__MAIN_TEXT__

Page 1

PAPIERPULP IN SPE René van Densen

PAPIERPULP IN SPE gedichten

René van Densen “Haha” – Joubert Pignon

UW ed E I N keigo

En

dus


[Unieke tekst] In de drukversie van dit boekje (beperkte oplage, 50 ex.) zat telkens ĂŠĂŠn unieke tekst op deze plaats toegevoegd. Op die manier is geen van de 50 exemplaren exact hetzelfde als een ander.


Signeerruimte voor de auteur


Eerder verschenen boek vol spelfouten van deze auteur: Tilburg: De anus van Nederland Mijmoires van een onbeminde nachtburgemeester Uitgeverij Tillywood, 2007 ISBN 978-90-812070-1-0 In de Kutbinnenlanders.nl reeks: Cultuurkiller De Kerk van de Kalebas U Mag Mij Wegstemmen (dichtbundel) Prozacstad (Je bent er) In eeuwige voorbereiding: Hofnar van de Ondergang Probeersel 1: Debuut In De Wereld (strip)

Voor Oma

Colofon

Gelimiteerde oplage (50 ex.), Februari 2014 Genummerde oplage: Druk: Van de Ven Printservice en Drukwerk, Hilvarenbeek Copyright Š2014 RenÊ van Densen Vormgeving en concept: Dennis van Renesse Eindredactie: Frank Tilemans Coverillustratie: Elisabeth Demey Alle rechten voorbehouden. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur mag niets van deze uitgave worden verveelvoudigd, bewerkt en/ of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, magnetische media of op welke andere wijze ook. Met speciale dank aan de Buitebeentjes van de Prozactafel.


PAPIERPULP IN SPE gedichten

RenĂŠ van Densen


Moeder Met meemoedige hoop bezien de moederogen Hoe haar eerstgeborene zich weer dwaas gedraagt Op een youtube filmpje in een gek ander land Waar het applaus klinkt als mededogen Hij was zo klein en pril en kwetsbaar Enkel het kleine en prille is verdwenen Al die dwaasheid die hij blijft plegen Ze beziet haar vrucht als raar maar waar En hij blijft zich ondergraven Een onzekere toekomst tegemoet Overal waar geen zinnig mens zich zou ophouden Komt hij keer op keer weer opdraven Maar als hij dan weer eens trappelt Met het water aan zijn lippen Dan zal ze er voor hem zijn, zijn moeder Met eeuwige liefde en moedige hoop Want het komt nooit meer goed met die jongen maar het gaat ook niet fout.

RenĂŠ van Densen

7


Puik ‘t Gaat puik en top en goed en fijn Het kon simpelweg niet beter zijn Een heel gewoon gáán met de banaan De paden uit en de lanen aan ‘t Gaat top en goed en fijn en puik Ik denk dat ik de kansen ruik Een wereld open, klaar voor de pluk Ik loop echt over van het geluk ‘t Gaat fijn en top en puik en goed Weer ras vooruit met volle moed Niet blijven staan want dat is dom Schouders eronder pompiedom ‘t Gaat goed en puik en fijn en top Ik draaf hier in een vol galop Ik zing ik lach ik zie niet af Ik vier het leven en niet het graf

8

Papierpulp In Spe


‘t Gaat tuik en fop en poed en gijn Jij wou nog bier, jij wou nog wijn Nog maar een rondje, niet naar huis Geen lamlendig hangen voor de buis ‘t Gaat fuik en pijn en toed en gop Ik hef mijn glas en drink er op Het enige dat u horen wil Want leed is traag en staat zo stil ‘t Gaat pop en tijn en foed en guik Het borrelt en klotst al in mijn buik Nog eentje dan, voor de ambiance Wat hebben we allen toch een boel chance ‘t Gaat pijd en gon en toek en fuip Met z’n allen blijven we aan de zuip Met een steeds en almaar groeiende groep ALLEMENSEN Wat een troep !

René van Densen

9


De tijd Men vroeg de tijd Niet zo voort te schrijden Maar met zijn manke voet En vermoeide lobberogen Loenst hij koeierig de mensen aan Ik schrijd helemaal niets, Zo sprak hij ongelovig. Ik zou niet weten hoe dat moest. Ik ben. Ik ben maar wat raak. Dat is alles wat ik doe. Met het besef dat niet De tijd voortschrad maar Zijzelf, konden de mensen Helemaal niets en ze schopten De tijd pardoes een uurtje terug.

10

Papierpulp In Spe


Heulen Ik vraag Mijn vrienden Of ze willen heulen Iedereen Heeft het Veel te druk Ten einde Raad Heul ik dan maar Met de vijand Als ik wil Heulen Dan ga ik Heulen verdomme.

