{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1


INDHOLD 34

10

Mest for børn.........................

42

17

4

Mest for voksne....................... 14 Udstillinger.............................. 30

38

Kalundborg Folkeuniversitet........................33 Liv I Forsamlingshusene............ 36 Kalender............................... 46 Praktisk information og adresser..............................50

21

19

6

35

40


VELKOMMEN VED FÆLLES KRÆFTER

Bente Andersen, formand for LOF Nordvestsjælland, medlem af Ældrerådet i Kalundborg Kommune og en af ildsjælene, der er med til at sætte gang i de mange aktiviteter på Kalundborg Biblioteker, lægger vægt på, at fællesskab og samarbejde er roden til alt godt. Derfor bruger hun ”Ved fælles kræfter” som overskrift over dette forord. Ordene er samtidig titlen på jubilæumsskriftet, der udkom i anledning af 100-året for Ubby Forsamlingshus sidste år. Der sker meget i Kalundborg Kommune, og en af grundene til at det kan lade sig gøre, er det formaliserede samarbejde med Kalundborg Biblioteker. Bente Andersen og LOF-skoleleder Karina Vincentz mødes to-tre gange om året med biblioteksleder Jette Mygind og faglig koordinator Stine Veisegaard og drøfter fælles arrangementer. Det er en stor hjælp, at arrangementerne kommer med i bibliotekskataloget, der bliver læst af rigtig mange. - En kanonreklame, synes Bente Andersen og endnu et eksempel på samarbejde – for som de siger i LOF: Hellere blive set sammen med andre end ikke blive set! Hun er også selv med til at reklamere for arrangementer. Det gælder for eksempel bib-

liotekscaféen i Ubby Forsamlingshus med foredrag tirsdage i efteråret. Hun tog initiativet til caféen, og i begyndelsen kom der omkring 20 deltagere. Nu er deltagerantallet oppe på over 50, og hun tager selv rundt og lægger sedler om foredragene i postkasser i området. Den personlige henvendelse virker. Caféen finder sted om formiddagen, og det er folk meget glade for. Bente Andersens engagement ved Kalundborg Biblioteker begyndte, da hun gik på efterløn efter 27 år som lærer på Ubby Fri- og Efterskole. Hun er med i korpset af frivillige højtlæsere på biblioteket, og da hun aldrig mangler gode idéer, er der bud efter hende til mange andre aktiviteter, så mange at hun har spøgt med, at nu får hun snart brug for en seng i biblioteket og forsamlingshuset, når det kniber med tiden til at komme hjem og sove. Jeg glæder mig altid når det nye arrangementsmagasin udkommer. Jeg bliver glad og stolt hver gang over de mange spændende arrangementer, der er mulighed for at deltage i i hele Kalundborg Kommune. Ved fælles kræfter kan vi frivillige og Kalundborg Biblioteker virkelig gøre en forskel i vores kommune.

LÆS meget mere på kalundborgbib.dk


MEST FOR BØRN

TITIL ALLELMELDI N G BIBLIOTEKERNES ARRANGEMENTER

Læs mere på kalundborgbib.dk - ”Det sker”

Familiekoncert - 3-10 år

PAPA KOTJI

Tid: Søndag den 2. februar kl. 14.00 - 14.45 Sted: Musisk Skole Pris: Barn: 25 kr. Voksen: 50 kr. 4

Kan man virkelig spille så hurtigt på guitar, at der springer gnister? Og køre så hurtigt i hestevogn, at den brænder? Det siger i hvert fald historien om musikanten Django Reinhardt.


vinterferie PÅ bibliotekerne Børneteater fra 1½-4 år med Olsens Teater

Børneteater fra 3-6 år med Teater Håndholdt

Tid: Lørdag den 8. februar kl. 10.00 - 10.30 Sted: Svebølle Kvik Bibliotek Pris: Kr. 25,- pr. person Kom og oplev en glad historie med musik og sang og underfundigheder og meget mellem linjerne – også for de voksne... En hyldest til skovbrynet og dets myldrende liv med egern og pindsvin. En gulerod, en fuglemor med unge og manden med sin hest.

Tid: Mandag den 10. februar kl. 11.00 – 11.35 Sted: Gørlev Bibliotek Pris: Kr. 25,- pr. person I Skrivebordet hyldes den fine relation mellem børn og deres bedsteforældre. Alt fra skrivebordsskuffen tages i brug, når historien om morfar og jeg fortælles med stempler, klipsemaskiner, sakse m.m., og det er lige før, man endda kan dufte piberøgen. På morfars skrivebord kan alt blive levende lige for øjnene af én – og det gør det.

SIKKEN SÆK

Vil du være filminstruktør for en dag?

STOP MOTION STUDIO

(for store børn mellem 9-14 år)

Tid: Mandag den 10. februar kl. 11.00 - 13.00 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: 25 kr. pr. person

SKRIVEBORDET

Kom på biblioteket i din vinterferie og oplev vores animation studio. Brug din fantasi og kreativitet til at lave en spændende animationsfilm. Det bliver garanteret sjovt. Du bliver introduceret til en ny og avanceret app. Har du en iPad/tablet, må du meget gerne tage den med. Ses vi? HUSK tilmelding på kalundborgbib.dk

5


vinterferie PÅ bibliotekerne Tine Djurtoft laver

Tine Djurtofts workshop med

TEPOSER

DOODLING PÅ ÆSKER, KRUS OG PAPIR

Tid: Onsdag den 12. februar kl. 10.00 - 12.00 Sted: Høng Bibliotek Pris: Gratis - materialeudgifter må påregnes En ren ”hygge-krea-formiddag” med stjernefoldning af teposer, som kan bruges på magneter, ophæng eller kort. Tine Djurtoft (der til daglig er lærerstuderende og ufattelig kreativ) laver workshop for alle børn og voksne. Børn under 6 år må gerne tage en voksen med.

Tid: Fredag den 14. februar kl. 10.00 - 12.00 Sted: Gørlev Bibliotek Pris: Gratis - materialeudgifter må påregnes Krea workshop for børn og barnlige sjæle. Tine Djurtoft gæster igen biblioteket og laver workshop for alle børn og voksne. Børn under 6 år må gerne tage en voksen med.

Spildag

BYG BRO MED BRIKKER Tid: Lørdag den 15. februar kl. 10.00 - 13.00 Sted: Ubby Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding. Spildag med almindelige kendte og knap så kendte spil, hvor vi hygger med tag-selv-buffet ‒ og pizza til slut. For børn og voksne fra 8 år. Arr. i samarbejde med Hvidebæk Lokalråd.

TITIL ALLELMELDI N G BIBLIOTEKERNES ARRANGEMENTER

Læs mere på kalundborgbib.dk - ”Det sker”

Familieforestilling med Hr. Teater fra 4-10 år

CHICKS

Tid: Lørdag den 15. februar kl. 10.30 – 11.05 Sted: Kalundborg Hallerne – Hal 1 Pris: 25 kr. pr. person 6

De to høns, storesøster Hilda og lillesøster Gump, lever side om side sammenklemt i et bur, indtil de en dag opdager verdenen uden for buret. Hilda er rap og kvik - Gump er lidt tung, men også modig. En ordløs klovneforestilling, fortalt gennem kropssprog, gavmild mimik og finurlige gags. Alle kan grine med!


“Musik skaber direkte forbindelse mellem mennesker, den samler os I fællessang og leg”

:) MUSIK OG SANG FOR DE FINE FØLEHORN med Lone Wernblad

Kl. 9.30 - 10.00 (1-2 år) Kl. 10.30 - 11.00 (0-1 år + dig på barsel) Gratis, tilmeld dig via kalundborgbib.dk eller mød bare op ”Musik sætter begreber på plads, hvad der er du, og hvad der er jeg. Musik er en periode med start og slut, som vi kan fatte både med og uden sut. Jeg drøner rundt i hele Norden og laver musik med alle mulige mennesker, fordi musik er det mest fantastiske til at løfte fra tungt til let. Musik gør glad, når det gør ondt. Musik hjælper ordene på vej, musik gør livet til en leg. Jeg er rejsende i og med musik for at vise andre, at den kan noget helt, helt unikt. Alle er velkomne til at komme med deres særlige følehorn og synge med det næb, de har. Og det er så uanset, om du er baby med mor eller far. Vi ses! Kærlig hilsen Lone Wernblad.”

Tid: Tirsdag den 25. februar Sted: Biblioteksinfo, Snertinge Tid: Fredag den 28. februar Sted: Høng Bibliotek Tid: Torsdag den 5. marts Sted: Svebølle Kvik Bibliotek Tid: Fredag den 13. marts Sted: Gørlev Bibliotek Tid: Fredag den 27. marts Sted: Ubby Bibliotek Tid: Fredag den 3. april Sted: Kalundborg Bibliotek

NYT DIO FILMSTU

KLUBBEN

FILMSTUDIO KLUBBEN for børn mellem 9-14 år

Tid: Torsdage den 27. februar, 26. marts, 30. april kl. 15.30 - 17.00 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding

Er du vild med at lave lm, eller kunne du bare godt tænke dig at prøve det? Så kom og vær med i bibliotekets nye FILMSTUDIO KLUB. Vi kommer både til at lege med helt simple måder at lave lm på og med en ny avanceret animations-app. Vi nder ud af fra gang til gang, hvad vi skal lave, og biblioteket sørger selvfølgelig for, at der er masser af kreative ting og sager at gå i gang med. Vi mødes den sidste torsdag i februar, marts og april!

Håber vi ses - det bliver megasjovt og hyggeligt! Tilmeld dig på kalundborgbib.dk

OBS! Ved tilmelding skal navn, alder, mobilnr. og mail oplyses. 7


BØRN SLUGER OG GNASKER BØGER Glem alt om bogen, der er på vej ud i glemsel, og om børn, der ikke gider at læse. Børn i Kalundborg Kommune beviser, at læselysten stadig findes. Det er en ganske almindelig onsdag på Gørlev Bibliotek. En flok børn sidder omkring et bord, der er dækket både med masser af bøger og med frugt, knas og saftevand. Snakken går livligt over bordet. Børnene er i alderen fra 9 til 12 år, og tro ikke, at det er det nyeste computerspil, der er emnet. Nej, det er en bog, som de alle sammen har læst, siden de sidst var samlet for en måned siden. Børnene er medlem af børnebogklubben Bogslugerne i Gørlev. Den startede i januar 2019, og en af initiativtagerne, Frederikke Markussen, der primært er børnebibliotekar, lægger ikke skjul på, at hun var lidt skeptisk i starten. Frederikke har været børnebibliotekar i næsten 20 år, men havde aldrig prøvet at være med til at etablere en læseklub for børn, selvom hun og kollegerne ofte havde talt om det på de biblioteker, hvor hun har været ansat. Mon børnene gider? Børnebibliotekarernes skepsis gik på, om børn mon gider at være sammen om at læse bøger. Måske ville de synes, det var kedeligt – og hvordan får man fat i dem? Sammen med børnebibliotekar Tina Christiansen gik hun i gang, og det viste sig hurtigt, at al skepsis blev gjort til skamme. De havde sat ambitionerne meget lavt og var blevet enige om, at succeskriteriet skulle være, at dukkede der bare to børn op, var det fint. De sendte invitationer ud til skolerne, lavede en lille film til Facebook om bogklubben, der blev delt flyers ud, og bibliotekarerne fortalte om planerne på deres biblioteksvagter og på skolebesøg.

8

Klubberne er for børn og unge, der gerne vil læse, og som har lyst til at snakke med andre om det, de læser.

Bibliotekar Lea Uldall, som nu også er med til at drive bogklubberne, glæder sig over, at initiativet til bogklubberne for børn falder helt i tråd med bestræbelserne i Kalundborg Kommune på at sætte sproget i fokus og øge læseglæden, blandt andet med projektet Hokus Krokus – Sproget i Fokus.

Læsehestene kom galopperende Børnebogklubben tog sit udgangspunkt i Kalundborg i januar sidste år. Fem havde tilmeldt sig, og meget hurtigt kom antallet op på 10, for læsehestene kom simpelthen galopperende. Rygtet om klubben bredte sig til Gørlev, og også her var der børn, der gerne ville være med. Derfor startede der også en børnebogklub på Gørlev Bibliotek i starten af sidste år. Klubben havde seks deltagere, da sæsonen sluttede ved sommerferien. Størstedelen af medlemmerne havde mod på at fortsætte i læseklubberne både i Kalundborg og Gørlev i efteråret. Noget af det mest fantastiske Klubberne er blevet en succes, og som Frederikke siger: - Det er noget af det mest fantastiske, jeg indtil videre har været med til i mit arbejdsliv.

Hun føler det som essensen af arbejdet som børnebibliotekar at opleve den direkte kontakt med børnene, mens de læser, og efter de har læst. Hun synes, det er så dejligt at opleve, at der altså stadig er nogle børn, der virkelig er glade for at læse, og at de er rigtig gode til at snakke om det, de har læst, og på den måde inspirere hinanden. Hun er glad for, at det billede, der tegnes i medierne af, at folk ikke længere læser, ikke passer: - Vi læser, og det gør børnene også! Konstaterer Frederikke. Aldersmæssigt er klubberne for børn fra 10 år, men aldersgrænserne er dog ikke så faste, at der ikke også kan komme en ni-årig med, hvis læselysten er der. Der er både piger og drenge med i klubberne. Gnaskere og slugere Børnebogklubben i Kalundborg hedder BogGnaskerne, mens klubben i Gørlev hedder BogSlugerne. I år starter også en læseklub for børn på Ubby Bibliotek. Børnene omkring bordet på Gørlev Bibliotek er ligesom børnene på Kalundborg Bibliotek meget glade for de månedlige møder. - Meget hyggeligt og sjovt, er de enige om, og de fortæller, at de får læst nogle bøger, som de ikke kendte i forvejen og derfor ikke ville have læst, hvis det ikke var for klubben. Blandt de bøger, de har læst de to sidste sæsoner, er Ternet Ninja 1 og 2, af Anders Matthesen. Frederikke tror på, at børnene bringer deres læseglæde videre og bliver gode ambassadører for bøger og biblioteker. Lea oplever, at når børnene i læsegrupperne fortæller om noget, de har læst og er begejstrede for, smitter glæden af på de andre. Bog med finurligheder Bogen, som Gørlev-børnene læste i november, var en udfordring. Det var ”Den lille onde bog” af Magnus Myst, og den viste sig at være fyldt med opgaver, der skulle løses for at komme videre – ellers endte man i fangehullet.


Bogklubben fra Kalundborg Bibliotek

biblioteka, atrerndeet læendegglierg vægt påblive noget ikke mågtigt med en fast skolea an læsepl Det udfordrende indhold kom også bag på Frederikke. Hun havde sit hyr med at løse opgaverne, så hun forstod godt, at nogle af børnene havde haft lidt svært ved det. - Ja, det er en bog med mange finurligheder, kommenterede Lea. De fleste syntes, at bogen var god, men der var dog også nogle, der fandt den lige lovlig vanskelig at læse – og endte i fangehullet. Ikke en pligt Til bogklubberne snakker børn og børnebibliotekarer sammen om, hvilke bøger der skal læses. Det er vigtigt, at børnene er med til at bestemme, hvad der skal læses, og bibliotekarerne lægger vægt på, at det endelig ikke må blive noget skoleagtigt med en fast læseplan. Børnene skal selv være med til at forme, hvad der skal foregå, så de har ejerskab til deres bogklub. - Det skal ikke være en pligt. Det skal være sjovt, slår Lea fast. Valget for decembers bog faldt på Børges Burgers af Henrik Einspor, en bog fyldt med gys og halloween-uhygge. Frederikke

læste resuméet på bagsiden op og skærpede dermed appetitten på den nye bog: Der er kommet en ny burgerbar til byen. Pludselig forsvinder en masse kæledyr. Da hovedpersonerne Rosa og Viola vil finde ud af, om Børge har rent mel i posen - eller rent kød i bollen, gør de en skrækkelig opdagelse.

