Page 1

magasin

Söderpiren Penseldraget HBK 100 år Årets krog igen Golfa i Halmstad Snart sommar Sportfiske MARS

2014


Möt våren i Köpenhamn eller Göteborg

Med Resekortet reser du enkelt och bekvämt till destinationer som Köpenhamn, Kastrup och Göteborg. Dessutom till ett förmånligt pris. Tidtabellen har nyligen utökats med ännu fler avgångar för att passa såväl arbetspendlare som fritidsresenärer. Läs mer på hallandstrafiken.se.


4

8

13

4 SÖDERFAMILJEN | 6 BAD | 8 SÖDERPIREN | 10 MYS 12 EVENT | 13 NOTISER | 14 GOLF | 16 TITANIC 18 FISKE | 20 UTE | 21 CAMPING I HALMSTAD 22 HBK 100 ÅR | 24 FESTIVAL | 26 LUCIE RÄÄF | 28 KONST | 30 EA FÖRLAG 32 TRÄNING MED ALL INCLUSIVE | 34 HÄNDER I HALMSTAD

Magasin Halmstad informerar om aktuella evenemang, händelser och handel i Halmstad kommun, samt stärker varumärket Halmstad. Magasinet vill locka läsare att besöka och få upp ögonen för Halmstad som besöks- och bostadsort.

16

26

22

30

REDAKTION Ansvarig utgivare: PÄR HAIENHJELM | Produktion, grafisk form & idé: REKLAMMAGASINET, 3+1 MANAGEMENT Skribenter: KENT M. JOHANSSON, ANDERS AILI Fotografer: PAMELA HANNÉ, JOHN GUSTAVSSON, HALMSTAD & CO | Omslagsbilden: Foto: PAMELA.SE

Annonsförsäljning: PÄR HAIENHJELM 070-65 30636, ANDERS A. EKBLOM 072-717 31 31 Tryck: TABERG MEDIA GROUP

Handla i HELA Halmstad.

Vi arbetar för att utveckla och marknadsföra all handel i Halmstad. Besökare tillsammans med alla Halmstads innevånare är grunden för att handel, restauranger, hotell, event, möten m.m. m.m. skall leva och utvecklas. Handla i Halmstad har tagit fasta på att det finns ett behov av att stärka och profilera Halmstad som destination. Såväl för handel, restauranger som för upplevelser. Vårt koncept bygger på tre hörnstenar, print, web och mobila applikationer. Kontakta oss för mer informmation. Tillsammans skapar vi framgång! WWW.MAGASIN.SE | MARS 2014

3


GODMIDDAG...

...SÖDERFAMILJEN

”Söderfamiljen” som vill att man ska trivas och äta Tillsammans! Först startade de sommarrestaurangen Tillsammans mitt i stan. Och nu finns Söderfamiljen en bit bort mot havet. – Nissan är vår grej, konstaterar kreativa krögarduon My Djurberg och Johanna Norström som öppnat kvarterskrog bland nybyggda hyreshus alldeles intill gästbryggan på Söder i Halmstad. Här kan improviserade menyer och läckerheter avnjutas i mysig marin miljö med Nissans vatten och båtar skvalpandes på armlängds avstånd.

VÅRA TRE TIPS PÅ VÅRRÄTTER: Coq au vin (tupp i vin) med vitlök, citrus och primörer Färska eller rökta räkor med grillat bröd och hemslagen aioli Palsternackssoppa med tryffelolja och knaperstekt bacon

Söderfamiljen – kul namn! Hur tänkte ni där?

Ni är både kompisar och kompanjoner, hur funkar det?

Vilken är utmärkande för kvarterskrogen Söderfamiljen?

– Tja, vi funderade en del över själva namnet och ville gärna spinna vidare på känslan av gemenskap och samhörighet. I våra öron och tanke med på vår andra restaurangverksamhet, Tillsammans, så rimmar det bra med familjen och eftersom den här krogen ligger på Söder tyckte vi att Söderfamiljen var ett passande namn, svarar My och Johanna samstämmigt.

– Det funkar alldeles utmärkt. Vi är samma andas barn och har varit vänner allt sedan vi flyttade till Halmstad, började på vin- och restaurangskolan (GastroAcademy) och jobbade tillsammans som servitörer på dåvarande restaurang Lilla Helfwetet, svarar Johanna. My kommer från Lidköping och jag från Södertälje. Mys sambo, John Schnoor, är för övrigt delägare i Söderfamiljen, tillika kökschef.

– Flexibiliteten. Vi tycker om att överraska och därför har vi också stor variation på maträtterna. Just nu har vi öppet alla dagar (utom måndagar) och tre kvällar i veckan, onsdagar, fredagar och lördagar, som passar folk bäst, när det gäller typ after work eller om man bara vill ta ett glas vin. Speciellt fredagar är här bra tryck.

Vad är skillnaden mellan Tillsammans och Söderfamiljen?

Varifrån från ni er energi och inspiration?

– Tycker du? Ja, vi sticker kanske ut lite där… Vi tycker inte om att vara konventionella utan bryter gärna mönstret med ”tvärtom”-tänk. Två dörrar har blivit ett långbord och bardisken består av björkved. Det oväntade är roligare än det väntade. I interiören har vi till exempel hängt en cykel i taket och en tvättlina med olika fotografier i fönstren istället för gardiner.

– Tillsammans går in på sin fjärde säsong (öppnar i maj) och är en utpräglad sommarrestaurang med utrymme även för musik och underhållning. Söderfamiljen har karaktären av kvarterskrog och kan hålla öppet året runt med plats för såväl närboende som företagare och andra gäster som gillar god mat och dryck. Många av våra gäster och vänner från Tillsammans har också hittat hit. Det är roligt och bidrar till att skapa en familjär stämning. Vi har cirka 30 platser inomhus och ytterligare minst det dubbla under vår- och sommarperioden. Då kan man sitta och käka och dricka alldeles invid vattnet, precis som på Tillsammans. Vår idé är att driva rörelserna parallellt. Vi ska nämligen klona oss, skojar duon. 4

– Vi lever i nuet, är lite crazy och går mycket på känsla och ingivelse. Vi bestämmer våra menyer och rätter i våra drömmar. Ibland uppstår kanske idén till ”dagens” på cykelvägen till jobbet. Det gör att vi kan överraska både våra gäster och oss själva. En stor del av inspirationen får vi från våra utlandsresor. Vi älskar båda att resa. Köpenhamn är en underbar stad, det känns fantastiskt att ha en kontinental storstad på drygt två timmars avstånd från Halmstad. Barcelona med sin tapas och alla sina matställen är också en inspirationskälla, liksom Asien i allmänhet och Malaysia i synnerhet.

Ni har en något annorlunda interiör…

– Visst är det kul!? Jo, visst är det. Söderfamiljen är värd ett besök. Udda, kul, familjärt – och god mat. Bara logotypen frambringar ett leende. TEXT: KENT JOHANSSON

WWW.MAGASIN.SE | MARS 2014


KONSERTWEEKEND Hotel Tylösand lördag 12 april

Bo Kaspers Orkester gör en intim spelning i Tylösand. Konsert med supé och boende vid havet. Hotel Tylösand - allt på ett ställe. N U SÄLJ E R VI ÄVE N

es

M O D E H U S

KONSERT MED SUPÉ 895 kr KONSERTPAKET från 1 840 kr/pers Konsert, supé, boende och frukost

HANTVERKSGATAN 26 • HALMSTAD • 035-13 32 85

Ring 035-305 05 eller gå in på tylosand.se HANTVE R KSGATAN 26 • HALM STAD • 035-13 32 85

PEAK PERFORMANCE GENERAl StORE / KöPMANSGAtAN 10

WWW.MAGASIN.SE | MARS 2014

5


Solvarma vågor + sandslott + picknick bland sanddyner = Halmstad, en av de mest uppskattade sommarstäderna i landet.

BADPÄRLOR PÅ RAD Sommarvarm sand mellan tårna. Tiotusentals badgäster vallfärdar varma sommardagar till någon av Halmstads 22 stränder utmed den 40 km långa kuststräckan. Här finns badstränder och badplatser för alla smakinriktningar från Gullbranna i söder till Steninge strand i norr. Vill du inte trängas bland andra finns alla möjligheter att finna din egen lilla plats i solen, oavsett om du söker sand eller klippor. Den mest berömda havsstranden är Tylösand med sin mjuka sand, skyddande sanddyner och den klassiska ”after beachen” på Solgården på Hotel Tylösand. Det är stranden på vilken man vill ses och synas. På Tylösand finns också livräddarnas högkvarter med det pampiga livräddartornet med god uppsikt över stranden. Men livräddarna finns även på fem andra stränder norr om Tylösand såsom Haverdal och Vilshärad, för att nämna några. En trygghet för alla och en var.

Bad för alla. På stränderna Svärjare­ hålan och Gröningen på Östra stranden finns hjälp för dig med funktions­ nedsättning. Här är badplatser anpas­ sade med ramper för att lättare kunna ta sig ned i vattnet och med personlig service under soliga dagar. Anpassade omklädningsrum, toaletter och duschar med mera erbjuds också. Vill du ta ett dopp i en sjö är en tur till Simlångsdalen, ca 17 km från Halmstad, ett tips. Brearedssjön och Gyltingesjön är två sjöar bland många, med grillplatser och fina badmöjligheter. För dig som vill slippa sanden och ha garanterat jämn badtemperatur kan bad i bassäng vara valet. Utomhus­ pooler finns bland annat på Brottet och inomhus på Halmstad Arena Bad. Människans bästa vän; hunden, har sin egen badplats på den centralt belägna Västra stranden. För naturister finns en speciell strandbit längst söderut på Östra stranden.

Foto: Patrik Leonardsson

Bad

Vill du veta mer om alla badplatser? Se destinationhalmstad.se


SHOPPA SMART!

CITYKORTET - ÖVER 100 BRA ERBJUDANDEN Citykortet gäller i ett stort antal butiker, bagerier, hotell, m.m. i Halmstad. Det kostar bara 100 kr och det kan du tjäna in kvickt. Använder du Citykortet smart kan du spara 1000-tals kronor! Pengarna från försäljningen av kortet går dels till de som säljer det: idrottsföreningar, skolklasser m.fl. och dels till olika arrangemang som ordnas av Halmstads City (t.ex. Halmstadgillet 24 maj).

