Page 1

Decemberi รถtletbazรกr


Írj listákat! Jelentősen megkönnyítik a ter vezést! Igen, jól látod, balkez es vagyok...

Elo ̋készületek tervezz elo ̋re!

Fűszerek Tejszín Fokhagyma Csirkemell Bacon Krumpli Brokkoli Csokoládé

Tippek a karácsonyi készülődéshez Csányi Anditól: • A gyerekek ajándéklistáját mutasd meg a nagyszülőknek, beszéljétek meg, ki mit szeretne megvenni belőle. • Legyenek egy helyen a karácsonyi menühöz szükséges receptek és alapanyagok. • A karácsony előtti hetekben a napi rutinfeladatokat egészítsd ki a következő a következő plusz feladatok egyikével: 1.) Porszívózás, felmosás: a napi vagy heti rutinodban ez biztosan alap, a szokásos porszívózás mellé kerül egy kis extra feladat. A héten egy alkalommal válassz ki egy elhanyagolt helyet a lakásban és ott porszívózz/moss fel alaposan. Lehet ez az egyik sarok, az ágy alatti rész, vagy a mosógép mögötti rész. Olyan helyekre koncentrálj, amit egy gyors porszívózásnál kihagysz, és nem kell a kitakarításához egy csomó bútort eltolni. Nálunk például az előszoba bútor alatti rész kimarad, ahol a cipők vannak, amikor gyorsan porszívózok. Ugye érted mire gondolok? 2.) Portörlés: a szokásos portörlés mellett pluszban az apró kis csecsebecsék, képkeretek letörlése lesz a feladat. 3.) Ujjlenyomatok letörlése: ahol kisgyerekek vannak ott az ajtókra, ajtókeretekre, és a tükrökre mindig jut egy-két lenyomat. Ezeket töröld le nedves ruhával. 4.) Ajtó- és ablakkeretek letörlése: ezek is a kicsit elhanyagoltabb részekhez tartoznak a lakásban. Por és ujjlenyomatokat bőven találhatsz ezeken a helyeken is. Nedves ronggyal töröld át a lakás egyik helyiségében az ajtó és ablakkereteket a heti takarításon felül. 5.) Konyhai eszközök takarítása: válassz ki egy nagyobb (hűtő, sütő, mikró) vagy két kisebb gépet (vízforraló, kávéfőző, kenyérpirító, szendvicssütő) és ezt tedd hozzá a heti takarításhoz.

A fotel egy valóságos pormágnes. Érdemes ni rajta időnként végigmen or! sk zá a porszívó


elfelejhát nem , a b á d u s níliát! Ac urbon va tát o B a m e tett a lis llett voln Mégis ke om... írn

6.) Bejárat körüli takarítás (inkább kertes házakban): tartsd tisztán a bejáratot és a környékét, hogy minél kevesebb koszt vigyetek be a lakásba. Tiszta ajtón a koszorú is jobban mutat. Tudod ez az első dolog, amit a vendégek látnak. 7.) Rendrakás a lakás egy kritikus pontján hetente egyszer (a napi általános rendrakás mellett): például a közüzemi számlák lefűzése, szétpakolt receptes könyvek, újságok, dvd-k elrendezése, hobbi alapanyagok rendszerezése stb. Csak egy feladatot jelölj ki magadnak, és abban legyél alapos, a következő héten majd máshol raksz rendet.

• Karácsony után keressetek helyet az új játékoknak! Van egy egyszerű módszer, amivel megelőzheted, hogy egyre több játék halmozódjon a gyerekszobában: Annyi régi játékot (amivel már nem játszanak) vegyetek le a polcról, ahány új játékot kaptak a gyerekek. A régi játékok sorsáról hagyd, hogy a gyerekek döntsenek: elajándékozzátok, vagy eladjátok. A tönkrement, széttört daraboknak viszont a szemétben a helyük. Anya, olyan sok ajándékot kaptam idén! A régi játékokat ajándékozzuk az óvodának!

A karácsonyi tervezéshez letölthető listákat találsz a Rendteremtőn: http://www.rendteremto.hu/karacsony/

sták a Letölthető li óta erre ! Évek tervezéshez m! rt á v a


Szabó Mira:

Ünnepelj csinosan!

Három trükk, amivel ünnepivé varázsolhatod a kedvenc ruhadarabjaidat Biztos vagyok benne, hogy feltetted már magadnak ezt a kérdést:

“ Mit vegyek fel karácsonykor?” És ha jártál mostanában ruhaüzletben, akkor tudod, hogy minden teli van szebbnél szebb, csillogó, gyönyörűséges ünnepi ruhákkal. A vágyainknak tényleg csak a pénztárcánk szabhat határt… De biztos, hogy szükséges nagyobb összeget költeni egy olyan ruhára, amit esetleg a nagy ünnepnapokon kívül elő sem tudsz venni a szekrényedből, mert annyira nem illik bele a hétköznapjaidba? Mielőtt elindulsz, hogy beszerezd „A Karácsonyi Darab”-ot, hadd áruljak el neked valamit: Nem igaz, hogy csak akkor lesz a szetted ünnepi, ha a hagyományosan csinosnak, elegánsnak, mondott darabok közül válogatsz.

