Page 1

P

koloms. Ik doe er 2 voorbeelden bij.

Rekrea akkrant Spelen in de polder

Vlak achter de duinen, in het Noordhollandse Oudkarspel, realiseerde IJreka voor recreatieondernemer Peter Tromp een speelomgeving die aansluit bij het boerenlandleven. Bedrijfsverplaatsing gaf een impuls met een 5 hectare groot Hollands speelparadijs als resultaat.

6 2011

Boerenverstand

Die kwalificatie kan Tromp niet ontzegd worden en dat is meteen zijn krachtfactor. Anders lukt het je niet om in een tijdbestek van ruim een halfjaar een speelparadijs uit de grond te stampen. Jaren van voorbereiding tot een bedrijfsverplaatsing en dan in hoog tempo beslissen, bouwen en vooral creëren. In februari opdracht en in juli openen, dat voor een enorme speelcapaciteit met een eigen identiteit. IJreka volgde de besluitvaardigheid van boer Tromp (want dat is hij van origine) en creëerde in het zelfde tempo mee. Schetsen werden tekeningen en in Dalfsen begon de prefabricage van de speelelementen. En dat alles met een boerderijlook, want in die sfeer had Tromp attractiepark de Swaan bedacht. Zo werd het, een boerderij-sfeer waar slechts de geur van mest ontbreekt.

Onafhankelijke vakkrant voor de recreatiemarkt

Groene sanitairunits in Klepperduinen

rvk.nl

Hooibergen

Een speelomgeving met een expliciet eigen sfeer trek je niet uit de catalogus. Die moet bedacht worden en zo werden speelhuizen tot hooibergen en wipkippen werden wipkoeien en wipvarkens. Creeer landlevensfeer, dat was de uitdaging. En zorg dat het ook uitdagend beleefd wordt. Dus met water en een veerpont, maar ook een schip achter de duinen. Per saldo Noord Holland op z’n best. Van kleuter tot tiener is er volop speelplezier, van het boeren-beleefpad tot uitdagend klim- en klauterwerk. Alles beleven en uitproberen duurt een hele dag!

Vlak achter de duinen, in het Noordhollandse Oudkarspel, realiseerde IJreka voor recreatieondernemer Peter Tromp een speelomgeving die aansluit bij het boerenlandleven.

Op Goeree-Overflakkee wordt het nieuwe recreatiegebied Klepperduinen ontwikkeld. In een voormalig landbouwgebied, nu natuurgebied, van 35 hectare groot. Zie pagina 6

Jaargang 14 • editie oktober

Demo-Dagen Innovatieprijzen

Spelen in de polder

Aan het eind van de eerste beursdag van de Demo-Dagen zijn de twee Demo-Dagen Natuurlijke uitstraling Innovatie­ prijzen uitgereikt. Zo’n ontwerp moet een natuurlijke uitstraling hebben, dus veel robinia en eiken en weinig kunststof. Natuurlijk en toch duurzaam, dat is het devies. Wel een paar fantastische stalen glijbanen, want dat je die van houten latten maakt is toch echt wel passé. Uitgestrekte speelvelden, het groen moet nog wel wat groeien maar dat gaat snel in de Oudkarspelse klei. De ervaring van IJreka in Natuurlijk Spelen kon hier ten volle uitgeleefd worden, met als devies: benut de mogelijkheden van het terrein!

Zie pagina 12

Zie pagina 9

Meer museumbezoek en minder campinggasten Musea in Gelderland en Overijssel profiteren van de natte zomer.Vanwege het goede museumweer blikt het merendeel van de musea tevreden terug op de zomer. De weersomstandigheden zijn minder gunstig voor de bezetting op campings.Vijftig procent van de campingondernemers ontving deze zomer minder gasten dan vorige zomer.

zomer zijn gasten op zoek gegaan naar minder weersafhankelijke alternatieven voor zowel een dagje uit als verblijf. Bioscopen, binnenzwembaden en andere indoorattracties scoorden goed. Ook ondernemers in de verblijfsrecreatie speelden creatief in op de situatie. Een aantalwww.recreadata.nl toeristische bedrijven noemt de regen een belangrijke reden voor het wegblijven van vakantiegangers. Vooral toeristen die graag gaan fietsen en wandelen bleven thuis of bleven minder lang. Bovendien werden er minder last minutes in eigen land geboekt. Voor wat betreft het najaar geven ondernemers aan positief gestemd. Driekwart van hen verwacht even veel of meer gasten dan vorig na-

zomer. De overige bedrijven verwelkomden even veel of meer gasten. Toch zijn de verschillen groot tussen de diverse bedrijven. Zo waren het met name de attracties en campings die minder gasten ontvingen en kijken bij de musea, B&B’s en hotels de meeste ondernemers positief terug op de zomer. De bungalowbedrijven vinden deze zomer vergelijkbaar met de zomer van vorig jaar. Door de natte

Website voor praktijkopleiders

Molecaten Park Flevostrand vooruitstrevend:

Aequor heeft een nieuwe website ontwikkeld speciaal voor praktijkopleiders, om hen nog beter te kunnen ondersteunen bij het begeleiden van leerlingen:www.doenerscoachen. nl. Deze website geeft antwoorden op vragen over het omgaan met leerlingen en handige hulpmiddelen om leerlingen te begeleiden. Aequor organiseert ook cursussen en coaching over dit thema en hoopt met deze website nog meer praktijkopleiders te bereiken. Aan de ontwikkeling van de website hebben bedrijfsadviseurs en leerbedrijven meegewerkt, waardoor de site sterk is gericht op de dagelijkse beroepspraktijk. Binnen de site wordt verder speciale aandacht besteed aan het begeleiden van leerlingen uit speciale doelgroepen. De website is ingedeeld in de zes fasen van het praktijkleren: Elkaar kiezen (leerbedrijf en leerling), eerste werkdag, afspraken maken, begeleiden, beoordelen en evalueren. Er staan filmpjes op met voorbeelden uit de praktijk en praktijkopleiders kunnen meekijken met een collega bij onderwerpen zoals: Waar moet ik op letten in deze fase? Hoe communiceer ik met een lastige leerling? Een zorgleerling helpen, hoe doe ik dat? Praktijkopleiders kunnen ook zelf tips uploaden die leerzaam kunnen zijn voor hun collega-begeleiders. Naast tips staan er ook links op de website die verwijzen naar meer informatie.

Ontwerpkracht

jaar. Met speciale acties, activiteiten en arrangementen maken zij een bezoek in de nazomer extra aantrekkelijk. En natuurlijk helpt het als de weersverwachtingen positief zijn. Deze en andere resultaten zijn na te lezen in de rapportage van de Monitor Toeristische Bedrijven. Dit onderzoek wordt drie keer per jaar uitgevoerd door het GOBT met als doel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van het toeristisch jaar en de verwachtingen van het toeristische bedrijfsleven in Gelderland en Overijssel. In de periode van 18 tot en met 25 augustus zijn 196 bedrijven geënquêteerd. De uitkomsten van het onderzoek zijn gratis te downloaden via de bibliotheek op www.gobt.nl.

Voor een belangrijk deel van de hotels en B&B’s werden de verwachtingen daarentegen meer dan waargemaakt. Zij kenden een hogere bezettingsgraad dan vooraf verwacht. Dat blijkt uit de Monitor Toeristische Bedrijven, een onderzoek van het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT). Deze zomer ontving 34% van de verblijfsaccommodaties en 20% van de dagattracties minder gasten dan vorige

‘We proberen een ‘wij-gevoel’ te creëren”

De slag van schets naar werktekening maakte IJreka’s ontwerper Richard van de Brake. Geen kleinigheid, want er bestaat ook nog zoiets als het attractiebesluit waar al deze vrije figuren aan moeten voldoen. Maar dat is de kracht van IJreka, originaliteit in veilige detaillering omzetten. In een markt waarin een groot deel van het volume uit geïmporteerde standaard artikelen bestaat zoekt IJreka haar kracht in originaliteit met eigen ontwerpkracht. Dutch Design is in Dalfsen geen loze kreet maar de bedrijfsfilosofie. En dat doet recht aan de slogan van moederbedrijf Foreco: Innovatief in hout (en soms ook in staal…)

Recreatiebranche in beeld Wist u dat 99% van de jongeren toeIJreka speeltoestellen, innovatief van Foreco gang heeft tot internet? En dat negen Dalmsholterweg 5 in Dalfsen Postbus 73 tien jongeren dagelijks het intervan de 7720 AB Dalfsen net bezoekt? Hoe kunnen we bij deze 0529-469988 info@ijreka.nl jongeren het specialisme van de zwemwww.ijreka.nl bad-, buitensport- en recreatiebranche onder jaargang de aandacht brengen? Juist, door RekreaVakkrant 14 • nummer 5 • september 2011 15 ze te benaderen via het net! Om het werken in de branche te promoten heeft SFRecreatie drie verschillende filmpjes laten maken waarin de verschillende beroepen en vooral de sfeer in de branche in beeld worden gebracht. SFRecreatie brengt de filmpjes op verschillende manieren bij scholieren in beeld. De films staan op www.sectorrecreatie.nl en er komen advertenties in het dagblad Sp!ts. Natuurlijk staan ze ook op youtube.nl. SFRecreatie biedt de mogelijkheid de filmpjes op een eigen website te zetten. Men kan er zelfs voor kiezen om de filmpjes in de look en feel van de eigen site op te nemen! Voor informatie: SFRecreatie, tel: 0183 645035, e-mail: info@sectorrecreatie.nl.

HISWA jachtontwerpwedstrijd

“Er is veel aandacht voor onze medewerkers. We

Emiel de Goeijen, parkmanager op Molecaten

proberen een ‘wij-gevoel’ te creëren, zodat we als

Park Flevostrand. Hij bekleedt die functie sinds

het ware één grote familie vormen. Dat vertaalt

juli 2009. Eerder was hij sinds 2004 parkmanager

zich ook door richting onze gasten.” Dat zegt

op Molecaten Park Napoleon Hoeve te Breskens.

I vervolg op pagina 2

Arnold de Ruyter van AR Design is de winnaar van de HISWA jachtontwerpwedstrijd. Jachtbouwers die deelnemen aan het IPC innovatieproject voor de jachtbouw schreven deze wedstrijd uit. Aan de hand van een specifieke ontwerpopdracht hebben verschillende jachtarchitecten een ontwerp aangeleverd voor een innovatief motorjacht van twaalf meter lang. Dit jacht moet op basis van eenzelfde romp in verschillende uitvoeringen leverbaar zijn en in modules gebouwd kunnen worden. Zowel verschillende indelingen als dekvarianten zijn beschikbaar. Dit ontwerp dient als voorbeeld in het HISWA innovatieproject voor de jachtbouw. Zo kunnen zij laten zien hoe een jacht op modulaire wijze ontworpen en gebouwd kan worden met als doel bouwmethoden te optimaliseren en de kostprijs te verlagen. Arnold de Ruyter: “De opdracht was om een aansprekend, innovatief en relatief eenvoudig te bouwen jacht te tekenen. De grootste uitdaging was om binnen de maximale lengte van twaalf meter verschillende interieur- en exterieurvarianten te kunnen bedenken.

I vervolg van pagina 3

Al 35 jaar uw recreatiespecialist in héél Nederland!

Grot e vraa r in aanb g & od!

-c

gbedrijven -j pin ac am

Neem vrijblijvend contact op met Adri Mijnheer, Henk-Jan Kruidenier of Rianne de Vries.

s ven ha ht

Van de Loosdrecht Recreatie Bedrijfsmakelaars: dé makelaar met landelijke dekking!

ow ngal parke n bu

6 mm

Kinderspeelhoeken en Binnenspeeltuinen

WWW.VCSPLAY.COM T (0341) 25 23 63 • E info@vandeloosdrecht.nl • I www.vandeloosdrecht.nl

Eindhoven Nederland 040-2662130


P

Rekrea akkrant Nieuwsitems • Duurzaam ondernemen • Voorwoord • Thermometer • Kunstgrassysteem Heracles Almelo • Groene sanitairunits Klepperduinen • Het jaar Fan Fryslân • Spelen in de polder • Schoonste stranden van Nederland • Paaltjesvoetbal • Boeren Boules • Houten speeltoestellen • Trendrapport • Noviteiten • Branchenieuws

Column • Het weer van deze zomer…. • Kindervakantietest • Aandelen, sparen of onroerend goed? • Laagspanning

Adverteerders Van de Loosdrecht Recreatie Bedrijfsmakelaars Multifields VCS Recreatie Vakbeurs Hardenberg Van Zadelhof Bouwelementen North Sea Caravans Kupan Sistim Acaca-Robinia Stratech Bremafa Gebr. vd Donk Recreatietechniek C.A.T. Control Systems Action4Kids Nederland Zephir-Objects IJreka depipowagen.nl WifiTenne DCM Sotec Recreatief Bedrijfsmakelaars Lozeman Tuinmachines OK Gas Mammoet Skelters Pecocar RET Bouwproducten Buiten-Goed Makelaardij Gebbing Kompan Van Wijnen Recreatiebouw ACSI

Bijsluiter

coverstory I vervolg van de coverstory De Goeijen kan wel vertellen is wat de missie/doelstelling is van Flevostrand. “De doelstelling van het familiebedrijf Molecaten is het ‘vraag gestuurd’ exploiteren van een recreatiebedrijf en het duurzaam beheer ervan. Wij proberen dit op een goede manier te doen met servicegerichte, enthousiaste medewerkers die ervoor zorgen dat alle gasten het naar hun zin hebben op ons park.” De geschiedenis van Flevostrand voert zo’n 40 jaar terug. “Het is omstreeks 1970 gesticht en had in eerste instantie alleen maar buitendijks toeristisch kamperen. Enkele jaren later heeft de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders de verplichting gegeven dat alleen binnendijks kamperen was toegestaan. Enkele jaren later is dit wederom teruggedraaid en mocht er tevens buitendijks gekampeerd worden. In 1998 heeft Molecaten het park overgenomen en zijn wij bezig gegaan met een gedeelte herstructurering en uitbreiding van de haven”, zegt De Goeijen. “Daarna zijn de plannen ontwikkeld voor het nieuwe appartementencomplex en is er vooral de laatste jaren veel geïnvesteerd in infrastructuur en een nieuwe centrumvoorziening.” Hij vertelt over het type bedrijf en concept van Flevostrand. “Molecaten Park Flevostrand is een bedrijf met 240 vaste staanplaatsen, 100 seizoenplaatsen en 250 toeristische staanplaatsen. Daarnaast worden er 17 luxe ingerichte tenten verhuurd, evenals 59 stacaravans en 17 lodges. Daarnaast bezit Flevostrand een grote jachthaven (Blauwe Vlag) met 800 ligplaatsen. Het in 2010 opgeleverde centrumgebouw met daarin zwembad, indoorspeelplaats, recreatieruimte, supermarkt en restaurant is het kloppende hart van het bedrijf. Daarnaast is er in het appartementencomplex een nieuw Grand Café geopend dat tevens in eigen beheer wordt geëxploiteerd.”

