Page 24

ACHTER GROND

'Beschermd thuis' “De koffie is bijna doorgelopen,” zegt Ger (56) als hij de deur voor me opent. Ook Jos (52) staat in de hal om me te begroeten. In de woonkamer staat de televisie luid, zonder dat er iemand kijkt. Op tafel een bos verse rode rozen. Een gewoon huis in een gewone straat, maar met mensen die vanwege een psychiatrische aandoening kwetsbaar zijn. De koffie wordt ingeschonken, de koekjestrommel gaat open.

Door Ilse van den Eeden

Foto Marc Bolsius

Schijndel Ger en Jos vertellen over wat er het afgelopen jaar met hen is gebeurd. De schrik zat er begin 2016 goed in, toen er gesproken werd over het sluiten van de beschermd wonen voorziening in Schijndel. Gelukkig is van sluiten niet langer sprake. Wat wel staat te gebeuren is de kanteling van ‘beschermd wonen’ naar ‘beschermd thuis’. Hierbij is sprake van het scheiden van wonen en zorg waarbij de hulpverleners van Reinier van Arkel de benodigde gespecialiseerde zorg blijven bieden. Andere instanties of zorgaanbieders bieden ondersteuning bij andere zorg- en levensbehoeften en de woningbouwcoöperatie draagt zorg voor de woning. “Er zijn verschillende bijeenkomsten en vergaderingen geweest, hier bij ons in de Offenbachstraat en ook in ’t Spectrum, het cultureel centrum hier in Schijndel. De Cliëntenraad kwam voor ons op, die reageerden best fel,” aldus Ger. “Het is fijn om te weten dat zij alles mee in de gaten houden.” Zelf zijn Ger en Jos niet bij alle bijeenkomsten aanwezig geweest, de drukte en onrust die dat teweegbrengt, mijden ze liever.

24

REINIER DECEMBER 2016

Verschillende soorten begeleiding Onderling wordt er wel met medebewoners over de op stapel staande veranderingen gesproken. Jos: “Budgetcoaches komen ons helpen om duidelijk te krijgen hoe het financieel geregeld moet worden. Nu betalen we een all-in bedrag, maar voor alles moet straks een potje komen. Voor gas en licht, voor eten, voor begeleiding.” “Ik hoorde van iemand die de budgetcoach al heeft gesproken dat het niet goedkoper zal worden maar ook niet duurder. Dus dat is goed,” vult Ger aan. Duidelijk voor hen is dat er in de begeleiding die ze gaan ontvangen het nodige zal veranderen. Ger: “Daar komen nog gesprekken over, maar ik heb al tegen de begeleiding van hier gezegd dat ik alleen hulp bij het douchen van de vaste mensen wil, ik moet er niet aan denken dat er iedere keer iemand anders komt.” Jos: “Dat gaat wel gebeuren, de zorg wordt straks door meerdere mensen uitgevoerd en het is belangrijk dat dat goed wordt gecoördineerd.” Zowel Ger als Jos maken duidelijk dat gespecialiseerde begeleiding in de toekomst nodig blijft. Jos: “Het is nodig dat ik kan terugvallen op iemand die heel deskundig is. Dat zorgt voor stabiliteit in mijn leven. Ik voel me veilig als ik weet dat er altijd iemand in de buurt is

die ook zo af en toe een kijkje komt nemen en even vraagt hoe het gaat.“ “Ik heb last van depressies,” vertelt Ger. “Iedere dag moet ik weer knokken. Met mijn medicijnen ga ik slordig om, hier ligt een pilletje en daar een zakje. De begeleiding en de gesprekken met de psychiater en psycholoog heb ik echt nodig.”

Profile for Reinier van Arkel

Reinier nummer 4, december 2016  

Magazine van Reinier van Arkel, Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Noord-Brabant

Reinier nummer 4, december 2016  

Magazine van Reinier van Arkel, Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Noord-Brabant

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded