EUC Nordvestsjælland | EUD Business og Teknisk

Page 1

Tag en erhvervsuddannelse på EUC Nordvestsjælland

EUD Business EUD Teknisk


”Man lærer en del på kort tid. Jeg kan godt lide, at uddannelsen ikke er så lang. Det kan godt være en dræber for nogen med de lange uddannelser og at sidde meget på skolebænken. Uddannelsen varer ca. 3,5 år, og så er man færdigudlært og klar til at komme ud på arbejdsmarkedet – det kan jeg godt lide.” Laura – Hovedforløb 1: Maleruddannelsen

2


Tag en erhvervsuddannelse (EUD) - den gør dig klar til fremtidens arbejdsmarked Arbejdsmarkedet efterspørger fagpersoner, der har praktisk erfaring med deres fag – og det er lige netop det, en erhvervsuddannelse giver dig. Med en erhvervsuddannelse får du teoretisk og praktisk erfaring med dit fag, da du både går i skole og er i praktik. I praktik afprøver du de ting, du lærer på skolen, og herigennem kommer teori og praksis til at hænge sammen. Med en erhvervsuddannelse kan du få mange forskellige typer job, og der er rigtig gode karriere- og efteruddannelsesmuligheder.

En erhvervsuddannelse er for dig, der godt kan lide en afvekslende skolegang, hvor al læring foregår med udgangspunkt i noget konkret og så tæt på erhvervslivet som muligt. En erhvervsuddannelse åbner mange døre. Du kan: • • • •

Arbejde i det private eller offentlige Starte egen virksomhed Arbejde i udlandet Videreuddanne dig

”Man er hele tiden i gang. Man sidder ikke bare og kigger ind i en computer hele dagen, men man kommer også ud og laver noget fysisk.” Emil – Grundforløb 1: Byg et hus

3


På EUC Nordvestsjælland Stærkt fællesskab, høj faglighed og gode læringsmiljøer EUC Nordvestsjælland er det største uddannelsescenter i Nordvestsjælland med over 20 forskellige tekniske erhvervsuddannelser og en række merkantile erhvervsuddannelser, som du kan vælge imellem.

Vælger du en erhvervsuddannelse på EUC Nordvestsjælland, bliver du en del af et godt fællesskab, der har fokus på trivsel og høj faglighed.

Faglig stolthed er, hvad der kendetegner EUC Nordvestsjællands undervisere. Du vil derfor få nogle af de dygtigste undervisere, som ikke kun klæder dig fagligt på, men som også vil støtte dig igennem hele dit uddannelsesforløb. Vores undervisere er nemlig kendt for at gøre en ekstra indsats for deres elever og sikre, at eleverne får den bedste uddannelsesoplevelse.

Fokus på det faglige Vi afholder løbende konkurrencer, workshops og ekskursioner med fagligt fokus, som bidrager til at klæde dig godt på i dit fag. Derudover er vores undervisere altid opmærksomme på elever, der udmærker sig særligt, og de bliver belønnet for deres flotte arbejde og faglige stolthed ved at blive indstillet til medaljer, legater eller forskellige priser af deres faglærere.

4

Et dynamisk og stærkt socialt fællesskab Vi har forskellige sociale arrangementer for både egne elever og for andre unge fra lokalområdet. Arrangementerne er med til at skabe fællesskab og sammenhold. Du kan blandt andet deltage i fester, rejsegilde, høstfest, sportsturneringer, være på ekskursioner og meget mere. Derudover er vi også gode til at fejre successer, og dem er der mange af – derfor går der ikke særlig længe, før du er omringet af godt selskab og en fantastisk stemning. Internationale muligheder Med en erhvervsuddannelse hos os er du ikke begrænset til kun at arbejde inden for landets grænser. Alle vores uddannelser åbner for en international karriere, hvis du har interesse for dette. Vi samarbejder med en række anerkendte internationale virksomheder inden for forskellige fag. Derfor er der mulighed for at besøge udenlandske samarbejdspartnere eller komme i praktik i udlandet. Tæt på erhvervslivet Vi har et tæt samarbejde med lokale, nationale og internationale virksomheder, og du vil gennem din uddannelse møde forskellige virksomheder. Din uddannelse vil tage udgangspunkt i konkrete og virkelige problemstillinger, og du vil få sparring fra fagpersoner fra erhvervslivet. Det betyder, at du hele tiden vil være tæt på dit fag på arbejdsmarkedet og have gode muligheder for at opbygge et solidt netværk, som vil gavne dig i din karriere.


