Lovas Diadal

Page 1


2

> Tartalom Díjlovaglás Díjugratás Fogathajtás Lovastorna Lovastusa Póni klub Reining Távlovaglás Western Oktomed

....................................................... 03 ....................................................... 04 ....................................................... 06 ....................................................... 08 ....................................................... 09 ....................................................... 12 ....................................................... 14 ....................................................... 16 ....................................................... 18 ....................................................... 20


Lovas diadal Online

A díjlovaglás alapvető célja „Csak a szellemileg és fizikailag oldott ló képes elengedetten mozogni, valamint a maximális teljesítőképességét kibontakoztatni.” A ló szervezetének, természetes adottságainak és emberrel való partnerkapcsolatának fejlesztése egy egymásra épülő lépésekből álló kiképzési skála segítségével. A kiképzések során a legfontosabbak közé tartozik az ütem, az elengedettség és a támaszkodás. Az ütem az alap jármódokban a lépések tér- és időbeli egyenletessége. Az elengedettség minden további kiképző munka feltétele. Ennek jelei a lónál az egyenletes lépések, melyekkel együtt leng a hát, a feszességtől mentes tarkó, a zabla rágása. Az elengedett ló könnyen hajtja végre az átmeneteket, könnyen állítható jobbra és balra, és készségesen kinyúlik a zabla után a szárak meghosszabbításakor. Csak a szellemileg és fizikailag oldott ló képes elengedetten mozogni, valamint a maximális teljesítőképességét kibontakoztatni. Nagyon fontos dolog a lovak dicsérése (szárral együtt történő nyak simítása), hiszen a lónak teljes mértékben bíznia kell a lovasában, fel kell oldódnia, és szívesen kell magát alárendelnie a “parancsoknak.” Támaszkodáson a ló szája és a lovas keze között létrejövő állandó, puhán rugózó kapcsolatot értjük.

Kósa Edina

A lónak, a lovas előrehajtó segítségeinek köszönhető ütemes, elengedett mozgása által keresnie kell a támaszkodást a zablán. Tapasztalataim szerint (főleg fiatal lovak, és kezdő lovasok esetében) ennek elérése hosszú folyamat, és minden lónál egy kicsit más módszert kell alkalmaznunk. Az első szabály, amit mindenkor szem előtt kell tartanunk, hogy a derék- és csizmasegítségeknek mindig erősebbnek kell lennie a szársegítségnél. Fontos, hogy a lovasnak ekkorra már kialakuljon a biztos idomító ülése, vagyis a vállnak, csípőnek és saroknak egy függőleges vonalat kell alkotnia, egész lábának mélyen lefele kell törekednie és a ló mozgását puhán kell tudni követnie tanügetésben és könnyűügetésben is. Valamint elengedhetetlen a finom kéz.

Az ütem, az elengedettség és a támaszkodás az egyik legfontosabb elemei a kiképzési skálának, nem véletlen, hogy a díjlovagló versenyeken külön értékelik, azaz pontozzák a: • jármódok tisztaságát, kötetlenségét és szabályosságát, • lendületet (frissesség, a mozgás rugalmassága, háttevékenység és a hátulsó végtag munkája) • ló átengedőségét (figyelem és bizalom, harmónia, elengedettség, szájtevékenység, támaszkodás és természetes feligazítás) • lovas ülését és befolyását, a segítségadás korrektségét.


4

Kalauzból lett honi lovas vezér „Álmaimban még most is a lovak körül forog a világ és csak reménykedni tudok, hogy talán újra lángra kap az élet a szomszédos lovasiskolában.”

Hirling József a napokban tölti be 85. életévét. Ebből az alkalomból köszöntötte tanítványa, Tuska Pál, a Határőr Dózsa SE elnöke és Juhász Tibor, a Magyar Lovassport Szövetség Díjugrató Szakág elnökségi tagja a legendás lovas vezetőt, aki 1953-tól parancsnokként irányította 1987-ig a hazai lovassport fellegvárának számító Határőrség Kiskunhalasi Lovasiskoláját. Csütörtök este feleségével, Magdi nénivel fogadta a vendégeket Hirling József nyugállományú határőr ezredes. A egykori lovasiskola parancsnok, a Határőr Dózsa SE-ét 60 éve alapító lovas szakember jó egészségnek örvend és büszkén beszélt az általa felépített, az egyetemes sportban is kimagaslót nyújtó, halasi lovassport aranykorszakáról. Az est során telefonon Lázár Vilmos, a Magyar Lovas-

sport Szövetség elnöke is köszöntötte Józsi bácsit. Szerencsés embernek vallja magát, aki elégedetten tekint vissza pályájára és meghatónak találja, hogy számon tartják. „Nincs haragosom, mindig a jó kapcsolatok építésére törekedtem a munkám és magánéletem során is. A húszas éveim elején kaptam azt a nagyon szép feladatot, hogy vezessem a lovasiskolát.

Kovács Iván

Sportvezetőként olimpikonokat, világbajnokokat nevelt és több évtizedes munkássága során, lovas rendezvény szervezőként rangos nemzetközi versenyek feltételeit biztosította világszínvonalon városunkban. Hirling József ma is ott él feleségével Magdikával, egykori sikereinek bölcsőjéhez közel, a lovasbázis mellett. foto: Kovács Iván

Ha a mai világban kellene megcsinálnom azt a negyven évet a lovassportban, amit megtettem a XX. század második felében, az adósok börtönében ülnék. Álmaimban még most is a lovak körül forog a világ és csak reménykedni tudok, hogy talán újra lángra kap az élet a szomszédos lovasiskolában” – mondta a számos sportszakmai és pro urbe díjjal is rendelkező Józsi bácsi. Hirling József a II. Világháborút követően kalauzként indult az életnek, de az csak rövid kitérőnek bizonyult, mert a tiszti iskolát elvégezve a Határőrség Lovasiskolájába került, ami meghatározta egész életét.

Juhász Tibor a szakbizottságban Juhász Tibort, kiskunhalasi bírót és versenyrendezőt beválasztotta a január 12-i díjugrató közgyűlés az újonnan alakult szakbizottságba.


