__MAIN_TEXT__

Page 1


INDHOLD Trillebørs Tur I Nord

33

Mest for børn.........................

18

10

4

Mest for voksne....................... 16 Udstillinger.............................. 30

16

Kalundborg Folkeuniversitet........................33 Liv i forsamlingshusene............

38

Kalender............................... 46 Praktisk information og adresser..............................50

42

22

8

41

8


VELKOMMEN SLIK FOR SJÆLEN

Når Jan Hyldal og hans kone Suzanne Baadsgaard har været på biblioteket, når programmet for det kommende halve års aktiviteter bliver præsenteret, skynder de sig hjem og gennemgår overflødighedshornet af tilbud. - Det er som at få et katalog over slikbutikkens fristelser, slik for sjælen, siger Jan Hyldal. Der er hver gang mange arrangementer, som krydses af, og som de bestiller billetter til. Ofte køber de billetter for mellem 1.500 og 2.000 kr., og de synes, at de får masser af gode og spændende oplevelser. De vælger ikke alene mellem Kalundborg Bibliotekers tilbud men også for eksempel blandt Folkeuniversitetets muligheder. Jan Hyldal er ikke alene bruger af de mange kulturelle tilbud, han er også selv med til at arrangere dem. For et års tid siden deltog han i et arrangement i Biblioteksklubben, hvor deltagerne blev opfordret til at være med i en arbejdsgruppe for blandt andet at arrangere udflugter. Det er lige noget for Jan Hyldal, der er meget glad for det, der foregår, og også

gerne vil være med til at præge det. Han har bl.a. været med til at arrangere en bustur til Lolland med besøg på Fuglsang Kunstmuseum, Dodekalitten ved Smålandsfarvandet og klimacentret Globen i Holeby. Jan Hyldal har selv boet på Lolland i en halv snes år og ville gerne give andre mulighed for at opleve blandt andet det smukke Fuglsang Kunstmuseum. Når turene tilrettelægges kigger arbejdsgruppen også på de forslag, som Biblioteksklubbens medlemmer skriver på ønskesedlen. Jan Hyldal kan også godt lide et godt foredrag, og blandt de gode oplevelser fra efterårssæsonen nævner han foredraget med Tom Buk-Swienty om bogen ”Det ensomme hjerte” og det fornøjelige møde med hr. Weyse fra Badehotellet, alias skuespilleren Jens Jacob Tychsen. - Det er lang tid siden, jeg har grinet så meget, smiler Jan Hyldal. Han er også selv med blandt Biblioteksklubbens tilbud og har stået bag flere populære filmaftener med forevisning af gamle Kalundborg-film, som han har samlet og redigeret.

LÆS meget mere på kalundborgbib.dk


MEST FOR BØRN

TITIL ALLELMELDI N G BIBLIOTEKERNES ARRANGEMENTER

Læs mere på kalundborgbib.dk - ”Det Sker”

“Musik skaber direkte forbindelse mellem mennesker, den samler os i fællessang og leg” :) MUSIK OG SANG FOR DE FINE FØLEHORN med Lone Wernblad

Kl. 9.30 - 10.00 (1-2 år) Kl. 10.30 - 11.00 (0-1 år + dig på barsel) 40 kr. betales ved indgangen eller købes på kalundborgbib.dk. Gratis adgang for dagtilbud. ”Musik sætter begreber på plads, hvad der er du, og hvad der er jeg. Musik er en periode med start og slut, som vi kan fatte både med og uden sut. Jeg drøner rundt i hele Norden og laver musik med alle mulige mennesker, fordi musik er det mest fantastiske til at løfte fra tungt til let. Musik gør glad, når det gør ondt. Musik hjælper ordene på vej, musik gør livet til en leg. Jeg er rejsende i og med musik for at vise andre, at den kan noget helt, helt unikt. Alle er velkomne til at komme med deres særlige følehorn og synge med det næb, de har. Og det er så uanset, om du er baby med mor eller far. Vi ses! Kærlig hilsen Lone Wernblad.”

Tid: Torsdag den 24. januar Sted: Svebølle Kvik Bibliotek Tid: Fredag den 8. februar Sted: Kalundborg Bibliotek Tid: Fredag den 22. februar Sted: Gørlev Bibliotek Tid: Fredag den 1. marts Sted: Høng Bibliotek Tid: Fredag den 15. marts Sted: Ubby Bibliotek Tid: Fredag den 22. marts Sted: Kalundborg Bibliotek

Billetter

OBS! refunderes ikke

Familiekoncert fra 3-10 år

BADULJA

Tid: Søndag den 27. januar kl. 14.00 Sted: Musisk Skole Pris: Barn: 25 kr. Voksen: 50 kr. 4

Badulja spiller musik i højt tempo fuld af glæde og energi, skæg og ramasjang. Oplev django, polka, reggae, cubansk, brazil, sørøverskrammel og jazz – håndspillet fra a-z.


Billetter

OBS! refunderes ikke

Børneteater fra 0-6 år med Teater Blik

HVAD NU HVIS? Tid: Lørdag den 2. februar kl. 10.30 - 11.00 og 11.30 - 12.00 Sted: Skolen på Herredsåsen Pris: 25 kr. pr. person En smuk minimalistisk performance fuld af humor og nærvær, hvis enkle elementer på forunderlig vis udvikles fra abstrakte mønstre til konkrete dagligdags former. Et par brædder og en lang line kan blive til et stort hus, eller et lidt mindre hus, og til sidst et lillebitte hus.

5


vinterferie PÅ bibliotekerne Spildag

Børneteater 2-7 år med Faster Cool

BYG BRO MED BRIKKER

MIRAKOLINAS FODBAD

Tid: Lørdag den 9. februar kl. 10.00 - 12.30 Sted: Ubby Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding

Tid: Lørdag den 9. februar kl. 14.00 - 14.35 Sted: Skolen på Herredsåsen Pris: Kr. 25,- pr. person

Spildag med almindelige kendte og knap så kendte spil, hvor vi hygger med tag-selv-buffet ‒ og pizza til slut. For børn og voksne fra 8 år. Arrangeret i samarbejde med Hvidebæk Lokalråd.

Mirakolina elsker alt, der har med vand at gøre. Hun er i sit es, når hun har sine fødder i fodbad, for under vandet bliver hendes fødder til en havfruehale. Hun lægger øret til sin konkylie, hører havets brusen og bryder ud i sirenesang.

Billetter

OBS! refunderes ikke Kreativt arrangement

VI LAVER SNEMÆND Tid: Mandag den 11. februar kl. 10.00 - 12.00 Sted: Ubby Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding I vinterferien kunne det være rigtig hyggeligt, hvis sneen dalede ligeså stille ned. I håb om at dette vil ske, laver vi snemænd i silkclay. Så kom og få nogle hyggelige timer i selskab med andre, der også kan lide at være kreative.

For 7-16 år

Sjove, finurlige eller skræmmende bogmærker

BOGFOLDNING

KOM OG LAV DIT EGET BOGMÆRKE

Tid: Tirsdag den 12. februar kl. 11.00 - 13.00 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding Hvad kan man lave med de gamle bøger? KUNST!

Tid: Sted: Pris: Du kan

Man kan lave kunst af de gamle kasserede bøger på biblioteket. Kom og lav sjove og flotte skulpturer af gamle bøger. Bibliotekaren vil gerne vise hvordan. Har du nogle tips? Vi vil meget gerne se dem. 6

Onsdag den 13. februar kl. 10.30 - 12.30 Høng Bibliotek Gratis, men kræver tilmelding

lave flere bogmærker, så du har både til sjove bøger og til gysere… Vi folder i farvet og mønstret papir, laver collager, sætter øjne på, tegner sjove ansigter og bruger vores fantasi. Hvis man er under 7 år, skal man være ifølge med en voksenv eller en anden der kan hjælpe.


TILMELDING

TIL ALLE BI B LI O TEKERNES ARRANGEMENTER Læs mere på kalundborgbib.dk - ”Det Sker”

Billetter

OBS! refunderes ikke

Kreativt arrangement

Tine Djurtoft laver

KLOGE KOGLEUGLER

DOODLING OG TEPOSER

Tid: Torsdag den 14. februar kl. 10.00 - 12.00 Sted: Svebølle Kvik Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding

Tid: Fredag den 15. februar kl. 10.00 - 12.00 Sted: Gørlev Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding

En ugle er tit forbundet med klogskab….og man kan blive klog af at læse bøger. Derfor laver vi små kogleugler, der kan pynte på værelset og som kan være med på en lytter, hvis man læser højt. Hvis man er under 7 år, skal man være ifølge med en voksen, eller en anden der kan hjælpe.

Dette bliver en ren ”hygge-krea-formiddag”. Doodling på krus, æsker og papir - og stjernefoldning af teposer, som kan bruges på magneter, ophæng eller kort. Materialeudgifter må påregnes.

Billetter

Børneteater fra 6-12 år med DRT

OBS! refunderes ikke

TO MED DET HELE Tid: Lørdag den 16. februar kl. 14.00 - 15.00 Sted: Skolen på Herredsåsen Pris: Kr. 25,- pr. person ”To med det hele” er et drama, der udspilles i og omkring verdens mindste pølsevogn, som rummer det hele - gys, spænding, tårer og latter... og ikke mindst 2 lystløgnere, der får publikum op af stolene, når kannibalerne spiser suppe, der er tisset i, og hunden puttes i fryseren for at ende som amerikansk hotdog.

Find adresser m.m. på side 50


Familiekoncert fra 3-10 år

Børneteater fra 2-6 år med Batida

PHØNIX

TO I ET HUS - OG EN MUS

Tid: Søndag den 24. februar kl. 14.00 - 14.45 Sted: Musisk Skole Pris: Barn: 25 kr. Voksen: 50 kr.

Tid: Lørdag den 2. marts kl. 10.00 - 10.40 Sted: Svebølle Kvik Bibliotek Pris: Kr. 25,- pr. person

Her er nyt liv til folkemusikken med dans og masser af strøm på instrumenterne. Fire gange har de modtaget en Danish Music Award - og de har været med Kulturministeriet tre uger i Kina.

Mabel og Betty er bedste venner. Men alligevel er der husspektakler på alle etager. Musen er heldigvis hævet over det hele - og den finder til sidst på noget, så balladen får en lykkelig udgang. En duet for trompet og harmonika – blandt andet…

Familiekoncert

Børneteater fra 1½-6 år med Faster Cool

KALLE OG MEKS ABESHOW

REGNBUEBILLEN

Tid: Søndag den 3. marts kl. 14.00 - 14.45 Sted: Musisk Skole Pris: Kr. 95,- pr. person

Tid: Lørdag den 9. marts kl. 10.00 - 10.35 Sted: Ubby Kultur- og Forsamlingshus Pris: Kr. 25,- pr. person

Du kender Kalle fra Ramasjang. Han er verdensmester på trommer men spiller også på vinkelsliber og balloner! Mek Pek er også med på trompet og gulvbas, så vi får sikkert både ”Åh abe”, ”Tre små fisk” og den med den brugte frugtplukker.

Billen Billy er ikke som de andre biller. Han kan ikke holde sin plads i rækken, og han glemmer at svare, når der er navneopråb... For verden er så forunderlig og spændende. Billetter

OBS! refunderes ikke Teater mest for børn med teatret Apollo

GODMORGEN SOL En kalejdoskopisk rejse i Halfdan Rasmussens univers med Snemand Frost og Frøken Tø som guider. Tid: Mandag den 11. marts kl. 8.35 Sted: Rørby Skole Pris: Kr. 25,- pr. person Tid: Mandag den 11. marts kl. 12.00 Sted: Ørslev Skole Pris: Kr. 25,- pr. person Tid: Tirsdag den 12. marts kl. 9.50 Sted: Firhøjskolen Pris: Kr. 25,- pr. person

8

Tid: Tirsdag den 12. marts kl. 12.00 Sted: Firhøjskolen Pris: Kr. 25,- pr. person

TILMELDING

TIL ALLE BIBLIOTEKERNES ARRANGEMENTER Læs mere på kalundborgbib.dk - ”Det Sker”


Kreativt arrangement

KOM OG LAV DIT EGET AKVARIE ELLER TERRARIE

Billetter

OBS! refunderes ikke

Tid: Lørdag den 16. marts kl. 11.00 - 13.00 Sted: Gørlev Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding Kom og lav dit eget akvarie eller terrarie. Vi bruger gamle husholdningsglas og laver sjove glas med fisk, øgler, insekter i silk clay… Medbring gerne dit eget rengjorte glas.

Børneteater fra 4-7 år med Teater Patrasket

SØNDAG

Tid: Lørdag den 16. marts kl. 14.00 - 14.40 Sted: Skolen på Herredsåsen Pris: Kr. 25,- pr. person Torstens mor skal have en baby. Torstens dårligste ven, Willy, ved godt hvorfor. Det er fordi Torstens mor og far ikke synes, han er nuttet nok mere, fordi de ikke elsker ham så meget mere. I en hel lang uge prøver Torsten at finde ud af, hvad han kan gøre. 9


Trillebørs Tur I Nord

Billetter

OBS! refunderes ikke Koncert for de næsten mindste - 3-8 år

TRILLEBØRSTUR RUNDT I NORD Tid: Søndag den 28. april kl. 14.00 - 14.50 Sted: Musisk Skole Pris: Barn 25 kr. Voksen 50 kr. Børnekoncerter med temaet ”Nordiske helte, udyr og skønjomfruer” med Bergur Fonsdal Johannesen og Lone Wernblad. Trillebøren er fyldt med eventyr, oplevelser og lyde, vi har samlet på vores lange rejser i Norden. I uge 17 vil der desuden være koncerter i børnehaver og institutioner, som det er også er muligt at komme til. Følg med på kalundborgbib.dk

Børneteater fra 5 år med Det Fortællende Teater

I GUDER!

Teater fra 7 år med Teatret De Røde Heste

IVALUS FØRSTE SANG Tid: Lørdag den 27. april kl. 10.00 - 10.40 Sted: Højbo Friskole Pris: Kr. 25,- pr. person Ivalus Første Sang er historien om en lille heltinde, som på forunderlig vis digter sin allerførste sang og derved redder hele sin familie. 10

Tid: Lørdag den 27. april kl. 14.00 - 14.55 Sted: Kalundborg Museum Pris: Kr. 25,- pr. person Jesper la Cour Andersen, iført 11 roller, fører os med stort nærvær, sikkert gennem gudeverdenens intriger og giver os en oplevelse ud over det sædvanlige. Det er teaterfortælling af højeste karat.

TITIL ALLELMELDI N G BIBLIOTEKERNES

OBS!

Billetter ikke fu re nderes

ARRANGEMENTER

Læs mere på kalundborgbib.dk - ”Det Sker”


Børneteater fra 2-5 år med Det Lille Verdensteater

ÆGGET Tid: Lørdag den 27. april kl. 14.00 - 14.30 Sted: Gørlev Bibliotek Pris: 25 kr. pr. person

En historie om begyndelser, forventning og ventetid. Om frø der spirer og gror og om æg der knækker og overraskelsen over indholdet. Med lune, en lille sjat magi, genkendelige hverdagssituationer, dukker, musik og en skuespiller, serveres en finurlig, og vedkommende forestilling. Billetter

OBS! refunderes ikke Teater mest for børn med Det Fortællende Teater

ABSALON Tid: Torsdag den 9. maj kl. 10.00 - 10.45 Sted: Høng Skole Tid: Fredag den 10. maj kl. 9.30 - 10.15 Sted: Vinde Helsinge Friskole Pris: 25 kr. pr. person En forrygende fortællerejse til 1100-tallets store begivenheder omkring Hvideslægten.

