Page 1

ljunggren frågar ut: Årets komiker Kristoffer Appelquist nummeR � ����

inspiration, kunskap, kontakter och nöje i uppsala län

Kollektivism

i Skuttunge

Rätt reklam

på nätet

Profilen:

Johan hedberg

käkar sociala medier till frukost

Tema:

Next

I huvudet på

en kickboxare Klockmakarna

– en generation i tiden

Dessutom: inredningen, skorna och maten

Generation


2

Omslagstryck: Papper: Scandia 2000 white 240 g Effekt: Ingen r eLObetruket ATIO N papper med 4-färgstryck ”Back to Basic”


Gör dina trycksaker mer levande. www.rktryck.se – 018-10 20 45

REL ATIO N 3


4 r eL ATIO N


Laleh Botaniska tr채dg책rden Ljud, ljus och scen fr책n Scenteknik

evenemangsteknik sedan 1994 www.scenteknik.se

Tel 018- 60 12 30

info@scenteknik.se REL ATIO N 5


Uppsala Konsert & Kongress

Julshow–Stora Tabberaset En helkväll med stans bästa och roligaste julbord. Förra årets julshow i Uppsala Konsert & Kongress var en stor succé! Därför dukar vi även i år upp till ett magnifikt julbord, spetsat med underhållning på högsta nivå. Den mångsidige underhållaren Jacke Sjödin tar hjälp av några av Uppsalatraktens bästa och roligaste artister för att göra årets julbord till en oförglömlig upplevelse. Medverkande Jacke Sjödin Staffan Lindberg Meta Roos Andrea Geurtsen Mikael Skoglunds orkester Gästartister Sissela Kyle 12–13 december och Helene Sjöholm 14–15 december

Julshow – Stora Tabberaset Onsdag 12, Torsdag 13, Fredag 14 och Lördag 15 December 18.00. Boka-tidigt-pris 555 kr/pers exkl moms (599 kr/pers inkl moms) Ordinarie pris 645 kr/pers exkl moms (695 kr inkl moms) Gäller vid bokningar gjorda senast 30 september. Passa på att samla personalen före kvällens show, kanske ett bra tillfälle att tacka för det gångna året. Vi erbjuder 50 procent rabatt på konferenslokaler den dag ni går på Stora Tabberaset. För mer information och bokning kontakta Restaurangen 018-727 90 70 eller tabberaset@ukk.se 6 r eL ATIO N


Foto: Stewen Quigley

REL ATIO N 7


Självklart äger jag min bank. Gör inte du det?

Gert Norling VD Plåtkompaniet Norling AB Uppsala

Länsförsäkringar är inte som andra banker. Vi ägs av våra kunder, inte av några aktieägare. Det betyder att det är våra kunder som får bonus, inte våra chefer. Och det betyder att våra kunders långsiktiga intressen alltid är viktigare än utdelningen till några aktieägare.

Vill du också ha en egen bank? Gå in på dinegenbank.nu

lansforsakringar.se/uppsala Telefon: 018-68 55 00

8 r eL ATIO N


innehåll

18

34

30

Relation nummer 3 2012 – Tema Next Generation

03

41

10. Ledare

Chefredaktören får magkänsla.

15. Noterat Kent & Gitarrfestival.

18. Profilen

42

Johan Hedberg om twitter, Kosovo & bakning

30. Rätt reklam på nätet

46

Ida Lundén guidar rätt i nästa generations annonsering.

34. Kollektivism i Skyttorp Next generation gör saker tillsammans.

41. Tekniklockelse Vattenfall och universitetet lockar tjejer till tekniken.

42. En generation i tiden Mutewatch & Daniel Wellington har uppsalarötter.

46. Resumé

50

Revolt i Uppsala – liten men naggande god.

81

50. Ljunggren frågar ut Ståuppkomikern Kristoffer Appelquist.

54. Näringsrikt Krönikor, notiser, mat, skor & inredning.

75. MMM Mingel, Mötesplats & Medarbetare.

81. Till sist I huvudet på Karin Edenius, världsmästare i kickboxning. REL ATIO N 9


ledare

Den viktiga magkänslan Relation ges ut av Relation AB Box 1201, 751 42 Uppsala. Tel: 018-60 44 80. Fax: 018-10 70 40. info@relation.se | www.relation.se Chefredaktör: Anders Melldén, anders@relation.se Skribenter: Kristina Tilvemo, Stig-Björn Ljunggren, Marjo Brask, Johan Åkesson, Maria Thysell, Madeleine Gesar, Martin Andersson, Marcus Davidson, Hannah Häggström. Fotografer: Alex&Martin Ansvarig utgivare: Magnus Axelid, tel: 018-60 44 80, 0706-66 25 57. magnus@relation.se Grafisk form: Daniel Hansson, Zellout. Annonsförsäljning: Relation AB, tel: 018-60 44 80, fax: 018-10 70 40. Karin Lindberg, tel: 0722-34 44 80. Anna Wikestedt Fällmar, tel: 0703-10 44 80. Helena Axelid, tel: 0705-69 44 80. Anna Belin, tel: 0727-42 44 80. info@relation.se Tryck: Wallén Grafiska. omslagstryck: RK-tryck, Uppsala. Papper 240g Scandia 2000 white. Klimatkompenserat papper från Antalis miljö: V-TAB Vimmerby har licens att miljömärka enligt Svanen vilket innebär att Relation produceras på ett miljöriktigt sätt. Får du för många tidningar? Hör av dig till info@relation.se Upplaga: 13 000. Distribution: Posten. Prenumeration: Vill du prenumerera på Relation? Mejla info@relation.se För icke beställt material ansvaras ej. Tidningen får ej kopieras. Citera oss gärna men ange källan. kort om Relation: Ägs och drivs av Magnus Axelid, som grundade tidningen 1999. Distribueras till valda delar av Uppsalas näringsliv och organisationer. Är en oberoende tidskrift och fristående från alla organisationer med koppling till näringsliv, politik och religion. Utkommer med fyra nummer per år.

Helt ärligt – det är suveränt att jag kan läsa DN, UNT, Resumé och deras likar varje morgon. På mobilen. Helt gratis. Samtidigt gör det mig fundersam över framtiden. Kommer det som kallas ”traditionell media” finnas kvar om några år? Vad händer i ”next generations” medielandskap? Är det överhuvudtaget någon som kommer att betala för en dagstidning, vare sig den är gjord av papper eller finns digitalt? En väckarklocka var dokumentären ”Page one – ett år på New York Times” som jag såg i våras. När till och med några av världens mediegiganter oroas så måste det väl vara illa? Jag hoppas att både Ida Lundén och Johan Hedberg, som intervjuas i detta nummer, har rätt. Att traditionell media med avlönade, fristående redaktioner och journalister kommer att finnas kvar, att det bara är formen som kommer att förändras. För när man inte längre får in pengar av läsarna måste man få det av annonsörerna. Problemet är bara att allt fler annonsörer tycker att det är effektivare att placera sina produkter inne i själva TV-programmet eller reportaget istället för att ha en vanlig annons eller reklamfilm – något som ofta, inte alltid, leder till urvattnad journalistik. Kanske är vi bara i en övergångsperiod. Men när företag – ja, till och med kommuner, betalar journalister för att skriva som de önskar och detta publiceras som vanliga artiklar ... När de TV-produktioner som går bäst ekonomiskt är de som är fyllda med produkt­placering ... då har det blivit ganska problematiskt. Alla har ändå en agenda, inklusive morgontidningarna, säger profilen Johan Hedberg och han tror att allt detta kommer att göra oss bättre på källgranskning – göra oss mer kritiska till det vi läser, hör och ser på. Som skeptiker är jag inte lika säker, men hoppas förstås att jag har fel och han har rätt. Under tiden ska jag fundera på hur Relation ska se ut i framtiden. Att ta betalt av ”annonsörer” för att skriva om dem känns just nu mest lukrativt, men ger dålig magkänsla. Därför gör vi inte det, vem erbjudandet än kommer från. Däremot skriver vi om dem helt gratis om vi finner något intressant. Det tillvägagångssättet tror vi håller i längden och gör att företag vill fortsätta att annonsera. För vi är faktiskt både stolta och glada över – och beroende av – våra annonsörer. Och det tillvägagångssättet ger en betydligt bättre magkänsla – den fortsätter vi att följa ända in i ”next generation”.

ANDERS MELLDÉN, CHEFREDAKTÖR.

anders@relation.se

Chefredaktören: � tips och ett Frågetecken Jan Stenmark

Lardo

Okej, detta kryddade grisfett må inte se så aptitretande ut på bild, men smaken det tillför en god grillad köttbit är magisk. Ger fett, saftighet och smak – i detta fall till en côte de boeuf.

10 r eL ATIO N

En bekantskap jag återupptäckte i och med att chefen kom in med tavlan på bilden till vårt kontor. Stenmarks sköna bilder med underfundiga och ibland sjuka bildtexter är fantastiskt roliga, och kan följas även på Instagram. Om ni inte kan läsa bildtexten, kom och hälsa på oss på Kungsgatan 28 i Uppsala!

=?

Påslaget på krogarnas viner

En flaska vin för sjuttio spänn har många krogar mage att ta fyrahundra för. Påslaget på vin känns omodernt och hör till en tid då restaurangerna hade lagringskällare som krävde stora, kostsamma ytor. Och skyll inte på staten, det går att tjäna pengar på vinet utan fem-sexhundra procents påslag. Bilden från Italien visar ett helt annat tänk, som lockar till både fler och dyrare köp.


VI BYGGER NÄR ANDR SnACKAR Uppsala växer och stadens unga och studerande behöver fler bostäder. Därför bygger och planerar vi nu 781 nya hem för dem. Faktum är att vi bygger mest i hela staden, men det är ensamt på toppen. Det bästa tycker vi vore om fler kunde sätta igång och bygga fler hyresrätter – anta utmaningen!

REL ATIO N 11


Arbetsförmedlingen i Uppsala flyttar Från och med den 24 september kan du besöka Arbetsförmedlingen Uppsala i större och modernare lokaler på Muningatan 1. Även på vår nya adress kommer vi att ha en speciell företagsgrupp dit du som är arbetsgivare kan vända dig om du ska rekrytera. Visste du att vi kan erbjuda allt från rekryteringsträffar i våra lokaler till stöd med att handplocka kandidater som matchar just dina behov? Du vet väl också att du kan annonsera gratis i Platsbanken och söka efter lämpliga kandidater i vår cv-databas där tusentals personer som söker jobb finns registrerade? Kom och besök oss eller ring, numret till vår arbetsgivartelefon är 020-68 10 00. Vi besöker också gärna dig för att lära känna din organisation och dina rekryteringsbehov. Arbetsförmedlingen Uppsala har öppet klockan 10-18 på vardagar. Mer information om våra öppettider och service hittar du på arbetsformedlingen.se/uppsala.

12 r eL ATIO N


Nio av tio får bitarna att falla på plats hos oss Hos oss möts jobbdrömmar och drömjobb. Som landets största förmedlare av jobb är det vår uppgift att hjälpa arbetssökande och arbetsgivare att hitta varandra. Förra året öppnade vi dörrarna till 700 000 nya jobb. Bland annat kunde 64 721 personer med funktionsnedsättning och 90 657 människor från länder utanför Europa ta klivet in på den svenska arbetsmarknaden. Nu vill vi mer. Därför ordnar vi rekryteringsträffar där vi pusslar ihop arbetsgivare med arbetssökande. Du som är arbetsgivare kan träffa flera jobbsökande på en gång. Ni möts här hos oss, där du får tillfälle att göra en första kort intervju. Hittills har det fungerat väl - nio av tio som provat är nöjda. Oavsett om du drömmer om nya medarbetare eller längtar efter ett nytt jobb, så ser vi gärna att ännu fler får ihop det i våra lokaler.

Välkommen!

REL ATIO N 13


14 r eL ATIO N


Noterat Text & Foto: anders melldén.

5 500

... personer fick i somras möjlighet att se rockbandet Kent i unik miljö, på slottets borggård. Welcome Uppsala med Jonas Curling i spetsen hade all anledning att vara nöjd med arrangemanget, som var ett av de största för ett enskilt band i Uppsalas konserthistoria. Arbetet började på måndagen före konsertlördagen, med att fontänen mitt på borggården överbyggdes, och avslutades inte förrän en vecka senare med sista undanstädningen. Runt 15 personer jobbade hela veckan och under konsertdagen var ett hundratal involverade. Bland de lokala företag som engagerades fanns Hyrtältet, Scenteknik och Flustret, som levererade all mat och dryck framför och bakom scenen.

REL ATIO N 15


10 bilmärken samlade i vår stora utställning

Uppsalas största bilanläggning! 22 000 kvadratmeter bilglädje!

Måndag – fredag 08.00 –18.00 Lördag 10.00 –15.00. Söndag 11.00 –15.00 Ny adress: Kumlagatan 12. 018-56 10 00 www.hedinbil.se

16 r eL ATIO N


noterat Text: anders melldén.

Gitarrfestivalen

marknadsför Uppsala för 6 miljoner

 En mediemätning som arrangören av Uppsalas

Internationella Gitarrfestival genomfört tillsammans med Destination Uppsala visar att förra årets gitarrfestival hade en räckvidd på cirka 14 miljoner möjliga läsare/lyssnare genom de drygt 100 redaktionella inslag som gjordes i samband med festivalen. Något som även ger PR för Uppsala. Uppskattningsvis är reklamvärdet för exponeringen cirka 6 miljoner kronor, enligt Destination Uppsala. Uppsalas Internationella Gitarrfestival är tillbaka i utökad femdagarsversion den 9–13 oktober.

Kanahi Yamashita, född 1997, spelar duo med sin far Kasuhito Yamashita under årets gitarrfestival.

REL ATIO N 17


tema: next generation – profilen

18 r eL ATIO N


tema: next generation – profilen

Nörden har växt upp. Har drivit företag, tjänat och förlorat pengar och har korats till en av Sveriges mest inflytelserika på Twitter. Samtidigt älskar han matlagning och delar ständigt med sig av recept och erfarenheter på sociala medier och egna prisbelönta bloggen. Relation har bakat franska bakverk med Johan Hedberg som under sommaren, tillsammans med kollegan Johan Cassman och SDR Gruppen, startat upp nya företaget Luppo. Text: anders melldén. foto: Alex&Martin,

johan hedberg

k#kar sociala medier till frukost

REL ATIO N 19


tema: next generation – profilen

– Poängen är att smöret ska brynas så att det blir riktigt brunt. Då blir smaken extra nötig. i står i Amandas matstudio i Fyrislund. Johan Hedberg bakar Madeleines och Fransk äppelgömma. Den senare är gjord med vaniljkräm rörd med mandelmassa, överströsslad med hackade pistagenötter. Han bjuder på hemgjord rabarbersaft och den moderna matstudion känns nästan som en sommarberså. Kontrast: Hedberg står med mobilen i handen framför panoramafönstret i sitt hotellrum. Nedanför glittrar Las Vegas nattljus. Han har just hållit föredrag för en massa pokerrävar och tar igen sig på rummet när telefonen ringer. Det är 2005 och hans kollega Goran Ristic berättar att deras gemensamma företag Hey Poker slagit all time high. Att lyckas med det man företar sig professionellt innebär för många att man jobbar stenhårt och sedan går hem till ett privatliv som är helt privat. För Johan Hedberg är det professionella livet och (valda delar av) det privata tätt sammanflätade. Att våga vara transparent även i det offentliga rummet menar han är en framgångsfaktor – det gör det lättare att skapa goda relationer och inge förtroende. Själv uppnår han transparens genom att vara en av Sveriges mest aktiva på sociala medier. Han är född i Sala 1976, har en tio år yngre bror och var nog ganska jobbig som barn, enligt egen utsago. – Jag gjorde inte det stora upproret men var väldigt nördig. Fick en dator tidigt. Jag hade svårt att hitta en gruppering att passa in i i skolan och trivdes bra med att vara själv. Idag har nörden växt upp – både i form av Johan Hedberg och som företeelse och begrepp. Numera är det okej att vara lite egen, nördens status har uppgraderats mångfalt och nördarna kallas idag in som experter av media, och tjänar miljoner på sina specialkunskaper. Det gjorde Johan Hedberg också, men vi återkommer till det. Pappan gick bort för sju år sedan. Mamman var förskolelärare och hade egen tygaffär när Johan var liten. Han växte upp i ett idylliskt historiskt K-märkt kvarter i Sala, där fanns till och med en verksam smed i ett av grannhusen. Som artonåring kom han till Uppsala för att plugga. Spenderade två terminer utan att ta en enda poäng. Tanken var att plugga nationalekonomi, men han umgicks istället med kursarna. Han pratar på, snabbt som en duracellkanin utan avbrott, och medger att han har klara koncentrationssvårigheter. – Jag är inte diagnostiserad med någon bokstavskombination, men när jag läste på universitetet somnade jag under föreläsningarna. Inte för att det var tråkigt – jag kan bara inte sitta ner i två timmar och lyssna utan att få prata själv. Var målet med ekonomistudierna att bli rik? – Nej, när jag var femton skaffade jag modem. Innan internet kunde man ringa en annan dator som också hade modem, lämna meddelanden och utbyta information. Det kallades bulletin board system. I den vevan började jag inse att det fanns ett informationsflöde som man kunde följa live. Desert Storm pågick helt plötsligt i direktsändning på CNN om man, som min geografilärare, hade tillgång till kanalen. Precis så funkade det ju på ett börsgolv också och det var det som var så fascinerande – inte att det just handlade om pengar. All denna utveckling skedde samtidigt som vi i Sverige fortfarande hade två tv-kanaler och gubbarna stod vid kiosken och väntade på kvällstidningarna för att få de senaste nyheterna. Första avlönade arbetet var ett sommarjobb på ett äldreboende. Han kommenterar det som fascinerande. Eftersom han inte var

V

20 r eL ATIO N

arton fick han ”inte göra tunga lyft eller torka bajs – så jag satt mest och pratade med de äldre”. Väl i Uppsala var första jobbet att knacka dörr för Hyresgästföreningen. – Mitt första säljjobb. Och efter Hyresgästföreningen fick jag ett nytt säljjobb, på UNT. Men efter ett tag upptäckte jag att jag inte var så bra på att sälja. Jag är bra på det sociala, att måla upp en dröm, men har svårt för det snabba krängandet. Hans klocka visar halv sju när vi ses för lunch. På min fråga varför, svarar han att klockan är ett smycke och att den dras upp med rörelse. – När jag lägger av mig den på helgerna så stannar den. Jag orkar inte hålla på och dra upp den. Men det är en snygg accessoar och det är intressant att se hur folk sitter på möten och stirrar på min arm ... År 2002 var Johan Hedberg i Kosovo som militärpolis på ett multinationellt kompani. Han åkte strax efter ”Nine-Eleven” och var där i sju-åtta månader. Skulle du åka tillbaks om du fick möjligheten? – Nja, jag fick en förfrågan men hade flickvän och bra jobb här hemma. Har sedan varit sugen på att åka till Afghanistan, men nu har jag ju barn, så hur intressant och spännande det än är – och hur mycket nytta vi än gör – så vill jag inte åka nu. Vad var tuffast med tiden där nere? – Det som satte djupast spår var när vi var runt på uppdrag på små strippklubbar i Pristina. Det var små hål i väggen med malätna soffor och jävligt äckliga människor – och utmärglade flickor som slussats dit och stod och dansade ... Vad gjorde ni där? – Vi hjälpte FN:s civilpoliskår i uppstartsskedet, med att kartlägga trafficking. Tjejerna hade ju inga pass eller något ... det var för jävligt. Balkan är vackert, men Kosovo är ett stort jävla lerhål där så mycket fruktansvärt har hänt – dit skulle jag aldrig vilja åka tillbaks. I slutet av tiden i Kosovo erbjöds han nytt jobb i Uppsala. Denna gång handlade det om UNT-kortet. – Ett fantastiskt jobb som jag drömt om att få långt tidigare. UNTkortet var en genial idé som knöt en relation mellan tidningen och läsarna. Innan dess fanns bara insändarna, och de ville man kanske inte alltid ha relationer med. På den tiden var UNT så stort – allt vi gjorde fick enormt genomslag. Han jobbade med UNT-kortet i två år, men under tiden hade en egen idé börjat gro inom honom och kompisen Goran Ristic. Pokerboomen var nära att peaka i Sverige och de kände att de hade något att tillföra. Tillsammans startade de Hey Poker. – Vi kom in sent i boomen – kanske för sent. De stora hade fått såna muskler, men vi tänkte få över spelare från dem genom att vara bra på service. Vi köpte en billig licenslösning och testkörde så att allt funkade. Sen kontaktade vi Sveriges största pokerforum där vi körde exklusiva pokerspel med extra prispengar och där vi själva satt med och spelade. Vi ville skapa en relation till spelarna – avväpna oss. Vi satt också och svarade på frågor personligen om tjänsten, ville väl bevisa att vi inte bara var två lycksökare som skulle blåsa folk på pengar. De som var kritiska bjöd vi in till kaffe på vårt kontor i Ekeby. Det är många företag som fortfarande inte fattar att det faktisk räcker att vara rak och öppen för att inge förtroende.