Lovas diadal Online

Bács-Kiskun megye díjugratása 2012-ben „Összesen 110 alkalommal szereztek a tavalyi év során nemzetközi versenyeken pontszerző helyet megyénk lovasai.” A megyében 4 helyszínen (KecskemétAirvent, Kiskunhalas, Kecskemét-Hírös Lovarda, Zsana) 9 versenyt bonyolítottak a rendezők 17 versenynapon. Megrendezésre került Kiskunhalas egy Cahmpionatus forduló augusztusban. Az Airventnél volt 1 minősítő fedeles verseny és 2 B kategóriás fedeles, két 3 napos országos minősítő és egy 2 napos megyei döntő. Zsana 1 nap B kategóriás versenyt rendezett, valamint új helyszínként a Hírös Lovarda kapcsolódott be a díjugrató versenyek rendezésébe egy egynapos B kategóriás versennyel. Ezen versenyeken lezajlott startok száma 2565, ez 290 starttal több, mint a tavalyi évben. Megyénkben 19 licencet fizetett díjugrató egyesület lett regisztrálva a szövetségnél. Ezen egyesületekben 88 ugró licencet kiváltó díjugrató sportol. Nemzetközi licencet 9 ifi és 12 felnőtt váltott, A kategóriást 1 ifi és 11 felnőtt, B kategóriást 29 ifi és 26 felnőtt. Az edzőknél 15-en képviselik megyénket, míg a bíróknál kilencen dolgoznak a szakágban. Sportlovaink száma 213.

Eredményeink: Fedettpályás bajnokság: 5 éves lovak 4. hely: Horváth Balázs PM La Conta Z Airvent LC Utánpótlás lovak II. hely: Horváth Balázs Hannibál Airvent LC Utánpótlás lovak III. hely: Horváth Balázs PM Jumping Lady Airvent LC Felnőtt 4. hely: Horváth Balázs Lexon Airvent LC Felnőtt 9. hely: Heibl Ágnes Carlo Izsáki Sárfehér SE Felnőtt 10. hely: Marton András PM Jaguar Airvent LC Fiatal lovas 9. hely: Kelemen Zita Gizi Orgoványi LK Gyermek 5. hely: Weinhardt Virág – Bognár JenCor Kiskunhalasi LTSE Amatőr 4. hely: Gilián Aranka Babér Gilián Zrt.

Pataki-Csete Dorottya

Magyar Bajnokság:

Ifjúságiak:

Felnőtt bajn. 6. hely: Horváth Balázs Frederik Airvent

1. Füzér Flóra LOLA Kiskunhalasi LTSE edzője: Füzér Gábor 0 2. Weinhardt Virág BOGNÁR JEN-COR Kiskunhalasi LTSE edzője: Füzér Gábor 3. Stieber Sztella TOLEDA Sugo-Equest LC edzője: Nagy Sándor

LC Ifjúsági bajn: 4. hely: Kelemen Zita Gizi Orgoványi LK Ifjúsági bajn: 5. hely: Füzér Flóra Lola Kiskunhalasi

LTSE Championatus: Gyermek kategória II. hely: Habsburg-Lothringen

Zsófia – Magyar Póni Klub Szöv. Gyermek kategória 6. hely: Farkas Edina - Airvent LC Gyermek kategória 8. hely: Jármy Vince – Magyar Póni Klub Szöv. Gyermek kategória 9. hely: Vecsei Lili – Airvent LC Serdülő B. kategória 4. hely: Farkas Virginia – Airvent LC Serdülő B. kategória 9. hely: Weinhardt Virág – Kiskunhalasi LTSE Serdülő A. kategória III. hely: Braunitzer Enikő – Medinp Plus Kft.

Tenyészverseny: 4 éves lovak II. hely: Nagy Sándor Czár HŐR Dózsa

SE 4 éves lovak III. hely: Nagy Sándor Hunor HŐR Dó-

zsa SE 4 éves lovak 4. hely: Füzér

Gábor La Lenta Kis-

kunhalasi LTSE 5 éves lovak győztese: Horváth Balázs PM Balougraf Airvent LC Utánpótlás lovak III. hely: Horváth Balázs Hannibál Airvent LC Utánpótlás lovak IV. hely: Horváth Balázs PM Jumping Lady Airvent LC

Gyermek Európa bajnokság – Ebreichsdorf 2012: A kiskunhalasi Weinhardt Virág a hazai tenyésztésű Bognár Jen-Cor-ral a Gyermek Európa bajnokságon ezüstérmet szerzett hazánknak 2012-ben. Füzér Gábor tanítványa remek egyéni szereplése mellett még tagja volt az ötödik helyet megszerzett magyar csapatnak is. Megyei bajnokság: Kezdő lovasok:

1. Farkas Edina PM FAIR LADY Airvent Lovas Club edzője: Szabó József 2. Vecsei Lili PM CORVINUS Airvent Lovas Club edzője: Fábián István 3. Csomány Csenge GREEN’S BARQUERO Sugo-Equest LC edzője: Sebõk János

Felnőttek:

1. Heibl Ágnes CARLO Izsáki Sárfehér SE Felnőtt 0 68,37 2. Braunitzer Enikõ BOGDÁN Medinp Plus Kft. Felnőtt 4 73,71 0 37,73 3. Marton András PM FAIRPLAY Airvent Lovas Club Felnőtt 8 68,11 4 37,40 Ranglisták: 2012-ben az országos összesített ranglistán első helyezett Horváth Balázs az Airvent LC lovasa, aki 256734 ponttal áll az élen, közel 38000 ponttal megelőzve a második helyezettet. Ezen a listán Marton András (Airvent LC) a 17. Ifjúságiaknál Weinhardt Virág a 7., Füzér Flóra a 10. helyen , Kelemen Zita a 13. helyen végzett. A legtöbb pontot összegyűjtött lovak ranglistáján 4. PM Jumping Lady, 6. Hannibál, 9. Frederik (Airvent LC)

Nemzetközi eredmények: Horváth Balázs Weinhardt Virág Hugyecz Mariann Marton András Heibl Ágnes Füzér Gábor

Airvent LC 68 Kiskunhalasi LTSE 14 Hetényegyházi Hullám LK 12 Airvent LC 10 Izsáki Sárfehér SE 4 Kiskunhalasi LTSE 2

Összesen 110 alkalommal szereztek a tavalyi év során nemzetközi versenyeken pontszerző helyet megyénk lovasai.