Visie recreatiemarkt De Goeijen heeft een bepaalde visie op de ontwikkeling van de recreatiemarkt. “Wij zijn van mening dat de verschillen in de recreatiemarkt steeds kleiner worden”, zegt hij. “Zeker gelet op de hardware. Daar waar het ene bedrijf het ene jaar een nieuwe binnenspeeltuin bouwt, zal zijn buurman het jaar erop volgen. Volgens ons kunnen bedrijven zich in de toekomst alleen maar onderscheiden door meer aandacht en service te geven aan hun gasten.” Flevostrand speelt daarop in. “Flevostrand/Molecaten probeert alle medewerkers te motiveren net dat stapje extra te doen voor haar gasten en beter te luisteren naar de wensen. Hiervoor zijn trainingen geschreven voor alle medewerkers, waardoor het ‘wij-gevoel’, het familiegevoel, versterkt moet gaan worden en dit uiteindelijk vertaald moet gaan worden naar onze gasten.” Het is volgens De Goeijen niet nodig om te saneren, vanwege de overcapaciteit van de recreatiemarkt, hetgeen soms ook wel een druk op de prijs geeft. “Wij denken dat gasten bereid zijn meer te betalen voor een goed product. Sanering is dus niet nodig, maar zal op een natuurlijke weg plaatsvinden.” Flevostrand onderscheidt zich dan ook van andere bedrijven. “Naast een

zeer goede basis in de hardware proberen wij altijd een stap extra te doen richting onze gasten. Sfeer is het belangrijkste op het bedrijf en hier werken we hard aan met alle medewerkers. Dit zie je terug in activiteiten die georganiseerd worden, maar ook door een open en vriendelijke benadering van onze gast. Er is altijd een luisterend oor of een behulpzame hand.”

Seizoen 2010/2011 Het seizoen 2010/2011 is volgens De Goeijen dan ook goed verlopen. “Hoewel 2010 ver achter ons lijkt te liggen, was dit een seizoen met veel hoogtepunten voor Flevostrand. Na een lange bouwperiode, is ons nieuwe centrumgebouw feestelijk geopend en is het appartementencomplex Zuiderzee op Zuid opgeleverd. Er waren veel positieve geluiden vanuit onze gasten in 2010. Een stijgende lijn qua bezetting en omzet. Augustus was echter een natte maand, waardoor we aan het seizoen een kleine bijsmaak hebben overgehouden. 2011 heeft tevens een stijgende lijn laten zien met een mooi voorjaar, echter is het hoogseizoen aardig verregend, waardoor de omzet enigszins gedrukt werd. Al met al geen slechte seizoenen voor Flevostrand. “ De parkmanager vertelt waar de komende investeringswensen liggen om de gastbeleving te vergroten. “Investeringswensen liggen gedeeltelijk in hardware (upgrade toiletgebouwen, nieuwe verhuuraccommodaties), maar ook zeker in de software. Veel tijd zal gestoken worden in het trainen van medewerkers en het verder ontwikkelen van softwaresystemen waarmee we de gast nog beter kunnen bedienen.” Er wordt ook volgens het MVO-principe (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) gewerkt. “Er is veel aandacht voor onze medewerkers”, zegt De Goeijen. “Flevostrand is onderdeel van het familiebedrijf Molecaten en gezamenlijk willen we dat familiegevoel proberen te versterken. Daarnaast is er veel aandacht voor het milieu. Dit is terug te zien in de keuzes die gemaakt zijn bij investeringen (houtsoorten, LEDverlichting, verminderen afvalstromen e.d.). Trots zijn wij daarom dat wij het predicaat ‘Blauwe Vlag’ hebben gekregen voor onze jachthaven, een bekroning op onze inspanningen. Daarnaast is er veel aandacht voor de natuur door samenwerkingsverbanden met IVN en Natuurmonumenten, met wie wij een omgevingsgids hebben ontwikkeld voor alle gasten en tevens wandelingen door de omgeving organiseren.” De gast wordt op velerlei manieren verleid om te boeken. “Mond tot mond reclame is uiteraard het beste middel, echter is onze centrale marketingafdeling van Molecaten ook druk bezig met het verleiden van gasten. Internet is een zeer belangrijk middel. Wij zijn intussen bezig met de bouw van een nieuwe website die naar verwachting eind dit jaar online gaat en onze gast nog beter kan bedienen en kan helpen een goede keuze voor zijn of haar vakantie te maken. Vanuit Flevostrand zelf zijn wij actief met sociale media als Hyves, Twitter en Facebook, waarmee we gasten informeren over leuke activiteiten en nieuwtjes.”

Uitnodiging-antwoordkaart IJreka

colofon

Vakkrant voor camping- en recreatiebedrijven, gemeentelijke recreatiediensten, jachthavens, watersportbedrijven, sportcomplexen, zwembaden, recreatieve organisaties, fitnesscentra, sauna’s en golfbanen

RekreaVakkrant is een uitgave van: OLTHOF/M&MP BV Media- en Marketing Projecten Postbus 13, 7064 ZG SILVOLDE tel.: (0315) 324010 fax: (0315) 324014 e-mail: info@rvk.nl

RekreaVakkrant is lid van IAAPA

RECREATIE VAKBEURS Dé vak beurs voor de recreatiebranche

Hardenberg 8, 9 en 10 november 2011 13.00-21.00 uur

Uitgever Jan W. Olthof

Redactie Henk-Jan Kruidenier • Adri Mijnheer • Jan W. Olthof • Suzanne van Ginneken • Jelle Vaartjes • Goof Lukken • Peter Swager

Bladmanager Redactie product-/bedrijfsnieuws Belinda Plant

Gorinchem 29, 30 november en 1 december 2011 13.00-21.00 uur

Art-direction & vormgeving Triumphus BV • Natasja Venhorst

Abonnementen Abonnementen m 75,- per jaar (incl. 6% btw) Losse nummers m 8,50 Abonnementen buitenland m 87,50 tel.: (0315) 324010

Stopzetten abonnementen Opzeggingen, schriftelijk, dienen 8 weken voor afloop van de abonnementsperiode in ons bezit te zijn.

Advertenties tel.: (0315) 324010

Druk Senefelder Misset BV

Auteursrechten Copyright 2011 OLTHOF/M&MP BV

N iets uit deze uitgave mag zonder toestemming van de uitgever worden overgenomen of vermenigvuldigd. Dit ­vakblad wordt zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. Voor eventuele onjuiste berichtgeving kunnen wij geen ­aansprakelijkheid aanvaarden. ISSN: 1388 - 3697

2

Evenementen

HAL

HARDENBERG GORINCHEM VENRAY

RekreaVakkrant jaargang 14 • nummer 6 • oktober 2011

www.evenementenhal.nl

Ons evenement. UW MOMENT. www.recreadata.nl


P

Rekrea akkrant

thermometer

RekreaVakkrant-Thermometer

Voorwoord

De ontwikkeling per kwartaal in de Nederlandse verblijfsrecreatie in aantallen vakantieovernachtingen van Nederlandse- als buitenlandse gasten op Nederlandse kampeerterreinen, bungalowparken incl. groepsaccommodatie over de periode 2006-2011. NL= aantal Nederlandse gasten in het totaal. A%=aandeel kwartaal overnachtingen in totaal jaarovernachtingen. PA% is prognose kwartaalaandeel overnachtingen 2011 Vakantie overnachtingen x 1000 Jaar 1e kwartaal Totaal NL % 2006 4.819 4.001 83,0 A.% 9,2 2007 5.529 4.524 81,8 A.% 10,1 2008 6.092 4.677 76,8 A.% 11,7 2009 5.433 4.531 83,4 A% 10,3 2010 5.291 4.210 79,6 A% 10,3 2011 5.140 4.197 81,6 PA% 10,3

I vervolg cover HISWA... Daarbij vond ik het erg belangrijk de juiste verhoudingen en een mooie lijn van het schip te waarborgen. Natuurlijk is het van groot belang zoveel mogelijk productietechnische voordelen in te bouwen, maar het ontwerp moet wel de markt op een goede manier aanspreken. Dit ontwerp is daarin een goede mix”. Het winnende ontwerp van Arnold de Ruyter wordt in het IPC innovatieproject voor de jachtbouw verder uitgewerkt. Daarbij passen de bouwers de nieuwste inzichten in bouwvoorbereiding toe.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws Volg ons op

www.twitter.com/rekreavakkrant

2e kwartaal Totaal NL % 15.470 12.062 78,0 29,7 15.993 12.457 77,9 29,9 14.261 11.677 81,9 27,5 15.696 12.458 79,4 29,6 14.916 11.848 79,4 29,2 14.081 10.919 77,5 28,2

1e half jaar Totaal NL 20.289 16.063 38,9 21.552 16.981 40,0 20.353 16.354 39,3 21.129 16.989 39,9 20.207 16.058 39,5 19.221 15.116 38,5

% 79,2 78,8 80,4 80,4 79,5 78,6

Het aantal en aandeel overnachtingen in het eerste halfjaar van 2011 blijft onder het niveau van 2010 en dat is geheel te wijten aan het slechte weer vanaf medio mei. De verwachting voor geheel 2011 is dat we 2%-5% onder het niveau van 2010 blijven. Daarmee is de euforie in de eerste vijf maanden van dit jaar volledig teniet gedaan. Het 4e kwartaal van 2011 zal toch fors moeten scoren om het jaargemiddelde nog enig sinds bij te kunnen stellen. Het 1e half jaar van 2011 is de slechtste gemeten over de afgelopen zes jaar en het halfjaaraandeel ligt 1% onder het vijfjaar gemiddelde. Bronnen: CBS en RekreaVakkrant

Betere buitenspeelruimte B

uiten spelen is gezond. Kinderen die zich regelmatig buiten uitleven voelen zich lekkerder, zijn minder dik, ontwikkelen zich beter en veroorzaken minder problemen. Tegelijkertijd wordt buitenspeelruimte steeds vaker opgeofferd voor lucratievere grondbestemming zoals huizenbouw. Een groeiend aantal kinderen beweegt te weinig en is daardoor te dik; was in de jaren tachtig 5% van de kinderen zwaarlijvig, dat is inmiddels meer dan 15%. Het aanbieden van meer en betere speelgelegenheden verlaagt maatschappelijke kosten van zowel gezondheidszorg, jeugdzorg en vandalisme en verbetert buurten. Hierover spraken onder meer TNO en een topsportcoach tijdens een seminar voor het 50-jarig bestaan van Boer Speeltoestellen. Ook lichtte UNICEF tijdens deze middag haar wereldwijde werkzaamheden toe. Boer en UNICEF ontwikkelden samen een speelveld waarvan een deel van de opbrengsten naar UNICEF gaat. Samen met de Branchevereniging Spelen bracht TNO de economische en sociale waarde van spelen en bewegen in de openbare ruimte in kaart. Veel kinderen bewegen te weinig, onder meer door het ontbreken van voldoende goede sport- en speelmogelijkheden in de directe woonomgeving. Kinderen brengen bijna twee uur per dag buiten door, waarvan de helft van de tijd op pleinen en stoepen, de ‘informele speelruimte’. Op echte speelveld-

jes met toestellen, de formele speelruimte, wordt minder tijd doorgebracht maar kinderen bewegen er intensiever. Genoeg formele en informele speelruimte is van belang voor het halen van de Nederlandse Norm Gezond Bewegen* door kinderen (*TNO 2011). Arjan van Schaik, directeur van het jubilerende Boer Speeltoestellen: ‘Er zijn 50.000 van deze formele speelplekken. Samen met de Gemeenten en de omwonenden moeten wij er voor zorgen dat deze goed zijn. In de eerste plaats is het vereist dat een speelplek veilig, duurzaam en vandalismebestendig is. Dat kan prima samengaan met uitdaging, veelzijdigheid en aantrekkingskracht. Goede speelplekken stellen kinderen en hun wensen centraal. Bewegen en spelen zijn verbonden met gezondheid, leren en sociale ontwikkeling. Naast het recht om te sporten en te spelen, moet spelen leuk en aantrekkelijk worden gemaakt. Kinderen moeten hierin een stem hebben. In kinderparticipatiesessies geven zij aan of ze willen draaien, duikelen, balanceren, glijden, hangen, klimmen, loungen, springen, schommelen of wiebelen. Het zijn de verantwoordelijke volwassenen die verder moeten denken dan wat zij kennen en zich hierdoor moeten laten inspireren moderne mogelijkheden voor speelplezier in te zetten. Buitenspelen mag nooit saai worden. Dat kunnen we ons als samenleving simpelweg niet permitteren.’

MAATWERK IN SANITAIRE RUIMTES Van Zadelhoff Bouwelementen is de professionele leverancier van inrichting in sanitaire gebouwen en levert complete sanitaire systemen.. Naast de vertrouwde sanitaire cabines, wastableaus en de inrichting van sanitaire units leveren wij ook een assortiment professionele kranen, douchesytemen en vele accessoires voor de inrichting van uw sanitairgebouw.

Complete sanitaire inrichting Douchecabines Toiletcabines Wascabines

Toegangsdeuren Spatwanden Zitbanken

Wastableaus Planchets Spiegelwanden

Lichtkoven Sanitaire units Privé sanitair

Wastafelkranen Douchesystemen Douchegoten Accessoires Schoonloopmatten Babyverschoningsstations

Koersvast in onzekere tijden

Z

o luidt de titel van de Miljoenennota 2012. De belangrijkste boodschap die uit deze nota blijkt is dat de broekriem fors moet worden aangehaald om ons welvarend Nederland op termijn in de vaart te houden. De intredende vergrijzing en de steeds maar groter wordende zorgbehoefte vragen om financiële stabiliteit en een krachtige kleine overheid. Maar te veel factoren buiten onze Nederlandse invloedssfeer zijn bepalend voor het groeivermogen van onze economie! De eurostabiliteit is ver te zoeken. We kennen sinds 2009 een krimp in Europa als gevolg van de kredietcrisis en de schuldenproblematiek in de Eurozone. De groei van de opkomende economieën te weten China (inmiddels 2e economie van de wereld), India en Brazilië kunnen wel eens de helpende economische hand bieden om de schuldenlast in de Eurozone te financieren in ruil voor meer handelsmacht! Schoenmaker Europa blijf bij uw leest zou ik zeggen en stel snel orde op zaken in de eigen economische eurokeuken voordat een ander het doet!

Invloed uitoefenen De Nederlandse toeristische sector wordt onevenredig hard getroffen door de bezuinigingen van de rijksoverheid en andere ontwikkelingen waar de sector zelf geen invloed op heeft. Dat verslechtert de concurrentiepositie van Nederland en gaat ons land al op korte termijn toeristen en inkomsten kosten. De toeristische sector heeft te maken met een forse bezuiniging op de Holland-promotie, het compleet wegbezuinigen van het Kenniscentrum Recreatie, majeure bezuinigingen op de kunst en cultuur, grote stijgingen van lokale lasten waaronder de toeristenbelasting, de BTW-verhoging en een maar niet afnemende regeldruk. Het voorgenomen beleid van staatssecretaris Bleker moet maar eens goed onder de loep genomen worden. Belangenorganisaties doe uw werk!