CITYKORTET

Läs mer på www.halmstadcity.se/citykortet

100

kr

Vi är med i Citykortet

Salong & Interiör

di M are d e l i k a t e s s e r

Hotel Norre Park

TEKNIK- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN HALMSTAD

First Hotel Mårtenson

Salong GULDSAXEN

Vi lagar din Smartphone

es

M O D E H U S

Föreningar och skolklasser. Fyll på kassan! Sälj Citykortet! Citykortet säljs för 100 kr, av dessa behåller er förening hälften, 50 kr. Om ni är 20 stycken i ert lag och alla säljer 10 citykort var, har laget tjänat ihop 10 000 kr! Tel: 035-13 73 50 | E-post: city@halmstad.se | Besöksadress: Köpmansgatan 20


SÖDERPIREN smultronstället närmast centrum På mindre än en kvarts promenad från Stora torg, kortaste vägen till havet, kommer man till Söderpiren – Halmstads ”närmaste smultronställe”. Här, alldeles intill Nissans mynning har kite- och surfentusiasten Peter Gereny, 47, förverkligat sin dröm genom att bygga ett surfcentrum med café, bastu och badtunnor vid Västra stranden. – För den som älskar havsutsikt, vattnet och vindarna är detta drömläget, säger han.

Tio år har gått sedan Peter Gereny från Halmstad stod som slutsegrare i den tv-sända reality- och multisportserien Camp Molloy. – Jag har alltid varit äventyrslusten och tävlingarna i Australien var verkligen en upplevelse, säger han. Vinsten i Camp Molloy gav en hel del uppmärksamhet. Prissumman, egna besparingar och arvoden från diverse föreläsningar blev grundplåten till min egen firma, Surfshopen, som jag öppnade i ett tegelhus vid Regionterminalen. – Camp Molloy-segern hade betydelse på många vis och gjorde också att jag fick ett nätverk som med åren bara blivit större och större. Peter är en hängiven vattensportare, något av en naturmänniska, och var 1995 svensk representant vid VM i vindsurfing i Sydafrika. Han gjorde även starter i olika världscuptävlingar. – För mig var det faktiskt inte själva tävlandet som lockande, utan mer resorna och att få leka på havet och under olika väderleksförhållanden. Tävlingskarriären har han lagt bakom sig. Nu lägger han all sin energi entreprenörskapet och för tre år sedan öppnade han Söderpiren vid småbåtshamnen. Det har blivit en succé. Allt fler väljer att promenera dit och ta en fika på trädäcket. Andra väljer att hyra prylar och med olika attribut lära sig surfa på vattenyta och vågor. Här finns det, vid tuffare vindare, plats också för de riktigt inbitna surfarna. 8

– Hit kommer folk i alla åldrar, säger Peter Gereny. Många nöjer sig med att bara ta en fika och njuta av havsutsikten. Skulle vädret inte vara bra kan man sitta inomhus bakom panoramafönstren. Söderpirens affärsidé är tillgängligheten till havet och naturen oavsett väderlek, sommar som vinter, sol eller snö, vindstilla eller storm. – De som kommer hit brukar säga att Söderpiren är en plats som ger ett lugn i sinnet, den skyddade viken erbjuder både öppet hav och en landtunga i form av Västra stranden bort mot Söndrum. Möjligheterna till aktiviteter är många, mer eller mindre ansträngande... – Vi arrangerar kurser i kite, vindsurfing och vågsurfing och har också café, bastu och stor badtunna med 39-gradigt vatten där man sitter under bar himmel och blickar ut över havet. Gästerna är både privatpersoner och företag, uthyrning såväl kvällstid som helger. Söderpiren har blivit ett nytt surfcentrum i Halmstad – ett smultronställe både för aktiva vattensportare och vanliga livsnjutare som vill ta det lugnt och bara ”chilla”… – Vattnet utanför Söderpiren är den optimala platsen för nybörjare att testa sin förmåga på brädor på vattnet, försäkrar Peter Gereny. Söderpiren är öppet året runt med nypremiär lördagen den 29 mars. WWW.MAGASIN.SE | MARS 2014


”Havsnära plats som ger alla ett lugn i sinnet…”

WWW.MAGASIN.SE | MARS 2014

9


Foto: Patrik Leonardsson

Mys

Foto: Ing-Marie Abrahamsson

Foto: Peter Gereny

Foto: Patrik Leonardsson

Foto: Patrik Leonardsson

Platser att njuta av… det kan vara en uteservering, de smala kullerstensgatorna i stan, lantliga pärlor som ett café eller en liten inredningsbutik.

Lantliga utflykter Kasta dig på cykeln eller ta en tur med bilen och upptäck några av våra små mysiga smultronställen på landet. Det är inte svårt att hitta en skön plats för en kopp kaffe och hembakat. Hälsa på korna och köp med lite närodlat från Wapnö Gård, ta en fika och handla god sylt i Särdals Kvarn eller sitt nere i Grötviks hamn och prata bort en stund på Bryggcaféet. Gillar du hantverk av hög kvalitet är ett besök på Handalist i Haverdal en god idé. I Steninge kan du boka in dig på en kortkurs i glasblåsning i Steninge Glashytta eller varför inte ta med pick­ nick och njuta av den kustnära naturens många ansikten. Halmstads egna italienska glass kan smakas hos World of Riccardo i Mölle­ gårds naturreservat. Missa inte Heagård utefter Kustvägen med Butiken på Landet och restaurang. Utefter kuststräckan, från Söderpiren i Halmstad till Strandgården i Vilshärad, finns hela sju caféer med olika inriktning, som lätt nås med cykel eller bil. Alla vid eller med utsikt över Kattegatt. Sitt ner och njut efter en härlig dag i Halmstad!

Antikt och loppis

Guldkorn i öst

Oaser i stan

Håll utkik efter loppisar längs vägar­ na. På Loppis & Kuriosa i Johansfors, som håller till i ett blått litet hus pyntat med blommor och prydnader, samsas allsköns pryttlar om utrymmet. Hos Patriks Prylar i Röinge hittar du sköna och udda prylar till ditt hem. En annorlunda mix av nytt, gammalt och egendesignat. Begagnade prylar som renoveras och får ett nytt liv. I centrum finns Atmosphere Antik, med sortiment så som målade möbler, porslin – främst från Gustafsberg och Rörstrand – samt franskt och svenskt antikt linne, med mera. Även nya lejon­ krukor från Danmark.

I Breareds Lanthandelsmuseum i Simlångsdalen köper du fortfarande karameller i strut över disk. Butiken öppnade redan på 1800­talet och mycket av varorna från när de slog igen på 1940­talet är kvar än idag. I bostadshuset, som tillhör Lant­ handelsmuseet, kan du uppleva äkta Engelsk afternoon tea. Kerrys English Tea Rooms erbjuder nybakade scones, olika sorters kakor och smörgåsar, te och kaffe. Njut av en gammaldags svensk miljö och ta en tur runt i den gamla handelsboden och skolan. I sommar öppnar återigen Varga­ slätten ­ en unik privat trädgård utanför Simlångsdalen. Hör med turistbyrån om öppettider både för lanthandelsmuseet och trädgården.

Att strosa längs gågatorna i stads­ kärnan är ett trivsamt nöje. Butikerna är många och flera av dem hittar du bara här. Numera kan du njuta av Raw food med lokala råvaror både på Raw Food Café och Spis & Deli. Bara ett stenkast från Lilla torg väntar Galgberget – en lugn oas med prome­ nad­ och löpstigar, skogslekparken Sago­ ängen, utsiktstorn och Friluftsmuseet Hallandsgården. Våfflorna som serveras i caféet är en klassiker.

Mer information om mysiga utflykts­ tips på destinationhalmstad.se


Foto: Thor Brødreskift

Halmstad Opera & Vocal Festival 17-19 juli 2014

www.regionhalland.se/kulturevenemang

Nystart våren 2014 Nya ägare. Samma familjära stämning och fortsatt fokus på närodlade råvaror.

15 mars | Premiär för Lördag på Heagård

2 maj | Modevisning

Välkomna ut på landet för att njuta av en läcker lördagslunch i unik miljö. Varje lördag 12-17 • Meny 245:-. Fullständig meny på hemsidan.

En moderätt trerättersmeny som följs av vårens och sommarens senaste trender från Butiken på landet, Thomas och Soda.

16 mars | Premiär för Brunch på Heagård

10 maj | Träning och hälsa

Avnjut en underbar brunch och fortsätt eftermiddagen i våra sköna soffor Varje söndag 12-17 • Pris 198:- • Barn 10:- per år (upp till 12 år).

En dag i hälsans tecken! Njut av hälsoriktig mat och träna med Nordic Wellness och Nick Söderblom, personlig tränare från Hollywood.

Påsken 18-21 april | Vernissagehelg

25 maj | Fira Mor

Black & white art fyller 30 år! Det firas med påskutställning hos oss. Konstnär: M Qvarsebo • Öppet 11-16 alla dagar • Restaurang 12-17 alla dagar. Fredag 12-24.

Fira mor i en lantlig lyx och välsmakande stund hos oss.

Mer på gång

25-26 april | Skåne Kulinar Gästspel med prisbelönta Daniel Pembert och Tomas Gustavsson från matlaget Skåne Kulinar som har sikte på guld i VM 2014.

30 april | Valborg Fira in den efterlängtade våren hos oss med välsmakande meny, goda drycker och självklart brasa i parken.

Heagårds Skafferi en del av

WWW.MAGASIN.SE | MARS 2014

Nobelmiddag, vinprovning med avsmakningsmeny, afternoon tea, middagar med underhållning, helgkasse...

Vi ser fram emot en kulinarisk och händelserik vår med er! Välkomna! Micke & Magnus med personal.

Boka på 035-359 67. info@heagardsskafferi.com. Mer info på www.heagardsskafferi.se &

11


Foto: Patrik Leonardsson

Event Gladtokiga kossor, tjusiga sportbilar och volleyboll mitt på Stora torg. Mycket spännande på G.

