__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Tjednik

Regionalni VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

Plus Pl us

35.000 primjeraka

Besplatan primjerak | Broj 887 | 11. svibnja 2021. | ISSN 1846-8969 | www.regionalni.com

OTKRIVAMO KAKO SE ČAČIĆEV CONING NAŠAO U MEĐUNARODNOJ AFERI PRANJA NOVCA!

CZSS VARAŽDIN

U pet godina posvojeno samo jedanaestero djece

Str. 7.

NK VARAŽDIN

MEGA UHLJEB

Čačić državi nije vratio ni 78 milijuna kuna HBOR-ova kredita Str. 2. i 3.

I dalje grčevita borba za ostanak u 1. HNL Str. 22.


2

Aktualno

Regionalni tjednik || 11. svibnja 2021., br. 887

EKSKLUZIVNO DONOSIMO: KAKO SE ČAČIĆEVO IME NAŠLO U M

Čačić ostao dužan dr HBOR-a 78,425 m

Ovih dana na javnoj dražbi za 29 milijuna kuna prodan je Hotel Trakošćan. Čačić je za rekonstrukciju tog hotela državi ostao dužan 41,7 novca preko fiktivne tvrtke na Cipru.

MEGA UHLJEB

Propali poduzetnik Radimir Čačić unazad tri desetljeća skuplja dugovanja prema državi, HBOR-u, poslovnim partnerima i radnicima, kasnije vjerovnicima. Nakon što je upropastio brojne kooperante, radnike i njihove obitelji zbog svoje gramzivosti, bahatosti, ali i poslovne nesposobnosti, još uvijek je na političkoj sceni, a sad ponovno želi biti župan. Bez imalo kočnica, taj 72-godišnjak, umjesto da ode u mirovinu, javno ucjenjuje Vladu zbog jedne ruke u Saboru – ruke Natalije Martinčević. S druge strane, taj isti Čačić nije čak podmirio ni kredit prema HBOR-u, razvojnoj banci koja je u 100-postotnom vlasništvu Republike Hrvatske.

Nakupljao dugove

Prema podacima koje imamo, Čačićev Coning je s 31. 12. 2018. godine ostao dužan 78,425 milijuna kuna HBOR-u. Čačićeve tvrtke završile su u stečaju, imovina na rasprodaji, a dugovanja prema državi su ostala. Coning d.d. u stečaju prvi je kredit uzeo 2006. godine za rekonstrukciju Hotela Pagus u gradu Pagu, i to u iznosu od 31,4 milijuna kuna. Za taj je kredit stavio založno pravo na Hotel Pagus, naselje Zelena Punta na Kukljici, zemljište u Stinici, kao i na dvije etaže poslovne zgrade u Varaždinu. Tri godine poslije uzima novih 35 milijuna kuna, ovog puta za rekonstrukciju i dogradnju Hotela Coning u Trakošćanu. Za taj kredit stavlja založno pravo također na zemljište i kompleks Zelena Punta, na dvije etaže poslovne zgrade u Varaždinu,

Coning Alfa je 2017. godine završila u stečaju. Krajem 2015. investitor iz Slovačke ulazi u vlasništvo ove tvrtke te joj je Čačić suvlasnik. Čačić je, naime, poslovne udjele u Coning Alfi vratio u svoje ruke 2015., nakon što ih je prethodno prenio na nećakinju.

KRONOLOGIJA ČAČIĆEVE POSLOVNE NESPOSOBNOSTI I GRAMZIVOSTI

Od protuzakonitog preuzimanja do potpunog uništenja Coninga O svim poslovnim neuspjesima Radimira Čačića, kao i dugovanjima i uništavanju tvrtki, radnika i kooperanata, moglo bi se napisati nekoliko knjiga. Donosimo tek skraćenu kronologiju njegovih poslovnih neuspjeha. Povijest poduzetničkih poteza Radimira Čačića seže još iz osamdesetih. Izvješće Državnog ureda za reviziju iz 2003. godine ocijenilo je da pretvorba Coninga nije provedena u potpunosti u skladu sa

Zakonom o pretvorbi društvenih poduzeća. Vrijednost tvrtke krivo je procijenjena i u privatizacijsku masu nije ušla pozajmica od 15 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, koliko je tvrtka prije privatizacije posudila slovenskom Elanu.

Uspio prevariti i Izraelce Čačićeva je tvrtka početkom devedesetih u Izraelu trebala izgraditi gotovo 1300 stanova. No suradnja se godinu dana poslije naprasno prekida te dugovi ostaju, i to 8,5 mi-

lijuna dolara izraelskim partnerima i 176,5 milijuna kuna tvrtki Zagorje, izvođaču radova. Još 1992., kada su dugovi nastali, Čačić je osnovao četiri tvrtke kćeri Coning Holdinga – Coning Inženjering, Coning Turizam, Coning Ekologiju i Coning Informatiku. Sam Coning Holding preimenovao je u Ingprojekt kako bi onemogućio naplatu dugovanja jer je imovina prebačena na nove tvrtke. Još je jedna zanimljivost koja go-

vori u prilog tomu da je Čačić svoje političke pozicije koristio za osobne interese.

Čačić ministar dao posao Čačiću poduzetniku

Čačić i njegova supruga Marija bili su, naime, suvlasnici i Aurum osiguranja, koje je u vrijeme izgradnje autoceste Zagreb – Split dobilo poslove osiguranja radova i imovine. Tada je resorni ministar bio upravo Radimir Čačić.

Upropastio sve tvrtke

Čačiću sve to nije pomoglo da mu opstane barem jedna tvrtka. Nekad veliko Coningovo carstvo je propalo, tvrtke su završile u stečaju, imovina je rasprodana na javnim dražbama. Okosnica nekadašnjega Čačićeva građevinsko-turističkoga poslovnog carstva, tvrtka Coning d.d., završila je u blokadi i predstečajnom postupku, a prema podacima FINA-e dugovala je 191 milijun kuna. U redu za naplatu stajalo je čak 695 tvrtki kojima je dugovala.


Aktualno

11. svibnja 2021., br. 887 || Regionalni tjednik

3

MEĐUNARODNOJ AFERI PRANJA NOVCA!

ržavi za kredit milijuna kuna

milijuna kuna! U HBOR-u su sumnjali i da je Čačić povezan s međunarodnom aferom pranja

VARKOM PLATIO, ČAČIĆ UZEO

Kamo je nestao pročistač vrijedan 1,7 milijuna koji su Čačiću platili Varaždinci?

Jedna od brojnih Čačićevih afera je i ona vezana za Varkom, o kojoj se pisalo devedesetih godina. Prilikom privatizacije Varkoma 1995. godine, za što je elaborat radio Coning, pokrenulo se pitanje proči-

zemljište u Stinici i na Hotel Trakošćan. Godinu dana potom zadužuje se za novih 8,8 milijuna kuna, a radi se o trajnim obrtnim sredstvima. Za taj kredit založio je Hotel Trakošćan, koji je ovih dana prodan za 29 milijuna kuna, odnosno za manje novca nego što iznosi samo dugovanje za spomenuti kredit. Dio kredita za Pagus je vraćen, pa je s 31. 12. 2018. ostalo dugovanje od 24,7 milijuna kuna, dok su iznosi ostalih dvaju dugovanja uvećani za kamate. Tako je za Trakošćan Čačićev Coning ostao dužan 41,7 milijuna kuna kredita, a za obrtna sredstva 12 milijuna kuna. I tako dolazimo do ukupne cifre od 78,425 milijuna kuna.

Čačić spomenut u međunarodnoj aferi pranja novca

Šefovi država, političari, slavne osobe i kriminalci upetljani su u ogroman skandal u kojem je procurio golem broj dokumenata koji prokazuju i dokazuju kako su se tijekom gotovo 40 godina zlorabile offshore tvrtke u cilju pranja i skrivanja novca. Radi se od međunarodnoj aferi „Panama Papers“, a prema povjerljivim izvorima, Hrvatska banka za obnovu i razvitak sumnjala je te provodila internu istragu o umiješanosti Čačića u tu aferu.

Fiktivna poduzeća

U ožujku 2013. godine završen je proces kojim su društva Coning Turizam d.d. i Congama d.d., Coning Ecogradnja d.d., Coning Inženjering d.d. i Velebit d.d. pripojena društvu Coning d.d., koje je preuzelo njihove obveze kredita. Većinski vlasnik društva Coning d.d. je pak društvo Coning Alfa d.o.o. u stečaju, dok je krajnji vlasnik društva Coning Alfa d.o.o. do otvaranja stečaja bio Stylianos Stylianou, putem društva Rossonero Holding LTD iz Cipra. Ime Stylianosa Stylianoua procurilo je u javnost u aferi „Panama Papers“,

stača koji je nestao iz Ljevaonice. Varkom je, naime, od Coninga naručio pročistač i platio ga 1,7 milijuna tadašnjih maraka. Prema službenim dopisima koji su kružili varaždinskim Gradskim vijećem, kao i

dopisima iz Varkoma, pročistač je izrađen, stajao je u Ljevaonici, a zatim nestao. Tako su Varaždinci ostali bez 1,7 milijuna maraka i pročistača, a Čačićev Coning novac nikad nije vratio.

Čačićeva tvrtka ostala dužna 45 milijuna kuna za neizgrađenu školu Tek jedna crtica iz Čačićevih propalih projekata, u kojima je pokupio novac a posao nije odradio, je i primjer škole u Zadru. Radimir Čačić i Coning ostali su, naime, dužni čak 45 milijuna kuna za neizgrađenu školu u Zadru. Trgovački sud u Varaždinu je još 2011. donio presudu po kojoj tvrtka Ingprojekt, nastala iz Coning Holdinga, mora platiti 45 milijuna kuna. Tehnička škola u Zadru plaćena je dva puta, i to javnim novcem. Prvi put plaćena je početkom 90-ih, a zatim je gradnju odgodio rat. No, tvrtka Coning Holding, koja je novac dobila, radove nije obavila do kraja.

Krajnji vlasnik društva Coning Alfa d.o.o do otvaranja stečaja bio je Stylianos Stylianou, putem društva Rossonero Holding LTD iz Cipra. Ime Stylianosa Stylianoua procurilo je u javnost u aferi „Panama Papers“, a sve je upućivalo na to da se radi o osobi koja pruža usluge osnivanja i upravljanja fiktivnim poduzećima u svrhu prikrivanja stvarnog vlasnika.

Čačićeva je tvrtka početkom devedesetih u Izraelu trebala izgraditi gotovo 1300 stanova. No suradnja se godinu dana poslije naprasno prekida te dugovi ostaju, i to 8,5 milijuna dolara izraelskim partnerima i 176,5 milijuna kuna tvrtki Zagorje, izvođaču radova. a sve je upućivalo na to da se radi o osobi koja pruža usluge osnivanja i upravljanja fiktivnim poduzećima u svrhu prikrivanja stvarnog vlasnika. Dalo bi se naslutiti da je Rossonero Holding LTD fiktivno društvo osnovano s ciljem da se na njega prebacuju vlasnički udjeli a da vlasnici pritom ostanu nepoznati. Također, može se izraziti sumnja da postoji povezanost stvarnih vlasnika društva Zelena Punta Resort i društva Rossonero Holding LTD.