11


12


BIBLIOTEKSKLUBBEN BRINGER LÆSELYSTNE SAMMEN KLUBAFTEN

Nogle bøger skal læses alene. Andre skal man dele!”

I læseklubber får du mulighed for at dele dine læseoplevelser med andre, høre deres tanker om bogen og komme dybere ned i det, du læser. Men det er ikke altid nemt at finde sammen om bøgerne. Én elsker en god gyser, mens en anden hellere vil læse postmoderne digte. Her træder Biblioteksklubben til. Vi sætter læseglade mennesker i forbindelse med hinanden og skaber inspirerende fællesskaber omkring litteraturen. Derfor opfordrer vi alle, som mangler en læseklub, eller nye læseklubber, som kunne bruge nogle friske bogbiddere, til at kontakte Biblioteksklubben. Så finder vi det bedste match! Alle læseklubber er gratis, og de fleste finder sted i perioden fra september til maj. Medlemmerne mødes en gang om måneden, og

snakker om bøger i ca. 2 timer. Bibliotekerne stiller selvfølgelig lokaler og bøger til rådighed, men vi gør mere end det. Klubbernes medlemmer har mulighed for løbende at kontakte biblioteksklubbens ansvarlige, der giver gode råd til processen, til valg af litteratur, og hvad I ellers har brug for. Hver læseklubrække indledes med et introduktionsmøde, hvor en læseklubansvarlig fra biblioteket deltager, og de praktiske detaljer som deltagerliste osv. fastlægges. Herefter står medlemmerne selv for afviklingen af møderne. Interesseret? Hvis du brænder efter at finde den helt rigtige læseklub, eller er du bare nysgerrig, så send en mail til kulturformidler Anette Skov på anettebarbara.skov@kalundborg.dk

Vi læses ved!

Forårsmøde

FOREDRAG AF SONJA HUSTED RASMUSSEN Tid: Tirsdag den 5. marts kl. 18.00 - 20.00 Sted: Kalundborg Hallernes Restaurant Pris: Kr. 60,Kl. 18.00: Vi spiser et lettere traktement sammen. Kl. 18.45: Journalist Sonja Husted Rasmussen fra Kalundborg, fortæller om ”Mig og Folkebladet” Journalist og forfatter Henry Smith vil læse op af sin bog ”Vend brostenene, svende!” om Kalundborg Folkeblad og redaktør Søren Rasmussen. Kl. 19.45 - 20.45: Kaffe og præsentation af Biblioteksklubbens busture og foredrag. Sammen finder vi på ideer til kommende ture og foredrag. Kun for medlemmer af Biblioteksklubben. Husk tilmelding på kalundborgbib.dk

BLIV MEDLEM AF BIBLIOTEKSKLUBBEN - OG FÅ MASSER AF FORDELE Biblioteksklubben henvender sig til dig, som har lyst til kultur, oplevelser og ny inspiration. Det er gratis at blive medlem. Du får: • Rabat på entré til foredrag, forfatteraftener, debatarrangementer, koncerter og andre events under Kalundborg Bibliotekerne. • Invitation til eksklusive arrangementer - kun for klubbens medlemmer. • En lille gave ved indmeldelsen.

• • •

Kalundborg Svømmehal giver 10% på 10-turs klippekort. En kop gratis kaffe på Kalundborg Museum. Mulighed for at deltage i interesseklubber. Andre tilbud vil blive udsendt via nyhedsbrev. En overraskelse hver sæson - bustur eller foredrag

Du bliver medlem ved at gå ind på kalundborgbib.dk/klub eller ved at henvende dig til et af bibliotekerne. KLUBAFTEN TO GANGE OM ÅRET Her vil du få mulighed for at netværke og mødes med andre. Til hver klubaften har vi inviteret en eller flere spændende personer, der vil fortælle om et emne.

13


TITIL ALLELMELDI N G BIBLIOTEKERNES

MEST FOR VOKSNE

ARRANGEMENTER

Filmaften

Læs mere på kalundborgbib.dk - ”Det Sker”

GAMLE KALUNDBORG-FILM T Tid: Onsdag den 23. januar l. LG 18.30 - 21.00 SO UD k Sted: Kalundborg Bibliotek T Tid: Torsdag den 31. januar kl.LG18.30 - 21.00 UDSO Sted: Kalundborg Bibliotek

Tid: Onsdag den 13. februar kl. 18.30 - 21.00 Sted: Kalundborg Bibliotek Tid: Onsdag den 20. februar kl. 18.30 - 21.00 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Kr. 15,Jan Hyldal har samlet og redigeret gamle Kalundborg-film. Kom og se film helt tilbage fra 1911 og frem til 2006 med klip fra Kalundborg by og omegn, der giver et indblik i historie, liv og mennesker.

BIBLIOTEKSCAFÉ

I SVEBØLLE KVIK BIBLIOTEK

7. februar, 7. marts, 4. april, 2. maj og 6. juni kl. 19.00 - 21.00 Gå på opdagelse i Bibliotekshjørnet, læs aviser eller tidskrifter. Der vil altid være frivillige til stede, som kan hjælpe og sætte dig ind i, hvordan du bestiller bøger eller bruger bibliotekets app.

Foredrag ‒ Lisbeth Dahl

UNDSKYLD, JEG BLANDER MIG! Tid: Torsdag den 24. januar kl. 19.00 - 21.00 Sted: Kalundborg Hallerne, indgang D Pris: Fra kr. 145,-

Med udgangspunkt i bogen ”Undskyld jeg blander mig” fortæller Lisbeth Dahl bramfrit og humoristisk om sit utraditionelle liv. Om at vokse op med en alenemor – og selv blive en. Om de skiftende mænd, hun har elsket og mistet. Om sin karriere som skuespiller og instruktør. Arrangeret i samarbejde med LOF.


Billetter

OBS! refunderes ikke

Caféaften for slægtsforskere

HAR DU TJEKKET DINE KILDER? Tid: Tirsdag den 29. januar kl. 19.00 - 21.00 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Kr. 30, Kr. 20,- for medl. af Slægtshistorisk Forening og Biblioteksklubben Slægtshistorisk Forening Vestsjælland og Kalundborg Biblioteker sætter fokus på: Har du tjekket dine kilder. Hør om den søde historie der blev fortalt og derefter trykt i et lokalhistorisk blad. Den skulle vise sig slet ikke at være sød. Medbring din bærbare PC og vi slægtsforsker sammen.

DIGITALE KURSER DEN DIGITALE BORGER - OFFENTLIGE HJEMMESIDER OG APPS Tid: Onsdag den 30. januar kl. 10.00 - 12.00 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding Dette kursus er for dig, som ønsker at blive mere fortrolig med offentlige hjemmesider og apps. Vi snuser til bl.a. borger.dk, Biblioteket, MobilePay m.m. Vi udforsker den selvbetjente verden og de muligheder, den giver.

DIN DIGITALE ARV - BORGER.DK Tid: Onsdag den 27. februar kl. 10.00 - 12.00 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding På dette kursus vil vi vise, hvad din digitale arv er, og hvad den kan bestå af. Vi kommer omkring digital post, og det du efterlader på digitale enheder, f.eks. dokumenter. Forudsætning: Basis IT-kendskab og brugen af NemID.

IPAD KURSUSFORLØB, MELLEMNIVEAU Tid: Mandage den 4 marts, 11. marts og 18 marts kl. 10.00 - 12.00 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding Brug din iPad bedre! Har du en iPad, og vil du gerne lære at bruge den til mere end bare e-mails og til at surfe på nettet? Så er dette kursus måske lige noget for dig.

DIN DIGITALE ARV - SOCIALE MEDIER Tid: Onsdag den 27. marts kl. 10.00 - 12.00 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding På dette kursus ser vi nærmere på de digitale profiler, vi efterlader på Facebook og andre sociale medier. Vi ser også på hvilke muligheder, du har som pårørende. Forudsætning: Basis IT-kendskab og brugen af NemID. 15


TITIL ALLELMELDI N G BIBLIOTEKERNES ARRANGEMENTER

Læs mere på kalundborgbib.dk - ”Det Sker”

Foredrag ‒ Charlotte Bøving

JEG LEVER MED EN UDLØBSDATO

Tid: Tirsdag den 5. februar kl. 19.00 - 21.00 Sted: Skolen på Herredsåsen Pris: Fra kr. 150,-

I foredraget af samme navn som hendes bog fortæller Charlotte Bøving, hvordan hun selv har tacklet og stadig tackler modgang i livet. Hvordan hun har tilgivet – ikke for andres, men for hendes egen skyld. Hvorfor og hvordan hun i dag lever et liv i taknemmelighed – med balance og harmoni. Og fremfor alt hvilke tanker hun har gjort sig om, hvad hun vil bruge resten af sit liv på. Arrangeret af LOF.

Billetter

OBS! refunderes ikke

Foredrag - Trine Borake

Foredrag - Arne Hendrichsen

ARKÆOLOGISKE FUND FRA OMEGNEN OMKRING HERSLEV OG TISSØ

FRA SEJERØ TIL SUMATRA

Tid: Onsdag den 6. februar kl. 19.00 - 21.00 Sted: Høng Bibliotek Pris: Kr. 40,Detektorfund ved Herslev, syd for Tissø, er baggrunden for foredraget, hvor arkæolog og PhD-studerende Trine Borake vil fortælle om hvorledes området indgår i forståelsen af området omkring Tissø. Arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitet og Høng Lokalhistoriske Forening. 16

Tid: Torsdag den 7. februar kl. 19.00 - 21.00 Sted: Svebølle Kvik Bibliotek Pris: Fra kr. 65,-

Flere års studier ligger bag fortællingen om Arne Christian Holm Skjoldager, der i 1920’erne immigrerede til Sumatra. Historisk foredrag om to danskeres skæbne i Sydøstasien både før, under og efter 2. verdenskrig. Masser af billeder på storskærm. I samarbejde med Svebølle Biblioteksgruppe og Bjergsted Lokalhistoriske Forening.


Borgerservice Kalundborg

LOV OG ORDEN BUSTUR MED BYVANDRING

POLITIMUSEET, FOLKETINGET OG CHRISTIANSBORGS KONGELIGE REPRÆSENTATIONSLOKALER Fredag den 8. februar kl. 7.00 - 17.30 Kl. 7.00 Afgang fra Kalundborg Hallerne, eftf. opsamling i Svebølle, Centret. Kl. 9.15 Politimuseet og byvandring. Oplev Nørrebro fra en ny vinkel, når en pensioneret politibetjent tager os med ud i byrummet med en blanding af kriminalsager og politiets historie. Kl. 11.30 Spisning på Rio Bravo Der serveres stegt flæsk med persillesovs på restauranten, der i 1980’erne dannede rammen for det politiske forlig, der senere fik navnet Rio Bravo Forliget. kl. 12.45 Christiansborgs repræsentationslokaler. Vi får en guidet tur på en time, og hører om de imponerende sale, udsmykningen og kunstværkerne. kl. 14.30 Rundvisning i Folketinget Folketingets betjente fortæller om Christiansborg som arbejdsplads for Folketingets medlemmer. Kl. ca. 15.30 går turen hjem. Der serveres kaffe og lidt sødt til tanden. Pris: 495,- kr. Prisen inkluderer morgenbrød, kaffe og te på udturen, frokost på Restaurant Rio Bravo, entré og guidede ture.

BORGERSERVICE i Kalundborg Kommune

Vi hjælper dig Du kan komme i kontakt med Borgerservice fra din computer, din smartphone, din tablet, din telefon, eller du kan komme forbi og møde os personligt. Husk altid at medbringe NemID! Borgerservice hjælper dig med pas, kørekort og selvbetjening af diverse elektroniske løsninger som boligstøtte, sundhedskort, flytteanmeldelser, boliganvisning, indtastning på SKAT.dk mv. Skal du have batterier til høreapparater, kan du også få dem leveret direkte til din bopæl eller hente dem på Høng Bibliotek i den betjente åbningstid. Læs mere på kalundborg.dk Bestil tid til Borgerservice ‒ så har vi tid til dig Du kan bestille pas og kørekort i Borgerservice Kalundborg og på Høng Bibliotek. På www.kalundborg.dk har du mulighed for at bestille tid til pasekspedition i Kalundborg Borgerservice og dermed springe køen over. Du kan også møde op, selvom du ikke har bestilt tid, men så kan der forekomme ventetid. Det er ikke muligt at bestille tid i Høng. OBS: Snart vil du også kunne bestille tid i Borgerservice i Kalundborg til personlig betjening vedrørende andet end pas. Kontakt os: Borgerservice Kalundborg Klosterparkvej 7 4400 Kalundborg Tlf. 59 53 44 00 www.kalundborg.dk

NB! Turen er ikke for gangbesværede, da vi skal gå meget. Husk varmt tøj og fornuftigt fodtøj. Turen kræver medlemskab af Biblioteksklubben. Meld dig ind her: kalundborgbib.dk/klub Pas og kørekort, Høng 17


Knud romer holder foredrag MED TITLEN ”småt er godt, stort er lort - provinsen og alle de andre” mandag Den 25. februar i kalundbOrg Hallerne - se side 22 Det tog forfatteren Knud Romer 12 år at skrive ”Kort over Paradis”. Resultatet er blevet næsten 600 siders sansemættet prosalyrik. Falster var faldet fra himlen Citat fra indledningen til ”Kort over Paradis” Side 7 Stynede piletræer og flade marker foran en uendelig horisont – kig dig omkring, sådan ser det ud, når jeg lukker øjnene. Det er ligegyldigt, hvor jeg befinder mig, og hvor i alverden jeg rejser hen. Om jeg stod på Månen. Jeg behøver bare at blinke, og grøften sitrer af græshopper. Ude på overdrevet lugter tangen. Det grønne sund flyder forbi. Jeg bærer Falster i mig, fordi jeg på en måde er landskabet. Det var det første, jeg så, og det skabte mig i sit billede – og det kom til bevidsthed og vågnede i mig. Vi blev til samtidig. Alting var nyt og som en forelskelse, og Gud spillede yo-yo med lærken, der hang højt oppe i sin snor og slog triller. Side 8 Min bevidsthed er et landskab, og det gik op for mig og åbnede sig for mine sanser og gav dem udtryk. De hvide lammeskyer græssede i skyggerne på engen, og jeg stod midt i det og kendte ikke til andet – det var hele min videns og hele min verdens horisont: Falster. Hvorfor var det så fladt? Det var faldet ned fra himlen.

