Page 1

LEKKER GROOT, ZO KAN JE ALLES GOED LEZEN

CONCEPTBO ONCEPTBOE ONCEPTBOEK


INLEIDING Locks&Keys is een escape room in Tilburg met op dit moment vier escape rooms: Boshut 17, Het geheim van Schrobbelèr, De Bank V1.0 en De uitdaging van de Snip. Hier komt binnenkort een vijfde bij. Het maken van een plan om deze nieuwe kamer te promoten is uitbesteed aan Appels met Peren. Maar om een promotieplan te maken, moet eerst duidelijk zijn waarvoor dat promotieplan gemaakt moet worden en dat behoeft iets meer informatie dan alleen ‘een nieuwe escape room’. Om dit probleem te verhelpen is ook het maken van een concept in handen gelegd van Appels met Peren. Appels met Peren heeft uitvoerig met Locks&Keys gesproken om achter het concept van de nieuwe kamer te komen en dat uitgewerkt in dit conceptboek.

2


G HIER, EEN LIJSTJE ZODAT JE ALLES KAN VINDEN HEB JIJ WEL NODIG INLEIDING

2

LOCKS&KEYS INTRODUCTIE

4

SLAPEND CONCEPT

6

ONTWAKEND CONCEPT

7

LEVEND CONCEPT

8

CONCEPTDRAGERS

9 / 10


LOCK

EEN BEETJE ACHTERLIGGENDE GEDACHTEN DAN SNAP JE ALLES

Locks&Keys is een op zichzelf staand concept. De nieuwe escape room is een concept dat hier vervolgens weer onder hangt. Het concept van Locks&Keys hebben zij zelf als volgt verwoord: Visie: Klanten vanaf het moment dat zij binnen stappen tot het moment dat zij weggaan een totaalbeleving bieden door middel van een escaperoom en de beleving daaromheen. Missie: klanten een onbezorgde en onvergetelijke tijd te laten beleven op een creatieve, originele en informele manier doordat klantgerichtheid en service voorop staat. Hieruit en uit de gesprekken met Locks&Keys zijn de volgende kernwaarde te formuleren: Klantgerichtheid Creatief Origineel Informeel

4


KS&KEYS


SLAPEND NEE WE GAAN NIET ECHT SLAPEN, PANNENKOEK Het slapende concept is de kern. Het is het gedachtegoed waarop de rest is gebaseerd en wordt gevormd door een combinatie te maken van trends, de doelgroep en de organisatie. Dit wordt geformuleerd in een ik zie en een ik vind. Locks&Keys ziet dat men zich in de huidige maatschappij begrensd voelt en dat keuzestress een veelvoorkomend probleem is. Locks&Keys vindt dat om weerstand te bieden aan deze ontwikkeling je grenzen moet verleggen door mensen tot het uiterste te drijven. VISIE; Ga tot het uiterste om grenzen te verleggen.

6

MINIMALISTISCH Om zonder afleiding tot de kern te komen REBELS EN BALDADIG Omdat verandering nooit begint met braaf de regels volgen HUMORISTISCH Omdat humor, scepsis en sarcasme bijdragen aan een andere manier van denken ONDERZOEKEND Om nieuwsgierig te zijn naar het onbekende en zo tot oplossingen te komen


Bij het ontwakende concept wordt het slapende concept gevat in een naam, titel en/of one liner. Locks&Keys heeft aangeven de kamer een mensennaam te geven met puntjes ertussen, waarbij iedere letter staat voor een woord en die woorden een zin vormen die de essentie van de kamer vatten. Opties Push it to the limit (P.I.T.T.L.) There is no escape room (T.I.N.E.R.) This is not an escape room (T.I.N.A.E.R.) Push everything to escape room (P.E.T.E.R.) Isn’t what it looks like (I,W.I.L.L.)

ONTWAKEND

THE THIN RED LINE

TIJD OM WAKKER TE WORDEN, FOCUS


CONCEPT Het levende concept is een doorvertaling van het slapende en ontwakende concept naar iets concreets en iets tastbaars. Hiervoor hebben we twee dingen bedacht die bijdragen aan de promotie van de nieuwe escape room. Dit wil alleen niet zeggen dat dit de enige twee mogelijke levende concepten kunnen zijn. Vanzelfsprekend is het mogelijk om deze ideeĂŤn uit te breiden, aan te passen of iets compleets anders te doen. Deze twee ideeĂŤn zijn naar ons idee echter wel het meest geschikt om te doen en bieden stabiele basis om escape room te promoten.


