi 2013 on omistettu vedelle. Painotus nostaa esille partio-ohjelmaan jo kuuluvia vesiaktiviteetteja ja antaa vinkkejä niiden toteuttamiseen. Jotta koko vuodelle riittäisi jännitystä, kaikkia vinkkejä ei ole annettu samalla kertaa: jokaiselle vuodenajalle on omat vinkkinsä, jotka julkaistaan SP:n nettisivuilla vuodenajan alussa.

Mitä mä voisin tehdä?

Villinä veteen – painotuksella maustetaan SP:n ja piirin tapahtumia, mutta myös Pekka Peruspartiolaiset saavat painotuksesta paljon irti partioarkeensa. Jokaiselle ikäkaudelle on omat aktiviteettinsa, joita voi hyödyntää oman ryhmänsä kokouksissa tai vaikkapa lippukunnan retkellä. Luvassa on kaikenikäiselle ja – mielisille partiolaisille jotain. Esimerkiksi talviaktiviteetit tarjoavat niin

IL

V

Ovatko pikkukakkosen jäävaroitukset saaneet sinut välttelemään jäisiä vesialueita kuin ruttoa? Pelkäätkö merisairautta? Onko sinulla vielä viime talven talviturkki päällä? Tänä vuonna vesikauhuisten partiolaisten vesikauhuisiin asenteisiin tulee muutos – SP:n ”Villinä veteen” ohjelmapainotus takaa, ettei kukaan selviä tästä partiovuodesta kuivana!

LIN

N

Teksti: Susanna Koivisto, Littoisten Pirtapiiat Kuva: Joni Kuusisto,Turun Mikaelin Siniset

Ä VETE

E

pilkkimistä ja pelastusuintia kuin hydrobiccia ja hypotermiaensiapuakin.

Onks jotain siistii luvassa tänä vuonna?

Hyvää esimerkkiä teeman toteuttamisessa on näyttänyt piirin vaeltajajaosto, joka järjesti tammikuussa meripartioteemaisen Jäänmurtaja -vaeltajatapahtuman (lue lisää seuraavalta aukeamalta!). Villinä veteen -teemavuoden ehdoton kohokohta on kansainvälinen meripartioleiri Satahanka. Kaikki valkoisten purjeiden ja uljaiden tuulien ystävät ovat tervetulleita liittymään 900 suomalaisen ja 100 ulkomaalaisen iloiseen joukkoon Lootholmaan 29.7.–5.8.2013. Leiri vie tarpojaikäiset ja sitä vanhemmat partiolaiset jollailun, tukkijuoksun, vesiliukumäen, biitsin sekä purjehduksen maailmaan. Ja vinkkinä kaikille Satahankaa vielä pohtiville voisin sanoa, että meripartiolaiset ovat tunnetusti niitä kaikista parhaimman näköisiä ;).

A sno ika kaiv rk aa ja p kelit es u ii muklahtaa n aan !

Repolainen 2/2013

11


Jää murtui

Teksti ja kuvat: Maria Reiman, Mikaelin Sinikellot ja Susanna Koivisto, Littoisten Pirtapiiat

– murtuivatko vaeltajat?

Repolaisen räiskyvät tähtireportterit Susanna ja Maria suuntasivat Jäänmurtajaan ja pääsivät kuokkimaan vuoden herkullisinta vaeltajatapahtumaa.Tapahtuma starttasi poolpartyillä TuMen kololla. Oli BlackJackia, SingStaria ja bingoa. Lisäksi partiomaailman megatähti DJ Qsisto vingutti levyjä ja bileissä bongattiin myös ei-vielä-partiolaisia!

ÄTYIVÄT?! Ä J T E V O IN BUSS N BUSSI! E IN O T A T A PITI TIL

TÄHTIREPOR TTERIT JÄÄNMURTA JALLA

JATKOT TURUN VILLISSÄ YÖSSÄ!? Lauantai-aamuna järjestäjät kohtasivat pahimman painajaisensa eikä se valitettavasti ollut unta. Bussin, jonka oli määrä kuljettaa vaeltajat Pansion sotasatamaan, tavaratilan ovet olivat jäätyneet. Pansiossa vaeltajat joutuivat veden varaan. Onnekkaat ehtivät pelastautua öljyntorjunta-alus Hallille. Anne-nimiselle naiselle ei kuitenkaan käynyt hyvin ja hänelle piti tehdä elvytys. Vaeltajien antama SUUSTA SUUHUN elvytys oli erittäin ammattimasta, onneksi vaeltajat ovat olleet hereillä ensiapukurssilla!

ANNE EI YT! SELVINN

12

IPUTETTIIN VAELTAJAT T IOSSA! JÄIHIN PANS Repolainen 2/2013

Anne-parka.


Vähän ajan kuluttua vaeltajat löysivät itsensä Laitilasta, perämetsän takaa pilkottavasta punaisesta tuvasta. Saamiemme tietojen mukaan tupa oli sama, jossa Punahilkka oli aikoinaan joutunut suden vatsaan. Vaeltajat majoittuivat omiin huoneisiinsa ja tunnelma oli rentoa ja rauhallista. Eräs vaeltajapoika vajosi pohjalle ja levitti makuualustansa kovalle lattialle. Syyksi hän Repolaisen räiskyville sanoi, että halusi antaa parhaat sänkypaikat naisille. Jonkin ajan kuluttua siirryttiin autuudesta ahdinkoon, sillä iltaohjelmassa oli risteily, jolta yksi ei selvinnyt hengissä.

MIKÄ HERRASMIES! Näkyikö susia punahilkkamökillä?

VAROITUS: Älä näytä tätä osuutta eipartiolaiselle! Juttu ei välttämättä täytä partion kriteerejä ”osallistavaa, innostavaa ja voimauttavaa”.

Kirkko ja partio ovat vahvasti vahvoja yhteistyökumppaneita ja tekivät yhteistyötä myös Jäänmurtajalla, kun sinisilmäinen pastori lainasi kirkkovenettänsä vaeltajien käyttöön. Aluksi kaikki vaikutti täydelliseltä. Miehistö ja matkustamo olivat ensiluokkaista: risteily täyttyi julkkiksista, glamourista, hyväkroppaisista ihmisistä, binglauksesta, kiitossanoista ja imarteluista. Jo ennen kuin laiva oli edes irtautunut satamasta, Jäänmurtaja muuttui Jäänmurhaajaksi ja kristitty laiva suorastaan SYNTISEKSI PAATIKSI! Baarista sai vähän liiankin hyvää palvelua ja matkustajat puhuivat toisistaan kerrassaan hävyttömiä asioita hyötyäkseen rahallisesti. Jopa laivan pastori lankesi kielletylle polulle ja teki synneistä kamalimman: uhkaili heittää Reiskan toimittajan yli laidan! Risteilyn ilmapiiriä ei varmastikaan parantanut se, että laivan kapteenilla oli HANKALA EROPROSESSI KÄYNNISSÄ ja hän oli hieman ailahtelevalla tuulella. eikä tässä vielä kaikki: loppuillasta laivan häikäisevän upea tanssijatar Candy Can LÖYDETTIIN MAASTA KUOLLEENA! Matkustajat rahanja maineenhimoissaan ryhtyivät selvittämään, kuka katala verenhimoinen hirviö oli tuon hirvittävän teon takana. Kaikkien suureksi hämmästykseksi ja yllätykseksi murhaajaksi paljastui ehkä koko laivan suloisin ja niin viattomalta vaikuttanut, kaunis nuori neiti Kristy Marie.

HA MUR Ä?! L EILYL T S I R

Lauantai-illan hurjien myötä sunnuntain ohjelma oli astetta turvallisempaa. Tai ainakin melkein, sillä ohjelmassa oli jenkkifutista ja taekwondoa. Tiedä sitten kuinka monta taisteluhaavaa tuli.

Ennen kotiinlähtöä ehdittiin pohtia vielä ajankäyttöä ja tutustumista itseensä. Millaiset tunteen nousivat pintaan syvälle itseen sukeltaessa? Herkkää, niin herkkää. Herkissä tunnelmissa ovat myös Reiskan toimittajat näin draamantäyteisen partioviikonlopun jälkeen

JÄÄNMURTAJAFAKTAT 52% Jäänmurtajalle osallistuneista oli sinkkuja, mutta ilmeisesti jokainen tavoitteli pientä

säpinää, sillä peräti 100% heistä harjasi hampaansa tapahtuman aikana!

65%

vaeltajista myönsi olevansa niin auttamattoman riippuvaisia facebookista, että siellä oli pakko käydä jopa Jäänmurtajan aikana.

EN NN N? A IHI IKÖ JÄ AT JÄ L JA

Ruokahuolto pelasi , sillä

77% vaeltajista kertoi, ettei heidän tehnyt mieli edes Bigmaccia!

29%

Vain vaeltajista nukkui yöllä tarpeeksi! Syyksi epäillään Turun vilkasta (ja epäpartiomaista) yöelämää aivan käden ulottuvilla sekä uusia partioystäviä, joiden kanssa riitti juttua pikkutunneille asti.

98 %

osallistujista on sitä mieltä, että Jäänmurtajallakin soittanut DJ Qsisto on paras partioDJ ikinä! Repolainen 2/2013

13


Suloinen Pössis-kissa on ainoa Isotuvan tilalta löytyvä eläin.

VÄ VILJELE A T A A M AINEN! L O I T R A P

HUIKEAA MA

Repolainen kutsui itsensä kylään Teksti: Laura Rantanen, Rauman Partiotytöt Kuvat: Sanni Löflund, Pyhän Laurin Ritarit

Pyhän Laurin Ritarien entiseltä lippukunnanjohtajalta, 22-vuotiaalta Kalle Isotuvalta löytyvät myös datanomin paperit, mutta hän päätyi kuitenkin valitsemaan maanviljelijän uran sukutilan jatkajana. –Tämä on sukutilamme, en edes osaa sanoa monennessako polvessa. Vanhempani asuvat samassa pihapiirissä, tuossa viereisessä talossa, Kalle kertoo. Hän kuitenkin vakuuttaa, ettei vanhempien jatkuva läsnäolo ahdista, onhan kyseessä kuitenkin tavallaan perheyritys. –En koe, että tässä menisi mitenkään nuoruus hukkaan. Asuin kerran neljä päivää kerrostalossa, kun olin Helsingissä taksikuskina, enkä kestänyt olla siellä, Kalle paljastaa. Isotupien perhetila on ”klassinen viljelystila”, Kallen suosikki maataloustyökaluista on kylvökone. ”Sillä pääsee parhaiten luomaan uutta!”

14

Repolainen 2/2013


Auto on maajussille välttämätön, jotta hän pääsee iltaisin huoltoasemalle tapaamaan tuttuja.