28/6 – 9/8

25/6 – 6/7

Fattiga friare Lustspel på Halmstads slotts borggård

Sprintermästaren, V75 och StoSprinten Halmstadtravet

Foto: Jakob Birgersson

3/7 & 5/7

After beach på Solgården Tylösand

14–16/8

Swedish Beach Tour Stora Torg EM-kval i volleyboll Halmstad Arena

9/5 – 11/5

EVENEMANGSKALENDER Bergendal •Nils – The Name of Us, Halllands Konstmuseum, 5 mars–25 maj Hallands Konst­ •Vårsalong, museum, 23 mars–18 maj

Öl- och whiskymässa, Wapnö Gård, 4–5 april

i artistisk gymnastik, •NM Halmstad Arena, 17–18 april

•Betessläppardag, Wapnö Gård, 1 maj

och trädgårdsmässa, •HemWapnö Gård, 16–18 maj

egen marknad, •Bondens Halmstads slotts borggård,

•Laxmarschen, Halmstad, 23–25 maj

17 och 31 maj, 14 juni, 9 och 23 augusti, 6 och 20 september, 4 oktober och 14 december

i Halland, •Konstrunda 29 maj­1 juni långgolf, •Halmstad 15–19 juni

och kulturveckor, •KonstStrandgården i Villshärad, 27 juni–10 augusti Lundell på Solgården, •Ulf Tylösand, 9 juli

•Livräddardagen, Tylösand, 18 juli


notiser

På Scen sommaren 2014 Sommarkonserter på Solgården som du inte vill missa: Ulf Lundell 9 juli Nationalteatern 23 juli Sweet, Slade & Smokie 30 juli HOFFMAESTRO + Support 6 aug Läs mer på www.tylosand.se/event

2015

European Amateur Team Championship

Hosted by:

PENSIONAT HÄSTMÖLLAN - CHARMIGT MITT I CENTRUM I ett gathus från 1890 förenar vi personlig service med lyxen att få rå om sig själva i en smakfullt inredd vindsvåning. Här finns allt Ni behöver såsom fullt utrustat kök med färskt kaffe och te, strykjärn, tv, bäddade sängar och det lilla extra som ger känslan av hemtrevnad. Med citys utbud precis runt hörnet, gångavstånd till hamnen och Tylösands stränder bara 10 minuters bilfärd bort kan Pensionat Hästmöllan ge Er det bästa av Halmstad. Välkomna att kika in på vår hemsida: www.hastmollan.se

Halmstad Golfklubb värd för European Amateur Team Championship. Tävlingen arrangeras av European Golf Association och Svenska Golfförbundet svarar för genomförandet. Tillsammans med dessa vill vi återuppleva lite av den magi som infann sig 1985 när ett europeiskt mästerskap senast spelades på Halmstad Golfklubb. Då var några av golfens allra största stjärnor under 90-talet och 2000-talet på besök - Colin Montgomerie, Jose-Maria Olazabal och Jesper Parnevik. Många av dagens europeiska världsstjärnor har haft förmånen att representera sitt land vid denna tävling som spelas vartannat år. Från de senaste åren utmärker sig bland annat Matteo Manassero, Victor Dubisson, Chris Wood, Rory McIlroy, Jonas Blixt och Martin Kaymer. 16 nationer kommer att representeras vid tävlingen som spelas under en av de bästa veckorna i Halmstad. De 96 spelarna kommer säkert trivas alldeles utmärkt i Tylösand tillsammans med cirka 60 förbundskaptener, ledare och annan personal. Vi ska göra vårt för att välkomna och ta hand om dem på bästa sätt. Tävlingen spelas över 5 dagar med 2 dagars slagspelskval och 3 dagars matchspel. Måndag och tisdag innan mästerskapet kommer att vara inspelsdagar för spelarna. Mästerskapet är helt fritt från inträde och vi hoppas många besöker Halmstad Golfklubb under veckan för att se framtidens golfstjärnor i full aktion. Läs mer på www.hgk.se

World of Riccardo – Inte bara glass

Riccardo, Möllegård, Halmstad erbjuder nu också mat. Ni kan njuta av Antipasti, Focaccia, Sallader, Soppa m.m., Läs mer på www.riccardo.se

O´Learys kommer till stan

Under våren kommer O´Learys att öppna sportbar och restaurang på Storgatan 28-30 i Halmstad. Det kommer dessutom att finnas uteservering, bowling, game room och konferensrum. För mer info se www.olearys.se

Sunday Brunch på Hotel Tylösand Söndagslyx med havsutsikt och livemusik i Restaurang Tylöhus söndag den 23 mars. Njut av kalla och varma delikatesser, smoothies, färskpressade juicer, hembakat bröd och bakverk. Brunchen är uppdukad mellan kl 12 och 15. Läs mer på www.tylosand.se/brunch

WWW.MAGASIN.SE | MARS 2014

Ringenäs Golfklubb – Mer än bara golf. Visionen sen några år tillbaka är att skapa en mötesplats, ett ställe man vill spendera sin fritid på. Och Ringenäs är på god väg att nå dit. Förutom en bana med fantastisk utsikt har man jobbat vidare med att skapa en atmosfär där många trivs, inte bara golfare. Det härliga trädäcket är ett exempel på en härlig plats. Där kan man avnjuta mat och dryck i solen. Inte nog med att hotellet har varit mycket populärt, nu bygger man även konferensrum och bygger ut och designar om restaurangen. Så företagare som konfererar kan göra det på golfbanan med havsutsikt och god mat som stämningshöjare. Och skulle man inte vilja spela golf efter konferensen kan man from i år även spela paddletennis. Ringenäs tilltalar verkligen många. Allt från de små barnen, de som vill sola och bada på stranden, konfererande gäster och självklart paddletennis spelare och golfare. Och det märks att folk trivs på Ringenäs. Inte minst gäller detta klubbens juniorer. De är många, aktiva och framfångsrika. Ringenäs Golfklubb kan faktiskt stoltsera med både junior SM guld och junior EM guld förra året. Men det som ändå är mest påtagligt är glädjen hos juniorerna på klubben. Och kanske är det just det som givit klubben alla framgångarna. Läs mer på www.rigk.se

13


Fore

Foto: Martin Siljegård

Golf till 100 %, 50 % eller kanske inte alls? Res tillsammans hela familjen – här finns något kul och njutbart för alla!

Läs mer om golf i Halmstad på golfhuvudstaden.se

GOLF EXTRA ALLT - I SVERIGES GOLFHUVUDSTAD Golf i Halmstad är stort. Det är ingen slump att Halmstad blivit utsedd till Sveriges golfhuvudstad av golf­ branschen. Totalt finns 207 golfhål att bemästra – alla inom 15 min från stads­ kärnan! Varje år åker tiotusentals golfare hit för att antingen utmana sig själva på mästerskapsbana eller bara njuta av härliga golfrundor i varierande natur­ skön miljö. Men golf i Halmstad är större än tio golfanläggningar. Här bedrivs utveckling av golfsporten. På Högskolan i Halmstad pågår avancerad forskning kring golf och friskvård, och här bor och studerar några av framtidens golfelit

på unika Scandinavian School of Golf. Halmstad andas golf. Året runt. Halmstad Golfklubb är en av Sveriges äldsta och främsta golfanläggningar som har varit värd för flera internationella mästerskap. Närmast väntar Lag­EM för herrar sommaren 2015. Var beredd på en mästerlig upplevelse under din golfrunda här. Ett golfbesök i Halmstad gör sig dock bäst genom att upptäcka flera av stadens 18­hålsbanor. Stor variation av hög kvalitet och mycket golf på resan blir resultatet. För dig som vill bli en bättre golfare den här säsongen

får du inte missa Volkswagen Golfare­ inte alls är golfintresserade. Då är det na. Världsunik och utsedd till bra att veta att en resa till Halmstad Sveriges bästa tränings­ passar utmärkt. Här finns näm­ anläggning. Här kan ligen golf extra allt, förklarar Var uppdaterad du på egen hand eller Lina Siljegård projektledare vad som är på gång med hjälp av golfträ­ för Golfhuvudstaden. kring golfen i Halmstad. nare förbättra alla dina – Med extra allt menar Följ Golfhuvudstaden slag under de bästa av vi allt annat spännande på facebook. förutsättningar. Ett tips som finns att göra men som är att du startar resan med inte är golf. Låt de icke­golf­ en dag här innan du går dina intresserade i resesällskapet ägna kanske bästa 18, 36 eller 54 hål! sig åt andra roliga aktiviteter i Halmstad medan alla som vill spela golf spelar – Många golfare där ute har en golf. Eller gör en skön kombo. partner, barn, föräldrar eller vänner som


Westcoast Cheer Athletes www.wca.nu

Westcoast Cheer Athletes startades upp under sommaren 2013. Föreningen består av 60 deltagare och växer allt snabbare. Cheerleading består av dans, gymnastik, ramsa, stunt och hopp och blir större i Sverige för varenda år som går. För mer info se www.wca.nu

NATUREN BÖRJAR HÄR!

200m2 butik för dig som älskar friluftsliv Boka vårens kajakkurs/aktivitet nu! aktuella datum på go-nature.se

Grattis till Bullets som kom 2:a på DM i Malmö den 8 mars! Revolvers kom på 5:e plats!

035-212127

Flygaregatan 25 Halmstad

sprintermästaren 3, 5 juli 10 april lunchtrav 12.20 – 21 april – Annandag påsk - V64 första start kl 13.35 28 april lunchtrav 12.20 – 5 maj – V64 – Breeders Crown första start kl 18.20, 12 maj lunchtrav 12.20, 19 maj V5, 2 juni V5, 9 juni V64 första start 18.20, 16 juni V5 23 juni – V64 – Uttagningslopp StoSprintern - första start 18.20 www.halmstadtravet.com 3 juli - SprinterMästaren, 5 juli - V75 Första start 12.45 WWW.MAGASIN.SE | MARS 2014

15


TITANIC

– ett öde som fascinerar hela världen 102 år har gått sedan Titanic sjönk. Fartygskatastrofen med 1 495 omkomna människor tillhör den moderna världshistoriens mest uppmärksammade och mytomspunna händelser. Bland passagerarna fanns sex hallänningar varav en överlevde. – Han hette Severin Svensson, kom från Knäred och var bara 14 år när han ensam emigrerade för att träffa sin pappa och två systrar i Amerika, berättar Claes-Göran Wetterholm, folklivsforskare och Titanic-expert. DEN DRAMATISKA FÖRLISNINGEN i Atlanten den 14 april 1912 orsakade tragedi, förödelse och tusentals människoöden. Under våren och sommaren presenteras en unik vandringsutställning om Titanic i Halmstad Arena. Utställningen leds av en audioguide och består av flera delar, 1) originalföremål från fartyget och passagerares ägodelar samt bilder, 2) 3D-återgivningar av fartyget, från tredje till första klass, 3) namnlistan på passagerna.

nic. Hela tiden har det poppat upp nya levnadsskildringar och människoöden. Jag har fått ett fantastiskt kontaktnät och träffat överlevande och omkomnas anhöriga. Som fartygshistoriker är Titanic en historia som berör mig något alldeles extra. Av alla myter, vilken är den mest spridda lögnen om Titanic? – Påståendet om att kvinnor och barn räddades i första hand. Faktum är att hela räddningsorganisationen kollapsade tämligen omgående, det var ju ”världens mest osänkbara skepp”. Bland de 712 som överlevde var det nästan exakt lika många män som kvinnor. Vad tycker du om filmen om Titanic (1997)?