RenĂŠ van Densen

11


Seksgedichtje Alles schijnt te groeien Wat aandacht krijgt Mompelt ze met haar Warme handen En warempel Er is groei.

12

Papierpulp In Spe


Tik Tok Tik tok tik tok elk Moment kan de bom Ontploffen maar Tik tok tik tok er Is geen koffie Tik tok tik tok er Is geen thee Tik tok tik tok er Is geen cup-a-soup Boos gooit de ambtenaar Tik tok tik tok Van de anti explodieven dienst Zijn gereedschap op de grond Tik tok tik tok En roept Ja z贸 Tik Kan ik niet werken Tak.

Ren茅 van Densen

13


Beveren Zal ik gewoon Verdwijnen Te Beveren(Waas) Telefoon en Laptop Achterlaten En lopen tot De ochtend Te Beveren(Waas) Zal ik gewoon Opnieuw beginnen Te Beveren(Waas) In het hol van Pluto In het midden van niets Met niets. Niets. In een vreemde plaats In een vreemde tijd Te Beveren(Waas) Zal ik gewoon Uitstappen Te Beveren(Waas) Maar mijne kat dan En mijn vrienden En al dat men leven noemt Al dat is er niet Vermoed ik toch Te Beveren(Waas)

14

Papierpulp In Spe


Zoef Even Een ogen Blik Tijdens Het passeren En weer Voor Bij.

RenĂŠ van Densen

15


Tikkertje En zo werden mij de regels uitgelegd toen ik nog luisteren wou Ik tik jou aan en dan ben jij getikt en moet jij rennen om iemand anders te tikken die dan getikt is Het kwam mij raar voor al die moeite om te zorgen dat vroeg of laat iedereen getikt zou worden.

16

Papierpulp In Spe


Ook Ook Ook Wat nou Ook Ook jij Ook jezelf Ook hij Ook wij Ook Ook Wat nou Ook Ook alles Ook niets Ook iets Ook wat Ook Ook Wat nou Ook Ook horen Ook zien Ook voelen Ook dat Ook Ook Wat nou Ook Ook boven Ook onder Ook tussen Ook ook. RenĂŠ van Densen

17


Pictures at an exhibition Lachrimpels onder een herfstige ZOMERHOED Vertellen de toehoorders dat Ruimtelijk licht op een rond vlak Een onterecht vergeten fotografietechniek En prikt denkbeeldige punten Op de witte muur

Uit het niets zegt een toeloper met KRAAIEPOTEN Dat zou best wel eens kunnen Ik vraag wat er zou kunnen En hij zegt, je ziet hier zoveel Gezichten joh

Een man met roodronde glazen en BORSTELSNOR Glipt achterwaarts lopend Het toilet in

Buiten wacht zonovergoten rumoer. 18

Papierpulp In Spe

Een toespreekmeneer met BROEKZAKHAND In vrolijk zwart zwaait Dartele rondjes met zijn bril En zegt dat alles echt heel erg Mooi opgehangen is

In de zonovergoten tuin met TERRACOTTA Asbak vol sigarettenfilters Speculeren twee ex-ambtenaren Wat voor boom het is En gebruiken zonder ironie Het woord sardonisch

Ik heb ze allen gezien en glip OPGEMERKT Een wandelstok ontwijkend Richting uitgang Onderweg zwaai ik nog even Naar een bekend gezicht.


Whatsapp Wat een tof feest is het he Zeker tof ! Waar ben jij Ik ben bij het buitenpodium Ah ik was net nog bij de cocktailbar Ik ben nu bij de snackhoek Ik sta vooraan bij het optreden Ik ben nu bij podium drie Toiletten, enorm lange rij Even bonnetjes halen Ik zit met een groep op het grasveld In de rij voor de T-shirts Ik ben even terug naar de camping Het is hier waanzin in de moshpit Shit ik haal net bier Zit bij de EHBO met glas in mijn voet Ik kom zo daarheen, dit is mijn favoriete nummer Ik had je bericht niet gehoord Ja hier is het ook superdruk Waar ben jij Ik dacht dat ik je net zag Nee dat was ik niet Waar ben jij Wat een tof feest was het he Jammer dat we elkaar misgelopen zijn

RenĂŠ van Densen

19


20

Papierpulp In Spe


Papierpulp In Spe Ik weet wel waar ik hoor Ze haasten zich in horden Het lot komt dichterbij Dat al mijn versjes delen Het kan me niet veel schelen Vermaal ze tot een brij En laat ze nieuw vel worden Dan schrijf ik lustig door.