AALAISELÄMÄÄ

n perniöläisen Kalle Isotuvan maatilalle. jossa viljellään vehnää ja ohraa. Peltoja on 80 hehtaaria, metsää puolestaan 60. Työtä tehdään sesonkien mukaan: keväisin ja syksyisin kevyesti kymmenen tunnin päiviä, talvella puolestaan lähinnä metsätöitä. Eläimiä Isotuvan tilalla ei ole, lukuunottamatta Kallen Pössis-kissaa. –Parasta tässä työssä on vapaus ja luonnonläheisyys. Tavoitteeni on, että jonain päivänä kun katsoo ympärilleen, niin kaikki, mitä näkee on omaa, Kalle haaveilee. Kääntöpuolena maanviljelijän ammatissa on kuitenkin se, että koska Kalle käytännössä asuu työpaikallaan, on töistä vaikea päästä eroon vapaa-ajallakaan. –On se aika mahdotonta – jos haluaisi pitää lomaa, pitäisi oikeasti lähteä jonnekin muualle. Repolaista pyydettiin myös utelemaan maajussilta, että miten siellä maalla sitten tavataan ihmisiä? –No, tuolla Perniön abc:llä iltaisin ja kebabin seisovassa pöydässä. Ja tietysti kiskan parkissa traktorirallin tuoksinassa, Kalle hymyilee. Myös toinen kysymys tuli väistämättä eteen: onko Kalle koskaan harkinnut hakevansa Maajus-

sille morsian -sarjaan? –Olisihan siihen voinut mennä niin kauan, kunnes yksi kaveri Perniöstä osallistui siihen. Nyt se taitaa muutenkin olla liian myöhäistä… Kalle rohkaisee myös muita partiolaisia lähtemään maanviljelijän uralle. –Tämä on hieno ammatti, ja olisi hienoa saada enemmän nuoria mukaan!

: e l l a K i Maajuss one on ”Kylvök kini!” suosik Repolainen 2/2013

15


IIK

Postia partiojulkkikselle

Terveiset piirin varajohtajalle Mika Kuusistolle! Harva ihminen on sellainen superpakkaus kuin sinä olet: kuntoilet (jopa viikonloppuisin!), hallitset erä- ja partiotaidot, olet musikaalinen lahjakkuus, heittelet mahtavaa läppää ja loistavia ideoita missä ikinä oletkin sekä positiivisuudellasi piristät ja pelastat ihmisiä! Olet loistotyyppi, PARTIOPEUKUT PYSTYYN! - suppilovahvero

Räps!

Hei Repolaisen päätoimittaja Laura + muu toimitus!

Ei mulla muuta, kun et Repolainen on ihan superhyvä lehti!!!!! Mä aina lasken päiviä sen ilmestymiseen ja kun se sitten ilmestyy, niin luen sen saman tien kannesta kanteen ja sit me pidetään meiän vaeltajavartion kanssa välillä Repolainen –bileitä, joissa lueskellaan vanhoja Repolaisia ja nautitaan hyvästä partiohengestä!!! Repolainen on ykkönen!!!!!! <333 Repointoilija

Kohta on aikaa askarrella!

ti!

äi Moi

! O H O a nähty Turu

a! n keskustass

k Kadonnut suk

ellä kadonnut denpenturetk su an an illalla nn ku pu lip dentoista aika yh in no Syksyllä erään na ai iden muy viime lauant ä. Silminnäkijö ill pe lie sukka on näht n ri o risi aivan tassa Kauppat Turun keskus ssa tilassa ja ho va ka se in tä it er ani!?” kaan sukka oli sä on mun jalk is ”M n: te ku , iä ainen sukka käsittämättöm n mukaan sam jä ki kir- kon nä in lm si kanssa Tuomio n se Erään toisen pa la en . mänä pysyne etä Kouvolaan ryömi nimettö ttyään ensin ti sy ky n, ee ts hi o n hutkimista! edessä hänen itus jatkaa jutu im to en is la o Rep

16

Repolainen 2/2013

Hei s a va e i n ä ltaja joka o l jalla. R it kanssan poik i yökä akas sa

ihan

tuin anu vely Minua t sinua po sinisiin sil llä Jäänmu m i r s o yhtee n vaivann mielestän iisi, enkä o tai hetk n iltaa ut, et l nimeä tä jut eksik e n, enk ä t s u ä ä i m n. , m jot m ceboo u kista. ta olisin vo istanut ky e jäi vain syä e Mikäl inut e ota y des in ts h ja hal teyttä. Aja äet tämän iä sinut fa uaisin ttelen ilmoit kovas uksen sinua t j i o kisum tavata u ka ilta , udelle isu_9 en. 1

a,


a l l i H

Tähtilikka Teksti ja kuva: Maria Reiman, Mikaelin Sinikellot

Strategiset mitat ja tiedot: – ikä? 23v. – kotikaupunki? Turku – sinkku vai varattu? Varattu – vaelluskengän koko? 38 – harrastukset? Partio, ratsastus, ruuanlaitto 2. Millaiset saappaat sinulla on täytettävänäsi?

– Isot, mutta karvatäytteiset. Edellinen lpkj Tarja ”P-T” Salminen oli hommassa kauan, joten se asettaa minulle tietenkin jonkinlaisia paineita. Olenhan lähes keltanokka. Runsas teddykarva on kuitenkin pehmeä alusta, sillä en ole yksin vaan minulla on hyvä tuki.

3. Millaisia uusia perinteitä pyrit luomaan?

– En varsinaisesti uusia, mutta itselleni olen ottanut henkilökohtaisen mission, jossa haluan kehittyä palautteenantajana. Antaa kaikenlaista palautetta, mutta erityisesti positiivista hyvästä työstä. Kaikki johtajat lippukunnassamme tekevät kiitoksen arvoista työtä.

4. Kuka on partioesikuvasi?

– Ei ole varsinaista, mutta ihailen johtajia, jotka tekevät omaa juttuaan innolla ja tarmolla. Partioidoleitani ovat kaikki innostuneet ja syttyneet partiojohtajat.

5. Unohtumattomin partiomuistosi?

– Ensimmäinen vartioretki, jonka järjestin. Se oli retki, jolla kaikki meni pieleen. Monta asiaa olisi jäänyt oppimatta, jos sitä retkeä ei olisi ollut. Sen retken huipennus oli kun vartiolaiseni tulivat aamulla herättämään minut ja kertoivat erään heistä tiputtaneen taskulamppunsa huussin reikään. Unisena lähdin onkimaan taskulamppua muovipussi käden suojana. Lopulta kuulin takaani nauravia ”Aprillia!”huutoja. Nykyään muistan päivämäärän 1,4 unissanikin.

!

Ihanaa 1. Kuka olet?

– Olen Maria ”Hilla” Ruohola Mikaelin Sinikelloista ja aloitin vuoden 2013 alusta lippukunnanjohtajana.

6. Millaisia tavoitteita sinulla on, niin elämässä, kuin partiossakin?

– Mitä ikinä ryhtyykään tekemään, se täytyy tehdä niin hyvin, ettei jälkeenpäin tarvitse katua tai miettiä mitä olisi voinut tehdä paremmin.

7. Milloin viimeksi kirosit harrastuksen alimpaan maarakoon?

– Joka syksy kiireisimpään aikaan. Se on aktiivisin aika muuallakin kuin partiossa ja usein asiat alkavat kertyä. Olen opiskelija, joten välillä mietin, olisiko järkevämpää olla töissä vai vääntää metsäretken aikataulua.

8. Missä käden- tai erätaidoissa olet hyvä? – Surrauksessa eli köytöksissä.

9. Parhaat partiosaavutuksesi?

– Aloitin oman sudarilauman johtajana 10 vuotta sitten ja jatkan vieläkin saman porukan kanssa. Olemme käyneet kaikki ikäkaudet yhdessä läpi. Silloin sudareissa heitä oli 12 ja nyt viimeisen vuoden samoajissa 11. Olen tytöistä niin ylpeä! Toinen partiosaavutukseni on KoGi-projektini, jonka aiheena oli tehdä lippukunnallemme oma tarpojaohjelma SP:n ohjelman pohjalta. Kiitos hyvän tekijätiimin siitä tuli parempi kuin olisin koskaan osannut kuvitella.

task Ongin muo ulam suoj vipuss ppua i ana huu käden ssis ta!

Repolainen 2/2013

17


Teksti: Sanni Löflund, Pyhän Laurin Ritarit Kuvat: UPI Media

Leffakettu

Vapaus, veljeys ja vibrato

M

odernin elokuvan melko laajassa genrekentässä on kaksi aluetta, jotka aiheuttavat tiukkaa jakautumista yleisön joukossa. Ne ovat kauhu ja musikaali. Molemmilla genreillä on omat vannoutuneet faninsa ja vähintään yhtä vannoutuneet vihaajansa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana musikaalit ovat nostaneet profiiliaan. Rooleissa on nähty nimekkäitä näyttelijöitä ja voittipa Chicago parhaan elokuvan Oscarinkin vuonna 2003. Viimeistään potin räjäytti Mamma Mia, joka tuotti teatterilevityksessä maailmanlaajuisesti yli puoli miljardia dollaria vuonna 2008. Nyt on vuorossa klassikkomusikaali Les Misérables.

L

es Misérables on tarina anteeksiannosta ja rakkaudesta, joka voittaa kaiken. Tarina sijoittuu 1800-luvun Ranskaan, jossa varkaudesta tuomionsa kärsinyt Jean Valjean saa mahdollisuuden aloittaa uuden elämän. Menneisyys ei kuitenkaan jätä häntä rauhaan, vaan kannoilla seuraa katkera poliisi Javert, joka ei usko ihmisen voivan muuttua. Ihmiskohtalot kietoutuvat yhteen, kun tuberkuloosia sairastavan Fantinen lapsi Cosette tulee osaksi Valjeanen elämää. Tarinan kolmannessa vaiheessa noustaan barrikadeille, kun nuori ja idealistinen Marius rakastuu Cosetteen ja joutuu puntaroimaan, kumpi on tärkeämpää, maailman muuttaminen vai rakkaus. Ja koska on kyse musikaalista, tapahtuu kaikki kommunikaatio mahtipontisen musiikin ja runollisten laulujen saattamana.

man saa esiin Valjean’s Soliloquy -kappaleen aikana. Vanhalta musikaalinäyttelijältä sujuu uskottavasti myös laulu ja myös hahmon vanheneminen tarinan edetessä on toteutettu harvinaisen toimivasti. Tarinan pahista, virkaintoista poliisi Javertia, esittää Russell Crowe. Hänkään ei petä vaan tuo traagiseen hahmoon sitä inhimillisyyttä, jota väärinymmärretty oikeudenpuolustaja tarvitsee. Crowen musiikkitausta on rock-puolella, mutta hänen muista näyttelijöistä poikkeava laulutapansa tasapainottaa musiikkia sopivasti. Oscarin roolistaan onnettomana Fantinena pokannut Anne Hathaway pääsee esittämään lauluosaamistaan niukassa roolissa kiitettävästi, mutta riipaiseva tulkinta ehkä koko musikaalin tunnetuimmasta kappaleesta I dream a dreamista jää varmasti monen katsojan mieleen elokuvan ehdottoman kohokohtana. Myös muut roolit on miehitetty toimivasti, eikä katsojan tarvitse tuntea myötähäpeää kertaakaan pitkän elokuvan aikana. Pienemmistä rooleista esiin on pakko nostaa vallankumouksen johtohahmo Enjolras, jota esittää broadwayllä musikaalikokemuksensa hankkinut Aaron Tveit. Enjolras esittää mahtipontisimmat laulut ja sulattaa varmasti useammankin katsojan sydämen, mutta harmi kyllä hänen sydämeensä mahtuu vain vallankumous.