Claes-Göran Wetterholm, 62, från Stockholm, är etnolog och fartygshistoriker och en av de ledande auktoriteterna i världen på Titanic. Han har skrivit en rad böcker i ämnet, gjort radio och tv-program och hållit föredrag i över 30 år. Claes-Göran har forskat professionellt om Titanic sedan 1986. Vad är det som gör oss så fascinerade av Titanic och dess undergång? – Det finns en dramatik och en dragningskraft i hela händelsen, både före, under och efter den misslyckade jungfruresan mot New York. Fartygets storslagenhet imponerade men haveriet var ett fiasko där det inte ens fanns tillräckligt med livbåtar åt alla passagerare. Man kan åka var som helst på jorden och be ett barn nämna en båt, så säger de Titanic. En annan aspekt är att Titanic blev kommersiell från dag ett, som även tsunamin och elfte september blev. Vad är det som fått dig så fängslad av just Titanic? – Ja, det är en lång historia, faktiskt över 50 år. Mitt intresse väcktes efter en BBC-dokumentär jag såg 1960 och sedan dess har jag forskat i och kring Tita 16

– Den är tekniskt välgjord. Jag har träffat regissören James Cameron och framförde väl en och annan synpunkt, men filmen har ju blivit en succé – tidernas näst mest sedda – och det bekräftar ju att intresset för Titanic är stort i hela världen. Varför ska man se utställningen i Halmstad Arena? – Dels för att den är delvis ny i sitt utförande, bland annat med nya montrar, dels för att storyn om Titanic är unik, gripande och skildrar både fartyget och människoödena. Trots allt var det ju en hel del som överlevde och deras berättelser ligger till grund för sanningen om vad som verkligen hände på fartyget den där ödesdigra natten för 102 år sedan. Till sist: Hur gick det för Severin Svensson från Knäred? – Han var den ende av de sex från Halland som befann sig på Titanic och överlevde. Severin var bara 14 år, från Knäred, och skulle resa till sin pappa och två systrar som redan befann sig i Amerika. Han kom från ett fattigt hem och kunde ingen engelska. Kvar i Knäred stannade hans sjuka mor och ett par bröder. Via Malmö, Köpenhamn och Esbjerg tog han sig till Southampton där han mönstrade på Titanic.

– Alla trodde att även Severin hade omkommit vid förlisningen, men han klarade sig. På något sätt lyckades han komma i kontakt med sin farbror, ”Skräddar-Isak” Svensson som bodde i New York och som visste var hans pappa befann sig. Till slut återförenades han med sin pappa i Los Angeles och fick anställning som varvarbetare. Severin återvände en gång, helt oaviserad till sin hembygd i södra Halland och skrämde väl mer eller mindre slag på sina anhöriga, som trodde att han omkommit till havs. – Severin Svensson lever inte längre, dog vid 83 års ålder, men jag har träffat hans änka och deras dotter Joy, som bor i USA och som tagit upp kontakten med sina släktingar i Sverige, säger Claes-Göran Wetterholm. •••

Sex halländska passagerare på Titanic John Viktor Bengtsson, 26 år, Kråkudden, Fridhemsberg Nils Hilding Jönsson, 27 år, Tågarp, Vinberg August Sigfrid Carlsson, 28 år, Dagsås, Tvååker Carl Robert Carlsson, 24 år, Lassagård, Vessigebro Karl Johan Salander, 24 år, Tjärby Johan Severin Svensson, Knäred, levde 1898 till 1981 ••• Titanic var en oceanångare byggd för atlantrutten Southampton – New York. Fartyget var tillsammans med systerfartyget Olympic världens största passagerarfartyg. Den 14 april 1912 gick Titanics jungfruresa mot New York. Strax före midnatt kolliderade hon med ett isberg och sjönk efter 2 timmar och 40 minuter. Nära 1 500 av de 2 224 ombordvarande omkom. Fartyget hade endast livbåtar för 1 178 personer. Många av passagerarna var emigrerande svenskar. 1985 hittade vraket på närmare 4 000 meters djup sydost om New Foundland. Vandringsutställningen om Titanic – the Exhibition visas på Halmstad Arena 15 april – 31 augusti.

WWW.MAGASIN.SE | MARS 2014


VEM FÅR FIBER FÖRST? HAVERDAL ELLER FRÖSAKULL 1000 Den 25 april vet vi! Mbps

Skicka in ditt avtal! Berörda fastighetsägare i Haverdal och Frösakull har fått ett avtal hemskickat som ska returneras till Halmstads stadsnät. Vi tar även emot avtal från Furet, Gamletull, Stenhuggeriet, Sandhamn/Görvik och delar av Mickedala. Läs mer om övriga områden på: www.halmstadsstadsnat.se

Halmia loppis IS P P O L S A I M L A Skyttevägen 41H Skyttevägen 41 Telefon 035-127596 Hämtning 0738-127599

Tel. butik: 035-12 75 96 Tel. hämtning: 0738 - 12 75 99 dt b il

E6

Skyttevägen

Wr an

ge

lsv

äg

en Rejmes bil

Sannarpsskolan

Räddningstjänsten

Öppettider – 14.00 0 .0 0 1 r a g a d r Lö 8.00 0 – 1ÖPPET Onsdagar 14.0 Onsdagar : Lördagar:

WWW.MAGASIN.SE | MARS 2014

IAS LM HA PPIS LO

17.00-20.00 10.00-14.00

Statoil Växjövägen

layout distance grafisk produktion - foto roger bengtsson

Idrottssällskapet Halmia riktar ett stort tack till alla som skänker prylar till loppmarknaden. Överskottet tillfaller föreningen och ungdomsverksamheten.

Bilprovningen

Ben

Våren 2010 öppnade vi i nya lokaler på Skyttevägen 41 på Sannarps industriområde. Hjärtligt välkomna till oss för att fynda! Vi tar emot mängder av varor och håller ett intressant, attraktivt och ständigt skiftande sortiment.

17


LAX & ÖRING högvilt i åar och hav

Miljontals svenskar ägnar sig åt sportfiske – ändå är fisket styvmoderligt behandlat jämfört med exempelvis golfen. Halmstads kommun kan bjuda på det mesta i fiskeväg i laxlänet Halland. Som extra bonus har det i havet börjat dyka upp rara om än inte fula fiskar. Eller vad sägs om multe, havsabborre, bonito och varför inte svärdfisk på sikt? DET KLASSISKA FISKET I HALMSTAD längs kusten, i vattendragen Nissan och Fylleån och i inlandets sjöar handlar förstås om välkända svenska fiskslag. På våren, sommaren och hösten är det lax och havsöring som gäller vid kusten och i åarna. Det är högvilt för finsmakarna men för den skull ska man inte glömma insjöarnas bestånd av gädda, abborre och vitfisk av olika slag. Man skulle lätt kunna tro att den som gör kombinerade googlesökningar för Halmstad letar efter meningar som ”bad och Tylösand”, ”Gessle och Gyllene tider” eller ”camping och fritid”. Så är det inte riktigt – ”fiske och Halmstad” tillhör de högst noterade sökningarna. Det säger något om intresset bland folk i allmänhet. Från sportfiskehåll räknar man med att det finns närmare två miljoner svenskar som någon gång under ett år hanterar kastspö eller flugspö. Kanske landets käraste fritidssysselsättning. En man med gedigen kunskap om sportfiskets möjligheter är Hans Schibli, till yrket tjänsteman på länsstyrelsen men med sportfiske som stort fritidsintresse. – Halmstad har verkligen ett otroligt utgångsläge med de flesta vattenmiljöer. Lax och havsöringfisket är nog det som gjort kommunen mest känd sedan havsfisket efter torsk tynat bort. Men den finns fortfarande goda möjligheter att fiska horngädda och makrill på sommaren för turisterna, säger Schibli och tillägger: – Hela den långa kuststräckan från gränsen mot Falkenberg i norr till Laholm i söder erbjuder också fantastiska möjligheter för särskilt havsöringfiske. Själv har jag två favoritplatser, ”uddspetsarna” söder om Fylleån. Det är också spännande att genomsnittsvikterna för öring har ökat beroende på olika regleringar av fisket. Själv fick jag en på 4,5 kilo förra säsongen och det var mycket ovanligt för tio år sedan. Men längs kusten finns nästan obegränsade möjligheter och siktar man inte på just lax så behöver man inte heller bry sig om att köpa fiskekort i någon å. Fisket i havet är ju fritt. I Halmstad finns tyvärr inte turbåtar som går ut på havet med fiskare. Det kan däremot grannkommunerna norrut erbjuda. Men kustfisket räcker länge och väl. Här finns också möjligheter att fiska plattfisk med bottenmete och när makrillen, som är en stabil art, går till kan det riktigt hett. I insjöarna är det mer välordnat genom fiskevårdsområdena. Där får man inrikta sig på traditionellt abborr- och gäddfiske, men även gös i några sjöar såvida man inte är ute efter riktat fiske på vitfisk. Båt finns ofta att hyra i samband med att man köper fiskekort. Länkarna nedan kan ge ledtrådar till trevliga vatten där man kan meta abborre under njutningsfullt, meditativt och spännande fiske eller jaga gädda med wobbler. För råd om fiskeplatser och redskap är det sporfiskehandeln som gäller. Wittlocks i Halmstad är något av en knutpunkt för de intresserade.

mest känt. Men man bör för den skull inte glömmas de fina insjöarna, säger Mats Jönsson på Wittlocks. Men nu åter till resonemangen om de sydliga fiskslagen. Att de i allt högre utsträckning kan etablera sig här vid västkusten har delvis med klimatförändringarna att göra. De här fiskarna finns i Engelska kanalen och söderut men tycks ha börjat trivas i våra vatten allt mer. Multen anses ha gynnats av det varmare havsvattnet utanför Ringhals kärnkraftverk som släpper ut kylvatten vilket vintertid bidrar till uppvärmning. Multen är en spännande och stridbar fisk. 2012 gjorde sportfiskare i Halland överraskande fångster av bonito, en stridbar strimmig fisk i makrillsläktet – mycket uppskattad av sportfiskare. I mitten på 1990-talet under några varma somrar fick nätfiskare plötsligt fångster av svärdfisk på vikter runt hundra kilo. Där skulle gamle Hemingway ha trivts. Andra arter som numera kan hittas vid Hallandskusten är ansjovis och sardiner. Ännu en spännande art är taggmakrill och S:t Persfisk som är utmärkt matfisk. Men, och det är ett mycket stort men, den gamla hederliga och fina torsken är nästan ute ur leken. Förr kunde man ställa sig vid piren i Halmstads hamn eller på vissa ställen längs kusten, exempelvis vid Tyludden, med sitt kastspö och dra torsk. Nu är det något av en lyckträff att få upp den fina, vitköttiga matfisken. – Får man en torsk borde man kanske släppa tillbaka den, är Hans Schiblis lakoniska kommentar. Låt oss hoppas den kommer starkt tillbaka. Torsken ligger svensken varmt om hjärtat. TEXT: ANDERS AILI • FOTO JOHN GUSTAVSSON

TIPS TILL LÄNKAR PÅ INTERNET Föreningen Nissans vänner med hemsidan www.nissansvanner.se kan vara en bra hemsida att besöka. Motsvarande sidor finns också för Lagan och Ätran – det är bara att googla. På www.halmstad.se hittar man allmän och kanske nyttig information, liksom på www.lansstyrelsen.se/ halland. Fiskevårdsområdena har ibland egna hemsidor, man hittar lätt till dem via www.sportfiskeguide.se där man sedan klickar vidare: fiskevårdsområden och halland. Besök även www.fiska.se och gå vidare till fiskevatten och därefter vidare till länet. Även på sportfiskespecialisten i Halmstad, Wittlocks, hemsida www.wittlocks.se finns länkar att kika på. Vinnalts sportfiske, www.vinnaltevent.se, bjuder på ett intressant put-and-take fiske, även för grupper.