Det er halloween, og overalt vrimler det med monstre og zombier på jagt efter noget at gnaske på. Børnene er så ivrige, at de som oftest læser den nye bog med det samme, og så kan det være lidt svært at huske den, når den skal

Bogklubben fra Gørlev Bibliotek

diskuteres en måned senere. - Det er jo en million år siden, jeg læste den, (Den lille onde bog) sukkede Andrea. Klubberne dækker bredt Klubberne har dog ikke udelukkende tiltrukket børn, der i forvejen var gode læsere. Det kunne man måske have været lidt bekymret for, siger Frederikke, men hun kan med tilfredshed konstatere, at klubberne søges af både gode og mindre gode læsere, så på den måde dækker de bredt og giver bogstøtte til også de lidt langsommere læsere, der får skærpet lysten og evnen til at læse. Guldfisken Glimmer Når månedens bog er blevet diskuteret, og valget af næste måneds bog er truffet, slapper børnene af med højtlæsning. Den onsdag eftermiddag i Gørlev læste Lea højt af Jesper WungSungs bog Guldfisken Glimmer, og børnene lyttede opmærksom til beretningen om Glimmer, der må så meget ondt igennem, da den bliver skyllet ud i toilettet – men så tager den hævn! 9


Forfatter Christian Kronow

NORDISK FANTASY FOR UNGE OG VOKSNE

Tid: Torsdag den 27. februar kl. 12.00 - 13.00 Sted: Gørlev Bibliotek Pris: Kr. 25 Billetter

Christian Kronow fortæller om sine to fantasyromaner for unge og voksne, der tager fat i de danske myter om helte og sagnfigurer med udgangspunkt i vores egen nutidsverden. Christian brænder for fantasygenren, den norrøne heltedigtning og de danske superhelte. Så glæd jer til foredrag bl.a. om bøgerne, Beovulf og Rolf Krake. ”Vi må ikke snyde os selv for at gå på opdagelse i vores eget sprog, historie og litteratur, for der er simpelthen så meget guld at hente. Mit sigte er at få folk til at få øjnene op for de gamle myter”, siger Christian Kronow.

OBS! refunderes ikke

Familiekoncert 3-10 år

CASPER MIKKELSENS DEJLIGE JAZZBAND Tid: Søndag den 1. marts kl. 14.00 - 14.45 Sted: Musisk Skole Pris: Barn: 25 kr. Voksen: 50 kr.

Hvor kommer trommerne fra? Og hvad er det der jazz? Hvilke musikalske bånd er der mellem Afrikas savanne og New Yorks asfaltjungle?

En JAZZfantastisk familiekoncert. Casper Mikkelsens hjerte banker for trommerne. Sammen med sit Dejlige Jazzband inviterer han børnefamilierne ind til trommehistorier, skæg og ballade.

Alt det svarer Casper Mikkelsens Dejlige Jazzband på med glimt i øjet. Der er garanti for, at gryder og kagedåser får en ordentlig tur efter koncerten. Ingen kan undgå at blive smittet af trommefeberen.

Højtlæsning fra 3-8 år med

KATRINE BILLE FRA RAMASJANG Kom og hør en historie og få et billede med Katrine Bille bagefter Tid: Lørdag den 7. marts kl. 11.00 - 12.00 Sted: Ubby Bibliotek- og Forsamlingshus Pris: 25 kr. pr. person Kom og hør Katrine Bille fra Ramasjang læse højt af en af sine yndlingsbøger. Efter højtlæsningen kan børnene snakke med Katrine, stille spørgsmål til bogen og få taget et billede sammen med Katrine, hvis de har lyst.

TITIL ALLELMELDI N G BIBLIOTEKERNES ARRANGEMENTER

Læs mere på kalundborgbib.dk - ”Det sker”

Katrine Bille er kendt og elsket af alle børn, som vært på programmerne ”Lille Nørd”, ”Luk op, luk i” og ”Sommer i Ramasjang”. Når Katrine Bille læser højt på biblioteker, har hun indlevelse, glimt i øjet og stor entusiasme, så børnene bliver helt opslugt af historien. 10


Familiekoncert 3-10 år

OHN DOHN DEHN BRASSBAND Tid: Søndag den 22. marts kl. 14.00 - 14.45 Sted: Musisk Skole Pris: Barn: 25 kr. Voksen: 50 kr.

Megafonsang og kannibalsjov Der vendes op og ned på børnerim og remser. Det bliver til en grov blanding af New Orleans jazz og dansk folkemusik. Det er forrygende og finurligt, men først og fremmest for sjov. Børnene får lyst til at lege med lyde, ord, rytme og melodi, så publikum bliver en aktiv del af koncerten. Glæd dig også til den flotte tuba-solo!

Syv døgn i videnskabens tegn Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, der foregår hvert år med cirka 700 events og foredrag og mere end 70.000 besøgende.

Festivalen finder sted fra den 20.- 26. april Forskningens Døgn har hvert år omkring 100 arrangører, der arrangerer de forskellige events rundt om i landet. Skoleprogrammet er et undervisningsforløb, der giver eleverne indsigt i naturvidenskab (natur- og teknologifag) på en kreativ og lærerig måde, der tager udgangspunkt i elevernes egen hverdag. Hvert år tages et nyt tema og forskningsområde op.

Børneteater 4-8 år med De Røde Heste

5. klasserne fra Kalundborg Kommune bliver i år igen inviteret til at deltage i Forskningens Døgns Skoleprogram på det lokale bibliotek.

GREBET I LUFTEN

Det bliver spændende, lærerigt og sjovt!

Tid: Søndag den 22. marts kl. 11.00 - 11.35 Sted: Biblioteksinfo, Snertinge Pris: 25 kr. pr. person At fange historier er ikke så let, skønt manden i

hvidt springer rundt med sit net. Ser oppe, ser nede - og smiler så lettet, for HAPS! har han fanget historien i nettet. Hvad er det for én, som ligger og spræller? Jo, hør blot hvad manden med hatten fortæller. 11


t g legeda

e

b

d

V

SProg-

Tilmelding for skoler og institutioner til merete.falkner@kalundborg.dk

12

7. maj

c

l

j

P

a

S

Kalundborg Biblioteker deltager igen i den nationale sprogfitnessdag hvor der er fokus på læselyst, lege og læring samt på samarbejdet mellem de 5-7 årige i skolegrupper, i børnehaverne og 0. klasse i skolerne. Kalundborg Bibliotek 7. maj kl. 10.00-12.00

m

VI SES!


13


MEST FOR VOKSNE

TITIL ALLELMELDI N G BIBLIOTEKERNES Billetter

OBS! refunderes ikke

ARRANGEMENTER

Læs mere på kalundborgbib.dk - ”Det sker”

Foredrag - Hanna Vestenaa

PILGRIMSVANDRING

Tid: Onsdag den 29. januar kl. 18.30 – 20.30 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Fra kr. 25,Hanna Vestenaa fra bestyrelsen for Danske Santiago Pilgrimme, fortæller om pilgrimsvandringer. Hvad leder et menneske til at vandre hundrede af kilometer? Hvilke pilgrimsruter findes der? Hvordan forbereder man sig til en pilgrimsvandring? Undervejs serveres kaffe/te og lidt sødt.

BIBLIOTEKET KOMMER LIGE TIL DØREN Er du ude af stand til selv at komme på biblioteket på grund af alder, gangbesvær, sygdom eller handicap - tilbyder Kalundborg Biblioteker at bringe bøger og andre materialer ud til dig. Du kan låne det samme, som hvis du selv kom på biblioteket. Materialerne bliver bragt ud til dig en gang om måneden. Det er gratis at være med i ordningen. Kontakt Kalundborg Bibliotek på tlf. 5953 5560.

Caféaften for slægtsforskere

TEMA: LÆGDSRULLER ”I KRIG MED SOLDATERNE” Tid: Tirsdag den 28. januar kl. 18.30 - 20.30 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Kr. 25,Hvordan finder og følger man en person i lægdsrullerne? Fritse Jacobsen gennemgår fremgangsmetoden, derefter går vi ”i krig” med soldaterne. Medbring din bærbare PC. Der serveres kaffe og småkager. Har du ikke en bærbar PC, så send en mail til Linda på Linda.Radmer@kalundborg.dk senest en uges tid før, så kan du måske låne en.


HISTORISK TUR TILBAGE TIL FORTIDEN DANMARKS SAMLERMUSEUM OG KOLDKRIGSMUSEET STEVNSFORTET Lørdag den 1. februar kl. 7.30 – 18.00 Besøg de gode gamle dage i på Danmarks Samlermuseum Thorsvang ved Stege. Her kan du opleve verden af i går. Gå en tur gennem de gamle butikker og værksteder, der bugner af alverdens ting fra de skønne dage, hvor farfar var ung. Vi får en samlet introduktion til museets samlinger, udstillinger og historie, inden vi får lov til at gå på opdagelse på egen hånd.

Foredrag - Kurt Frederiksen

ISLAND RUNDT MED TRAKTOR OG CAMPINGVOGN Tid: Mandag den 3. februar kl. 19.00 - 21.00 Sted: Høng Gymnasium og HF Pris: Kr. 50,En anderledes rejse med traktor og campingvogn Island rundt! For godt to år siden tog Kurt turen op til Nordkapp med hans traktor og campingvogn. I sommeren 2018 gik turen til Island. I samarbejde med Høng Lokalhistoriske Forening.

Derefter kører vi til Koldkrigsmuseet Stevnsfortet. Vi får en guidet tur til det underjordiske fort, som det så ud dengang, da krigen var tættest på. Da fortet ligger under jorden, er temperatioen konstant på ca. 10 grader hele året. Husk varmt tøj. Kl. 7.30 Afgang fra Kalundborg Hallerne. Kl. 7.50 Opsamling fra Svebølle, Centret Kl. 10.00 Ankomst til Danmarks Samlermuseum i Thorsvang ved Stege. Kl. 11.45 - 12.30 Frokostbuffet på Café Tot, som ligger på Thorsvang Museum. Drikkevarer tilkøbes. Kl. 14.00 Guidet tur på Koldkrigsmuseet Stevnsfortet. Vi opdeles i to hold. Kl. 16.00 – 18.00 Hjemkørsel. Forventet hjemkomst i Svebølle kl. 17.40 og i Kalundborg kl. 18.00. Pris: 495 kr. - inkluderer tur t/r, guides, entréer, morgenbrød og kaffe på udturen, kaffe på hjemturen, frokostbuffet. Drikkevarer skal tilkøbes. Der kan ikke reserveres plads i bussen. Praktiske oplysninger: Turen er ikke for gangbesværede. Husk varmt tøj. Turen kræver medlemskab af Biblioteksklubben - kalundborgbib.dk/klub

BIBLIOTEKSCAFE SVEBØLLE KVIK BIBLIOTEK EKSTRA ÅBENT Den første torsdag i måneden 6. februar, 5. marts, 2. april, 7. maj og 4. juni kl. 19.00 - 21.00

Gå på opdagelse i Bibliotekshjørnet, læs aviser eller tidskrifter. Der vil altid være frivillige til stede, som kan hjælpe og sætte dig ind i, hvordan du bestiller bøger eller bruger bibliotekets app.

15


foredrag med Leonora- SeChriSidsetin16a Skov

DET SØNDERJYSKE SOMUNIERLIVERSNG JEPSEN SER DET Man siger, at Gram er Sønderjyllands hjerte, og at Sønderjylland er Danmarks hjerte, men Erling Jepsen, der som forfatter har gjort netop sønderjyske Gram kendt for tusinder af begejstrede læsere, synes, at Sønderjylland er blevet glemt.

I 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Kalundborg Biblioteker, Biblioteksklubben og Folkeuniversitet sætter fokus på genforeningen ved disse events i 2020. Foredrag - Martin Klatt FOLKENES SELVBESTEMMELSESRET 6. februar · side 33 Foredrag - Erling Jepsen MIT SØNDERJYSKE UNIVERS 27. februar, side 22 Tre spændende foredrag KUNST PÅ GRÆNSEN 7. marts, side 34 Foredrag - Mette Larsen DET GRÆNSELØSE STRIK 25. marts, side 24 Foredrag - Linda Lassen DEN NATIONALE KAMP 26. marts, side 27 Bustur - Biblioteksklubben TUREN GÅR TIL SØNDERJYLLAND 10. juni, side 29 1616

Netop det er noget af det, han vil tale om, når han den 27. februar taler i Kalundborghallen. Den populære forfatter kan lide at være polemisk, og det er han, når han her i 100-året for genforeningen stiller spørgsmålstegn ved, om det ubetinget var det rigtige at stemme ja, så Sønderjylland den 15. juni 1920 overgik fra tysk til dansk herredømme. - Hvad fik vi ud af det? Tyskerne elsker os dernede, og det er dem, der lægger penge i butikkerne. Der kommer ikke nogen nord for Kongeåen ned og ser, hvordan vi har det. Vi er glemt af staten, for næsten alt hvad der kan lukkes, er blevet lukket. Har Danmark fortjent Sønderjylland? Det synes jeg ikke! Erling Jepsen forestiller sig den rigdom, der ville tilflyde hans sønderjyske hjemegn, hvis tyskere fik lov til at købe sommerhuse dér. Så kunne Sønderjylland blomstre op og blive for folk fra Hamborg, hvad Gilleleje og Tisvilde er for københavnerne. - Ville det være fint for dig? - Jeg ved det faktisk ikke, men jeg kan godt lide at sige det for at ruske lidt op og gøre opmærksom på, at vi er glemt, og det kan ikke være rigtigt. Populær forfatter Erling Jepsen er en populær forfatter. Det kunne blandt andet opleves ved Bogforum i Bellacentret 15.-17. november sidste år.

Der var trængsel til de forfatterarrangementer, som han deltog i, blandt andet til samtalen med forlægger Johannes Riis, hvor Erling Jepsen fortalte om sin nyeste roman ”Hjemmefra. Familiehemmeligheder 2”. Det er en fortsættelse af ”Gramhavet. Familiehemmeligheder 1”, og han har planer om flere erindringsromaner. Faktisk er han allerede i gang med efterfølgeren af ”Hjemmefra”, for han begynder altid på sin næste bog, før den forrige er færdig. - Jeg har virkelig behov for at fortælle mine historier, hemmelighederne. - Hvorfor skal de hemmeligheder frem? - Det er nødvendigt for mig, så de ikke plager mig, og måske får jeg også lidt afstand til dem ved at fortælle om dem, og når jeg fortæller om dem i bøgerne, så er det litteratur, som nogen kan spejle sig i. Så er det ikke så privat længere. Hans bøger skal kunne bruges, og det får han at vide af mange, at de kan, blandt andet når han holder foredrag rundt om i landet, og læsere stiller spørgsmål og kommer med kommentarer. Erling Jepsen er ikke bange for, at kilderne skal tørre ud, hvis han bruger løs af hovedstolen, for han har mange hovedstole, lover han. Egentlig havde Erling Jepsen ingen planer om at blive forfatter, men det blev han, fordi han har så meget at fortælle.


Læserne har gennem Erling Jepsens forfatterskab lært den lille sønderjyske by Gram at kende. 27. februar taler den populære forfatter i Kalundborg. Bedstefædre og solsorte Det er altid det sønderjyske univers, der danner rammen om Erling Jepsens bøger. Da han var dreng og gik i skole, syntes han ikke, det betød så meget, det med at være sønderjyde, han var i hvert fald ikke bevidst om, hvor meget det betød, men det blev han. I hjemmet i Gram kom bedsteforældrene af og til på besøg, og sammen med dem et kig tilbage til ”den store krig”, første verdenskrig. Begge bedstefædrene havde været med, farfaren på Vestfronten, mens morfaren havde været med på Østfronten. Den ene var dansksindet, men tvunget i tysk krigstjeneste, den anden var tysksindet, men de kunne godt mødes, drikke kaffe og snakke sammen. - Det kan undre nogen, der ikke er fra Sønderjylland, men det var jo vilkårene, som så meget andet, siger Erling Jepsen. Som dreng havde han en luftbøsse, og han husker, at bedstefædrene gik med ham og opfordrede ham til at skyde solsorte. De skjulte de døde fugle under vesten og smuglede dem med hjem, uden at bedstemødrene så det, og spiste dem i al hemmelighed. - Solsortene mindede dem nok om oplevelser fra krigen, måske gode oplevelser, skønner Erling, der har historien om solsortene med i en af sine romaner ”Den sønderjyske farm”. Krigshemmeligheder Bedstefædrene spillede ofte kort og drak kaffepunch, kaffe med brændevin, og når de sad over kortene og punchen, snakkede de om noget, ingen måtte høre. Kort før Erling Jepsens mor døde, spurgte han hende, om de andre slet ikke vidste, hvad de to sad og snakkede om. Selv var han ret sikker på, at det var nogle af de forfærdelige ting, de havde været udsat for. Det var det ikke. Det var det, de havde udsat andre for. Det havde de det dårligt med, og det forsvandt aldrig helt.