”Jag var väldigt nördig. Fick en dator tidigt. Jag hade svårt att hitta en gruppering att passa in i i skolan och trivdes bra med att vara själv.”


tema: next generation – profilen

Johan Hedberg

Född: 1976. Familj: Sambo och en son på fyra år. Bor: Centrala Uppsala. Aktuell: Med nystartade företaget Luppo samt matbloggen Matgeek.

”Vi hjälpte FN:s civilpoliskår i uppstartsskedet, med att kartlägga trafficking. Tjejerna hade ju inga pass eller något ... det var för jävligt.”

Röster om Johan hedberg: Johan Cassman, vd Luppo

– Det första som slår mig när jag tänker på Johan är energi, det är inte många jag har träffat eller arbetat med som har och ger så mycket energi. Det spelar ingen roll om det handlar om familj, arbete, bakning eller närvaron i sociala medier, Johan går alltid in med minst 100 procent, vilket gör att han är väldigt inspirerande att umgås med, både privat och i arbetsrelaterade situationer. Hans vilja att prestera märks också tydligt då vi ibland spelar pingis. Tyvärr så övergår då hans energi ganska snabbt till frustration.

Roland Tipner, delägare och koncernchef, SDR Gruppen

– Johan Hedberg är en person som tycker något om (nästan) allt. Hans vilja att förändra och förbättra är något jag uppskattar. Johans kunskaper om ett företags kommunikativa närvaro är något som jag tror kan komma att sätta avtryck i hela SDR Gruppen, och inte bara i Luppo. Sen har han en fin entreprenörssjäl också, med sitt fokus och sin entusiasm. Och han är jäkligt duktig på att baka suveränt goda cup cakes, så träffar man Johan lite då och då, som jag gör, så får man också lägga in några extra pass på gymet.

REL ATIO N 21


tema: next generation – profilen

H

ey Poker växte fort och den där Las Vegasnatten nåddes toppen. Men sen kom Svenska Spel med i bilden, med ännu mera muskler. – Vi kände att vi var tvungna att expandera eller göra något drastiskt för att klara oss, och vi hade ett gäng spekulanter. Vi kollade igenom dem och sålde hela företaget till den som verkade bäst. Köpeskillingen, 23 miljoner kronor, var inlåst i aktier i företaget, tillsammans med oss, under ett års tid. Under den perioden sjönk värdet så drastiskt att när vi ”kom ut” hade vi bara tillräckligt kvar för att betala skatten. Du var mångmiljonär för en stund. – Ja, jag hade satt som mål att tjäna en miljon innan jag fyllde trettio och det klarade jag, men vi firade aldrig riktigt. Jag minns att vi åkte till Bromma för att få sista papprena påskrivna, och när jag åkte hem kände jag bara att jag var trött och behövde sova. Det där är en erfarenhet jag tagit med mig. Man måste inte fira genom att svina i Saint-Tropéz, men man måste tydligt markera när man nått en milstolpe. Du kommer ju alltid ihåg de gånger det har gått åt helvete, men alla positiva händelser är lätta att glömma bort. – Det skar sig mellan mig och Goran strax efter att vi sålde. Vi hade ett år då vi inte pratade med varandra. Sedan en kväll gick vi ut och drack skitmycket rom och pratade ut, så idag har vi god kontakt. Patetiskt egentligen att det skulle krävas sprit ... En tid efter Hey Poker drev Johan Hedberg en konsultbyrå för att hjälpa företag att bygga och ta hand om sina varumärken. Det var en spännande tid i de sociala mediernas gryning, men det var svårt att hinna sälja in uppdragen till nya kunder. Till slut fick han istället fast jobb hos en PR-byrå, ett jobb som varade i två år. – Det var faktiskt skönt att veta att man hade lön varje månad. Men senaste året har du och Johan Cassman åt SDR Gruppen startat nya företaget Luppo, en tjänst med skräddarsydda virtuella rabattkuponger. Du verkar ha ett entreprenöriellt driv. – Ja, jag är duktig på att dra igång saker och se till att de funkar, sen måste jag lämna över till någon som kan förvalta. Efter två år har jag alltid gått vidare. Men som det känns just nu är jag övertygad om att det blir betydligt fler år den här gången. Jag vill ju inte ha ett LinkedIn-cv som är åtta sidor. Under hela uppstartstiden har man kunnat följa arbetet med Luppo på sociala medier – så mycket Johan Hedberg nu velat avslöja. Mest har det handlat om kryptiska meddelanden som ökat nyfikenheten. I somras var det så dags för första lanseringen, i Sundsvall.

”Jag har vänner på Facebook från hela världen ... Någon här klagar på att glöden är dålig på grillen, någon där klagar på att det brinner för lite på Tahrirtorget.” – Det har gått smärtfritt, jag trodde nog att fler saker skulle skita sig kapitalt, att jag skulle stå och hulkgråta på nätterna. Nästa steg är nu att göra vissa förbättringar och sedan starta upp i fler städer. I Uppsala finns jättestarka aktörer redan, med lokal förankring. Men i slutet av september beräknar vi vara igång här. Vilka är de starka aktörerna? – UNT är duktiga på att ta största delen av företagens marknadsföringsbudget. Särskilt nu med Hanna Stjärne. Hon är enormt duktig, ligger långt fram i sitt tänk och har bra erfarenheter av

Johan Hedberg om ... Google

– De är tekniker, inte så sociala. Därför lyckas de inte med den sociala webben som Facebook gör. Ajour

– En nyhetssajt jag är medgrundare till, en plattform för att sprida information. Pappalivet

– På min sons fyraårskalas har jag hyrt in en sockervaddsmaskin och jag ska göra en Blixten McQueentårta. Ser framför mig hur det lägger sig sockervadd i min playstation – där någonstans får jag dra gränsen.

22 r eL ATIO N

Traditionella journalistyrket

– Kommer alltid att finnas, men se annorlunda ut. Det är viktigt med obundna redaktioner, även om kidsen idag vet att det alltid finns en agenda. Jag tror att vi kommer att bli bättre på källkritik framöver. Sport

– Borde aldrig ha slutat med fotboll. Stod i mål och var hyfsat bra. Började även spela ishockey, men bestämde mig för att spela ute. Det var vrål­­­­puckat – jag var kass på att åka skridskor och borde ha stått i mål. La av efter några månader. Det finns ju en NHL-målvakt som heter Johan Hedberg, det borde vara ett tecken.

Nörden

– Förr var det inte lika positivt som det är idag att gå in så starkt för något specifikt. Kanske har dagens datanördar, manga­tjejer och killar och andra individualister nittiotalets IT-nördar att tacka för det. IT-nördarna bevisade ju bland annat att deras nörderi kunde ge både kändisskap och materiell rikedom. Se på Niklas Zennström, Steve Jobs och en hel massa fler. Luppopartnern Johan Cassman

– Vi känner varandra sedan UNT-korttiden. Han är fruktansvärt strukturerad medan jag är ostrukturerad.


nu KoMMer Vi till

uppsala

Vi Hörs 1 januari på 105,3 FM!

Vill du nå Kanal 5 & Mix Megapols KöpstarKa Målgrupp? KontaKta Qase: Mikael tapper: 018-4742262 / mikael.tapper@qase.se Kim Hankkila: 018-4742267 / kim.hankkila@qase.se

REL ATIO N 23


e r t t ä b r ö F e d n a bygg

www.byggmaster.nu

24 r eL ATIO N


tema: next generation – profilen

mobil och web. Som person kommer hon förmodligen att synas mer än hennes föregångare. Men vi är ju en del av SDR Gruppen som också är en mycket stark aktör både lokalt och på riksnivå. Idén är ju helt och hållet din och Johan Cassmans. Hur kom ni på det här? – Vi pratade om det under många hundpromenader och testade till slut att bygga en egen app. Han arbetade redan i SDR Gruppen och tyckte det var läge att berätta det för ägarna.

eM

ötet med Roland Tipner glömmer Johan Hedberg inte i första taget. – Jag var så nervös att jag inte kunde sova. Han grundade SDR tillsammans med Erik Grönberg och är en av dem i Uppsala som har den där riktiga pondusen – det viktiga nätverket. Det blev ett fruktansvärt spännande möte, han skruvade på idén så att den skulle passa verkligheten och jag satt för en gångs skull tyst och lyssnade. Han tillförde idéer om vilka produkter och vilka målgrupper vi skulle satsa på. Där har han ju enorm erfarenhet. Sista augusti förra året kom beskedet: SDR:s ledning var positiv och ville köra. Johan Hedberg är mycket hemlighetsfull kring det ekonomiska upplägget, men SDR-gruppen äger Luppo, och Hedberg och Cassman har, som han säger, ”fått en bra anställning”. Johan Cassman är vd i företaget, men uppmärksamheten är oftast riktad mot dig. Varför? – Jag har väl ett större uppmärksamhetsbehov ... Måste skriva, synas och höras. Finns det inte en risk med det? Att det är stressande? Sociala medier går ju ut på att man alltid har något intressant att berätta. Att man är lyckad som person. – Jo, absolut. Det finns ju undersökningar som visar att den bild du kommunicerar på sociala medier är förskönad. Och jag delar inte med mig av dagar då jag ligger och spyr i magsjuka – helt enkelt för att jag inte heller vill följa folk som inte är nära vänner i deras misär. När skaffade du dig ett Twitterkonto? – 2007. Jag läste om det när det dök upp på en stor musik- och teknikfestival i USA. Jag kommer ihåg att jag satt med min iMac och sa till min sambo: ”Det här kommer att bli stort.” För en gångs skull hade jag rätt, även om det inte kommer att bli lika stort i Sverige som det är internationellt. Kidsen i Sverige har inget behov av att kommunicera på annat vis än via sms, och det är kidsen som sätter teknikagendan. Vi har heller ingen Oprah här som sitter i TV och berättar att hon twittrar, och som alla sedan följer. Eller någon Obama som ju använde sociala medier för att koppla grepp om gräsrötterna. Finns det någon svensk politiker som du tycker lyckas hyfsat med det? – Ur ett internationellt perspektiv kan jag inte sluta imponeras av Carl Bildt. Han vågar uttrycka det han tycker, men han är dålig på kommunikationen. Anna Karin Hatt är jäkligt duktig och använder sociala medier på ett bra sätt. Det är egentligen helt sjukt att jag kan ta upp min telefon och skicka ett meddelande till henne – och jag får svar. Vilken kontakt med väljarna!

”Kidsen i Sverige har inget behov av att kommunicera på annat vis än via sms, och det är kidsen som sätter teknikagendan.”

Någon i Uppsala? Han tänker länge. – Hon som är informationsansvarig på Uppsala kommun, Lena W Jansson. Hon är duktig. Vad har du för råd att ge makthavare som vill komma närmare gräsrötterna? – Att våga släppa lite på handbromsen. Vi är så livrädda för att blotta oss. Vi vill ha saker men är dåliga på att ge. Forum som Flashback, med alla negativa sidor det har, ger ändå så himla mycket utan att kräva något tillbaka. Så är det med sociala medier – hjälper jag någon idag så får jag hjälp imorgon. Om du var tvungen att bara använda en kanal, vilken skulle du välja? – Jag gillar nog Twitter allra bäst – det är snabbt, internationellt, du väljer vilka du vill följa, du kan hålla en dialog igång. Det kan vara problemet med Facebook, att du fastnar i din cirkel med de vänner du alltid haft. Jag har vänner från hela världen och det blir lite skillnad. Någon här klagar på att glöden är dålig på grillen, någon där klagar på att det brinner för lite på Tahrirtorget ... Du är en av Sveriges mest inflytelserika på Twitter enligt Twitter- barometern. Hur kommer man fram till det? – Det handlar nog mycket om hur många följare man har, hur mycket man skriver och hur många som retweetar det. Det är skitbra att någon försöker göra det, men det är väldigt svårt att mäta inflytelserikedom. Det viktiga är att ha något att säga och att folk tycker att du är trovärdig.

F

ör några veckor sedan avgjordes Matbloggspriset 2012, som är Sveriges äldsta bloggpris. Johan Hedbergs blogg Matgeek var den som i det längsta höll sig kvar i den händelserika omröstningens toppstrid, även om vinsten till slut gick till en annan blogg. Matintresset kommer från farmor som var hushållslärarinna. Johan Hedberg minns att det alltid stod någon gjutjärnspanna på spisen när han besökte farmodern. – Hon rullade köttbullar, tog vara på allt! Våra egna föräldrar revolterade genom tv-middagar och burkmajs, och nu är det vår generations tur att revoltera mot det genom att gå tillbaka till de gamla mattraditionerna. Matlagningen är det jag aldrig tröttnar på – där kan jag ju hela tiden utveckla mig. Jag är självlärd och vill inte ha det som jobb, då skulle det bli ett tvång. Nu är det avkoppling – som att kolla på fotboll – man tänker inte på något annat. Han berättar att intresset för bakverk och bröd fanns redan på pokertiden. – En god mazarin är en god mazarin. Gör en biskvi av riktig italiensk smörkräm – då vill du aldrig äta något annat.

REL ATIO N 25


tema: next generation – profilen

*

hedbergs

*

recept Fransk * * äppelgömma

Crème * * Pâtissière

(Vaniljkräm som används till äppelgömman) Runt 10 minuters arbete, cirka 20 minuters kokning 200 g mjölk (3%) 50 g vispgrädde 1 vaniljstång 60 g strösocker 3 äggulor 20 g vetemjöl 1. Häll ner mjölk och grädde i en kastrull. 2. Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg ner skrapet men även stången i kastrullen med vätska. 3. Hetta upp vätskan på medelvärme tills den börjar koka. Häll då över allt i en mugg, täck med plast och ställ in i kylen över natten. På det här viset kan mjölken i lugn och ro dra ur all smak ur vaniljen. Är det bråttom kan man använda det redan efter en timmes vila. Det blir inte trist för det. 4. Ta fram mjölken igen och häll ner i en kastrull. Värm på, men det behöver inte bli hett. 5. Vispa äggulorna i en bunke. Gärna av metall. Tillsätt socker och mjöl och vispa till en slät smet. 6. Häll ner vätskan i äggen men gör det genom en sil så att stora bitar och klumpar inte följer med. Vispa under tiden som du häller och fortsätt med det tills det är en slät smet igen. 7. Flytta smeten till en kastrull och placera den på en medelvarm platta. Ta en träslev och rör hela tiden. Du behöver inte vispa, men rör ända ner i botten hela tiden. Vad som nu händer är att vätskan stelnar och man vill ha en jämn process för att undvika klumpar. 8. När de första bubblorna stiger till ytan och krämen har tjocknat betydligt kan man sänka värmen, fortsätta röra och vänta ytterligare nån minut. 9. Klart!

26 r eL ATIO N

Räkna med 2 timmar totalt

1/2 sats smördeg (helst hemgjord, men köp i värsta fall färdig) 1/2 sats vaniljkräm (receptet till vänster) 250 g mandelmassa 500 g klyftade äpplen 1/2 citron 500 g socker 1 ägg 1 dl vatten Lite kanel 1. Lägg äpplen och socker i en tjockbottnad gryta. Pressa över citronen. Värm på medel värme tills äpplena börjar safta sig och öka då värmen. Rör sakta med en träsked. 2. Låt äpplena koka på hög värme tills det blir som en ganska tjock, marmeladliknande massa. Rör endast försiktigt så klyftorna inte går sönder. Ta av från värmen och låt svalna. 3. Resultatet av koket blir en seg marmelad (eller en lös kompott om man kokar kortare tid, båda funkar utmärkt). 4. Dela smördegen i hälften och kavla ut båda halvorna till bitar som är runt 16 cm breda och maximalt så långa som plåten du ska använda. Jag brukar göra dem 2-3 mm tjocka. 5. Sätt ugnen på 200 grader. 6. Lägg den ena av de utkavlade smördegs plattorna på ett bakplåtspapper. 7. Vispa samman ägg och vatten. Pensla smör- degsplattan med blandningen. Nagga däref ter plattan med en gaffel lite här och där. 8. Blanda mandelmassan med vaniljkrämen till en smet och fördela den på smördegen. Spara en centimeter utmed kanterna. 9. Fördela därefter äppelmarmeladen/- kompotten/-massan ovanpå vaniljkrämen. 10. Pudra över en aning kanel. 11. Vik ihop den andra smördegsplattan så lång- sidorna hamnar mot varandra. Snitta sedan med en vass kniv från den hopvikta kanten ända ut till en centimeter från motsatta kanterna. 12. Vik upp den igen och nu ska den se ut som en persienn ungefär. Rulla därefter upp den på en kavel och rulla ut den igen över kakan. 13. Tryck till utmed kanterna med en gaffel så att den försluts ordentligt. 14. Ställ in i kylen och låt vila runt 30-45 minuter. 15. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter. Om man vill kan man efter 15 minuter sänka värmen litegrann för att inte få för mycket färg på kakan. 16. Ta ut, låt kallna och skär sedan upp. Det som inte går åt samma dag får man tvinga i sig innan sängdags. Att spara dem gör att de tappar mycket i kvalité.

Madeleines

Runt 30 minuters arbete, cirka 25 minuters gräddning

170 g smör (inte margarin, smör) 110 g vetemjöl 4 stora ägg En nypa salt 140 g strösocker Rivet skal från 1 stor citron (bara yttersta skalet) 1 tsk vanilj (inte vaniljsocker, vanilj) Lite florsocker för garnering 1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Smält smöret i en kastrull och bryn det. Det ska bli brunt, men får inte brännas vid. När man känner en nötig doft sprida sig är det klart. Ta av och låt svalna. 3. Ta några droppar av smöret och smörj made leineformar ordentligt. Se till att det tränger in i varje vrå. Sikta sen över lite vetemjöl och slå av överskottet. 4. Lägg ägg och salt i en skål och vispa ordentligt tills det nästan nått tre gånger sin ursprungliga volym. 5. Medan du fortsätter vispa häller du i sockret. Inte allt på en gång, utan lite i taget. 6. Vispa ett par minuter till så smeten blir riktigt tjock. 7. Vänd med en slickepott ner citronskal och vanilj. 8. Sikta mjölet över smeten och vänd varsamt ner även det. 9. Slutligen vänder du ner det avsvalnade smöret. 10. Fyll en sprits med smeten och spritsa sen ut den i formarna. Eller så tar man ett deciliter mått och slevar i smeten. Det är inte så noga. 11. Grädda 12-15 minuter tills de får lite, lite färg. Ta ut, ta loss dem ur plåten och låt svalna på galler. 12. Sikta lite florsocker över och servera ljumma.