L

M

es Misérables on musikaali sanan varsinaisessa merkityksessä. Elokuva luo teatterillisen tunnelman jota ennestään korostaa se, että laulut esitetään livenä, eli yleensä käytettävää huulisynkkausta ei elokuvassa nähdä. Näyttelijöille ratkaisu antaa tilaa ja he pääsevät todella tulkitsemaan hahmojen tunteita. Musiikki on upeaa ja se on sovitettu taitavasti. Toisaalta, lähes kolme tuntia kestävässä elokuvassa ei kuulla puhetta muutamaa repliikkiä enempää. Tarina olisi kaivannut tehokkaampaa rytmitystä antaakseen myös musikaaleihin vihkiytymättömälle katsojalle samanlaiset sävärit kuin se nyt antaa musikaalien ystäville. Tarina kun toimii teatterin lavalla loistavasti, mutta elokuvana tietyt ratkaisut tuntuvat auttamattoman naiiveilta.

E

lokuvan ehdoton valtti on sen upeasti toimiva ja sopivalla tavalla nimekäs roolitus. Hugh Jackman on mieletön roolissaan vääryyttä kärsineenä Jean Valjeanena. Harvoin on valkokankaalla nähty yhtä uskottavaa tunnetta, kuin mitä Jack-

18

Repolainen 2/2013

onille Les Misérables on varmasti liikaa, mutta sille kannattaa antaa mahdollisuus. Ja kun lopputekstit alkavat, löydät itsesi vaikean valinnan edestä, pitäisikö taputtaa vai ei. Olin näytöksessä, jossa taputettiin, mutta valitettavasti illuusio särkyi kun näyttelijät eivät palanneet kumartamaan.


SYYS-ILONA

SYKSY 2013

Lisätietoa ohjelmista ja koulutuksista saat:

• lippukuntasi koulutusvastaavalta • www.lounaissuomenpartiopiiri.fi • partiotoimistosta, puh. 050 312 9420

Merikisat 17.–18.8.2013, Kunstenniemi

Merikisat on Lounais-Suomen Partiopiirin perinteinen kevytveneillä käytävä purjehduskilpailu. Kilpailu on samoajille ja vaeltajille. Hinta: 60 € venekunnalta. Lisätietoja: Crista Sinisalo; 040 565 1971; crista.sinisalo@gmail.com

Ässis ”Strömsö” (jatko-ROK) 20.–22.9.2013, osa I, Etelä 11.–13.10.2013, osa II, Pohjoinen

Kurssi muodostuu kahden viikonlopun kokonaisuudesta, johon voit osallistua vain kerran. Tapahtuma on tarkoitettu toisen ja kolmannen vuoden samoajille, joiden ROK-peruskurssin suorittamisesta on vähintään 1 vuosi. Huom., I-osan PartioPOP:n vuoksi muuttunut päivämäärä! Hinta: 70 € osallistujalta. Lisätietoja: Matti Väätäinen; 040 505 9399; matti.vaatainen@jokikylanpojat.net; samoajajaosto

EA -kertauskurssi 21.9.2013, partiotoimisto Turku

SPR:n hyväksymä EA -kertauskurssi. Kertauskurssille voi osallistua vain kerran. Kurssi on samoajille, vaeltajille ja aikuisille. Hinta: 20 € osallistujalta. Lisätietoja: Olli Tammi; 044 551 8447; olli.tammi@gmail.com; turvallisuusjaosto

Kaupunkiretkipäivä Water World 21.9.2013,Turku ja Pori

Oletko delfiini, merisaukko, jokirapu vai simpukka? Tapahtuma on tarpojille ja samoajille. VIP 16.8. Hinta: 10 € osallistujalta. Lisätietoja: Mikaela Savolainen; 040 537 0152; mikaela.savolainen@ gmail.com; kv- ja aatejaosto

Archipelago race 27.–29.9.2013, Saaristomeri

Vaativa yöpurjehduskilpailu, jossa 1. sija on tavoittelemisen arvoinen! Kilpailu on samoajille, vaeltajille ja aikuisille. Hinta: 10 € alukselta. Lisätietoja: Ville Sahlström; 050 363 5090; ville.sahlstrom@ gmail.com; meripartiojaosto

Erätaitojatkokurssi 27.–29.9.2013

Erätaitojatkokurssille osallistumiseen suositellaan hyväksytysti suoritettua erätaitoperuskurssia tai muuta aiempaa ulkoilukokemusta. Kurssi on samoajille ja vaeltajille. Hinta: 34 € osallistujalta. Lisätietoja: Paavo Kaija; 044 425 3443; paavonpaja@gmail.com retkeilyjaosto

Akelavihjarit 5.–6.10.2013

Miniviikonloppu täynnä vinkkejä ja vertaistukea akelana toimimiseen Vihjareihin voi osallistua koko ajaksi tai vain lauantaiksi. Vihjarit ovat vaeltajille ja aikuisille. Hinta: 40 € osallistujalta. Lisätietoja: Sirja Valtanen; 045 112 6266; siheva@gmail.com; sudenpentujaosto

Sampo, erätaitovihjarit 5.–6.10.2013

Sampo, onko erätaitojesi eräpäivä mennyt? Sujuuko rihmaus, syttyykö joukkueesi nuotio kelillä kuin kelillä? Tapahtuma on vaeltajille ja aikuisille. Hinta: 40 € osallistujalta. Lisätietoja: Heidi Hietanen; 044 370 7527; heidi.hietanen@gmail.com; seikkailijajaosto

Repolainen 2/2013

19


Erätaitokurssi vaeltajille 11.–13.10.2013, Kullaa, Joutsijärvi

Jos olet jo mielestäsi kokenut kaiken metsään liittyvän, on aika lähteä todelliselle viikonloppureissulle. Kurssi on vaeltajille. Hinta: 34 € osallistujalta. Lisätietoja: Paavo Kaija; 044 425 3443; paavonpaja@gmail.com retkeilyjaosto

Tutkakurssi 18.–20.10.2013, Saaristomeri

Kurssilla syvennytään tutkanavigoinnin saloihin ja pyritään luomaan vahva pohja tutkatyöskentelyyn. Kurssi on vaeltajille ja aikuisille. Hinta: 70 € osallistujalta. Lisätietoja: Ville Sahlström; 050 363 5090; ville.sahlstrom@gmail.com; meripartiojaosto

EA 1 -kurssi 19.–20.10.2013, Partiomylly, Eura

SPR:n hyväksymä EA 1-kurssi. Peruskurssi antaa perustiedot ja -taidot hätätilanteisiin ja tavallisimpiin sairaus- ja onnettomuustilanteisiin. Kurssi on samoajille, vaeltajille ja aikuisille. Hinta: 50 € osallistujalta. Lisätietoja: Esa Vastamaa; 050 569 3241; esa.vastamaa@dnainternet.net; turvallisuusjaosto

JOTA 19.–20.10.2013,Turun alue

Jamboree On The Air (JOTA) -tapahtuma kokoaa maailman partiolaiset yhteisille radioaalloille. Tapahtuma on kaikenikäisille radiopartioinnista ja kansainvälisyydestä kiinnostuneille. Tapahtuma on maksuton, ei ennakkoilmoittautumista. Lisätietoja: Allan Nurmi OH1FJK; 0400 692 440; allan. nurmi@gmail.com; turvallisuusjaosto

Simonpäivät 26.10.2013, Somero

Simonpäivillä tavataan sisupartiokavereita yhteisen toiminnan merkeissä. Tapahtuma on sisupartion sudenpennuille, seikkailijoille, tarpojille, samoajille, vaeltajille ja aikuisille. Tapahtuma on maksuton. Lisätietoja: Mauno Kuisma; 040 032 3949; mauno.kuisma@pp.inet.fi; sisupartiojaosto

Tarpojien taitopäivät 26.–27.10. 2013, Etelä

Astu laivaan Kalikassa! Löydät ohjelmaa kolmelta eri kannelta, valitse omasi ennen ilmoittautumista. Tapahtuma on tarkoitettu tarpojavartioille. VIP 30.9. Hinta: 28 € osallistujalta. Lisätietoja: Satu Päivärinta; 040 072 3473; satu.paivarinta@dnainternet.net

Partiokilpailukurssi 31.10.2013 kaupunki-ilta 8.–10.11. kurssiviikonloppu,Turun ympäristö

PT- eli partiotaitokilpailukurssi on kaikille kilpailuista ja niiden järjestämisestä kiinnostuneille. Hinta: 65 € osallistujalta. Lisätietoja: Emmi Keränen; 040 761 8208; eekera@utu.fi; kilpailujaosto

Viestikurssi - uusi sisältö! 2.–3.11.2013, Oriniemi,Turku

Kurssin käytyään osallistuja osaa käyttää radiopuhelinta sekä liikennöidä uuden puheohjeen mukaan. Kurssi on samoajille, vaeltajille ja aikuisille. VIP 27.9. Hinta: 50 € osallistujalta. Lisätietoja: Kari Vuola; 0400 740 060; kari.vuola@kolumbus.fi; turvallisuusjaosto

EA 1 -kurssi 16.–17.11.2013, Etelä

SPR:n hyväksymä EA 1-kurssi. Ensiavun peruskurssi antaa perustiedot ja -taidot auttaa hätätilanteessa ja tavallisimmissa sairaus- ja onnettomuustilanteissa. Kurssi on aikuisille. Hinta: 50 € osallistujalta. Lisätietoja: Olli Tammi; 044 551 8447; olli.tammi@gmail.com; turvallisuusjaosto

Luovuusmajakka Ossi-Gaala 22.–23.11.2013,Turku

Tuo elokuvasi kilpailemaan alan kunnioitetuimmista pysteistä, Osseista. Tapahtuma on tarpojille. VIP 30.9. Hinta: 30 € osallistujalta. Lisätietoja: Jasmin Salonen; 050 494 9943; jasmin.salonen@ hotmail.com; tarpojajaosto