Abonneeservice De nieuwe RekreaVakkrant site is in de lucht. Vanaf nu ontvangen alleen betalende abonnees na aanmelding via de site, tweewekelijks de extra economie- en marketingberichten. Een aanvullende service die wij ook zullen uitbreiden via de volgers van RekreaVakkrant op Twitter. Steeds meer verblijfsrecreatiebedrijven vinden hun weg naar Recreadata.nl. Zorg dat u gevonden wordt. Uploaden is uiterst simpel. Via uw unieke postcode en uploadcode, die u apart heeft ontvangen, kunt u zelf uw bedrijf via het bedrijfsprofielformulier op de site kenbaar maken. Maak gebruik van deze gratis service. Uploadcode kwijt, geen probleem stuur een mailtje naar info@rvk.nl en u ontvangt per kerende mail deze persoonlijke toegangscode. Herhaling blijft de kracht van de reclame. Wij wensen u veel leesplezier met deze editie en vooral een koersvaste bedrijfsvoering ook in onzekere tijden. Jan W. Olthof Uitgever Wees wijs met RekreaVakkrant Volg ons ook op Twitter

Postbus 476, 7000 AL Doetinchem

www.recreadata.nl

tel. +31 (0)314 - 368330

fax +31 (0)314 - 368339

www.van-zadelhoff.nl

e-mail info@van-zadelhoff.nl

www.rvk.nl www.recreadata.nl

RekreaVakkrant jaargang 14 • nummer 6 • oktober 2011

3


P

Rekrea akkrant

bedrijfs- productnieuws

Schoolvakanties Herfstvakantie Regio noord en midden 15 t/m 23-10-2011

bo+vo

Regio zuid 22 t/m 30 oktober

bp+vo

Kerstvakantie Regio noord/midden/zuid 24-12-2011 t/m 08-01-2012

bo+vo

bo = basisonderwijs/speciaal onderwijs vo = voortgezet onderwijs. Bron: Ministerie van OCW

Agenda 2011 Oktober

12 t/m 13 Dag van de Openbare Ruimte Expo Houten 31 t/m 02-11 HorecaFair Emmeloord

November 31-10 t/m 02 08 t/m 10

HorecaFair Emmeloord Recreatie Vakbeurs Hardenberg Evenementenhal Hardenberg 30 t/m 02-12 Recreatie Vakbeurs Gorinchem Evenementenhal Gorinchem

Eco-woningen op Landal Aelderholt O p Landal Aelderholt is de eerste fase van de uitbreiding opgeleverd. Op de voormalige golfbaan van het park staan nu onder andere tien luxe Eco-woningen en een 24-persoons bungalow. Met de uitbreiding geeft Landal GreenParks een duurzame kwaliteitsimpuls aan het park. In oktober wordt de laatste fase van het uitbreidingsproject opgeleverd. Landal Aelderholt heeft er dan in totaal dertig hoogwaardige, grote vrijstaande woningen bij. De nieuwe 8-persoons Ecobungalows zijn zeer bijzonder. Thomas Heerkens, algemeen directeur van Landal GreenParks: “De woningen zijn van de nieuwste technologieën op eco-gebied voorzien, zoals een eco-schakelaar, waterbesparende douches en zonnepanelen. De daken zijn optimaal geïsoleerd, er is driebladig glas gebruikt, de noordzijde van de woningen bestaat uit natuursteen terwijl de zuidzijde veel ramen telt. Er zijn bewegingssensoren die de verlichting en verwarming aansturen. Per bungalow is er ruim 20 m2 zonnepanelen aangebracht, die ongeveer in totaal 33.600 kWh per jaar produceren. Dat is naar schatting ongeveer 50% van de totale stroombehoefte voor deze bungalows. Tot slot hebben de woningen vogelvriendelijke dakpannen. Gierzwaluwen en huismussen zijn daar van harte welkom.”

24-persoons bungalow aan de golfbaan De architecten van Faktor Architecten zorgden voor het ontwerp van de 8-, 10-, 12-, 16- en 24-persoons bungalows op Landal Aelderholt. Zij kozen voor een boerenerf-concept waarbij de focus ligt op de omgeving. De woningen hebben de vorm van een boerderij en de grotere types bezitten zelfs een deel. De deel herbergt een fraaie keuken. In de rietgekapte

2012 Januari

11 t/m 13 FöRa 2012 Messe Essen 11 t/m 15 Vakantiebeurs Jaarbeurs Utrecht 19 t/m 24 Caravana WTC Expo Leeuwarden 21 t/m 22 ReFreSure Messe Kalkar

Eco-woning voorbeeld van betrokken ondernemen Landal GreenParks is nauw verbonden met de naaste omgeving en maakt zich sterk voor de natuur, de gast en de samenleving. Algemeen Directeur Thomas Heerkens zegt hierover: “Wie betrokken wil ondernemen zal kritisch naar zichzelf moeten kijken. Wij kijken voortdurend welke bedrijfsprocessen we duurzamer in kunnen vullen. Dat zeggen we niet alleen, we maken het, waar we kunnen, ook waar. Een goed voorbeeld hiervan is de nieuwe Eco-woning.”

Kunstgrassysteem Heracles Almelo

December

30-11 t/m 02 R  ecreatie Vakbeurs Gorinchem Evenementenhal Gorinchem 17 t/m 18 Naturisme Totaal Beursgebouw Eindhoven

woningen treft men de woon- en de slaapkamers. De 24-persoons bungalow bestaat uit een boerderij met twee schuren, een slaapgelegenheid en een kook- en eetgelegenheid, en heeft een prachtige ligging aan de korte golfbaan en een terras op het zuiden. Het park ligt naast de 18-holes NGF A-status golfbaan van de Drentse Golfclub ‘De Gelpenberg’.

T

ijdens de jaarlijkse keuring van het kunstgrassysteem van Heracles Almelo in het Polman Stadion in Almelo is namens de FIFA vastgesteld dat dit systeem na drie jaar intensief gebruik nog steeds in topconditie is. Het onafhankelijke keuringsinstituut Sports Labs Ltd uit Schotland, dat de keuring voor FIFA verrichtte, heeft de staat van het veld en de onderliggende constructie voor de derde achtereenvolgende keer positief beoordeeld. Daarmee kreeg het veld kreeg wederom de FIFA Two Star beoordeling, de hoogste waardering in betaald voetbal. Heracles Almelo speelt haar thuiswedstrij-

den op dit zogeheten ‘Two Dimension Pro’ kunstgrassysteem, dat in de zomer van 2008 nieuw is aangelegd in het Polman Stadion. Het veld wordt daarnaast ook gebruikt voor trainingen. Nu de ambities van Heracles Almelo voor een nieuw stadion lijken te worden verwezenlijkt, biedt dit de mogelijkheid om in het nieuwe stadion doorontwikkeling te realiseren van dit kunstgrassysteem. De designpartners van het huidige kunstgrassysteem van Heracles Almelo zijn TenCate (vezels en backing), Edel Grass (FIFA Preferred Producer van de kunstgrasmat), Sekisui Alveo (sportlayer) en Oranjewoud Sport (installatie en onderhoud). Commercieel directeur Bas van den Berg van Edel Grass licht toe: “Dit kunstgrassysteem bestaat uit meerdere lagen die allemaal op elkaar zijn afgestemd voor de beste demping, balrol, balstuit, slidingvriendelijkheid, loopcomfort en de grip van de noppen in het veld. Dankzij onze gezamenlijke systeemaanpak is de hoogst mogelijke kwaliteit gerealiseerd, alsook een lange levensduur. Dit verhoogt niet alleen de sportveiligheid, tegelijkertijd wordt ook het gebruik geoptimaliseerd en de duurzaamheid vergroot. De opeenvolgende goedkeuringen tonen dat ook aan”.

Krachtig totaalconcept De BBB en EFFF gaan nauw samenwerken met de Horecava in Amsterdam. Vanuit één totaalvisie, maar met voor iedere titel een specifieke aanpak, worden de foodbeurzen van MECC Maastricht en Amsterdam RAI vormgegeven. Deze aanpak maakt de afzonderlijke vakbeurzen alleen maar interessanter en relevanter voor bezoekers en exposanten. Dat maakte René Hanssen, directeur MECC Maastricht, op het jaarlijkse Preuvenemint bekend. Opvallend daarbij is de vergaande samenwerking met The Wine & Food Association om onder een nieuwe naam middels een nieuwe formule een hoogwaardige en toonaangevende ‘fine food’-beurs voor professionals neer te zetten. Al is het een logische stap dat MECC Maastricht en moederbedrijf Amsterdam RAI de handen ineen slaan voor wat betreft de foodbeurzen, aan de effectuering ervan is een maandenlange voorbereiding vooraf gegaan. “De voordelen, en daarmee het alibi om vanuit één visie te acteren en organiseren, moeten beredeneerd zijn vanuit de markt. Vanuit een gemeenschappelijke visie de concepten en proposities van de individuele titels aanscherpen en tegelijkertijd verrijken, is het motto. Dit moet leiden tot een programmering die beter dan voorheen aansluit op de wensen en behoeften van de doelgroep. Zowel wat betreft informatie, inspiratie als innovatie. Vele voordelen zijn gevonden, vastgelegd en doorvertaald naar een sterk totaalconcept ”, aldus Hanssen. Met ingang van 1 september 2011 werkt de organisatie van de BBB en EFFF officieel samen met de Horecava. Door de samenwerking tussen MECC Maastricht en Amsterdam RAI ontstaat er één groot domein van foodbeurzen, te weten: Horecava, VENUEZ, BBB, EFFF en Bakkerij Dagen. The Wine & Food Association, organisator van onder andere de Wine Professional, is de ideale partner in dezen. Elke ondernemer in de foodservice industrie in Nederland kan zo het ultieme platform geboden worden.

Februari 01

 akbeurs Het V Leukste Dagje Uit Evenementenhal Gorinchem 10 t/m 15 Boot Holland 2012 W TC Expo Leeuwarden 11 t/m 12 Fiets- en Wandelbeurs Amsterdam RAI

Maart

29 t/m 01-04 Holland Beurs Expo Haarlemmermeer

IRM biedt u een zeer groot gamma functionele en voordelige verhuurcaravans voor supercomfortable vakanties.

April

29-03 t/m 01 Holland Beurs Expo Haarlemmermeer 17 t/m 19 Building Holland Amsterdam RAI Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg ons op

www.twitter.com/rekreavakkrant

4

RekreaVakkrant jaargang 14 • nummer 6 • oktober 2011

Voor meer info over ons uitgebreid gamma: North Sea Caravans - Invoerder voor de Benelux Brusselsesteenweg 28 • B-9090 Melle • tel.: +32 9 231 93 19 info@northseacaravans.be • www.northseacaravans.be www.recreadata.nl


P

Rekrea akkrant

bedrijfs- productnieuws

Column Trends

Zeilschool blijft populair

Tevreden Jachthaven Marina Port Zélande Ondanks het beperkt aantal zonuren deze zomer heeft Marina Port Zélande niet te klagen. “We zitten nog steeds in de plus”, vertelt Marina Manager Peter de Regt. De bezetting in de haven is redelijk, al kan hij niet spreken van een overvolle jachthaven zoals twee jaar geleden. “Toen moesten wij passanten verwijzen naar collega-jachthavens in de regio. Dit jaar hebben wij iedereen een goede afmeerplaats kunnen bieden. Ondanks dat deze zomer qua weer niet de zomer is die iedereen graag ziet, merken wij toch dat veel van onze vaste passanten dit jaar weer bij ons in de haven hun vakantie vieren. Dit komt mede omdat wij een uitgebreid evenenemten-agenda op en rondom de jachthaven aanbieden zodat er voor ieder wat te doen is. Dit pakt voor onze jachthaven positief uit. Zagen wij voorheen dat passanten 1 overnachting boekten om vervolgens weer verder te varen, de laatste jaren is dit toegenomen naar veelal 3 overnachtingen per verblijf. En dat zal niet zijn omdat men zich hier verveelt”, aldus een glimlachende De Regt “Het is mooi om te zien dat onze gasten het zo naar hun zin hebben hier, bij mooi en minder mooi weer”.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg ons op

www.twitter.com/rekreavakkrant

O

ok dit jaar weer sturen ouders hun kinderen in grote getalen naar de zeilschool. CWO Zeilschool Pean is een van de grootste zeilscholen in Friesland en moet haar best doen om aan de vraag te voldoen. “Om-

dat de jongens en meisjes apart slapen en we een aantal verschillende boottypen hebben is het soms puzzelen voor een plekje” aldus zeilschoolhouder Meijer. “We bieden al jaren een kwaliteitsproduct en danken daar onze goede naam aan. De cursisten leren hier echt goed zeilen en ’s avonds wordt er natuurlijk plezier gemaakt. De zomer is tot nu toe ideaal voor Pean. Hete dagen met weinig wind zijn fijn op de camping en het strand maar wij hebben liever een mooie wind. Als daar af en toe wat regen bij valt is dat echt niet erg.” Van de trend waarin steeds meer jongeren kiezen voor een strand/disco/drank vakantie merkt Pean weinig. “Er zijn gelukkig genoeg jongeren die zich laten uitdagen tot een sportieve (water)sport prestatie.” Wel signaleert Pean een trend waarin cursisten steeds later in het jaar boeken. “Dat bekent ook dat we wel eens iemand moeten teleurstellen omdat we vol zijn. De cursisten van de vorige jaren kiezen er meestal voor om in januari hun plekje voor het volgend jaar alweer vast te leggen.”

Stichting Natuurkampeerterreinen M

et 140 kampeerterreinen op de mooiste plekken van het land heeft Stichting Natuurkampeerterreinen een grote aantrekkingskracht op rustzoekers, natuurliefhebbers en mensen die het ‘echte’ kamperen willen beleven. Ook voor ondernemers op zoek naar deze specifieke doelgroepen heeft de stichting veel te bieden. Het zijn deze ondernemers die de stichting graag ziet komen. Elk jaar komen er nieuwe Natuurkampeerterreinen bij en elk jaar valt er een aantal af. Sinds de oprichting van de stichting in 1975 is het netwerk aan Natuurkampeerterreinen steeds groter geworden. De afgelopen jaren schommelt het aantal terreinen tussen de 130 en 140. De kracht van de Natuurkampeerterreinen zit onder andere in dit sterke netwerk. Om dit in stand te houden, is Stichting Natuurkampeerterreinen altijd op zoek naar ondernemers die een Natuurkampeerterrein willen starten, of die een camping hebben die wellicht in aanmerking komt voor erkenning als Natuurkampeerterrein. Natuurbeleving, rust en ruimte staan voorop bij de Natuurkampeerterreinen. De terreinen hebben elk een eigen sfeer, maar voldoen tegelijkertijd allemaal aan de richtlijnen die bepalen wat een Natuurkampeerterrein is. Zo is het aantal kampeerplaatsen beperkt tot maximaal 30 per hectare, zijn onbewoonde kampeermiddelen niet toegestaan en worden auto’s buiten het terrein geparkeerd. Vooral door de nadruk op de natuur en de omgeving onderscheiden de Natuurkampeerterreinen zich van andere (kleine) campings. Door de tweejaarlijkse controles vanuit Stichting Natuurkampeerterreinen blijven deze kernwaarden gewaarborgd en weet de kampeerder waar hij aan toe is. Kampeerders hebben een Natuurkampeerkaart nodig om op de Natuurkampeerterrei-

nen te mogen kamperen. Deze zit in Het Groene Boekje, de gids waarin alle Natuurkampeerterreinen worden beschreven en moet elk jaar opnieuw worden aangeschaft. Hiermee steunt de kampeerder de missie van Stichting Natuurkampeerterreinen om het kleinschalig kamperen in een natuurlijke omgeving in stand te houden en waar mogelijk uit te breiden. De Natuurkampeerkaart maakt het aantrekkelijk voor ondernemers die natuurbeleving hoog in het vaandel hebben staan, zich aan te sluiten bij de stichting. De doelgroep wordt medebepaald door de verplichte kaart: kampeerders tekenen ervoor met respect om te gaan met de rust en de natuur op de terreinen. De ondernemer en de kampeerder weten wat ze van elkaar mogen verwachten. In die zin is de kaart een garantiebewijs voor kwaliteit. Ondernemers die zich aangetrokken voelen tot de kernwaarden van de Natuurkampeerterreinen kunnen een informatiepakket over erkenning aanvragen bij de stichting. Dit kan via info@natuurkampeerterreinen.nl en op tel. 030-6033701.