Fjärrvärme – tänk så bra www.vattenfall.se

REL ATIO N 27


steget före.

Vi välkomnar och förbereder våra studenter för ett liv i Uppsala.

UPPSALA KONSERT & KONGRESS

29 SEPTEMBER www.destinationuppsala.se

28 r eL ATIO N

Uppsala. Steget före. Varje dag sedan 1286.


Ny AdRESS föR

Marknad och administration har flyttat till Stationsgatan 12.

Turistbyrån flyttar i oktober till Kungsgatan 59. Fram till flytten finns Turistbyrån tillfälligt hos kommuninformation i stadshuset. Kom gärna och besök oss i våra nya lokaler. Varmt välkommen!

Kontakta Tiina Mykkänen, VD, vid eventuella frågor tiina.mykkanen@destinationuppsala.se 070-722 93 93

Uppsala. Mycket på gång. Varje dag sedan 1286.

REL ATIO N 29


tema: next generation – rätt

Ida Lundén

Jobb: Marknadschef, mediekonsult och delägare i Forefront. Född: 1980. Bor: Uppsala.

30 r eL ATIO N

reklam på nätet


tema: next generation – rätt reklam på nätet

Förr fanns telefonkatalogen och dagstidningen. Idag och framöver har du som företagare betydligt mer att välja på när det är dags att spendera reklambudgeten. Relation tog hjälp av mediekonsulten Ida Lundén för att hitta rätt väg i dagens djungel av digitala och sociala medier.

rätt reklam på nätet Text: anders melldén. foto: Alex&Martin.

I

maj meddelade GM att de slutar helt med att betala för annonser på Facebook, att de enbart fortsätter med sina företagssidor som är gratis. Hur kommenterar du det? – Facebook är ju lite speciellt, eftersom de fortfarande ger möjligheten för företag att synas gratis. De sociala medierna är fortfarande unga och företag provar på dem för att se vad de ger. Tar vi Facebook som exempel känner vi till vissa företag vars betalannonser fungerar mycket bra – ibland bättre än på en sajt som är nischad för kundens bransch, vilket kan tyckas otippat. Sedan måste man tänka på hur man uttrycker sig som företag på sociala medier, man behöver i många fall frångå det ”vanliga” företagsspråket och tala i samma ton som den målgrupp man vill nå.

I

da Lundén har gedigen säljbakgrund från Din Del, Eniro och Eurovip Group. För nästan fem år sedan var hon med och startade Scandinavian MediaView, bland annat med kollegan Marcus Jildecrona, där de var aktiva under nästan två år. 2009 lämnade de bolaget för att starta den digitala

medie­byrån Forefront, en fristående byrå som hjälper företag att nå ut med sin marknadsföringsinvestering på nätet. Du har gått från att jobba med kataloger och tryckta medier till digitala. Vad är största skillnaderna? – Förändringar sker oftare och snabbare inom digitala och sociala medier. Det poppar hela tiden upp nya kanaler och flexibiliteten i annonseringsmöjligheterna är mycket större. Branschen blir också roligare att jobba i, eftersom den kräver, att man hela tiden vidareutbildar sig och måste ligga steget före. Däremot är det svårare att hitta personal, eftersom det, inte finns någon given skola när allt går så snabbt. En skillnad ur köparnas perspektiv är att de förr spenderade väldigt stora summor på marknadsföring utan att egentligen veta vad det gav tillbaka. Nu kräver köparna mer, eftersom det finns bättre och mer avancerade mät- och köpmetoder. Å andra sidan skapar utbudet också ett dilemma, det finns så otroligt många ställen att synas på, och olika sätt att köpa, vilket gör det svårare att välja rätt. Man köper också på andra premisser när det gäller onlineannonser.

”En skillnad ur köparnas perspektiv är att de förr spenderade väldigt stora summor på marknadsföring utan att egentligen veta vad det gav tillbaka. Nu finns bättre och mer avancerade mätmetoder.”

Exempelvis betalar man på de flesta kanaler per exponering, besökare eller avslut. Kontaktkostnaden blir därför ofta betydligt lägre än den varit traditionellt. Vad tror du om framtiden för annonsering i tryckta medier och kataloger? – De tryckta medierna tror jag absolut kommer att fortsätta finnas, men annonseringen i dem kommer att fortsätta minska. Vi ser även att många medieleverantörer paketerar sina erbjudanden med onlineoch mobila tjänster och söker nya utlämningsformer och format. Det gäller att hitta nya vägar när den ursprungliga intäkts­ källan inte fungerar lika bra. Vilka är de största fördelarna med nätannonsering? – Du har ofta bättre koll på den potenti­ ella kunden. Många sajter har mycket information om sina användare, som kön, ålder, intressen. Då blir träffsäkerheten större. Du är också närmare köpet – om du googlar efter barnvagnar och får upp en annons för en är du ju betydligt närmare att köpa, än om du råkar ser en reklamfilm på tv eller en annons i dagstidningen om barnvagnar. Traditionell media är bra för varumärkespositionering, men även digitala medier kan vara det. Idag förväntar sig de flesta att du förutom din vanliga hemsida även har en företagssida på Facebook och att ditt företag hamnar på förstasidan om man googlar på din verksamhet. REL ATIO N 31


tema: next generation – rätt reklam på nätet

Gratis är gott

Idas tips på hur du kommunicerar ditt företags verksamhet så bra som möjligt utan att det kostar något. Företagets hemsida

• • • •

Se till att din hemsida kommunicerar din verksamhet och de viktigaste sökorden, både visuellt på själva sidan men framförallt i din title-tag och även meta description (dessa delar påverkar inte ditt utseende på hemsidan nämnvärt, men påverkar Googles bedömning av din sida). Uppdatera ditt företags profil på Google Maps. Detta kan göra att du kommer upp på förstasidan på Google på vissa sökord trots att din hemsida inte gör det. Det är extremt viktigt att bygga en bra länkstruktur. Om du inte klarar det själv, finns det företag som gör detta genom exempelvis produkten sökpositionering. Om du är aktiv på sociala medier och bloggar bör du koppla ihop detta med din hemsida, då det ger bra mereffekt.

Företagets Facebooksida

”Skriv inte bara interna nyheter, bjud på branschnyheter och uppdatera regelbundet.”

Hitta rätt i den digitala mediedjungeln

Ida Lundén tipsar om några av de saker hon och Forefront gör för sina kunder: Som vanligt handlar det om att först identifiera målgruppen. När detta är gjort bör du: • Registrera ett Google Analytics-konto till din hemsida. Detta är gratis och ger dig värdefull information och statistik gällande din hem sidas besökare, vilka medier de kommer ifrån, vad de sökt och hur de rör sig på hemsidan. • Identifiera dina viktigaste sökord. Tänk på att det kanske inte är de du själv använder i din verksamhet. Driver du exempelvis en budfirma söker folk snarare på ”skicka bud” än ”spedition”. Till din hjälp finns Google AdWords som är ett gratis sökordsverktyg där du kan få fram statistik och förslag på sökord inom ditt område. • Utifrån dina 5-10 bästa sökord, googla och se vilka sajter och portaler som dyker upp. Du vet förmodligen redan om de största där du bör se över din synbarhet, som Google, Eniro, Hitta och Facebook, men

32 r eL ATIO N

• • •

tänk på att små nischade sajter både är billigare och träffar extremt rätt i målgruppen. Exempel på en nischad köp- och säljsajt är Blocket, men det finns betydligt fler som är relativt okända ur ett annonseringsperspektiv som man kan fånga upp. När du identifierat kanalerna, begär in statistik från dem utifrån dina sökord och det geo- grafiska område du vill nå, för att avgöra om din målgrupp verkar finnas där och en annonsering kan vara aktuell. När du köpt annonsering online, kontrollera att du fått det som utlovats, följ upp och begär in statistik på vad dina köp gett. Även här kan Google Analytics vara till hjälp om sajten inte har egen statistik. Om din budget tillåter, se även över din mobilannonsering. Mobilsurfandet ökar enormt snabbt och redan 2013 spås fler män- niskor surfa via en mobil än via en PC.

• Våga vara personlig, svara på gillanden, kommentarer etc. • Byt omslagsbild då och då, och se till att bilden förmedlar rätt känsla för företaget. Bilden kan också visualisera vad ni säljer/gör. Dock finns vissa regler om hur man får ut­ trycka sig på omslagsbilden. Direkt uppma ning till köp får exempelvis inte göras. • Skriv inte bara interna nyheter, bjud på bransch­ nyheter och uppdatera regelbundet. Dock inte så ofta att folk upplever det som spam. • Komplettera inlägg med bilder. Bilder ger nästan alltid bättre effekt än bara ord. • Jobba med ambassadörer inom företaget eller ditt nätverk som rekommenderar och länkar till er företagssida.

Forefront

Företaget: Forefront är en oberoende mediabyrå specialiserad på digitala och sociala medier. Affärs­ idén är att hjälpa företag att nå ut till sin målgrupp på nätet genom att kartlägga företagets demografi och syfte med marknadsföringen. Därefter läggs en fullständig strategi avseende alla de digitala kanaler som finns idag (Google, Facebook, Eniro, LinkedIn, Blocket med flera). Forefront tar även över hela hanteringen gällande säljsamtal och administration, samt följer upp och mäter effekten av den marknadsföring de rekommenderat. Grundades: 2009 av Marcus Jildecrona & Ida Lundén. I dagsläget finns fyra delägare. Säte: Kontor i Uppsala & Stockholm. Antal anställda: Ca 20, bestående av konsulter, analytiker och koordinatorer. Omsättning: Beräknar 20 mkr för tredje verksamhetsåret. Kunder: Ca 400 över hela landet. Köpte nyligen upp företaget Salgado, specialistbyrå inom marknadsföring på sociala medier, med 5-6 anställda och 3-4 mkr i beräknad omsättning.


EY_Uppsala_180x130mm.indd 1

2012-08-22 10:05:24

Enköping – Sveriges Närmaste Stad Enköping ligger mitt i den expansiva tillväxtregionen Stockholm-Mälardalen. Inom 60 minuters restid lever och verkar tre miljoner människor. Här möts E18, riksväg 55 och 70. Goda kommunikationer och närheten till tre internationella flygplatser, inom 45 minuter, gör Enköping till en viktig mötesplats för handel och affärer.

Idag finns färdig industrimark att bebyggas och vill vi även hälsa Dig välkommen till Enköping – Sveriges Närmaste Stad.

60 nya företag

Under senare år har ca 60 företag etablerat sig i Enköping och ca 850 nya arbetstillfällen har skapats. Vi är stolta över att ha tilldelats utmärkelsen ”Årets nyföretagarkommun i Sverige”. Vi är också högt rankade i Svenskt Näringslivs ranking av bra företagsklimat. Läs mer på www.enkoping.se eller kontakta marknadschef Arne Wåhlstedt, arne.wahlstedt@enkoping.se · 0171-62 52 71

REL ATIO N 33


tema: next generation – kollektivism i skyttorp

Kollektivism i skyttorp:

Här lyser alltid en lampa när man kommer hem

För många är Next Generation likställt med utvecklingen inom high tech, life science och smartaste sätten att slippa laga mat hemma. För andra handlar det om en ökad medvetenhet för jordens begränsade resurser, behovet av social gemenskap och hotet från peak oil. Relation drog ut på landet, till nästa generation boende i Skyttorp och målet att starta fullskalig ekoby. Text: kristina tilvemo. foto: Alex&Martin

34 r eL ATIO N


”Pappa hälsade på i Skattungbyn och tyckte det påminde om ett Amish-läger.”

REL ATIO N 35


tema: next generation – kollektivism i skyttorp

et putsade trähuset

på kullen träder fram bakom en yvig trädgård och medfarna uthus i falurött. En munter tvättlina hänger uppspänd mellan två äppelträd, framför entrén trängs tiotalet cyklar med några utemöbler. I bersån väntar en blänkande Volvo 144 på bättre renoveringstider, och vid odlingsmarken längre bort står en av gårdens två husvagnar som snart ska förvandlas till mobilt hönshus. Det är lite som att kliva in i filmen Tillsammans. En avspänd huller-om-bullerstämning med drag av 1968. Men husets kaos är bara en chimär, bakom oordningen råder ett noga fastställt system av invånarna som valt att leva ihop. – Jag ville bo på landet, men ofta är det långt till kompisar och blir svårt att ses. På det här sättet har man alltid vänner i närheten, det är ett väldigt opretentiöst sätt att umgås, förklarar Ylva Lundkvist som för fem år sedan fann torpet i Skyttorp tillsammans med dåvarande pojkvännen. Sedan dess har skaran utökats. I dagsläget är de fyra som delar på städning, matlagning, vedhuggning och tömning av mulltoan. Ned mot vägen ligger de gemensamma odlingarna, i uthuset ett av sovrummen, och för rätt person finns alltid möjlighet att skapa mer plats. – Det är som att bo i en familj, fast med folk i sin egen ålder, säger Markus Skoog, som är utbildad snickare med fokus på hållbart byggande. Jag tycker om att vara själv men inte ensam, och här lyser alltid en lampa när man kommer hem. Folk ser kanske film ihop, eller umgås i köket. Själv flyttade han in i januari, efter att ha lärt känna en av medlemmarna på Inspirationsfestivalen, arrangerad av gamla elever vid folkhögskolan i Skattungbyn, där det visar sig att både han och Ylva Lundkvist pluggat. Han gnuggar sig i ögonen efter middags­luren och konstaterar att man kommer varandra närmare i kollektiv än med andra kompisar. Det ytligare lunchumgänget eller ses-på-stan ersätts av en ärligare version, man får liksom de fula sidorna på köpet. – För att bo på det här sättet krävs att man har kompromissvilja och inte alltför höga krav själv. Vi har sällan konflikter, däremot en del givande och utvecklande 36 r eL ATIO N

diskussioner, säger han med en blinkning och det som alltmer framstår som typisk kollektivhumor. Båda har erfarenhet av tidigare kollektiv där toleransnivån skiftat, och raljerar glatt över hippiearketypen med spirituella människor som parasiterar med att ”alla människor bidrar med olika saker”. Som killarna i Ylva Lundkvists tidigare kollektiv, som hellre spelade gitarr än ställde undan disken eller spolade efter sig på toaletten. – Det underlättar om man har liknande värderingar, med hur man vill laga mat, städa och sådana kriterier. Jag vill till exempel leva med lågresursförbrukning, ekologisk mat och sopsortering. Då är det viktigt att man passar ihop, säger Ylva Lundkvist och tar en bit av den rättvisemärkta chokladen med blåbärssmak som ligger på det nötta köksbordet. För Ylva Lundkvist finns inga sopor. Bredvid längtan efter gemenskap och sammanhang ligger engagemanget för hållbar utveckling. Att i så hög utsträckning som möjligt spara på jordens resurser, med klimatförändringar och hotet om peak oil påtagligt närvarande.

”Vid odlingsmarken står en av gårdens två husvagnar som snart ska förvandlas till mobilt hönshus.”

Ylva Lundkvist hoppas bli en drivande kraft inom småskalig ekologisk odling.


tema: next generation – kollektivism i skyttorp

Kollektivet i Skyttorp

Antal medlemmar: Fyra personer mellan 26 och 33 år, Fanny, Fredrik, Ylva och Markus. Boendekostnad: Totalt 6 000 kr/mån, fördelat på kollektivets medlemmar beroende på möjligheten att hjälpa till. Hushåll: Gemensam städning, matkassa och gårdsskötsel. Ur matkassan lagas vegetarisk kost, dock finns inga restriktioner för privat bruk. TV: Nej. Däremot sällskapsspel, gitarrer och djupa diskussioner.

Medvetenheten om peak oil och samhällets överkonsumtion går som en tråd genom tillvaron. Fanny Westling, Markus Skoog, Ylva Lundkvist och Fredrik Fridh har egen vrå för avskildhet men delar både hus och värderingar.

REL ATIO N 37


tema: next generation – kollektivism i skyttorp

”Jag tycker om att vara själv men inte ensam, och här lyser alltid en lampa när man kommer hem.” – Ibland kan jag känna att jag har så himla låg standard, undra vad folk ska tänka när de kommer hit, säger hon med en blick på vedpisen och den ljusblå originalinredningen från 1950. Å andra sidan har vi hög ekonomisk resiliens, alltså hållbarhet vid olika typer av påfrestningar, och sparar till renoveringar innan vi genomför dem. – De som tar riskerna på allvar skär ned på sin resursförbrukning och ser verkligheten som den är. Skulle forskarna tala om exakt hur allvarligt läget är skulle människor bara förlora hoppet och stänga av, säger Markus Skoog. å sikt vill de se Skyttorp utvecklas till mer av en ekoby. Med kompisar som ansluter, till närbelägna torp och egenhändigt byggda ler- och halmhus. Och med jobb på Hela Sverige ska leva hoppas Ylva Lundkvist bli en kraft att räkna med bland byborna i Skyttorp. Det senaste året har hon hållit möten om lokal ekonomi och dragit igång en koloniodlarförening på orten. – Jag peppar folk på facebook när det blir ett hus ledigt, och många väntar nog på rätt tillfälle. Konsten är att få det att fungera på lång sikt, även när man får barn. Därför har vi sett till att man inte hela tiden bor på varandra, utan var och en får en egen studio där man kan dra sig undan, säger hon. Frågan om 1968-generationen känns oundviklig, och det visar sig mycket riktigt att Ylva Lundkvists föräldrar också bodde i kollektiv, var vänster och lät proggmusiken flöda på LP-spelaren i Göteborg. Markus Skoog skrattar till och mular in ännu en chokladbit innan vi går runt bland prydliga vedtravar, mjölksyrade bönor, inrett uthus och nyplanterade fruktträd på den hektaret stora gården. – Mina föräldrar däremot har alltid tyckt att det här är jättekonstigt. Pappa hälsade på i Skattungbyn och tyckte det påminde om ett Amish-läger. Men faktum är att de nog börjar inse att det är på allvar. De har äntligen accepterat att det inte handlar om en övergående fas, säger han.

Med kompisarna i huset finns alltid något att göra, konstaterar Ylva, Fredrik, Markus och Fanny. TV:n är bortrationaliserad till förmån för soffhäng och djupa diskussioner. Och vill man se film är datorn ett utmärkt alternativ.

P

38 r eL ATIO N

Markus Skoog pluggar ekonomisk historia men är utbildad snickare med fokus på ekologiska hus. I uthusets välisolerade rum har han 20 grader och varmast av alla.