20

Repolainen 2/2013


ÄssäHässäkkä 23.11.2013,Turku

Huikean kaupunkipäivän aikana kuljet ympäri cityä suorittaen toinen toistaan erikoisempia tehtäviä saaden samassa vinkkejä kilpailemiseen. Tapahtuma on samoajille. Hinta: 15 € osallistujalta. Hinta sis. kaupunkiliikenteen bussikortin päiväksi. Lisätietoja: Pia Aalto; 040 728 6800; pia.aalto@partio. net; samoajajaosto

Piirin syys-PT –kilpailut, KeiKKa 7.–8.9.2013, Kaarina

Lähde joukkiosi kanssa KeiKKalle Kaarinaan. Luvassa on kerrassaan rikollisen hyvät syyskisat. Kilpailu on samoajille, vaeltajille ja aikuisille. Hinta: 55 € vartiolta. Lisätietoja: Piirin ja kisojen nettisivut; Kaarinan kymmenykset

Yösuunnistuskilpailut 8.10.2013, Raisio

Löydä rastit myös pimeässä. Piirin yösuunnistuskilpailut antavat harvinaisen mahdollisuuden testata suunnistustaitoja hämärässä metsässä. Kilpailu on kaikille. Hinta: 5 € osallistujalta. Lisätietoja: Piirin ja kisojen nettisivut

Koulutusvastaavakoulutus 15.9.2013, partiotoimisto Turku

Koulutusta itse koulutusvastaaville. Tapahtuma on vaeltajille ja aikuisille. Hinta: 15 € osallistujalta. Lisätietoja: Marika Hella; 040 551 3113; marika.hella@gmail.com; koulutusryhmä

Luottiskoulutus L-SP:n Talvi-PTpartiotoimisto -kilpailut 15.9.2013, Turku 9.2.2013 seutu Tiedä Turun miten piiri pyörii! Koulutus on edellytys piirin luottamushenkilönä toimimiselle. Tapahtuma on tarkoitettu vaeltajille ja aikuisille. on maksuton piiripestissä toimiville! Lisätietoja: Kisailun riemua ja onnistumisen tunteita Tapahtuma talvisissa olosuhteissa. Hanna Heino; 0500 824 239;vaeltajille heino.hanna@gmail.com; koulutusryhmä Kilpailu on tarpojille, samoajille, ja aikuisille. Hinta: 45 euroa vartiolta Lisätietoja: Sarita Välimäki; 040 773 4813; savali@utu.fi; kilpailujaosto PJ-peruskurssien johtamistehtäväohjaajien koulutusta Lue lisää piirin ja kilpailujen nettisivuilta.

Lippukuntapäivässä 22.9.2013 TiivisKevät-PT tietopaketti pj-kurssilaisten ohjaamisesta. Koulutusilta on aikuisille ja yli 18-vuotiaille L-SP:n -kilpailut ohjaajana toimiville vaeltajille. Koulutus on maksuton. Lisätietoja koulutusohjaaja: Emilia Saarisalo, 20.4.2013 Rauma 041 549 373,keväisessä emilia.saarisalo@gmail.com. Partioseikkailua metsässä! Kilpailu on tarpojille. Hinta: 40 euroa vartiolta Lippukuntapäivässä tarjolla koulutusta myös ROK-kouluttajille. Ilmoittautuminen lippukuntaLisätietoja: Emmi Keränen; 040 761 8208; eekera@utu.fi; kilpailujaosto päivän ilmoittautumisen yhteydessä! Tervetuloa!

Maastopäivä Partiojohtajien peruskurssit 20.4.2013 Rauma, kevät-PT -kilpailujen IV/2013 27.–29.9. Partiomylly, Eurayhteydessä ja 8.–10.11.Vasikkari, Uusikaupunki Koe kilpailujen hurmos Partiomylly, huoltajana! V/2013 4.–6.10. Eura ja 22.–24.11. Kunstenniemi, Naantali (kaksikieTapahtuma on aikuisille. Hinta: 2 euroa osallistujalta linen kurssi) Lisätietoja: Keränen; 040 761 8208;perustiedot eekera@utu.fi; kilpailujaosto Lähde Emmi hakemaan pj-kurssilta kaikki ja – taidot mitä partiojohtaja tarvitsee! Tapahtuma on vaeltajille ja aikuisille. Hinta: 85 € osallistujalta. Lisätietoja: koulutussihteeri Riitta Suomi; 050 L-SP:n suunnistusmestaruuskilpailut 312 9424; riitta.suomi@partio.fi; koulutusryhmä

9.5.2013 Parainen Ikäkausivastaavakurssi II Koe rastien löytämisen riemu! 11.–13.10.2013, Kunstenniemi, Kilpailut ovat sudenpennuille, seikkailijoille,Naantali tarpojille, samoajille, vaeltajille ja aikuisille. Hinta: 5 euroa Tuhti koulutuspaketti ikäkausivastaavalle. Tapahtuma on vaeltajille ja aikuisille. Hinta: 55 € osallistujalta Lisätietoja: Marika Hella; 040 551 3113; marika.hella@gmail.com; koulutusryhmä Fissc/osallistujalta. Pargas Scoutkår Skärgårdsvandrarna

Lippukuntatoimijakurssi SuPeja seikkailijakilpailut II 11.–13.10.2013, Kunstenniemi, Naantali Kevät 2013 Pohjoinen ja etelä

Tietoja ja taitoja lippukunnassa johtotehtävissä Yhdessä tekemisen riemua ja leikkimielistä kilpailua.toimiville. Tapahtuma on vaeltajille ja aikuisille. Hinta: 55 € osallistujalta. Lisätietoja: Marika Hella; 551ryhmältä 3113; marika.hella@gmail.com; Kilpailut ovat sudenpennuille ja seikkailijoille. Hinta: 30040 euroa koulutusryhmä

Repolainen 2/2013

21


Partiokouluttajakurssi 19.–20.10.2013, Kunstenniemi, Naantali

Tämä kurssi on tarkoitettu kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita kouluttamisesta partiossa. Tapahtuma on vaeltajille ja aikuisille. Hinta: 40 € osallistujalta. Kurssi on maksuton piiripestissä toimiville! Lisätietoja: Emilia Saarisalo; 041 549 3737; emilia@saarisalo.com; koulutusryhmä

Akela-, sampo ja luotsikurssi 25.–27.10.2013, Kunstenniemi, Naantali

Kurssi sisältää jokaiselle ikäkaudelle oman kurssinsa, joissa perehdytään lasten ja nuorten kasvuun sekä heidän ohjaamiseensa valitun ikäkauden näkökulmasta. Vaeltajaluotsikurssin alaikäraja on 22 vuotta, muiden 18 vuotta. Hinta: 60 € osallistujalta. Lisätietoja: Sanna Tamminen, santam@utu.fi; koulutusryhmä

Kalenterikettukoulutus 16.9.2013 klo 18–20, partiotoimisto Turku 18.9.2013 klo 18–20, partiotoimisto Pori

Koulutuksessa opitaan mm. adventtikalenterikampanjan suunnittelua ja organisointia lippukunnassa, myyntivinkkejä sekä tilausjärjestelmän käyttöä. Tapahtuma on samoajille, vaeltajille ja aikuisille. Tapahtuma on maksuton. Lisätietoja: Tiina Suominen; 050 312 9426; tiina.suominen@ partio.fi; talousryhmä

Lippukuntapäivä 22.9.2013, Raumanmeren koulu

Tapaat lippukuntaväkeä ympäri piiriä sekä luottiksia piirihallituksesta jaostoaktiiveihin. Lisäksi monipuolista koulutusta lippukunnan arjen pyörittämisen tueksi, tietoa piirin kuulumisista ja uusimmat tuulet eri jaostojen suunnitelmista. Tapahtuma on vaeltajille ja aikuisille. Tapahtuma on maksuton. Lisätietoja: Leena Rantanen, 040 735 2575, leena.rantanen@iki.fi, piirihallitus

Partio tutuksi -koulutus 22.9.2013, Lippukuntapäivän yhteydessä, muut osiot sovitaan erikseen

Kolmiosainen Partio tutuksi -koulutus on tarkoitettu aikuisina partioon mukaan tulleille uusille partiolaisille. Kurssilla tutustutaan siihen, mitä partio oikein on ja mitä partiossa nykyisin tehdään. Tapahtuma on aikuisille. Hinta: 15 € osallistuja. Lisätiedot: Maarit Heikkinen, maarit.m.heikkinen@gmail.com, aluejaosto

Ansiomerkkikoulutusilta 17.10.2013, partiotoimisto Turku

Illassa käsitellään lippukuntien kannalta partiopiirin ja SP:n ansiomerkkeihin liittyviä sääntöjä, ohjeita ja menettelytapoja. Tapahtuma on aikuisille. Tilaisuus on maksuton. Lisätiedot: HannaLeena Puosi, 040 705 1092, hannaleena.puosi@gmail.com, ansiomerkkitoimikunta

Nuorten viestintäviikonloppu 25.–27.10.2013, piirin alueella

Tule mukaan huippuinnostavaan viikonloppuumme oppimaan, miten kertoa partiosta ulospäin brändin mukaisesti. Tapahtuma on samoajille ja vaeltajille. Hinta 40 € osallistujalta. Lisätietoja: Maija-Liisa Laukkanen, maikkilaukkanen@gmail.com, YSP-ryhmä

Syty adventtiin! -adventtikalenteritempaus 9.11.2013, päätapahtuma Turun keskusta

Piirin tukema adventtikalenterien myyntitempaus. Tapahtuma on maksuton. Lisätiedot: Mika Koutu 040 569 7332; mika.koutu@gmail.com; talousryhmä

Lippukunnan hallintokoulutus 16.11.2013, partiotoimisto Turku

Koulutusta lippukunnanjohtajille, lippukunnan hallituksen jäsenille ja lippukunnan taloudenhoitajille. Tapahtuma on vaeltajille ja aikuisille. Hinta: 15 € osallistujalta. Lisätietoja: Tiina Suominen; 050 312 9426; tiina.suominen@partio.fi; Mika Koutu; 040 569 7332; mika.koutu@gmail.com; talousryhmä

Ilmoittaudu 6.5. mennessä oman lippukuntasi koulutusvastaavalle. Ilmoittautumistiedot 2.4. alkaen piirin nettisivuilla.

