__MAIN_TEXT__

Page 1

Què és Vinyes de Savall Què és Vinyes de Savall Vinyes de Savall és l’espai literari creat per Isidre Grau a la novel·la Vent de memòria (1984) i que durant 22 anys ha continuat desenvolupant amb les cinc novel·les del cicle obert amb Els colors de l’aigua (1986).

Vol ser el paradigma de la població d’origen rural, propera a Barcelona, que durant el segle XX ha viscut l’ascens i la decadència de la industrialització, amb successives onades d’immigració, i el pas a zona de serveis. La seva gent esdevé un mirall de les diferents formes de viure l’evolució moderna i de la seva relació amb el món. Emplaçament de Can Benavent a Vinyes de Savall

Com tot espai literari, aspira a la plena autonomia, però no és d’estranyar que el lector hi descobreixi moltes familiaritats amb qualsevol poble del Vallès i, en especial, amb Cerdanyola. Al cap i a la fi, és el context que l’ha inspirat.

VALLÈS OCCIDENTAL

Terrassa

Sabadell (AM)

Barberà del Vallès

200.000

Població d’alguns municipis del Vallès Occidental Rubí

Ripollet Cerdanyola del Vallès

Montcada i Reixac

150.000 Sant Cugat del Vallès

100.000

50.000 Any 1950 a Terras s

ell

Sant C uga del Va t llès

Sabad

Rubí

Ripoll

et

Any 2000 Barbe r del Va à llès Cerda nyola del Va llès Montc ada i Reixa c

0

Què és Vinyes de Savall


Les novel·les de de Les novel·les Vinyes de Savall Vinyes de Savall Un antecedent

Cicle Els colors de l’aigua

Vent de memòria

Els colors de l’aigua

Premi Ciutat de Palma 1983, publicada per Edicions de La Magrana (novembre 1984)

Premi Sant Jordi 1985, publicada per Edicions Proa (febrer 1986) L’evolució de Can Benavent durant més de 50 anys, a partir del matrimoni entre Pau Benavent i Lola Frías i el seus cinc fills: Maridol, Carolina, Berta, Marina i Àngel.

Descendents de Can Saura i dels seus antics masovers es retroben a principis dels vuitanta per aclarir els punts foscos de la societat feudal que va entrar en crisi amb la guerra civil.

La nit vermella Publicada per Edicions Proa (març 1989) El món de la burgesia industrial, vist des de les intrigues amoroses i sentimentals de Carolina Benavent i el seu cercle d’amics que esclaten en una revetlla de Sant Joan.

El balancí negre Premi Ciutat de Palma 2000, publicada per Edicions Proa (març 2001) El món del teatre, vist des de la personalitat abrupta de Maridol Benavent i la seva relació amb un director de teatre que va morir amb una obra sense estrenar.

Groc d’Índia Publicada per Edicions Proa (novembre 2004) El món de les recerques espirituals alternatives, vist des de la peripècia vital de Marina Benavent i el company amb qui va compartir l’experiència cooperativa i un viatge a l’Índia

El punt blanc de l’horitzó Publicada per Edicions Proa (octubre 2006) El món de l’activisme sindical i polític, representat per Berta Benavent, i el dels reporters de guerres, per Àngel Benavent, amb motiu d’un viatge als Balcans arran d’un accident.

Les novel·les de Vinyes de Savall


La caracterització d’un espai

La caracterització d’un espai Vinyes de Savall ha estat un espai en contínua transformació al llarg del segle XX. La nova configuració urbana, amb l’arribada del tren

(AM)

El poble d’estiueig (AM)

“Vinyes era aleshores un poble jove que s’havia decidit per la modernitat amb l’arribada del tren. La gent dels masos escampats per boscos i vinyals havien trencat l’aïllament poruc de segles i s’havien redescobert tot edificant carrers a les vores del Savall.”

(AM)

(AM)

“Els senyors eren uns personatges agraïts i amb força color. Se’ls veia passejar de bon matí, tots blanquets, amb capell de palla i cinta negra i bastó de canya. S’aventuraven pels camins aterrossats amb delicada torbació pel llustre de les sabates. Preguntaven als pagesos pel nom de cada cosa i tot ho trobaven bé.”

L’impacte de la guerra civil “Amb portes i porticons barrats, Vinyes de Savall era un poble rendit a la mort. L’única llum era la dels reflectors dels jeeps que feien escorcolls minuciosos. L’únic soroll era el de les petjades militars i el retruc dels picaportes. Això no obstant, ningú no va fer cas del personatge sinistre que deambulava pel mig de la Rambleta.”