Martin Gustafsson ser kollektivboendet som ett andningshål.

ekeby städ Gemensam världssyn ofta bakom boendet Trenden att bo i kollektiv ökar i åldrarna 25 till 35 år. I Nästet, en tidigare sjuksköterskebostad i Ulleråker, bor för närvarande sju personer. En av dem är Martin Gustafsson, som fann bostaden på forumet alternativ.nu efter tips från en kompis. – Det är nog en viss typ av människor som väljer att bo i kollektiv. Även om det inte är uttalat politiskt har man samma världssyn och intresse för miljöfrågor. Dessutom vill man leva utifrån det, ta ansvar för hur vi själva kan påverka. Kollektivet gör det enklare att leva miljövänligt, med gemensam matlagning, ekologiska inköp och tid över för annat, förklarar han. Dessutom väger den sociala aspekten tungt, där det både är kul och praktiskt att göra saker tillsammans med andra. – Genom att bo med människor man gillar blir man mer tillfreds som människa. Man behöver inte åka till Thailand eller lägga energi på att jaga kickar. Vi spenderar mycket tid här, inspirerar varandra, umgås och bollar tankar. Det är en förmån att känna den harmonin i vardagen. I många avseenden ser Martin Gustafsson kollektivboendet som ett andningshål i dagens materialistiska och ytliga värld. Där lyckan inte sitter i pengar och status utan i enkla värden. – Det är väldigt skönt att ha så hemma, tillsammans med andra. Det krävs ett lite speciellt sinne för att leva så nära andra och man måste vara beredd att kompromissa och ta hand om saker som kommer upp. Självklart är det viktigt att få ha integritet. Men i grunden är ju människan faktiskt social.

te märkas. Vi villsynain s att vi varit där. Men det ska

Fler kollektiv i Uppsalaregionen

Nästet, kollektiv i Ulleråker. Liten Tuva, ett feministiskt kollektiv. Grottan, en pendang till Nästet, bildat som humoristisk motreaktion till Liten Tuva. Vita hästen, kollektiv i Stockholm med 20 personer, även barn.

www.ekebystad.se

REL ATIO N 39


FANNY & ALEXANDER Av Ingmar Bergman Regi: Linus Tunström Premiär 20 oktober

GÖR NÅGOT NYTT! - T A mE D D i N A kU N D E R E L L E R D i N A kO L L E G O R P Å T E A T E R !

Möjligheterna är näst intill oändliga; abonnera en föreställning på Stora scenen, komplettera med kundinformation och mingel. Boka in ett föredrag om teatern eller gå en visning bakom kulisserna för den mindre gruppen. Vi skräddarsyr paket för alla storlekar av grupper. Kontakta Maria Freeney för mer information på tel: 0722-10 33 03 eller mail: maria.freeney@uppsalastadsteater.se

WWW.UPPSALASTADSTEATER.SE

Marie Eriksson Marknadschef/Elhandel

Ta en kopp kaffe med Marie och minska företagets elkostnader. björklinge energi AL E L

I ERG

Marie är ansvarig för vår elhandel och jobbar med rådgivning till företag. Hon hjälper dig gärna att se över företagets elavtal och ger tips och råd om hur ni kan minska era elkostnader. Ring Marie på 018-67 84 26 eller skicka ett mail till marie.eriksson@bjorklingeenergi.se. Björklinge Energi erbjuder elavtal, OK N värmepumpar och energideklarationer till alla i Uppland. Välkommen till oss.

J

AT A C K!

www.bjorklingeenergi.se

40 r eL ATIO N


tema: next generation

Evelina Krantz, Adela Adabanian, Fanny Hermanson och deras robot Bob som de programmerat att köra en viss bana.

Tjejer lockas till teknik Text: Anders Melldén. foto: Alex&Martin

Några gillar redan ämnena – andra inte. Matte, naturvetenskap, teknik och fysik provas praktiskt under tre dagar av ett tjugotal tjejer från sjunde- och åttondeklasser runt om i Uppland. Någon har siktet klart, högstadiet ska klaras av, natur på gymnasiet, läkarlinjen och specialisering mot hjärtkirurgi. Andra funderar fortfarande. Alla verkar dock vara överens – det här var mycket roligare än de kunnat tänka sig, och helt klart värt att offra tre sommarlovsdagar på. För sjunde året anordnar Vattenfall och Teknat Samverkan vid Uppsala universitet tjejveckan som ska locka fler tjejer till

tekniska utbildningar. Från Vattenfalls sida vill man bland annat visa på att man driver ett modernt företag där jämställdheten är viktig. Just nu är cirka en femtedel av företagets medarbetare kvinnor och de flesta arbetar inom administration och inte inom tekniska yrken. – Det är givetvis något vi vill ändra på. Ett sätt är att fånga tjejerna i tid, och få dem intresserade av den tekniska biten. Och gensvaret har varit mycket bra från dem som deltagit i Tjejveckorna, säger Adrian Berg von Linde, anläggningschef Vattenfall Värme Uppsala.

Övre rad: Klara Hochhalter, Knivsta. Adina Persson, Knivsta. Elin Mannerfeldt, Rimbo, Adela Adabanian, Heby (på axlarna). Fanny Hermanson, Uppsala. Louise Larsson, Enköping. Saga Mungsgård, Rimbo (på stolen). Alexandra Oscarsson, Rimbo. Karin Ellingson, Knivsta. Helena Gästrin, Uppsala. Jill Wrethage, Norrtälje (i fönstret). Alva Josefsson, Norrtälje. Nedre rad: Evelina Krantz, Enköping. Selma Droschke, Uppsala. Tilda Samuelsson, Norrtälje. Filippa Furugren, Norrtälje. Julia Råsten, Norrtälje. Nadja Saraj, Uppsala. Hanna Isaksson, Uppsala.

REL ATIO N 41


tema: next generation – en generation i tiden

Mai-Li Hammargren

n o i t a r e n e g en

Gör: Grundare och vd för företaget Mutewatch. Ålder: 25 år. Bor: Stockholm.

n e d i t i

Mutewatch och Daniel Wellington är två nya svenska klockmärken som slagit igenom det senaste året. Båda har kopplingar till Uppsala – Daniel Wellington har sin bas här och Mutewatchs grundare kommer från Uppsala. Utseendemässigt finns det inga likheter mellan klockorna, men framgång är något som de i högsta grad har gemensamt. 42 r eL ATIO N


tema: next generation – en generation i tiden

F

örenkla tillvaron – det är vad Mutewatch vill åstadkomma för kunderna som köper företagets klockor. 10 000 klockor sålda hittills – i 45 länder. Modekungen Karl Lagerfeld äger tre stycken och Apples Steve Wozniak stoltserar även han med en klocka av det svenska märket. Kända kunder är viktig marknadsföring när ett nytt företag ska slå sig in bland andra. Fyra år av hårt arbete, övertygelse och en hel del tålamod, får man anta, tog det för Mutewatch att nå marknaden. Men de slår inte av på takten nu när produkten är lanserad. Det hårda jobbet fortsätter. – Vi har precis börjat ta ut lön från företaget och det känns fantastiskt. Det har varit många fattiga månader, säger tidigare Uppsalabon Mai-Li Hammargren, grundare och initiativtagare. Mutewatch började som ett tävlingsbidrag. Mai-Li Hammargren deltog i en företagstävling under studietiden på Handels i Stockholm. Tyvärr vann hon inte, men många uppmuntrade henne att satsa vidare. Idén föddes utifrån hennes och dåvarande pojkvännens olika dygnsrytmer som skapade behovet av ett tyst alarm – ett som inte den andre av misstag stängde av. Hon såg framför sig ett armbandsur som vibrerade. Tillsammans med de andra i teamet som varit med från början utvecklades den minimalistiska designen och en touch screen. Hon är därför noga med att understryka att Mutewatch inte är något bara hon kan ta beröm för. De är flera som lagt ner all sin tid på att utveckla produkten. – Det mest värdefulla jag har är min egen tid. Ju mer tid jag kan ägna åt Mutewatch nu desto mer är det värt.

Samtliga som arbetar inom företaget är mellan 20 och 30 år. Mai-Li Hammargren säger att de alltid fått väldigt positiv respons från näringslivet. Det är många som gärna hjälper till och kan ge råd. Däremot är det såklart en större utmaning att hitta finansiärer när det behöver investeras i ett tillverkningsverktyg för flera miljoner. Det har gått lite mer än ett år sedan lanseringen. I höst kommer Mutewatch i en ny färg och man kommer att satsa allt på fortsatt kommersialisering. Mutewatch säljs idag nästan uteslutande i storstäder: Stockholm, New York, Los Angeles, London, Paris och Tokyo. I höst lanseras märket även i hemstaden i samband med Uppsala Fashion Weekend. – Det är först nu vi är förberedda för massproduktion. Vi är väldigt försiktiga i allt vi gör. Vår marknadsföringsbudget är noll, men ändå lyckas vi nå ut. Financial Times kallar oss ”unusual and stylish and cool” och det känns fantastiskt att få ett sådant omnämnande, säger Mai-Li Hammargren.

A

tt ett företag kan gå från skiss till färdig, säljbar produkt, inom sex månader känns nästan svindlade fort. Så var det dock för Uppsalabaserade klockföretaget Daniel Wellington. Förra våren såldes de första klockorna. Nu ett och ett halvt år senare finns 25 000 sålda ur på människors handleder. – Men enligt vår prognos ska vi sälja 35 000-40 000 klockor under 2012, säger Filip Tysander, ägare och grundare av Daniel Wellington. Namnet och inspirationen till företaget kommer från en man som Filip Tysander

”Modekungen Karl Lagerfeld äger tre stycken och Apples Steve Wozniak stoltserar även han med en klocka av det svenska märket.” träffade i Australien för några år sedan. Han bar sin Rolex med ett natoband, och Filip Tysander fattade tycke för hans stil. Designen av klockorna har Tysander gjort själv med hjälp av feedback från fabriken utanför Hong Kong. Han är ekonom i grunden, inte designer, men arbetsmetoden är talande för företaget. Att med små medel kunna åstadkomma så mycket som möjligt. Visst krävs det medel när man drar igång en produktion. Hittills har dock Daniel Wellington drivits utan extern finansiering. Idag säljs Daniel Wellington i cirka 200 butiker runt om i Sverige, samt via internet. Filip Tysander beskriver företagets målgrupp som ganska bred. Herrklockan lanserades först och har ett försprång, men även damklockan säljer bra. – Vi säljer något som är mer än en tidsmätningsmaskin. Vi säljer en accessoar, säger Filip Tysander, apropå frågan om människor idag verkligen köper klockor, när mobilen finns med hela tiden.

Mai- Lis tips:

– Skaffa erfarenhet. Kom igång med företagande när du är ung, innan du fastnat i lönetrygghet. Glöm inte bort dig själv när du jobbar hårt.

Daniel Wellington

Mutewatch

Ägare: Teamet, tre huvudinvesterare samt ett nätverk av andra ägare. Anställda: 8. Säte: Kontor i Stockholm. Lager i Sverige, New York samt på fabriken i Asien. Omsättning: Kan ej lämna ut siffror, men vi räknar med att vara lönsamma detta första år.

Ägare: Filip Tysander. Antal anställda: 8. Säte: Kontor och lager i Uppsala. Produktion av klockan sker i Asien genom flera leverantörer. Omsättning: Prognosen för 2012 är 12-14 miljoner kr. REL ATIO N 43


tema: next generation – en generation i tiden

”Vi säljer något som är mer än en tidsmätningsmaskin. Vi säljer en accesoar...” På dessa 18 månader sedan lanseringen, har han gått från att vara ensam i företaget till att ha flera anställda. Nu i höst ska Daniel Wellington lanseras utomlands. Var och hur är fortfarande rätt hemligt, men Filip Tysander räknar med att han kommer att ha sin bas utanför Sveriges gränser de kommande åren. Hans plan är att ge företaget allt han har i fem år. Sedan ska det utvärderas och funderas över nästa steg. För just nu betyder allt att han jobbar större delen av tiden och försakar mycket vid sidan om, som till exempel semester och vänner. – Så vill jag inte ha det för alltid, men just nu jobbar jag till midnatt och sen är jag tillbaka på kontoret på morgonen. Det är inte ovanligt att det är tre mål mat på en dag som intas i vår bunker, säger han med ett leende. Uppenbarligen trivs han rätt bra med tillvaron. Filips tips:

– Var inte rädd för att starta företag på egen hand. Visst kan det kännas tryggare att ha en partner, men då gäller det att man är redo att satsa lika mycket. Är du själv får du bestämma allt. Ta gärna chansen att starta företag under studietiden då man ofta har en hel del tid över.

Filip Tysander

Gör: Äger och driver Daniel Wellington. Ålder: 27 år. Bor: Uppsala men snart utomlands.

44 r eL ATIO N


Operationell leasing.

6 975 kr/mån Förmånsvärde netto.

840 kr/mån*

Opel AMPERA AUTOLEASE EDITION

SMARTASTE ELBILEN FÖR DE SMARTASTE FÖRETAGEN! Räckvidd upp till 50 mil. Fast månadskostnad.

års nybilsgaranti www.opel.se

Opel Ampera är den första elbilen som ger dig frihet att köra riktigt långt. Du kan köra 40–80 km på ren el från batteriet, helt utan utsläpp. Och behöver du åka längre förser den bensindrivna generatorn elmotorn med ström, vilket ger en räckvidd på upp till 500 km. En räckvidd som tilltalade 59 motorjournalister från 23 olika länder när de utsåg Ampera till Årets bil 2012.

• Klimatanläggning • Farthållare • Parkeringssensorer bak TCO: 6 975 kr/mån • Alufälgar • CD/MP3-stereo TCO – Total Cost of Ownership, dvs totalkostnad per månad (se nedan) ex moms vid 36 mån•/ 7Eluppvärmd 500 mil. Erbjudandet ratt gäller ett begränsat antal bilar och kan ej kombineras med andra avtal eller rabatter. Endast juridisk ... och mycket mer. person.

*Förmånsvärde netto: 840 kr/mån vid 52% marginalskatt (1 616 kr/mån brutto). Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Opel Ampera har 5 års nybilsgaranti och 8 års/16 000 mils garanti på litiumjonbatteriet. 5 års nybilsgaranti består av 2 års fabriksgaranti + 3 års förlängd garanti. Obegränsad körsträcka gäller de två första åren alternativt 10 000 mil på 5 år. Bränsleförbrukning & koldioxidutsläpp enligt UN ECE R101 (viktad, kombinerad): 1,2 l/100 km, 27 g CO2/km.

VAD ÄR AUTOLEASE EDITION? Genom konceptet Autolease Edition marknadsförs och säljs de absolut senaste och modernaste tjänstebilarna till lägsta möjliga totalkostnad per månad, s k TCO. Autolease Edition är leasingmarknadens ”Best Buy” och baseras på ett leasingavtal där alla kostnader ingår. TCO för annonserad bil är alltid den lägsta möjliga på den Svenska marknaden. TCO-beloppet är detsamma varje månad och betalas månadsvis i förskott. Efter avtalstiden återlämnas bilen till din lokala bilhandlare. Kan det bli enklare? Välkommen som kund, du också!

FÖLJANDE INGÅR I AUTOLEASE EDITION: • Ingen kontantinsats (förhöjd 1:a hyra) • Garanterat restvärde • Fri Service i 3 år (7 500 mil) och reparationsavtal • Försäkring • Däckavtal inkl. kompletta vinterhjul • Däckhotell (förvaring av däck) • Fordonsskatt • Autolease Assistans

Öppettider i sommar Försäljning Mån–fre 9–18 lör 10–15, sön stängt Verkstad Mån–fre 7–17

För mer information, kontakta: Magnus Berggren Telefon: 08-473 46 56 opel@autolease.se Lars Berg Telefon: 08-473 46 63 opel@autolease.se

Stålgatan 8, Fyrislund Tel 018-67 87 00 www.biva.se/uppsala REL ATIO N 45


Tema: next generation – resumé

Text: maria thysell. Foto: Folkrörelsearkivet för Uppsala län, sture carlssons bildarkiv hos företagens historia.

46 r eL ATIO N


Tema: next generation – resumé

Uppsalas unga må inte ha nått samma höjd som stockholm­arna när det handlar om sextio- och sjuttiotalets barri­kad­klättring, men en hel del hände även här. Händelser som kom att ge avtryck. Relation gör en kort revoltresumé.

D

en �� oktober ����

möttes nymornade Uppsalabor av en överraskande syn, när de gick ut på stan. En hängd Onkel Samdocka var upphissad på Dragarbrunnsgatan. Uppsala FNL-kommitté inledde sin Vietnamvecka och Onkel Sam-dockan fick symbolisera deras önskan att krossa USAimperialismen. Uppsala FNL-kommitté var aktiv mellan 1965 och 1980 och samarbetade bland annat med Jan Myrdal. Det huvudsakliga målet var att få USA att lämna Vietnam och Indokina. Organisationen var mycket aktiv med mängder av demonstrationer, kända talare, flygblad och banderoller. Under en Vietnamvecka spreds 20 000 foldrar i Uppsala – intresset var stort för FNL:s arbete. Man samarbetade med Verdandi kring affischeringen men skriver i protokollen att man tyckte att de affischerade ”alltför lagligt”. Den mest påtagliga ungdomsrevolten både i Uppsala och i övriga Sverige ägde rum i slutet på sextiotalet och början på sjuttiotalet. Unga människor började i och med Vietnam-kriget att engagera sig starkt politiskt och den nya kvinnliga frigörelsen

gjorde att många unga kvinnor gjorde uppror mot det man tyckte var förlegade och mossiga kvinnoideal. Studentupproret i Uppsala var ganska blygsamt men ledde i alla fall till ett antal reformer som bidrog till ökat inflytande för studenterna vad gällde verksamheten vid universitetet. Unga kvinnor reagerade på sjuttiotalet mot sexism och porr. Sexism innebär för­ domsladdad diskriminering, förtryck och utnyttjande av människor enbart på grund av könstillhörighet, och i Uppsala protesterade kvinnogrupper vid den här tiden mot porrklubbar och vad man ansåg vara sexistisk reklam. Ett exempel är Grupp 8 i Uppsala som 1974 yttrade sitt missnöje med ett verktygsföretags affischering, där halvnakna kvinnor gjorde reklam för verktyg.

”I Uppsala protesterade kvinnogrupper vid den här tiden mot porrklubbar och vad man ansåg vara sexistisk reklam.”

Domus modevisning i bikini, juni 1973.

I

en skrivelse till Dagens Nyheter skriver man bland annat att ”En naken flicka har fått texten: ’30 skjut utan omladdning. De´ du!’ De associationer som denna affisch frambringar är råa och brutala och måste uppröra varje vettig människa.” Senare slår man fast att ”Dessutom förödmjukar denna reklam alla de män, som skall välja sina arbetsredskap, inte på grundval av kunnighet och förnuft, utan med ledning av sin könsdrift.” Vänsterkvinnor demonstrerar mot porrklubb i mars 1977.

Demonstration i Uppsala, tidigt sjuttiotal.

REL ATIO N 47


Tema: next generation – resumé

”Under en Vietnamvecka spreds 20 000 foldrar i Uppsala – intresset var stort för FNL:s arbete.” Protesterna fick gehör och idag är sexistisk reklam enligt ICC:s regler ”reklam som framställer kvinnor eller män som rena sexobjekt och som kan anses kränkande”. Revolt – hur den än yttrar sig – kan alltså ge resultat. Uppsala har inga (officiella) porrklubbar. USA är bevisligen ute ur Vietnam och studenterna har det bättre på universiteten än någonsin. Hur ungdomsrevolten ser ut idag kan man egentligen bara spekulera i. Kanske sker den i stor utsträckning i sociala medier, där ungdomar ger uttryck för och samlas kring för dem viktiga frågor. Eller så har man, som några som Relation talat med hävdar, egentligen ingenting att vara arga över. Hur det är med den saken ser vi nog bäst i backspegeln, om ett antal år.