6

C Kategóriás fogathajtó versenyek bíró szemmel „Isten áldotta tehetségek, de sokuknak nincs tovább. Nincs, mert nem tud naponta edzeni, ugyanis reggeltől estig dolgozik.” Az újság szerkesztő felkért, hogy írjak egy rövid cikket a C-s versenyekről, versenyzőkről, versenyhelyszínekről, és arról, hogy mi szükséges ahhoz, hogy egy C kategóriás versenyző feljebb lépjen. Nos, balga fejjel igent mondtam a felkérésre, és már kezdtem is magamban fogalmazni irományom vázát, amivel nem is akadt probléma mindaddig amíg odáig nem értem, hogy mi szükséges a feljebb lépéshez. Először arra gondoltam, két sorban leírom, hogy a feljebb lépéshez sok- sok pénz kell, de ez túl sablonos, mindenki által százszor elmondott bölcselkedésnek tűnne, ezért megpróbálok a feltett kérdésekre tételesen, és főleg röviden felelni. A versenyek színvonalát legjobban úgy tudnám érzékeltetni, ha egy koncerthez hasonlítanám. Aminek színvonala attól függ, kik az előadók. A fogathajtó verseny ugyanez. Kik vesznek részt azon, attól függ a színvonal. A versenyzők „értékelésénél” nem tudok objektív maradni. Mivel tavasztól őszig majd’ minden hétvégét közöttük töltök. Látom rajtuk a mérhetetlen ló szeretetet, az alázatot a sport iránt, a küzdeni tudást, és a sport

Dr. Hunkár András

lényegét. A győzni akarást, és azt, hogy a győzelemért mindent meg is tesznek. Teszik mindezt sportszerűen, hiszen egymással jó barátságban vannak. Ha arról van szó - volt sok példa erre -, hogy legnagyobb riválisuknak meghibásodott a kocsija, elsőként ajánlották fel a sajátjukat.

Nincs tovább, mert a továbblépéshez már más lovak kellenének. Olyanok, akik a díjhajtásban és maratonban is hadra foghatók. Nincs tovább mert, ha valami csoda folytán kapna az ilyen sportoló megfelelő lovakat, azokat, és az immár minimum két kocsit szállítani is kellene. De mivel?

Előrelépés? Félretéve a pénzt – azt majd a végén – három dolog szükségeltetik egy jó fogathoz. Először jó lovak, jó kocsi, és ami a legfontosabb JÓ KÉZ. Hiába van ugyanis valakinek másfél-két milliós hintó a feneke alatt, ha a lovak gyengék, versenyzésre nem alkalmasak. Még C-s versenyre sem.

Szóval itt köszön vissza ismét a pénz, pénz, pénz.

Hiába van jó kocsi, jó lovak, ha valakinek nincs keze. Szeret versenyezni, el is megy minden hétvégén versenyezni. Jól érzi magát, de nem képes kiemelkedő eredményeket elérni a jó lovakkal és kocsival. Van viszont sok hajtó akik egy „egyszerű” kocsival, amit valamelyik cimborájukkal csináltak, és közönséges mezei lovakkal nyerik a versenyeket. A C kategóriában! Isten áldotta tehetségek, de sokuknak nincs tovább. Nincs, mert nem tud naponta edzeni, ugyanis reggeltől estig dolgozik.

Nem tudnak tovább lépni, én pedig tavasztól őszig, minden hétvégén örülök, hogy látom ezeket a hajtókat küzdeni és látom, men�nyire örülnek egy-egy győzelemnek, és a díjátadáskor nem megszokásból mormolom el, hogy gratulálok, hanem a legnagyobb tisztelettel adom át nekik a serleget és tűzöm fel a díjszalagot, és várom, hogy jöjjön a következő hétvége, az újabb verseny.


Lovas diadal Online


8

Mi is az a lovastorna (voltige)? „Egyetlen gyerek sem reménytelen eset, csak idő és türelem kell hozzá!” A lovastorna elnevezés a latin eredetű voltizsálás magyarosított változata. A latin volitare (olaszul volteggiare), azaz röpködni szó a lovon végzett gimnasztikát és tornát jelöli. A lovaglás és a torna ötvözete? Külön- külön egyik sem, de sokkal több, mint a kettő együttvéve. Legjobb definíciója: művészi torna egy vágtázó lovon! Egy ló, amely egy 15m-es körben szabályosan vágtázik és egy lovastornász, aki megfelelő zene mellett harmonikusan együtt mozog a lóval, s mindez a néző számára egy „mozgásköltemény” lesz. E leírás alapján egyesek cirkuszi mutatványról beszélnek.... A lovastorna azonban egy igen szabályozott sportág. Hivatalossá válása hazánkban, 1984-ben történt meg, ekkortól a Magyar Lovas Szövetség ötödik szakága lett.

A lovastorna résztvevői A voltizsló: A voltizsló kiválasztása nagyon fontos feladat, nem csak testfelépítésben kell, hogy alkalmas legyen a munkára, hanem természetileg is. A gyerekeknek nem szabad csalódniuk a lóban. A jó voltizslónak nincs fajtája. Szinte mindegyik fajtában találhatunk megfelelő egyedeket. A lovastornász: Egyetlen gyerek sem reménytelen eset, csak idő és türelem kell hozzá! Mindenki megtanulhat voltizsálni a maga ügyességi szintjén, más kérdés, hogy később ki műveli ezt tovább verseny szinten. A voltizsálás olyan sport, amely sokoldalúan igénybe veszi az izomzatot, csontozatot, ízületeket, fokozott munkára sarkalja a tüdőt és a szívet. A lovastornát már 5-6-éves korban el lehet kezdeni, felső korhatár nincs.

Az oktató: A gyerekek figyelmét, munkamorálját fenntartani elég nehéz, ezért fontos, hogy olyan edzője legyen a csapatnak, aki mind emberileg, mind szakmailag jó példakép, munkában szigorú, de igazságos. A gyerekek mindent megtegyenek neki, olyan feladatokat is vállaljanak, és képesek legyenek megoldani, amelyek nem az ők életkori sajátosságaiknak megfelelő. Ha az edző szívvel-lélekkel dolgozik, akkor kis csapata csodákra is képes lesz. A versenyző, a ló és a futószárazó hármas harmonikus egysége elengedhetetlen a jól kivitelezett gyakorlathoz.


Lovas diadal Online

Military szakág hírei „Ha sikeres akarsz lenni, akkor intenzíven, hosszútávon és alaposan kell dolgoznod a lovakkal” Sárközi Csabáról, 2012 Magyar Military Bajnokáról írnak a Hamburger Abendblatt című napilapban.

A Hamburger Abendblatt című német napilap 2012. november 17-i számában cikk jelent meg a tizenkét éve Németországban elő, háromszoros bajnokról, Sárközi Csabáról. A Robert Scheid által írt cikk részletesen ír Csaba Németországban töltött éveiről, elért eredményeiről és edzőiről, többek között az olimpiai bajnok Andreas Dibowskiról. A cikk kitér még a jelenleg általa munkában tartott lovakról és terveiről a jövőre nézve, amiben szerepel három csillagos vagy magasabb szintű versenyen való részvétel is. Részletek a cikkből: Sárközi Csaba (35) majdnem kilenc órát tölt nyeregben naponta és jelenleg tizenegy lovat képez ügyfelei megbízásából. „És hány ló van az Ön tulajdonában?” Egy mosoly kíséretében érkezik a válasz. „Egy sem.”, vá-

