RTM 280

Page 1

VARAŽDIN

13.01.-25.01.

Tjednik

Regionalni MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Plus Pl us

15.000 primjeraka

Besplatan primjerak | Broj 280 | 12. siječnja 2022. | ISSN 2459-6612 | www.regionalni.com

JURICA HAMONAJEC NE PLANIRA SE VRATITI IZ NJEMAČKE, A VLADINU MJERU SMATRA POLITIČKIM TRIKOM

“U Njemačkoj na ulicama ne teku med i mlijeko, ali u Hrvatskoj nema prosperiteta” Str. 4.

NUŽNE PROMJENE U OBRAZOVANJU

KAKVE NAS SVE PROMJENE ČEKAJU?

U Međimurju kronično nedostaje zidara, stolara, limara…

Novi zakoni i pravila, ali i nova poskupljenja

Str. 3.

Str. 2. i 3.

OSKARI ZNANJA ZA NAJBOLJE

Ivano Lukačević i Ozana Margotić državni su prvaci iz informatike Str. 13.

POZNATI KARDIOLOG DR. SINIŠA CAR

“Odlazak na Mljet bio je misija, sada sam s ljudima koji rade čuda” Str. 16. i 17.

LASKAVA TITULA

Međimurje do kraja godine “Europska regija sporta” Str. 23.


2

Aktualno

Regionalni tjednik || 12. siječnja 2022., br. 280

VEĆE NAKNADE ZA NOVOROĐENČAD U SV. JURJU NA BREGU

AKTUALNO

Dobre vijesti dolaze za obitelji s novorođenom djecom s područja Općine Sveti Juraj na Bregu. Naime, u proračunu Općine je za 2022. godinu osiguran dodatni novac kojim će se omogućiti povećanje jednokratnih potpora za svako novorođeno dijete na području Općine Sveti Juraj na Bregu. Jednokratna potpora za svako novorođeno dijete povećava se za 1000 kuna.

– Svi mještani, odnosno roditelji koji imaju prebivalište na području Općine Sveti Juraj na Bregu, će od 1. siječnja 2022. godine dobivati jednokratnu potporu za novorođeno dijete u iznosu od 4000 kuna – poručili su iz Općine. Za ostvarivanje prava na potporu uz zahtjev je potrebno dostaviti i rodni list za novorođeno dijete, preslike osobnih iskaznica roditelja te broj računa u banci.

KAKVE NAS SVE PROMJENE ČEKAJU U 2022. G

Nova godina, novi zako ali i nova poskup

Eksplicitne snimke postaju kazneno djelo, a načelnicima i gradonačelnicima prijete kazne ako ne objave na što su sve potrošili vaš novac minimalnu plaću, ali i nova poskupljenja energenata PIŠE: AMALIJA ŠAŠEK asasek@regionalni.com

Od Nove godine na snagu su stupili novi zakoni i propisi, a mi donosimo neke od novina koje nas čekaju. U trgovinama se više ne smiju prodavati plastične vrećice, mijenjaju se pravila vezana za zaštitu potrošača, a čekaju nas i nova poskupljenja energenata i osnovnih potrepština. Osim toga, na snagu ove godine stupaju i novi zakoni vezani za kaznena djela. Tako, primjerice, zlouporaba snimke spolno eksplicitnog sadržaja postaje novo kazneno djelo. Sankcionirat će se sve one koji intimne snimke nastale uz pristanak i za osobnu uporabu ustupe drugima bez pristanka snimane osobe.

Novo kazneno djelo

Za sramoćenje bivših partnera predviđene su zatvorske kazne. Onima koji eksplicitnu snimku partnera podijele trećim osobama prijeti godina dana zatvora. Kao kazneno djelo propisuje se i sankcioniranje djela koja su povezana s tzv. deepfake pornografijom. Riječ je o korištenju moderne tehnologije kako bi se manipuliralo (eksplicitnim) sadržajem tako da se na slici ili snimci digitalno zamijeni lik ili se pomoću moderne tehnologije izradi novi, manipulativni sadržaj, s ciljem kršenja nečije privatnosti. Za ova kaznena djela propisana je kazna zatvora do jedne godine, odnosno do tri godine ako je snimka postala dostupna većem broju ljudi.

Zaštita potrošača i sniženja

S obzirom na to da su u tijeku zimska sniženja, mnoge će zanimati kakve se promjene očekuju ove godine po tom pitanju. Spremne su, naime, izmjene zakona, pa će trgovac ubuduće morati istaknuti koliko je sni-

Ukinuti biljezi. Je li to početak kraja birokracije? Prošlu godinu pamtit ćemo i po ukidanju biljega. Protupandemijske mjere i lockdown početkom prošle godine zapravo su prisilili javne službe da neke procese digitaliziraju. Radilo se od kuće, a pojedini dokumenti, koji su se prije selili od ureda do ureda u državnim i javnim institucijama, napokon su osvanuli online. To je, posljedično, dovelo i do ukidanja biljega. Podsjetimo, novom Uredbom o tarifi upravnih pristojbi iz rujna 2021. godine ukinuti su biljezi i pristojbe koje su se trebale plaćati za korištenje usluga iz djelokruga poslova državne uprave, jedinica lokalne samouprave i pravnih osoba s javnim ovlastima koje obavljaju poslove države uprave, primjerice pristojbe za izdavanje dokumenata poput vozačke dozvole, putovnice ili upisa obrta u registar, ishođenje zemljišnoknjižnog uloška, gospodarske pristojbe, pristojbe u području vodnoga gospodarstva, katastarske pristojbe, pristojbe u području odgoja, obrazovanja i sporta, pristojbe za zaštitu kulturne baštine te pristojbe za zaštitu tržišnog natjecanja. Je li to početak kraja birokracije i nameta na koje godinama upozoravaju gospodarstvenici, tek ćemo vidjeti. No, ukidanje biljega je malen, ali značajan korak prema tomu.

ženi proizvod stajao posljednjih 30 dana prije sniženja. Tijekom sniženja cijena i svih mogućih akcija trgovac mora Zlouporaba snimke spolno eksplicitnog sadržaja postaje novo kazneno djelo. Sankcionirat će se sve one koji intimne snimke nastale uz pristanak i za osobnu uporabu ustupe drugima bez pristanka snimane osobe.

cijelo vrijeme držati vidljivima staru cijenu, novu cijenu i najnižu cijenu po kojoj je proizvod prodavan u proteklih 30 dana. Ako se roba po sastojcima ili

drugim svojstvima značajno razlikuje od robe koja se prodaje u drugim državama EU-a, na proizvodu se ne smije napisati da je identičan proizvodu koji se prodaje u drugim državama EU-a. Već se pola godine čeka izglasavanje u Saboru, pa će još ovo zimsko sniženje biti po starim pravilima.

Nema više plastičnih vrećica

Kad smo kod kupovine, od Nove godine nema više plastičnih vrećica u trgovinama. Plastične vrećice debljine od 15 do 50 mikrona od 1. siječnja 2022. godine više ne smiju biti u uporabi, iznimno se mogu prodavati vrećice koje trgovci još imaju u zalihama. Međutim, u idućem će se razdoblju postupno povlačiti iz uporabe i

Naknada štete zbog nuspojava cjepiva protiv COVID-a na razini EU-a Već dvije godine naši životi podređeni su

Europske unije vezane za cjepivo. Kako su

protupandemijskim mjerama, a nakon što je

prošlog mjeseca pisali nacionalni mediji,

najavljen dolazak cjepiva, mnogi su optimi-

Europski parlament započeo je proceduru

stično najavljivali da ćemo se vratiti u staro

za osnivanje fonda za naknadu štete oni-

normalno. Međutim, to se nije dogodilo,

ma koji su imali nuspojave cjepiva protiv

pa preostaje naviknuti se. Pojavljivanjem

korone. Prijedlog rezolucije za osnivanjem

novih sojeva koronavirusa produžuju se i

spomenutog fonda podnijela je u rujnu ove

mjere zaštite od pandemije. U ovoj godini

godine Europska komisija, navodeći da je

sigurno će biti još novih mjera, a kako će

zabilježeno oko milijun nuspojava u Europ-

to utjecati na gospodarstvo, obrazovanje i

skoj uniji. Spomenuti prijedlog dostupan

egzistenciju ljudi, ostaje za vidjeti. Od no-

je na službenoj web-stranici Europskog

vina koje nas čekaju, tu su i nove regulative

parlamenta.


Aktualno

12. siječnja 2022., br. 280 || Regionalni tjednik

3

POLICIJA SUMNJA DA SU TROJICA MUŠKARACA ODGOVORNA ZA NIZ RAZBOJNIŠTAVA Policijski službenici PU međimurske dovršili su opsežno kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjakom s područja Općine Sv. Juraj na Bregu, 23-godišnjakom s područja Općine Nedelišće te nad maloljetnikom s područja Međimurske županije zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela razbojništva. Kaznena djela počinjena su u razdoblju od listopada do prosinca 2021. godine u Pušćinama, Pleškovcu i Prekopi.

U nedjelju, 12. prosinca, u večernjim satima uz prijetnju vatrenim oružjem na benzinskoj

postaji u Pušćinama od prodavača su ukrali nekoliko tisuća kuna, dok su 31. prosinca ponovo pokušali počiniti razbojništvo, koje nisu dovršili. Nadalje je utvrđeno da su 20. prosinca u večernjim satima u Prekopi u trgovini ukrali nekoliko tisuća kuna. Maloljetnik s područja Međimurske županije samostalno je počinio tri razbojništva u Pleškovcu i to 26. listopada u trgovini i ljekarni te 10. studenoga u istoj

ljekarni. Maloljetnik je uz prijetnju vatrenim oružjem ukrao više desetaka tisuća kuna. Pretragom terena pronađena je i oduzeta PVC vreća u kojoj se nalazila odjeća za koju se sumnja da su je počinitelji koristili i replika vatrenog oružja s dva spremnika. Podneseno je posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu te su osumnjičeni 23-godišnjak i maloljetnik predani pritvorskom nadzorniku PUM-a.

GODINI?

oni i pravila, pljenja

c. Od Nove godine nema više plastičnih vrećica, Vlada je obećala veću miješanje napitaka i slično.

Transparentniji gradovi i općine?

Što se novih propisa i zakona tiče, kao pozitivnu mjeru izdvojit ćemo ukidanje plaćanja članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori za većinu poduzetnika. Također, od ove godine stupaju na snagu promjene Zakona o proračunu, koje su u prosincu u Saboru pozdravili i oporbeni zastupnici. Uvode se, naime, novčane kazne do 50.000 kuna za lokalne čelnike koji neće objavljivati detaljne troškove.

Minimalna neto plaća za 2022. godinu iznosit će 3750 kuna

drugi tipovi plastičnih vrećica. Tu spada većina vrećica koje se koriste u svakodnevnoj kupovini. Naime, 15. srpnja izglasan je novi Zakon o gospodarenju otpadom, kojim je propisano da se od početka 2022. za-

Uvode se novčane kazne do 50.000 kuna za lokalne čelnike koji neće objavljivati detaljne troškove branjuje stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje te plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu kao što su štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići za

Najvažnije promjene odnose se na proračunsko planiranje i donošenje proračuna, izvršenje proračuna u dijelu kontrole izvršavanja rashoda, zaduživanja jedinica lokalne samouprave te uspostavu učinkovitijeg sustava financijskog i statističkog izvještavanja. Obveza prikazivanja troškova bila je uvedena i prijašnjim zakonskim odredbama, ali se nisu navodile nikakve kazne.

Mijenja se Zakon o radu

Skrojen je i novi Zakon o radu, ali pretpostavlja se da će biti još izmjena prije izglasavanja. U javnosti se uglavnom govori o tome da je cilj novih zakonskih odredbi regulirati rad platformskih radnika te bolje regulirati institut rada na izdvojenom radnom mjestu, bilo da je riječ o radu od kuće ili nekom drugom mjestu koje nije prostor poslodavca. Međutim, gospodarstvenici i pravnici upozoravaju da je nacrt Zakona dosta nejasan i da bismo se ponovno mogli ukopati u nepotrebne regulacije i birokraciju. Očekuje se da će

se Zakon „ispeglati“ i donijeti ove godine.

Raste minimalna plaća

Vlada je u listopadu prošle godine usvojila Uredbu o visini minimalne plaće za 2022. godinu. Minimalna neto plaća za 2022. godinu iznosit će 3750 kuna, što je povećanje za 10,3 %, a čime će ujedno minimalna plaća prvi put biti iznad 50 % prosječne neto-plaće. – Procijenili smo u ovim ekonomskim okolnostima da se minimalna plaća poveća s postojeće neto minimalne plaće od 3400 kuna na 3750 kuna – izjavio je tada premijer Andrej Plenković.

Nova poskupljenja

Ono što nikako nije pozitivno su inflacija i nova poskupljenja, za koja se jedino možemo nadati da neće biti značajna. I proteklu godinu obilježile su sve veće cijene osnovnih higijenskih potrepština, hrane i goriva, a prema najavama ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, očekuje se i poskupljenje plina i struje. On je nedavno novinarima potvrdio da se poskupljenje očekuje od travnja ove godine.

U travnju se očekuje poskupljenje plina i struje Rekao je i da se trenutačno ne može kalkulirati o tome koliki bi mogao biti porast cijene električne energije. Istaknuo je da je dosad u sektoru kućanstava spriječen značajniji šok u smislu rasta cijena te kako će se učiniti sve i da nakon travnja iduće godine, kada se očekuje korekcija cijena struje i plina, taj šok po hrvatsko gospodarstvo i društvo bude što manji. Kad se sve zbroji i analizira, sigurno je jedino da nas čeka još jedna izazovna godina.

PODACI HZZ-a ZA MEĐIMURSKO PODRUČJE

Uvelike nedostaje gotovo svih obrtničkih zanimanja: zidara, stolara, limara… Upišu li učenici obrtnička zanimanja, kasnije ih gotovo pa sigurno čeka zaposlenje. No, ni to nije dovoljan poticaj da postanu, primjerice, zavarivači ili automehaničari, kojih na području Međimurske županije kronično nedostaje. PIŠE: MIRNA GRABAR mgrabar@regionalni.com

stalater grijanja i klimatizacije, konobar, elektroinstalater, vodoinstalater, ličilac-soboslikar, Hrvatski zavod za zapošlja- keramičar-oblagač, armirač, vanje (HZZ) proveo je na razini fasader, monter suhe gradnje, Hrvatske analizu i prognozu limar, vozač motornog vozila, potreba tržišta za pojedinim CNC operater, strojobravar, zvanjima te je svaki Područni tokar, kuhar, prodavač, obućar, krojač, rukovatelj samohodured HZZ-a, pa tako i međimurski, izranim građevinskim strojevima, elekdio preporuke za obrazovnu tromehaničar, Treba smanjiti upisnu poliautola k i rer, automehanitiku i polibroj ekonomista, čar, mesar, tiku stipenupravnih referenata, pekar te diranja. dimnjačar. PrepohotelijerskoKada je riruke se turističkih odnose na ječ o četveropovećanje godišnjim ili tehničara… ili smanjenje petogodišnjim broja upisanih sred njoškolučenika i studenata skim zanimanjima, u pojedine obrazovne najviše nedostaje mediprograme, kao i na stipendira- cinskih sestara ili tehničara nje učenika i studenata, odno- opće njege te strojarsko-rasno pokazuju koja su zanima- čunalnih tehničara, dok je nja na području Međimurske kod sveučilišnih i stručnih županije deficitarna, a koja studija analiza pokazala da broj upisnih mjesta, pa tako i suficitarna. stipendiranih studenata, treba povećati u ovim studijskim Manjak upisanih Naime, u Međimurskoj župa- programima: strojarstvo, radna niji uvelike nedostaje učenika terapija, sestrinstvo, medicina, koji bi se školovali za obrtnička elektrotehnika ili elektrotehnizanimanja, koja nakon školo- ka i informacijska tehnologija, vanja jamče siguran posao s računarstvo, građevinarstvo, matematika i fizika (nastavničdobrim primanjima. Riječ je o ovim dvogodišnjim ki smjer), psihologija, logopediili trogodišnjim srednjoškol- ja, farmacija, rani i predškolski skim zanimanjima, odnosno odgoj i obrazovanje, rehabilitaobrazovnim programima u cija i socijalni rad. kojima treba povećati broj upisnih mjesta, kao i stipendiranih Suficitarna zanimanja učenika i studenata: zidar, stoS druge strane, prema prelar, tesar, zavarivač, bravar, in- poruci HZZ-a, broj upisa-

nih i stipendiranih učenika ili studenata treba smanjiti u ovim zanimanjima: ekonomist, upravni referent, hotelijerskoturistički tehničar, turističko-hotelijerski komercijalist, komercijalist, agrotehničar, tehničar cestovnog prometa, likovna umjetnost i dizajn te medijski tehničar. Pogledamo li stručne i sveučilišne studije, broj upisnih mjesta svakako treba smanjiti na studijima ekonomije, poslovne ekonomije, menadžmenta turizma i sporta te na održivom razvoju. Dodajmo da na području Zagreba i Zagrebačke županije, pa i susjedne Varaždinske, stanje oko upisa i stipendiranja ne odskače previše od stanja na međimurskom području. I dalje najviše nedostaje učenika koji bi završili neko od obrtničkih zanimanja (staklar, cvjećar, kozmetičar, frizer, pediker, zlatar i sl.), dok se preporuča smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika ili studenata povezanih sa zanimanjima poput ekonomije, javne uprave, dizajna, filozofije, kineziologije i sl. Iz HZZ-a ističu da će promjene obrazovne upisne politike i politike stipendiranja na temelju ovih preporuka pridonijeti usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada, odnosno umanjiti strukturnu neusklađenost između ponude rada i potražnje za radom, što je jedan od glavnih dugoročnih problema hrvatskog tržišta rada.


4

Aktualno

Regionalni tjednik || 12. siječnja 2022., br. 280

NOVA WEB STRANICA OPĆINE MALA SUBOTICA POVEZANA S INFO-PULTOM U funkciji je nova internetska stranica Općine Mala Subotica. Novodizajnirana službena web stranica uz suvremen i pregledan dizajn prilagođen zaslonima svih uređaja omogućuje jednostavniju navigaciju, bolju organizaciju sadržaja te efikasnu tražilicu, čime je svim posjetiteljima omogućen lakši pronalazak važnih informacija. Povećana je sigurnost objavljenih datoteka, kao i brzina samog web sjedišta, a stranica je

prilagođena web tražilicama poput Googlea pa se njezini sadržaji lako mogu pronaći i tim putem. Stranicu je dizajnirala i izradila ludbreška tvrtka Smart Tourist d.o.o. koja je razvila istoimenu platformu, a služi za spajanje svih postojećih digitalnih turističkih usluga u jedinstvenu Smart Tourist digitalnu uslugu. Platforma omogućuje administratorima da dinamički obrade i dodaju sadržaj

koji se obrađen dinamički prikazuje na posebno izrađenim video/audio kioscima i objavljenim web stranicama. – Tako je naša web stranica povezana sa info-pultom smještenim na trgu ispred Doma kulture u Maloj Subotici te je sav sadržaj koji se objavi na web stranici općine, također vidljiv i na tom info-pultu kojemu može pristupiti svatko tko želi – kažu iz Općine Mala Subotica.

MIŠLJENJA GOSPODARSTVENIKA I RADNIKA O NAJAVLJENOJ MJERI “BIRAM HRVATSKU”:

“Vladina mjera je poput heroina. Zašto nema nagrade za one koji su ostali u Hrvatskoj?” Gospodarstvenici koji rade vani, a zapošljavaju radnike s područja Međimurske i Varaždinske županije, smatraju da novac nije presudan za odlazak iz zemlje, već su to sigurnost, mogućnost napredovanja i socijalno-ekonomski sustav PIŠU: IVAN-GORAN HERMAN i AMALIJA ŠAŠEK

U prosincu je premijer Andrej Plenković najavio novu mjeru usmjerenu na poboljšanje demografske situacije u zemlji. Radi se o poticaju od 200.000 kuna za povratnike iz inozemstva. Preciznije, riječ je o poticajima za samozapošljavanje koji iznose 110 ili 150 tisuća kuna (što ovisi o području djelatnosti), pri čemu se dodatno može ostvariti još 25 tisuća ako se radi o preseljenju unutar zemlje u manje razvijeno područje, odnosno dvostruko više ako je osoba u zadnje dvije godine barem

Jurica Hamonajec

INGRA-DET okuplja 40 velikih domaćih industrijskih tvrtki s ciljem provođenja investicijskih projekata i usluga u inozemstvu, dosad ponajviše u Njemačkoj. Najviše tvrtki, ali i radnika je s područja Varaždinske i Međimurske županije.

godinu dana radila u nekoj od zemalja Europske unije. Mjera pod nazivom “Biram Hrvatsku” nadgradnja je mjere za samozapošljavanje, a njome se nastoji “motivirati povratak iseljenika, novčanim poticajima ohrabriti ih za pokretanje posla u domovini te potaknuti populacijsku obnovu područja s izraženim iseljavanjem”. Paket mjera aktivne politike samozapošljavanja za aktualnu godinu prihvatilo je Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Med i mlijeko?

Jedan od onih koji su Hrvatsku napustili zbog potrage za boljim uvjetima na poslu, boljim radnim mjestom i općenito boljim životom je i Čakovčanin Jurica Hamonajec. U veljači 2015. otišao je u njemački Heilbronn,

Zoran Andročec: “Dajte ljudima alat, a ne pomoć!” Zoran Andročec, direktor poslovnog udruženja Ingra Det koja okuplja tvrtke koje posluju u inozemstvu, a najviše ih je s područja Varaždinske i Međimurske županije, komentirao je novu demografsku mjeru države, poticaj od 200.000 kuna za one koji se vrate u Hrvatsku. On, među ostalim, smatra da Vlada kasni s mjerama, ali ističe i kako je puno bitnije razmišljati o kadrovskim pitanjima. Država se već dulje vrijeme suočava s nedostatkom radne snage, a gospodarstvenici godinama upozoravaju na preveliki teret birokracije. – Hrvati koji su otišli, našli su nova radna mjesta. Neki su bez posla pa će se vjerojatno dio njih uhvatiti za ovu mjeru i vratiti. Nama je najbitnije pitanje stručnog, tehničkog, tehnološkog kadra s kojim radimo, efikasnosti koju imamo ne bismo li obnovili zemlju na način na koji ona to zaslužuje, a zaslužuje novi urbanizam i nove tehnologije, a uz to idu odgovornost i novi porezni sustav.

multikulturalan grad kod Stuttgarta koji ima više stanovnika od Međimurja - oko

Zoran Andročec

Ako mi nemamo projekciju, imaju drugi – rekao je Andročec, a za jednokratnu novčanu pomoć dodao: “To je nešto poput heroina. Dajte ljudima alat, a ne pomoć.” Kaže da je glavni problem što država nema precizne podatke tko je gdje, tko je otišao, gdje se zadržava, a poglavito se to tiče radnika na sjeveru Hrvatske jer oni nisu odjavljeni, a rade negdje

126.000. Ovaj 34-godišnji komercijalist u domovini je radio u trgovačkom centru,

drugdje. – Teško je reći zašto netko ne bi trebao dobiti nagradu jer je ostao u Hrvatskoj. Problem kod nas se vidi iz aviona, kad slijećete u Zagreb. Vidite da je zemlja neobrađena, kad odete u provinciju vidite šikare oko kuća. Toga nije trebalo biti, trebalo je otvoriti Hrvatsku za strane i domaće investitore i otvoriti im strateške puteve da za 10, 20, 30 godina Hrvatska ima dostojnu ekonomiju i socijalni sustav za svoje stanovnike – rekao je Andročec. Što se tiče motiva za odlazak iz zemlje, novac je, kaže, tek na trećem, četvrtom mjestu. – Prvo je struka, napredovanje u struci, socijalno-ekonomski sustav, sigurnost u budućnosti i onda tek novac. Novac u jednoj zemlji ne znači isto kao u drugoj. Uspoređujemo često kruške i jabuke. Njemačka je trebala vodoinstalatere pa ih je privukla svojim socijalnim sustavom – rekao je Andročec.

a u Njemačku je otišao uz pomoć prijateljice. Za Regionalni tjednik komentirao je

navedenu mjeru. – Tih 200.000 kuna je za deficitarne poslove te se radi

– U Njemačkoj ulicama ne teku med i mlijeko te se treba izboriti za normalan život, ali to je u Hrvatskoj gotovo pa nemoguće bez nekakvih veza ili stranačkih aspiracija – smatra Hamonajec, kojega mjera neće potaknuti na povratak. o jednokratnom iznosu, a Hrvatska s ovakvim političarima, bez obzira na to radi li se o HDZ-u ili SDP-u, nema prosperiteta. Svrha je političara u Hrvatskoj ugurati se na visoke pozicije, uhljebiti se i uglaviti da osiguraju svoju budućnost i budućnost svoje djece. Zato smatram da je ta petina milijuna kuna politički trik. Moja je odluka da se ne bih vraćao, jer sam se borio šest godina da dođem do posla koji sad imam i do pozicije menadžera koju držim u Amazonu. U Njemačkoj ulicama ne teku med i mlijeko te se treba izboriti za normalan život, ali to je u Hrvatskoj gotovo pa nemoguće bez nekakvih veza ili stranačkih aspiracija – zaključuje Jurica.


