Page 1

Det händer något när människor möts.

Visst finns det lägen att vara ödmjuk. Men inte när man har vunnit priset för årets stadskommun. För fjärde året i rad dessutom. Därför slår vi oss lite extra på bröstet denna gång.

N UMMER 4 ���� TEM A : H U R F-N TÄ N K ER DE ? – EM M A FR A NS , AG N E S J ELK , FR EDRIK OLOFS SON , A N N A JA NS SON , IR FA N A H M A D, OL A ROSÉN , M ATS N A E S S TRÖM

Störst Bäst Vackrast*

Agnes Jelk Fredrik Olofsson Anna Jansson Emma Frans Irfan Ahmad Ola Rosén Mats Naesström

Grattis alla Uppsalabor. Emma Frans tar kål på hälsomyterna.

uppsala.se/kampanjsidor/utmarkelser/

Hur f-n tänker de? – arbetsmarknadens nya generation

*Detta är visserligen helt och hållet en subjektiv åsikt.

Relation4_2017_Omslag_utskjut.indd 1

Nr

4 2017 2017-10-12 15:59


KÄNSLAN AV FRIHET.

Årets affärsbank 2017

LÅT KÄNSLORNA STYRA I NYA BMW 5-SERIE TOURING.

Sveriges småföretagsbank 2017

Källa: Finansbarometern

Välkommen till Bavaria för att provköra. Eller läs mer på bavariabil.se

Tack alla trogna kunder för utmärkelserna. Det sporrar oss att fortsätta vara nära dig och ditt företag. Välkommen in till oss på Handelsbanken i Uppsala.

Alltid med BMW Fri service i 3 år/8.000 mil. Nya BMW 5-serie Touring. BMW 520d Touring - 540i xDrive Touring: Effekt 190-265 hk. Bränsleförbrukning vid blandad körning enl EU-norm från 4,5-7,3 l/100 km. Koldioxidvärde från 119-167 g/km. Miljöklass: EU6.

Bavaria www.bavariabil.se 077-555 85 85

Relation4_2017_Omslag_utskjut.indd 2

Uppsala Nya och begagnade bilar Fyrislundsgatan 75 Mån-fre 9-18 Lör: 11-15

Solna Nya och begagnade bilar Gårdsvägen 9-11 Mån-fre: 9-18 Lör-sön: 11-15

Danderyd Nya och begagnade bilar Danderydsvägen 142 Mån-fre: 9-18 Lör-sön: 11-15

Birger Kristiansson Kontorschef Luthagen

Johanna Lundberg Kontorschef Uppsala City

Kristina Carlsson Kontorschef Eriksberg

Micael Lindström Kontorschef Industriområdet

handelsbanken.se/uppsala

Vällingby Begagnade bilar Årevägen 10 Mån-fre: 9-18 Lör-sön: 11-15

Tyresö Skadecenter Plåt-och lackskador Vintervägen 4 Mån-fre: 7-17

2017-10-12 15:59


Innehåll

9

10

Hur f-n tänker de? – arbetsmarknadens nya generation

19

Nr

04

17

26

4. LEDARE Chefredaktören om den velige Björn Skifs.

6. MEDARBETARE Vi som gör Relation.

9. INTRO

38

Åkesson om millennialgenerationen.

10. PROFILEN

41

Emma Frans är forskaren som tog bloggvägen.

19. HUR F-N TÄNKER DE? Rundabordssamtal över generationsgränserna.

26. INKÖRSPORTEN TILL ARBETSLIVET Irfan har koll på den unga generationen.

31. NOTERAT Näringslivsnytt, kvinnligt IT-nätverk & kultur.

38. PÅ NYTT JOBB

43

Han blir ny bandygeneral.

41. KOMMUNIKATION Bli fri med nytt koncept.

50

43. REFLEKTION Marjo vill ligga lite längre.

47. GASTRONOMI Konferenschampagne, whisky & Arnes Instamat.

48. MÖTESPLATS På gång inom Mötesplats Relation.

50. PACKAT & KLART Krögaren Mats Naesström visar väskan. R EL AT I O N 3

2-3_Innehall.indd 3

2017-10-13 08:33


Ledare

”Kan han inte bestämma sig?”

J

ag minns så väl reaktionerna från de vuxna när jag var barn: ”Kan han inte bestämma sig?” Björn Skifs startar Slam Creepers på sextiotalet och med bandet Blåblus får han Sveriges första Billboardetta. Hooked on a feeling går varm och världen ligger öppen inför honom. Även om just USAkarriären skiter sig av olika skäl är Björn Skifs superhet och följer upp här hemma med fler odödliga hits, som Michelangelo och Härligt, härligt, som han gör som soloartist. Med en egen krogshow är han dock inne på lite djupare vatten. ”Tar Skifs inte på sig en lite väl stor hatt nu?” ”Ska han verkligen..?” Sen ballar det ur ordentligt. Biofilmerna Strul, Joker och Drömkåken både skriver han manus till och spelar huvudrollen i. Ursäkta, var inte Björn Skifs musiker? Ska han bli skådespelare nu? Och när vi precis vant oss vid den tanken ger han ut ny musik och spelar med sitt Badrock! ”Kan han inte bestämma sig???” Kanske var det inte enbart Björn Skifs kryzzande mellan olika uttryckssätt som lade grunden till det, men faktum är att det efter hans instabila, ofokuserade och alltid oförskämt framgångsrika flackande faktiskt blivit mer och mer okej med karriärbyten. Det är inte längre särskilt konstigt att man under hälften av sina arbetsföra år jobbar på bank och den andra hälften driver gym. Nu är det snarare underligt om du inte lyckas göra karriär inom båda samtidigt. Att inte behöva välja, utan äta kakan och samtidigt behålla den, är den nya generationens USP. Vi som kände oss tvungna att välja ett jobb för brödfödan och en hobby vid sidan om, kan nu inte göra annat än att vackert se på när nyanställda redovisningsekonomer tjänar extrapengar på youtubetutorials om hur man byter stickkontakt och levererar två av årets bidrag till Melodifestivalen, samtidigt som de konterar. CV:ts utslitna ”gillar att ha många bollar i luften” har aldrig varit mer sant än nu. Som bitter sjuttiotalist är det ingen idé att skrocka om stress, bekräftelsehets och illojalitet mot arbetsgivare. Termer som dessa rinner av nittiotalister som vatten från en anka. Nej, bättre då att stänga av datorn med off-knappen (det skulle aldrig en nittiotalist göra), packa ner den i portföljen och gå hem. Och på vägen ut genom kontoret vissla lite lagom högt, så att alla ungdomar ändå hör: Härligt, härligt – men farligt, farligt.

Just nu ... Lyssnar jag på … Frida Sundemos Gold. Drömsk, vacker och perfekt en stressig måndagsmorgon. Foto: Linnéa Sundemo/Joel Humlén

Tänker jag på … Malin Persson Giolitos bok Störst av allt, som jag nyss lyssnat på. Tretton och en halv timme hemskheter, spänning och reflektioner.

Ser jag fram emot … Den utrotningshotade fritidsaktiviteten biobesök. Borg står närmast på programmet.

ANDERS MELLDÉN, CHEFREDAKTÖR.

anders@relation.se

L @amellden I andersmellden

4 R EL AT I O N

4-5_Ledaren.indd 4

2017-10-13 08:35


Vi har en helsida i nästa nummer av Relation också. Vill du ha den? Maila oss på kontakt@gistvallholm.se om du vill ha en kostnadsfri annonsyta. Enda kravet är att du anlitar oss för designen.

Designstudion Gistvall Holm i Uppsala skapar grafisk form och illustration som en del av din marknadsföring. Vi tar fram din nästa logotyp, grafiska profil eller kampanj. Vi finns med när det är både in- och utsidan som räknas. www.gistvallholm.se

4-5_Ledaren.indd 5

kontakt@gistvallholm.se

073-384 09 15

2017-10-13 08:35


Relations medarbetare

Sen sist har ... … Johan hamnat på koreansk karaokeklubb, och drog så klart av en Del Shannon-klassiker.

… Johanna spelat golf en tidig söndagsmorgon i september.

… Kristina B varit på bröllop i Älvkarleby och bott på en parkering i husvagnen Bruno.

… Kristina T gett sig in på frihetsdressyr med dotter och häst.

… Therese kört downhill i Järvsö.

Anders Melldén chefredaktör

David Thurfjell retusch

Martin Kelam

Marjo Brask

Hanna Alricson

Therese Sörensson

foto

PR- & kommunikation/ partner- och affärsansvarig

skribent

partner- och affärsansvarig

Kristina Tilvemo skribent

Karin Lindberg

partner- och affärsansvarig Enköping

Johan Åkesson skribent

Camilla Korpas

partner- och affärsansvarig

CHEFREDAKTÖR: Anders Melldén, anders@relation.se. ANSVARIG UTGIVARE:

Eric Lund skribent

produktionsledare foto

Kristina Björkegren

Daniel Hansson

Magnus Axelid

Johanna Lorentzi

Helena Axelid

Affärsutveckling

ekonomi

form

vd

Magnus Axelid, 018-60 44 80, magnus@relation.se

SKRIBENTER: Marjo Brask, Kristina Tilvemo, Johan Åkesson, Eric Lund. FOTOGRAFER: Alex&Martin. GRAFISK FORM: Daniel Hansson, Zellout.

RELATION GES UT AV RELATION AB

Box 1201, 751 42 Uppsala. Tel: 018-60 44 80. info@relation.se www.relation.se

ANNONSFÖRSÄLJNING: Relation AB, tel: 018-60 44 80, Camilla Korpas, tel: 0722-34 44 80, Helena Axelid, tel: 0705-69 44 80, i Therese Sörensson, 0705-82 44 80, info@relation.se TRYCK: RK-tryck, Uppsala. UPPLAGA: 13 000. MILJÖ: Får du för många tidningar? Hör av dig till info@relation.se PRENUMERATION: Vill du prenumerera på Relation? Mejla info@relation.se För icke beställt material ansvaras ej. Tidningen får ej kopieras. Citera oss gärna men ange källan. DISTRIBUTION: Posten. KORT OM RELATION: Ägs och drivs av Magnus Axelid, som grundade tidningen 1999. Distribueras till valda delar av Uppsalas näringsliv och organisationer. Är en oberoende tidskrift och fristående från alla organisationer med koppling till näringsliv, politik och religion. Utkommer med fyra nummer per år.

6 R EL AT I O N

6-7_Medarbetare.indd 6

2017-10-13 08:36


Wonder Women – kvinnor som äger

Klara-Maria Mach, grundare av Wonder Women. Foto: Stewen Quigley.

Förra året tog kommunfullmäktige i Uppsala beslutet att introducera ett näringslivsprotokoll i syfte att tillsammans med näringslivets olika aktörer skapa förutsättningar för 70 000 nya jobb till 2050. Målet är att företagsklimatet i Uppsala kommun ska förbättras genom samordning och samverkan. En del i detta arbete är att göra det lättare för kvinnor att starta företag och synliggöra deras behov och möjligheter. Klara-Maria Mach är den tidigare Uppsalastudenten och företagaren som grundade konferensen Wonder Women. – Jag är en student som stannade kvar och började driva bolag här. Och så upptäckte jag hur fantastiska möjligheter det finns här. Jag kom på idén med en internationell kvinnokonferens. När jag pratade med kommunen så fick jag sådant gehör och de var så intresserade. Syftet med konferensen är att kvinnor ska träffas och boosta massa energi så att de känner att de kan äga järnet ur hösten, säger Klara-Maria. Konferens som katalysator Uppsala kommun är samarbetspartner och ser konferensen som ett viktigt steg i att skapa fler jobb. – Att ta första steget till att starta eget företag är jobbigt för såväl kvinnor som för män, så alla typer av peppevenemang och aktiviteter är oerhört viktiga för att vi ska lyckas nå upp till 70000 nya jobb. Vi är beroende av de små företagen som växer och anställer om vi ska lyckas nå det målet. Det finns många kvinnor som vill ta steget att starta eget och skulle säkerligen lyckas om de

6-7_Medarbetare.indd 7

bara gav sig själva chansen – den katalyserande effekten är jag övertygad om att Wonder Women kan bidra till. Det är därför detta evenemang är så viktigt och att vi nästa år gärna är med och stöttar en uppskalad version, säger Johan Rosén, näringslivsstrateg Uppsala kommun. – Vi har redan börjat planera nästa års konferens där vi kommer erbjuda fler platser, då trycket på årets 50 platser var stort. Så nästa år blir det minst 100 platser, avslöjar Klara-Maria. Fokus på kvinnor Under hösten kommer kommunen även tillsätta en fokusgrupp bestående av både män och kvinnor kring kvinnors företagande. – Fokusgruppen ska lyfta frågor kring vad det är som blockerar kvinnor idag. Vi har även identifierat intressanta nätverk, organisationer, personer och evenemang som vi kan lyfta och stötta, fortsätter Johan. – Från ett företagarperspektiv är man väldigt glad och tacksam över att det finns ett sådant intresse. Jag hade nog inte varit den här eldsjälen om jag i tidigt skede fått ett nej, men det finns alltid tid och intresse från kommunens sida när det gäller denna typ av aktiviteter, avslutar Klara-Maria.