Det forstår man godt, når Erling Jepsen fortæller en af de grusomme historier fra ”den store krig”, om nærkampe hvor det gjaldt om at få fat i en blodåre i halsen på fjenden og bide blodåren over – og blive ved med at bide, indtil soldaten fra fjendeland var død. Det kunne tage 5-10 minutter, mens han råbte på sin mor på sit modersmål. - Og de forstod jo ikke rigtigt, hvorfor de skulle slå de der franskmænd eller andre ihjel. Det var unge mennesker, der ikke havde set noget af verden. Familiehemmeligheder Noget andet, Erling Jepsen spurgte sin mor om, efter at hans far var død, har at gøre med en af de hemmeligheder, han afslører i sit forfatterskab, nemlig farens seksuelle overgreb på hans søster. Var hans mor medvidende, eller var hun også et offer? Hendes svar var: Det er så mange år siden, Erling. Det var ikke, som det skulle være det hele. Nu er jeg gammel, og kan vi ikke prøve at se fremad? Få nogle gode år. - Vi fik nogle gode år, før hun døde, men jeg er stadig skuffet over hende, siger Erling Jepsen. Temaet om morens medskyld blev til bogen ”Med venlig deltagelse” og til et skuespil, der blev opført på Det kongelige Teater. Hvordan formes vi? Når Erling Jepsen skriver, er det også ud fra et ønske om at komme tættere på sig selv. Han er optaget af spørgsmålet: Hvordan formes et menneske? Hvordan er jeg kommet hertil, hvor jeg er i dag? Han kunne være blevet i Gram, men Gram var ikke stor nok til ham. Undervejs fra hjembyen i det sønderjyske er han blevet præget af mennesker, han mødte, og de verdener, de åbnede dørene til: Teatrets, litteraturens, musikkens verden. I dag bor Erling Jepsen i København, og her har han efterhånden boet i flere år, end han boede i Sønderjylland. Alligevel er rammerne om hans bøger det søn-

ERLING JEPSEN Erling Jepsen (f. 1956) er både dramatiker og forfatter. Han er født i Gram i Sønderjylland, og meget af hans forfatterskab tager udgangspunkt i den sønderjyske provins. Hans mor var hjemmegående og hans far chauffør for det lokale mejeri. Han fik sit eget ismejeri – men uden succes. Erling Jepsen er populær hos læserne, og han har fået mange litteraturpriser: Jeanne og Henri Nathansens Mindelegat, Danske Dramatikeres Forbunds Hæderspris, Holbergmedaljen og DR Romanprisen. I samtalen med Erling Jepsen på Bogforum i Bellacentret betegnede tidligere litterær direktør for Gyldendal, forlægger Johannes Riis, forfatterens bøger som en blanding af tragedie og komedie: - En særlig Erling Jepsenbalance, sagde Johannes Riis.

derjyske univers, han synes ikke rigtig, der sker noget i København, der er værd at skrive om - og Gram er nok ikke så anderledes end andre små byer, skønner han. Sådan må det være, for bøgerne bliver læst af mange andre end sønderjyder. Læserne kan genkende noget, se nogle mønstre. - Familiehemmeligheder og kollektive hemmeligheder findes overalt, er Erling Jepsen overbevist om, og de bør hjælpes frem i lyset. 17


TITIL ALLELMELDI N G BIBLIOTEKERNES

HAR DU F ORSLAG TIL NYE KURSER?

ARRANGEMENTER

Læs mere på kalundborgbib.dk - ”Det sker”

Vi mangle r ideer til fremtidig undervisn digital ing. Har d u ideer, så til klbbibli skriv otek@kalu ndborg.dk Vi glæder os til at hø re fra dig.

DIGITALE KURSER DIN DIGITALE ARV – SOCIALE MEDIER OG GOOGLE-KONTO

NET-SIKKERHED FOR SENIORER - PHISHING

På dette kursus ser vi på de digitale profiler, vi efterlader på Facebook og andre sociale medier. Vi ser også på din Google-konto. Forudsætning: Basis IT-kendskab. Medbring din egen tablet/smartphone.

Svindelnumrene på nettet, sms og telefonopkald hedder mange forskellige ting: Phishing, smishing, vishing, ransomware, social engineering osv. Det vigtigste er dog, at alle kan blive ramt af denne slags svindel, og hvad man selv kan gøre for at undgå det.

FACEBOOK KURSUS

NET-SIKKERHED FOR SENIORER – NETHANDEL OG LOGIN

Tid: Torsdag den 30. januar kl. 15.00 - 16.30 Sted: Ubby Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding

Tid: Torsdag den 27. februar kl. 15.00 – 16.30 Sted: Ubby Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding Vil du lære Facebook bedre at kende og blive mere tryg i brugen af det, er dette begynderkursus lige noget for dig. Lær bl.a. om hvordan du sikrer dig selv på Facebook, privatindstillinger og værktøjer og selvfølgelig også alt det sjove… Forudsætning: Du skal have en Facebookkonto.

Tid: Onsdag den 22. april kl. 14.30 – 16.00 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding Hvordan gennemskuer man fuphenvendelser via telefonen, samt gennemskuer sider der vil fuppe dig ved nethandel? Vi snakker også om kodeord og login sikkerhed.

VISUEL INSPIRATIONSTUR I BIBLIOTEKETS DIGITALE TILBUD

IPAD KURSUSFORLØB (MELLEMNIVEAU)

Kom med en tur rundt i bibliotekets gratis digitale tilbud. Kender du Mango Languages? Stedet, hvor du kan lære 70 forskellige sprog? Vi ser på E-reolen med lydbøger og e-bøger. Vidste du, at du kan læse udvalgte aviser og magasiner på nettet? Læs mere på kalundborgbib.dk

Brug din iPad bedre! Har du en iPad, og vil du gerne lære at bruge den til mere end bare e-mails og til at surfe på nettet? Så er dette kursus måske for dig.

Tid: Mandag den 2. marts kl. 10.00 - 12.00 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding

ANDROID KURSUSFORLØB FOR BEGYNDERE

Tid: Onsdage den 11. og 18. marts kl. 14.30 - 16.00 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding Lær mere om din Android tablet og hvad du kan bruge den til? Vi vil snakke om sikkerhed, indstillinger, apps og vi lærer mere om hvordan en Android tablet fungerer. Medbring gerne din egen tablet/smartphone og Google konto. 18

Tid: Onsdag den 15. april kl. 14.30 – 16.00 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding

Tid: Tirsdage den 5., 12. og 26. maj kl. 10.00 - 12.00 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding

SKYEN Tid: Mandag den 11. maj kl. 10.00 - 12.00 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding Skyen er blevet et vigtigt redskab, som kan bruges til at gøre vores dagligdag nemmere. Kurset kigger på nogle af de sky-services der findes i dag, og hvordan man kan bruge dem.


Foredrag - Kåre Johannesen

VERDENSHISTORIEN – TÅBELIGHEDERNES KAVALKADE Tid: Mandag den 17. februar kl 19.00 - 21.00 Sted: Biblioteksinfo, Snertinge Pris: Fra kr. 45,Når man ser på verdenshistorien, kan det ind imellem se ud, som om menneskeheden er en flok lallende fjolser. Hør historikere Kaare Johannessen formidle verdenshistorien som du aldrig har hørt den før. I samarbejde med Snertinges Biblioteksgruppe.

Foredrag - Ritt Bjerregaard

ERINDRINGER Tid: Onsdag den 19. februar kl. 19.30 – 21.30 Sted: Svebølle Kvik Bibliotek Pris: Fra kr. 95,Oplev glæden

SANGFOREDRAG MED RASMUS SKOV BORRING Tid: Mandag den 24. februar kl. 19.00 - 21.00 Sted: Kalundborg Hallerne Pris: Fra kr. 100,-

Kom og oplev glæden ved fællessang akkompagneret af rytmisk klaver i et udvalg af forskellige tiders tekster fra Højskolesangbogen - kombineret med fortællinger om sangene. Arrangeret i samarbejde med LOF.

Ritt Bjerregaard leverer et foredrag baseret på hendes erindringsbøger, hvor den seneste ”Udenfor” udkom i 2019. Det bliver et underholdende og tankevækkende selvportræt, hvor Ritt giver et billede af de seneste 70 års danmarkshistorie, som den store efterkrigsgeneration har oplevet den og set den gennem et socialdemokratisk temperament. Hun fortæller blandt andet om, hvordan hendes generation op gennem 1960’erne og 1970’er havde en enestående mulighed for at præge det danske samfund. Arr. i samarbejde med Svebølle Biblioteksgruppe.

Caféaften for slægtsforskere

TEMA: GOTISK SKRIFT Tid: Tirsdag den 25. februar kl. 18.30 - 20.30 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Kr. 25,Gotisk skrift – kan man læse det? Michael Augustesen vil hjælpe med at knække ”læsekoden”, gotisk skrift kan tit og ofte læses, når man kender bogstaverne. Der serveres kaffe og småkager. Medbring din bærbare PC. Har du ikke en bærbar PC, så send en mail til Linda på Linda.Radmer@kalundborg.dk senest en uges tid før, så kan du måske låne en.

19


Foto: Les Kaner

Foredrag - Erling Jepsen

Foredrag - Souad Taha

MIT SØNDERJYSKE UNIVERS

FRA LIBANON TIL LÆRKEVEJ

Tid: Torsdag den 27. februar kl. 19.00 - 21.00 Sted: Kalundborg Hallerne, indgang D Pris: Fra kr. 85,-

Tid: Onsdag den 4. marts kl. 19.00 - 21.00 Sted: Kalundborg Hallerne, indgang D Pris: Fra kr. 75,-

Erling Jepsen fortæller om det sønderjyske univers i sit forfatterskab med perler som bl.a. ”Kunsten at græde i kor” og ”Frygtelig lykkelig” og om hans romaner ”Erna i krig”, som handler om den gæve Erna, der drager med sin søn til fronten under første verdenskrig, da han som sønderjyde bliver indkaldt til tysk krigstjeneste.

Med afsæt i sin og sønnen Abdel Mahmouds samtalebog Fra Libanon til Lærkevej fortæller Souad Taha ærligt og medrivende om alt det svære lige fra krig til kærlighed. Men undervejs kommer hun også ind på den kulturelle omvæltning ved at flytte til et helt nyt land. Souad kommer ind på masser af sjove og skæve anekdoter skabt i mødet mellem mennesker på tværs af kulturer og landegrænser. I samarbejde med LOF.

TITIL ALLELMELDI N G BIBLIOTEKERNES ARRANGEMENTER

Foto: Elona Sjøgren

Læs mere på kalundborgbib.dk - ”Det sker”

Foredrag - Susse Wold

BEVÆGELSE Tid: Torsdag den 12. marts kl. 19.00 - 21.00 Sted: Skolen på Herredåsen, aulaen Pris: Fra kr. 160,20

Foredraget tager udgangspunkt i Susse Wolds seneste bog Bevægelse. Bogen er en fortælling om, hvad hun har lært af de mennesker hun har mødt, og de ting hun har oplevet. I samarbejde med LOF.


BLIV MEDLEM AF BIBLIOTEKSKLUBBEN - OG FÅ MASSER AF FORDELE Biblioteksklubben henvender sig til dig, som har lyst til kultur, oplevelser og ny inspiration. Det er gratis at blive medlem. Du får: • Rabat på entré til foredrag, forfatteraftener, debatarrangementer, koncerter og andre events under Kalundborg Bibliotekerne. • Invitation til eksklusive arrangementer - kun for klubbens medlemmer. • En lille gave ved indmeldelsen. • En kop gratis kaffe på Kalundborg Museum. • Mulighed for at deltage i interesseklubber. Andre tilbud vil blive udsendt via nyhedsbrev. • En overraskelse hver sæson - bustur eller foredrag. KLUBAFTEN TO GANGE OM ÅRET Her vil du få mulighed for at netværke og mødes med andre. Til hver klubaften har vi inviteret en eller flere spændende personer, der vil fortælle om et emne.

KLUBAFTEN Biblioteksklubbens forårsmøde

FOREDRAG - GRETE BALLE: ET LIV I BILLEDER Tid: Mandag den 16. marts kl. 18.00 - 21.00 Sted: Kalundborg Hallernes Restaurant Pris: Kr. 65, Kræver tilmelding Når biblioteket holder Klubaften for Biblioteksklubben, opfordrer vi medlemmerne til at komme med deres ideer til kommende arrangementer. Kalundborg-kunstneren Grete Balle fortæller om sit lange liv i farvernes og fantasiens verden. Den 26. april 2020 fylder Grete 94 år, men hun har ingen planer om at lægge farver og pensler væk. Hun mangler aldrig idéer til sine farvemættede billeder. Grete er en god fortæller, og hun illustrerer sin beretning med et rigt udvalg af billeder med egne malerier og vævninger som motiv. Program Kl. 18.00: Lettere traktement Kl. 18.45: Grete Balle fortæller Kl. 19.45 - 20.45: Kaffe og præsentation af Biblioteksklubbens busture, foredrag og andre tilbud. Sammen finder vi på ideer til kommende arrangementer.

Du bliver medlem ved at gå ind på kalundborgbib.dk/klub eller ved at henvende dig til et af bibliotekerne.

Kun for medlemmer af Biblioteksklubben. Husk tilmelding på kalundborgbib.dk 21


TILMELDING

TIL ALLE BI B LI O TEKERNES ARRANGEMENTER Læs mere på kalundborgbib.dk - ”Det sker”

Foredrag - Niels Svejstrup

TIDEN SOM TELEGRAFIST I FINLAND Tid: Tirsdag den 17. marts kl. 19.00 - 21.00 Sted: Høng Bibliotek Pris: Gratis, ingen tilmelding. Året er 1958. 16 år gammel har Niels Sveistrup afsluttet sin uddannelse som telegrafist i Det Store Nordiske Telegrafselskab og bliver udstationeret i Helsingfors. Nu fortæller han om Finland, lidt om landets historie, men mest om hverdagen i et land, som dengang lå langt hjemmefra. Foredraget afholdes i forbindelse med generalforsamlingen ved Høng Lokalhistoriske Forening.

Foredrag - Lene Beier

GI’R DU EN KOP KAFFE? WORLD STORY TELLING DAY Fredagshygge med mundtlig fortælling, kølige øl og saftige sandwiches Tid: Fredag den 20. marts kl. 18.00 - 20.30 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Fra kr. 60,Vi fejrer Verdens Fortælledag ved at spise sammen og derpå fyldes dit bibliotek med fortællinger. Nordkystfortællerne gæster byen og sætter strøm til hele dit følelsesregister.

Tid: Tirsdag den 17. marts Spisning kl. 18.00 Foredrag kl. 19.00 - 21.00 Sted: Ubby Bibliotek og Forsamlingshus Pris: Fra kr. 200,Koppen med kaffe er nærmest synonym med Lene Beiers journalistiske tilgang i de efterhånden mange tv-programmer, som hun har stået i spidsen for, hvor det for hende er alfa og omega, at man kommer helt tæt på de medvirkende – personligt, åbent og ærligt. Man skal både kunne se og mærke personerne. I samarbejde med Hvidebæk Lokalråd. Billetter

Caféaften for slægtsforskere

OBS! refunderes ikke

TEMA: DNA

Tid: Tirsdag den 24. marts kl. 18.30 – 20.30 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Kr. 25,Hvad får man ud af at få lavet en DNA-test? Er det lige meget hvor, man får den lavet? Der er mange spørgsmål om DNA. Michael Augustesen vil forsøge at give svar på så meget som muligt. Medbring din bærbare PC. Har du ikke en bærbar PC, så send en mail til Linda på Linda.Radmer@kalundborg.dk senest en uges tid før, så kan du måske låne en. I samarbejde med Slægtshistorisk Forening Vestsjælland. 22


Bii detblioskjulte teket Der sker en masse - også bag kulisserne. Det giver to af Kalundborg Bibliotekers medarbejdere et indblik i. Der er travlhed hver dag på Kalundborg Biblioteker. Vi har fået et kig ind i ”biblioteket i det skjulte”, hvor Linda Radmer og Bente Tolderlund begge arbejder. De holder til på et aflangt kontor bag udlånet på Kalundborg Bibliotek, og lokalet er tæt pakket med bøger og andre biblioteksmaterialer til filialerne og biblioteker i andre kommuner. Når et materiale bliver reserveret, skal det findes frem. Når materialet er fundet, og det ikke er til en låner i Kalundborg Kommune, bliver det sendt med centralbibliotekets daglige kørselsordning til Roskilde. Her samles bøgerne, de sorteres og sendes videre til landets øvrige biblioteker. Bøger i kassevis - Hver eftermiddag får vi mellem tre og 10 kasser fyldt med bøger, fortæller Bente. De kommer både fra centralbiblioteket og via vores egen chauffør. Der er især travl-

hed, når skoleeleverne skal skrive en af de større opgaver, de får i løbet af skoleåret, og når de mange læsekredse bestiller bøger hjem til kommende læseoplevelser, samt når lærerne bestiller et af mange klassesæt til brug i undervisningen. I dag sidder folk hjemme og bestiller materialer på kalundborgbib. dk eller bibliotek.dk. Bestillingen sendes automatisk til det bibliotek, der hurtigst kan skaffe bogen til låneren. - Det er et pragtfuldt arbejde, for her kan man følge med i, hvad der rører sig, og hvad der er populært og læses netop nu, siger Bente og Linda. De er begge enige om, at det er et utroligt interessant sted at arbejde, hvor der også modtages alle bibliotekets nyindkøb. Bogen kommer til dig Bag kulisserne samles også bøger til de lånere, der ikke selv kan komme på biblioteket. De bliver kontaktet af en bibliotekar, der finder ud af, hvad de gerne vil læse. Bente pakker materialerne i poser, og en gang om måneden kører chaufføren ud og afleverer posen hjemme hos borgeren. Det er en service, der vækker stor glæde.

