Page 27

KUNST EN PSYCHIATRIE Door Martine Koopman

Expo over de totstandkoming van Loving Vincent

‘We hopen ook andere schilderijen tot leven te wekken’ “Misschien kan ik eraan bijdragen dat mensen kennismaken met Vincent, zijn schilderijen of brieven. Ik zou willen dat ze van Vincent gaan houden, omdat hij dat verdient”, zegt Doreta Kobiela, een van de makers van de film. De tentoonstelling Loving Vincent, die nu in Het Noordbrabants Museum te zien is, biedt in zes zalen een kijkje achter de schermen hoe deze animatie tot stand kwam, en geeft ook een overzicht van het leven van de schilder. ‘Loving Vincent’ schreef Van Gogh onder al zijn brieven en Doreta Kobiela, regisseur en Hugh Welchman, producent van de film gebruikten deze (800 stuks), zijn schilderijen en alles wat ze van hem konden vinden om dit verhaal te maken. Er is te zien voor welke moeilijke keuzes ze stonden om episodes weg te laten, omdat deze niet in het verhaal van de film pasten. Bijvoorbeeld Vincents periode in Saint-Rémy, waar hij zwaar leidde onder zijn depressie, maar waar hij wel op het hoogtepunt van zijn carrière was. Indrukwekkend is de lijst met werkzaamheden en cijfers: de film heeft 65.000 opnames, die allemaal met de hand geschilderd zijn door een team van 125 kunstenaars. De opnames met de acteurs duurden vijf weken, de montage tien weken en daarna konden ze gaan schilderen. Dit nam zeven jaar in beslag. Een seconde animatie kostte soms wel tien dagen. De veelal Poolse kunstenaars schilderden de acteurs

en hun bewegingen. Deze schilderijen werden daarna een voor een gefilmd. In een kleine werkruimte van het museum schildert Setareh Goodarzi van donderdag tot en met zondag aan een nieuwe animatie. Zij werkte mee aan de film en beantwoordt vragen van bezoekers. Ruim honderd olieverfschilderijen door het kunstenaarsteam gemaakt, hangen in de zalen van het Noordbrabants Museum. De makers liepen bij het opnieuw in beeld brengen van Vincents werken van de film tegen veel uitdagingen aan. De afmetingen bijvoorbeeld: Vincent gebruikte verschillende afmetingen, maar film werkt met één kader. Soms werd een deel van een schilderij weggelaten of werd het horizontaal verbreed. Voor de flashbacks werden de doeken ‘vertaald’ naar zwart-wit, of er werd een seizoen veranderd. Een wand in de tentoonstelling hangt vol met kleine fotootjes van doeken die voor de film werden gebruikt, zoals onder meer: Caféterras bij nacht, Slaapkamer, Irissen en Sterrennacht. Is de film een geromantiseerde versie van het leven van Vincent, geeft de expositie feitelijke informatie over de kunstenaar, van zijn geboorte in het Brabantse Zundert tot zijn dood in Auvers-sur-Oise. Ook een citaat uit zijn laatste brief kun je lezen. Je komt meer te weten van de hoofdfiguren van de film, wat hun echte relatie met de schilder was en wat er van hen geworden is. De makers gingen bij het schrijven van het script uit van Vincents kennissen en hun portretten. Deze hangen in de expositie, soms zelfs met een foto van het echte model van de schilder. Zo kun je zien in hoeverre de portretten van Van Gogh en het team lijken op de acteurs uit de film. Je kunt een combikaartje kopen, maar voor de zintuigen is het best veel om film en tentoonstelling in één dag te zien. Het maakt niet veel uit wat je het eerst bezoekt, film of tentoonstelling, maar wil je je volledig laten onderdompelen in de magie van het verhaal, ga dan eerst naar de film. Bovendien worden in de tentoonstelling hoofdfiguren geïntroduceerd bij wie je, als je de film hebt gezien, gemakkelijker aanhaakt.

Voor de ware liefhebbers hangen in de zaal op de eerste etage van het museum tien echte werken uit Van Goghs Brabantse periode, onder meer ‘De aardappeleters‘. Tijdens zijn leven in Nederland werkte hij het grootste gedeelte in Nuenen.

REINIER WINTER 2017

27

Profile for Reinier van Arkel

Reinier nummer 6, winter 2017  

Magazine van Reinier van Arkel, Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Noord-Brabant

Reinier nummer 6, winter 2017  

Magazine van Reinier van Arkel, Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Noord-Brabant

Advertisement