ČAČIĆEVA POHLEPA:

Vašim novcem kupio dvorac i uređuje vinske podrume Upravo je Čačić, zajedno s Čehokom, a kasnije sa svojim poslušnicima Habušem, Natalijom Martinčević i ostalim pijunima, odgovoran što sada na ulazu u Varaždin umjesto tvornica i radnih mjesta imamo bale. Bez imalo moralne i političke odgovornosti, otpad više od 15 godina stoji na vodozaštitnom području, što je prouzročilo i štetu od 700 milijuna kuna. Sa svojim propalim Coningom upravo je on zacrtao tu sramotu, da bi kasnije bio glavni

kreator prijava i izmišljene afere, što je dovelo do sudskog procesa čijim epilogom sad nije zadovoljan. Varaždinci zbog Čačićeve pohlepe i neutažive gladi za novcem sad plaćaju preskupe vrtiće i režije, oduzima im se od ionako premalih plaća i mirovina. Zadnji mandat župana Čačić je okrunio kupnjom dvorca i uređivanjem vinskih podruma, a sve je to plaćeno novcem građana Varaždina i cijele Varaždinske županije.

DAVOR PATAFTA:

“Dosta je uhljeba! Odreći ću se plaće i svih povlastica!” Varaždin može brzo postati bolji grad, bez osobnih interesa političara i masovnog uhljebljivanja podobnih i nesposobnih, poručio je gospodarstvenik i nezavisni kandidat za gradonačelnika Davor Patafta. Prioriteti su mu osigurati besplatne vrtiće, smanjiti komunalnu naknadu i oživjeti centar grada, potpuno ukinuti prirez i pokrenuti gospodarstvo te tako osigurati veće plaće radnicima, ali i veće mirovine, iskorijeniti birokraciju i varaždinsku gradsku upravu pretvoriti u digitalni servis građanima te umirovljenicima osigurati besplatno dopunsko osiguranje, što znači da će svaki umirovljenik imati 900 kuna više u kućnom budžetu. On je jedini kandidat koji ne živi od politike, niti mu politika treba na bilo koji način. Na kandidaturu se odlučio jer, kako kaže, ne može sa strane gledati nepravdu koju političari godinama čine svim Varaždincima i Varaždinkama.

Besplatni vrtići

– Odreći ću se svih povlastica koje političari imaju, neću koristiti službeni auto, niti ću primati plaću – rekao je Patafta, koji sva ta sredstva planira preusmjeriti kako bi osigurao besplatne vrtiće. Isto tako, institucije Grada Varaždina i Varaždinske županije moraju početi surađivati i mora jednom zauvijek završiti vrijeme politikantstva i osobnih interesa pojedinih političara, netrpeljivost na relaciji Grad – Županija te masovno uhljebljivanje podobnih stranačkih kadrova.

15 izgubljenih godina

– Štete i Varaždinu i Županiji nanose nesposobni ljudi na odgovornim dužnostima. Čačić i Čehok su se svađali

čak i kad su se ljudi smrzavali u šatorima ispred Bolnice. Već 15 godina u najvećoj gospodarskoj zoni u Županiji, u Brezju, razvijaju zaraze umjesto gospodarstva, a u tome su ovom dvojcu pomogli i pijuni poput Habuša i Natalije Martinčević, kao i SDP-ovi kadrovi poput, recimo, Bosilja, a sad to misli nastaviti i Zdravka Grđan. Zbog toga svi Varaždinci na leđima nose teret štete teške 700 milijuna kuna i zato plaćaju preskupe vrtiće, režije, od svoje plaće otkidaju za prirez... I toga je dosta, dosta je uhljeba i podobnih i nesposobnih. Varaždin može bolje, Varaždinke i Varaždinci zaslužuju bolje od toga da ih se godinama iskorištava, da se stalno poseže u njihove novčanike kad treba pokrpati proračun – rekao je Patafta.

Čehok i Čačić u penziju

– Vrijeme je da Čačić i Čehok odu u mirovinu, a da se ovaj kraj vrijednih ljudi počne razvijati. Vrijeme je za novi način upravljanja Gradom i Županijom. Odgovorne dužnosti trebaju zauzeti ljudi koji neće Varaždin gledati kao plijen. Pokrenut ćemo snažan gospodarski rast i postaviti da Grad bude servis gospodarstvu, ali i svim građanima. Na svim ključnim mjestima u Gradu bit će profesionalci, čiji će se rad mjeriti prema učinku. Tako ćemo ostvariti rast standarda građana kroz rast prosječnih plaća i mirovina. Dodatno ćemo razvijati i širiti gospodarske zone, u Zoni Brezje će se u novim modernim pogonima otvoriti više od 1000 novih radnih mjesta. Svi gospodarstvenici će u gradskoj upravi imati suradnika koji će im pomagati, a neće postavljati prepreke i nerazumne zahtjeve – rekao je Patafta.


4

Nezavisna lista Davora Patafte

Regionalni tjednik || 11. svibnja 2021., br. 887

PATAFTIN PLAN ZA GOSPODARSTVO: GRADSKA UPRAV

Manja komunalna naknad oživljavanje centra i

Prioriteti Davora Patafte su pokrenuti gospodarski rast, gradsku upravu pretvoriti u servis gospodarstvenicima, ali i svim građanima, stvorit izvedive

PATAFTA ĆE BITI GRADONAČELNIK VOLONTER

Ukinut ćemo prirez i osigurati besplatne vrtiće svima Znate li da mi Varaždinci u gradski proračun uplaćujemo čak 14 milijuna kuna prireza? – Prirez ćemo ukinuti jer je to najsveobuhvatnija mjera koja zahvaća najveći dio Varaždinaca, taj će novac ostati obiteljskim kućnim budžetima, a krajnji je cilj povećanje prosjeka plaća. Osim toga, strani investitori

Čim preuzmemo kormilo grada, na jednoj od prvih sjednica Gradskog vijeća donijet ćemo odluku o besplatnim gradskim vrtićima za svu djecu. Svaka nam je obitelj bitna, svaku obitelj želimo ojačati i podići joj standard itekako analiziraju stopu prireza jer im je to mjerilo rada lokalne samouprave. Pa tko bi želio investirati u

BESPLATNI VRTIĆI MANJA KOMUNALNA NAKNADA BEZ PRIREZA I OSTALIH NAMETA

grad koji se financira na način da svako malo posegne u novčanike svojih građana – rekao je gospodarstvenik

i nezavisni kandidat za gradonačelnika Davor Patafta. – Imamo lijep grad, imamo puno potencijala za razvoj i gospodarstva i turizma… No, ono što je najbitnije, imamo vrijedne ljude. Mi smo zaista kraj vrijednih i radišnih ljudi. I ti ljudi zaslužuju biti zadovoljni, kao što Varaždin zaslužuje biti bolji grad – rekao je Patafta.

VEĆE PLAĆE RADNICIMA BOLJE UPRAVLJANJE GRADSKOM IMOVINOM SPOSOBNI I ISKUSNI UMJESTO PODOBNIH I NESPOSOBNIH

Varaždin bez birokracije, šaltera, papira i pečata Pandemija je pokazala da je digitalizacija moguća ali i poželjna. Varaždin zaslužuju biti bolji grad, bez birokracije, papira, šaltera i pečata, poručio je gospodarstvenik i kandidat za gradonačelnika Varaždina Davor Patafta. - Grad Varaždin ima FOI i puno mladih programera i stručnjaka s tog područja i zato moramo biti predvodnik digitalizacije – rekao je Patafta i poručio da će papire poslati u ropotarnicu prošlosti. - U 21. stoljeću moramo omogućiti Varaždincima da s gradskom administracijom i javnim poduzećima rade i komuniciraju

digitalno. Naslanjajući se na sustav e-građani uspostavit ćemo sustav u kojem su šalteri i obrasci nepotrebni. Sve se može i mora obaviti digitalno i u vrijeme koje građanima odgovara – istaknuo je Patafta i pojasnio kako će građani zahtjeve i dokumente moći predati i navečer iz udobnosti fotelje svojeg dnevnog boravka. - Grad mora, i imat će, sve svoje servise dostupne građanima na njihovim pametnim telefonima. Građani će u svakom trenutku imati pristup svim potrebnim informacijama i znati u kojem je statutu njihov zahtjev – rekao je Patafta.

Neće biti potrebe obilaziti šaltere, prikupljati papire i ganjati pečate. - Uvodit ćemo najnovije tehnologije pametnog grada u sve komunalne usluge. Inzistirat ćemo na pametnoj rasvjeti koja će štedjeti proračun, pametnom sustavu parkiranja koji će štedjeti vrijeme, gorivo i živce naših sugrađana. Uvest ćemo pametne kante za smeće, korištenje najnovijih tehnologija u upravljanju prikupljanja otpada, pametne semafore i upravljanje prometom i slično. Grad Varaždin postat će predvodnik u uvođenju najmodernijih tehnologija za najveći mogući komfor građana – rekao je Patafta.

Varaždin može brzo postati bolji grad. Za to mu treba vodstvo koje zna, vodstvo koje ne razmišlja o nikakvim osobnim interesima, vodstvo koje ga neće gledati kao plijen političara, vodstvo koje je nezavisno i bez stranačkih stega i instrukcija političkih centrala iz Zagreba, poručio je gospodarstvenik i nezavisni kandidat za gradonačelnika Davor Patafta. Prioriteti su mu pokrenuti gospodarski rast, gradsku upravu pretvoriti u servis gospodarstvenicima, ali i svim građanima, st voriti konkurentnije tržište i time povećati prosjek plaća radnicima te podići standard i kvalitetu svima koji u Varaždinu žive. Zato ima konkretne i izvedive mjere.

naknada za obrtnike u centru grada ne smije biti tako nerazumno visoka. Obrtnici su primorani zatvarati svoje pogone, a građani ostaju bez usluga. Pomagat ćemo poduzetnicima u dobivanju poticajnih sredstava za daljnji gospodarski razvoj – poručio je Patafta.

