Page 1

www.renson.be

Uw gids voor een gezonde en zuinige laagenergiewoning of passiefwoning


De drie pijlers van een gezonde en zuinige laagenergie- of passiefwoning Basisventilatie Toevoer, doorvoer en afvoer van lucht voor een gezond binnenklimaat

Zonwering Beheersen van zonnewinsten en vermijden van oververhitting in de zomer

Nightcooling Intensieve nachtventilatie voor aangenaam zomercomfort

2


3


B A S I S V E N T I L AT I E

> TOEVOER > DOORVOER > AFVOER

BUITENZONWERING

Afvoer

EVO II

NIGHTCOOLING

Buitenzonwering (zie p. 14)

Toevoer

Toevoer Doorvoer

Nightcooling (zie p. 22)

4


Natuurlijke basisventilatie

voor een laagenergiewoning

Vraaggestuurde werking

Toevoer

van verse buitenlucht in de droge ruimtes (leefruimte, slaapkamer, …) zie p. 10-15

Doorvoer

van lucht in de woning via gang, trappenhal, deuren, … zie p. 16-17

Afvoer

van vervuilde lucht in de vochtige ruimtes (keuken, badkamer, toilet, wasplaats, …) zie p. 18-25

Toevoer

Invisivent ® EVO *

Transivent ®

Screenvent ® Mistral AK

Sonovent ® D

Doorvoer

Invisido®

Silendo®

Afvoer

Healthbox ® II

XD 50-75

* Ook beschikbaar in akoestische versie. 5


B A S I S V E N T I L AT I E

> TOEVOER > DOORVOER > AFVOER

BUITENZONWERING

NIGHTCOOLING

Afvoer Healthbox速 II met SmartZone en TouchDisplay SmartZone technologie

Dankzij de wordt precies in die ruimtes geventileerd, waar u zich bevindt. Hierdoor kan het afvoerdebiet in alle vochtige ruimtes beperkt worden wanneer er geen aanwezigheid is en/of de luchtvochtigheid onder controle is.

Tijdens de dag wordt voornamelijk in de leefruimtes geventileerd.

6

Tijdens de nacht wordt voornamelijk in de slaapkamers geventileerd.


Gezond

ventileren!

Natuurlijk met RENSON 速

7


Toevoer

A Toevoermond/ afvoermond XD1 8

BUITENZONWERING

Doorvoer

NIGHTCOOLING

Afvoer

 B

C XTRAVENT Domo ®

A SILENDO ®

Toevoermond/ afvoermond XD1

 

MECHANISCHE B A S I S V E N T I L AT I E

C XTRAVENT® Domo


Mechanische basisventilatie voor een passiefwoning

Algemeen Gezond en energiezuinig ventileren op basis van mechanische toevoer en mechanische afvoer via een centraal ventilatie­systeem met warmteterugwinning (WTW).

Werking Het balansventilatiesysteem XTRAVENT DOMO® is ontwikkeld voor het centraal afzuigen van de gebruikte lucht in de vochtige ruimtes en inblazen van verse lucht in de droge ruimtes van de ­woning en maakt deel uit van het energiebesparende ventilatiesysteem . wordt slechts gegarandeerd De goede werking van wanneer drie op elkaar afgestemde componenten aanwezig zijn : Toevoer Doorvoer Afvoer

van verse buitenlucht in de droge ruimtes (leefruimte, slaapkamer,…) van lucht in de woning via gang, trappenhal, deuren,… van vervuilde lucht in de vochtige ruimtes (keuken, badkamer, toilet, wasplaats,…)

9


MECHANISCHE B A S I S V E N T I L AT I E

BUITENZONWERING

NIGHTCOOLING

Waarom kiezen voor van RENSON® ? • Certificaat EN308 (performantie van de warmterecupratie) • Voorkomen van beschadiging, vervuiling en diefstal door apart montageframe In de ruwbouwfase kan op die manier het volledige leidingnetwerk aangelegd worden. Het binnendeel wordt pas bij de oplevering geplaatst.

Montageframe

• Eenvoudig onderhoud De filters zijn gemakkelijk bereikbaar en te vervangen door het openen van de filterklep. • Constant Flow EC motoren De ventilator gaat sneller of trager draaien om zijn vast ingestelde luchthoeveelheid te behalen.