12. siječnja 2022., br. 280 || Regionalni tjednik

Oglasi

5


6

Aktualno

Regionalni tjednik || 12. siječnja 2022., br. 280

OPĆINA KOTORIBA NASTAVLJA SA SUFINANCIRANJEM OBNOVA FASADA Općina Kotoriba i u 2022. godini nastavlja s projektom sufinanciranja fasada na području Općine. Mještanima je tako na raspolaganju novi javni poziv kojim Općina sufinancira obnovu fasada prema priloženim plaćenim računima za stavku kupnje boja i radova na bojanju fasada do iznosa od 3000 kuna za obiteljske kuće i do iznosa od 15.000 kuna za stambene zgrade na području Općine Kotoriba, a sredstva će

PU MEĐIMURSKA

Akcija “Alkohol” Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec su u noći s 8. na 9. siječnja proveli aktivnosti iz operativne akcije “Alkohol”. Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 11 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najveći broj prekršaja, njih četiri odnosi se na upravljanje automobil pod utjecajem alkohola.

SVETI MARTIN NA MURI

Naknade za novorođenčad Načelnik Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša i Ivica Kutnjak, predsjednik općinskog Vijeća, u srijedu, 29. prosinca, bili su domaćini prijma za roditelje djece rođene u 2021. godini. Tom prigodom načelnik Srša zaželio je mladim roditeljima mnogo sreće i zdravlja u novoj godini, uručivši im pritom i prigodne jednokratne novčane naknade u iznosu od po 1000 kuna po djetetu.

E-SAVJETOVANJE

se osigurati u proračunu. Pravo na korištenje sredstava mogu ostvariti fizičke osobe i upravitelji zgrada koji su vlasnici ili suvlasnici legalnog stambenog objekta koji se nalazi u Kotoribi i imaju prebivalište na adresi na kojoj se objekt nalazi te koji nemaju nepodmirenih dugovanja prema Općini. Nakon provedenih radova prijavitelj je dužan dostaviti zahtjev za sufinanciranje koji sadrži plaćeni račun s naznakom stavke za

boju i bojanje fasade te fotografiju prije i fotografiju nakon izvedenih radova. Dokaz o provedenim radovima ocjenjuje općinsko povjerenstvo i daje prijedlog iznosa sufinanciranja. Zahtjev s fotografijom i računom mora biti podnijet najkasnije do 15. prosinca tekuće godine. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Općini Kotoriba na adresi Kolodvorska 4 ili pozivom na broj telefon 040/682-247.

OD 1. SIJEČNJA NOVOSTI U ČAKOVCU

Skraćeno vrijeme naplate parkiranja, manje se plaćaju naknade za razvoj Umjesto dosadašnjih od 8 do 19 sati, parkiranje se radnim danom naplaćuje od 8 do 15 sati PIŠE: ROBERT PEHARDA rpeharda@regionalni.com

S prvim danom 2022. godine u Čakovcu je skraćeno vrijeme naplate parkiranja, dok gospodarstvenici plaćaju manju naknadu za razvoj. Naime, prema dogovoru gradonačelnice Ljerke Cividini s gradskim komunalnim poduzećem Čakom, cijena sata parkiranja ostaje tri kune, no smanjuje se vrijeme trajanja naplaćivanja. Umjesto dosadašnjih od 8 do 19 sati

Čakovec je jedan od rijetkih velikih gradova koji je ukinuo prirez i porez na potrošnju radnim danom, parkiranje se na svim parkiralištima koja su pod naplatom naplaćuje od 8 do 15 sati. Subotom se parkiranje naplaćuje od 8 do 13 sati, dok je u nedjelju besplatno. Iz Grada Čakovca ističu da se od ove godine pojačano kontrolira parkiranje unutar stambenih zona te upozoravaju da dnevna parkirna karta koju plaćaju svi koji se zateknu bez plaćene karte poskupljuje s 50 na 80 kuna.

Dobre vijesti stigle su i na adresu tvrtki koje posluju na gradskome području, a odnose se na smanjenje naknade za razvoj koje se plaćaju preko računa za vodu i kanalizaciju. Ona je s 2,60 smanjena na 1,50 kuna po kubnom metru. – Ta se naknada koristi za financiranje izgradnje komunalnih vodnih građevina. Temeljem analize prihoda koje Međimurske vode ostvaruju po ovom nametu te planiranim ulaganjima, zaključeno je da se on može

smanjiti. Taj novac ostat će u Proračunu za 2022. godinu osigurao i sredčakovečkim gospostva za plaćanje darst venicima školske uži– poručuju iz ne za djecu Grada. Već ranije je Grad koja dolaI nisu ze iz v iovo jediosigurao novac za šečlanih ne mjere plaćanje školske obit elji . kojima Zahvase nastoužine za djecu koja ljujući ji olakšati dolaze iz višečlanih ovoj mježivot grari roditelji đanima i obitelji će za drugo podići životdijete u školi ni standard. plaćati pola cijeTa ko j e G r ad ne, a za treće i svako Čakovec već ranije

sljedeće bit će oslobođeni plaćanja cijene školske užine. Planirano je da ova mjera traje do kraja aktualne školske godine, jer su u Proračunu predviđena sredstva za užinu za sve čakovečke osnovnoškolce. Također, Čakovec je i dalje grad u kojem unatoč visokom komunalnom standardu te velikim troškovima koje zahtjeva njegovo održavanje i razvijanje, građani ne plaćaju prirez, dok su tvrtke oslobođene plaćanja poreza na potrošnju.

MODERNIZACIJA VATROGASNIH JEDINICA NA PODRUČJU MURSKOG SREDIŠĆA

Poljoprivredna gospodarstva Na portalu e-Savjetovanja dostupan je novi nacrt natječaja za provedbu podmjere 4.1. “Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva”, koji se odnosi na restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u sektoru mliječnog govedarstva. Savjetovanje je otvoreno do 14. siječnja.

Ulaganja u dobrovoljna vatrogasna društva Grad Mursko Središće kontinuirano ulaže u modernizaciju sva tri dobrovoljna vatrogasna društva sa svojega područja pa je tako u posljednjih nekoliko godina iz gradskoga Proračuna za ovu namjenu izdvojeno više od dva milijuna kuna. Kraj kalendarske godine iskorišten je za sastanak gradonačelnika Dražena Srpaka s predstavnicima DVD-ova na kojem su prezentirani planovi u 2022. godini. Tom je prigodom potvrđeno da će Grad dodi-

jeliti DVD-u Mursko Središće sredstva za obnovu dijela pročelja zgrade, kupnju uniformi i nove opreme. Također, s obzirom na to da Društvo obilježava 140. godišnjicu postojanja, Grad će program obilježavanja sufinancirati iznosom od 50.000 kuna. Iz Grada nisu zaboravili ni na preostala dva DVD-a. Tako će vatrogasci u Peklenici dobiti novac za kupnju spremnika i dijela vatrogasne opreme, dok u Križovcu mogu računati na pomoć oko

ulaganja u završetak zahvata na garaži te u kupnji odijela, rukavica i nove pumpe. Za sva ova ulaganja gradskim DVD-ovima je na raspolaganju 350.000 kuna. – Vatrogasna navalna vozila i kombije smo već osigurali, a nabavkom nove opreme stvaramo uvjete nužne za kvalitetno i profesionalno obavljanje opasnih zadaća s kojima se susreću naši vatrogasci. Sva tri DVD-a su od iznimnog značaja za Mursko Središće. Njihovi članovi u

svakom su trenutku spremni uskočiti kada je u pitanju sigurnost naših građana i

njihove imovine od bilo koje vrste ugroze – poručuju iz Grada.


Aktualno

12. siječnja 2022., br. 280 || Regionalni tjednik

7

GRAD PRELOG: 69 NAKNADA ZA NOVOROĐENU DJECU OBAVIJEST KORISNICIMA Grad Prelog lani je tijekom četiriju navrata dodjeljivao naknade za novorođenu djecu. Posljednje okupljanje održano je krajem 2021. godine, a tom je prigodom gradonačelnik Ljubomir Kolarek uručio naknade za 20 mališana, za što je osiguran iznos od 50.000 kuna. Tomu treba pridodati i 10.000 kuna koliko je podijeljeno u obliku poklon-bonova. – U 2021. godini smo podijelili ukupno 69 naknada za

novorođenčad, odnosno više od 200.000 kuna. Ovakve brojke samo još jednom dokazuju opravdanost svih ulaganja u dječje vrtiće i škole – istaknuo je gradonačelnik Kolarek. Grad Prelog za prvo dijete u obitelji osigurava iznos od 2000 kuna, za drugo dijete 2500, za treće iznos od 3000 kuna, za četvrto dijete 4500, a za peto i svako sljedeće iznos od 5500 kuna. Također, roditelji dobivaju i poklon bon u visini od 500 kuna.

Iz Općine Mala Subotica obavještavaju korisnike potpora iz javnog natječaja za dodjelu potpora u poljoprivredi u 2021. godini, da su dužni ispuniti i dostaviti obrazac izvještaja o korištenju sredstava. Korisnici potpora novac su dobili temeljem sklopljenog ugovora za dodjelu bespovratnih potpora u poljoprivredi u prošloj godini. Rok za dostavu izvještaja je 31. siječnja 2022. godine, a obrazac izvještaja može se preuzeti na internetskim stranicama Općine Mala Subotica. Obrazac se dostavlja Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Mala Subotica na adresi Glavna 29a, 40321 Mala Subotica ili skenirano na e-mail referent@opcina-mala-subotica.hr. Primatelji potpore koji su zatražili sklapanje aneksa, izvještaj moraju dostaviti do 31. prosinca 2022. godine.

STUDIO VIPRO

KOTORIBA

Osnovan nautički klub “Mura”

TVRTKA PRE-KOM PROŠIRILA PROSTOR DJELATNOSTI

Uspješnom komunalcu priključili se općine Pribislavec i Jalžabet Pre-kom sada okuplja 14 gradova i općina s područja Međimurske i Varaždinske županije PIŠE: ROBERT PEHARDA rpeharda@regionalni.com

U petak, 7. siječnja, gradsko komunalnom poduzeće Prekom postalo je bogatije za dva nova člana. Naime, vlasničke udjele u tvrtki Pre-kom preuzele su općine Pribislavec i Jalžabet te će od sada njihovim mještanima na raspolaganju biti usluge ovog uspješnog komunalnog poduzeća iz Preloga. Naime, Gradsko vijeće Grada Preloga je na svojoj 5. sjednici održanoj 21. prosinca 2021. godine donijelo odluke o prodaji udjela Grada Preloga u tvrtki Pre-kom Općini Pribislavec i Općini Jalžabet. Grad Prelog ima ukupni udio u temeljnom

kapitalu Pre-koma u visini od načelnik Grada Preloga Ljubo647.900 kuna, odnosno nešto mir Kolarek te načelnici općina više od 82 posto. Odlukom Pribislavec i Jalžabet, Matija Gradskoga vijeća općiLadić i Rajko Solar. Interes za prinama Pribislavec i Jalžabet odoključivanje tvrtKomunalna ki Pre-kom ne brena je protreba čuditi s daja udjela od tvrtka Pre-kom obzirom da je po 1,5 posto ove godine ovaj preloški u ukupnom ko m u n a l a c temeljnom obilježava 20 već godinakapitalu. godina uspješnog – Prodama na v rhu po uspješnosti ja navedenog poslovanja u gospodarenju udjela vezana je otpadom na rauz proširivanje područja na kojem zini cijele Hrvatske. tvrtka Pre-kom obavlja djelat- Konstantnim ulaganjima u nosti gospodarenja otpadom – kapacitete i nove usluge, Prerečeno je tada na sjednici Grad- kom svojim korisnicima nudi brojne mogućnosti. Gradsko skoga vijeća Grada Preloga. Ugovore su potpisali grado- komunalno poduzeće Pre-kom

osnovano je 19. veljače 2002. godine od strane Grada Preloga i ove će godine proslaviti 20 godina uspješnog poslovanja. Početkom 2014. godine obavljena je dokapitalizacija tvrtke od donjomeđimurskih općina Goričan, Donji Kraljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Kotoriba, dok se krajem 2016. godine tvrtki pridružuju i općine Belica i Dekanovec. U godinama koje su uslijedile Pre-kom je postao bogatiji za još tri jedinice lokalne samouprave: Domašinec, Podturen i Martijanec. S općinama Pribislavec i Jalžabet, Pre-kom okuplja ukupno 14 jedinica lokalne samouprave s područja Međimurske i Varaždinske županije.

Nakon “Fljojsara” u Donjoj Dubravi, “Labuda” u Prelogu i “Vidovskih zlatara” u Donjem Vidovcu, na prostoru Donjeg Međimurja osnovan je i četvrti nautički klub. Nakon osnivačke sjednice Skupštine, Kotoriba je postala bogatija za novu udrugu pod nazivom “Motonautički

klub ‘Mura’”. Motiv osnivanja, ciljeve, djelatnosti i statut Udruge prezentirao je jedan od začetnika inicijative, Zvonko Legin, zahvalivši se pritom Općini Kotoriba i načelniku Dariju Friščiću na podršci u procesu osnivanja. Legin je ujedno izabran i za prvog predsjednika, dok će njegov zamjenik biti Saša Latin. U predsjedništvu još sjede Ivan Fundak, Dario Volar i Antun Ujlaki. Godišnja članarina iznosit će 100 kuna, a predsjedništvo će uskoro predstaviti detaljni plan rada.

OPĆINA NEDELIŠĆE

Za udruge 790.000 kuna Općina Nedelišće objavila je javni poziv za prijavu programa i projekata organizacija civilnog društva za financiranje iz Proračuna Općine Nedelišće u 2022. godini. Općina je za ovu namjenu osigurala 790.000 kuna, od kojih je 460.000 kuna namijenjeno sufinanciranju programa i manifestacija u kulturi, a preostalih 330.000 kuna za

sufinanciranje društvenih programa udruga. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 1000, a najveći 150.000 kuna. Dodatne informacije dostupne su na internetskim stranicama Općine Nedelišće. Javni poziv otvoren je do 27. siječnja 2022. godine.

DOBRA VIJEST ZA RODITELJE U MURSKOM SREDIŠĆU

Povećanje naknada za novorođenčad Grad Mursko Središća nastavlja s provođenjem mnogih demografskih mjera kojima nastoji olakšati život obiteljima s djecom, ali i spriječiti odljev mladih ljudi. Tako će se pred članovima Gradskoga vijeća Murskog Središća na sljedećoj radnoj sjednici naći prijedlog odluke o povećanju iznosa naknade za novorođenu djecu. Novom odlukom roditelji će za prvo dijete umjesto dosadašnjih 2500 kuna dobivati 3000 kuna, a za drugo će se umjesto 5000

roditeljima isplaćivati 6000 kuna. – Želja je da se u godinama koje dolaze, kada se Proračun rastereti od velikih financijskih opterećenja vezanih uz zahtjevni komunalni projekt Aglomeracije i radova na sanaciji prometnica, iznos naknada za novorođenu djecu još više poveća. Mladi su naš prioritet i u Gradu ćemo nastaviti s provođenjem svih dosadašnjih mjera, ali ćemo uvesti i neke nove – poručili su iz Grada Murskog Središća.

DONJI VIDOVEC

Za sanaciju ulica 2,5 milijuna kuna Čim vremenski uvjeti to dozvole, na području Općine Donji Vidovec započet će se s obnovom prometnica koje su uništene tijekom radova na kanalizacijskom sustavu u okviru projekta Aglomeracije Donja Dubrava.

Ugovor vrijedan gotovo 2,5 milijuna kuna potpisan je s izvođačem radova, čakovečkom Tegrom, a prvi strojevi na ulicama trebali bi se pojaviti s početkom proljeća. Završetak radova na obnovi ulica planiran je do 15. lipnja.


8

Život

Regionalni tjednik || 12. siječnja 2022., br. 280

KOTORIBA: U POSJETU KOD NAJSTARIJIH MJEŠTANA

ŽIVOT

Posjetom načelnika Općine Kotoriba Darija Friščića i predsjednika općinskoga Socijalnog vijeća Josipa Forauera najstarijim mještanima Kotoribe nastavljena je višegodišnja lijepa tradicija. Gosti su prvo s darovima obišli stogodišnjakinju Zlatu Siladi, a zatim i 95-godišnjaka Josipa

Vugrinčića. – Zlata i Josip su dokaz da su godine samo broj, jer su oboje još uvijek vrlo vitalni i spremni za razgovor – poručili su Friščić i Forauer, poželjevši pritom najstarijim Kotoripčanima ugodne blagdane te mnogo sreće i zdravlja u novoj godini.

URUČENA ŽUPANIJSKA NAGRADA ZA VOLONTIRANJE

Ljiljana Glad i Zdravko Mikolaj najveća su srca Međimurja Najvolonteri u 2021. značajno su doprinijeli u tehničkoj podršci kod organizacije cijepljenja te su nesebično pomagali prilikom svih izazova proizašlih iz protekle godine. Ljiljana je volonterka GDCK-a Čakovec, a Zdravko pripadnik Vatrogasne zajednice MŽ. PIŠE: MARTINA LONČAR-PETRINJAK mlpetrinjak@regionalni.com

U božićno vrijeme, kada se posebno ističu zahvalnost i zajedništvo, Međimurska županija prigodno uručuje Županijsku nagradu za volontiranje i time iskazuje priznanje volonterima koji tijekom cijele godine nesebično pomažu onima kojima je to najpotrebnije. Nagradu za 2021. godinu primili su Ljiljana Glad, volonterka Gradskog društva Crvenoga križa Čakovec, i Zdravko Mikolaj, pripadnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije. Me-

su nesebično pomagali prilikom svih izazova proizašlih iz još jedne “COVID-godine”.

Čestitke

đimurskim najvolonterima ujedno je uručena i prijelazna nagrada “Najveće srce Međimurja” koju je izradio Srećko Radek. Najbolje volonterske organizacije u 2021. godini bili su

Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec i Vatrogasna zajednica Međimurske županije koji su u posljednjoj godini značajno doprinijeli u tehničkoj podršci kod organizacije cijepljenja te

Nagrade su im uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnica UO-a za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač. Župan Posavec čestitao je nagrađenima, naglasivši kako je volontiranje plemeniti čin davanja znanja, vještina i vlastitog vremena, zasnovan na dobroj volji, aktivizmu i solidarnosti. – Nesebično pomažete onima kojima je to potreb-

Najbolje volonterske organizacije u 2021. bili su GDCK Čakovec i Vatrogasna zajednica Međimurske županije no i zato vam kao društvo trebamo izraziti veliko poštovanje i zahvalnost. Putem priznanja najvolonterima upućujemo iskrenu zahvalu svima koji su se nesebično

stavili na raspolaganje za pomoć onima kojima je to bilo potrebno, dok je posebna zahvala upućena svim zdravstvenim djelatnicima – rekao je župan Posavec. Županijsku nagradu za volontiranje uvela je Međimurska županija 2011. godine u sklopu obilježavanja Europske godine volontiranja kako bi time nagradila humanitarno djelovanje pojedinaca i potaknula druge na uključivanje u volonterske aktivnosti. Dodjeljuje se za individualni doprinos koji volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i podizanju kvalitete života na području cijelog Međimurja.

U ZNAK PODRŠKE DJELATNICIMA KOJI SU 2022. DOČEKALI NA POSLU U ČAKOVCU, PRELOGU I MURSKOME SREDIŠĆU

Dužnosnici obišli dežurne službe

Župan Posavec i gradonačelnica Cividini u obilasku

Međimurski župan Matija Posavec i gradonačelnici triju međimurskih gradova s pratnjom tijekom novogodišnje noći tradicionalno su obišli dežurne službe u Čakovcu, odnosno Prelogu i Murskome Središću. Tako su župan i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini obilazak započeli u Policijskoj upravi međimurskoj, nakon čega su posjetili Centar 112, Javnu vatrogasnu postrojbu Čakovec i Zavod za hitnu medicinu MŽ. U PUM-u su župana i gradonačelnicu dočekali voditelj OKC-a PU

međimurske Goran Đurašin i dežurni tim. Prilikom posjeta Službi civilne zaštite Čakovec, pročelnik Ladislav

Tijekom prošle godine međimurski vatrogasci zabilježili su 900 intervencija Söke istaknuo je da je tijekom 2021. godine ukupno zabilježeno 19.636 poziva. Zamjenik zapovjednika

JVP-a Čakovec Leon Krištofić rekao je da su tijekom 2021. godine imali 900 intervencija: JVP njih 365, a DVD-ovi 535, od čega 95 zajedničkih. U Zavodu za hitnu medicinu čelnike su dočekali ravnatelj ŽB Čakovec dr. Igor Šegović i ravnateljica Vladimira Križaj Grabant. Gradonačelnik Ljubomir Kolarek s predsjednikom Gradskog vijeća Đurom Ujlakijem te zamjenikom gradonačelnika Zdravkom Kvakanom obišao je dežurne službe na području Preloga. Tako su obišli djelatnike

Policijske postaje Prelog te djelatnike Hitne pomoći. Tradicionalno svake godine u novogodišnjoj noći gradonačelnik Dražen Srpak obilazi dežurne službe u Murskom Središću - policijsku postaju, graničnu policiju i hitnu. Kako je i novogodišnji doček u Murskom Središću preseljen na podne, tako je i gradonačelnik službe obišao u rano poslijepodne na Staru godinu. Svi su dužnosnici zahvalili dežurnim djelatnicima na predanom radu i čestitali im novu godinu, uza želje da imaju što manje intervencija.


Život

12. siječnja 2022., br. 280 || Regionalni tjednik

9

TRADICIONALNI SUSRET S BISKUPIMA RADOŠEM I MRZLJAKOM Na tradicionalnom božićno-novogodišnjem susretu u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu okupili su se predstavnici Zrinske garde Čakovec, čakovečkog Ogranka Matice hrvatske i Zmajskog stola Čakovec Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” te varaždinski biskup mons. Bože Radoš i njegov predčasnik biskup u miru mons. Josip Mrzljak. Predsjednik Zrinske garde Đuro Bel,

počasni predsjednik Alojzije Sobočanec, dopredsjednik Dražen Berkopić, nadzapovjednik Alojzije Šestan i kuma zastave Bernarda Cecelja, zatim pročelnik Družbinog Zmajskog stola Ivica Zanjko i tajnik Matičinog ogranka Tomo Blažeka, izvijestili su biskupe o svojim aktivnostima u 2021. godini. Izraženo je zadovoljstvo zbog ostvarene suradnje u pojedinim zbivanjima s obzirom na

važnost zaštite i očuvanja povijesne, kulturne, ali i crkvene ostavštine kojima je područje Varaždinske biskupije itekako prožeto. Naglašeno je da i u modernom društvu obilježenom brzim tehnološkim napretkom treba očuvati nacionalni i vjerski identitet te ga na primjeren način približiti sadašnjim generacijama koje žele znati svoju povijest i podrijetlo.

“SPORTSKI ADVENT U ČAKOVCU”

Sportski sadržaji na čakovečkom Adventu oduševili mnoge sudionike Biciklijada, orijentacijsko kretanja sa zadacima, nordijsko hodanje i utrka “Advent run” ovogodišnjem su blagdanskom ugođaju dali dodatnu čar PIŠE: ROBERT PEHARDA rpeharda@regionalni.com

Ovogodišnja manifestacija “Advent u gradu Zrinskih” bila je obogaćena novim zanimljivim sadržajem kojeg je organizirala Zajednica sportskih udruga Čakovca. Program pod nazivom “Sportski advent u Čakovcu” donio je pravo osvježenja, ali i privukao veliki broj djece, mladih i odraslih na događanja organizirana u gradskome središtu. Biciklijada, orijentacijsko kretanja sa zadacima, nordijsko hodanje i utrka “Advent run” privukli su na stotine sudionika i ovogodišnjem blagdanskom ugođaju dali dodatnu čar. Uključivanje sportskih događanja u program “Adventa u gradu Zrinskih” pohvalio je i pomoćnik direktora Turističke zajednice Grada Čakovca Marijo Krčmar. – Nisam ni sumnjao da će sve biti odrađeno na visokoj razini. Sa Zajednicom sportskih udruga Čakovca intenzivno surađujemo posljednjih godina na različitim projektima koji obogaćuju ne samo društvenu, već i turističku ponudu našega grada. Mnogim programima i događanjima oživljavaju čakovečko središte, a ovim posljednjima savršeno su se uklopili u predblagdanske dane. Donijeli

su nešto novo, a njihov program bio je namijenjen svim generacijama i cijelim obiteljima. I za vrijeme Adventa pokazali smo da smo, među ostalim, i grad sporta – smatra pomoćnik direktora Krčmar. Iz čakovečke sportske Zajednice obećavaju da će “Sportski advent u Čakovcu” postati tradicionalan. – Nije bilo preteško organizirati događaj kada na njemu radi ekipa iz Gimnastičkog kluba “Marijan Zadravec Macan”, Udruge za šport djece i mladih, Međimurskog saveza sportske rekreacije, Atletskog kluba Međimurje, Međimurskoga

školskog sportskog saveza i dok nam pomažu studenti Međimurskog veleučilišta. Riječ je o sportskim djelatnicima koji iza sebe imaju rezultate, ideje i ono što je najvažnije - puno dobre volje da oplemene život u okolini u kojoj rade. Nastavit ćemo s ovim projektom, ali i drugima te već pripremamo neke nove – poručio je tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca Tomica Jakopec. Posljednje u nizu događanja na sportskome adventu bila je utrka “Advent run”, koja je imala i humanitarni karakter. Naime, sav prihod od startnine uplaćen je kao donacija za pro-

jekt “I ja bih na more” Društva “Naša djeca” Čakovec. – Srce nam je puno te se zahvaljujemo svima koji su se uključili: trkačima, organizatorima i volonterima. Sakupljena financijskim sredstvima omogućit ćemo djeci iz socijalno osjetljivih obitelji da uživaju u moru, suncu, igrama na plaži i druženju s prijateljima. Svako dijete je jedinstveno, neponovljivo i zaslužuje ljubav, pažnju i podršku, što smo uključivanjem u humanitarnu akciju i dokazali – istaknula je Šoltić Siladi, predsjednica Društva, dodavši da je od startnina prikupljeno 3670 kuna.