I n n o v a t i e b e g i n t b i j K U PA N C A B I N E S , K A S T E N , TA B L E A U S , B A N K E N E N D E U R E N • NIEUW - Onzichtbare scharnieren in gesloten toestand • NIEUW - Profielloze wanden • Stijlvol design en hoogwaardige kwaliteit • 1 miljoen sluitingen zonder smering. • Constructies zijn mechanisch getest op sterkte • Sluitingen zijn getest op dynamische bewegingen • Tekenwerk voor u ook in 3-D beschikbaar • KUPAN als het echt mooi moet zijn • KUPAN als het echt goed moet zijn • KUPAN als u waarde hecht aan een goede organisatie

Oprichter www.vrijetijdskennis.nl en HBO-docent Academie voor Toerisme, NHTV. info@vrijetijdskennis.nl

Het weer van deze zomer…

N

a het weer van deze zomer kan ik alvast twee trends voor volgend jaar voorspellen. Trend 1: Als toelichting op de tegenvallende omzetten in de vrijetijdsindustrie van dit jaar: “Deze zijn vooral te wijten aan het slechte zomerweer.” Trend 2: De invoering van de ‘Wat als het regent’ communicatie/ marketing. Die tweede trend geeft aan hoe ik vind dat een ondernemer moet denken. Hij/ zij moet bedreigingen ombuigen naar kansen. Wij weten al jaren dat ons klimaat ‘roet in het eten’ kan gooien, maar het duurde tot in dit millennium voordat we een indoor pretpark als Toverland kregen. Burgers Zoo zag het ook al eerder en investeerde in all-wheater voorzieningen als de Bush, Desert en Ocean. Dit is geen pleidooi voor nog meer grote investeringen in indoor leisure (alhoewel daar zeker nog wel markt voor is in mijn ogen). Ik pleit juist voor een creatieve aanpak. Dus waarom heeft een camping op haar site geen ‘Wat als het regent?’ button met de suggesties van alle indoor activiteiten die er zowel op het vakantiepark als daarbuiten te vinden zijn. Breng slimme samenwerking met de attracties en musea in de omgeving tot stand. Of actualiseer (op basis van het weer) je dagprogramma en presenteer iedere ochtend als verrassing een leuk en toepasselijk programma. Voorzie de gast van een gratis krant of passend tijdschrift als het regent en organiseer een ‘warme chocolademelk-moment’ om gezellig te gaan zitten lezen. Ook de verhuur van gezelschapsspellen, spelcomputers en dvd’s kan uitkomst bieden. Het belangrijkste is de gast vooraf gerust te stellen dat àls het weer niet meewerkt, de gastheer al voorbereid is. Raak dus niet ‘van de regen in de drup’, maar laat het creatieve ideeën regenen!

Recorddrukte in GaiaPark ZOO

Kijk op www.kupan.nl, vraag naar onze brochures of neem contact op voor een voorstel op maat.

Kupan bv Postbus 11 7020 AA Zelhem T +31(0)314 62 10 41 E info@kupan.com I www.kupan.com MEETBARE KWALITEIT www.recreadata.nl

Goof Lukken

Woensdag 17 augustus vormt met ruim 6.000 bezoekers de voorlopig drukste dag van dit jaar voor GaiaPark ZOO. Opmerkelijk genoeg viel dit samen met de tweeënhalf miljoenste bezoeker aan de Kerkraadse dierentuin. Ondanks het slechte weer tijdens de afgelopen zomermaanden wisten sinds 1 juli toch ruim 100.000 mensen de weg naar de zoo te vinden die dit jaar door ANWB gekozen werd tot Leukste Uitje van Limburg en tweede Leukste Uitje van Nederland.

RekreaVakkrant jaargang 14 • nummer 6 • oktober 2011

5


P

Rekrea akkrant

bedrijfs- productnieuws

Seizoen profilering of profilering in het seizoen? Jan W. Olthof pleit in de RekreaVakkrant 5; september 2011 op pagina 3 om je als recreatiebedrijf extra te profileren in het voor- en naseizoen. Dit met het oog op twee jaar op een rij een zomer met slecht weer. Dus goede bezoekcijfers scoren in het voor- en naseizoen met seizoensverlenging, moeten de slechte score in het ‘hoogseizoen’ compenseren. Daarin heeft hij ongetwijfeld gelijk. Toch denk ik dat er meer mogelijk is. Denk ook eens na voor uw recreatiebedrijf hoe u uw bedrijf profileert tijdens dat zomerseizoen met veel slecht weer. Het is zeker niet zo dat uw gasten zich niet kunnen vermaken, niet kunnen genieten en ontspannen bij minder mooi weer of op dagen met regelmatig een regenbui. Ook op deze momenten helpt creativiteit. Bedenk en organiseer activiteiten, die goed passen bij dit weertype en laat op je nieuwspagina, Twitter en zo zien, dat uw gasten zich prima vermaken op uw bedrijf ondanks het mindere weer. Dit helpt zeker de door het weer mindere bezetting te temperen. Het wordt hierdoor waarschijnlijk geen topbezetting maar ook geen dieptepunt in de bezetting. Een mooi voorbeeld hiervan bood dit jaar Camping De Helfterkamp in Vaassen. Zij toonden met foto’s en korte teksten op de nieuwspagina van hun website, dat het ondanks het mindere weer toch heel gezellig was op de camping en dat de kinderen echt een werelddag hadden tijdens de ‘Rambotocht’. Zo trek je de mensen naar je bedrijf, die toch liever geen verre reis maken voor hun vakantie. Dus ja; doe aan seizoensverlenging en profileer je goed als recreatiebedrijf voor het voor- en naseizoen maar profileer je ook goed tijdens het zomerseizoen met minder mooi weer. Bedenk en organiseer leuke activiteiten en breng ze goed in beeld bij je doelgroep. Bert den Hertog Adviesbureau den hertog

Als vormgeving en kwaliteit mede bepalend zijn bij uw keuze Sistim B.V., een vertrouwde leverancier met onder andere Kemmlit en Marlan als de bekende merken. Sistim b.v. Postbus 63, 9330 AB Norg Burg.J.G. Legroweg 96, 9761 TD Eelde Tel. 050 - 406 31 95 Fax 050 - 309 48 81 info@sistim.nl www.sistim.nl

Groene sanitairunits in Klepperduinen O

p Goeree-Overflakkee wordt het nieuwe recreatiegebied Klepperduinen ontwikkeld. In een voormalig landbouwgebied, nu natuurgebied, van 35 hectare groot, ten noorden van de viersterren familiecamping De Klepperstee, is men bezig met de aanleg van een drive-in Camperpark, een toeristische camping en een stacaravan voorziening op slechts 300 meter van het strand. Het recreatieterrein wordt omlijst door een ecologische zone.

Totaaloplossing voor de verblijfs- en dagrecreatie!

Camperpark Directeur en oprichter van De Klepperstee Ludovic den Hollander: “Wij ondernemen sinds 1966 midden in de natuur en hebben hoge ecologische ambities. Wij proberen onze bedrijfsvoering zo goed mogelijk in het bestaande landschap te integreren. Begin jaren tachtig hadden wij als een van de eerste recreatieparken energiebesparende kranen en electrokarren. Wij doen daarnaast volop aan actieve educatie op gebied van natuur en duurzaamheid, met name voor de jeugd.” Bij de ontwikkeling van het drive-in camperpark Klepperduinen is eerst gezorgd voor een groene infrastructuur door al in het jaar 2000 bomen en struiken te planten, natuurlijke geluidswallen aan te leggen en gras te zaaien. Daarna volgt de verdere aanleg.

Groen dak Om ook de mobiele sanitaire units een natuurlijk karakter te geven is gekozen voor groene daken. Van Keulen Mobiel Bouw werkte samen met Mobilane/Mobiroofdealer Frans van den Bos Hoveniers een exclusieve, sanitaire unit uit met een sedumdak van 30 vierkante meter. Leon Schultz van Frans van den Bos Hoveniers: “Dat past helemaal in de natuurfilosofie van de opdrachtgever. Het groene dak trekt insecten en vlinders aan en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Wij verwachten dat het groene dak in de zomer de warmte uit het gebouw houdt en in de winter juist bewaard door natuurlijke isolatie. Ook het rioolsysteem wordt minder belast doordat het sedumdak het regenwater vasthoudt. Door te kiezen voor de relatief lichte sedumcassettes kan de dakconstructie licht gehouden worden. In combinatie met de snelle aanleg, in één dag, is het dak uiteindelijk goedkoper uitgevallen dan een ‘traditioneel’ groen dak met sedummatten.” Het volledig geautomatiseerde camperpark in de gemeente Goedereede is vanaf oktober 2011 365 dagen per jaar geopend en biedt in totaal plek aan 51 campers.

Natuurlijk spelen

▪ 

Uw planning, reserveringen, relatiebeheer en financiële   administratie in een 100% Windows programma

▪ 

Planning van activiteiten en personeel voor   buitensportondernemingen

▪ 

Zoek & Boek module op uw website

▪ 

Heldere managementinformatie

▪ 

Centrale database bij   samenwerkingsverbanden

▪ 

Zeer gebruiksvriendelijk

Postbus 3  |  7500AA Enschede  |  Pantheon 15  |  Tel. +31 (0) 53 480 40 80  |  info@stratech.nl  |  www.stratech.nl

Boxspring en Matrassen Fabriek Wij leveren onder andere

Ronde tafel met 8 banken

• Alle type boxsprings en matrassen , volgens eisen van de klant, ook brandvertragend • Slaapbanken • Nachtkastjes • Incontinentie moltons • Hoeslakens

Een ronde tafel met acht losse zitbanken opgesteld in achthoekvorm. Het tafelblad van massieve balken rust op vier rondhouten staanders, de banken zijn gemonteerd op ronde poten. De zitgroep biedt plaats aan 20 tot 25 personen en stimuleert gezamenlijke activiteiten. Dan is er nog een kleine zitgroep die bestaat uit een ronde tafel met 8 krukken: dit zijn massieve boomstammen. Het voordeel van een ronde tafel is dat men elkaar beter kan aankijken, dat bevordert de communicatie en is tegelijkertijd het middelpunt van een speelplek. Voor informatie: Spereco Holland BV, tel: 0495 – 540205, e-mail: info@spereco.nl.

Alle producten op slaapkamer gebied. Maatwerk hardhouten speeltoestellen. Duurzaam, hoogwaardig, onderhoudsarm, onderscheidend en inspirerend.

Wij zijn gespecialiseerd op project inrichting

Meld u aan op www.recreadata.nl 6

T 076 503 60 37

RekreaVakkrant jaargang 14 • nummer 6 • oktober 2011

w w w. a c a c i a - ro b i n i a . n l

WWW.BREMAFA.NL

J.C. Beetslaan 163 B 2130 AL HOOFDDORP Tel.nr. 023 5281244 Fax.nr 023 5280924 Email info@bremafa.nl www.recreadata.nl


P

Rekrea akkrant

bedrijfs- productnieuws

Heksendoorn

Vanaf 15 oktober is het weer griezelen geblazen tijdens Heksendoorn in Avonturenpark Hellendoorn. Twee weken lang is het pretpark omgetoverd tot het domein van Heksen en andere griezelige figuren. Zij komen uit alle hoeken en gaten tevoorschijn en nemen het park over met hun bezems, pompoenen en spinnenwebben. Voor de dapperste bezoekers opent ‘Huyze Griezelsteyn’ haar deuren. Op 22 en 29 oktober is het extra lang griezelen, beide avonden worden afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow. Voor de allerkleinsten is ook veel plezier te beleven in Heksendoorn. Zij kunnen speuren in het doolhof en beleven spannende avonturen met vrolijke vogelverschrikkers in Dreumesland. Voor de oudere kinderen is er de Rioolrat, waar het er in oktober extra spannend is.

Revolutionair reparatieproduct

Two-M is sinds drie jaar op de markt met een nieuw revolutionair permanent reparatieproduct; TEAR-AID. Dit product is ontwikkeld in de ruimte- en luchtvaart en plakt op de meeste ondergronden. Het is zeer eenvoudig aan te brengen, zeer sterk, water- en luchtdicht, blijvend elastisch, transparant, UV-bestendig en permanent. Het ideale reparatieproduct voor scheuren en gaten in onder andere tenten, tarps, grondzeilen, luifels, slaapzakken, rugzakken,luchtbedden, rubberboten, zonneschermen, fietsbanden, regenkleding, kites, vliegers, duikpakken etc. etc. Het hecht ook op polyester, aluminium en RVS, dus echt voor alles wat kan scheuren en lek gaan Het is een kwestie van ontvetten met de bijgeleverde alcoholpads, op maat knippen van de patch, plakken en klaar. En dit alles in enkele minuten en op locatie. TEARAID is er in Type A voor alle ondergronden behalve PVC/Vinyl, & Type B speciaal voor PVC/Vinyl. Voor informatie: www.tear-aid.nl.

Eén leverancier, één aanspreekpunt Complete expertise in recreatietechniek

RECREAtIEtEChnIEk GLASVEZELtEChnIEk InfRAStRUCtUUR tELECOMMUnICAtIE

Column Spelen

Suzanne van Ginneken Designstudio van Ginneken info@vginneken.nl

Kindervakantietest

D

e afgelopen zomervakantie heb ik een zeer kleinschalig, totaal niet representatief, vergelijkend onderzoek kunnen doen. We reden met een camper tussen zes verschillende soorten campings. Nu ben ik, volgens de Recrontest van de recreantenatlas, een avontuurlijk, paars ingesteld, mens. Maar een beetje gele gezelligheid van vrienden, genieten van wat lime-rust en Nederland ontdekken als rustig, groen persoon, ligt mij ook wel. Het is vooral de combinatie van factoren die voor ons gezin de succesformule bepaalt. Een rustige, ruime plek, met ’s avonds gezelligheid bij het vuur en overdag lekker niks of juist iets doen. En dat dan niet langer dan een week op dezelfde plek, want anders wordt het saai. Dat is wat wij, de volwassenen, bedacht hadden. Maar wat vonden de kinderen leuk? Dat hun opvatting van wat leuk is vaak zo verschilt van de onze maakt die vraag zo interessant. Al mijn ontwerpen draaien tenslotte om ‘Wat is leuk?’

Bijvoorbeeld:

Gebr. vd Donk Recreatietechniek heeft alle expertise in huis voor de aanleg en het onderhoud van technische installaties en infrastructuren op recreatieterreinen en jachthavens. Of het nu gaat om complete aanleg van en/of levering van producten voor riool, water, gas, elektra, CAI, internet, glasvezel en grondwerk, Gebr. vd Donk kan zijn specialisme voor u inzetten als totaal partner in recreatietechniek. Betrouwbaarheid staat hierbij voorop. De installaties moeten doen waar u om vraagt en zorgen mede voor continuïteit in uw bedrijfsvoering. Uw wens tot veilige, goedgekeurde installaties en infrastructuur is onze zorg van elke dag. Dat vraagt om gedegen kennis die wij graag 24 uur per dag aan u beschikbaar stellen voor aanleg, service en onderhoud. Zelf aanleggen? Geen probleem. Gebruik dan onze materialen en expertise want ook uw gasten willen op elk moment van de dag zorgeloos van hun vakantie genieten en daar helpen wij u bij.