Odjel za investitore

Varaždin nema vremena za čekanje, Varaždin jednostavno mora odmah postati bolji grad za investitore i razvoj domaćeg, varaždinskog gospodarstva. - Ne smijemo čekati da investitori dođu k nama. Moramo ići k njima. Moramo im nuditi obostrano prihvatljive uvjete. Otvorit ćemo One Stop Shop, servis „sve na jednom mjestu“ za sve ulagače, ali i za varažNova radna mjesta Varaždin i Varaždinci dinske poduzetnike. Prooduvijek se povezuju s vr- storno-planskim zahvatima kreirat ćemo projekte hunskom proizvodnjom koje ćemo objedii uslugama u brojniti na portalu nim sektorima varazdininod građeviDavor Patafta je vest.com, narstva promodo prejedini kandidat koji ne virati hramživi od politike, odreći ih i bene pr iinduće se službenog auta i vući strije. nove Ipak, plaće gradonačelnika, a ta atraksvjesredstva utrošit će kako tivne d o inveč i m o bi osigurao besplatne sticije propasti vrtiće svima. u i z no s u brojnih od oko 800 varaždinskih milijuna kuna, perjanica. radna mjesta, veći - Pokrenut ćemo snažan gospodarski rast i prihod za gradski proračun postaviti da Grad bude ser- – govori Patafta o ovoj konvis gospodarstvu. Na svim kretnoj mjeri. ključnim mjestima u Gradu bit će profesionalci, čiji će se Varaždinski centar za rad mjeriti prema učinku. EU fondove Na taj način ćemo ostvariti Osnovat će i VEU cenrast standarda građana kroz tar - varaždinski centar za rast prosječnih plaća. Do- povlačenje novca iz fondova datno ćemo razvijati i širiti europske unije. gospodarske zone, u zoni - Cilj je stvoriti jaki tim Brezje će se u novim mo- mladih stručnjaka, kojih dernim pogonima otvoriti u Varaždinu ne manjka, a preko tisuću novih radnih koji će pripremati aplikacije mjesta. Svi gospodarstve- za fondove Europske unije. nici će u gradskoj upravi Novac nam je na raspolagaimati suradnika koji će im nju, a ne koristimo ga zbog pomagati, a neće postavljati neznanja i neorganiziranosti prepreke i nerazumne za- politike koja vlada Varaždihtjeve – kaže Patafta. nom. Naš centar bit će na raspolaganju ne samo Gradu, već i svim gospodarstveOživljavanje centra Planira smanjiti komunal- nicima i građanima s idejom. nu naknadu i tako oživjeti VEU tim stručnjaka bit će na raspolaganju građanima za centar. - Oživjet ćemo centar - ne- sve upite o mogućnostima prihvatljivo je da centar ima financiranja projekata. Bit zatvorene dućane i papirima će dovoljno da postavite upit oblijepljene izloge. Moramo postoji li mjera, na primjer, osigurati povoljne uvjete za za turističku namjenu za razvoj obrtništva i malog zemljište koje vam je u vlapoduzetništva. Komunalna sništvu, i dobit ćete veoma


Nezavisna lista Davora Patafte

11. svibnja 2021., br. 887 || Regionalni tjednik

5

VA KAO SERVIS GRAĐANIMA I GOSPODARSTVENICIMA

da, veće plaće i mirovine, i odjel za investitore

ti konkurentnije tržište i time povećati prosjek plaća radnicima te podići standard i kvalitetu svima koji u Varaždinu žive. Zato ima konkretne i e mjere.

KONKRETNA POMOĆ UMIROVLJENICIMA

Umirovljenicima 900 kuna više u kućnom budžetu

Biraj kandidata broj i listu broj

6

9

Varaždinski umirovljenici imaju najmanje mirovine u Hrvatskoj, a dijelom je razlog tome radnointenzivna, odnosno prerađivačka industrija u prošlosti. Grad će zato varaždinskim umirovljenicima, plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje te tako rasteretiti njihove mjesečne obveze. Ova mjera svakom varaždinskom umirovljeniku u obiteljskom budžetu ostavlja više od 900 kuna na godinu. Posebnu pažnju posvetit ćemo i novim dnevnim boravcima za umirovljenike sa cjelodnevnim stručnim vodstvom, poručio je Davor Patafta.

Politika mi ne treba, niti o njoj ovisim. Političari me ne mogu ni fascinirati, ni kupiti, a uvjeren sam da ni građani nisu naivni i da im je već dosta praznih obećanja. Naši ljudi, Varaždinke i Varaždinci, koji plaćaju previsoku komunalnu naknadu, previsoke režije, prirez i preskupe vrtiće nemaju vremena čekati. Gospodarstvo opterećeno krizom i nepotrebnim nametima i birokracijom više nema vremena čekati. Umirovljenici s premalim mirovinama nemaju vremena čekati da ih se sjete tek na Uskrs ili Božić. Naš Varaždin, koji je nažalost postao prepoznatljiv po balama, spomeniku nesposobnosti i privatnim interesima ljudi poput Čačića i Čehoka, koji nisu u stanju ni uljudno razgovarati, više nema vremena čekati.

PLAĆAMO SKUPI RUSKI PLIN, A VLASTITE IZVORE ENERGIJE NE KORISTIMO

Varaždincima manji troškovi za plin

Što ako se zbog političkih sukoba prekine dobava ruskog plina? Može li Varaždin biti neovisan? Naravno da može. Grad Varaždin leži na ogromnim količinama podzemne vode koja je uvijek zagrijana na 14°C i koju ne koristimo. S druge strane građani, škole i druge javne institucije i gospodarstvenici plaćaju skupi uvozni ruski plin, koji putuje tisuće kilometara. Tim plinom grijemo vodu, zimi s nule na 20 stupnjeva, a na samo par metara imamo toplu vodu od 14 stupnjeva. Isto tako, ljeti se ta voda može iskoristiti za hlađenje. Uz to trošimo fosilna goriva i zagađujemo zrak. Ove podzemne vode i njihovu

Grad bez bala Dosta je devastirajuće politike, osobnih interesa i egoizma ljudi poput Čačića i Čehoka. Bale su spomenik nesposobnosti i povod političkih podmetanja i prepucavanja već 15 godina. Bale odlaze iz Brezja sviđalo se to političarima ili ne. toplinu treba iskoristiti. Ono što nam je nekada možda predstavljao problem, treba pretvoriti u našu prednost. - Grad mora kroz koncesije za privatne i pravne osobe

poticati korištenje ove energije, koja pomoću dizalica topline može, uz veoma mali trošak, zagrijavati naše stambene prostore i sanitarnu vodu. Ne moramo koristiti ruski plin! Tu istu podzemnu vodu ljeti možemo koristiti za hlađenje prostora, dakle neće nam trebati klima uređaji. Možemo biti energetski samostalni. Dizalice topline pokretat će električna energija koja dolazi iz elektrana na Dravi ili iz solarnih panela čije postavljanje također treba poticati. Imamo energiju na raspolaganju, a ponašamo se kao pijani milijunaši i novac dajemo drugima umjesto da ga uložimo u druge stvari! – objasnio je Patafta.

konkretan odgovor, zahtjev za dostavu dokumenata, a VEU centar će vam izraditi poslovni plan i aplikaciju – ističe Patafta. Davor Patafta je jedini kandidat koji ne živi od politike, odreći će se službenog auta i plaće gradonačelnika, a ta sredstva utrošit će kako bi osigurao besplatne vrtiće svima. - Naš grad mora biti bolji, mora biti grad sretnih ljudi sa sigurnim radnim mjestom, mora biti bolji za svaku obitelj, za svakog čovjeka. Grad u kojem su ljudi na prvom mjestu, bolji grad u koji se doseljava, a ne iseljava, grad koji brine o mladim obiteljima i našim starijim sugrađanima. To je Varaždin kakav vidim – grad s povoljnijom komunalnom naknadom za građane i poduzetnike, grad bez prireza, grad s besplatnim vrtićima, grad koji raste i koristi prednosti velikog tržišta Europske unije za stvaranje jakog gospodarstva. To je moja vizija Varaždina – poručio je Patafta.

POKRENUT ĆE GOSPODARSKU DJELATNOST

Povećanje plaća - Varaždinci i Varaždinke imaju najmanju plaću u Hrvatskoj, a sve zato jer se Gradom upravlja na način – uzmi ljudima i krpaj rupe u proračunu. Tako bi Grad znao voditi i mali Ivica. Umjesto toga planiramo osloboditi najveći gospodarski potencijal Varaždina – Brezje. Da je bilo pameti, tamo su se pred 15 godina mogle izgraditi tvornice, imali bi preko 3000 zaposlenih na tom mjestu i gospodarstvo bi punilo proračun. Bili bi konkurentniji, imali bi veći standard i ne bi bilo nikakve potrebe da se plaćaju prirez, vrtići, visoke režije i razni nepotrebni nameti. Zadnji je čas da se to promijeni – kaže Patafta. Grad može imati 30-50 milijuna godišnje od novih tvrtki i radnika. Nažalost, imamo 15 izgubljenih godina u kojima su se političari bavili svađama, izmišljanjem afera i lažnim prijavama i podmetanjima, a ne razvojem. Krajnji je čas da se to promijeni.


6

Nezavisna lista Davora Patafte

Regionalni tjednik || 11. svibnja 2021., br. 887

KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA

NOSITELJA DAVORA PATAFTE 2. Vlado Sevšek Odvjetnik, vlasnik Odvjetničkog društva Sevšek i partneri. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1983. godine, da bi 2016. bio kandidat Hrvatske odvjetničke komore za suca Ustavnog suda RH. U ime Hrvatske odvjetničke komore, kao njen predstavnik, sudjelovao je na mnogim međunarodnim skupovima. Predsjednik je Udruge građana Liga za Varaždin, uspješno se bavi ekološkim uzgojem aronije, oraha i kestena na imanju u Ljubešćici kao vlasnik društva Eko Sevšek d.o.o.

3. Eugen Šafran

Ekonomist, bavi se turizmom. Niz godina bio je direktor tvrtke Cesta-Mineral d.o.o.. Bavi se humanitarnom djelatnošću kao član Lions kluba Varaždin te je angažiran u radu sportskih udruga.

12. Jelena Kovačić

Dugogodišnja varaždinska poduzetnica koje je tijekom proteklih 20 godina educirala desetak mladih obrtnica i obrtnika u zvanju frizera.

4. Cvetka Šafarić

kemijska tehničarka, suvlasnica i direktorica tvrtke TRINUS d.o.o. Varaždin, koja se bavi završnim radovima u građevinarstvu, osobito hidroizolacijskim sustavima.

gospodarstvenik s više od 30 godina iskustva u poduzetništvu u djelatnostima proizvodnje motornih industrijskih ulja, tehničkog tekstila, nautičkog turizma, financija, zaštite okoliša i zbrinjavanja otpada i dr. Prvu tvrtku osnovao je s ocem 1992. godine, a danas te tvrtke posluju s tržištima više od 50 zemalja svijeta. Među ostalim, više od deset godina član je Skupštine austrijske Udruge građana koja postoji od 1825. godine.

ZAOKRUŽI za gradonačelnika za Gradsko vijeće

17. Davor Njegovec 13.Stjepan Vučković

Poduzetnik je, inženjer građevinarstva, te trener streljaštva sa završenom olimpijskom akademijom. Trenirao je osvajača Zlatne olimpijske medalje Giovannija Cernogorza – London 2012. godine, kada je proglašen trenerom godine po izboru HOO-a. Dobitnik je državne nagrade Franjo Bučar i odlikovan odlukom predsjednika RH Redom hrvatskog pletera.

6. Slavko Šmic Export manager iz Varaždina s dugogodišnjim iskustvom u poslovanju s poduzetnicima iz više od 40 država. Njegov omiljeni hobi je rekreativno bavljenje sportom.

Poduzetnik je s više od 27 godina iskustva. Vlasnik je uspješnih tvrtki Šmic Comerce d.o.o. i EURO-TIM d.o.o., a po struci je strojarski tehničar. Prvu tvrtku, Drvni centar, osnovao je 1994. godine. Dobitnik je plaketa i nagrada Hrvatske gospodarske komore za uspješno poslovanje. Dugogodišnji je član Lions kluba Varaždin, te ljubitelj nautike, lova i prirode. Nagrađen je i priznanjima Hrvatskog lovačkog saveza.