RenĂŠ van Densen

21


Lokken Haar haren ze wuiven naar mij En ik kijk Haar haren ze pieken naar mij En ik kijk Haar haren ze wenken naar mij En ik kijk Haar haren ze lokken mijn ogen En ik kijk Alsof haar kapper bedoeld had dat juist nu bij deze windvlaag Mijn aandacht getrokken moest worden En even voel ik mij onderdeel Van de wereld Van haar wereld zoals de ontroerde supporter zich onderdeel voelt van een finale match Maar naar scoren staat mijn hoofd niet Dus laat die lokken maar lokken Ik laat mij vruchteloos wenken En geniet. 22

Papierpulp In Spe


Knaller Een mark vijfennegentig Vijf markka vijfennegentig Driehonderdveertig drachme vijfenzeventig Negenenzeventig pennies Zes Franse franc zesenvijftig Veertig Luxemburgse frank vierendertig Veertig Belgische frank vierendertig Twee gulden twintig Dertien schilling zesenzeventig Honderdzesenzestig peseta negenendertig Tweehonderd escudo achtenveertig Negentienhonderdzesendertig lire zevenentwintig Nu bij MacDonald’s De euroknaller.

RenĂŠ van Densen

23


Toppie Voorzichtig Voet neerzetten Dat puntje op de i Ziet er niet stabiel uit Lijkt misschien eerst wel Een stabiele letterberg zo van Bovenaf maar de schijn bedriegt Want wat vanaf hier een mooie trap Lijkt zou zomaar een erg misleidende Letterbrij kunnen zijn die onder de Langst zichtbare zin al flink in Lengte afneemt en je weet Wat ze zeggen van die Korte zinnen, ze Eindigen vaak Met een erg Fragiel Punt .

24

Papierpulp In Spe


Probleemprinsesje Ze is mijn oogappeltje Voor zover een oogappeltje Je koppijn kan bezorgen Je kopzorgen veroorzaakt Je leven zwaar compliceert Ze is mijn prinsesje Voor zover een prinsesje Je klauwen vol geld kost Je sociaal leven decimeert Je een forse verantwoordelijkheid bezorgt Maar dan kijkt ze me aan Groen in de ogen En dan miauwt ze En ik blijf vanavond denk ik Toch maar weer thuis.

RenĂŠ van Densen

25


Wacht Stop Ho Wacht wacht Lacht Stop Stop stop Ho Wacht Halt Ho Stad Jij daar Wacht Wacht nou Barst Titel: Stadswacht

26

Papierpulp In Spe


Kafka Meer, meer, ik wil niets meer Het kan me niet bekoren Al wordt het nog zo mooi bekaft Het raakt altijd verloren In stapels en kasten en onder stof Het loopt maar op te toren Tot heel de leefruimte ingenomen is En je loopt je snel verloren Want waar je het allemaal laten moet Maar weer een plankje boren En waar je het nou weer gelaten hebt Kan je danig verstoren De vergaarzucht schaatst haar scheve schaats Met kunstgrepen op je Noren Tot je al het materieel reclamegeweld Eigenlijk niet meer aan kunt horen Het vele kun je prima velen Je bent toch ook zonder geboren Zonder dat bezeten bezitten Dat je de dag rond wordt bezworen Want hebben is verliezen en Verliezen is niet verloren Wat blijft is de herinnering Van de Kafka en het koren.

RenĂŠ van Densen

27


Alles of niets Misschien is spoedig Alles afgelopen Doen we dezer dagen Alles voor de laatste keer En proeven we Alles nog maar eenmaal En dan niets Of juist alles Het is maar net Wat u gelooft

Misschien is spoedig Nog niets afgelopen Doen we dezer dagen Gewoon sleurig voort En proeven we Elkaar nog heel erg lang En dan alles Of juist niets Het is maar net Wat u gelooft

28

Papierpulp In Spe


Ding Dong Deur aan deur Verkopen we hetzelfde Woord Vermomd als een Open vraag over Jou De tanden breed Als een rij Zerken En het plezier Van een ravenloos Kerkhof Wat blijft leven Is de volharding Zelf De echte entreeprijs Van dit geestelijk Decreatiepark.