Om du har frågor, kontakta naringsliv@uppsala.se Läs mer om näringslivsprotokollet på www.naringsliv.uppsala.se.

2017-10-13 08:36


Rösta på trygghetshjälte.se från 14/11.

Riktiga hjältar syns i dagsljus. På UKK till exempel. 14 november kan du träffa årets finalister under Uppsala tar ansvar på UKK. Och rösta på din favorit. Vem ska vinna titeln Trygghetshjälte 2017 och 50 000 kr?

TH_RelationNr4_LF_klar.indd 1 8-9_intro_ny.indd 8

2017-10-12 2017-10-13 08:29 08:38


12 08:29

Intro – med Johan Åkesson

Det handlar om värderingar, inte Miley Cyrus

V

arje generation har sin grej. Millennials har flera. Men tron på ett helvetesgap mellan deras verklighet och andras är en ren tankevurpa. Första gången jag hörde någon resonera kring millennialgenerationen trodde jag att personen i fråga hade blandat ihop begreppet med millenniebuggen. Eller åtminstone någon av Matrix-filmerna. Framförallt hade personen, som så många andra, missat att en generation är just det – en hel generation. Svår att generalisera, med andra ord. Men samtidigt, ganska lätt att generalisera. Vi tar det från början. Ett exakt födelsespann för denna mytomspunna generation finns inte, men brukar beröra personer födda under tidigt 1980-tal och fram till millennieskiftet. Det innefattar cirka 2,5 miljoner invånare i Sverige. Alltså ingen liten nischad grupp av Miley Cyrus-fans. Har det nu gått så långt att du inte längre förstår dig på dina yngre medarbetare, eller ännu värre – dina kunder – så är det hög tid att anpassa sig till den nya normen. Anpassningen kräver inga särskilda kvantfysiska kunskaper eller ens bemästrande av hjärnkirurgi. Endast en ansträngning förväntas: att hänga med. Jag köper att tiden, som må vara relativ, ändå rent objektivt kan konstateras ticka på i allt snabbare takt. Det är svårt att hänga med. Så låt mig lista tre typiska drag för millennials som får representera det fundament som en ny konsumtionslogik vilar på – och kanske kan förenkla din fortsatta interaktion med en fjärdedel av befolkningen.

V

ärderingar. Det första, och största, vi alla behöver veta är att detta är en värderingsstyrd generation. Något som innebär att ditt företag inte har något att hämta om er affärsidé inte utgår från en mission, en

större drivkraft än krängande av produkter och tjänster. Ett synsätt som också innebär att du kan ta mer betalt så länge det du säljer är på riktigt och besitter fler mervärden än de som tidigare generationer har förväntat sig. Med andra ord, bemöt inte millennialkonsumenten med en enkel pris- och produktaxel, fokusera istället på unika mervärden och claims som representerar ditt företags eller varumärkes mission och vision.

U

pplevelser. Vi har att göra med en äventyrslysten generation, beredd att ta bussen till andra sidan stan för att testa en specifik taco som synts på Instagram, och som ser varenda novembergrå affärsresa till

3x Åkesson TV James Franco spelar två olika karaktärer (tvillingar) och Maggie Gyllenhaal axlar en lysande roll i en serie som utspelar sig på ett smutsigt Manhattan under 1970-talet. The Deuce är långsam men fängslande. Med skaparna till The Wire vid rodret kunde det i och för sig aldrig gå fel. Musik Lykke Lis supergrupp med namnet ”liv” kan mycket väl stå bakom årets starkaste ballad Hurts to liv. Fler låtar har släppts under året och jag kollar dagligen om några turnédatum har utannonserats. Pryl Jag avskyr att köpa prylar. Gör det nästan aldrig. Men mina nya OD-11-högtalare från Teenage Engineering ger nya dimensioner till ovanstående två tips. De råkar också vara något så sällsynt som snygga.

Linköping som en spännande möjlighet att uppleva något nytt. Det är generationen som har drivit fram den rådande upplevelseekonomin där traditionell retail har börjat tvingas tänka om. När en representant från millennialgenerationen bestämmer sig för att starta ett företag som säljer madrasser så uttalas aldrig detta erbjudande – företaget säljer sömnupplevelser. Ställ dig frågan: är mitt erbjudande en produkt eller en upplevelse?

S

ociala val. Inte bara medierna har blivit sociala, hela konsumtionsbeteendet för millennials tar avstamp i gruppen. Upplevelser och transaktioner delas, recenseras, rekommenderas. Möjliga val diskuteras i förväg och avhandlas i efterhand. Den sociala generationen är också ”community”-driven, ser varje problem som något vi alla kan lösa tillsammans. Vilket också innebär att gränsen mellan företag och konsument suddas ut, samarbeten och co-creation går före vi och dem. Om du tror att ditt företag är en ö – var beredd på anlagda broar från alla håll. Om jag nu ska referera till Keanu Reeves-filmer (ett typiskt borderlinebeteende hos en person som ligger och skaver på gränsen mellan att tillhöra generation X och millennials), är generationsinsikterna mer Speed-banala än Matrix-krångliga. Hänger du med?

Johan Åkesson, trendanalytiker på Sprillo R EL AT I O N 9

8-9_intro_ny.indd 9

2017-10-13 08:38


Tema: Hur f-n tänker de? – Profilen

Emma Frans räds inte att ta striden.

10 R EL AT I O N

10-17_profilen.indd 10

2017-10-13 08:41


Tema: Hur f-n tänker de? – Profilen

Vetenskapsaktivisten Emma Frans:

Forskaren som tog bloggvägen I en traditionstyngd forskarvärld har hon skapat en ny arena för vetenskapen. Tagit rollen som moderator i en värld där larmrapporter och myter avlöser varandra. Relation har träffat Emma Frans, som via sociala medier blivit forskare i allmänhetens tjänst. Text: Kristina Tilvemo. Foto: Alex&Martin

R EL AT I O N 11

10-17_profilen.indd 11

2017-10-13 08:41


D Tema: Hur f-n tänker de? – Profilen

de lura i oss nu igen”. Egentligen började det efter Brexit och Trump, det gav mig idén till boken. Alla skämtade om hur löjligt det vore om Trump blev president eller England lämnade EU, och sedan blev det sant. Jag minns att jag tänkte: Vad är det som händer? Det finns en så utbredd kunskapsrelativism, faktaresistens och fake news-propaganda i samhället att det är hög tid att vi utrustar oss med ett kritiskt och vetenskapligt förhållningssätt. Problemet i dag är det stora informationsflödet där vi kan hitta precis de uppgifter som visar det som bekräftar det vi tror – människans brister får fritt spelrum. Kan man säga att du för en kamp mot allmän fördumning? – Absolut. Jag tycker det saknades en saklig röst i den offentliga debatten. Det har hänt mycket inom vetenskapskommunikation, men ofta lyfter man fram slagkraftiga rubriker där det finns en övertro på resultatet. Resultat som kanske innehåller felaktigheter på grund av slumpen eller dåligt utförd forskning. Utmaningen för mig är att framhäva vad som är bra, men samtidigt att vara mer källkritisk i debatten. Ta en sådan sak som höjoch sänkbara bord. ”Att sitta är det nya röka”, det har vi hört länge. Nu kommer nya larmrapporter om att det är livsfarligt att stå och jobba. När det i själva verket är dina gener och dina socioekonomiska förutsättningar som har störst betydelse för din livslängd.

en som väljer att börja avfärda folkliga hälsomyter på Twitter riskerar att dra på sig forskarkollegornas missnöje, men Emma Frans konto är trots detta mycket stort – effekten av när någon med lika delar humor och värme berättar sanningen om felaktiga forskningresultat, och kända opinionsbildare får nys om det. På några få år har Emma Frans bloggande öppnat dörrar och vädrat frisk luft i vetenskapen, med en karriär som inte bygger på att säga det folk vill höra, utan det folk behöver höra. Med humor, rappa inlägg och statements om jämställdhet och antirasism har hon tagit rollen som en vetenskapens folkbildare. Blivit akademiens motsvarighet till inrikespolitiska kommentatorn Mats Knutsson. Jag träffar henne en septemberonsdag på ett kaffehus i Uppsala. Några dagar tidigare har hon rett ut begreppen kring kvällspressens storsäljare, ”att sitta är det nya röka”, och inom kort släpps hennes bok Larmrapporten: Att skilja vetenskap från trams, där Emma uppmanar läsaren att börja använda ett källkritiskt förhållningssätt. Hon sitter uppkrupen i en nisch med datorn uppslagen, bohemian chic med jeans, sneakers och svart volangtröja. Hon har druckit kaffe och ätit räksmörgås. Jag beställer en chailatte. Berätta om boken. – Avstampet, min take, är att varje dag är första april. Att vi, varje gång vi öppnar en tidning eller Facebook, tänker ”Vad vill

V

i backar lite, till allra första början. Hur var du som barn? – Jag var glad och aktiv men lite av en antikonformist. För mig var det viktigt att få vara mig själv och jag passade inte riktigt in i klassen eller tjejgänget. Jag var duktig men på ett eget sätt, inte den söta flickan i klänning. Jag hängde mer med min storebror och spelade in skräckfilmer med video, där jag spottade blod i form av ketchup. Några lärarinnor tyckte att jag var slarvig och obegåvad, och som tjej fick jag extralektioner för att träna renskrivning. Ändå fanns det killar som skrev fulare, men de behövde inte. Och som tolvåring ville de ge mig hormonbehandling för att jag inte skulle bli en och åttio lång! (Emma Frans är i dag 1,78 och stolt, reds anm). Att inte anpassa sig kan vara jobbigt, men i dag har det blivit lite av min styrka att vara bekväm i två världar. Jag är akademiker, och samtidigt medverkar jag i Filip & Fredriks Breaking News. Det som är intressant med mig är att jag har båda sidor. Intresset för hälsa och kroppen har alltid funnits, tillsammans med en släng av hypokondri. Och med föräldrar som båda var psykologer ville Emma Frans läsa något som inte var så flummigt. Hon förklarar det med att det var ett sätt att göra revolt, att hon ville ha en riktig utbildning med kunskap som gick att ta på och tydliga samband. Dessutom gillade hon matte.

Emma Frans – år för år 1981: Föds i Svartbäcken.

Tidigt 1990-tal: Spelar in skräckfilmer med storebror.

2005: Tar examen på biomedicinprogrammet.

2007: Anställs på KI.

2008: Börjar jobba på Registerdata.

2008: Hamnar i media när hennes första forskningsstudie publiceras och uppmärksammas i Sverige och utomlands (till och med i NY Times).

12 R EL AT I O N

10-17_profilen.indd 12

2017-10-13 08:41


Tema: Hur f-n tänker de? – Profilen

”Fick en forskartjänst på Karolinska institutet, skaffade barn, skrev på sin avhandling och startade en blogg där hon träffsäkert och humoristiskt rannsakade vetenskap och folkmyter.”