7. Mladen Rihtarić

diplomirani pravnik, direktor varaždinske podružnice osiguravajućeg društva Euroherc. Pravnu karijeru započinje u Državnom odvjetništvu, nakon čega postaje sudac Općinskoga prekršajnog suda u Varaždinu. Pravosudnu karijeru mijenja gospodarskim izazovima kada postaje direktor prodaje tvrtke Elan Marine u Sloveniji. Kao zaljubljenik u konje, sa svojom obitelji se bavi uzgojem engleskih punokrvnih konja za galopske utrke.

kemijska tehničarka, voditeljica proizvodnje u tekstilnoj tvrtki, predsjednica Radničkog vijeća.

1. Davor Patafta

6 9 5. Andrej Mikić

15. Jadranka Kanižaj

18. Đurđica Žigmund

Ekonomistica u mirovini koja je poslovnu karijeru ostvarila radeći u financijskom sektoru. Baka je troje unučadi, ljubiteljica cvijeća i životinja.

10. Inga Heinl

Rođena je u Varaždinu gdje je završila Srednju muzičku školu. Studij solo pjevanja diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Diplomirala je i na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Prvi solistički angažman dobila je u mariborskoj, a zatim i u ljubljanskoj Operi. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu debitirala je ulogom Cherubina u Mozartovoj operi „Figarov pir“. Nastupala je u gotovo svim opernim kućama u Hrvatskoj i na festivalima. Iznimnu solističku pjevačku karijeru je započela tumačenjem “hosen” rola..

19. Martina Haber

Stručna prvostupnica ekonomije završila je Coaching and Mind akademiju. Kao varaždinska privatna poduzetnica posvećena je, među ostalim, i stručnim savjetovanjima.

16. Slavica Bregović

Diplomirana je inženjerka vrtlarstva i oblikovanja pejzaža, poduzetnica na području skrbi o starijim osoba te višegodišnja članica udruge za odnose s javnošću. Uz sve nabrojeno, licencirani je turistički pratitelj.

14. Zdenko Patafta

8. Tomislav Liber Završio je prirodoslovnomatematičku gimnaziju, a kao dugogodišnji djelatnik u bankarskom sektoru obavljao je odgovorne funkcije na radnim mjestima od blagajnika do voditelja poslovnice. Od 2019. godine zaposlen je u privatnoj tvrtki kao key account manager. U slobodno vrijeme bavi se sportom, osobito nogometom.

9. Irena Križmarić

poduzetnica, vlasnica i direktorica prve varaždinske privatne tvrtke BIROS, osnovane 1989. godine.

Menadžer proizvodnje s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnim procesima.

11. Ines HrainLudošan

Diplomirana je učiteljica i renomirana književnica. Autorica je sedam romana: jedan od njih HRT je adaptirao u radio-dramu. Ponosno nosi titulu najčitanije varaždinske spisateljice. Piše i tekstove za djecu s kojima postiže zapažene uspjehe na raznim smotrama i natjecanjima. Udana je i majka jednog djeteta.

20. Zvonimir Stančić 21. Mladen Belaj

Programer mobilnih i desktop aplikacija završio je varaždinski Fakultet organizacije i informatike. Osim dugogodišnjeg sudjelovanja na raznim međunarodnim informatičkim projektima, bio je sudionikom uvođenja robotike u proizvodne industrije.

Rođen je u 1952. godine Zagrebu, gdje završava Klasičnu gimnaziju. Nakon što je diplomirao na Stomatološkome fakultetu u Zagrebu, otvara privatnu stomatološku ordinaciju u kojoj radi do 1993. godine. Potom odlazi u Milano gdje postaje generalni direktor međunarodne firme Tourism Advisory Group. 2014. godine vraća se u Varaždin, odnosno u grad iz kojeg potječe njegova obitelj.

Rođen je 1948. godine u austrijskom Leibnitzu. S roditeljima prolazi izbjegličku golgotu, a 1952. godine obitelj se napokon skrasila u Varaždinu u kojem završava osnovnu školu i Gimnaziju. Potom studira na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Zagrebu i Rudarskogeološko-naftnom fakultetu te u konačnici stječe diplomu na Višoj geotehničkoj školi u Varaždinu. Radni vijek proveo je radeći u tvrtkama INA Zagreb, IGM Lepoglava, Prigorka Sesvete, Golubovečki ugljenokopi, Kemikalija Velekem Zagreb, Schiedel Austrija/Golubovec te Patting. U navedenim firmama radio je isključivo na rukovodećim funkcijama. Tijekom postupka privatizacije napušta Kemikaliju Velekem te 1993. godine osniva Patting d.o.o. u Varaždinu i počinje poduzetničku aktivnost.


Aktualno

11. svibnja 2021., br. 887 || Regionalni tjednik

7

NADLEŽNOST CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB VARAŽDIN:

U pet godina posvojeno samo jedanaestero djece U varaždinskom Centru na posvojenje čekaju 22 bračna ili izvanbračna supružnika te dvije odrasle ženske osobe koje nisu u braku ili izvanbračnoj zajednici

Akcijski plan unapređenja sustava socijalne skrbi Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavio je u ponedjeljak, 26. travnja, Akcijski plan unapređenja sustava socijalne skrbi. Krajnji cilj je sveobuhvatna reforma sustava koja treba omogućiti bolju zaštitu korisnika i unaprijediti stručni rad djelatnika u sustavu. Aktivnosti plana podijeljene su na kratkoročna rješenja i srednjoročne strukturalne promjene, što će rezultirati cjelokupnim unapređenjem sustava. – Implementacija kratkoročnih rješenja za unapređenje sustava planirana je do jeseni. Dotad se očekuje zapošljavanje 200 novih stručnih radnika te povećanje broja upravnih i inspekcijskih nadzora, i to trostruko na godišnjoj razini. Namjera je rasteretiti postojeće djelatnike sustava i olakšati rad socijalnih radnika i drugih stručnih radnika, kako bi krajnji korisnici u konačnici imali bolju uslugu. Planirano je povećanje broja udomiteljskih obitelji do 10 % te smještaj oko 200 djece iz domova kod udomitelja, kao i izmjene Zakona o udomiteljstvu kojima će se fleksibilizirati uvjeti za specijalizirane udomitelje i povećati njihove naknade – ističu iz Ministarstva. Osniva se i Nacionalno vijeće za razvoj socijalnih politika, u čijem će radu sudjelovati predstavnici strukovnih komora, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te organizacija civilnog društva. Vijeće će sudjelovati u praćenju i analizi javnih politika iz područja socijalne zaštite, predlagat će programe mjera i razvoja te davati smjernice za unapređenje sustava. U suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave, do kraja godine uspostavit će se zasebni obiteljski sudovi, specijalizirani za osjetljivu tematiku obitelji i nasilja

u obitelji i čije će izdvajanje omogućiti brže procese i veću senzibiliziranost sustava. Srednjoročne strukturalne promjene planirane su do kraja 2022. godine, a sadržane su uglavnom u novom Zakonu o socijalnoj skrbi, koji u saborsku proceduru ulazi već u lipnju ove godine. Glavne promjene sadržane novim Zakonom su osnivanje Hrvatskog zavoda za socijalnu zaštitu i Obiteljskog centra, osnivanje Akademije, smanjenje broja korisnika u institucijama, osiguravanje regionalne ravnomjernosti i pristupačnosti usluga te sigurnost i zaštita starijih osoba. Hrvatski zavod za socijalnu zaštitu imat će jedan središnji ured, 21 područnu županijsku službu, 75 područnih ureda i 22 ispostave. – Cilj je jačanje i unapređenje stručnog rada te osiguranje boljeg stručnog nadzora, ali i administrativno rasterećenje centara za socijalnu skrb. Povjerenstvo za pritužbe korisnika služit će kao drugi stup za pritužbe korisnika na postupanje sustava, a u njemu će biti stručnjaci predloženi od organizacija civilnog društva. Izdvajanje obiteljskih centara iz centara za socijalnu skrb omogućit će njihovo samostalnije djelovanje u prevenciji obiteljskog nasilja te u savjetovanju i terapeutskom djelovanju – zaključuju iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

PIŠE: IVAN TOMAŠKOVIĆ ivan@regionalni.com

Još je svjež tragičan slučaj malene Nikoll iz Nove Gradiške, koja je podlegnula ozljedama u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti nakon što ju je premlatila vlastita majka. Naime, djevojčicu su roditelji prije dvije godine ostavili u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. U studenome prošle godine zatražili su da je Centar vrati u obitelj, čemu je udovoljeno. Istragom je utvrđeno da su malenu Nikoll roditelji mjesecima zlostavljali i zanemarivali, a Centar za socijalnu skrb za sve je to znao. Njezini roditelji su uhićeni, a ravnatelj Centra je smijenjen. Nakon tog slučaja svi su se digli na noge, a posebno gla-

Što se tiče posvajanja djece iz trećih zemalja, potencijalni posvojitelji moraju se javiti Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike sna bila je Varaždinka Marta Divjak iz inicijative „Moramo vam nešto reći“. Marta je inače posvojena s tri i pol godine, a posebno nam se u pamćenje urezao njezin vapaj da čak 4200 djece u Hrvatskoj nema odgovarajuću roditeljsku skrb.

Brojke

Prema izvješću Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, preklanjska je godina završila s ukupno 117 posvojenja, od kojih je najviše djece, njih 57, bilo u dobi od jedne do pet godina, a novi je dom našlo tek deset klinaca koji su imali od 11 do 18 godina. Iz Centra za socijalnu skrb Varaždin iste, 2019. godine, posvojeno je troje djece. Isti broj djece u nadležnosti varaždinskog Centra posvojen je i 2018. godine, dok je prošle, 2020. godine posvojeno dvoje djece, kao i 2017. godine. Do 31. ožujka ove godine varaždinski Centar bio je nadležan za jedno posvojenje. – Propisi su postavljeni na način da se djetetu s ispunjenim pretpostavkama traže potencijalni posvojitelji, i to putem Registra potencijalnih posvojitelja iz cijele Republike

Hrvatske, koji je svim centrima za socijalnu skrb dostupan preko Socskrb aplikacije. Ne možemo točno znati koliko je ukupno djece posvojeno od strane posvojitelja koji spadaju u nadležnost Centra za socijalnu skrb Varaždin, budući da su posvojena djeca iz raznih centara ili iz inozemstva – ističe Jasenka Franjčec, v. d. ravnateljice Centra za socijalnu skrb Varaždin. Inače, posvojitelj može biti osoba u dobi od najmanje 21 godine koja je od posvojenika starija najmanje 18 godina. Važno je reći da nije propisana gornja granica životne dobi posvojitelja. Posvojiti dijete može hrvatski državljanin, a iznimno strani državljanin ako je to u najboljem interesu djeteta i uz prethodno odobrenje ministarstva nadležnoga za poslove socijalne skrbi i obitelji. Dijete mogu posvojiti bračni i izvanbračni drugovi zajednički, jedan bračni ili izvanbračni drug ako je drugi roditelj ili posvojitelj djeteta, zatim jedan bračni drug samostalno uz pristanak drugoga bračnog druga te osoba koja nije u braku – samac.