Duften af Kalundborgs historie Magasinet i kælderen under Kalundborg Bibliotek er også en del af det skjulte bibliotek, og her er det især Linda, der har ansvaret – og hun elsker at færdes i kælderen, der blandt andet rummer alle Kalundborgs aviser, gamle som nye. I magasinet findes også lokalhistoriske bøger, slægtshistoriske opslagsbøger, gamle danske klassiske romaner og andre bøger som stadig bruges indimellem. Bibliotekets sporhund Linda er kendt for sin formidable evne til at finde bøger, der har forputtet sig på biblioteket, så det er ikke for ingenting, hun bliver kaldt for Sporhunden. Hendes privatinteresse for slægtsforskning hjælper også borgerne. På et tidspunkt kom en amerikansk familie på jagt efter slægtens spor efter udvandring fra Kalundborg i 1921. Linda fik navne, fødselsdatoer og dato for udvandring for familiens rødder, og hun stopper ikke, før alle oplysninger er fundet. Det bruger hun gerne sin fritid på, så hun kan sende oplysningerne til familien. Hun har slægtsforskning som hobby, så hun synes bare, det er sjovt. 23


Genforeningsforedrag - Linda Lassen

DEN NATIONALE KAMP

Foredrag - Mette Larsen

DET GRÆNSELØSE STRIK

i årene efter nederlaget i 1864 og frem til afstemningerne i 1920

Tid: Onsdag den 25. marts kl. 19.00 - 21.15 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Fra kr. 75,-

Tid: Torsdag den 26. marts kl. 19.00 - 21.00 Sted: Svebølle Kvik Bibliotek Pris: Fra kr. 50,-

Mette Larsen er passioneret strikker ud i det grænseløse. Hun har deltaget i Den Store Strikkedyst i 2015, som foregik i Sønderjylland, og ord som grænseløs, rebelsk og vild er blevet brugt i forbindelse med Mettes strik. Kreativitet, nydelse, glæde og sjov er indgangsvinklen til nye projekter. I samarbejde med LOF, Nordvestsjælland.

Med udgangspunkt i Linda Lassens to romaner ”Men sko må jeg ha’ – om vandrelærerinden Henriette Gubi” og ”Jens og Marie”, kommer Linda Lassen ind på forskellige aspekter af det arbejde der blev gjort for at bevare danskheden under fremmed herredømme. I samarbejde med Svebølle Biblioteksgruppe.

Foredrag - Region Sjælland - PsykInfo

OCD – TVANGSTANKER OG TVANGSHANDLINGER Tid: Onsdag den 1. april kl. 19.00 - 21.00 Sted: Høng Bibliotek Pris: Gratis, men kræver tilmelding

Kom og hør ambassadører fra EN AF OS fortælle om deres omgivelsers reaktion på psykisk sygdom, når PsykInfo inviterer til arrangementet ”OCD – tvangstanker og tvangshandlinger”. Til stede vil også være en psykolog, der holder et fagligt oplæg. Arrangeret i samarbejde med PsykInfo, Region Sjælland

Foredrag - Søren E. Jensen

CARMEN CURLERS - ET VANVITTIGT ERHVERVSEVENTYR Tid: Onsdag den 22. april kl. 19.00 - 21.00 Sted: Høng Bibliotek Pris: Kr. 20,- betales ved døren Historien om Carmen Curlers i Kalundborg er meget mere end en erhvervssucces i tresserne. Det er også fortællingen om en arbejdsplads, der brugte begreber som teambuilding, storkontorer og branding årtier før metoderne blev udbredte. Søren E. Jensen - forfatter til bogen Carmen fortæller om det vanvittige erhvervseventyr, som Carmen Curlers udgjorde. Arrangeret af Høng Lokalhistorisk Forening, og med støtte af Folkeuniversitet. 24


LIV I MOSERNE FRA STENALDER TIL KOLDKRIGSTIDEN Lørdag den 25. april kl. 8.00 - 17.00

Foredrag – Christian Liebergreen

IKKE TO BØLGER ER ENS Tid: Torsdag den 23. april kl. 19.00 - 21.00 Sted: Svebølle Kvik Bibliotek Pris: Fra kr. 60,Christian Liebergreen hører til den eksklusive gruppe på knap 200 personer i verdenen, der har gennemført en jordomsejling. Hør om, hvordan det føles og tackles, når man ikke ser et andet menneske og oceanerne er ens forhave og baghave i 260 døgn. Arrangeret i samarbejde med Svebølle Bibliotekgruppe.

Åmoserne og Tissø har haft stor betydning gennem Danmarkshistorien fra stenalder til nyere tid, hvor godsdrift og tørlægning satte deres præg på kulturlandskaberne, for ikke at tale om de mange ret ukendte spor fra Koldkrigstiden. Mag.art. Lisbeth Pedersen og Mag. Art Anders Fischer guider os igennem Åmoserenes historie fra stenalder til koldkrigstid. De formidler nye og ukendte sider af forskningen i området. Turen vil veksle mellem oplæg i bussen og i det fri. Kl. 8.00 Afgang fra Torvet, Kalundborg. Kl. 9.00 Bodal Gods. Kl. 9.40 Skelligested Bro. Kl. 10.10 Vinskovdyssen. Kl. 10.45 Strids Mølle. Kl. 11.40 Frokost på Hallebyore Mødested Kl. 13.20-13.50 Tissø Halleby Bro. Kl. 14.00 Sæby Kirke. Om Hvideslægten. Kl. 15.00 - 16.30 Fugledegård. Kl. 16.50 Ankomst til Kalundborg.

Koncert

SIGRID OG KATINKA Tid: Lørdag den 25. april kl. 20.00 - 22.00 Sted: Røsnæs Havn (Nyby Havn) Pris: Kr. 150,Vi gentager succesen med de to søstre, der synger duetter og spiller på strenge, så alles hjerter smelter.

Pris: 415,- kr. Prisen inkluderer tur inkl. foredrag, rundstykke og kaffe/te på udturen, frokostsandwich og kaffe/te med sødt om eftermiddagen. Øvrige drikkevarer skal tilkøbes. Vi skal ud og gå undervejs, derfor er turen IKKE for gangbesværede. Husk fornuftigt fodtøj. Der kan ikke reserveres plads i bussen. Turen er et samarbejde mellem Kalundborg Biblioteksklub og Folkeuniversitet. Turen kræver medlemskab af Biblioteksklubben. Meld dig ind her: kalundborgbib.dk/klub

25


Odsherred Teater

TO HALVGAMLE MÆND ‒ DET STORE LIVESHOW! Tid: Onsdag den 29. april kl. 19.00 - 21.00 Sted: Biblioteksinfo, Snertinge Pris: Kr. 25,De halvgamle mænd har nemlig styr på det hele. De har prøvet næsten alt, og der er intet, der kommer bag på dem ‒ bortset fra en enkelt hæmoride i ny og næ. Livet er surt, så hvorfor anstrenge sig for at vende mundvigene opad? Teaterforestilling stærk inspireret af Bjarne Schilling og Gorm Vølvers bog, Den store håndbog for halvgamle mænd. I samarbejde med Vesterlundens biblioteksgruppe.

RIGSARKIVET OG OPERAEN KOM IND BAG MURENE PÅ TO STORE KULTURINSTITUTIONER Fredag den 15. maj kl. 7.45 – 17.30 Rigsarkivets formål er at indsamle og opbevare historiske kilder og at stille dem til rådighed for offentligheden. På Rigsarkivet får vi en guidet rundvisning, hvor vi får de gamle bygninger at se indvendigt – og måske udvendigt. Efter frokost kører vi til Operaen. Her får vi en omvisning med guide. Kom med ind i salen og om bag scenen, hvor de enorme, flytbare scenefelter gør det muligt at opføre flere forskellige forestillinger samme dag. Kl. 7.45 Afgang fra Kalundborg Hallerne Kl. 7.50 Opsamling i Svebølle ved Centret Kl. 9.30 - 11.30 Oplæg og rundvisning i Rigsarkivet. Vi går til fods i samlet flok hen til Restaurant Gilleleje i Nyhavn, hvor vi skal have frokost. Bussen henter os igen kl. 13.30, og kører os til Operaen. Kl. 14.00 - 15.15 Rundvisning i Operaen Kl. 15.30 - 17.30 Hjemkørsel Forventet hjemkomst til Svebølle kl. 17.15 og Kalundborg kl. 17.30

Foredrag og fællesspisning

TOM BUK-SWIENTY: LØVINDEN Tid: Onsdag den 29. april Spisning kl. 18.00 / Foredrag kl. 19.00 Sted: Ubby Bibliotek og Forsamlingshus Pris: Fra kr. 105,Hvad er den virkelige historie om Karen Blixen i Afrika? Det fortæller forfatteren Tom Buk-Swienty på denne aften med udgangspunkt i biografien “Løvinden” - en bog om Blixens liv i Afrika baseret på mange års research og rejser i hendes fodspor i Kenya. I samarbejde med Hvidebæk Lokalråd. 26

Pris: 545,- kr. Prisen inkluderer tur inkl. entréer og guides, rundstykke og kaffe på udturen, frokost på restaurant og kaffe med sødt til tanden om eftermiddagen. Øvrige drikkevarer skal tilkøbes. Turen er IKKE for gangbesværede. Husk fornuftigt fodtøj og tøj efter vejret. Der kan ikke reserveres plads i bussen. Turen kræver medlemskab af Biblioteksklubben. Meld dig ind her: kalundborgbib.dk/klub


GENFORENINGEN

NIVÅGÅRD OG BAROKHAVEN

TUREN GÅR TIL SØNDERJYLLAND

MALERISAMLING, HAVEKUNST OG TANKETIDSLER

SKAMLINGSBANKEN OG SØNDERBORG SLOT Onsdag den 10. juni kl. 6.45 – 19.45

I 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Over hele landet fejres det med events og oplevelser, der markerer jubilæumsåret. Derfor inviterer Biblioteksklubben til en tur til Sønderjylland, der står i genforeningens tegn. Undervejs omvisninger med guide og foredrag. Kl. 6.45 Afgang fra Kalundborg Hallerne Kl. 7.05 Opsamling i Gørlev ved Shell Kl. 10.15 - 11.45 Guidet tur på Skamlingsbanken Kl. 12.00 - 13.00 Spisning på Restaurant Skamlingsbanken. Drikkevarer tilkøbes. kl. 13.00 - 14.15 Kørsel til Sønderborg Kl. 14.30-15.15: Foredrag i Foredragssalen på Sønderborg Slot om genforeningen. kl. 15.15 - 16.15 Sønderborg Slot kl. 16.15 – 19.45 Hjemkørsel til Kalundborg. Der serveres sønderjyske småkager og kaffe. Pris: 625,- kr. Turen inkluderer bus t/r alle guider, foredrag og entréer. Morgenbrød og kaffe på udturen, frokost, kaffe og småkager på hjemturen. Øvrige drikkevarer skal tilkøbes.

Lørdag den 12. september kl. 8.45 – 17.00 Oplev Nivågårds malerisamling og skønne omgivelser samt Peter Wibroes skønne barokhave – Havekunst og Tanketidsler. På vores guidede tur hører vi, hvordan Peter Wibroe formede den have, der i dag er hans Exillion. Ud med de snoede stier, de naturlige bede, det landskabelige. Og ind med symmetri, renelinjer, italiensk renæssance- og fransk barokstil med fontainer, bassiner, formklippede buskbom, stenvaster og statuer. Kl. 8.45 Afgang fra Kalundborg Hallerne Kl. 9.00 Opsamling i Svebølle, Centret Kl. 11.00 Vi besøger Nivågårds malerisamling hvor vi får en guidet rundvisning. Nivågård er et dansk kunstmuseum, etableret af godsejer Johannes Hage, der var privat kunstsamler og i 1908 overdrog samlingen til offentligheden i form af en selvejende institution. Kl. 12.00 Vi spiser frokost på Café Nivågård. Kl. 13.00 Turen går videre til den kendte reklamemand Peter Wibroes skønne barokhave – Havekunst og Tanketidsler. Kl. 15.30 Turen går hjem igen. Pris: 550,- kr.

Turen er IKKE for gangbesværede. Husk fornuftig fodtøj. Der kan ikke reserveres plads i bussen.

Turen inkluderer kaffe/rundstykke om morgenen, frokost inkl. en genstand på Café Nivågård og i Barokhaven samt kaffe på hjemturen. Der kan ikke reserveres plads i bussen.

Turen kræver medlemskab af Biblioteksklubben. Meld dig ind her: kalundborgbib.dk/klub

Turen kræver medlemskab af Biblioteksklubben. Meld dig ind her: kalundborgbib.dk/klub

27


Turen kører til en gedigen succes Biblioteksklubbens turudvalg er med til at arrangere bibliotekernes meget efterspurgte busture. To gange om året holder Biblioteksklubben ved Kalundborg Biblioteker klubaften, og ved den lejlighed opfordres medlemmerne til at komme med idéer til kommende arrangementer og busture. - Det væltede ind med forslag! Det husker Stig Hother Hansen fra den første klubaften. Hele tavlen blev fyldt med lapper med forslag. Også faglig koordinator ved bibliotekerne Stine Veisegaard husker, at hun var helt overvældet over den store interesse. Den førte til, at bibliotekerne for nogle år siden opfordrede klubmedlemmerne til at indgå i et turudvalg, hvis opgave det er, at være med til at arrangere ture. - Det skete ud fra den kongstanke, at det, vi arrangerer, skal afspejle det, som brugerne ønsker, fortæller hun, for det skal ikke udelukkende være bibliotekernes fagpersoner, der bestemmer. Turudvalget Repræsentanter for brugerne skal selvfølgelig være med, og flere var interesserede. Det førte til dannelse af turudvalget, der sammen med personale fra biblioteket, nu er med til at arrangere de populære udflugter. - Succesen var jo allerede grundlagt, før vi kom med, så det var nemt at blive en del af, fortæller Jan Hyldal beskedent. Han og hans kone Suzanne Baadsgaard er selv ivrige deltagere i turene, og nu er han altså selv med til at arrangere dem. Udvælgelsen af de mange turforslag Turudvalget gennemgår idéerne, og som oftest kombineres flere ud28

flugtsmål, der ligger inden for det samme geografiske område. I begyndelsen blev der kun udbudt en eller to ture hvert halve år, men da interessen var så stor, at folk stod i kø for at få billetter, er udbuddet blevet udvidet. Turudvalget har masser af idéer fra Biblioteksklubbens medlemmer at arbejde med. Idébanken omfatter flere A4-sider med forslag. Lov og orden er populær Blandt mange populære ture nævner udvalget turen, der med fællestitlen ”Lov og orden” omfattede en rundtur på Nørrebro med pensionerede betjente som guider til steder, der havde dannet rammen om velkendte kriminalsager. Turen blev kombineret med besøg i repræsentationslokalerne på Christiansborg, frokost på Rio Bravo (stegt flæsk, selvfølgelig) og besøg i Folketinget. Da den tur blev udbudt første gang, gik der kun syv minutter, før den var fuldt booket. Turen blev udbudt året efter, så flere fik chancen for at være med. På den tur fik Stig Hother Hansen meget ros for at være stedkendt i Folketinget. Han kunne nemlig hurtigt guide deltagerne de rette steder hen. Frivillige hjælpere Medlemmer af udvalget er ofte med som frivillige hjælpere på de ture, de har været med til at arrangere. De hygger om deltagerne, serverer kaffe og sørger for, at alle kommer med i bussen. Det var for eksempel Jytte Hansens opgave, da hun sammen med Jette Mygind var med på en tur til Odsherred. På besøgsstederne er der hyret guider til at fortælle, og Marianne Aarslev fremhæver, at gæsterne altid bliver modtaget af meget kompetente rundvisere. Biblioteksklubbens ture adskiller

sig fra andre udbydere ved at have fokus på det folkeoplysende og lærende indhold. Tema om Sønderjylland I forårssæsonen har biblioteket valgt at sætte fokus på Sønderjylland som tema i anledning af 100-året for genforeningen. Med i programmet er derfor en tur til Sønderjylland, som blandt andre Marianne Aarslev har et godt kendskab til. Hun og Lisbeth Erbs har planer om at lave en brochure med omtale af store personligheder og mindesmærker i Sønderjylland. Den brochure får deltagerne på turen udleveret i bussen på vej sydpå. Skamlingsbanken og Sønderborg Slot bliver centrale steder på turen. Undervejs får deltagerne lejlighed til at smage på sønderjyske småkager. Kulturarv og Åmosen En tur med overskriften ”Kulturarven” går til Rigsarkivet. Den tur indeholder også rundvisning i Operaen, og de to mål er blevet foreslået af flere af Biblioteksklubbens medlemmer. Andre udflugtsmål, der nok skal vække interesse, er Samlermuseet ved Stege og Stevnsfortet samt en tur Åmosen rundt. Den har Jan Hyldal prøvekørt sammen med historiker Lisbeth Petersen, der er guide, og han kan love, at det er en fantastisk spændende tur.