R EL AT I O N 13

10-17_profilen.indd 13

2017-10-13 08:41


Tema: Hur f-n tänker de? – Profilen

Emma började plugga biomedicin, tog en medicine magisterexamen fast utan praktik och patientpedagogik. Många av hennes kursare hamnade på jobb inom läkemedelsindustrin, men hon gick sin egen väg och började forska. Fick en forskartjänst på Karolinska institutet, skaffade barn, skrev på sin avhandling och startade en blogg där hon träffsäkert och humoristiskt rannsakade vetenskap och folkmyter. Efter något år öppnade hon Twitterkonto och kunde länka vidare, med allt fler följare. Men det var när kontogiganter som Jonas Gardell, Özz Nûjen och Soran Ismail tipsade om henne som det rasslade till på allvar. – Det blev nästan för mycket, en ketchup­ effekt. Men det behövs en moderator inom vetenskapen som kan ta ett steg åt sidan och förklara vad som förmodligen är sant och inte. Det finns så många tyckare som är fel ute. Nu gör jag Vetenskapskollen i Svenska Dagbladet, reder ut myter som; kaffe kopplat till livslängd, sitta är det nya röka, eller att idrottare presterar bättre om de låter bli sex före tävling. Muhammed Ali till exempel lär ha avstått i upp till sex veckor före sina matcher. Och det är kul med myter, de här oproblematiska. Jag blandar högt och lågt vilket gör att jag når fler målgrupper. Vilken är din egen favoritmyt? – Favorit vet jag inte, men det som gör mig mest irriterad är att mässlingsvaccin skulle leda till autism. Det finns en stark vaccinationsrädsla i samhället. Att fotbollsspelare

spelar match i turkalsonger eller avstår sex kan väl vara harmlöst, det är på sin höjd någon spelarhustru som blir lidande. Men att en sjukdom som i det närmaste varit utrotad blossar upp och får fäste tack vare okunskap är frustrerande. Du berättade att utbrotten av Sars 2003 gjort starkt intryck på dig under studietiden. När Smittskyddsenheten fick utrymme i media, och man för första gången började förstå bieffekten av ett globalt perspektiv. – Så småningom lyckades epidemiologer pinpointa utbrotten och tygla smittspridningen, men mycket kunde ske tack vare Kinas hårda medborgarkontroll. Man måste inse att det finns en del offer på vägen. Vissa tror att allt inom forskning är gott, men det måste finnas balans mellan etik och forskning. Ta en sådan sak som Vipeholmsexperimenten, där intagna mentalpatienter under 1950-talet varje dag fick äta stora mängder seg kola för att ge underlag till studier av karies och tandhälsa. Det var den tidens värderingar. Och så har vi Paolo Macchiarini. – Ja. Forskarvärldens dilemma är att vi har ett system där vi ska tävla och söker bidrag. Det ligger i forskningskulturen att slå sig för bröstet. Ett stuprörstänk där man framhäver sig själv. Men det är ungefär som att säga ”Jag tycker att mitt barn är sötare än andras”. Och kvällspressen lyfter fram slagkraftiga rubriker för att sälja. Det gäller inte bara larmrapporter, det finns många tyckare.

”I dag har Emma tre gånger så många följare som Karolinska institutet – 44 000 – och möts ofta av respekt från kollegor och professorer.”

2009: Första barnet föds.

2011: Får sitt andra barn.

2009–2013: ”Downshiftar” under småbarnsåren.

2013: Doktorerar med avhandlingen High Paternal Age and Risk of Psychiatric Disorders in Offspring.

2013: Börjar blogga.

2013: Öppnar Twitterkonto.

2015: Får sitt genombrott när antalet följare exploderar.

14 R EL AT I O N

10-17_profilen.indd 14

2017-10-13 08:41


10

Tema: Hur f-n tänker de? – Profilen

S

om forskare på sociala medier sticker hon ut i en värld som annars mest är känd för den gängse bilden av att vara stelbent och traditionstyngd. Ändå har hon fått ganska många positiva reaktioner från kollegor. Emma Frans förklarar att det hon gör tar tid, vilket innebär att hon inte kan lägga samma tid på att skaffa sig meriter som sina kollegor. Hon tar ställning mot olika former av diskriminering och är glad om hon inspirerar fler kvinnor att ta plats. Dessutom är hon frispråkig och använder humor, vilket inte alltid anses seriöst. ”När forskare visar att män är smartare än kvinnor: Måste vara biologiskt.” ”När de visar det motsatta: Måste vara fel på skolsystemet.” … som hon sammanfattar insikten på Twitter. Här finns också rappa kommentarer till politiker, brottsstatistik, och själva mantrat under otaliga forskarrubriker, som: “Taking LSD for breakfast can make you better at your job, scientist claims.” Kommentar: – Vad jobbar du med? – Jag är forskare! – Shit vad coolt. Gjort några revolutionerande upptäckter? – OM jag har!

E

mma Frans är blixtsnabb med språket, träffsäker och rolig. När vi samtalar lyser engagemanget fram, ofta med stråk av humor i den vakna blicken. Det slår mig att hon är lika ledigt självsäker som de gånger jag sett henne i TV-soffor och intervjuer. Vilket är bra, för det är en sympatisk bild som framträder. När hon en gång föreläste för en samling professorer, med humor om vetenskap, var hon jättenervös. Men det har gått bra med hennes vetenskapskommunikation och folk märker att det funkar. I dag har Emma tre gånger så många följare som Karolinska institutet – 44 000 – och möts ofta av respekt från kollegor och professorer. Det händer också att folk eller institutioner vet att de borde gå ut och berätta om sin forskning, men inte vill göra det själva. Då blir hon inbjuden. Hur bemöter du kritik? – Vanliga troll ignorerar jag, däremot är det svårare med kritik från en kollega. Jag tar åt mig ganska mycket och försöker tänka efter. Självklart är det roligare att vara som man vill, det kunde jag i början, men jag vill inte vara elak och som opinionsbildare har det blivit viktigare att skärpa till sig. Jag får komma ihåg att jag har gått från underdog till topdog, och med makt kommer mer ansvar. Det skulle kännas väldigt ocharmigt att sparka neråt. Som Alvedonreklamen på 1990-talet. När man är stor måste man vara snäll. – Eller som Bamse. När man är stark måste man vara snäll. Det är samma sak med Pippi Långstrump tror jag.

2016: Börjar skriva Vetenskapskollen i SvD.

snabba

Hämtar energi – På promenader med något bra i lurarna. En ledig dag – Hänger med familjen, lagar god mat, tramsar på Twitter. Lyssnar eller läser – Lyssnar mycket på böcker och poddar så att jag kan göra annat samtidigt. Fråga Lund eller debatt mellan Trump och Clinton – Mina barn ockuperar TV:n tills de lagt sig. Då brukar jag kolla på Aktuellt och om jag orkar vara uppe till 22 ser jag Breaking News med Filip & Fredrik. Fredagsmys hos familjen Frans – Beror på hur trötta vi är. Ibland lagar jag en fantastisk middag, ibland äter vi friddag (frukostmat till middag). Avslutas ofta med att vi kryper upp i soffan, äter chips och kollar på en film. Skrattar högt av – Mina egna skämt. Mest förvånad över med ditt vuxna liv – Att personer som inte känner mig tycker att jag är rolig och intressant. Alternativ karriärväg – Romanförfattare kanske, tror dock att jag saknar talang. Bästa botemedlet mot förkylning? – Immunförsvaret! Sitta eller stå – Gå och ligga!

2017 Släpper boken Larmrapporten – att skilja vetenskap från trams.

R EL AT I O N 15

10-17_profilen.indd 15

2017-10-13 08:41


Tema: Hur f-n tänker de? – Profilen

”Jag får komma ihåg att jag har gått från underdog till topdog, och med makt kommer mer ansvar.”

Emma Frans Ålder: 35 år. Bor: Uppsala. Familj: Gift med Hans 39 år, har tillsammans barnen Klara 8 år och Valter, snart 6 år. Gör: Doktor i medicinsk epidemiologi, forskare vid Karolinska Institutet, vetenskapsskribent för Svenska Dagbladet. Tre ord om sig själv: Vetgirig, självironisk, överstimulerad. Senast lästa bok: Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall.

16 R EL AT I O N

10-17_profilen.indd 16

2017-10-13 08:41


Aktieägaravtal på svenska, mandarin eller i C++? Morgondagens affärer kommer att göras i en annan värld än idag. Med framtidssäkrad juridik kan vi alltid ligga steget före. Läs mer på lindahl.se

10-17_profilen.indd 17

2017-10-13 08:41


Hållbarhet är inte så luddigt som det låter, det handlar om att bry sig om konsekvenserna av våra val och handlingar. Träffa oss på Uppsala tar ansvar på UKK den 14 november och prata om vad som faktiskt görs för att vi ska leva gott i ett hållbart samhälle.

Region Uppsala är stolt huvudpartner till Uppsala tar ansvar

17-0470 SUppsala tar ansvar_Relation.indd 1 18-25_Rundabords.indd 10

Välko och s mmen in nurra flaska n! 2017-10-12 16:53 2017-10-13 09:15


2 16:53

Tema: Hur f-n tänker de? Tack till bra intervjuplats hos Svenssons krogar, Stationen.

HUR

FAN TÄNKER DE? Välkommen till en lunch där vi snackar jobb och karriär med arbetsmarknadens nya generation. ”När jag söker jobb är det viktigaste vad företaget kan erbjuda mig.” Text: Anders Melldén. Foto: Alex&Martin

R EL AT I O N 19

18-25_Rundabords.indd 11

2017-10-13 09:15


V Tema: Hur f-n tänker de?

i sitter vid ett runt bord på restaurangen. Agnes, Anna, Fredrik och jag har precis svarat på frågan om vad som är det viktigaste när vi söker jobb. Första alternativet: Att mina erfarenheter stämmer överens med företagets efterfrågade, är det bara jag som kryssat för. Fredrik Olofsson kryssade för alternativ 3: Vad företaget kan erbjuda mig i fråga om utbildningar, kurser, hälsa och försäkringar, och motiverar det med: – När jag söker jobb är det viktigaste vad företaget kan erbjuda mig, vilka möjligheter som finns och vad har jag att sträva mot. Det andra kan man växa in i under tiden man arbetar, menar han. Agnes Jelk är inne på samma linje, medan Anna Jansson väljer alternativ 2: Företagets status. – Jag definieras av min arbetsplats. Därför är det viktigt att jag känner mig stolt över den. När man talar om generationsklyftor i arbetslivet kan man alltid tala om de yngre och de äldre, där åldern, oavsett när man är född, kommer att påverka hur man ser på jobb och karriär, förändringsarbete och motivation. Men kanske finns det också en skillnad i vilken tidsera man vuxit upp i, hur ens föräldrar, skola och andra i ens närhet fostrat en? Ja hur f-n tänker egentligen de unga som nu ska ta över stora delar av arbetsmarknaden? I miniformat ville vi ta upp detta till diskussion genom ett antal frågeställningar över en höstlunch på restaurang Stationen i centrala Uppsala.

V

arför tyckte jag, född 1970, att vad jag har att erbjuda en potentiell arbetsgivare är det viktigaste? Och varför tyckte Agnes, född 1995, och Fredrik, född 1992, det motsatta: att det viktigaste är vad arbetsgivaren kan erbjuda dem?

Och Anna, född 1984, verkar hamna någonstans mittemellan: – Jag ser en yngre generation agera på ett sätt som inte ligger för mig. Jag vill vara ambitiös och har det mina föräldrar sagt till mig i bakhuvudet: Samtidigt som jag är fostrad i att mina möjligheter är obegränsade har jag också fått lära mig att jag måste välja – jag kan inte göra allt samtidigt. Hur fick ni ert allra första jobb? Agnes: Det var i en skolkafeteria, jag fick jobbet genom en klasskompis mamma. Halva klassen jobbade där …

Fredrik: Genom en kusin fick jag extrajobb som broöppnare för tre olika broar runt Enköping och Strängnäs. Anna: Jag var jordgubbsförsäljare när jag var 14. Ringde på en liten annons i UNT och fick bokstavligen sitta i en jordgubbe och sälja Ulvagubbar. Själv svarade jag också på en annons, och fick jobb som servitör när jag var 16. Fredrik och Agnes, har ni gjort det någon gång, svarat på en annons eller fått jobb via exempelvis Arbetsförmedlingen? Agnes: Ja, mitt nuvarande jobb fick jag faktiskt via Arbetsförmedlingen. Fredrik: Nej, inga tidningsannonser

16 RREL 20 ELAT ATI IOONN

18-25_Rundabords.indd 12

2017-10-13 09:15


Tema: Hur f-n tänker de?