laszol megdöbbentően Csaba. „Egy saját ló elterelné a figyelmemet”, magyarázza az egész életét a négylábúaknak és a lovastusának szentelő lovas. „Teljes mértékben az állatokra és az ügyfeleimmel történő munkámra szeretnék koncentrálni.” Partnerével, Charly Brownnal harmadik alkalommal lett hazája lovastusa bajnoka. „Már a magyar fiatal lovasok egy példaképe vagyok”, mondja Sárközi Csaba, „habár nálunk a fogathajtás és a díjugratás is népszerűbb.” A háromszoros magyar lovastusa bajnok díjugratóként kezdte, amikor tizenkét évvel ezelőtt Németországba érkezett. Bár a díjugrató sportban sokkal több pénzt lehetett volna keresni, a 35 éves lovas mégis a lovastusának kötelezte el magát. „A military egy hatalmas fellendülést él meg”, - mondja Sárközi Csaba, „mindenek előtt Németországban és nálunk, a lüneburgi síkságon. Fontos számomra, ha sikeres akarsz lenni, akkor intenzíven, hosszútávon és alaposan kell dolgoznod a lovakkal. És éppen ez a szoros együttműködés az, amiért az én szívem dobog.” PINCINA(SVK) 2012.10.27-28 Szép magyar vonatkozású eredmények születtek! A szlovákiai Pincinára idén már másodszor látogattak hazánkból lovasok, szám szerint hatan 8 lóval. Lovasaink sikeresen birkóztak meg a verseny és a szélsőséges időjárás által támasztott követelményekkel.

Eredmények: A0 kategória 1. Bogár Orsolya - Principessa 2. Wahter Fruzsina - Santoro xx A kategória 1. Balaska Vanda - Valér B kategória 1. Kelemen János - Happines CNC * 1. Schaller Gábor - Scipio S 2. Schaller Gábor - Galathea VOB 3. Kelemen János - Ond Magyar Amatőr Csapat Bajnokság Bábolna 2012 I. Sziget SE: Hurme Satu; Márkus Klaudia; Czánt Ádám II. Pauer LK: Barla Szabó Zsófia; Vámosi Lilla III. Pest Megye: Faragó Eszter; Vachter Fruzsina


10

Versenynaptรกr


Lovas diadal Online


12

Bács-Kiskun megyei gyermeklovas versenyek „2012-ben 5 gyermek lovasverseny került megrendezésre Bács-Kiskun megyében, 330 starttal”

A Magyar Póni Klub Szövetség versenyrendszerében és a KLP Lovasbolt támogatásával 2012-ben 5 gyermek lovasverseny került megrendezésre Bács-Kiskun megyében, 330 starttal: Június 23-án Hetényegyházán Augusztus 4-én Szabadszálláson Augusztus 18-án Tőserdőn Szeptember 9-én Kecskeméten, a Hírös Lovardában December 8-án Kecskeméten, az Airvent-ben. Az öt helyszín közül az utóbbi három új versenyhelyszínként mutatkozott be. Tőserdőn egy kétnapos lovas fesztivál keretein belül került megrendezésre a gyerekverseny, rendkívül színvonalasan, számos egyéb programmal párhozamosan. A Hírös Lovarda adott helyszínt a KLP Kupa döntőjének, vadonatúj, négyévszakos pályája minden igényt kielégített.

Decemberben az Airvent rendezett fedeles versenyt, ahol az időjárás viszontagságai ellenére mindenki elindult, aki nevezett, és egy igen jó hangulatú évzáró versenyt sikerült rendezni. Hetényegyháza évek óta stabil helyszíne a gyermek versenyeknek, a hetényi lovaspálya egyik legfontosabb eseménye a Póni Klub regionális minősítő versenye, évről évre. 2013-ban az előzetes tervek szerint minden tavalyi helyszínen lesznek versenyek, az Airvent lovarda több – fedeles és szabadtéri – versenyt szeretne rendezni. Bács-Kiskun megyében elsősorban Kecskemét környékére koncentrálódnak a gyereklovas versenyek rendezésével és az uránpótlás korosztály versenyeztetésével foglalkozó klubok.

A tavalyi évben aktívan a következő klubok vettek részt a versenyeken: Airvent Lovas Klub (1 lovas) Antal Tanya Póni Klub (6 lovas) Colonado Lovas Klub (4 lovas) Csinos Farm Póni Klub (18 lovas) Flipper Póni Klub (33 lovas) Izsáki Póni Klub (9 lovas) Lófogó Egyesület (2 lovas) Vilmos Tanya (6 lovas) Tiszazugi Lovas Klub (5 lovas) Csilló Lovasiskola (11 lovas)


Lovas diadal Online


14

Reining Szakág „Még soha ilyen kevés regisztrált, starthoz is álló versenyzője nem volt a szakágnak.”

A Magyar Lovas Szövetség Reining Szakága 2013. január 4-én Lovasberényben tartotta a múlt évi versenyévadot értékelő Szakági Gyűlését, melyen a Magyar Bajnokság bajnokait és helyezettjeit köszöntötték. Az ös�szejövetel másik legfontosabb napirendi pontja a 2013. évi versenyek versenynaptárának összeállítása és a szakági vezetés ez évi terveinek megvitatása volt. Bámer Imre szakági elnök sajnos nem tudott túlzott optimizmusra okot adó tényekről, sikerekről beszámolni. A reining helyzete Magyarországon az elmúlt évben nem volt túl rózsás. Az egész gazdaságot sújtó általános válság derékba kapta ugyanis a „reining industry”-t is. A hazai tenyésztők sorra adják fel tenyészeteiket, a kancák üresen álltak, versenyló import elvétve akadt. Emiatt sem jelentek meg számottevő számban újabb versenylovak, versenyzők a mezőnyben. A legmagasabb szinten lovagló hivatásos trénerek, open lovasok megélhetési nehézségeik miatt nagy számban külföldre távoztak, s 2012-ben már nem is álltak rajthoz idehaza, ami kvázi lefejezte a magyar mezőnyt. Sok korábban versenyző lovas nem tudta vállalni a folyamatos versenyzés anyagi terheit, s távolmaradt a versenyektől. Mindez erősen éreztette hatását mind a mezőny színvonalát, mind létszámát tekintve. Még soha ilyen kevés regisztrált, starthoz is álló versenyzője nem volt a szakágnak. Még szerencse, hogy a testvér western szakággal közösen rendezett ún. „B” kategóriás reining verse-