Nem kell kosztüm, vagy kisestélyi ahhoz, hogy öltözeted emelje az ünnep fényét. Elárulom: lehetsz úgy is extrán csinos, hogy közben nem lépsz ki a komfortzónádból. Azaz te is ünnepivé varázsolhatod a hétköznapi, kényelmes, megszokott stílusodat. Nem kell hozzá nagy hókusz-pókusz, csupán néhány jól megválasztott apró trükk. A titok nem a nagy alapdarabokban rejlik, azaz nem kell nyakadba venni az üzleteket és estélyire vadásznod. Nyugodtan vedd ki a szekrényedből az egyik kedvenc darabodat. Ez biztos, hogy kényelmes lesz, tudsz benne ülni, enni, fesztelenül beszélgetni, a konyhában tenni-venni, a gyerekek mellé lekuporodni a szőnyegre.. Ne add föl a megszokott komfortodat! A titok nem abban van, hogy valami olyat vegyél fel, amit soha nem szoktál (persze néha az sem rossz, de kétesélyes: vagy jól érzed benne magad, vagy nem… Ne pont Karácsonykor kockáztass...). A titok sokkal apróbb dolgokban rejlik: ezeket úgy hívják, hogy…

...stílus, kiegészítők és színek. Miért pont ez a három? Egységes stílus nélkül nem működik semmilyen szett. A stílus fogja össze a megjelenésedet. Rögtön erre épülnek a kiegészítők, hiszen ezekkel tudsz egy-egy alapdarabot akár többféle stílusban is feldobni. Másrészt ezekkel a legkönnyebb csillogást adni a szettnek: elég egy csillogós karkötő, vagy öv, máris máshogy fest egy hétköznapi ruha is.


A harmadik részlet, amire figyelned kell, a színek: vannak kifejezetten ünnepi, sőt karácsonyi színek, ezeket érdemes használnod.Sokszor már ez is elég, hogy egy egészen mindennapos alapdarabot karácsonyira hangolj. Figyelj a színek harmóniájára is. A legjobb, ha kettőnél több színt nem keversz, mert így letisztult - tehát eleve elegáns hatású - szetteket fogsz kapni. Hogyan csináljam? Válassz ki egy alapdarabot: ez lehet egy elegáns blúz, egy jól szabott blézer, vagy nadrág. De stílusodtól függően akár egy csillogós leggings, egy miniruha vagy egy csillagmintás kötött pulóver is. Találj egy darabot a szekrényedben, amit szívesen felvennél Karácsonykor! - erre fogod építeni a szettedet. Nagyon fontos, hogy tudd, milyen stílusban írod meg a koreográfiát: lehetsz klasszikusan elegáns, romantikus, vagány, nőcis, vagy akár sportos is. Hangold össze a részleteket, legyen koncepciód! Nézzünk most pár példát arra, hogyan is tudsz egy-egy alapdarabot feldobni és ünnepivé tenni:

Koncepció 1: Helyezd a hangsúlyt a színekre! Jellegzetes karácsonyi színek: arany, ezüst, fehér, piros. (A zöld-piros kombináció elég karácsonyfás, ezt inkább hanyagold.) Taktika: válassz egy színt. Az alapdarab és a kiegészítők is legyenek ilyen színűek, minden más pedig semleges, visszafogott. A képeken most a szürkét választottam semleges színnek, de választhatsz helyette sötétkéket, drappot, barnát, vajszínt, fehéret, feketét is színtípusodnak megfelelően.

Alapdarab: piros nadrág. A kiegészítők is legyenek pirosak, és kombináld semleges színnel. Stílus: természetes

Alapdarab: fehér kötött pulóver. A kiegészítők is legyenek fehérek, hóra-jégre emlékeztetőek. Stílus: romantikus

Ha lapul a szekrényedben egy ezüstös kardigán, egy arany szoknya, vagy leggings, akkor azokra is nyugodtan építkezhetsz, a fenti szabályt tartsd szem előtt: a kiegészítőid nagy része legyen az alapdarab színével megegyező, a többi darab színe pedig legyen semleges. És természetesen, ha nem akarsz a klasszikus karácsonyi színekből választani, a koncepció bármilyen más színnel is működik.


Koncepció 2: Helyezd a hangsúlyt a csillogásra! Egy kis csillogás mindig jól jön, pláne karácsonykor! Bármilyen semleges alapdarabot fel tudsz dobni csillogó kiegészítőkkel. Taktika: Válassz egy egyszerű és egyszínű alapdarabot, a csillogó kiegészítőket pedig hangold a ruha stílusához.