ANMELDERNES STJERNEDRYS Berlingske

Står til at blive en moderne klassiker

Børsen

Autobiografisk grum og gavmild som sin forgænger, sprudlende og skarp som sin forfatter

Ekstra Bladet

En fantastisk fortælling, blændende fortalt Fabelagtig

JyllandsPosten

Dagbladenes Bureau

Det er stort, det er småt, og det er Af journalist inderligt forløsende Sonja Husted Rasmussen

Kristeligt Dagblad

Respektindgydende ambitiøs 18

- Hvad fanden handler den her bog om, Knud? Jeg er lidt i tvivl. Det spørgsmål stillede Sune de Souza Schmidt Madsen, forlagsredaktør hos Lindhardt og Ringhof, forfatteren Knud Romer, da dennes nyeste roman ”Kort over Paradis” blev præsenteret på Bogforum 2018 i Bella Center. - Hvad den handler om? Den handler vel om det umulige projekt: at komme hjem, svarede forfatteren, der præsenterede sig selv som tysk romantiker. Hans indgang til den tyske romantik gik gennem døren i hans mormors bogskab i Frankfurt. I tysk romantik er ifølge Romer den vigtigste sætning: Wo gehen wir hin? Immer nach Hause. (Hvor går vi hen? Altid hjemad), og Knud Romer definerer det at komme hjem som at tilegne sig et sted som sit eget: - Det er noget af et projekt, for lander vi nogensinde på jorden? Har vi nogensinde absolut selvnærvær, selvbevidsthed. Ved vi, hvem vi er? Hvor vi er? Hvad der sker? Nej, nej, det ved vi aldrig. Knud Romer udtrykker det sådan, at det absolutte nærvær, hvor man griber sig selv, og bliver opmærksom på sig selv uden rest af angst og uro, mangel og fravær. Den tilstand kommer aldrig: - Vi er altid på vej hjem. Det er en uendelig længsel. Vi kan ikke komme absolut hjem og være til stede og høre til. Omvendt dannelsesroman Knud Romer kalder ”Kort over Paradis” for en omvendt dannelsesroman, hvor man aldrig helt når frem. En moderne roman, en desillusion, meningstab og et forsøg på at sætte ord på fremmedgørelsen. Det har Knud Romer gjort på næsten 600 siders sansemættet prosalyrik, hvor læseren føres med fra det flade Falster, faldet fra himlen og hvor gud spiller yo-yo med lærken, til kloaksystemet i Paris,

foredrag med Leonora- SeChriSidsetin16a Skov

KNUD ROMER

til Shahens Iran, den amerikanske ven M’s oplevelser og til nutidens plejehjem. Forlagsredaktøren erkender, at det altid er vanskeligt at redigere, og det er især vanskeligt, når det drejer sig om en forfatter, der som Knud Romer har skrevet 600 sider, kan dem alle i hovedet, og ikke har overladt et ord til tilfældighederne. Knud Romer var 12 år om at skrive bogen, de sidste tre år har han skrevet om natten, fra kl. 22 aften til 6 morgen. Han har skrevet om kap med en restskat på 250.000 kr., og han konstaterer: - Nød lærer nøgen mand at skrive. Gudernes forlag Romers første bog var ”Den der blinker er bange for døden”, og han havde sat sig det tilsyneladende umulige mål, at bogen skulle udkomme på Insel Verlag i Frankfurt, det han betegner som gudernes forlag. Det lykkedes, og også ”Kort over Paradis” er antaget. Dermed er en stor drøm gået i opfyldelse. - Den første bog er en sølvkugle, jeg har slebet i mit hjerte, siden jeg som 13-årig stod nede i Frankfurt foran Insel Verlag. Her svor jeg ved alt, hvad der er højt og hellige og Brødrene Grimm, at jeg skulle udkomme på gudernes forlag, hvor Rilke og alle de andre er udkommet. Knud Romer er den eneste nulevende dansker den ære er blevet forundt, men opfyldelsen af drømmen er ikke uden omkostninger. Da forfatteren dukkede op af kælderen, hvor han skrev nat efter nat, fik han stillet diagnosen grøn stær. Han er blevet blind på det højre øje, og han frygter at miste synet også på det venstre. Historiefortæller Når Knud Romer møder læserne i Kalundborg, vil han sikkert også fortælle, hvorfor det varede 12 år at skrive bogen – og han vil fortælle ekstremt mange historier: - Jeg læser ikke op af min bog. Den kan de selv læse, siger Knud Romer, og han har mange historier at fortælle. Tilhørerne kan glæde sig, for Knud Romer er en gudbe-


Gud spillede yo-yo med lærken nådet fortæller, også verbalt. Der er historien om Tossejohanne fra Nykøbing Falster, hvor Knud Romer blev født og voksede op, og som han beskriver blandt andet sådan: ”Når solen gik ned, fik du stukket øjnene ud, så mørkt er det på Falster”, der er historien om en skønhedsklinik i Teheran i 1960’erne, og hvor tilhørerne får svar på, hvordan i alverden Knud Romer kan vide, hvordan den så ud, og der er historien om den pukkelryggede dværg, der kravler ud af bogskabet. - Jeg opfinder ikke historier, jeg finder dem, siger Knud Romer der kalder sig selv historietyv: - Vi er alle sammen de historier, vi fortæller om vores liv, livshistorier, og når det er helt sort, så tænk: Giver det her noget til historien? Og det gør det jo! Forfatter – læser På spørgsmålet om Knud Romer tænker på læseren, når han skriver, svarer han: - Jeg tænker ikke på andet end læseren, for det er læseren, der skriver. Først læser man, og så skriver man på summen af gode læseoplevelser. Forfatteren skriver noget dårligt, og læseren retter det til noget bedre. Det er at redigere, slår Romer fast. Knud Romer har levet med bøger, fra han var ganske lille. Han læste sig igennem bøgerne på børnebiblioteket i Nykøbing. Derefter indtog han voksenbiblioteket, hvor det traf sig så heldigt, at Tolkien stod side om side med Tolstoy. - På den måde blev man taget i hånden, konstaterer han. To bøger på vej Knud Romer arbejder på to nye bøger. Den ene, hvis titel er ”Pigen i violinen” er dog indtil videre lagt til side: - Indtil min kone giver grønt lys, siger forfatteren. Bogen handler om Romers ægtefælle, violinisten Andrea Rebekka Alsted – og hun er ikke vild med projektet. Nu arbejder han på bogen, som han har kaldt ”Katastrofernes år”.

BLÅ BOG Knud Romer er født 1960 i Nykøbing Falster, hvor han voksede op som enebarn med en tysk mor og en dansk far. Uddannelse: Studier i litteraturvidenskab på Københavns Universitet. Debut: Den som blinker er bange for døden. Lindhardt og Ringhof, 2006. Litteraturpriser: • BG Banks Debutantpris • Weekendavisens Litteraturpris • Boghandlernes Gyldne Laurbær • Otto B. Lindhardtprisen Seneste udgivelse: Kort over Paradis. Lindhardt og Ringhof, 2018.

Knud Romer er en gudbenådet historiefortæller. Det beviser han i sin nye bog ”Kort over Paradis”, og det kan tilhørerne selv opleve, når Knud Romer gæster Kalundborg. 19


Foredrag

Caféaften for slægtsforskere

NORDVESTSJÆLLANDS STENKLUB

TEMA: HVORDAN KAN VI BRUGE DNA I SLÆGTSFORSKNING?

Tid: Mandag den 18. februar kl. 19.00 - 20.30 Sted: Gørlev Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding Nordvestsjællands Stenklub gæstede biblioteket med udstilling af sten, fossiler og utroligt smukke hjemmelavede smykkker i efteråret 2018. Klubbens medlemmer deler her glæden, skønheden og mangfoldigheden i geologiens verden samt nysgerrigheden efter viden om sten og mineraler.

Tid: Tirsdag den 19. februar kl. 19.00 - 21.00 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Kr. 30,- / Kr. 20,- for medl. af Slægts historisk Forening og Biblioteksklubben Kom og hør Michael Lundegaard Augustesen fra SFV fortælle om DNA i slægtsforskning. Hvad kan vi finde og hvordan. Efter en kaffepause med lidt sødt, vil der være mulighed for at stille spørgsmål. Billetter

OBS! refunderes ikke Foredrag - Knud Romer

SMÅT ER GODT, STORT ER LORT PROVINSEN OG ALLE DE ANDRE Tid: Mandag den 25. februar kl. 19.00 - 21.00 Sted: Kalundborg Hallerne, indgang D Pris: Fra kr. 110,Knud Romer mener, at begrebet Udkantsdanmark er ”en fucking joke.” Folketingets politikere vil have mere nærhed, tryghed og et Danmark i balance. Men hvordan står det til med rigets tilstand? Og hvilke udfordringer står vi overfor? ”Alting forfalder – det er fandme en svinestreg, som vi i fællesskab må få løst! Og det starter med dette foredrag” – siger Knud Romer.

Foredrag og fællesspisning

ANDERS KOFOED: SUPERKRYB - MED ÆGTE SUPERKRÆFTER Tid: Torsdag den 28. februar Fællesspisning kl. 18.00 Foredrag kl. 19.00 Sted: Ubby Kultur- og Forsamlingshus Pris: Fra kr. 115,- (rabat til børn under 18 år) Den kendte tv-biolog fortæller på baggrund af hans bog ”Superkryb”, om kryb der har vaskeægter superkræfter. Nogle af dem kan klone sig selv, mens andre kan sprøjte med lim eller flyve. I samarbejde med Hvidebæk Lokalråd.

20


Koncert med Vokalselskabet Glas

NORDISK A CAPELLA Tid: Sted: Tid: Sted: Tid: Sted: Tid: Sted: Pris:

Torsdag den 14. marts kl. 8.50 Høng Skole Torsdag den 14. marts kl. 10.50 Kirke Helsinge Skole Fredag den 15. marts kl. 9.15 Løve Skole Fredag den 15. marts kl. 12.25 Hvidebækskolen Kr. 25,- pr. person

Vokalselskabet Glas lyder som ingen andre, når de synger nordiske folkesange i nykomponerede turbo-versioner.

Foredrag - Flemming Jensen

I LY AF LATTER Tid: Torsdag den 14. marts kl. 19.00 - 21.00 Sted: Svebølle Kvik Bibliotek Pris: Fra kr. 100,- Flemming Jensen fortæller med sin varme og muntre tone om sit liv og sin karriere. En fortælling om Flemming Jensens alvorlige liv, fyldt med latter. I samarbejde med Svebølle Biblioteksgruppe.

Caféaften for slægtsforskere

FOKUS PÅ INSPIRATION TIL SLÆGTSFORSKNING Tid: Tirsdag den 19. marts kl. 19.00 - 21.00 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Kr. 30,- / Kr. 20,- for medl. af Slægts historisk Forening og Biblioteksklubben Vi ser på inspirerende hjemmesider - måske har du en at vise? Medbring din pc og kom og hyg dig med andre slægtsforskere. Måske er der en der kan hjælpe dig, hvis du er gået i stå. Arr. i samarbejde med Slægtshistorik Forening.

Foredrag og fællesspisning - Pia Fris Laneth

EMMA GAD – TAKT OG TONE I 100 ÅR Tid: Tirsdag den 26. marts Fællesspisning kl. 18.00 Foredrag kl. 19 Sted: Ubby Kultur- og Forsamlingshus Pris: Fra kr. 65,- I Emma Gads ”Takt og Tone” fra gullaschtidens Danmark kunne opkomlinge og andet godtfolk orientere sig om sociale spilleregler i samfundets øvre sociale lag. Og mange af forfatterens råd har såmænd stadig gyldighed. Foredraget portrætterer en usædvanlig kvinde, som levede i en tumult periode af danmarkshistorien. Arr. i samarbejde med arbejsgruppen ”Ubby 100 år”

UDSTILLING I ANLEDNING AF UBBY FORSAMLINGSHUS 100 ÅR Stemningsfuld optakt til Nordisk Kulturmåned

Fra 26. marts kl. 17.00 til den 17. april.

LITTERATUR, FORTÆLLING OG FINGER-FOOD

Gamle fotos og avisartikler I anledning af at Ubby Forsamlingshus fylder 100 år, har Hvidebæk Lokalhistoriske Arkiv fundet gamle billeder og avisartikler frem, der illustrerer forsamlingshusets historie. En enestående mulighed for at få et indblik i husets historie!

Tid: Mandag den 18. marts kl. 19.00 - 21.00 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Kr. 60,- Følg lyden af Carl Nielsen, hør om vores nordiske yndlingsromaner, oplev en mundtlig fortælling og fine poetiske indslag, plus Slagter Jacobs fingerhapser med norsk fenalår.

Landbomuseet på Birkendegård udstiller landbrugseffekter.

21


KALUNDORG

NORDISK KULTURFESTIVAL

ÅBNINGSRECEPTION

KONGERNES JELLING

OG NYBORG SLOT

BUSTUR TIL KONGERNES JELLING OG SLOTSVANDRING VED NYBORG SLOT Onsdag den 27. marts kl. 7.15 - 18.00 Kl. 7.15 Afgang fra Kalundborg Hallerne, opsamling i Gørlev og Slagelse. Kl. 10.30 Kongernes Jelling og Oplevelsescentret Jelling. Rundvisning på 45 min. med guide i monumentområdet ved Kongernes Jelling. Dernæst på egen hånd i Oplevelsescenteret Jelling. Kl. 12.30 Frokost i caféen på Byens Hus i Jelling, hvor der serveres smørrebrød. Kl. 15.00 Nyborg Slot. Slotsvandring omkring det gamle kongeslot i Nyborg. Slottet er et af Danmarks vigtigste historiske steder fra Middelalderen. For at kunne bevare og formidle den unikke historie, der er knyttet til Nyborg Slot og by, undergår Nyborg Slot restaurering samt tilbygning af moderne faciliteter. Dette projekt kaldes for ”Slotsprojektet”, og er et led i arbejdet med at gøre Nyborg Slot og by til en værdig kandidat til UNESCO’s Verdensarvsliste.

Åbningsreception og underholdning

GHITA NØRBY OG LARS HANNIBAL I NORD OG TONER Tid: Tirsdag den 2. april kl. 18.00 - 21.00 Sted: Kalundborg Hallerne, indgang D Pris: Fra kr. 250,- inkl. spisning Dansk skuespils førstedame Ghita Nørby, har sammen med den legendariske guitarist, Lars Hannibal, sammensat et program, som er fyldt med overraskelser, der tager udgangspunkt i nordiske tekster, musik og fortællinger. Arrangementet er en del af Nordisk Kulturfestival, og starter med reception og tapasbord.

Kl. 16.15 Afgang fra Nyborg Slot. Pris: 550,- kr. Turen foregår i samarbejde med Slagelse Biblioteksklub. Da en del af ture foregår udendørs på forskeligt terræn, så det er vigtigt at klæde sig på herefter. Turen er IKKE egnet for dårligt gående. Turen inkluderer kørsel, entréer, morgenbrød og kaffe/te på udturen og frokost. Turen kræver medlemskab af Biblioteksklubben. Meld dig ind her: kalundborgbib.dk/klub

22

Ubby Forsamlingshus 100 år

RECEPTION OG FEST

Tid: Lørdag den 6. april Reception og afsløring kl. 16.00 - 17.00 Fest kl. 18.00 Sted: Ubby Kultur- og Forsamlingshus Pris: Kr. 375,Ubby Forsamlingshus fylder 100 år. Det fejres ved udgivelsen af et Jubilæumsskrift, der dokumenterer og fortæller historien om forsamlingshuset. Kom til reception og efterfølgende festmiddag. Arrangeret af arbejdsgruppen ”Ubby 100 år”.