TURUDVALGET Turudvalget består af: Stig Hother Hansen, Marianne Aarslev, Lisbeth Erbs, Jytte Hansen og Jan Hyldal. Sammen med Kalundborg Biblioteker er de med til at planlægge, rådgive og udvikle busture og andre arrangementer.


BISPEGÅRDEN 2020 Vibeke Tøjner: Territories, 2016

11.01 – 01.03 TORBEN HERON og ANNE ROLSTED / 07.03 – 26.04 DORON SILBERBERG / 02.05 – 21.06 BISPEGÅRDSGRUPPEN / 27.06 – 16.08 ERIK VARMING, AGNETE VARMING, HANNE VARMING / 22.08 – 18.10 CIRE PERDUE GRUPPEN – JYTTE HØEG, BODIL DAM, STINE TEGLHUS / 25.10 – 20.12 VIBEKE TØJNER

Bispegården · Adelgade 6, 4400 Kalundborg · tlf.: 20211769 · www.bispegaarden.dk · åbent tirsdag – søndag kl. 11-16 · fri entré · arrangør: Kalundborg Kunstforening

111723_bispegaarden_plakat_B_.indd 1

02/10/2019 13.07.14

Alle borgere i Kalundborg Kommune skal bestille en tid, når de har brug for hjælp til borgerservice

Den 21. november sidste år flyttede en del af Borgerservice ind på Kalundborg Bibliotek. Samtidig var der officiel indvielse af tidsbestilling til Borgerservice. Viden og hjælp samlet i ét Ændringerne betyder, at du fremover også kan møde personale, der er klar til at hjælpe med borgerservice, når du kommer på biblioteket i Kalundborg. Borgerservicepersonalet på Kalundborg Bibliotek hjælper blandt andet med helbredstillæg, nøglekort og spørgsmål omkring SKAT.

Husk at bestille tid Alle borgere i Kalundborg Kommune skal bestille en tid, når de har brug for hjælp til borgerservice. Du kan få hjælp til at bestille en tid på alle bibliotekerne i kommunen. Bestil tiden på standerne på biblioteket i Kalundborg og Høng, på kalundborg.dk/bestiltid, via tlf. 5953 4400 eller ved personlig henvendelse. Vi ses på Kalundborg Biblioteker og Borgerservice - Viden og hjælp samlet i ét.

29


UDSTILLINGER - KALundborg Bibliotek Januar

Februar

Lea Hartmann bor på det naturskønne Røsnæs og henter meget inspiration her og i eventyr. Lea tegner i en stil, der kaldes ”doodle” og i den aktuelle udstilling har hun valgt at fokusere på dyr og blomster.

Vævet kunsthåndværk med inspiration fra en fjern tid, hvor jugenstilen prægede Europas kunst og kulturliv (1885-1925). Jugendstilen markerede sig ved suplimt håndværk og kunst.

JUGENDSTIL I VÆVERNES HUS

LEA HARTMANN

Marts

April

Maj

Ditte Forchhammer maler, fordi hun ikke kan lade være. At målet er at skabe glæde fornemmes tydeligt i hendes malerier, der ofte har kærlighed og erotik som tema.

Nikoline Ingemann maler abstrakt kunst og er bl.a. inspireret af Jackson Pullock, Per Kirkeby og elementer i naturen.

Norske Karin Wik Meilandt er oprindelig uddannet som operasanger, men havde også et behov for at udtrykke sig med farver. Karin har malet i mange år, og som kolorist lægges vægten primært på farvevirkningen i billederne.

Juni

Juli

August

I hele juni måned kan man på Kalundborg Bibliotek opleve en spændende udstilling i fotos om samarbejdet mellem en landsby i Mali og foreningen International Kontakt i Danmark.

Tina Christiansen er en alsidig kunstner, der både skaber malerier, skulpturer af genbrug og skulpturer af bronze. I juli måned kan man se eksempler på Tinas flotte værker på biblioteket i Kalundborg.

Vævernes Hus søger på spændende vis at holde liv i et håndværk, der ellers ville forsvinde. I august vil de med deres udstilling på Kalundborg Bibliotek forsøge at genskabe interessen for det håndvævede danske tæppe.

DITTE FORCHHAMMER

INTERNATIONAL KONTAKT

30

NIKOLINE INGEMANN

TINA CHRISTIANSEN

KARIN WIK MEILANDT

VÆVERNES HUS


UDSTILLINGER - HØNG Bibliotek Januar

Februar

Vævet kunsthåndværk med inspiration fra en fjern tid, hvor jugenstilen prægede Europas kunst og kulturliv (1885-1925). Jugendstilen markerede sig ved suplimt håndværk og kunst.

Jette Bokmand har tidligere udstillet sin fine glaskunst på biblioteket i Høng. I februar kan man nyde de flotte figurer på biblioteket i Høng. Glaskunsten er en passion for Jette, der henter meget inspiration i naturen.

Marts

April

Nikoline Ingemann maler abstrakt kunst og er bl.a. inspireret af Jackson Pullock, Per Kirkeby og elementer i naturen.

Fotogruppen Argus har før glædet bibliotekets lånere med deres flotte fotografier og i april kan man på biblioteket i Høng atter nyde de stemningsfulde billeder. Gruppen blev startet i 2014 af Teddy Pedersen og John A. Olsen.

Maj

September

JUGENDSTIL I VÆVERNES HUS

NIKOLINE INGEMANN

HØNG LOKALHISTORISK FORENING ”DILLETANT GENNEM TIDEN” Det er altid spændende at se gamle, lokalhistoriske billeder. I maj kan man på biblioteket i Høng nyde en rejse gennem gamle revyer og teaterstykker fra den gamle Høng Kommunes område.

JETTE BOKMAND - GLASKUNST

FOTOGRUPPEN ARGUS

VÆVERNES HUS - DANSKE TÆPPER Vævernes Hus søger på spændende vis at holde liv i et håndværk, der ellers ville forsvinde. I august vil de med deres udstilling på Høng Bibliotek forsøge at genskabe interessen for det håndvævede danske tæppe.

31


UDSTILLINGER - GØRLEV Bibliotek Januar

Februar

Anna-Marie Bonde har altid interesseret sig for billedkunsten. Akrylmalerierne med deres fortællende tanker, farver og former, har inspireret hende til selv at arbejde med malerkunsten.

Ulla Dichmann maler i mange stilarter og med meget forskellige udtryk, hun låser sig ikke fast og maler, hvad der lige her og nu optager hende. Hun har tidligere arbejdet med keramik, vævning, silkemaling og almuemaling.

ULLA DICHMANN

ANNA-MARIE BONDE

Marts

April

Maj

Fotoplakater er manipulation af flere billeder sat sammen til et. Det er en spændende og anderledes måde at arbejde på i forhold til at male. I montren udstiller JETTE BOKMAND sin finurlige glaskunst.

Akrylmalerier og figurer inspireret af lyset og farverne over Storebælt og Musholmbugten. Malerierne spænder fra det naivistiske over det naturalistiske, figurative og til det abstrakte, over stemninger og landskaber.

Stemninger og små historier, altid i akryl. Naturen, rejser, små oplevelser i det daglige. Susanne Penter går længe med billedet inde i hovedet og når det males ud, udvikler det sig ofte af sig selv, og bliver anderledes end tænkt.

LYKKIE STØLÅS

JAN HØGH

SUSANNE PENTER

Juni og juli

August

Fantastiske og dygtige, lokale malerdamer udstiller egne værker. De har leget med farver, blevet udfordret på teknikker og er gået i dybden med egne personlige udtryk. Forskellighed/mangfoldighed: Denne omsorgsfulde malergruppe favner det. Væggene prydes i disse to måneder af ”Malerdamernes” malerier.

Claus Gawin har malet siden 2013 og har flere forbilleder indenfor malekunsten, bla Gerhard Richter. I sin kunst lægger Claus Gawin vægt på farvevalget og den måde, farverne optræder på.

DE FANTASTISKE MALERDAMER

32

CLAUS GAWIN


KALUNDBORG FOLKEUNIVERSITET Foredrag ‒ Agnete B. Madsen

UGIFTE MØDRE OG DERES BØRN Tid: Mandag den 27. januar kl. 19.00 – ca. 21.00 Sted: Kalundborg Hallerne, mødelokale 3 Pris: Gratis for medlemmer af Slægtshistorisk Forening Vestsjælland. Øvrige: Kr. 50, Tilmelding: Kamma Rasmussen på ktr@ka-net.dk / tlf. 2532 7396 Foredragets udgangspunkt er Agnete B. Madsens far, et uægte barn, der i 1917 blev født på Bethesdahjemmet i Århus. Hans mor var fiskerpige fra Skagen, hans far en nyudlært typograf fra Hjørring.

GIMLE:DOX

MØD ABU HASSAN – KILDEN TIL HISTORIEN Tid: Onsdag den 5. februar DOX:café åbner kl. 18.00, filmen vises kl. 19.00 Sted: Kulturhus Gimle Pris: Kr. 75,- livsvarigt medlemskab, første film gratis. Efterfølgende film 75 kr. Billetter på kulturhusgimle.dk eller v/indgangen Foredrag ‒ Lektor Martin Klatt

FOLKENES SELVBESTEMMELSESRET Tid: Torsdag den 6. februar kl. 17.00 - 19.00 Sted: VUC Kalundborg Pris: Kr. 80,- Unge under 25 år: Kr. 35,Foredraget vil illustrere idéen bag folkenes selvbestemmelsesret, og hvorfor det internationale samfund er blevet mere skeptisk overfor nye statsdannelser efter erfaringerne fra 1990’erne.

Den dokumentaristiske animationsfilm Tårnet er baseret på virkelige hændelser, familiehistorier og fotografier. Tårnet fortæller på en varm og humoristisk måde om Israel-Palæstina-konflikten og det palæstinensiske folks tragedie og om, hvordan vi mennesker formår at skabe en meningsfyldt hverdag i en verden af kaos. Den dokumentaristiske animationsfilm er baseret på virkelige hændelser, familiehistorier og fotografier. Filmen har deltaget i festivaler både i mellemøstlige lande og i Europa og dyster om en Oscarnominering i Los Angeles til februar.

Foredrag - Lektor Susi Meret

POPULISME Tid: Torsdag den 27. februar kl. 17.00 - 19.00 Sted: VUC Kalundborg Pris: Kr. 80,- Unge under 25 år: Kr. 35,Hvad har Donald Trumps valg med Brexit at gøre? Og hvad har det italienske Lega, det ungarske FIDESZ og Dansk Folkeparti tilfælles? Få et tankevækkende indblik i populismens væsen og mange udtryk. Bliv klogere på hvad populismen er for noget, hvordan kan vi forstå det, og hvad er det at den gerne vil signalere? 33


GIMLE:DOX

VANDRINGSMANDEN Tid: Onsdag den 4. marts DOX:café åbner kl. 18.00 / Film kl. 19.00 Sted: Kulturhus Gimle Pris: Kr. 75,- livsvarigt medlemskab, første film gratis. Efterfølgende film 75 kr. Billetter: kulturhusgimle.dk el. v/indgangen Mød filminstruktør Marie Breyen til café-debat Instruktør Marie Breyen, der har været tæt på Arne Haugen Sørensen hele sit liv, vil med dokumentarfilmen ”Vandringsmanden” udbrede kendskab både nationalt og internationalt til en af de helt store nulevende danske kunstnere - vise og fortælle om drivkraften og øjeblikkene i kunstnerens vej til der, hvor han er i dag.

Foredrag - Inger Burchardt, cand.mag. og tidligere lektor

SLÆGTSFORSKNING I SØNDERJYLLAND OG SLESVIG-HOLSTEN Tid: Onsdag den 18. marts kl. 19.00 – ca. 21.00 Sted: Holbæk Bibliotek, den store foredragssal Pris: Kr. 50,- Gratis for medlemmer af Slægtshistorisk Forening Vestsjælland. Kaffe/te og kage kan købes for kr. 20, Tilmelding: Kamma Rasmussen på ktr@ka-net.dk / tlf. 2532 7396 Har man slægtsforbindelser til de to hertugdømmer, møder man før 1864 en anden administration end den, man kender fra Enevældens Danmark. 34

Foredrag - Stud. Mag. og kunstformidler Christina Klestrup Hansen og Cand. Mag. og kunsthistoriker Rikke Zinck Jensen

KUNST PÅ GRÆNSEN KUNSTDAG MED TRE SPÆNDENDE FOREDRAG Tid: Lørdag den 7. marts kl. 9.00 - 17.00 Sted: Aktivitetscenter Munkesøen Pris: Fra kr. 400,- pr. person Tilmelding senest 20/2 Vi forsøger os med at lave en hel dag i kunstens tegn, hvor du får 3 kunstforedrag på en dag. Temaet for denne dag er: ”Kunst på grænsen”.


Foredrag - Ph.d. i biologi Mark Desholm

HJÆLP ULVEN ER KOMMET Tid: Onsdag den 25. marts kl. 17.00 - 19.00 Sted: VUC Kalundborg Pris: Kr. 80,- Unge under 25 år: Kr. 35,Ulven er tilbage i den danske natur og har skabt megen debat, glæde og bekymring. For mange år siden var ulven almindelig i den danske natur, men hvad er det egentligt for et dyr, der er på vej til Danmark, og hvordan forholder vi os til et nyt stort rovdyr i de danske skove?

GIMLE:DOX

LIVET IFØLGE ANTON Tid: Onsdag den 1. april DOX:café åbner kl. 18.00 / Film kl. 19.00 Sted: Kulturhus Gimle Pris: Kr. 75,- livsvarigt medlemskab, første film gratis. Efterfølgende film 75 kr. Billetter på kulturhusgimle.dk el. v/indgangen

Anton på 87 år bor på slægtsgården med sine 9 køer. De har indgået en pagt. Så længe han lever, skal der ikke ske køerne noget ondt. Og så længe de lever, skal han leve. Hans liv er cyklisk og smukt, fyldt med køer, kosmos og kærlighed. Men slægtsgården er en ruin, vildvinen gror ind ad vinduerne og snor sig rundt om møblerne og familien, og naboerne er bekymrede.

Foredrag - Cand. Mag. Connie Bork

Foredrag - Ulrich Alster Klug, slægtsforsker

MARGARET ATWOOD – EN FORFATTER TIL TIDEN

SOGNEFOGEDER

Tid: Torsdag den 2. april kl. 17.30 - 19.30 Sted: Kalundborg Bibliotek Pris: Kr. 80,- Unge under 25 år: Kr. 35, Medl. af Bibklioteksklubben: Kr. 70,Forfatter og litteraturanmelder Connie Bork vil fortælle om Margaret Atwoods forfatterskab, herunder specifikt ”Tjenerindens fortælling”, som er en universel fortælling om uvidenhed, frygt og undertrykkelse.

Tid: Onsdag den 15. april kl. 19.00 - ca. 22.00 Sted: Holbæk Bibliotek, den lille foredragssal Pris: Kr. 50,- Gratis for medlemmer af Slægtshistorisk Forening Vestsjælland. Kaffe/te og kage kan købes for kr. 20, Tilmelding: Kamma Rasmussen på ktr@ka-net.dk / tlf. 2532 7396 Foredraget giver et rids af udviklingen af sognefogedhvervet 1793-1971, og der gives eksempler på, hvordan man finder arkivalierne til beskrivelse af sognefogedens udnævnelse og arbejde, samt hvad de kan indeholde. 35


Det er Kalundborg Kommunes ønske at forsamlingshusene i lokalsamfundene skal fungere som kulturcentre. - Dette er baggrunden for arrangementerne ”Liv i Forsamlingshusene”! I Kalundborg Kommune er der et væld af forsamlingshuse! De er alle samlingspunkter for lokalsamfundet, nogle steder som selskabslokaler og andre steder

både som selskabslokaler og som samlingssted for kulturelle og sociale aktiviteter for foreninger, skoler og private. Nogle kan måske få lyst til at udvide aktiviteten, når udgifterne til det er overkommelige. Vil du vide mere om projekt Liv i Forsamlingshusene, så skriv til lif@kalundborg.dk eller kontakt Stine Veisegaard på tlf. 2054 5461 eller Lone Siefert på tlf. 2480 4795.

