Page 1

Portfolio van Renate Welle

Naam: Renate Welle Studentnummer: 500644037 Klas programma 1: LE-11-15a Klas programma 2: LE-11-11a Klas programma 3: LE-12-21a Klas programma 4: 3P4c Kerndocent programma 1: Silvia Teunisse. Kerndocent programma 2: Koen van Dijk. Kerndocent programma 3: Koen van Dijk. Studieloopbaan begeleidster: Inge Vromen.

Por tfolio van Renate Welle.

1


Inhoudsopgave

Por tfolio van Renate Welle.

2


Inleiding Dit is mijn portfolio die ik tijdens mijn studie verder ga uitbreiden. Ik ga ieder semester mijn portfolio op schonen en er nieuwe documenten en leerdoelen inzetten. Ook ga ik door mijn studie heen steeds weer opzoek naar nog betere en mooiere bewijzen voor in mijn portfolio. Aan het eind van mijn studie heb ik dan een mooie complete portfolio te hebben, waarin ik kan aantonen, dat ik aan het gewenste niveau voldoe. Hieronder zijn mijn leerdoelen, ontwikkelingsplannen en bewijzen te lezen en te bekijken.

Por tfolio van Renate Welle.

3


Leerdoelen van Semester 1. Leerdoel 1 semester 1: Aan het eind van semester 1 ben in instaat om medestudenten kritische feedback te geven waar zij echt wat aan hebben. mijn doel is om na het eerste semester medestudenten kritische feedback te kunnen geven waar zij veel mee kunnen doen. ik heb gemerkt dat dit nog niet makkelijk gaat doordat ik er nog niet veel mee in aanraking ben geweest. Plan van aanpak bij leerdoel 1 semester 1: Om mijn doel te kunnen behalen moet ik een aantal keer feedback geven aan medestudenten en dan aan de medestudent die van mijn feedback heeft gekregen vragen of hij feedback wil geven over mijn feedback. ik wil dit gaan doen door feedback te geven op een verslag van een klasgenoot voordat zij hem inlevert en dan schrijft zij voor mij op wat ze vind van de gegeven feedback door mij. De bedoeling is om dit in de volgende planning te gaan doen: Week 40 44 45 46 47

activiteit Doorkijken van het verslag van de medestudent Opstellen van feedback over het verslag Aan de medestudent uitleg geven over de feedback en de verbeter punten in het verslag Ontvangen van de feedback van de medestudent op het feedback van het verslag Koppelen van feedback aan mijn leerdoel.

Bewijs leerdoel 1 semester 1: Renate, Ik had moeite met het maken van mijn eerste beroepsopdrachten verslag, jij hebt mij daarbij geholpen, wat ik nog steeds waardeer. Jij hebt mijn verslag beoordeeld en verteld dat ik nog wel wat dingen miste, en dat ik de punten van het beoordelingsformulier het beste aan kon houden. Dat heb ik gedaan en het verslag daarna naar jou toe gemaild, om nog eens feedback van jou te krijgen,over hoe het er na het opvolgen van je eerste feedback, dan uit zou komen te zien. Jij zei dat het een stuk beter was, en dat ik voor de volgende keren gewoon de beoordelingsformulieren aan moest houden. Dat heb ik daarna steeds gedaan, met goede resultaten. De planning van jou doel, om feedback te geven klopt ook helemaal. Je hebt je er goed aan gehouden en nu krijg je feedback van mij. Ik vind dat je mij goed op weg geholpen hebt om aan goede resultaten te komen. Jou feedback heeft daarbij een grote rol gespeeld. Ga zo door met feedback geven, dan ga je het zeker redden. En wees vooral kritisch (zoals bij mij) en wees niet bang om het te geven, het wordt zeker gewaardeerd! Erna

Por tfolio van Renate Welle.

4


Leerdoel 2 semester 1: Aan het eind van semester één kan ik op een overtuigende wijze uitleg en voorlichting geven aan drie doelgroepen over het vak ergotherapie. Dit doel heb ik opgesteld omdat ik merk dat ik vaak de vraag krijg wat ergotherapie inhoudt en ik dan niet precies kan vertellen wat het inhoudt. ik ga eraan werken om op een overtuigende wijzen uitleg en voorlichting te geven aan drie doelgroepen. deze drie doelgroepen zijn aankomende studenten, ouderen zoals mijn oma en volwassenen zoals ouders van mede studenten. Plan van aanpak bij leerdoel 2 semester 1: het doel is om aan het eind van semester één op een overtuigende wijze uitleg en voorlichting te geven aan drie doelgroepen over het vak ergotherapie. De drie doelgroepen zijn aankomende studenten, ouderen en volwassenen. Dit ga ik doen door:

Datum/ week

activiteit

5 november

bij de opendag van de HVA op een overtuigende wijze uitleg en voorlichting te geven over het vak ergotherapie aan toekomstige studenten en hun ouders. hierbij ga ik vragen of een oudere jaars student of een docent die daar aanwezig is mij feedback wil geven over hoe ik de uitleg en voorlichting overbreng. deze feedback koppel ik aan mijn leerdoel/competenties.

Week 46

in deze week ga ik aan mijn oma op een overtuigende wijze uitleg en voorlichting geven over het vak ergotherapie en vervolgens aan haar feedback vragen over hoe zij vond dat ik de uitleg en voorlichting gaf.

Week 47

in deze week ga ik mijn feedback koppelen aan mijn leerdoel en competenties.

Por tfolio van Renate Welle.

5


Bewijs leerdoel 2 semester 1: Hieronder is de feedback van een oudere mevrouw te zien. Ik heb haar uitleg gegeven over wat ergotherapie inhoudt en wat de doelen en werkzaamheden van een ergotherapeut zijn.

Por tfolio van Renate Welle.

6


Leerdoelen van Semester 2. Leerdoel 1 semester 2: Aan het eind van semester twee ben ik instaat om met een professionele houding kinderen te benaderen tijdens de lessen op de basisschool de Corantijn. In dit semester ben ik gestart met een medestudent Anne aan het basisscholen project. Wij zitten op de basisschool de Corantijn in Amsterdam west. Hier begeleiden wij een ochtend in de week kinderen in kleine groepjes die achterstand hebben tijdens het leerproces. Voor mij is dit de eerste keer dat ik met kinderen ga werken en dat is voor mij ook gelijk een hele uitdaging. Ik wil bereiken dat ze het leuk vinden om de les te volgen maar wel luisteren naar wat de opdracht is en dat zo netjes mogelijk uitvoeren. Plan van aanpak leerdoel 1 semester 2: Om mijn doel te bereiken ga ik iedere week op woensdag ochtend naar de Corantijn waar ik met Anne samen de groepjes les geef. Wij letten dan voornamelijk op de pengreep, concentratie en fijne motoriek. Ik wil aan mijn leerdoel gaan werken door te doen wat ik denk dat goed is en vervolgens feedback aan Anne en de begeleider op de Corantijn Erna te vragen. Anne heeft hiervoor onderwijs assistenten opleiding gedaan waardoor zij mij kan begeleiden in het proces van lesgeven. Daarnaast vragen wij aan Erna nog tips om de professionele houding te vormen. Week Iedere week gaan we naar de corantijn Week 12 Verdere weken Week 20 Semester 3

activiteit We geven dan samen een les aan de kinderen. Dit zijn opdrachten zoals knikkeren, vissen, kleuren, knippen enz. Tussentijdse feedback aan Anne Feedback in praktijk proberen te brengen Eind feedback van het eerste halfjaar aan Anne en Erna vragen Het basisscholen project loopt ook in semester 3 door. ik ga dan verder met het verwerken van de feedback in de praktijk om mijn professionele houding uit te breiden.

Por tfolio van Renate Welle.

7


Bewijzen leerdoel 1 semester 2:

Por tfolio van Renate Welle.

8


Por tfolio van Renate Welle.

9


Feedback van Erna van Look (begeleidster Corantijn)

Portfolio van Renate Welle.

10


Leerdoel 2 semester 2: Aan het eind van semester twee ben ik instaat om op een relevant niveau evidence based op te zoeken voor de ondersteuning van mijn opdrachten in de opleiding. Ik vind het nog erg lastig om goede bronnen te zoeken ter ondersteuning aan mijn opdrachten. Een website is in veel opdachten niet meer voldoende. Voor het basisscholen project hebben wij veel ondersteunende bronnen nodig om te laten zien wat het doel is van onze opdrachten. Ook worden er aan de opdrachten binnen de opleiding steeds hogere eisen gesteld qua bronnen. Plan van aanpak leerdoel 2 semester 2: Om mijn doel aan het eind van semester twee te hebben bereikt ga ik dat als volgt aanpakken. De opdrachten waarin het gebruiken van evidence based voorkomt is voornamelijk de BOP opdrachten, vooral in de laatste opdracht het schrijven van een referaat. Verder komt het voor bij het schrijven van het verslag van het basisscholenproject. Ik ga aan mijn leerdoel werken door zo veel mogelijk informatie te zoeken door middel van boeken, tijdschriften en artikelen. Ik ga dit als volgt doen: Week/ datum Week 8

Week 10 Week 11 en 12 Week 14

Week 15 Week 16 Week 19

Activiteit Opdracht van student mentor om Evidence based te zoeken bij de opdrachten op de basisschool. Samen met Anne zoeken naar boeken voor ondersteuning aan de opdrachten. In de mediatheek uitleg gevraagd en gekregen over het gebruiken van het opzoek programma. Opzoeken van relevante informatie voor Beroepsopdracht 2 Samen met Anne in de mediatheek opzoeken van boeken voor ondersteuning van ons verslag voor het basisscholenproject. Stukken uit de boeken halen voor in het verslag Zoeken van boeken voor ondersteuning van het onderwerp van mijn referaat Zoeken van artikel ter ondersteuning van mijn referaat. Opzoeken van relevante evidence voor beroepsopdracht 3

Portfolio van Renate Welle.