PÅ SPORET AF N.S.F. GRUNDTVIG Fernisering

PERNILLE MEJSLOVS BILLEDER - MUSIK V/HENRIK STRUBE Tid: Fredag den 19. april kl. 15.00 - 18.00 Sted: Ubby Kultur- og Forsamlingshus Pris: Gratis, mød bare op. Kunstneren Pernille Mejslov udstiller sine billeder fra langfredag og april ud. Pernille tegner med inspiration fra den færøske natur og tegner også live til musik. Til ferniseringen vil der være musiske indslag ved Henrik Strube. Henrik Strube er en fantastisk musiker, der har været med i Røde Mor og bl.a. haft kæmpehittet ”Hold om mig”.

BUSTUR TIL GRUNDTVIGSKIRKEN, BISPEBJERG KIRKEGÅRD OG FOREDRAG VED KATHRINE LILLEØR Fredag den 26. april kl. 7.45 - 17.15

Turen ”På sporet af N.F.S. Grundtvig” er sammensat af foredrag ved Kathrine Lilleør i Sankt Pauls Kirke og omvisning ved guider i Grundvigskirken. Vi besøger også Bispebjerg Kirkegård, hvor kirsebærtræerne forhåbentlig blomstrer. kl. 7.45 Afgang fra Kalundborg Hallerne, efterfølgende opsamling i Svebølle, Centret Kl. 10.00 Foredrag ”På sporet af Grundtvig” ved Kathrine Lilleør og organist Frederik Magle - vi synger ind imellem foredraget. Kl. 11.45 Frokost på ”Bjerget” Kl. 12.45 På egen hånd under Kirsebærtræerne på Bispebjerg Kirkegård kl. 14.00 Omvisning i Grundtvigskirken Kl. 15.30 Afgang mod Kalundborg Pris: 550,- kr.

Skandinavisk folkemusik koncert

BANDET BRAGR SPILLER Tid: Tirsdag den 23. april kl. 20.00 - 22.00 Sted: Ubby Forsamlingshus Pris: Kr. 100,-

(Inkl. bustur t/r, rundstykke og kaffe på udturen, foredrag ved Kathrine Lilleør, frokost på Bjerget ekskl. drikkevarer, omvisning med guide i Grundtvigskirken, gåtur på Bispebjerg Kirkegård under blomstrende kirsebærtræer. Kaffe og noget sødt på hjemturen. Turen kræver medlemskab af Biblioteksklubben. Meld dig ind her: kalundborgbib.dk/klub

BRAGR giver den skandinaviske folkemusiktradition et nutidigt udtryk. Bandet spiller både gamle, genkendelige kompositioner, og nye spændende og overraskende musikstykker fra hele Skandinavien. Perry Stenbäck fortæller indlevende om musikken, og historierne giver tonerne endnu mere liv. 23


Visesangerkoncert

Foredrag - Carsten Egø Nielsen

NORDISKE SANGE MED BENTE KURE MED FOKUS PÅ JEPPE AAKJÆR

GRØNLAND I FORTID OG NUTID

Tid: Onsdag den 24. april kl. 10.30 - 11.30 Sted: Rørmosen Dagcenter Tid: Onsdag den 24. april kl. 14.00 - 15.00 Sted: Dagcenter Vesterlund, Snertinge Pris: Gratis, men kræver tilmelding. Visesangeren Bente Kure spiller egne sange, og sange af bl.a. Halfdan Rasmussen, Benny Andersen og Jeppe Aakjær.

Tid: Torsdag den 25. april kl. 19.00 - 21.00 Sted: Høng Bibliotek Pris: Fra kr. 50,Grønlands historie fra før vikingetid til nutid fortælles med nedslag i tiden, fra koloni til selvstyre. Undervejs vises billeder på storskærm.

Per Jensen

NORDISKE SANGE MED FOKUS PÅ DAN ANDERSON Tid: Torsdag den 25. april kl. 11.00 - 12.00 Sted: Jernholtparken Dagcenter Pris: Gratis, men kræver tilmelding. Per Jensen er nordisk visesanger. Han kan alle nordiske sange, men vil til denne koncert fokusere på Dan Anderson.

NORDISK SANGSKRIVERKONCERT MED FORFATTERSPIRER OG SANGSKRIVERE FRA KALUNDBORG Tid: Torsdag den 25. april kl. 19.00 - 21.00 Sted: Musisk Skole Pris: Kr. 30,-

24

En koncert hvor alle sangskrivere fra Kalundborg - og hele Norden - kan komme og være med. Benjamin Aggerbæk styrer denne koncert og vil også afslutte aftenen med en koncert selv. Benjamin Aggerbæk er en ildsjæl inden for sangskrivning og han har mange Open Mics i hele landet. Er desuden formand for Copenhagen Singer Songwriter Festival.


KALUNDORG

NORDISK KULTURFESTIVAL

Masterclass for unge og voksne

SANG OG TONING V/MARIE BERGMAN Tid: Lørdag den 27. april kl. 10.00 - 15.00 Sted: Kommer senere, tjek løbende kalundborgbib.dk Pris: Kr. 600,- Underviser Marie Bergman er en meget dygtig musiker og artist og nyskabende indenfor den svenske sangskat. Hun har indspillet 18 CD’er og har modtaget utrolig mange priser for sin musik, bl.a. en Grammy for bedste svenske tekster. Her er en helt unik mulighed for at lære mere om sang og toning.

BIBLIOTEKET KOMMER - LIGE TIL DØREN Er du ude af stand til selv at komme på biblioteket på grund af alder, gangbesvær, sygdom eller handicap - tilbyder Kalundborg Biblioteker at bringe bøger og andre materialer ud til dig.

NORDISK GALLAKONCERT Tid: Fredag den 26. april kl. 19.00 - 22.00 Sted: Musisk Skole Pris: Voksne: Kr. 100,- Børn: Kr. 50,Nordiske kunstnere i alle aldre mødes i samspil, som krydser genrer og alder. Det bliver en koncert, der forkæler øret med strygermusik, traditionel folk, jazz og rock. Marie Bergman slutter af med sin fantastiske stemme, kraft og musikalitet.

Du kan låne det samme som hvis du selv kom på biblioteket. Materialerne bliver bragt ud til dig en gang om måneden. Det er gratis at være med i ordningen. Kontakt Kalundborg Bibliotek på tlf. 5953 5560 og hør mere.

”Glæd dig - det gør jeg” Lone Wernblad - arrangør af Nordisk Kulturfestival Kalundborg 2019 25


KKAALLUUNNDDOORRGG

NNOORRDDI ISSKK KKUULLTTUURRFFEESSTTI IVVAALL Idéen blev undfanget i Nuuk i Grønland

NORDISK KULTURFESTIVAL PROGRAM

Året var 2017, og resultatet kan opleves i hele april 2019 i Kalundborg Kommune i form af Kalundborg Nordisk Kulturfestival. Multikunstneren Lone Wernblad fik idéen. Hun spillede på Nuuk Nor disk Festival og blev betaget af, at sådan en lille by kunne emme så meget af kultur på alle planer. - Det må også kunne lade sig gøre i Kalundborg, tænk te Lone. Idéen foldede sig først rigtigt ud, da Kalundborg Biblioteker indgik i arbejdsgruppen, og manifesterer sig med åbningskoncert i Kalundborg Hallerne tirsdag den 2. april med skuespiller Ghita Nørby (oplæsning) og guitarist Lars Hannibal. De to kunstnere har et program, hvor de lægger vægt på Norden og sørger på den måde for, at festivalen får et godt og solidt afsæt. Efter åbningskoncerten følger arrangementer centreret om nordisk musik, litteratur og billedkunst. Det første, Lone Wernblad gjorde for at komme fra idé til virkelighed, var at søge penge fra Kalundborg Kommunes koncertpulje. Ansøgningen blev positivt modtaget, og projektet støttes også økonomisk af udvalget for kultur og fritid og af Nordea. Projektet er hovedsageligt udviklet i samarbejde med Kalundborg Biblioteker, og det er blevet til en win-win-situation for alle.

Tirsdag den 2. april kl. 18 • Kalundborg Biblioteker er vært ved åbningskoncert i Kalundborg Hallen med Ghita Nørby, skuespiller og Lars Hannibal, guitarist i Nord og Toner Fra 1. - 25. april • Gækkebrevskonkurrence Torsdag den 4. april • Da livgarden invaderede Irland Lørdag den 6. april • Krea-arrangement ”Påske i Norden” Fredag den 19. april • Fernisering - Pernille Mejslov m/musik af Henrik Strube Tirsdag den 23. april • Bandet Bragr spiller Onsdag den 24. april • Nordiske sange med fokus på Jeppe Aakjær m/Bente Kure Torsdag den 25. april • Nordiske sange med fokus på Dan Anderson ved Per Jensen • Nordisk folkemusik og egne kompositioner ved Leif Ernstsen (lukket arrangement) • Grønland fra vikingetid til nutid ved Carsten Egø. • Nordisk sangskriverkoncert med forfatterspirer og sangskrivere fra Kalundborg Fredag den 26. april • Nordisk Gallakoncert

Festival i samarbejde med Kalundborg Biblioteker - Det er fantastisk, når alle synes, det er en fed idé, stiller egoerne uden for døren og lader idéerne vokse. Så kan der virkelig ske noget, vurderer Lone Wernblad, der synes, det er fantastisk, at de tanker, hun tænkte dengang i Nuuk, nu i den grad bærer frugt. - Jeg er rigtig lykkelig og taknemmelig for, at det kan lade sig gøre, for jeg lever af at få idéer, plante dem og få dem til at gro, siger Lone Wernblad, der glæder sig meget til festivalen. Hun er dybt rørt over at opleve, hvordan den næsten har fået sit eget liv. Der

Lørdag den 27. april • Masterclass v/Marie Bergman • Ivalus Første Sang • I Guder Søndag den 29. april • Trillebørstur rundt i Nord (Også andre dage i uge 17) Mandag den 30. april • Jutlandia - det danske hospitalsskib v/Søren Flott Mandag den 29. og tirsdag den 30. april • Kom, det gror i Nord - Musik, billeder og ord Nordiske Dage på Lerchenborg Friskole (lukket arrangement) 26

Arrangeret af

KALUNDBORG BIBLIOTEKER


Nordiske ord, toner og billeder vil præge Kalundborg Kommune i april sker hele tiden en udvikling, og hun synes egentlig, det har været en nem proces at få det hele igennem, ikke mindst takket være biblioteksmedarbejdernes ekspertise i at planlægge og afvikle arrangementer. Norden i 100 år Festivalen hænger fint sammen med, at Foreningen Norden kan fejre 100 års jubilæum i april 2019. Derfor bliver det generalsekretær i Foreningen Norden, Peter Jon Larsen, der holder åbningstalen den 2. april. Der bliver også udstillinger på bibliotekerne og andre steder i forbindelse med den nordiske kulturfestival. Interessen for det nordiske kommer ikke fra fremmede. Lone Wernblad er opvokset i det nordiske folkemusikmiljø, og hun var ikke ret gammel, da hun sammen med sin mor og far, Jette og Leon Svendsen kom med til sine første koncerter. Kom med – det gror i Nord Det nordiske arbejde ligger hende meget på sinde. Det fremgår også af et af de mange projekter, Lone Wernblad er involveret i. Det hedder ”Kom med – det gror i Nord”. Det går ud på, at børn og unge på udvalgte skoler i de nordiske lande sætter musik, billeder og ord på nordisk kultur og identitet. Det sker som led i arbejdet med at udviklet nyt undervisningsmateriale om Norden til brug i folkeskolerne. Fire professionelle musikere og billedkunstnere, Jonas Bachmann, Bergur Fonsdal Johannesen, Benjamin Aggerbæk og Lone Wernblad, rejser rundt og arrangerer workshops og kreative værksteder for eleverne og deres lærere. Deltagerne kommer fra syv skoler på Færøerne, Åland, i Grønland, Norge og Danmark. Projektet har Norden som kernepunkt og de kreative kunstneriske læringsprocesser som udtryksform.

”Kom med – det gror i Nord” bliver en del af Kalundborg Nordisk Kulturfestival og kan opleves under festivalen, bl.a. på Lerchenborg Friskole. Ens i Nord De nordiske toner blev også slået an, da Lone Wernblad for et par år siden rejste rundt i hele Norden med et projekt, der havde som formål at vise, at vi i de nordiske lande er mere beslægtede, end vi måske sædvanligvis forestiller os. Titelsangen hed ”Ens i Nord”, og børn fra alle de nordiske lande har været med til at skrive et vers til sangen.

- Jeg vil gerne, at vi åbner os over for hinanden, siger hun. Blandt festivalens indslag bliver en sangskriver-workshop sammen med Kalundborg Biblioteks forfatterskole for unge, Forfatterspirerne og alle sangskrivere i Kalundborg. Anstrengelserne munder ud i en koncert med tekster af de unge sangskrivere og forfattere. En ekstra dør Til gallakoncerten fredag den 26. april på Musisk Skole spiller Nordisk Strygerkvartet. Sangelever fra skolen synger sange af Lone Wernblad og Benjamin Aggerbæk akkompagneret af strygekvartetten. Der bliver også budt på en nordisk cocktail, hvor flere kunstnere skal spille hinandens værker. Sangerin-

den Maria Bergman medvirker. Det bliver en rigtig spændende koncert, lover Lone, der håber at mange møder op, for hun er overbevist om, at der her bliver chance for at høre noget, man ikke har hørt før: - Jeg er sikker på, at den aften vil vise, at livet har en ekstra dør! Lone Wernblad - multikunstner! Det er Lone Wernblads korte svar på, hvad hun egentlig er. Hun har gang i et væld af projekter, og hun kan umuligt sammenfatte alle aktiviteterne på ét visitkort. Lone giver koncerter for børn og voksne både i ind- og udland, og lige nu er hun aktuel som idémageren til Kalundborg Nordisk Kulturfestival i april. Et af de projekter, der står hendes hjerte meget nær, er ”Den musikalske lykkepille”, hvor hun tager ud til krisecentre, spiller, skriver sange og danner billeder sammen med børn i krise. Sammen med Benjamin Aggerbæk har hun børnebandet ”Takt og tone med Benjamin og Lone”. Lone Wernblads uddannelse er lige så vidtfavnende som alt det, hun beskæftiger sig med. Hun er bachelor i billedkunst, har en baggrund i pædagogik og psykologi og en rytmisk uddannelse fra Rytmekonservatoriet. Lone har gået på Skolen for Billedkunst, har været i mesterlære hos en designer og arbejdede i en årrække på teatre med rekvisitter og kostumer. Det var på Pantomimeteatret i Tivoli, dette magiske sted, hun traf sin mand Sivert Wernblad, og parret har døtrene Frida på 10 og Rosa på 17 år. Logo Lone Wernblad har tegnet mange logoer, og hun har da også selv tegnet logoet til Kalundborg Nordisk Kulturfestival. Det forestiller et træ, det nordiske træ, med dybe rødder, en tyk stamme, blade og blomster, der kaster frø. 27


PSYKIATRISK MUSEUM RESTAURANT ANNEBERG, HEMPELS GLASMUSEUM

SOMMER-BUSTUR TIL ODSHERRED MED LÆKKER FROKOST Foredrag - Søren Flott

JUTLANDIA - DET DANSKE HOSPITALSSKIB I KOREAKRIGEN Tid: Tirsdag den 30. april kl. 19.00 - 21.00 Sted: Høng Bibliotek Pris: Gratis, mød bare op. Mere end 600 danske frivillige rejste til Fjernøsten på hospitalsskibet ”Jutlandia”. De ønskede at hjælpe krigens ofre i Korea og ydede fra 1951-53 en kæmpe humanitær indsats. Få her historien om de mange frivillige der meldte sig at hjælpe mennesker, de aldrig havde mødt. Arrangeret af Høng Lokalhistoriske Forening.