VIDEO Voor de promotie van de nieuwe kamer wordt er een video trailer van gemaakt. Deze video kan als advertentie, op YouTube, maar ook als gewone social media post ingezet worden. We kiezen hiervoor omdat een van de doelen is om bestaande klanten van Locks&Keys te bereiken, zonder direct mailing te gebruiken. Omdat de meeste klanten Locks&Keys op social media volgen, is dit het platform dat daarvoor gebruikt moet worden. Daarnaast kiezen we voor een video omdat dit medium perfect het concept van de kamer kan laten zien. Zo is het concept veel tastbaarder dan op schrift of op een afbeelding. De combinatie van beeld met geluid moet het concept van de kamer uitdragen. Daarnaast roept een video op social media meer interactie op dan een afbeelding of tekst en dit draagt bij aan de naamsbekendheid van de kamer. In de video zelf is te zien hoe een groep vrienden de kamer beleeft. De video begint met een groep vrienden die de kamer inloopt. De stem van de kamer geeft in het kort op een cynische, sarcastische en humoristische manier een inleiding over de kamer waarna het beeld op zwart gaat. Wat volgt zijn korte en energieke beelden van opdrachten die worden uitgevoerd. Het is belangrijk om te laten zien dat de groep vrienden plezier heeft.


ESCAPEROOM: DO IT YOURSELF Tegenwoordig kan men het niet meer negeren; de onlinewereld. Online aanwezigheid is een belangrijk aandachtspunt in de bedrijfswereld. Alles wordt online bijgehouden en is zichtbaar voor klanten. Veel bedrijven focussen hierop, maar met de herontdekking van de offline marketingmiddelen is er weer veel plek voor creativiteit. Locks&keys gaat gepaard met veel creativiteit in de escape rooms. Offline marketing is een goede tool om deze creativiteit over te brengen. “Met offline marketingmiddelen heb je niet alleen een groot bereik, je vergroot ook het vertrouwen in de bedrijfsnaam, komt persoonlijker over en je kunt de klant kennis laten maken met jouw product.’’ (van Poorten, 2019)


Om klanten te werven en bestaande klanten opnieuw te betrekken bij Locks&keys, wordt er gebruik gemaakt van een interactief middel. Een interactief middel zorgt ervoor dat mensen op elkaar kunnen reageren en invloed kunnen hebben op wat er gebeurt. In het geval van Locks&Keys wordt er een voorproefje van de nieuwe escaperoom opgestuurd naar klanten thuis. Dit voorproefje is een puzzelbouwpakket waarvoor een speler en een quizmaster nodig zijn. Het is de bedoeling dat het spel samen in elkaar wordt gezet en gespeeld. Door het spel te spelen, wordt er een telefoonnummer gegenereerd. Om de laatste hint van het spel te verkrijgen, moet de speler het telefoonnummer bellen. Als een speler belt, speelt er een voorgeprogrammeerde tekst af, waarin de laatste hint van het spel zit verstopt. Door het spel uit te spelen, komen de quizmaster en de speler achter een kortingscode voor de nieuwe escaperoom van Locks&Keys. Met deze kortingscode kunnen zij een reservering bij Locks&Keys maken. De gedachten achter dit voorproefje, is hetzelfde als de nieuwe escaperoom; Ga tot het uiterste om grenzen te verleggen. Dit voorproefje krijgt hiernaast dezelfde tone of voice als de nieuwe escape room. Door gebruik te maken van de bestaande social mediakanalen van Locks&keys, worden nieuwe en bestaande klanten aangesproken en aangespoord zichzelf aan te melden voor de escaperoom ‘do it your self’.


Profile for Renée van Exel

Conceptboek Locks&Keys - BUNGEE COMMUNICATIONS  

Conceptboek Locks&Keys - BUNGEE COMMUNICATIONS  

Advertisement