(AHS) 1

Les onades migratòries (AHS) 2

“Era temps de noves onades. I l’evidència d’un primer canvi va saltar a la vista d’en Pau de seguida que franquejà el reixat. Al pedrís de la masoveria, hi havia una noia morena que es desembullava els cabells amb una pinta. Graponant per terra, dos xicotets, arrodonits a força de jerseis, jugaven a bales i queixalaven llesques de pa amb vi i sucre.”

El desenvolupament industrial (AM)

“No parlava. Deixava que l’altre fes inacabables descripcions de com muntaria la fàbrica. Que si farem una gran entrada prop del riu. Que si aprofitarem el baixant de la torrentera per fer una carretera ampla. Que si la casa us guanyarà el mil per cent. Que serà la fàbrica més gran del país i la gent ens beneirà tots plegats.”

Una població de serveis “Mentre no decidia tirar enrere, procurava esbargir els pensaments inútils buscant alguna gràcia, qui sap si una secreta harmonia, en la boirina que jugava sobre les ondulacions del Savall. Era una quimera difícil, perquè els blocs de pisos, les antenes i els polígons insinuaven el perfil d’un escenari grotesc.”

(JRU)


Geografia imaginària, reals Geografiareferents imaginària, Vinyes de Savall és un espai imaginari que s’inspira, de manera molt lliure, en indrets existents.

referents reals

Can Benavent és la casa pairal dels Benavent, situada als afores de Vinyes de Savall, unida al poble per l’avinguda de les Acàcies i el camí de les Moreres. Des d’un lleuger promontori, domina les vistes a l’humil riu Savall i la clotada que a mitjan anys 50 la família va vendre per instal·lar-hi una fàbrica

(AM)

Ricart i Krauser és la fàbrica d’electrodomèstics que ha presidit bona part dels destins de la gent de Vinyes de Savall, amb les lluites obreres i amb les successives crisis que acabarien amb el seu tancament, després d’un incendi.

“Els nous vents també havien tocat la Ricart. S’acabava de consolidar la unió amb la Societat Krauser de Cincinnati i tot era previst per donar la benvinguda als nous accionistes en ocasió del tradicional dinar d’abans de Nadal. Alhora se celebraria l’ampliació de les naus productives amb les noves línies de frigorífics i de cuines de gas.”

Masia Cordelles (Cerdanyola del Vallès)

“I perquè Can Benavent tenia un aire de misteri inofensiu – com el solen tenir els vestigis d’un temps extingit – no m’havia inquietat gaire fins que vaig saber que hi vivia gent de carn i ossos. L’amo era un modest advocat de poble que se les vantava de pintor, i la seva dona, una antiga minyona andalusa, s’hi havia casat per la via dels fets consumats.”

(AM) Fabrica Aiscondel (Cerdanyola del Vallès)

Croquis de Can Benavent

La Llera és la casa senyorial d’estiueig que, enmig dels boscos de Vinyes de Savall, acull la revetlla de Sant Joan de “La nit vermella”, quan es produeix un intent d’assassinat. Text: “Sota el sol d’una tarda massa calitjosa, La Masia Can Catà Llera se’ns va reaparèixer inalterable. No es po(Cerdanyola del Vallès) dia negar l’Oriol a l’hora de restaurar-la. Els esgrafiats florals de la façana havien cobrat nova vida sobre un fons de groc vienès. Els forjats de balcons i finestres reblavenCan l’aire de mansió anCatà tiga. Els til·lers del pati, amb les avingudes enjardinades, els bancs i el petit llac al fons encomanaven la nostàlgia del temps encalmat.”

Can Saura és la casa pairal d’una de les famílies més influents de Vinyes de Savall, amb protagonisme central a “Vent de memòria”, i secundari a “Els colors de l’aigua” i a “El punt blanc de l’horitzó”.

(AM)

Masia Can Fatjó del Molí (Cerdanyola del Vallès)

“El sol daurava les verdors de Can Saura Nou. El tapís de vinyes, des de la riera fins als pins, encerclava els teulats del mas. I entre els casals despuntaven els dos eucaliptus rogencs que don Alfons Saura havia plantat alhora que pujaven les parets.”

(AM)

Profile for Remarcat.cat

Plafó 1  

Material de l'exposició itinerant "Vinyes de Savall, un espai literari enmig del Vallès", sobre diferents aspectes de l'univers literari cr...

Plafó 1  

Material de l'exposició itinerant "Vinyes de Savall, un espai literari enmig del Vallès", sobre diferents aspectes de l'univers literari cr...

Profile for remarcat
Advertisement