Page 51

Documentaires over psychische gezondheid

Van 15 tot en met 26 november 2017 stonden bioscopen en filmhuizen in Amsterdam in het teken van IDFA: het internationale documentairefilmfestival. In anderhalve week werden ruim 300 documentaires vertoond, waarvan veel raakvlak hebben met geestelijke gezondheidszorg of verslavingszorg. Zo vertelt de documentaire Lenno & the Angelfish het verhaal van een 10-jarige jongen met gedragsproblemen en een levendige fantasie. De film Alicia schept de wereld van een 9-jarig meisje dat al sinds haar vijfde in kindertehuizen woont, steeds hopend op een pleeggezin. “Je bent ook een heel speciaal meisje”, zegt een begeleider in het kindertehuis tegen haar, waarop Alicia huilend antwoordt: “Nee, ik ben gewoon een meisje”. De documentaires hebben achtergrondverhalen met maatschappelijke thema’s en bieden nieuwe inzichten in de samenleving. Ga voor een volledig overzicht naar www.idfa.nl.

Afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen met kwaliteitskoffie Het laten aansluiten van kwetsbare doelgroepen bij de maatschappij, is een van de doelen van Caffeine Dealers. Dit initiatief ondersteunt mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt met resocialiseren en re-integreren. Caffeine Dealers biedt mensen die kans, draagt bij aan herstel en bereidt tegelijkertijd kwaliteitskoffie. Caffeïne Dealers is opgericht door GGzE. De barista’s worden opgeleid op om koffie te branden, te verpakken en te zetten. In de koffiehuizen van Caffeine Dealers serveren de barista's voor iedereen een heerlijk kopje

koffie. Vanaf de nieuwe koffielocatie op het terrein van GGzE kan na het kopje koffie een wandeling over het GGzE terrein worden gemaakt.

Depressie-app Moodpath groot succes Een jaar na zijn lancering is Moodpath wereldwijd 100.000 keer gedownload. Dit heeft ertoe geleid dat 25.000 personen zijn doorverwezen naar een zorgprofessional. Het doel van deze app is signalen van een (naderende) depressie te herkennen op basis van algoritmen en geanonimiseerde data. Moodpath helpt de gebruiker met het opsporen, bekijken en reflecteren van klachten gedurende twee weken. Aan het eind van de twee weken krijgt de gebruiker een gedetailleerde samenvatting die gedeeld kan worden met een zorgverlener. Daarnaast biedt de app behulpzame informatie over het opsporen van een depressie, psychotherapie en mentale gezondheid. Binnenkort zal de app uitbreiden met dagprogramma’s, aangepast aan de behoeften en vooruitgang van de gebruiker. Er zullen psychologische oefeningen worden aangeboden op basis van cognitieve gedragstherapie. De app is gratis te downloaden.

‘Vele hemels boven de zevende’ Een Belgische film over obstakels die bergen worden en over durven kiezen voor je eigen geluk. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Griet Op de Beeck, die ook het scenario voor de film schreef. Eva staat altijd klaar om de wereld te redden. Ze is een rots in de branding voor haar puberende nichtje, haar ruziënde ouders en haar dolverliefde zus.

Ze is kampioen in geven, behalve aan zichzelf. Want achter haar brede glimlach en overdosis begrip, groeit een knagende eenzaamheid. De film draait zeker tot eind januari in de Verkadefabriek. Regie: Jan Matthys Cast: Brit Van Hoof, Koen de Graeve, Sara de Roo, Peter Seynaeve, Viviane de Muynck Genre: Drama / Boekverfilming Tijdsduur: 119 minuten

REINIER WINTER 2017

51

Profile for Reinier van Arkel

Reinier nummer 6, winter 2017  

Magazine van Reinier van Arkel, Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Noord-Brabant

Reinier nummer 6, winter 2017  

Magazine van Reinier van Arkel, Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Noord-Brabant