Alapdarab: kis fekete ruha csillogó arannyal. Stílus: trendi-nőcis Bevállalósoknak.

Alapdarab: kis fekete ruha csillogó ezüsttel kombinálva. Stílus: elegáns

Koncepció 3: Helyezd a hangsúlyt a mintákra! Szuperek a téli mintás kötött dolgok, de vajon min múlik, hogy ne vidám rénszarvasnak, hanem valódi nőnek érezhesd bennük magadat? Taktika: Legyen az alapdarab karácsonyi mintás. A minta és az alapdarab színei pedig térjenek vissza a kiegészítőkön.

Alapdarab: Mintás kötött szoknya. Egészen visszafogott szett, pedig szarvasok vannak a szoknyán. Szerintem te is kipróbálhatod. Stílus: klasszikus

Alapdarab: Mintás pulóver. Egy ilyen pulóver egy sima nadrággal felvéve nem biztos, hogy elérné a megfelelő hatást. De egy rövid szoknya és egy szintén szarvasos fülbevaló máris megadja a hangulatot. Stílus: kreatív


Remélem, hogy most már te is látod, hogy nem feltétlenül kell drága ruhákat vásárolni most, az ünnepi időszakban. Ha megtaláltad az alapdarabodat és tudod, milyen stílusban szeretnéd összerakni az öltözetedet, akkor már csak a megfelelő kiegészítőket kell beszerezned. Ha pedig nagyon belelendülsz a kombinálásba, akkor tartsd észben, hogy karácsony háromnapos ünnep és ráadásként ott van még a szilveszter is! Lesz alkalmad, hogy kipróbáld és kiéld a kreativitásodat! Az én egyik alapdarabom egészen biztosan a fehér-ezüst kötött pulóverem lesz. Te tudod már, mit veszel ki a szekrényedből?

Szabó Mira szem

élyi stylist vagyok

, a CsinosAnyu.hu

oldal szerzője. Két gyermek édesan yjaként pontosan tu dom, hogy menny kell nap mint nap i mindennel megküzdenie egy an yu kának. A feladatok ge vesz minket kö tömkelerül, és ha nem figye lünk, könnyen azon magunkat, hogy m ka phatjuk i állunk a lista legv égén. Pedig a közé befolyásolja a meg rzetünket jelenésünk is. Még pedig nem is kis m értékben. Ugye milyen jó ér zés, amikor csinos an felöltözve állsz tükör előtt? meg a És mennyire más

az, amikor belené

zel a tükörbe és az t

érzed, hogy “szét vagyok esve”? A jó hír az, hogy a jólöltözöttség, a mindennapos csin kérdése. Egészen osság nem pénz egyszerűen meg és nem is idő le het tanulni. Van pá időt és pénzt spór r alapszabály, amit ha olsz magadnak, rá alkalmazol, adásul garantáltan napodon is. csinos leszel még a legzsúfoltabb Az egyik ilyen alap szabály, hogy légy tisztában a stíluso zetességeit az öltö ddal és alkalmazd zködésedben. is annak jellegKíváncsi vagy, hogy milyen stílus áll ho zzád a legközeleb a stílustesztet: http b? Akkor kattints id ://csinosanyu.hu/ e és töltsd ki stilusteszt


Így tervezd meg az ünnepi menüt A Lecsó Főzőiskola tanácsai Előbb-utóbb el kell kezdeni megbarátkozni a gondolattal, hogy idén is lesz karácsony, és ha nem mindegy, hogy mi kerül az ünnepi asztalra, nem árt egy kicsit előre készülni. Szeretnék néhány tippet adni a karácsonyi sütés-főzés előkészítéséhez, az ünnepi menü összeállításához.