Gebr. vd Donk investeert graag in u. Vraag vrijblijvend een offerte aan! Kies voor recreatietechniek die werkt.

De boerderijcamping met alleen 60+ers, die aan een vreselijk lawaaiige, doorgaande weg lag, vonden ze prima, want er was een trampoline. Kidsconclusie 1: Trampoline/springkussen is de eerste levensbehoefte voor een camping. De boscamping met maar 5 andere tenten was ook erg leuk: onze 9-jarige speelde heel stoer met een 13-jarige. Er waren zo weinig kinderen dat ze op elkaar aangewezen waren en daardoor snel vrienden werden. Kidsconclusie 2: Kleinschaligheid is prettig. Te veel kinderen is niet leuk, die leer je toch nooit allemaal kennen. De natuurcamping had een fantastisch zwemmeer maar daar was het deze slechte zomer een beetje te koud voor. Maar er was zoveel te doen dat ze volgend jaar weer willen. Kidsconclusie 3: Als er voldoende te beleven is amuseren ze zich ook zonder zwembad prima. En ‘s avonds moet er ook wat te doen zijn. Kidsconclusie 4: Een kampvuur met marshmallows, verhalen en spelletjes is voor alle leeftijden een groot succes.

Industriestraat 14, 5391 BR Nuland • Postbus 8 5390 AA Nuland T +31 (088) 31 31 000 • F +31 (088) 31 31 001 • www.vddonk.nl

www.recreadata.nl

Ik ken verhalen van mensen die hun vakantie ‘een jaarlijks terugkerend drama’ noemen, omdat ze het maar niet eens kunnen worden over de vakantiebestemming. In dat gezin willen de ouders rustige groene vakanties, en de kinderen paarse avonturen… Dat is lastig te combineren. Bij het plannen van de vakantie zeggen de ouders vaak ‘als de kinderen het maar leuk hebben!’ Vreemd dus eigenlijk dat er tot nu toe alleen maar onderzoek gedaan is naar wat volwassenen willen! Waar blijft de junior atlas?!

RekreaVakkrant jaargang 14 • nummer 6 • oktober 2011

7


P

Rekrea akkrant

bedrijfs- productnieuws

Innovatieve website Europa-Park O

Ruthmann Hoogwerker T330 Nadat de nieuwe Ruthmann Hoogwerker T330 begin dit jaar succesvol zijn wereldpremière vierde op de CeMat in Duitsland, is deze professionele truckhoogwerker nu ook in Nederland gepresenteerd op de Demo-Dagen in Arnhem en op de APEX in Maastricht. Met 33 meter werkhoogte en 21,2 meter reikwijdte overtuigt Ruthmann’s nieuwste hoogwerker T330 de Ruthmann-Innovatie over de gehele linie. De T330 wordt op een vrachtwagen met een toelaatbaar totaalgewicht van 7,49 t tot 18 t aangeboden. Daarmee is dit type een ideale partner voor hoogwerkerverhuurbedrijven, hoveniers en boomverzorgers, schoonmaakbedrijven en vakgerichte bedrijven met werkzaamheden op hoogte. Het centrale bestanddeel van de T330 is het hoogmoderne veelvoudige kantprofiel telescoopsysteem vervaardigd van hoogwaardig (bijzonder sterk) fijnkorrelig staal en een vast torendeel, welke is berust op een compleet technisch-hydraulisch speciaalconstructie. Nieuw bij de T330 is ook het gondel-concept. Diverse werkgondel optimaliseringen bieden de inzetmogelijkheden veel ruimte en onbeperkte beweeglijkheid bij een draagvermogen van 320 kg. De werkgondel zwenkhoek van 2x90 graden en het zwenkbereik van de kleine arm van 185 graden garanderen ook onder moeilijke inzetomstandigheden een hoge mate aan beweeglijkheid. De compacte gezamenlijke afmetingen van slechts 8,79 meter bouwlengte, verbonden met een smalle wielbasis van 3,90 meter ronden het prestatieprofiel van de T330 perfect af. Voor informatie: Kwak Hoogwerkers , tel. 035-5242244, e-mail: info@kwak.nl.

nlangs is de nieuwe website van Europa-Park online gegaan: www.europapark.de. De site kent verschillende nieuwe features die voor het eerst in de attractieparkenbranche worden toegepast. Ook op het vlak van het mobiele internetgebruik heeft Europa-Park dit jaar enkele innovatieve toepassingen geïntroduceerd. EuropaPark, Duitslands grootste attractiepark, wordt jaarlijks door meer dan vier miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland bezocht. Internet is voor velen een belangrijk medium om zich vooraf te infomeren. Naast de eigen site maken bezoekers steeds vaker gebruik van platformen als Youtube, Facebook en beoordelingssites. Op Youtube werden de video’s van Europa-Park intussen al meer dan 2 miljoen keer bekeken en op Facebook heeft het park intussen zo‘n 480.000 fans. De nieuwe site is functioneler opgezet met dagelijkse wisselende informatie zoals openingstijden, showtijden en weer(sverwachting). Bijzonder is de koppeling die gemaakt kan worden met Facebook. Bezoekers van de Europa-Park-site kunnen voortaan hun profiel hieraan koppelen. De site past zich in tekst en beeld onmiddellijk aan de interesses van de gebruiker aan. Bezoekers die niet in onmiddellijke nabijheid van het park wonen, worden bijvoorbeeld geattendeerd op overnachtings-

mogelijkheden en jeugdige bezoekers bijvoorbeeld op het volgende feest in het attractiepark. Deze personalisering is ook nog eens dynamisch wat inhoudt dat het systeem zich continu bijstelt naar aanleiding van het internetgedrag. Ook zijn de beoordelingssites in de nieuwe site geïntegreerd, waardoor de geïnteresseerde gast de site niet meer hoeft te verlaten om terug te komen om een reservering te maken. Europa-Park is vooruitstrevend met het toepassen van de nieuwe mogelijkheid en daarom is de site ook genomineerd voor de Duitse Prijs voor Onlinecommunicatie. Ook wordt er hard aan de mobiele weg getimmerd. Dit seizoen heeft men in het park een vijftal hotspots in gebruik genomen. Parkgasten kunnen hier een gratis app op hun smartphone ontvangen. Deze app laat de showtijden van die dag zien en geeft informatie over het bewuste parkdeel. Men kan er ook direct mee op Youtube en Facebook om vrienden te laten weten hoe het gaat. Buitenlandse bezoekers kunnen voor 1 Euro een code kopen en bij deze hotspots de hele dag internetten, zonder roamingkosten. Aan een mobiele versie van de site wordt de laatste hand gelegd en ook de app (via I-Tunes) wordt momenteel geactualiseerd. De nieuwe internetsite is grotendeels vertaald in het Nederlands en deze versie is direct op te roepen via www.europapark.nu.

Toegangsbeheer in zijn totaliteit!

Flexibele grasverstevigingsmatten GrassProtecta® is speciaal ontworpen voor de versterking van grasparkeerplaatsen, -paden, in- en uitritten, caravan staanplaatsen die onderhevig zijn aan slijtage door verkeers- of intensieve voetgangersbelasting. De kunststof (HDPE-recycle) GrassProtecta® matten hebben een uniek ‘antislip’ profiel en zijn leverbaar in verschillende verkeersklasses, op rollen van 2, 10 of 20 meter en met diverse breedtes. Het product onderscheidt zich verder door het grote installatiegemak, waardoor belangrijke kostenbesparingen zijn te behalen: bestaand gras kort maaien, mat uitrollen en fixeren met metalen u-pennen. Na installatie groeit het gras door de openingen van de mat, waarbij de graskern verstrengeld raakt met de geweven matstructuur en er zodoende een ‘onzichtbaar’ versterkte grasmat ontstaat. Met grote draagkracht en aanzienlijk minder kans op blijvende grasschade, spoorvorming en bodemverdichting. Voor informatie: Paavo Installatieproducten, tel: 0252532992, e-mail: info@paavo.nu.

NEDERLAND

Action4Kids Nederland... • Slagbomen • Toegangscontrole • Intercomsystemen • Tourniquets • Camerabewaking • Kentekenherkenning • Betaalsystemen • Betaald parkeren

live te zien in Hardenberg en Gorinchem

Public

>>

MK-J020

Fun

>>

MK-6153

Ook in Forest-kleurstelling leverbaar

Ervaar Action4Kids tijdens:

Postbus 2219 1500 GE Zaandam

• Leverancier, onderhoud en inspectie van speeltoestellen • Vakbekwame projectadviseurs • Deskundige plaatsingsteams • Landelijke dekking • Scherpe kwaliteit en prijsverhouding

Recreatie Vakbeurs Hardenberg 8 t/m 10 Nov 2011

Recreatie Vakbeurs Gorinchem 29 t/m 30 Nov & 1 December 2011

Tel. 075 - 6127345

Het jaar Fan Fryslân

Het jaarverslag van Fryslân Marketing 2010 is klaar. In het verslag staan veel cijfers en resultaten opgenomen. Het is een weergave van de werkzaamheden zoals Fryslân Marketing die heeft uitgevoerd in het kader van het verbeteren van het (toeristisch) imago en het verleiden van toeristen om naar Fryslân te komen. In 2010 is de meerjarige en succesvolle campagne ‘Friesland beleef je echt!’ van start gegaan. Daarnaast is in samenwerking met de Waddeneilanden en rederij Doeksen een campagne ontwikkelt voor de Wadden(eilanden). Voor beide is gebruik gemaakt van social media, de regionale tv-kanalen en op abri’s door het hele land. Op www.FryslanMarketing.nl is de tekst van het jaarverslag terug te lezen.

8

RekreaVakkrant jaargang 14 • nummer 6 • oktober 2011

E: info@catcontrolsystems.nl I: w w w.catcontrolsystems.nl

Action4Kids Nederland Wytlansdijkje 11 - 8566 JG Nijemirdum - Tel. 0561- 688 999

Bezoek ook onze vernieuwde website: www.action4kidsnederland.nl

www.recreadata.nl


P

Rekrea akkrant

advertorial

272 mm x 384 mm

49,6 mm

Speelpark de Swaan

Een artikel wordt altijd opgemaakt in 5 kolommen, met deels 2 koloms. Ik doe er 2 voorbeelden bij.

6 mm

Spelen in de polder Vlak achter de duinen, in het Noordhollandse Oudkarspel, realiseerde IJreka voor recreatieondernemer Peter Tromp een speelomgeving die aansluit bij het boerenlandleven. Bedrijfsverplaatsing gaf een impuls met een 5 hectare groot Hollands speelparadijs als resultaat.

Boerenverstand

Die kwalificatie kan Tromp niet ontzegd worden en dat is meteen zijn krachtfactor. Anders lukt het je niet om in een tijdbestek van ruim een halfjaar een speelparadijs uit de grond te stampen. Jaren van voorbereiding tot een bedrijfsverplaatsing en dan in hoog tempo beslissen, bouwen en vooral creëren. In februari opdracht en in juli openen, dat voor een enorme speelcapaciteit met een eigen identiteit. IJreka volgde de besluitvaardigheid van boer Tromp (want dat is hij van origine) en creëerde in het zelfde tempo mee. Schetsen werden tekeningen en in Dalfsen begon de prefabricage van de speelelementen. En dat alles met een boerderijlook, want in die sfeer had Tromp attractiepark de Swaan bedacht. Zo werd het, een boerderij-sfeer waar slechts de geur van mest ontbreekt.

Hooibergen

Een speelomgeving met een expliciet eigen sfeer trek je niet uit de catalogus. Die moet bedacht worden en zo werden speelhuizen tot hooibergen en wipkippen werden wipkoeien en wipvarkens. Creeer landlevensfeer, dat was de uitdaging. En zorg dat het ook uitdagend beleefd wordt. Dus met water en een veerpont, maar ook een schip achter de duinen. Per saldo Noord Holland op z’n best. Van kleuter tot tiener is er volop speelplezier, van het boeren-beleefpad tot uitdagend klim- en klauterwerk. Alles beleven en uitproberen duurt een hele dag!

Natuurlijke uitstraling

Zo’n ontwerp moet een natuurlijke uitstraling hebben, dus veel robinia en eiken en weinig kunststof. Natuurlijk en toch duurzaam, dat is het devies. Wel een paar fantastische stalen glijbanen, want dat je die van houten latten maakt is toch echt wel passé. Uitgestrekte speelvelden, het groen moet nog wel wat groeien maar dat gaat snel in de Oudkarspelse klei. De ervaring van IJreka in Natuurlijk Spelen kon hier ten volle uitgeleefd worden, met als devies: benut de mogelijkheden van het terrein!

Ontwerpkracht

De slag van schets naar werktekening maakte IJreka’s ontwerper Richard van de Brake. Geen kleinigheid, want er bestaat ook nog zoiets als het attractiebesluit waar al deze vrije figuren aan moeten voldoen. Maar dat is de kracht van IJreka, originaliteit in veilige detaillering omzetten. In een markt waarin een groot deel van het volume uit geïmporteerde standaard artikelen bestaat zoekt IJreka haar kracht in originaliteit met eigen ontwerpkracht. Dutch Design is in Dalfsen geen loze kreet maar de bedrijfsfilosofie. En dat doet recht aan de slogan van moederbedrijf Foreco: Innovatief in hout (en soms ook in staal…)

IJreka speeltoestellen, innovatief van Foreco Dalmsholterweg 5 in Dalfsen Postbus 73 7720 AB Dalfsen 0529-469988 info@ijreka.nl

www.ijreka.nl www.recreadata.nl

RekreaVakkrant jaargang • nummer 6 • oktober2011 2011 RekreaVakkrant jaargang 14 •14 nummer 5 • september

159


P

Rekrea akkrant

bedrijfs- productnieuws

Schoonste stranden van Nederland O GreenEarth-label

Een duurzamer gebruik en beheer van gras. Dat is wat Barenbrug beoogt met het label GreenEarth. Op de Demo-Dagen in Papendal werd het nieuwe kwaliteitslabel geïntroduceerd. Economisch en ecologisch verantwoord gebruik en beheer van gras heeft al jaren een prominente plek binnen de bedrijfsvoering van Barenbrug. Sterker nog: een grasplant staat zelfs garant voor duurzaamheid. Het haalt CO2 uit de lucht en geeft hiervoor in de plaats zuurstof terug. Per dag kan een sportveld 400 kg CO2 vastleggen in de bodem. Samen met bos en algen behoort gras hiermee tot de top 3 van beste CO2binders op aarde. Met de introductie van het kwaliteitslabel GreenEarth wil het bedrijf een nog groener randje geven aan het gebruik en beheer van gras. Immers, het ene grasmengsel is het andere niet. Door het uitgebreide onderzoek op de researchafdeling en jarenlange expertise, weet Barenbrug als geen ander welke grasrassen en -mengsels een nog hogere bijdrage kunnen leveren aan duurzaam gebruik en beheer.

ok dit jaar weer zijn de Zeeuwse stranden de schoonste van Nederland. De gemeente Sluis kreeg de hoogste score ooit: alle 12 stranden en strandopgangen van deze gemeente scoorden een 10! Dit is een unicum in de nu 9 jaar lopende verkiezing Schoonste Strand van Nederland. Gemeente Noord-Beveland volgt met een 2e prijs.

te tonen door het strand goed schoon te houden. De Nederlandse stranden worden iedere zomer geïnspecteerd. Dit gebeurt onaangekondigd, aan het einde van de middag en de volgende dag in de ochtend. De resultaten zijn aan het einde van het seizoen beoordeeld door een jury. De winnaar van de verkiezing ontvangt een Gouden Wimpel.