Lørdag den 25. maj kl. 8.30 - 17.15

Kl. 8.30 Afgang fra Kalundborg Hallerne, opsamling i Svebølle, Centret. Kl. 10.00 Omvisning på Nykøbing Sj. Psykiatriske Museum. Kl. 12.15 Afgang med bus til Restaurant Anneberg hvor ”Det store frokostbord” venter. Kl. 14.25 Vi mødes ved indgangen til Hempels Glasmuseum. Kl. 16.00 Vi mødes ved bussen Kl. 17.15 Ankomst Kalundborg Pris: 475,- kr. Turen inkluderer buskørsel t/r, rundstykke og kaffe på udturen, entre og omvisning med guide på Psykiatrisk Museum og introduktion til glasmuseet samt stor frokostbuffet inkl. en genstand pr. person på Restaurant Anneberg. NB! Turen er ikke for gangbesværede, da vi skal gå en del.

Foredrag - Region Sjælland, PsykInfo

Turen kræver medlemskab af Biblioteksklubben.

Tid: Onsdag den 8. maj kl. 19.00 - 21.30 Sted: Høng Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding

Meld dig ind her: kalundborgbib.dk/klub

GAL ELLER NORMAL

Psykisk sygdom er mere udbredt, end vi tror. Mindst en halv million danskere er lige nu ramt af en psykisk sygdom. De fleste holder deres vanskeligheder for sig selv af frygt for at blive stemplet som kronisk syge eller ’gale’ og derfor ikke normale. Kom og hør tre ambassadører fra EN AF OS fortælle om deres omgivelsers reaktion på psykisk sygdom, når PsykInfo inviterer til arrangementet ”Gal og normal”. 28


Kalundborg biblioteker har

oplevelser for alle...

29


UDSTILLINGER - KALundborg Bibliotek Januar

Maj

Se Yehya Alkifis abstrakte malerier. Yehya maler både med akryl- og oliemaling og elsker processen med at blande farver og derved skabe nye billeder.

Morten Schønemann fanger de små øjeblikke, hvor vi stopper op og reflekterer over vores liv, eller rammes af en bestemt følelse.

YEHYA ALKIFI

MORTEN SCHØNEMANN

Februar

Juni

Karin arbejder både med foto, tegning, akvarel og installationer, og udstillingen vil vise lidt af hvert.

Vittige billedfortællinger om menneskeheden på godt og ondt. Et udvalg af kunsttryk (gicleé tryk) som er lavet fra hendes oliemalerier.

Marts

Juli

Som en del af undervisningen har de to-sprogede elever billedkunst. At kunne udtrykke sig i billeder giver en helt særlig mulighed for at kommunikere.

De bedste værker fra store dele af verden, der fanger motiver i hverdagen. Udstilles af Alex Petersen.

April

August

Flere forskellige materialer, lige fra lærred, beton, træ og glas til epoxy. Inspirationen hentes i heste og menneskers bevægelser og udtryk.

Jette Bokmand bruger det meste af sin tid på glaskunst, og det kommer der nogle rigtig fine glasfigurer ud af.

KARIN OLANDER

MODTAGEKLASSEN 10M

ANNE HORN ANDERSEN

30

RASA DZIMIDAVICIUTE

MORFAR KAJ ZACHRAUS FOTOS

JETTE BOKMAND


UDSTILLINGER - HØNG Bibliotek Januar

Maj

Udstillingen viser malerier, der er inspireret af menneskekroppe og ansigter, hvor former og udtryk er domineret af stærke farver.

Et foto af nogle smukke, hvide køer blev til over 1000. På udstillingen vil man kunne se et udvalg med små, tilknyttede historier.

JETTE BØGELUND HANSEN

SØS BECK

Februar

Juni

Lokalhistorisk Forening for Høng Kommune udstiller værker af de lokale Victor Christian Johansen, Peter Kristian Johansen og Alfred Mathias Johansen.

For Gitte er det at male en fordybelse, hvor mange følelser er i spil under tilblivelsen og der eksperimenteres meget.

Marts

Juli

Se Kirstens flotte papircollager. Kirsten Birks interesse for former og farver kommer til udtryk gennem keramik, akvarel og papircollage.

Hanne Eksehøj Hansen er især inspireret af naturen. Lige nu er det blomster, der er inspirationen, og det vil kunne ses på udstillingen

EN KUNSTNERFAMILIE I BUERUP

KIRSTEN BIRK

GITTE BJØRNESTAD

HANNE ESKEHØJ HANSEN

April

August

En lille gruppe af kreative fotografer viser billeder af høj teknisk kvalitet. Udstillingen vil byde på et spændende uddrag af gruppens flotte fotografier.

Mor og datter er begge passionerede omkring at male. Den kunstneriske proces giver ro i en travl hverdag med arbejde og familie.

FOTOGRUPPEN ARGUS

LILLIAN OG HENRIETTE GLAD

31


UDSTILLINGER - GØRLEV Bibliotek Januar

TINA LUND CHRISTIANSEN

En autodidakt kunstner, der både maler og skaber skulpturer - ofte inspireret af det indianske folk og af naturen - og viser, hvad der rør sig i hende.

Maj

FOTOGRUPPEN ARGUS OG RONNIE BANG Et spændende uddrag af flotte fotografier samt mudderfossiler indsamlet af Ronnie Bang.

Februar

SUZANNE BAADSGAARD Akrylmalerier og fantastiske tegninger. I ca. 15 år har Suzanne Baadsgaard malet med akryl på lærred, hvor hun nyder at dvæle ved detaljerne.

Juni + juli

MALERDAMERNE De lokale fantastisk dygtige malerdamer har leget med farver og teknikker, og er gået i dybden med egne personlige udtryk. Marts

LONE RASMUSSEN OG DE GRØNNE PIGESPEJDERE Akrylmalerier i salen og ”spejdergrej” i montrerne.

April

“JOKER” OG JETTE BOKMANDS GLASKUNST ”Joker” og Jette Bokmands glaskunst i montrerne. 32

August

MORFAR KAJ ZACHRAUS FOTOS De bedste værker fra store dele af verden, der fanger motiver i hverdagen. Udstilles af Alex Petersen.


KALUNDBORG FOLKEUNIVERSITET KRIMINALPSYKOLOGENS VIRKELIGE VERDEN Tid: Onsdag den 30. januar kl. 17.00 - 19.00 Sted: VUC Kalundborg Pris: Kr. 80,- Unge under 25 år: Kr. 35,Kender du Katrine Wraa? Katrine Wraa er Øbro & Tornbjergs fiktive kriminalpsykolog, som er hovedpersonen i deres seks successromaner, hvoraf den sidste, De Ustraffede, har ligget højt på bestsellerlisterne i lang tid. Foredraget handler om, hvordan det at være konsulent på en række bøger om en fiktiv kriminalpsykolog har været givende på mange niveauer, og om hvordan virkelighedens Katrine Wraa arbejder.

GIMLE:DOX

DET SORTE KAPITEL MED MAYA ALBANA ”Det sorte Kapitel” er en personlig fortælling om venskabet mellem instruktør Maya Albana og billedkunstner Jeanette Ehlers og om at forstå racismens dna. De er døtre af danske mødre og fædre fra Trinidad og Malaysia.

Foredrag

WILLIAM MORRIS - MØNSTRENES MESTER Tid: Onsdag den 27. februar kl. 17.00 - 19.00 Sted: Kalundborg Gymnasium Pris: Kr. 80,- Unge under 25 år: Kr. 35,Som del af den indflydelsesrige Arts & Crafts-bevægelse satte multikunstneren William Morris nye standarder for boligindretning og design. Han hyldede skønheden, naturen og det gode håndværk.

Tid: Onsdag den 6. februar DOX:café åbner kl. 18.00 Filmen vises kl. 19.00 Sted: Kulturhus Gimle Pris: Kr. 75,- livsvarigt medlemskab, første film gratis. Efterfølgende film 75 kr.

Foredrag ‒ Ulrich Alster Klug

FEM GENERATIONER AF MIN FYNSKE SLÆGT Tid: Mandag den 4. marts kl. 19.00 - ca. 21.45 Sted: Kalundborg Hallerne, mødelokale 1 Pris: Kr. 50,- Gratis for medlemmer af Slægtshistorisk Forening Vestsjælland Selvom foredraget tager udgangspunkt i en fynsk slægt, vil de viste kildegrupper og arkivfonde også kunne benyttes under forskning i slægt andre steder i landet. Tilmelding til ktr@ka-net.dk / 2532 7396. 33


GIMLE:DOX

HJERTELANDET Tid: Onsdag den 6. marts DOX:café åbner kl. 18.00 Filmen vises kl. 19.00 Sted: Kulturhus Gimle Pris: Kr. 75,- livsvarigt medlemskab, første film gratis. Efterfølgende film 75 kr.

Mød filminstruktør Janus Metz eller Sine Plambech Dokumentaren handler om thai-danske par i Thy, hvor mænd har giftet sig med kvinder fra Thailand. Med dokumentaren ønsker instruktørerne Janus Metz og Sine Plambech at komme bag om fordommene, og fortælle en historie om mænd som ”i bund og grund, som alle os andre, leder efter nogen at elske” – nogen at give deres kærlighed til.

Foredrag ‒ professor i økonomi Svend Erik Hougaard Jensen

FINANSKRISEN 10 ÅR EFTER - HVOR STÅR VI NU? Tid: Torsdag den 7. marts kl. 17.00 - 19.00 Sted: Nordvestsjællands HF og VUC Pris: Kr. 80,- Unge under 25 år: Kr. 35,Finanskrisen har bragt store tab – ikke blot på boligmarkedet og i den finansielle sektor, men også i form af offentlig gældskrise, fald i den økonomiske vækst, stigning i arbejdsløsheden m.v. Hvordan kunne det gå så galt? Og hvad der blev gjort for at dæmme op for krisen? Indlægget tager temperaturen på den aktuelle økonomiske og finansielle situation.

Foredrag - Michael Dupont, Rigsarkivet

UÆGTE BØRN OG ARME KVINDER Tid: Torsdag den 21. marts kl. 19.00 - ca. 21.00 Sted: Holbæk Bibliotek Pris: Kr. 50,- Gratis for medlemmer af Slægtshistorisk Forening Vestsjælland Kaffe/the og kage: Kr. 20,Alle slægtsforskere har uægte børn blandt deres aner, men mange kender ikke mulighederne for at finde oplysninger om den ”udlagte barnefar” og hans forhold til den ugifte mor. Vi skal se på, hvad faderskabssager er, hvordan man finder dem, og hvad de indeholder. 34


GIMLE:DOX

DE ORIGINALE - EN VENSKABSHISTORIE Tid: Onsdag den 3. april DOX:café åbner kl. 18.00, filmen vises kl. 19.00 Sted: Kulturhus Gimle Pris: Kr. 75,- livsvarigt medlemskab, første film gratis. Efterfølgende film 75 kr. Mød filminstruktør Stig Guldberg Filmen hylder venskabet på godt og ondt, og med sine skæve ”helte” spørger den provokerende: Hvad kan vi lære af originalerne og hvad skulle vi stille op uden venskabet?

Foredrag

VILHELM HAMMERSHØI - STILHEDENS POESI Tid: Onsdag den 27. marts kl. 17.00 - 19.00 Sted: Kalundborg Gymnasium Pris: Kr. 80,- Unge under 25 år: Kr. 35,De tomme rum, den rygvendte kvinde og det stemningsfulde lys. Ingen kan, som Vilhelm Hammershøi, male essensen af det sete, og alligevel rummer hans værker altid gådefulde detaljer og eksistentielle spørgsmål.

Foredrag ‒ cand. mag. Rasmus Wichmann

DA LIVGARDEN INVADEREDE IRLAND - DEN GLEMTE DANSKE KRIG Tid: Torsdag den 4. april kl. 17.00 - 19.00 Sted: Nordvestsjællands HF og VUC Pris: Kr. 80,- Unge under 25 år: Kr. 35,-

Før 1800-tallets katastrofer var danske tropper blandt Europas bedste, og vandt store sejre under fremmede himmelstrøg. Foredraget er baseret på hans bidrag til oversættelsen af en soldats erindringer fra 1700-tallet, samt hans egne feltstudier i Irland. Arrangementet er en del af Nordisk Kulturfestival i Kalundborg Kommune. 35


100 ÅR - OG HUSET ER STADIG FYLDT MED LIV En 100 års fødselsdag er ikke så sjælden i dag som tidligere, men det er stadig så markant en milepæl, at der er grund til at markere dagen og benytte lejligheden til at se tilbage, uanset om det gælder et menneske eller som i dette tilfælde et hus, Ubby Forsamlingshus. For planlægningen af festlighederne i forbindelse med 100 års jubilæet står et udvalg. Udvalget planlægger reception, udstilling, festmiddag og udgivelse af et jubilæumsskrift i anledning af de 100 år. Der er nemlig al mulig grund til at fejre huset på Hovedgaden 19 i Ubby, for det er et rigtig vigtigt hus i lokalområdet. Det nuværende forsamlingshus erstattede et såkaldt øvelseshus, der lå næsten samme sted, men som var blevet utidssvarende. Af folket – for folket Fremsynede folk sørgede for 100 år siden for, at det nye forsamlingshus blev bygget, og pengene til det blev samlet ind blandt egnens befolkning. - Huset er udsprunget af folket og bruges stadig meget af folket, som et af udvalgsmedlemmerne, Niels Brødsgaard fra Hvidebæk Lokalråd udtrykker det. Samme mening blot formuleret med lidt andre ord gav Olav Madsen udtryk for i den tale, han holdt i 1944 i anledning af forsamlingshusets 25 års jubilæum. Olav Madsen var formand for den forening, der stod bag opførelsen af forsamlingshuset og var en drivkraft bag planerne. Han sagde blandt andet i sin tale, at forsamlingshuset stadig får næring fra det samme rodnet, der gennem årene har vokset sig ud over hele sognet, ”et hus, der kunne føles som fælleseje af alle i sognet.” Af indsamlingslisterne fra dengang fremgår det, at ønsket om at bidrage var markant til stede, selv om midlerne var små. Der er noteret bidrag helt ned til 10 øre.

36

15/16 hus Som det ofte går, lå resultatet af licitationen højere end den sum, der var til rådighed. Det stoppede dog ikke planerne, og for at få projektet til at passe til pengene blev alle mål reduceret med 1/16. Derfor er Ubby Forsamlingshus’ ældste del 1/16 mindre, end det skulle have været. Huset blev tegnet af arkitekt Iver Bentsen, hvis far, bygmester Andreas Bentsen fra Vallekilde, også havde tegnet forløberen, øvelseshuset. Ubby Forsamlingshus blev bygget til den frivillige idræt samt til foredrag og arrangementer og blev oprindeligt omtalt som gymnastik- og forsamlingshus.

eneste arkiv i kommunen, der har lokaler, der er bygget til formålet, det er vi dybt taknemmelige for, siger han. Modstand Modstanden mod udvidelsesplanerne var ellers stor blandt nogle borgere, og der lå lister fremme i Brugsen, hvor modstanderne kunne skrive deres navne i protest. Planerne blev, som enhver kan forvisse sig om, realiseret, men de kostede syv tilhængere, deriblandt Bente Andersen og Jørgen T. Madsen, deres pladser i kommunalbestyrelsen. Modstanden bundede i frygt for, at et større forsamlingshus ville

Billedet af de flotte gymnaster er fra indvielsen af Ubby Forsamlingshus i 1919.