Agnes Jelk Född: 1995. Bor: Slavsta, Uppsala. Flyttade hit för 1,5 år sedan från Stockholm. Familj: Yngst i familjen som bor utspritt i landet. Jobb: Nytänkare på Biyond som hjälper små- och mellanstora företag att snabbare ta till sig ny teknik, smartare utnyttja sociala medier samt genomföra innovationssprång i verksamheten, bland annat med hjälp av nytänkande ungdomar. Om 5 år: Har absolut ingen aning, men säkert något kul!

eller liknande. Jag har aktivt letat upp intressanta företag och sökt jobb via deras sajter. När ni skulle börja på gymnasiet – stod då jobb och karriär i fokus inför valet? Anna: Nja, jag valde en bred utbildning med journalistikinriktning för jag trodde att det var vad jag ville bli. Det bästa med det var väl att jag snabbt insåg att det inte passade mig. Agnes: Nej, det var snarare baserat på dåvarande intresse – musik. Så jag läste en estetisk utbildning som inte var så bred.

Mina föräldrar var tveksamma, men jag var skoltrött och valde något som trots allt gjorde att jag ville gå till skolan. Fredrik: Jag hade mina aningar och föll ganska snabbt in på rätt bana. Jag gillar att plugga och har fortsatt på den inslagna vägen. Min utbildning då var helt kopplad till vad jag gör idag. Var ser du ditt framtidsjobb: i Uppsala, Sverige eller Världen? Anna: Sverige. Världen ser jag som ett stopp på vägen – senior blir jag i Sverige. Fredrik: Världen. Ja, någon gång vill jag ut i världen.

”Jag vill testa allt samtidigt, men händer det inte så händer det inte – det är ingen stress i det.” AGNES JELK

R EL AT I O N 21

18-25_Rundabords.indd 13

2017-10-13 09:15


Tema: Hur f-n tänker de?

se att man kan behöva andra arbetsuppgifter. Men är inte risken stor att företagens långsiktighetstänk och visioner utarmas när alla stannar allt kortare tid? Fredrik: Jo, kanske. Ur företagets synvinkel är det kanske inte alltid är så bra då det tar sin tid att förankra en idé eller komma in i en roll, men ur personlig synvinkel förstår jag att man söker nya utmaningar om man känner att man nått sin potential i en roll redan efter tre år. Du kommer inte överens med chefen. Vad gör du? Fredrik: En svår fråga, men är det allvarligt går det inte att låtsas som ingenting. Jag skulle byta arbetsplats. Agnes: Samma här, även om jag är medveten om att det inte är så lätt att bara byta jobb. Anna: Jag skulle bita ihop till en början, men sedan söka mig bort.

Fredrik Olofsson Född: 1992. Bor: Enköping. Familj: Yngst i familjen som bor i Enköping. Jobb: Revisor på KPMG. Om 5 år: Fortfarande revisor, kanske utomlands.

”Ur personlig synvinkel förstår jag att man söker nya utmaningar om man känner att man nått sin potential i en roll redan efter tre år.” FREDRIK OLOFSSON

Agnes: Världen. Jag trivs jättebra där jag jobbar nu, men skulle gärna ut i världen. Hur länge är man kvar på en arbetsplats: Två år, fem år, tio år eller till pension? Anna: När jag sökt jobb är nog två år ärligt talat vad jag ser framför mig. Trivs jag blir det förstås längre, men att jobba på samma ställe till pension är ju som att bo kvar hemma hos föräldrarna tills man dör. Agnes: Fem år. Jag vill hinna göra allt, och det går inte om jag är kvar längre. Fredrik: Fem år. Två är väl kort, det skulle resultera i 20 jobb och det är lite mycket. Idag tror jag att arbetsgivaren är glad om man är kvar i fem år. Anna: Ja, efter fem år ska arbetsgivaren

Varför jobbar du? För att det är roligt, för att kunna försörja dig eller för samhällets bästa? Fredrik och Anna väljer första alterna­ tivet, Agnes väljer det andra. Anna: Jag skulle inte vilja vara utan mitt jobb. Skulle sysselsätta mig med något liknande om jag så var ekonomiskt oberoende. Fredrik: Ja, ärligt talat är det det viktigaste. Sen är det ju också för att kunna försörja sig. Agnes: Jag har tidigare haft jobb enbart för att försörja mig, men är det samtidigt roligt på jobbet är det ju en fördel. Jag arbetar också framförallt för att det roligt. Är vi inte själviska nu? Borde vi inte arbeta för samhällets bästa? För att kunna bygga välfärden – sjukvård, skola, äldrevård … Alla måste väl dra sitt strå till stacken? Och apropå själviskhet: Hur viktigt är det personliga varumärket på exempelvis sociala medier i karriärsammanhang? Fredrik: Det är betydelsefullt med ett stort nätverk i karriärsammanhang, där tror jag ens personliga varumärke på sociala medier är viktigt – och något som framgent kommer bli än viktigare. Jag själv är ganska inaktiv på sociala medier, sett till min ålder, vilket kan låta motsägelsefullt. Samtidigt skyltar många alldeles för mycket med allt. Det gäller att hitta en balans. Agnes: Absolut! Jag ser grejer på

22 R EL AT I O N

18-25_Rundabords.indd 14

2017-10-13 09:15


Tema: Hur f-n tänker de?

Facebook som gör att jag tänker: ”Du tänkte alltså inte söka ett jobb i hela ditt liv?” Jag har mer förståelse för sådant bland mina jämngamla. Borde inte er generation vara mer slipad? Agnes: Jo, jag är själv väldigt aktiv men selektiv. Men många vill att alla ska se … Anna: Bekräftelsebehovet tar över. Fredrik: Det är som en drog. Anna: Det finns dock en stark med vetenhet om att potentiella arbetsgivare kollar ens sociala medier. Därför måste man ha en strategi. Jag följer med, men publicerar inte själv – jag skulle inte känna mig bekväm i att ta det utrymmet i människors liv. Agnes: Jag som sysslar med musik använder sociala medier till att marknadsföra mig själv. Vilket för oss in på nästa ämne: När jag var ung minns jag att folk upprördes över

”Att jobba på samma ställe till pension är ju som att bo kvar hemma hos föräldrarna tills man dör.”

människor som ofta bytte bransch eller jobbade med olika saker samtidigt. Idag är det vardagsmat. Men känner ni någon stress eller press över att behöva vara överallt? Agnes: Nej. Jag vill göra allt – älskar att vara kreativ. Jag trivs så bra på jobbet men min passion är musik, film och foto. Jag vill testa allt samtidigt, men händer det inte så händer det inte – det är ingen stress i det. A nna: Jag ser mer en lång tidslinje framför mig där jag hinner testa annat. Jag puttar drömmarna framåt, gör inget av dem parallellt. Jag är så nöjd med vad jag gör – min dröm är att bli världens, nej Sveriges bästa copywriter … … ändrar sig Anna i en typisk (?) 80-­­talist­manöver. Där jag som 70-talist vackert fick pyssla med mina drömmar på fritiden tar 90-talisten och gör drömmarna till

inkomstbringande verklighet om och om igen, medan 80-talisten hamnar där mittemellan, med drömmarna gnagande i bakhuvudet. Grovt generaliserande såklart, men ändå – Jante verkar trots allt ha blivit svagare med åren. – När valmöjligheterna är obegränsade är det läskigaste i världen att välja, sa Anna i början av samtalet. Kanske är det där vi hittar pudelns kärna och det som skiljer oss åt. Den nya generationen har lärt sig att man inte ens måste välja. Vill man något – testa! Funkar det inte, eller passar det inte ens arbetsgivare, så går det att byta. Om tankesättet är positivt eller negativt kan bara framtiden utvisa, men det är samtidigt något alla arbetsgivare, chefer och medarbetare måste tugga i sig och förhålla sig till. För en sak är säker – snart kommer en ny generation, och sedan en till, och en till …

Anna Jansson Född: 1984. Bor: Luthagen. Familj: Sambo, äldst i familjen som bor i Uppsala. Jobb: Copywriter på reklambyrån Zellout. Om 5 år: Senior copywriter. Har gått vidare framåt själv eller med företaget.

ANNA JANSSON

R EL AT I O N 23

18-25_Rundabords.indd 15

2017-10-13 09:15


Tema: Hur f-n tänker de?

I

Hur f-n tänker du? Testa dig själv med några av frågorna från intervjun. Endast ett alternativ får väljas. A.

Du ser ditt framtidsjobb i

D.

Jag jobbar för …

1. Uppsala 2. Sverige 3. Världen

B.

Hur länge är man kvar på en arbetsplats?

1. … att det är roligt. 2. … att kunna försörja mig. 3. … samhällets bästa – alla måste dra sitt strå till stacken.

1. 2 år 2. 5 år 3. 10 år 4. Till pension

C.

När jag söker jobb är det viktigaste:

1. Att mina erfarenheter stämmer med företagets efterfrågade. 2. Företagets status. 3. Vad företaget kan erbjuda mig, i fråga om utbildningar, kurser, hälsa, försäkringar.

Facit: Du tänker som en … Fråga A. 1: … 70-talist eller äldre. 2: … 80-talist. 3: … 90-talist. Fråga B. 1: … 00-talist. 2: … 80- eller 90-talist. 3: 70-talist. 4: …mycket gammal människa. Fråga C. 1: … 70-talist eller äldre. 2: … 80-talist. 3: … 90-talist. Fråga D. 1: … 50–00-talist. 2: … ärlig människa. 3: … extremt gammal människa.

T S Ö 0 in w

24 R EL AT I O N

18-25_Rundabords.indd 16

2017-10-13 09:15


Boka tid!

För en kostnadsfri konsultation: info@bygginrede.se 018 -13 90 30

Invig ditt nya kök med Bygginrede- burgare! FYRA PORTIONER

• ca 600 g högrevsfärs • 250 g baconstrimlor • salt och peppar med • Stek baconen och blanda iktigt färsen. Forma smeten förs och till burgare. Krydda med salt peppar på båda sidorna. • Grilla eller stek på grillen 4 minuter på varje sida.

ca

Från första mötet till sista skruven Hos oss hittar du det mesta inom byggnadssnickerier, och gör du inte det så specialtillverkar vi efter dina önskemål. Här hjälper vi dig att lösa problem och erbjuder en yrkesskicklig personal med stor materialkunskap. Tveka inte att kontakta oss, vi är med dig från idé till färdigt resultat! Hemma eller på jobbet? Förutom kök erbjuder vi allt från fönster och dörrar, till golv och inredning – En helhetslösning för dig. Ring och boka en tid med oss, ta en titt på vår utställning så hjälper vi dig sätta dina planer i verk. Vi vänder oss inte bara till företag utan även till dig som privatperson!

TEAM BYGGINREDE Stångjärnsgatan 8, Uppsala Öppet vardagar 07.00 - 16.00 018 -13 90 30 info@bygginrede.se www.bygginrede.se

18-25_Rundabords.indd 17

2017-10-13 09:15


Tema: Hur f-n tänker de? – Inkörsporten till arbetslivet

INKÖRSPOR T till ARBETSLI V 26 R EL AT I O N

26-29_McDonalds2.indd 10

2017-10-13 08:46


Tema: Hur f-n tänker de? – Inkörsporten till arbetslivet

McDonalds är inkörsporten till arbetslivet för massor av ungdomar. Här är inte CV:t alltid det viktigaste, och här testas nya sätt att göra ”anställningsintervjuer”. En som har full koll på detta är Irfan Ahmad som är driftchef för 26 restauranger, bland annat i Uppsala. Text: Eric Lund. Foto: Alex&Martin

O

R TEN I VET

m man vill ta tempen på hur det står till med svensk ungdom i arbetslivet är McDonalds en bra termometer. – Vi tar emot de yngsta personerna på arbetsmarknaden, fostrar dem och hjälper dem att hitta in i arbetslivet, säger Irfan Ahmad. Han är driftchef för ett av de bolag som driver McDonaldsrestauranger på franchisebasis i Sverige. Totalt ingår 26 restauranger i det här företaget, varav 20 i Sverige och resten i Norge. Vi träffas på McDonalds vid Fyrislund i Uppsala, som byggdes ut och renoverades för ett år sedan. Inredningen är ett de av drygt tio koncept som McDonalds erbjuder restaurangägarna och kallas Spirit of Family. I Sverige är Fyrislund ensamt om konceptet – här finns bland annat bord med fasta spelskärmar och runda bord som det kan projiceras hologram på. Men innanför entrén står en annan manick, som inte ingår i konceptet. Den kallas ”jobboxen” och där kan den som vill söka anställning göra en kort videointervju. – Tidigare arrangerade vi rekryteringsdagar, säger Irfan Ahmad. Vi hyrde in oss på ett hotell och var 20 personer som under en dag träffade 500 sökande. Vi ville ge alla en chans, men nu har vi hittat ett nytt och effektivare sätt att göra samma sak. Ett traditionellt cv är enligt Irfan Ahmad inte så användbart för ungdomar, även om uppräknade idrottsengagemang eller hobbies kan vara av värde. Mer avgörande är personlighet och förhållningssätt, vilket framträder i en video. McDonalds rekryterare ställer fyra–fem frågor som inte kan besvaras med ja eller nej. Oftast sker intervjun på distans. – För ungdomarna verkar det helt odramatiskt, de är så vana vid att filma sig själva med sina telefoner. En tjej som spelat in sig själv såg vi att hon satt på ett tåg. En annan hade inte klivit ur sängen, helt obekymrat borstade hon tänderna medan hon berättade om sig själv, berättar Irfan Ahmad och skrattar. Efter videointervjun väljs de intressanta kandidaterna ut och urvalet har blivit mer träffsäkert sedan systemet infördes. – Nio av tio som vi kallar till riktig intervju har vi anställt, säger Irfan Ahmad. R EL AT I O N 27

26-29_McDonalds2.indd 11

2017-10-13 08:46


Tema: Hur f-n tänker de? – Inkörsporten till arbetslivet

McDonalds i siffror 12 000 anställda har McDonalds i Sverige. 60 000 jobbansökningar tas emot för att anställa 3 000 nya medarbetare varje år.