– Vi har en stor bredd i Halmstads kommun, även om det är kustfisket som är 18

WWW.MAGASIN.SE | MARS 2014


WWW.MAGASIN.SE | MARS 2014

19


Ute

Uteliv gör gott för kropp och själ! Stillhet kan varvas med ”action”, ackompanjerat av vågskvalp, fågelsång eller skogens sus.

Lax, öring, abborre eller gädda och i vissa vatten även inplanterad regnbåge. Med fiske­ kort på fickan har du tillgång till 14 utmärkta fiskevatten i kommunen. I Nissan fiskar du från Nissans mynning upp till södra Oskarström och i Fylleån från mynningen till Brogårds träd­ gårdsstad. En mil öster om Halmstad finner du Torvsjön och Toftasjön. Sjöarna ligger vackert i friluftsområdet Skedala skog. Här finns fina vandringsleder med grillplatser. Andra bra fiskesjöar är Stora skärsjön, Ullasjöarna och Yasjön. Fler naturupplevelser på destinationhalmstad.se

Foto: Patrik Leonardsson

Foto: Niclas Holst

Foto: Patrik Leonardsson

Vackra fiskevatten

Visste du att det finns hela 46 natur­ reservat i Halmstads omgivningar! Ta med vandringskängorna och upplev den fantastiska naturen på någon av de många vandringslederna och promenad­ stigarna. Hallandsleden går genom skogar och öppna landskap. Prins Bertils stig börjar vid Halmstads slott och följer kusten till Möllegård. I Haverdals­ reservatet kan du besöka Sveriges högsta sanddyn och vid Danska Fall imponeras du av vattnets kraftfullhet.

Fartfylld vår i vattnet Våg-, kite- eller vindsurfing. Halmstad har några av landets bästa platser för dig som gillar att glida fram på bräda. Varför inte gå i surfskola i sommar? Det perfekta sättet att komma nära naturen. Långgrunda stränder och skyddade vikar ger fantastiska möjlig­ heter att lära dig vattensporter på ett bra sätt. Stand up paddling är en relativt ny sport i Sverige. Utövaren garanteras motion och upplevelser. Hyr en kanot eller kajak och utforska stilla sjöar och strömmande åar.

Foto: Patrik Leonardsson

Ströva i naturen

Äventyr i stillhet Pumpa däcken och ge dig av på en cykeltur! Den gamla banvallen mellan Halmstad och Simlångsdalen är numera cykelväg. Cykelspåret är en led genom skogarnas och sjöarnas Halland. Hylteslingan går genom Hallands ”vildmark” medan Ginstleden följer hela Hallands kuststräcka. För dig som kör heldämpat bjuder Skedala­ skog och Nyårsåsen på härligt kuperade stigar. Cykelkarta finns på turistbyrån.


CAMPING i HALMSTAD www.campinghalmstad.se

GULLBRANNAGÅRDEN

HAGÖNS CAMPING

****

- CAMPING MED HÖG STANDARD, NÄRA HAVET PERFEKT FÖR FAMILJER sandstrand, lekparker, badtunnor, hoppkudde, studsmattor, butik, minigolf, restaurang mm SOMMARPROGRAM med midsommarfirande, gospelvecka, sportvecka, gullbrannafestivalen, barnkördagar, golfdagar mm Tel: 035-421 80 www.gullbrannagarden.se

Med det salta och friska västerhavet som närmsta granne hälsar vi dig välkommen till Hagöns familjecamping. Den fantastiska sandstranden och Halmstad city på cykelavstånd gör att många återkommer år efter år. Efter många dagars sol och bad blir en dagsutflykt till Ullared eller Liseberg ett trevligt avbrott, eller kanske blir det Danmark?  – valet är ditt! Titta gärna in på vår hemsida - Välkommen! HAGÖNS CAMPING Tel: 035-12 53 63 HALMSTAD Adress: Östra stranden, Halmstad ≈≈ www.hagonscamping.se

BO 3 NÄTTER BETALA FÖR 2

HAVERDALS CAMPING

Välkomna till Haverdal och vår mysiga anläggning. Här kopplar Ni av i en härlig miljö medan barnen leker o träffar kompisar på vår roliga lekplats eller deltar i barnklubben Trollungars aktiviteter. Ta en härlig promenad på 10 min och Ni har Haverdals strands härliga sand mellan tårna. Hyr cykel och utforska vår vackra natur, njut av solnedgången i Steninge eller en god fika i Kvarnen. Tel. 035-523 10 Adress: Haverdalsvägen 62, 305 71 Haverdal www.qhh.se

VILSHÄRADS CAMPING

I Halmstad finns mycket att göra, uppleva och se. Här trivs barnfamiljen och många väljer att bo på camping. Välkommen till Halmstad och den svenska västkusten!

Gäller campingtomt med el 1 april - 29 juni och 11 augusti - 30 september (dock ej 19–22 juni) 2014. Anmäl dig på: www.halland.se/campingerbjudande

***

Mysig lugn familjecamping nära havet med barnvänlig sandstrand och vackert naturreservat. Fräsch servicebyggnad, stora duschar m. dörrar-allt i kakel och klinkers. Trådlöst bredband, butik, grill, pizzeria och glass. För mer info.www.vilsharadscamping.se. Välkomna önskar Ulla och Jan med personal. Tel. 035-531 15 Adress: 310 41 Gullbrandstorp www.vilsharadscamping.se

Vilshärads Camping

WWW.MAGASIN.SE | MARS 2014

21


100 år av blå himmel Halmstads BK firar 100 år varav hälften av tiden tillbringats i högsta serien. Jubileumsboken om den fyrfaldiga mästarklubben håller också högsta klass och skildrar föreningens triumfer och bakslag, fotbollens glädje och vedermödor. ”Himlen är blå tack vare HBK” är en klassisk slogan. Bokens 248 sidor är en välskriven och osminkad sammanfattning av ett innehållsrikt sekel bestående av både himmel och helvete – mest himmel! Blå himmel! HALMSTADS BOLLKLUBB upplever ett fullspäckat jubileumsår. Lagom till 100-årsdagen – föreningen bildades den 6 mars 1914 – presenterades boken om den blåa klubben som kan stoltsera med lika många medaljer som man är spelare i ett fotbollslag (11), inklusive cupguldet 1995. – Det har varit ett omfattande men också mycket intressant arbete att summera och sätta föreningens mångåriga och framgångsrika historia på pränt, tycker Gert-Åke Kegg, 52, copywriter/reklamskribent och huvudredaktör för jubileumsboken. Författaren har för övrigt själv ett förflutet som ungdomsspelare i HBK och hans pappa, Gunnar Johansson, var högerhalv i HBK:s legendariska ”55:or” som för snart 60 år sedan spelade hem Stora silvret till Halmstad. Sammanlagt har Bollklubben erövrat tio allsvenska medaljer med SM-gulden 1976, 1979, 1997 och 2000 som grädden på moset. Bara åtta klubbar har fler mästartitlar i svensk fotboll och genom åren har en rad storspelare passerat revy, som Östen Ståhl, Sylve Bengtsson, Lennart Ljung, Sigge Johansson, Hasse Selander, ”Svängsta” Larsson, Mats Jingblad, Stefan Selakovic, ”Lie” Larsson, Fredrik Ljungberg, ”Turbo” Svensson, Micke Nilsson, Håkan Svensson, Rutger Backe och Åke Hallström, för att nu nämna några. HBK:s guldtränare, Roy Hodgson och Tom Prahl, ägnas var sitt kapitel i jubileumsboken. Övriga personporträtt ägnas åt ikonen och mittfältsstjärnan Fredrik Ljungberg, som tog sig hela vägen från HBK:s fotbollsskola till A-laget och de stora världsarenorna, samt två före detta ordföranden, Bengt Winge och Stig Nilsson, legendariska var och en på sitt vis. – Boken kommer att överraska läsaren, hoppas Gert-Åke Kegg. Den går igenom klubbens historia i kronologisk ordning, decennium för decennium och parallellt med fotbollens ges också en tidslinje bestående av allmänna händelser som sätter in epokerna i ett större perspektiv. Till exempel att laget under början av 40-talet hade väldigt hög omsättning på spelarsidan eftersom det pågående andra världskriget gjorde att många blev inkallade till det militä 22

ra. – Visste du förresten att HBK kvalade till Allsvenskan redan 1926, bara tolv år efter bildandet, men förlorade i kvalet med 1-2 i matcher mot Elfsborg? Gert-Åke Kegg har gjort god research och forskat i HBK:s historia. Mikael Kaller, sportchef, Matz Ljungkvist, evenemangsansvarig, samt Robert Kirtley och Mats Svensson på reklambyrån HSTD Halmstad har också bidragit till ett fullspäckat och väl disponerat innehåll med artiklar, bilder och begränsad statistik. – De riktiga kalenderbitarna kommer att hitta mer statistik på HBK:s välmatade hemsida där det finns fullödig statistik från år 1 och framåt. Där kommer under året att presenteras en rad artiklar och annat läsvärt kring jubileet, säger Gert-Åke. Bland många roliga anekdoter nämns bland annat en från 1916 då spelarna i laget efter en bortamatch med försenad avspark mot Ängelholm, inte hade möjlighet att ordna hemtransport. Nöden har ingen lag och HBK:s manskap tog in på hotell men budgeten tillät bara att man hyrde ett fåtal enkelrum vilket betydde att man fick sova tre personer i varje bädd. För att inte ramla ur sängarna spände man fast sig med livremmar. Matchen spelades för övrigt på ett grusbelagt torg mitt i Ängelholm. 100-årsboken är en av de aktiviteter som planlagts av klubbens styrelse och jubileumskommitté. – Beslutet att ge ut en bok är ett sätt för oss att manifestera den stora händelsen och att samtidigt dokumentera verksamheten och dess historiska vingslag för framtiden. Trots alla nya medier tycker vi att det känns angeläget att sammanfatta de första 100 åren i bokform. Speciellt med tanke på att vi är en förening där en hel del av medlemmarna är medelålders och äldre, säger Göran Johansson, ordförande i Halmstads BK. HBK:s jubileumsbok kostar 250 kr och har tryckts i 1 500 exemplar. WWW.MAGASIN.SE | MARS 2014


WWW.MAGASIN.SE | MARS 2014

23


Visfesten i Steninge 24–26 juli I ett tält vid Steningegården cirka 2 mil norr om Halmstad anordnas under tre kvällar i juli en visfest i Steninge. Varje kväll kan du njuta av sex stycken uppträden.

Festival Underhållning på Göstas Café och restaurang i Steninge. Foto: Patrik Leonardsson

Halmstads vår- och sommarfestivaler går i kulturens tecken, njut av opera, folkfest, gatuteater, blomsterprakt, visor och livemusik.