Hangolódj az ünnepre, élvezd a készülődést, és ahol csak tudsz, egyszerűsíts! A karácsonyi sütéssel, főzéssel kapcsolatban ezeket gondold át: • Mennyi pénzt költhetsz el az ünnepi menüre, italokra, asztaldekorációra? • Milyen ételeket, süteményeket kell elkészítened? • Mit hoznak mások? • Ha precíz vagy, lehet egy háromnapos komplett menüt tervezni, így látni fogod, hogy december 24-25-26-án mik lesznek a főételek, ez segít megtervezni a bevásárló listát. • Nézd át, mik azok a hozzávalók, amelyek extra utánajárást igényelnek (különleges fűszerek, alapanyagok, italok) – erre is tervezz időt! • Ne csinálj mindent egyedül! Vond be a családot! • A karácsonyi sütés-főzést a barátnőkkel közösen is csinálhatjátok, ha össze tudjátok hangolni a karácsonyi menüt. Mindig összegyűltök valakinél, és egy adott fogást, sütit elkészítetek együtt, úgy, hogy minden családnak jusson. • Remek program a gyerekkel közös mézeskalács sütés-díszítés, ez is segít az ünnepre hangolódni. November második felére túl vagytok az adventi előkészületeken és az ajándékok nagy részének beszerzésén, ezután jöhet a karácsonyi finis, elkezdhettek foglalkozni a bevásárlólista alapján az alapanyagok beszerzésével. Egy szívvel-lélekkel elkészített karácsonyi vacsora megkoronázza az ünnepet. Végre lehetsz kreatív, és készíthetsz mindenféle csodás ünnepi fogást a család és a barátok nagy örömére. Menüvariációk szentestére - néhány ötlet, hogy merre indulj, ha receptek után kutatsz. Hagyományos menü: • Tokaji borkrémleves • Rántott pontyfilé majonézes burgonyával • Diós és mákos beigli Gyors menü: • Gesztenyekrémleves erdei gombával • Pulykamell párizsiasan mazsolás rizzsel • Gesztenyekrém


Vegetáriánus menü: • Gesztenyekrémleves • Töltött-rántott gomba vadrizzsel • Mézes-mákos rétes vagy: • Fehérboros körteleves • Sajtos rakott zöldség • Sütőtökkrém Elegáns menü: • Céklaleves füstölt lazaccal • Marha Wellington kakukkfüves, fokhagymás sült burgonyával • Ricottás sajttorta karamelles naranccsal Jó sütés-főzést, örömteli készülődést!

A Lecsó Főzőiskola egy olyan családias, barátságos és jól felszerelt konyha, ami alkalmas arra, hogy egyszerre akár 15 fő is főzhessen, és jól érezze magát. A főzőtanfolyamokon profiktól tanulhatsz, ha változatosabban, finomabban szeretnél főzni. Gyere nézz körül az oldalunkon és ide kattintva töltsd le ajándék szakácskönyveinket. Szeretettel várunk! http://www.lecsofozoiskola.hu/ajandekszakacskonyvek

A ndi menüje: •

Gesztenyekrémleves (aznap készül)

Sült pulyka al tejszínes sült karfi oll ̋szerezve, (a pulykát elo ̋re befu sztom le, süto ̋zacskóban fagya l hama a karfi ol 1-2 nappa ̋tt kerül a rabb készül, sütés elo fagyasztóba) •

Túrós és diós bejgli (édesanyám készíti)

J anka menüje: •

Süto ̋tökleves (aznap készül)

M uf fi nformában sü baconös csirkecsiga lt sajtos pürével, zöldségekkel krumpli (minden aznap kész egyszeru ̋ és gyors étül, mert sze nem bánom, ha el.P erv a la ki se gít mo so közben g a tni...) • Bársony os tejszínes (elkészítése kb. 20 per csokihab c + hu ̋tés) •


Ha befejez té folyamato l egy munkat, mindig szak időt egy k is pihenés íts re egy jó tea mellett!

Gondold újra! Kikapcsolódás az ünnepi hajtásban. Nagy a hajtás karácsony előtt a munkahelyeden? Otthon vár a karácsonyi készülődés, és az ajándékvásárlás? Listát írtál a feladatokról, mégis úgy érzed összecsapnak a fejed fölött a hullámok? Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor itt az ünnep, vagy akár egy családi vakáció és azért nem tudjuk maradéktalanul élvezni, mert elfáradtunk az odavezető úton. A Rendteremtőn Paizs Dóra coach-ot kérdeztem többek között arról, hogyan őrizzük meg a lendületünket és mit jelent számára a rend.  

Mikor kezdesz hozzá a karácsonyi készülődéshez? Írsz listákat?

Egész évben figyelem, minek örülnének a szeretteim, és ha spontán felbukkan egy ötlet, azt elteszem magamnak, akár fel is írom, hogy ne feledkezzek el róla. A karácsonyt, szülinapot, vagy bármi más alkalmat pedig ürügyként használom arra, hogy ezeket az örömokozó ötleteket végre felhasználhassam. Az ünnepi készülődésnek nálunk része az is, hogy végig gondoljuk, és meg is beszéljük, ki mit szeret csinálni karácsonykor, és ennek megfelelően osztjuk le egymás között a feladatokat, amik így nyűg helyett kikapcsolódássá változnak. Idén a férjem fog főzni valami különlegességet – már alig várja -, a sógornőm készíti a desszertet, én díszítem a fát, a férjem karácsonyi mixét hallgatjuk készülődés közben, anyukám pedig 2 napot a kedvenc unokájával tölt majd, amíg mi a férjemmel kettesben elutazunk kicsit pihenni.