11


Bewijzen leerdoel 2 semester 2: Dit is de feedback van Beroepsopdracht 2.2, De casus Wim.

Portfolio van Renate Welle.

12


Feedback formulier Beroepsopdracht 2.3, Casus gezond, actief ouder worden.

Portfolio van Renate Welle.

13


Portfolio van Renate Welle.

14


Feedback formulier Beroepsopdracht 2.4, Referaat over Reumato誰de artritis.

Portfolio van Renate Welle.

15


Leerdoelen semester 1 jaar 2 Leerdoel 1 semester 1 jaar 2. Aan het eind van semester drie ben ik instaat om op een ‘speelse manier’ de korte observatie ergotherapie kinderen af te nemen bij de kinderen van het stimuleringsgroepje van de basisschool de Corantijn. Ik heb dit doel opgesteld aan de hand van feedback dat ik van Sandra Hottentot heb gekregen (studentmentor). Zij heeft meegekeken tijdens een afname van een Koek en hier feedback op gegeven. De feedback die ik heb ontvangen is hieronder te lezen. Bewijs aanleiding leerdoel:

Corantijn

17-10-2012

Feedback aan: Anne Schillemans en Renate Welle Door: Sandra Hottentot, mentor basisscholenproject Renate Tips: - Corrigeer gedrag als afleiding niet direct. Bekijk eerst de situatie en kijk maar wat er gebeurt. Wat kun je uit dit gedrag opmaken? Is de taak te moeilijk? Concentratieprobleem? - Geef tussendoor kleine complimentjes, zo houd je het kind gemotiveerd. Tops: -

Naarmate de opdracht legde je de instructies op een minder streng klinkende manier uit. Goed dat je geduldig bleef bij het knippen van het rondje, ook al ging dat niet op een manier zoals je die zou verwachten.

Beide: -

-

-

Denk aan de uitgangspositie aan tafel. Zorg dat de stoelen zijn aangeschoven. Je kunt het persoonlijker maken door niet “moet doen”, maar “mag doen” te zeggen. De teksten zoals ze recht uit de handleiding komen, komen erg streng tegen het botte aan over, wat mij niet prettig lijkt voor het kind. Als een kind niet doorgaat met kleuren kun je vragen of hij/zij klaar is en zo doorgaan naar de volgende opdracht. Of het kind komt erachter dat hij nog niet klaar is en gaat weer verder. Denk aan de korte spanningsboog/ concentratievermogen op jonge leeftijd. Zorg dat je niet te lang doorgaat. Het is handig om aan het begin te zeggen waarom je het gaat doen en dat ze goed hun best moeten doen. Zo raken ze gemotiveerd en minder snel afgeleid.

Portfolio van Renate Welle.

16


-

Observeer! Vul aan het einde pas de observatielijst in. Zo maak je meer contact met het kind en zie je meer.

Plan van aanpak leerdoel 1 semester 1 jaar 2: Om dit doel te bereiken heb ik een plan van aanpak opgesteld. Hierin komt naar voren dat ik elke woensdag op de Corantijn aanwezig ben en ik kan werken aan het doel. Wij nemen als tussen meeting opnieuw de KOEK af bij de kinderen uit het stimuleringsgroepje. Na het ontvangen van het feedback heb ik een plan op gesteld om de gekregen feedback te verwerken. Datum 17-10-2012

22-10-2012 29-10-2012 31-10-2012 7-11-2012

14-11-2012

Activiteit Sandra, de studentmentor, liep mee om ons feedback te geven op de ouderbijeenkomst, uitvoeren activiteiten met de stimuleringsgroepjes en de afname van de KOEK. Feedback ontvangen en bekijken. Feedback besproken met Anne, medestudent op de basisschool. Voor de eerste keer toepassen van de feedback. Voor de tweede keer toepassen van de feedback en mondeling reflectie vragen van Anne of ik op de juiste manier de feedback aan het verwerken ben. Bij alle kinderen is de KOEK afgenomen. Ik neem mijn feedback mee naar een eventueel ander moment waarbij ik het nodig heb.

Ik ben vooral aan de gang gegaan met het wat minder streng benaderen van de kinderen. Na het overleggen zag ik in dat ik vrij streng overkwam waar de kinderen wat geschrokken op reageerde. Wij hebben in overleg met Sandra besloten om de instructies die bij de KOEK behoren er niet meer bij te pakken en er op onze eigen manier een leukere draai aan te geven. Dit leiden de eerst volgende keer er toe dat het kind een stuk enthousiaster was na afloop van de activiteit.

Portfolio van Renate Welle.

17


Portfolio van Renate Welle.

18


Bewijs leerdoel 1 semester 1 jaar 2:

Portfolio van Renate Welle.

19


Leerdoel 2 semester 1 jaar 2: Aan het begin van mijn stage is het voor de stage begeleider duidelijk dat ik eerste een terug houdende houding heb en mezelf daarna pas meng binnen de werkgroep. Dit doel ga ik bereiken door in het kennismakingsgesprek met mijn stage begeleidster te vertellen dat ik eerst wat terug houdend ben en bekijk hoe alles geregeld wordt voordat ik mezelf er volledig in meng. Het leerdoel neem ik ook op in mijn stage plan wat ik in de eerste weken van mijn stage laat zien aan mijn stage begeleidster. De feedback die ik hierop krijg ga ik verwerken en mij aan de slag.

Plan van aanpak leerdoel 2 semester 1 jaar 2: Datum

Activiteit

Weken voor 10 december 2012

Zoeken/ regelen van een stage plaats.

10-12-2012

Contact opnemen met de stage begeleider via de telefoon.

13-12-2012

Mail contact over het vaststellen van een afspraak voor het kennismakingsgesprek.

20-12-2012

Kennismakingsgesprek waarin ik mijn leerdoel naar voren laat komen.

14-01-2013 t/m 4-02-2013

Het leerdoel opnemen in mijn stage plan zodat het duidelijk is voor de begeleidster en zij hierop feedback kan geven hoe zij denkt dat ik dit aan kan pakken.

4-02-2013 t/m 15-02-2013

Feedback verzamelen op mijn stage plan en met de gekregen feedback aan de slag gaan.

Tijdens het kennismakingsgesprek ga ik mijn leerdoel vertellen en uitleggen dat ik dit ook gehad heb met het basisscholenproject die ik het afgelopen jaar heb doorlopen. Ik ga vertellen hoe ik dat ervaren heb en wat ik verwacht van de eerste weken van mijn stage. Dit leerdoel neem ik op in mijn stage plan wat ik de eerste weken van mijn stage laat zien aan mijn stage begeleider.

Portfolio van Renate Welle.

20


Portfolio van Renate Welle.

21


Semester 2 jaar 2: In dit semester ben ik gestart met mijn eerste lange stage van 20 weken. Deze stage loop ik bij het revalidatiecentrum de Trappenberg te Huizen. Dit is een revalidatiecentrum met een afdeling voor volwassenen en kinderen. Ik loop deze stage mee bij de kinderafdeling. Hieronder zijn mijn zes leerdoelen te lezen die ik vooraf aan mijn stage heb opgesteld en tijdens mijn stage heb behaald. Per leerdoel heb ik de beste bewijzen verzameld/ uitgezocht.

Leerdoel 1 semester 2 jaar 2: Doel. Lange termijn doel:

Korte termijn doel:

Datum waarop voldaan.

Binnen vier weken is het voor de praktijkbegeleidster duidelijk dat ik eerste ‘de kat uit de boom kijk’ en mezelf daarna meng binnen de collega groep. Voor de start van mijn stage spreek ik een datum af voor het kennismakingsgesprek. In de week voor het kennismakinggesprek bereid ik mijn kennismakinggesprek voor. Tijdens het kennismakingsgesprek vertel ik dat ik eerst ‘de kat uit de boom kijk’ In week vier van mijn stage geef ik mijn praktijkbegeleidsters een zelfgemaakte vragenlijst. In de vijfde week van de stage verwerk ik mijn gekregen feedback vanuit de vragenlijsten in mijn stage plan.