RenĂŠ van Densen

29


Aan me voorbij Traag van in zicht, de Herfst hori zont Maar in deze stad zijn alle straten nog blond Tot in de vroegere avond uren Verhullen donkere megamont uren De ware leeftijden van hun ziel En flintere strakke stukjes textiel Omhullen de griezele liefdes ravijnen Geëtaleerd voor wie wil, maar niet de mijne Voor één jaar heeft er genoeg bewogen voor mijn ogen Hoog en droog boven het belogen, be drogen Vruchteloos aan me voorbij, uitvoerig uitge dost Geef ik enkel nog mijn lever en ogen de kost

30

Papierpulp In Spe


De dans Je dromen lachen je uit Als de allerslechtste mooie vrouwen Die manisch onbereikbaar moeten blijven Verslaafd als ze zijn aan jouw verlangen Ze dansen rond het vuur dat schreeuwt En wanhopig pogen de vlammen te likken Maar toch nét ontweken, nét ontsprongen En de dans blijft duizelingwekkend rond Enkel het vuur, niet langer aan het hout gekluisterd Dat lopend er in onvoorspelbare richting vandoor gaat Zaait paniek want onbeheersbaar en ongeremd En als motten in rotvaart op een kaarsvlam af Zo zullen de dromen ook hun les wel leren En op de hypnotische rattenvangermelodie Keert het getij, de tafel, met de dans mee En de dans blijft duizelingwekkend rond.

René van Densen

31


Tik tok revisited Tik tok Tik tok Hij maakt zijn vrienden graag wijs Dat hij dagelijks gewichtig werk doet Dat zonder hem de straten vol zouden zijn Met lopende tijdbommen Maar als er zich weer eentje meldt Groene en rode draad in de war Vindt de ambtenaar toch ook dat hij Ook hij, recht heeft op zijn lunchpauze En zijn ogen speuren maar dat ene broodje Dat hij zo graag wou, dat hebben ze niet meer Vloekend binnensmonds klaagt hij Dat hij zo toch niet kan werken Tik tok Tik tok Tik tok Tik tok Al haar tijd heeft zij gegeven Al haar jaren heeft ze verknocht Aan de opgroeiende spruiten die Zich in razend tempo opkweken tot Het moment van ondankbaar uitvliegen Aangebroken is, en rrrrrrroetsj

32

Papierpulp In Spe


Het nest is leeg Na amper een paar minuten al wordt het koud Ze komen toch zeker wel terug ? Vertellen hoe de wereld is en Wat ze meegemaakt en opgebouwd hebben Van de kastelen die ze bouwen en de Werelden die ze veroveren en de Tijd die haar nog rest, spaart ze op Als brood voor wanneer ze terugkomen Want dan zullen ze wel honger hebben Tik tok Tik tok Tikke tokke Tikke tokke Tijdloos loopt hij over de straten Enthousiast, al kent hij de route van Avond aan avond dezelfde weg te wandelen En hier en daar Stopt hij Tilt zijn poot op en Markeert de plaats en het tijdstip En snuffelt aan een achterste voren Van tijd heeft hij geen benul Tussen de wandelingen ziet hij zijn mand En wacht hij tot ze weer gaan Hij ziet geen klok maar wacht, is het, ja het is, het is tijd, toch ? Kwispelend de mand uit, verwachtingsvol Maar het vrouwtje beweegt niet Tik tok tik Tok.

RenĂŠ van Densen

33


Tijd is maar geld “Tijd is maar geld,� Denkt de jonge miljonair Er heilig van overtuigd Dat hij er altijd nog bij kan kopen Dat het maar een bezit is Dat het een object is Met een volle koffer komt hij aan In Greenwich en vraagt daar Aan de klok Klok, Hoeveel tijd kan ik kopen voor de Inhoud van deze koffer Daar heb ik geen verstand van, Antwoordt de klok, ik ben slechts Een indicatie van verstreken tijd En kan moeilijk de actuele marktwaarde Van toekomstige tijd inschatten Maar ik verbind u door met een van mijn Medewerkers En hij stuurt de man met koffer naar Een van zijn radertjes En de man vraagt daar Aan de rader Rader, Hoeveel tijd kan ik kopen voor de Inhoud van deze koffer

34

Papierpulp In Spe


Daar heb ik geen verstand van, Antwoordt de rader, ik kan slechts gissen hoeveel tijd uw Schouders kunnen dragen en Wat de inhoud van uw koffer daarvoor Teruggeeft aan het systeem Dat in zijn totaalfunctioneren Niet verstoord mag worden maar Ik verbind u door met mijn buurman Die in een bescheidener systeem werkt Waar zeker nog muziek in zit En hij stuurt de man met koffer naar Een radiowekker alwaar een van de Omklapcijfers hem opwacht En de man vraagt daar Aan het omklapcijfer Omklapcijfer, Hoeveel tijd kan ik kopen voor de Inhoud van deze koffer Negen minuten, Antwoordt het omklapcijfer, U kunt negen minuten kopen En we arrangeren dat Zonder muziek Tussen u, Mij, En de snooze button.