”När de redan vid intervjun frågar efter utvecklings­ möjligheter ser vi det såklart positivt, men det är fler idag än för 20 år sedan som behöver fostras in i arbetslivet.”

M

en att hitta personal är inte så enkelt. I Uppsala är det alltid många sökande till varje tjänst, på mindre orter som Ludvika, Mora eller till och med Sälen är det betydligt svårare. Och Irfan Ahmad, som själv arbetat 25 år inom McDonalds, menar att ungdomar generellt är mer kräsna i dag än tidigare. – När de redan vid intervjun frågar efter utvecklingsmöjligheter ser vi det så klart positivt, men det är fler i dag än för 20 år sedan som behöver fostras in i arbetslivet. Det funkar inte att sjukskriva sig en timme innan arbetspasset börjar, vi kan inte til�låta dem att ha mobilen i bakfickan under arbetspassen, man kan inte stanna hemma bara för att man är lite trött. Irfan ser utvecklingen som mer komplex och krävande för arbetsgivarna idag mot förr. Men samtidigt har McDonalds varken problem med att styra upp det som kanske blivit tokigt, eller att deras medarbetare rekryteras vidare. – Det bästa jag vet är när en ung person som för bara några år sedan var deltidsanställd har vuxit och kunnat axla rollen som restaurangchef, det gör mig tårögd, säger Irfan Ahmad. Just detta gör McDonalds smått unika på arbetsmarknaden – att i sammanhanget väldigt unga personer inte bara kan få ett arbete, utan en tjänst med stort ansvar för både personal och ekonomi. – Det gör att vår personal blir väldigt attraktiv för andra arbetsgivare. Vi vill så

klart gärna behålla duktiga medarbetare, men vi ser det främst ur individens perspektiv och gläds åt att den får chansen till ytterligare utveckling hos andra företag. Erfarenheten visar att nio av tio arbetsgivare uppskattar personal som kommer från oss. Hur är det då i grannlandet Norge, där Irfan Ahmad alltså har ansvar för sex restauranger? – Där är det ännu svårare. Norska ungdomar är ännu mer kräsna, ställer man för hårda krav säger de upp sig. Vi har inte någon restaurang i Oslo, men jag vet att McDonalds där till stor del rekryterar svenska ungdomar. Men vi ska prova vår digitala rekryteringsmodell även i Norge.

Irfan Ahmad Ålder: 43 år. Bor: Västerås. Jobb: Driftchef för 26 McDonaldsrestauranger i bland annat Uppsala, Västerås, Östersund, Mora, Leksand och Sälen (plus sex restauranger i Norge). Karriär: började jobba extra på McDonalds-restaurang i Stockholm som skoltrött 15-åring efter att ha hoppat av nian. Har sedan varit bland annat regionchef för 84 restauranger i Sydsverige, arbetat vid McDonalds svenska huvudkontor i tolv år, bland annat som byggnadsansvarig. Fick som en av 100 medarbetare över världen mottaga McDonalds ”President’s Award” från koncernens vd vid en bankett i Chicago 2008.

28 R EL AT I O N

26-29_McDonalds2.indd 12

2017-10-13 08:46


© Inter IKEA Systems B.V. 2017

Vi älskar blåsiga dagar IKE A Idag äger IKEA 46 vindkraftverk i Dalarna och Härjedalen som producerar mer energi än vad våra varuhus och övriga byggnader i Norden förbrukar tillsammans. Vårt mål är att bli energioberoende i hela vår globala verksamhet vid 2020.

Välkommen till Aleris i Uppsala Vårdcentraler – Specialistvård – Barncentrum – Närakut. I Uppsala erbjuder Aleris en bred och professionell vård till dig och din familj. Aleris Barncentral & Vårdcentral

Aleris Vårdcentral Nyby

Här finns samlade resurser för att kunna ge en god vård till såväl barn som vuxna. Klostergatan 4, tel: 018-611 78 57

Stor kompetens under ett och samma tak. Drop-in för enklare akuta åkommor. Heidenstamsgatan 69, tel: 018-611 75 10

Aleris Elisabethsjukhuset

Aleris Ögon Uppsala

Här arbetar flera av landets mest erfarna specialister inom ortopedi. Korta väntetider. Geijersgatan 20, tel: 018-18 88 00

Här utför vi specialiserad ögonsjukvård vid behandling av gråstarr. Remiss behövs. Stationsgatan 12, tel: 018-418 55 00

Uppsala Närakut Aleris Till oss är alla välkomna som är i behov av akut sjukvård men inte behöver Akademiska sjukhusets resurser. Öppet alla dagar 7–23. Hit kommer du utan att boka tid. Dragarbrunnsgatan 70, ingång B

ALERIS

Läs mer om oss på

aleris.se

Vi har avtal med Region Uppsala, landstingets patientavgifter och frikort gäller.

Aleris är ett vård- och omsorgsföretag som erbjuder tjänster inom sjukvård, äldreomsorg och psykisk hälsa i Sverige, Norge och Danmark. Aleris ägs av Patricia Industries – en del av Investor.

26-29_McDonalds2.indd 13

2017-10-13 08:46


Frågor relaterade til hållbar utveckling står allt högre på företagens agenda KPMG

KPMG Hållbarhetsrådgivning hjälper dig att navigera i ett allt mer komplext affärsklimat. Vi hjälper dig att omsätta dina planer och att skapa mätbara resultat. Välkommen att träffa oss i vår monter på Uppsala Tar Ansvar – så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med ditt bolags utveckling.

© 2017 KPMG AB, Sweden.

Tid: Tisdag 14 november Plats: Uppsala konsert & kongress, Vaksala torg 1

U-A kommun ledning

Ett gott liv i ett hållbart Uppsala. För att skapa en hållbar planet måste vi arbeta tillsammans – från det stora till det lilla. Därför står Uppsala kommun bakom FN:s Agenda 2030. Vi är beroende av den globala utvecklingen, men vi kan också bidra till den. I kommunens hållbarhetspolicy visar vi vägen till ett Uppsala som värnar om naturens resurser. Ett Uppsala som skapar goda förutsättningar för tillväxt, välfärd och trygghet för alla. Ett Uppsala som håller i längden – ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

30-37_Noterat.indd 36

Vi ses på CSR-dagen! Träffa oss på UKK tisdag 14 nov, så berättar vi mer om hur vi tillsammans kan skapa ett bättre samhälle att leva och verka i.

2017-10-13 09:17


NÄRINGSRIKT Relation guidar: Noterat * På nytt jobb * Reflektion * Kommunikation * Gastronomi * Mötesplats * Packat & Klart

Jul igen med Weeping Willows

Weeping Willows kommer med klappar den 21 december. Foto: Maria Annas

Den 21 december är det dags för ett kärt återseende av Weeping Willows, när bandets julturné når Uppsala Konsert & Kongress. Julstämningen brukar ligga på samma toppnivå som bandets och gästande musikers musikaliska nivå. – Det blir en blandning av låtar från alla våra skivor men givetvis tonvikt vid Christmas Time Has Come, och kanske lite nya jullåtar…, hälsar Weeping Willows.

R EL AT I O N 31

30-37_Noterat.indd 37

2017-10-13 09:17


Noterat

NANNASKOLAN HAR ÅRETS SKOLRESTAURANG Nannaskolans restaurang Nanna Bistro tog hem det prestigefyllda priset White Guide Junior i kategorin Årets skolrestaurang med motiveringen: ”Ett vinnande exempel på hur samarbetet mellan anställda på alla nivåer, från politiker till pedagoger via kockar och rektorer, visar sig direkt på elevernas tallrikar.” Nannaskolan var nominerad i ytterligare två kategorier i årets tävling. Rektor Henrik Ljungblom kom på femte plats i kategorin Årets gastronomiska rektor och restaurangansvarig Pitpiengpen Uddèn kom på fjärde plats i kategorin Årets skolkock.

FREDELLS NYSATSAR I KNIVSTA 2016 var ett toppår för Fredells Byggvaruhus med en total försäljning på 713 miljoner kronor. Samma år gick startskottet för en nysatsning på Fredells anläggning i Knivsta då Peter Salmela tillträdde som platschef. Nu utökar Fredells sin satsning på anläggningen med hjälp av nyrekryteringar, större yta och effektivare flöden. – Målet är att konsumenter och företag i Knivstaområdet skall betrakta Fredells som sitt förstahandsval. Närheten till Uppsala och den enkla logistiken skapar också goda förutsättningar att växa på proffs­ sidan i Uppsalaområdet, säger Peter Salmela.

NEARU FÖRVÄRVAS AV VISMA CONSULTING Visma Consulting förvärvar Uppsalaföretaget nearU. – Det här är ett naturligt steg för oss. nearU har de senaste åren levererat flertalet mycket stora och framgångsrika projekt, men det är svårt att organiskt växa i den takt som då krävs. Genom den här fusionen får vi möjlighet att fortsätta göra det vi drivs av – jobba nära våra kunder och varje dag göra deras webbplatser bättre. Vi kommer att sitta kvar i våra lokaler på Fålhagsleden i Uppsala, men har även kontor i Gävle, Stockholm och Vilnius. Vi siktar på att växa ytter­ ligare på dessa orter, kommenterar man förvärvet från nearU.

Svenska Kocklandslaget presenterar årets julbord

Lite mer god jul Förena nytta med nöje och följ med på ett oförglömligt julfirande genom skärgården. Vi bjuder på högklassig underhållning med gnistrande shower, önskeklappar i taxfreebutikerna och Svenska Kocklandslagets fantastiska julbord.

Cinderellas konferenspaket med julbord signerat Svenska Kocklandslaget Just nu! 50 % rabatt på hytten Prisex 794:- per person (ord pris 935:-) Dygnskryssning Stockholm–Mariehamn med del i Insidehytt, julbord inkl vin, öl, läsk och kaffe, bufféfrukost, konferenslunch inkl lättöl/vatten samt fyra timmars konferens inkl kaffe och frukt. Prisex gäller söndag–onsdag 20/11–26/12 2017 vid minst 10 konfererande när två delar hytt. Ange kod SKONFJ.

Läs mer på Vikingline.se/julbord-foretag eller boka direkt på telefon 08-452 40 40.

32 R EL AT I O N

30-37_Noterat.indd 38

2017-10-13 09:17


Vi vill inte märkas. Men det ska synas att vi varit där. R EL AT I O N 33

30-37_Noterat.indd 39

2017-10-13 09:17


Noterat

820 bilar ...

Stort bostadsutbud håller priserna nere

Populärast i Uppsala!

… såldes under september månad i Uppsala län. Det är fler än månaden innan och som septemberförsäljning slås det bara av september 2016 (880 bilar) och september 1974 då en förestående momshöjning orsakade köprusch. Mest populär i länet är Volvo XC60. Sen kommer Volkswagen Golf, och på tredje plats i Uppsala län ligger Kia Cee D.