Information om fler festivaler på destinationhalmstad.se

Tulpanfestival 3 maj

Foto: Thor Brödreskift

Årligen hålls en tulpanfestival i Sverige och 2014 är det Halmstads tur. Publik dag med guidade turer den 3 maj. Karta för att uppleva blomsterprakten på egen hand finns på Halmstad Turist­ byrå mitten av april till mitten av maj.

Halmstadgillet 24 maj

Halmstad Opera & Vocal Festival 17–19 juli

Musikfestival med kristna förtecken på Gullbrannagården. Festivalen innehåll över 40 konserter med internationella

F oto

30 juli–2 augusti En internationell gat­ uteaterfestival, med artister från hela Europa, samt i år även från Argentina och Australien. Artisterna uppträder på gator, torg, bakgårdar, Nissan och där du minst anar. Njut av varité i parken, artister på bussar, före­ ställning i hamnen med mera. Teater, jonglering, magi, musik, commedia i en härlig blandning.

:M

h a nss o n

Gullbrannafestivalen 3–6 juli

Internationella Gatuteaterfestivalen

s Jo

Sedan tre decennier är det alltid fyrverkerifestival i Halmstad sista helgen i augusti. Lokala och tillresta orkestrar uppträder på olika ställen i stan. På lördags­ kvällen samlas alla för en gemensam konsert i Norre katts park. Som final spelas Händels fyrverkerimusik, samtidigt som ett färgsprakande fyrverkeri i takt till musiken smyckar himlavalvet. En mäktig upplevelse!

Halmstad får en kick av ungdomlig kultur i sommar då riksfestivalen UKM, Ung kultur möts, arrangeras med cirka 250 unga deltagare från hela landet. På scen såväl som ute i stadsmiljön kommer kreativa personer i åldrarna 13­20 år att visa upp sina uttryck. UKM innefattar magi, musik, dans, poesi, konst och andra konstformer, men är samtidigt ett forum för de som annars har svårt att nå ut. Temat för riksfestivalen är maskerad.

Temat för ljudkonstfestivalen är bin som är nödvändiga för oss alla. Genom pollinering förser bina oss med en tredje­ del av vår mat. Något som nu hotas genom massdöd av bin. För att belysa detta problem har Harp Art Lab bjudit in internationella konstnärer att till­ sammans med halländska musiker och biodlare förvandla Harplinge väderkvarn till en bikupa fylld med konserter och ljudkonst. Utställningen pågår även efter festivalen och är öppen 4 juli–17 augusti.

ti a

Fyrverkerifestival 27–30 augusti

UKM – ungkulturfestival 14–17 juni

BZZZ – Internationell ljudkonstfestival 2014 4–6 juli

at

Foto: Patrik Leonardsson

En tre dagars festival med den mänskliga röstens fantastiska möjligheter i cent­ rum. Klassiska röster och vokala experiment samspelar i ett konstnärligt program utöver det vanliga, med allt från bländande solister till barnopera och filmvisning. Nutid möter dåtid när samtida konstmusik och sentida verk varvas med klassisk kammaropera och konserter med några av de mest intressanta vokalartisterna och grupperna i Sverige och Norden just nu.

Marknad, musik, loppis, konst­ visningar, överraskningar med mera i Halmstad centrum.

och svenska artister, fem scener, dans, seminarier, turneringar, utställningar, havsbad, gemenskap, god mat med mera.


Spela golf & konferera vid havet! Ringenäs Golf & Konferenshotell, ligger strax norr om Tylösand. Hotellet är beläget på golfbanan som har 27 vackra golfhål. Alla våra 24 rum har balkong eller terrass med utsikt över havet. Vår största konferenslokal rymmer upp till 50 personer. Vi har boendet med det lilla extra, närheten till naturen & havet bjuder vi på.

www.rigk.se


Intressanta ögonblick i Lucie Rääf´s liv Intresset för konst väcktes tidigt hos Lucie Rääf. Redan i åttaårsåldern gick hon sin första kurs i oljemålning. Den vägen i livet har hon sedan följt, även om hon under en period var verksam som grafisk formgivare efter studier i Stockholm. – VI HAR MÅNGA KONSTNÄRER I SLÄKTEN och kanske var det inte så märkligt att jag tidigt blev influerad av det, berättar Lucie när vi träffas i hennes kombinerade ateljé och bostad på Slottsmöllan i Halmstad.

Mycket inspiration och stöd fick hon också av sin lärare på Gerlesborgsskolan, Arne Isacsson – ”en fantastisk lärare”. Där hade hon även en kvinnlig konstnärsmentor vid namn Inger Wallertz.

Ateljén är generöst tilltagen med stora ljusinsläpp. Ytorna behövs eftersom hon ofta arbetar med stora verk och alltid målar med dukarna liggande.

– Jag ville nå vidare från akvarellmåleriet till att måla med akrylfärger och där fick jag goda råd och hjälp på vägen. Men det tog flera år innan jag nådde fram till den teknik som jag fortfarande har. Jag målar tunna lager av utspädd färg och det påminner en hel del om akvarell. På vissa tavlor kan jag ha uppåt 30 lager färg, berättar hon och visar en stor duk på väggen föreställande en kvinna vars bål och lemmar upplöses i töcknigt vitt men där ögonen starkt och känslofullt iakttagande framträder.

Som 17-åring fick hon en rejäl knuff i karriären. Då valdes hennes verk ut till vårsalongen på länsmuseet i Halmstad och hon blev den yngsta konstnär som medverkat i den välkända utställningen. I juryn satt vid tidpunkten ingen mindre än Halmstadgruppens Axel Olson. – Det kändes förstås mycket hedrande och roligt att bli utvald och den upplevelsen ledde mig vidare på banan. Genom uppmuntran från konstnärer i sin omgivning började hon sin konstnärliga utbildning på Billedskolan i Köpenhamn. Senare kompletterade hon också med konstvetenskap vid Lunds universitet. Den grafiska utbildningen fick hon på RMI-Berghs i Stockholm men hon har även utbildat sig på Gerlesborgsskolan i Bohuslän. – Det var efter perioden som grafisk formgivare som jag valde att satsa helhjärtat på konsten. Jag hade mycket gott stöd av skulptören Peter Mandl. Vi ställde bland annat ut på Stockholm Artfair, och vann pris för bästa utställning på mässan. 26

– Den tog mig två, tre månader att göra färdig och den behåller jag bland annat för att gå vidare från motivet. Det är ofta så jag gör, berättar hon. Lucie Rääf har också varit aktiv med att förbättra konstnärernas situation och möjligheter att träffa människor och nå ut med sin konst. För cirka 20 år sedan var hon en av initiativtagarna till att bilda föreningen Konstliv i Halland som varje år sedan dess under Kristi Himmelfärdshelgen anordnar konstrundor från Kungsbacka i norr till Laholm i söder. Konstliv har idag 350 medlemmar. Tiotusentals besökare räknas årligen in i ateljéerna runt om i Halland. Sedan 2010 har Lucie Rääf haft eget galleri på Hornsgatan i Stockholm. Det är en omgivning med kulturell prägel – här finns det 15 andra gallerier och konsthantverkare – som på helgerna utgör ett populärt besöksstråk. WWW.MAGASIN.SE | MARS 2014


Målningen av kvinnan vars konturer flyter ut i ett dimmigt töcken är en av konstnärens egna favoriter. Den kommer att finnas kvar på ateljéväggen länge eftersom hon använder den som inspiration för nya tavlor.

Galleri Rääf är ett av få gallerier i Stockholm som drivs av konstnären själv. Var tredje vecka byts utställningen. Ofta är det olika teman, så som porträtt och naturscenerier från havet. I samband med vernissage längs konststråket kan det komma ett par hundra besökare till mitt galleri, berättar hon. Nästa gång man kan se Lucie s konst är under Kristi Himmelfärdshelgen då man kan besöka hennes ateljé på Slottsmöllan och se de senaste verken. Innan den populära konstvandringen som firar 20 års jubileum ska Lucie till London på en konstmässa och skapa kontakter med engelska gallerier.

STAFETTPENSELN GÅR VIDARE

Lucie Rääf skickar nu stafettpenseln vidare till en annan konstnär. Lucie vill att en annan Halmstadkonstnär, Peter Mandl, ska ta över i nästa nummer. WWW.MAGASIN.SE | MARS 2014

Se mer om Lucie och hennes tavlor på www.galleri-raaf.se 27


Konst & konsert

Halmstad har en konstskatt i Halmstadgruppens konstsamlingar, namnkunniga verk i det offentliga rummet och flera museer och gallerier. På kvällen njuter du av sommarkänslan på en av Halmstads utomhuskonserter.

Detalj ur: Agnes Cleve, självporträtt (1910-tal).

Nationalteaterns Rockorkester & Rickfors, 23/7 Ronander och Hylander Nöjet Konsert  presenterar   med band Pressmeddelande:  onsdag  den  6  november   Solgården, Tylösand

SWEET, SLADE  &  SMOKIE  TILL  SVERIGE  SOMMAREN  2014!    

AGNES CLEVE PÅ MJELLBY KONSTMUSEUM Den 10 maj till 7 september presenterar Mjellby Konstmuseum Agnes Cleve (1876–1951). Agnes Cleve hörde till en av de allra första svenska moder­ nisterna. Hon var en viktig aktör i det dåtida svenska konstlivet och var med sina internationella konst­ närsvänner en länk till Europas konstscen. – I utställningen berättar vi historien om ett rikt och spännande konstnärskap. Agnes Cleve lever i och skildrar en intressant brytningstid då hela vårt

moderna samhälle formas, säger Karolina Peterson, museichef. Utställningen ger en PASSA PÅ! omfattande bild av Cleves konstnärskap Besök Halmstad Arenas utställning Titanic – the exhibition, och placerar henne som speglar människoöden åter i fokus i svensk under samma tid som Agnes konsthistoria. var ung. Öppen 15 april– 31 augusti.

Sweet och  Slade,  de  legendariska  glam-­‐ikonerna,  och  Smokie,  balladmästarna,  på  samma  scen,  samma ’Classic  British  Rock-­‐experience’  i  den  svenska  sommarkvällen!    

30/7

Sweet, Slade & Smokie

Sommaren 2013  spelade  dessa  tre  legendariska  band  tillsammans  för  första  gången  i  Sverige  -­‐  två  kväl Solgården, Tylösand Malmö  Folkets  Park,  med  helt  utsålt  på  båda  ställena.  De  gjorde  tveklöst  skäl  för  epitetet  ”folkligt,  fest

Med anledning  av  den  succén  har  både  artister  och  publik  bombarderat  oss  som  arrangörer  med  önsk klart  -­‐  sommaren  2014  spelar  Sweet,  Slade  och  Smokie  här:   30  juli  –  Halmstad,  Solgården,  Tylösand   31  juli  –  Borgholm,  Slottsruinen   1  aug  –  Ystad,  Öja  Slottsruin   2  aug  –  Grebbestad,  Tanumstrand  

AFRIKA I FOKUS PÅ HALLANDS KONSTMUSEUM – Nyhetsrapporteringen har länge dominerat bilden av Afrika säger Anna Holmström, utställnings­ ansvarig på Hallands Konstmuseum. I sommar visas här två utställningar som på olika sätt bjuder på en annan bild av den aktuella kontinenten. I The Other Camera visar inhemska fotografer det sydafrikanska samhället och den vardag de svarta och färgade upplevt i sitt hemland från 1950­ta­ let fram till idag. Starka porträtt visar människors glädje, stolthet och fattigdom. The Other Camera är

producerad vid Universitetet i Kapstaden. Som första museum i Sverige visar Hallands Konstmuseum utställningen den 14 juni–12 oktober. Samma dag öppnar också Jens Assurs utställning Africa is a Great Country. Genom sina fotografiska verk skildrar han det urbana Afrika med utveckling och tillväxt. Utställningen visas 14 juni– 28 septem­ ber.