nyeken feltűnt vagy tucatnyi új arc, akik ugyan már régóta versenyeznek western versenyszámokban – trailben, western pleasure-ben, western horsemanshipben vagy akár cuttingban - de a reiningben újaknak számítanak. A reining szakág vezetése mindig következetesen ragaszkodott a lovaglás, a versenyzés színvonalának megőrzéséhez, s emiatt nemzetközi minősítésű NRHA vagy AQHA bírókhoz a versenyein, ami meglehetősen nehézzé és költségessé tette a bajnoki fordulók rendezését. A „B” kategóriás versenyeken – a vészesen fogyó versenyzői létszámot és a versenyrendezők vészesen növekvő anyagi terheit látva, s a western szakág felől érkező kérésnek engedve – engedményeket tett a szakág szakbizottsága, s az osztrák AWA bírói licencével rendelkező (olcsóbb) bíró működését is lehetővé tette. Ez jó döntés volt, mert a lovaglás minősége nem szenvedett csorbát, s a versenyszezont végig lehetett versenyezni, viszonylag elviselhető anyagi keretek között, s a western szakág képzettebb lovasai bekapcsolódtak a reining sportba is Az ismertetett nehézségek ellenére a reining szakág túlélte ezt a nehéz évet, s a jövőre vonatkozó elképzelések egyeztetése során körvonalazódni látszik némi előrelépés. A reining és a western szakág együttműködését a versenyek közös bonyolításában a western szakág vezetése már évek óta forszírozta, de a reining szakág vezetése ez elől rendre kitért, általában a versenypályák hiánya vagy nem megfelelő minősége, illetve a nem megfelelő képzettségű bírók

Szalontai Zoltán

miatt. A „B” kategóriás versenyek és a HQHA (Magyarországi Quarter Horse Tenyésztők Szövetsége) tenyésztői versenyének kedvező tapasztalatai miatt a Szakági Gyűlés úgy döntött, hogy 2013-ban szorosan együttműködik a másik westernes szakággal, s 4 bajnoki fordulóból minimum 3-at közösen rendeznek meg, s közös lesz az idei évben a Magyarország által soros rendezőként megrendezendő Közép Európa Kupa rendezése is. A szakág vezetése megbízást kapott arra, hogy az együttműködést a western szakág vezetésével tárgyalja meg, s hozza tető alá. A versenynaptárra vonatkozóan tervezett született ugyan, de annak véglegesítése csak ezután az egyeztető tárgyalás után történik meg. Ennek a gyűlésnek talán a legfontosabb hozadéka a jövőre vonatkozóan ez az együttműködést előirányzó és felvállaló döntés. Újra össze fog tartozni az, ami eredendően összetartozik. A másik fontos tanulság, hogy a reining még a legkedvezőtlenebb gazdasági környezetben is életképes - versenyzői, szponzorai, támogatói, nézői kitartanak mellette. Van tehát jövőkép, s még mindig van 2-3 tucatnyi megszállott reininglovas, akire a fejlődést építeni lehet, akivel 2013-ban lehet számolni. A versenyzők tudása gyarapodott, a lovak képzettsége általánosságban nőtt. Új edzők is végeznek az edzőképzéssel és vizsgáznak le még a tavasszal, ami a fejlődés egyik fontos katalizátora lehet.


Lovas diadal Online

A Reining SzakĂĄg bajnokai ĂŠs helyezettjei 2012-ben


16

Az idomítás szerepe a távlovak edzésében „Illúzió azt hinni, hogy lovunkat (bármilyen engedelmes is) majd megfogjuk, lelassítjuk az összes veszélyes helyen.”

A távlovas sportban a ló anatómiai és etológiai ismerete, az edzéselméleti háttér, az empátia, a türelem és az állóképesség jóval nagyobb szerepet játszik, mint a technikai lovastudás. Ugyanakkor azok az alapismeretek, amik régen egyetlen ló vagy lovas alapkiképzéséből sem hiányozhattak, szükségesek a távlovak, illetve távlovasok számára is. A távlovak edzéstervébe beépített rendszeres idomítómunka hozadéka a balesetés sérülésvédelem területén csapódik le elsősorban, emellett azonban elősegítheti az ízületek védelmét és az izomzat fejlesztését. A rendszeres munka hatására ráadásul energiatakarékosabban tudnak haladni a lovak, és még az átlagsebesség növelését is elérhetjük. Vizsgáljuk meg közelebbről az előbb felsorolt szempontokat. 1.) Biztonság és sérülésvédelem A legközvetlenebb összefüggés az idomítás és a távlovas versenyzők biztonsága közt természetesen abból a kézenfekvő tényből adódik, hogy a jól idomított ló sokkal engedelmesebben követi lovasa utasításait.

Illúzió azt hinni, hogy lovunkat (bármilyen engedelmes is) majd megfogjuk, lelassítjuk az összes veszélyes helyen. Egy tömegstart után, 30-130 ló között, az első egy-két körön erre sokszor nincs mód, kénytelenek vagyunk túl nagy tempóban venni a nehézségeket. Az egyetlen esélyünk ilyenkor a kanyarokban a korrekt hajlítás és ívválasztás, lejtőkön az ös�szeszedettség, illetve a ló irányítása lábszár- és testsúlysegítségekkel. Sajnos máig is több olyan távlovat látni, amelyik megfelelő hajlítás nélkül veszi be a kanyarokat. Ennek eredménye jó esetben „csak” az ízületi sérülések esélyének növelése, sántaság lesz, rossz esetben ló és lovas elesnek. Ha megtanítjuk lovunkat minden jármódban megfelelő hajlítással fordulni, akkor a kanyarban mind a négy lába teljes felületével a földön marad, és még nagy sebesség esetén, aszfalton sem fog megcsúszni. Mondanom sem kell, hogy vágtában ez csak jó lábra beugratva működik. Biztonságosabbá tehetjük tereplovaglásainkat azzal is, ha megtanuljuk a ló lépéshosszának szabályozását, és így képessé válunk arra, hogy pontosan oda tegye lovunk a lábát, ahova akarjuk. Sok, ízületeket feleslegesen terhelő, a lesántulás és a bukás veszélyét rejtő botlást kerülhetünk így el. 2.) Ízületek kímélete Az ízületek kímélete hosszú távon nagyon meghálálja magát. A távlovak csúcsformájukat 12-15 évesen hozzák, de ha nem vigyázunk lábaikra, addigra már rég elkoptatjuk őket. A legtöbbet a kíméletes és fokozatos, nem túl korai terhelés mellett az