Gondos tervezés mellett is megterhelő lehet az ünnepi időszak, mit tehetünk, hogy feltöltődjünk? Hogyan lazítsunk, ha tényleg csak perceink vannak rá? Az Anyacsavar csoportok egyik fontos tanulsága, hogy az időbeosztáson és a feladatok logisztikázásán túl érdemes a tervezés részévé tenni az ünnepi szokásaink újragondolását. Változtassuk a feladattengert örömforrássá! Ehhez talán a legfontosabb kérdés, amit önmagunknak fel kell tennünk: mi az, ami nálunk mindenkinek örömet okoz? Ez lehet az ajándékozás, de lehet a készülődés, a közös mézeskalács-sütés, a barátok meglátogatása, vagy éppen ellenkezőleg: egy kis elcsendesedés, visszavonulás. Ha megvan, mi okozza a legnagyobb örömet, egyszerűen csináljunk abból többet. Ha például imádunk sütögetni, töltsünk ezzel pár napot, és legyen ez a mi ajándékunk idén mindenkinek. Ha a karácsonyi őrületben legszívesebben beülnénk egy


moziba, vagy elmennénk egy uszodába egyedül, tegyük ezt. A családunknak sokkal fontosabb, hogy mindenki – beleértve a szülőket is – jó hangulatban legyen, mint hogy minden tökéletesen elő legyen készítve nagy veszekedések és feszültség árán. Egyébként kisgyerekes anyaként egy egyszerű hétvégi feltöltődés is sokszor kihívást jelent, ehhez is adok ötleteket az Anyacsavaron.

Sok embertől hallani, hogy úgy érzi, nincs karácsonyi hangulata, nem érzi az ünnep varázsát úgy, mint régen. Mit üzensz nekik?

Rengeteg energiát leszív az, ha mindenki vélt vagy valós elvárásainak szeretnénk megfelelni. Ha be merjük vállalni, hogy azt a kérdést is feltesszük magunknak, hogy mi az, aminek nálunk senki nem örül, érdemes megbeszélni az érintettekkel, és azt a szokást nyugodtan el is hagyhatjuk, még akkor is, ha „a mi családunk mindig is így csinálta”. Gondolok itt a kötelező karácsonyi menüre, a költséges muszáj-ajándékokra, a sokak számára fárasztó és felesleges rokonlátogató tiszteletkörökre. Vajon ez tényleg mindenkinek így jó? Felszabadító erejű tud lenni, amikor kiderül, hogy tulajdonképpen nem csak mi hoztunk eddig áldozatot, és a család többi tagja is boldogan változtat az idejétmúlt, kényelmetlen szokásokon. Az egyik kisgyerekes anya élete legjobb karácsonyaként emlékszik vissza arra, amikor elengedték az összes kényszeres formalitást, pizzát rendeltek, és pizsamában a kanapéról megnéztek egy jó filmet a családdal.

Ha elakadnál, vagy azt éreznéd, hogy megrekedtél, milyen kérdést tennél fel magadnak?

A legtöbb nehéz helyzetben éppen a lelkierő és önbizalom hiányzik belőlünk ahhoz, hogy elinduljunk a megoldás felé vezető úton, ezért a legelső feladatunk az, hogy az elveszett energiát visszanyerjük. Megoldásközpontú coach-ként megtanultam, hogy a leghasznosabb ilyenkor az, ha végig gondoljuk, mi esne most jól, mit szeretnék most igazán? Ennek az egyszerű kérdésnek a megválaszolása áthelyezi a figyelmemet a problémáimról és a rossz érzéseimről arra, ami egy lehetséges energiaforrás, megoldás lehetne. Érdemes kipróbálni, mert működik!

Mit jelent számodra a rend?

Talán a dolgok helyes arányát az életemben. Hogy az igazán fontos dolgokra elegendő időm van, és képes vagyok elengedni a kevésbé fontos dolgokat. Hogy esténként fel tudom idézni az aznap megélt belefeledkezős perceket a kisfiammal, a személyes felismeréseimet, vagy amikor sikerült más kisgyerekes anyákat inspirálnom a saját útkeresésükben, vagy jelen tudtam lenni testben és lélekben egy barátom életében akkor és ott, amikor igazán szüksége volt rám, vagy meg tudtam állni a rohanásban és megélni egy pillanatot. Bővebben itt olvashatsz az Anyacsavarról és az Anyacsavar csoportokról: http://www.anyacsavar.com/igy-toltodj-fel-hetvegen/ Drágám, egy igazán fárasztó nap végén neked is jár egy fürdő és egy pohárka sherry...

Nincs pihentetőbb, mint időnként egy jó kis csevegés az anyósoddal!


Hasznos ez + az

Drágám! Úgy szeretem azokat a napokat, amikor együtt címkézzük fel a fagyasztó tartalmát!