PROJEKT “OBRAZOVANE ROMKINJE – OSNAŽENE ROMSKE ZAJEDNICE!”

Edukacijske radionice za mlade Romkinje U Čakovcu su održana prva dva ciklusa edukacijskih radionica namijenjenih mladim Romkinjama u okviru projekta “Obrazovane Romkinje – osnažene romske zajednice!”, koji od veljače 2021. godine provodi Savez Roma u Republici Hrvatskoj (SRRH) “Kali Sara”, uz partnerstvo s islandskim Institutom za strane jezike “Vigdís Finnbogadóttir” i uz financijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo. Prva dva ciklusa ovih edukacijskih radionica prvo su održana u Belom Manastiru za djevojčice i djevojke iz Osječko-baranjske županije,

potom u Slavonskom Brodu za Brodsko-posavsku županiju, a 2021. godina zatvorena je edukacijskim radionicama u Čakovcu, na kojoj su sudjelovale mlade Romkinje iz Međimurske županije. Projektom su obuhvaćene djevojčice i djevojke u dobi od 13 do 18 godina koje su u prva dva edukacijska ciklusa radionica imale priliku baviti se temama rodne ravnopravnosti, adolescencije, sazrijevanja i odrastanja, te seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja uz različite interaktivne aktivnosti i misaone procese. – Radionice ovakve prirode

uvijek su odlična prilika za bolje upoznavanje i stvaranje zajedničkog razumijevanja oko položaja, potreba, razmišljanja, želja i ambicija mladih Romkinja u Hrvatskoj, a i za kolektivno i informirano osmišljavanje novih i dodatnih aktivnosti namijenjenih upravo njima – poručili su iz SRRH “Kali Sara”. Prema prvim evaluacijama radionica i informacijama s terena, ovakve su radionice i u Međimurskoj županiji prepoznate kao važne, korisne i poželjne te postoji jasani konsenzus oko povećanja broja aktivnosti u koje se

mlade Romkinje mogu izravno uključiti i koje one same osmisle ili definiraju kao potrebne. – Obrazovanje i osnaživanje cijele romske zajednice smatramo apsolutnim prioritetom te prepoznajemo mladež kao ključne nositelje napretka koje moramo na sve načine podržati i poduprijeti, što se posebno odnosi na mlade Romkinje – zaključuju iz SRRH “Kali Sara”. Do kraja provedbe projekta, radionice će se još održati i u Sisačko-moslavačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj te Koprivničko-križevačkoj županiji.


10 Zdravlje

Regionalni tjednik || 12. siječnja 2022., br. 280

EUROPSKA UNIJA ZABRANILA TETOVIRANJE U BOJI

ZDRAVLJE

Europska unija od utorka, 4. siječnja, zabranila je oko 40 0 0 najčešćih kemikalija koje se nalaze u obojenim tintama. Zabrana će posebno pogoditi one koji se žele tetovirati u boji jer to više neće biti moguće, barem ne na području Unije.

Glavni krivac je plava boja iz frizerskih salona koja se pokazala opasnom. Zabranu od Europske unije dobile su na tisuće kemikalija koje se smatra kancerogenima. Najveći problem su pigmenti plave i zelene, kojih ima u 60 posto tinte za tetoviranje.

Najveći problem su pigmenti plave i zelene koji su se pokazali opasnima

USPJEŠAN ZAVRŠETAK HUMANITARNE AKCIJE

Oboljelima od malignih bolesti uljepšali i ovaj Božić NAJAVIO MINISTAR BEROŠ

COVID-potvrde na temelju brzog testa Ministar zdravstva Vili Beroš je u ponedjeljak, 10. siječnja, s premijerom posjetio Split. Tamo je govorio o novostima vezanima za koronavirus te se osvrnuo na moguću novost oko COVID-potvrda. – Bolest će se moći dokazati i BAT-om, odnosno brzim testom. Sutra je sastanak, brzi testovi će se moći raditi

na uputnicu. Prilagođavamo način i testiranja i liječenja. Naš zadatak je biti fleksibilan – pojasnio je Beroš. Upitan hoće li ljudi moći dobiti COVID-potvrde na temelju brzog testa, odgovorio je: – Dobit će COVID-potvrde koje će važiti u Republici Hrvatskoj. Nažalost, na području EU još ne.

NE BRINI SE... Isus na puno mjesta u Bibliji tješi svoje učenike. Na taj im način želi dati nadu i ohrabrenje u vremenima krize, teškoće ili bolesti. U svim situacijama daje rješenja koja život znače. U Ivanovom evanđelju čitamo: “»Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: ‘Idem vam pripraviti mjesto?’ Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja. A kamo ja odlazim, znate put.« Reče mu Toma: »Gospodine, ne znamo kamo odlaziš. Kako onda možemo znati put?« Isus mu odgovori: »Ja sam Put, Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni.«“ (Iv 14:5-6) Isus kaže da se u trenucima kriza, teškoća ili bolesti ne brinemo već da u njega vjerujemo jer kad umremo on nam je pripremio mjesto — dom. Zar to nije ohrabrenje? Nema veze koliko ti je sada teško, tako i tako ćeš umrijeti, a onda će ti tamo poslije, nakon smrti, vjerojatno biti dobro. Je li to ta dobra vijest o kojoj nam Isus govori u evanđeljima? Ne, Isusu je itekako stalo do tebe i mene danas. Zato kaže ‘ja sam Put, Istina i Život’. Da bi nam danas bilo dobro, da bi se znali nositi s krizom, bolešću ili teškoćom trebamo danas znati kojim nam je putem ići. Važno je danas znati što je to istina, tj. što je u skladu s Božjom riječi i što je dobro za tebe i mene. Koje su to moralne vrijednosti,

Udruga oboljelih od leukemije i limfoma te mnogi donatori prikupili su 198 poklon paketa i 12 bonova za hranu PIŠE: MARTINA LONČAR-PETRINJAK mlpetrinjak@regionalni.com

U organizaciji Udruge oboljelih od leukemije i limfoma, sa sjedištem u Čakovcu, već dvadesetu godinu zaredom uspješno je održana humanitarna akcija posjeta oboljelima u bolnicama tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana naziva “Pokažimo oboljelima da nisu sami”. Ukupno je prikupljeno 198 poklon paketa, koji su podijeljeni oboljelima u ŽB Čakovec, OB Varaždin, KBC Rebro i KB Merkur, te 12 bonova za hranu. U projekt su se uključili mnogi građani, poduzeća, škole, vrtići i vjerske zajednice. – Pridržavali smo se epidemioloških smjernica te smo poklon pakete uručili medicinskom osoblju ispred ulaza u bolnicu. Veliko hvala svima, a posebno našem volonteru Borku Pintariću iz Varaždina i školama: Gospodarska škola Varaždin, Gospodarska škola Čakovec, Osnovna škola “Dr. Vinko Žganec” Vratišinec te Centru za odgoj i obrazovanje “Tomislav Špoljar” Varaždin – rekao je Emil Vibović, predsjednik UOLL-a.

akcija uspješno završi – dodao je Vibović. Osim poklon paketa, u prosincu 2021. godine održana je i velika akcija “Plastičnim čepovima do skupih lijekova”, kojom je prikupljeno i komunalnom poduzeću predano više od 12.000

Paketi su podijeljeni oboljelima u ŽB Čakovec, OB Varaždin, KBC Rebro i KB Merkur te onima na kućnoj njezi

COO “Tomislav Špoljar

kilograma plastičnih čepova. Iz UOLL-a su svima zahvalili na uključenju, a volonterima na pakiranju paketa i čepova, te dodaju da su u prosincu 2021. sa službenim vozilom prešli više od 670 kilometara kako bi akcije uspješno završile. Popis donatora te sve informacije o akcijama dostupne su na Facebook stranici UOLL-a.

Gospodarska škola Varaždin

Za ohrabrenje

Mladen Dominić Kristova Crkva koje su istinske vrijednosti života? I u konačnici, kako živjeti da bismo nakon života imali život? Jer Isus kaže: “Što vrijedi čovjeku ako zadobije cijeli svijet, a izgubi svoj život?” Gdje si ti u svemu tome? Kako je tebi u ovim trenucima krize? Tko tebi daje utjehu danas? prop. Mladen Dominić Pročitajte u Bibliji kako Vam valja živjeti. Zato Vam nudimo BESPLATAN primjerak BIBLIJE (meki kožni uvez), tiskane u suradnji s Kršćanskom sadašnjosti (rimokatolička izdavačka kuća). Nazovite nas na 042 311 202. Posjetite nas na našim redovitim sastancima srijedom u 19 sati i nedjeljom u 10 sati. Kristova Crkva, Braće Krajanski 14.

Istaknuo je da je u pripremu poklon paketa, podijeljenih oboljelima od teških malignih bolesti i djeci koja su se zatekla u bolnicama na liječenju tijekom blagdana, uloženo puno ljubavi i pažnje. – Posjetili smo i naše članove UOLL-a koji su na kućnoj njezi nakon liječenja i/ili transplantacije kako bismo im uljepšali blagdane i pokazali da nisu sami te ih ohrabrili u daljnjem procesu liječenja. Hvala svim donatorima na razumijevanju te svima koji su prepoznali i pomogli da

KBC Rebro

KB Merkur

Osim poklon paketa, u prosincu je akcijom “Plastičnim čepovima do skupih lijekova” prikupljeno 12.000 kilograma čepova

OŠ Vratišinec

Volonter Borko Pintarić


Zdravlje

12. siječnja 2022., br. 280 || Regionalni tjednik

11

U PROTEKLA DVA TJEDNA 825 NOVOZARAŽENIH KORONOM I 6 PREMINULIH Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u protekla dva tjedna, od 28. prosinca do 10. siječnja, u Međimurju je evidentirano 825 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je 6 osoba. Prema izvješću Stožera civilne zaštite MŽ objavljenom u ponedjeljak, 10. siječnja, broj pozitivnih osoba u Međimurju na taj je dan iznosio 456. U Županijskoj bolnici Čakovec bilo je hospitalizirano 69 pacijenata pozitivnih

na SARS-CoV-2 virus, a na invazivnoj respiraciji bila su tri pacijenta. Tijekom vikenda provedeno je organizirano cijepljenje bez najave na cijepnom punktu u školskoj sportskoj dvorani u Prelogu. Cijepljeno je 714 osoba, od toga 66 osoba prvom dozom, 148 osoba drugom dozom i 500 osoba cijepljeno je trećom, odnosno booster dozom. Kao i dosad, građani se mogu cijepiti svakim

radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo MŽ te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se 1., 2. i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. U ponedjeljak, 10. siječnja, započelo je drugo polugodište školske godine. Nastava se u svim osnovnim i srednjim školama na području Međimurja odvija uživo, po modelu A, prema utvrđenom planu i programu.

MEĐIMURSKE ZDRAVSTVENE USTANOVE U DINAMIČNOM INVESTICIJSKOM RAZDOBLJU

Međimurski ZHM dobio dva nova sanitetska vozila

Vozila su prilagođena za petero sjedećih i jednog ležećeg pacijenta, a među najvažnijim prednostima suvremene opreme koju sadrže je sustav za prihvat inkubatora za prijevoz nedonoščadi. Vrijednost vozila je 705.000 kuna.

PIŠE: MARTINA LONČAR-PETRINJAK mlpetrinjak@regionalni.com

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije dobio je dva nova sanitetska vozila kako bi se omogućio što kvalitetniji, sigurniji i ugodniji prijevoz koji tijekom godine koristi više od 28.000 pacijenata. Ključeve novih vozila, vrijednih 705.000 kuna, ravnateljici ZHM-a MŽ Vladimiri Križaj-Grabant i predsjedniku Upravnog vijeća ZHM-a MŽ Dragi Starčeviću predali su župan Međimurske županije Matija Posavec te pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač. Djelatnost sanitetskog prijevoza početkom 2021. godine pripojena je Zavodu za hitnu medicinu Međimurske župani-

je, koji trenutačno ima 16 vozila u uporabi za spomenutu vrstu prijevoza pacijenata. – Jedno vozilo sanitetskog prijevoza na godinu prijeđe oko 60.000 kilometara, a cijeli vozni park ima oko 780.000 prijeđenih kilometara godišnje. Sanitetski prijevoz koristi se

Djelatnici sanitetskog prijevoza godišnje prevezu oko 28.000 pacijenata na osobni zahtjev pacijenata, planirane prijevoze, za prijevoz pacijenata na preglede, hemodijalize, ali i za hitne slučajeve, a godišnje naši djelatnici prevezu oko 28.000 pacijenata – rekla je

ravnateljica ZHM-a Vladimira Križaj-Grabant, dodavši da sanitetski prijevoz ima osam timova, a svaki tim čine jedan vozač i jedna medicinska sestra ili tehničar.

Suvremena oprema

Nova vozila sanitetskog prijevoza nabavljena su postupkom javne nabave i opremljena su tako da odgovaraju svim zakonskim standardima. Vozila su prilagođena za petero sjedećih i jednog ležećeg pacijenta, a među najvažnijim prednostima suvremene opreme koju sadrže je sustav za prihvat inkubatora za prijevoz nedonoščadi. Kompletan iznos nabave od 705.000 kuna financiran je sredstvima Međimurske županije. Ova investicija samo je jedna u nizu od aktivnosti koje Zavod za hitnu medicinu Međimurske

županije poduzima kako bi se unaprijedila djelatnost sanitetskog prijevoza, ali i hitnog prijevoza pacijenta. Rekonstruirani su prostori za potrebe pacijenata i djelatnika sanitetskog prijevoza investicijom vrijednom gotovo dva milijuna kuna, odrađene su edukacije djelatnika, nabavljena je zaštitna oprema, sva vozila opremljena su dodatnom medicinskom opremom, a opremljena je i radionica koja održava vozila. – Kontinuirano podižemo kvalitetu zdravstvene usluge za naše pacijente. Važno nam je da se osjećaju sigurno, udobno te da naši zdravstveni djelatnici na raspolaganju imaju suvremenu opremu i uvjete rada. U tijeku je adaptacija prilaza Zavodu za hitnu medicinu i Županijskoj bolnici Čakovec, rekonstrukcija Odjela dječje i abdominalne

kirurgije, Zavod za javno zdravstvo MŽ će dobiti novi kat s laboratorijima, a krećemo i s energetskom obnovom Županijske bolnice Čakovec, jednim od najvažnijih zdravstvenih projekata, što znači da je pred nama dinamična godina po pitanju investicija u zdravstvo u Međimurju – zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

60.000 kilometara otprilike prijeđe jedno vozilo sanitetskog prijevoza u godinu dana

OD 10. SIJEČNJA NOVE EPIDEMIOLOŠKE MJERE I STROŽE KONTROLE

Ograničenje okupljanja, maske u crkvama i kinima… U petak, 7. siječnja, načelnik nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak održali su konferenciju za medije na kojoj su istaknuli zabrinjavajuće stanje s širenjem koronavirusa. Zbog loše situacije s pandemijom, Stožer je donio nove epidemiološke mjere koje su na snagu stupile u ponedjeljak, 10. siječnja, a uglavnom se odnose na smanjenje najvišeg dopuštenog broja ljudi na okupljanjima te na obvezu nošenja maske na nekim mjestima, poput kina, crkvi, muzeja i drugih.

– Zabranjuju se javna okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba, dosad je bilo dozvoljeno 100. Okupljanja s EU digitalnim potvrdama više neće biti moguća s neograničenim brojem osoba, već se taj gornji broj ograničava na 200. Uvodi se zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom s više od 25 osoba, a ne 50 kao ranije. Naravno, kad govorimo o okupljanjima u zatvorenom uz predočenje COVID-potvrda i uz suglasnost lokalnih stožera, također neće više biti moguća neograničeno, nego s najviše do 100 osoba. Privatne svečanosti

ograničavamo na 20 osoba, ne na 30 kao do sada. Izuzetak su privatne svečanosti s COVIDpotvrdama, tu može biti do 50 ljudi. Što se tiče ugostitelja, više će se kontrolirati stanje u objektima (kafićima i restoranima) i pridržavanje mjera – rekao je Božinović, dodavši da se ograničava i broj gledatelja na sportskim natjecanjima. U zatvorenim sportskim objektima dopušteno je popuniti 20 posto tribine, a na otvorenom 40 posto. Maske su od ponedjeljka obvezne u crkvama, kinima, muzejima i drugim ustanovama. Božino-

vić je još rekao da zasad nema skraćivanja radnog vremena kafića, no više će se kontrolirati pridržavaju li se kafići mjera. – Također, pojačala bi se uporaba medicinskih maski te bi bila obvezna, bez obzira na posjedovanje COVID-potvrde, i na vjerskim obredima, na umjetničkim izvedbama, na kinoprojekcijama i izložbama u muzejima te ostalim prostorima u zatvorenom te na sjednicama predstavničkih tijela. Uvodi se obveza za poslodavce da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće – otkrio je u petak Božinović.


12 Školstvo

Regionalni tjednik || 12. siječnja 2022., br. 280

ROBOTIČARI IZVRSNI NA POČETKU NOVE SEZONE

ŠKOLSTVO OPĆINA NEDELIŠĆE

Sredinom prosinca završilo je pretkolo Croatian Makers lige, a tema natjecanja u ovoj školskoj godini je “Tvornica robota”. U pretkolu, robot je napravio obilazak tvornice robota te pozdravio svoje prijatelje. Za uspješno ispunjavanje ovog zadatka, natjecatelji su trebali programirati robot da samostalno prati liniju, koristi svjetleće diode, svira melodiju te se uspješno “parkira” na kraju vožnje.

Robotičari mlađe dobne skupine Udruge žena Pretetinec zauzeli su prvo mjesto u regiji. Posebno se mogu pohvaliti s 15 natjecatelja, a svi su ostvarili odlične pojedinačne rezultate. Robotičari od samog početka uče pod palicom mentorice profesorice Mateje Šafarić Novak.U ovoj će se sezoni održati još tri online kola Lige. Prvo kolo će se održati u veljači 2022. godine, a očekuje ih i sudjelovanje u projektu “Generacija Now”.

IZVANNASTAVNA AKTIVNOST

U školi se ponovo čuju zvuci tambure Riječ je o izvannastavnoj aktivnosti “Mali tamburaši” putem koje učenici uče o glazbenom opismenjavanju te usvajaju tehnike sviranja tambura PIŠE: MIRNA GRABAR mgrabar@regionalni.com

Stipendiraju 89 studenata Općina Nedelišće do a kadem ske go d i ne 2021./2022. imala je 48 stipendista, a ove godine uvjete za nastavak s preddiplomskog na diplomski studij ostvarilo je šest studenata. Ako se tome pribroji i 35 novih stipendista, Općina Nedelišće u aktualnoj akademskoj godini stipendira ukupno 89 studenata za što je ukupno u općinskom Proračunu osiguran iznos od 722.000 kuna. Prilikom raspisivanja natječaja posebna pozornost posvećena je deficitarnim zanimanjima na području Međimurske županije poput strojarstva, građevinarstva, radne terapije, medicine, računarst va, elektrotehnike, matematike, fizike, nastavničkog smjera informatike, anglistike, edukacijske rehabilitacije i psihologije, logopedije, farmacije, ranog i predškolskog odgoja

i obrazovanja. Općina je osigurala iznos od 800 kuna stipendije za studij u Zagrebu i ostalim hrvatskim gradovima Hrvatske te 1000 kuna za studij u inozemstvu, što predstavlja povećanje od 20 0 kuna u odnosu na prošlu godinu. – Svjesni smo činjenice da je došlo do generalnog rasta cijena, a povećanjem iznosa stipendija želimo još više olakšati studiranje kako našim studentima tako i njihovim roditeljima. U pripremi za iduću godinu je i javni poziv za dodjelu jednokratnih pomoći za studente na studiju u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji koji su izostavljeni po pravilniku o stipendiranju studenata. Čestitam svim studentima te ih pozivam da se po završetku studija vrate živjeti u općinu Nedelišće – izjavio je načelnik Nikola Novak.

Od ove školske godine u Osnovnoj školi Prelog učenici se nakon dugo godina ponovno mogu uključiti u izvannastavnu aktivnost “Mali tamburaši”. – U programu aktivnosti

je glazbeno opismenjivanje te usvajanje tehnike sviranja tambura. Zbog velikog interesa formirane su dvije skupine u koju su uključeni učenici 5. b razreda (Alana Hercigonja Puljić, Monika Blagus, Valerija Živolić, Roko Kolar, Gabriel Friščić, Ivano Čonkaš, Emili Oreški), 5. c razreda (Karolina Turek,

Vita Horvat, Leona Kalšan, Ivona Božek, Arijana Jagoš, David Legiša, Emanuel Hižman), 6. c razreda (Gabrijel Andročec, Karlo Bermanec) te učenik Sebastian Turek iz 4. c razreda. Voditeljica aktivnosti je učiteljica glazbene kulture – ističe Jasmina Malek Križanec. Navodi da je izvannastav-

na aktivnost dio projekta “Očuvajmo narodnu tradiciju” prijavljenog na natječaj “Svijetlo na zajedničkom putu” kojeg je u travnju 2021. godine raspisao HEP. Polovica financijskih sredstava potrebnih za obnovu i kupnju tambura osigurana je putem projekta, a drugu polovicu je osigurao Grad Prelog.

EMA NOVAK U EKIPI HRVATSKE

Brončana na olimpijadi mladih prirodoslovaca Učenica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Ema Novak osvojila je brončanu medalju na 18. Međunarodnoj olimpijadi mladih prirodoslovaca IJSO 2021 koja je održana od 12. do 21. prosinca 2021. godine u organizaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata, a natjecatelji su zadatke rješavali u svojim matičnim državama. Među 290 učenika iz 59 država hrvatsku ekipu činili

su Karlo Ahel i Roko Marić koji su osvojili srebrne, a Ema Novak, Kim Radešić, Luka Duplančić i Karlo Domijan brončane medalje. – Bravo za našu Emu i njezina profesora Krešimira Trojka, želimo im da sada još motiviranije i sigurnije nastave napredovati ususret novim iznimnim rezultatima i postignućima! – poručuju iz Gimnazije.

SVEČANOST ZA UMIROVLJENE DJELATNIKE OBRAZOVNIH INSTITUCIJA

”Ostavili ste veliki trag koji nećemo zaboraviti”

Kako bi im zahvalio na predanom radu i doprinosu u odgojno-obrazovnom sustavu Međimurja, župan Međimurske županije Matija Posavec održao je u dvorani Ekonomske i trgovačke škole Čakovec

svečanost za umirovljene djelatnike obrazovnih institucija. – Raditi s djecom, učenicima nije samo posao, već i poziv. Potrebno je biti prije svega čovjek, metodičar, biti više od profesionalca. Tijekom vaših godina

rada motivirali ste ih, bili im podrška, osposobili ih za život, a rezultati vašeg rada vidljivi su u mnogim uspjesima koje naši učenici postižu u obrazovanju, jer se Međimurje može pohvaliti mnogim prvacima, olimpijcima i inovatorima. Na svemu tome vam veliko, toplo i iskreno hvala – poručio je župan Posavec, koji je zajedno sa pročelnicom Upravnog odjela za obrazovanje Međimurske županije Blaženkom Novak skromnim darom zahvalio svakom od umirovljenih djelatnika. Posljednji prijam za umirov-

ljene djelatnike obrazovnih institucija održan je prije sad već tri godine, stoga je svečanost u prosincu prošle godine okupila umirovljene u 2020. i u 2021. godini, njih 84-ero. Svečanosti su nazočili i ravnatelji srednjih škola s područja Međimurja, a u ime svih umirovljenih djelatnika organizatorima se zahvalila Ljubica Vrbančić. Za odličan domjenak pobrinuli su se učenici i djelatnici Srednje škole Prelog. – Ostavili ste veliki trag koji nećemo zaboraviti, već ćemo ga nastojati slijediti ulažući u obrazovanje, u obnovu škola i

dvorana, otvaranjem centara kompetentnosti i izvrsnosti. Hrabrim korakom koračamo dalje kako bismo našim mladima stvorili što bolju budućnost, a u tome nam treba i vaša pomoć, savjet i dobronamjerna

kritika – zaključio je župan Posavec koji je pozvao okupljene da i dalje budu aktivni dio našeg društva i svojim iskustvom pomažu da se Međimurje i dalje ponosno penje na ljestvici obrazovanja.


Školstvo

12. siječnja 2022., br. 280 || Regionalni tjednik

13

U DVORIŠTU OSNOVNE ŠKOLE U MALOJ SUBOTICI POSTAVLJEN JE VIDEONADZOR Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica godinu je završila na najbolji mogući način, a u realizaciji zamišljenih projekata i ostvarenju planova najviše im je, među ostalima, pomogla i općinska vlast. Naime, u prosincu su završeni radovi na postavljanju videonadzora u dvorištu škole, što će zasigurno smanjiti dosadašnja uništenja i oštećenja školske imovine

i okoliša, ali i povećati sigurnost svih učenika. Novopostavljena je i pametna klupa za punjenje mobilnih uređaja, a uređeni su i uredi stručnih suradnika područne i matične škole. Na sastancima ravnateljice škole Željke Štampar Zamude i načelnika Valentina Škvorca razgovaralo se i o potrebi dogradnje škole za jednosmjensku nastavu. Općina je provela poziv na

dostavu ponuda za dogradnju škole, a u planu je izraditi i idejni projekt. Još je jedna lijepa vijest za sve roditelje osnovnoškolaca donesena na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća, a to je nastavak financiranja školskih obroka za učenike škole. – Ulaganje u osnovnoškolski odgoj i obrazovanje višestruko će se vratiti u budućnosti – ističu iz OŠ Mala Subotica.

