Page 1

Zakaj so se Grki preseljevali po Sredozemlju Grki so po Sredozemlju ustanavljali kolonije, neodvisne mestne države. Z matičnim polisom so jih vezali: običaji, navade, trgovina in vojaška pomoč. • Izmenjava kulture • Spori s Kartažani in Etruščani. KOLONIZACIJA za učitelja

S kolonizacijo so poselili: večino sredozemskih in črnomorskih obal (Apeninski polotok, Sicilija, južna Francija, Španija, severna Afrika, Jadransko morje).

Velika Grčija, kolonije na južnem Apeninskem polotoku in na Siciliji.

Glavni vzroki kolonizacije so bili: • velik razmah (pomorske) trgovine, • družbena in politična nasprotja med grškimi polisi, • pomanjkanje obdelovalne zemlje in presežek prebivalstva.


GRKI KOT SKUPNOST Učb. str. 42

Simbol katere države je zastava? Kaj simbolizira? So antični Grki že poznali to zastavo?

Oglej si zemljevid v učbeniku na strani 40 zgoraj • Poimenuj grška ljudstva. • Ugotovi območje poselitve vsakega ljudstva. • Na slepi karti pokaži področja poselitve.

Grška naseljenost Na zemljevid Sredozemlja Postavi papirnato ladjo, Za vsako grško ljudstvo izberi barvo


Zakaj je prišlo do grško – perzijskih vojn “Nihče ni tako nespameten, da bi mu bila vojna ljubša kakor mir: kajti v miru pokopavajo otroci starše, v vojni pa starši otroke.” (Kroisos, vladar Lidije)

Darij I.

Grško – perzijske vojne, 15 let VOJSKA

Grško pokrajino Jonijo so sredi 1. tisočletja pr. Kr. Osvojili Perzijci. Jonijski Grki so se ob pomoči Aten (vojska, ladje) uprli. Perzijski kralj Darij I. je upor zadušil in se sklenil Atenam maščevati.


Zakaj je prišlo do grško–perzijskih vojn 1. Bitka na Maratonskem polju 490 pr. Kr. Perzijci so se izkrcali na Maratonskem polju, (42 km od Aten) kjer jih je pričakala grška falanga pod vodstvom Miltiadesa in jih porazila.

Miltiades

Leonidas

2. Bitka v soteski Termopile 480 pr. Kr. Perzijska vojska je preko Helesponta vdrla v Evropo s pomočjo navezanih ladij. Boj v soteski Termopile so Grki zaradi izdaje izgubili. Perzijci so šli nad Atene in jih uničili.


3. Bitka pri otočju Salamini 480 pr. Kr. Atenci so se umaknili na bližnje otoke. Okretne grške ladje, trieme so premagale številčnejše perzijsko ladjevje. Perzijci so se po bitki (12 ur) poraženi umaknili. Trireme

4. Bitka pri Platajah v Mali Aziji, naslednjega leta je samo potrdila grške vojne uspehe.


Grki so zmagali ker so: • se borili za svojo svobodo, • bili bolje oboroženi in imeli so dobre poveljnike, • poznali so domači teren.

1. Opiši grškega vojaka! 2. Kako se imenuje vojak, kako bojna vrsta? 3. Ali veš katera mestna državica je imela najboljše bojevnike? 1. Zakaj je Perzija napadla Grčijo? 2. Kdo jo je vodil? 3. Kakšen je bil njen obseg ? 1. Kako so Perzijci prišli v Grčijo? 2. Zakaj so Grki kljub številčni premoči nasprotnika premagali?

Po koncu vojn se je v grških polisih začelo obdobje miru in svobode, ki je vplivalo na razcvet grške kulture.

Trireme

http://www.devetletka.net/resources/files/doc/test/OS_zgodovina/7.%20razred/Dodatna_gradiva/3%20ANTI  
http://www.devetletka.net/resources/files/doc/test/OS_zgodovina/7.%20razred/Dodatna_gradiva/3%20ANTI  

http://www.devetletka.net/resources/files/doc/test/OS_zgodovina/7.%20razred/Dodatna_gradiva/3%20ANTICNA%20GRCIJA/14%20GRKI%20KOT%20SKUPNOST....

Advertisement