TEATER

NÅR ALT KOMMER TIL ALT – EN MUSIKALSK MINICABARET EN MUSIKALSK MONTAGE OM AT SÆTTE SPOR! Hvor mange aftryk er der plads til i et menneske? Sidder de mon som indvendige tatoveringer under huden på os, af alt det, vi har oplevet og som har gjort indtryk og efterladt aftryk? Er det derfor huden slappes og bliver længere og længere jo ældre vi bliver? Tynget ned, ikke af alderen og tiden og tyngdekraften – men af alle de aftryk, som hver dag tordner sig ind i os? Odsherred Teater har samlet en række tekster, noget de gerne vil dele, noget nyt, noget gammelt, ting som berører, morer, vækker til eftertanke, en lille mini-kabaret om næsten alt – om at være det lykkeligste folk i hele verden og så alligevel lidt sur på det meste, om ytringsfrihedens gåder, om det bekymrende i at nærme sig afslutningen på arbejdslivet, om at stå fast og, naturligvis, om det vigtigste, kærligheden. 36

Odsherred Teater har de senere år besøgt en række af Kalundborgegnens forsamlingshuse med forestillingerne ”Historien om en Sang”, ”Nina kære Nina” og senest ”To halvgamle mænd – det store liveshow!”. Nu sender den ene halvgamle, skuespiller Henrik Ipsen, den anden halvgamle, Simon Vagn Jensen, i tvungen isolation - nærmere betegnet instruktørstolen. I stedet vælger han at gå i partnerskab med en helt tredje halvgammel mand, den aldeles fortrinlige musiker, Niels Bugge. I en række udvalgte sange, kommer I til at høre Henrik Ipsen, som den fremragende sanger han er. På scenen: Skuespiller Henrik Ipsen og musiker Niels Bugge. Instruktion: Simon Vagn Jensen


Tilmelding på kalundborglif.dk eller se under de enkelte arrangementer

NÅR ALT KOMMER TIL ALT SPILLER HER: Tid: Torsdag den 20. februar Spisning kl. 17.30 - Teater kl. 19.30 - 21.30 Sted: Røsnæs Forsamlingshus Pris: Teater: Kr. 50,- Spisning og teater: Kr. 150, Tilmelding på kalundborglif.dk eller Dagli’ Brugsen i Ulstrup senest 18/2

Tid: Mandag den 24. februar Spisning kl. 18.00 - Teater kl. 19.30 - 21.30 Sted: Kirke Helsinge Forsamlingshus Pris: Teater: Kr. 50, Fællesspisning og teater: Kr. 110, Tilmelding på kalundborglif.dk senest 20/2

Tid: Onsdag den 26. februar Spisning kl. 18.00 - Teater kl. 19.00 - 21.00 Sted: Reerslev Forsamlings- og Kulturhus Pris: Teater: Kr. 50,- Spisning og teater: Kr. 100,- Tilmelding på kalundborglif.dk eller til Marianne, tlf. 6072 5419

Tid: Fredag den 28. februar Teater kl. 19.00 - 21.00 Sted: Svebølle Aktivitetscenter Pris: Kr. 25, Tilmelding: Karsten Ahrens, tlf. 2042 3292 eller ahrens9@gmail.com senest 21/2

Tid: Torsdag den 5. marts Spisning kl. 18.00 - Teater kl. 19.30 - 21.30 Sted: Svallerup Forsamlingshus Pris: Teater: Kr. 50,- Teater og buffet: Kr. 225, Tilmelding tlf. 2484 7067 eller på svallerupforsam@gmail.com senest 2/3 Betaling v/tilmelding på MobilePay 37712

Tid: Fredag den 6. marts Teater kl. 19.30 - 21.30 Sted: Solbjerg Forsamlingshus Pris: Kr. 50, Tilmelding på kalundborglif.dk, via Facebook “Solbjerg Forsamlingshus”, på solbjergforsamlingshus@gmail.com eller på tlf. 2329 9431 senest 1. marts

Tid: Torsdag den 12. marts Spisning kl. 18.00 - Teater kl. 19.30 - 21.30 Sted: Gl. Svebølle Forsamlingshus Pris: Voksne: Kr. 150,- Børn u/14 år: Kr. 75, Prisen er inkl. teater, en velsmagende hovedret, kaffe og kage. Tilmelding til Lisbeth Kofoed, tlf. 2580 0701 senest 10/3

Tid: Onsdag den 18. marts Spisning kl. 18.00 - Teater kl. 19.30 - 21.30 Sted: Vinde Helsinge Forsamlingshus Pris: Teater og spisning: Kr. 120, Tilmelding på kalundborglif.dk senest 15/3

Tid: Tirsdag den 31. marts Spisning kl. 18.00 - Teater kl. 19.00 - 21.00 Sted: Ubby Forsamlingshus Pris: Teater: Medlemmer af lokalrådet: Kr. 45,- Ikke medlemmer: Kr. 60, Med mad: Medlemmer af lokalrådet: Kr. 110,- Ikke medlemmer: Kr. 125, Tilmelding på kalundborglif.dk senest 25/3

Tid: Onsdag den 15. april Teater kl. 19.00 - 21.00 Sted: Hallebyore Mødested Pris: Kr. 75, Tilmelding til hallebyore@live.dk, på tlf. 2012 2533 eller bare mød op.

Tid: Torsdag den 16. april Spisning kl. 18.00 - Teater kl. 19.30 – 21.30 Sted: Jorløse Forsamlingshus Pris: Kr. 125,- inkl. fællesspisning, kaffe og kage. Tilmelding på kalundborglif.dk eller til Karin Christiansen, tlf. 5329 2002 senest 14/4

Tid: Fredag den 17. april Teatermenu kl. 18.30 Teater kl. 20.00 - 21.30 Sted: Kulturhus Gimle Pris: Kr. 100,- + madbillet Tilmelding på kalundborglif.dk

Tid: Fredag den 15. maj Teater kl. 19.30 - 21.30 Sted: Buerup Forsamlingshus Pris: Kr. 75,- inkl. kaffe og kage Tilmelding på kalundborglif.dk senest 11/5 37


Tid: Hver mandag kl. 18.45 - kl. 21.45 Sted: SVALLERUP FORSAMLINGSHUS Pris: Gratis. Spilleplader købes på stedet. Hver mandag åbnes dørene til Banko. Kom og deltag i fællesskabet og vind en masse præmier. Tid: Alle tirsdage i ulige uger kl. 18.45 Sted: REERSLEV FORSAMLINGS- OG KULTURHUS Pris: Gratis. Spilleplader købes på stedet.

Underholdning

BANKO

Spændende bankospil med mange flotte gevinster hver anden tirsdag i ulige uger. Samarbejde mellem Reerslev Forsamlingshus og Reerslev Forsamlingshus’ Venner.

Gymnastik

Foredrag og fællesspisning

ÆLDRE I BEVÆGELSE

JØRGEN SKOUBOE MØLLER: NAK OG ÆD

I Svallerup Forsamlingshus kan du komme til Ældre Gymnastik alle onsdage. Du skal blot medbringe behageligt tøj og det gode humør! Der laves gymnastik til kl. 10.30, så drikker man kaffe og synger til kl. 11.00, derefter er der boldspil og dart, og der sluttes af med en sang kl. 11.30.

Om arbejdet med programmet Nak & Æd og om hans holdning til jagt. Hvorfor hedder det Nak & Æd? I skal også høre om, hvordan han bliver inspireret til at bruge naturen på forskellige måder, alt efter om det er sammen med konen, kammeraterne eller alene.

Tid: Hver onsdag kl. 9.30 - 11.30 Sted: Svallerup Forsamlingshus Pris: Kr. 15,- pr. gang Mød bare op. Kræver ikke tilmeldning.

Tid: Onsdag den 29. januar Spisning kl. 18.00 - Foredrag kl. 19.30 Sted: Vinde Helsinge Forsamlingshus Pris: Kr. 315, Tilmelding på Kalundborglif.dk senest 22/1

Underholdning og fællesspisning

Fællesspisning

DILETTANTFORESTILLING

MADAFTEN I FORSAMLINGSHUSET

Tid: Søndag den 26. januar Spisning kl. 12.30 - Forestilling kl. 14.00 Fredag den 31. januar Spisning kl. 18.00 - Forestilling kl. 19.30 Pris: Voksen: Kr. 125,- Børn: Kr. 62,50 Lørdag den 1. februar Spisning kl. 18.00 - Forestilling kl. 19.30 - Dans til kl. 01.00 Pris: Voksen: Kr. 185,- Børn: Kr. 92,50 Sted: Fuglede Forsamlingshus Kom først til fællesspisning og se derefter den altid morsomme forestilling. Tilmelding på tlf. 5141 8142 eller på fugledeforsamlingshus.dk

Tid: Følgende dage kl. 18.00 - 20.00: 6. februar + 3. marts + 1. april + 5. maj + 3. juni + 2. juli Sted: Vinde Helsinge Forsamlingshus Pris: Børn op til 5 år: Gratis Børn 5-12 år: Kr. 35, Børn over 12 år og voksne: Kr. 70, Tilmelding senest tre dage før til Tove, 4027 9301 (sms), 5885 9201 (fastnet) eller via vindehelsingeforsamlingshus@gmail.com Kom og få en hyggelig aften - se menuer på kalundborglif.dk

38


LOPPEMARKED

YOGA WORKSHOP MED LENE STRIBERG

Tid: Søndag den 9. februar kl. 10.00 – 15.00 Sted: Jorløse Forsamlingshus

Tid: Søndag den 9. februar kl. 13.00 - 16.00 Sted: Hallebyore Mødested Pris: Kr. 75,- Tilmelding til hallebyore@live.dk eller ring til Lise tlf. 4021 9237 senest 2/2

Kom og gør et godt kup til loppemarked i Jorløse Forsamlingshus.

Musik

Mærk åndedrættets positive indvirkning på krop og sind med henblik på at yoga kommer indefra. Deltagerne skal medbringe tæppe og underlag.

ÅH ABE ! OG ANDRE KENDTE BØRNESANGE MED MEK PEK

Tid: Tirsdag den 11. februar kl. 14.00 Sted: Årby Forsamlingshus Pris: Kr. 45, Tilmelding til lea_buur@ka-net.dk

Mek Pek har gennem de sidste 25 år opbygget et solidt image som børnenes ven. Med en udsædvanlig energi, humor og oprigtig glæde underholder han børn, deres forældre og alle andre barnlige sjæle. Showet indeholder løgnhistorier og sange fra den store danske børnesangskat!

Fællesspisning

HYGGELIG AFTEN MED FÆLLESSPISNING OG SAMVÆR Tid: Onsdag den 12. februar kl. 18.00 Fredag den 11. marts kl. 18.00 Sted: Fuglede Forsamlingshus Pris: Kr. 75,- inkl. kaffe efter maden

Tilmelding på kalundborglif.dk eller se under de enkelte arrangementer

Kom selv eller tag familien, venner, naboer med til en hyggelig aften hvor der serveres mad og kaffe efter maden. Menuen kan ses på vores hjemmeside www.fugledeforsamlingshus. dk Tilmelding på tlf. 5141 8142 eller på fugledeforsamlingshus.dk

39


Fællesspisning og foredrag - Ole Mortensen

Underholdning

Tid: Torsdag den 20. februar kl. 18.00 Sted: Jorløse Forsamlingshus Pris: Kr. 100,- Tilmelding senest 17/2 til Karin Christensen tlf. 5329 2002

Tid: Fredag den 21. februar kl. 19.00 Sted: Reerslev Forsamlings- og Kulturhus Pris: Kr. 325,- inkl. portvin og ost Billetter via kalundborglif.dk eller tlf. 6072 5419 senest 16/2

FINLANDS HISTORIE OG FINNEBØRN I JORLØSE

PORTVINSSMAGNING OG OST

Beboere i Jorløse har taget imod ”finnebørn”, selv i begyndelsen af 1900-tallet kom der finner til Jorløse. Foredraget handler om Finlands historie i fortid og nyere tid. 2-årige Tuulikki kom til Jorløse i 1941, hvordan er det gået hende og andre evakuerede børn?

En intim portvinssmagning med max. 20 deltagere. Med denne smagning bliver du klogere på historien bag portvin. Vi gennemgår de klassiske typer. Der serveres ost til portvinen. Drikkevarer købes i baren.

FASTELAVN Tid: Lørdag den 22. februar kl. 14.00 - 17.00 Sted: BUERUP FORSAMLINGSHUS Pris: Gratis, men kræver tilmelding til Anne Grethe Carlsen, tlf. 6178 0656 senest 18/2 Kort børnevenlig fastelavnsgudstjeneste i Buerup Kirke, efterfølgende er der tøndeslagning i Buerup Forsamlingshus. Der er bl.a. fastelavnsboller og sodavand til børn, samt kaffe/te og kage til voksne. Tid: Søndag den 23. februar fra kl. 11.00 Sted: JORLØSE FORSAMLINGSHUS Pris: Gratis. Fastelavnsfesten starter med en gudstjeneste i Jorløse Kirke. Derefter er der tøndeslagning og leg i Forsamlingshuset. Der er præmie for bedst udklædte samt til kattekonge og kattedronning.

Musik

THOPPER SYNGER SHU-BI-DUA Tid: Torsdag den 27. februar kl. 19.00 - 21.00 Sted: Vinde Helsinge Forsamlingshus Pris: Kr. 125,- inkl. kaffe/kage Tilmelding på kalundborglif.dk senest 27/2 kl. 12.00 40

Den velsyngende Thopper er klar med et show, der hylder alletiders Shu-bi-dua, og Thoppers stemme har også en lighed med Michael Bundesen. I showet er der Shu-bi-dua hits på stribe: Den Røde Tråd, Kære Lone, We Wanne Be Free, Hvalen Hvalborg, Stærk Tobak og mange flere fællessangsvenlige toner, der med garanti sikrer den gode stemning.


GENERALFORSAMLING Tid: Torsdag den 27. februar kl. 18.30 Sted: Jorløse Forsamlingshus Pris: Gratis. Generalforsamling for Jorløse Forsamlingshus. Der serveres smørrebrød samt øl/vand.

Musik og fællesspisning

MEK PEK & THE DEBITORS Tid: Fredag den 28. februar Fællesspisning kl. 18.00 / Musik kl. 19.30 Sted: Gl. Svebølle Forsamlingshus Pris: Voksen: Kr. 175,- / Børn kr. 87,50 Tilmelding til Lisbeth Kofoed tlf. 2580 0701, ring eller send en sms senest 25/2 Der er dømt 50’er rock’n’roll i fuldt firspring. Oplev Mek Pek med sin Rock’n’Roll Trio, hvor han styrer gulvbassen og lead vokalen og leverer et show med humor, benspjæt og alle de store hits fra Elvis, Little Richard, Chuck Berry og andre, og mon ikke der også sniger sig lidt af Mek Peks egne hits, fra de sidste 40 år ind i repertoiret.

Musik og fællesspisning

SYLVESTER LARSEN & HANS BAND Tid: Fredag den 28. februar Fællesspisning kl. 18.00 Koncert kl. 19.30 - 23.00 Sted: Ubby Forsamlingshus Pris: Koncert med fællesspisning: Medlemmer af lokalrådet: Kr. 275,- Ikke medlemmer: Kr. 295, Koncert: Medlemmer af lokalrådet: Kr. 195,- Ikke medlemmer: Kr. 220, Tilmelding på kalundborglif.dk senest 24/2 Sylvester Larsen dropper de traditionelle spillesteder på sin kommende forårstur 2020, og besøger i stedet for en lang række små danske landsbyer. Tidligere i 2019 udgav han singlen ”Lille Landsby”, som er en hyldestsang til de små landsbyer i Danmark. Sangen er en rejse tilbage i tiden, til dengang provinsen stortrivedes. Dengang var begrebet ”Udkantsdanmark” endnu ikke opfundet.

Irsk/skotsk folkemusik

FOLK FRIENDS

Sted: Reerslev Forsamlings- og Kulturhus Tid: Fredag den 6. marts kl. 20.00 Pris: Kr. 125,- Billetter via kalundborglif.dk eller tlf. 6072 5419 senest 1/3 Sted: Fuglede Forsamlingshus Tid: Fredag den 20. marts Fællesspisning kl. 18.00, dørene åbnes kl. 17 Pris: Voksen kr. 125,- Børn kr. 75, Billetter via kalundborglif.dk Folk Friends er en folkemusikgruppe fra det vestlige Jylland. Musikken er meget inspireret af irsk/ skotsk folkemusik, som står bandets medlemmer nært. Repertoiret spænder vidt lige fra vemodige ballader til livlige sange at synge med på.