X Voldaan. 07-03-2013 X Voldaan. 13-12-2012 X Voldaan. 15-12-2012 X Voldaan. 20-12-2012 X Voldaan. 25-02-2013 X Voldaan. 07-03-2013

Waarom dit doel: Ik heb dit doel opgesteld zodat mijn praktijkbegeleidster van te voren weet wat zij van mij kan verwachten en hoe mijn houding/ gedrag zou veranderen in de loop van de tijd. Competentiedomein: Dit doel sluit aan bij competentiedomein 3, professionele samenwerking en relaties en dan toegespitst op subcompetentie 3.4, communiceert open en doelbewust met betrokken professionals. Plan van aanpak leerdoel 1 semester 2 jaar 2: Datum Activiteit Weken voor 10 december 2012 Zoeken/ regelen van een stage plaats. 10-12-2012 Contact opnemen met de stage begeleider via de telefoon. 13-12-2012 Mail contact over het vaststellen van een afspraak voor het kennismakingsgesprek. 20-12-2012 Kennismakingsgesprek waarin ik mijn leerdoel naar voren laat komen. 14-01-2013 t/m 4-02-2013 Het leerdoel opnemen in mijn stage plan zodat het duidelijk is voor de begeleidster en zij hierop feedback kan geven hoe zij denkt dat ik dit aan kan pakken. 4-02-2013 t/m 15-02-2013 (stage Feedback verzamelen op mijn stage plan en met de gekregen week 1 en 2) feedback verwerken. 25-02-2013 (stage week 4) Het geven van een zelf opgestelde vragenlijst aan mijn

Portfolio van Renate Welle.

22


4-03-2013 (stage week 5) Doel behaald:

stagebegeleidster om feedback te ontvangen over mijn houding en inzet in de eerste weken. Ontvangen van de ingevulde vragenlijst en de feedback opnemen en verwerken. het doel is behaald wanneer de praktijkbegeleidster de vragenlijst heeft ingevuld en ik de gekregen feedback heb verwerkt in mijn gedrag/houding.

Bewijzen leerdoel 1 semester 2 jaar 2:

Portfolio van Renate Welle.

23


Portfolio van Renate Welle.

24


Portfolio van Renate Welle.

25


Leerdoel 2 semester 2 jaar 2: Langer termijn doel:

Korte termijn doel:

Doel Binnen 20 weken weet ik waar ik wetenschappelijke literatuur kan vinden om mijn acties tijdens mijn stage te verantwoorden. Binnen 4 weken heb ik de verplicht gestelde literatuur voor de piratengroep doorgenomen. Binnen 6 weken heb ik literatuur gezocht bij het opstellen van GAS doelen. Binnen 8 weken heb ik informatie gevonden over verschillende communicatie vormen om deze toe te passen bij mijn casestudy cliĂŤnt. Binnen 10 weken heb ik informatie gevonden over de wet en regelgeving van de gemeente Almere. Literatuuronderzoek naar Lateralisatie. Binnen 20 weken heb ik een Engelstalig artikel gevonden voor mijn casestudy.

Datum waarop voldaan X Voldaan. 11-6-2013

X Voldaan. 21-02-2013 X Voldaan. 21-02-2013 X Voldaan. 12-3-2013 X Voldaan. 2-4-2013 X Voldaan. 11-6-2013 X Voldaan. 11-6-2013

Waarom dit doel: Dit doel heb ik opgesteld na het feedback van een medestudent, medestudent van het basisscholenproject. Zij wees mij na het project erop dat ik vaker informatie moet zoeken via wetenschappelijke literatuur in plaats van via websites. Vandaar dat ik dit doe heb opgenomen in mijn stage. Competentiedomein: Dit doel heb ik gekoppeld aan competentiedomein 5, wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van het beroep ergotherapie en de occupational science. Het doel spits zich toe op de subcompetentie 5.3, zoekt zelfstandig en efficiĂŤnt naar wetenschappelijke literatuur en ordent en beoordeelt deze literatuur kritisch. Plan van aanpak leerdoel 2 semester 2 jaar 2 : Datum activiteit 04-02-2013 t/m 08-02-2013 (stage week 1 Stage plan met daarbij behorende leerdoel en 2) tonen aan stagebegeleidster in de praktijk en stagebegeleidster op school. 11-02-2013 t/m 22-02-2013 (stage week 2 Verwerken van gekregen feedback op stage t/m 4) plan en leerdoel. 18-02-2013 t/m 25-02-2013 (stage week 3 Literatuur doornemen voor het starten van en 4) de piraten groep. 04-03-2013 t/m 15-03-2013 (stage week 5 Zoeken van literatuur voor het onderbouwing en 6) van GAS doelen. 25-02-2013 t/m 28-06-2013 (stage week 3 Een Engelstalig artikel gevonden voor mijn t/m 20) casestudy. Stage week 10 t/m stage week 20 Werken aan het literatuuronderzoek naar lateralisatie. Doel behaald: Het doel is bereikt wanneer ik 4

Portfolio van Renate Welle.

26


vraagstukken vanuit de praktijk heb onderbouwd met literatuur.

Bewijzen leerdoel 2 semester 2 jaar 2: Literatuurstudie Lateralisatie. Literatuur onderzoek

Renate Welle. 29-4-2013

Onderwerp: Laterialisatie. Onderzoeksvraag: Wat is het verband tussen lateralisatie en voorbereidend schrijven? Wat is lateralisatie? In de ontwikkeling van een kind ontstaat er een goede samenwerking tussen de linker- en de rechterhersenhelft, dat noemen we lateralisatie. Voor de lateralisatie zit de symmetrische fase (een fase waarbij de linker- en de rechterkant hetzelfde doet). Het lateralisatie- proces is voor de ontwikkeling van een werk- en steunhand. en voor het maken van gekruiste en gelijktijdige bewegingen. Voor de leeftijd van ongeveer zes jaar hanteert het kind beide handen en voeten doorgaans evenwaardig. De bewegingen zijn elkaars spiegelbeeld. Het kind heeft nog geen besef van links en rechts. Vanaf zes jaar treedt de lateralisatie in: er ontwikkelt zich samenwerking tussen beide handen met een zekere "taakverdeling"; de ene hand voert uit, de andere assisteert. De voorkeurhand/-voet gaat steeds meer de handeling uitvoeren. Na de lateralisatie is de rechter- of linkerdominantie duidelijk. Het lateralisatie- proces moet goed doorlopen worden, omdat dit een voorwaarde is voor de verfijning van de motoriek, wat van belang is voor het schrijven. Maar ook helpt in de ontwikkeling van de ruimtelijke oriëntatie. (oefentherapie-bunnik, z.j.) Zoektermen: Lateralisatie: lateralization of brain function. (Voorbereidend) schrijven: write, correspond, preliminary writing. (interglot, z.j) Zoekresultaten. Tijdens mijn zoektocht naar de relevantie van lateralisatie ben ik een afstudeeronderzoek van ergotherapeuten tegen gekomen die onderzoek hebben gedaan naar lateralisatie. Uit dit verslag heb ik de volgende informatie geselecteerd en geordend om antwoord te kunnen krijgen op mijn vraag. Doel van de studie. De studie is geschreven als een afstudeerproject voor de Provinciale Hogeschool Limburg te Hasselt voor de opleiding ergotherapie. Het onderwerp van het afstudeerproject is ‘literatuuronderzoek naar het gebruik van assessmentinstrumenten ter detectie van lateraliteitsproblemen.’ Er is selectief gekeken naar welke assessmentinstrumenten in het ergotherapeutische werkveld bruikbaar zijn om lateraliteitsproblemen op te sporen en vast te stellen. Deze instrumenten heb ik hieronder kort uitgewerkt. Op deze manier hebben de afstudeer studenten een zo goed mogelijk beeld kunnen vormen over de ontwikkeling van handvoorkeur, rekening houdend met de leeftijd van het kind. Samenvatting vanuit de studie: Ergotherapeuten houden zich binnen het lateralisatieproces voornamelijk bezig met de handvoorkeur tijdens het uitvoeren van motorische activiteiten. Vanuit het onderzoek omschrijven ze lateralisatie als een proces dat een persoon doorloopt om te komen tot een bepaalde voorkeur voor één lichaamsdeel. Dit proces bestaat uit vijf

Portfolio van Renate Welle.

27


Literatuur Piratengroep.

Portfolio van Renate Welle.

28


Literatuur GAS doelstellingen.

Portfolio van Renate Welle.

29


Portfolio van Renate Welle.

30


Leerdoel 3 semester 2 jaar 2: Langer termijn doel: Korte termijn doel:

Doel Binnen 20 weken ben ik instaat om een behandeling uit te voeren met een client die gebruik maakt van een spraakcomputer, waarbij ik hem begrijp en hij mij begrijpt. Binnen 3 weken heb ik de cliënt die ik wil volgen uitgekozen. Binnen 5 weken heb ik één behandeling voor deze cliënt zelfstandig voorbereid. Binnen 5 weken heb ik één behandeling met deze cliënt zelfstandig uitgevoerd Binnen 6 weken heb ik meegekeken met de cliënt bij andere disciplines. (fysiotherapie en logopedie) Binnen 6 weken heb ik mezelf verdiept in zijn dossier. (diagnose) Binnen 6 weken heb ik doorgesproken met mijn praktijkbegeleidster hoe het behandelplan eruit ziet van deze cliënt. Binnen 8 weken heb ik ervoor gezorgd dat er een foto van mijn in zijn spraakcomputer staat.

Binnen 10 weken heb ik ondersteunende gebaren geleerd om mezelf duidelijk te maken bij de cliënt. Binnen 15 weken heb ik nieuwe strategieën bedacht om de cliënt te begrijpen. Binnen 17 weken heb ik meerder behandelingen zelfstandig uitgevoerd met deze cliënt.

