Page 37

“Want Christian kan veel!”, aldus Natasha. Mijn vraag of hij zich weleens vergist en op de verkeerde werkplek staat, beantwoordt Christian volmondig met nee. “Ik had het op het terrein van Zorgpark Voorburg ook prima naar mijn zin. Wat ik oprecht mis, zijn de pauzes in de Stenen Hut. Dan zag ik veel bekenden met wie ik een praatje kon maken. Dat soort contacten heb ik hier nog niet. Ik ken de mensen met wie ik werk nog niet zo goed. Dat heeft tijd nodig.”

Verder maakt Christian zich in zijn eigen woonplaats verdienstelijk bij een brommerzaak. Dat verloopt soms met vallen en opstaan: het ‘moeten’, het hebben van een vast weekritme, is soms moeilijk vol te houden. Natascha geeft aan dat dat ook hét leerpunt is op dit moment. “We maken de afspraak met jou dat je er om 13.00 uur bent; dan moet je er ook zijn.” Soms belt Natascha vooraf om Christian te motiveren op tijd aanwezig te zijn. Dat het nu nog niet altijd lukt, hoort er gewoon bij.

Crea-atelier op terrein Zorgpark “Naast het dagdeel dat ik hier werk ben ik op maandag altijd te vinden bij het Creaatelier op het terrein van Voorburg”, vervolgt Christian. “Op dit moment maak ik kerststerren voor kadoshop de Brandweerkazerne. Zijn ogen beginnen te glinsteren: “dat doe ik ook heel graag!”

Vertrouwen in de toekomst Er is alle vertrouwen dat het beter zal worden in de toekomst. Op termijn worden gesprekken gevoerd met de cliënten over hoe zij hun toekomst zien. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijkheden op het gebied van arbeid. De cliënten kunnen wellicht gaan werken

op werkplekken van Weener XL, en WSD, of in zogenaamde ‘vrije bedrijven’. Reinier van Arkel zorgt dat iedere cliënt een persoonlijk begeleider heeft die blijft meekijken of de opgevoerde druk om langer en meer dagen te werken, verantwoord is. Christian geeft aan dat een goed dagritme voor hem nog niet altijd vanzelfsprekend is. Hij is nieuwsgierig naar de toekomst. Hij heeft de sterke wil om er iets goeds van te maken. Ik wens hem alle goeds in die toekomst en schud zijn hand. Christian verdwijnt in de kantine waar de pauze inmiddels is begonnen. Samen koffie drinken met de anderen wil hij niet graag missen. In het begin keken de mensen van WSD met argwaan naar de nieuwe groep maar zo te zien is men al aardig aan elkaar gewend.

REINIER WINTER 2017

37

Profile for Reinier van Arkel

Reinier nummer 6, winter 2017  

Magazine van Reinier van Arkel, Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Noord-Brabant

Reinier nummer 6, winter 2017  

Magazine van Reinier van Arkel, Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Noord-Brabant

Advertisement