Priserna på bostadsrätter sjönk under augusti med 2,5 procent samtidigt som villapriserna steg med 0,2 procent, visar Valueguards boprisindex för Uppsala som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co. – Utbudet av bostadsrätter i augusti i år var nästan 20 procent högre än motsvarande månad förra året. Det är naturligtvis positivt för de som är ute och letar efter en ny lägenhet eftersom det finns fler att välja mellan. Samtidigt, för säljarna, innebär det oftast längre försäljningstider och något lägre priser, säger Tomas Widerlöv, vd på Widerlöv & Co. Snittpriset för en villa i Uppsala enligt Mäklarstatistik är nu 3 740 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 30 717 kronor. Snittpriset för en bostadsrätt är 2 307 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 42 868 kronor.

erik lysén, svenska kyrkans internationelle chef. foto: magnus aronsson/ikon

Du är fri att förändra Du är fri att förändra, värna om miljön och alla människors rätt till mat, försörjning, trygghet, utbildning och hälsa. På ”Uppsala tar ansvar”-dagen på UKK den 14 november kan du höra Erik Lyséns egna berättelser om arbetet för en rättvisare och mer hållbar värld. Och om hur vi alla kan bidra. Testa vad du kan om rättigheter och hållbarhet – och vinn priser i vår monter!

34 R EL AT I O N

30-37_Noterat.indd 40

2017-10-13 09:17


Komson

Almi

HÅLLBAR SOM FÖRETAG – OCH FÖRETAGARE Vi kan hjälpa dig i ditt hållbarhetsarbete – under hela Tillväxtresan. Träffa oss och diskutera våra sju hållbarhetsfrågor på Uppsala Tar Ansvar 14 november. Välkommen till Almi – din partner på Tillväxtresan

almi.se/uppsala

Tack! Nordea

För att ni hjälpte oss att bygga vårt Mångfaldsträd

Hoppas ni blev inspirerade att fortsätta arbetet med Mångfaldsfrågorna på hemmaplan!

30-37_Noterat.indd 41

2017-10-13 09:17


Noterat

4 frågor till Cecilia Wolkert, som deltog i Q Rendezvous event på Norrlands nation i slutet av september. Q Rendezvous är ett nätverk etablerat av Consid för att skapa en mötes- och inspirationsplattform för kvinnor yrkessamma i IT-branschen. Du är managementkonsult på Deloitte och arbetar med stora digitaliseringsprojekt inom offentlig sektor. Tidigare var du biträdande IT-chef på SLU. Varför gick du på Q Rendezvous? – För att det är viktigt att bygga nätverk mellan kvinnor inom IT. På vilket sätt är det viktigt? – I de arbetsgrupper jag jobbat har högst 10 procent varit kvinnor, och när jag sitter på möten sticker jag ut som den enda som inte är man. Det är skönt att vila från den känslan – skönt att komma in i ett sammanhang. För att stärka mångfald på arbetsplatser behöver man stärka minoriteterna, därför är det viktigt för kvinnor inom IT att hitta sina egna arenor. Någon särskild aha-upplevelse från eventet? – Jag reflekterade över att Consid inte själva hade några kvinnliga chefer att skicka, helt plötsligt var det männen som stack ut i sammanhanget. Vad tar du med dig från eventet? – Dels nätverket – nya bekantskaper och folk som jag jobbat med tidigare. Dels berättade föreläsaren, Lisbeth Chawes, om sina sämsta affärsbeslut. Det var både befriande och oerhört lärorikt att få höra om det. Konsultföretaget Consid i Uppsala etablerades i september i år genom förvärvet av Imentum.

Consid bjöd in 70 kvinnor yrkesverksamma i IT-branschen för att bland annat lyssna till Lisbeth Chawes, utsedd till en av Nordens 50 mest inspirerande tech-kvinnor.

36 R EL AT I O N

30-37_Noterat.indd 42

2017-10-13 09:18

Namnlös


BOKA DIN GRATISBILJETT Xiuhtezcatl Martinez – 17 år - har talat om klimathotet inför FN:s generalförsamling. Nu talar han i Uppsala. Torsdag 14 november kl 16 på UKK. Boka din gratisbiljett på relation.se/uppsalataransvar EN DEL AV UPPSALA TAR ANSVAR-DAGEN

Ahlford Advokatbyrå | Aleris sjukvård i Region Uppsala | Almi Företagspartner | Bjerking | Donald Davies & Partners | Handelsbanken | Ikano Bostad IKEA Business Uppsala | Kaffeknappen | KPMG | Lindvalls Kaffe | Poolia | Returpappercentralen | AB Sandvik Coromant Scenteknik | Sirius Fotboll Svenska kyrkans internationella arbete | Ung Företagsamhet i Uppsala Län | Uppsalahem | Uppsala Kommun | Uppsala Vatten och Avfall AB

30-37_Noterat.indd 43 Namnlöst-1 1

2017-10-13 15:42 09:18 2017-10-12


På nytt jobb

6 frågor till Ola Rosén, ny bandygeneral och projekt­ ledare på Destination Uppsala.

S

edan i början av september är Ola Rosén projektledare på Destination Uppsala, och arbetar främst med att projektleda bandyfinalerna i Uppsala. Du har en examen inom ”Sports Marketing”, har arbetat med Dalatravet och kommer senast från spel- och bettingbranschen på Malta. Hur använder du erfarenheterna i ditt nya jobb? – Dalatravet arbetade jag med i drygt fyra år, med 65 tävlingsdagar per år. Där lärde jag mig mycket om kringarrangemang, sponsorförsäljning och företagssamarbeten, organisation och att leda projekt med många människor involverade. Jobbet på Malta gav bra erfarenhet av ekonomi och statistik som jag kan applicera till vissa delar i projektet. Bandyfinalerna i Stockholm blev inte riktigt som de tänkt sig. Vad saknade de i Stockholm som vi i Uppsala kan erbjuda? – Ett helhetsgrepp som varar över hela året och inte under en specifik dag. Finaldagen ska sedan pågå från tidig morgon till sen kväll för den som önskar, med aktiviteter hela dagen. Hela mars ska andas bandy i hela staden. Och under finaldagen blir det bandyfrukost och gala efteråt … ett större och längre arrangemang, helt enkelt. I Stockholm försvann SM-finalerna i bandy i mängden. I Uppsala kan vi omfamna dem mer. Vi är stolta över det, det känns som att finalerna har kommit hem igen. Nu lär ju andra städer vara sugna på att testa också. Hur ser du till att finalerna stannar här? – Gör det så bra som möjligt. Kommunen ska känna att arrangemanget bidrar till stadens vision om framtiden. Förbund och publik ska känna att Uppsala är den naturliga platsen att spela SM-finalerna i bandy på – det ska helt enkelt kännas omöjligt att spela finalerna någon annanstans. Hur stort är teamet runt dig? – Jag är projektledare, och leder en intern grupp härifrån Destination Uppsala med projektledning och kommunikation. Foto: xxx

Pia Olave och Karin Edenholm Forsell är nya gruppchefer till kommunikationsavdelningen på Akademiska sjukhuset. Olave är chef för enheten för webb och sociala medier. Edenholm Forsell är chef för enheten för kommunikations­utveckling. Sara Andreasson är ny verksamhetschef på utbildningsföretaget Nackademin, som bedriver yrkeshögskoleutbildningar inom samhällsbyggnad, fastighet och vård i Uppsala. Andreasson har tidigare arbetat på Uppsalahem och Uppsala kommun. Hon kommer bland annat att fokusera på att fler arbetsgivare ska ges möjlighet att lösa sina kompetensutmaningar genom samarbeten inom yrkeshögskolan. Helena Hammarberg Eriksson är ny hotellchef på Akademihotellet sedan januari. Hon arbetade

Ola Rosén Född: 1987. Bor: Centrala Uppsala. Gillar: Sport och träning, umgås med vänner.

Bandyförbundet är såklart involverade i de sportsliga behoven, att spelare får rätt förutsättningar etcetera. Sedan tar vi också hjälp utifrån med koncept och event runt om matcherna, som frukost, gala med mera, samt med företagsförsäljning. Vilken är din egen bandyrelation? ¬ Jag växte upp i Rättvik, och har bara spelat bandy en säsong. Men jag har stort intresse och har vänner som spelar elitbandy. Det är en sport jag följer nära. Och drömfinalen? – Sirius på ena sidan, så klart. Men jag vågar inte mig på att tippa på motståndaren.

tidigare på Park Inn by Radisson Uppsala som hotellchef, men har under sina 13 år där även jobbat med försäljning och marknadsföring. Carina Burman, författare, kulturskribent och forskare i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sitt populärvetenskapliga författarskap som ofta tar avstamp i den egna forskningen. Stort grattis säger vi på Relation, då Carina Burman varit krönikör i tidningen. Gabriella Gullberg tillträder som ny konferenschef på Uppsala Konsert & Kongress. Sedan 2013 har hon jobbat som projektledare på konferensavdelningen på UKK, så det blev alltså en intern rekrytering. Gullberg har även erfarenhet från Sigtuna meetings, Choice International och Radisson.

I september tillträdde Helena Bovin som marknadsansvarig och Ola Rosén som projektledare på Destination Uppsala AB. Bovin, närmast från Nordic Choice Hotels, kommer ha det operativa ansvaret för bolagets marknadsfrågor och aktiviteter samt ansvara för kontakt med partners och avtal. Ola Rosén kommer främst arbeta med att projektleda bandyfinalerna i Uppsala. Honom läser du mer om här intill.

NYTT JOBB, NYTT UPPDRAG eller UTMÄRKELSE? Tipsa oss på info@relation.se

38 R EL AT I O N

38-39_PåNyttJobb.indd 42

2017-10-13 08:46


Vi har gjort mycket för barn och unga i Uppsala i snart 30 år. Vill du hjälpa oss att fortsätta med det? Vi ser till att barns rättigheter gäller på riktigt Barnombudet i Uppsala län är en fristående förening och har stora möjligheter att agera för barns och ungas rättigheter. Vi ger direkt stöd till barn och unga som behöver det. Vi agerar också strategiskt för långsiktiga förbätttringar. För barn och unga i Uppsala sedan 1988. gillaboiu

boiu.se

boiu@boiu.se

Hållbara tankar sedan 1943

R EL AT I O N 39

38-39_PåNyttJobb.indd 43

2017-10-13 08:46


Småa VI BYGGER framtidens boende i Uppsala

Komson

MÖT FRAMTIDEN SOM PROJEKTLEDARE, KONSULT OCH EGENFÖRETAGARE DD Spring formar framtidens projektledare. I ett annorlunda traineeprogram där du arbetar som projektresurs, samtidigt som du coachas och utbildas, utvecklas du till att bli riktigt vass i tre roller; projektledare, konsult och egenföretagare.

SÅ REKRYTER AR VI HÅLLBARHET

Kom och träffa oss på Uppsala Tar Ansv ar den 14/11!

Hur ser vi på hållbarhet? Det står inte bara högst upp på vår lista, det är en del av våra gener. Värderar du hållbarhet, frihet och ansvar? Då kan du vara rätt match för oss.

Läs mer och ansök på ddspring.se

40-41_kommunikation.indd 44

2017-10-13 13:06


Kommunikation – med Pia Anderson, varumärkesexpert

Bli fri med nytt koncept Cirque Du Soleil vs Cirkus. Linas Matkasse vs ICA. HundSpa vs Hundtrim. Enligt Darwin är det inte den starkaste som överlever, utan den mest anpassningsbara.