Datum waarop voldaan X Voldaan. 27-4-2013 X Voldaan. 14-02-2013 X Voldaan. 26-02-2013 X Voldaan. 26-02-2013 X Voldaan. 11-03-2013, logopedie 18-03-2013, fysiotherapie. X Voldaan. 14-03-2013 X Voldaan. 14-03-2013 X Voldaan. 14-03-2013, foto laten maken. 25-03-2013, foto in apparaat gezet door logopedist. X Voldaan. 4-4- 2013 X Voldaan. 18-4-2013 X Voldaan. 27-4-2013

Waarom dit doel: In overleg met mijn stagebegeleidsters ga ik twee cliënten volgen. Een cliënt uit de piraten groep waarbij ik mijn casestudie ga schrijven en ik ga een cliënt volgen uit het DCD team. Het leerdoel gaat over de cliënt uit het DCD team. Deze jongen kan alleen praten via een spraakcomputer. Hij communiceert via een spraakcomputer is voor mijn totaal nieuw is. Ik vind het een leuke uitdaging om hiermee aan de gang te gaan en heb daarom er een leerdoel aangekoppeld. Competentiedomein: Dit leerdoel is gekoppeld aan competentiedomein 3, De professionele relaties en samenwerking. Met betrekking op de subcompetentie 3.4, communiceert open en doelbewust met cliënt/ cliëntsysteem/ groep en betrokken professionals. Plan van aanpak leerdoel 3 semester 2 jaar 2: Datum . Activiteit. 07-02-2013 (stage week 1) Oriënteren op mijn tweede client die ik ga volgen. 11-02-2013 (stage week 2) Overleggen met mijn stage begeleidster over gekozen cliënt.

Portfolio van Renate Welle.

31


Week 2 t/m 6 Stage week 2 t/m 6 26-02-2013 (stage week 4) 26-02-2013 (stage week 4) Week 5 en 6 Week 5 t/m 8 Week 2 t/m 10 Week 10 t/m 15 Week 6 t/m 20

Doel behaald:

Meekijken bij andere disciplines tijdens een behandeling van de cliënt. Meekijken met de behandelingen en al zelfstandig één uitvoeren. Het zelfstandig voorbereiden van één behandeling. Het zelfstandig uitvoeren van een behandeling. Verdiepen in het dossier van de cliënt en zijn diagnose. Zorgen dat er een foto van mij in het spraakapparaat van de cliënt komt te staan. Mezelf aanleren van gebaren ter ondersteuning van de Nederlandse taal die gebruikt worden tijdens de behandeling van de cliënt. Evalueren met de praktijkbegeleider over het proces van de cliënt en eventuele nieuwe strategieën bedenken om toe te passen tijdens de behandelingen. Zelfstandig behandelingen uitvoeren met de cliënt waarbij de praktijk begeleidster meekijkt en feedback geeft. Na elke behandeling schrijf ik een kort dagverslag waarbij ik de gekregen feedback van de stagebegeleidster opschrijf. Het doel is behaald wanneer ik na 20 weken zelfstandig een behandeling kan uitvoeren waarbij ik niet in problemen kom met de communicatie met de cliënt. Ik geef de cliënt voldoende ruimte om wat op te zoeken en ga daar vervolgens op in.

Bewijzen leerdoel 3 semester 2 jaar 2: Mails over afspraak meekijken andere disciplines.

Portfolio van Renate Welle.

32


Portfolio van Renate Welle.

33


Gebaren overzicht.

Portfolio van Renate Welle.

34


Portfolio van Renate Welle.

35


Leerdoel 4 semester 2 jaar 2: Doel Langer termijn doel: Korte termijn doel:

Binnen 20 weken heb ik in samenwerking met Rachel en Ruben een stagewerkboek ontwikkeld voor het revalidatiecentrum de trappenberg locatie huizen. Binnen 4 weken hebben we een opzet gemaakt voor het stagewerkboek. Binnen 4 weken heb ik het idee voorgelegd aan mijn praktijkbegeleidster. Binnen 6 weken hebben ik een algemeen stuk geschreven over het revalidatiecentrum de Trappenberg. Binnen 6 weken heb ik een stuk geschreven over de kinderrevalidatie in de trappenberg. Binnen 7 weken hebben we gezamenlijk overleg gehad over hoe we het verder gaan aanpakken. 1 keer per week inplannen dat we met zijn drie-een gaan zitten om te bespreken hoe we het verder gaan doen en wie wat doet. Iedereen maakt zijn deel van zijn doelgroep af en zet dat in de gemaakte map voor dit stagewerkboek.

Datum waarop voldaan X Voldaan. 18-6-2013 X Voldaan. 19-02-2013 X Voldaan. 25-02-2013 X Voldaan. 11-03-2013 X Voldaan. 11-03-2013 X Voldaan. 25-4-2013 X Voldaan. 15-5-2013 X Voldaan. 18-6-2013

Waarom dit doel: Op het stage adres waar ik mijn stage loop, lopen Rachel en Ruben ook hun stage. Zei lopen stage op de afdeling volwassenenrevalidatie. Wij kwamen met zijn drieën tot de conclusie dat er op dit adres een zeer verouderde stage werkboek aanwezig is. Ons idee is om tijdens deze stage periode met zijn drieën een stage werkboek te ontwikkelen voor de afdeling ergotherapie, volwassenen en kinderrevalidatie. Competentiedomein: Dit leerdoel is gekoppeld aan competentiedomein 6. Management en promotie van ergotherapie. Dit leerdoel sluit voornamelijk aan bij de subcompetentie 6.1, toont een proactieve en ondernemende houding in de ontwikkeling, verbetering en promotie van de ergotherapie in de setting. Door aan dit doel te werken laat ik zien dat ik werk aan de subcompetentie 6.12, ontwikkelt en onderhoudt netwerken, met medestudenten en anderen. Plan van aanpak leerdoel 4 semester 2 jaar 2: Datum. Activiteit. 12-02-2013 (stage week 2) Ontstond het idee om een stage werkboek voor op de stage plaatst te gaan ontwikkelen met zijn drieën. 19-02-2013 (stage week 3) Bespreken concept plan met Rachel. Eventuele dingen toevoegen en taken verdelen. 20-02-2013 t/m 11-03-2013 (stage week 3 Maken van algemeen stukje over de setting t/m 6) en over kinderrevalidatie binnen deze setting. Stage week 5 Overleggen over wat we verder gaan doen. Vanaf stage week 11 Iedere week ongeveer 1 uur bijeenkomen om afspraken te maken over hoe verder en wie wat gaat doen. Doel behaald: Dit doel is behaald wanneer er binnen 20 weken een stagewerkboek gemaakt is voor het revalidatiecentrum de trappenberg

Portfolio van Renate Welle.

36


locatie huizen.

Bewijzen leerdoel 4 semester 2 jaar 2: Kort inzicht van stage werkboek. Stage werkboek ergotherapie Inhoudsopgave Inleiding Revalidatiecentrum De Trappenberg Algemene informatie De afdeling ergotherapie Modellen, protocollen en modules Inleiding Welkom op de trappenberg namens de stagiaires 2012/2013 Rachel Daniels, Renate Welle en Ruben Schoon. Voor ons is dit de eerste stage. We hebben besloten om dit werkboek samen te stellen omdat er nog geen recente versie van een werkboek aanwezig was op de trappenberg. We zijn dit project aan het begin van onze stage periode begonnen en hopen aan het einde een compleet, overzichtelijk en duidelijk werkboek achter te laten. Voor jou als volgende stagiaire de vraag of je wilt zorgen dat het werkboek compleet en up to date blijft. Wanneer je dus iets tegen komt waarvan jij denkt dat het belangrijk is om in dit werkboek te vermelden moet je dit vooral doen. Wanneer er informatie instaat die niet meer van toepassing is mag dit ook worden verwijderd. Revalidatie centrum de Trappenberg De Trappenberg is een regionaal centrum voor revalidatie dat deel uitmaakt van Merem Behandelcentra. De Trappenberg heeft een vestiging in Huizen en vestigingen in Flevoland (o.a in Revalidatie Almere; Flevoziekenhuis en MC Zuiderzee; Lelystad en Dronten). In het centrum worden kinderen en volwassenen met lichamelijke en/of cognitieve beperkingen behandeld. In Huizen gebeurt dit klinisch, semiklinisch en poliklinisch. In Almere en Lelystad vinden alleen poliklinische behandelingen plaats. Op alle locaties vindt er diagnostiek en advisering plaats. De Trappenberg biedt revalidatie voor kinderen, jongeren en volwassenen, die in het dagelijks leven de gevolgen ondervinden van een ziekte, ongeval of een aangeboren aandoening. Ze hebben een lichamelijke en/of een cognitieve beperking. Revalidatiecentrum De Trappenberg probeert deze mensen te helpen om zo goed mogelijk te functioneren in het dagelijks leven. In De Trappenberg leren revalidanten een zelfstandig leven te leiden, zowel fysiek als maatschappelijk, met zo min mogelijk beperkingen. (trappenberg, z.j.) Het is interessant om in de eerste week met meerdere disciplines mee te lopen. Zo vorm je voor jezelf ook een goed beeld van wat de andere disciplines inhouden. Je zult ook cursussen aangeboden krijgen vanuit de andere disciplines. Ik heb gemerkt dat dit erg leerzaam kan zijn. Sommige dingen zul je al weten vanuit de opleiding maar het is fijn de koppeling naar de praktijk te kunnen maken. Ook zijn er binnen de trappenberg natuurlijk veel nieuwe dingen te leren. De algemene afdelingen Per cliĂŤnt werken er meerdere disciplines samen, natuurlijk afhankelijk van de behoeftes van de cliĂŤnt. Een behandel team kan bestaan uit: - Revalidatie arts (ra) - Verpleegkundige/verzorgende(vp)

Portfolio van Renate Welle.