Amalie læser til maler Amalie går på grundforløb 2 på maleruddannelsen. Amalie valgte at starte på maleruddannelsen, efter hun blev student, da hun ville have et job, hvor man kan bruge hænderne og hele tiden er i gang. ”Jeg er hf-student, men jeg fandt ud af, at jeg godt vil have et job, hvor jeg kan bruge mine hænder – og jeg skal lave noget, jeg kan ikke bare sidde stille. Da jeg var i praktik i et malerfirma sidste efterårsferie, syntes jeg, at det var rigtig sjovt. Derfor valgte jeg at starte på maleruddannelsen. Jeg tænkte, at det var det, jeg skulle.” For Amalie er det bedste ved malerjobbet at se forandringerne og dermed at følge processen fra start til slut. Hun fortæller også om, hvad hun har lært på sin uddannelse, og hvordan det er at gå på skolen:

”Det sociale er også rigtig godt på skolen, og det er hyggeligt. Man tager op og spiser morgenmad sammen alle sammen. Det er noget, man gør her på skolen. Det synes jeg er vigtigt for at have et sammenhold i klassen. Og det er meget hyggeligt lige at få en stille og rolig start på dagen sammen”. Selvom Amalie går på grundforløbet, har hun allerede en klar idé om, hvad hun vil, når hun er færdig med sin uddannelse: ”Jeg vil gerne arbejde med at renovere lejligheder – måske flyttelejligheder i fremtiden.”

”Jeg er blevet dygtigere til at male og lave lige kanter. Jeg synes, at det er vildt, at man kan lære så mange ting på så kort tid. Jeg synes, at det er fedt at se ens udvikling, fra man startede og så til nu. Og lærerne, de er skønne – de gør rigtig meget. De er virkelig positive, og de hjælper rigtig meget, og det smitter meget af på en og gør, at man har lyst til det – det er nice.” Amalie forklarer, hvordan lærerne viser eleverne, hvordan de skal spartle, men at de ikke udfører det for en, og at undervisningen generelt er meget praktisk.

5


Adgangskrav på EUD Du kan starte på en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse, hvis du har bestået folkeskolens afgangseksamen og fået min. 02 i dansk og matematik. Derudover skal du være vurderet uddannelsesparat og have medsendt din studievalgsportfolio. Er det mere end 1 år siden, at du er gået ud af 9. eller 10. klasse, kan du blive optaget på en erhvervsuddannelse ved at opfylde ovenstående karakterkrav. Derudover skal du også til en samtale på erhvervsskolen, hvor erhvervsskolen skal vurdere, at du kan gennemføre uddannelsen.

Opfylder du ikke ovenstående krav, kan du komme til en optagelsesprøve og en samtale på erhvervsskolen. Du kan også blive optaget på en erhvervsuddannelse, hvis du har en uddannelsesaftale med en virksomhed. Hvis du vil høre mere om, hvordan du bliver optaget, kan du kontakte vores elevtjeneste, som altid står klar til at hjælpe dig. Du kan finde kontaktoplysninger på elevtjenesten her: www.eucnvs.dk/vejledning

Økonomi under uddannelse Hvis du har en uddannelsesaftale, dvs. har fundet en praktikplads inden du starter på din erhvervsuddannelse, får du elevløn fra den dag, du begynder på uddannelsen. Elevlønnen ligger typisk mellem 9.500 kr. og 12.500 kr. om måneden, og den stiger i løbet af din uddannelse, og den kan ende på omkring 17.000 kr. om måneden.

6

Har du ikke en uddannelsesaftale, har du mulighed for at komme i skolepraktik. Her vil du få en skolepraktikydelse. Hvis du er under 18 år, ligger ydelsen på ca. 3.057 kr., og er du over 18 år, ligger den på ca. 7.335 kr. om måneden.


Ny Mesterlære - en praktisk vej

Opbygning af en erhvervsuddannelse

Erstat grundforløbet med en læreplads i kombination med kortere perioder på skolen. Du er i lære hele det første år af din uddannelse, og derefter kan du starte på hovedforløbet.

