Page 1

PORTFOLIO RenĂŠe Molman Industrieel Ontwerper


Visie In de gehaaste maatschappij waarin we leven gaat efficientie boven alles. We omringen ons met producten die ons voorzien in behoeften waarvan we zelf niet eens wisten dat we ze hadden. Na een korte periode van gebruik worden deze producten afgedankt voor een ‘betere, nieuwere, hippere’ versie en ligt de voorganger stof te verzamelen. Ik wil meer binding tussen product en gebruiker creëren door producten te ontwerpen die maatschappelijke problemen op een simpele vrolijke manier oplossen. Door goed over een product na te denken en de gebruiker goed te analyseren, wil ik producten ontwerpen die niet alleen een functionele, maar ook een esthetische waarde hebben voor de gebruiker. Het lijkt me vooral erg leuk om in het medische vlak te ontwerpen. Ik zou me graag willen storten op het slaan van een brug tussen de technische voordelen van geneeskundige producten en de ervaring van patienten die met de producten behandeld moeten worden. Grote problemen kunnen vaak klein worden opgelost als er maar goed over na wordt gedacht.


Laadmaatje Laadmaatje is een ontwerp voor de Hema Ontwerpwedstrijd 2013. Het thema van dat jaar was ‘Organiseer je leven’. Ik heb mij tijdens het proces gefocust op het organiseren van opladers en snoeren. De achterliggende gedachte was om een anders rommelig ogend snoer te gebruiken om kunst te creeëren. Tijdens het ontwerpproces heb ik geprobeerd om de echte hemastijl te pakken te krijgen “leuke producten die het leven net iets makkelijker maken”. Voor dit ontwerp is een model gemaakt dat in 2013 drie maanden in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam tentoon is gesteld. Naast het model is ook een ontwerp van de winkelverpakking gemaakt.

Kunst voor opladers


Gebruiker plaatst snoer in gleuf.

Telefoon wordt aangesloten en in bakje geplaatst.

Stekker gaat door het gat in het stopcontact.


Memory Balls De memory balls zijn het resultaat van een ontwerpopdracht voor Selemca. Selemca is een onderzoeksgroep die de interactie tussen mensen en robots bestudeerd. Voor dit project was de uitdaging een intelligent systeem te ontwikkelen om patienten met Alzheimer fysiek of cognitief te ondersteunen. Eerst is een uitgebreid onderzoek gedaan naar de patienten en hun dagelijkse activiteiten. Ik heb mij vervolgens gericht op het ontwerpen van een concept dat fasen van apathy, waarin de patient op niets reageert, tegen gaat en dat tevens een brug biedt in de interactie tussen de familie en de patient. In de bollen kunnen herinneringen van patienten worden opgeslagen in de vorm van gesproken tekst, foto’s, liedjes en ďŹ lmpjes. Het verzamelen van deze herinneringen is een leuke activiteit om samen met de familie van de patient te doen. Als de Alzheimer erger wordt kunnen de bollen gebruikt worden om fasen van apathy tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt dat liedjes en herinneringen uit het verleden patienten uit een staat van apathy kunnen halen. De memory balls groeien met de patient mee. In elk stadium van de ziekte zal de bal een andere rol vervullen, zoals hiernaast te zien is. De bol biedt de mogelijkheid om herinneringen van de patient letterlijk te koesteren. V an dit project is een ďŹ lmpje te bekijken op: youtube.com/watch?v=jVIwhhhVQmg 3

Eigen herinneringen tegen apathy


Bollen krijgen eigen onderwerpen om de patient een gevoel van controle te geven en om een persoonlijke band met de bollen te creëren.

Token speelt de herinneringen af voor familieleden

start programma onderwerpen toekennen gesprek begint

Herinneringen kunnen worden toegevoegd via de microfoon, de scanner en de USB-poort.

systeem gereset

foto’s, liedjes en filmpjes toevoegen

back-up voor familie

naar verzorgingstehuis terugkijken herinneringen

Bol meet de emotionele reactie met een camera

terugkijken herinneringen

Bol toont de beelden met de grootste emotionele reacties.

geen reactie, waarschuwen verpleegster apathy vast gesteld, aandacht trekken

Apathy wordt vastgesteld door camera in de kast

Aandacht wordt getrokken door verkleuring van bollen.


Floral Foam Pot De Floral Foam Pot is mijn bachelor eindopdracht voor Chrysal. Chrysal heeft de ambitie om de steekschuimmarkt te betreden en zo een waardige concurrent van Oasis te worden. Ik heb voor dit project een nieuwe gebruikersgroep geintroduceert, de bloembinders. Bloembinders maken bloemstukken en boeketten voor recepties en vergaderzalen. De bloemen blijven een week staan, waarna de stukjes worden vervangen. Het probleem is dat steekschuim niet genoeg water opneemt om bloemstukjes een week lang van water te voorzien.

Bloemstukjes voor bloembinders Tijdens dit project is een duurzaam potje ontwikkeld met gaatjes in de zijkanten en de bodem. Het op maat geproduceerde steekschuim wordt in het potje geplaatst, waarna deze in een buitenpot wordt gezet. De sierpot wordt verder gevuld met water, waardoor het steekschuim constant water op kan nemen en de bloemen meer dan zeven dagen mooi blijven.