Tryck av flygblad, tidigt sjuttiotal. Observera de gamla kopieringsmaskinerna där kopiorna matades fram med hjälp av veven på sidan.

Polarexpeditionen sponsrad av Bahco.

48 r eL ATIO N


Vad gör du för att Uppsala ska ha ett bra företagsklimat? Vårt mål är att Uppsala ska bli en ledande näringslivskommun. I kommunledningskontorets monter på Relationsbåten berättar vi hur vi jobbar för att nå målet. Kom gärna och prata med oss. Vi vill veta vad du tycker och vad vi kan göra tillsammans.

REL ATIO N 49


tema: next generation – ljunggren frågar ut

50 r eL ATIO N


tema: next generation – ljunggren frågar ut

lju

nggr

en frågar

ut

K r i s to ff e r A p p e lq u i s t

En sk−ning i V#rmland Text: Stig-Björn Ljunggren. illustration: Alex&Martin,

Ståuppandet är en expanderande del av upplevelseindustrin, allt mer intelligent, allt mer varierad. En av de stora stjärnorna i branschen är Kristoffer Appelquist, som vi känner från 100%, Time Out,  Extra Extra, Parlamentet och Kontoret. I dagarna utsågs han till Årets bäste manlige komiker och i september är han programledare på Relationsbåten.

B

Bor gör han i Sunne, fast född i Malmö. En skåning i Värmland alltså. Bara det låter roligt i sig. Kanske är framgångsrika humorister grundade på just en sådan energikälla. Att se verkligheten från ett oväntat håll. Och förse iakttagelsen med en rejäl twist. Dessutom har han studerat bland annat statsvetenskap vid Karlstads universitet. Den akademiska bakgrunden verkar han ha nytta av på scen, han är improviserande och intelligent, men har hela tiden en stark egen analytisk plattform för sina infall. Han är uppvuxen i en teaterfamilj med vissa politiska vänsterböjelser. Efter en havererad skolgång lyckades han via en anpassad studiegång ta sig fram till scenen – och inleda en lysande karriär. Frågan är då vilken slags humorist som Kristoffer Appelquist är? Då måste vi först bestämma om humor egentligen är så mycket att analysera. Till och med mitt uppsaliensiska perspektiv ger plats för roliga historier utan analytiska scheman. Kan vi inte fortsätta att odla den akademiska (torra) humorn, och sätta våra potatisar i leråkern mellan ordlekarna och studentspexet? Humoristerna kan faktiskt skilja sig åt på den punkten. Deras föreställning kan tyckas vara oerhört lika. Några öser på, är

roliga genom att utmana och ställa allt upp och ner. Andra kopplar sin humor till en världsåskådning, en slags grammatik, som verkar i bakgrunden och ger lustifikationerna ett visst böjningsmönster. Om vi jämför Bellmanhistorien med Sovjethistorierna framträder detta tydligt. Bellman bygger på den enkla kontrasten, först tysken och sen engelsmannen, som gör som förväntat. Medan Bellman bryter mönstret. Det blir en twist som ger oss en förväntad förvåning. Twisten är alltså något galet i största allmänhet. Men det typiska för Sovjettidens historier var att poängen drev med sovjetsocialismens dårskap, typ ”Varför går parkeringsvakterna tre och tre i Moskva?” Svar: ”En kan skriva, en kan läsa, en håller ögonen på de intellektuella!”

D

en typen av historier var oerhört cyniska och utmanande, spreds viskande bland befolkningen och var omöjliga att stoppa. Ståupp-humoristerna jobbar med den provokativa humorn. Ibland är den bara hederligt fräck och oanständig, saknar någon tydlig världsåskådning, utan slår mot allt. Det är detta som är ståupparens stora betydelse, att den utmanar alla. Det kräver egentligen ”bara” en förmåga att tänka utanför lådan, och flera av de

bästa ståupparna är sådana ”streetsmarta” figurer som fiser i vardagsrummet. Men ståuppkomiken kan också användas för att förstärka budskap. Det är också här som de intelligenta ståupparna kommer in i bilden. De som dels har den utmanande attityden, men dels också är med och för över en medvetet planerad poäng, som förstärker ett mer omfattande budskap, en världsåskådning som återspeglar sig i deras humor. För att ta ett exempel ur högen: ”Är Zlatan svensk?” Svar: ”Klart han inte är! Det hörs när han pratar. Han är ju skåning!”

”Han är improviser­ande och intelligent, men har hela tiden en stark egen analytisk plattform för sina infall.”

Kristoffer Appelquist har själv efterlyst en mer medveten humor. Han har sagt att det behövs fler sorters komiker, några tramsiga komiker som bara håller på med trams, men också politiska komiker som är insatta i politik, av den typ som finns i exempelvis USA. ”Viss musik dansar man till och sen finns det musik som passar för att åka hiss”, konstaterar han. Frågan är om han själv kan bli humoristen med världsåskådning. En skåning i Värmland borde vara rätt person. REL ATIO N 51


tema: next generation – ljunggren frågar ut

20

snabba med Kristoffer Appelquist Humortabu

– Att inte med vilje göra någon ledsen. Det är dock oundvikligt, så kallat collateral damage. Jag säger hemska saker ibland som går förbi utan notis, men skämtade en gång om St Bernardshundar. Många blev ledsna. Lou

– Ja, jag heter det, efter Lou Reed, narkomanen i Velvet Underground. Jag heter också ”Robin”. Att ha samma namn som killen i Nalle Puh, Kristoffer Robin, är inte det tuffaste som finns när man går på högstadiet. Det är lite ”A Boy Named Sue” över det. Mitt första ståupp gick för övrigt på temat från den Johnny Cash-låten. Statsvetenskap

– Började läsa det när dottern bara fick kräm till mellanmål i skolan. Jag blev arg och började kriga med kommunen. Ville påverka. Min syokonsulent rekommenderade pol mag i statsvetenskap. Är inte färdig än, tar 1 poäng per år ... Lakrits-te

Sverige gör där. Men det är också tröstlöst, dystert när vi exempelvis ser jänkarnas uppförande. Cyniskt. Äter på McDonalds?

– En person i familjen längtar efter det, men det är svårt att få tag på. Vill köpa ett lager för att få lugn och ro. Tar gärna emot tips!

– Ja. Och då väljer jag McFeast, det enda som är riktigt gott.

Asiens århundrade

– Är förbannad över att vi inte hjälper folk som har det svårt.

– Intressant framtid. Kineserna kommer att få sina patent stulna, de får intressera sig för immaterialrätt och se sig utkonkurrerade av afrikaner med låga löner. Mediefigur

– Det gör mig inte så mycket att jag ofta blir igenkänd – jag gillar att tala med folk. Fast alla i min omgivning är inte lika förtjusta i uppmärksamheten. Första minnet

– Minns min sexårsdag i sin helhet. Varje detalj. Jag är samma människa sedan dess. Afghanistan

– Dubbelt. Har varit där några gånger som underhållare för svenska trupper. Är stolt över vad

”Värmland är min borg. Åker bara härifrån för att hämta pengar.” 52 r eL ATIO N

Hatar

Favoritförfattare

Äpple eller päron?

– Då väljer jag päron. Om äpple, Ingrid Marie! Svårt förstå varför folk köper blanka äpplen som innehåller 70 procent luft. Vi borde ta ett snack om det där med svenska äpplen. Sämst/bäst med Värmland

– Det finns inget ”sämst”. Det bästa är människorna i Värmland. Detta är min borg. Åker bara härifrån för att hämta pengar. Bredvid Reinfeldt eller Löfven på Amerikaflygning?

– Selma Lagerlöf. Hon skriver om koleriska män, sådana som mig. Eftersom jag bor i Sunne är förstås favoriten Gösta Berlings Saga, som ju utspelar sig i Frykenområdet.

– Jag är inte sosse – röstar blått. Men sitter hellre bredvid Löfven, verkar ha mer genuint intresse för människors väl.

Alternativt land

– Det bästa med Uppsala är Pelle Svanslös. Det bästa med Pelle Svanslös är Frösö-Frasse. Det bästa med Uppsala är alltså Frösön. Lite otippat.

– USA! Ingen tvekan. Ulf Nilson

– Vem är det? (Frågan föranleds av att Kristoffer bloggat följande om Nilson: ”Han har inte skrivit en enda bra artikel i hela sitt liv (då pratar vi ändå om en kille som bevakade Kennedy-mordet), han har bara skrivit populistiskt, provokativt skit. Jag skulle tro att han är den förste att erkänna det själv. Det är nämligen hans jobb.”) Aftonbladet eller Expressen?

– Jag läser inte kvällstidningar. DN och Ekot, det är allt.

Uppsala

Favoritdrink

– Punsch Royale. En fyra punsch i botten på ett champagneglas. Toppa med champagne. Har lärt mig dricka denna cocktail av Edward Blom. Sista måltiden

– Jag har en väldigt färgglad version av Da Vincis tavla i min källare. Blir glad varje gång jag ska ta fram gräsklipparen och ser den. Annars, om det är min egen sista måltid: Havskäftor. Inget annat.


t n a s = k c o k + e d

Bon

LRF Mälardalen arrangerar en semifinal till Årets Kock 2013. Välkommen den 13 november! Träffa kockar, bönder och smaka på Mälardalens godaste råvaror och mat. Vi finns på UKK i samband med Relation ABs event - Mat & Relationer Stolt presentatör av

www.lrf.se/malardalen • www.aretskock.se • #åretskock

Vi har en ganska snäv världsbild. De privata utbildnings- och omsorgsalternativen får oss att bli lite mer på tå. Konkurrensen hjälper oss att förstå varför vi är unika: Vi finns bara i Uppsala. Vi handlar i samma butiker, går på samma gator och delar våra liv med övriga Uppsalabor. Vi tror det gör oss lite bättre på att utbilda, underhålla och ta hand om Uppsalas unga, gamla och alla de som befinner sig däremellan. Läs mer om Uppsalas kommunala vård- och bildningsalternativ på vardochbildning.uppsala.se eller ring 018-727 68 00.

REL ATIO N 53


Närings

rikt

näringsrikt – noterat

UL:s Angelique Prinz Blix.

sidor vik tigt v e tan d e Noter at SL:s pendeltåg till Uppsala.

SL:s pendeltåg till Uppsala innebär Upptåg till Heby-Sala  Den � december beräknas det nya pen-

På nytt jobb Han är ny kontorschef på Swedbank.

Stig-Björn Om psykopater och plattfötter.

Reflektion Leverera snabbt och effektivt.

Trender Åkesson om kläd­ ernas återkomst.

Fotriktigt Randsytt – Vad är det?

Inspir ation Uppåt väggarna.

Gastronomiskt Fiskelycka med halstrad lax.

54 r eL ATIO N

deltåget mellan Storstockholm och Uppsala sättas i trafik. Det är SL som sätter in en ny linje på sträckan Älvsjö–Uppsala, via bland annat T-Centralen och Arlanda. I och med att SL kör på sträckan frigörs några av UL:s Upptåg som tidigare gått till Upplands Väsby. Dessa kommer nu att börja trafikera sträckan Uppsala–Morgongåva–Heby–Sala. Pendeln mellan Uppsala och Älvsjö planeras att gå i halvtimmestrafik, förutom efter 22:00 och före 9:00 på helgmorgnar då det blir timmestrafik. Restiden mellan Uppsala och T-Centralen i Stockholm blir preliminärt 55 minuter. Restiden mellan Uppsala och Arlanda blir som tidigare 18 minuter. Upptåget mellan Sala och Uppsala planeras till 12 turer i varje riktning måndag–fredag och sex turer per riktning lördag och söndag. Skillnaden för resenärer från Tierp och Gävle är tätare turer, men de som ska vidare söderut

efter Uppsala får nu byta tåg i Uppsala. Angelique Prinz Blix på UL är mycket nöjd över den nya pendeltågslösningen. – Ja, detta förbättrar ju avsevärt för pendlare i länets västra delar. Och att SL kör söderut från Uppsala är positivt. De har bra tåg som tar många passagerare. Innebär detta att vi kan hoppas på bättre trafikering nattetid mellan Uppsala och Stockholm? – Tyvärr finns inga sådana planer i nuläget. Det är ju en kostnadsfråga som måste tas upp på politisk nivå, men den nya lösningen med SL-samarbetet gör ju att förutsättningarna för dygnetrunttrafik är betydligt bättre än tidigare. När det gäller biljettpriser för sträckan Uppsala–Älvsjö pågår förhandlingar fortfarande. Det är inte heller klart vad den så kallade passageavgiften till Arlanda blir.

markoolio till idrottsgalan

 Den 6 december går Uppsala Idrottsgala av stapeln på Fyrishov. Med Markoolio som huvudartist, uppsalabandet The Playboys som husband och uppträdande av ståuppkomikern Tomas Oredsson är Patrik Oksanen, vd på Sportwire, mycket nöjd med galans laguppställning. Sportwire är lokal arrangör av idrottsgalan som arrangeras i samarbete med Uppsala kommun, Elitidrottsstaden och Varumärke Uppsala, samt partnerna Widerlöv & Co, Jöta El, Relita och UppsalaTidningen.

Fyris Senap lanserar Fyris Ättika

 Fyris Senap lanserar nu Fyris Ättika – en ättika som görs på ett originalrecept från 1885. Uppsalas ättikshistoria är lång. Holmgrens Ättiksfabrik som sedermera tillverkade Kungsättika i kvarteret där Kvarnen står idag var en stark leverantör redan i början av 1900 talet. Fyris Ättika lanseras i en återvinningsbar PET-flaska vilket är helt nytt i branschen.


Nu erbjuder vi

En kostnadsfri snabbgranskning av ditt företags digitala strategi

Vi låter ett team av experter snabbgranska er webbplats och er närvaro online. Är webbplatsen användbar? Snygg? Vilka problem och möjligheter finns? Kan ni själva uppdatera den? Hur använder ni er av social medier? Hur tänker ni mobilt? Och framförallt, vad kan ni göra för att lyckas bättre med er digitala strategi? Resultatet presenterar vi under ett personligt möte - ett bra avstamp när ni tar nästa steg online. Kontakta oss om du är intresserad. E-post: e-audit@oddville.se Telefon: 0733 22 10 00

Oddville - Be different. Even odd.

REL ATIO N 55

Oddville AB är en prisvinnande digital byrå med inhouseproduktion av film, animeringar och webblösningar. Vårt kontor ligger i Uppsala. Bland våra kunder märks Sony Ericsson, TetraPak, Riksmäklaren, Lantmännen, Nationalmuseum, ABB, NCC, Svensk Kärnbränslehantering, Thermo Fischer Scientific och SISU Idrottsböcker.


SUGGESTIV POP TILL

Dracula

Foto: Rikkard Häggbom.

näringsrikt – noterat

 Den 22 september har Uppsala stadsteaters version av Bram S ­ tokers ”Dracula” premiär på stora scenen. Musiken är nykomponerad av kritiker- och publikhyllade Jonathan Johansson och Johan Eckeborn, och beskrivs som suggestiv pop. De båda musikerna kommer även att medverka på scenen under föreställningarna. Jonathan Johansson, som slog igenom med albumet ”En hand i himlen” under våren 2009, har komponerat musiken till ”Dracula”.

tydligare konsult­ erbjudanden efterlyses  Konsultföretaget Donald Davies & Partners genomförde i våras en undersökning för att ta reda på vad företag önskar sig av konsulter, och hur man vill jobba tillsammans. Cirka 200 konsultköpare, varav en tredjedel i ledande positioner, lämnade sina tankar och erfarenheter, något som resulterat i en nyligen lanserad trendrapport. De åtta starkaste trenderna i rapporten är sådant som kunderna önskar sig och i vissa fall redan ser tecken på hos konsultbolagen och sig själva. – Jag tycker det är intressant att köparna hellre väljer David före Goliat och vill ha mindre och nischade konsultbolag i framtiden. Men det kändes nästan brutalt att se svart på vitt att ingen instämmer väl i att vi konsultbolag har ett tydligt erbjudande till kund. Där finns lite för oss att jobba på, kommenterar Donald Davies & Partners vd Pernilla Eriksson trendrapporten.

1

Tydligare erbjudanden

2

Mod att säga nej

3

Vassare beställare

4

Varierad prissättning

5

Lyhörd försäljning

6

Långsiktiga relationer

7

Kommunikativa konsulter

8

Fokus på ledarskap

Ingen av de tillfrågade instämmer ”mycket väl” i att konsultbolagen idag har ett tydligt erbjudande. Specialisering förknippas med positiva associationer, medan de riktigt stora konsultbolagen snarare förknippas med negativa associationer, som avsaknad av spetskompetens. Konsultbolagen ska våga tacka nej till uppdrag och konsulterna ska stå för sina åsikter. Mod är en egenskap som efterfrågas. Många kunder är självkritiska. De anser att de antingen inte är tillräckligt kunniga beställare, och/ eller att de nödvändiga resurser och strukturer som behövs för lyckade projekt inte finns på plats hos dem. Timdebitering känns inte alltid optimalt och många kunder efterfrågar mer varierade prissättningsmodeller.

Ny multihall drivs klimatsmart

 Fyrishovs nya multihall som skall stå klar till sommaren 2013 kommer att värmas och kylas med geoenergi. Detta har precis godkänts av Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Geoenergin är bergvärme och bergkyla och pumparna som krävs för driften kommer att drivas av vind-el samt egenproducerad sol-el.

Kvinnligt IT-nätverk startat

 Sogetis Uppsalakontor lanserade i slutet av maj nätverket WinIT, Women Inspiration Network IT, som hittills etablerats på 13 orter i Norden och idag har cirka 1 800 medlemmar. Enligt Sogeti har den svenska IT-branschen bara cirka 20 procent kvinnor. Detta vill man ändra på, bland annat genom

56 r eL ATIO N

konkreta aktiviteter för att stötta och främja kvinnor i branschen. Som del i detta startades WinIT i Uppsala.

Envirotainer prisat för exportutveckling

 Envirotainer, som erbjuder containerlösningar för flygtransport av temperaturkänsliga produkter, har tilldelats utmärkelsen Export Hermes 2012 av Fonden för Exportutveckling. Bolaget, som har all forskning och tillverkning i Sverige, grundar sina intäkter helt och hållet på export. – Vi är oerhört stolta och glada, säger Gustaf Ljunggren, vd för bolaget. Utmärkelsen är en bekräftelse på att vårt bolag har ett attraktivt erbjudande på den globala marknaden.

Konsultbolagens försäljningsmetoder väcker ofta irriterade känslor hos kunderna. Ingen i undersökningen ifrågasätter att konsultbolag behöver sälja in sina timmar, det som ifrågasätts är bristen på vad som anses vara vanligt hyfs och vett. Långsiktiga relationer hänger intimt samman både med konsultbolagens försäljningsmetoder och med en större specialisering. Att vara duktig på att kommunicera är en efterfrågad kompetens hos konsulter, oavsett vilken specialistkompetens de besitter. Den konsultroll som kunderna ställer högst krav på, är projektledaren. Man vill se projektledare som ser sin roll just som en ledarroll. ”Tillfällig vd” är ett begrepp som kom upp flera gånger i undersökningen.