Az ételek fagyasztása - Andi tippjei: Néhány étel amit elkészítés után a fagyasztóban tarthatsz: • Zserbó, bejgli: a kész süteményt (mint minden kisütött piskótafélét, linzert vagy élesztős tésztát) nyugodtan teheted a mélyhűtőbe. A zserbóra a csokis mázat fogyasztás előtt tedd rá, így nem ragad bele a csomagolás a csokiba. (A csokoládé nem fagyasztható, mert kicsapódik belőle a kakaóvaj.) • Mézeskalács, keksz tészta: a begyúrt tésztákat adagonként becsomagolva tedd el és kisütés előtt időben vedd ki! Fel kell engednie, hogy kiszaggathasd a formákat. • Olajos magvak: ha előre bevásárolunk és megvesszük a süteményekbe való különféle magvakat is - dió-, mandula- vagy mogyoróbél, mák - a felhasználásig nyugodtan tárolhatjuk a fagyasztóban, így megkíméljük őket az avasodástól (és a nassoló kezecskéktől) is. • Töltött káposzta, egyéb készételek, levesek, főzelékek • Húsos ételekhez a húst felszeletelve, a szükséges mennyiségekben kiporciózva tedd el, a főzés előtti este tedd át a hűtő legfelső polcára, hogy kiengedjen. A hússzeleteket úgy fagyasszuk, hogy fóliát teszünk közéjük, így fagyott állapotban is ki tudunk belőle annyit venni, amennyi éppen kell. A felkockázott vagy darált húsból érdemes kisebb, 1-2 személyes adagokat eltenni. Ha több személyre főzünk, kiolvaszthatunk több kis adagot. • Mártások a húsokhoz: elkészítés után 1-2 személyes adagokban fagyaszd le, és mindig csak annyit olvassz ki, ahányan enni fogtok. A fagyasztott ételeket mindig címkézzük fel! Van pár étel, amiről fagyasztás után nehezen tudjuk megállapítani, hogy micsoda, így érdemes minden csomagra ráírni, hogy mit tartalmaz és mikor tettük be a fagyasztóba. Gyerekek! A fagyasztó ajtaján mindig vezessetek leltárt, így mindig pontosan tudni fogjátok, mi van a frizsiderben!

Hiába no! Nincs vidámabb elfoglaltság, mint egy jó kis családi hűtőrendezés!


Ötletek fotózáshoz Ha szeretnéd megörökíteni az ünnep hangulatát, egy fotóalbumot, vagy egy szép scrapbook albumot készíteni, rengeteg fotót kell készíts, hogy legyen mit beletenni. Íme egy kis segítség, hogy milyen témákról ne feledkezz meg semmiféleképpen:

¨ a sorban felakasztott zoknik ¨ a kedvenc karácsonyi dekorációd ¨ a kedvenc karácsonyi fincsiség ¨ a megírt és postázásra kész karácsonyi képeslapok ¨ ünnepi teendőlista ¨ karácsonyi bevásárlás ¨ te, mikozben karácsonyi mesét olvasol ¨ a karácsonyi ebéd előkészületei ¨ egy bögre forró csoki ¨ a karácsonyfát, alatta az összes ajándékkal ¨ a csillag vagy angyalka a karácsonyfa tetején ¨ kültéri vagy ablakba akasztott karácsonyi ¨ világító dekoráció, fényfüzér ¨ a család fadíszítés közben ¨ a bejárati ajtón lógó koszorú ¨ a karácsonyi sütemény elkészítése ¨ a karácsonyi képeslapok megcímzése ¨ gyerekek pizsamában karácsony este ¨ gyerekek, amint éppen örülnek a kapott ¨ karácsonyi ajándékoknak ¨ megírt levelek a Mikulásnak

¨ kis betlehemi jászol elkészítése ¨ gyerekek ahogy játszanak a kis betlehemmel ¨ a csomagok kinyitása ¨ ünnepi füzér, papírdolgok készítése ¨ a család ünnepi öltözékben ¨ családtagok Mikulássapkában ¨ család a karácsonyfa előtt ¨ családtagok sállal, kesztyűvel, csizmában ¨ adventi kalendárium ¨ az adventi kalendárium egy napjának kinyitása ¨ a kalendárium December 25-ei darabja ¨ a családtagoktól/barátoktól kapott karácsonyi üdvözlőlapok ¨ karácsonyreggeli reggeli ¨ a gyerekek ahogy alszanak karácsony éjjel ¨ játszadozás a hóban ¨ fák friss hóval befedve ¨ lábnyomok a hóban ¨ hóemberépítés ¨ a kedvenc ünnepi film megnézése ¨ a karácsonyfadíszek elcsomagolása