22

Repolainen 2/2013


LIPPUKUNTAFOORUMI 7.4.2013 klo 9.30–13.30 Mikä? Lounais-Suomen Partiopiirin ensimmäinen lippukuntafoorumi. Missä? Turun Kristillisellä Opistolla ennen partiopiirin kevätkokousta. Miksi? Lippukunnanjohtajilla on tätä kautta mahdollisuus päästä vaikuttamaan, verkostoitumaan sekä

nostaa tärkeäksi kokemiaan asioita keskusteltavaksi. Lippukunnat ovat piiritoiminnan keskiössä ja ajatukset piirin toiminnasta sekä sen kehittämisestä ovat tärkeitä. Foorumissa keskustellaan erityisesti piirileirin ohjelmasta sekä piirin aluekartasta. Tilaisuudessa pääset kertomaan näkemyksesi oikeassa paikassa ja oikeille henkilöille! Lippukuntafoorumi on tarkoitettu kahdelle lippukunnan edustajalle. Tilaisuus on maksuton. Osallistujille tarjotaan kahvit ja lounas. Ilmoittautumiset viimeistään 24.3.2013 Polkuun https://spfs.clubonweb.com/book/lippukuntafoorumi Lisätietoja, Inka Lähteenmäki, inkalahteenmaki@hotmail.com, 040 517 9691

JukkaPoika

Lisää esiintyjiä julkaistaan kevään aikana!

JVG

Repolainen 2/2013

23


Repostelu Pariutuako partiossa vai partion kanssa?

O

len kauan pohdiskellut vakavasti, että mikä mahtaisi olla järkevä ratkaisu. Pitäisikö etsiä kumppani partiosta vai jostain ihan muualta? Kummassakin vaihtoehdossa on puolensa. Jos kumppanin löytäisi partiolaisten joukosta, voisi olla varma, että hän ymmärtäisi tämän harrastuksen vaatimukset ja olisi ok kaikkien metsässä, kursseilla, talkoissa jne. vietettyjen tuntien kanssa. Partiolainen ei olisi mustasukkainen partiolle. Toisaalta aina kun itsellä olisi partiosta vapaata aikaa, olisi kumppani omissa partiotouhuissaan ja yhteistä aikaa ei ehkä olisi. Puhumattakaan siitä, millaisia ristiriitoja eri lippukunnat, kisatulokset, meri- ja maapartiotoiminta toisivatkaan parisuhteeseen.

O

lisi siis ehkä kuitenkin hyvä etsiä kumppania joistain ihan muista ympyröistä. Silloin harrastus ei olisi parisuhteen kolmas jäsen. Vapaa-aikaa voisi viettää muissa merkeissä ja partiosta ei tarvitsisi puhua kotona. Mutta mitä sitten, kun ottaa päähän ja pitää purkaa tuntemuksia. Kumppani ei edes ymmärrä, mistä puhutaan, kun ilmassa lentelee sanoja: lpk, samoajat, majakka, viikonloppupurjehdus, syty partioon jne. Ei-partiolainen kumppani olisi varmasti mustasukkainen partiolle. Onko pakko taas olla koko viikonloppu jossain metsässä? Miten joku harrastus vie noin paljon aikaa?

H

mm, ei siis järkevää ratkaisua tässä asiassa. Toki kumppani löytyy, kun on löytyäkseen. Ja onhan se helppoa tavata joku samoista piireistä, kun muutenkin vietetään aikaa samojen asioiden parissa ja on yhteiset kiinnostuksen kohteet.

M

utta partiopariskunnat ovat imeliä. Kaikki säännöt muuttuvat, kun alkaa seurustella partiokaverin kanssa. Leireillä ei enää olla vanhassa tutussa porukassa, vaan pitää päästä samaan telttaan oman kumppanin kanssa. Omalle rastille rastimiehiksi valikoituukin kumppani ja hänen partiokaverinsa. Koko harrastus näyttäytyy ihan erilaisena parisuhteen myötä. Toisaalta partiolaisten parisuhde voi yhdistää kaksi lippukuntaa, luoda uusia verkostoja, kehittää yhteistyötä ja muutenkin vaikuttaa positiivisesti harrastusmielialaan.

E

ntäs sitten kun parisuhde loppuu tai tulee riitaa. Samassa lippukunnassa toimiminen käy mahdottomaksi. Aloitetut projektit jäävät kesken. Ulkopuolisten olo on kiusallinen ja heidän pitää valita puolensa. Vaikuttaako partioparisuhde negatiivisesti omaan harrastukseen?

24

Repolainen 2/2013

artioImelät p at. n pariskun PAH! Harrastukset täyttävät vapaa-aikamme. Onko parempi pitää partioharrastus itsellään vai jakaa se kumppanin kanssa? Milloin harrastuksesta tulee parisuhde?

T

ai mitä jos partioparisuhde on onnellinen, jatkuu mahdollisesti avioliittoon ja lasten hankkimiseen asti? Onko partiolaisten lasten elämä ennalta määrättyä? Heidät viedään vaippaikäisenä jo metsään ja he hengittävät partiota kaiket päivät. Ensimmäinen sana on supe. Onko näillä lapsilla mahdollisuutta valita omaa harrastustaan?

K

uuluuko kaikki edellä pohdiskeltu kenellekään? Harrastus on harrastus huolimatta siitä, kenen kanssa sitä harrastaa. Jokaisella on oikeus yksityisyyteen ja siihen valintaan, mitä haluaa kenenkin kanssa jakaa. Jos julkisesti kertoo kaikille, että tämä tyyppi, jonka kanssa teen partiota on kumppanini ja me teemme tätä yhdessä, se on hyvä. Mutta sekin on yhtä hyvä, että haluaa pitää henkilökohtaiset asiat itsellään ja harrastaa partiota ihan normaalisti. Henkilökohtainen elämä vaikuttaa harrastuksiin ja työhön juuri niin paljon kuin kukin itse haluaa.

P

artio on intensiivinen harrastus. Sille voi antaa kaiken vapaa-aikansa ja vähän työ- ja kouluaikaakin, jos harrastaa todella intohimoisesti. Viime aikoina olen itse antanut kaiken energian, ajan ja keskittymisen partiolle. Eipä ole ollut aikaa ihmissuhteille. Tärkein suhde on partion kanssa. Mitä jos itse harrastus onkin paras kumppani?

Nimimerkki:Tilanteeseensa tyytyväinen sinkkupartiolainen


Teksti: Johannes Vahtoranta, Myrskypojat Kuva:Tammenlehti

Vanha kettu

”Sisälläni kiehahti pahasti” Henrikin Tapulityttöjen Tiina Lahti ei voi ymmärtää uusia kisasääntöjä. Muutosten seurauksena monen luonnollisen vartion kisataival katkeaa jo ennen alkuaan. Repolaisen toimituksen saamien tietojen mukaan sääntömuutos koskee erityisesti vihreää ja oranssia sarjaa. Tiina ei ole suostunut nielemään mielestään kohtuutonta uudistusta, vaan hän on päättäväisesti haastanut koko uudistuksen:

”Sisälläni kiehahti pahasti kun luin uusista vihreän ja oranssin sarjan kilpailusäännöistä: vartion vahvuuden tulee olla täsmälleen 5. Oliko tämä nyt aivan järkevä siirto? Miksei pysytty vanhassa ”vähintään 5”-systeemissä? Kun toimii johtajana vartiossa, missä kaikki 7 ovat aktiivisesti mukana, on mahdotonta kieltää keneltäkään kisoihin lähtöä ja käskeä odottamaan ensi vuoteen. Eihän vartiotoiminnassa ole sitäpaitsi tarkoitus asettaa ihmisiä paremmuusjärjestykseen, josta viimeiset sitten pudotettaisiin kisoihin mennessä pois. Vartionhan pitää olla luonnollinen vartio, mikä näissä sarjoissa on mielestäni aivan oikein. Kun tällaiset säännöt pääsevät läpi, pitäisi myös kirjoittaa säännöt kilpailijoiden valinnasta vartion keskuudessa. Päättäjät – ajatelkaa asiaa aktiivistenkin vartioiden kannalta. Sääntöuudistus ei ole jäänyt vain Tiinan kokemaan vääryyteen. Avoimuus päätöksenteossa on jäänyt kabinetin lukittujen ovien taakse. Näin voidaan ainakin päätellä Pekka Aallon kokemuksista, jotka ovat hämmästyttävän yhteneväisiä Tiinan kokemien kanssa:

ätön m ä t t i Käs ään m ö t t i l o vä ! tuomi eltoon i k u l i kilpa

[--]”Yllätyksekseni olen nyt kuullut erittäin arvovaltaisista ja tavallisesti asioista hyvin perillä olevista partiopiireistä huolestuttavan huhun. Huhun, joka väittää suurten päämajan partiopäällikköjen komitean suunnittelevan yksioikoista ratkaisua uusien SP:n kisasääntöjen höysteeksi.[--] [--]Huhun, jonka mukaan auttaja ei edes ansaitse kiitosta, vaan petturin leiman. Näin aikonevat suuret partiotaitokilpailupäälliköt päämajassa päättää. Jos autat järjestelytehtävissä toista partiolippukuntaa, et yksin Sinä vaan koko lippukuntasi on välittömästi kilpailukieltoon tuomittu. Partiolain toteuttamisesta siis rangaistaan. Hyvä on, asia voidaan tulkita monella tavalla. Selvää tulee olemaan, että avunpyyntö työn teossa loppuu, eikä tunnollinen partiolainen enää edes ilkeä pyytää apua, koska avunantaja joutuisi tarpeettomasti kiusaukseen.[--] Tammenlehti 3/83 ilmestyi 24.3.1983. Kilpailusääntöjen lisäksi kantaa otettiin partiolaisten aktiivisemman puoluepolitiikkaan osallistumisen puolesta, toki yksityishenkilöinä. Piirin latusuunnistusmestaruuskilpailut oli käyty Maarian lumettomissa metsissä, mutta onneksi hankien hohdetta oli kuitenkin löytynyt piirin Outa-83 leirillä Saariselän kupeessa. Maaliskuussa maailman muiden lehtien otsikoissa olivat Ronald Reaganin ”Tähtien sota” ja Michael Jacksonin uusi Moonwalk-tanssi.

Repolainen 2/2013

25


Ketunleipä

Teksti:Tuuli Seppälä, Luvian Loukke Kuvat: Juuso Vuorinen ja Tuuli Seppälä Luvian Loukke

Pihvien mustahevonen N HEVONE Ä! ISS ON VÄH

Hevosenlihakohu näkyy hallin lihatiskillä. Hevonen on vähissä, kun uteliaat kansalaiset ovat ostaneet otsikoihin noussutta lihaa. Myyjä myöntää, että myös ravintolat käyttävät mielellään naudan sijasta hevosta, joka kypsyy nopeammin ja on yhtä maukkaan makuista, vain hiukan makeampaa. Varsinkin isot lankkupihvit ovat melko isolla todennäköisyydellä hevosta, hän hymähtää.