USPJEH OZANE MARGOTIĆ, IVANA LUKAČEVIĆA I NJIHOVIH MENTORA

Na početku su svoga životnog puta, a već se mogu pohvaliti prvim mjestom u državi

Ivano Lukačević i Ozana Margotić državni su prvaci iz informatike te ponosni dobitnici Oskara znanja. Polaznici su i Centra izvrsnosti iz informatike Međimurske županije te su svojim rezultatima i uspjesima svakako primjer drugima, posebice onima koji se žele ostvariti na polju informatike.

PIŠE: MIRNA GRABAR mgrabar@regionalni.com

Državni prvaci iz informatike Ivano Lukačević i Ozana Margotić sa svojim mentorima itekako će pamtiti godinu koja je iza njih, a prepoznala je to i Međimurska županija: krajem prosinca župan Matija Posavec i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Blaženka Novak ugostili su i nagradili mlade informatičare i dobitnike Oskara znanja te njihove mentore Dejana Drabića, Miljenka Blažeku, Viktora Lazara i Marina Drabića.

Državni prvaci

Naime, radi dodatnog rada s proaktivnim i visokomotiviranim učenicima osnovnih i srednjih škola s ciljem razvoja njihovih IT znanja i vještina, osnovan je Centar izvrsnosti iz informatike pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Nositelj obrazovnih programa Centra je Udruga Mladi infor-

matički stručnjaci (MIS) koja s partnerskom udrugom Međimurski informatički klub (MIK), u suradnji s Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje, tijekom cijele godine provode niz projekata, koji uključuju tečajeve iz područja algoritama, informatike, robotike i ostalih STEM kategorija. Programe pohađa 70-ak učenika koji usvojena znanja i vještine redovito pokazuju na brojnim informatičkim i robotičkim natjecanjima te postižu zavidne rezultate. Veliko priznanje Centru izvrsnosti iz informatike te udrugama MIS i MIK stiglo je prošle godine, kada su polaznici Centra, Ivano Lukačević i Ozana Margotić, nagrađeni za izvanredna postignuća na polju informatike. Njihovi mentori na natjecanju u računalnom programiranju i rješavanju analitičko-logičkih zadataka bili su Viktor Lazar, Miljenko Blažeka, Marin Drabić i Dejan Drabić, ujedno voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

– Naši učenici, polaznici Centra izvrsnosti postižu odlične uspjehe u grani zanimanja koja bilježi siloviti rast, a znanja i vještine koje stječu bit će neizostavne za razvoj bilo kojeg društva već u bližoj budućnosti. Ulaganje naše županije je značajno i Centar izvrsnosti iz informatike bez takvih ulaganja teško da bi imao opstojnost, no moram pohvaliti mentore bez čijeg zalaganja i timskog rada ne bi bilo takvih uspjeha – istaknuo je mentor i voditelj CII MŽ Dejan Drabić, koji je pozvao zainteresirane učenike i roditelje da im se priključe u Centru izvrsnosti. Na prošlogodišnje Državno natjecanje iz informatike bilo je pozvano čak 11 učenika koji su se pripremali za natjecanje u sklopu Centra izvrsnosti iz informatike Međimurske županije, a osvojili su čak dva naslova državnih prvaka – Ivano Lukačević i Ozana Margotić ponijeli su ove prestižne titule državnih prvaka u kategoriji Primjena algoritama za učenike petih, od-

nosno šestih razreda, pri čemu je Ivano test za učenike petih razreda riješio sa 100 % točno. Učenici su za svoja postignuća nagrađeni i Oskarom znanja, najvećom i najznačajnijom nagradom u obrazovanju koju dodjeljuje Agencija za odgoj i obrazovanje. Čestitke na uspjehu učenicima i njihovim mentorima uputio je župan Matija Posavec. – Veseli nas što imamo mlade entuzijaste koji su već sada, kada su tek na početku svog životnog puta, prvi u državi. Već godinama sufinanciramo i podržavamo rad Centra izvrsnosti iz informatike čiji polaznici postižu odlične rezultate na natjecanjima. Njihovi rezultati potvrđuju nam važnost ulaganja u obrazovanje, centre izvrsnosti i darovitost učenika i učenica. Veseli nas i zanos koji pokazuju naši profesori, mentori koji posvećuju svoje vrijeme kako bi našim mladima otvorili svijet novih znanja, iskustava i vještina – rekao je župan Posavec poručivši učenicima: – Vi ste

Ivano i Ozana se zajedno sa svojim kolegama iz Centra izvrsnosti iz informatike Međimurske županije već neumorno pripremaju za nova natjecanja

ponos svojih roditelja, mentora, Međimurja, ali i cijele Hrvatske. Siguran sam da ćemo o vašim uspjesima u budućnosti još često čuti i njima se ponositi – naveo je župan. Ivano i Ozana se zajedno sa svojim kolegama, polaznicima Centra izvrsnosti iz informatike Međimurske županije, već neumorno pripremaju za nova

GRAD PRELOG IZDVOJIO JE U PROŠLOJ GODINI 33.250 KUNA

Nagrađeni su uspješni učenici i studenti Nastavljena je tradicija nagrađivanja uspješnih učenika i studenata koji dolaze s područja grada Preloga. Naime, krajem prošle godine, u utorak, 28. prosinca, gradonačelnik Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici Grada Preloga i predao novčane nagrade uspješnim učenicima i studentima s područja Grada. Nagrađeni su učenici srednjih škola s područja Grada Preloga koji su postigli iznimne rezultate tijekom srednjoškolskog obrazovanja te koji su u akademskoj godini 2020./2021.

osvojili nagrade na županijskim, međužupanijskim i državnim natjecanjima. Prijave su pristigle iz Glazbene škole u Varaždinu, Srednje škole Prelog, Srednje strukovne škole Varaždin, Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, Srednje škole Čakovec i Tehničke škole Čakovec. Nagrađeno je ukupno 16 učenika, a ukupan iznos dodijeljenih nagrada je 7.300 kuna. Podijeljene su nagrade i studentima s područja Grada Preloga koji su postigli iznimne

rezultate tijekom svog akademskog obrazovanja, čiji je prosjek ocjena u akademskoj godini 2020./2021. bio veći od 4,30. Svoju prijavu za dodjelu nagrade Naj student Grada Preloga je podnijelo ukupno 38 studenata, od kojih jedna prijava nije ispunjavala uvjete poziva. Nagradu je primilo ukupno 37 studenata, a ukupan iznos dodijeljenih nagrada je 25.950 kuna. Ukupni iznos za nagrađene učenike i studente, podijeljen sada već prošle godine, iznosi 33.250 kuna.

natjecanja. Dodajmo i to da je jedan od rezultata rada s djecom u sklopu Centra izvrsnosti priznanje koje su udruge MIS i MIK krajem prošle godine primile od Hrvatskog saveza informatičara za osvojeno ekipno drugo mjesto u državi u kategoriji osnovnoškolaca i ekipno treće mjesto u kategoriji srednjoškolaca. U Općini Selnica potpisani su novi stipendijskih ugovori sa studentima. Općina trenutačno s t i p e n d i r a 17 studenata, a 30. prosinca potpisani su ugovori s još 16 novih studenata. – Općina Selnica studente stipendira već od prve godine studija, što ne prakticira gotovo nijedan davatelj stipendija. Stipendije se dodjeljuju za redovito studiranje, odnosno tri godine za preddiplomski, dvije godine za diplomski ili pet godina za integrirani studij – poručuje načelnik Vičević.


14 Kulturni obzor

Regionalni tjednik || 12. siječnja 2022., br. 280

DOSTUPAN NOVI BROJ “PRILOČKOG LISTA”

KULTURNI OBZOR

Kao i prošlih godina, sve ono što se u prošlih godinu dana radilo i događalo u Gradu Prelogu te sve ono čime su se bavile udruge i institucije s područja Preloga možete pronaći u novome broju “Priločkog lista”. Dostupan je na nekom od mnogih mjesta od 30. prosinca. “Priločki list” će pokušati, kao i svake godine, doći do svakog stanovnika svih naselja na području

Preloga. Ukoliko niste iz Preloga ili zbog aktualne situacije ne možete do Preloga, a rado biste čitali “Priločki list”, javite se u Upravu Grada Preloga na telefon 040/645301 ili na e-mail: info@prelog.hr te će list do vašeg kućnog praga stići poštom u najkraćem mogućem roku. Na istoj adresi i na isti način možete doći i do gradskog kalendara za 2022. godinu.

KULTURA U BROJKAMA: CENTAR ZA KULTURU “RUDAR” U MURSKOME SREDIŠĆU

Budućnost kulture na plećima stalnih posjetitelja Sva događanja pohodilo je gotovo 8000 ljudi - više nego Grad Mursko Središće s pripadajućim naseljima ima stanovnika! Pojavila se i skupina istinskih zaljubljenika u kulturu koji ne propuštaju nijedan događaj. PIŠE: IVAN-GORAN HERMAN igherman@regionalni.com

Grad Mursko Središće u protekle je dvije godine pokrenuo Centar za kulturu “Rudar”, ustanovu koja brine o kulturnom životu grada i s partnerima iz Mađarske uspješno aplicirao dva projekta koji omogućuju značajna sredstva za kulturna događanja, ali i razvoj kulturne baštine. Baš u tom razdoblju svijet je pogodila pandemija koja je onemogućila okupljanja, a samim time i najviše pogodila upravo kulturni sektor. Uređivanje muzejskih postava i izdavanje knjiga u Murskom Središću moglo se nastaviti, no sav program koji zahtijeva okupljanja bio je odgađan. – S vremenom smo nekako naučili živjeti s pandemijom i organizirati događanja u novome normalnom pa je tijekom kolovoza počela i organizacija raznih događanja, kako u centru za kulturu, tako i na ljetnoj pozornici, na pozornici na parkiralištu i u sportskoj dvorani, ovisno već o potrebama programa. U Murskome Središću počeli su se emitirati najnoviji filmski hitovi, a ostvarena je i dobra suradnja sa školom, vrtićem i ostalim ustanovama, čija su djeca višestruko uživala u različitom programu – kažu iz Grada Murskoga Središća. Vrhunac posjećenosti ostva-

ren je u listopadu, kada je dvorana CZK-a redovito primala i više od 200 posjetitelja, uglavnom na sadržaju za djecu. Kako su pandemijska situacija pogoršala i uvođene su nove

– Nove stimulativne cijene ulaznica predstavit ćemo u siječnju, u kojem se nastavlja i redovan rad ustanove – poručuju iz Grada. mjere, broj posjeta je padao, međutim, kada se sagledaju konačne brojke, one su s obzirom na okolnosti impresivne. Zahvaljujući prekograničnom projektu “Cross Cultural Tool Kit”, sav je sadržaj za građane bio potpuno besplatan.

Više posjetitelja od stanovnika

U filmskoj umjetnosti uživalo je ukupno 2613 gledatelja na 37 filmskih projekcija. Najviše je interesa bilo za dječje filmove, no velike su brojke zabilježene i na filmovima za odrasle, poput “Dine” ili najnovijega Jamesa Bonda. Organizirano je 13 različitih koncerata koje je pohodilo ukupno 2515 posjetitelja, pri čemu najviše njih koncerte

Ukupno

11 2613

kazališnih predstava pogledalo je

gledatelja uživalo je na

2078 37 osoba

filmskih projekcija

velikih glazbenih diva Tereze Kesovije i Zorice Kondže. Organizirano je 11 kazališnih predstava s ukupno 2078 gledatelja, pri čemu je najbolju gledanost ostvario Kerekesh Teatar s trima uzastopnim predstavama, no CZK je bio pun i na predstavi “Šuma Striborova” Teatra Mjesec te na predstavama poput “Pobune igračaka” ili “Orašara”, koje su organizirane za školsku i predškolsku djecu. Organiziran je i stand up nastup Vlatka Štampara na

kojem je u publici bilo 300 ljudi, a organiziran je i niz predstava, predavanja i drugih sadržaja različitih ustanova i udruga s područja Grada Mursko Središće, koje je ukupno pohodilo nešto manje od 400 građana. – Nove stimulativne cijene ulaznica predstavit ćemo u siječnju, u kojem se nastavlja i redovan rad ustanove. Vjerujemo da će situacija biti povoljnija i da će se konačno kultura moći razviti u punom opsegu – dodaju iz Grada.


Kulturni obzor

12. siječnja 2022., br. 280 || Regionalni tjednik

15

ZADNJE DVIJE SRIJEDE SIJEČNJA ZA UČENIKE FILM “NAJNOGOMETAŠI” U sklopu programa “Film za vrtiće i osnovne škole” čakovečkoga Centra za kulturu dvije će se srijede zaredom, 19. i 26. siječnja, u toj kulturnoj ustanovi s početkom u 10 sati prikazivati španjolski igrani film za djecu “Najnogometaši” u režiji Miguela Angela Lamate. Film je namijenjen djeci petih i šestih razreda osnovne škole, a

traje 103 minute. Uvodne riječi pripremile su profesorica hrvatskog jezika Nataša Kralj te Helga Lajtman iz CZK-a. Pakete, Helena i njihovi vršnjaci upadaju u sve vrste pustolovina u kojima će na ispit izaći njihova snalažljivost, ali i prijateljstvo, sve da se otkrije tajna koja bi mogla zaustaviti njihov nogometni tim i nerazdvojnu

ekipu. Jesu li žrtve zavjere ili je sve samo splet neobičnih okolnosti? Došlo je vrijeme za tajni pakt “Najnogometaša” s ciljem rješavanja tajne i spašavanja prijateljstava! Teme za razgovor na koje će djelo potaknuti osnovnoškolce uključuju prijateljstvo, natjecenje, snalažljivost i sport općenito. Pritom je uspostavljena korelacija s nastavnim

predmetima hrvatski jezik (medijska kultura) te tjelesna i zdravstvena kultura.

POZNATI SU POBJEDNICI DVAJU NATJEČAJA UDRUGE “MLADA PERA”

Hrabro i kreativno u nove literarne pobjede Dio mladih kreativaca objasnio je žiriju što se natječajem htjelo postići i da nije poanta u tome što kad bismo imali supermoći, nego koje moći već imamo u sebi, poput tople riječi, dobrote, pomaganja starijima... PIŠE: IVAN-GORAN HERMAN igherman@regionalni.com

– Čestitke svim nagrađenima i pohvaljenima koji će dobiti nagradne pakete sponzora, zahvala svima koji su uzeli vremena da sudjeluju na ova dva literarna natječaja – poručili su iz Udruge.

Dva različita žirija sastavljena od članova Udruge “Mlada pera” odlučivala su tko ih je od mladih autora najbolje pogodio u žicu. Za prvi natječaj “Da imam supermoć ova bi promjena morala doć’” literati osnovnih i srednjih škola detaljno su objasnili što sve muči njih, njihove obitelji, prijatelje, ljude, svijet, životinje, prirodu... i kojim bi supermoćima sve to promijenili i poboljšali. Jedan dio mladih kreativaca zapravo je objasnio žiriju što se natječajem htjelo postići i da nije poanta u tome što kad bismo imali supermoći, nego koje moći već imamo u sebi samima i možemo ih koristiti, poput tople riječi, dobrote, pomaganja starijima, nemoćnima, sortiranjem otpada, jednostavnim osmijehom i tako redom! E oni su pogodili žiri u žicu pa je odlučeno da su superheroji ovog natječaja Mihael Blažičko iz 3. razreda OŠ Josipa Broza Kumrovec (kategorija nižih razreda osnovne škole), Larisa Avdić iz 7. razreda OŠ Lapad Dubrovnik (kategorija viših razreda osnovne škole) i Lorena Bunčić iz 2. razreda Srednje škole Mate Balote Poreč - opća gimnazija (kategorija srednjoškolaca). Zbog te pogođenosti u žicu žiri je odlučio još posebno pohvaliti čak 5 autora, a to su:

Tonka Periša (2. razred, OŠ Petra Preradovića Zagreb), Lana Babić (5. razred, OŠ “Milan Brozović” Kastav), Martin Ivčević Rido (5. razred, OŠ “Braća Glumac” Lastovo), Elena Vrebac (6. ra-

I u 2022. sigurno će uslijediti novi zanimljivi natječaji, stoga, djeco i roditelji, pratite što vam “Mlada pera” spremaju zred, OŠ Vjenceslava Novaka Zagreb) i Antonina Jurica (8. razred, OŠ “Braća Glumac” Lastovo). Dodijeljena je još jedna

posebna pohvala, a ide Filipu Ivekoviću, učeniku 3. razreda OŠ Josipa Broza Kumrovec. U par rečenica uspio je opisati svoju nesebičnu ljubav prema životinjama i ukazati da i njima treba pomoć.

Različite zore

Drugi žiri je morao odabrati one koji su ih na natječaju “Kontinent ili more, u čemu različite su zore?” uspjeli uvjeriti u iskrenu ljubav prema svom zavičaju, ali i poštovanju prema zavičajima drugih ljudi i to u čak četirima kategorijama, jer je ovaj natječaj proglašen međunarodnim literarnim natječajem! Najkreativniji literarni dokaz svoje ljubavi prema zavičaju i empatiju prema drugim krajevima po ocjeni žirija pružili su Una Skendžić (kategorija nižih razreda osnovne škole, 3. razred OŠ Cvjetno Zagreb),

Ana Ložnjak (kategorija viših razreda osnovne škole, 6. razred OŠ Mihaela Šiloboda Sveti Martin pod Okićem), Dajana Dragičević (kategorija srednjoškolaca, 3. razred Srednje škole Brač - Supetar) te Ivana Jurčević (kategorija učenika izvan Hrvatske koji pišu na hrvatskom jeziku, 8. razreda OŠ Ivana Mažuranića Tomislavgrad, BiH). I ovaj žiri je odlučio dodijeliti posebnu pohvalu, a zaslužio ju je Deni Ljubičić (7. razred, OŠ Podmurvice, Rijeka). – Čestitke svim nagrađenima i pohvaljenima koji će dobiti nagradne pakete sponzora, zahvala svima koji su uzeli vremena da sudjeluju na ova dva literarna natječaja! Svima sretno i kreativno u 2022. godini uz nove literarne natječaje! – poručuju iz Udruge “Mlada pera”.

PREDMET OD VELIKE VAŽNOSTI ZA MEĐIMURSKU POVIJEST ČŠK-u DODIJELJEN 1934. GODINE

Zaštita pehara najbolje nogometne momčadi Čakovca Muzej Međimurja u svome fundusu ima i predmete kojima je povremeno potrebno restauriranje ili drugi konzervatorski radovi. Kako piše tamošnja kustosica povijesnih zbirki Magdalena Vrbanec, slične radove bilo je potrebno provesti na peharu koji je najboljoj nogometnoj momčadi Čakovca dodijeljen 1934. godine. – Pehar od posrebrene mjedi ima veliku važnost za povijest Međimurja, jer je povezan s događajem proglašenja Čakovca gradom 23. rujna 1934. godine. Kada je Čakovec napokon dobio status grada,

organizirana je svečanost i proslava u sklopu koje je održana prijateljska nogometna utakmica između dvaju čakovečkih klubova, Čakovečkoga športskog kluba (ČŠK) i Građanskog. S rezultatom 1:0 pobijedila je momčad ČŠK-a i tom prigodom, kao najbolja nogometna momčad grada Čakovca, osvojila taj pehar – u svom izlaganju objašnjava kustosica Vrbanec. Bojan Ružić, danas direktor TK-a “Franjo Punčec”, pronašao je spomenuti pehar prilikom preuzimanja barake tadašnjega NK-a MTČ-Sloga. Pehar je bio izložen u prosto-

rijama Teniskog kluba sve do 2018. godine kada je posuđen Muzeju Međimurja Čakovec za potrebe organiziranja

Pehar čakovečkoga kluba dijelom je povijesne zbirke “Sport u Međimurju” u Muzeju Međimurja prigodne izložbe “Sport u Međimurju”. Izložba je bila otvorena na Noć muzeja 2018. godine. Nakon izložbe, Teniski

klub pehar je darovao Muzeju te je on postao dijelom zbirke istog imena poput spomenute izložbe. Nepovoljni mikroklimatski uvjeti tijekom više od 80 godina ostavili su trag na peharu, stoga je bilo potrebno provesti određene konzervatorskorestauratorske postupke da bi mu se vratio prvotni sjaj. Radovi su provedeni krajem 2020. godine, a naglasak je bio na otklanjanju nečistoća i oksida. Pehar će biti izložen i na ogled dostupan javnosti, a u postavu će biti prezentirana i njegova uloga i značaj za povijesni razvoj sporta u Čakovcu.


16 Duplerica

Regionalni tjednik || 12. siječnja 2022., br. 280

INTERVJU S OMILJENIM KARDIOLOG

“Odlazak na Mljet bio je misija varaždinsku bolnicu, no sada ra

Dr. Car 2016. godine otišao je na Mljet, gdje je pet godina radio kao liječnik opće medicine. Ondje je na inicijativu urednice DuLista Bar kojoj opisuje svoju otočnu svakodnevicu, dijeli svoje intimne misli te raspravlja o životu i vjeri. Varaždinskog liječnika pitali smo kako Nakon uspješnoga dubrovačkog predstavljanja, omiljeni varaždinski kardiolog dr. Siniša Car posjetio je rodni Varaždin kako bi i u njemu predstavio knjigu “Mljet, Sadržaj sreće”. Dr. Car je mnoge iznenadio kada je 2016. zamijenio užurbanu varaždinsku okolinu otokom Mljetom. Sljedećih pet godina, radeći kao liječnik opće medicine, dr. Car je pisao i tjedne kolumne za DuList pod nazivom “Život na jugu”. Iako kolumne nisu pisane da bi u konačnici bile ukoričene, njegovu mljetsku priču DuList je odlučio sačuvati trajno, te je tako početkom prosinca nastala knjiga “Mljet, Sadržaj sreće”. U knjizi dr. Car opisuje otočnu svakodnevicu, dijeli svoje najintimnije misli, raspravlja i filozofira o životu i vjeri. Podijelivši knjigu u sedam poglavlja, dr. Car predstavlja isto toliko razloga za sreću svakog čovjeka. – Godinama sam dolazila na odmor na Mljet, a 2016. do mene je stigla informacija da su Mljećani dobili novog liječnika. „Isplati se upoznati ga“, rekli su mi, i nisu pogriješili. I tako smo počeli surađivati. Nisam postavljala uvjete, a jednom tjedno od njega bi stizale kolumne. Već tada sam znala kako ću mu se odužiti, zahvaliti za našu dugogodišnju suradnju. I tako je nastao “Sadržaj sreće”! – rekla je urednica DuLista, ujedno i urednica knjige, Barbara Đurasović. Dr. Car sada radi u Zagrebu kao kardiolog u KBC-u Sestre milosrdnice. U Zagrebu će 21. siječnja uslijediti i treće predstavljanje njegove knjige. S omiljenim varaždinskim kardiologom razgovarali smo prilikom njegova boravka u Varaždinu te u velikom intervjuu donosimo što dr. Car kaže o tome kako je donio odluku o odlasku na Mljet, što je ondje naučio, zašto se vratio i mnogo drugih zanimljivosti. PIŠE: MARTINA LONČAR-PETRINJAK mlpetrinjak@regionalni.com

Većina ljudi, kada se odluči na promjenu i odlazak iz rodnog mjesta ili grada, ode raditi u veći grad ili u inozemstvo. Kako ste donijeli odluku da odete raditi baš na Mljet? – Danas, iz ove perspektive, sve to izgleda drugačije nego tada, ali tada mi se činilo da je to jedina mogućnost da se smirim na neki način i da prekinem jedno razdoblje. Školovanje mi je kao liječniku trajalo tako dugo, tek s 40 i kusur godina sam završio edukaciju, položio subspecijalistički ispit iz kardiologije te sam odradio i doktorat. Sve se vuklo jedno za drugim i učinilo mi se da ako ovako nastavim, uopće me više neće veseliti taj posao koji radim. To je bio jedan loš trenutak u životu kad sam shvatio da moram napraviti promjenu. Nije da nije bilo razmišljanja o tome da bi negdje izvan Hrvatske bilo bolje, ali sasvim iznenada došao je taj poziv doktorice Nardelli-Kovačić, koja je prije mene radila na otoku. Vidio sam napise u medijima kako nitko ne želi doći raditi na taj lijepi otok i

tad se meni u glavi dogodio klik: “Aha, to je tvoje sljedeće mjesto.” Stvarno je bila igra slučaja, u kojoj sam osjetio da me ovakav život zove. Kad sam došao s tim doma, nastala je tarapana, jesam li normalan, zašto na Mljet, a s druge strane, puno kolega me je jako dobro razumjelo. To je meni bilo jako razumno, a cijelom svijetu je bilo totalno nerazumno. Sad kad gledam, to je bilo malo ludo i avanturistički, ali u konačnici je definitivno bilo na moju korist.