37


-

Fysiotherapeut (ft) Ergotherapeut (et) Logopedist (lo) Maatschappelijk werkende (mw) Psycholoog (ps) Activiteiten therapeut (at) Muziektherapeut (mt) Bewegingsagoog (ba) Haptotherapeut (hapto)

(Gehele stage werkboek is een apart document.)

Portfolio van Renate Welle.

38


Leerdoel 5 semester 2 jaar 2: Doel Langer termijn doel: Korte termijn doel:

Binnen 20 weken heb ik informatie gevonden over de wet en regelgeving van de gemeente Almere en weet ik wat mijn rol als ergotherapeut in dit proces is. Binnen 4 weken is er een voorzieningsaanvraag gekozen waarbij ik meekijk. Binnen 5 weken heb ik de maten opgenomen van de cliĂŤnt. Binnen 8 weken heb ik mezelf verdiept in de wet en regelgeving van de gemeente Almere. Binnen 8 weken heb ik de passing van een rolstoel bijgewoond. Binnen 8 weken heb ik contact gehad met de ouders over de eisen van de rolstoel. Binnen 10 weken heb ik een plan van eisen opgesteld. Binnen 15 weken heb ik meer contact gehad met belanghebbende. Binnen 20 weken heb ik de gang van zaken kunnen zien bij het maken en aanpassen van een zit orthese op een rolstoel.

Datum waarop voldaan X Voldaan. 29-4-2013 X Voldaan. 25-02-2013 X Voldaan. 26-02-2013 0 Voldaan. X Voldaan. 5-3-2013 X Voldaan. 5-3-2013 X Voldaan. 19-03-2013 X Voldaan. 18-4-2013 X Voldaan. 29-4-2013

Waarom dit doel: Ik heb bij mijn stagebegeleidster aangegeven dat ik vindt dat ik nog weinig weet over de wet en regelgeving omtrent voorzieningen aanvragen. Vandaar dat ik hierbij een doel heb opgesteld. Competentiedomein: Dit doel sluit vooral aan bij competentiedomein 4, de professionele autonomie en verantwoordingsbereidheid. Toegespitst op subcompetentie 4.16, leeft het beleid, de wet- en regelgeving op lokaal, regionaal, nationaal en europees niveau en professionele richtlijnen na, toegepast op de setting. Plan van aanpak leerdoel 5 semester 2 jaar 2: Datum Activiteit. 05-02-2013 (stage week 1) In het gesprek met mijn praktijk begeleidster vertellen dat ik een proces van voorziening aanvraag graag wil volgen. 05-02-2013 (stage week 1) Afgesproken dat er in de gaten wordt gehouden wanneer er een nieuwe aanvraag is en vanaf dat moment mezelf betrekken in het proces. Stage week 3 t/m 6 Verdiepen in de wet en regelgeving van de gemeente waarbinnen de aanvraag wordt gedaan. (Almere) Stage week 6 Aanwezig zijn tijdens de passing van de rolstoel. Stage week 6 t/m 8 Contact hebben met de ouders van de cliĂŤnt. Stage week 10 Opstellen van een plan van eisen voor de rolstoel. Stage week 8 t/m 10 Contact hebben met welzorg over de aanvraag van de rolstoel. Stage week 10 t/m 15 Heb ik meer contact gehad met belanghebbende als dat nodig is. Doel behaald: Dit doel is behaald wanneer ik binnen 20 weken mezelf heb vermengt in het proces van het aanvragen van een zit orthese.

Portfolio van Renate Welle.

39


Bewijzen leerdoel 5 semester 2 jaar 2: Programma van eisen rolstoel passing. Naam: E. Datum: 5-3-2013 Betreft: rolstoel passing. Aanwezigen: E. en moeder, welzorg en de ergotherapeut met stagiaire. Vooraf: Voor dat de afspraak van de passing met welzorg zou plaats vinden heb ik samen met mijn stagebegeleidster de maten opgenomen van E. dit hebben wij in de klas gedaan. Ik heb gemeten en mijn stagebegeleidster vertelde wat ik moest meten. Wat we gemeten hebben is: de onderbeenlengte (knieholte- grond), bovenbeenlengte (zijkant knie- achterkant bil) en de heupbreedte (zijkant bil- zijkant ander bil). De meetresultaten zijn doorgeven aan Welzorg, zodat er tijdens de passing een afstel rolstoel aanwezig is. Programma van eisen: Rolstoel gebruik voor langere afstanden thuis. (naar winkel of stad) Rolstoel moet in de auto passen. kiepwieltjes. handvaten voor te duwen. Tijdens: Het ging om een rolstoel passing voor E. Tijdens de passing had welzorg een rolstoel voor deze afmetingen mee. Het gesprek liep voor mijn idee via de ergotherapeut, de moeder en E. vertelde de verschillende eisen aan de ergotherapeut en zei gaf dit door aan de mevrouw van welzorg en wat de mevrouw van welzorg vertelde verduidelijkte de therapeut voor E. en zijn moeder. E. mocht plaatsnemen in de rolstoel en de mevrouw van Welzorg na de verschillende maten op. Tijdens het gesprek bleek dat de moeder van E. nog andere eisen stelde aan de rolstoel dan dat vooraf duidelijk was bij de ergotherapeut. Dit leiden ertoe dat er nog een andere rolstoel werd gepast een sportieve actieve rolstoel. hierin mocht E. ook zitten en zijn ook de maten voor opgenomen. De eisen die tijdens het gesprek nog naar voren kwamen waren: Zelfstandig rijden (om naar vrienden toe te kunnen) Zelfstandig kunnen winkelen of naar de stad. Afronding: Uiteindelijk is er besloten dat er een proefmodel van de sportieve actieve rolstoel op maat voor E. thuis wordt geleverd en dat E. deze een maand mag uitproberen. Na het uitproberen kan er en keuze gemaakt worden. De doelstelling is om voor de zomervakantie een rolstoel te hebben. Rol van de ergotherapeut: verduidelijken naar cliënt toe. vragen beantwoorden van cliënt en welzorg. Verduidelijken van Welzorg (was tijdens dit gesprek zo is niet een echte rol van een ergotherapeut) verschillende mogelijkheden noemen. (rolstoel voor transport gebruik  incidenteel ) (rolstoel voor dagelijks gebruik  ADL

Portfolio van Renate Welle.

40


Leerdoel 6 semester 2 jaar 2: doel Langer termijn doel: Korte termijn doel:

Binnen drie weken heb mezelf voorbereid op de start van de piratengroep door mij in te lezen in de aangegeven literatuur, zodat ik deze kennis kan toepassen tijdens de piratengroep. Binnen een week heb ik contact gehad met mijn begeleidster over de start van de piraten groep. Binnen een week heb ik de literatuur ontvangen die ik moet doornemen voor de piraten groep. Binnen 2 weken heb ik op de locatie Almere meegekeken bij de bob de bouwer groep. Binnen drie weken heb ik een vragenlijst opgesteld over het meewerken met de voorbereidingen van de piraten groep. Binnen 4 weken heb ik de vragenlijst gegeven aan mijn praktijkbegeleidster. Binnen 5 weken heb ik de feedback van de vragenlijst verwerkt in mijn gedrag/ houding.

Datum waarop voldaan X Voldaan. 07-03-2013 X Voldaan. 04-02-2013 X Voldaan. 07-02-2013 X Voldaan. 14-02-2013 X Voldaan. 21-02-2013 X Voldaan. 25-02-2013 X Voldaan. 07-03-2013

Waarom dit doel: Bij de omschrijving van deze stage kwam al duidelijk naar voren dat ik ging meewerken aan een nieuwe te starten project binnen de stage setting. Het gaat om een piratengroep wat gekoppeld is aan de theorie van CIMT therapie. Ik ben begonnen aan mijn stage met de voorbereidingen van deze piratengroep. Competentiedomein: Dit doel is gekoppeld aan competentiedomein 3, professionele relaties en samenwerking. Toegespitst op een aantal subcompetenties namelijk, 3.2 legt op een open en onbevooroordeelde manier contact en geeft blijk betrokken te zijn bij de ander. 3.6, is in staat constructieve relaties aan te gaan en te onderhouden met alle betrokkenen om het handelen en de participatie van betrokkenen in verschillende situaties mogelijk te maken. 3.7, toont zich bewust van positie en belangen opdrachtgever en/of andere betrokken en 3.8, heeft gevoel voor verhoudingen binnen een organisatie, team en ten opzichten van een cliĂŤnt.

Plan van aanpak leerdoel 6 semester 2 jaar 2: Datum. 20-12-2013 21-12-2013 t/m 04-02-2013 (stage week 1) 04-02-2013 t/m 15-02-2013 (stage week 1 t/m 3) 14-02-2013 (stage week 2) 14-02-2013 (stage week 2) Stage week 2 t/m 4 Stage week 2 t/m 4 Stage week 4

Activiteit. Kennismakingsgesprek waarin naar voren kwam dat ik mezelf moest voorbereiden op de piratengroep. Via internet en andere gevonden literatuur mezelf ingelezen op dit project. Gekregen literatuur vanuit de stage plaats doorlezen. Meekijken op de locatie Almere om de bob de bouwer groep te zien die daar draait. Bespreking met de andere medewerkers en iemand vanuit de CIMT scholing om de kinderen door te spreken. Werken aan opgekregen taken. Zoals labels maken, mappen inrichten en behandelplannen overtypen. Werken aan opgekregen taken. Zoals, kast indelen, sticker en bakken vullen. Start van de piraten groep. Geven van een vragenlijst aan mijn

Portfolio van Renate Welle.