Propisi

Zakonskim izmjenama osobe koje žele posvojiti dijete najprije se trebaju javiti Centru za socijalnu skrb prema svome mjestu stanovanja. Ondje podnose pisanu prijavu namjere posvojenja i pisani zahtjev za izdavanje mišljenja

o podobnosti i prikladnosti za posvojenje. Utvrdi li Centar da bračni/izvanbračni drugovi ili osoba koja želi posvojiti za to ispunjava/ju zakonske pretpostavke i procijeni li da su podobni i prikladni, upućuje ih se na obvezu sudjelovanja u programu stručne pripreme za posvojenje. Nakon provedene stručne pripreme za posvojenje Centar za socijalnu skrb dat će mišljenje o podobnosti i prikladnosti za posvojenje u roku od šest mjeseci od zaprimanja pisane prijave i zahtjeva, nakon čega se podaci upisuju u jedinstveni Registar potencijalnih posvojitelja. Osobama zainteresiranima za posvojenje koje zadovoljavaju zakonske pretpostavke za posvojenje Centar za socijalnu skrb daje stručno mišljenje o podobnosti i prikladnosti za posvojenje, na temelju kojeg ih se upisuje u jedinstveni Registar potencijalnih posvojitelja u Republici Hrvatskoj. Tijekom postupka davanja stručnog mišljenja obvezni su sudjelovati u programu stručne pripreme za posvojenje. Ako je od izrade mišljenja o podobnosti i prikladnosti do postupka zasnivanja posvojenja proteklo više od godinu dana, preispituje se jesu li se okolnosti promijenile. Što se tiče posvajanja djece iz trećih zemalja, potencijalni posvojitelji moraju se javiti Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Dijete mogu posvojiti bračni i izvanbračni drugovi zajednički, jedan bračni ili izvanbračni drug ako je drugi roditelj ili posvojitelj djeteta, zatim jedan bračni drug samostalno uz pristanak drugoga bračnog druga te osoba koja nije u braku – samac

U varaždinskom Centru na posvojenje čekaju 22 bračna ili izvanbračna supružnika te dvije odrasle ženske osobe koje nisu u braku ili izvanbračnoj zajednici.

Na čekanju

– Isti su upisani u Registar potencijalnih posvojitelja u Socskrb aplikaciji, programu s kojim smo spojeni s resornim ministarstvom. Od ukupno 39 potencijalnih posvojitelja u navedenom registru, upoznati smo da je 15-ero bračnih odnosno izvanbračnih supružnika posvojilo jedno ili više djece koja su bila u nadležnosti drugih centara za socijalnu

U Centru za socijalnu skrb Varaždin trenutno je devetero djece s ispunjenim pretpostavkama za posvajanje skrb u RH ili u inozemstvu – ističu iz varaždinskog Centra za socijalnu skrb. S druge strane, u Centru za socijalnu skrb Varaždin trenutno je devetero djece s ispunjenim pretpostavkama za posvajanje. – To su djeca čiji su roditelji umrli ili lišeni roditeljske skrbi te bi mogla biti posvojena. Međutim, navedena djeca su već duže vremena u Registru jer spadaju u teže posvojivu djecu jer su starije životne dobi, odnosno imaju teška oštećenja zdravlja ili iskazane poremećaju u ponašanju. Također, određen broj djece je starije životne dobi te odbija posvojenje jer želi ostati u srodničkoj udomiteljskoj obitelji – zaključuje ravnateljica Centra za socijalnu skrb Varaždin.


8

Gradovi i općine

Regionalni tjednik || 11. svibnja 2021., br. 887

GRADONAČELNICA RATKOVIĆ U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA UGOSTILA MINISTRICU OBULJEN KORŽINEK

Obuljen Koržinek: Tko god dođe, bude oduševljen bogatstvom baštine koja se ovdje nalazi Dragica Ratković zahvalila je ministrici na dodijeljenoj financijskoj pomoći u iznosu od 200.000 kuna za obnovu građevina kulturne baštine stradalih u potresima krajem 2020. i početkom 2021. godine na području Grada Varaždinskih Toplica Ministarstvo kulture i medije za 12 najoštećenijih objekata zaštićenih kulturnih dobara iz Varaždinske županije osiguralo je dodatna sredstva u iznosu od 2,2 milijuna kuna. Sredstva su osigurana i za dva objekta u Varaždinskim Toplicama – crkvu sv. Martina i kuriju župnog dvora (130.500 kuna) i crkvu sv. Duha (71.000 kuna).

Zaštita spomenika Varaždinske Toplice tako je posjetila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je u pratnji gradonačelnice Dragice Rat-

Novčana pomoć stigla je u prave ruke i vjerujem da će istinski pomoći u sanaciji šteta ković, saborskih zastupnika Damira Habijana i Anđelka Stričaka te župnika Stjepana Mostečaka obišla crkvu Sv. Duha. – Crkve su, nažalost, stra-

dale u zadnjim potresima. Varaždinske Toplice, bude dijeljenoj financijskoj pomoći koji su nanijeli materijalne kulturnim građevinama, koje U Ministarstvu kulture i osupnut i oduševljen bogat- u iznosu od 200.000 kuna za štete na sakralnim i kultur- čine ostavštinu prošlih genemedija smo donijeli odluku stvom baštine koja se ovdje obnovu građevina kulturne nim objektima. racija, na koje smo ponosni i da zaustavimo financiranje nalazi – rekla je ministrica baštine stradalih u potresi– Ova novčana pomoć sti- koje moramo brižno čuvati u ostatku Hrvatske i da sva u Varaždinskim Toplicama. ma krajem 2020. i početkom gla je u prave ruke i vjerujem kako bi bile ostavljene u nasredstva u ovom prvom dijelu Gradonačelnica Ratković 2021. godine na području da će istinski pomoći u sana- slijeđe i za dobrobit budućih godine usmjerimo zahvalila je ministrici na do- Grada Varaždinskih Toplica, ciji šteta nastalih na našim generacija – rekla je Ratković. prema kulturnoj baštini, ka ko u VaražVatrogasci su velika dinsnaga našeg grada i skoj svojom humanošću uvijek ž u p astoje na raspolaganju niji, svojim sugrađanima.” ta ko i u DRAGICA RATKOVIĆ devet županija sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske – od Međimurja do Slavonskog Broda i, naravno, Sisačkomoslavačkoj i Krapinskozagorskoj. Ogromne su štete i sad je važno brzo reagirati da se ne bi dalje spomenici urušavali, a onda ćemo što vlastitim, što europskim sredstvima raditi na obnovi baštine. Svakako imamo veU VARAŽDINSKE TOPLICE STIGLA I MINISTRICA POLJOPRIVREDE VUČKOVIĆ like planove za Varaždinske Toplice, daljnju prezentaciju arheoloških lokaliteta. Zaista, tko god dođe u

Vatrogascima novo kombi vozilo

Povodom obilježavanja blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, prošlog je utorka gradonačelnica Dragica Ratković zajedno sa svojim vatrogascima dočekala novo kombi vozilo, koje je od velike važnosti za središnju vatrogasnu postrojbu unutar Vatrogasne zajednice Grada Varaždinskih Toplica. Na primopredaju novog vozila stigla je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije je ministarstvo osiguralo nabavu

vozila. S njom je bio i saborski zastupnik Anđelko Stričak. Oboje su obećali pomoć pri izgradnju vatrogasnog vježbališta i nabavi kamiona 4x4 za zaštitu okolnih šuma. Svoju je podršku obećao i saborski zastupnik Damir Habijan. – Vatrogasci su velika snaga našeg grada i svojom humanošću, požrtvovnošću, svojom spremnošću, stručnošću i nadasve hrabrošću stoje na raspolaganju svojim sugrađanima. Osim spašavanja ljudi i imovine ugrožene

požarom, potresima i poplavama, pojava pandemije bolesti COVID-19 dodatno je pokazala koliko možemo računati na naše dobrovoljno vatrogastvo. Želim vam zahvaliti na svemu što činite za naš grad. Neka vas novo kombi vozilo služi dobro i dugo, a svakako možete računati na našu podršku u daljnjem radu. Stoga, još jednom, od sveg vam srca čestitam i želim sve najbolje povodom vašeg blagdana, blagdana vašeg zaštitnika svetog Florijana – završila je Ratković.


Gradovi i općine

11. svibnja 2021., br. 887 || Regionalni tjednik

9

RAZGOVOR S GRADONAČELNIKOM GRADA NOVOG MAROFA SINIŠOM JENKAČEM

Nekoliko stotina milijuna kuna ostvarenih investicija znači povećanje standarda življenja u Novom Marofu – Samo zajedničkim snagama možemo i dalje ići u pravom smjeru za bolji, ljepši i uređeniji Novi Marof – smatra Siniša Jenkač Za Grad Novi Marof ne može se reći da se ondje radi samo pred izbore. Trenutno je u provedbi 28 projekata. Put do njihove realizacije nije bio lagan. Od same ideje do pripremljene dokumentacije, projekata i građevinskih dozvola često je trebalo proći i nekoliko godina. No, nisu se dali obeshrabriti i rezultati su tu, uz već neke nove ideje i planove, koje će realizirati u idućem razdoblju.

Značajna ulaganja

Čak 40 milijuna kuna investicija samo za projekte gospodarenja otpadom – sanirano je odlagalište otpada Čret, izgrađeno i otvoreno reciklažno dvorište te sufinancirana nabava novih spremnika. Zašto je Gradu jedan od prioriteta očuvanje okoliša? Posljednji u nizu projekata koji je sufinanciran sredstvima Europske unije a koji smo realizirali je projekt sanacije i zatvaranja odlagališta otpada Čret. Riječ je o projektu vrijednom 17 milijuna kuna, od čega je čak 13

Nemjerljiv doprinos gospodarstvu svakako će biti izgrađena istočna obilaznica milijuna kuna europskih sredstava. To odlagalište otpada, koje je samo 500 metara zračne udaljenosti od centra grada, bilo je političko, društveno i ekološko pitanje. O njemu se govorilo posljednjih 20 godina. Mi smo se uhvatili ukoštac s tim velikim problemom. Odlagalište je propisno sanirano i zatvoreno. Njegovo realizacijom doprinijet ćemo sprečavanju negativnih utjecaja odlagališta na okoliš i ljudsko zdravlje, zaštititi podzemne vode, smanjiti emisije stakleničkih plinova te zaštititi i očuvati okoliš. Paralelno s projektom sanacije i zatvaranja odlagališta otpada išla je izgradnja reciklažnog dvorišta, koja je zakonska obveza Grada, a i za taj smo projekt uspjeli ostvariti sufinanciranje europskim sredstvima. Uz to, ostvareno je i sufinanciranje nabave spremnika za reciklabilni otpad preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kako se odgovorno gospodari otpadom u Novom Marofu uvjerio se i ministar gospodarstva i energetike Tomislav Ćorić. Dogradnjom Dječjeg vrtića zadovoljene su potrebe smještaja djece za sljedećih deset godina. Koliko je sve to stajalo? Treći važan projekt sufinanciran sredstvima Europske unije je rekonstrukcija i dogradnja

