Page 21

21

#Best_Mag

verjaardag van een Hollands wereldwonder TEKST Tefke van Dijk Beeld Maarten Crump / Amsterdam Marketing / iStockphoto / ANP Photo

Nergens wordt de grootsheid van Hollands Gouden Eeuw tastbaarder dan op de Amsterdamse grachtengordel. Dit jaar viert de stad het vierhonderdjarig bestaan van dit wereldwonder van water, dat tussen de Taj Mahal en de Chinese muur op de werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt.

Anniversary of a Dutch wonder of the world This year, Amsterdam celebrates the four-hundred-year anniversary of the ring of canals: a wonder of the world of water, that sits between the Taj Mahal and the Great Wall of China on the UNESCO World Heritage List.

A

msterdam is de waterigste stad ter wereld. Een kwart van zijn oppervlakte bestaat uit havens en grachten. Het fijnmazige grachtennetwerk zorgde er in de zeventiende eeuw voor dat kooplui hun waren tot vlak voor hun pakhuizen konden brengen. Het is bijna niet voor te stellen dat dit meest efficiënte waterwegennetwerk ter wereld in slechts vijftig jaar gebouwd is met menselijke spierkracht als belangrijkste hulpmiddel. Het was in de tijd dat Amsterdam de snelstgroeiende metropool ter wereld was en aan de vooravond stond van zijn ‘gouden’ zeventiende eeuw. De gunstige ligging aan de monding van de Amstel zorgde voor levendige handel met alle uithoeken van de wereld en een ongekende economische voorspoed. Als de Spanjaarden in 1585 Antwerpen veroveren, neemt Amsterdam de rol van belangrijkste havenstad van West-Europa van hem over. Tienduizenden protestantse vluchtelingen trekken vanuit Vlaanderen naar het noorden en vestigen zich voornamelijk in Amsterdam. De stad groeit hierdoor explosief van 30.000 zielen in 1585 naar 220.000 in 1635. Alleen Parijs en Londen hebben halverwege Hollands Gouden Eeuw meer inwoners. Om ruimte te bieden aan al die nieuwe Amsterdammers, moest er snel en groots uitgebreid worden. In 1611 presenteerde stadsarchitect Hendrick Jacobszoon Staets de eerste tekeningen van wat de grootste stadsuitbreiding van zeventiende eeuws Europa zou gaan worden. Twee jaar later ging de eerste schop in de grond. De viering van vierhonderd jaar grachtengordel is in die zin wat misleidend. Amsterdam viert eigenlijk dat het dit jaar vierhonderd jaar geleden is dat de stad aan het project begòn.

#Best_Mag nr. 2 (gemaakt door Uwmedia)  
#Best_Mag nr. 2 (gemaakt door Uwmedia)  

Het magazine van Best Western Hotels Nederland. Editie voorjaar/zomer 2013 gemaakt door Uwmedia. Uwmedia heeft veel ervaring in het maken v...

Advertisement