Dr. Varga Katalin

ízületek védelme érdekében azzal tehetjük, ha rendszeres idomítómunkával elérjük, hogy lovunk ne zuhanjon az első lábaira, hanem a lovas és saját súlyát egyensúlyban vigye. Csak a megfelelően idomított ló képes arra fizikailag, hogy az első lábakat kímélve, a hátsókkal aktívan maga alá lépve, lábait a földhöz nem odacsapva, „halkan” mozogjon. Idomítás nélkül nem alakul ki az ehhez szükséges izomzat, és lovunk trappolva, első lábaira minden lépésnél rázuhanva pillanatok alatt tönkre fogja tenni első lábának ízületeit. Az ízületek védelme szempontjából fontos a fordulatok helyes lovaglása is, hiszen a megfelelő hajlítás nélkül, rossz íven bevett kanyarok a szó szoros értelmében nyírják az ízületeket. Nem feledkezhetünk meg itt az átmenetekről sem. Minden egyes ros�szul kivitelezett átmenet felesleges terhelést ró az első lábakra, és egy versenyen adódhat ilyenből 200-300. Óriási jelentőséggel bír, hogy hogyan hajtunk végre egy vágta-ügetés átmenetet. Ízületvédelmi szempontból még azt emelném ki, hogy egy ös�szeszedett ló még lejtőn lefelé sem készíti ki első lábait, azt meg, hogy mennyi munka kell ennek eléréséhez, nem kell ecsetelnem. 3.) Izomzat A távlovak edzésük és versenyeik során folyamatosan csak előrefelé irányuló mozgást végeznek, általában órákon keresztül pontosan ugyanolyat, ugyanúgy. Ennek hatására az izmok az évek során egyre kötöttebbé válnak.


Lovas diadal Online

Ahogy a humán sportolóknak szükségük van nyújtásra, úgy a távlovaknak is. Az idomítómunka során elérhetjük a hát- és nyakizmok ellazulását. Rövidítésekkel, fokozásokkal, combra engedéssel, ló eleje és hátulja körüli fordulatokkal nyújthatjuk az izmokat. 4.) Energiatakarékosság Az idomítómunkának nem csak hos�szú távú, elvont hasznai vannak, mint sérülésvédelem vagy az ízületek óvása. Egészen közvetlenül kihat arra, hogy mennyi energiát veszít egy ló a versenyen. És itt nem csak arra gondolok, hogy az engedelmes ló nem pazarol energiát felesleges küzdelemre, hiszen ló és lovas küzdelmére egy verseny során valószínűleg így is, úgy is sor kerül (bár jól idomított ló esetén összehasonlíthatatlanul kevesebbre), hanem elsősorban az átmenetekre, illetve a felvételek, félfelvételek számára. Rengeteg energiát spórolhatunk meg azzal, hogy lovunk haladhat tovább az eredeti jármódban, esetleg tempóban is, mert így is meg tudunk oldani egy kanyart vagy lejtőt. Riasztó látvány, amikor egy kanyarhoz érve egy lovas pusztán szársegítséggel

(általában elég durvával) igyekszik vágtázó lovát ügetésre bírni, mire a vágtázó ló felemeli fejét, megfeszíti nyak-és hátizmait, ráterhel első lábaira, majd egy szétesett, ütemtelen ügetésben, hajlítás nélkül befordul. Sokkal energiatakarékosabb, ha az egyensúlyban, jó lábon vágtázó ló az ízületek terhelése és feles energiaveszteség nélkül vágtában beveszi a kanyart, vagy egy könnyed felvétel után egyensúlyban maradva, rendezett, ütemes ügetésben teszi ugyanezt. Mindez a lejtők lovaglására is vonatkozik. Márpedig kanyar és lejtő a legtöbb pályán igen sok van. De kíméli az energiát az is, ha a ló apró, finom segítségek hatására (lábszár- és testsúlysegítségre) képes rövidíteni, vagy valamit kikerülni. Említsük meg azt is, hogy a jól idomított ló lovaglása a lovas részéről is kevesebb energiát emészt fel. 5.) Átlagsebesség növelése A rendszeres idomítómunka legközvetlenebb haszna a ló átlagsebességének növekedése. Ezt az idomítás több különböző dolog együtthatásával éri el. A legfontosabb talán az izomzat hatékonyabb használata, hiszen javul az izomfelépítés, és javul a mozgástechnika. Nem véletlen, hogy a humán sportokban is az edzés fontos részét képezi a technikai edzés vagy/és gimnasztika és a nyújtás. A lovaknál leginkább a hátsó lábak aktivizálódása, nagyobb tolóereje növeli a tempót, továbbá a hátizomzat erősödésének, a hát megemelkedésének köszönhetően az ügetőlépések megnyúlása vezet gyorsuláshoz. Ezen kívül gyorsuláshoz vezet a vágta fenntarthatósága. Már egy enyhén hegyes terepen, mint például Bükkösdön is 1-2 km/h sebességnöve-

kedést érhetünk magasabb tempó esetén csak azzal, hogy képesek vagyunk vágtában maradva is (biztonságosan) leereszkedni egy lejtőn, bevenni egy kanyart. Ezzel megspóroljuk az átmenetekre, illetve a ló átmenet utáni rendezésére fordított időt és energiát is. A fent leírt hatások eléréséhez alapvetően elegendő, ha egy ló megkapja a korrekt alapkiképzést, majd ezt követően havonta 3-4 alkalommal idomítunk vele. Ehhez szükség lehet egy tapasztalt oktató segítségére, hiszen lovon ülve senki nem látja saját maga és lova hibáit. Természetesen amennyiben lovunk nem kapott megfelelő alapkiképzést, és még a legalapvetőbb tudásnak sincs birtokában (még ma is találni sajnos olyan távlovat, amelyik nem ismeri a helyes vágtasegítséget, rendszeresen hamis lábra ugrik be, de ferdén vagy szár ellen, illetve ütemtelenül is sok ló mozog), szükség lehet ennél gyakoribb munkára. A legfontosabb szempontnak távlovak idomítása során a versenyeken mutatott teljesítmény növelésének kell lennie. Az idomító edzések menete ugyanakkor megfelel a lovassportokban általánosan elfogadott elveknek, módszereknek. A legtöbb távló esetén a munkát egyenesre állítással, ütem kialakításával kell kezdeni. Különös figyelmet érdemes fordítani az átmenetek és az ívek lovaglására, és érdemes sok cavaletti munkát beiktatni. Elismerem, hogy mindez igényel némi időt és energiát, de egy sokkal élvezetesebb lovaglást nyújtó, biztonságosabb, jobb teljesítményű és főleg tartósabb ló lesz a jutalmunk.


A Western Szakág hírei Országos Bajnoki fordulókon, csak rajtengedély vizsgával és érvényes szakági licencel lehet indulni. Kivéve a Novice Amateur kategóriában, amely a kezdő versenyzők részére kerül meghirdetésre, ám rajtengedély vizsga köteles. Rajtengedély vizsga a szezon kezdete előtt kerül kihirdetésre és lebonyolításra.