A karácsonyi füzér második élete Karácsonyi dekoráció és csomagolás Lippai Jankától Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy karácsonyi füzér, ami hihetetlen népszerűségre tett szert az elmúlt évben, hiszen rengetegen letöltötték a Papírműhelyről. Sokan kértek belőle színezhető verziót is, így az is elkészült és felkerült a honlapra. Idő közben rájöttem, hogy ezek a kedves kis figurák nemcsak füzérhez, hanem mindenféle máshoz is használhatók. Ha van elég türelmünk és lelkierőnk hogy sokat kivágjunk belőlük, akkor nem csak a falat, hanem az ünnepi asztalt, a fenyőt, vagy akár a csomagolást és a képeslapjainkat is díszíthetjük velük. A legvadabb ötletként eszembe jutott, hogy a kis cukorpálcikákat (egy keményebb lapra kinyomtatva) kivágom és ráragasztom egy-egy hajcsattra és az lesz a hajamban karácsony este. (ha ezen tervem megvalósul, akkor képeket teszek közzé az eredményről...) :-) Legelőször a karácsonyi asztal ihletett meg, így készült pár ültető, dísztál és szalvétagyűrű is. Ímé: 1. Az ültetőkártyákhoz és a szalvétagyűrűkhöz kivágunk 1-1 figurát. 2. Az ültetőkártyák alapja egy 7*7 cm-es piros karton négyzet lesz. Ebből 2 cm-t visszahajtunk az egyik oldalon. Ezzel fogjuk kitámasztani az ültetőkártyákat. 3. Vastag fehér papírból 2*2,5 cm-es lapocskákat vágunk. Ezeket felragasztjuk az ültetőkártyák közepére. Ezekre írjuk majd a neveket. 4. Minden kártya jobb felső sarkába ragasszunk egy figurát, ha lehet, kétoldalú habosított ragasztóval, így kicsit plasztikusabb lesz az ültető. Minden személynek más figurát ragasszunk az ültetőkártyájára (remélem, tíz embernél több nem lesz az asztal körül, mert a füzérben csak tíz figura van. :-) Persze az ültetőkártyákat lehet más színből is csinálni, így a lehetőségek megsokszorozódnak...) Minden ember az ültetőkártyáján levő figurával ellátott szalvétagyűrűt is kap:


1. A szalvétagyűrűkhöz ki kell végnunk minden figurából még egyet. 2. a szalvétagyűrűk alapja egy 12*4 cm-es kartonlap. (sok ötletet láttam már WC-papír gurigák újrahasznosítása által létrehozott szalvétagyűrűre is, de én ezt higiéniai okokból nem tartom célszerűnek. Valamint túl nagynak tartom a guriga átmérőjét szalvétagyűrűnek - persze ha az ember ötrétegű maximéretű ünnepi bársonyszalvétát használ, ahhoz passzol... :-) ) 3. A kis lapokat az asztal élén húzogassuk meg, így maguktól elkezdenek görbülni. Így könnyebb lesz összeragasztani őket kis hengerré. A ragasztás kb. egy 1 cm-es sávban legyen. 4. Ha megvannak a kis hengerek, minden figurából ragasszunk egyet-egyet rájuk kétoldalú habosított ragasztóval. (lehet persze rendes ragasztóval is ragasztani, ez habosított bigyó csak az én heppem... :-) ) 5. A kész szalvétagyűrűkbe tegyünk összetekert szalvétát, az ültetőkre írjuk fel a neveket. És meg is vagyunk.

Az ünnepi tányérban az a nagyszerű, hogy nagyon könnyű elkészíteni, akár a kisebb gyerekeket is megbízhatjuk vele. Csak egy papírtányér kell hozzá, jó sok kivágott karácsonyi figura (15-20 darabra tippelek, bevallom, én nem számoltam...) A kis figurákat szépen tetszés szerinti elrendezésben ragasszuk körbe a papírtányér szélén. Középre ne ragasszunk, úgyis ott lesz felhalmozva a sok finom csemege vagy gyümölcs. Ha a tányér közepét kivágjuk, akkor máris kész az ajtódísz... :-)

Nos, nálam valami ilyesmi lesz az ünnepi dekoráció az asztalon. (Eltekintve a kép felső sarkában, mintegy ünnepi drapériaként belógó anyagtól, ami valójában a babám köpőkendője, de csak utólag vettem észre, hogy ott van. És egész jól néz ki, így hát hagytam a képen... :-) ) A fotón szerepel még két kis csomagocska, hiszen a kis figurákkal a csomagokat is fel lehet díszíteni. Ehhez csak nátronpapír zacsi, tortacsipke, egy kis csipesz és újabb kivágott kis figurák kellenek, amiket aztán tetszőleges elrendezésben felragaszthatunk a zacskókra. A karácsonyi füzért letöltheted a Papírműhelyről. További ötletekkel folyamatosan bombázlak majd Titeket, addig is kellemes és stresszmentes készülődést!


... és még fel kétszázötv kell raknom en szalon cukrot is...