Više vremena - više ideja Osim što ste ondje radili kao liječnik opće medicine, što ste naučili u toj zajednici, drugačijoj od one na koju ste dotad navikli? – Naučio sam živjeti u jednoj zajednici koja je meni trebala jer sam došao tamo potpuno sam, nemam obitelj. Trebala mi je socijalizacija, čisto da se osjećam koristan izvan tog vremena koje sam provodio na poslu. Ondje je posla bilo neusporedivo manje nego ikad prije u mom životu, tako da je ostalo puno vremena koje sam morao osmisliti. Onda su ideje i izazovi dolazili same po sebi. Pozvali su me u klapu, shvatio sam da je

to otok koji nema liturgijsku glazbu, a ja dolazim iz grada u kojem svaka crkva ima zbor… Bilo je jasno da moram nešto napraviti oko tog crkvenog zbora, i tako sam krenuo u avanturu koja je dovela do toga da su me educirali učitelji klavira putem Skypea. Taj zbor nekako doživljavam kao svoj najveći doprinos toj zajednici. Ostao je ondje i nakon mog odlaska, vidim da i dalje pjevaju svake nedjelje. Zapravo, i ovo pisanje i knjiga koja je izašla iz svega toga. Ondje sam upoznao Barbaru Đurasović, urednicu DuLista, ona me pozvala da pišem kolumne za DuList. To je isto velika stvar jer me prisiljavala da iz tjedna u tjedan promatram taj svijet u kojem živim i donosim nekakve slike tog života, unutarnjeg, ali i života u Varaždinu. Čitatelji će vidjeti da u toj knjizi ima i puno života i prijatelja iz Varaždina. To je meni osobno jedan vrijedan dokument. Volio bih da sam uspio prenijeti ljudima sve što se, recimo tako, intimno događalo u tom razdoblju sa mnom. Osim toga, glavna intencija pisanja je bila: hajde da pokušam tim tekstom pomoći nekomu tko se nalazi u sličnoj situaciji kao ja, ne na način izoliranosti, nego pričajući


Duplerica

12. siječnja 2022., br. 280 || Regionalni tjednik

17

GOM IZ VARAŽDINA SINIŠOM CAREM

a. Razmišljao sam o povratku u adim s ljudima koji rade čuda!”

rbare Đurasović pisao kolumne za spomenuti tjednik, a početkom prosinca kolumne su ukoričene u knjigu naziva “Mljet, Sadržaj sreće”, u o je uopće donio odluku da ode raditi na Mljet, što je ondje naučio, je li razmišljao o povratku u varaždinsku bolnicu i još mnogo toga. ovoj fazi treba baš jedna “nabrijana” atmosfera gdje sam s ljudima koji rade čuda u medicini. Ja ih pokušavam slijediti, što je jedan veliki izazov za mene, vratiti se u kardiologiju, i to top-kardiologiju. Ne bih govorio o budućnosti jer tako sam mislio i za Mljet, preselio sam se tamo s idejom da ću ostati cijeli život. Sad je ovo jedna faza života, ja se u njoj pronalazim, a život će pokazati kako dalje.

Pozitivne reakcije

im svoje priče i doživljaje iz unutrašnjosti otoka.

Novi izazovi Sam naziv knjige “Mljet, Sadržaj sreće” govori da je riječ o pozitivnom iskustvu i da ste ondje tražili ili pronašli sreću. Rekli ste i da, iako je mjesto zemljopisno izolirano, ljudi i zajednica nisu nimalo izolirani, otuđeni ili usamljeni. – Ne, to definitivno ne postoji, oni su posvećeni jedni drugima. Možda upravo zbog malog broja stanovnika i načina na koji se ondje živi. Taj ruralni život, povezan s prirodom i međusobnim pomaganjem, doveo je do toga da su zapravo manje otuđeni nego što se to viđa u gradu. U ovom slučaju, konkretan tekst “Sadržaj sreće” je kolumna koja se bavi odgovorom na jedno pitanje koje su mi postavili, a to je: Jesam li ja sretan na tom otoku? Pokazao sam to tim tekstom, gdje sam napisao sedam razloga za sreću. To su osnovni razlozi za sreću – da imaš zrak koji je čist, prirodu koja je čarobna, vremena napretek, da jedeš zdravu hranu, dakle nekakve temeljne stvari koje čine sreću i da više od toga ne bi trebalo. Ja ne mislim da je život u

gradu i život kojem sam se vratio manje sretan. Zvučat će jeftino, ali činjenica je da mi sreću sami gradimo, ali treba imati zadovoljene ove osnovne uvjete. To je jako malo i to nije nešto što se kupuje novcem. Shvatio sam također koliko je Varaždin divan tek kad sam se vratio ovamo. Je li Vam nedostajao Varaždin tijekom boravka na Mljetu? – Kad sam se odlučio vratiti u Varaždin, brat me pitao: “Pa čekaj, nisam te nikad pitao, ti nisi osjećao nikakvu nostalgiju?” Ja sam jako osjećao nostalgiju, ali sam tip osobe koja ne dozvoli sebi i svojim emocijama da je preplave. Ja sam tu prepoznao Mljet kao svoju nekakvu misiju. Recimo, ja sad u ovim trenucima više uopće ne razmišljam o Mljetu. Kad biste mi postavili pitanje u obrnutom smjeru, nedostaje li mi Mljet, rekao bih da je sve ono što je bilo ondje bilo lijepo, ali ja ne dozvoljavam da me ta emocija obuzme. U suprotnom smo stalno u nekakvom međuprostoru tih krajnosti, nismo fokusirani na ovaj život koji je sada. Kako Vam je sada raditi u Zagrebu, kakva je razlika u odnosu na Mljet? – To je potpuna razlika. Sve

ono što sam imao na Mljetu, Jeste li razmišljali o posada više nemam. Ali to je vratku u Varaždin? drugačije iskustvo, koje je – Uh, to je teško pitanje. opet jako ispunjujuće. Pone- Moram priznati i reći kako je kad razmišljam jesam li tre- izgledala ta priča oko povratbao ostati ondje, ali ima trenu- ka… Ja sam se nakon osam taka kada uhvatim samog sebe mjeseci izolacije zbog korone s jasnim zaključkom: “Aha, to vratio prvi put u Varaždin. U tih osam mjeseci nisam je trenutak zbog kojeg se maknuo s sam sada opet otoka, osim o v d j e .” N e Na Mljetu u Dubrovmogu točno reći koji su nik na deje pjevao u klapi, to trenuž u r s t vo, oformio crkveni zbor jer sa m ci, a li i bio vedrugi s koji je aktivan i nakon ko j i m a zan i uz njegova odlaska te razgodubrovačku varam pokušao pokrenuti bolnicu. v ide da podružnicu Onda sam nisam konačno više mogao Glazbene škole v id io svoje ostati ondje. roditelje i neBilo je to jedćake. Taj dolazak no razdoblje života je bio jako intenzivan, i kada dobiješ ono što ti treba i život te tjera dalje, u kad sam se morao vratiti na nove izazove. Sada nemam otok, za vrijeme tog putovanja više toliko vremena, skoro ni- razmišljao sam kako je došlo čega više nema što sam imao vrijeme da to prekinem, da ondje, od čitanja, pisanja, nešto napravim sa svojim žimeditacije, sviranja… Toga votom, i tada sam razmišljao o je jako malo, ali su došle neke tome da bih se mogao vratiti u druge stvari, koje su jednako varaždinsku bolnicu. I u roku tako kvalitetne i potrebne od dva dana od svega toga ljudima s kojima radim i zbog dobivam poziv iz zagrebačke kojih radim taj posao, tako da klinike da dođem raditi. Sve se mislim da je sve onako kako poklopilo, sad sam gdje jesam treba biti. i jako sam zadovoljan jer mi u

Stječe se dojam da ste, osim što ste radili kao liječnik opće prakse, a sada kao kardiolog, na ljude s kojima ste razgovarali djelovali pomalo i psihoterapeutski. – Da, to jesu nekakva moja intimna razmišljanja, puno se bavim pitanjima, a u knjizi se to i vidi, ne samo filozofskim pitanjima čovjeka, života, religije i vjere, što je sastavni dio mog života, već puno preispitujem i medicinu, na način da pokušavam vidjeti što medicina jest, gdje su problemi u medicini, kako ih na neki način pokušati riješiti… Bilo je situacija u kojima sam osjećao da sam više od liječnika opće prakse, ali mislim da je najveće poslanje bilo upravo kroz glazbu. Mislim da je to što smo se mi stvarno predali Bogu i svako naše pjevanje nedjeljom, ono što smo mi nematerijalno dijelili s ljudima, bilo terapijski. Pored toga, svakako da je bilo razgovora u kojima nekomu pomogneš jer kažeš pravu riječ u pravo vrijeme. To i jest posao liječnika opće medicine, tako da sam tu dao maksimalno od sebe. U srijedu, 15. prosinca, predstavili ste knjigu “Mljet, Sadržaj sreće” u Dubrovniku. Predstavljanje je bilo vrlo emotivno, stiglo je puno publike i ljudi su Vam zahvalni što ste na otok donijeli glazbu, pjevali u klapi, oformili crkveni zbor i zalagali se za otvaranje podružnice Glazbene škole na Mljetu. – Apsolutno je bilo emotivno i s pozitivnim reakcijama. Dobivao sam pozitivne povratne informacije od ljudi koji su bili spomenuti u tim kolumnama. Recimo, neki od pisaca koji se ondje pojavljuju su mi se javili da su došli u kontakt s kolumnama, bilo je, naravno, i negativnih komentara jer sam nekim političarima stao na žulj, ali sve u svemu, čitalo se. I kada su došli na predstavljanje, shvatio sam da je to bio jedan lijep kontingent ljudi koji su pratili to što sam objavljivao svakog tjedna. Podružnica Glazbene škole, nažalost, nije realizirana, bilo je razgovora o tome, ali CO-

VID nas je u tome zaustavio. Sada je ostalo posijano sjeme za koje se nadam da će se u jednom trenutku razviti. Ima jako puno talentirane djece, da pokušam ilustrirati zašto je to sve jako važno… Ako se rodite na otoku, u srednjoj školi odlazite u Dubrovnik. Čak i ako odete u Glazbenu školu u Dubrovnik, teško je jer niste dobili osnovnoškolsko glazbeno obrazovanje. To je jedan velik hendikep, ljudi u Varaždinu ne mogu ni shvatiti kada imaju u gradu ovako veličanstvenu Glazbenu školu, s brojnim profesorima i mogućnostima. Ondje su djeca osuđena samo na učiteljicu glazbe u osnovnoj školi, a daljnja edukacija je gotovo nemoguća.

Više od 130 kolumni Kako ste se odlučili zaokružiti kolumne, ukoričiti ih i izdati knjigu “Mljet, Sadržaj sreće”? – To je dobro pitanje, to uopće nije bila moja ideja. Mene je samo jednog dana dočekala poruka s poglavljem knjige. Urednica Barbara je donijela odluku, počela sređivati tu knjigu i napravila sav posao. Došao sam na gotov čin, ona je prepoznala kako bi bila velika šteta da se to sve skupa ne objavi kao knjiga jer je smatrala da bi bilo vrijedno složiti kolumne na tematski način, što je uspjela. S obzirom na afinitete, skupila je više od 130 kolumni. Nisam htio urednički prolaziti kroz sve te kolumne jer ih ne mogu sagledati objektivno, ni s odmakom od nekoliko godina, jer kolumne prikazuju mene u onom trenutku. Teško bi mi bilo ponovno i emocionalno ući u te tekstove i razlučiti što je od toga vrijedno staviti pred čitatelja. Jedino što je novo u knjizi je zadnje poglavlje, koje je neobjavljena kolumna, odnosno koja je izašla za potrebe knjige. U njoj se objašnjava i moj povratak i ono gdje sam ja sebe pronašao u novim uvjetima. Knjiga se ne mora ni čitati od korice do korice, može se čitati i napreskok, ono što te privuče. Mislim da knjige dolaze u naše živote, barem tako u moj, onda kada nam trebaju, tako da se nadam da će ljudima ova knjiga doći onda kada će im biti potrebno nešto od onoga što sam napisao. Koju biste poruku uputili čitateljima? Čitajte i slušajte pametne ljude, mislite svojom glavom i ne dajte se dati zavesti nekim jeftinim promidžbama. Treba život i naše poslanje shvatiti ozbiljno. Svaki čovjek treba na neki način nekomu ispričati svoju priču koju mora tražiti u sebi i živjeti svoj život koji mu je dan za ovaj zemaljski život.


18 Sport

Regionalni tjednik || 12. siječnja 2022., br. 280

IVANUŠEC NAJSKUPLJI IGRAČ IZ ŽUPANIJE Transfermarkt je nedavno ažurirao podatke o cijenama nogometaša, a mi vam donosimo tko su najskuplji igrači iz Varaždinske županije. Na vrhu je Luka Ivanušec, kojem je u posljednjih godinu dana vrijednost porasla za čak 130 %. Sada 23-godišnji Ljubešćanin koji nastupa za Dinamo vrijedi 13,5 milijuna eura. Slijedi Mar-

SPORT

ko Rog, igrač Cagliarija, koji se opravlja od ozljede koljena. Njegova vrijednost iznosi 7 milijuna eura. Na 3. mjestu po vrijednosti je Robert Murić (25). Dečko iz Bednje koji nastupa za Rijeku sada vrijedi 3 milijuna eura. Na 4. mjestu je Dario Melnjak, nogometaš iz Krkanca koji je ove sezone turski Rizespor za-

mijenio Hajdukom. Popularni Darča prema Transfermarktu vrijedi 2 milijuna eura. Peto mjesto drži bivši kapetan Varaždina Neven Đurasek (23), iza kojeg je odlična polusezona u Dnjipru, s kojim drži 3. mjesto prve ukrajinske lige. Momak iz Stažnjevca prema Transfermarktu vrijedi milijun eura. (it)

MARKO ROG (26) OPORAVLJA SE OD TEŠKE OZLJEDE KOLJENA:

“Cijeli sam u tome da se čim prije vratim na travnjak”

Nedeljančanin koji nastupa za Cagliari ljetos se nakon sedam mjeseci vratio na travnjak, no ozljeda mu se ponovila

Ponudu na stolu imao je i Marko, no odlučio je da ipak neće otići u Sloveniju. Godine 2014. izabrao je Split i Rijetko kojeg sportaša sim- pogodio. Kad je stigao, ubrzo patizirate, uglavnom ih po- se ozlijedio i već se govorilo štujete, no s Markom Rogom da će ga poslati nekamo na posudbu. je drugačije. No Marko je stiKad smo prvi put snuo zube, odividjeli kako simgrao europsku patičan i skroutakmicu pod man mladić Nedeljančanin injekcijama iz Nedeje posljednji i kasnije ljanca igra postao stou 3. HNL put nastupio za žerni igrač Sj e ve r s a reprezentaciju Splićana. 17 g o d i Uslijedio je na, znali u Ligi nacija potom transmo d a ć e sfer u Dinamo, napraviti resgdje je ubrzo tapektabilnu nokođer postao stožergometnu karijeru. ni igrač. Postao je i reprezenVižljastog mladića su tukli po nogama, udarali ga, no on tativac i svi se sjećaju kako je to s osmijehom podnosio. je „u džep stavio“ Iniestu u Igrao je Marko i za juniore pobjedi Hrvatske protiv ŠpaNK Varaždin i ondje je bio njolske od 2:1 na Europskom prvenstvu 2016. godine. jedan od glavnih igrača. Nakon tog Eura Rog je napravio transfer karijere. Iz Prekretnica Varaždinski nogometni Dinama je otišao u Napoli za klub tada je bio u nekom 16 milijuna eura. No, njegova je karijera, limbu i nije se znalo koji su ciljevi, pa su mahom talen- nažalost, krenula silaznom tirani igrači odlazili. Mnogi putanjom. Trener Maurizio su otišli u slovenski Zavrč, Sarri nije mnogo mijenjao, a 35 kilometara udaljen od ba- Rog je u odličnoj momčadi u roknoga grada, koji je jedno kojoj su veznjaci bili Jorginvrijeme igrao 1. slovensku ho i Allan bio 13., 14. igrač. ligu.

HNS

PIŠE: IVAN TOMAŠKOVIĆ ivan@regionalni.com

– Ma, pisat ćete nešto kad se vratim i kad ću opet igrati – rekao nam je 26-godišnjak, koji je sav u rehabilitaciji. – Ma cijeli sam u tome, samo trening i rehabilitacija. No, ništa nećemo forsirati – dodao je Marko, kojem nije lako. – Malo sam psihički potonuo nakon ponovne ozljede jer je proces povratka bio dugotrajan. Znao sam što

Cagliari je 2019. godine od Napolija otkupio Rogov ugovor

Dogodilo mu se tako da nije bio putnik na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, iako je po mnogima zaslužio biti na popisu ispred Domagoja Bradarića. Sve to Nedeljančanina nije pokolebalo. Svoju sreću pod suncem tražio je na posudbi u Sevilli, da bi se napokon pronašao u Cagliariju, koji je 2019. godine otkupio njegov

ugovor. Ondje je počeo opet igrati na vrhunskome nivou, izbornik Dalić ga je opet pozvao u reprezentaciju, no onda mu se dogodio peh. U prosincu 2020. godine teško je ozlijedio desno koljeno. Hitno je operiran u Austriji, no njegovoj agoniji nije bilo kraja. Nažalost, “pokupio” je bakteriju i cijela

situacija se zakomplicirala.

Opet peh

Nakon sedam mjeseci rehabilitacije se vratio i opet ozlijedio isto koljeno na prijateljskoj utakmici protiv Augsburga. Iako se Marko ne želi previše medijski eksponirati, malo smo ga zasmetali kad je bio u Varaždinu.

me opet čeka, ali što je, tu je. Velika podrška su mi obitelj i djevojka. Radim da se vratim na travnjak čim prije – naglasio je Marko, koji je sretan zbog plasmana Vatrenih u Katar. – Ma nitko sretniji od mene, zaslužili smo to – dodao je Marko, član Cagliarija, pretposljednje momčadi Serije A. – Ove sezone ekipa se bori za ostanak. Vjerujem da ćemo se izvući iz te situacije – zaključio je Rog, koji uvijek pronađe vremena za prijatelje i obitelj.

NK VARAŽDIN POČEO S PRIPREMAMA ZA DRUGI DIO SEZONE U 2. HNL

IVAN AGNEZOVIĆ

“Radimo na dovođenju igrača koji će biti nositelji igre ne u 2. HNL, nego u 1. HNL” Prozivkom i prvim treningom u petak, 7. siječnja, nogometaši Varaždina započeli su s pripremama za drugi dio sezone 2. HNL. Na prvom treningu bilo je 35 igrača, a među njima 15 igrača iz omladinske škole. – Dugo smo se odmarali i jedva čekam prvi trening. Već od danas fokusirani smo na prvu utakmicu proljetnog dijela protiv Orijenta 1919, koja će sigurno usmjeriti Prvenstvo. Drago mi je da je mnogo mladih igrača priključeno pripremama i svi će ih lijepo dočekati – ističe Igor Postonjski, kapetan NK Varaždin.

Nogometaši Varaždina prva dva tjedna trenirat će u Varaždinu, a potom 23.

Proljetni dio Lige Varaždinci otvaraju 12. veljače, kada na stadionu Varteksa dočekuju vodeći Orijent 1919 siječnja sele na Čiovo. Odigrat nekoliko prijateljskih utakmica: protiv Celja, Mladosti iz Ždralova, Hrvatskog

dragovoljca, Splita, Zagore i Uranije, dok će u “generalki” 5. veljače igrati protiv slovenskog prvoligaša Gorice. – Vjerujem da u mojim igračima ima još rezerve i da ćemo biti još bolji u drugom dijelu sezone – rekao je Mario Kovačević, trener 2. momčadi 2. HNL, koja ima dva boda manje od jesenskog prvaka Orijenta 1919. Što se tiče igračkoga kadra, zasad je otišao samo Igor Horvat. Što je s interesom Veleža za Mateja Senića? – Velež je bio zainteresiran za Senića i na tome je ostalo. Mi radimo na dovođenju igrača koji će biti nositelji

igre ne u 2. HNL, nego u 1. HNL. Pozicije na kojima tražimo pojačanja su desni bočni, krilni napadač i napadač – istaknuo je Nikola Šafarić, sportski direktor, koji beskrajno vjeruje ekipi koju vodi Mario Kovačević. Povjerenje u ekipu ima i Dražen Vitez, predsjednik Kluba. – Ekipa funkcionira besprijekorno. Ekipa otkako ju je preuzeo trener Kovačević nije izgubila nijedan susret. To je pravac kojim nastavljamo i nadam se da ćemo se svi na kraju radovati ulasku u 1. HNL – naglasio je Vitez. (it)


Sport

12. siječnja 2022., br. 280 || Regionalni tjednik

19

ŽRK ZRINSKI: MLADE RUKOMETAŠICE NA REGIONALNOM KAMPU Mlade rukometašice Zrinskog sudjelovale su u Virovitici na regionalnom okupljanju perspektivnih igračica regije Sjever za generacije od 2005. do 2009. U konkurenciji igračica rođenih 2005., 2006. i 2007. godine iz redova Zrinskog su nastupile: Gabrijela Novak, Viktorija Novak, Laura Golubić, Hana Vidović, Sonja Makarova, Ana Ugrin, Nina Siročić i Karla Mihalković. U dijelu treninga na kojem su svoje znanje pokazale igračice rođene 2008. i 2009. godine iz redova čakovečkog kluva su nastupile: Nela Vrban, Kristina Goričanec, Ela

Blagus, Marta Doležaj, Tara Marciuš i Rahela Varga. No, nisu samo igračice Zrinskog sudjelovale na kontrolnom okupljanju u Virovitici. Važni dio u ulozi trenera instruktora odradio je Nebojša Buvač, koji je u ŽRK-u Zrinski zadužen za rad s mladim igračicama. Okupljanje je održano pod budnim okom Đurđice Zečević, stručne suradnice Hrvatskoga rukometnog saveza za regiju Sjever. – Čestitamo svima koji su predstavljali boje našega kluba na ovom okupljanju – poručili su iz čakovečkog prvoligaša.

ODBOJKA

Centrometal pojačan za drugi dio sezone

MALONOGOMETNO NATJECANJE “PRILOČKE SKAKAONICE”

Pobjeda ekipe Kapljica na humanitarnom turniru

Prikupljeno je 7510 kuna koje će biti donirane pedijatrijskom odjelu Županijske bolnice Čakovec PIŠE: ROBERT PEHARDA FOTO: STUDIO VIPRO

Ekipa Caffe bara Kapljica pobjednik je trećeg izdanja popularnog malonogometnog humanitarnog turnira u Prelogu “Priločke skakaonice”. Riječ je o natjecanju kojeg zajednički organiziraju Grad Prelog i Zajednica sportskih udruga Grada Preloga, a koji se protekle subote, 8. siječnja, održao u dvorani Sportsko-rekreacijskog centra DG Sport. Ove godine turnir je okupio devet ekipa kafića, odnosno ugostiteljskih objekata s područja grada Preloga. Prvi dio natjecanje odigran je po skupinama, a u prvoj su snage odmjerile ekipe: Apolo Art, Međimurka BS, Galeb i Gradska Čehovec, dok su u drugoj bili: B Eden, DG Sport, Kapljica, Barracuda i Forum. Nakon razigravanja po skupinama po dvije najbolje ekipe ostvarile su plasman u polufinale. U prvom polufinalnom susretu Eden je s 2:0 bio bolje od Gradske,

dok je Kapljica s ukupno 3:1 slavila protiv ekipe Apolo Art. U velikom finalu Kapljica je s ukupno 5:4 bila bolja od ekipe CB Eden, dok je u utakmici za 3. mjesto Apolo Art s visokih 6:1 nadigrao ekipu Gradske. Za pobjedničku ekipu Kapljice igrali su: Neven Palačić, Neven Hlišć, Danijel Vuković, Nikola Bukal, Davor Balent, Silvio Pigac, Borna Černov, Andro Sokač i Saša Kočet. Za drugoplasirani caffe bar Eden su nastupili: Antonio Belić, Karlo Jadanić, Admir Vuk, Filip Reif, Srećko Šegović, Mario Paveli, Patrik Šimunić i Elvis Sabol, dok su za ekipu Apolo Art nastupili: Luka Fodor, Matija Petak, Nikola Golenja, Fran Balent, Nenad Varga, Marsel Radiković, Luka Repalust, Hrvoje Kavran, David Horvat, Kristijan Lipić i Antonio Balent. Nagrade najboljim ekipama su predali gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Zajednice sportskih Grada Preloga Dejan Naranđa i organizator turnira Željko Sokač. Najboljim igračem je progla-

šen Danijel Vuković, najbolji golman je Antonio Belić, a najbolji strijelac Karlo Jadanić. S obzirom da je riječ o humanitarnom turnira, od ko-

tizacije i dobrovoljnih priloga posjetitelja je prikupljeno 7510 kuna koje će biti donirane pedijatrijskom odjelu Županijske bolnice Čakovec.

Kratko je trajao odmor za odbojkaše Međimurje Centrometala koji su se nakon božićno-novogodišnjih blagdana vratili treniranju. Naime, već u subotu, 22. siječnja, nastavljaju s natjecanjem u prvenstvu odbojkaške Superlige, a prvo kolo drugog dijela sezone donosi im susret na domaćem terenu u dvorani Atona protiv momčadi Rovinja. S obzirom na sjajno odrađen posao u prvom dijelu sezone u kojem su osvojili 19 bodova što je dovoljno da visoko 6. mjesto, ništa se ne prepušta slučaju. Momčad je tako dodatno pojačana je u Centrometal stigao Marijan Radoš. Riječ je o 22-ogodišnjem igraču iz Zagreba koji igra na poziciji libera. Radoš je igračku karijeru započeo u zagrebačkoj Mladosti, dok je jesenski dio sezone odigrao u momčadi Gorici. U drugom dijelu prvenstva Centrometal će imati čak sedam domaćih utakmica uz svega četiri gostovanja. Među susretima pred domaćim navijačima su i one protiv izravnih konkurenata u borbi za plasman od 3. do 6. mjesta: Varaždin, Split i Ribola Kaštela.

STOLNI TENIS

Stjepan Vidović pobjednik turnira Stolnoteniski klub Kos-Kotoriba bio je u subotu, 8. siječnja, domaćin tradicionalnog pojedinačnog seniorskog klupskog prvenstva u dvorani u Kotoribi. Sudjelovalo je 15 natjecatelja članova kluba. Nakon razigravanja u četiri skupine, slijedila je borba za medalje, a naslov osvajača turnira pripao je Stjepanu Vidoviću koji je u finalu bio bolji do Filipa Radmanića. U borbi za 3. mjesto je Stanislav Sović svladao Davida Čukulicu. Pehare najboljima uručio je Ivan Špicar, predsjednik kluba, a turnir je zaključen zajedničkim druženjem članova kluba.