Dječjeg vrtića te projekt energetske obnove postojeće zgrade Dječjeg vrtića. U protekle četiri godine u Dječji vrtić uloženo je više od 13 milijuna kuna, od čega je 6,7 milijuna kuna europskih sredstava i oko milijun kuna sredstava resornog ministarstva. Dječji vrtić je dograđen za četiri odgojne skupine u koje su smještena djeca jasličke dobi, što je itekako potrebno s obzirom na to da je natalitet u Novom Marofu u porastu. Kapacitet vrtića je povećan gotovo dvostruko, a uz postojeće privatne vrtiće, u Novom Marofu su zadovoljene potrebe smještaja djece za sljedećih deset godina. U sljedećem upisnom razdoblju zasigurno će se popuniti kapacitet dograđenog Dječjeg vrtića. U petogodišnjem monitoringu Europske unije ovog projekta imamo mogućnost zapošljavanja dodatnih četiriju odgajateljica, a po projektu je bilo predviđeno i zapošljavanje logopeda, što će uvelike olakšati i djeci i roditeljima. Dječjim vrtićem ostala je iznenađena i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je prilikom nedavnog posjeta naglasila da je riječ o sjajnom projektu, po najvišim standardima. Za godinu i pol Novi Marof imat će završenu istočnu obilaznicu, na koju će se vezati poduzetničke zone. Oko 600 kilometara neraz-

JASAN STAV “Sanacijom i zatvaranjem odlagališta neopasnog otpada Čret, vrijednog oko 17,5 milijuna kuna, doprinosimo čišćem okolišu i zdravlju građana.” vrstanih cesta i 450 kilometara tranzitni centar. Kroz Novi županijskih cesta, koliko ih se Marof dnevno prođe od sedam proteže kroz novomarofsko po- do deset tisuća vozila.” Nakon dručje, donosi sa sobom i brojne nekoliko godina projektiranja i otkupa zemljišta, danas imakomunalne brige i probleme. Stoga smo se mo cestu u izgradnji. trudili dotaknuti Najkasnije za gosvako naselje dinu i pol imat i pripremiti ćemo završeKvalitetu projekte nu istočnu predškolskog za većinu obilaznicu i odgoja podići ćemo problema. dvije spojOno na ne ceste. zapošljavanjem dodatnih što sam Moram zaodgajateljica posebno hvaliti Vlaponosan di Republike i logopeda.” je izgradnja Hrvatske, istočne obilapremijeru Anznice Novog Madreju Plenkoviću rofa. Od 1978. godine i ministru Olegu Butpostoji odluka o gradnji te koviću što nisu zbog korone obilaznice, ali se tek 2015. po- zaustavili naš projekt, dok su čela ostvarivati. Hodali smo u neki drugi projekti ipak privreZagreb u Hrvatske ceste lobirati meno obustavljeni. Ova cesta da se pokrene projektiranje te je za gospodarstvo nemjerljiv ceste. Tadašnjem direktoru doprinos jer će se na nju vezati Jurici Krleži, koji je Zagorac, poduzetničke zone. rekli smo: „Pa daj nešto i za Što je presudilo da je Novi nas učinite, za Zagorje. Ne Marof među 12 top-gradova mora baš sve otići u Dalmaciju! u Hrvatskoj po izdvajanju za Znaš koliko to znači za male mlade? gradove, pogotovo za nas kao Grad Novi Marof je u 2020.

godini više od 5,5 milijuna kuna izdvojio za školstvo i obrazovanje. Sufinanciramo predškolski odgoj i produženi boravak, stipendiramo srednjoškolce deficitarnih zanimanja. Njih čak 39, i uz to još 60 studentskih stipendija. Posebno smo senzibilni prema Srednjoj školi Novi Marof. Nastojimo podići atraktivnost te škole time da svim upisanim učenicima poklonimo prijenosno računalo i u potpunosti financiramo nabavu udžbenika. Iako nismo nadležni ni za što osim za predškolski odgoj, napravili smo ogroman iskorak i uložili u školstvo jer težimo tomu da budemo društvo znanja. To je trećina izvornog proračuna, a taj rezultat svrstao nas je među 12 top-gradova u cijeloj državi.

Realni projekti

Trasirali ste zajednički put u pravom smjeru za bolji, ljepši i uređeniji Novi Marof. Unatoč dobrom punjenju proračuna, važno je paziti na svaku potrošenu kunu. Stoga ono što smo nudili i što ćemo i dalje nuditi našim građanima su realni projekti koje je moguće izvesti, ono što je u djelokrugu Grada i svih onih komunalnih i društvenih poduzeća koja se naslanjaju na Grad, ali i onih koja se naslanjaju na Republiku Hrvatsku. Potrebno se maksimalno usredotočiti na traženje vanjskih izvora financija i štedjeti gdje

to ima smisla. Dodatni kanal rasterećenja gradskog proračuna je moja plaća. Ulaskom u Hrvatski sabor prestao sam biti na trošak Gradu i moja plaća dolazi iz državnog proračuna. Znam da je i to vaš novac, novac poreznih obveznika, međutim, lakše je kad ta sredstva ostanu u gradskom proračunu, pa se mogu uložiti u nešto korisno gradu i građanima, nego kad se isti taj iznos treba tražiti kroz različite kanale sufinanciranja. Nadalje, upravo kroz Hrvatski

Više od 5,5 milijuna kuna u Novom Marofu izdvajaju za školstvo i obrazovanje sabor postali su nam dostupniji izravni kontakti s ministrima. Sudjelujem u različitim odborima, kroz koje pokušavam lobirati na svim nama važnim stvarima. Kroz saborske rasprave ističem probleme lokalne zajednice i probleme koje mi sugeriraju brojni građani, ali i kolege načelnici i gradonačelnici. Cjelokupnim zalaganjem nastojao sam dati sve od sebe da nam svima zajedno naš Grad Novi Marof bude bolji, ljepši, uređeniji, a tim smjerom nastavit ću i dalje.


10 Gradovi i općine

Regionalni tjednik || 11. svibnja 2021., br. 887

CESTICA: OPĆINSKI DAROVI RODITELJIMA NOVOROĐENIH BEBA

Po 2000 kuna za početak novog života U ovoj godini općinska pomoć za opremu beba dvostruko je veća no lani, a od siječnja 2022. godine, roditelji će za rođenje svakog djeteta dobivati po 3000 kuna. Općina Cestica već je tradicionalno darivala roditelje novorođene djece s po 2000 kuna. Za desetak novih stanovnika općine, iz općinskog je proračuna tako ukupno izdvojeno 20.000 kuna. U ovoj godini općinska pomoć za opremu beba dvostruko je veća no lani, a od siječnja 2022. godine, roditelji će za rođenje svakog djeteta dobivati po 3000 kuna. Novčani poklon za bebe jedna je od stavki na kojoj se neće štedjeti, ističe načelnik Mirko Korotaj i najavljuje da će, kao i dosad, kad god za to bude financijskih uvjeta, novac prvo raspoređivati za potrebe najmlađih. - Svi mi znamo da bez djece nema budućnosti. Općina Cestica može rasti i razvijati se samo kad ima s kim i za koga, a to su uvijek nove generacije Cestičana. Zbog toga su nam mlade obitelji, djeca i mladi prioritet, o kojima rado brinemo od rođenja do završetka školovanja. Sufinanciramo jaslice i vrtić, plaćamo dnevni boravak u školi, školarcima kupujemo radne bilježnice, atlase i likovne mape. Srednjoškolci i studenti primaju stipendije. Kako bi, po završetku obrazovanja, ostali živjeti na području Općine, gradimo stanove po

li smo i razvijamo modelu poticajne pre d i sp oz ic ije stanogradnje i za kvalitetan bespovratnim Općina Cestica ž i vot m l asredstvima potpodih obitelji može rasti i razvijati se i nji hove mažemo samo kad ima s kim i za dj e c e n a gospopodručju darst vo koga, a to su uvijek nove Općine pa podugeneracije Cestičana.” Cestice, zetnici koji ne ć e imaju veće standardom mog ućno MIRKO KOROTAJ i mogućnostisti zaposliti mlade ljude . ma zaostajati Uglavnom, razviza većim sredinama

u Hrvatskoj. Kako bi i kasnije na tržištu rada bili konkurentni radnici – rekao je načelni Korotaj, nakon čestitaka roditeljima na njihovim prinovama u obitelji. Da mladi prepoznaju poteze općinskih vlasti na njihovoj dobrobiti, govori podatak da je demografska slika Cestice dobra i općina iz godine u godinu ima sve veći broj rođenih. Načelnik Cestice Mirko Korotaj čestitao je svim majkama njihov, Majčin dan.

ODJECI 10. LIKOVNE KOLONIJE „SVETI MARTIN“ U ŠĆEPANJU

Dosad najposjećenija kolonija okupila 70 umjetnika Nastala umjetnička djela bit će prodana, a novac doniran u humanitarne svrhe

U subotu, 7. svibnja, u Šćepanju u Općini Breznički Hum održana je jubilarna 10. Likovna kolonija „Sveti Martin“. Iako je dan započeo maglovito i tmurno, oblaci su se razilazili kako su umjetnici dolazili u Breznički Hum, pa se uskoro ondje okupilo 70-ero slikarica i slikara s područja sjeverne i srednje Hrvatske, među kojima i bosanskohercegovački umjetnik Hajrudin Osmanagić, zbog čega je ovogodišnja kolonija postala međunarodna. – Ponosimo se činjenicom da sve više ljudi podržava ovu našu kulturnu manifestaciju, koja je svih ovih godina stasala u važan društveni događaj, što je i sam župan uvodno istaknuo rekavši da je ovo jedno od najvećih i najvažnijih likovnih okupljanja kod nas – rekao je glavni organizator događanja, načelnik Općine Breznički Hum Zoran Hegedić. Dokaz tomu je impresivna

lista od 70-ero umjetnika iz Čakovca, Varaždina, Zagreba, Velike Gorice, Bjelovara, Križevaca, Karlovca, Zaboka, Krapine, Klanjca, Rijeke i drugih manjih mjesta, među kojima su i sudionici svih dosadašnjih kolonija „Sveti Martin“ Dobra Vein, Vladimir Zopf, Marija Pukec Žigić, Katica Trumbetaš, Marija Tokić i Mladen Palić.

Ponosimo se

Unačinjenicom da sve više t r ag 10 godina, ljudi podržava ovu našu o t k a ko kulturnu manifestaciju.” se Likovna kolon iničkih djela NAČELNIK ZORAN koja su dijeja „ Svet i HEGEDIĆ Martin“ lom prodana održava, nana aukcijama slika u humanitarstao je fundus od 400-tinjak umjetne i društveno korisne

svrhe. Uz Općinu Breznički Hum, Koloniju su pomogli organizirati Likovna udruga „Humščak“, umjetnici Ivica Nemec i Mladen Sekovanić te članovi DVD-a Šćepanje.

Koloniju je posjetio i župan Radimir Čačić, a akademski slikar Nedeljko Tintor u ime svih sudionika zahvalio je Čačiću poklonivši mu svoj rad, njegov portret.


11

Oglas

11. svibnja 2021., br. 887 || Regionalni tjednik

VARAŽDIN Gospodarska 37 12.05. - 17.05.2021.

KREIRAJMO DOM ZAJEDNO

72%

VELIKO ČIŠĆENJE

249,00

83%

ŠTEDITE

69,

2.407,00

00

RADI PROMJENE ASORTIMANA!