Filter F7 en G3

• Koolstoffilter Filtert alle onaangename geuren weg. Optioneel kan u deze filter zelf installeren. • Fluisterstille werking Eén van de laagste geluidsniveaus op de markt. 10

Koolstoffilter


Voordelen bij gebruik • Laag Energieverbruik • Thermisch rendement: meer dan 95%. • Bioritme: vier temperatuursensoren waardoor het systeem een optimaal tijdstip kan kiezen voor ontdooiing of bypass. • Filterindicatie: een filterlampje op de unit informeert de bewoner wanneer de filters* aan vervanging toe zijn.

• Meer Comfort • Vochtdetectie: automatische schakeling naar een hogere stand bij hoge vochtigheidsgraad. • Gefilterde bypass: zomerbypass is standaard inbegrepen. Uniek is dat deze lucht ook gefilterd wordt. • F7-filter standaard: niet enkel muggen maar ook fijn stof en pollen worden tegengehouden. • Driestandenschakelaar: door middel van deze schakelaar met afstandsbediening (standaard meegeleverd) kan de ventilator in lage, normale of hoge stand gezet worden. Hierdoor kan je ventileren in functie van de noodzaak. * Opmerking: filters niet stofzuigen of wassen, moeten vervangen worden.

11


MECHANISCHE B A S I S V E N T I L AT I E

BUITENZONWERING

NIGHTCOOLING

Aandachtspunten bij een Plaatsing van de unit Om het theoretisch rendement van de warmtewisselaar zo goed mogelijk in de praktijk te benaderen, is het ten zeerste aangeraden de ventilatorunit met warmtewisselaar te plaatsen in een verwarmde ruimte of toch minstens in een ge誰soleerde ruimte.

Warmtewisselaar

Bevestiging van de unit Het toestel moet bevestigd worden tegen een massieve wand.

Bevestiging op massieve wand

12


Onderhoud bij een Onderhoud door gebruiker De unit is voorzien van een filterindicatielampje. Als de filter vervangen moet worden zal er een rode led in het bedieningpaneel aan/uit knipperen. Het toestel mag niet zonder filters* worden gebruikt. In functie van de vervuiling moet dit 2 tot 4 maal per jaar gebeuren. Onderhoud door een RENSON® gecertifieerde installateur • Uitnemen en reinigen van het warmtewisselaarblok (1x per 3 jaar) De wisselaar kan gereinigd worden met warm water en niet-­agressief reinigingsmiddel. • Reinigen van de ventilatoren (indien vervuild) Ventilator reinigen met perslucht of een harde borstel. • Reinigen van de leidingen (1x per 5 jaar) De leidingen worden gereinigd via de ventielen en de toezichtsluiken met een specifiek borstelsysteem. Dit gebeurt door een gespecialiseerde firma.

Algemene opmerking ! Wanneer een ventilatiesysteem niet goed onderhouden wordt, neemt de capaciteit van het systeem af. Het gevolg is dat de installatie na zo’n vijf jaar onvoldoende werkt door vervuiling, ontregeling en/of veroudering en dus ongezond wordt !

* Opmerking: filters niet stofzuigen of wassen, moeten vervangen worden.

13


B A S I S V E N T I L AT I E

14

BUITENZONWERING

NIGHTCOOLING


Buitenzonwering

Waarom kiezen voor buitenzonwering ? Natuurlijk licht is essentieel voor de mens. Het is cruciaal voor ons gevoel van welbehagen en bovendien is het dé ideale gratis verlichtingsbron. Door voldoende vensters te voorzien trachten wij dit natuurlijk licht dan ook zoveel mogelijk in onze woningen binnen te laten schijnen. Bij hoge intensiteit – in de zomer – kan de overvloed aan natuurlijk licht het binnencomfort immers ernstig verstoren door : • oververhitting (broeikaseffect) • verblinding • verkleuring van meubilair • weerkaatsing in TV- en computerschermen Deze tijdelijke negatieve invloeden van het natuurlijk licht kunnen vermeden worden door toepassing van een aangepaste zonwering. Om oververhitting tegen te gaan is buitenzonwering de enige goede oplossing omdat ze verhindert dat de warmtestraling het venster en dus ook de binnenruimte kan bereiken. Naast een belangrijk positief effect op het thermisch comfort in onze woning, levert een buitenzonwering tegelijk een belangrijke bijdrage aan het reduceren van het energieverbruik. Want de warmte die door de zonwering wordt geweerd, hoeft nadien ook niet gekoeld te worden. Naast deze essentiële functionele waarde, hebben de meeste types buitenzonwering ook een belangrijke esthetische impact op uw gebouw. Een weloverwogen keuze zal er bijgevolg voor zorgen dat uw energiezuinige woning er op zijn best uit ziet !