H

ar du hört talas om leken strutboll? En sällskapslek där alla får en strut, som de sätter över ansiktet. I den spetsiga änden av struten finns ett litet hål som man kan se ut genom. Struten är av papper och man fäster den med ett snöre i nacken. När alla fått en strut över ansiktet delar man upp gruppen i två lag, sen spelar man fotboll tillsammans. Alla får ett fantastiskt fokus, men det blir ruskigt svårt att samarbeta och se helheter. Det är en kul lek, men den belyser även ett samhällsproblem vi har idag. Ett samhälle där vi är för fokuserade och stressade, där vi skapar silos av branscher och stuprör av avdelningar. Det är dags att ta av dumstruten och spana in hur olika branscher möter framtiden för att hitta nya konkurrensfördelar och nya koncept. Många spännande affärsidéer har utvecklats då olika sammanhang och branscher gift sig, till exempel Spotify, AirBnB, Über taxi, Linas Matkasse och Cirque Du Soleil. Vi har massor att lära från olika kunskapsområden och mellan olika branscher. När vi tar av oss dumstruten och ser oss omkring öppnar vi upp för större kreativitet och fler affärsmöjligheter. Om du vill säkerställa ditt företags affär i framtiden behöver du förstå de problem ni löser för kunden idag och imorgon, både praktiska och känslomässiga behov, vilka förväntningar kunden har på er bransch i allmänhet samt hur ni bidrar till en hållbar värld i synnerhet. Att hitta ett nytt koncept för ditt erbjudande ger dig helt nya möjligheter på marknaden, samtidigt som du frigör ditt företag från prispress. Med ett nytt koncept seglar du iväg på en ocean, helt fri från prisjämförelser, eftersom ni nu erbjuder något helt annat än konkurrenterna. Men för att hitta ett helt nytt erbju-

”Med ett nytt koncept seglar du iväg på en ocean, helt fri från prisjämförelser.”

dande, ett helt nytt koncept, behöver du tänka utanför den vanliga boxen. Det gäller att ta av sig dumstruten, kliva ur silon och stupröret och få idéer från andra sammanhang och branscher. Hundtrim eller hundspa, Cirque Du Soleil eller cirkus, Linas Matkasse eller ICA, videobutik eller Netflix, DVD-skivor eller Spotify, böcker eller Storytel, hotell eller AirBnB? När allt går fortare och fortare gäller det att göra tvärtom, ta ett steg åt sidan, ge dig tid att tänka och tänk klokt. Kliv tillbaks in i matchen med ett nytt koncept och segla iväg helt fri utan konkurrens.

Ge dig tid att svara på följande frågor: 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Utmanar visionen er att hela tiden titta in i framtiden och kontinuerligt förnya verksamheten? Utmanar affärsidén er att titta in i framtiden och kontinuerligt utvecklas? Vet du vilka problem ni löser för kunden, vilka behov och förväntningar de har på er nu och i framtiden? Hur ofta tittar du på hur andra branscher möter samtiden och framtiden? Söker ni nya affärsmöjligheter genom digitalisering och hållbarhet? Darwin sa att det inte är den starkaste som överlever utan den mest anpassningsbara. Hur anpassningsbara är ni? R EL AT I O N 41

40-41_kommunikation.indd 45

2017-10-13 13:06


Uppsala Vatten tar ansvar Välkommen på våra seminarier på Uppsala tar ansvar den 14 november.

JULBORD MED ”EN TOUCH OF MANHATTAN” och NEW YEAR´S FESTIVE NIGHT med 6-rätters supé

är

åh

rs

ng

efä

60 liter för personlig hygien

30 liter för toalettspolning

su

Gör oss sällskap för

l i t e r f ö rd e l a

....................................

Varje Uppsalabo använder i snitt 140 liter vatten om dagen, hur hanterar vi det i ett Uppsala som växer? Välkommen på vårt seminarium om dricksvatten­ försörjningen i Uppsala.

15 liter för disk 15 liter för tvätt

140

your december events at clarion®

Dricksvattenförsörjning i Uppsala – i dag och i morgon

10 liter för mat och dryck 10 liter övrigt

Julbord serveras onsdag - lördag 1-21 december Kvällen startar du förstås bäst på härliga Selma City Spa! Boka på 018-68 18 11 / 68 18 12 eller på reservation.cl.gillet@choice.se www.clarionhotelgillet.se, www.kitchenandtable.se/uppsala

Biogas – smart, lokalt och fossilfritt bränsle Köra buss på bananskal? Går det? Välkommen på vårt seminarium om biogas – smart, lokalt och fossilfritt bränsle.

Gilla oss på Facebook! uppsalavattenochavfall www.uppsalavatten.se

42-45_Reflektion.indd 46

2017-10-13 15:08


Reflektion – med Marjo Brask

Intimiteten har inget bäst-före-datum

G

ud vad äckligt, utbrast den unga tjejen till sin kompis på bussen, och pekade på en bild på kyssande äldre par i tidningen som jag kunde se över deras axlar. Det är inte första gången jag har stött på kommentarer och åsikter av detta slag i fråga om äldre och intimitet, och när äldre förmodas ha sex. Det är högst märkligt tycker jag. Särskilt med tanke på att yngre många gånger är frigjorda på det här området. Det är inget konstigt med att det finns HBTQ-personer, men fortfarande verkar sex och äldre vara ett ämne som man inte pratar om, eller åtminstone rynkar på näsan inför. Vad är det som är äckligt? Vid vilken tidpunkt tycker dessa tjejer att intimiteten ska släckas ner – kopplas bort. Är det äckligt med slappa rynkiga kroppar i sänghalmen? Är intimitet bara förunnat släta, unga kroppar? Eller vad är det fråga om? Vi är olika, den saken är klar. En sak som förenar oss är dock att vi alla är sexuella varelser. Men hur länge?

M

 ånga par fortsätter att njuta av sitt samliv i hög ålder. Det är exempelvis en myt att äldre kvinnor inte skulle vara intresserade av sex på grund av klimakteriet. Det finns studier som visar att äldre av båda könen snarare skulle vilja ha mer intimitet än de har. Den sexuella lusten klipps inte av på en natt när man fyller sjuttio. Nio av tio sjuttioplussare har en positiv inställning till sex. Enligt RFSU är den äldsta som har hört av sig för sexrådgivning 94 år gammal. Det är fakta, men omgivningens attityd är en annan femma. Kan det vara så att sex fortfarande är förknippat med dess ultimata syfte – barnafödandet? Kan det vara så att man bara tycker det är unga förunnat att känna kåthet? Kan det vara så att den äldre generationen har vuxit upp i en annan tidsålder där det inte pratades öppet om intimitet, att ämnet därför är undanskuffat? Jag har bara frågor, inga svar. En sak är säker. Vi är olika vad gäller sex, och det är vi livet igenom. Det är som med aptiten: Ibland vill man äta snabbmat och någon annan gång gourmetmiddag. Ibland minskar aptiten medan man någon annan gång hetsäter. Aptiten varierar under livets gång men den finns alltid där. Så länge vi andas.

”Nio av tio sjuttio­ plussare har en positiv inställning till sex.”

62 % När bemannings- och rekryteringsföretaget Academic Work frågade drygt 11 000 studenter och akademiker vad som är viktigast hos en arbetsgivare när de ska välja arbetsplats, svarade hela 62 procent ledarskapet – att chefen är bra.

Marjo Brask, frilansjournalist och beteendevetare

Vad du tycker om andra säger hur du är En undersökning utförd av Wake Forest University visar att människor som tenderar att se andra människor på ett positivt sätt upplevs mer positivt av andra. Man kan också dra tydliga paralleller mellan hur en människa beskriver andra människor och hennes psykiska välmående. Ju mer positivt du ser på andra människor desto mindre är risken att du drabbas av mental ohälsa, som depression. Dessutom blir du mer populär och omtyckt av din omgivning. Om du tenderar att fokusera på människors negativa sidor istället för de positiva är du alltså inne på helt fel spår. R EL AT I O N 43

42-45_Reflektion.indd 47

2017-10-13 15:08


Reflektion – med Marjo Brask

För blyg för att nätverka? Det pratas mycket om vikten av att nätverka för att hitta jobb, rekrytera, hitta kunder eller hitta investerare. Det pratas däremot inte så mycket om det hur svårt nätverkandet kan vara om man är blyg. Det kan då kännas väldigt obekvämt att nätverka – falskt och manipulativt. Men bra nätverk är byggda på bra relationer och du kan inte bygga karriär eller affärer utan dem. Här är 11 tips för dig som vill träna på nätverkandet: Var förberedd Istället för tunghäfta, förbered dig. Tänk igenom bra frågor som kan bryta isen när du träffar en ny person. Om du är på jakt efter ett nytt jobb, ha din pitch klar. Tänk igenom vilken typ av frågor du kan få – som varför du vill ha ett nytt jobb. Var beredd med korta, koncisa svar.

Börja där du känner dig trygg Främlingar är skrämmande om man är blyg. Börja i stället med släkt och vänner. På så sätt blir du lite modigare och kan utöka till exempel personer som du pluggade med – där kan det finnas en guldgruva av kontakter. Be inte om ursäkt Oerfarna nätverkare ber ofta om ursäkt när de ber om en tjänst, men resultatet blir att du i stället visar upp en brist på professionalism och självförtroende. Inse istället att själva vitsen med nätverkandet är att du en dag kan återgälda tjänsten. Se glad ut Visa inte att du inte gillar att nätverka. Försök i stället att le. Och nej, det handlar inte om att gå runt som en manisk clown – det räcker med att du ler i samband med att du hälsar. Gör en snygg entré Att ge sig in i en grupp som redan konverserar livligt kräver lite fingertoppskänsla. Det funkar inte att bara kasta sig in och vräka ur sig något. Ta det lugnt och lyssna lite först, när det finns en öppning kan du passa på att ställa en fråga till gruppen. Lyssna så blir du hörd Att vara en god lyssnare är guld värt för den som nätverkar. Här kan det till och med vara en fördel att vara blyg, eftersom det då är betydligt enklare att lyssna än att tala. Låt människor framföra sina

Tyst som en mus – men en god lyssnare.

åsikter och erfarenheter och lyssna med uppriktigt intresse – de kommer att minnas ett bra samtal med dig. Var dig själv Du behöver inte låtsas som att du är utåtriktad om du inte är det. Var den ödmjuka, blyga person du är. Det är okej om du är lite tafflig – be inte om ursäkt för det. Nätverka hela tiden Allt som får dig att lämna ditt hem kan vara nätverkande. Om du spelar – gå på ett spelevent, om du gillar att läsa, gå med i en bokklubb. Någon kanske arbetar på ett företag du är intresserad av.

Var beredd att följa upp Att dela information är bra för att öka sin trovärdighet. Om du hamnar i en diskussion där du känner till något speciellt och lovar att mejla över en rapport eller artikel kring det – se till att verkligen göra det också. Okej att bli avvisad En del personer du möter kommer att vara otrevliga. Du kommer att träffa personer som inte har tid för ett samtal, personer du inte gillar och som inte gillar dig. Att träffa personer som det inte funkar så bra med är en del av processen. Ta risker När du väl kommit över din skräck för att bli avvisad blir det mycket enklare att börja prata med främlingar. Den som sitter bredvid dig på en bankett eller i ett flygplan kan känna sig lika obekväm som du och uppskattar om du bryter isen. Det finns många fler som är blyga och väldigt få som aldrig känt sig tafatta i sociala sammanhang. Källa: Cio.com

44 R EL AT I O N

42-45_Reflektion.indd 48

2017-10-13 15:08


Konferens • Julbord i härlig traditionell miljö

Erbjudande Boka före 15 nov Pris 445:-

(Ord pris 495:-)

Vårt uppskattade julbord består av traditionella julrätter som är lagade med stor omsorg och kärlek

Allt från vår egenrökta korv till hemliga recept

på underbar julsenap.Vi serverar också vilt från Kiplingeberg samt ett magnifikt dessertbord. Hos oss upplever Ni en känsla av rofylld gårdsmiljö och personligt bemötande. Bussresa går att ordna för större sällskap. Lek & videohörna finns för barnen. BOKA före 15 nov och få 50:- rabatt! Pris 445:- (Ord pris 495:-) I priset ingår glögg och pepparkakor och kaffe efter maten. Boka ditt julbord på: Tel 018-430 19 73 Varmt Välkomna Önskar Jonaz Bergstrand & Fam Ekström med personal

www.golfuppsala.se www.golfuppsala.se • Boka: krogen@soderbygolf.se • Tel 018-430 19 73 42-45_Reflektion.indd 49

2017-10-13 15:08


Vid Uppsala universitet skapas dagligen ny kunskap …

till nytta för samhälle, näringsliv och kultur.

Uppsala universitet är ett internationellt forskningsuniversitet med 40 000 studenter, 2 500 forskarstuderande och 7 000 anställda. Samverkan omvandlar kunskap till nytta. Uppsala universitet samverkar med företag, myndigheter och andra organisationer.Varje år deltar tusentals yrkesverksamma i någon av våra uppdragsutbildningar. Uppsala universitet har ett rikt musikliv och ett stort museiutbud för vetenskap och konst. I Uppsala kan du höra Nobelpristagare, författare, politiker och forskare föreläsa. Kom och lyssna, se och lär. VÄLKOMMEN!

www.uu.se

Ikano

46-47_Gastronomi.indd 50

2017-10-13 08:50


Gastronomi

Arnes Instamat Arne Mattisson lagar god och tjusig mat för tusentals instagramföljare.