Tilmelding på kalundborglif.dk eller se under de enkelte arrangementer 41


Foredrag og fællesspisning - Hans Henrik Damgaard

VILDMARKSEVENTYR Tid: Mandag den 9. marts kl. 19.30 - 21.30 Sted: SOLBJERG FORSAMLINGSHUS Pris: Kr. 75,- inkl. kaffe og kage Tilmelding via kalundborglif.dk, Facebook, solbjergforsamlingshus@gmail.com eller tlf. 2329 4031 senest 1/3.

Tid: Tirsdag den 24. marts Spisning kl. 18.30 - Foredrag kl. 19.30 - 21.30 Sted: RØSNÆS FORSAMLINGSHUS Pris: Foredrag: Kr. 75,- Foredrag + spisning: kr. 175,- Tilmelding via kalundborglif.dk eller køb billetter i Dagli Brugsen i Ulstrup senest 22/3

Kom med på eventyr i Canadas vildmark, og bliv inspireret til selv at opsøge din drøm. Hans Henrik Damgaard tog som 20 årig til Canada med en krone på lommen, for at arbejde som jagt og vildmarksguide i Britisk Columbia. Det blev til et eventyr, der kastede ham ud i halsbrækkende situationer og fantastiske naturoplevelser.

Musik

LAST TO KNOW Tid: Fredag den 13. marts kl. 20.00 Sted: Eskebjerg Forsamlingshus Pris: Kr. 90, Tilmelding via kalundborglif.dk eller i Dagli’ Brugsen i Eskebjerg senest 11/3. Der spilles de bedste numre fra AC/DC, Gasolin, Kings of Leon, Deep Purple, Dizzy, Bryan Adams, D.A.D., Bon Jovi, Rolling Stones, Volbeat, Judas Priest, Steppen Wolf, men også ”pænere numre” fra Prince og Rag´n Bone Man. Vi sætter gang i festen med power rock, og de fedeste guitar-riffs - som at være der selv!

42

Fællesspisning og musik

DENNIS LYDOM – JOHNNY CASH KONCERTFOREDRAG Tid: Torsdag den 26. marts Fællesspisning kl. 18.00 Underholdning kl. 19.30 Sted: Jorløse Forsamlingshus Pris: Kr. 180,- inkl. underholdning, fællesspisning med kaffe og kage. Tilmelding via kalundborglif.dk eller eller til Karin Cristensen, tlf. 5329 2002 senest 23/3. Dennis Lydom fortæller historierne og synger sangene, der gjorde Johnny Cash til ”The man in black”. Med udgangspunkt i Johnny Cash’ liv og fortælling suppleres foredraget med fremførelse af Johnny Cash’ sange, akkompagneret med guitarspil.


Fællesspisning og foredrag - Vlado Lentz

Foredrag - Nikolai Kirk

GODDAG, DET ER FÆRDSELSPOLITIET

NAK OG ÆD

Tid: Fredag den 27. marts Fællesspisning kl. 18.00 Foredrag kl. 19.30 – 21.30 Sted: Buerup Forsamlingshus Pris: Kr. 200,- Tilmelding via kalundborglif.dk senest 23/3.

Tid: Tirsdag den 7. april kl. 19.00 - 21.00 Sted: Løve Forsamlingshus Pris: Kr. 225, Tilmelding via kalundborglif.dk

Velkommen til et foredrag, hvor Vlado tager jer gennem en rejse af oplevelser fra sin arbejdsdag, med de følger bilisternes valg bringer. Vi hører også omkring hans oplevelser med programmet Politijagt og med de rejser der har været i den forbindelse. Under foredraget er spørgsmål velkomne.

Nikolaj Kirk vil fortælle om, hvordan han får inspiration til at arbejde kreativt med naturstoffet på tv. Hvorfor hedder programmet Nak & Æd? Smager en husmår godt? Desuden fortælles om, hvordan han arbejder med programmet Nak & Æd, om hans holdninger til jagt og om vildtet, han går efter i de nye programmer.

Foredrag - Kåre Johannesen

DANMARKSHISTORIEN I GULVHØJDE Tid: Tirsdag den 21. april kl. 19.00 - 21.00 Sted: Kr. Helsinge Forsamlingshus Pris: Kr. 100, Tilmelding via kalundborglif.dk senest 19/4. Vi ved allesammen, at det var Christian den Fjerde der byggede Rundetårn, og at Svend Poulsen Gønge, ene mand, besejrede hele den svenske hær. Rygraden i dansk historieforståelse var gennem århundreder kongerækken. Men hvor meget betød de enkelte konger egentlig for den jævne dansker? Og hvor stor betydning havde svenskekrigene for almindelige bønder, når alt kommer til alt?

Musik og fællesspisning

FED ROCK - SHU-BI-DUA KOPI

Vi spiller og synger, så loftet det gynger

Tid: Fredag den 24. april Spisning kl. 18.00 - Musik kl. 19.30 - 21.30 Sted: Værslev Forsamlingshus Pris: Kr. 245, Tilmelding til Kate på sms 2893 0023 eller danielsen.kate@gmail.com senest 19/4 Vil du opleve ægte, god, gammeldags, dansk hygge med Hvalen Hvalborg, Vuffeli-vov, Danmark, Sexchikane, Den Røde Tråd og MANGE flere? FedRock.dk er et passioneret og dedikeret SHU-BI-DUA kopiband, som genskaber de mange nostalgiske og klassiske numre. Og med den største kærlighed og respekt for, hvordan originalerne lød med Michael Bundesen i front. 43


Foredrag - Claus Dalby

COTTAGEHAVER Tid: Torsdag den 30. april kl. 19.00 Sted: Reerslev Forsamlings- og Kulturhus Pris: Kr. 160,- inkl. kaffe og kage Tilmelding via kalundborglif.dk eller på tlf. 6072 5419 senest 26/4. Foredraget tager udgangspunkt i min seneste bog, der udkom marts. Cottagestilen, der har sit udspring i England, stammer fra sidste halvdel af 1800-tallet. Overordnet kan man sige, at det handler om haver, der ikke er ‘designede’. En frodig symbiose i samspil med rustikke hegn, pergolaer, havemøbler og små huse.

Musik

JAZZ PÅ RØSNÆS - A-TEAM MED NIELS JØRGEN STEEN Tid: Fredag den 29. maj kl. 20.00 -23.00 Sted: Røsnæs Forsamlingshus Pris: Kr. 220 , Tilmelding via kalundborglif.dk eller i Dagli’ Brugsen i Ulstrup senest 26/5.

Jazz i topklasse for ottende gang i Røsnæs Forsamlingshus. A-teams 10 musikere serverer store bigband klassikere af bl.a. Duke Ellington, Ernie Wilkins, Thad Jones og mange andre. Drikkevarer kan købes inden koncerten og i pausen.

Foredrag - Poul Erik Rasmussen

GODHAVNSDRENGENE Tid: Søndag den 20. september kl. 15.00 - 17.00 Sted: Værslev Forsamlingshus Pris: Kr. 75,- inkl. kaffe/kage Tilmelding til Kate på sms til 2893 0023 eller på danielsen.kate@gmail.com senest 17/9. Poul-Erik Rasmussen var i 60’erne anbragt på børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland, og står i dag i spidsen for mange af de tidligere anbragte (som staten anbragte) uden for hjemmet og så glemte alt om. Han kommer også ind på hvad bogen “Drengen fra Godhavn” og filmen “Der kommer en dag” har betydet for kampen om undskyldningen.


FORSAMLINGSHUSE I KALUNDBORG KOMMUNE Bjergsted Gl. Skovvej 1A 4450 Jyderup Tlf.: 59 27 80 34 Buerup Buerupvej 24 4450 Jyderup Tlf.: 21 29 95 50 / 30 59 61 14 www.buerupbeboerforening.dk Drøsselbjerg/Mullerup Drøsselbjergvej 4 4200 Slagelse Tlf.: 58 86 47 37 Enigheden Slagelsevej 17 4281 Gørlev Tlf.: 24 61 41 24 Eskebjerg Nyløkkevej 2 4593 Eskebjerg Tlf.: 59 29 14 40 www.eskebjerg-forsamlingshus.dk Fuglede Søvang 6 4480 Store Fuglede Tlf.: 51 41 81 42 info@fugledeforsamlingshus.dk www.fugledeforsamlingshus.dk Gl. Svebølle Gl. Svebøllevej 18 4470 Svebølle Tlf.: 51 74 24 13 www.glsveboelleforsamlingshus.dk Hallebyore Mødested Orevej 2 4450 Jyderup Tlf.: 20 12 25 33 / 40 21 92 37 www.hallebyore.dk

Jorløse Jorløse Byvej 23 4470 Svebølle Tlf.: 59 29 40 14 www.jorløse.dk

Svallerup Svallerup Landevej 19 4400 Kalundborg Tlf.: 29 43 99 84 www.svallerup-forsamlingshus.dk

Kirke Helsinge Helsingevej 78 4281 Gørlev Tlf.: 53 84 12 01 khforsamlingshus@gmail.com

Sæby Sæbyvej 36 4270 Høng Tlf.: 58 85 30 73 www.saebyforsamlingshus.dk

Kulturhus Gimle Gl. Stationsvej 12 4591 Føllenslev Tlf.: 59 26 81 88 www.kulturhusgimle.dk

Ubby Hovedgaden 19 4490 Jerslev Tlf.: 24 48 66 56 / 21 63 02 07 www.kimkok.dk

Løve Stationsvej 4 4270 Høng Tlf.: 58 54 97 94 www.loeve-forsamlingshus.dk Reerslev Reerslevvej 22 4291 Ruds Vedby Tlf.: 22 85 75 06 www.reerslevforsamlingshus.dk Røsnæs Søbakken 7 4400 Kalundborg Tlf.: 25 33 13 91 / 27 20 11 19 www.roesnaes-forsamlingshus.dk

Vinde Helsinge Vinde Helsingevej 13A 4281 Gørlev Tlf.: 40 76 91 89 vindehelsingeforsamlingshus@ gmail.com www.forsamlingshus.net/vindehelsinge-forsamlingshus-1089

Solbjerg Solbjergvej 38 4270 Høng Tlf.: 23 29 40 31 solbjergforsamlingshus@gmail.com www.solbjergforsamlingshus.dk

Værslev Aldersrovej 32 4400 Kalundborg Tlf.: 28 93 00 23 www.vaerslev-forsamlingshus.dk Årby Melbygade 2A 4400 Kalundborg Tlf.: 59 50 41 55 / 23 95 34 73 www.aarbyforsamlingshus.dk

45


JANUAR 1/1 1/1

Udstilling i januar: Lea Hartmann Kalundborg Bibliotek | side 30 Udstilling i januar: Jugendstil i Vævernes Hus Høng Bibliotek | side 31

30/1

kl. 15.00 - 16.30 Digitalt kursus: Din digitale arv Ubby Bibliotek | side 18

31/1

kl. 18.00 Delitttant Fuglede Forsamlingshus | s. 38

FEBRUAR 1/1

Udstilling i januar: Anna-Marie Bonde Gørlev Bibliotek | side 32

6/1

kl. 18.45 - kl. 21.45 og efterfølgende mandage Banko Svallerup Forsamlingshus | s. 38

8/1

kl. 9.30 - 11.30 og efterfølgende onsdage Ældre i bevægelse Svallerup Forsamlingshus | s. 38

21/1

kl. 15.30 - 16.30 Opstart af bogklubben BogGnaskerne Kalundborg Bibliotek | side 4

26/1

kl. 12.30 Delitttant Fuglede Forsamlingshus | s. 38

27/1

kl. 15.30 - 16.30 Opstart af bogklubben for børn i Ubby Ubby Bibliotek | side 4

27/1

kl. 16.00 - 17.30 Litterær buffet Kalundborg Bibliotek | side 14

27/1 28/1 28/1 29/1 29/1

1/2

Udstilling i februar: Jugendstil i Vævernes Hus Kalundborg Bibliotek | side 30

1/2

Udstilling i februar: Jette Bokmand - Glaskunst Høng Bibliotek | side 31

1/2

Udstilling i februar: Ulla Dichmann Gørlev Bibliotek | side 32

1/2

kl. 7.30 – 18.00 Bustur: Historisk tur tilbage til fortiden | side 15

2/2

kl. 14.00 - 14.45 Familiekoncert: Papa Kotji Musisk Skole | side 4

3/2

kl. 19.00 - 21.00 Foredrag: Island rundt Høng Gymnasium og HF | s. 15

5/2

kl. 15.30 - 16.30 Opstart af bogklubben BogSlugerne Gørlev Bibliotek | side 4

9/2

kl. 13.00 Yoga med Lene Striberg Hallebyore Mødested | side 37

10/2

kl. 11.00 - 13.00 Stop Motion Studio Kalundborg Bibliotek | side 5

10/2

kl. 11.00 – 11.35 Børneteater: Skrivebordet Gørlev Bibliotek | side 5

11/2

kl. 10.00 – 12.00 Kreaformiddag Ubby Bibliotek | side 6

11/2

kl. 14.00 Åh Abe! og andre kendte børnesange med Mek Pek Årby Forsamlingshus | side 39

12/2

kl. 10.00 – 12.00 Tine Djurtoft laver teposer Høng Bibliotek | side 6

12/2

kl. 18.00 Fællesspisning Fuglede Forsamlingshus | s. 39

13/2

kl. 10.00 – 12.00 Kreaformiddag Ubby Bibliotek | side 6

14/2

kl. 10.00 – 12.00 Tine Djurtoft krea workshop Gørlev Bibliotek | side 6

15/2

kl. 10.00 - 13.00 Byg bro med brikker Ubby Bibliotek | side 5

5/2 kl. 18.00 GIMLE:DOX 15/2 kl. 19.00 – ca. 21.00 - Mød Abu Hassan Foredrag: Ugifte mødre Kulturhus Gimle | side 33 og deres børn Kalundborg Hallerne | side 33 6/2 kl. 17.00 - 19.00 16/2 Foredrag: Folkenes kl. 18.30 – 20.30 Selvbestemmelsesret Cafeaften for slægtsforskere: VUC Kalundborg | side 33 Lægdsruller 17/2 Kalundborg Bibliotek | side 14 6/2 kl. 18.00 - 20.00 Madaften kl. 18.45 og efterfølgende Vinde Helsinge Fors.hus | side 39 tirsdage i ulige uger 19/2 Banko 6/2 kl. 19.00 - 21.00 Reerslev Forsamlingshus | s. 38 Bibliotekscafé Svebølle Kvik Bibliotek | s. 15 kl. 18.30 – 20.30 20/2 Foredrag: Pilgrimsvandring Kalundborg Bibliotek | side 14 8/2 kl. 10.00 - 10.30 Børneteater: Sikken Sæk kl. 18.00 Svebølle Kvik Bibliotek | side 5 Foredrag: Jørgen Skouboe 20/2 Møller - Nak og æd 9/2 kl. 10.00 – 15.00 Vinde Helsinge Fors.hus | s. 38 Loppemarked Jorløse Forsamlingshus | side 39

10.30 – 11.05 Børneteater: Chicks Kalundborg Hallerne | side 6 kl. 14.00 Geologitur Røsnæs Naturskole | side 13 kl. 19.00 - 21.00 Foredrag: Kåre Johannesen Biblioteksinfo, Snertinge | side 19 kl. 19.30 – 21.30 Foredrag: Ritt Bjerregaard Svebølle Kvik Bibliotek | side 19 kl. 18.00 Foredrag: Finlands historie og finnebørn i Jorløse Jorløse Forsamlingshus | side 40 kl. 19.30 - 21.30 Teater: Når Alt Kommer Til Alt Røsnæs Forsamlingshus| side 37

46 Børn

Voksne

Udstillinger


21/2

kl. 9.30 og 10.30 Musik og sang for de fine følehorn Kalundborg Bibliotek | side 7

27/2

kl. 19.00 - 21.00 Foredrag: Erling Jepsen Kalundborg Hallerne | side 20

5/3

kl. 19.30 - 21.30 Teater: Når Alt Kommer Til Alt Svallerup Forsamlingshus | side 37