RenĂŠ van Densen

35


Monster Als een monster uit een film Krakend en piepend en schurend Kruipt het voort In kieren en gaten en scheuren En reikt met knokige vingers Trillend Watertandend smakkend Maar zonder oordeel of politieke kleur Kiest het voort Zonder corruptie en met pure willekeur En verslindt zonder genade Gillend Nooit heel lang stilte Want onverdroten en genadeloos Moet het voort Koud en kil, rede- en radeloos Maakt het weer ruimte Welwillend In de composthoop van het universum Zou er snel ruimtetekort ontstaan Alsmaar voort Een nieuwe pagina weer omgeslagen Een nieuw monster in een bioscoophit Verfilmd.

36

Papierpulp In Spe


Blikken Op de planken achterin meneer, Daar vindt u de vooruitblikken. U herkent ze aan hun flets etiket Veel zwart met wat zwak roze. U moet ze niet verwarren meneer, Met de terugblikken, ernaast. Rond deze tijd van het jaar zijn die Ongekend populair maar net zo flets. De grondstoffen zijn het probleem meneer, Men maakt de blikken niet meer Zoals men ze vroeger maakte Als u me die terugblik toestaat. Ingeblikt heet het dan vooruit en terug meneer, Maar ik krijg oprecht meer en meer Het idee dat u met deze blikken Enkel een stilstand kunt bouwen. Maar misschien is dat niet erg meneer, Want u weet wat we ooit zeiden, Stilstand is achteruitgang en Zo komt alles vanzelf weer terug.

RenĂŠ van Densen

37


Gevangenis Grote, stoere bonken Strenge blikken Wapens aan de riem Bewaken de tijd De tijd die eenzaam Vastzit in Zijn gevangenis Van de kalenders en musea Met klakkende hakken Struinen ze door De grote, akoestische zalen Waar in verf en steen De tijd meewoedig Kwijnend eroderend Bezoekuren zijn Tussen negen en zes.

38

Papierpulp In Spe


Mooi zijn is haar job Mooi zijn is haar job De ochtend haar gereedschap Tarwegrasmix en zijdeshampoo Kledingkeuze en oogschaduw Diamanten en spiegelende metalen ringen Met een holle lach loopt ze je wereld in Heilig hopend dat de ideale hij Met goedgevulde broekzakken Die wereld zal afbetalen Ook de stratenmaker hoopt Dat zijn rug zijn pensioen zal halen De stationsduif hoopt Dat het dak het niet begeeft Het enkel renoveren van de gevel Heeft nog nooit een rottend huis gered Leeg en eenzaam rest ons altijd de rotting En schoon is anders.

RenĂŠ van Densen

39


Glazen kast Je zat weer eens in mijn droom De laatste keer was al lang geleden Zo lang dat ik je bijna missen zou Bijna Je gaf me weer, ook in mijn droom Weer het gevoel dat wat ik ook deed of probeerde Ik toch een inferieure stumper blijf Nog steeds Terwijl ik al doende echt prima bezig was... althans ... En jij er vooral zinloos negatief naast stond Geen enkel doel diende en waarschijnlijk ook Nooit dienende zult zijn Ik kan de dag omhelzen dat je Niet meer in mijn dromen opduikt En die gaat echt wel komen Ooit.

40

Papierpulp In Spe


Lakenleed Kussen, kussen Warm en zwoel Onder het slaaptextiel Armen, vingers, benen En altijd die twee koude voeten Die je maar op de koop toe neemt Maar tussen het gezamenlijk dromen Toch die ergernis want Zo weinig bed, zo weinig deken Ze duwt en ze trekt en ze eigent toe En je wil haar laten want Je wil haar houden maar Je houdt zo weinig over en Ze laat je minder en minder Tot je het bed uit rolt En maar weer alleen gaat slapen

Samen in bed mijn kloten, Ik schrijf wel alleen.

RenĂŠ van Densen

41


Bezijdens de liefde Laat me bezijn Bezijdens de liefde Begaan met bekomen Doordrongen bedrocht. Laat me bedwalen Bezijdens de liefde In de stegen van mijn bestaan Voetslenterig stap voor stap. Laat me betoeven Bezijdens de liefde Uitgepaste woorden Met schelle echo’s. Maar laat me vooral Bezijdens de liefde.

42

Papierpulp In Spe


Koudgeel De zon schijnt koudgeel Terwijl mensen aan mijn deur Dingen komen vragen voor Kindjes met honger Vandaag niet Geen deurbel geen Herfstzon geen Vragen De bladerenritsels Die mogen nog.