Schone stranden

Publieksprijs gaat naar Renesse

De Zeeuwse gemeenten stellen veel in het werk om de Zeeuwse stranden schoon te houden. Dit doet zij in samenwerking met de strandpaviljoenhouders, de verschillende strand exploitatiebedrijven én de badgasten. Zo zorgen we er met z’n allen voor dat de Zeeuwse stranden schoon, veilig en toegankelijk blijven voor iedereen, en daar zijn we trots op!

Nieuw in 2011 was dat het publiek zijn eigen Schoonste Strand kon kiezen. Aan deze oproep is met groot enthousiasme gehoor gegeven. Ruim 2300 mensen stemden op hun Schoonste Strand. Opvallend was dat maar liefst driekwart van de stemmen naar de Zeeuwse stranden ging. Uiteindelijk kwam Renesse als winnaar uit de bus met een score van 9,85. Ook Veere en Sluis waren populair. Zij scoorden respectievelijk een 9,62 en 9,57. Een overzicht van alle schone stranden in Zeeland is te vinden op www. vvvzeeland.nl/strand.

Verkiezing Stichting Nederland Schoon organiseert de verkiezing van het Schoonste Strand elk jaar. Het doel is om beheerders, gemeenten en strandpaviljoenhouders te stimuleren hun gastvrijheid

depipowagen.nl

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws Volg ons op

Bezoek onze stand op de Recreatie Vakbeurs Hardenberg

Unieke sfeervolle pipowagens Info: www.depipowagen.nl Tel: +31 (0)165 855128

Zaagmolen 6a 4751 VL Oud Gastel

Op zoek naar service en kwaliteit? Recreatietechniek

Kampeerders verwachten WiFi Steeds meer kampeerterreinen bieden toegang tot een draadloos netwerk en daarmee is de laatste jaren het gebruik van internet op campings sterk toegenomen. Voor velen een zegen, blijkt uit onderzoek van ACSI onder de bezoekers van de website www.CampingCard.com. Kampeerders verwachten tegenwoordig dat een camping WiFi aanbiedt. Bijna 80% van de 6000 respondenten geeft namelijk aan dat ze op de camping draadloos contact willen maken met het internet. Daarvan verwacht meer dan de helft dat het gratis is en beschikbaar op het hele terrein. Een kwart wil in ieder geval gratis met de laptop of smartphone bij de receptie zitten en de rest wil er met plezier voor betalen. Slechts 20% van alle respondenten geeft aan dat het ontbreken van WiFi geen enkel probleem is.

10

Vanaf oktober organiseert IJreka speelomgevingen een aantal seminars over duurzaamheid. Wat vindt uw publiek belangrijk, werkt het en wat zijn de financiële consequenties? Daarnaast is het een unieke kans om achter de schermen te kijken. Vul de antwoordkaart in en geef de datum van uw voorkeur aan. De antwoordkaart vindt u als bijlage bij deze RekreaVakkrant. Voor meer informatie: www.ijreka.nl.

www.twitter.com/rekreavakkrant

Vijf uitgangspunten Binnen GreenEarth heeft Barenbrug vijf concrete uitgangspunten benoemd waaraan grasmengsels moeten voldoen om voor het kwaliteitslabel in aanmerking te komen. Het betreft: verantwoord en minder gebruik van water, meststoffen, herbiciden, pesticiden én minder frequent maaien. Alleen graszaadmengsels die één of meerdere van deze eigenschappen bezitten, komen in aanmerking voor het GreenEarth-label. Het kwaliteitslabel komt beschikbaar voor mengsels van sportvelden, golfbanen, openbaar groen, wegbermen en particuliere tuinen. Alle graszaadmengsels en grasrassen met dit nieuwe label zijn onafhankelijk beproefd. Barenbrug hoopt met de introductie van GreenEarth zijn steentje bij te dragen aan een groene aarde waarop ook generaties na ons kunnen blijven sporten en recreëren op natuurlijk gras.

Seminar duurzaamheid

RekreaVakkrant jaargang 14 • nummer 6 • oktober 2011

*I-CON betaal en toegangscontrole *Slagbomen en hekwerken *Wireless Energy Management WEM *(LED) verlichting en besturing *Stroom en water terminals

Natuurlijke plantenvoeding voor een groene grasmat en gezonde beplanting op campings Respect voor het Milieu

Www.sotecnijverdal.nl info@sotecnijverdal.nl 0548-518722 Respect voor het Milieu

Geïnspireerd door de natuur, ontwikkelt en produceert DCM evenwichtige recepten voor een gezonde plantengroei in een levende bodem. De niet-aflatende zorg voor mens en milieu vormt daarbij een vanzelfsprekend uitgangspunt.

MAAK EEN AF SPRAA VOOR K EEN G RATIS BEMES TINGS A DV ÉÉN VA N ONZ IES VAN E ADVIS EURS.

DCM Groen-kalk® kalkmeststof met 15% magnesium (MgO) DCM Vivimus® ideale bodemverbeteraar voor uw aanplant DCM Riparo graszaad voor het herstellen van kale plekken

Voor meer info: G. van Wijhe (Noord-Nederland) 06 – 220 11 213 L. Groenleer (Zuid-Nederland) 06 – 201 31 514

w w w.dc m- info.nl

nat uur lijke p lantenvoed ing

www.recreadata.nl


P

Rekrea akkrant

bedrijfs- productnieuws

Paaltjesvoetbal is terug S Beach Resort Roulotte Een sfeervolle pipowagen midden op het strand naast een exclusief resort in Rockanje, dat was de opzet van Beach Resort Verso aan ‘t Strand. Niet in de functie als verblijfsaccommodatie maar als servicewagen voor de klant. In de pipowagen zijn onder andere kleedruimtes, wasgelegenheid voor kleine kinderen, een kinderhoek en een uitgiftepunt voor parasols en stoelkussens aanwezig. De uitstraling van de pipowagen is helemaal in de stijl van het resort en daardoor een enorme blikvanger én herkenningspunt op het strand. Door het gebruik van gelcoat polyester is de wagen bestand tegen de, soms barre, weersomstandigheden. Naast de pipowagens voor campingbedrijven levert het bedrijf themawagens voor servicewagens, toilet(pipo)wagens etc. Voor informatie: depipowagen. nl, tel: 0165-855128, e-mail: sales@depipowagen.nl.

oms zijn de simpelste spelletjes de leukste. Kinderen vermaken zich al generaties lang met tikkertje, verstoppertje en zeker ook paaltjesvoetbal. VelopA-Omniplay maakt paaltjesvoetbal nu nog leuker en makkelijker met de Mohican, een uniek voetbalpaaltje. Dit neerklapbare paaltje, geïntegreerd in een stevige betonnen voet, is eenvoudig te plaatsen en zeer budgetvriendelijk. Door meerdere Mohicans te combineren wordt eenvoudig een veldje gecreëerd.

Betaalbaar straatspel De Mohican is ontwikkeld als betaalbaar straatspel. Edo Gabes, manager van VelopAOmniplay legt uit: “We hebben een breed assortiment aan speelen sporttoestellen. Maar we misten nog een klein, budgetvriendelijk en gemakkelijk te plaatsten straatspel. De Mohican is precies dat. Omdat de Mohican maar een klein speeloppervlak nodig heeft kunnen kinderen dicht bij huis spelen met hun vriendjes en vriendinnetjes. En daarbij, paaltjesvoetbal hoort gewoon in het Nederlandse straatbeeld.” De naam van het product is afgeleid van het bekende verhaal ‘The last of the Mohicans’. Net als de

roemruchte indianen strijden de spelers tot het laatst om over te blijven. VelopA-Omniplay zet zich al langere tijd in om meer kinderen te laten buitenspelen, zonder dat dit overlast voor de omgeving oplevert. De Mohican realiseert dit op meerdere manieren: door de permanente paaltjes hoeven kinderen geen flessen of straattegels te gebruiken. Hierdoor blijft de omgeving netjes. Met de plaatsing van de voetbalpaaltjes kunnen parkeerplaatsen en drukke wegen vermeden worden. Hierdoor kunnen kinderen veilig spelen, zonder hinder van en voor de omgeving. Door het eenvoudige ontwerp is het voetbalpaaltje breed inzetbaar. De betonnen voet is gemakkelijk te plaatsen in elke bestrating. En eenmaal ingegraven steekt het ingeklapte paaltjes slechts 12 millimeter boven het maaiveld uit. De platte vorm en de ronde hoeken zorgen ervoor dat fietsers en auto’s er probleemloos overheen rijden. En door meerdere Mohicans te combineren wordt eenvoudig een veldje gecreëerd. Zo wordt elke stoep, speeltuin of schoolplein een waar voetbalparadijs. De Mohican is verkrijgbaar in Dahliageel en Ultramarijn. Voor informatie: VelopA-Omniplay, tel: 071-5815959, e-mail: info@velopa-omniplay.com.

Comfortabel werken in de meest barre omstandigheden met de Gianni Ferrari Turbo 4 Cruiser De Gianni Ferrari Turbo 4 Cruiser De turbo 4 is uitgebreid met de meest comfortabele cabine om in iedere omstandigheid het beste resultaat te bereiken. De cabine van de Cruiser is door de geluids- en trillingsisolatie, gecombineerd met het uitgekiende ventilatiesysteem een prettige omgeving voor geconcentreerd werken. Tergelijkertijd heeft u een optimaal 360° zicht en rondom verlichting, inclusief zwaailicht. Daarnaast is de rijkweidte en rijkhoogte van de hoopkiep vergroot.

Vernieuwingen van de Cruiser: • • • • • • • • •

Uitgekiende verwarming en ventilatie. Allround geluids- en trillingsisolatie. Twee deuren en panoramische cockpit. Electronische cruise control en ergonomische pedalen bij een verstelbare stuurkolom. Uitgebreid verlichtingspakket, inclusief spiegel en zwaailicht. Audiosysteem met MP3 plug. Optioneel met krachtige airco en verwarmde bestuurdersstoel. Hydraulische cabinelift maakt service en onderhoud eenvoudig. De verbeterde hoogkiepinstallatie rijkt 20cm hoger en 13cm verder.

WWW.LOZEMAN.NL voor al uw tuinmachines!

Neem voor meer informatie of voor het dealeradres bij u in de buurt contact op met: Bemmelseweg 64 Markt 14 Rijksweg 96 6662 PC Elst (Gld.) 5973 NR Lottum (L.) 9422 CG Smilde (Dr.) Tel.: 0481 - 371423 Tel.: 077 - 4632341 Tel.: 0592 - 430041

Uw partner in recreatie

www.recreadata.nl

Column Makelaardij Adri Mijnheer Van de Loosdrecht Recreatie Bedrijfsmakelaars

Henk-Jan Kruidenier Van de Loosdrecht Recreatie Bedrijfsmakelaars

Aandelen, sparen of onroerend goed?

Op moment van schrijven van deze column komt de AEX al bijna 14 dagen amper van zijn plaats, na weken van dalende koersen en onstabiele financiële markten in de eurozone en wereldwijd. Aandelenkoersen kelderden en de prijs van goud stijgt naar niveaus waarbij we ons eerder afvragen wanneer een magische grens wordt bereikt dan óf deze wordt bereikt. Als toevlucht gezocht wordt in goud en grondstoffen in plaats van aandelen en banksparen dan volgt de vraag waarom het onroerend goed niet als toevluchtsoort geldt voor te investeren kapitaal. En indien we spreken van exploitatiegebonden onroerend goed en vooral de grondcomponent lijkt dit een investering met een risicomijdend karakter waarbij hogere rendementen dan banksparen in elk geval te verwachten zijn. De praktijk blijkt echter weerbarstiger. Toen ik onlangs met een ondernemer sprak over zijn zorgen over uitstaand kapitaal bij banken op het moment dat Europa een beslissing moest nemen over financiële steun voor Griekenland en Italië vroeg ik hem waarom hij niet investeerde in onroerend goed. Even daarvoor sprak hij nog over hoe met een juiste financiering toch een goed rendement op het eigen vermogen haalbaar moest kunnen zijn bij de aanschaf van een bepaald bedrijf. Echter op de vraag waarom hij dan zelf niet in onroerend goed zou investeren sprak hij de verwachting uit dat de waarde mogelijk nog zou kunnen halveren. Bezit van onroerend goed met een (potentieel) opbrengend vermogen lijkt me toch altijd minder zorgelijk dan de onzekerheid van financiële instellingen, aandelen of bijvoorbeeld goud, waarbij de prijs toch feitelijk bepaald wordt voor wat de gek er voor geeft. Al vaker hebben wij in columns vermeld dat de inkomstenstromen bij exploitatiegebonden onroerend goed zoals campings stabiel te noemen zijn. Uit de jaarrekeningen die wij onder ogen krijgen blijkt telkenmale weer dat de geldkasstromen in dergelijke bedrijven (fluctuaties daargelaten) constant zijn. Met name bij campingbedrijven is de intrinsieke waarde de optelsom van grond gebouwen, faciliteiten en infra structuur welke de verkoopwaarde vaak overschrijdt in tegenstelling tot regulier onroerend goed. Bij beleggings o.g. wordt de waarde bepaald door de huurcontracten welke beperkt zijn in aantal met een groot leegstandsrisico dit in tegenstelling tot campingbedrijven met een gespreid debiteurenbestand. Nu financiering van exploitatieonroerend goed wellicht een nóg moeizamer traject is dan voor de crisis neemt ook de flexibiliteit bij verkopers toe om kopers te stimuleren in hun aankoopbeslissing. Door de eigen inbreng van middelen door koper te beperken (door bijvoorbeeld geld in het bedrijf te laten) neemt het rendement toe. Aangezien de investering in onroerend goed per definitie voor de lange termijn is waarbij op dit moment geprofiteerd kan worden van de nog altijd lage rente en beperkt overdrachtsbelastingvoordeel op de dienstwoning zijn hiermee de argumenten onderbouwd.

RekreaVakkrant jaargang 14 • nummer 6 • oktober 2011

11


P

Rekrea akkrant

bedrijfs- productnieuws

Winnaars Demo-Dagen Innovatieprijzen

A

an het eind van de eerste beursdag van de Demo-Dagen zijn de twee Demo-Dagen

Innovatie­prijzen uitgereikt. De PELLENC AIRION van O. de Leeuw Groentechniek en TC-5 Viltbe-

Boeren Boules

Op 13 september jl. vond de lancering plaats van het nieuwste boerenspel ter wereld. Het spel is geïntroduceerd door VeKaBo Brabant in het kader van hun twintigjarige jubileum. Het nieuwe boerenspel is geschikt voor iedereen en zal populairder worden dan boerengolf of poldersport. Plattelandstoerisme is de laatste jaren écht een blijvende trend geworden. VeKaBo Brabant biedt echter al twintig jaar ‘verrassend verblijven op het platteland’. Een mijlpaal in de historie van ‘vakantie vieren bij de boer’. In het kader van dit twintigjarig jubileum lanceert de vereniging de actie ‘Boerzoektjou.nu’. Deze actie bestaat uit verschillende verrassende onderdelen waarbij de huidige en potentiële gasten van de bedrijven centraal staan. Om de grote diversiteit van accommodaties bij leden van VeKaBo te laten zien, worden ook de eerste drie herkenbare labels gepresenteerd. Deze helpen de consument te kiezen uit het enorme en diverse aanbod van VeKaBo-bedrijven. De eerste drie labels zijn Rustiek, Comfort en Luxe. Bovendien kunnen bedrijven door twee stempels aangeven of zij een actief (nog werkend) boerenbedrijf zijn en of men actief de streek(producten) promoot. Het blijkt dat gasten daar vaak erg benieuwd naar zijn. De lancering van deze labels sluit aan op de labels die gasten mogelijk al kennen vanuit het hoevetoerisme in Vlaanderen. Door de samenwerking tussen de Brabantse en Vlaamse bedrijven is dit de eerste interregionale labelling van Europa op het gebied van plattelandstoerisme.

heersing van ProGrasS B.V. zijn dit jaar de gelukkige winnaars. Later dit jaar strijden zij nog mee om de Europese EDGE Innovation Awards.