41


Stage week 5 Doel behaald:

stagebegeleider over hoe ik aan de voorbereidingen heb meegewerkt. Ontvangen van feedback op de vragenlijst en verwerken in mijn gedrag/ houding. Dit doel heb ik behaald wanneer uit de feedback van de vragenlijst blijkt dat de praktijkbegeleidster vindt dat ik mezelf voldoende heb voorbereid op de piratengroep.

Bewijzen leerdoel 6 semester 2 jaar 2:

Portfolio van Renate Welle.

42


Portfolio van Renate Welle.

43


Competentie domeinen. 1. Het kennisdomein van de ergotherapie. Door het afsluiten van het eerste jaar toon ik aan dat ik de kennis van niveau 1 bezit. Het tweede jaar heb ik gewerkt aan niveau 2. Mijn stage heeft veel kennis tot uiting in de praktijk laten komen wat ik erg leuk vind. Ik heb veel dingen terug zien komen en veel nieuwe dingen bijgeleerd die ik tijdens de opleiding niet gehad hebben. Mijn eindbeoordeling van mijn stage was erg goed. Hier ben ik trots op en geeft aan dat ik mezelf goed ontwikkel door mijn studie heen. In de eerste anderhalf jaar van de opleiding heb ik kennis opgedaan over de volgende instrumenten/ testen voor kinderen de KOEK, COSA, CO-OP en het begeleiden van een kind met cerebrale parese naar voren. Tijdens mijn stage heb ik kennis opgedaan over voor mij nieuwe instrumenten zoals de Peabody, House, MACS, Zancolli, ect. Voordat je een test kan afnemen moet je je in zo’n instrument verdiept hebben. De vertaal slag van de uitslag van de test naar een conclusie vond ik nog wel erg lastig. Hoe verwoordt je als een kind achteruitgang laat zien bijvoorbeeld. Ik heb dit domein goed afgesloten in mijn stage.

Portfolio van Renate Welle.

44


Bewijslast: Het kennisdomein van de ergotherapie. Feedback formulier van mijn tweede oriĂŤntatie Stage.

Portfolio van Renate Welle.

45


Portfolio van Renate Welle.

46


Portfolio van Renate Welle.

47


Portfolio van Renate Welle.

48


Beoordeling competentiedomein 1.

Portfolio van Renate Welle.

49


Cijferlijst vanuit SIS

1e jaar. Semester 1

Semester 2

Portfolio van Renate Welle.

50


Portfolio van Renate Welle.

51


2e jaar: Semester 1: G-ERG 2000009011

Beroepsvaardigheden 3

6.00 01-02-2013

7

G-ERG 2400AC3_12

Activiteiten 3

2.00 03-02-2013

8

G-ERG 2400BO3_12

Beroepsopdrachten 3

6.00 03-02-2013

8

G-ERG 2400ER3_12

Ergotherapie 3

6.00 08-01-2013

7

G-ERG 2400TS3_12

Theoretische steunvakken 3

6.00 10-01-2013

7 Laatste

Semester 2: G-ERG 2400BO4_12

Beroepsopdrachten 4

0.00 14-06-2013

-

G-ERG 2400CS1_12

Capita Selecta

1.00 24-05-2013

9

G-ERG 2400ST1_12

Stage1

-

Portfolio van Renate Welle.

52


Zancolli theorie.

Portfolio van Renate Welle.

53


House theorie.

Portfolio van Renate Welle.

54


MACS theorie.

Portfolio van Renate Welle.

55


Voorbereiding behandeling.

Portfolio van Renate Welle.

56


Nieuwsbrief Piratengroep.

Portfolio van Renate Welle.

57


Uitwerking Peabody Developmental Motor Scales.

Portfolio van Renate Welle.

58


2. Het ergotherapeutische proces en het professioneel redeneren. Het basisscholenproject waarin ik heb meegewerkt vorig jaar heeft mijn kennis en vaardigheden binnen dit domein al sterk uitgebreid. Zo heb ik tijdens dit project veel moeten communiceren met leerkrachten, medewerkers, begeleiders, medestudent, kinderen en ouders. Dat ik op deze elementen al verder ontwikkeld was had ik veel baat bij tijdens mijn stage. De piratengroep was een hectische groep met een drukke organisatie waarbij ik in positie als stagiaire veel moest vragen en initiatief moest tonen om mijn vragen beantwoordt te krijgen. In mijn casestudy heb ik behandelingen uitgeschreven en een behandelplan opgesteld. Tijdens je stage ben je continu bezig met het gehele proces van behandelen in de gaten te houden. Ook het evalueren en reflecteren op het proces en jezelf is erg belangrijk. Zo heb ik meerdere keren tijdens mijn stage een korthagen reflectie geschreven om mijn stage begeleidsters inzicht te geven in mijn denkproces. Een aantekening die mijn stagebegeleidsters maakte bij dit domein was dat ik wat flexibeler mag zijn in het aanpassen van een activiteit. Een activiteit kan niet altijd zo lopen als je wil en daar moet je op berekent zijn. Ik moet proberen creatiever met dit soort situaties om te gaan en vluchtig een oplossing bedenken. Naast het bezig zijn met het analyseren van artikelen komt in dit domein ook het adviseren over hulpmiddelen naar voren. Tijdens mijn stage heb ik zelf een vraag opgepakt omtrent een fietsaanpassing. Ik heb in overleg met mijn begeleidster een oplossing bedacht en ik heb geregeld dat dit op de fiets is gemaakt. Het zien van een gelukkig kind die door de aanpassing wel kon fietsen vond ik onwijs leuk.

Portfolio van Renate Welle.

59


Bewijslast: het ergotherapeutische proces en het professioneel redeneren. Beoordeling competentiedomein 2.

Portfolio van Renate Welle.

60


Feedback Sandra Hottentot (studentmentor) na een dag meelopen. Corantijn 17-10-2012 Feedback aan: Anne Schillemans en Renate Welle Door: Sandra Hottentot, mentor basisscholenproject De ouderpresentatie Van 9:00 tot 10:00uur. Tops: •

• • • • • •

Jullie zijn goed voorbereid op de presentatie met een powerpoint, spelmateriaal en een schrijfopdracht voor de ouders. Ook hebben jullie de presentatie goed aangekondigd door flyers in de school op te hangen en een brief te sturen naar de ouders. Jullie komen stressbestendig over, wanneer de powerpoint het (nog) niet doet. Ik ben benieuwd wat jullie Plan B was? Hoe zouden jullie het hebben gedaan zonder powerpoint? De presentatie is interactief en betrekken de ouders erbij. Er hangt een goede ontspannen sfeer. De ouders zijn geïnteresseerd in jullie verhaal en het werd positief ontvangen. Wanneer de ouders de opdracht uitvoeren benoemen jullie wat jullie zien, hierna reflecteer je hier kort op en benoem je dit nogmaals. Ergotherapie wordt goed en duidelijk uitgelegd.

Tips: •

• •

Bij de uitleg van ergotherapie benadrukken jullie het handelen. Dit is een pluspunt, maar ik vroeg mij af of alle ouders het ook daadwerkelijk begrepen. Misschien dat het “alle dingen die je op een dag doet van opstaan tot slapengaan” een mooi intro was geweest. Daarna benoemen dat het in ons vak handelen heet. Ik zou vaker vragen of het verhaal duidelijk is. Ik kan mij voorstellen dat na de uitleg van ergotherapie dit bij ouders vragen kon oproepen. Leg geen nadruk op een achterstand oplopen. Dit kan argwaan of angst opwekken bij ouders. Mijn kind zit in het groepje, ik zie dat hij met gym moeilijker meekomt dus hij heeft een achterstand. Jullie benoemde het een aantal keer en gingen ook in op dat het aan meer dan één factor moest liggen, heel goed, maar laat het daarbij en probeer het te omzeilen. Probeer af te wijken van je verhaal door voorbeelden te geven. Dit maakt sommige dingen duidelijker. Dit deden jullie al goed met het spelmateriaal, maar het zou meer kunnen.

Renate: je presenteerde heel vlot en natuurlijk.

Portfolio van Renate Welle.

61


Een algemene tip: Jullie konden het antwoord op de vraag over de verkrijgbaarheid van grippers zelf beantwoorden. Ga eens naar een speelgoedwinkel en/of kantoor- boekhandel en bekijk het aanbod van verschillende soorten pennen, potloden etc. eens. Hiermee vergroot je je kennis. Ook het spelaanbod is handig om te zien. Probeer hier dan bij te denken wat je ermee kan stimuleren, ook buiten de pengreep en motoriek om. Ik denk ook dat jullie de bijeenkomst aan Sinterklaas hadden kunnen koppelen als jullie meer spelmateriaal hadden laten zien of hier dieper op in zouden gaan. Wat is belangrijk voor de ouders om te weten als zij nieuw spelmateriaal of potloden gaan aanschaffen? En wat kunnen zij hiermee zelf bijdragen aan de ontwikkeling van hun kind? KOEK Tijd 10:45- 11.30 Renate Tips: • Corrigeer gedrag als afleiding niet direct. Bekijk eerst de situatie en kijk maar wat er gebeurt. Wat kun je uit dit gedrag opmaken? Is de taak te moeilijk? Concentratieprobleem? • Geef tussendoor kleine complimentjes, zo houd je het kind gemotiveerd. Tops: • •

Naarmate de opdracht legde je de instructies op een minder streng klinkende manier uit. Goed dat je geduldig bleef bij het knippen van het rondje, ook al ging dat niet op een manier zoals je die zou verwachten.