STOLNOTENISKI KLUB GORIČAN BIO JE DOMAĆIN ZANIMLJIVOG TURNIRA

Nagrade u tri pojedinačne i kategoriji slučajnih parova Na blagdan Sveta tri kralja je u dvorani Društvenog doma u Goričanu odigran stolnoteniski turnir u četiri kategorije na kojem je nastupilo 26 igrača. Stolnotenisači su snage odmjerili u kategorijama kadeta, amatera, članova Stolnoteniskog kluba Goričan i slučajnih parova. U kadetskoj konkurenciji prvo mjesto je osvojio Gabriel Dominik ispred Rafaela Dominika, dok su na trećem mjestu završili Luka Gudlin i Leon Mlinarec. Kod amatera je najbolji bio Ivica Vugrinec, dok su iza njega u poretku završili Zlatko Vugrinec

te Nenad Mati i Robert Mati. U konkurenciji članova kluba je slavio Igor Vesenjak, koji je u finalu svladao Daria Grda. Treće mjesto podijelili su Josip Đuran i Roko Lesinger. U dijelu turnira slučajnih parova slavili su Dario Grd i Luka Gudlin. Drugo mjesto osvojili su Patrik Bašnec i Mihael Blažek, dok su treće podijelili Rafael Dominik i Ivica Vugrinec te Ivan Blažek i Filip Blažek. Nagrade najboljim pojedincima i parovima su podijelili načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković te predstavnici STK Goričan Patrik Bašnec i Ivica Marton.


20 Zeleni kutak

Regionalni tjednik || 12. siječnja 2022., br. 280

NOVA, 100. USLUGA NA PORTALU E-GRAĐANI Na Portalu e-Građani s 5. siječnja dostupna je nova usluga namijenjena građanima i poduzetnicima “Jedinstvena informacijska točka - Sustav katastra infrastrukture”. Novom, 100. po redu uslugom, čiji je pružatelj Državna geodetska uprava, omogućeno je predavanje geodetskog elaborata infrastrukture u nadležni katastarski ured na pregled i potvrđivanje elektroničkim putem te pretraživanje,

ZELENI KUTAK

zaprimanje i distribucija obavijesti o tekućim ili planiranim građevinskim radovima i eksport obavijesti vlasnicima ili upraviteljima infrastrukture za objavu na njihovim web stranicama. Sustav katastra infrastrukture uključuje prikaz podataka jedinstvene baze o infrastrukturi i obavijestima o tekućim ili planiranim građevinskim radovima na infrastrukturi, objavila je Vlada RH.

IZGLASAN NOVI ZAKON O GOSPODARENJU OTPADOM

Od 1. siječnja zabranjene lagane pla vrećice i jednokratni plastični proiz Zabrana je rezultat dugogodišnjih napora “Prijatelja životinja” koji se još od 2008. godine zalažu za to, ali i ostalih organizacija koji godinama ukazuju na

zagađenja plastikom. O težini problema govori i činjenica da se mikroplastika može pronaći i na neočekivanim mjestima – od Mount Everesta i Marijanske bra katastrofalne posljedice zagađenja plastikom. Koliko je težak problem zagađenja, govori i činjenica da se miU subotu, 1. siječnja, stupi- kroplastika može pronaći i la je na snagu dugoočekivana na neočekivanim mjestima zabrana laganih plastič- – od Mount Everesta i Manih vrećica te plastičnih rijanske brazde do Zemljine proizvoda za jednokratnu troposfere. ”Prijatelji životinja” poduporabu. sjećaju da manje plastičnih vrećica također znači Novi Zakon i manju ovisnost Naime, 15. o naf ti te sisrpnja izglasan Plastične je novi Zakon gurniji svijet o gospodaza životinje vrećice ubijaju već i ovako renju otpavelik broj pogođene dom kojim zagađenjem je propisano životinja koje ih drugim inda se od pozamjenjuju za dustrijama, četka 2022. oduzimazabranjuje hranu st avlja nje na njem prirodnih tržište laganih s t a n i š t a i neplastičnih vrećica za milosrdnim iskorinošenje te plastičnih proi- štavanjem od strane ljudi. zvoda za jednokratnu upo- Plastične vrećice ubijaju rabu kao što su štapići za velik broj životinja koje ih uši, pribor za jelo, tanjuri, zamjenjuju za hranu. Vrlo su slamke, štapići za miješanje česti i prizori ptica koje vuku napitaka i slično. Zabrana za sobom vrećice u koje su se je rezultat dugogodišnjih upetljale. napora “Prijatelja životinja” koji se još od 2008. Rasipna potrošnja godine zalažu za zabranu, – Zalažemo se i za naplaali i ostalih organizacija tu najtanjih jednokratnih koji godinama ukazuju na plastičnih vrećica za robu u PIŠE: MARTINA LONČAR-PETRINJAK mlpetrinjak@regionalni.com

U SKLADU S PRIRODOM

rinfuzi. S obzirom na to da su u izuzetno širokoj uporabi, i to tako da se upotrebljavaju samo jednom, a nisu prikladne za reciklažu, gomila takvih vrećica završava u otpadu i u prirodi. Potrošači ih koriste rasipno, ne razmišljajući o posljedicama i to često potpuno nepotrebno,

npr. kad kupuju samo jedan komad voća. Koriste ih i za namjenu nošenja stvari iz trgovine, iako je Zakonom propisano da je njihova namjena isključivo zbog higijenskih razloga ili kao primarna ambalaža za rasutu hranu – rekli su “Prijatelji životinja”. Dodaju da se samo zakon-

skim zabranama i ograničenjima može djelotvorno zaustaviti nepotrebna proizvodnja i daljnje onečišćenje okoliša plastikom. Upravo zbog toga, u studenome su poslali dopis ministru Ćoriću s apelom da inicira pokretanje izmjene Pravilnika o ambalaži i otpadnoj

“Prijatelji životinja” smatraju da se samo zakonskim zabranama i ograničenjima može djelotvorno zaustaviti daljnje onečišćenje okoliša plastikom ambalaži kako bi se što prije regulirala naplata vrlo laganih plastičnih vrećica u cilju značajnog smanjenja

Kalendar iz Biovrta za 2022. godinu - siječanjska

Piše i snima: Silvija Kolar-Fodor,

predsjednica Udruge “Biovrt Za 2022. godinu štampali smo zidni kalendar s fotografijama i vrtlarskim savjetima Silvije Kolar-Fodor. Uz svaki mjesec na kalendaru stoji kratki podsjetnik u nekoliko rečenica o najaktualnijim vrtlarskim radovima. Tako ćete se osigurati da uz naše savjete obavite vrtlarske poslove na vrijeme.

Poklon sjemenje

Uz svaki naručeni kalendar pripremili smo vam i poklon. Iz društvene banke sjemenja Udruge Biovrt poklonit ćemo

vam i komplet sjemenja po izboru. Kako u društvenoj banci sjemenja pohranjujemo mnoštvo raznih sorti sjemenja te bismo htjeli da što više ljudi uzgaja povrće i cvijeće u svojim vrtovima, želimo poklon sjemenjem potaknuti pojedince na prekrasnu avanturu vrtlarenja. U vrtu uistinu nećete dobiti samo zdrave plodove koje ćete uzgojiti – nego puno više. Dobit ćete radost stvaranja, boravak na suncu i svježem zraku, radost kretanja i besplatnu psihoterapiju, povratak prirodi i radosnijem životu. Ovo je najbolji poklon koji sebi možete pokloniti u novoj godini. U mjesecu siječnju birate

čak sedam paketića sjemenja za vaš vrt. Imate opciju i sami odabrati sadržaj svoj komplet od pet raznih vrsta sjemenja

U vrtu uistinu nećete dobiti samo zdrave plodove koje ćete uzgojiti – nego puno više!

među pet prigodnih kompleta sjemenja: “Krećemo u sjetvu!”, “Šareni vrt”, “Ljekoviti vrt”,

“Najbolja vrtlarska godina” i “Moj vrtlarski izbor”. Svaki od ovih poklon kompleta sadrži

u kompletu “Moj vrtlarski izbor”. Kako krajem siječnja krećemo u sjetvu, jedan posebni komplet sjemenja koji sami možete iskombinirati je


Zeleni kutak

12. siječnja 2022., br. 280 || Regionalni tjednik

21

I U 2022. POTVRĐENI NOVI SLUČAJEVI VISOKO PATOGENE INFLUENCE PTICA Početkom siječnja ove godine potvrđeni su novi slučajevi visoko patogene influence ptica podtipa H5N1 u četiri crvenokljuna labuda s područja Zagrebačke (jezero Siromaja), Istarske županije (Novigrad, ušće rijeke Mirne) i Vukovarsko-srijemske županije (utok rijeke Spačve i Bosuta). Tijekom prosinca prošle godine, na području Osječko-baranjske županije potvrđeni su slučajevi influence podtipa H5N1

astične zvodi

u tri sive čaplje na dvije lokacije u Parku Prirode Kopački Rit. Dosad je u razdoblju od studenoga 2021. do siječnja 2022. godine visoko patogena influenca ptica potvrđena na jednom gospodarstvu s domaćom peradi u Sisačko-moslavačkoj županiji te u ukupno 16 divljih ptica, s time da je jedna divlja ptica bila zaražena u Međimurskoj županiji. Podsjećamo da su u Hrvatskoj zbog po-

jave visoko patogene influence ptica od 5. prosinca 2021. godine na snazi stroge preventivne mjere koje se odnose na obaveznu provedbu higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi. Obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama te se vodena perad (patke i guske) mora držati odvojeno od ostale peradi.

Psi spašeni iz romskog naselja, slika prije i poslije

katastrofalne posljedice

azde do Zemljine troposfere.

PREGLED PROTEKLE GODINE I NASTAVAK SKRBI O NAPUŠTENIM ŽIVOTINJAMA

U 2021. u čakovečko Sklonište “Prijatelji” primljeno 975 pasa

upotrebe. Ministar je ubrzo potvrdio da će raditi na tom, vrlo aktualnom problemu. – Ovim putem apeliramo na sve kojima je stalo do čiste i zdrave Hrvatske, sigurne za ljude, životinje i prirodne ljepote poput nacionalnih parkova da koriste proizvode za višestruku upotrebu, da se opskrbe torbama, košarama i trajnim mrežastim vrećicama za rinfuzu kako se i koristilo prije. Razumnim korištenjem plastike možemo poštedjeli okoliš od zagađenja i trošenja golemih količina vrijednih resursa – poručuju “Prijatelji životinja”.

a ponuda komplet čili papričica, patlidžana, peruanske jagode, tomatilla ili litchi rajčice – a to je komplet baš takvog naziva - “Krećemo u sjetvu!”

Kako naručiti kalendar?

Cijena kalendara je 50 kuna + troškovi dostave. Plaćanje se vrši po ponudi na račun. Odabrati se može dostava Hrvatskom poštom ili Overseas expressom. Sve detalje oko sadržaja svakog poklon kompleta te narudžbenicu potražite na stranicama Biovrta. Želimo vam puno radosti, inspiracije i obilja u novoj vrtlarskoj sezoni!

Godina je započela potresom na području Banovine, a završila nastavkom zahtjevnog projekta zbrinjavanja pasa u romskim naseljima Međimurja. Volonteri su odradili više od 5000 sati te je kastrirano više od 2000 pasa iz potresom pogođenih područja. PIŠE: MARTINA LONČAR-PETRINJAK mlpetrinjak@regionalni.com

Čakovečko Sklonište za životinje “Prijatelji”, koje djeluje u sklopu Zaštitarsko-ekološke udruge “Prijatelji životinja i prirode”, svake godine napravi izbor nekih od najupečatljivijih slika protekle godine, kako bi podsjetili na sve što su napravili.

Teška godina

Tako je u protekloj godini u Sklonište primljeno 975 pasa, od kojih je oko 100 iz potresom pogođenih područja, više od 200 ih je “vlasničkih”, odnosno onih koje su se ljudi odrekli iz raznih razloga, te je u samo zadnja dva mjeseca više od 200 pasa, uglavnom štenaca, zbrinuto iz romskog naselja Kuršanec. Tijekom 2021. godine udomljena su 724 psa, a u Skloništu ih se još nalazi 375. Volonteri su odradili više od 5000 sati te je skupljeno više od 600.000 kuna za projekt kastracije pasa u potresom pogođenom području, a kastrirano ih je više od 2000. Podaci su to koje je Sklonište 2. siječnja objavilo na svojim Facebook stranicama. – Osim toga, pokrenuli smo s kolegama Nacionalnu kampanju za Hrvatsku bez pasa na lancu, čije se djelovanje i dalje nastavlja dok se ne promjeni Zakon o zaštiti životinja i u potpunosti zabrani držanje pasa na lancu. Napravljeno je

Početkom studenoga krenuo je novi krug projekta zbrinjavanja, kastracije i liječenja pasa iz romskih naselja Međimurja

zauvijek domove, a od nekih voljenih starosjedioca Skloništa nažalost su se oprostili.

Pomoć Županije

Radovi na Skloništu

10-ak velikih projekata uređenja skloništa. Pokrenut je drugi dio projekta zbrinjavanja, liječenja i kastracije pasa u romskim naseljima Međimurja, čiji nastavak slijedi tijekom čitave 2022. godine – istaknuli su iz

Udruge te dodali da je održano i više edukacija za škole, vrtiće, ali i djelatnike Skloništa. Bila je to i godina teško polomljenih pasa, paraplegičara, ali i godina u kojoj su neki od njih čudesno pronašli svoje

Projekt prihvata, skrbi i udomljavanja napuštenih životinja već petu godinu zaredom pomaže i Međimurska županija, čime je prva i jedina županija koja kontinuirano financira rad Skloništa, iako joj to nije zakonska obveza, već je to obveza jedinica lokalne samouprave. – Prve dane nove godine započinjemo nastavkom suradnje sa skloništem za napuštene životinje, čiji volonteri, predvođeni predsjednicom udruge Aleksandrom Hampamer, već više od 20 godina obavljaju plemeniti i izazovan posao. Veseli nas nastavak suradnje, no isto tako pozivamo gradove i općine da se uključe i podrže njihov cilj, a to je zbrinjavanje i skrb o napuštenim životinjama – rekao je župan Međimurske

županije Matija Posavec, koji je potpisao ugovor vrijedan 200.000 kuna s predsjednicom Udruge “Prijatelji životinja i prirode” Čakovec Aleksandrom Hampamer o sufinanciranju projekta prihvata, skrbi i udomljavanja napuštenih životinja. Predsjednica udruge Aleksandra Hampamer zahvalila je Županiji na podršci, dodavši da im to daje vjetar u leđa i poticaj da se trude još bolje i snažnije. Naglasila je također da na površini od ukupno 15.000 m2 svakodnevno skrbe o gotovo 400 napuštenih pasa, osiguravajući im smještaj do udomljenja, veterinarsku skrb, hranu, cijepljenje, sterilizaciju i udomljavanje. – Provodimo i mnoge druge projekte, od kojih je najznačajniji projekt kastracije, liječenja i zbrinjavanja oko 1500 pasa iz romskih naselja Međimurja koji je pokrenut i proveden 2018. godine pod kapom Ministarstva poljoprivrede, a nastavlja se i u 2022. Za ovaj smo projekt osvojili Nagradu “Heroj” za najznačajniji projekt godine – rekla je Hampamer prilikom potpisivanja ugovora. Od 2019. do 2021. godine provodili su i EU projekt S.N.A.G.A., čime je Udruga postala prva udruga s područja zaštite životinja koja je dobila i provela europski projekt. Sklonište je u sklopu projekta dobilo edukacijsko-volonterski centar te su na taj način postavljeni temelji i za edukacije u samom Skloništu.


22 Vidokrug

Regionalni tjednik || 12. siječnja 2022., br. 280

PRIBISLAVEC: PRIJAM ZA KARATISTICU LUCIJU LESJAK

VIDOKRUG

Posljednjega dana 2021. godine načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić primio je karatisticu Luciju Lesjak. Lucijini korijeni sežu u Pribislavec – njezin otac Kristijan Lesjak rođen je i živi u Pribislavcu. Treća je karatistica svijeta, a ujedno i studentica četvrte godine medicine u Zagrebu. Lucija je osvajačica brončane medalje na Svjetskom prvenstvu, a proglašena je i najboljom sportašicom grada Zagreba.

– Ponosan sam na uspjehe Lucije Lesjak, mislim da i cijelo Međimurje djeli taj ponos! Uz ovakav žar, rad i predanost Lucija će zasigurno dočekati i zlatna odličja u budućnosti! – kaže načelnik Ladić. Dodajmo da je bila jednom od troje sportaša koji su podizanjem zastave na Staru godinu u podne obilježili početak obnašanja titule “Međimurje - Europska regija sporta”.

Matija Ladić i Lucija Lesjak

KULINARSKA RADIONICA LAG-a “MEĐIMURSKI DOLI I BREGI”

Pokazali najbolja pretepena, tenfana i kalapajsana međimurska jela U okviru projekta su održane tri radionice u Etno Art Chef kuhinji u sklopu izletišta “Međimurski dvori” u Lopatincu, a na svakoj od njih sudjelovalo je dvadesetak amaterskih kuharica i kuhara PIŠE: ROBERT PEHARDA rpeharda@regionalni.com

U okviru projekta suradnje LAG-ova “Okusi tradicije”, LAG “Međimurski doli i bregi” je organizirao i proveo tri kulinarske radionice s ciljem edukacije i promocije bogate kulinarske baštine Međimurja. Sve tri radionice su održane u Etno Art Chef kuhinji u sklopu izletišta “Međimurski dvori” u Lopatincu, a na svakoj radionici sudjelovalo je dvadesetak zainteresiranih amaterskih kuharica i kuhara, željnih pobližeg upoznavanja međimurske gastronomije i njene izvedbe na moderniji način. Zajedničko obilježje svih korištenih recepata na radionicama je bilo tradicionalno onalnih slatkih poslastica međimursko “pretepeno, ten- štrukli i zlevanke. fano i kalapajsano”, epiteti koji Na drugoj radionici je Slađasu specifični za jedan na Herman, nastavnica dio tradicionalne u Srednjoj školi gastronomske Prelog i chef ponude naju restoranu Najveći interes sjevernije “Herman”, vladao je za treću h r vat ske pr i sut n ižupanije. ma preradionicu koju su P r v a zentirala vodili “food blogeri” radionica pripremu održapretepene Kasandra Draganić i na je pod međimurDomagoj Jakopović vodst vom ske juhe s Tat ja ne g ljiva ma i Ribafish Martinjaš iz hajd i n skom restorana “Meka šom, kuđ i mu rsk i dvor i ” hane šunke s kalakoja je sudionicima prepajsanim kalamperom, nijela male tajne pripreme salatu od ječmene kaše, povrća temfane piletine, pretepene i lisnatih salata, te za desert međimurske juhe s mesom, slatki proseni/kukuruzni trganci s vrhnjem i tradici- močnjak sa šumskim voćem.

Uz praćenje recepata, Slađana je otkrila i nekoliko bitnih trikova u pripremi ovih jela, nepoznatih i mnogim iskusnim kuharicama. Najveći interes vladao je za treću radionicu koju su vodili su Kasandra Draganić i Domagoj Jakopović Ribafish (food bloger). Na posljednjoj radionici prezentirani su pomalo neobični recepti za modernistički pripremljena tradicijska jela kao što je pohani prezvušt i krvavice s kalapajsanim krumpirom, trganci s umakom od gljiva u vinu te za desert zlevanka s pekmezom od buče i bučinim uljem. Bilo je neobično i zanimljivo, a dobre atmosfere nije nedostajalo ni na jednoj radionici. Uskoro slijedi i izdavanje mini kuharice s korištenim

receptima koja će se distribuirati u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj. LAG “Međimurski doli i bregi”, LAG “Zapadna Slavonija”, LAG “Posavina” i LAG “Zagorje-Sutla” provode projekt suradnje “Okusi tradicije” koji je usmjeren na razvoj ruralnoga gastronomskog turizma, promociju koncepta “od polja do stola” te na jačanje svijesti o vrijednosti lokalne proizvodnje i kulinarske baštine. Projekt je sufinanciran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 19 LEADER, Podmjera 19.3 “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a”, Tip operacije 19.3.2 “Provedba aktivnosti projekta suradnje”, Međuteritorijalni projekt suradnje.


Vidokrug

12. siječnja 2022., br. 280 || Regionalni tjednik

23

DEKANOVEC: U POSJETI NAJSTARIJIM BRAČNIM PAROVIMA Načelnik Općine Dekanovec Ivan Hajdarović i njegova zamjenica Ljubica Đurkin, na Staru godinu su obišli najstarije bračne parove, s bračnim stažom od čak 66 godina. S lijepim čestitkama i prigodnim poklonima posjetili su Ivana i Anu Rob, Florijana i Milicu Trstenjak te Josipa i Katarinu Furdi.

– Ovo blagdansko doba općenito se smatra vremenom radosti i ljubavi, a tome su dokaz i ovi najstariji bračni parovi kod kojih zasigurno vladaju ljubav i sklad. Želimo im sretne, mirne i blagoslovljene blagdane uz obilje zdravlja i mira u novoj godini – poručili su tom prigodom općinski čelnici.

OBNAŠANJE LASKAVE TITULE OBILJEŽENO PODIZANJEM ZASTAVE

Međimurje do kraja godine “Europska regija sporta” Titula “Europska regija sporta” omogućit će dodatna ulaganja u razvoj sportske infrastrukture diljem Međimurske županije uz ulaganja u atletske staze, sportske kampove i dvorane, čime će se stvoriti bolji uvjeti svima koji se bave sportom PIŠE: IVAN-GORAN HERMAN igherman@regionalni.com

Stotinjak međimurskih sportaša i sportašica, trenera i sportskih djelatnika sudjelovalo je u podizanju zastave na Staru godinu u podne, čime je Međimurska županija obilježila početak obnašanja titule “Međimurje – Europska regija sporta 2022.” Međimurska županija prva je hrvatska županija koja se kandidirala i osvojila titulu Europske regije sporta. Kandidaturu je neprofitna organizacija ACES Europe ocijenila najvišim ocjenama, a Međimurje je time treća europska regija kojoj je dodijeljena laskava titula. – ACES Europe i Europska komisija prepoznali su kvalitetu naše županije te je početkom studenoga 2020. godine uvrstili u svoju mrežu – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je istaknuo da smo jedna od “najsportskijih” županija. Zastavu Europske regije sporta podigli su Filip Ude, koji je ambasador projekta

Zastavu su podigli gimnastičar Filip Ude, karatistica Lucija Lesjak i tenisačica Antonia Ružić EU regije sporta, Lucija Lesjak, brončana na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u karateu i svjetska

prvakinja u konkurenciji mlađih seniora te tenisačica Antonia Ružić, najbolja juniorka Europe koja je, iako ima tek 18 godina, trenutačno 336. igračica WTA ljestvice. Titula Europske regije sporta omogućit će dodatna ulaganja u razvoj sportske infrastrukture diljem Međimurja uz ulaganja u atletske staze, sportske kampove i dvorane, čime će se stvoriti bolji uvjeti svima koji se bave

sportom. Nakon Preloga koji je u 2019. godini bio Europski grad sporta, titulu je u 2020. godini ponio grad Čakovec, na što je iznimno ponosna gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. Svečanost obilježavanja glazbom i plesom obogatili su Scifidelity Orchestra i Plesni studio “Korak”, čije su članice odličan primjer kako spojiti sport i umjetnost.

POVIJESNA REZOLUCIJA DONESENA JE 9. SIJEČNJA 1919. GODINE

Odcjepljenje Međimurja od mađarske države

FOTO: Dokumentacija Muzeja Međimurja Čakovec

U Čakovcu je 9. siječnja 1919. godine na Franjevačkome trgu održana Velika narodna skupština, koja je jednoglasno donijela Rezoluciju o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. U njoj piše, među ostalim, da je u hrvatskom narodu u Međimurju oduvijek živjela želja da se politički sjedini sa svojim suplemenicima iste krvi i jezika te da je, usprkos mađarizaciji, hrvatski narod uščuvao svoj jezik i želju za oslobođenjem. – Kad je pobiedila ideja ve-

likog predsjednika sjevernoameričkih država Wilsona o samoodređenju naroda, osjetili su i međimurski Hrvati da i oni imaju pravo na slobodu i život. Mađarske su vlasti htjele još jednim posljednjim udarcem u klici uništiti ovu težnju naroda za slobodom te su mnogi sinovi našega naroda morali tu težnju platiti vlastitom krvlju. Ipak je nadošao čas oslobođenja po slavnoj vojsci sinova naše krvi i jezika. Zato danas Hrvati iz cieloga Međimurja, – sakupljeni na javnoj obćoj skupštini,

održanoj 9. siječnja 1919. u glavnom mjestu Čakovcu, – pred cielim svietom otvoreno, odlučno, jednodušno i samosvjesno izjavljuju: “Za uviek se odcjepljujemo od mađarske države, kojoj smo do sada pripadali samo pod utjecajem sile i protiv svoje volje” – piše u Rezoluciji. Ovom događaju prethodilo je vojno oslobađanje Međimurja u akcijama u studenome i prosincu 1918. godine, a sama je Rezolucija i simbolični završetak procesa buđenja hrvatske

nacionalne svijesti na tom prostoru. Otac Kapistran Geci otvorio je skupštinu te je nakon govora Ivana Novaka, Vinka Žganca, Stanka Štefoka, Franje Glogovca i Stjepana Vidušića na skupštini jednoglasno donesena Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. Dan donošenja Rezolucije Hrvatski sabor je 2005. godine proglasio spomendanom u RH pod nazivom Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom.