21/2

kl. 19.00 Portvinssmagning og ost Reerslev Forsamlingshus | side 40

27/2

kl. 18.30 Generalforsamling Jorløse Forsamlingshus | side 41

5/3

kl. 19.00 - 21.00 Bibliotekscafé Svebølle Kvik Bibliotek | side 15

22/2

kl. 14.00 - 17.00 Fastelavn Buerup Forsamlingshus | side 40

28/2

kl. 9.30 og 10.30 Musik og sang for de fine følehorn Høng Bibliotek | side 7

6/3

kl. 19.30 - 21.30 Teater: Når Alt Kommer Til Alt Solbjerg Forsamlingshus | side 37

23/2

kl. 11.00 Fastelavn Jorløse Forsamlingshus | side 40

28/2

kl. 19.00 - 21.00 Teater: Når Alt Kommer Til Alt Svebølle Aktivitetscenter | side 37

6/3

kl. 20.00 Folk Friends Reerslev Forsamlingshus | s. 41

24/2

kl. 16.00 - 17.30 Litterær buffet Kalundborg Bibliotek | side 14

28/2

7/3 kl. 18.00 - 23.00 Sylvester Larsen & Hans Band Ubby Forsamlingshus | side 41

24/2

kl. 19.30 - 21.30 Teater: Når Alt Kommer Til Alt Kirke Helsinge Fors.hus| side 37

28/2

kl. 18.00 Mek Pek & The Debitors Gl. Svebølle Forsamlingshus | s. 41

24/2

kl. 19.00 – 21.00 Foredrag: Rasmus Skov Borring Kalundborg Hallerne | side 19

MARTS

25/2

kl. 9.30 og 10.30 Musik og sang for de fine følehorn Aktivitetscentret, Snertinge | s. 7

25/2

kl. 18.30 – 20.30 1/3 Cafeaften for slægtsforskere: Gotisk skrift Kalundborg Bibliotek | side 19

26/2

kl. 19.00 - 21.00 Teater: Når Alt Kommer Til Alt Reerslev Forsamlingshus| side 37

27/2

kl. 15.30 - 17.00 Opstart: Filmstudio klubben Kalundborg Bibliotek | side 7

27/2

kl. 17.00 - 19.00 Foredrag: Om fremstilling af slægtsbøger og slægtsnoter 3/3 kl. 18.00 - 20.00 VUC Kalundborg | side 33 Madaften 13/3 Vinde Helsinge Fors.hus | side 39 kl. 19.00 - 21.00 Thopper synger Shu-Bi-Dua 4/3 kl. 18.00 Vinde Helsinge Fors.hus | side 40 GIMLE:DOX 16/3 - Vandringsmanden kl. 12.00 - 13.00 Kulturhus Gimle | side 34 Christian Kronow om nordisk fantasy 4/3 kl. 19.00 - 21.00 17/3 Gørlev Bibliotek | side 10 Foredrag: Souad Taha Kalundborg Hallerne | side 20 kl. 15.00 - 16.30 Digitalt kursus: 5/3 kl. 9.30 og 10.30 17/3 Facebook Musik og sang for Ubby Bibliotek | side 18 de fine følehorn Svebølle Kvik Bibliotek | side 7

27/2 27/2 27/2

1/3

Udstilling i marts: Ditte Forchhammer Kalundborg Bibliotek | side 30

1/3

Udstilling i marts: Nikoline Ingemann Høng Bibliotek | side 31 Udstilling i marts: Lykkie Stølås og Jette Bokmand Gørlev Bibliotek | side 32

1/3

kl. 14.00 - 14.45 Familiekoncert: Casper Mikkelsens Dejlige Jazzband Musisk Skole | side 10

2/3

kl. 10.00 - 12.00 Digitalt kursus: Bibliotekets digitale tilbud Kalundborg Bibliotek | side 18

kl. 11.00 - 12.00 Højtlæsning med Katrine Bille Ubby Bibliotek | side 10

7/3

kl. 9.00 - 17.00 Kunstdag – Kunst på grænsen Aktivitetscenter Munkesøen | s. 34

9/3

kl. 19.30 - 21.30 Foredrag: Vildmarkseventyr Solbjerg Forsamlingshus | side 42

11/3

kl. 14.30 - 16.00 Opstart - digitalt kursus: Android kursusforløb Kalundborg Bibliotek | side 18

11/3

kl. 18.00 Fællesspisning Fuglede Forsamlingshus | s. 39

12/3

kl. 19.30 - 21.30 Teater: Når Alt Kommer Til Alt Gl. Svebølle Forsamlingshus | s. 37

12/3

kl. 19.00 - 21.00 Foredrag: Susse Wold Skolen på Herredåsen | side 20

13/3

kl. 9.30 og 10.30 Musik og sang for de fine følehorn Gørlev Bibliotek | side 7

kl. 20.00 Musik: Last To Know Eskebjerg Forsamlingshus | s. 42 kl. 18.00 - 21.00 Klubaften, Biblioteksklubben Kalundborg Hallerne | side 21 kl. 19.00 - 21.00 Foredrag: Niels Svejstrup Høng Bibliotek | side 22 kl. 18.00 - 21.00 Foredrag: Lene Beier Ubby Bibliotek | side 22 47

Folkeuniversitetet

Liv i Forsamlingshusene

kalundborgbib.dk


31/3

18/3

kl. 19.30 - 21.30 Teater: Når Alt Kommer Til Alt Vinde Helsinge Fors.hus | s. 37

18/3

APRIL kl. 19.00 – ca. 21.00 Foredrag: Slægtsforskning 1/4 Udstilling i april: i Sønderjylland og Nikoline Ingemann Slesvig-Holsten Kalundborg Bibliotek | side 30 Holbæk Bibliotek | side 34

20/3

kl. 18.00 - 20.30 World Story Telling Day Kalundborg Bibliotek | side 22

20/3

1/4 kl. 18.00 Folk Friends Fuglede Forsamlingshus | s. 41

1/4

kl. 19.00 - 21.00 Teater: Når Alt Kommer Til Alt Ubby Forsamlingshus | s. 37

Udstilling i april: Fotogruppen Argus Høng Bibliotek | side 31 Udstilling i april: Jan Høgh Gørlev Bibliotek | side 32

20/4

til 26. april Forskningens Døgn Dit lokale bibliotek | side 11

21/4

kl. 19.00 - 21.00 Foredrag: Kaare Johannesen Kr. Helsinge Forsamlingshus | s. 43

22/4

kl. 14.30 – 16.00 Digitalt kursus: Net-sikkerhed for seniorer Kalundborg Bibliotek | side 18

22/4

kl. 19.00 - 21.00 Foredrag: Søren E. Jensen Carmen curlers Høng Bibliotek | side 24

1/4 kl. 18.00 - 20.00 kl. 14.00 - 14.45 Madaften 23/4 Familiekoncert: Ohn Dohn Vinde Helsinge Fors.hus | side 39 Dehn Brassband Musisk Skole | side 11 1/4 kl. 18.00 GIMLE:DOX 24/4 22/3 kl. 11.00 – 11.35 - Livet ifølge Anton Børneteater: Grebet I Luften Kulturhus Gimle | side 35 Aktivitetscentret, Snertinge | s. 11 1/4 kl. 19.00 - 21.00 25/4 24/3 kl. 18.30 – 20.30 Foredrag: Region Sjælland Cafeaften for slægtsforskere: PsykInfo - OCD DNA Høng Bibliotek | side 24 Kalundborg Bibliotek | side 22 22/3

kl. 19.00 - 21.00 Foredrag: Christian Liebergreen Svebølle Kvik Bibliotek | side 25

kl. 18.00 - 21.30 Musik: Fedrock - Shu-Bi-Dua kopi Værslev Forsamlingshus | side 43 kl. 8.00 - 17.00 Bustur: Liv I Moserne - Fra stenalder til koldkrigstiden | side 25

25/3

2/4 kl. 18.30 - 21.30 Foredrag: Vildmarkseventyr Røsnæs Forsamlingshus | s. 42 17.00 - 19.00 2/4 Foredrag: Hjælp, ulven er kommet VUC Kalundborg | side 35

25/3

kl. 19.00 - 21.15 Foredrag: Det grænseløse strik Kalundborg Bibliotek | side 24

26/3

kl. 18.00 Johnny Cash koncertforedrag Jorløse Forsamlingshus | side 42

26/3

kl. 19.00 - 21.00 Genforeningsforedrag: Den nationale kamp Svebølle Kvik Bibliotek | side 24

27/3

kl. 9.30 og 10.30 Musik og sang for de fine følehorn Ubby Bibliotek | side 7

27/3

16/4 kl. 18.00 - 21.30 Foredrag: Vlado Lentz Buerup Forsamlingshus | side 42

kl. 19.30 - 21.30 Teater: Når Alt Kommer Til Alt Jorløse Forsamlingshus | s. 37

1/5

Udstilling i maj: Dilletant gennem tiden Høng Bibliotek | side 31

30/3

kl. 16.00 - 17.30 Litterær buffet Kalundborg Bibliotek | side 14

17/4

kl. 20.00 - 21.30 Teater: Når Alt Kommer Til Alt Kulturhus Gimle | s. 37

1/5

Udstilling i maj: Susanne Penter Gørlev Bibliotek | side 32

24/3

kl. 20.00 Koncert: Sigrid og Katinka Røsnæs Havn | side 25

15/4

kl. 17.30 - 19.30 25/4 Foredrag: Margaret Atwood – En forfatter til tiden VUC Kalundborg | side 35 27/4 kl. 19.00 - 21.00 Bibliotekscafé Svebølle Kvik Bibliotek | side 15 29/4 kl. 19.00 - 21.00 Foredrag: Nikolai Kirk - Nak og Æd Løve Forsamlingshus | side 43 29/4 kl. 14.30 – 16.00 Digitalt kursus: Net-sikkerhed for seniorer Kalundborg Bibliotek | side 18 30/4 kl. 19.00 - 21.00 Teater: Når Alt Kommer Til Alt Hallebyore Mødested | s. 37 MAJ

15/4

kl. 19.00 - ca. 22.00 1/5 Foredrag: Sognefogeder Holbæk Bibliotek | side 35

Udstilling i maj: Karin Wik Meilandt Kalundborg Bibliotek | side 30

7/4 15/4

kl. 16.00 - 17.30 Litterær buffet Kalundborg Bibliotek | side 14 kl. 18.00 Foredrag: Tom Buk-Swienty Ubby Bibliotek | side 26 kl. 19.00 - 21.00 Teater: To Halvgamle Mænd ‒ Det Store Liveshow! Vesterlunden, Snertinge | side 26 kl. 19.00 Foredrag: Cottagehaver Reerslev Forsamlingshus | side 44

48 Børn

Voksne

Udstillinger


5/5

kl. 10.00 - 12.00 Opstart - digitalt kursus: iPad (mellemniveau) Kalundborg Bibliotek | side 18

5/5

kl. 18.00 - 20.00 Madaften Vinde Helsinge Fors.hus | side 39

6/5

kl. 19.00 Det Vilde Vindekilde Røsnæs Naturskole | side 13

JULI 1/7

Udstilling i juli: Tina Christiansen Kalundborg Bibliotek | side 30

2/7

kl. 18.00 - 20.00 Madaften Vinde Helsinge Fors.hus | side 39

kl. 10.00 – 13.00 Familiedag: Nørderi og magi for hele familien Gørlev Bibliotek | side 13

SEPTEMBER 1/9

Udstilling i september: Vævernes Hus - Danske Tæpper Høng Bibliotek | side 31

Udstilling i august: Vævernes Hus Kalundborg Bibliotek | side 30

12/9

kl. 8.45 – 17.00 Bustur: Nivågård og Barokhaven | side 27

Udstilling i august: Claus Gawin Gørlev Bibliotek | side 32

20/9

kl. 15.00 -17.00 Foredrag: Godhavnsdrengene Værslev Forsamlingshus | side 44

AUGUST

7/5

1/8 kl. 10.00 – 12.00 Sprogfitness Kalundborg Bibliotek | side 12 1/8 kl. 19.00 - 21.00 Bibliotekscafé Svebølle Kvik Bibliotek | side 15

11/5

kl. 10.00 - 12.00 Digitalt kursus: Skyen Kalundborg Bibliotek | side 18

15/5

kl. 7.45 – 17.30 Bustur: Rigsarkivet og operaen | side 26

15/5

kl. 19.30 - 21.30 Teater: Når Alt Kommer Til Alt Buerup Forsamlingshus | s. 37

18/5

kl. 19.00 Forfatterskolen For Unge: Release, ny antologi Kalundborg Bibliotek | side 12

29/5

kl. 20.00 -23.00 Jazz på Røsnæs Røsnæs Forsamlingshus | side 44

7/5

15/8

FRA BIBLIOTEKSKLUBBENS TURE - Kom og vær med!

JUNI 1/6

Udstilling i juni: International Kontakt Kalundborg Bibliotek | side 30

1/6

Udstilling i juni og juli: De fantastiske malerdamer Gørlev Bibliotek | side 32

3/6

kl. 18.00 - 20.00 Madaften Vinde Helsinge Fors.hus | side 39

4/6

kl. 19.00 - 21.00 Bibliotekscafé Svebølle Kvik Bibliotek | side 15

10/6

kl. 6.45 – 19.45 Bustur: Genforeningen - Turen går til sønderjylland | side 27

19/6

til 21. august Sommerbogen - konkurrence Kalundborg Biblioteker | side 12 49 Folkeuniversitetet

Liv i Forsamlingshusene

kalundborgbib.dk


ADRESSER Kalundborg Bibliotek Klostertorvet 2 - 4400 Kalundborg Tlf.: 5953 5560 klbbibliotek@kalundborg.dk

Sejerø Bibliotek Mastrupvej 18 - 4592 Sejerø Tlf.: 5959 0293 sejbibliotek@kalundborg.dk

Gørlev Bibliotek Algade 35 - 4281 Gørlev Tlf.: 5953 5560 gkbib@kalundborg.dk

Ubby Bibliotek Hovedgaden 19 - 4490 Jerslev Tlf.: 5953 5560 hvbk_bibliotek@kalundborg.dk

Høng Bibliotek Odinsvej 27 - 4270 Høng Tlf.: 5953 5560 hoeng_bibliotek@kalundborg.dk

Eskebjerg Bibliotek Eskebjergvej 67 - 4593 Eskebjerg Tlf.: 5929 1207 klbbibliotek@kalundborg.dk

Høng Pas/Kørekort Odinsvej 27 - 4270 Høng Tlf.: 5953 5560 hoeng_bibliotek@kalundborg.dk

Svebølle Kvik Bibliotek Svebølle Aktivitetscenter Centervej 13 - 4470 Svebølle Tlf.: 5953 5560 klbbibliotek@kalundborg.dk

Biblioteksinfo Vesterlunden 1 - 4460 Snertinge Tlf.: 5953 5560 klbbibliotek@kalundborg.dk Se alle bibliotekernes åbningstider på kalundborgbib.dk

50 50

Kalundborg Hallerne J. Hagemann-Petersens Alle 11 4400 Kalundborg

Høng Gymnasium og HF Hovedgaden 2 4270 Høng

Holbæk Bibliotek Nygade 9-13 4300 Holbæk

Skolen på Herredsåsen Klosterparkvej 175 4400 Kalundborg

Høng Gymnasium Hovedgaden 2 4270 Høng

Røsnæs Naturskole Røsnæsvej 458 4400 Kalundborg

Kalundborg Hallernes Restaurant Munkesøgade 3 4400 Kalundborg

Kalundborg Gymnasium J. Hagemann-Petersens Allé 4 4400 Kalundborg

VUC J. Hagemann Petersens Alle 3 4400 Kalundborg

Kalundborg Museum Adelgade 23 4400 Kalundborg

Musisk Skole Kalundborg Skovbrynet 55 4400 Kalundborg

Højbo Friskole Kalundborgvej 49 4591 Føllenslev

KULTURNAT


PRAKTISK INFO TILMELDING OG BILLETTER Biblioteksarrangementer Mest for voksne - Mest for børn Du skal købe din billet via kalundborgbib.dk under “Det Sker” Billetter kan ikke refunderes, med mindre Biblioteket aflyser arrangementet. Andre arrangementer Tilmelding fremgår af de enkelte arrangementer. Aldersgrænser ved børneteater Børneforestillingernes aldersgrænser er fastsat af teatrene og skal sikre, at publikum får den bedst mulige oplevelse. Det er derfor vigtigt, at aldersgrænserne overholdes. Babyer kan ikke komme med ind til forestillingerne. Slik under arrangementerne frabedes. Kontakt Dette program er udgivet af Kalundborg Biblioteker. Har du kommentarer eller spørgsmål, kan du skrive til klbbibliotek@kalundborg.dk eller ringe på tlf. 5953 5560.

Følg os

51


ReklameService.dk · 59516615

Profile for ReklameService

Kalundborg Biblioteker - Program forår 2020  

Kalundborg Biblioteker - Program forår 2020