A Magyar Lovas Szövetség Western Szakágának 2013. évi nyitó Közgyűlésén, 2013. január 25. napján a Közgyűlés az alábbi napirendi pontokat tárgyalta: A szakági vezetésben történt megüresedett szakbizottsági tagok pótlása, választása. A megjelent szavazóképes egyesületek a két megüresedett szakbizottsági helyre Homoky Zsófiát és Csapó Sándort szavazták meg. Versenyrendszer átdolgozásának egyeztetése A 2013-as versenyszezonban négy Országos Bajnoki forduló kerül megrendezésre, a Reining Szakággal karöltve, egy időpontban, azonos helyszínen. Ezek eredményei alapján egy év végi Bajnokavató kerül majd megrendezésre.

2013-as év hazai rendezésű nemzetközi versenyeinek ismertetése 2013-ban Magyarországon kerül megrendezésre a Közép-Európa Kupa (MEC), a gombai Fetti Lovardában 2013. október 4-6. dátummal. A Roping. azaz Lasszó Európa Bajnokság az idei évben Pakson lesz 2013. szeptember 20-22-ig. Western Szakág 2013-as Versenynaptára: Országos Bajnokság időpontjai: (western és reining szakág közös versenyei) 2013. június 1-2.– Mány 2013. június 29-30.– Mány 2013. augusztus 3-4.– Mány 2013. augusztus 24-25. Mány vagy Gomba Western Kupasorozat időpontjai: (1-2 kupasorozatos verseny még lehet, a változásokról értesítünk.) 2013. május 3-5. Göd, Szálender Lovastanya 2013. június 8-9. Budapest, Berri Lovarda 2013. augusztus 31-szeptember 1. Csomád, Határ Ranch

Egyéb meghirdetett versenyeink: 2013. május 24-26.Kisalföld Vágta, marhás és gyorsasági számokkal, Győr 2013. június 15-16. EXCA (Extreme Cowboy Race Association),Waldez Ranch 2013. szeptember 20-22. Lasszó EB, Paks 2013. október 4-6. Közép-Európa Kupa, Gomba Gyorsasági kurzus Giuliano Giughera vezetésével Időpont: 2013. március 22-24. Helyszín: Gomba, Fetti Lovarda (www.fettilovarda.hu) A kurzus részvételi díja: lóval 150 euro + box, nézőként 35 euro/3 nap Bővebb információ: Dörnyei József (+3630 269 4832)

© (2012) Mónos Gábor

18


Lovas diadal Online

Mi is az Extreme Cowboy Race?

Ez egy új keretek közé foglalt lovassport. Olyan módon közelíti meg a lovaglást, ahogyan a cowboyok a mindennapos munkában lovaikat használták, és tulajdonképpen egy terepverseny keretein belül az indulók összemérhetik tudásukat a világ különböző pontjain azonos szabályok szerint versenyzőkkel. Ebben a lovassportágban, csak a ló és lovasa páros számít. Ketten együtt gyűjtik a pontjaikat. Így versenyről versenyre, évről évre nyomon követhető a ló-lovas párosok fejlődése, amelyről a nemzetközi ranglista is visszaigazolást nyújt.

A versenyen általában 10-15 akadályt kell leküzdenie a lónak és lovasának, azonban jelenleg 73 db hivatalos akadályt tart számon a Szövetség, amelyek közül kerül kiválasztásra a versenyen használt akadályok sora. Az EXCA szervezet 5 fő versenyzői kategóriát különböztet meg, ami eleget tesz annak a kívánalomnak, hogy a versenyzők korosztályuk és aktuális lovaglótudásoknak megfelelően szerepeljenek, méressék meg magukat társaikkal szemben. Az első hivatalos verseny 2013. június 15-16.-n kerül megrendezésre a Waldez Ranch-on, Csór községben.

Folyamatosan frissülő híreket a csoport facebook oldalán találsz az EXCA Hungary csoportban a Roping.hu alatt. Külön öröm, hogy a magyarországi verseny főbírói tisztjét nem más mint az amerikai szövetség Elnöke Bill Cameron látja majd el és még kurzust is fog tartani a versenyt megelőző napokon. Bill Cameron többszörös világbajnoka ennek a sportágnak és Magyarországra június 11.-n érkezik. Az első verseny előtt 2013 áprilisától a Waldez Ranch-on megtalálható lesz az összes akadály, és bárki ingyenesen jöhet lovával és gyakorolhat a versenyre. Elnök, kiállítók, szponzoráció: Török Gergely +36706218717 Média, megjelenések, szponzoráció, szervezőbizottság: Halápi Roland +36304814748 Helyszín, szervezőbizottság: Vargha “Waldez “ László +36702906079

© (2012) Camino Foto

Az Extreme Cowboy Race a követelményei szerint ötvözi a Reining, Trail, Pleasure, Military és a Gyorsasági western versenyszámokat. Mindezek mellett előfordulnak a feladatok között élő állattal való tevékenységek, mint pl. marhák, lovak karámban való terelése vagy lasszózása. Azonban ez nem jelenti azt, hogy egy nem westernes lovas ne tudna helytállni a versenyben, hiszen az angol lovaglás alapja is a munkalovaglás és a helyes lóhoz állás.


20

Baleset típusok a lovassportokban

„A balesetek több mint 60 százalékában csonttörés következik be...” tek – a magasból esés, és a sebesség összetett hatásainak köszönhetően – igazoltan súlyosabbak, mint a ló gondozása közben szerzett traumák. Ahogy már korábbi cikkünkben említettük a leggyakrabban a lóról való leesés fordul elő. A balesetek több mint 60 százalékában csonttörés következik be, gyakoriság szempontjából ezt követik a koponya-, gerinc- és lágyrész sérülések.

Sérülések keletkezhetnek nem csak lovaglás kapcsán, de a ló ápolása, az állattal történő érintkezés során is. A sérülések spektruma tág, banális sérülések mellett előfordulhat súlyos koponya trauma, belső szervek, gerincvelő súlyos sérülése is A baleset, mechanizmusa alapján két csoportra osztható: 1. csoport: lovaglás közben bekövetkező balesetek -esés lóról, lóval2. csoport: A ló ápolása, gondozása, érintése közben bekövetkező balesetek -harapás, rúgás, taposás, lökés stb.Tapasztalatlanság, figyelmetlenség, a lovak hiányos ismerete következtében a lovast megrúghatja a ló, ráléphet a lábára, vagy nagyon ritkán megharaphatja. Ezek azonban kirívó esetek, amelyek kellő odafigyeléssel, óvatossággal és a lóval való megfelelő, gondos bánásmóddal megelőzhetők. A sérülések súlyosságát tekintve azonban a legnagyobb klinikai jelentőségű csoportba tartoznak a lovaglás közben bekövetkező balese-

A csonttörés Stressztörésről beszélünk, ha a törés olyan helyen következik be, amely megelőzőleg gyakran ugyanolyan irányú terhelésnek volt kitéve, és a terhelést részben viselő izomzat nem kellően fejlett. Leginkább gyermekeknél, serdülőknél fordul elő a gyors testmagasság-változás miatt. Direkt erőbehatás következtében a törés lehet: 1. Védekezési (ekkor egyszerű törés alakul ki), 2. Összenyomatásos (súlyos lágyrész sérülés jön létre), 3. Darabos törés (a csontból egy darab kihasad), 4. Szegmenttörés (ugyanaz a csont két különböző helyen törik, így három nagy törött darab keletkezik). 5. Romtörés (a törésvonal zúzott, súlyosan összeroncsolódott csontrészlet jön létre). A törések a lágyrészek és a bőr sérülésének tekintetében lehetnek zártak vagy nyíltak. Zárt törésnél a kültakaró folytonossága nem szakad meg, ugyanakkor az is sérülhet, csakúgy, mint a környező egyéb lágyrészek (izom, zsírszövet, stb.).

