Issuu on Google+

Stavbeniki v Rimu so morali pošteno pljuniti v roke, da so po sedmih gričih nastanili 1200 000 prebivalcev. bogataši so živeli v svojih večnadstropnih dvorcih z notranjim dvoriščem-atrijem,in bazeni v samem središču, reveži pa zunaj obzidja. Vode je primanjkovalo, ponjo so hodili k vodnjakom. Požari so bili pogosti. Požigalce, ki so namerno povzročili požar so strogo kaznovali- s smrtjo, tiste, ki pa so ga zanetili z nemarnostjo so javno prebičali. Glavne ceste so bile tlakovane in vzdrževane, stranske so bile umazane, blatne in polne odpadkov. Moški je bil popoln gospodar v hiši (pater familiaris). Imel je oblast nad življenjem svojih otrok. Zakon je kasneje zaščitil življenje žena in otrok. Poleg matere so otroke vzgajale še dojilje, sužnje in v bogatih družinah vzgojitelji. Vrhnja obleka Rimljanov je bila TOGA. Rimljani niso nosili klobukov in poznali spodnjega perila. Oblečeni so bili v tunike: moški v kratke, ženske v dolge. Čeznjo so včasih Rimljanke oblekle bogato vrhnjo obleko- ŠTOLO. Vstop v javna kopališča je bil brezplačen. Ljudje so jih množično obiskovali, kopali pa so se moški ločeno od žensk. Rim je imel čez sto kopališč. V Rimu so bile redne predstave, pogoste so bile gladiatorske igre. Zanje so poskrbeli cesarski uradniki. Včasih so se gladiatorji uprli. Tak upornik, ki je bil zato križan, je bi Špartak. Rim je imeli okrog dvesto praznikov na leto. Prirejali so tudi dirke s konjskimi vpregami in veliko stavili. Kje so stanovali? Kako so Rimljani kaznovali požigalce? a) Vrgli so jih v ječo. b) Bojevati so se morali v arenah c) Kaznovali so jih s smrtjo

Na koliko gričih je nastal Rim? a) 3 b)15 c) 7 d) 4

Kdo je bil Špartak? a) Gladiator b) Zmagovalni konj c) Slavni cesar č) Rimski bog Koliko prebivalcev je štel Rim? a) 1 200 000 b) 600 000 c) 7 000 000 d) 150 000 Kam so Rimljani odlagali smeti? a) Pobrala jih je Snaga b) Metali so jih na cesto c) Zbirali so jih v smetnjake d) Iz njih so delali kompost Kaj je zajtrkovala večina ljudi? a) Hamburgerje z majonezo b) Ovsene kosmiče c) Kruh salamo in čaj č) Kruh posut s česnom Kdo je bil popoln gospodar v hiši? a) Nihče, bili so enakopravni b) Ded c) Najstarejši član družine d) Oče


RIM Rimski vsakdanjik •Mesto Rim je bilo milijonsko mesto z veliko zabave (kruha in iger) in živahno trgovino. •Hiše so bile večnadstropne, spodaj iz kamna, opeke, zgoraj lesene (požari), bogatejše so imele atrij in poslikave. * Ulice so bile bolj zanemarjene.

RIM modeli


GOSPODARSKI RAZCVET RIMSKEGA IMPERIJA Učb.str 81 Brezmejni rimski imperij

Romanizacija

nove province limes obrambni sistem

Latinščina Španija, Galija

Gospodarstvo

GOSPODARSTVO • Uvoz žita, rude (Au, Cu,Fe), keramike, tkanine, orožje, • Rimljani so izdelovali: oljenke, amfore (za olje, žito, vino), obutev, tkanine, kipe, vaze, oblačila, opeko, nakit... • Gojili so ovce, koze, krave… • V mestih so živeli razni tujci.

Razcvet Province Kmetijstvo: žito, trta in oljke… Obrti: tekstilna obrt, keramična obrt, kovaštvo, steklarstvo, ladjedelništvo … Trgovina: uvoz, izvoz Poenoten denar (denarius) cestne in kopenske poti. Ceste: trdne, poimenovane po graditeljih, konzulih po njih so potovali trgovci, uradniki in državljani.


HRANA * Glavni obrok - večerja - dolgo v noč * Bogataši tudi po 7 jedi (perutnina, divjačina, morske jedi, labodi, pavi), omake, šunka z medom in figami * Reveži skromno (kruh s česnom, voda, žitna kaša, koprive, artičoke bob, čičerika, zelje, črn kruh, mlinci). * Moški so jedli leže, ženske sede. * Nož in žlica. * Pili so vino z vodo ali medom.

Vino, pane, radix - pauperi cena ”Vino, kruh, redkvica - revežu večerjica” (Napis na oljenki s Ptuja)


Vaja

Poskusi sestaviti rimsko večerjo!

PREHRANA Raznovrstna žitne kaše, zelenjave, sadje (slive, fige, jabolka, grozdje …) oreščki. Olive in oljčno olje. Sladice med, rozine Meso Revni redko ribe, svinjina in perutnina. Bogati več vrst mesa. Pribor noži, žlice, zajemalke


Kdo je odločal v rimski družbi ŽENSKE, • podrejene očetu, po poroki pa možu. • Brez političnih pravic. • Lahko so hodile na javne prireditve. • Spremstvo ob izhodu.

OČE Pater familias Naloga žensk Rojevanje otrok Vzgoja Gospodinjstvo Tkanje

Oblačilo tunika, toga Obutev sandali.

Naloga moških Delo, do starosti, brez pokojnin. • Moški: težja dela, • Pomoč: žena, otroci, sužnji


Rimljani so prezirali fizično delo. V vojnih pohodih so nabrali veliko sužnjev, ki so jih prodajali na trgu kot delovno orodje, ki govori.

Rimski sužnji

MESTNI SUŽNJI: Kupile so jih bogate rimske družine za peke, glasbenike, učitelje, kuharje, pisarje, zdravnike in umetnike... POLJSKI SUŽNJI: Dobivali so slabo hrano in obleko, ženiti se niso smeli, spali so v kolibah na polju. Bili so zaznamovani. GLADIATORJI: Posebni, za boj šolani sužnji. Borili so se v arenah z živalmi in ljudmi na smrt. ŠPARTAKOV UPOR: a) Leta 73. pr.Kr. je gladiator Spartak začel upor sužnjev. Uporniki so najprej zavzeli mesto Kapuo, kjer je bila gladiatorska šola. V treh letih upora se jih je nabralo 70 000. b) Rimska vojska je porazila neenotne sužnje in reveže. Ob cesti Via Appia, med Rimom in Kapuo so križali 6000 upornikov.

DRŽAVNI SUŽNJI: Gradili so stavbe, vodovode ceste, bili so nadzorniki, rudarji, veslači na galejah, krvniki v ječah, (vklenjeni).


Kaj predstavljata sliki?

• Opiši mesto Rim. SPARTAK • Opiši tipično rimsko hišo. Boj z vojsko, 8 min • Katera so bila tipična živila v prehrani Rimljanov? • Kakšen je bil položaj žensk v rimski dobi? • Kako so otroci preživljali otroštvo v rimski dobi? • Katera kultura je imela vpliv oblikovanje rimskih božanstev? • Zakaj so bili gladiatorski boji priljubljena zabava Rimljanov?

SPARTAK Boj

POBARVANKA učitelj


http://www.devetletka.net/resources/files/doc/test/OS_zgodovina/7.%20razred/Dodatna_gradiva/4%20RIMS