Ananas- & mangosorbet 6 portioner INGREDIENSER

½ 1 3 dl 1 dl 1 ½

färsk ananas mango, mogen vaniljyoghurt apelsinjuice kruka färsk mynta limefrukt, saften

SÅ HÄR GÖR DU

1. Skala ananasen. Skär bort stammen i mitten, skär sedan halvan i små bitar. 2. Skala och dela mangon genom att skära loss fruktköttet på båda sidor om kärnan, skär sedan allt fruktkött till mindre bitar.

3. Fördela fruktbitarna i ett lager på en bricka med bakplåtspapper och låt allting frysa i minst ett par timmar tills det hårdnat. 4. Plocka bort topparna från myntan, finstrimla ca 10–15 blad och spar till garnering. 5. Lägg ner den frysta frukten i en mat­- beredare och tillsätt vaniljyoghurt, apelsinjuice och saften från en halv limefrukt. 6. Blanda allt till en slät massa. 7. Servera sorbeten genast i cocktailglas eller liknande, och garnera med myntan och gärna någon röd frukt eller bär.

ANDERS MELLDÉN VÄLJER VIN TILL RÄTTEN

Nivole Moscato d’Asti (nr.7787, 79 kr) från Piemonte i Italien.

Krägga fixar skumpan – om några år Krägga Herrgård har nu skördat druvorna till den svenska mötesbranschens första egenproducerade champagne. I september åkte Mattias Löfgren och Shannon Loyd (bilden) till Oger i Champagne för premiärskörden. Produktionen sker tillsammans med fransksvenska champagnehuset Hatt et Söner och första årgången av egna champagnen kommer att kunna serveras gästerna år 2021.

Susans whiskytips Susan Stenström, whiskyambassadör och whiskymaster.

Hej alla Ardbeg- och rökfantaster! I början på oktober kommer en ny efterlängtad kompis i Systembolagets beställningssortiment. Rökiga whiskyn Ardbeg An Oa (nr 86067, 599 kr) är lagrad på bourbon-, ny ek- och spanska pedro ximénezfat. Äkta höstmys, alltså – fram med filten och några tända ljus!

R EL AT I O N 47

46-47_Gastronomi.indd 51

2017-10-13 08:50


Mötesplats Relation

Program 2017/2018 25 oktober Nya tankar

Mingelrelease för Relation nr 4, med live­ intervjuer med tidningens profilnamn.

14 november Uppsala Tar Ansvar

Uppsala Konsert & Kongress För fjärde året i rad genomför Mötesplats Relation aktiviteten om att ta ett större samhällsansvar. Föreläser gör Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez och Parul Sharma.

8 februari 2018 Prestation/Uppsala Idrottsgala

IFU Arena Relation AB och Uppsala Idrottsgala går in i ett nytt samarbete för att stärka och utveckla Upp­ sala idrottsgala och samtidigt minska avståndet mellan näringslivet och idrottsorganisationerna i Uppsala. Följ med på en inspirerande dag med föreläsare och aktiviteter på prestationstemat. Nya tankar #1 med release för Relation nr 1.

28 mars 2018 Uppsala Växer

UKK Det finns ingenting som tyder på att regionen kommer att sluta växa, snarare tvärtom. Nya stadsdelar växer fram, företag väljer att etablera

sig i regionen och vi kan locka med både historia och goda framtidsutsikter. I och med detta stöter vi naturligtvis på frågeställningar om hur vi tillsammans kan fortsätta att växa på bästa och mest hållbara sätt. Planeringen av Relationsdagen: Uppsala Växer är i full gång.

19 april 2018 Nya tankar #2

Mingelrelease för Relation nr 2, med live­intervjuer med tidningens profilnamn.

30 augusti 2018 Nya tankar #3

Mingelrelease för Relation nr 3, med live­intervjuer med tidningens profilnamn.

September On Tour

Aktiviteten är under planering.

25 oktober 2018 Nya tankar #4

Mingelrelease för Relation nr 4, med live­intervjuer med tidningens profilnamn.

16 november 2018 Uppsala tar ansvar

RELATION.SE

Information om Mötesplats Relation, tidningen, mingelbilder och kontakt­ uppgifter får du genom Relation.se. Via vår facebooksida får du dessutom snabba näringslivsnyheter. MÖTESPLATS RELATION

Här uppdateras informationen om våra kommande arrangemang kontinuerligt. TIDNINGEN

Hela Relation ligger ute i lättläst format och du kan läsa tidigare nummer av tidningen. FÖLJ OSS!

facebook.com/motesplatsrelation Relation AB @relationuppsala relationuppsala

Aktiviteten är under planering.

Möt Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez och Parul Sharma när Uppsala Tar Ansvar Sjuttonårige Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez har vi redan presenterat här i Relation. En föreläsare som även allmänheten får möjlighet att lyssna till. Minst lika intressant är föreläsaren Parul Sharma som är människorättsjurist och jobbar på advokatfirman Vinge med människorätts- och antikorruptionsfrågor. Sharma har mångårig erfarenhet inom området CSR och ansvarfulla leverantörsled inom näringslivet. Hon har under flera år rankats som en av de mest inflytelserika CSR-experterna i Norden, är rektor på the Academy for Human Rights in Business, där över 400 företag har utbildats inom CSR frågor, samt är ordförande för svenska regeringens delegation för FN:s hållbarhetsmål; Agenda 2030.

MÖTESPLATS RELATION

är ett gränslöst nätverk för beslutsfattare i Uppsala län. Nätverket har cirka 650 medlemmar fördelat på cirka 400 företag. I medlemskapet ingår bland annat deltagande vid samtliga aktiviteter. Bli medlem och läs mer om Mötesplats Relation på www.relation.se

R EL AT I O N 48

48-49_Motesplats.indd 52

2017-10-13 08:51


EN STARKARE UPPLEVELSE

VI VET HUR MAN FÅR ETT EVENT ATT LYFTA! Anledningarna till ett event kan vara många och förväntningarna stora. Oavsett om det gäller en invigning, konferens, konsert eller en mässmiljö har vi rätt teknik och kreativa lösningar. Vi kombinerar ljud, ljus, bild och scen för att skapa starkare upplevelser för dig, dina kunder eller dina anställda.

Du kan alltid lita på Scenteknik!

www.scenteknik.se | info@scenteknik.se

48-49_Motesplats.indd 53

2017-10-13 08:51


Packat & klart

Vad kan krögaren Mats Naesström inte vara utan? Lär känna Uppsalaprofilerna genom deras prylar. Text: Anders Melldén. Foto: Alex&Martin

M

ats Naesström är kock och krögare som hängt med länge i restaurang-Uppsalas högre divisioner. Född 1962 bor han i centrala Uppsala tillsammans med hustrun Pernilla och tillsammans har de tre vuxna barn och fyra barnbarn. Nu är han och Plock-gruppen högaktuell med nya krogen The Loco i

centrala Uppsala, där Naesström har till uppgift att sätta rutiner och se till att allt fungerar, samtidigt som det ska gå runt ekonomiskt. – The Loco ska, som namnet antyder, vara lite galet utan regler. Här ska man känna sig välkomnad, avslappnad, inte så uppstyrd. Ett skönt ställe att hänga på, helt enkelt. Smårätter och flat breads är specialiteten.

Inspiration till krogarna hämtar han ofta på resor, och senast bar det iväg till Italien och en tvåveckorskryssning i Medelhavet. När det gäller restaurangupplevelser på resan gillar han det genuina, det äkta med hjärta. Annars handlar resandet främst om återhämtning och då passar kryssningarna bra – ett behagligt sätt att samtidigt uppleva och se mycket, som han själv uttrycker det.

Kudde

– Hatar att lägga huvudet mot flygplansfönstret, så då kommer den lilla campingkudden väl till pass.

Bok

– Resan är enda gången jag har tid att läsa.

Reseguide

– Köper oftast en kvart innan jag åker för att läsa på om restaurangutbud och annat.

Mobilen

– Jag fotar och noterar i telefonen när jag får idéer på stan, på restauranger eller marknader. Allt från inredning och maträtter till stämning och hur personalen arbetar.

Promenadskor …

– Jag älskar att gå – det är bästa sättet att uppleva en plats. Därför vill jag ha riktigt bra promenadskor.

… och skavsårsplåster

– Av samma anledning har jag alltid med dessa i väskan.

Snabbkaffe

– Of ta finns vattenkokare på hotellrummet, men jag vill ha eget, starkt kaffe.

Adapter

– Oumbärlig vid resor till USA, Skottland … Köpte en för några år sedan som har flera uttag.

Träningskläder

– Och träningsskor. Jag gillar att träna och jag bokar alltid hotell med gym.

Flip belt

– Elastiskt bälte för telefoner och värdesaker, perfekt både för träning och för att gömma värdesaker när man är lättklädd i storstan.

Resväska

– Har en orange, färgglad resväska – jätteful men syns på långt håll, överallt.

50 R EL AT I O N

50-51_PackatoKlart.indd 54

2017-10-13 08:51


KÄNSLAN AV FRIHET.

Årets affärsbank 2017

LÅT KÄNSLORNA STYRA I NYA BMW 5-SERIE TOURING.

Sveriges småföretagsbank 2017

Källa: Finansbarometern

Välkommen till Bavaria för att provköra. Eller läs mer på bavariabil.se

Tack alla trogna kunder för utmärkelserna. Det sporrar oss att fortsätta vara nära dig och ditt företag. Välkommen in till oss på Handelsbanken i Uppsala.

Alltid med BMW Fri service i 3 år/8.000 mil. Nya BMW 5-serie Touring. BMW 520d Touring - 540i xDrive Touring: Effekt 190-265 hk. Bränsleförbrukning vid blandad körning enl EU-norm från 4,5-7,3 l/100 km. Koldioxidvärde från 119-167 g/km. Miljöklass: EU6.

Bavaria www.bavariabil.se 077-555 85 85

Relation4_2017_Omslag_utskjut.indd 2

Uppsala Nya och begagnade bilar Fyrislundsgatan 75 Mån-fre 9-18 Lör: 11-15

Solna Nya och begagnade bilar Gårdsvägen 9-11 Mån-fre: 9-18 Lör-sön: 11-15

Danderyd Nya och begagnade bilar Danderydsvägen 142 Mån-fre: 9-18 Lör-sön: 11-15

Birger Kristiansson Kontorschef Luthagen

Johanna Lundberg Kontorschef Uppsala City

Kristina Carlsson Kontorschef Eriksberg

Micael Lindström Kontorschef Industriområdet

handelsbanken.se/uppsala

Vällingby Begagnade bilar Årevägen 10 Mån-fre: 9-18 Lör-sön: 11-15

Tyresö Skadecenter Plåt-och lackskador Vintervägen 4 Mån-fre: 7-17

2017-10-12 15:59


Det händer något när människor möts.

Visst finns det lägen att vara ödmjuk. Men inte när man har vunnit priset för årets stadskommun. För fjärde året i rad dessutom. Därför slår vi oss lite extra på bröstet denna gång.

N UMMER 4 ���� TEM A : H U R F-N TÄ N K ER DE ? – EM M A FR A NS , AG N E S J ELK , FR EDRIK OLOFS SON , A N N A JA NS SON , IR FA N A H M A D, OL A ROSÉN , M ATS N A E S S TRÖM

Störst Bäst Vackrast*

Agnes Jelk Fredrik Olofsson Anna Jansson Emma Frans Irfan Ahmad Ola Rosén Mats Naesström

Grattis alla Uppsalabor. Emma Frans tar kål på hälsomyterna.

uppsala.se/kampanjsidor/utmarkelser/

Hur f-n tänker de? – arbetsmarknadens nya generation

*Detta är visserligen helt och hållet en subjektiv åsikt.

Relation4_2017_Omslag_utskjut.indd 1

Nr

4 2017 2017-10-12 15:59

Relation 4 2017  
Relation 4 2017  

Lokalt näringslivsmagasin i Uppsala. Tema: Hur f-n tänker de? – arbetsmarknadens nya generation. I numret kan du läsa om Agnes Jelk, Fredri...

Advertisement