Beide: • • • • • •

Denk aan de uitgangspositie aan tafel. Zorg dat de stoelen zijn aangeschoven. Je kunt het persoonlijker maken door niet “moet doen”, maar “mag doen” te zeggen. De teksten zoals ze recht uit de handleiding komen, komen erg streng tegen het botte aan over, wat mij niet prettig lijkt voor het kind. Als een kind niet doorgaat met kleuren kun je vragen of hij/zij klaar is en zo doorgaan naar de volgende opdracht. Of het kind komt erachter dat hij nog niet klaar is en gaat weer verder. Denk aan de korte spanningsboog/ concentratievermogen op jonge leeftijd. Zorg dat je niet te lang doorgaat. Het is handig om aan het begin te zeggen waarom je het gaat doen en dat ze goed hun best moeten doen. Zo raken ze gemotiveerd en minder snel afgeleid. Observeer! Vul aan het einde pas de observatielijst in. Zo maak je meer contact met het kind en zie je meer.

Portfolio van Renate Welle.

62


Stimuleringsgroepje Tijd: 11.30- 12.00 Jullie hebben structuur gebracht binnen het groepje. Eerst de namen en regels doornemen, dan de opdracht uitleggen, spullen pakken en dan beginnen. Tip bij de regels doornemen. Er werd gezegd “goed geraden”, maar je kan het positiever maken door “goed onthouden” te zeggen, dan laat je merken dat een kind iets geleerd heeft. Voeg bij de uitleg van de opdracht toe waar de kinderen zelf op moeten letten. Pengreep, houding etc. Het is belangrijk dat de kinderen zelf in gaan zien wat zij leren en veranderen. Probeer ook te herhalen bij de instructies dat het geen wedstrijdje is, maar dat het gaat om goed je best doen en het zo goed mogelijk doen. Dit werd wel bij 1 op 1 momenten gezegd! Goed zo! Jullie geven goede en duidelijke, op niveau aangepaste!, instructies! Erg goed en belangrijk bij de doelgroep. Ik denk dat jullie meer mogen rondlopen tijdens het uitvoeren van de activiteit. Zo kun je pengrepen corrigeren. Nu creëerde jullie voor jezelf overzicht op de groep en liepen jullie als je iets zag. Door meer 1 op 1 aandacht te geven, kan het ook zijn dat de groep in zijn geheel rustiger is en nog beter zijn best gaat doen, omdat jullie eraan kunnen komen en ze wijzen op onjuistheden. Jullie zijn op een positieve manier streng voor de groep. Het komt niet over als streng, omdat jullie tussendoor mee grapjes maken. Je merkt dat de kinderen hierdoor wel naar jullie blijven luisteren.

Portfolio van Renate Welle.

63


Eind feedback Sandra Hottentot (studentmentor)

Portfolio van Renate Welle.

64


Feedback van de student mentor over communicatieve vaardigheden:

Portfolio van Renate Welle.

65


Voorbereiding behandeling.

Portfolio van Renate Welle.

66


Portfolio van Renate Welle.

67


Portfolio van Renate Welle.

68


Portfolio van Renate Welle.

69


3. De professionele relaties en samenwerking Dit domein is bij mij sterk verbeterd door mijn studie heen. Aan het begin van mijn stage had ik moeite met het ontvangen en verwerken van feedback. Op dit moment na mijn stage kan ik zeggen dat ik hier totaal geen problemen meer mee hebt. Op dit domein scoorde ik vanuit mijn stage het hoogste cijfer, namelijk een 8,5. Een aantekening wat bij dit domein werd gemaakt is dat ik mondeling vaardig heel sterk ben en dat ik schriftelijk baat heb bij kaders/ structuur. Door kaders en structuur ben ik beter instaat om elementen duidelijk en concreet te verantwoorden. Dit punt neem ik op als leerdoel voor de start van mijn volgende stage. De piratengroep heeft mij veel uitdaging en ontwikkelingsmogelijkheden gegeven. Ik heb van mijn begeleidster feedback ontvangen waar ik zelf erg trots op ben en ook het feedback van de ontwikkelaar van de piratengroep was erg positief. Verder heb ik in het begin van mijn stage dit domein gepeild bij mijn begeleiders door een vragenlijst aan hun te geven met vragen over mijn functioneren.

Portfolio van Renate Welle.

70


Bewijslast: De professionele relaties en samenwerking Beoordeling competentiedomein 3.

Feedback coรถrdinator Piratengroep.

Portfolio van Renate Welle.

71


Portfolio van Renate Welle.

72


4. De professionele autonomie en verantwoordingsbereidheid Dit domein geeft mijn inzicht in mijn sterke en zwakke punten. Ik had mijn ergotherapeutische vaardigheden op het gebied van omgang met kinderen al sterk verbeterd doordat ik adequate vragen heb gesteld, leergierig ben geweest tijdens het basisscholenproject en passende activiteiten heb bedacht en uitgevoerd met de kinderen. Dat ik in het eerste jaar van mijn studie aan dit project heb meegedaan heeft mij erg geholpen bij deze stage. Ik had wat meer inzicht in de ontwikkeling van kinderen en wist dat je erg creatief moet zijn met je activiteiten. De creativiteit in de activiteiten blijf ik een lastig punt vinden omdat er zo veel elementen per kind meespelen. Het moet motiverend zijn, bij het doel passen en ook nog eens uitdaging geven. Met dit punt heb ik tijdens deze twintig weken vaak geworsteld. Door hieraan te werken heb ik verschillende materialen uitgezocht en uitgewerkt in een verslag. Zoals lego, dit heb ik laten lezen aan mijn begeleidster die mij weer wees op vele punten. Hierdoor ontwikkel je meer inzicht in een standaard activiteit. Tijdens mijn stage periode zijn er een aantal lezingen en scholingen geweest. Ik mocht bij deze evenementen aanwezig zijn wat voor mij erg interessant was. Zo ben ik op de studiedag van de mytylschool geweest, heb ik CP en CVA lessen gehad en heb ik een trappenberg lezing gevolgd. De aantekening die mijn stagebegeleidsters bij dit domein maakte was dat ik meer mag laten zien van mijn voorbereidingen op behandelingen en hierover meer feedback mag vragen. Op die manier krijgen hun meer zicht op mijn denk- en leerproces.

Portfolio van Renate Welle.

73


Bewijslast: De professionele autonomie en verantwoordingsbereidheid

Beoordeling competentiedomein 4.

Portfolio van Renate Welle.

74


Reflectie studiedag Mytylschool.

Portfolio van Renate Welle.

75


Speelgoedverslagen.

Portfolio van Renate Welle.

76


Portfolio van Renate Welle.

77


Portfolio van Renate Welle.

78


Portfolio van Renate Welle.

79


Portfolio van Renate Welle.

80


5. Het wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van het beroepergotherapie en de ‘occupational Sciences’. In dit competentiedomein staat onderzoek doen en beoordelen hoog aangeschreven. Ik heb in het eerste jaar van mijn studie daar aan gewerkt door onder andere het schrijven van een referaat en verschillende beroepsopdrachten waarbij delen literatuur uitgewerkt moesten worden. Gedurende mijn stage heb ik verder gewerkt aan dit domein. Zo heb ik een casestudy geschreven waarbij ik veel informatie heb opgezocht over CIMT. Gedurende deze stage heb ik meegewerkt in een piratengroep, gebaseerd op de CIMT theorie. Ik heb voor het starten van de piratengroep mezelf goed verdiept in de literatuur en wat de werking van de piratengroep is. Hiernaast heb ik tijdens mijn stage onderzoek gedaan naar lateralisatie en heb ik een CAT geschreven. Bij al deze elementen las en beoordeelde ik deze artikelen op waarheidsgetrouw, validiteit en vele andere elementen. De aantekening bij dit domein door mijn stagebegeleidsters komt eigenlijk neer op wat eerder benoemd is. Laat zien wat je aan informatie opgezocht heb en welke informatie jij daar uit haalt.

Portfolio van Renate Welle.

81


Bewijslast: Het wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van het beroep ergotherapie en de ‘occupational Sciences’. Beoordeling competentiedomein 5.

Portfolio van Renate Welle.

82


Feedback formulier Referaat.

Portfolio van Renate Welle.

83


Portfolio van Renate Welle.