RenĂŠ van Densen

43


Onaf Het hart is niet af want Het spelletje niet meer mee Zonder verlies wil ik ten onder Boven klikt het licht aan Alles uit en alles in Alles rond en nooit meer af Daar, twee plaatsen vrij, ik er tussen Halve thuizen, nergens over Ik vlucht het niets in En wacht onaf.

44

Papierpulp In Spe


Levend opgegeten De vork prikt en Traag rollen de kartels van het mes door mijn vlees Vork naar mond Kauwen De wereld eet mij levend op Stukje bij stukje Elke dag wordt er weer wat van mij afgeprikt Met willekeur wordt er verorberd Hier snijdt men in een herinnering Daar gaat weer een stukje rug Huid weer iets minder elastisch Het mes snijdt in de vriendschappen In de liefde en in de arbeid En stukje bij stukje verdwijn ik Ik krijg er enkel dagen voor terug.

RenĂŠ van Densen

45


Vergeten Een mens mag toch eens wat Vergeten Vergieten Genieten Toch eens wat Vergissen Vergrijpen Vergroten Eens wat Verstoten Verstappen Verslappen Wat Herinneren Bevatten Bewatten Belachen Beloochenen Bedroeven Bedoezelen Doezelen Watte Een mens.

46

Papierpulp In Spe


De giftige dagen Die dagen dat De zon niet Tegen de kou op kan schijnen De dagen wanneer De puf ontbreekt om nog op Te staan en het te proberen Dag na dag van die Dwalende holle uren met niets Doen dat er toe doet. Geef die dagen maar In al hun giftigheid aan Fikkie, want die hoeft toch niets.

RenĂŠ van Densen

47


Kantlijn Dat je je zo kunt liggen te ergeren trillend van woede om het lawaai van waaiende wind en om het gezoem van de uitweg zoekende wesp Al dat leven dat maar doorgaat en jij, gestrekt aan de kantlijn.

48

Papierpulp In Spe


Schreeuwen Al bij het ontwaken Schreeuwt de wereld binnen Door mijn zolderraam En bevestigt bij voorbaat de afstand Die ik de hele dag tussen hem En mij zal voelen En even vraag ik mezelf Of u zich ook wel eens Zo buitenaards voelt ?

RenĂŠ van Densen

49


Rust Rust zeggen ze En overgave zeggen ze Maar het blijft maar malen en herhalen en dralen en talen en verschalen En het houdt maar niet op Jij bent er wellicht klaar mee Maar ik kom niet meer klaar Ze neemt zoveel voor mij aan en Gaat van zoveel voor mij uit en Ze maakt het zelf aan en Ze maakt het zelf uit. Waar ben ik ? Ik ben In de woede en frustratie Ik ben in het niet meer weten Hoe nu verder Ik ben in de pijn en het verlies Van wat ik misschien wel Nooit echt had En toch kwijt.

50

Papierpulp In Spe


Prestatie “Prestatiemaatschappij ? Daar merk ik niks van Ze doen ammèl mar wah Tijdens een zesjeskamp Zijn ze schoolverlaters geworden En zwemmen als kleurige Regenboogvissen in hun eigen Unieke oceaanzien” Tong op sjekrand Lik over lengte Geconcentreerd gerol “En lachen meneer, Dat ze zo gelukkig zijn Zo lekker zichzelf Want o wee als ze Te koop zouden lopen met Hun mislukkingen Pas op, er zijn ook de Modderwentelaars Maar daar koop ik niks voor” Een zucht, een blik In mistroostige vertes Een misgnoegd snuiven “Een presentatiemaatschappij, Dat is het.”

René van Densen

51


De sleet Met volle tassen Verbruiksgoederen Slepen ze zich door De winkelstraat In drommen Keer op keer En keer en wederkeer opnieuw Alles vergaat Verbruikt Of versleten De schoenen waarop Ze zich voortslepen Verslijten En dienen te worden Vervangen De tassen vol Verbruiksgoederen Verslijten En dienen te worden Vervangen

52

Papierpulp In Spe


Zo slijten de dagen Zo slijten de wegen Zo slijten de winkeldeuren Tot enkel het ultieme Vergaan Nog rest En men plots Al die versleten tijd Onvervangbaar verbruikt heeft Met het verslepen Van volle tassen Ik verslijt ondertussen Een terrasstoel en Verbrand een sigaret en Leeg langzaam mijn glas En verslijt mijn ogen Aan de drommen in de winkelgang Alles vergaat Verbruikt Of versleten.