24 Vidokrug

Regionalni tjednik || 12. siječnja 2022., br. 280

PRIMJENA PČELINJIH PROIZVODA KOD BOLESTI DIŠNOG SUSTAVA (1. DIO)

Autoinhalacijom čuvamo sluznicu i sinuse, ali i jačamo imunitet Učinak autoinhalacije postiže se otapanjem kristaliziranog meda u ustima i disanjem kroz usta, ali i žvakanjem meda u saću, inhaliranjem para smjese meda i propolisa ili pak voska i propolisa

DR. SC. GORDANA HEGIĆ, MAG. ING. AGR. predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva

vode ili fiziološke otopine i inhalirajte se nad otopinom 20-30 minuta. Budite oprezni ukoliko patite od krvarenja iz nosa, jer povećana temperatura može pospješiti krvarenje.

I prije pojave koronavirusa, bolesti dišnog sustava bile su najčešće bolesti koje su ljudima zadavale ozbiljne tegobe. Nema čovjeka koji se barem jednom godišnje, a najčešće je to i do nekoliko puta tijekom godine, nije potužio na poremećaje u disanju, blagi ili jači oblik prehlade, otežano disanje, pa sve do pojave raznih vrsta alergijskih rinitisa, sinusitisa, gripe…

Odlični rezultati

Već je u praksi ispitan i dokazan pozitivan učinak voska i propolisa na smirenje sluznice kada je otečena i upaljena. Ovo se posebno djelotvornim pokazalo kod virusnih infekcija respiratornog sustava (gripa ili prehlada), gdje zapravo i nema odgovarajuće terapije te se često od liječnika traži upotreba antibiotika. U ovom slučaju apiterapija će dati odlične rezultate. Kako navodi slovenski liječnik dr. Peter Kapš možete napraviti termalne inhalacije na način da koristite sirovi (nativni) propolis lokalnih pčelara i vosak. Koriste se u vodenoj kupelji na način da u posudu stavimo 60 grama propolisa i 40 grama voska. Mješavinu s posudom

Kristalizirani med

Sada se, nažalost, nakon pojave koronavirusa situacija značajno pogoršala te su problemi sa sinusima, disanjem i plućima postali ozbiljni kod većeg dijela populacije. Upravo kod navedenih tegoba primjena pčelinjih proizvoda domaćih lokalnih pčelara i proizvođača može pomoći i značajno ubrzati oporavak ili ozdravljenje. Klasična, odnosno konvencionalna terapija navedenih tegoba uglavnom je simptomatska, dok je primjena pčelinjih proizvoda također da se staklenka s medom nikada izuzetno djelotvorna i kao takva ne izlaže dugo izravnoj sunsve više zauzima svoje mjesto u čevoj svjetlosti, kao i da med komplementarnoj terapiji. koji je tako izložen nije dobro Na koje sve načine možemo kupovati, jer je UV zračenje koristiti pčelinje proizvode degradiralo proizvod i smanjilo za ovu namjenu? Za početak, njegovu biološku aktivnost pa možemo uzeti čajnu žličicu čak i potpuno uništilo te od kristaliziranoga meda takvog proizvoda ne i polako ga otamožemo očekivati optimalan učipati u ustima. Jedan od Kristalizacija nak na zdravje prirodno načina kako možemo lje. Biološka svojst vo aktivnost pomoći sinusima i meda i pojedisvaki prinih vrsta sluznici je korištenje meda se rodni med uljne otopine ra zl i k uje kristalizipa se za ra. Sama propolisa kao kapi upotrebu brzina kriza nos kod bakterijstalizacije meda ov isi o skih i upalnih čitavom nizu fakprocesa u područtora kao što je omjer ju sinusa i grla kao glukoze i fruktoze u medu, o najdjelotvorniji pokazao lipov pojedinim biljnim vrstama. med koji zahvaljujući svom Primjerice, med od uljane repice higroskopnom učinku isušuje ili suncokreta kristalizira brže, bakterijsku ovojnicu i na taj dok med od bagrema krista- način inhibira razmnožavanje lizira puno sporije pa čak i po bakterija, a djeluje i diuretski. nekoliko godina može biti u Uz navedeno, lipov med ima i tekućem stanju. Također, brzina blago kardiotonično djelovanje kristalizacije ovisi i o omjeru še- pa ga srčani bolesnici ne bi ćera i vode u medu, temperaturi trebali uzimati u većim količuvanja, stres faktorima koje je činama. med prošao prilikom obrade itd. Ukoliko želite kristalizirani Med i propolis med opet vratiti u tekuće stanje Otapanjem kristaliziranog dovoljno je da ga lagano zagrije- meda u ustima i disanjem kroz te u toploj vodenoj kupelji. Tem- nos radimo neku vrstu autoperatura zagrijavanja meda ne inhalacije, odnosno volatilne bi smjela biti iznad 39 stupnjeva tvari meda polako se otpuštaju Celzijevih jer se tada uništavaju u respiratornom sustavu te na korisni enzimi koji su zaslužni taj način djelujemo na sluznicu za biološku aktivnost meda i sinusne šupljine. Med je poodnosno njegov blagotvorni trebno što duže otapati u ustiučinak na organizam. ma i upravo se iz toga razloga Jednako tako da ne bismo preporučuje kristalizirani med. kompromitirali biološku aktiv- Važno je koristiti med domaćih, nost meda, treba voditi računa lokalnih pčelara jer su u takvom

Važno je koristiti med lokalnih pčelara jer sadrži peludna zrnca, koja se i inače nalaze u našem okruženju!

medu sadržana peludna zrnca koja se i inače nalaze u našemu okruženju (zraku) te ih naš organizam normalno prepoznaje i smanjena je mogućnost burnije (alergijske) reakcije. Također, učinak autoinhalacije možemo postići i žvakanjem meda u saću (poželjno je da su saće što svjetlije, a vosak ekološki) ili žvakanjem i što dužim otapanjem medenih kapica (poklopčića, zabrusa) u ustima. Na taj način, osim što radimo autoinhalaciju, ujedno i unosimo čitavo bogatstvo volatilnih tvari koje su sadržane u poklopčićima, a djelujemo povoljno i na obrambenu sposobnost svoga organizma (imunitet). Ukoliko iz nekog razloga ne možete ili ne želite konzumirati med, možete se bar pokušati inhalirati medom ili mješavinom meda i propolisa. Postupak je sljedeći, 5 do 10 posto meda stavite u 2 decilitra destilirane

stavimo u veću posudu s vodom i zagrijavamo do vrenja. Glavu držimo iznad para i udišemo ih pokriveni ručnikom. Ovo prakticiramo dva do tri puta dnevno, a jedno inhaliranje traje od 15 do 30 minuta. Mješavinu propolisa i voska možemo koristiti i do 30-ak puta za zagrijavanje jer nije potrebna zamjena nakon jedne upotrebe. Jedan od načina kako možemo pomoći sinusima i sluznici je korištenje uljne otopine propolisa kao kapi za nos. Propolis ima dokazano antivirusno djelovanje. Ako pogledamo istraživanja i stručnu literaturu upotreba meda, peluda, perge, propolisa, pčelinjeg voska i matične mliječi svakako će pozitivno djelovati na organizam na nekoliko načina: pojačat će se obrambena sposobnost organizma, upotrebom pojedinih vrsta medova (lipa, kadulja) potaknut će se izlučivanje sekreta, iskašljavanje i diuretsko djelovanje na organizam. Upotrebom meda od bagrema ili amorfe ublažiti ćemo grlobolju i smiriti kašalj. Još ćemo bolje rezultate dobiti ukoliko kombiniramo ljekovito bilje i pčelinje proizvode, bilo da se radi o raznim vrstama čajeva (sljezov korijen, kamilica) ili o mednim sirupima (izdubljena crna rotkva punjena medom). Projekt je financiran u suradnji Udruge pčelara Međimurske županije “Agacija” i Grada Čakovca.


AUTOsti

12. siječnja 2022., br. 280 || Regionalni tjednik

25

VODEĆA ULOGA VOLVA U KLIMATSKOM DJELOVANJU Neprofitna globalna ekološka organizacija CDP prepoznala je ekološku usmjerenost i strategiju održivosti tvrtke Volvo Cars te joj dodijelila ocjenu A za napore u smanjenju emisija, ublažavanje klimatskih rizika i usmjerenost u klimatsku neutralnost. Tako je Volvo Cars, zajedno sa samo manjim brojem tvrtki, na najvišoj razini CDP-ove liste o klimatskim promjenama. Više od 13.000 tvrtki otkrilo je podatke o svojim utjecajima na okoliš, rizicima i prilikama, čime je

tvrtka Volvo Cars s visokim ocjenama postala jedna od vodećih u ekološkim naporima i klimatskim mjerama. Tvrtka Volvo Cars želi u potpunosti elektrificirati svoju ponudu automobila do 2030. i planira uvesti cijelu novu obitelj potpuno električnih vozila u nadolazećim godinama. Riječ je o dijelu glavnog cilja tvrtke koja neprestano smanjuje emisije ugljika u svim poljima svog poslovanja kako bi postala klimatski neutralna do 2040. godine.

TEST: TOYOTA YARIS 1.5 VVT-IE SPORT

VREMEPLOV

Visoki standard gradske klase 17. siječnja 1964. isporučen je prvi Porsche Carrera GTS kupcu u Los Angelesu. Ovaj je model predstavljao najbolje od najboljega među sportskim luksuznim automobilima tog vremena. Prodaja po proizvođačima 1. 1. – 31. 12. 2021. proizvođač

količina

udio, %

1

Volkswagen

5783

12,77 %

2

Škoda

4571

10,09 %

3

Opel

3602

7,95 %

4

Kia

3226

7,12 %

5

Dacia

3010

6,65 %

6

Renault

2907

6,42 %

7

Hyundai

2770

6,12 %

8

Suzuki

2456

5,42 %

9

Peugeot

2183

4,82 %

10

Toyota

2021

4,46 %

11

Seat

1496

3,30 %

12

Citroën

1433

3,16 %

13

Audi

1420

3,14 %

14

Mazda

1333

2,94 %

15

BMW

1130

2,50 %

16

ostali

5948

13,13 %

45289

100 %

UKUPNO

Izvor: Promocija Plus

8

od 10 novih kupaca Dacije u Europi sada zagovara električnu mobilnost, pokazalo je istraživanje o okolišu i električnoj mobilnosti; 62 % ispitanika promijenilo je životne navike kako bi pomoglo u borbi protiv klimatskih promjena i zagađenja. Elektrifikacija je ključna sastavnica tog procesa, budući da je ugljični otisak električnih vozila upola manji od onog vozila s benzinskim ili dizelskim motorom. Upravo zato 8 od 10 ljudi u Europi zagovara širu primjenu električnih i hibridnih vozila u idućem desetljeću. I premda bi najbolji pristup bio spojiti ekološke interese ljudi s njihovom željom da smanje uporabne troškove svog automobila, prijelaz na električnu mobilnost i dalje će se odvijati sporo.

Toyota je prije nekoliko godina objavila da više neće proizvoditi – kako su tada i sami priznali – kvalitetne, ali dosadne automobile, a novi Yaris je najbolji dokaz da su to obećanje ispunili. Izgleda sjajno i vozi se fenomenalno! Mirne duše ćemo napisati da nam je od svih testiranih automobila u ovoj kalendarskoj godini tamnocrveni Yaris pružio najslađe vozačke užitke! UREĐUJE: DALIBOR FLAJPAN FOTO: MIKLOŠ LANG

Ima u Yarisu nešto retro. Nije dizajn, on je suvremen, unikatan i atraktivan. Nije ni cijena (bilo bi lijepo da je!); naime, cijena je u skladu s ostatkom tržišne ponude i Toyotinim blistavim renomeom, koji definitivno nije stvoren preko noći. Što je onda retro u Yarisu? Retro su sve one krasne vozne osobine koje su se tijekom posljednjih godina kod gotovo svih automobila nažalost razvodnile ili potpuno izgubile, a danas nam se umjesto njih serviraju klavirski lak, zasloni osjetljivi na dodir i govorno upravljanje. Međutim, mi automobile ocjenjujemo prema tomu kako se voze. U tom kontekstu retro za nas znači samo ono najbolje iz ne tako davne prošlosti, iz vremena kada se još nije štedjelo na kvalitetnim tehničkim i mehaničkim rješenjima, umjesto kojih danas sve češće dobivamo jeftinu i nepouzdanu elektroniku. Za nas je automobil još uvijek naprava koja mora ispuniti neka osnovna očekivanja. Primjerice, cijenimo majstorski podešeno, sportsko, a istodobno dovoljno udobno podvozje, čvrstu karoseriju, izravan upravljač, snažne kočnice, meku spojku, idealan raspored komandi, nisko težište, optimalnu distribuciju mase po osovinama, kratke prevjese, širok trag kotača i malen krug okretanja. Gotovo ništa od navedenoga ne spominje se u tablicama s tehničkim karakteristikama, pa su proizvođači pomislili kako bi bilo isplativo uštedjeti na tim detaljima. No, kod novog Yarisa sve navedeno štima! Osim toga ima, u mehaničkom smislu, najtočniji i najbrži ručni mjenjač na tržištu, a testiranu izvedbu pokreće žilav motor reskog zvuka koji neumorno razvija snagu čak i pri visokim okretajima, kada bi bilo i sasvim u redu ako ostane bez daha. Riječ je o novom 1,5-litarskom trocilindrašu (bez turba) koji zbog bogatoga

Tehnički podaci: Toyota Yaris 1.5 VVT-iE Sport obujam 1490 ccm

snaga 125 KS pri 6600 o/min okretni moment 153 Nm pri 4800 – 5000 o/min mjenjač 6-stupanjski ručni masa praznog vozila 1040 kg prosječna potrošnja 5,3 / na testu 6,2 l/100 km CO2 / Euro norma 125 g/km / Euro 6d

obujam prtljažnika 286 l spremnik goriva 42 l

dimenzije (d x š x v) 3940 x 1745 x 1500 mm najveća brzina 180 km/h ubrzanje 0 – 100 km/h 9,0 s gume 195/55 R16 dužina testa 900 km cijena testiranog modela 139.200 kn (uključuje doplatu za bisernu boju)

okretnog momenta laganom Yarisu daje krila. Pri normalnoj vožnji je umjeren i tih, ali kad se zavrti, zazvuči poput trkaćeg stroja, pogotovo jer maksimalnih 125 KS postiže pri 6600 okretaja u minuti. Odziv na gas je trenutačan; na nervoznu nogu vozača i Yaris će jednako tako reagirati. Kada se u drugom ili trećem stupnju prijenosa papučica gasa poklopi do

kraja, auto smjesta krene naprijed. To je najočitije samo s vozačem u autu, a svaki dodatan putnik otkine nešto od te živosti. A potrošnja? Još jedno pozitivno iskustvo: prosječna potrošnja na testu iznosila je jedva 6 litara, pri čemu smo Yaris vozili svakako, samo ne ekonomično. Da smo bili umjereni s gasom, trošio bi i litru manje. Stoga ne čudi da Yaris, i bez stop-

start sustava, sa smiješkom ispunjava strogu Euro 6d normu. Toyota je ovdje postigla nešto doista izvanredno i hvale je vrijedno kako je složila ovaj auto. Kao da u prvom planu nije bilo konstruiranje univerzalno upotrebljivoga gradskog automobila, nego pristupačne, kompaktne jurilice za mlađe i starije vozače željne adrenalinskog užitka, barem ponekad, po nekoj skrivenoj, zavojitoj cesti... Englezi za ovo imaju naziv “warm hatch”, kao blaže izdanje “hot hatcha”. Pritom je nemoguće previdjeti genetsku vezu s GR Yarisom. A opet, automobil koji testiramo posve je adekvatan i za netom spomenutu univerzalnu namjenu, ne samo za vožnju po gradu nego i šire, svakom asfaltnom cestom, bilo da je upravljač u rukama “starog lisca” ili mladoga, neiskusnog vozača koji (još) ne uživa u vožnji, već samo obavlja svakodnevnu logistiku od A do B ili rješava redovne obveze. Nakon ovoga podužeg izlaganja o vozačkim užicima, spomenimo i ono ostalo. Yaris je dimenzijama i dalje ne-

što ispod prosjeka klase, što se jedino osjeti na stražnjoj klupi, ali ne i u prtljažniku. Unutrašnjost je zanimljivog dizajna i sve je nadohvat ruke. Plastika je pretežno tvrda, obloge vrata su također tvrde, a zvučna izolacija je dozirana štedljivo. Razina opreme Sport donosi snažne LED-farove, digitalne instrumente i korisnu kameru za vožnju unatrag, ali se klima-uređaj podešava ručno. Čudi nas da je u putničkoj kabini samo jedna USB utičnica, smještena ispred ručice mjenjača. Jesmo li spomenuli nešto kao – retro? Šalu na stranu, to su sitnice koje ne utječu na izvrsnu konačnu ocjenu kojom je Yaris položio ispit. Nije žiri izbora Europskog automobila godine pogriješio kad ga je proglasio pobjednikom! Benzinska izvedba sa 125 konja potvrđuje da je u današnje vrijeme totalne hibridizacije i sve viših cijena ipak moguće koristeći samo jednostavne sastojke složiti automobil koji najbolje od jučer transportira u stroge ekološke okvire zelene današnjice. Čestitke, Toyoto! (Mikloš Lang)


ZA SADRŽAJ OGLASA NE ODGOVARAMO

26 Mali oglasi

MALI OGLASI

Regionalni tjednik || 12. siječnja 2022., br. 280

7Plus Regionalni tjednik

OSTALA PRIJAMNA MJESTA:

Prijamni ured Varaždin Augusta Šenoe 12 (na Gradskoj tržnici) Tel.: 042/290-774

MURSKO SREDIŠĆE Pogrebno poduzeće Margareta Frankopanska 7, telefon: 040/543-247 Radno vrijeme: pon - pet: 8 - 18 sati, subotom: 8 - 15 sati

ZA SADRŽAJ OGLASA NE ODGOVARAMO!

KUĆE PRODAJE se kuća u centru Murskog Središća s okućnicom, ukupna povr šina s dvorištem 905m². Više informacija na mob.: 091/357-0117 ozn.3a QUEEN STELA nekretnine – obratite nam se s povjerenjem! Pavlinska 5, Varaždin. Tel.: 042/320-991, Mob.: 099/240-6993 ozn.879c

VOZILA KUPUJEM automobil ili skuter i sve od Tomosa, može i odjavljeno (oštećeno). Može i novije. Povoljno. Isplata odmah. Mob.: 098/9656624 ozn.2931

POSAO MONTER – montaža interijera i eksterijera putničkih željezničkih vagona u Siemensu ( sjedala, rukohvati, podovi). Njemačko poduzeće, stalni radni odnos. Mjesto rada: Krefeld, Njemačka. Mob.: 098/993-6364 ili velimir.biosic@amppersonal.com ozn.685c PROIZVODNJA KAROSERIJSKIH AUTODIJELOVA – rad na stroju za izradu karoserijskih dijelova, završna obrada, provjera kvalitete. Njemačko poduzeće, stalni radni odnos. Mob.: 099/993-6364 ili velimir.biosic@amp-personal.com ozn.685c

ZA sezonski posao na Rabu prikupljamo prijave za radno mjesto kuhar-ica ( jednostavna jela) , pomoćni kuhar, šankerica i sobarica. Smještaj i hrana osigurani. Informacije na mob.: 098/442-723

USLUGE KROVIŠTA: pokrivanje svim vrstama pokrova, adaptacije krova; tesarski, limarski i manji zidarski radovi. Uređenje potkrovlja knauf pločama. KROV ČAKOVEC . Tel. 099/639-9932 ozn.1c

Primjedbe za distribuciju novina na mobitel: 095/700-7005

VODOINSTALATER BAN: nove instalacije, adaptacije, sitni popravci, keramika. Mob. 098/710-301, 095/801-1776 ozn.209c SELIDBE – dostava namještaja, bijele tehnike, odvoz šute u vrećama i granja, čistimo tavane, podrume, praznimo kuće, stanove, odvozimo dotrajali namještaj, bijelu tehniku, mob.: 098/906-0658 ozn.352c

KREDITI ZAPOSLENICI I UMIROVLJENICI do 300.000,00 kn, MOGUĆNOST OTPLATE TR A JNIM NALOGOM, zatvaranje blokada i neurednosti. Putni troškovi , dnevnice i terenski dodaci u kreditnu sposobnost, radni odnos na određeno. Male mirovine, umirovljenici iznad 75 g starosti. Mob.: 091/203-4666, tel.: 0 42/561-192 ozn.568c

STABLA RUŠIMO – orahe borove, trešnje, odvoz granja osiguran. Vrtove frezamo,, živice šišamo, POZNANSTVA mob.: 099/661-8353 VRUĆE SEXY teme ODČEPLJIVANJE od- ozn.352c za Tebe i mene, voda strojem (wc, javi se neka akcija kuhinje...), garancija, OSTALO krene. Od 0-24 na iskustvo. “ERIK ODVODI” 098/1389- SOK OD ARONIJE, 064/400-400. Tel./ 100% matični sok, mob.: 2,33 kn/3,58 232 ozn.446c ODČEPLJIVANJE svih vrhunske kvalitete. kn/min ozn.166c vrsta odvodnih ci- Pomoć kod dijabete- MUŠKARAC trajevi - stručno i po- sa, jačanja imuniteta, ži ženu za povrevoljno. “Tino”, mob.: bolesti srca i krvnih mene susrete, sms 0 9 8 / 9 3 1 - 7 5 7 0 žila, štiti od bakterija 0 9 2 / 4 0 8 - 3 9 0 7 i virusa, povoljno dje- ozn.214b ozn.184c I Z R A DA K R OV I - luje na probavni su- AKO TRAŽITE parŠTA, nadstrešnica, stav, ima protuupalna tnera m/ž, nazosjenica, građ. limari- svojstva, štiti zdravlje vite agenciju Help je, stubišta, nazvati urinarnog sustava, sti2, mob.: 092/382na : 098/417-373 mulira rad štitnjače. Mob.: 098/455-313 7396 ozn.105 ozn.3471 TRAŽI se slobodPRIJEVOZ šljunka, ozn.3a sipine, drva, kame- UGLJEN za loženje na ženska osoba iz na, pijeska do 3 m³, 210 kg – 550,00 kn, Vž i okolice, 40 – odvoz šute i drugo. sa dostavom, mob.: 50 godina. Mob.: Mob.: 098/284-922 0 9 1 / 9 1 9 - 1 9 9 8 0 9 2 / 3 7 6 — 2 0 9 2 ozn.67 ozn.425c ozn. 205c


Oglasi

12. siječnja 2022., br. 280 || Regionalni tjednik

27

PRIJAMNI URED ZA MALE OGLASE, ZAHVALE I SJEĆANJA Prijamni ured Varaždin Augusta Šenoe 12, Varaždin (Gradska tržnica, prolaz iz Kukuljevićeve ulice) 042/290-774 malioglasi@regionalni.com

POTRAŽITE

Radno vrijeme za stranke: Ponedjeljak: 7.30 - 12 h Utorak: 7.30 - 14 h Srijeda, četvrtak: 7.30 - 15 h Petak: 7.30 - 14.30 h

Gradska tržnica Varaždin

uplatite i

g sko cin Sak ića ljev uku aK

Bakačeva ulica n Iva

ića

dov Prera

cin ak aS ević

lj ku Ku

Petra

ulica Uska

e Šeno usta Aug

Gaja Ljudevita

g sko

na Iva

Gradska vijećnica

Korzo

MALE OGLASE, ZAHVALE I SJEĆANJA

Ognjena Price

a Jelačića

Trg bana Josip

Prva gimnazija Varaždin

svoj primjerak Regionalnog tjednika

na nekoliko lokacija

INTERNET BANKARSTVOM, NA POŠTI ILI BANCI

u vašoj blizini!

1. Proslijedite tekst na mail malioglasi@ regionalni.com radi obračuna cijene. 2. Na vaš mail šalje se obračunata cijena i žiro-račun na koji uplaćujete uslugu.

Pavlinska ulica FOI Varaždinska katedrala

3. Nakon uplate potrebno je potvrdu o uplati poslati na mail.

ARONIJA

superljekovito voće Aronija je biljka iz Sjeverne Amerike koja je odličan izvor antioksidanata i ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam. Efikasno ga pročišćuje od štetnih tvari i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja. • • • • • • • • • •

Sprečava bolesti srca i krvnih žila Regulira krvni tlak Jača imunitet Štiti zdravlje urinarnog sustava Ima antiupalna svojstva Stimulira rad štitnjače Poboljšava pamćenje i koncentraciju Regulira razinu šećera u krvi Povoljno djeluje na probavni sustav Štiti od virusa i bakterija

5kn0

Cijena 1 litre 1oo % čistog soka aronije

3k0n

Cijena 0,5 litre 1oo % čistog soka aronije

Mogućnost kupnje 100 % čistog soka na mobitel: 098/455-313

6+1S

GRATI

135,74 kn 90 tableta


28 Oglas

Regionalni tjednik || 12. siječnja 2022., br. 280


Zahvale i sjećanja

12. siječnja 2022., br. 280 || Regionalni tjednik

SJEĆANJE na našu dragu

DANICU PLANTAK 5. 1. 2021. – 5. 1. 2022.