I dag er det officielle navn Ubby Kultur- og Forsamlingshus, idrætten dyrkes i Hvidebækhallen, og forsamlingshuset fyldes af masser af aktiviteter for børn, unge og ældre. - Det er et kulturhus, slår Stine Veisegaard fast. I 2001 stod den nye udvidelse af forsamlingshuset færdigt, og huset blev beriget med både bibliotek, mødelokaler og nye toiletter. Der blev også plads til Hvidebæk Lokalhistoriske Arkiv, og Jens Birk Kristoffersen er pavestolt over forholdene: - Vi er priviligerede, for det er det

dræne de øvrige lokalområder for kraft, hvis alt skulle centreres i Ubby. Det er gået nøjagtig som med Storebæltsbroen. I dag elsker alle forsamlingshuset, og det bliver brugt til alverdens ting, konstaterer Jens Birk Kristoffersen. Jørgen T. Madsen supplerer med at fortælle, at udvidelsen ikke gik ud over andre aktiviteter: - Den blev en stor gevinst for kommunen, siger han. Fremsynet Det viste sig at være en god disposition, at kombinere forsamlingshuset med biblioteket.


KOM OG VÆR MED UBBY FORSAMLI N GSHUS ER FRA 1919 - DET GIVER ANLEDNING TIL FESTLIGHEDER Meget fremsynet, vurderer Stine Veisegaard, der kalder biblioteket for et af de mest moderne, opdaterede biblioteksfilialer i Kalundborg Kommune. Det er en stor fordel, at bibliotek og forsamlingshus ligger så tæt på hinanden, når der for eksempel arrangeres foredrag med fællesspisning. Dem er der mellem fire og seks af om året, og bag dem står biblioteket, Hvidebæk Lokalråd, LOF og restauratør Kim Kok. Der kommer deltagere fra hele kommunen, og Kim Kok nævner som eksempel foredraget med Tom Buk-Swienty den 22. oktober 2018 med 111 deltagere, heraf valgte 94 at spise med inden foredraget.

på egnen, bekræfter Niels Brødsgaard. De frivillige markerer sig mange steder, for eksempel ved højtlæsning på biblioteket til glæde for blandt andre børn og dagplejere. Der er også god tilslutning til de bibliotekscaféer med foredrag tirsdag formiddage, som Bente Andersen, LOF, står for. Mange kendte personer har gennem årene talt i Ubby Forsamlingshus. - Huset er og har altid været et brydningssted for meninger, beskriver Niels Brødsgaard hvad der gennem de mange år er foregået mellem forsamlingshusets vægge.

26. marts kl. 18.00 EMMA GAD (s. 23) Fællesspisning og foredrag med Pia Fris Laneth Fra 26. marts - 17. april UDSTILLINGER (s. 23) Ubby Kultur- og Forsamlingshus og Birkendegaard Lørdag den 6. april kl. 16.00 RECEPTION OG FEST (s. 22) Ubby Kultur- og Forsamlingshus

100 års festligheder Festprogrammet indledes tirsdag den 26. marts med foredrag af forfatteren Pia Fris Laneth, forfatter til blandt andre bøgerne ”Lillys Danmarks Historie” og ”Emma Gad i 100 år”. Kim Kok sørger for en menu bestående af retter, der blev spist på landet for 100 år siden.

Udvalget, der planlægger festlighederne i anledning af 100 års jubilæet: Fra venstre Niels Brødsgaard, Bente Andersen, Jørgen T. Madsen, Jens Birk Kristoffersen, Kim Kok og Stine Veisegaard.

- Det giver et stærkt fællesskab at spise sammen, siger Jens Birk Kristoffersen. I samme uge, som det arrangement løb af stablen, havde Kim Kok ikke færre end 620 mennesker gennem huset til diverse arrangementer. Frivillighedskultur Stine Veisegaard er meget imponeret af, hvor nemt det er at samle frivillige. Er der brug for hjælpende hænder til et arrangement, så er det bare at knipse med fingrene, så dukker de frivillige op. Der er en stærk frivillighedskultur

100 års udvalget Et udvalg står bag planlægningen af festlighederne i anledning af Ubby Forsamlingshus’ 100 års jubilæum. Medlemmerne er: Bente Andersen, LOF, Stine Veisegaard, Kalundborg Biblioteker, Kim Kok, restauratør, Jens Birk Kristoffersen, Hvidebæk Lokalhistoriske Arkiv, Jørgen T. Madsen, journalist og forfatter af jubilæumsskriftet om forsamlingshuset, og Niels Brødsgaard, Hvidebæk Lokalråd.

Ligeledes den 26. marts åbner en udstilling af billeder fra forsamlingshuset gennem årene og af effekter udlånt af Landbomuseet på Birkendegård. Jens Birk Kristoffersen, Hvidebæk Lokalhistoriske Arkiv, står for udstillingen. Lørdag den 6. april er den store festdag med taler, musik og middag med retter, som blev serveret ved festlige lejligheder for 100 år siden. Det hele foregår selvfølgelig i forsamlingshuset.

37


Det er Kalundborg Kommunes ønske at forsamlingshusene i lokalsamfundene skal fungere som kulturcentre. - Dette er baggrunden for arrangementerne ”Liv i Forsamlingshusene”! I Kalundborg Kommune er der et væld af forsamlingshuse! De er alle samlingspunkter for lokalsamfundet, nogle steder som selskabslokaler og andre steder

både som selskabslokaler og som samlingssted for kulturelle og sociale aktiviteter for foreninger, skoler og private. Nogle kan måske få lyst til at udvide aktiviteten, når udgifterne til det er overkommelige. Vil du vide mere om projekt Liv i Forsamlingshusene, så skriv til lif@kalundborg.dk eller kontakt Stine Veisegaard på tlf. 2054 5461 eller Lone Siefert på tlf. 2480 4795.

Kom og grin med

TEATER

TO HALVGAMLE MÆND - DET STORE LIVESHOW ET SATIRISK TO-MANDSSHOW OM AT VÆRE EN HALVGAMMEL MAND Om dem, der sætter sig godt til rette i sofaen ‒ for at blive der! Og dem, der halser stakåndet afsted på flugt fra alderdommen og fylder godt ud i den irgrønne lycra og dertilhørende cykelbuks. Om alt det, der er at brokke sig over, og hvorfor der ikke er nogen grund til at holde sig tilbage. De halvgamle mænd har nemlig styr på det hele. De har prøvet næsten alt, og der er intet, der kommer bag på dem ‒ bortset fra en enkelt hæmoride i ny og næ. Livet er surt, så hvorfor anstrenge sig for at vende mundvigene opad? Der bliver skudt med spredehagl, og få går ram forbi i denne opvisning i hånlig omtale af skattevæsen, inkompetente med- og modtrafikanter, sølvfarvede folk, som er gået kronisk i stå i køen og meget 38

andet. Et forrygende liveshow med alfabetisk brokbattle, hvor vi tager temperaturen på, om det nu også kan passe, at mænd bliver surere med alderen, og om de kan takke deres aldrende DNA-strenge for det. En forestilling med to halvgamle mænd, Henrik Ipsen og Simon Vagn Jensen, stærkt inspireret af Bjarne Schilling og Gorm Vølvers bog, Den store håndbog for halvgamle mænd.


Tilmelding på kalundborglif.dk eller se under de enkelte arrangementer

TO HALVGAMLE MÆND SPILLER HER: Tid: Onsdag den 30. januar Spisning kl. 18.00 - Teater kl. 19.00 Sted: Ubby Forsamlingshus Pris: Teater: Medlemmer af lokalrådet: Kr. 45,- Ikke medlemmer: Kr. 60, Med mad: Medlemmer af lokalrådet: Kr. 110,- Ikke medlemmer: Kr. 125,Tilmelding på kalundborglif.dk - til fællesspisning senest 22/1

Tid: Fredag den 15. februar kl. 19.30 Sted: Hallebyore Mødested Pris: Kr. 75,- inkl. kaffe/te og kage, andet kan købes. Mød bare op.

Tid: Fredag den 1. februar kl. 19.30 Sted: Buerup Forsamlingshus Pris: Kr. 100,- inkl. kaffe og kage

Tid: Mandag den 18. februar Spisning kl. 18.30 - Teater kl. 19.30 Sted: Reerslev Forsamlings- og Kulturhus Pris: Teater: Kr. 100,- Inkl. smørrebrød: Kr. 150,-

Tilmelding til dalskov@mail.dk eller sms 3059 6114 senest 27/1

Tilmelding til Marianne Nielsen, tlf. 6072 5419 senest 14/2

Tid: Onsdag den 6. februar kl. 19.30 Sted: Aktivitetscenter Munkesøen Pris: Kr. 40,- inkl. øl/vand, kaffe og kage

Tid: Onsdag den 20. februar kl. 18.00 Sted: Jorløse Forsamlingshus Pris: Kr. 100,- inkl. spisning, kaffe og kage

Tilmelding til Munkesøens reception mellem kl. 9-12 på hverdage

Tilmelding til Karin Christiansen, tlf. 5329 2002 senest 13/2

Tid: Fredag den 8. februar kl. 18.00 Sted: Gl. Svebølle Forsamlingshus Pris: Kr. 100,- for spisning og teater

Tid: Torsdag den 21. februar Spisning kl. 18.00 - Teater kl. 19.30 Sted: Kirke Helsinge Forsamlingshus Pris: Teater: Kr. 50,- Fællesspisning: Kr. 60,-

Tilmelding på sms 5174 2413 senest 4/2

Tid: Torsdag den 14. februar Spisning kl. 18.00 - Teater kl. 19.30 Sted: Svallerup Forsamlingshus Pris: Teater: Kr. 50,- Menu: Kr. 150,Tilmelding tlf. 2484 7067 / svallerupforsam@gmail.com senest 11/2

Tilmelding til Heino Andersen, tlf. 2544 7451 senest 14/2

Tid: Torsdag den 28. februar kl. 19.30 - 21.30 Sted: Svebølle Aktivitetscenter Pris: Kr. 25,- inkl. kaffe/te og småkager Tilmelding på tlf. 2042 3292 eller ahrens9@gmail.com senest 20/2

39


Musik og fællesspisning

LOTTE RIISHOLT - KOM MED TIL FEST Tid: Tirsdag den 22. januar Fællesspisning kl. 18.00 Musik kl. 19.30 Sted: Gl. Svebølle Forsamlingshus Pris: Musik: Kr. 80,- Musik og spisning: Kr. 150,Tilmelding på sms på tlf. 2580 0701 senest 18/1 Som en hyldest til Dansktoppen har Lotte Riisholt sammensat et show med en perlerække af Dansktoppens sange af Birthe Kjær, Dorthe Kollo, Gitte Hænning og mange flere. Det bliver en fest, hvor publikum kan synge med eller måske tage en dans.

Fællesspisning og foredrag med Kaare Johannesen

FAMILIELIV – FRA NOMADESTAMME TIL KERNEFAMILIE Tid: Mandag den 4. februar kl. 19.00 Fællesspisning kl. 17.30 Sted: Reerslev Forsamlings- og Kulturhus Pris: Foredrag kr. 125, Foredrag og dagens ret 175, Tilmelding til Marianne Nielsen, tlf. 6072 5419 senest 31/1 Hvordan har familien egentlig set ud, set i et historisk perspektiv? Og er familien en naturgiven ting, eller er den kulturelt betinget? I foredraget følger vi de sociale strukturer, der siden de ældste tider har formet vores dagligliv og omgangsformer.

Foredrag - Kaare Johannesen

DANSKERNE OG DEN STORE KRIG 1914-18 Tid: Mandag den 18. marts kl. 19.00 - 21.00 Sted: Vinde Helsinge Forsamlingshus Pris: Kr. 80,Tilmelding på sms til Tove, tlf. 4027 9301 eller vindehelsingeforsamlingshus@gmail.com senest 15/3

Foredrag og fællesspisning - Claus Hagen Petersen

DANMARK GENNEM 25 ÅR SET GENNEM TV-KAMERAET Tid: Torsdag den 31. januar kl. 18.00 - 21.30 Sted: Jorløse Forsamlingshus Pris: Foredrag: Kr. 110, Foredrag/spisning: Kr. 175,Tilmelding på tlf. 5329 2002 senest 24/1 Claus Hagen Petersen giver sit bud på de store samfundsomvæltninger, vi har været vidne til, som han oplevede dem på den anden side af kameraet, krydret med en mængde anekdoter. 40

Foredraget sætter fokus på første verdenskrig, dens myter og fakta, dens årsager og dens store konsekvenser helt op i vor egen tid – men vi ser også nærmere på nogle af de danske deltagere, deres oplevelser og hverdagen i de mudrede skyttegrave.


Fællesspisning og irsk/skotsk folkemusik

FOLK FRIENDS

Tid: Lørdag den 9. marts kl. 20.00 Fællesspisning kl. 18.00 Sted: Kirke Helsinge Forsamlingshus Pris: Kr. 125,Tilmelding på tlf. 2544 7451 senest 1/3

Musik og buffet

Tid: Fredag den 29. marts kl. 20.00 Sted: Eskebjerg Forsamlingshus Pris: Kr. 90,Tilmelding Dagli Brugsen, Eskebjerg / kalundborglif.dk senest 24/3

Tid: Tirsdag den 5. februar kl. 12.00 - 17.00 Sted: Svallerup Forsamlingshus Pris: Musik og lækker buffet: Kr. 275,Tilmelding på 29439984 / alpo@nielsen.mail.dk 30/1

Tid: Torsdag den 12. september kl. 19.30 Sted: Røsnæs Forsamlingshus Pris: Kr. 100,- Drikkevarer kan købes. Tilmelding Dagli Brugsen, Ulstrup / kalundborglif.dk senest 11/9

DANSK TOP SCENEN - 20 ÅR

I 20 år har dansk top-kunstnere valfartet til Sjælland for at deltage i tv-optagelser til TV programmet ” DANSK TOP SCENEN”. Svallerup forsamlings er udvalgt til at være blandt de steder, hvor jubilæet skal fejres.

Folk Friends er en folkemusikgruppe fra det vestlige Jylland. Musikken er meget inspireret af irsk/skotsk folkemusik, som står bandets medlemmer nært. Repertoiret spænder vidt, fra vemodige ballader til livlige sange, der er til at synge med på.

Musik og fællesspisning

VISENS VENNER FRA KALUNDBORG Foredrag og musik - Bjarne Lisby Foredrag ‒ Tove Tieldow

ELSE MOLTKE

Tid: Fredag den 22. februar kl. 19.30 - 21.30 Sted: Hallebyore Mødested Pris: Kr. 30, - inkl. kaffe/te og kage Ingen tilmelding, mød bare op. Tid: Tirsdag den 9. april kl. 18.00 - 21.00 Sted: Solbjerg Forsamlingshus Pris: Kr. 150,- inkl. dagens ret m/kaffe og sødt. Tilmelding til Bente, tlf. 2329 4031 senest 1/4 Else Moltke blev født på Corandineslyst i 1888 og voksede op på herregården Nørager. Foredraget giver et indblik i Else Moltkes fantastiske liv i ord og billeder, suppleret med Else Moltkes egen stemme fra et interview i DR.