RenĂŠ van Densen

53


Groen Ik wil schreeuwen en zingen Ik wil schoppen en springen Ik wil kotsen en zaaien Maar ik ga het weer niet doen Want ik sta hier en Waarom sta ik weer hier? Aan deze kant van het podium En stomme dingen te doen Zelfs de mensen onder jullie Die ik ken, ken ik nu niet Achter mijn papier en deze micro Voel ik me altijd groen. Ik heb liever een Blauw!

54

Papierpulp In Spe


Uitdrukken De engste uitdrukking die ik ken Is uitdrukken Het klinkt zo vernietigend Uit. Drukken. Met verbaal geweld druk je het uit. Tot niets meer resteert. Feitelijk is het verbaal fraaier Om je gedachten voor je te houden Zo wordt stilte toch een soort van Houden van.

RenĂŠ van Densen

55


Reuzen Als we allen reuzen waren werd er niemand later groot Dus blijf toch klein Als we allen vliegen konden keek er niemand meer omhoog Dus blijf toch kijken Als we allen alles waren was er niets om te begeren Dus blijf toch dromen Als we allen reuzen waren was er vast geen plek voor jou en mij.

56

Papierpulp In Spe


Panteroog Een panter staart me kalm aan Zijn oog bevroren in zacht flueel Geen oordeel, geen stem, enkel rust Het duister en de kilte omhelst me En zacht sluit de maan zijn panteroog achter een wolk

RenĂŠ van Densen

57


Handcuffs and paperclips In the nick of time An 80ies icon makes it out of there That was the time that heroes could still save the day It didn’t matter what you did to them Their chin up Their eyes brave A handcuff could be unlocked With a paperclip And world disaster avoided By cutting one wire You just needed to know which colour In the nick of time An 80ies icon releases a movie In the current day The hero finds himself in a world of fifty shades of shit And to his surprise His gun fires Real bullets.

58

Papierpulp In Spe


Een of meer De zorgeloze eenzaamheid Vecht een voetwedstrijd uit Met een massa antitheses En legt het glansrijk af Tegen de authentieke saamhorigheid En toch voel ik me maar één Mij is altijd maar verteld wat ik Moet willen, wat ik Moet vinden, wat ik Moet voelen, wat ik Moet vermijden, wat ik Moet geven, wat ik Moet nemen, wat ik Moet zijn. Ik stond er altijd bij en keek ernaar Terwijl ik van buiten deed wat men wilde En van binnen stil in mijn eigen wereld Niets wou, Niets vond, Niets voelde, Niets vermijdde, Niets gaf, Niets nam, en Niets was. En meer en meer Besluit ik minder van buiten En meer van binnen te zijn. Zo sluit ik mijn wereld Saamhorig met mezelf En rest mij enkel De zorgeloze eenzaamheid. René van Densen

59


Baar Ik vind mezelf zeer onleesbaar Ik vind mezelf zeer ondankbaar Ik vind mezelf zeer oneerbaar Ik vind mezelf zeer onhoudbaar Woelige baren Onstuimbaar Boelige waren Onfortuinbaar Voelige haren Onverliesbaar Roerige snaren Onverkiesbaar Onder dit alles Vind ik mezelf Uiterst onbaar Dus vindt u dat Toevallig ook Dan zijn we het Niet On Eens.

60

Papierpulp In Spe


Ik ben bang voor het UWV Ik ben bang voor het UWV Gelooft u mij gerust Om mijn leven voor een Miezerige uitkering in hun Handen te moeten leggen. Ik ben bang voor het UWV Voor het vermoeiende en Eindeloze gezeik dat ik er Ongetwijfeld gratis en Voor niets bij krijg. Voor de macht die ze daar De ambtenaartjes achter Hun bureaus ineens over Mijn leven krijgen omdat Me wat pech overkwam. Voor het systeem dat ze daar Ingericht hebben op eigenlijk Misschien wel nooit meer eruit Te komen en dat met minder En minder en minder en minder. Ik ben bang voor het UWV En gelooft u me maar, als ik Niet moest, zou ik hen met Opgeheven kop passeren en Gewoon gaan werken.

RenĂŠ van Densen

61


Zitten Zitten zuipen zappen happen haven laven leven lijven loven boven beloven beroven boeven snoeven bedroeven bedrijven bedraven draven druipen stuipen kruipen kropen hopen lopen slopen sloepen snoepen gesnopen gesnapt gegrepen begrepen geslepen geknepen gevangen verlangen verlaten verlagen behagen gedagen gedragen gedroogd gedoogd gelaten belaten beleefd geleefd afgeleefd afgetroefd bedroefd bedrukt besmukt bestaan staan zitten.