Det är kul att laga mat tillsammans. Under mina år som kock har jag alltid satt råvara,

Mats Naesström är krögare på restaurang Amandas i Uppsala. Öppnad i anslutning till hotell Fyrislund i juni 2010. Mats är Segrare i tävlingen Upplands bästa kock 1990. Han var Finalist i Par-SM1991, 1994 och 1996. Finalist i Kallskänks-SM 1992. Finalist i Husmanskostens Trofé 1995. Finalist i Årets Viltkock 1994 och 2000. Medlem i vinnarlaget i Riksmästerskapet i matlagning 2000. Finalist i Årets Kock 1998.

ärlighet och kärlek till yrket före allt annat, och det är med glädje jag vill dela med mig av det jag har lärt mig genom åren. På Amandas Mat & Vinstudio har jag och mina kollegor gjort denna glädje till vår affärsidé. Vi har lagt till en trivsam, varm och autentisk miljö för att få det perfekta stället för er kick-off, företagsfest, teambuilding- eller kundaktivitet. Vi erbjuder en lustfylld matkväll som tillför inspiration, energi och sammanhållning till dig och ditt sällskap. Under lättsamma former kommer ni att få lära er om mat och dryck och delta i aktiv matlagning. Våra proffskockar guidar er igenom en kulinarisk resa under kvällen. Och vi har kul tillsammans.

Varmt välkomna!

Mats Naesström med kollegor

a ma nd a sma t.se et t f öretag i

I PLOCKGRUPPEN ingår: PLOCK, Kött Kök & Bar, Tilltugg, restaurang Amandas, Amandas Mat & Vinstudio, Hotell Fyrislund och EDENBERGs Restaurang, Bar & Gård i Rådhuset. Tel ef o n :0 1 8 - 6 9 5 3 0 0 E-po s t: info@a ma nd a sma t.se

Fyrislund sga ta n 81

754 50 Up p sa la

REL ATIO N 57


näringsrikt – på nytt jobb

3

frågor till Lars-Göran Karlsson, ny kontorschef på Swedbank, Uppsala.

Lars-Göran Karlsson blir nu chef över Swedbanks sex uppsalakontor med totalt cirka 80 anställda. Senast kommer han från en tjänst som kontorschef i region Ovansiljan. Han har tidigare varit kreditchef för Swedbank Dalarna, samt arbetat som företagschef och företagsrådgivare. Du har hållit dig i Dalarna under hela din karriär. Hur kommer det sig att du nu flyttar till Uppsala? – Jag har ju jobbat inom Swedbank hela tiden, ända sedan sparbankstiden, och tänkt att jag ville se lite mer av världen än Dalarna. Drömmen var faktiskt att jobba i Uppsala, så när det här jobbet dök upp sökte jag helt enkelt. Uppsala har charm och historia, här finns stort utbud och staden växer. Det är så vackert att jag tar omvägar med cykeln till och från jobbet, för att jag ska få se så mycket som möjligt. Är det något speciellt du ska ta tag i när du nu börjat ditt nya jobb? – Vi ska fortsätta som vi gjort hittills, vi har underbar personal som sköter sitt jobb

utmärkt. Men målsättningen är förstås att träffa ännu fler kunder för fler personliga möten. Vilka är framgångsfaktorerna för ett modernt bankkontor? – Nöjda kunder. Och det får man genom att vara affärsmässig – genomföra bra kundmöten som skapar mervärde för kunden. Vare sig du är företags- eller privatkund så sätter du av tid för att komma till oss. Då är det viktigt att du får ut något av den tiden. Därför ska vi vara lyhörda och presentera enkla lösningar. Det kan handla om vardagstjänster som du ska kunna göra på telefon i bilen, över hemdatorn i TV-soffan eller via rådgivning på bankkontoret, som lån, sparande och försäkringar eller liknande. Att bry sig om och vara genuint intresserad tror jag är mycket viktigt. Lars-Göran Karlsson

Född: 1966 i Leksand. Bor: Luthagen, Uppsala. Familj: Två barn som bor i Oslo, sambo och två bonusbarn.

Dansa med oss och bli attraktiv som arbetsgivare Har du kunskap om vad som attraherar den nya generationen när de söker jobb? En hälsosam och sund arbetsmiljö där chefer och medarbetare mår bra ligger ofta högt på listan. På Previa arbetar vi med att identifiera det friska i organisationer. Genom att satsa på det som fungerar kan ni spara tid, pengar och frigöra kraft att prestera. Kom och träffa oss, så berättar vi mer om hur du blir attraktiv som arbetsgivare. Vi ses på Däck 6, vid Moonlight Dancebar, monter 639.

Resultat genom människor NextGeneration 180x130(58419).indd 1

58 r eL ATIO N

2012-08-28 14:19


näringsrikt – på nytt jobb

Jan-Erik Sundquist är sedan den 13 augusti ny biträdande sjukhusdirektör med ansvar för ekonomi och produktion på Akademiska sjukhuset. Sundquist är ekonom och har under de senaste åren arbetat med större förändringsprocesser och verksamhetsstyrning i många olika branscher. Han har innehaft ledande befattningar inom bland annat Ikea, SAS, Sjätte AP-fonden, SEB och Swedbank både i Sverige och utomlands. Han har fram till nyligen ingått i ledningen för det danskägda rederiet Herning Shipping, specialiserat på global transport av kemikalier. Jan-Erik Sundquist tillträder en nyinrättad tjänst som ersätter den tidigare ekonomidirektörsfunktionen. Christina Frimodig blir ny verkställande direktör i STUNS – Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle i övrigt. Frimodig har tidigare varit verksam inom Uppsalas life science industri, bland annat som vd för Svanova Biotech. Hon tillträdde den nya tjänsten den 1 augusti.

Sedan i somras är Peter Alfvengren tillbaka hos Riksmäklaren, där han en gång startade sin karriär som fastighetsmäklare. Han har under flera års tid arbetat på Mäklarhuset och kommer nu hos Riksmäklaren att fortsätta sitt arbete med att förmedla bostäder. Riksmäklaren har även anställt Jenny Ceder. Hon har flera års erfarenhet av förmedling av bostäder, bland annat från JM där hon förmedlat nyproduktion och nu närmast från ERA Bostad. Engla Bertolino Wass är ny evenemangslots på Uppsala kommun. Hon efterträder Kajsa Bergdahl. Anna Axelsson, som varit vikarierande chef

för miljökontoret i Uppsala, har tillsvidareanställts med förordnande under ytterligare fyra år. Axelsson har tidigare varit livsmedelsinspektör i Uppsala kommun och arbetat som avdelningschef innan hon blev vikarierande miljöchef i maj 2011. Inga-Lill Björklund blir ny chef på kontoret för hälsa, vård och omsorg på Uppsala kommun. Hon anställdes på ett fyraårigt förordnande från

Malin

och med mitten av augusti 2012. Björklund var tidigare socialchef i Vallentuna kommun, har varit förvaltningschef i Gävle kommun, och har före det erfarenhet från flera chefsuppdrag i Västerås stad. Sara Håkansson har arbetat som arkivarie i Uppsala kommun sedan år 2000. Senhösten 2011 fick hon tjänsten som tillförordnad chef för stadsarkivet. Denna befattning har nu förlängts med ytterligare fyra år. Inger Thorén är sedan den 13 augusti ny HRdirektör på Akademiska sjukhuset. Hon kommer närmast från en tjänst som personalchef på säkerhetsföretaget Niscayah AB, en avknoppning från Securitas. Innan dess arbetade hon under sju år inom Stora Enso i olika chefsfunktioner. Annika Söder är ny chef för Dag Hammarskjöld Foundation i Uppsala. Hon har tidigare bland annat arbetat på FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation och kommer närmast från Utrikesdepartementet. Karin Meyer Rosberg är ny vd för kontraktsforskningsbolaget Pharma Consulting Group från den 1 september. Karin Meyer Rosberg kommer närmast från Uppsala universitet där hon varit affärsutvecklare. Emil Abrahamsson är ny vd på Doxa. Han tillträdde den 1 september och ersatte då Mårten Winge. Abrahamsson har 25 års erfarenhet från dentalbranschen och har bland annat ingått i dentalimplantatföretaget Straumanns nordiska ledning. Senast var han chef för Doxas verksamhet i USA.

Previa förstärker med åtta nya medarbetare. Agnetha Ohlsén Kühn är företagsläkare, kommer närmast från Länshälsan i Uppsala. Jasmina Danko är ny företagssköterska. Catharina Edlund är företagssköterska, kommer närmast från Akademiska sjukhuset. Lola Karlsson är företagssköterska, kommer närmast från Hälsoalliansen. Carl-Pether Wirsén är beteendevetare/leg. psykoterapeut, kommer närmast från SAPU. Karin Alléra är leg. KBT psykolog, kommer närmast från HÄTÖ

Petra

Närpsykiatri AB. Lotta Sjölin är account manager, kommer närmast från Uppsala Konsert & Kongress. I november börjar även Annelie Sundqvist som företagssköterska, kommer närmast från Håbohälsan. Pär Göting är ny vd för Dannemora Magnetit sedan den 1 september. Han efterträder Kjell Klippmark som på egen begäran sagt upp sig för att tillträda en tjänst som vd för Pajala Utveckling AB. Pär Göting har tidigare erfarenhet från bland annat Bergteamet AB och Skanska, där han under många år var vd för Skanska Raise Boring och senast projektledare för deras underjordsavdelning. Lisa Skiöld är ny verksamhetschef för Barnombudsmannen i Uppsala. Hon kommer senast från ett lärarjobb på Uvengymnasiet och har även arbetat som generalsekreterare på Ungdomens Nykterhetsförbund.

StylistAkademin har utökat sin utbildning och knyter därmed fem nya lärare till sig. Stina Marsh, arkitekt och ljusdesigner, blir lärare i belysningslära. Göran Ekeberg, digital bildleverantör, blir lärare i fotokunskap. David Larsson, industridesigner, blir lärare i skissteknik. Holger Wästlund, arkitekt, blir lärare i inredning. Cilla Franzén, företagare och verksamhetschef vid NyföretagarCentrum Uppsala, blir lärare i entreprenörskap. Jennie Arvenäs är nyanställd AD hos Zellout. Jennie har ett förflutet på webbyrån Farfar, DDB och B-Reel. Josefine Pettersson är ny projektledare hos Zellout. Josefine kommer närmast från Intellecta.

, jobb ag t t y r N u ppd ny t t ller e el s e? rk utm ä sa oss på e Tip lation.s re info@

Ulla

Boka Grupp och Konferensresor hos Resia! Resia Uppsala • Bangårdsgatan 5 Semesterresor 018-12 04 30 Affärsresor 018-12 04 35 Grupp & Konferens 018-18 35 30 www.resia.se/uppsala

REL ATIO N 59


clarion loves x-mas julbord på gillet från 23/11 Jullunch fr. 345:-. Julbord (kväll) fr. 395:Dryckespaket: Nisse, Tomtemor eller Tomtefar! Boka ditt julbord på 018-68 18 00. Ho ho...

Nytt pendeltåg mellan Uppsala och Stockholm. Kom till vår monter på Relationsbåten så berättar vi mer. Tävla och vinn fina priser!

Läs mer på ul.se

60 r eL ATIO N

IÄR PREMEC! 9D


näringsrikt – stig-björn

Nästa politikergeneration – psykopater och plattfötter Vi har gått från en folkrörelsedemokrati till en publikdemokrati. Gårdagens partirepresentanter valdes ut efter en princip som lite elakt kommit att kallas för ”kaninpolitik”. Dagens partier letar efter någon som ”går genom rutan”.

K

aninpolitiken gick till så här: Likt kaninuppfödare som gradvis sållar bort de individer som inte passar in på utställningar och faller utställningsdomarna i smaken, såg partierna till att hålla ett öga på ungdomsförbundens förmågor, sneglade på folkrörelsernas och intresseorganisationernas funktionärer, rekryterade och avlade stegvis fram en politisk elit som passade in i den partistiska logiken. Partierna kunde, i egenskap av djupt folkliga organisationer, själva se vilka representanter som fungerade och inte fungerade gentemot väljarkåren. De som kombinerade folklighet med starka nypor fick företräde. Och i takt med att övriga samhället professionaliserades kom även detta skrå att bli en yrkesgrupp med egna kännetecken. De formerade en politisk klass ungefär med samma personella storlek som adeln en gång i tiden hade när de styrde och ställde i Sverige. Men nu är inte folkrörelserna längre basen för den politiska klassen. Partierna är utskott på statsapparaten, finansierade via skattesedeln. De slipper sina medlemmar, och kan använda resurserna till att hitta sin publik. Medan ”folket” på partikongresserna blir ett rundningsmärke på väg till mediescenen. Åhörare finns inte längre, utan det är tittare det handlar om. Länken mellan folket och eliten är idag medial. Mötesplatsen där vi avgör vem som ska leda landet är inte Folkets Hus eller partimötet, utan TV-soffan och nyhetsinslaget. Frågan är vilken slags politiker som mediesamhället kommer att skapa? Vem vill bli politiker när risken är uppenbar att en skitsak laddar ditt varumärke med bedrövelse och elände? Som när medierna meddelar mord och misshandel – då anonymiseras förövarna med hänsyn till deras återanpassning och släktingar. Men när politiker (eller för den delen direktörer) skiter i det blå skåpet, så får de schavottera med namn och bild. Och deras barn mobbas och drivs till psykiskt sammanbrott.

S

åledes ger medierna en bild av verkligheten där bovarna antingen är namnlösa våldtäktsmän med till­ mälet ”35-åringen” eller kulturminister Cecilia Stegö, som inte betalt TV-licensen. Frågan är också vilken nivå väljarkåren får, när de vant sig vid att vara publik – när scenen för kommunikation kring gemensamma frågor blir en underhållningsscen. Det är kanske inte konstigt att de som är kommande generations väljare faktiskt – och nu överdriver jag inte – tror att Nelson Mandela varit fotbollsspelare och att Mona Sahlin är vår nuvarande statsminister. Det är inte heller så konstigt om de också tror att lite mer diktatoriskt ledarskap ska lösa problemen. Bara Ledaren är upplyst och kommunikativ. Med dessa förutsättningar, vem blir nästa generation politiker? Risken finns, att med den hårda bevakning som medierna har på andra makthavare än sig själva, så blir det bara psykopater och plattfötter kvar i partierna.

Stig-Björn Ljunggren, helt utan hålfotsinlägg

”Vem vill bli politiker när risken är uppenbar att en skitsak laddar ditt varumärke med bedrövelse och elände?” REL ATIO N 61


plan 1

Entré

[\ˈak-nē\]

[ə-ˈmend\ \ˈkris-chən-ˌsted,]

plan 1

plan 1

Entré

Entré

plan 2

[ˈben\ \ˈshər-mən]

[ˈbȯrn\\ˈbȯrg]

[i-ˈdenˈbi(ə)rg]

[ˈbü-mə-ˌraŋ]

[ˈbranch\\ ˈhinj-]

plan 1

plan 1

Entré / pl an 1

E n t r é , p l a n 1 +2

plan 1

Entré

[ˈbränz\\bə-ˈzär]

[ˈbī,\ˈmär-lən\ \ˈbər-dər]

[ˈkal-vən\\ˈklīn-]

[ˌkan-əd-ə-\\ˈgüs-]

[kə-ˈren\ \ˈwes-tər]

[ˈsər-kət\ \(ˌ)dē-ˈäk-sē]

Entré / pl an 1

plan 1

plan 1

plan 1

plan 1

plan 1

plan 1

Entré

Entré

[ˈkləb\ \ˈmä-nə-ˌkō]

[ˈkän-ˌvərs]

[ˈkȯ(ə)rn\ \ˈil-ē-ə]

[ˈkəs-tə(m)-ˈmād]

[ˈdag\\ˈmär]

[ˈde-nəm\ \ˈdē-mən]

[ˈde-nəm\ is ˈded]

[(ˌ)fal-ˌkē]

[ˈfi-lə-ˌpī,\\ˈkā]

plan 1

plan 1

plan 1

plan 1

Entré / pl an 1

Entré

plan 1

plan 2

Entré / pl an 1

[ˈfraŋ-klən\ & \ ˈmär-shəl]

[ˌfre-d (ˌ)ˈpərˈ-i]

[ˈfrī-\\ˈbyüts]

[ˈjē\\ˈstär]

[gänt]

[h-ˈā(ˌ)pi ˈsə-ks]

[hē:lfēn:gər de-nəm]

[ˈhim-lˌā-]

[ˈhōp ]

plan 2

Entré / pl an 1

plan 1

plan 1

plan 1

Entré

Entré / pl an 1

plan 1

plan 1

[ˈhau ̇s\\ˈdäk-tər]

[ˈhägo\ˈˈbȯs]

[ˈhəmku\ \ˈd(y)u ̇r-əl]

[ˈjüs-sē (ˌ)kȯtī-r]ˌ

[ˈjum-pər\ (ˌ)ˌfab-ri: kēn]

[ˈn-ˌȯh- k´l ē-dch (ˌ) K-ə-ttən (ˌ) A-pparre-l]ˌ

[ˈlespās]

[ˈlü]ˈ

[ˈliv\\ˈīs]

plan 1

plan 2

plan 1

plan 1

plan 1

plan 2

plan 1

plan 1

Entré

[ˈlek-siŋ-tən]

[ˈlisp-ər\ \ˈd(y)ü-əl-]

[ˈmärk\ \b\ \ˈmärk\\ˈjāko]ˈ

[mē-ˈshel-\ \ˈkō(ə)rs]

[ˈen\\ˈen 07]

[nwor\\ˈd(y)ü-əl-\

[ˈnäj-(ˌ)ü(ə)l]

[ˈäd\\-ˈmōli]

[ˈes-ˌkär\ \-ˈjā-kəb-sən]

Entré

Entré

plan 2

plan 1

plan 1

plan 1

plan 1

pl an 1

plan 1

[ˈpȯl\\ˈsmith-]

[ˈpēk\\pə(r)-ˈ fȯr-mən(t)s]

[ˈpərls\ \ˈfär-\\ˈjī-ˌrs]

[ˈrȯlf\\ˈlü-ər-n]

[ˈrē(ə)l-]

[ˈrä-ˌplā]

[ˈred-ˌbərd]

[ˈsad-əler]

[ˈsand\\ˈkvift]

Entré

Entré

plan 1

Entré / pl an 1

plan 1

plan 1

plan 1

Entré / pl an 1

plan 1

[ˈskü-chə-ləm]

[ˈstōn\\ˈī-lənd]

[ˈswēts-ish\ \ˈhash\bēns]

[ˈtäm-ē\ˈ \ˌhil-\ˈfig-ər]

[trə-fik pē-(ˌ)pō]

[ˈtrī-ˌōst\ˈ & \ˈtaŋ-gəl]

[wā\\arˈ\shü-\ \ri-ˈpa(ə)r]

[wā\\ˈred]

[ˈseterˈbərg]

Entré

[ˈbred-\ & \ˈbok-s-ər]

EkipEriska systEmEt ~ för morgondagens stilikoner ~

62 r eL ATIO N

plan 2

[ˈbru k̇ ]


näringsrikt – reflektion

Leverera snabbt och effektivt!