Hevosenlihakohu puhuttaa. Briteille hevosenlihan syöminen on tabu, meillä kyse on enemmän huijatuksi tulemisen tunteesta, kun liha ei olekaan sitä, mitä pakkauksessa sanotaan. Sinänsä hevosenliha on hyvää ravintoa. Euroopan markkinoille halpaa hevosta on nyt tullut mm. Romaniasta, missä hevoset kiellettiin valtateillä. Tarpeettomaksi käyneet kulkupelit lyötiin lihoiksi ja hinta romahti. Normaalistikin hevonen on nautaa huokeahintaisempaa. Ennakkoluuloton koeryhmä kokeili hevosen valmistusta. Olosuhteiden pakosta ateria valmistettiin tavallisissa keittiöolosuhteissa, mutta ainakin yhtä maittava ateria olisi mahdollista tehdä luonnon helmassa nuotiolla tai trangiaa hyödyntäen.

Hevospurilainen: Hevosjauhelihaa on vaikea löytää, mutta kokolihapihvikin toimii mainiosti. Maittavan hampurilaisen voi täyttää omien mieltymysten mukaan. Koeryhmän hampurilainen oli koottu ciabattan väliin ja se sisälsi pihvin lisäksi majoneesia, ketsuppia, salaatinlehden ja tomaattia.

NAM!

Pihvin paistaminen: Leikkaa liha poikkisyin ja nuiji se. Hevosenliha on luonnostaan aika mureaa, eikä vaadi ankaraa käsittelyä. Lämmitä voi pannulla niin että vaahto alkaa laskeutua ja voi ruskistua. Paista pihvejä kummaltakin puolelta noin minuutin ajan. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla. Tasan 100% hevosenlihapihvi!

26

Repolainen 2/2013


Folioperunat:

Lisää hevosenl ihareseptejä lö ydät raviurheilijoid en nettisivuilt a osoitteesta: www.hippos.fi/ files/1375/Res eptivihko.pdf

Perunat voi valmistaa uunissa kypsentämällä tai nuotion reunamilla ja hiilloksella haudutellen. Eritoten rosamunda-lajike on tähän sopiva, mutta on myös muita uuniperunaksi soveltuvia lajikkeita. Pese ja kuivaa perunat. Kääri ne folioon yksitellen ja asettele hiillokseen. Uunissa kypsennettäessä lämmitä uuni 225 asteeseen ja paista folioperunoita ritilällä n. 45–90 minuuttia perunoiden koosta riippuen. Kypsä peruna tuntuu pehmeältä, kun sitä pistää tikulla.

Sienitäyte: 1 sipuli herkkusieniä voita 1 rkl. jauhoja 1/2 dl vettä 1/2 dl kermaa suolaa, pippuria, yrttejä

Kuori ja paloittele sipuli ja pilko herkkusienet. Sulata reilu kimpale voita ja lisää sipulit pannulle. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää sekaan herkkusienet. Sienien saatua väriä pintaansa, ruskista jauhot ja lisää neste sekoittaen. Keitä kokoon, kunnes koostumus on hyvä perunoiden täytteeksi. Isommalla nestemäärällä saat samoista raaka-aineista kastikkeen. Mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja yrteillä.

na

tulta.” Kristii tu u tu is a M ” aan kuiten”Ei tätä sik ita!” kaan seko ”Joko olen vosta ikäni syönyt he t en si i härkänä, ta aa om mää vaan hu o eroa!” Juus

Missä meitä partiolaisia Suomessa on?

Nakkikioskin kassana, koulubändin rumpalina,TV1:n kuuluttajana, viulutunneilla, pörssiyhtiön hallituksessa, tukioppilaana, vegaanikokkina, skeittirampilla,Tavastian lavalla. Tämän vuoden Partioviikolla haluamme tuoda tämän näkyvästi esiin ja kertoa, että meitä partiolaisia löytyy Suomessa ihan kaikkialta. Keräämme Partioviikon Facebooktapahtumasivulle gallerian partiolaisista ympäri Suomen, joten jo nyt kannattaa alkaa miettimään, missä sinä otat itsestäsi tai kavereistasi Partioviikko-kuvan. Mikä ympäristö kertoo sinusta tai partiokaveristasi jotain olennaista? Kuvan voi ottaa vaikka sarjakuvamessuilla, tunturin laella, BMX-pyörän satulassa tai pari varvasta avannossa! Ja mikset vaihtaisi partiohuivitettua kuvaa myös Facebookprofiilikuvaksesi Partioviikon ajaksi. Jos tässä ei ollut vielä riittävästi haastetta, ainahan voit miettiä voisitko haastaa myös jonkun paikallisen partiotaustaisen julkkiksen huivitettuun Partioviikko-kuvaan! Lisää partion Facebook-sivulla, facebook.com/partio – jos et jo tykkää, pistäpä tykäten niin saat tästä ja muusta partiohauskasta infoa ensimmäisten joukossa! Repolainen 2/2013

27


LEGEN Legendaariset DA talvipartiotaitokisat Teksti:Timo Mäkinen, Puhurin Pojat • Kuvat: Jura Nurminen, Koroisten Ritarit, Erkki Lietzen ja Otto Glader, Puhurin Pojat

2 013

”Terminaali hoitaa!” lie kajahtanut useammastakin tv-vastaanottimesta kuluneiden kuukausien aikana. Liekö Putous-sketsihahmo saanut innoitusta hokemaansa lounaissuomalaiselta partiopiiriltä keväällä 2012, kun Kaakkois-Turun alue lupasi ottaa hoitaakseen 2013 talvikisat. Ensimmäisenä hihojaan käärivät tuleva kisajohtaja Sarita Välimäki HeTa:sta yhdessä tulevien tehtäväpäällikön ja kisakeskusvastaavan kanssa. Pian ensitunnusteluiden jälkeen muodostui järjestelytoimikunta alueen konkareista. Aikataulu oli totuttua tiukempi, joten tuumasta pian toimeen. Suomen vähäluminen ja pilvinen kesä sujahti ohitse ja oli aika istahtaa koolle talvikisojen tiimoilla. Tehtäväryhmä oli ahkeroinut muiden lomaillessa, ja saanut aikaan ison kasan aihioita joita oli hyvä lähteä työstämään. Tässä vaiheessa kirjoittaja liittyi joukkoon rastipäällikön viitta harteillaan.

Sinappiset kokekisat

Syksyn kokousten jälkeen tuli koekisojen aika. Lumiseen Kunstenniemeen suunnattiin muutaman innokkaan koekisaajan ja kisajohtajamme kanssa jo perjantai-illaksi. Lauantaipäivän aikana testailimme lievästi haastavissa olosuhteissa eri rastien käytännön toimivuutta. Parannusehdotuksia ja kokemuksia puitiin maittavan lounaan äärellä mökin lämmössä. Testauksessa mieleenpainuvinta oli yhdessä neiti tehtäväpäällikön kanssa valmistaa hampurilaisateria lumikuopassa tuulen tuivertaessa ympärillä. Sinapistakin tuli tunnistettavaa, vaikka kumpikaan ei ollut sitä koskaan ennen valmistanut. Päivän valuttua kuiviin niin koekisaajien, lämmön kuin auringonvalonkin suhteen, oli-

Mitä lienevät pojat sahanneet ennen kisoja?!

28

Repolainen 2/2013

vat kaikki mahdolliset testattavissa olleet rastit testattu.

Än yy tee nyt se alkaa!

Tammikuussa 2013 kisaryhmästä puuttui vielä huoltopäällikkö. Rastimieskoulutukseen mennessä asia kuitenkin muuttui: Ilpoisten Vuortenkävijöiden Paavo ja Samuli ilmaantuivat valkeissa haarniskoissaan paikalle, esittäytyen kisan huoltona. Kisajohtaja sai taas nukkua yönsä rauhallisemmin. Rastimieskoulutus meni sutjakkaasti, kuulijoita oli noin 40 henkeä. Ja niin koitti viimeinen viikko, josta oli puhuttu kuiskaten. Talkoopäivän, rastilaatikon noudon ja itse kisapäivän kyllästämä maanantai-sunnuntai -akseli oli vihdoin käsillä. Talkoihin saapuessani punainen käsintehty hipsterpurjehtijapiponi nousi hattuhyllyä korkeammalle, kun löysin 39,5 asteen kuumeessa työskentelevän kisajohtajan. Ensimmäisenä paikalla, viimeisenä kotona. Ibuprofeenin voimalla esimerkkiä näyttävä kisajohtajamme säilytti huumorintajunsa pitäen talkooporukan hilpeänä. Tehokas ja soveltamiskykyinen JMTK sai tehtyä hommansa hyvissä ajoin ennen puoltayötä. Perjantai-illan viimeisten säätöjen lomassa rastilaatikot löysivät tiensä rastipäälliköiden helmoihin. Tämän kaiken ohessa majoitimme Puhurin Poikien kololle parisenkymmentä reipasta satakuntalaista kisaajaa. Hyvin ja levollisesti nukutun yön jälkeen oli aika ladata kännykkä ja varmistaa kaakaotermarin nestetiiviys. Pirteän kevyessä pakkasessa rastini hautausmaan met-


Vähän korkeampi pilkkijakkara.

sässä oli valmis tunnissa. Odottelua sieti hyvän rastimiehistön ansiosta hyvin, reippaat nuoret miehet lämmittelivät keskenään painien. Miehistön kolmea viehkeää neitoa tämä huvitti erityisesti. Keskellä lumista metsää oli yhteytemme kisakeskukseen VHF:n ja, kännykän varassa. Viestiliikenne keskukseen pelasi hyvin, muiden rastien puheita ei paljoa kuultu. Niinpä elelimme omissa maailmoissamme useamman tunnin. Luotimme arvioon rastin aukioloajasta. Kun kello lähestyi neljää ja arvioitua rastin sulkeutumisaikaa, muutuimme skeptisiksi. 15 vartiota oli vielä käymättä, joten ei muuta kuin into puseroon ja odottelemaan. Huumori – etenkin heikkotasoinen sellainen – kantaa pitkälle. Kellon lyödessä kuusi illalla istuimme rastimiestemme kanssa Henrikin kirkon naulakoiden penkeillä hartaassa hiljaisuudessa. Tässä vaiheessa mieliämme piristi kun huomasimme pukeutuneemme tahattomasti yhtenäiseen väritykseen sekä kiljuvan nälän helpottaja, lämmin jauhelihakeitto. Kolmen ahmitun lautasellisen jälkeen alkoi veri taas kiertää poskilla.