Prošla je tužna godina. Naša bol i suze ne mogu Te vratiti, ali naša ljubav i molitve zauvijek će Te pratiti. Neka Te čuvaju nebeski anđeli. Tata Vinko, mama Ljubica, sestre Vesna i Blaženka s obiteljima

U SPOMEN OBITELJ ŠIMUNIĆ

IN MEMORIAM voljenoj

PETRI HUZJAK rođ. LEVATIĆ 5. 1. 2007. – 5. 1. 2022. Prošla su ljeta, a duša boli i boli. Ostaje nada da ćemo se sresti u spokoju neba. Snivaj, Anđele naš! S ljubavlju, tata, mama i baka

LUKA

DRAGA

STJEPAN

† 18. 12. 1978.

† 7. 12. 2017. .

† 9. 1. 2016

Hvala svima koji Te se sjećaju i pohode Tvoj tihi dom

ZAHVALA Povodom smrti voljenog sina, supruga i oca

IVAN KOMES ALEKSANDRA BIJAŽIĆA 12. 4. 1969. – 22. 12. 2021.

Najiskrenije zahvaljujemo rodbini, kumovima, susjedima, prijateljima koji su nam nesebično pružili pomoć i riječi utjehe. Zahvaljujem svim liječnicima i medicinskom osoblju, djelatnicima Ediltec d.o.o., Carinskog ureda Varaždin, RGP Čakovec, Intrastata, učiteljima i djeci 7.c razreda I. OŠ Varaždin, bendu Devastation A.D. i prijateljima iz Pule. Posebno hvala vlč. Stjepanu Najmanu na dirljivom oproštaju.

† 11. 1. 2009.

Počivali u miru Božjem i čuvali vas anđeli. Do ponovnog susreta u vječnosti. Agata i Goran s obitelji

SJEĆANJE

HELENA VITEZ

*****

† 2009. – 2022.

I na kraju, hvala Tebi Ljubi, što si bio baš takav – naš.

Godine prolaze, sjećanje na Tebe ostaje.

Tvoje: majka Lorenza, supruga Mirjana i kći Lucia

Obitelj

29


30 S raznih strana

Regionalni tjednik || 12. siječnja 2022., br. 280

NAPUSTIO NAS JE IVAN KVAKAN, POZNATI MEĐIMURSKI VETERINAR

S RAZNIH STRANA

Iz Veterinarske ambulante “Mr. Kvakan” javili su da je u 72. godini preminuo poznati međimurski veterinar Ivan Kvakan. – Duboko potreseni javljamo – umro je mr. Kvakan. Cijeli je život pomagao životinjama i po odlasku u mirovinu poklonio je ambulantu nama, ekipi koja se trudi nastaviti njegov rad. Rekao je: “Cijeli život proveo sam sa životinjama

koje su me hranile, sad je vrijeme da im vratim.” Hvala vam, doktore, na svemu što ste napravili, trudit ćemo se slijediti vaš put – poručili su. Po odlasku u mirovinu taj je veliki ljubitelj životinja privatnu ambulantu poklonio Udruzi “Umjetnost davanja”, koja sva sredstva donira čakovečkom Azilu. Iskrena sućut njegovoj obitelji.

- kajkavski fitonimi (XXXII.)

Krizanteme: zlatno cvetje štero znači sikakše stvari

U Aziji, osobito u Japanu i Kini, krizanteme su simbol sreće, radosti i boljitka. Od njih se pravi vino, a Azijci vjeruju i da su krizanteme dobre za zdravlje, to jest pridaju im razna ljekovita svojstva! PIŠE: IVAN-GORAN HERMAN igherman@regionalni.com

U prošlome smo broju spominjali imelu kao zanimljivu biljku koja je poznata u mnogim dijelovima svijeta. Nastavljamo sa zanimljivim imenima ostalih biljaka koje rastu u našem kraju poput

U Aziji se od krizantema spravlja vino, a od nekih vrsta i čaj drveća i cvijeća, ali i drugih povezanih pojmova!

Zlatan cvijet

Krizanteme su cvijeće koje se obično povezuje s tužnim i nostalgičnim prigodama, kao što su Svi sveti, odnosno Dušni dan, i pogrebi. Pripadaju porodici glavočika, dok istoimeni rod sadrži četrdesetak vrsta. To su višegodišnje cvjetnice koje potječu s područja Azije i sjeveroistočne Europe. Naziv “krizantema” u hrvatski je došao iz latinskoga jezika, u kojem

Čaj od krizanteme

glasi “chrysanthemum”, što pak je nastalo od grčkoga “khr sánthemon”. Naime, grčki “khrusós” znači “zla-

tan”, dok “ánthemon” znači “cvijet”, to jest “zlatni cvijet”, s obzirom na činjenicu da je možda i najpoznatija vrsta

krizanteme bila upravo te boje. Krizanteme su poznate i pod drugim nazivima kao što

su “ravan”, “bilica” i “krijesni- umrle postalo je uobičajeno. ca”. Valja dodati da se ponekad i za pojedine vrste krizantema Drugo značenje koristi naziv “lijepa kata” ili Naravno, u drugim dije“lepa kata”, no spomenuti na- lovima svijeta to nije nužno ziv obično se odnosi na drugu slučaj. U Aziji, osobito u Japripadnicu porodice glavo- panu i Kini, krizanteme su čika: Callistephus chinensis, simbol sreće, radosti i boljitkoja je poznata i kao ka. Od njih se pravi vino, “ljetni zvjeza Azijci vjeruju i da su krizandan”. KrizanTradicija teme su u teme dobre za Hr vatskoj zdravlje, to jest korištenja i o kol i c i pridaju im rakrizantema simbozna ljekovita svojst va. U li smrti, na grobovima nekim dijeloža losti i rođena je prije prolaznovima istočne Azije od kristi života. stotinjak godina u Na g rozantema vrste Francuskoj Chr ysanthebove umrlih početkom stumum morifolidenoga stavljaju um spravlja se i čaj. se, među ostalim, i zato Lišće krizantema koristi se što su među rijetkim cvijećem u kineskoj kuhinji, osobito na ovim prostorima koje cvate pareno i kuhano - može se u to vrijeme. Tradicija je na- upotrijebiti kao salata, ali i vodno rođena prije stotinjak dodati se temeljcima raznih godina u Francuskoj, kada jela koja uključuju rezance, su na grobove preminulih u poput mixiana i juhe od zmijPrvome svjetskom ratu sta- skog mesa. U japanskome jelu vili upravo to cvijeće. Kako sashimi, što je delikatesa od je upotrijebljeno 30-ak tisu- svježe sirove ribe ili mesa u ća komada, upotrebljavanje tankim trakicama koja se jede upravo krizantema za iskazi- s umakom od soje, krizantevanje tuge i sjećanja na voljene me se koriste kao ukras.

NEGDAŠNJI ŽUPNIK ŽUPE SV. NIKOLE BISKUPA U ČAKOVCU

U 73. godini preminuo fra Ilija Vrdoljak Iz Župe sv. Nikole biskupa izvijestili su da nas je napustio negdašnji župnik te čakovečke Župe, fra Ilija Vrdoljak. – Dragi vjernici, 1. siječnja 2022. godine u 73. godini života, 56. redovništva i 46. svećeništva u Franjevačkom samostanu u Rovinju umro je naš brat fra Ilija Vrdoljak, negdašnji župnik naše Župe. Pokojnoga fra Iliju preporučujemo u molitve. Neka mu Gospodin bude milostiv i podari vječni život! – poručili su iz Župe. Fra Ilija je rođen 20. ožujka 1949. u Kovačevcima (BiH). Nakon djetinjstva i osnovne škole u rodnom mjestu, stupio je u Franjevačko sjemenište u Zagrebu. U novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda ušao je 21. kolovoza 1966. u Cerniku. Nakon godine novicijata, 22. kolovoza

1967. položio je prve redovničke zavjete. Studij teologije je završio u Zagrebu. Svečane redovničke zavjete položio je 2. prosinca 1973. u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 4. travnja 1976. godine u istom gradu. Od 1978. do 1980. obavljao je službu župnog vikara u Čakovcu. Potom postaje voditeljem Hrvatske katoličke misije u St. Pöltenu (1980. - 1983.) i u Salzburgu (1983. - 1987.) Zatim se vraća u Domovinu u samostan u Zagrebu na Sigetu gdje je bio gvardijan i župnik od 1987. do 1997., nakon čega ponovno odlazi u Hrvatsku katoličku misiju, ovaj put u Beč kao njen voditelj, gdje je proveo najduži vijek svojeg redovničkog i svećeničkog služenja u pastoralu od 1997. do 2012. Potom je premješten u Našice kao vikar samostana

i župni vikar. Godine 2014. izabran je na službu Provincijalnog ministra Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda koju je obavljao sve do 2020. nakon čega odlazi u Franjevački samostan u Rovinj gdje je bio predstojnik kuće i župni vikar sve do svoje smrti. Više puta je bio izabran za definitora Provincije. Godine 2014. je primio u Beču visoko odličje za zasluge Republike Austrije – Zlatni križ časti, kojim ga je odlikovao tadašnji austrijski predsjednik Heinz Fischer, zbog predanog dušobrižničkog rada na integraciji ljudi hrvatskog podrijetla u austrijsku sredinu, očuvanju vjere i materinskog jezika kao i očuvanju kulture i sakralne baštine. Iskrena sućut njegovoj obitelji i braći franjevcima.


S raznih strana

12. siječnja 2022., br. 280 || Regionalni tjednik

31

PROGNOZA VREMENA ZA SLJEDEĆIH 7 DANA – ZDRAVO I SUHO Sredinom tjedna imamo suho vrijeme uz duža sunčana razdoblja. Vjetar umjeren, još mjestimice i pojačan sjeveroistočni, a temperatura zraka bi ostala primjerena dobu godine. U noći i ujutro ispod nule, a sredinom dana u laganom plusu. I četvrtak djeluje suho i prohladno, ujutro uz mraz i mjestimičnu maglu. Jutarnja temperatura nekoliko stupnjeva ispod nule, a dnevna u laganom plusu. Za

petak možemo najaviti slično, možda stupanj-dva toplije vrijeme. Vikend pokazuje naznake suhog i mirnog zimskog vremena. Vjerojatno će biti i sunčanih razdoblja, a ujutro je moguća i magla. I dalje jutarnji mrazevi jer će temperatura noću biti ispod nule, a danju ćemo ići u lagani plus. Na kraju napomena da je dobro redovito pratiti prognozu i na našem portalu, mobilnoj aplikaciji ili Twitteru jer su

moguće i promjene u odnosu na ovu prognozu. Preporučamo da pratite i našu Facebook stranicu „Kad će Kiša“. (Prognozu napisao: Kristijan Božarov. Za detaljniju vremensku prognozu slobodno nazovite 060-555-555. Cijena 3,49 KN/min. iz fiksnih te 4,78 KN/min. iz mobilnih mreža. Davatelj usluge: HT d.d., Savska cesta 32, Zagreb, info tel. 0800-1234, prognoza izrađena 10.1.)

TJEDNI HOROSKOP

ROĐENI: Djevojčice: Samanta Ignac, Elena Magdalena Balog, Veronika Furdi, Nika Lukman, Ela Kuhar, Melis Crnčec

UMRLI: Ivan Kvakan, Katarina Lastavec r. Horvat, Marija Gotal r. Gudlin, Dragutin Marčec, Veronika Mutvar r. Andrašec, Stjepan Kvakan, Antun Borković, Vinko Herman, Ana Novak r. Malekoci, Zlata Jaklin r. Vrbanec, Slavica Čekunec-Tompoš r. Antal, Florijan Trstenjak, Slavica Lisjak r. Braniša, Rozalija Gregoraš r. Žerdin, Marija Žganec r. Jalšovec, Verica Pintar r. Benko, Nada Cvrtnjak r. Panić, Katica Vuk r. Trstenjak, Franjo Panić, Slavko Golub, Ivan Jesenović, Stanislav Horvatić, Stjepan Drk, Ana Karol r. Polak, Ladislav Baksa, Martin Mikolaj, Ružica Mavrin r. Kojić, Mirjan Mesarić, Ana Jalšovec r. Šarić, Stjepan Klobučarić, Pavao Peras, Marija Barat r. Palnec, Milka Naranđa r. Pintarić, Nada Hegeduš r. Novak

Poslovna komunikacija je u blagom padu. Moglo bi doći i do ozbiljnijih sukoba na poslu, a razmišljate i o pokretanju vlastitog posla. Ne žurite u nesigurne poslovne dogovore. U ljubavi predstoje nepredviđene rasprave s partnerom. Ako ste slobodni, sve će vam se vrtjeti oko uživanja i lijepih susreta, no bez izgleda za ozbiljnu vezu. Što se zdravlja tiče, nema problema, ali malo više pazite u prometu.

U ovom razdoblju na poslu posebnu pozornost obratite svim dogovorima i posebno pripazite na ugovore koje ćete potpisivati. Pred vama je i nepredviđena mogućnost poslovnog putovanja. Odnos s partnerom baš i nije najbolji, no nemojte zato uletjeti u vezu sa zauzetom osobom. Apetit vam je pojačan, pa pripazite što i koliko jedete. Budite jako pažljivi u prometu!

RAK

U ovom razdoblju kod vas će biti ponešto pojačana ner voza, pa pripazite da krivo ne procijenite situaciju. Stvari se neće odvijati onako kako priželjkujete, no pokušajte se prilagoditi situaciji. U emotivnom odnosu i dalje vladaju napetosti. Pokušajte na prvo mjesto staviti partnera i njegove potrebe. Ako ste slobodni, pred vama je nova ljubavna priča. Zdravlje – više boravite u prirodi.

Na poslu jačaju pritisci, posla je sve više, pa bi se moglo dogoditi da nervoza, koja je već duže prisutna, bude uzrok pogreškama. Pazite da na taj način ne uništite poslove koje ste već gotovo završili. No vi ste i više nego sposobni sve riješiti. U emotivnoj situaciji nastupa smirivanje, barem trenutno. Isplanirajte zajednički izlazak i opustite se u društvu partnera. Zdravlje – nervozu i napetost najbolje ćete izliječiti u prirodi.

Maratela mreže d.o.o., 072700700, +18

064/555-450 Tel:3,49kn/min, Mob:4,78kn/min

FOTOREPORTER Ivan Agnezović, foto@regionalni.com

RIBE

(20. 1. – 18. 2.)

Pred vama je razdoblje novih poslovnih suradnji i pokretanja novih poslova. Puno truda ulažete u to, pa je moguća i dobra suradnja s poslovnim partnerima. Partnerski odnos vam je dosta zategnut i nezadovoljavajući. Pokušajte otvoreno razgovarati i razriješiti pitanja koja muče i vas i partnera. Slobodni će gotovo sigurno započeti novu vezu. Zdravlje – kronične smetnje.

Telefonski sex uživo! 0-24

Na poslu sve ide svojim tijekom, što je vama jako bitno. Velika vam je i mogućnost dobivanja novaca na koje već duže vrijeme računate. Moguća je i obnova suradnje s nekim starim poslovnim partnerom. Trenutno, stanje u vezi vam je zadovoljavajuće, no neće potrajati. Slobodni će se dobro provoditi, a mogli bi i otići na kraći odmor. Vodite više računa o sebi i svom zdravlju.

VODENJAK

JARAC

(22. 12. – 19. 1.)

Varaždinke i Međimurke!

STRIJELAC

(22. 11. – 21. 12.)

(23. 10. – 21. 11.)

Naporno radite, a stalno vas prati osjećaj nesigurnosti. Komunikacija na radnome mjestu nije dobra. Pokušajte doći do pravih informacija i tako si osigurati dobar završetak započetog posla. Osobe koje su u trajnoj vezi prolaze malo teže razdoblje. Slobodni imaju potpuno drugačiju situaciju i osobe suprotnog spola jednostavno će se lijepiti za njih. Zdravlje – počnite se baviti rekreacijom.

Nazovi napaljene

Pred vama je puno posla, novih planova i ideja. Morate nešto odgoditi, a nešto brzo završiti, jer vrijeme vam izmiče. Imate veliku podršku u suradnicima, i to iskoristite. U ljubavi i dalje čudna situacija. Izlazit ćete puno i puno se družiti. Slobodni bi mogli ući u nedozvoljenu avanturu, a to znači sigurne nevolje. Zdravlje – pronađite vremena za opuštanje jer ćete često biti napeti.

ŠKORPION

VAGA (23. 9. – 22. 10.)

NOVINARI Ivan Tomašković (urednik portala) ivan@regionalni.com Amalija Šašek, asasek@regionalni.com Robert Peharda, rpeharda@regionalni.com Mirna Grabar, mgrabar@regionalni.com Ivan-Goran Herman, igherman@regionalni.com Sandra Županić, szupanic@regionalni.com Martina Lončar-Petrinjak, mlpetrinjak@regionalni.com

DJEVICA

(23. 8. – 22. 9.)

(23. 7. – 22. 8.)

Ovog tjedna budite oprezni u poslovnim dogovorima. Naročito se potrudite oko ugovora ili dozvola. Obveza imate sve više, pa postajete i sve nervozniji. Zato posebno pripazite na dokumente koji su vam važni. Na ljubavnom nebu opet se pojavljuju oblaci, pa počnite odmah stvari rješavati. Slobodnima se pruža mogućnost obnove stare veze, no to nije ništa kvalitetno. Zdravlje – dobro.

V.D. GLAVNOG UREDNIKA Josip Novak, jnovak@regionalni.com

Pred vama je solidno poslovno razdoblje. Puno stvari morat ćete rješavati na brzinu, ali ishod će biti dobar. Komunikacija s partnerom i dalje nije najbolja, pa bi to moglo dovesti do problema. Poželjet ćete nešto sasvim drugačije i prestat ćete se truditi. Slobodni će dosta izlaziti, pa će se i nove prilike pojaviti. Dapače, vrlo je izvjesna nova veza. Zdravlje – vrlo solidno.

LAV

(21. 6. – 22. 7.)

UPRAVA Sandra Vlahek

(21. 5. – 20. 6.)

(20. 4. – 20. 5.)

(21. 3. – 19. 4.)

IMPRESSUM

BLIZANCI

BIK

OVAN Dječaci: Tin Horvat, Luka Filo, Oskar Zavrtnik, Lenard Oršoš, Niko Đorđević, Teo Senčar

Upravo sad je vrijeme da riješite poslovne probleme. No vi, kao i obično, ne možete šutjeti (a to je ono što bi bilo najbolje), ali ni savjete ne želite slušati. Partnerski odnos vam je također napet i nemojte inzistirati na raspravama. Ako ste slobodni, moguća su iznenađenja, ali i pojava osobe iz vaše prošlosti. Zdravlje – niste dobro, ali niste ni loše.

IZDAVAČ Regionalni tjednik d.o.o. Zagrebačka 38, 42000 Varaždin

MARKETING: Tel. 042/290-778 Tel. 042/290-781

GRAFIČKA REDAKCIJA Vlatka Lešić, vlatka@regionalni.com Željka Biškup, zbiskup@regionalni.com Lucia Hojski, lhojski@regionalni.com SURADNICI Denis Peričić Dalibor Flajpan PRODAJA: Zdenka Jagić, voditeljica prodaje zjagic@regionalni.com, marketing@regionalni.com Tel. 042/290-778 Vedran Bunić vbunic@regionalni.com Tel. 042/290-781 PREDAJA MALIH OGLASA I OSMRTNICA: Ljiljana Simić, ljsimic@regionalni.com malioglasi@regionalni.com Tel. 042/290-774

(19. 2. – 20. 3.)

Posla je svaki dan sve više, obveza je sve više, i pitate se: “Kako dalje?” Kako god bilo, ipak ćete najveći dio posla morati obaviti sami. Budući da ste ovih dana zatrpani poslom, ostaje vam malo slobodnog vremena za partnera, no vrijeme koje uspijete odvojiti nastojite provesti što ljepše. Ako ste slobodni, očekuje vas nova ljubav. Zdravlje – fizički ste dobro, no potreban vam je odmor.

MALI OGLASI, ZAHVALE I SJEĆANJA: Tel. 042/290-774

REDAKCIJA: Tel. 042/290-777 Fax 042/290-775

Male oglase osim u prijamnom uredu na Gradskoj tržnici u Varaždinu možete uplatiti i internet bankarstvom, na pošti ili banci. Postupak je slijedeći: proslijedite tekst na mail malioglasi@regionalni.com radi obračuna cijene. Na vaš mail šalje se obračunata cijena i žiro-račun na koji uplaćujete uslugu. Nakon uplate potrebno je potvrdu o uplati poslati na mail. Za sve informacije obratite se na telefon 042/290-774. Augusta Šenoe 12 (Gradska tržnica Varaždin, prolaz iz Kukuljevićeve ulice) Radno vrijeme za stranke: pon: 7,30 - 12 h, uto: 7,30 - 14 h, sri, čet: 7,30 - 15 h, pet: 7,30 - 14,30 h TISKARA Slobodna Dalmacija

Redakcija 7Plus Regionalnog tjednika ne odgovara za istinitost podataka oglasa. Tekstovi koji se označuju u zaglavlju stranice imenom oglašivača (tvrtke, općine, grada, političke stranke…) plaćeni su tekstovi.


32 Zadnja

Regionalni tjednik || 12. siječnja 2022., br. 280

SNJEŽNI BREŽULJCI U ČAKOVCU VRVE SAONICAMA I LJUBITELJIMA SNIJEGA Djelatnici Gradskog poduzeća “Ekom” proteklog su tjedna uređajem za proizvodnju umjetnog snijega zasniježili popularno sanjkalište u čakovečkom Perivoju Zrinskih. Na radost najmlađih, stvorili su snježni pokrivač debljine nekoliko centimetara, dovoljan za sanjkanje i zimske radosti, te ujedno pozvali sve da dođu u Čakovec i uživaju u snijegu. Nakon perivoja i centra grada, top za snijeg preselio se na čakovečki Jug gdje je zasniježio brežuljak na

igralištu preko puta II. osnovne škole Čakovec, tako da i ovaj snježni brežuljak već vrvi saonicama i ljubiteljima snijega. Dopuste li vremenski uvjeti, umjetnim snijegom prekrit će se i sanjkališta u Mihovljanu i Ivanovcu. Dodajmo da je GP “Ekom” ovaj uređaj nabavio prije tri godine, s ciljem da se djeci stvore uvjeti za sanjkanje neovisno hoće li biti snježnih padalina. Iako su zimski praznici završili, čakovečki osnovnoškolci sigurno će pronaći vremena za uživanje u ovim pravim zimskim radostima.

UZ PODRŠKU TAMBURAŠA I LIMENE GLAZBE

Tri kralja na Belici u znaku župnog proštenja Nakon svete mise na prostoru kod župne kuće Limena glazba Belica pod ravnanjem profesora Marka Bobičanca predstavila je kratak prigodni program uz nekoliko božićnih pjesama PIŠE: IVAN-GORAN HERMAN igherman@regionalni.com

Jedno od prvih župnih proštenja na području Međimurja organizirano je na Belici na blagdan Bogojavljenja, 6. siječnja. Dan je to na koji se obilježava dolazak triju kraljeva ili mudraca - Gašpara, Melkiora i Baltazara - u Betlehem nakon rođenja Isusova kako bi mu se poklonili te ga darivali,

Poslije mise i koncerta Limene glazbe za prisutne je osigurana okrjepa u obliku kuhanog vina kako stoji u Evanđelju. U skladu s običajima, na prostoru kod crkve svoje igračke i druge proizvode na štandovima su nudili tradicionalni licitari. Istoga dana obilježen je i Dan Djela svetog djetinjstva. Belički župnik, vlč. Karlo Kruljac, prethodno je tim povodom

pozvao djecu koja su na početku došašća uzela misijske kutijice te skupljala sredstva za djecu u potrebi u misijama da ih donesu na Tri kralja i stave ih ispred oltara, što su mališani i učinili. Poslije jutarnje svete mise, u prisustvu članova Župnoga pastoralnog vijeća i Župnog ekonomskog vijeća, blagoslovljena je župna kuća. Glavno koncelebrirano misno slavlje održalo se u

DOŠLA NA SVIJET NA NOVU GODINU

10.30, a predslavio ga je vlč. Mišel Kovačević. Uveličali su ga i tamburaši KUD-a Belica. Po završetku mise na prostoru kod župne kuće Limena glazba Belica pod ravnanjem prof. Marka Bobičanca predstavila je kratak prigodni program, izvodeći pjesme kao što su “Tri kralja jahahu” i “U to vrijeme godišta”. Spomenimo i da je drugoga dana nove godine na svetim

Djevojčica Antonela prva beba u Međimurju u 2022. godini U jutarnjim satima, u 4.33 na Novu godinu, odnosno prvoga dana siječnja, u Županijskoj bolnici Čakovec rođena je prva ovogodišnja beba u Međimurskoj županiji - djevojčica Antonela. Ponosni roditelji su Melita Horvat i Senad Bogdan, a Antonela im je treće dijete. – Djevojčica je teška 3130 grama i duga 50 centimetara. Porod je prošao uredno, a beba i mama se dobro osjećaju – rekao je dežurni liječnik Marko Škoda, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, koji je s primaljom Vesnom Kirić i Marijom (Macom) Zvornik vodio porod. Čestitke roditeljima uputili su župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini prigodnim željama i poklonima. I redakcija Regionalnoga tjednika pridružuje se s čestitkama prvoj rođenoj bebi u Međimurju, roditeljima i cijeloj obitelji!

misama na području beličke Župe župnik iznio statističke podatke o demografskom kretanju stanovništva i podijeljenim sakramentima u Župi Belica za 2021. godinu. Vjernici su tako saznali da je lani u Župi kršteno 22-oje djece, dok su vjenčana tri para. Osim toga, 21 dijete primilo je sakrament prve svete pričesti, a njih 28-ero je krizmano. Preminulo je pak 65-ero župljana.

KARIKATURA crta: Željko Pilipović


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.