F

örr var det varor som levererades. Nu är det upp-

levelser, tjänster, kvalitet och resultat – ja i princip allt levereras. Ordet leverera kom smygandes i vår vokabulär och vem vet när det egentligen skedde. Men nu levererar vi och det speglar vår syn på oss som ”leverantörer”. Leveransen har blivit ett självändamål och ett mått på att man lyckas. Usain Bolt är bra på att leverera, men bakom framgången ligger hårt arbete, motivation, stöd och uppmuntran. Även för oss andra lyser strålkastarna på leveransen, till exempel på arbetet, men vägen dit är ofta ointressant. Pendeln slår alltid från ena ytterligheten till den andra. Från att man ”daltade på arbetsplatserna” till att man förväntar sig resultat utan att fråga vad de anställda behöver. Coachning, stöd, motivation och uppmuntran får en underordnad plats på vår väg till målet. Rädslan för konsekvenserna om man inte levererar kan ge ett stresstillstånd som gör oss låsta och okreativa, och kreativiteten behövs ju till problemlösning, nya idéer, nytänkande och för all utveckling. Den hjälper oss att bryta mot ett invant sätt att se på något. Den hjälper oss att lösa ett problem. Den är en frigjord förmåga och kan inte framkallas genom befallning. I en leveransinriktad "I en leveransinrik- verklighet finns det sällan tad verklighet finns plats för nytänkande. Vi producerar och arbetar med fel det sällan plats för saker – eller med rätt saker nytänkande." men på fel sätt. Dessutom krävs mer mod, tid och energi att bryta mot det invanda – något som inte rimmar med snabba leveranser. Även chefer måste visa resultat och leverera. Ofta utan att få stöd och uppmuntran på vägen, vilket gör att de fattar sina beslut i panik. Stresstillståndet sprider sig som en löpeld från toppen till botten. Snart har den gjort oss alla till leverantörer.

Lång semester hjälper inte svenska chefer

– träna istället!

Den svenske chefen tar ut i snitt 23 semesterdagar om året – tredje mest i världen. Ändå är var femte svensk chef mycket eller extremt stressad. Svenska chefer är stressade trots lång semester, visar siffror från Grant Thornton. 19 procent av de svenska cheferna har varit mycket stressade eller till och med extremt stressade den närmaste månaden – jämfört med bara 5 procent av kollegerna i Danmark. Den svenske genomsnittschefen tar ut 23 semesterdagar om året, vilket är i världstopp. Bara ryska och danska chefer tar ut mer. Ändå är det bara 15 procent som anser att semestern faktiskt minskar stressen. Det som minskar stressen är istället fysisk träning. 57 procent av de svenska cheferna stressar av på det viset. Övertid

gör dig deprimerad

 Risken för att drabbas av en svår depression är mer än dubbelt så stor för den som arbetar 11 timmar om dagen jämfört med den som arbetar 7 till 9 timmar per dag. Det visar en studie ledd av Marianna Virtanen vid finska Arbetslivshälsoinstitutet och University College London. Resultatet kvartstod även efter att det justerats mot övriga livsstilsfaktorer hos de 2 000 brittiska tjänstemän som undersökts.

Marjo Brask

Marjo Brask är beteendevetare och journalist. Hon har arbetat med rekrytering, personalutbildning, information och marknadsföring. I Relation skriver hon om vad man kan göra för att må extra bra på jobbet i synnerhet och i livet i allmänhet.

REL ATIO N 63


näringsrikt – reflektion

Överdriv inte men berätta om dina svaga sidor och vad du gör för att övervinna dessa.

27

... gånger i timmen växlar personer i 20-årsåldern mellan olika sorters medier som smartphone, surfplatta, tv. Källa: Interscope

Gör inte bort dig på

anställningsintervjun Jobbsajten Monster har listat några grundregler för anställningsintervjuer, som ska hjälpa dig att hålla rätt kurs. Var försiktig med detta: Fråga om anställningsförmåner

Att berätta om uppsägning

Spara frågan om anställningsförmåner tills du blir erbjuden jobbet som du har sökt. Du verkar girig och inkompetent om du ställer frågan för tidigt.

Om du har blivit uppsagt från ditt gamla arbete ska du i förväg fundera på vad du ska berätta om det. Det är två olika saker att säga att du och din chef inte kom överens och att konstatera att ni hade olika uppfattningar om verksamhetens framtid.

”Hur ser er verksamhet ut?”

Bekanta dig med företagets verksamhet i förväg. Du ska akta dig för att ge en osäker bild – att du inte riktigt vet vad det är för företag och jobb du söker. Prata illa om gamla arbetsgivare

Prata aldrig illa om din gamla chef eller företaget du har jobbat i. Det ger en bild av att du är negativ som person och inte lätt att samarbeta med Kommentera utseende

Ge inte positiva kommentarer om andras utseende i intervjusituation. Det ger en bild av att du är en inställsam, opålitlig person. Klaga

Det ger ett dåligt första intryck om du klagar på något. Det ger en negativ bild av dig och används ofta som svepskäl för att intervjun inte gick så bra. 64 r eL ATIO N

Vad som helst duger

Att vara desperat syns på långt håll. Företaget vill ha en anställd som specifikt vill ha just den tjänsten hon/han söker och inte vilket jobb som helst. ”Jag vet inte”

Svara aldrig att du inte vet på någon fråga, utan vänd situationen till att du kommer att ta reda på det och återkomma. Överdrifter

De frågar säkert om dina svaga sidor. Du ska berätta helt ärligt vad de är, men också berätta vad du gör för det. Om du till exempel är nervös för att prata inför en grupp kan du berätta det, men också vad du har gjort för att komma över nervositeten.

IT frustrerar på jobbet  Internetuppkopplingen, datorn och skrivaren är det som skapar mest frustration på jobbet enligt en undersökning som Yougov genomfört i uppdrag av Canon. Strulande internetkoppling frustrerar mest, särskilt som 89 procent säger att e-post är ett av de fem kommunikationssätt som de är mest beroende av, och 39 procent anser att det är det allra viktigaste sättet. Nästan hälften uppger att förlegad teknik, såsom gamla datorer, mobiler och program, försvårar den dagliga kommunikationen. Det här orsakar frustration på jobbet

1. Internetuppkopplingen (31 %) 2. Datorn (28 %) 3. Skrivaren (28 %) 4. Chefen (22 %) 5. Möten (23 %) 6. Kollegorna (19 %) 7. Egna telefonen (17 %)

40%

… av landets små-företagare har svårt att koppla bort jobbet på fritiden. Motsvarande siffra för anställda är knappt två av tio. Källa: Trygg-Hansa


Vi missade Cajsa Johansson.

Cajsa Johansson startade sitt kök 1995. Då fanns inte Bona Postulata-priset. Hade det gjort det hade den lilla cateringfirman som nu vuxit till ett företag med mer än 30 anställda kanske varit en av vinnarna. Bona Postulata är nämligen ett lokalt näringslivspris som vill uppmuntra uppländska företag med stark tillväxtpotential. Så känner du till något lokalt företag som inte är så stort idag men som har förutsättningar att bli det i morgon, nominera det i så fall till Bona Postulata-priset 2013 på bonapostulata.se. Bland de nominerade utser en jury tio vinnande företag som belönas med en utbildning som stärker deras företagarkompetens ytterligare. Vi tänker inte missa fler vinnare. Följ oss på facebook.com/BonaPostulata.

Bakom priset står Advokatfirman Lindahl, Bolander & Co, BRANN, Forefront, Hammarskogs Herrgård, Handelskammaren i Uppsala län, REL ATIO N 65 Mediehuset UNT, MIAB Förvaltning, Nordea, NPP Reklambyrå, PwC, Relation, Salgado, SLU Holding, Uppsala kommun och Uppsala Universitet Innovation.


näringsrikt – trender

Klädernas återkomst Varför bränna bh:n när du kan återvinna den? Relations Johan Åkesson charmas än en gång av svenska forskares förmåga att lösa hans vardagsproblem. Text: johan åkesson. foto: Alex&Martin.

S

amma visa varje höst. Garderobsutrensning och tankarna studsar runt i det oorganiserade huvudet. Samvetet pockar på uppmärksamhet när jag ska till att slänga ännu ett par jeans. De är trasiga och för fula att ta till skräddaren. Några kvarter bort finns samvetslådor som man kan kasta kläder i – om de är hela och rena och fina nog att ge till sämre bemedlade människor i fattigare länder. Men tanken på att ungdomarna i öststatsländernas förorter nog mycket hellre vill köpa nya jeans än ärva mina gamla, tar över. Och jag tänker att de där trådarna som utgör mina byxor nog dessutom har rest tillräckligt – från en fabrik i Kina till en lagerlokal någonstans i Sydeuropa och sedan vidare till butiken i Sverige. Ska jag nu låta dem flyga vidare till Uzbekistan? Det känns onödigt, tänker jag, och sätter in ett par hundringar på ett lämpligt 90-konto istället. Kvar är de trasiga byxorna och jag, den svarta sopsäcken och samvetet, irritationen som sakta växer till ilska. Borde inte rimligen företaget som sålde dessa nu håliga och förbrukade jeans till mig också erbjuda en smart återvinningsstation, en som inte heter ”brännbart” och ligger två mil utanför stan? Kan man ens bränna jeans? Ni förstår vart jag är på väg. Skulle inte berätta detta om inte lösningen väntade runt hörnet.

I

sarna ska smälta innan jag handlar i butikskedjan Jack &

Jones butiker, men ibland är det de mest smaklösa av modeföretag som också är de smartaste. Det gläder mig att de i höst inleder ett ”ekologiskt samarbete” med företaget I:CO, I Collect. Samarbetet innebär att kunder ska kunna lämna in använda kläder till kedjans butiker, som I:CO sedan tar hand om: sorterar och återanvänder. Konceptet testas i Sverige och Danmark i höst och planeras att lanseras internationellt nästa år. Samtidigt är det initiativet en spottloska i Fyrisån jämfört med vad som bubblar på Vargön i Vänersborgs kommun. Inom några år kan det potentiellt ha skapats 500 nya jobb i det gamla pappersbrukssamhället fem kilometer sydost om Vänersborg. Detta tack vare några snilleforskare på KTH som nu har utvecklat en teknik för att återvinna fibrer från textiler.

66 r eL ATIO N

Tekniken, och bolaget som bildats för att sjösätta den, heter Renewcell och grundarna är i full färd med att bygga en demonstrationsanläggning på Vargön. En satsning som beräknas kosta cirka 22 miljoner kronor. På Renewcells hemsida kan man läsa att textilkonsumtionen i Sverige har ökat med 40 procent sedan år 2000. Numera förbrukar vi 130 000 ton textiler årligen. I klarspråk: vår shoppinghysteri är enorm och har stor påverkan på miljön, något som ytterst få av vårt lands tusentals klädköpshetsande bloggare tänker på. Med den nya tekniken kan insamlade kläder lösas upp och förvandlas till ren cellulosafiber i flytande form, som i sin tur förvandlas till något bomullsliknande material. Detta kan sedan säljas tillbaka till textilindustrin för att återigen bli kläder. Exakt hur våra gamla tröjor och byxor (förhoppningsvis också mitt berg av strumpor med hål) ska samlas in står inte klart än, men går det svenska initiativet hem bör rimligen fler butikskedjor än Jack & Jones erbjuda återvinningsstationer i butik.

N

är jag var liten var jag burkpantarnas konung. Som åttaåring levde jag för fränt ölstinkande aluminumburkar som snabbt kunde förvandlas till femtioöringar och så småningom till femkronor att spela upp i flippermaskiner. Nu ser jag framemot att panta mina gamla kläder. Att jag inte kunnat göra det tidigare är rätt märkligt. Att jag snart kommer kunna göra det är ett bevis på att fler än jag drabbats av samvetskval och lättja varje gång det är dags att rensa ur garderoben. Det, och att svenska forskare är så sjuhelsikes coola.


näringsrikt – trender

plan4

Sitt på plan4 istället! plan4 är nästa generations arbetsplats för dig som vill utnyttja tiden smartare. Här finns allt man önskar av ett kontor – till en kostnad du själv kan anpassa efter din egen plånbok. Rum att utvecklas i Är du trött på att pendla eller att ha kontoret på fickan? Vill du ha en flexibel arbetsplats där du bara betalar för den service du utnyttjar? Då är plan4 lösningen för dig. Här kan du arbeta, träffa kunder och nätverka med andra företag, medan vi tar hand om resten. Behöver du komma igång med träningen, så ingår träningskortet om du vill!

Åkessons heta: DVD ”Woody Allen: A Documentary”. En personlig inblick i mästerregissörens liv. Imponeras av hans kilometerlånga CV av humoristisk briljans. sajt ”Japan Trend Shop”. En helt bisarr nätbutik fylld av de märkligaste och roligaste presenterna du någonsin kommer att köpa.

Flexibelt medlemskap Behöver du mycket eller lite? Bara att välja. Här finns allt ifrån den sköna Loungen till arbetsplats i öppet landskap. Vill du ha ett eget kontor där du kan stänga din dörr, så finns det också.

Kontakta oss så berättar vi mer:

e-post: plan4@ihus.nu telefon: 018-56 29 80

bok ”M to M of M/M (Paris)”. En monografi fylld av den snillrika designduon M/M (Paris) vackraste mix av mode, konst och design.

REL ATIO N 67 IHUS-LN-112x280.indd 1

2012-08-27 17:1


68 r eL ATIO N


näringsrikt – fotriktigt foto: Alex&Martin.

Marcus Davidson, skomakarmästare och flerfal-

dig SM-medaljör i skoreparation förklarar fördelarna med randsytt, och hur en randsydd sko tillverkas. – Eftersom alla detaljer är sydda får man en överlägsen hållbarhet. Läder och kork i sulan formar sig efter foten och man får en perfekt avgjutning av sin fot inuti. Ett par randsydda skor kan hålla i tjugo år, vilket gör dem extremt prisvärda.

–Vad är det? Rand Foder

Kork

Randsöm

Bindsula Plirband

Ovanläder

Gelänk Läderplatta

Istället för att bara limmas, sys ovanlädret och fodret fast mot plirbandet i bindsulan. I samma söm sys även randen fast. Spikarna som använts för att hålla fast ovanlädret efter att det spänts över lästen, tas bort allt eftersom randen sys fast.

Resterna av ovanlädret och fodret skärs bort och randen viks ut för att sulan ska kunna sys fast.

Vid hälen fästs en läderplatta, och en stabiliserande ”gelänk” i trä läggs på plats. Slutligen fylls hålrummet med kork för att sulan ska kunna forma sig perfekt efter bärarens fot.

Avlappssöm

Sulan limmas och sys fast mot randen. Till sist byggs klacken upp. Klart!

REL ATIO N 69


Next generation?

Varför vänta – framtiden är

redan här!

Bjud på dig själv!

Vill du också ha framtidens kaffemaskiner på ditt kontor redan idag? Kanske även kaffe och tillbehör som ligger i framkant? Hör av dig till oss på Kaffeknappen så berättar vi mer och hjälper dig att ta fram  den ultimata fikalösningen för ditt företag. Just nu har vi dessutom ett alldeles speciellt förmånligt erbjudande till alla Relationsmedlemmar! 018-15 05 55 uppsala@kaffeknappen.se www.kaffeknappen.se

70 r eL ATIO N


näringsrikt – inspiration foto: Alex&Martin.

Tapeter från vänster: Träigt.

Tapet med mönster av träplankor, från kollektionen Elements, nummer 46504, 499 kronor rullen från Midbec. Fyrkantigt.

Den rutiga tapeten från kollektionen Showstoppers, nummer W001805, kostar 795 kronor rullen från Midbec. Blommigt.

Tecknat blommönster från kollektionen Showstoppers, nummer W002506, 795 kronor rullen, Midbec. Rutigt.

Tapeten från kollektionen Ambience, nummer 46402, kostar 459 kronor rullen från Midbec. Flygigt.

Underbara svanar pryder tapeten från kollektion Catalina Estrada, 799 kronor från Intrade. Naturligt.

En tapet med inspiration från naturen designad av Hanna Werning, nummer 1309, Borås tapeter. Retro (Liggande tapetrulle). Kollektionen Miss Print flörtar både med naturen och med 50- och 60-talet. Nummer MISP1026, 799 kronor rullen, Intrade.

Uppåt

Väggarna

Färger från vänster: Från Alcro och deras specialkollektion Ad Designers, med namn som ger längtan att börja måla. Ad Silke gör rummet mer ombonat och varmt. Ad Balett är en färg för alla älskare av rosa.

Gör sig fantastiskt i köket! Ad Kalk ger energi men ändå lugn. Ad Fjäder är ett alternativ till de kritvita väggarna. Ad Manet är en lugn och behaglig ton, passar utmärkt till vardagsrum eller sovrum.

Madeleine Gesar, inredare, om tapeter och färg hösten 2012. – Nu ska tapeterna vara rutiga, skissade som teckningar eller se ut som riktiga träväggar. Aldrig förr har man kunnat frossa i så många olika sorters tapeter – här kommer ett axplock av det nya som går att köpa hos färgaffärer eller på nätet. På färgsidan är bleka pasteller och naturliga toner tillbaka. Våga skippa vitt och måla väggarna i en lugn men varm kulör. En nedtonad flört med åttiotalet.

REL ATIO N 71


näringsrikt – gastronomiskt

Fiskelycka

Halstrad lax gurksallad, pepparrotskräm, dillpesto & så ny potatis som möjligt

Recept för � personer

• 800 g lax i bit, fjällad men med skinnet kvar, exempelvis från Fogdö lax utanför Grisslehamn • • • • • • • • • • •

1 gurka 1 chili 1 bananschalottenlök 1 citron 2 msk rödvinsvinäger 5 dillstjälkar med dill 10 gräslöksstrån Mycket gräslöksblommor Socker Flingsalt och svartpeppar Rapsolja

• • • • • • •

3 äggulor 
 1 tsk dijonsenap 
 1 msk champagnevinäger/ vitvinsvinäger 
 3 dl neutral matolja 2 msk gräddfil 1 bit pepparrot ca 100g Salt 
och vitpeppar

• • • • • • •

1 1/2 dl god olivolja 1 knippa dill ca 150g 100 g solroskärnor 100 g Svarta Agnes från Eskesta gårdsmejeri 1 citron 1 vitlöksklyfta 800 g potatis, så ny som möjligt

72 r eL ATIO N

Laxen

Pepparrotskräm

Skär laxen i fyra jämnstora bitar och skär skåror tätt bredvid varandra i skinnet. Salta och peppra rikligt. Halstra laxen med skinnet neråt i lite rapsolja i en panna. Lägg den sen på en ugnsplåt och kör den i ugnen på 120 grader tills den är 46 grader mitt i den tjockaste delen av laxen.

Blanda äggulor, senap och vinäger i en bunke. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning. När all olja är i, tillsätt gräddfilen. Skala och riv ner pepparroten, smaka av med salt och vitpeppar.

Gurksallad

Häll olivolja och dill (hela rasket) i en matberedare. Tillsätt därefter solroskärnorna, citronzesten och vitlöksklyftan. Riv ner osten och kör till en slät grön sås. Tvätta och skala potatisen om du vill det. Koka den mjuk i saltat vatten. Häll bort vattnet, låt ånga av och rör i dillpeston. Kasta upp alltsammans på tallrik så snyggt du bara kan!

Skala gurkan och dela den på längden, dra ut kärnorna med en sked och skär gurkan i snygga båtar. Strimla chilin tunt, finhacka schalottenlöken, hacka dillviporna, strimla gräslöken. Lägg gurkan, chilin och schalottenlöken i en bunke och häll på rödvinsvinägern, några skvättar med rapsolja, citronzesten och juicen från citronen, en nypa socker och flingsalt. Låt gurkan nu ligga och dra 30 minuter. Vid servering, häll bort vätskan och släng på gräslöken, dillen och en massa gräslöksblommor.

Dillpesto


näringsrikt – gastronomiskt foto: Alex&Martin.

Martin Andersson,

köksmästare på restaurang Stationen i Uppsala och vinnare i Lokala kocken 2010 samt regionfinalen samma år, har skapat receptet som även kommer att finnas med i en kommande kokbok. – Bättre smaker tillsammans går inte att hitta – det här är kärlek! Laxen kan gärna vara regnbåge odlad hos lokala Fogdö Lax utanför Grisslehamn, om du nu inte råkar dra upp en själv.

Att dricka till

– dryckestips av Anders Melldén

Naturligtvis känns ett välkylt vitt vin som det naturliga valet till denna rätt. Förslagsvis ett medelfylligt med en försiktig fatkaraktär som passar den halstrade stekytan på laxen. Jadots vita bourgogne, Couvent des Jacobins (varunummer 5798, 115 kronor) är ett lysande exempel. Ett annat är Little Yering (varunummer 6443, 89 kronor) från Victoria i Australien. Vill man hellre hålla sig till lokalproducerat rekommenderas Roslager (varunummer 71045, 22,50 kronor) från Slottskällans bryggeri. En smakrik ljus lager som matchar både laxen och den syrliga gurkan.

REL ATIO N 73


To Be Frank

Uppsalas nöjesliv blir bara roligare och roligare Glada besked! Eftersom fler och fler upptäckt hur kul det är att träna på Friskis&Svettis, har vi löpande kunnat utöka vårt träningsprogram. Idag erbjuder vi Uppsalas i särklass största utbud. Välj mellan mer än trettio roliga träningsformer. Här hittar du en träning som passar just dig. Välkommen till en ny rolig höst tillsammans med Sveriges nöjdaste motionärer*. Säsongskort 1 500 kr (stud 1 300 kr). Årskort 2 600 kr (stud 2 200 kr). Medlemsavgift 100 kr per kalenderår tillkommer.

Ekeby Bruk, Väderkvarnsgatan 16 och Ultuna Tel 018-55 84 90 www.uppsala.friskissvettis.se

74 r*Friskis&Svettis eL ATIO N har Sveriges nöjdaste medlemmar enligt Svenskt Kvalitetsindex 2012. Läs mer på vår hemsida.


mingel foto: björn dimberg

Rel ationsgolfen ����

100 platser Svartinge Golf Club utanför Sollentuna hör till en av Sveriges mest exklusiva. Självklart var det just därför Relationsgolfen återigen spelades där den 23 augusti. Endast 100 platser fanns att tillgå, platser som snabbt blev bokade. Efter bussresa med Trillerlunch från Uppsala skedde kanonstart och spel under betydligt bättre förhållanden än de SMHI varnat för. Framåt kvällen serverades middag med högtidlig prisutdelning. Värdar var RK Tryck, egbs, Novation, Tallink Silja, Kaffeknappen, Swedavia, Widerlöv & Co. Prissponsor var Bergströms Ur och för arrangemanget stod Relation och Segmenta. Segrande lag blev Claes-Håkan Jansson, MMJ Fastigheter 17:5 AB, Håkan Kyller, TV4 Sverige AB, Pär Söderlund, Best Western Hotel Svava och Arne Wåhlstedt, Enköpings kommun.

REL ATIO N 75


mötesplats

Mat & *

Å rets Kock , Joh an Rheborg & Erik Haag

*

Mat & Relationer är tillbaka, denna gång centralt i Uppsala. Med Årets Kock-semifinal och föreläsning på temat Kreativitet är vi säkra på att det blir en välsmakande dag.

V

älkommen till en heldag på Uppsala Konsert & Kongress med föreläsning, seminarier, intressanta utställare och provsmakningar. Under dagen genomförs en av semifinalerna för SM i professionell matlagning, Årets Kock, och möjligheten finns att se de tolv kockarna tävla om en finalplats. Johan Rheborg behöver nog ingen presentation, men här kommer ändå en: Han är komiker, skådespelare, manusförfattare och medlem i humorgruppen Killinggänget. Han är också hängiven fotograf och har juristexamen, och har tidigare varit

Mötesplats Relation

aktiv i reklambranschen. På Mat & Relationer föreläser Rheborg på temat Kreativitet. Under 2010 och 2011 medverkade Erik Haag i det omdiskuterade tv-programmet Landet Brunsås, där han tillsammans med Henrik Schyffert och Lotta Lundgren satte fokus på verklighetens mat. 2012 vann han På spåret med hustrun Martina Haag. Den 13 november kommer denna allmänbildade man till Uppsala och leder oss genom både mat och kreativitet under Mat & Relationer. Mer information finns på www.relation.se

är ett gränslöst nätverk för beslutsfattare i Uppsala län. Nätverket har drygt 700 medlemmar fördelat på över 400 företag. Ett års medlemskap kostar 12 000 kronor, i medlemskapet ingår bland annat deltagande vid samtliga aktiviteter. Bli medlem och läs mer om Mötesplats Relation på www.relation.se

76 r eL ATIO N


mötesplats

Mötesplats Relation 2012/2013 Relation.se – och Facebook  Snabba näringslivs-

24 o k to b e r

Relation Lounge

Ida Hult föreläser om framtidens trender på arbetsmarknaden på Relationsbåten.

24 –2 5 s e p t e m b e r

Relationsbåten Tema: Next Generation Silja Galaxy

Vad och vilka är på gång? Följ med på Relationsbåten med tema Next Generation för att få koll! Programledare är komikern Kristoffer Appelquist. Föreläsare är Johan Ronnestam, specialist på digital kommunikation, Ida Hult, vd på Trendethnography, och Leo Razzak, inspiratör inom kommunikation och rekrytering. Artisten Petter föreläser inför avresan i Uppsala och underhåller senare ombord. Dessutom blir det seminarium, utställning och massor av chanser till nya kontakter. Mer information: www.relationsbaten.se

Katalin

nyheter, mingelbilder och information om Mötesplats Relation får du genom Relation.se. Via vår facebooksida får du dessutom alla nyheter direkt när de läggs upp.

13 n ov e m b e r

Mötesplatsen  Här får du all information om hur du blir medlem i Mötesplats Relation. Dessutom uppdateras informationen om våra kommande arrangemang kontinuerligt.

Den 24 oktober ses vi på Katalin. Relation Lounge erbjuder intressanta gäster, happenings, god mat och massor av möjligheter till Relationer. Huvudpartner: Documentura.

Mat & Relationer Tema: Kreativitet

Uppsala Konsert & Kongress

Mat & Relationer är tillbaka, denna gång i centrala Uppsala. Huvudföreläsare är Johan Rheborg och programledare är Erik Haag. Under dagen finns möjlighet att möta lokala producenter, gå på seminarier och följa Årets Kock-semifinalen, där tolv kockar tävlar om en plats i finalen 2013. Huvudpartner: LRF Mälardalen, Årets Kock

16 m a r s 2 013

Relationsdagen

Uppsala Konsert & Kongress

Redan nu har förberedelserna för nästa års Relationsdag påbörjats. Helt klart är att TV-aktuelle Uppsalaprofilen Mattias Klum kommer att föreläsa.

Tidningen  Hela Relation ligger ute i lättläst format och du kan läsa tidigare nummer av tidningen. Näringsrikt  Här kommer näringslivsnyheter upp utan fördröjning. Har du bytt jobb? Har ni anställt? Har ni vunnit pris eller genomfört en lyckad affär? Tipsa oss så kan din nyhet publiceras på hemsidan. (Relation väljer nyheter efter allmänintresse samt kan redigera i texten.)

Följ oss även på Twitter: @relationuppsala

R el at i o n s b åt en 2012 :

Petter x 2, magi & mat Artisten Petter möter ni både vid en föreläsning på UKK före avfärd, samt på scen ombord. Föreläsningen har rubriken: Artisten, varumärket och entreprenören. Petter slog igenom 1998 med låten Vinden har vänt och har lyckats hålla sig på toppen av den svenska musikscenen sedan dess. Han berättar om sin artistkarriär och hur han ständigt hållit sig aktuell. Hur marknadsföringen alltid skötts via hans egna kanaler för att sticka ut och nå den breda massan i ett allt tuffare musikklimat. Hur viktiga är sociala medier för en artist 2012? Petter var från början öppen för korsbefruktningar mellan varumärken, något som i slutet på 90-talet ansågs fult men idag är standard. I föreläsningen berättar han om några av sina mest intressanta samarbeten och hur det utvecklade sig. Dessutom bjuder han på sina erfarenheter och idéer kring hur man bäst lanserar en skiva idag. Förutom Petters scenframträdande på måndagskvällen om­­bord, möter ni också magikern och komikern Stefan Odelberg som bjuder på show, samt Uppsalas egen Johan Ståhl , som trollat sig till världens mest välmeriterade scener. På Relationsbåten kör Johan Ståhl close-up magi vid utställningen. Måndagsmiddagen lagas i vanlig ordning av fartygets personal under ledning av en Uppsalakock. I år är det Edenbergs och Plock-gruppens Anders Törnkvist som har fått i uppdrag att mätta hela Relationsbåten.

REL ATIO N 77


npp-reklam.se

Du?

Det händer något när människor möts. I synnerhet på Relationsbåten 24 – 25 september där du möter: Petter både som artist och föreläsare. Leo Razzak, listad av Veckans Affärers som en av 2012 års Supertalanger. Johan Ronnestam, enligt Microsoft en stor auktoritet inom digital kommunikation. Ida Hult som guidar dig i nya tankar och trender. Stjärnkocken Anders Törnkvist. Magikerna Johan Ståhl och Stefan Odelberg. Programledaren Kristoffer Appelquist som i dagarna utsetts till Sveriges bästa stå-upp-komiker. Plus närmare 1 200 av länets beslutsfattare. Du också? Läs hela programmet och boka på relationsbaten.se.

Relationsbåten 24 – 25 sept. Tema: Next Generation. Boka på relationsbaten.se 78 r eLVärdar: ATIO N Winnet Uppland, Mediehuset.UNT, UL, Ernst & Young


relations medarbetare V i g ö r r e l at i o n

Vilken sajt eller app är din ”slösurfa”-favorit?

Apropå artikeln Rätt reklam på nätet

Anders Melldén, chefredaktör

Kristina Tilvemo, skribent

maria thysell, skribent

Svtplay.se

Alex Giacomini, foto

Hotels.com

Johanna Lorentzi, ekonomi

Boston.com

Marjo Brask, skribent

Johan Åkesson, skribent

Stig-Björn Ljunggren, skribent

Instagram

Hannah häggström, skribent

Flygresor.se

Bukowskis Market

Wikipedia

Facebook

Hotels.com

Martin Kelam, foto

Kristina Björkegren, produktionsledare foto

Johanna Kallin, retusch & illustration

Daniel Hansson, form

Hemnet

Karin Lindberg, marknad

Helena Axelid, marknad

Mascus.se

Anna Belin, marknad

Hemnet

Dressyrmupparna.se

Annaritar.com

Thomas Gustafsson, affärsutveckling

Anna Wikestedt, projektledning & marknad

Facebook

Facebook

Facebook

Hemnet

Magnus Axelid, vd

Panduro.se

nästa nummer Tema:

Mat & Relationer Relation nummer 4 utkommer 6 november

REL ATIO N 79


Novation AB Fyrislundsgatan 75 Uppsala Tel: 018-69 42 40

www.novation.se

När du älskar att köra

VI HAR HÖJT VOLYMEN. BMW 3-serien sammanfattar allt det där du aldrig riktigt kan ta på, men alltid känner igen när du sätter dig i en BMW. I nya BMW 3-serie Touring får du dessutom ”extra allt” eftersom vi ökat volymen. Med ett bagageutrymme på 495 liter är den rymligast i segmentet. Tillsammans med 40-20-40-fällbart baksäte och en mycket låg lasttröskel får du plats med det du behöver för att upptäcka allt. Väljer du dessutom till Bluetooth i Connected Drive, så kan du synka mobilens spellistor till bilstereon och spela dem på vilken volym du vill.

NYA BMW 3-SERIE TOURING. VÄGVISAREN.

Alltid med BMW Fri Service i 3 år/8.000 mil. Nya BMW 3-serie Tourimg. Pris från 324.400 kr. Effekt från 184 hk. Bränsleförbrukning vid blandad körning enl EU-norm från 4,7 l/100 km. Koldioxidvärde från 124 g/km. Miljöklass: EU5. Billån från 2.825 kr/mån. Baseras på 6,25% ränta (ränteläge augusti 2012), 30% kontantinsats, 50% restskuld efter 36 månader. Effektiv ränta 6,90%. Uppläggningsavgift och administrationsavgift tillkommer. Finansiering via BMW Financial Services.

80 r eL ATIO N


till sist Text: anders melldén. foto: Alex&Martin.

I h u v u d e t på ...

Karin Edenius, världsmästare i kickboxning

F

ödd i Umeå ����. Där växte hon upp och pluggade även till sig en magisterexamen i molekylärbiologi på universitetet. I gymnasiet gjorde en affisch om kickboxning henne nyfiken. Hon gillade den nya träningen som både var fysiskt jobbig, lät henne koppla bort vardagen och på köpet få en energiboost. 2009 flyttade hon till Uppsala. Här jobbar hon på UL med ansvar för bland annat företagssamverkan och hållbart resande. Hemma i Svartbäcken har hon sambon Peter och gårdshunden Wilse.

12

Hur ofta får du försvara ditt val av idrott?

– Ganska ofta. Tror det beror på att jag är tjej – folk tänker att man ska se ut och vara på ett visst sätt när man håller på med kickboxning. Men det är kul att krossa fördomar.

frågor

Men hur är man funtad om man frivilligt går upp i ringen för att sparkas och ta emot sparkar?

– För mig handlar det om att vara mentalt och fysiskt förberedd, och att kunna hålla en hel match. Jag är emot våld, i kampsport handlar det mycket om ödmjukhet och respekt, inte om slag, utan om poäng. Dessutom är båda införstådda med vad som gäller och båda bär skydd. Jag gör det här för att det är roligt, ilska och aggressivitet har inget med min sport att göra. Kickboxning känns som en smal sport, finns det några pengar att tjäna?

– Den är faktiskt rätt stor i Sverige, och ännu större internationellt. Men pengar ... det är inte därför jag håller på, möjligen kan man få sponsorer som hjälper till med produkter, utrustning och tjänster man behöver i idrotten. Vad är det skönaste minnet från VM-finalmatchen mot Ana Znaor?

– När jag märkte att hennes hopp om guld slocknade, att hon gav upp – en jäkligt skön mental vinst. Vi möttes i VM:et innan också, men då var jag inte 100 procent förberedd, tvivlade på min egen förmåga och fastnade i hennes mönster istället för att köra mitt race. Det gjorde mig revanschsugen. Därför tog jag hjälp av Uppsalabon Björn Eklöf med mental träning inför finalen 2011, något jag inte lagt tid på tidigare. I höst är det dags för EM. Vilken är största utmaningen?

– Jag har ju både ett VM- och EM-guld att försvara, och det är viktigt att utveckla sig vidare oavsett tidigare meriter. Därför har jag sett till att ha ännu bättre kompetens bakom mig nu. Det är trots allt i Europa världens bästa kickboxare finns så skillnaden mot ett VM är inte så stor.

Hon är världsmästare i kickboxningsdisciplinen light contact (boxning och höga sparkar), klassen -70 kg, efter 2011-års final mot den då obesegrade kroatiskan Ana Znaor. I oktober har hon chansen att försvara sin titel vid EM i samma disciplin, men inte nog med det. I november har hon möjlighet till EM-guld i disciplinen kick light (boxning och både höga och låga sparkar), där hon än så länge ”bara” är svensk mästare.

Världsmästare i kickboxning – finns det ens några sparringpartners i Sverige?

– Nej, det är svårt att hitta. Har fått hjälp av min fystränare Björn Rhodin från West Coast 4 i Göteborg som plockar in mästare även från andra kampsporter för bästa möjliga träning. Min ordinarie kickboxningsträning kör jag med min tränare Per Olmenius här i Uppsala. Jag kör 12-13 olika pass i veckan inför tävling – talang är viktigt, men det är träningen som gör mig bäst i världen. Hur ser en vanlig söndag ut för dig?

– Under träningssäsong: Morgonförbränning med en långpromenad eller joggingtur med sambo och hund. Sedan frukost, eventuellt en lyxig variant med gott bröd. Sen hittar jag på något kul, gärna utomhus. På eftermiddagen tränar jag, sedan blir det kanske en film. Vad är viktigt i en bra relation?

– Lyhördhet, respekt och att man har roligt tillsammans. Vad är riktig lycka?

– Att vara nöjd med tillvaron, se till vad man har i vardagen och glädjas åt det istället för att gräma sig över det man saknar. Och att nå uppsatta mål, vare sig det är privat, på jobbet eller i sporten. Vilka är dina förebilder ur fiktionen?

– Alla karaktärer som övervinner något svårt – som har riktig drivkraft – inspirerar mig. Vilka är dina förebilder från verkligheten?

– Folk i min närhet. Jag plockar egenskaper hos personer jag ser upp till och försöker utveckla dessa sidor hos mig själv. Som personer med stort engagemang, lyhördhet – som berikar rummet med energi och får andra att växa. Som mental träning spelar du själv in ditt drömscenario i en match, som du sedan lyssnar på om och om igen. Hur lyder sista meningen i inspelningen om den kommande EM-finalen?

– ”Matchen presenteras i högtalarsystemet och när resultatet ropas ut klämmer domaren lätt om min handled och lyfter min hand i samma sekund som jag ropas ut som 2012 års europeisk mästare i -70 kg.”

REL AT I O N 81


VÄLKOMMEN TILL EN PLATS FÖR VISARE VÄLKOMMEN TILL EN PLATS FÖR VISARE

Dragarbrunnsgatan 32, Uppsala Dragarbrunnsgatan 32, Uppsala uppsala@bergstromsur.com uppsala@bergstromsur.com 82 r eL ATIO N


www.omegawatches.com

PLANETOCEAN OCEAN PLANET "Standing back atat Earth – this lovely place youyou justjust "Standingononthe theMoon Moonlooking looking back Earth – this lovely place came and you know what they represent. camefrom from– –you yousee seeallallthe thecolours, colours, and you know what they represent. Having left the water planet, with all that water brings to the Earth in in Having left the water planet, with all that water brings to the Earth terms the absence of of water and atmosphere termsofofcolour colourand andabundant abundantlife, life, the absence water and atmosphere on the Moon gives riserise to to a stark contrast." onthe thedesolate desolatesurface surfaceofof the Moon gives a stark contrast." – Buzz Aldrin, astronaut – Buzz Aldrin, astronaut

REL ATIO N 83


Flyttläge? Går du i säljtankar? Vi vet hur det känns. Vi har genom våra 75 år i branschen träffat många människor i samma situation där vi har fått förtroendet att hjälpa dem från ett läge till ett annat. Eftersom vi finns på din ort känner vi till bostadsläget just här, vilket är en stor fördel när du ska sälja din bostad. Är du nyfiken på din bostads värdeförändring? Anmäl dig till vår tjänst Bostadsvärdet på svenskfast.se/bostadsvardet eller välkommen in i bobutiken så berättar vi mer. Vi ses!

uppsala kungsängsgatan 14. tel 018–17 25 80 www.svenskfast.se/uppsala

80 Följ r eLoss AT på I O Nfacebook.com/svenskfastuppsala

anmäl dig till vår tjänst svenskfast.se/ bostadsvardet

Relation nr 3, 2012  
Relation nr 3, 2012  

Tema: Next Generation

Advertisement