ŠTEDITE

399,00

kn

kn

Pomoćeni stolić Perkett 40, dim.: 40x41 cm. (19310544/02)

Sat Cheesy, dim.: 60 cm. (18770150/18)

EKSPONAT

50% 3.612,00 Spavaća soba Herborn, boja: svijetli hrast san remo/siva, ormar: 226x210x54 cm, krevet: 180x200 cm, 2x noćni ormarić: 50x34x36 cm. (03800952/03)

50% 999,00

ŠTEDITE

1.799,00

499,00

Kupaonica Guest Light, dim.: 40x53x22 cm.

kn

kn

(12790059/01)

ALL INCLUSIVE

PODESIVO

- LEŽAJ - SANDUK ZA POSTELJINU - PODESIVI NASLONI ZA GLAVU - JASTUCI

65% 2.855,00

50%

ŠTEDITE

999,00

7.999,00

kn

Regal za dnevni boravak Flash, boja: sonoma/bijela, dim.: 240x190x45 cm. (11070221/01)

EKSPONAT

Sjedeća garnitura Imola, boja: plava, dim.: 250x198 cm, s ležajem, sandukom za posteljinu, podesivim naslonima za glavu i 2 ukrasna jastuka. (29080050/04)

kn

75%

EKSPONAT

399,00

72% 349,00

ŠTEDITE

kn

Tabure B412353. (81810321/02)

ŠTEDITE

899,

00 kn

Dječja autosjedalica Advansafix. (19060008/01)

1.999,00

70%

599,

00

2.499,00

kn

Koš za otpad, titan. (49130203)

Tabure Sunny. (81810140/04)

50%

80%

ŠTEDITE

Komoda Vintago, vintage izgled, dim.: 122x50x42 cm. (19310105/03)

599,00

ŠTEDITE

499,00 kn

ŠTEDITE

99,00

kn

66%

ŠTEDITE

3.999,00

99,00

2.690,00

ŠTEDITE

Stol konzola Mia, boja: antik bijela, dim.: 80x74x40 cm. (16210010/05)

ŠTEDITE

299,00 kn

I051K

Prodajni centar VARAŽDIN, Gospodarska 37. Ponuda vrijedi od 12. do 17.05.2021. Aktualna radna vremena provjerite na www.xxxlesnina.hr.

@LesninaHrvatska

@lesninaxxxl

@lesnina_inspiracija

@Lesnina XXXL Hrvatska

KUPUJTE 24/7 ONLINE xxxlesnina.hr


12 Gradovi i općine

Regionalni tjednik || 11. svibnja 2021., br. 887

O p ć i n a S ra č i n e c p o s t a l a j e n a j p ož e l j n i j a d e s t i n a c i j a z a o b i t e l j s k i ž i vo t

BOŽIDAR NOVOSELEC NAČELNIK

KRUNOSLAV LUKAČIĆ ZAMJENIK NAČELNIKA DO MODERNIH URBANIH NASELJA ZAHVALJUJUĆI KONTINUITETU DUGOGODIŠNJE VIZIJE I POLITIKE

Općina Sračinec postala najpoželjnija destinacija za obiteljski život Realizacija iznimno važnih projekata pruža sigurnost i kvalitetu života svakom pojedincu, a najveći EU projekt koji je provođen, Park Velika graba, prepoznat je diljem Lijepe Naše

U Općini Sračinec kontinuirano traje ekspanzija doseljavanja, ali i građenja novih kuća pretežito mladih obitelji. Svi oni prepoznali su Općinu Sračinec kao destinaciju koja daje i pruža gotovo idealne uvjete, a mogli bismo reći i iznad standarda, za životne sadržaje i potrebe svih generacija.

novna škola s najsuvremenijim interaktivnim ekranima, ormarići za svu djecu, sportska dvorana, jednosmjenska nastava, produženi boravak, škola plivanja, stipendije studentima i učenicima, nagrađivanje izvrsnosti učenika i studenata. Potpunim uređenjem teniskih terena te sportskih terena NK Sračinec i NK Podravac Skrb o svima! stvoreni su uvjeti za zdrav Sračinec i Svibovec Podravski razvoj djece od škole nogometa su moderna urbana naselja preko seniora do veterana. zahvaljujući kontinuitetu dugoModerno uređene prostogodišnje vizije i politike. Reali- rije za svaku udrugu iz obazacija iznimno važnih projekata ju naselja nalaze se u Domu pruža sigurnost i kvalitetu kulture, TKIC-u, zgradi života svakom pojeOpćine, Domu umidincu, a najveći rovljenika, VatroEU projekt koji gasnom domu i Ceste su smo provoDruštvenom modernizirane tako domu Svid i l i, Pa rk Velika grabovec. da su širine 5,5 ba, preZdravmetara te imaju poznat je stvena diljem Liskrb za pješačku stazu, mje š t a ne jepe Naše, rubnike i riješenu osig u ra na a najviše nas je u preuređeveseli što priodvodnju vlači velik broj noj zdravstvemještana, ali i žinoj ambulanti s telja cijele Županije. dva tima te u dvjema Bitni razlozi zbog kojih ljustomatološkim ordinacijama di dolaze i žele živjeti u Općini s tri stomatologinje. Također, bitno je naglasiti da provodimo Sračinec svakako su: Briga o mladima – naknade jedinstveni projekt u Republici za novorođenu djecu, siguran Hrvatskoj, a tiče se zdravlja smještaj u modernome no- naših mještana. Riječ je o bevouređenom dječjem vrtiću sa splatnim pregledima za rano sportskom dvoranom i uređe- otkrivanje raka dojke i prostate nim dječjim igralištima u sklo- za sve žitelje Općine. Vjerski život tradicionalno pu dvorišta, a od 2022. godine planiran je besplatan vrtić uz okuplja velik broj žitelja, pa se sufinanciranje države i Općine. stoga kontinuirano ulaže u ureModerno opremljena Os- đenje župne crkve sv. Mihaela i

kapele sv. Benedikta. Uređena su i oba mjesna groblja. Naime, na staze su položeni tlakavci, postavljen je videonadzor te osvjetljenje, a obnovljene i opremljene su i grobne kuće za dostojan ispraćaj preminulih žitelja. Komunalno opremanje Općine bitno je za kvalitetu života, pa sva domaćinstva imaju mogućnost priključka na svu komunalnu infrastrukturu, a do kraja ove godine imat će i na optičku mrežu, čime prednjačimo u Varaždinskoj županiji. Asfaltiranjem svih nerazvrstanih cesta do kraja godine bit ćemo jedina općina u Županiji, pa i šire, koja će imati gotovo sve nerazvrstane ceste modernizirane tako da su širine 5,5 metara i da imaju pješačku stazu, rubnike i riješenu odvodnju te asfaltiran prilaz svakom kućanstvu. Zaštitom okoliša kroz sortiranje otpada na vlastitom pragu te kupnjom i financiranjem mobilnog reciklažnog dvorišta za ostale vrste otpada, kao i sufinanciranjem zbrinjavanja građevinskog otpada, smanjili smo trošak zbrinjavanja za mještane te mogućnost pojave divljih odlagališta. Nastojimo biti SMART općina, pa smo, uz sve ostalo, u potpunosti postavili LED javnu rasvjetu te nabavljamo LED displeje koji će zamijeniti postojeće oglasne ploče. Ovakvi rezultati ne postižu se slučajno, jer ovo je samo dio projekata koji privlače ljude koji žele živjeti u Općini Sračinec.


Gradovi i općine

11. svibnja 2021., br. 887 || Regionalni tjednik

13

ŽELJKO POSAVEC GOVORIO JE O OSTVARENIM PROJEKTIMA, ALI I PLANOVIMA ZA BUDUĆNOST:

“Cilj je nastavak ravnomjernog razvoja cijele Općine Petrijanec” Puno se ulagalo u sadržaje za najmlađe i umirovljenike, ali u fokusu su bile komunalna infrastruktura, energetska obnova te uvođenje kanalizacije u sva naselja

U lov na novi četverogodišnji mandat na čelu Općine Petrijanec kreće SDP-ov Željko Posavec. Posavec je rođen 21. svibnja 1989. godine te je jedan od najmlađih načelnika u našoj zemlji. Pohađao je Osnovnu školu u Petrijancu, a nakon toga Elektrostrojarsku školu u Varaždinu. Završetkom fakulteta u Mariboru stekao je zvanje magistra strojarstva. Svoju poslovnu karijeru započinje u srednjoj školi u kojoj i danas radi. U međuvremenu je radio na Sveučilištu Sjever i Veleučilištu u Bjelovaru te stekao zvanje asistenta. Nakon položenih pedagoških kompetencija i stručnog ispita uspješno je stekao zvanje profesora mentora. Prije uključivanja u politiku isticao se brojnim aktivnostima u školi te, naravno, na brojnim natjecanjima, od kojih izdvajamo samo neke: RoboCup natjecanje u Nagoyi u Japanu ili pak svjetsko RoboCup natjecanje u Leipzigu u Njemačkoj. U svojoj struci često je bio sudionik državnih natjecanja iz tokarenja i dizajniranja računalom te je provodio brojne aktivnosti i predavanja, sve u cilju dodatnog usavršavanja. Otac je jednog djeteta i živi u obiteljskoj kući u Majerju. Ističe da nije uvijek lako posvetiti se obitelji, uz dva posla, onaj u školi i u Općini. Međutim, ima podršku svoje supruge Saše i vjeruje da će i u idućem mandatu voditi Općinu Petrijanec jednako uspješno kao i u svom prvom mandatu.

Brojna ulaganja

– Počnimo od najmlađih, vrtićke djece i predškolskog odgoja, za njih je najvažnija dogradnja Dječjeg vrtića u Petrijancu. Projekt je bio vrijedan 3,3 milijuna kuna. Resorno ministarstvo je sufinanciralo projekt s 1,6 milijuna kuna. Za roditelje je najvažnija niža cijena vrtića, koju smo uveli od 2018. godine. Za srednjoškolce smo uveli stipendije, pa tako svake godine stipendiramo 30-ak učenika i 50 studenata. Važna nam je bila i energetska obnova, pa su tako sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj obnovljeni Društveni dom u Novoj Vesi s 340.000 kuna, a sportski objekt s 314.000 kuna. Zatim su provedene rekonstrukcija, energetska obnova i dogradnja Društvenog doma u Družbincu u vrijednosti od 1,7 milijuna kuna, a taj je projekt sufinanciralo Ministarstvo prostornoga uređenja i graditeljstva s 405.000 kuna. Kada govorimo o trećoj dobi, već treću godinu provodimo projekt za žene „Pomoć u zajednici za starije osobe“. Nositelj projekta vrijednog 2,2 milijuna kuna u prvoj fazi bila je Općina Petrijanec i stopostotno

Načelnik Posavec ispred stare škole u Petrijancu, koju uskoro očekuje energetska obnova

Stara škola ide u obnovu

Općini Petrijanec u veljači je “prošao” vrlo važan projekt energetske obnove zgrade stare škole na Trgu svetog Petra 9 u Petrijancu. Cijeli projekt vrijedan je gotovo 3 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je kroz natječaj sufinanciranje u iznosu od milijun kuna. Općina planira sredstva za ovo tražiti i od Ministarstva kulture i medija jer se radi o zaštićenom nepokretnom kulturnom dobru. – Stara škola je u vlasništvu Općine Petrijanec, sastoji se od četiriju etaža, i ishodili smo za nju uporabnu dozvolu da je izgrađena prije 15. veljače 1968. godine. Natječaj za ovu obnovu otvoren je 11. prosinca 2020. točno u 9 sati, Općina Petrijanec se u 9.00 prijavila na natječaj i bio je to peti zaprimljeni projekt na Fondu za zaštitu okoliša te je odobren nakon što smo primili obavijest da je natječaj trajao manje od minute. Odobren nam je maksimalan iznos sredstava po tom natječaju. Ukupni fond sredstava na razini države iznosio je 9,7 milijuna kuna, odobreno je samo 11 projekata i ponosan sam da je jedan od njih i naš. Pokazali smo da smo ponovno bili među najspremnijima te u mome mandatu nismo propustili nijedan natječaj u kojem smo dobili novac za poboljšanje u Općini Petrijanec. Obnovom će se stara škola savršeno uklopiti u novu vizuru Trga svetog Petra, imamo šest mjeseci za pokretanje javne nabave i 18 mjeseci za završetak radova. U navedenu zgradu se nije ulagalo otkad je

VIŠE SAZNAJTE NA: https://www.fzoeu.hr/hr/natjecaj/7539?nid=124

1955. godine u Petrijancu izgrađena nova škola. Nakon obnove iznutra s instalacijama te nove ovojnice, zgrada će biti u energetskom razredu B – objasnio je načelnik Posavec. Plan je da se u staru školu preseli općinska uprava, a zgrada u kojoj je sada smještena Općina Petrijanec trebala bi postati poduzetnički inkubator.