(Med reservation  för  eventuella  ändringar)  

SWEET

Med låtar  som  Ballroom  Blitz,  Poppa  Joe  m  fl  tog  Sweet  världen  med  storm  och  än  idag  är  det  sällan  en någon  Sweetklassiker  har  spelats.   SLADE  

Slade följde  i  samma  70-­‐talsvåg  av  glamrock.  Med  hits  som  Cum  On  Feel  The  Noize  m  fl  och  senare  t  e spår  i  folksjälen.   SMOKIE  

I samma  veva  slog  också  balladmästarna  Smokie  igenom  med  Living  Next  Door  To  Alice,  Lay  Back  In  Th de  övriga  så  turnérar  de  alltjämt  ständigt.   Biljetterna  släpps  den  6  november   2013.   Hoffmaestro

6/8

NÖJET KONSERT  

Solgården, Tylösand

För ytterligare  info  och  pressbilder  se:  www.nojet.se  eller  www.werecki.com    

Mer konst och konserter på destinationhalmstad.se

BILJETTER: nojet.se,  ticnet.se  077-­‐170  70  70  samt  lokala  ombud.     PRESSKONTAKT:  Rickard  Werecki  Lycknert,  pr@werecki.com,  0707-­‐178008    

bland annat se verk av Carl Milles, Pablo Picasso, Lena Cronqvist med flera! Foto: Helene Karlsson

Konstpromenad i centrum. Det vimlar av konst i Halmstad – i alla former. Hämta en konstkarta på Halmstad Turistbyrå och bli din egen ciceron, eller följ med på en guidad konstpromenad i staden. Under en tur i centrum kan du

Harp Art Lab. Väderkvarnen i Harplinge är numera ett konstgalleri och när vinden får ge vingarna fart kan du lyssna till Kvarnofoni (Mikael Ericsson 2012) – en ljudinstallation.

Foto: pamela.se

Tres Hombres Art Sveriges största galleri har checkat in på Hotell Tylösand där korridorerna är fulla av konst.


Var vill du sitta?

Det handlar om att hitta rätt läge. Rätt läge för att göra en bra affär, för etablering, för upplevelse och, inte minst, för att komma i mål. På Halmstads Näringslivs AB gör vi allt för att Halmstad ska utgöra ett guldläge för din verksamhet. Din positiva upplevelse är med andra ord vår främsta uppgift. Välkommen!


Förlag med stjärnparad har startat i Halmstad Barbro Svensson är landets mest kända artist; hela Sveriges Lill-Babs. Nästa år firar hon 60 år i showbiz. Lagom till jubileet ges det ut en bildrik bok om hennes privatliv och fantastiska karriär. Bakom den uppmärksammade utgivningen av BARBRO står nystartade EA Förlag på Slottsmöllan i Halmstad – i sin bransch snart kanske lika känt som självaste Lill-Babs!? – Vår ambition är att bli ett mellanstort förlag med inriktning på intelligent och underhållande läsning, säger grundaren Eva Ahlkvist.

TEXT: KENT JOHANSSON SEDAN STARTEN I SEPTEMBER finns det redan åtta böcker i EA:s boklista. Tungviktaren är förstås BARBRO, boken om Lill-Babs liv och framgångsrika artistkarriär.

– Mottagandet och responsen har varit enastående, Barbro och Lotta Bromé, som skrivit texterna, är helt underbara att samarbeta med, tycker Eva Ahlkvist. Tillsammans åker duon även på en försäljningsturné med signering och underhållande talk show. De har en personkemi som är avundsvärd. Eva har själv en mångårig vänskap med ikonen från Järvsö.

Eva Ahlkvist / Foto Lotta Bromé

– Det var faktiskt Malin Berghagen, dotter till Barbro, som uppmanade mig att ge ut en bok om Barbros liv och innehållsrika artistbana i bilder. Urvalet var mycket stort och tillsammans med Barbro har valt ut de bästa bilderna och sammanställt materialet i bokform. BARBRO utgör onekligen en bra start och platt-

form för nystartade EA Förlag, som alltså håller till på Slottsmöllan i Halmstad. Eva Ahlkvist är ett välkänt ansikte i bokbranschen och har under två perioder varit anställd som försäljnings- och marknadschef för Bra Böcker. Genom rekryteringen av henne infördes ett offensivt nytänkande hos Bra Böcker som innebar att företaget på tre år lyckades mer än fördubbla sin omsättning. Tidigare i yrkeskarriären har Eva arbetat med promotion i ett multinationellt företag företrädesvis i Stockholm.

När en dag Bra Böcker beslutade att upphöra med skönlitterära utgivningar tog Eva chansen att infria en personlig dröm om att starta ett eget förlag. Hennes branschkännedom och kontaktnät är ovärderligt i sammanhanget och ihop med maken Bo Björkman och Lillemor Eagle, redaktör och förläggare, Stefan Löfkvist, produktion och administration, samt Jan Thylander, ekonomi och redovisning, driver hon nu EA Förlag. – Eftersom vi redan bodde i Frösakull och trivs i Halmstad kändes det logiskt att låta det bli säte för vår verksamhet, men vi arbetar över hela Sverige. Målet är att ge ut åtta-tio nya titlar varje år, både internationella bästsäljare och svenska författare. Vi kommer också att göra nya produktioner när vi får idéer som vi tycker bör förverkligas. – Just ett sådant exempel är BARBRO, tillägger Eva, som bland att slår ett extra slag också för William Boyd, som skriver spionthrillers och till våren släpps engelsmannens nya roman om James Bond av EA Förlag (med tillåtelse av Ian Flemmings efterlevande). David Baldacci, Christina Courtenay, Rebecca Chance, Henriette Gyland och Christer Nylander är andra författare som kommer ut med nya titlar genom EA Förlag i Halmstad. Förlaget har för övrigt redan fått bokhandlarnas förtroende och fick för en tid sedan en utmärkelse under Västra kretsen presentationsdagar i Göteborg.

Lotta Bromé och Barbro / Foto Peter Knutson

30

WWW.MAGASIN.SE | MARS 2014


Foto: Charles Hammarsten


TRÄNING MED ALL INCLUSIVE Hälsa och träning är ett hett växande område. Personlig träning är populärare än någonsin och tränande söker klara och tydliga mål med sin träning istället för att planlöst stryka runt i gymmet. Träningskompaniet har valt att satsa stort på förnyelse och utveckling för att kunna möta just det ökade behov och intresse för träning som växt fram. Med hjälp av ny teknologi, Inbody720, Bodybugg, målbetonade Bootcamps och Personlig Träning i färdiga förpackningar ska Träningskompaniet hjälpa tränande till effektivare resultat. Från vänster Ted, Lena, Micke och Peo. DET ÄR MÅNDAG EFTERMIDDAG i slutet av februari, receptionen på Träningskompaniet sjuder av liv. Gruppträningspassen är i full gång, tränande passerar mellan klasser, någon stannar till framför receptionen för att dricka lite vatten, prata med någon, eller dröjer sig kvar bara för att känna pulsen. Man vill inte gå hem, inte riktigt än. Denna måndagen skiljer sig dock från alla andra. En grupp förväntansfulla tränande hälsar glatt på varandra, deltagarna i Bootcamp Göteborgsvarvet har precis mötts upp för start. Vi har skapat träningspaket sk. Bootcamps med olika inriktning för att hjälpa tränande med sträckan mot sina mål. Cykla Vätternrundan, åka Vasaloppet eller som de redan nämnda, springa Göteborgsvarvet i maj. Vi erbjuder även Bootcamp Challenge för tjejer, utmanande träning som ändock tar hänsyn till utgångsläge. Varje Bootcamp är finslipad i detalj för att deltagarna ska få den hjälp de behöver för att effektivisera sin träning. Det mumlas och skrattas bland deltagarna, man får känslan av att de redan känner varandra. En av dem uttrycker sin glädje när hon får sin egen träningspärm som delats ut, en utav de andra säger sig vara spänd inför mätningen av kroppssammansättningen. 32

Deltagarna delas upp i två grupper, den ena ska göra en Inbodymätning för kroppssammansättning och den andra gruppen ska bli uppkopplad med Bodybugg runt armen som ska bäras dygnet runt under några dagar.

Dessa mätredskap är i särklass de bästa på marknaden. Med hjälp av Inbody720 och Bodybugg kan vi kartlägga och samla mer information om individen, de ger ett kvitto på hur individen ser ut på insidan samt hur dennes livsstil ser ut. Vårt mål är att den tränande själv ska bli motiverad och engagerad på en helt ny nivå. De kan nu följa hur deras kropp svarar direkt på träning. Vill man hellre träna individuellt med en personlig tränare, kommer vi i mars att lansera PT-paket i tre olika nivåer och tidslängd. One, Plus och All In, alla uppbyggda på en struktur för att den tränande ska lyckas med sina mål. Deltagarna för Göteborgsvarvet har förflyttat sig och samlats i ett rum avsides, det tjoas, skriks och peppas, alla mätningar är genomförda och nu är styrketesterna i full gång. Svetten droppar, leenden spricker upp i rummet. Man kan ta på energin i luften. Känslan av att startskottet har gått. Hela vägen. Tillsammans. - KOM IGEN NU, HÅLL UT! DU KLARAR DET!

< Micke med senaste tillskottet på Träningskompaniet Inbody720 WWW.MAGASIN.SE | MARS 2014


©Musealia

© Claes-Göran Wetterholm Arkiv

©Musealia

©Musealia

Golf extra allt!

15 april – 31 augusti 2014 • Halmstad Arena Den 15 april 1912 sjönk Titanic i det iskalla vattnet i Nordatlanten efter att ha kolliderat med ett isberg. Ombord fanns 2207 personer, 1495 miste livet. Utställningen består av ca 200 originalföremål och flertalet återskapade interiörer i naturlig storlek. Välkommen ombord och följ med på en känslomässig resa – genom berättelser, fotografier och privata föremål. Audioguide finns på nio språk och ingår i entrén.