15


B A S I S V E N T I L AT I E

16

BUITENZONWERING

> Verticale DOEKZONWERING

NIGHTCOOLING


Verticale doekzonwering Fixscreen® 100evo

Deze verticale doekzonwering is voorzien van het Fixscreen® systeem, dat ervoor zorgt dat het zonweringsdoek in iedere positie stevig in de geleiders geklemd blijft. Hierdoor wordt vermeden dat het doek bij wind gaat klapperen of scheuren. Het lichtdoorlatend doek maakt dat uw zicht naar buiten ook in gesloten stand mogelijk blijft. Deze zonwering kan op verschillende manieren worden geplaatst , zodat hij in elke situatie discreet en esthetisch wordt geïntegreerd in uw gevel. Om de esthetiek van deze screen nog te verbeteren zijn de zijkappen van de kast eveneens uit aluminium vervaardigd, en worden ze in dezelfde kleur gelakt als de andere delen.

• In iedere positie windvast • Insectenwerend in gesloten positie • Eenvoudig vervangen van het doek

Speciaal bij laagenergiewoningen en passieve huizen wordt de Fixscreen® 100EVO in voorbouw, boven het raam verborgen. Dank zij deze discrete montagewijze worden bouwknopen vermeden.

Verduistering Voor ruimtes die verduisterd moeten worden, zoals slaapkamers, bieden onze Fixscreens® in combinatie met een verduisterend doek de perfecte oplossing. 17


B A S I S V E N T I L AT I E

BUITENZONWERING

> HORIZONTALE DOEKZONWERING

NIGHTCOOLING

Horizontale doekzonwering Topfix® en Topfix® Max Topfix® is een horizontale doekzonwering voorzien van een revolutionaire spantechniek met onze gerenommeerde Fixscreen®-technologie. Hierdoor wordt een onovertroffen doekspanning gerealiseerd. De compacte kastafmetingen maken een perfecte integratie binnen uw architectuur mogelijk. Deze doekzonwering weert de warmte bij alle horizontaal of schuinliggende beglazing zoals lichtstraten, skylights en kleine veranda’s. Volledige verduistering is eveneens realiseerbaar bij binnen-en buitentoepassingen in combinatie met een verduisterend doek. Kan eveneens gebruikt worden bij verticale toepassingen. Met Topfix® Max zijn uiterst grote oppervlaktes mogelijk, tot 25m2.

• Windvast • Compact • Voor horizontale, verticale of schuine toepassingen • Maximale doekspanning • Insectenwerend • Kan ook volledig verduisterend geplaatst worden • Montage mogelijk met de kast onderaan

Vegascreen® Vegascreen® helpt mee aan het realiseren van een gezond binnenklimaat in uw woning. Met zijn elegante slanke kast, speelt hij perfect in op de hedendaagse glasbouwtechniek en laat zich optimaal combineren met alle bouwstijlen.

• Toepasbaar bij alle schuinliggende beglazing • Elegante vormgeving door zijn kleine, slanke kast

18


B A S I S V E N T I L AT I E

BUITENZONWERING > RESIDENTIËLE STRUCTURELE

NIGHTCOOLING

Zonneluifel

De zonneluifels zijn eenvoudige ­vaste systemen ideaal voor zuid-gerichte gevels. Ze bestaan hoofd­ zakelijk uit zonwerende lamellen die doorlopend onder een aluminium draagstructuur gemonteerd zijn. Deze zonwerende lamellen zijn geëxtrudeerde aluminium profielen met een specifieke aërodynamische vormgeving, die het ­systeem extra stabiliteit bezorgen bij blootstelling aan ­hevige wind. Bij hoge stand van de zon, tijdens de warme zomermaanden, bieden ze een goede beschaduwing. Tijdens de winter daarentegen, bij lage stand van de zon, laten ze de aangename zonnewarmte in uw woning binnenschijnen en beperken ze dus mee het energieverbruik van uw verwarmingsinstallatie. Aangezien de luifels boven de ramen hangen, verstoren ze in tegenstelling tot andere zonweringsystemen het uitzicht naar buiten helemaal niet. Uw vensters behouden dus ten allen tijde één van hun essentiële functies : onverstoorde doorkijk verlenen.