Klar til job

Når du bliver optaget på en erhvervsuddannelse, starter du på grundforløb 1, hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse. Her får du en introduktion til de forskellige uddannelsesretninger, som du kan vælge imellem. Du går på grundforløb 1 i 20 uger, hvilket svarer til et halvt år. Derefter fortsætter du på grundforløb 2, som også tager 20 uger. Her vælger du din uddannelsesretning, og du skal finde en praktikplads, hvor du kan være i lære under hovedforløbet.

Hovedforløb En blanding af skole og praktik. Foregår primært i den virksomhed, hvor du er i lære. Varighed varierer efter uddannelse.

Hvis det er mere end 1 år siden, at du har færdiggjort 9. eller 10. klasse, starter du direkte på grundforløb 2.

Grundforløb 2 På hovedforløbet modtager du undervisning i den uddannelsesretning, som du har valgt. Undervisningen foregår både på skolen og ude i den virksomhed, hvor du er i lære. Længden af hovedforløbet afhænger af den uddannelse, du har valgt. Men fælles for alle erhvervsuddannelser er, at du afslutter din uddannelse med en fag- eller svendeprøve på 48 timer. Derefter vil du modtage dit svendebrev/fagprøvebevis og gå fra at være lærling til færdigudlært.

20 uger - valg af uddannelsesretning

Grundforløb 1 20 uger på en fagretning

Grundforløb 1 - valg af fagretning For dig, der kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, er der én indgang til erhvervsuddannelserne, og det er grundforløb 1. På grundforløb 1 skal du vælge en fagretning. En fagretning er ligesom en studieretning, hvor du vælger, hvilke fagområder du er mest interesseret i. Du kan vælge imellem 6 forskellige fagretninger: • Byggeri og Energi • Business

• • • •

Industri og Miljø Gastronomi og Natur Mennesker og Sundhed Produktion og Håndværk

Uanset om du er i tvivl eller ved, hvilken uddannelse du vil vælge, sørger vi for, at du bliver klar til at fortsætte din uddannelse på grundforløb 2 og derefter på hovedforløbet. Du kan, efter grundforløb 1, vælge lige den uddannelse, du ønsker.

7


Hvilke erhvervsuddannelser kan jeg vælge imellem? EUD TEKNISK

Procesoperatør

Anlægs- og bygningsstruktør

Smed

Bygningsmaler

Tagdækker

Elektriker

Tandklinikassistent

Ernæringsassistent

Tjener

Gastronom (kok)

Træfagenes uddannelser (tømrer)

Glarmester

Værktøjsuddannelsen

Industrioperatør

Vejgodstransportuddannelsen

Industritekniker Lager og transport

EUD BUSINESS

Murer

Detail med specialer

Personvognsmekaniker

Handel med specialer

Læs mere om erhvervsuddannelserne på eucnvs.dk og se, i hvilke afdelinger de enkelte uddannelser udbydes. På vores hjemmeside kan du også læse om, hvilke af vores erhvervsuddannelser vi udbyder som ny mesterlære.

8


Mød Mads fra grundforløb 1 Mads drømmer om at blive kok på en fransk restaurant ”Jeg hedder Mads Jørgensen og kommer direkte fra 9. klasse. Jeg går på grundforløb 1 (GF1) i mad, ernæring, gastronomi og oplevelser, da jeg gerne vil uddanne mig til kok. Jeg kan godt lide GF1, da vi har været rundt og se forskellige emner inden for det at være kok. F.eks har vi lært om hygiejne i et professionelt køkken. Og vi har haft forskellige faglige og sociale aktiviteter.” Mads fortæller om, hvordan det er at gå på skolen, og hvorfor han har valgt at starte på en erhvervsuddannelse:

der - og det kan jeg med en erhvervsuddannelse. Jeg kan godt lide kokkeuddannelsen, da man hele tiden er i gang. Man skal præstere hele tiden, og det kan jeg godt lide. Jeg kunne godt tænke mig at være kok på en stor restaurant, som har travlt, i fremtiden. Måske en fransk restaurant, da det er det franske køkken, jeg interesserer mig særligt for. Og det kan jeg med kokkeuddannelsen.” “Fordelen ved at vælge en erhvervsuddannelse er, at jeg kan være i køkkenet i stedet for at sidde i et klasselokale hele dagen.“

”Jeg kan rigtig godt lide lærerne her. De er en del af de sociale aktiviteter. Vi har blandt andet været ude at gå på Vejrhøj, og vi har været på en vingård og lære om vin. Det er rigtig godt, da man skal vide en del om vin, hvis man vil være kok. Vi har også været til forskellige aktiviteter sammen med de andre GF1'ere fra Holbæk. Jeg har valgt at tage en erhvervsuddannelse, da jeg gerne vil ud og mærke ting med mine hæn-

9


At finde en læreplads Der er et stort behov for faglært arbejdskraft, og det kan mærkes på efterspørgslen på elever blandt virksomhederne. Der er derfor gode muligheder for at få en læreplads. Hvis du alligevel ikke kan finde en læreplads, har du mulighed for at komme i skolepraktik. Praktikcentret på EUC Nordvestsjælland hjælper dig På EUC Nordvestsjælland har vi et praktikcenter, hvor du kan få hjælp til alt det formelle, der er forbundet med at få en læreplads. Vi sørger for kontakten, så du er godt sikret. Praktikcentrets konsulenter har hver dag kontakt til vores samarbejdspartnere, hvilket giver os en stærk relation til områdets virksomheder.

10

Uddannelsesgaranti På langt de fleste erhvervsuddannelser er der uddannelsesgaranti. Det betyder, at du med sikkerhed kan blive færdig med din uddannelse, selvom du ikke får en læreplads. Hvis du har bestået dit grundforløb, været aktiv i undervisningen og gjort en indsats for at finde en læreplads, men uden held, kan du blive optaget i skolepraktik. Vi hjælper vores elever, så alle har mulighed for at færdiggøre deres drømmeuddannelse.

Ingen står alene tilbage!


Frederik drømmer om at starte egen virksomhed Frederik Kroer går på glarmesteruddannelsen og er på hovedforløbet. Frederik har valgt glarmesteruddannelsen, da hans bedstefar er glarmester og har eget firma, og det drømmer Frederik også om, når han bliver færdig med sin uddannelse. Under hovedforløbet er Frederik af og til på skolen for at have teoriundervisning, men for det meste er han ude på sin læreplads, Husmer Glas og Facade i Frederikssund, hvor han arbejder med praktiske opgaver inden for alu og glas.

”Jeg kan godt lide mine arbejdskollegaer og arbejdsopgaver. Mine kollegaer på arbejdspladsen er rigtig gode til at spørge ind til, om jeg mangler noget, eller om der er en specifik arbejdsopgave, som jeg skal blive bedre til. Jeg får lov til at lave de slags arbejdsopgaver, som jeg kan blive bedre til, og jeg får en masse sparring, øvelse og feedback, som gør mig bedre til mit fag og mit arbejde – det kan jeg rigtig godt lide.”

”På min læreplads arbejder jeg med alt, lige fra at lave store facader, spejle, brusenicher til almindelige termoruder - jeg laver alt derude.” Frederik tilføjer også, at han i høj grad synes om, at uddannelsen veksler mellem skole og praktik, da han godt kan lide at komme ud og arbejde og bruge sine hænder. Derudover får han også en masse anderledes viden og sparring på sin læreplads, som supplerer alt det, han lærer på skolen, og som han kan tage med tilbage, når han skal løse skoleopgaver.

11


ReklameService.dk · 59516615

EUD TEKNISK OG BUSINESS EUC Nordvestsjælland Absalonsvej 20 og 14 4300 Holbæk Tlf. 72 290 100

EUD TEKNISK EUC Nordvestsjælland Audebo Skolevej 6 B 4300 Holbæk Tlf. 72 290 300

EUD TEKNISK EUC Nordvestsjælland Rådhusvej 75 A 4540 Fårevejle Tlf. 72 290 109

EUD BUSINESS Allikelund Gymnasium J. Hagemann-Petersens Allé 22 4400 Kalundborg Tlf. 72 290 500

EUD TEKNISK Processkolen Rynkevangen 7 - 9 4400 Kalundborg Tlf. 72 290 400