Voor dit probleem zijn drie concepten bedacht, de dubbelwandige pot die gevuld wordt met steekschuim, de spons en de steekdeksel waar de bloemstelen in het water staan. Om een keuze te maken tussen de concepten is onderzoek gedaan naar de wateropname van bloemen in verschillende mediums.

Er is veel gerekend aan de optimale wanddikte en de vorm van de gaten, zodat het potje zo goedkoop mogelijk geproduceerd kan worden en het toch de belastingen van het gebruik kan opvangen.


Veggie Slicer De Veggie Slicer is een product, ontstaan in een bachelor ontwerpvak. Tijdens dit vak krijg je een patent uit de beginjaren van de 20e eeuw toegewezen. Het is de bedoeling het product uit dit patent te herontwerpen en het geschikt te maken voor deze tijd. De Veggie Slicer is bedoeld voor luxe lunch rooms. Met dit product is het mogelijk alle groentes voor op de broodjes met ĂŠĂŠn apparaat te snijden. In het proces is veel aandacht besteed aan de technische uitwerking van het product. Ook zijn tijdens het ontwerpen veel modellen gemaakt om terugkoppeling te krijgen van gebruikers.

Groentesnijder voor lunchrooms

1. Patent

2. Spuugmodel

3. Solidworks model

4. Testmodel

5. Render


Een klant bestelt een broodje gezond.

De serveerster stelt de juiste inserts samen voor dit broodje.

Ze schuift de inserts in de slicer en plaatst de tomaten in de pers

Voor de volgende groente wordt de insert doorgeschoven.

Er zijn verschillende inserts om de groenten in verschillende vormen te snijden. Het relief van het persvlak komt overeen met het patroon van de messen, om alle groenteresten door de messen te drukken.

Als alle groente zijn gesneden is het broodje klaar!


Leto Leto is een expositieruimte en winkel voor extravagante schoenen. De winkel is ontstaan tijdens de minor Retail Design. Hier heb ik onder andere geleerd plattegronden te tekenen en wat er komt kijken bij het vormgeven van een winkel. De eerste verdieping is de winkel en de begane grond is de expositieruimte. Alles draait om zien en gezien worden. De bezoekers van de expositieruimte dromen van een leven zoals de klanten van de winkel hebben. De klanten van de winkel willen het gevoel hebben dat men hen bewonderd.

Expositiewinkel schoenen


Het ontwerp van de winkel is ontstaan uit een moodcube waarbij veel diagonale lijnen gebruikt werden. De expositieruimte op de begane grond is voor iedereen toegankelijk. Hier worden de schoenen op aan het publiek getoont op een manier die de schoenen eer aan doet.

Inspiratie: Moodcube

De winkel op de eerste verdieping is erg exclusief en bedoeld voor klanten met een hoog inkomen. Spuugmodel voor diagonale spijlen

Eerste model voor verhoudingen Expositieruimte - Display verplaatsing

Solidworks model voor beweging platvormen


Other Projects Scalpel cover Scalpels zijn een van de meest gebruikte instrumenten in operatiekamers. Echter veroorzaakt de scalpel op dit moment 18% van alle ongelukken in de OK. Dit is met name gevaarlijk, omdat de scalpels bloed overdraagbare ziektes kunnen dragen. Om deze cijfers naar beneden te brengen is de scalpel cover ontworpen. De scalpelcover is geschikt voor de twee meest gangbare scalpelhouders en alle bijbehorende mesjes. Nu worden mesjes verwijderd door de operatieverpleegster die met een tang het mesje van de houder afschuift. Met de scalpel cover is het mesje afgesloten, waardoor de verpleegster het mesje veilig, met de hand kan losschuiven van de houder.

Scalpelmesjes veilig verwijderen

1. Lege scalpel cover

2. De scalpelhouder met mesje wordt in de cover gelegd

3. De cover wordt dichtgeklikt en met een breekbeweging wordt de houder verwijderd.

4. Het mesje blijft achter in de cover.


Diabolletje Het diabolletje is bedoeld voor kinderen met diabetes. Zij moeten zichzelf zes keer per dag prikken om insuline in te spuiten. Om het spuiten iets leuker en minder eng voor hun vriendjes te maken is het diabolletje ontworpen. Het diabolletje is een sluitelhanger voor aan het spuitetui. De bovenste helft bevat zes nieuwe naaldjes en de onderste helft is een naaldenbeker waar de gebruikte naalden in kunnen, maar niet meer uit. Als de sleutelhanger vol zit met gebruikte naalden kan een nieuw bolletje bij de apotheek gehaald worden.

Maakt insuline prikken leuker

Drukwerk OWee Tijdens mijn bestuursjaar van de ontvangstweek was ik verantwoordelijk voor al het drukwerk en de promotionele artikelen. Hiervoor heb ik eerst een huisstijl ontwikkeld en dit daarna toegepast op verschillende boekjes, yers, posters, de website en textielwerk. Het grootste project was de BINAS, een informatieboekje voor alle aankomend studenten. In dit boekje wordt alles uitgelegd over het studentenleven, de stad en de TU Delft. De BINAS bestaat uit 224 pagina’s en had een oplage van 5000 stuks.

The Delft Experience


Portfolio renee molman  
Portfolio renee molman  
Advertisement