20


Schuifpanelen

Met de zonwerende verticale schuifpanelen kunt u de lichttoetreding in uw woning zelf be誰nvloeden. Bij aangename lichtinval wordt het schuifpaneel van het raam weggeschoven. Bij risico op oververhitting kunt u de vensters afschermen van de zonnestralen door de panelen er helemaal of gedeeltelijk voor te schuiven. Indien gewenst, kunnen de panelen van het raam weggeschoven worden om het doorzicht door het venster niet te belemmeren. Wanneer u daarentegen inkijk in de woning wilt verhinderen, kunt u de panelen eenvoudig voor de ramen schuiven. De zonwerende schuifpanelen zijn opgebouwd uit frames met invulling van aluminium of houten lamellen of zonwerend doek. Al deze verschillende types hebben specifieke eigenschappen op vlak van zonwerendheid en doorzicht. In functie van de gewenste functionaliteit en esthetiek kan dan op basis van deze eigenschappen de juiste keuze voor uw woning gemaakt worden.

21


B A S I S V E N T I L AT I E

gesloten

BUITENZONWERING

OPEN

NIGHTCOOLING


Nightcooling Waarom kiezen voor gezonde en kostenloze koeling? Nightcooling is het concept waarbij ‘s nachts grote natuurlijke luchtstromen zorgen voor een afkoeling van het gebouw en de binnenlucht. Hierdoor zal tijdens de zomermaanden het thermisch comfort optimaal zijn met een minimaal energieverbruik. Naast de nood aan voldoende thermische massa die de koelte ‘vasthoudt’, moet voldoende lucht kunnen circuleren doorheen de woning. RENSON® biedt een volledig gamma oplossingen aan. De debieten die nodig zijn bij nightcooling liggen tien maal hoger dan de debieten nodig voor basisventilatie. Daarom spreekt men bij nightcooling ook over nachtelijke intensieve ventilatie. Om nightcooling in een woning toe te passen worden één of meer roosters aan de buitenkant van het raam geplaatst. Zo is het mogelijk om de ramen ’s nachts open te laten staan en grote verkoelende luchtstromen toe te laten. De roosters zijn water- en insectenwerend dankzij de vormgeving van de lamellen en het geïntegreerde muggengaas. Om in de winter een grotere lichtval mogelijk te maken, is het rooster 432 eenvoudig afneembaar. Bij nieuwbouw wordt de nightcooling voorzien in het ontwerp van de woning. Bij bestaande woningen kan het rooster eenvoudig gemonteerd worden voor elk opengaand raam.

23


renson® : uw partner in natuurlijke ventilatie en zonwering RENSON® kent een rijke traditie in innovaties en bouwt sinds 1909 aan een jarenlange ervaring. Nu profileert RENSON® zich als onbetwiste marktleider in natuurlijke ventilatie en zonwering. Sinds 2002 werken wij vanuit een opmerkelijk gebouw in Waregem langs de autosnelweg E17 Kortrijk-Gent. Het complex is een toepassing van ons Healthy Building Concept® en staat model voor onze technologische professionaliteit en kunnen. Het gebouw kreeg in 2003 een nominatie op de Belgian Building Award en werd bekroond met de “Aluminium Milieu Award”, in 2009 werd het gebouw wederom bekroond met de “Green Good Design Award”. RENSON®’s hoogste prioriteit is het creëren van een gezond binnenklimaat. En dit is meer dan louter een trend. Wij ontwikkelen en commercialiseren producten die bijdragen tot een laag energieverbruik. RENSON® combineert gezondheid, comfort en energiebesparing met architectuur. En zo vormt RENSON® een belangrijke schakel in de toepassing van het klimaatverdrag van Kyoto.

RENSON ® NV • IZ 2 Vijverdam • Maalbeekstraat 10 • 8790 Waregem • Belgium Tel. +32 (0)56 62 93 94 • Fax +32 (0)56 60 28 51 • info@renson.be • w w w.renson.be RENSON ® voldoet aan de EPB-norm. De meest recente brochures kan u downloaden op www.renson.be Coördinaten architecten van referenties uit dit boekje beschikbaar op aanvraag.

L7007304 08/12 België

Uw verdeler:

Healthy Passivehouse Concept // Nederlands  

Uw gids voor een gezonde en zuinige laagenergiewoning of passiefwoning