Czinege Katalin

A nyílt törés felismerése nem okoz nehézséget: a látvány sokkoló, a helyszint biztosító egészségügyi személyzet azonnali értesítésének szükségessége mindenki számára nyilvánvaló. A nyílt törések potenciális fertőzésforrásnak tekinthetők, melyek veszélyt jelentenek a szervezetre. Nagyobb vérzés kialakulása azonnali életveszélyes állapotot jelent. Mit tegyen az egészségügyi segítség megérkezéséig? A sérülést igyekezzünk fedni, lehetőség szerint steril anyaggal. Minden elsősegélynyújtó doboz alapvető felszerelése a steril kötszer. A sérült végtagot vagy testrészt a talált pozícióban, bármely elérhető eszközzel elmozdulás ellen rögzíteni kell. Legyünk kreatívak: a rögzítés gyakorlatilag a sérült végtag elmozdulás elleni kipockolásából áll.(kitámasztás A zárt törés gyanúja az alábbi jelek alapján merül fel: fájdalom, duzzanat, pirosság. Az érintett végtag mozgatása vagy nagyon fájdalmas, vagy korlátozottan lehetséges, esetleg a sérült nem is képes azt mozgatni. Nagyobb fokú törés esetén már megtekintéskor feltűnhet a deformitás. A sérülthöz hívjuk a helyszínen tartózkodó egészségügyi ellátó személyzetet, annak megérkezéséig ne hagyjuk magára, ne mozgassuk a sérült testrészt!


Lovas diadal Online

Csontok és ízületek sérülései A csonttörés

A rándulás

A ficam

A csonttörés oka: Nagy erőbehatásra a csontszövet folytonossága megszakad, és törés jön létre.

Rándulás oka: Külső erő kimozdítja természetes helyzetéből az ízületi fejet. Az erőhatás megszűntekor az visszatér az ízületi árokba.

A ficam oka: Erő hatására kimozdul az ízületi fej, ebben az esetben az erő megszűnte után sem tér vissza az ízületi árokba.

Általános tünetek: • Fájdalom (a törés helyét jelzi, legkisebb mozgatáskor fokozódik), felette duzzanat. • A végtag alakja rendellenesen megváltozik, a törtvégek elmozdulása miatt • A végtag rendellenes helyen mozgathatóvá válik • Törés után a végtag csökkent működő képességű

Általános tünetek: • Fájdalom mely átmenetileg csökken, majd újra erősödik • Duzzanat • Lilás elszíneződés • A mozgás korlátozott

Általános tünetek: • Heves fájdalom, melyet a legkisebb mozgatás is csak fokoz • Duzzanat •Izületi fej rendellenes állása

Ellátása: A sérült nyugalomba helyezése, hűtőborogatás (a fájdalom, véraláfutás, duzzanat csökkentésére) Rögzíthetjük a borogatást pólyával Szaksegítség: A sérülthöz hívjunk a helyszínen tartózkodó egészségügyi ellátó személyzetet, annak megérkezéséig ne hagyjuk magára, ne mozgassuk a sérült testrészt!

Ellátása: • A sérült nyugalomba helyezése, talált helyzetben rögzítjük a végtagot. Helyretételét megkísérelni szigorúan tilos!

Csonttörések fajtái: Zárt törés: A csontot körülvevő lágyrészek, és a bőr ép marad. Ellátása: A sérült nyugalomba helyezése A sérülést talált helyzetben rögzítjük (pl.: A sérült testrészt az ép végtaghoz) A pólyát rögzítsük az ép részen (felkarsérülésnél, a törzsnél) Nyílt törés: Ha felette seb keletkezik A sebet, okozhatja az elmozduló törött csontvég, mely ilyenkor láthatóvá válik a sebben. Ellátása: A sebellátás szabályai szerint (Fertőtlenítés, sebfedés). A sebellátás alatt társunk a végtagot két kézzel – a törés alatt és felett tálcafogással- rögzíti. A kiálló csontot nem szabad visszanyomni! A kiálló csontot körül párnázzuk pólyával, majd fokozott óvatossággal körbetekerjük, hogy ne érje nyomás a csontot Kerüljük el a végtag mozgatását A végtagot rögzítsük, mint a zárt törést.

Szaksegítség: A sérülthöz hívjunk a helyszínen tartózkodó egészségügyi ellátó személyzetet, annak megérkezéséig ne hagyjuk magára, ne mozgassuk a sérült testrészt!

OKTOMED Egészségügyi és Szolgáltató Bt. 6000 Kecskemét, Március 15 utca 104 http://www.oktomed.hu Tel: 06-20-444-1748, 06-20-418-5358 E-mail: info@oktomed.hu


© (2012) Futár Ernő

Kovács Anita, a reining magyar bajnoka 2012-ben

A kiadvány a Bács-Kiskun Megyei Lovas Szövetség kezdeményezésével készült Gedeon Tamás

Főszerkesztő

Mondok József Magyar Lovas Szövetség alelnöke Bács-Kiskun Megyei Lovas Szövetség elnöke Ladányi Kovács Zoltán Bács-Kiskun Megyei Lovas Szövetség titkára Nemzeti Vágta ügyvezető igazgatója Szerkesztők: Díjugrató szakág: Pataki-Csete Dorottya Díjlovagló szakág: Kósa János, Kósa Edina Lovastusa szakág: Tuska Pál, Bubán Zsolt, Fogathajtó szakág: Terenyi István, Dr. Hunkár András Lovastorna szakág: Peredi Tamás, Németi Judit Távlovaglás: Gedeon Tamás WEB: www.lovasdiadal.hu Reining szakág: Kis Tamásné, Szalontai Zoltán Western szakág: Homoky Zsófia FACEBOOK: http://www.facebook.com/lovas.diadal Póni Klub: Fülöp Sándor Ifj., Kovács Eszter E-MAIL: lovasdiadal@lovasdiadal.hu Design, DTP: Remetei Zoltán