84


Literatuurstudie Lateralisatie. Literatuur onderzoek

Renate Welle. 29-4-2013

Onderwerp: Laterialisatie. Onderzoeksvraag: Wat is het verband tussen lateralisatie en voorbereidend schrijven? Wat is lateralisatie? In de ontwikkeling van een kind ontstaat er een goede samenwerking tussen de linker- en de rechterhersenhelft, dat noemen we lateralisatie. Voor de lateralisatie zit de symmetrische fase (een fase waarbij de linker- en de rechterkant hetzelfde doet). Het lateralisatie- proces is voor de ontwikkeling van een werk- en steunhand. en voor het maken van gekruiste en gelijktijdige bewegingen.Voor de leeftijd van ongeveer zes jaar hanteert het kind beide handen en voeten doorgaans evenwaardig. De bewegingen zijn elkaars spiegelbeeld. Het kind heeft nog geen besef van links en rechts. Vanaf zes jaar treedt de lateralisatie in: er ontwikkelt zich samenwerking tussen beide handen met een zekere "taakverdeling"; de ene hand voert uit, de andere assisteert. De voorkeurhand/-voet gaat steeds meer de handeling uitvoeren. Na de lateralisatie is de rechter- of linkerdominantie duidelijk. Het lateralisatie- proces moet goed doorlopen worden, omdat dit een voorwaarde is voor de verfijning van de motoriek, wat van belang is voor het schrijven. Maar ook helpt in de ontwikkeling van de ruimtelijke oriëntatie. (oefentherapie-bunnik, z.j.) Zoektermen: Lateralisatie: lateralization of brain function. (Voorbereidend) schrijven: write, correspond, preliminary writing. (interglot, z.j) Zoekresultaten. Tijdens mijn zoektocht naar de relevantie van lateralisatie ben ik een afstudeeronderzoek van ergotherapeuten tegen gekomen die onderzoek hebben gedaan naar lateralisatie. Uit dit verslag heb ik de volgende informatie geselecteerd en geordend om antwoord te kunnen krijgen op mijn vraag. Doel van de studie De studie is geschreven als een afstudeerproject voor de Provinciale Hogeschool Limburg te Hasselt voor de opleiding ergotherapie. Het onderwerp van het afstudeerproject is ‘literatuuronderzoek naar het gebruik van assessmentinstrumenten ter detectie van lateraliteitsproblemen.’ Er is selectief gekeken naar welke assessmentinstrumenten in het ergotherapeutische werkveld bruikbaar zijn om lateraliteitsproblemen op te sporen en vast te stellen. Deze instrumenten heb ik hieronder kort uitgewerkt. Op deze manier hebben de afstudeer studenten een zo goed mogelijk beeld kunnen vormen over de ontwikkeling van handvoorkeur, rekening houdend met de leeftijd van het kind. Samenvatting vanuit de studie: Ergotherapeuten houden zich binnen het lateralisatieproces voornamelijk bezig met de handvoorkeur tijdens het uitvoeren van motorische activiteiten. Vanuit het onderzoek omschrijven ze lateralisatie als een proces dat een persoon doorloopt om te komen tot een bepaalde voorkeur voor één lichaamsdeel. Dit proces bestaat uit vijf ….ect.

Portfolio van Renate Welle.

85


Beoordeling CAT.

Portfolio van Renate Welle.

86


Portfolio van Renate Welle.

87


Feedback Casestudy.

Portfolio van Renate Welle.

88


6. Het management en de promotie van ergotherapie Aan dit domein heb ik op verschillende manieren gedaan gedurende mijn stage. Zo heb ik een stuk of 5 opendagen meegeholpen van de hoge school van Amsterdam en heb ik meeloopstudenten begeleid. Naast deze promotie activiteiten hebben ik op de basisschool de Corantijn een ouderbijeenkomst georganiseerd samen met een medestudent om uitleg te geven over wat ergotherapie inhoudt en wat wij elke woensdag deden op de basisschool. Hierbij hebben wij ouders benaderd via brieven en via posters die wij door de school heen hebben opgehangen. Ook hebben wij brieven geschreven voor het kinderdagverblijf dat gekoppeld zit aan de Basisschool. De ouderbijeenkomst was een groot succes en uit de feedback blijkt dat het voor de ouders duidelijk was wat ergotherapie inhoudt en wat wij op de basisschool doen. Tijdens mijn stage was het wat lastiger om aan dit domein te werken. Op het moment van de eindevaluatie was ik op school nog volop bezig met de beroepsopdracht kwaliteitszorg die perfect bij dit domein aansluit. Echter hadden mijn begeleiders hier nog geen inzicht in en hebben zij dit niet kunnen beoordelen. Verder heb ik gedurende mijn stage periode samen met twee mede stagiaires een stage werkboek ontwikkeld voor de stage setting. Dit is een groeiend document geworden waar andere stagiaires die hun stage daar nog gaan lopen ook aan mee kunnen werken. De aantekening van mijn stagebegeleidsters bij dit domein was dan ook dat het nog niet volledig af was tijdens de eindbeoordeling waardoor sommige elementen lager of niet gescoord konden worden.

Portfolio van Renate Welle.

89


Bewijslast: Het management en de promotie van ergotherapie Beoordeling competentiedomein 6.

Portfolio van Renate Welle.

90


Certificaat meeloopstudent.

Portfolio van Renate Welle.

91


Foto´s Poster ouderbijeenkomst.

Portfolio van Renate Welle.

92


Feedback ouders ouderbijeenkomst.

Portfolio van Renate Welle.

93


Portfolio van Renate Welle.

94


Feedback Sandra Hottentot (studentmentor) op de ouderbijeenkomst.

Corantijn 17-10-2012 Feedback aan: Anne Schillemans en Renate Welle Door: Sandra Hottentot, mentor basisscholenproject De ouderpresentatie Van 9:00 tot 10:00uur. Tops: •

• • • • • •

Jullie zijn goed voorbereid op de presentatie met een powerpoint, spelmateriaal en een schrijfopdracht voor de ouders. Ook hebben jullie de presentatie goed aangekondigd door flyers in de school op te hangen en een brief te sturen naar de ouders. Jullie komen stressbestendig over, wanneer de powerpoint het (nog) niet doet. Ik ben benieuwd wat jullie Plan B was? Hoe zouden jullie het hebben gedaan zonder powerpoint? De presentatie is interactief en betrekken de ouders erbij. Er hangt een goede ontspannen sfeer. De ouders zijn geïnteresseerd in jullie verhaal en het werd positief ontvangen. Wanneer de ouders de opdracht uitvoeren benoemen jullie wat jullie zien, hierna reflecteer je hier kort op en benoem je dit nogmaals. Ergotherapie wordt goed en duidelijk uitgelegd.

Tips: •

• •

Bij de uitleg van ergotherapie benadrukken jullie het handelen. Dit is een pluspunt, maar ik vroeg mij af of alle ouders het ook daadwerkelijk begrepen. Misschien dat het “alle dingen die je op een dag doet van opstaan tot slapengaan” een mooi intro was geweest. Daarna benoemen dat het in ons vak handelen heet. Ik zou vaker vragen of het verhaal duidelijk is. Ik kan mij voorstellen dat na de uitleg van ergotherapie dit bij ouders vragen kon oproepen. Leg geen nadruk op een achterstand oplopen. Dit kan argwaan of angst opwekken bij ouders. Mijn kind zit in het groepje, ik zie dat hij met gym moeilijker meekomt dus hij heeft een achterstand. Jullie benoemde het een aantal keer en gingen ook in op dat het aan meer dan één factor moest liggen, heel goed, maar laat het daarbij en probeer het te omzeilen. Probeer af te wijken van je verhaal door voorbeelden te geven. Dit maakt sommige dingen duidelijker. Dit deden jullie al goed met het spelmateriaal, maar het zou meer kunnen.

Renate: je presenteerde heel vlot en natuurlijk.

Portfolio van Renate Welle.

95


Bewijs basisschool.

Portfolio van Renate Welle.

96


Portfolio van Renate Welle.

97


Stagewerkboek plannen.

Portfolio van Renate Welle.

98


Portfolio van Renate Welle.

99


Leerdoelen opgesteld aan de hand van eindbeoordeling Stage 1. Vanuit mijn stage heb ik de volgende verbeterpunten en goede punten gehaald waarbij ik leerdoelen voor mijn volgende stage bij opgesteld heb. Verbeterpunten: - flexibel je vooraf opgestelde plan kunnen aanpassen. - Meer schriftelijk laten zien. Ik maak het wel maar laat het niet zien aan mijn begeleiders. - Meer feedback vragen op een plan. - Voor het rapporteren mezelf een kader of structuur geven. Goede punten: - mondeling heel sterk in de communicatie.

Leerdoel 1: Binnen 10 weken heb ik aangetoond dat ik bij het schriftelijk verantwoorden van een element mezelf eerst een kader/ structuur heb gegeven voordat ik geschreven heb.

Leerdoel 2: Binnen 15 weken heb ik aangetoond dat ik behandelingen voorbereid en uitwerk, zodat mijn praktijkbegeleider inzicht heeft op mijn denk- en leerproces.

Leerdoel 3: Binnen twintig weken ben ik instaat om op een onverwacht moment mijn gehele plan/ activiteit om te veranderen en aan te passen aan de situatie van de cliĂŤnt.

Portfolio van Renate Welle.

100


Peerassesment Formulieren

Portfolio van Renate Welle.

101


Portfolio van Renate Welle.

102


Portfolio van Renate Welle.

103


Portfolio van Renate Welle.

104


Peerassesment formulier programma 4

Portfolio van Renate Welle.

105


Portfolio van Renate Welle.

106

Portfolio programma 4 af!  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you