PELLENC AIRION De Demo-Dagen Tuin en Park Techniek Innovatieprijs is gewonnen door PELLENC AIRION Accu­bladblazer. De innovatieve turbinetechniek en unieke combinatie van hoogvermogen accu en elek­tromotor maken de PELLENC AIRION onverwacht krachtig en stil. Hij is wendbaar, zonder uitstoot van schadelijk stoffen of hinderlijke geur, zowel links- als rechtshandig te bedienen, onderhoudsarm en zonder startproblemen. Met vier versnellingen kan de gebruiker de bladblazer aanpassen aan alle mogelijke omstandigheden. Voor nog meer benodigd vermogen is een Turbo Boost stand beschik­ baar. De AIRION is professioneel inzetbaar voor het reinigen van straten, pleinen en marktplaatsen, bij eve­nementen, in pretparken, op campings, in vakantieparken, etc. De DemoDagen Tuin en Park Techniek Innovatieprijs richt zich op producten en diensten binnen de mechanisatie.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) en easyJet hebben hun samenwerking bekrachtigd. De twee partijen werken de komende drie jaar nauw samen op het gebied van toeristische promotie van Nederland in Duitsland, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Italië. Samen investeren ze 4,5 miljoen euro om Nederland op de kaart te zetten als aantrekkelijke citytrip bestemming. Andrew van der Feltz, directeur Netwerk en Business Development NBTC: “Deze samenwerking is een perfect voorbeeld van onze strategie om zo veel mogelijk relevante (inter)nationale partners en middelen te bundelen om de marketingkracht voor de bestemming Nederland te vergroten. Met easyJet richten we ons met name op het promoten van een stedentrip in Nederland om het toeristisch bezoek aan ons land te stimuleren. Het doel van onze Citybreak-campagne is om de komende drie jaar zo’n 750.000 extra bezoekers naar Nederland te trekken die hier zo’n 300 miljoen euro besteden. Gezamenlijk investeren in promotie rendeert en levert zichtbaar een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van onze economie en werkgelegenheid.” Paul Simmons, directeur easyJet in het Verenigd Koninkrijk: “easyJet is een belangrijke speler voor het toerisme naar Nederland. Sinds 1996 vliegen we op Amsterdam en hebben in totaal zo’n 23 miljoen passagiers van en naar de stad vervoerd. De nauwe samenwerking met het NBTC zal eraan bijdragen om reizen naar Nederland nog gemakkelijker en betaalbaarder te maken. En daarmee werken we mee aan een impuls van het toerisme naar Nederland.”

12

De recreatiebranche is op zoek naar nieuwe attracties waar de bezoeker actief kan participeren. Dit heeft een positieve werking op de betrokkenheid van een gast. EyePlay is een innovatief product dat spellen en visuals projecteert om een actieve participatie te stimuleren binnen een accommodatie. Een leuke bijkomstigheid is dat de organisatie (onderneming) ook sluikreclame in de spellen en visuals kan verwerken zodat het spel geassocieerd wordt met de accommodatie, en dat biedt onderscheidend vermogen. Hierin zijn de mogelijkheden eindeloos en op maat te maken om zo tot ontwerpen te komen die op locatie het meest effectief zijn.

TC-5 Viltbeheersing

Op maat

De Demo-Dagen Sportfacilities Innovatieprijs is gewonnen door TC-5 Viltbeheersing van ProGrasS B.V. Tijdens groei van gras ontstaat vilt waarin schimmelziekten zich ontwikkelen met schade aan de grasmat tot gevolg. Vilt veroorzaakt ook waterafstotendheid van de bodem, waardoor gras geen vocht en voeding kan opnemen en sterft. Vilt wordt mechanisch verwijderd door te beluchten met holle pennen of te verticuteren. Bovendien komt hierdoor zuurstof in de bodem, waardoor bodemleven kan leven en vilt omzet. Het bodemleven ademt CO2 uit die de grasplant nodig heeft voor de fotosyn­these. Een nadeel is dat er na afloop vaak een beschadigd speeloppervlak achterblijft dat invloed heeft op het spelverloop. Een andere bestaande benadering is nieuw bodemleven toe te voegen of bestaand bodemleven te stimuleren met voeding. Bodemleven moet echter wel ademen. Onder anaerobe omstandigheden, die ontstaan door de sponswerking van vilt, kan dit niet. Viltbeheersing kan nu ook met TC-5 Viltbeheer­sing. TC-5 zorgt voor een natuurlijke chemische reactie in de grond waarbij zuurstof vrijkomt. Het be­staande bodemleven wordt actief en breekt vilt af. Dit zorgt tevens voor een verbeterde bodemstruc­tuur. De Demo-Dagen Sportfacilities Innovatieprijs is specifiek gericht op producten en diensten uit de bin­nen- en buitensportaccommodatie, sport- en speeltoestellen en recreatie.

De eersteklas professionele en creatieve diensten van ConnectAndPlay kunnen de EyePlay zo aanpassen naar die speciale effecten of thema die men in gedachten heeft. Er is vrijwel een onbeperkt scala aan ontwerpen met mogelijkheden die ConnectAndPlay haar klanten wil bieden. Hierdoor komt de bedachte visie tot leven.

Expo Demo Green Europe (EDGE) De twee winnaars zijn automatisch genomineerd voor de EDGE Innovation Awards. EDGE is de naam van het samenwerkingsverband op internationaal niveau tussen vier vakbeurzen. De oprichters van dit samenwerkingsverband zijn: IOG Saltex (Engeland), Salon Vert (Frankrijk), Demo Groen (België) en de Demo-Dagen (Nederland). De EDGE Innovation Awards worden jaarlijks uitgereikt, de winnaars van de af­zonderlijke beurzen strijden dan om de beste Europese Innovatie. De EDGE Innovation Awards 2011 worden dit najaar in Nederland uitgereikt.

Toeristische promotie

Innovatief spelproduduct

EyePlay Elk systeem is uitgerust met de MotionAware technologie, die ‘tot leven komt’ en reageert wanneer er menselijke beweging wordt gedetecteerd. Dit wordt door verschillende manieren in werking gezet door de interactie met de geprojecteerde beelden, de trigger geluiden, de door mensen te activeren animaties, spelletjes tot het werken met content applicaties.

Samenvattend Onderscheidend op gebied van vertier en beleving door actieve gameplay met de EyePlay! Het is een uniek product dat multifunctioneel ingezet kan worden binnen verschillende recreatieve organisaties. Meer bieden dan de traditionele animatie? Meer indoor actie op de accommodatie? Meer beleving, vertier en activiteit? De EyePlay is een absolute blikvanger. Dit samen met lage kosten en duurzame hardware dat geen bemanning vereist; de ideale oplossing voor de recreatie. Voor informatie: ConnectAndPlay, tel: 010 8513903, e-mail: info@connectandplay.nl.

MAATWERK IN SANITAIRE-UNITS

Pecocar Holland B.V. Albergen T. +31 (0)546 44 99 00 I. www.pecocar.nl

RekreaVakkrant jaargang 14 • nummer 6 • oktober 2011

www.recreadata.nl


P

Rekrea akkrant

bedrijfs- productnieuws

Op UNION fietsen de natuur in L andal GreenParks gaat de fietsenverhuur op een groot aantal parken uit handen geven aan fietsenspecialist UNION. Beide bedrijven hebben op Landal Landgoed ‘t Loo hun handtekening gezet onder een uniek meerjarig samenwerkingscontract. Henk Wijgers, operationeel directeur van Landal GreenParks: “Fietsverhuur is een gespecialiseerde business. De fietsen vergen niet alleen een flinke investering, maar er zijn ook vakmensen nodig voor reparatie en onderhoud. Mede om steeds up-todate te zijn met vernieuwingen zoals funfietsen, e-bikes en andere nieuwe gadgets op fietsgebied, zijn we op zoek gegaan naar een internationale samenwerkingspartner en kwamen al gauw bij UNION terecht. Door eenzelfde leverancier op de parken is het kwaliteitsniveau hoog. Dit waarderen onze gasten.”

Unieke full service overeenkomst UNION kan de gasten van Landal GreenParks een compleet pakket bieden, van (elektrische) fiets, funfiets tot skelter. “Onze gasten huren de UNION fiets waarbij we gebruik maken van het reserveringssysteem van de fietsfabrikant. Al het materiaal is voorzien van een chip die gekoppeld is aan ons kassasysteem. Met een simpele

druk op de knop is te zien wat er verhuurd is en welke servicebehoeften er zijn. UNION- vakmensen verzorgen het onderhoud en service van het materiaal. In de loop van volgend jaar kunnen gasten op links Henk Wijgers (Landal) en Stephan Räkers (Union) geflankeerd vrijwel alle parken door Bollo, de Landal mascotte. de omgeving verkennen op een UNION- fiets. Dit fullservice concept is uniek in Europa en belangrijk is, dat de gast hierdoor altijd wordt voorzien van een kwalitatief goede fiets,” aldus Henk Wijgers.

Fortex introduceert de nieuwste trendkleuren in kunststof gevelbekleding! Geef uw vakantiepark of -woning een frisse, eigentijdse uitstraling met de kunststof gevelbekleding van Fortex. Nieuw in het assortiment zijn de trendy kleuren Klei en Antraciet. Speciaal ontwikkeld voor ondernemers in de recreatiebranche, die graag een vernieuwende stijl willen creëren. Fortex heeft de uitstraling van hout met de gunstige eigenschappen van kunststof. Bovendien kan er met het dubbele www.gevelproducten.nl

rabatdeel in één keer ca. 1,5 m2 worden bekleed. Ideaal bij omvangrijke (renovatie)projecten, waar een snelle verwerking gewenst is.

Voor meer informatie:

Vraag nu gratis een monster aan op de gloednieuwe site www.gevelproducten.nl!

Importeur: RET Bouwproducten T 030 245 55 55

Hier kunt u snel en eenvoudig de juiste oplossing voor uw gevel vinden.

Aanvoerder in bouwproducten

Plaatmateriaal

www.recreadata.nl

Gevelmateriaal

Vochtwerend

Brandwerend

Houtwaren

Wand en Plafond

Column Duurzaam

Peter Swager Foreco PSwager@foreco.nl

Laagspanning

O

nze overheid stelt driftige pogingen in het werk om elektrische auto’s op de weg te krijgen. Mogelijk is daar in de binnensteden in verband met emissies van fijnstof nog wel wat voor te zeggen en zou je het voor daar frequent gebruikte voertuigen kunnen overwegen. Maar dat deze voertuigen een positief effect hebben in het kader van de CO2-reductie is zeer de vraag. Want stroom uit een stopcontact, in deze oplaadpunt geheten, komt overwegend uit kolencentrales en naar het zich laat aanzien dat laatste met een groeiend aandeel. Gelegen in het minder dicht bevolkte oosten heeft onze Gemeente in meerdere dorpjes oplaadpunten aangelegd. Die voorlopig niet gebruikt worden, of het moet al zijn voor de ‘ElectroKees’ zoals het mini vrachtwagentje van de Gemeente heet. Dan kunnen de gemeentewerkers tenminste van het ene dorp naar het andere komen, wel brood meenemen! Dat heet electrificatie van bovenaf: als je maar niet ziet waar de energie opgewekt wordt, geeft het een goed gevoel. Als je naar het totale effect van ElectroKees kijkt, was een slim klein dieseltje milieutechnisch vast en zeker gunstiger geweest. Maar er is ook electrificatie van onderaf, zonder enige fiscale, faciliterende of belerende invloed van de Overheid. En die electrificatie heet E-bike of trapondersteuning. Het marktaandeel van deze fietsen is bij huidige verkopen enorm. Het is een absoluut probleemloze en voldragen technologie. Het brengt en houdt mensen in een leeftijdscategorie tot bewegingsmobiliteit, die zonder de E-bike in de auto zouden zitten. En deze mobiliteitsverschuiving helpt dus zeer zeker bij de CO2 reductie en wel op grote schaal. En dit dan nog los van alle voordelen en vrijheden die deze nu mobiele mensen op deze manier genieten. En dat voor een groep waarvan we weten dat deze sterk groeiende is. Wat deed de Overheid hier aan? Ik dacht van niets. Geen oplaadpunten, en fiscale voordelen hebben senioren hiervoor niet. En bezie je de verkoopcijfers dan is dat ook blijkbaar niet nodig geweest. Veel van de Overheidsbemoeienis is gericht op de bühne. En als politici, over het algemeen bepaald geen technici, gecharmeerd raken van een techniek, dan is die vaak alweer gedateerd. Overheidsbemoeienis staat zo regelmatig ontwikkeling in de weg. De nationale ombudsman zit op dit moment de ministeries op de huid over eenzijdige en niet objectieve berichtgeving omtrent windenergie. Die is klaarblijkelijk veel minder groen dan de Overheid beweerd heeft. Met spanning moet je behoedzaam omgaan…..

Deur en kozijn

RekreaVakkrant jaargang 14 • nummer 6 • oktober 2011

13


P

Rekrea akkrant Scaldis Academy

Hogeschool Zeeland lanceert met ingang van dit schooljaar een nieuwe unieke academie: Scaldis Academy. De splinternieuwe academie die in nauwe samenspraak met NHTV is opgezet is kernspeler in bedrijvigheid op het gebied van toerisme, sport, wellness en internationale handel aan de kust van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Scaldis Academy inspireert studenten en stakeholders op dit zogeheten domein van ‘Coastal Business’. Scaldis Academy vormt naast Delta Academy de tweede unieke nationaal en internationaal opererende academie van de HZ. Het domein Coastal Business vormt door middel van accenten de rode draad in de uitvoering van het onderwijs en onderzoek binnen Scaldis Academy. Ook bij de samenwerking met bedrijven en internationale partners is er aandacht voor Coastal Business. Binnen Scaldis Academy komt de student in aanraking met innovatieve lesmethoden en projecten die rechtstreeks uit het werkveld komen. Op deze manier zijn de studenten van Scaldis Academy ‘werkveldproof’ als ze afstuderen en begint hun carrière met een uitgebreid netwerk in het dynamische werkveld.