62

Papierpulp In Spe


Zij die gaan drinken Zij die gaan drinken Groeten u Ze trotseren de arena Vechten zich een weg En met één handgebaar Wordt hen de genade gegund Zij die gaan drinken Ze kijken er duidelijk naar uit Geduldig wachten ze, Met de schamele vergoeding Voor hun noeste arbeid Rinkelend in de hand Zij die gaan drinken Houden zo lang mogelijk trots stand En dan staande En dan wankel En zij die hebben gedronken Ze vallen.

René van Densen

63


En weer En weer zit ik Op een barkruk waar ik niet thuishoor En weer drink ik Bier dat teveel kost en Dat ik eigenlijk niet echt lust En weer hoor ik Gesprekken die me niet aangaan En weer luister ik Naar muziek die ik zelf thuis Nooit zou draaien En weer rook ik Veel meer dan ik thuis zou doen En weer ruik ik Een weerzinwekkend ensemble van Menselijke lichaamssappen En weer blijf ik Veel langer dan ik me had voorgenomen En weer staat thuis Eigenlijk een enorme vaat op me te wachten En ik zucht Ik bestel er nog maar een.

64

Papierpulp In Spe


Namens alle verlegen mannen Als ik u schoon vind sla dan geen alarm Ik bezie u graag, als een verrassende wolkenformatie die mij bliksemsnel raken kan Als ik u aanstaar heb dan geen schrik Ik ben benieuwd naar u, als naar een gek nieuw drankje op cafĂŠ waar ik nog over twijfel Als ik u groet sla niet op de vlucht Ik hoor uw stem graag, als een maal dat interessant omschreven is op een mysterieuze menukaart Als ik u trakteer pak geen wapen Ik waardeer uw aanwezigheid als een bloesemende boom in een zonovergoten park En als ik verder zwijg laat mij maar Ik ben bang van u. Als van elke vrouw die schrik had van mijn onschuldig bedoelde schoon vinden.

RenĂŠ van Densen

65


Ja En nu ?


RenĂŠ op Facebook www.facebook.com/fanpagina.rene.van.densen


Onze eerder verschenen boeken:

Cultuurkiller - René van Densen de 93 beste moppen van de Opperpater Kerk van de Kalebas - René van Densen oktober 2011 - UITVERKOCHT november 2011 februari 2012 - UITVERKOCHT

Jullie kennen niet (zo) veel - Bobadas U mag mij wegstemmen - René van Densen (duo dichtbundel) april 2013

Hoi Mam - Erotische verpozingen Diverse auteurs (lustrumuitgave) oktober 2013

Prozacstad - René van Densen februari 2014


en HT

n 4


Ik Ze Het Dat

weet haasten lot al

Het Vermaal En Dan

kan

ze

laat schrijf

wel

zich mijn

me ze

I N waar komt

S P E in

ik

versjes

niet tot nieuw ik

veel een vel lustig

hoor horden dichterbij delen schelen brij worden door

Over de auteur

René van Densen (1978), hier afgebeeld als pretentieuze pijproker, is een jonge, Brabantse, blanke man met eindeloos toekomstperspectief. Hij is gezond, komt uit een liefdevolle familie en niemand heeft hem in zijn leven ooit één strobreed in de weg gelegd. Alle idiote dingen die hij probeert, komen gewoon goed. Armoede, verslaving of ellende heeft hij nog nooit gekend. Bovendien hebben talloze vrouwen hem liefgehad. Al deze eigenschappen zijn zicht- en hoorbaar in zijn poëzie. Gelukkig heeft de drukker heel erg zijn best gedaan, waardoor de kaft alvast mooi is.

“Van Densen is een man vol tegenstrijdigheden, bewonderenswaardig en weerzinwekkend, sensueel en arrogant, glashard en toch soms heel triest, dan weer enorm geestig, vol veerkracht” - Joubert Pignon “Eindelijk eens een schrijver die zich bekommert om Roda JC” – Joubert Pignon “Ik moest dit boek uit walging een paar keer van me afsmijten” – Joubert Pignon ”Dit boek heeft geen quotes nodig” - Joubert Pignon

Een uitgave van WWW.KUTBINNENLANDERS.NL

Afgekeurd door De Opperpater

René van Densen

“Een hoofdwerk, niet alleen in het oeuvre van Van Densen, maar in de gehele geschiedenis van het universum” – Joubert Pignon

PAPIERPULP IN SPE

P A P I E R P U L P

Profile for René van Densen

Papierpulp in spe (gedichten)  

Tweede poëziebundel van René van Densen.

Papierpulp in spe (gedichten)  

Tweede poëziebundel van René van Densen.

Advertisement