Karácsonyi kreatívkodás egy kis inspiráció a világhálóról Azon kívül, hogy el vagyok ájulva a saját magam alkotta karácsonyi füzértől és egy csomó mindent csinálunk belőle, rengeteg fantasztikus ötletet találtam még az interneten. Mondjuk ha mindet megvalósítjuk, akkor kicsinyke, 45 nm-es lakásunk zsúfolva lesz különféle gyönyörű karácsonyi díszítéssel, aprósággal és csecsebecsével. De végülis ez a karácsony lényege, nálunk legalábbis ez, hiszen mi évek óta csak a gyerekeknek ajándékozunk a családban. Mi felnőttek saját magunkat és a szabad időnket ajándékozzuk egymásnak, valamint próbáljuk megteremteni az igazi, hamisítatlan karácsonyi hangulatot. Szóval én inkább dekorálok, mint a boltokban tülekedek, hogy nyakkendőt, zoknit vagy hajnövesztőszert vegyek életem párjának. Szemezgessünk tehát az ötletekből, amiket sok esetben még a gyerkőcökkel együtt is elkészíthetünk! Idén nagy szerelmem lett a papírtányér (főleg, mivel jó áron nagyobb tételben vettem egy rakással...) Ezekből idén papírangyalt készítünk. Vagy vidám fejeket. Vagy karácsonyfa-füzért. :-)

És persze itt van a megunhatatlan wc-papír guriga is. Hihetetlen mennyiségű, jobbnál jobb ötletet rejt az internet. Különösen szívemhez nőtt a kis karácsonyi kórus, a rénszarvasok és a kis házacskák, amiket stílusosan télire is lehet mintázni, ha éppen úgy akarjuk .


De wc-papír gurigából lehet karácsonyfadíszt, adventi kalendáriumot, koszorút, apró kis csomagokat is csinálni. És persze a nagy favorit Mikulás figurákat. (Nálam már készülnek ezek a bizonyos cukimuki Mikulások, de bevallom őszintén, nem rötyigurigából, hanem sima piros kartonlapból csináltam meg a hengereket hozzá. Valahogy könnyebben kezelhetőnek érzem.)

Találtam még egy gyönyörű karácsonyi füzért, ami valahogy nagyon megfogott a színvilágával és a leegyszerűsített formákkal. Szerencsére rendelkezem egy sihouette cameoval, így a stilizált magyal-leveleket gyerekjáték volt kivágni. (Mivel körlyukasztót égen-földön nem bírtam beszerezni, a hozzávaló apró köröcskéket is a vágógéppel vágtam ki. Aki rendelkezik ilyennel, csak egyre vigyázon: a kis magyal leveleknek nem csak az eredetije szúrós, hanem a papírváltozat is... amikor leszedjük a ragacsos vágóalátétről, nagyon kell vigyázni vele mert előszeretettel szurkál be az ember körme alá.) Készítettem a füzérhez egyszerű sablont is, ami hamarosan elérhető lesz a Papírműhelyen. Megfogadtam - de most tényleg - hogy idén küldök képeslapot, és nem elégszem meg az utolsó pillanatban a Facebookra kiírt „Mindenkinek nagyon boldogat” üzenettel, vagy a Szentestén kiküldött sms-ekkel, amik a hálózat túlterheltsége miatt csak másnap hajnalban érkeznek meg, jól felébresztve az illetőt... Még vacillálok, hogy milyen legyen. Persze első helyen a karácsonyi füzér elemeiből összeállított képeslap vezet, de ha mégis valami újra vágynék, ötlet van bőven. Mindenesetre általános alapelvem az egyszerűség, így a lista második helyén ez a fonalakból készített képeslap áll, a harmadikon pedig a különféle egyszerű kivágásokkal-hajtásokkal működő lapok. Remélem sikerült pár ötletet adnom. Még nem tudom pontosan, miket választok, de ha valami elkészül, a sablonja tuti fent lesz a Papírműhelyen! (A képek forrása főleg a Pinterest, de a Krokotak is. Sajnos van olyan, aminek nem tudom a forrását...)


m! el drágá e m e t t e jt e r Nem fel rt gondosan elő é z e m a n t e t p va Ép e meghí eltervezv at anyádhoz magunk testére! Szen

Szívem, n gondos el e felejtsd el, hogy őre lékeny és tervezéssel gördüstress karácson zmentes lesz a yi készülő dés!

A Decemberi ötletbazár kiadója a Rendteremtő Kft. Szerzők: Csányi Andrea (rendteremto.hu), Lippai Janka (papirmuhely.hu), Paizs Dóra (anyacsavar.com), Staudinger Niki (lecsofozoiskola.hu), Szabó Mira (csinosanyu.hu) Grafika: Lippai Janka Minen jog fenntartva! 2014. december

Decemberi ötletbazár a Rendteremtőtől  

Ötletek, tippek a karácsonyi készülődéshez.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you