MEGET MERE END DE GAMLE BUKSER Tid: Torsdag den 28. februar Fællesspisning kl. 17.30 / Musik kl. 19.00 Sted: Fuglede Forsamlingshus Pris: Kr. 185,- for musik og spisning Tilmelding på www.fugledeforsamlingshus.dk senest 25/2 ”Historien Om De Gamle Bukser” er en sprudlende kavalkade over 40 års karriereforløb som professionel solist, sanger, entertainer, sangskriver, revyforfatter, skribent m.m. Bjarne griber til guitaren undervejs og krydrer denne brogede række af anekdotiske erindringsbilleder med muntre sangeksempler. Tilmelding på kalundborglif.dk eller se under de enkelte arrangementer 41


Musik, foredrag og fællesspisning

JULIE BERTHELSEN - GLIMT AF GRØNLAND Tid: Fredag den 8. marts kl. 18.00 - 21.00 Fællesspisning kl. 18.00 Sted: Buerup Forsamlingshus Pris: Kr. 240,- for musik og spisning Tilmelding via kalundborglif.dk Mest kendt er Julie Berthelsen nok fra talentshowet Popstars på TV2, hvor hun i 2002 brød igennem som sangerinde. I dag bor hun i Aarhus med håndboldspilleren Minik Dahl Høegh og deres nu to børn. I dette foredrag fortæller Julie hjerteligt og personligt om sine tidligste minder fra barndommen i Grønland med afsæt i bogen “Min barndom i Grønland”, som Julie har været med til at skrive. Indimellem oplæsning og billeder synger Julie også grønlandske sange, fra et land der knytter sig med poesi og fortælling til Julies egen historie. Men Julie fortæller også om den grønlandske kultur, sproget og om et grønlandsk hjertes følelser og tanker.

Foredrag - Flemming Toft

HUTLIHUT

Tid: Torsdag den 21. marts kl. 19.00 - 21.00 Sted: Årby Forsamlingshus Pris: Kr. 125 , Tilmelding på bawamelbygade5@mail.dk eller tlf. 5115 8866 senest 14/3.

42

Man kan ikke sige hutlihut uden at man kommer til at tænke på Flemming Tofts legendariske udbrud til EMsejren i 92. Kom med igennem diverse store sportsbegivenheder, når han fortæller om hans mere end 25 års erfaring som sportens stemme.


Foredrag og fællesspisning - Flemming Krøll

FRA KOKKEELEV TIL REVYDIREKTØR Tid: Torsdag den 28. marts Fællesspisning kl. 18.00 Foredrag kl. 19.30 Sted: Svallerup Forsamlingshus Pris: Foredrag: Kr. 100, Merpris for menu: Kr. 150,Tilmelding på tlf. 2484 7067 eller svallerupforsam@gmail.com senest 22/3 Revykongen Flemming Krøll underholder om hans lange karriere og hans vej til Nykøbing F. Revyen. Et foredrag med humoristiske anekdoter om ”kendte mennesker” han har mødt på sin vej. Foredrag - Per Larsen

PÅ KANTEN AF LIVET Tid: Onsdag den 3. april kl. 19.00 - 21.00 Sted: Reerslev Forsamlingshus Pris: Gratis, mød bare op Oplev den tidligere chefpolitiinspektør, Per Larsen, fortælle om sit liv indenfor politiet, og sit arbejde i Kræftens bekæmpelse og i Børnerådet. Per Larsen har været 40 år i politiet, og vi kender bl.a. Per Larsen fra alle kampe mod autonome og bandemedlemmer.

Foredrag - Carsten Egø Nielsen

PIGERNE FRA SPROGØ Tid: Tirsdag den 9. april kl. 19.00 Sted: Røsnæs Forsamlingshus Pris: Kr. 80, Billetpris inkluderer kaffe og kage. Drikkevarer kan købes. Køb billetter i Daglig Brugsen, Ulstrup eller på kalundborglif.dk senest 8/4. Der er mange myter om Sprogø, for kun overlægen havde ret til at udtale sig, så der er megen tavshed om det, og deraf opstår myterne. Carsten Egø Nielsen kommer ind på øens historie, om baggrunden for, at man fik anstalten, lidt om oprettelsen og om hverdagen for pigerne. Man hører om Sprogø under besættelsen. En rystende og helt utrolig beretning.

Under foredraget vil han løfte sløret for nogle af politiets store opgaver, herunder gennembruddet i Blekingegade-bandesagen og rockerkrigen. I 2008 måtte chefpolitiinspektøren ud i en anderledes og ikke mindre hård kamp – nemlig kampen mod kræft. Oplev et foredrag med alvor, mange anekdoter og en masse latter. Medarrangør er Reerslev menighedsråd sammen med forsamlingshuset.

Tilmelding på kalundborglif.dk eller se under de enkelte arrangementer 43


ØVRIGE ARRANGEMENTER I DE LOKALE FORSAMLINGSHUSE BUERUP FORSAMLINGSHUS

www.buerupbeboerforening.dk

Fastelavn Børnegudstjeneste og tøndeslagning............................. Lørdag den 2. marts kl. 14.00 Jeanett Ulrikkeholm Gamle danske sange og viser....................... Fredag den 5. april kl. 19.30 Sankt Hans ............................................................................. Søndag den 23. juni kl. 18.00

JORLØSE FORSAMLINGSHUS

www.jorlose.dk/JorløseForsamlingshus

Loppemarked Hyggeligt loppemarked. Caféen er åben................... Søndag den 3. februar kl. 10.00 - 16.00 Fastelavnsfest Tøndeslagning og leg efter gudstjenesten................ Søndag den 3. marts efter gudstjenesten kl. 10.30 Fællesspisning.......................................................................... Torsdag den 28. marts kl. 18.00 Torsdag den 25. april kl. 18.00

REERSLEV FORSAMLINGSHUS

www.reerslevforsamlingshus.dk

Banko Dørene åbnes kl. 17.00...................................................... Tirsdage i ulige uger kl. 18.45 Ølsmagning med spisning v/Ronny Larsen fra Sorø Bryghus......... Fredag den 25. januar kl. 18.00

FUGLEDE FORSAMLINGSHUS

www.fugledeforsamlingshus.dk

Dilettantforestilling ”Gammel gæld og genbrugspapir” med stegt flæsk ad libitum inden forestillingen................................ Søndag den 27. januar kl. 12.30 Fredag den 1. februar kl. 18.00 Fællesspisning.......................................................................... Lørdag den 2. februar kl. 18.00 Onsdag den 13. februar kl. 18.00 Onsdag den 13. marts kl. 18.00

GL. SVEBØLLE FORSAMLINGSHUS

www.glsveboelleforsamlingshus.dk

Vandretur................................................................................ Juni - se hjemmeside for dato Sommerfest............................................................................. Lørdag den 7. september kl. 18.00

SVALLERUP FORSAMLINGSHUS

www.svallerup-forsamlingshus.dk

Bankospil Se gevinster på Facebook............................................. Mandage kl. 18.45 Onsdage kl. 9.30 - 11.30 Ældre i Bevægelse Gymnastik, kaffe, boldspil dart............ Tilmelding på kalundborglif.dk ellersang, se under de og enkelte arrangementer Tilmelding på kalundborglif.dk eller se under de enkelte arrangementer


FORSAMLINGSHUSE I KALUNDBORG KOMMUNE Bjergsted Gl. Skovvej 1A 4450 Jyderup Tlf.: 59 27 80 34 Buerup Buerupvej 24 4450 Jyderup Tlf.: 21 29 95 50 / 30 59 61 14 www.buerupbeboerforening.dk Drøsselbjerg/Mullerup Drøsselbjergvej 4 4200 Slagelse Tlf.: 58 86 47 37 Enigheden Slagelsevej 17 4281 Gørlev Tlf.: 24 61 41 24 Eskebjerg Nyløkkevej 2 4593 Eskebjerg Tlf.: 59 29 14 40 www.eskebjerg-forsamlingshus.dk Fuglede Søvang 6 4480 Store Fuglede Tlf.: 51 41 81 42 info@fugledeforsamlingshus.dk www.fugledeforsamlingshus.dk Gl. Svebølle Gl. Svebøllevej 18 4470 Svebølle Tlf.: 51 74 24 13 www.glsveboelleforsamlingshus.dk Hallebyore Mødested Orevej 2 4450 Jyderup Tlf.: 20 12 25 33 / 40 21 92 37 www.hallebyore.dk

Jorløse Jorløse Byvej 23 4470 Svebølle Tlf.: 59 29 40 14 www.jorløse.dk

Svallerup Svallerup Landevej 19 4400 Kalundborg Tlf.: 29 43 99 84 www.svallerup-forsamlingshus.dk

Kirke Helsinge Helsingevej 78 4281 Gørlev Tlf.: 53 84 12 01 khforsamlingshus@gmail.com

Sæby Sæbyvej 36 4270 Høng Tlf.: 58 85 30 73 www.saebyforsamlingshus.dk

Kulturhus Gimle Gl. Stationsvej 12 4591 Føllenslev Tlf.: 59 26 81 88 www.kulturhusgimle.dk

Ubby Hovedgaden 19 4490 Jerslev Tlf.: 24 48 66 56 / 21 63 02 07 www.kimkok.dk

Løve Stationsvej 4 4270 Høng Tlf.: 58 54 97 94 www.loeve-forsamlingshus.dk Reerslev Reerslevvej 22 4291 Ruds Vedby Tlf.: 22 85 75 06 www.reerslevforsamlingshus.dk Røsnæs Søbakken 7 4400 Kalundborg Tlf.: 25 33 13 91 / 27 20 11 19 www.roesnaes-forsamlingshus.dk

Vinde Helsinge Vinde Helsingevej 13A 4281 Gørlev Tlf.: 40 76 91 89 vindehelsingeforsamlingshus@ gmail.com www.forsamlingshus.net/vindehelsinge-forsamlingshus-1089

Solbjerg Solbjergvej 38 4270 Høng Tlf.: 23 29 40 31 solbjergforsamlingshus@gmail.com www.solbjergforsamlingshus.dk

Værslev Aldersrovej 32 4400 Kalundborg Tlf.: 28 93 00 23 www.vaerslev-forsamlingshus.dk Årby Melbygade 2A 4400 Kalundborg Tlf.: 59 50 41 55 / 23 95 34 73 www.aarbyforsamlingshus.dk

45


JANUAR

31/1

kl. 18.00 - 21.30 8/2 kl. 18.30 Foredrag: To Halvgamle Mænd 1/1 Udstilling i januar: Claus Hagen Petersen Gl. Svebølle Forsamlingshus | s. 39 Yehya Alkifi Jorløse Forsamlingshus | side 40 Kalundborg Bibliotek | side 30 9/2 kl. 10.00 - 12.30 31/1 kl. 18.30 - 21.00 Byg bro med brikker 1/1 Udstilling i januar: Gamle Kalundborg-film Ubby Bibliotek | side 6 Jette Bøgelund Hansen Kalundborg Bibliotek | side 16 Høng Bibliotek | side 31 9/2 kl. 14.00 - 14.35 FEBRUAR Børneteater 1/1 Udstilling i januar: Mirakolinas Fodbad Tina Lund Christiansen 1/2 Udstilling i februar: Skolen på Herredsåsen | side 6 Gørlev Bibliotek | side 32 Karin Olander Kalundborg Bibliotek | side 30 11/2 kl. 10.00 - 12.00 6/1 kl. 13.00 - 16.00 Vi laver snemænd Yoga med Lene Striberg 1/2 Udstilling i februar: Ubby Bibliotek | side 6 Solbjerg Forsamlingshus | s. 39 En kunstnerfamilie i Buerup Høng Bibliotek | side 31 12/2 kl. 11.00 - 13.00 22/1 kl. 18.00 Bogfoldning Lotte Riisholt 1/2 Udstilling i februar: Kalundborg Bibliotek | side 6 - Kom med til fest Suzanne Baadsgaard Gl. Svebølle Forsamlingshus Gørlev Bibliotek | side 32 13/2 kl. 10.30 - 12.30 | side 40 Lav dit eget bogmærke 1/2 kl. 19.30 Høng Bibliotek | side 6 23/1 kl. 18.30 - 21.00 To Halvgamle Mænd Gamle Kalundborg-film Buerup Forsamlingshus | side 39 13/2 kl. 18.30 - 21.00 Kalundborg Bibliotek | side 16 Gamle Kalundborg-film 4/2 kl. 17.30 Kalundborg Bibliotek | side 16 24/1 kl. 9.30 og 10.30 Foredrag: Kaare Johannesen Musik og sang Reerslev Forsamlingshus | side 40 14/2 kl. 10.00 - 12.00 Svebølle Kvik Bibliotek | side 4 Kloge kogleugler 5/2 kl. 12.00 - 17.00 Svebølle Kvik Bibliotek | side 7 24/1 kl. 19.00 - 21.00 Dansk Top Scenen - 20 År Foredrag ‒ Lisbeth Dahl Svallerup Forsamlingshus | side 41 14/2 kl. 18.00 Kalundborg Hallerne | side 16 To Halvgamle Mænd 5/2 kl. 19.00 - 21.00 Svallerup Forsamlingshus | side 39 27/1 kl. 14.00 Foredrag ‒ Charlotte Bøving Familiekoncert: Badulja Skolen på Herredsåsen | side 18 15/2 kl. 10.00 - 12.00 Musisk Skole | side 4 Doodling og teposer 6/2 kl. 18.00 Gørlev Bibliotek | side 7 29/1 kl. 19.00 - 21.00 GIMLE:DOX Caféaften for slægtsforskere Det Sorte Kapitel 15/2 kl. 14.00 - 15.00 Kalundborg Bibliotek | side 17 Kulturhus Gimle | side 33 Litteraturbingo Gørlev Bibliotek | side 7 30/1 kl. 15.30 - 16.30 6/2 kl. 19.30 Bogklub for børn - opstart To Halvgamle Mænd 15/2 kl. 19.30 Kalundborg Bibliotek | side 5 Aktivitetscenter Munkesøen | s. 39 To Halvgamle Mænd Hallebyore Mødested | side 39 30/1 kl. 10.30 og 11.30 6/2 kl. 19.00 - 21.00 Børneteater Hvad Nu Hvis? Foredrag ‒ Trine Borake 16/2 kl. 10.00 - 12.00 Skolen på Herredsåsen | side 5 Høng Bibliotek | side 18 Børneteater: To Med Det Hele Skolen på Herredsåsen | side 7 30/1 kl. 17.00 - 19.00 7/2 kl. 19.00 - 21.00 Kriminalpsykologens Foredrag ‒ Fra Sejerø 18/2 kl. 18.30 virkelige verden til Sumatra To Halvgamle Mænd VUC Kalundborg | side 33 Svebølle Kvik Bibliotek | side 18 Reerslev Forsamlingshus | side 39 30/1

kl. 18.00 7/2 kl. 19.00 - 21.00 To Halvgamle Mænd Bibliotekscafé Ubby Forsamlingshus | side 39 Svebølle Kvik Bibliotek | side 16