Uniek in Nederland Scaldis Academy bundelt de krachten van de hbo-opleidingen Sport- & Bewegingseducatie, Vitaliteitsmanagement & Toerisme en International Business & Languages. Scaldis Academy claimt een unieke positie binnen het hboonderwijsveld door middel van de focus op het domein van Coastal Business. Dit is nodig om nationaal en internationaal een stevige plaats in te kunnen nemen. Ook sluit de HZ hiermee aan bij de ambities van Provincie Zeeland op het gebied van economie, toerisme, sport en kennisontwikkeling.

bedrijfs- productnieuws

Houten speeltoestellen N ijha geniet in de spelenbranche vooral bekendheid met kleurrijke, metalen speeltoestellen met veel speelwaarde. Om uiteenlopende redenen kan het echter voor klanten soms wenselijk zijn om aan houten speeltoestellen de voorkeur te geven. Bijvoorbeeld bij speelprojecten waar een natuurlijke omgeving vraagt om houten speeltoestellen met een natuurlijke uitstraling. Om aan deze vraag te kunnen voldoen is het bedrijf een samenwerking aangegaan met Houtplezier, een betrouwbare ontwerper en producent van hardhouten speeltoestellen. Een partner die ontwikkeling en aandacht voor spelende kinderen net zo hoog in het vaandel heeft staan als Nijha.

Nieuwe lijn hardhouten speeltoestellen Deze hardhouten speeltoestellen voorzien van RVS elementen zijn een prima aanvulling op de kwalitatief hoogwaardige metalen speeltoestellen. Met de keuze voor Houtplezier is Nijha

Officiële opening

De evenementen op de website vvvzeeland.nl zijn nog completer doordat de complete culturele agenda van het Zeeuws Uitburo geïntegreerd is. Zo wordt de evenementenkalender Zeeland nog completer en kunnen we praten over dé evenementensite van Zeeland. Het Zeeuws Uitburo presenteert via de website www.zeeuwsuitburo.nl de complete uitgaansagenda van Zeeland. Het Zeeuws Uitburo informeert en inspireert zowel bewoners als bezoekers van de Provincie Zeeland over het culturele aanbod van theaters, musea, filmhuizen en festivals.

Creatief spel dat één is met de natuur

WAT DACHT U VAN EEN CAMPING IN DUITSLAND?

De natuur nodigt uit tot spelen. Met zijn boomstamtoestellen, eenvoudige schommels en netten, evenwichtsbalken en natuurlijke speelhuisjes bootst Rustic de natuur na. Kinderen worden gestimuleerd om te

• Prachtige locaties • Favoriete vakantiebestemming voor steeds meer Nederlanders • Een gezonde verhouding tussen koopsom en exploitatieresultaat • Wij hebben aanbod in alle prijsklassen van € 330.000,- tot € 5.0 Mio • Wij begeleiden uw aankoop van A tot Z

bewegen en kunnen op eindeloos veel manieren hun fantasie de vrije loop laten.

Met een speeloplossing van KOMPAN investeert u in meer dan alleen een speelplek. U investeert in unieke, innovatieve speelervaringen, in superieure kwaliteit en in een uitstekend serviceteam dat altijd klaar staat om u te helpen.

W W W. G E B B I N G . N L

Samenwerking NHTV en Fontys Om het domein toerisme tot ontwikkeling te brengen is de HZ een samenwerkingsverband aangegaan met NHTV, internationaal hoger onderwijs Breda. Dit gerenommeerde instituut heeft een lange traditie op het gebied van toerisme en leisure en geniet nationale en internationale bekendheid op het toeristische domein. De HZ en NHTV verwerven zich door de samenwerking een unieke positie op het totale domein van toerisme – zowel in de regio als nationaal en internationaal - door het bestaande aanbod te verrijken met de niches vitaliteitstoerisme & wellness en sport & bewegen. Op het terrein van de sportopleiding Sport- & Bewegingseducatie is sprake van een samenwerking met hogeschool Fontys. Deze samenwerking spitst zich toe op het in collegiaal overleg opleiden van medewerkers, het ontwikkelen van minoren en het over en weer participeren in onderzoekstrajecten. Naast de samenwerking met NHTV en Fontys zijn er samenwerkingsverbanden met o.a. universitaire partners in binnen- en buitenland op het terrein van onderzoek.

nog meer een totaalleverancier geworden op het gebied van spelen met een compleet assortiment aan speeltoestellen, zowel in hout als in metaal. De nieuwe lijn houten toestellen is geschikt voor de leeftijden van 3 t/m 12 jaar. De speelwaarde van de houten toestellen spreekt kinderen direct aan, zoals klimmen, klauteren en glijden. In de houten speeltoestellen is FSC gecertificeerd tropisch hardhout verwerkt. Voor informatie: Nijha bv, tel: 0573-288555, e-mail: info@nijha.nl.

Evenementenkalender Zeeland

Makelaardij Gebbing DÉ SPECIALIST VOOR RECREATIE BEDRIJVEN

RECR

Holterweg 188, 7003 DR Doetinchem H.A.M. GEBBING T. 0314-363795 - makelaar o.z. F. 0314-378478 N E-mail : info@gebbing.nl Holterweg 118 7003 DR Doetinchem Tel.: 0031-(0)314-363795 Fax: 0031-(0)314-378478 E-mail: h.gebbing@gebbing.nl

RMT Nederlands instituut Certificatie en Registratie Makelaar-taxateurs onroerende zaken

Kompan BV | Schimminck 13 | 5301 KR ZALTBOMMEL | T: 0418 – 681468 | E-mail: kompan.nl@kompan.com | www.KOMPAN.nl

overkappingen, tuinkamers, serre’s, zonwering & schuif- en vouwwanden Met vooraanstaande merken als Corradi, Wipro, Solarlux en Rainbowsol hebben wij het topsegment in huis. Speciaal voor het overdekken van horecaterrassen attenderen wij u op onze winden waterdichte Corradi vouwdaken. Het meest comfortabele en omzet ver-hogende vouwdak. Met een druk op de knop kunnen zowel het dak als de vol transparante wanden gesloten worden. Hiermee creëert u een sfeervol, wind-dicht overdekt horecaterras dat onder alle weersomstandigheden optimaal kan worden benut. Met onze

sfeervol LED verlichtingsprogramma kunnen wij elk pand en terras aantrekkelijk en duurzaam aanlichten. Neem geheel vrijblijvend contact op met een van onze Corradi adviseurs voor een oriënterend gesprek, of bezoek onze ruim opgezette showroom.

In januari 2012 wordt Scaldis Academy officieel en feestelijk geopend. De officiële datum wordt nog vastgesteld.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Volg ons op

Buiten-Goed Showroom: Marchandweg 4 | 3771 MP Barneveld | Tel. (0342) 49 12 02 | www.buiten-goed.com | info@buiten-goed.nl

www.twitter.com/rekreavakkrant

14

RekreaVakkrant jaargang 14 • nummer 6 • oktober 2011

www.recreadata.nl


P

Rekrea akkrant

bedrijfs- productnieuws

Opleidingen veiligheid speelgelegenheden Het Keurmerkinstituut verzorgt onder andere 1-daagse opleidingen gericht op de veiligheid van speelgelegenheden, zowel voor het management als voor praktijkmedewerkers. Ook verzorgen zij een meerdaagse vakopleiding voor inspecteurs, en een daarop aansluitende opfriscursus. De komende cursusdata en -locaties zijn: Natuurlijk spelen en het WAS (13.00 – 16.30 uur) • 3 november 2011 in Zoetermeer • 24 november 2011 in Zoetermeer • 15 december 2011 in Zwolle Studieochtend WAS (voorheen het Management) • 17 november 2011 in Drachten Veiligheid van Speelgelegenheden (de Praktijk) • 29 september 2011 in Zoetermeer • 8 december 2011 in Zwolle Opfriscursus Inspecteur Veiligheid van Speelgelegenheden • 6 oktober 2011 in Zoetermeer • 13 oktober 2011 in Drachten • 10 november 2011 in Venlo (VOL) • 24 november 2011 in Utrecht • 1 december 2011 in Zwolle De beschrijvingen van de cursussen en het volledige overzicht van kosten, data en locaties staan op www.keurmerk.nl/NL/ Speelgelegenheden/Opleidingen.

Trendrapport Op het eerste Toerisme- en Vrijetijdscongres is de dertigste editie van het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd uitgereikt aan Nico van Os, lid van de raad van bestuur van NHTV internationaal hoger onderwijs Breda. Ook de initiatiefnemer van het Trendrapport, drs. J.A.M. Zom was op het congres aanwezig en krijgt een exemplaar van de dertigste editie uitgereikt. In 1982 verscheen het eerste Trendrapport van het Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme (NRIT). De viering van dertig jaar Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd was de directe aanleiding voor NRIT Onderzoek om samen met de vier HTRO’s (Hoger Toeristisch Recreatief Onderwijs) ‘Het toerisme- vrijetijdscongres 2011’ te organiseren.

Vakanties van Nederlanders begin jaren tachtig In het eerste Trendrapport stonden de resultaten uit het toen gloednieuwe ContinuVakantieOnderzoek centraal. Een onderzoek dat NRIT samen met het Instituut voor SociaalPsychologisch Onderzoek en Marktanalyse (INTERACT) had opgezet. In 1980 was een vast panel van 2.381 Nederlanders vier maal schriftelijk ondervraagd over hun vakantiegedrag van het voorgaande kwartaal. Dat resulteerde in een vakantieparticipatie van 68% en 20,6 miljoen vakanties door de 13,6 miljoen Nederlanders die in 1980 in ons land woonden. We gingen vooral in eigen land op vakantie (60%) waarbij de Veluwe en Veluwerand ronduit favoriet waren. Populairste logiesvorm was de caravan/vouwwagen; maar liefst 40% van alle binnenlandse vakanties werd hierin doorgebracht. Als we naar het buitenland op vakantie gingen, waren West-Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk de belangrijkste bestemmingen.

Vakanties van Nederlanders in 2010 Intussen is er heel wat veranderd. In maart 2010 telde ons land bijna 16,6 miljoen inwoners, ondernemen we met z’n allen 36,4 miljoen vakanties en is de vakantieparticipatie opgelopen tot 81,3%. Intussen is de helft van alle vakanties grensoverschrijdend en zijn de Noordzeebadplaatsen al heel wat jaren de meest favoriete binnenlandse vakantiebestemming. Alhoewel Frankrijk en Duitsland nog steeds in de top drie van de buitenlandse vakantiebestemmingen staan, hebben de afgelopen dertig jaar de vakantiebestemmingen rond de Middellandse Zee een grote opmars gemaakt. Waren in de beginperiode van het

Volgende editie

Trendrapport de niet-Europese vakantiebestemmingen vanwege de geringe belangstelling nog niet te meten, tegenwoordig heeft 10% van alle buitenlandse vakanties van Nederlanders een bestemming buiten Europa.

De evolutie van het Trendrapport Ook het Trendrapport heeft zich in dertig jaar tijd tot een compleet jaarboek van de Nederlandse vrijetijdseconomie geëvolueerd. Concentreerde het rapport zich de eerste jaren volledig op de vakantiebesteding van de Nederlanders, al in 1983 zag het eerste hoofdstuk over het inkomend toerisme het licht en niet veel later verschenen de eerste paragrafen over de diverse sectoren van de vrijetijdseconomie in het rapport. Inmiddels valt het Trendrapport in drie delen uiteen waarbij deel 1 met een beschrijving en analyse van de belangrijkste maatschappelijke trends en ontwikkelingen een zeer gewaardeerd onderdeel is. In deel twee staan het vrijetijdsgedrag en vakanties centraal en in deel drie besteden we uitgebreid aandacht aan de tien belangrijkste sectoren van de vrijetijdseconomie.

Het Continu Vakantie Onderzoek De afgelopen dertig jaar heeft ook het Continu Vakantie Onderzoek zich verder ontwikkeld. Het panel bestaat uit bijna 7.000 personen en de schriftelijke vragenlijst is ingeruild voor de computer. Was NRIT in 1980 een van de initiatiefnemers van het onderzoek, nu wordt het ContinuVakantieOnderzoek beheerd door NBTC-NIPO Research en staat los van NRIT Onderzoek. Desalniettemin gebruiken we in het Trendrapport nog steeds gegevens uit het ContinuVakantieOnderzoek en is de samenwerking met NBTC-NIPO Research gebleven. In 2009 is NHTV coproducent van het rapport geworden en dit jaar zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek en het NBTC toegetreden tot de redactiecommissie van het rapport. Maar liefst 18 brancheorganisaties leveren tegenwoordig een bijdrage aan het Trendrapport.

Bestelinformatie Het ‘Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2010/2011’ is direct leverbaar en kost € 137,50 (exclusief BTW en € 3, handlingskosten). Voor een jaarlijks abonnement bedragen de kosten slechts € 82,50 per jaar. Bestellen gaat eenvoudig via de webshop op www.nritonderzoek.nl.

Komende winter maakt het bestaande sanitairgebouw ruimte voor een nieuw, stenen gebouw. Naast de ruime douches en toiletten is er ook een gezellige, grote afwasgelegenheid en een aparte kinderafdeling met kindersanitair. Vanzelfsprekend wordt het gebouw tevens uitgerust met vloerverwarming, luchtbeheersing en alle overige technieken om de gasten comfortabel tot dienst te zijn! Daarnaast wordt voor de warmwatervoorziening gebruik gemaakt van warmtekrachtkoppeling. In de komende RekreaVakkrant van 28 oktober a.s. zal Harry Uithol zijn visie geven op dit veelzijdige recreatiebedrijf.

Bijzondere data 2011 Dierendag Halloween Sinterklaas Kerstmis

04 oktober 31 oktober 5 december 25-26 december

Opgeteld de beste in recreatiebouw

Bouwen in de recreatiemarkt is meer dan het fysieke bouwproces. Van Wijnen verstaat al veertig jaar feilloos de taal van de recreatieondernemer en maakt het verschil met verrassende oplossingen op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en prijs. Ontwikkeling, ontwerp, planning, bouw, inrichting, service en exploitatie zijn verenigd in een daadkrachtige en solide partner. Van ons mag u meer verwachten. Van Wijnen Recreatiebouw B.V. Postbus 200 - 7400 AE Deventer Tel. +31 (0)570 690 660 Fax +31 (0)570 690 666 recreatiebouw@vanwijnen.nl www.vanwijnenrecreatiebouw.nl

www.recreadata.nl

RekreaVakkrant jaargang 14 • nummer 6 • oktober 2011

15


P

Rekrea akkrant

Media 2012 Quality Marketing for Camp Sites

Eurocampings.eu

10.000.000+ bezoekers

Gratis doorplaatsing - 12 talen - van uw campinginformatie op dé campingportal van Europa en daar profiteert u van. De bezoekers van Eurocampings zijn immers uw potentiële klanten.

Mobiele campingwebsite

m.eurocampings.eu

Handig voor onderweg: Campings vinden met mobiele telefoon. Het gebruik van internet op mobiele telefoons neemt sterk toe. ACSI speelt daar op in en ontwikkelde http://m.eurocampings.eu, een campingzoekmachine voor de mobiele telefoon. Dit is de eerste mobiele campingwebsite van Europa die geschikt is voor alle mobiele telefoons met internet.

Campinggidsen

134.000 ex.

Uw camping verschijnt in diverse ACSI campinggidsen, die in meerdere landen worden verkocht. En met een advertentie profiteert u van alle extra services die ACSI te bieden heeft.

Dvd-/cd-roms

105.000 ex.

www. ACSI -media.com 11_037_02__adv-rekrea-vakkrant.indd 1

16

RekreaVakkrant jaargang 14 • nummer 6 • oktober 2011

11_037_02

Gratis doorplaatsing - in 11 talen - van uw campinginformatie op de ACSI dvd-/cd-roms. Verkrijgbaar in 12 landen.

10-5-2011 14:46:59

www.recreadata.nl

RekreaVakkrant 006 2011  

Recreatie nieuws

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you