Öppettider

15 april–22 juni, tis–sön kl 10–17 23 juni–31 augusti, mån–sön kl 10–18 Stängt midsommarafton och midsommardagen

Biljetter Vuxen 140 kr • Barn 80 kr • Pensionär 120 kr Barn tom 7 år gratis (ej audioguide) Skolgrupper tom gymnasiet 60 kr per elev Grupp 110 kr (min 20 personer)

Förköp biljetter på Halmstad Turistbyrå alt ticnet.se

www.halmstadarena.se • Halmstad Turistbyrå: 035-12 02 00 • info@tourist.halmstad.se Partners

Halmstad Sports Car Event,19 juli

Folkfest, •Morfars Lilla torg, 25–26 juli minne motions•Prinsens lopp, Halmstad, 16 augusti

Picassoparken, •Tjejmetet, 18 augusti

Mjellby konstmuseum, •Woman, 20 sept 2014–12 jan 2015

Lan, Halmstad Arena, •The hösten 2014

runt om i Halmstad, •Kulturnatt, 6 september

Teater 60 år, •Halmstads hösten 2014

elegans – arkitektur, •Tidlös inredning, konst och mode,

och bröllopsmässa, •FestWapnö Gård, 5 oktober Halmstad •Bomässa, Arena, 24­26 oktober

Mjellby Konsmuseum, 12 oktober 2014–8 mars 2015 i Halmstad, •Jul Halmstad, november–januari För fler evenemang, besök destinationhalmstad.se


Händer i MARS

19 Mars – 27 April Utställning – Halland – från romantiken till samtid, Mjellby konstmuseum 19 Mars – 25 Maj Nils Bergendal – The name of us, Hallands Konstmuseum 19 Mars – 28 Mars Mord på Wapnö , Wapnö gård 19 Mars HK Drott Halmstad mot Önnereds HK 21 Mars Mord på Wapnö, Wapnö Gård

21 Mars Marie Fredriksson med band, Halmstads Teater 22 Mars HK Drott mot KFUM Lundagård, Halmstad Arena 22 Mars KIDS- ett barnsligt ämne, Halmstad Teater 23 Mars – 18 Maj Vårsalong, Hallands Konstmuseum 23 Mars Halmstad HK mot Stenungsunds HK, Halmstad Arena 28 Mars P-Floyd, Halmstad Teater 28 Mars Mord på Wapnö, Wapnö Gård 29 Mars Rockabilly Night, Halmstad Arena 29 Mars Dancing Queen meets Moviestar, Halmstad Teater 30 Mars V64, Halmstad Travet 30 Mars Halmstad HF dam – Kävlinge HK, Halmstad Arena

APRIL

3-4 April Labero, Inferno, Halmstad Teater

34

4 April Halmstad BTK mot Falkenberg BTK, Halmstad Arena 4-5 April Öl och Whisky mässan, Vapnö Slott 5 April La Bohéme - Metropolian Opera, Halmstad Teater 5 April Konstpromenad, Halmstad Teater 5-6 April BALETTO SKELLETO – Ika Nord, Halmstad Teater 6 April Mikael Wiehe, Halmstad Teater 7 April Halmstad BTK mot Eslövs A1, Halmstad Arena 8 April BALETTO SKELLETO – Ika Nord, Halmstad Teater 11 April Grease, Halmstad Teater 12 April Bo Kaspers Orkester, Hotell Tylösand 12-13 April Tommy Körberg, Halmstad Teater 13 April – 18 Maj Konst i Hallands Vistelsestipendium, Hallands Konstmuseum 13 April Vår uppvisning med Halmstad GF, Halmstad Arena 15 April – 31 Aug Utställning – Titanic, the Exhibition, Halmstad Arena 17-18 April Nordiska mästerskapet i Artistisk gymnastik, Halmstad Arena 21 April V64, Halmstad Travet 25 April Glen Miller 110 år! Halmstad Teater 26 April Cosi fan tutte – Metropolitan Opera, Halmstad Teater 26-27 April Krakel och Spektakel, Halmstad Arena 28 April V5, HalmstadTravet 30 April – 11 Maj Sturegymnasiets slututställning, Hallands Konstmuseum

MAJ

2 Maj Sven-Bertil Taube och Göran Fristorp, Halmstad Teater 3 Maj Ponnytrav, HalmstadTravet Tulpanfestivalen 4 Maj Kung Domalde, Kulturhuset 9 Maj – 11 Maj Damernas EM-kval i volleyboll, Halmstad Arena 9 Maj Weeping Willows, Halmstad Teater 10 Maj Askungen Metropolitan Opera, Halmstad Teater 10 Maj – 31 aug Utställning: Agnes Cleve, Mjellby Konstmuseum 11 Maj Turista Hemma, Olika platser i Halmstad 12 Maj V4, HalmstadTravet 19 Maj V5, HalmstadTravet 24 Maj Halmstadgillet

Nytt från Näringslivet Stena planerar betydande investeringar i Halmstad Stena väljer Halmstad för en stor satsning på återvinningsteknik. Planen är att skapa en anläggning som blir Sveriges modernaste, där återvinningsmaterial från hela samhället förädlas och blir råvaror för nordisk industri. Satsningen i Halmstad innebär betydande investeringar för Stena Metallkoncernen under de närmaste åren och kommer också, om planerna går i lås, innebära nyrekryteringar.

Butiker och kök belönades med smile

Miljö- och hälsoskyddskontoret delade ut ca. 50 nya smileydekaler till butiker och kök. Miljö- och hälsoskyddsnämndens satsning på att premiera företagare inom livsmedelsbranschen, som under minst ett år visat att de klarar livsmedelskontrollerna, har blivit en stor framgång.

HallandsHamnar på topp 10-listan över Sveriges bästa logistiklägen

Hallands Hamnar (Halmstad och Varberg) har fått en stark topp 10 placering på listan över Sveriges bästa logistiklägen. Listan utges av Intelligent Logistik och är en respekterad indikator inför etableringar och utveckling av företag.

HallandsHamnar Halmstad AB tecknar 10 årigt avtal med Ardagh Glass

HallandsHamnar Halmstad AB tecknar ett 10 årigt avtal med Ardagh Glass Limmared AB och flyttar in i en av Pilkingtons tidigare anläggningar i hamnen. Ardagh Glass Limmared tillverkar förpackningsglas till drycker och livsmedel, bland annat Absolut flaskan och är en världsberömd förpackning till en produkt som säljs över hela världen. Lokala nyheter om och för näringslivet i Halmstads kommun hittar du på www.halmstadsnaringsliv.se

WWW.MAGASIN.SE | MARS 2014


sist men inte minst ÅRETS GOLFKROG finns i Tylösand – två år i följd! Den som väljer att spela golf i Tylösand får inte bara tillgång till landets bästa golfbanor. Här finns också Sveriges bästa golfkrog! För andra året i rad har branschnätverket Svenska Golfrestauranger, SGR, utsett restaurangen på Halmstad GK till Årets golfkrog. Det har aldrig hänt tidigare att en golfkrog fått utmärkelsen två gånger på raken. – Det känns nästan som att göra en ”eagle”, skojar krögaren Kenneth Andersson. • Vad betyder utmärkelsen?

• När är det nypremiär?

– Den gör oss förstås glada och stolta. Den visar att vi har ett uppskattat och framgångsrikt koncept. Utmärkelsen fungerar givetvis som en positiv kick för mig och mina värdefulla medarbetare. Det bevisar att här i Tylösand finns både bra banor och bra mat med plats för socialt umgänge.

– Efter vinteruppehållet slog vi åter upp portarna den 10 mars och därefter är det full rulle. Start för after worken är den 21 mars – och sedan går vi för högtryck.

• Ni utses till Årets Golfkrog för andra året i följd – vad är segerreceptet? – Ja, säg det...? Vi jobbar på, levererar god mat och god service. Vi försöker hela tiden utveckla köket och verksamheten. På två år har vi fördubblat omsättningen och hade ifjol ca. 50 000 matgäster. Vi försöker hålla en bra prisnivå och olika teman och aktiviteter, som after work och vinprovning. Det viktigaste för att lyckas driva en restaurang på en golfklubb är att man får med sig medlemmarna och det tycker vi att vi har lyckats med. Vi kan även arrangera större fester och erbjuder catering. • Har ni någon specialitet på menyn? – Vi satsar i grunden på genuin husmanskost och serverar dagens lunch alla veckans dagar, vår-sommar-höst, men har även speciella golfmenyer och mer avancerade rätter. Det finns en hel del spännande nyheter på säsongens meny.

35

Namn: Kenneth Andersson Ålder: 47 Yrke: Krögare, kock och sommelier,

restaurangchef på Halmstad Golfklubb, för andra året i följd utsedd till Årets Golfkrog Familj: Fru och fyra döttrar Bor: Stenhuggeriet, Halmstad Bakgrund: Finalist i Årets kock-final 1985, har tidigare bland annat arbetat på Ulriksdals Wärdshus, hos Stefan Holmström och Åre Fjällby, har även drivit Båstad Golfklubb (sex år) samt Lilla Helfwetet i Halmstad (tolv år) Favoriträtt: Husmanskost, speciellt kåldolmar men också asian fusion med sin speciella kryddning Fritiden: Spelar gärna golf, hcp -12

• Hur har du tillbringat ledigheten? – Efter nyårsruschen stängde vi och unnade oss ett par månaders ledighet. Jag var bland annat med min familj tio dagar i Dubai och inspirerades av en del restauranger, vi besökte fyra golfkrogar, och alltid lär man sig något… Som kock och krögare är det viktigt att man förkovrar sig, reser runt för att få nya impulser och idéer. • Något nytt i själva restaurangen (som ägs och drivs av Halmstad Golfklubb)? – Det har lagts in nytt golv som ger en fräschare miljö. • Vad händer framöver? – Tja, målsättningen är förstås att försöka bli Årets Golfkrog för tredje gången, svarar Kenneth Andersson med ett leende. Det viktigaste är att vi serverar bra mat och dryck och att våra gäster trivs och är nöjda.

Text: Kent Johansson Foto: iamjesper.com


EN FÄR PALETT

NÅGOT FÖR ALLA

Det är smart att shoppa på Eurostop. Det är både bekvämt och otroligt smidigt att ha många butiker på samma plats. På några stegs avstånd kan du både gå till frissan, kolla synen, fixa naglarna, pudra näsan och shoppa nya vårgarderoben. Just nu finns det massor av fräscha vårnyheter i våra butiker. – Så hatten av för alla smarta shoppare!

VARDAGAR

LÖRDAG

SÖNDAG

BUTIKER 10–19 Livsmedel 8–21 Systembolaget 10–19

BUTIKER 10–17 Livsmedel 8–21 Systembolaget 10–15

BUTIKER 11–17 Livsmedel 8–21 Systembolaget stängt

eurostophalmstad.se

Följ oss i sociala medier

hstd reklambyrå

Välkommen till en bekväm shopping för hela familjen!

Magasinhalmstad varen2014 lr  
Magasinhalmstad varen2014 lr  
Advertisement