30/1

kl. 10.00 - 12.00 Kursus: Den digitale borger Kalundborg Bibliotek | side 17

46 Børn

18/2

kl. 19.00 - 20.30 Nordvestsjællands Stenklub Gørlev Bibliotek | side 22

8/2

kl. 9.30 og 10.30 Musik og sang Kalundborg Bibliotek | side 4

19/2

kl. 19.00 - 21.00 Caféaften for slægtsforskere Kalundborg Bibliotek | side 22

8/2

kl. 7.00 - 17.30 Bustur “Lov og orden” med Biblioteksklubben | side 19

20/2

kl. 18.00 To Halvgamle Mænd Jorløse Forsamlingshus | side 39

Voksne

Udstillinger


20/2

kl. 18.30 - 21.00 Gamle Kalundborg-film Kalundborg Bibliotek | side 16

21/2

kl. 18.00 14/3 kl. 19.00 - 21.00 To Halvgamle Mænd 3/3 kl. 14.00 - 14.45 Foredrag: Flemming Jensen Kr. Helsinge Forsaml.hus | s. 39 Familiekoncert: Svebølle Kvik Bibliotek | side 23 Kalle Og Meks Abeshow kl. 19.30 - 21.30 Musisk Skole | side 8 15/3 kl. 9.15 Else Moltke Koncert: Nordisk A Capella Hallebyore Mødested | side 41 4/3 kl. 10.00 - 12.00 Løve Skole | side 9 Kursusforløb, opstart: iPad kl. 9.30 og 10.30 Kalundborg Bibliotek | side 17 15/3 kl. 12.25 Musik og sang Koncert: Nordisk A Capella Gørlev Bibliotek | side 4 4/3 kl. 19.00 - ca. 21.45 Hvidebækskolen | side 9 Foredrag ‒ Ulrich Alster Klug kl. 14.00 - 14.45 Kalundborg Hallerne, | side 33 15/3 kl. 9.30 og 10.30 Familiekoncert: Phønix Musik og sang Musisk Skole | side 8 5/3 kl. 18.00 - 20.00 Ubby Bibliotek | side 4 Klubaften: Foredrag: kl. 19.00 - 21.00 Sonja Husted Rasmussen 16/3 kl. 14.00 - 14.40 Foredrag - Knud Romer Kalundborg Hallernes Børneteater: Søndag Kalundborg Hallerne | side 22 Restaurant | side 15 Skolen på Herredsåsen | side 9

22/2 22/2 24/2 25/2

27/2 kl. 10.00 - 12.00 Kursus: Din digitale arv - borger.dk Kalundborg Bibliotek | side 17

2/3

6/3

kl. 10.00 - 10.40 Børneteater: To I Et Hus - Og En Mus Svebølle Kvik Bibliotek | side 8

kl. 18.00 GIMLE:DOX Hjertelandet Kulturhus Gimle | side 34

14/3

16/3

7/3 kl. 17.00 - 19.00 18/3 kl. 17.00 - 19.00 Foredrag: Finanskrisen Foredrag - William Morris 10 år efter Kalundborg Gymnasium | side 33 Nordvestsjællands HF og VUC | side 34 28/2 kl. 18.00 18/3 Foredrag - Anders Kofoed: 7/3 kl. 19.00 - 21.00 Superkryb Bibliotekscafé Ubby Kultur- og Forsamlingshus Svebølle Kvik Bibliotek | side 16 | side 22 8/3 kl. 18.00 - 21.00 19/3 28/2 kl. 17.30 Julie Berthelsen Foredrag og musik Buerup Forsamlingshus | side 42 - Bjarne Lisby Fuglede Forsamlingshus | s. 41 9/3 kl. 10.00 - 10.35 21/3 Børneteater: Regnbuebillen 28/2 kl. 19.30 - 21.30 Ubby Kultur- og Forsamlingshus To Halvgamle Mænd | side 8 Svebølle Aktivitetscenter | s. 39 21/3 9/3 kl. 18.00 MARTS Folk Friends Kr. Helsinge Forsamlingshus | s. 41 1/3 Udstilling i marts: Modtageklassen 10.M 11/3 kl. 8.35 22/3 Kalundborg Bibliotek | side 30 Teater: Godmorgen Sol Rørby Skole | side 8 1/3 Udstilling i marts: Kirsten Birk 11/3 kl. 12.00 26/3 Høng Bibliotek | side 31 Teater: Godmorgen Sol Ørslev Skole | side 8 1/3 Udstilling i marts: Lone Rasmussen og 12/3 kl. 9.50 og 12.00 De Grønne Pigespejdere Teater: Godmorgen Sol Gørlev Bibliotek | side 32 Firhøjskolen | side 8 26/3 1/3 kl. 9.30 og 10.30 14/3 kl. 8.50 Musik og sang Koncert: Nordisk A Capella Høng Bibliotek | side 4 Høng Skole | side 9 27/2

kl. 10.50 Koncert: Nordisk A Capella Kirke Helsinge Skole | side 9

kl. 11.00 - 13.00 Lav dit eget akvarie Gørlev Bibliotek | side 9

kl. 19.00 - 21.00 Foredrag - Kaare Johannesen Vinde Helsinge Forsamlingshus | side 40 kl. 19.00 - 21.00 Litteratur, fortælling Og finger-food Kalundborg Bibliotek | side 23 kl. 19.00 - 21.00 Caféaften for slægtsforskere Kalundborg Bibliotek | side 23

kl. 19.00 - 21.00 Foredrag - Flemming Toft Årby Forsamlingshus | side 42 kl. 19.00 - ca. 21.00 Foredrag: Uægte børn og arme kvinder Holbæk Bibliotek | side 34 kl. 9.30 og 10.30 Musik og sang Kalundborg Bibliotek | side 4 til den 17. april Udstilling i anledning af Ubby Forsamlingshus 100 år Ubby Kultur- og Forsamlingshus og Birkendegaard| side 23 kl. 18.00 Foredrag: Pia Fris Laneth Ubby Kultur- og Forsamlingshus | side 23

47 Folkeuniversitetet

Liv i Forsamlingshusene

www.kalundborgbib.dk


6/4

27/3

kl. 7.30 - 18.00 Bustur “Kongernes Jelling og Nyborg Slot” med Biblioteksklubben | side 24

27/3

6/4 kl. 10.00 - 12.00 Kursus: Din digitale arv - sociale medier Kalundborg Bibliotek | side 17

27/3

kl. 17.00 - 19.00 Foredrag: Vilhelm Hammershøi Kalundborg Gymnasium | side 35

28/3 29/3

9/4 kl. 18.00 Foredrag - Flemming Krøll Svallerup Forsamlingshus | s. 43 19/4 kl. 20.00 Folk Friends Eskebjerg Forsamlingshus | s. 41

APRIL 1/4

9/4

Udstilling i april: Anne Horn Andersen Kalundborg Bibliotek | side 30

kl. 10.00 - 12.00 27/4 Krea - nordiske påskerier Kalundborg Bibliotek | side 9 kl. 16.00 Ubby Forsamlingshus 100 år Reception og fest Ubby Kultur- og Forsamlingshus | side 24

27/4

kl. 14.00 - 14.30 Teater: Ægget Gørlev Bibliotek | side 11 kl. 14.00 - 14.55 Teater: I Guder! Kalundborg Museum | side 10

28/4 kl. 18.00 - 21.00 Else Moltke Solbjerg Forsamlingshus | s. 44 30/4 kl. 19.00 Foredrag: Pigerne fra Sprogø Røsnæs Forsamlingshus | side 43 MAJ

14.00 - 14.50 Koncert: Trillebørstur Rundt I Nord Musisk Skole | side 10

Fernisering - Pernille Mejslov og musik af Henrik Strube Ubby Forsamlingshus | side 23

1/5

Udstilling i maj: Morten Schønemann Kalundborg Bibliotek | side 30

1/5

Udstilling i maj: Søs Beck Høng Bibliotek | side 31

Udstilling i maj: Fotogruppen Argus og Ronnie Bang Gørlev Bibliotek | side 32

kl. 15.00 - 18.00

23/4 kl. 20.00 - 22.00 BRAGR Skandinavisk folkemusik Ubby Forsamlingshus | side 25

kl. 19.00 - 21.00 Foredrag: Jutlandia Høng Bibliotek | side 28

24/4

kl. 10.30 - 11.30 Visesangerkoncert: Bente Kure Rørmosen Dagcenter | side 26

1/5

24/4 Udstilling i april: “Joker” og Jette Bokmands glaskunst 25/4 Gørlev Bibliotek | side 32 1/4 til 24/4 Gækkebrevskonkurrence | s. 9 25/4 2/4 kl. 18.00 - 21.00 Ghita og Hannibal - I Ord Og Toner 25/4 Kalundborg Hallerne | side 24 3/4 kl. 17.00 - 19.00 GIMLE:DOX: De Originale - En Venskabshistorie 26/4 Kulturhus Gimle | side 35 3/4 kl. 19.00 - 21.00 Foredrag - Per Larsen Reerslev Forsamlingshus | s. 43 26/4 4/4 kl. 17.00 - 19.00 Foredrag : Da livgarden invaderede irland 27/4 Nordvestsjællands HF og VUC | side 35 4/4 kl. 19.00 - 21.00 27/4 Bibliotekscafé Svebølle Kvik Bibliotek | side 16

kl. 14.00 - 15.00 Visesangerkoncert: Bente Kure Dagcenter Vesterlund | side 25

2/5 kl. 19.00 - 21.00 Bibliotekscafé Svebølle Kvik Bibliotek | side 16

kl. 11.00 - 12.00 Nordiske sange: Per Jensen Jernholtparken Dagcenter | side 26

8/5

kl. 19.00 - 21.00 Foredrag: Gal eller normal Høng Bibliotek | side 28

kl. 19.00 - 21.00 Nordisk sangskriverkoncert Musisk Skole | side 26

9/5

kl. 10.00 - 10.45 Teater: Absalon Høng Skole | side 11

kl. 19.00 - 21.00 Foredrag: Grønland i fortid og nutid Høng Bibliotek | side 25

10/5

kl. 9.30 - 10.15 Teater: Absalon Vinde Helsinge Friskole | side 11

10/5

kl. 10.00 - 12.00 Sprogfitness Kalundborg Bibliotek | side 11

25/5

kl. 8.30 - 17.15 Bustur til Psykiatrisk Museum, Anneberg og glasmuseum med Biblioteksklubben | side 28

1/4

Udstilling i april: Fotogruppen Argus Høng Bibliotek | side 31

1/4

kl. 7.45 - 17.15 Bustur “På sporet af N.S.F. Grundtvig” med Biblioteksklubben | side 25 kl. 10.00 - 15.00 Sang og toning v/Marie Bergman | side 27 kl. 19.00 - 22.00 Nordisk gallakoncert Musisk Skole | side 27 kl. 10.00 - 10.40 Teater: Ivalus Første Sang Højbo Friskole | side 10

JUNI

1/6

Udstilling i juni: Rasa Dzimidaviciute Kalundborg Bibliotek | side 30

1/6

Udstilling i juni: Gitte Bjørnestad Høng Bibliotek | side 31

48 Børn

Voksne

Udstillinger


1/6 Udstilling i juni + juli: Malerdamerne Gørlev Bibliotek | side 32

FRA BIBLIOTEKSKLUBBENS TURE - Kom og vær med!

6/6 kl. 19.00 - 21.00 Bibliotekscafé Svebølle Kvik Bibliotek | side 16 14/6

til 24/6 Sommerbogen konkurrence side 14

JULI 1/7

Udstilling i juli: Morfar Kaj Zachraus fotos Kalundborg Bibliotek | side 30

1/7

Udstilling i juli: Hanne Eskehøj Hansen Høng Bibliotek | side 31

1/7

Udstilling i juli: Kaj Zachrau Gørlev Bibliotek | side 32

AUGUST/SEPTEMBER 1/8

Udstilling i august: Jette Bokmand Kalundborg Bibliotek | side 30

1/8

Udstilling i august: Lillian og Henriette Glad Høng Bibliotek | side 31

1/8

Udstilling i august: Morfars Fotos Gørlev Bibliotek | side 32

17/8

kl. 10.00 - 14.00 Familiedag: Den Vilde By | s. 14

12/9

kl. 19.30 Folk Friends Røsnæs Forsamlingshus | side 41

49 Folkeuniversitetet

Liv i Forsamlingshusene

www.kalundborgbib.dk


ADRESSER Kalundborg Bibliotek Klostertorvet 2 - 4400 Kalundborg Tlf.: 5953 5560 klbbibliotek@kalundborg.dk

Sejerø Bibliotek Mastrupvej 18 - 4592 Sejerø Tlf.: 5959 0293 sejbibliotek@kalundborg.dk

Gørlev Bibliotek Algade 35 - 4281 Gørlev Tlf.: 5953 5560 gkbib@kalundborg.dk

Ubby Bibliotek Hovedgaden 19 - 4490 Jerslev Tlf.: 5953 5560 hvbk_bibliotek@kalundborg.dk

Høng Bibliotek Odinsvej 27 - 4270 Høng Tlf.: 5953 5560 hoeng_bibliotek@kalundborg.dk

Eskebjerg Bibliotek Eskebjergvej 67 - 4593 Eskebjerg Tlf.: 5929 1207 klbbibliotek@kalundborg.dk

Høng Pas/Kørekort Odinsvej 27 - 4270 Høng Tlf.: 5953 5560 hoeng_bibliotek@kalundborg.dk

Svebølle Kvik Bibliotek Svebølle Aktivitetscenter Centervej 13 - 4470 Svebølle Tlf.: 5953 5560 klbbibliotek@kalundborg.dk

Se alle bibliotekernes åbningstider på kalundborgbib.dk Kalundborg Hallerne J. Hagemann-Petersens Alle 11 4400 Kalundborg

Høng Gymnasium og HF Hovedgaden 2 4270 Høng

Rosenvængets Selskabslokaler Rosenvænget 23 4270 Høng

Skolen på Herredsåsen Klosterparkvej 175 4400 Kalundborg

Høng Gymnasium Hovedgaden 2 4270 Høng

Røsnæs Naturskole Røsnæsvej 458 4400 Kalundborg

Kalundborg Hallernes Restaurant Munkesøgade 3 4400 Kalundborg

Kalundborg Gymnasium J. Hagemann-Petersens Allé 4 4400 Kalundborg

VUC J. Hagemann Petersens Alle 3 4400 Kalundborg

Kalundborg Museum Adelgade 23 4400 Kalundborg

Musisk Skole Kalundborg Skovbrynet 55 4400 Kalundborg

Højbo Friskole Kalundborgvej 49 4591 Føllenslev

50 SPROGFITNESS


PRAKTISK INFO TILMELDING OG BILLETTER Biblioteksarrangementer Mest for voksne - Mest for børn Du skal købe din billet via kalundborgbib.dk under “Det Sker” Billetter kan ikke refunderes, med mindre Biblioteket aflyser arrangementet. Andre arrangementer Tilmelding fremgår af de enkelte arrangementer. Aldersgrænser ved børneteater Børneforestillingernes aldersgrænser er fastsat af teatrene og skal sikre, at publikum får den bedst mulige oplevelse. Det er derfor vigtigt, at aldersgrænserne overholdes. Babyer kan ikke komme med ind til forestillingerne. Slik under arrangementerne frabedes. Kontakt Dette program er udgivet af Kalundborg Biblioteker. Har du kommentarer eller spørgsmål, kan du skrive til klbbibliotek@kalundborg.dk eller ringe på tlf. 5953 5560.

Følg os

51


ReklameService.dk · 59516615

Profile for ReklameService

Kalundborg Biblioteker - Forår 2019  

Kalundborg Biblioteker - Forår 2019