Vartio kadoksissa

Kisakeskuksessa oli aika hyörinä, mutta en ollut täysin perillä hyörinnän syystä. Rastimiehistöni kotiuduttua palasin seikoille. Päädyin erinäisten käänteiden kautta SUO-rastille ja löysin kaksi kylmyyttä uhmaavaa rastimiestä. Tehtäväkseen nuoret sankarit ilmoittivat kadoksissa olevan vartion odottamisen. Juttua en kauan ehtinyt iskeä, sillä sain kutsun liittyä ajoneuvoni kanssa Skanssin ympäristöä haravoivaan kolmen autokunnan ryhmään. Tehtävämme oli löytää kadoksissa oleva vartio. 10 minuutin kuluttua, juuri ennen maastoon jalkautumista, saimme kuulla vartion löytyneen kisakeskuksesta. Seuraavaksi meitä tarvittiin melontakeskuksessa, jossa purimme pilkkimisrastilla käytössä olleet

rakennustelineet ja lajittelimme telineiden osat valitettavan sekavasti. Yhdeksän jälkeen illalla pääsimme poistumaan takaisin kisakeskukseen. Partio ottaa, partio antaa. Tämä oli totta Legenda 2013 -päivänäkin. Kisakeskusta siivottiin huhujen mukaan pitkälle keskiyöhön asti. Kokonaisuus päivästä hahmottui vasta palautekokouksessa, monella oli hyvinkin viihdyttäviä kertomuksia päivästään. Kisat onnistuivat, se todettiin yhteen ääneen. Palaute otettiin kiitollisina vastaan, ja tarvittavat asiat pantiin korvan taakse. Toivon kaikkien arvostavan JMTK:n tekemää työtä. Erityisesti järjestelysihteerit Laura Mäkinen ja Laura Salminen (LätKä) viettivät useamman kuin yhden yön asiakirjojen parissa, unohtamatta kenties särmintä tulostoimistoa mitä kuunaan on nähty, siitä kiitos Juha Napulle (IVK) ja hänen toimistoflikoilleen. Pilke silmäkulmassa vuoden 2016 SM-kisoja odottaen

Reip nuoret paat m lämmit iehet te kesken livät ään

painien !

Ruokarasti – Mantun grilli.

GORE-rasti. Repolainen 2/2013

29


rumpujen pärinää...

partiopa

kevään PARTIOVIIKONLOPUN Turussa

PARTIOPARAATI HUIPENTAA

Ensimmäistä kertaa viikonloppu on kaksipäivä edeltävälle lauantaille ja sunnuntaiaamulle on Partioparaatimme juhlapuhuja kaikille partiolaisille Tuomiokirkon portailla on tänä vuonna arkkipiispa Kari Mäkinen. Arkkipiispa myös siunaa partiolaiset matkaan Tuomiokirkolla. Partiopiirin lippuvartiolippukunnan kunniatehtävässä toimii Turun Sinikotkat. Paraatisoittokunnat mukaan lukien yhteisen partioparaatimme onnistumiseksi työskentelee peräti 150 talkoolaista. Partioparaati on siis yhteinen partiojuhla!

Paraatin aikataulu

Suuri Iltanotski 4.5. Sinä siellä, tervetuloa partiobileisiin! Vietetään yhdessä piirimme 5-v. synttäreitä ja nostatetaan paraatifiilistä. Paraativiikonloppuna koko Turku rok-rokkaa!

Lippukunnat kokoontuvat paraatipäivää varten kukin oman lippukunnanjohtajansa ilmoittamassa paikassa lippukunnanjohtajan ilmoittamaan aikaan. Alla olevat aika- ja paikka-tiedot sekä osa muistakin paraatiohjeista ovat viitteellisiä, ne vaihtelevat lippukunnasta riippuen.

Paraatin marssireitti

Tuomiokirkontori– Brahenpuisto kiertäen–Tuomiokirkkosilta–Aninkaistenkatu–Yliopistonkatu–Kauppiaskatu–Linnankatu (ohimarssipaikka Kaupungintalon puistikon kohdalla)–Kristiinankatu. Kristiinankadulta pääosa lippukunnista jatkaa Aurajokirantaa (Läntinen Rantakatu) pitkin Teatterisillalle ja sitä pitkin edelleen Aurajoen ylitse Turun Kaupunginteatterin ja Valtion Virastotalon vaiheille, missä lippukuntien kaikki bussit (ja muut kuljetukset) ohjeen mukaisesti odottavat. (Ydinkeskustan lippukunnilla on omat lisäohjeensa paraatisivustolla.)

Lounais-Suomen Partiopiirin perinteinen partioparaati marssitaan Suomen Turussa sunnuntaina 5.5.2013 alkaen klo 14.00.

13.30 järjestyminen Tuomiokirkontorille alkaa 13.55 kaikki lippukunnat valmiina Tuomiokirkontorilla 14.00 kenttäjuhla Tuomiokirkontorilla alkaa 14.25 paraatimarssi Tuomiokirkolta alkaa 14.45 lippulinna suorittaa ohimarssin 16.05 viimeinen lippukunta suorittaa ohimarssin 16.15 partioparaatin marssiosuus on päättynyt 15.45 partiojohtajien paraatijuhlan kahvitus alkaa 17.00 partiojohtajien paraatijuhla VPK:n talolla alkaa 18.30 partiojohtajien paraatijuhla päättyy

Lippukunnanjohtajan muistilista

Paraati-nettiin on päivitetty paraatin muistilista lippukunnan johtajistoa varten, jotta mikään paraatipäivänä tarpeellinen ei pääse unohtumaan. Varsinainen paraatiohje-vihkonen on toimitetaan lippukunnille maaliskuun aikana. Silloin on myös paraati-netti päivitetty ajantasalle.

30

Repolainen 2/2013

tteesta:

ttisivuilta osoi

raatin ne Lue lisää partiopa

rtioparaati www.lounaissuomenpartiopiiri.fi/tapahtumat/pa Partiopiirin netin etusivulta:Tapahtu mat –> Partioparaati


araati lähestyy

äinen: myös paraatia n monenmoista menevää tarjolla! Lippukunnat voivat saapua paraatia edeltävänä lauantaina Turkuun jo hyvissä ajoin. Kaupunki on täynnä erilaisia mahdollisuuksia, joista voi koostaa mukavaa ohjelmaa ennen illan suurta, kaikkien yhteistä iltanuotiota. Paraatipostin mukana saapuu lippukuntaan vinkkejä päivän ohjelman rakentamiseksi. Iltakuudelta kokoonnutaan Iltanotskille ja pidetään yhdessä hauskaa.

Lauantai 18.00 Kokoontuminen Iltanotskille. 20.00 Majoituskoulut aukeavat, iltapalaa tarjolla.

Pst., yllätysohjelmaa luvassa!

Piiri tarjoaa osallistujille koulumajoituksen. Ilta- ja aamupaloille ilmoittaudutaan erikseen ja niiden hinta laskutetaan lippukunnilta jälkikäteen. Tarkemmat ilmoittautumisohjeet ja tarkka hinta toimitetaan lippukuntiin paraatipostin yhteydessä.

Sunnuntai 8.00 Aamupalaa tarjolla majoituskouluilla. Aamupäivän aikana mahdollisuus jatkaa Turun tarjoamien mahdollisuuksien parissa. 13.30 Kokoontuminen paraatiin Tuomiokirkolle

KUTSU PARTIOPARAATIIN

Teksti ja kuva: Partioparaatin Marssinkomentaja 2013, partiojohtaja Susanna Jussila (Kankaanpään Korpiveikot)

Tie selvä on ja marssi soi!

Keväinen Turku kutsuu jälleen partiolaiset kaikkialta piiristä vuoden suurimpaan partiotapahtumaan. Ylväs Tuomiokirkko ottaa kuhisevan partiolaisjoukon vastaan 5.5.2013 lempeän turvallisesti. Vuosikymmenien halki jatkuneessa partioparaatien ketjussa tämän vuoden marssi on viides Lounais–Suomen Partiopiirin historiassa. Voimme siis samalla juhlia nykyisen partiopiirimme veikeää viiden vuoden ikää. Toivottavasti osaamme näyttää sydäntämme lämmittävän ilon ja ylpeyden harrastuksestamme yhtä aidosti kuin viisivuotias lapsi niin toisillemme kuin paraatiyleisölle.

Yhteistä iloa, ei totista kilpailua

Paraatipäivänä jaetaan tunnustuksia, palkintoja ja ansiomerkkejä, joiden saajat ovat tehneet aktiivista, pitkäjänteistä ja aatteellista partiotoimintaa. Iloitaan kaikkien heidän kanssaan ja kunnioitetaan toinen toistemme saavutuksia. On tärkeää muistaa, että kaikki lippukunnat ja marssijat ovat yhtä arvokkaita oli sitten partiopaidassa merkkejä tai ei, jalassa kiiltävät lakeerinahkakengät tai metsäpolkuja ahkerasti tallanneet lenkkarit. Paraatikilpailut ovat arvokas perinne, mutta eivät itsetarkoitus. Toisen lippukunnan liikuttavan pieni paraatirivistö säteilee lämmintä sisukkuutta siinä missä toisen lippukunnan uljaan pitkä rivistö ja tuulta halkovat housunprässit tuovat paraatiin juhlavuutta. Kilpailujen voittajien ilo on aina tarttuvaa, ja tulosten julkistamisessa kaikki pääsevät osallisiksi menestyjien vilpittömästä onnesta. Toivottavasti mahdollisimman monella partiojohta-

jalla piirin eri puolilta olisi mahdollisuus osallistua VPK-talon juhlatilaisuuteen, ja lippukunnat huolehtisivat erityisesti ansiomerkkien saajat tilaisuuden vieraiksi.

Hyvä käytös on partiolaisen käyntikortti

Paraativiikonloppuna Turun keskustassa meitä partiolaisia liikkuu tuhansittain sekä kaduilla että erilaisissa tapahtumapaikoissa. Muistetaan yhdessä, että hyvä käytös on partiolaisen käyntikortti, jonka hän jättää aina jälkeensä. Liikkuessamme partiohuivit kaulassa edustamme kaikki partiojärjestöä ikään katsomatta. Sujuva ja turvallinen paraati vaatii yli sadan aktiivisen järjestäjän kellontarkan työpanoksen. Lukemalla ja perehtymällä saamiimme selkeisiin ennakko-ohjeisiin kunnioitamme paraatinjärjestäjien työtä, ja varmistamme meille kaikille mukavan päivän.

Ole valmis

Itse olen saanut marssia kymmenissä partioparaateissa kahdeksan eri kaupungin kaduilla. Ensimmäisissä paraateissa olin väiskipäinen sudenpentu, sittemmin olen marssinut lippukuntani edessä partiohuutojen raikuessa. Paraatin tunnelmassa on lumovoimaa, jonka vain me partiolaiset koemme ja tiedämme. Tervetuloa iloiseen, yhteiseen paraatiimme tuttua partiomarssia hyräillen:

Tie selvä on ja marssi soi, ja lippu hulmuaa Ei painumaan se joudakaan, ei toivo kuolla saa On määränpää se yhdistää, kun käymme vierekkäin… Repolainen 2/2013

31


Kesän 2014 piirileirin YT! N mestarit pestataan Lounais-Suomen Partiopiirin piirileiri 2014 etsii tekijöitä. Puuhaa tarjolla mm. ohjelmassa, muonituksessa, huollossa, tiedotuksessa, turvallisuudessa, alaleireissä, taloudessa ja tekniikassa. Haussa olevat ohjelman pestit: Yhteisten ohjelmien mestari Johtajahuoltomestari Sudenpentuohjelmamestari Seikkailijaohjelmamestari Tarpojaohjelmamestari Samoajaohjelmamestari

Leiri pidetään 22.–30.7.2014 Gyltön linnakesaarella luonnonkauniissa saaristomaisemassa. Rakennusleiri on 18.–21.7.2014 ja purkuleiri 31.7–3.8.2014.

Pestiin hakeutujalta toivotaan luovuutta, sitkeyttä, positiivista asennetta ja ryhmänjohtamistaitoja. Pestattaville tarjotaan itsensä ylittämistä, omien rajojen rikkomista, tukea ja erittäin mielenkiintoista pestiä sekä koulutusta tarpeen mukaan.

Kysymykset ja lisätiedot: Maarit Pirinen p. 050 542 8732 maarit.pirinen@hotmail.com

Maikki Laukkanen p. 044 040 4128 maikkilaukkanen@gmail.com

Haussa olevat tiedotuksen pestit: Osaatko vastata seuraaviin kysymyksiin tai haluatko oppia aiheista lisää? Sisäisen viestinnän mestari

Miten piirileiristä tiedotetaan partiolaisille? Millainen on parempi leirilehti?

Nettimestari

Miten liikutaan sujuvasti sähköisen viestinnän maailmassa? Millaista sisältöä piirileiri tuottaa nettisivuille tai sosiaaliseen mediaan?

Kuvamestari Miltä piirileiri näyttää? Valloittavia valokuvia,

vauhdikkaita videoita vai molempia?

Ruotsin kielen kääntäjä

Har du goda kunskaper i både svenska och finska?

Kysymykset ja lisätiedot: Anna Meronen p. 040 566 4839 anna.meronen@iki.fi

si olisi yk n, ä s s ä T i pestii mestar toimin? miten

Upeeta! n ttä suoraa y e t h y a t O täyt in tai käy ih ö ik ll ke ä ä p nottoloma e d y e t h y tämässä isivuilla. t t e n in ir le

piirileiri2014.lounaissuomenpartiopiiri.fi 32

Repolainen 2/2013


Rauhan Symboleita Teksti: Mikaela ”Piisku” Savolainen, Henrikin Tapulitytöt

Sateenkaarilippu

Karoliina Lallukka kertoo Suomen Rauhanpuolustajien lehdessä 2/2005 sateenkarilipusta rauhan symbolina. Rauhanlipussa on seitsemän vaakasuuntaista väriraitaa sekä keskelle kirjoitettuna sana rauha (esim. italiaksi Pace, englanniksi Peace, saksaksi Frieden). Sateenkaaren värit symboloivat erilaisuutta ja sen hyväksymistä, jokaisen olennon välistä solidaarisuutta sekä ystävyyttä. Kuten sateenkaari sateen jälkeen, kuvastaa lippu toivoa ja tyyneyttä. Lallukan mukaan lipun syntyhistoriasta on monta versiota, mutta sen juuret näyttäisivät lopulta juontavan Italiaan. Usein lippu saatetaan sekoittaa tunnetumpaan, Gay-liikkeen värikkääseen lippuun. Rauhanlipussa on kuitenkin yksi raita enemmän ja siitä löytyy aina sana rauha. Suomessa rauhanlippu on melko tuntematon, mutta etenkin Etelä-Euroopassa lippuja näkee parvekkeilla, ikkunoissa, virastoissa ja kouluissa. Välillä kaupungit saattavat muuttua rauhanlippumeriksi, kun kansalaiset päättävät vedota rauhan puolesta yhteisesti.

osa

2/3

Pa tehtä rtioliikke e maa vä on ed n ilman istää ystäv laajuista yyttä .

sessa maailmansodassa voittoa. Vietnamin sodan vastustajat Yhdysvalloissa antoivat 1960-luvulla käsimerkille kuitenkin uuden merkityksen rauhan symbolina.

Kansainväinen Rauhanpäivä 21.9.

YK:n Kansainvälinen rauhanpäivä, International Day of Peace symboloi pyrkimystä maailman kattavaan aselepoon ja väkivallattomuuteen. Rauhaa tahdotaan vahvistaa niin kansojen sisällä kuin kansojen välilläkin ja päivän kunniaksi YK:n pääsihteeri soittaa rauhankelloa YK:n päämajassa ja kansalaisjärjestöt kaikkialla maailmassa järjestävät rauhaan liittyviä tapahtumia. Sama syyskuun päivä on otettu myös partiolaisten kansainväliseksi rauhanpäiväksi ja se muistuttaa meitä partioliikkeen tehtävästä maailmanlaajuisen ystävyyden edistäjänä. Rauha ei ole vain sodan puuttumista, vaan ihmisten kykyä elää sovussa itsensä, muiden ihmisten ja ympäröivän yhteiskunnan kanssa.

Peace-merkki

Brittiläiset ydinvoiman vastustajat tekivät tämän yleismaailmallisen, välillä hippiliikkeenkin omiman rauhan symbolin tunnetuksi marssiessaan neljä päivää asiansa puolesta 1958. Merkin suunnitellut taiteilija Gerald Holtom ammensi innoituksensa käsilippujen kirjaimista N ja D, jotka ovat sanojen Nuclear Disarmament (ydinaseriisunta) alkukirjaimet. Peace-merkin voi tehdä myös käsimerkkinä. Etu- ja keskisormen muodostama V-kirjain siten, että kämmen puoli on katsojaan päin, symboloi toi-

• (http://www.rauhanpuolustajat.fi) • (http://natgeo.fi/kansat-ja-kulttuurit/yhteiskunta/rauhan-symboli, http://fi.wikipedia.org/wiki/Rauhanmerkki) • (http://www.partio.fi/uutiset/toimintakalenteri/rauhanpaiva)

Repolainen 2/2013

33


34

Repolainen 2/2013


Hei nettisurffailija, www.lounaissuomen pa iopiiri.fi on nyt myรถs www.lrt -sp.fi

Repolainen 2/2013

35


rtiopaparazz a p i s ta n u k u p Sinustako lip vermeet ja e ll ä ä p n e is e Vedä yllesi viim kuvaamaan… n sukella hankee

199,-

age egyöokalu, m i d i u q ein t eikLi zin tärk s

m ä L e n a m O OLe35,ittesi aparaz Partiop llennat kavere -puhelimiin S a jolla t ndroid- ja iO avulla saat kailut. Avien ohjelmienn toimintoja. ladatta oitua kamera kontroll

arva Snow eco

Kun lumeen kaivautuminen on ainoa vaihtoehtosi tositilanteiden kuvaamiseen.

199,-

Didriksons annie Women’s Jacket

99,-

0 9 , 4 5

ånkenkeydyt K n e v ä r Fjäll a, jonka avulla 9te,-)

ja oike eksi. (6 Se aito eruspartiolais p

Pidempi, tyylikäs takki, joka suojaa erittäin hyvin säältä ja katseilta.

Fjällräven nilla Trousers Puuvillapolyesterhousut toimivat niin urbaanissa kuin metsäisessäkin maastossa.(139,-)

99,-

Vibram Five Fingers Treksport Kevytjalkineet, joilla hiivit kohteesi luokse ääneti ja gepardin keveydellä. (129,-)

59,-

Suntrica SolarStrap W205 Aurinkokennolaturi älypuhelimille. Tosireportterin peruskalu.

T

Käytä hyväksesi koko valikoima verkossa:

www.ScandinavianOutdoorStore.com Repolainen 2/2013

36

Tampere - Turku - Raisio - Salo - Pori


! i z z a r a P a P i S mä 9,90

zi? a

Lahjakortit tilanteisiin, joissa enää lahjonta auttaa!

13

69,-

ba Libkkraeilla u C 2 G ir lähes k loryfy

G kolasit aihtoehto at aurin v Joustav sseillä - hyvä oloihin. n lin ii p m hämärä

Fjällräven Woodsman Cap Keinoturkisvuorinen lämmin lakki, jonka avulla naamioit itsesi sudeksi.

15,90

e

a ä

Thermos Thermocafe 0,5

Puolen litran terästermos yön yli kestäviin väijytyksiin.

2,50

Kertakäyttöinen kädenlämmitin, jolla pidät sormesi pelissä pakkasessakin.

Jäsenkortilla

-10%

in lisäale näistäk hinnoista!*

3,-

Taittuva istuinalusta hankikeikoille.

KESÄTÖITÄ VAILLA?

Tarvitsemme kesäksi myymälöihimme reippaita myyjiä. Mikäli outdoor on sydäntäsi lähellä ja koet olevasi asiakaspalvelija, ota yhteyttä myymälävastaaviimme. Myymälämme sijaitsevat Helsingissä, Porissa, Raisiossa, Salossa, Tampereella, Turussa ja Vantaalla. Yhteystiedot löydät osoitteesta www.partiovaruste.fi/toihinmeille. Tule töihin partiolaisten omaan kauppaan! *Alennus ei koske partiovarusteita, kuten partiomerkkejä ja –pukuja.

Forum - Tammisto

Tiesitkö, että ScandinavianOutdoorStore.com on partiolaisten omistama verkkokauppa? Sen omistaa Partiovaruste Oy, jolla on lisäksi myymälät Tampereella, Turussa, Raisiossa, Salossa, Porissa, Helsingissä ja Vantaalla. Yrityksemme tukee vuosittain erittäin merkittävällä summalla lapsi- ja nuorisotyötä, partiotoimintaa. Repolainen 2/2013

37


   Mitä paremmin tunnemme asiakkaamme, sitä paremmin osaamme auttaa heitä. LähiTapiola tarjoaa nimensä mukaisesti paikallista ja henkilökohtaista vakuutuspalvelua. Oman paikkakunnan tutun vakuutusasiantuntijan luokse on aina helpompi poiketa. Palvelemme Turussa osoitteessa Eerikinkatu 6 B.

38

Repolainen 2/2013


Repolainen 2/2013

39


numero aineistot ilmestyy 3/2013 3.4. 26.4. 4/2013 8.5. 31.5.

Yhdess채 hyv채 tulee. 40

Repolainen 2/2013

Repolainen 2/2013  

Lounais-Suomen Partiopiirin jäsenlehti Repolainen, numero 2/2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you