– Prvi projekt koji smo proveli bio je „Rekonstrukcija ceste i oborinske kanalizacije nerazvrstane ceste – Ulica Butina“. Vrijednost je iznosila 1,8 milijuna kuna, a sufinancirala ga je u potpunosti APPRRR iz mjere 7.2.2. Nastavili smo s podizanjem razine komunalnog standarda u Ulici Alojzija Stepinca u Petrijancu, u kojoj smo uložili 640.000 kuna u obnovu i proširenje ceste za dvosmjernu kolničku traku. Projekt je sufinanciralo Ministarstvo regionalnoga razvoja s 250.000 kuna. Radili smo na sanaciji, proširivanju i odvodnji Radničke ulice u Majerju. Taj projekt bio je vrijedan 2,5 milijuna kuna, a poduprlo ga je Ministarstvo graditeljstva s 315.000 kuna. Također, asfaltirali smo i sanirali produžetak Ulice braće Radić u Petrijancu, dio Ulice Matije Gupca u Majerju i Vrtnu ulicu u Majerju. Taj projekt je sufinanciralo Ministarstvo regionalnoga razvoja sa 100.000 kuna. Trenutno odrađujemo drugi projekt sličan prethodnom, radi se o odvojku Zelendvorske ulice u Petrijancu, spojnoj cesti Ulice braće Radić s državnom cestom D2 i Novoj ulici u Petrije financiran iz Europskoga jancu. I taj je projekt financijski socijalnog fonda. U drugoj podržalo Ministarstvo regifazi projekt provodi Udruga onalnoga razvoja sa 100.000 umirovljenika Petrijanec u kuna. Proveli smo projekt partnerstvu s Općinom. Radi parternog uređenja groblja u se o hvalevrijednom projektu Novoj Vesi, gdje smo tlakavkoji ima dvostruku socijalnu cima napravili nove staze, zakomponentu. Prva je zamijenili kompletnu ograpošljavanje ranjivih du, obnovili grobnu skupina teže zakuću te uveli supošljivih žena, stav grijanja Puno je dok je druga i h l ađenja . briga o onim Taj je projekt uloženo u najugroženibio vrijecestogradnju te jim skupinama dan 560.000 našeg društva, kuna. Sličan dva groblja starijima i saprojekt prom ač k i m do veli smo na groblju u Pemaćinstvima. Kroz taj projekt je trijancu, gdje smo zaposleno 10 žena i prodvije glavne staze oplojekt nailazi na izrazito pozi- čili betonskim tlakavcima, tivne reakcije – o uspjesima zamijenili ogradu na prednjoj i u protekle četiri godine ista- istočnoj strani te posadili nove tuje. Projekt je sufinanciran knuo je Posavec. Za Općinu Petrijanec bilo iz LAG-a „Sjeverozapad“ s je vrlo važno uvođenje eko- 252.000 kuna, a ukupna vrijedloške rasvjete. Provedena nost iznosila je 540.000 kuna su dva projekta uvođenja – objasnio je načelnik. LED rasvjete. Prvi je vrijeŽeljko Posavec nada se da će dan 620.000 kuna. U prvoj Petrijanec voditi i iduće četiri fazi je na najprometnijom godine. – Nalazimo se u teškim dijelu ceste D2 i nekoliko nerazvrstanih cesta, odvojku vremenima koja ne trpe nesnaZelendvorske ulice i Ulici bana laženje i eksperimente. Jamčim Jelačića postavljena ovakva ra- zadržavanje postignutog stansvjeta. Taj je projekt financira- darda, završetak ključnih prolo Ministarstvo regionalnoga jekata i nastavak ravnomjernog razvoja i fondova Europske razvoja svih mjesnih odbora unije s 200.000 kuna. Tim je Općine Petrijanec. Spreman projektom nastavljena mo- sam odlučno, odgovorno i dernizacija rasvjete u Strmcu transparentno nastaviti voditi Podravskom i Družbincu s Općinu Petrijanec u smjeru ukupno 291 svjetiljkom. Pro- razvoja rasta. I u ovome manjekt je bio vrijedan 596.000 datu nudim vam zajamčenu kuna, a 200.000 kuna dalo je sigurnost, ali i priliku za još Ministarstvo. kvalitetniji život te odgovor na Puno je uloženo i u cesto- sve izazove života u budućnosti – poručio je Posavec. gradnju te dva groblja.


14 Gradovi i općine

Regionalni tjednik || 11. svibnja 2021., br. 887

NA PROSLAVI DANA OPĆINE MALI BUKOVEC NAČELNIK DARKO MARKOVIĆ JE NAGLASIO:

“Najznačajniji razvojni projekt je eksploatacija geotermalne vode” Za posljednja tri mandata iz nacionalnih i EU fondova povučena su 18,4 milijuna kuna te je završen niz drugih projekata Uz pridržavanje aktualnih epidemioloških mjera, u manjem obimu u novoobnovljenom Društvenom domu u Svetom Petru u utorak je održana svečanost povodom Dana Općine Mali Bukovec. U nazočnosti saborske zastupnice Natalije Martinčević, župana Radimira Čačića, gradonačelnika Ludbrega Dubravka Bilića i načelnika Općine Veliki Bukovec Franje Vrbanića, predsjednik Općinskog vijeća Malog Bukovca Zlatko Golec naglasio je da je općinski proračun višestruko rastao od 1993., kada je Mali Bukovec postao općina.

pandemijska vremena, u kojima ćemo time pomoći našim poduzetnicima i poljoprivrednicima da budu konkurentni na tržištu – istaknuo je načelnik Marković.

Suradnja

U tijeku je rekonstrukcija dvorane Osnovne škole Veliki Bukovec – S početnih 400.000 kuna proračuna došli smo na više od 10 milijuna kuna. Novi Zakon o regionalnom razvoju i korištenje EU fondova omogućavaju nam investiranje u velike projekte, što zadnjih godina obilato koristimo i podižemo standard naše općine – rekao je Golec.

Dobitnici priznanja s načelnikom Markovićem

Društveni domovi

Načelnik Darko Marković podsjetio je na realizirane projekte, među kojima su uređeni društveni domovi u Svetom Petru i Lunjkovcu, dok je u društvenim domovima u Malom Bukovcu, Župancu i Novom Selu Podravskom uređena unutrašnjost, zatim rekonstrukcija nerazvrstane ceste u Novom Selu Podravskom, rekonstrukcija traktorskog puta u šumi Križančiji, uređenje centra naselja Mali Bukovec, rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića „Krijesnica“, uređenje Zdravstvene stanice u Malom Bukovcu, uređenja groblja, sanacija odlagališta, nabava mobilnoga reciklažnog dvorišta, razvoj cikloturizma, uređenje sportskih objekata te besplatni bežični internet u centrima naselja. Dodao je da su za posljednja tri mandata iz nacionalnih i EU fondova povučena 18,4 milijuna kuna. U tijeku je rekonstrukcija dvorane Osnovne škole Veliki Bukovec, a pripremljena je i Aglomeracija, odnosno kanalizacijski sustav općina Mali i Veliki Bukovec. – Ipak, najznačajniji razvojni projekt Općine Mali Bukovec predstavlja osnivanje tvrtke Bukotermal u suradnji sa županom Čačićem i Varaždinskom županijom. Cilj Bukotermala je realizacija dugo očekivanih projekata

Darko Marković i Zlatko Golec

U ime gradonačelnika i načelnika Dan Općine Mali Bukovec čestitao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić. – Pokazujete način na koji trebamo živjeti u ovoj zemlji. Trebamo surađivati, pružati ruke jedni drugima, naslanjati se jedni na druge, jer samo tako možemo biti dovoljno jaki da odradimo i one velike projekte koje inače ne bismo mogli sami – poručio je Bilić. Varaždinski župan Radimir Čačić naglasio je da samo jedna točka u Županiji ovog trenutka pokazuje velika ulaganja u budućnosti, a to je Općina Mali Bukovec. – Prije 20 godina, kada sam prvi put razgovarao o projektu korištenja geotermalne vode, nije bilo ni snage ni volje ni sposobnosti. Priča je vezanih uz iskorištavanje nakon toga odlutala, a zatim geotermalnog izvora u Op- su se stvari poklopile. Činjećini Mali Bukovec. Tvrtka nica da je Darko ovdje načelje u 15-postotnom vlasniš- nik, pozna temu, činjenica tvu Općine Mali Bukovec i da je upravo u ovoj općini 85-postotnom vlasništvu Va- to polje, činjenica da je moj raždinske županije, a osno- bivši pomoćnik u dvije vlade, a sada državni tajnik upravo za to područje, činjenica da Ulaganjem u imamo nekakav utjecaj i na geotermalnu Vladu, doveli su do toga da smo uspjeli dobiti pravo na energiju otvorit istražne radove. Pred nama je će se i nova radna koncesija i pred nama je realizacija tog velikog projekta, mjesta za koji je potrebno prije svega znanja, ali i hrabrosti, a to vana je u svrhu istraživanja se poklopilo kod nas dvojice i eksploatacije geotermalne te sam siguran da će tako i vode radi proizvodnje elek- ostati – rekao je Čačić. Na svečanosti su uručena trične i toplinske energije. Kako je geotermalna energija priznanja Općine Mali Buu potpunosti zelena kovec. Plakete su doenergija te njedijeljene Štefaniji Gole c zbog zino adekvatiznimnog no i skori šNa svečanosti doprinosa tavanje ne u društverezultira su tradicionalno ispuštanom, kuluručena priznanja njem staturnom i hu ma n ik leničkih Općine Mali plinova u tarnom Bukovec okol i š, u z život u te velike finanpromocicijske koristi ji Općine koje će nam njeMali Bukovec, Marti Šarec zbog zino iskorištavanje i z n i m no g z a l a g a n j a u donijeti, doprinijet ćemo zaštiti okoliša u kojem ži- kulturnom, društvenom i vimo i koji ćemo ostaviti u humanitarnom životu te nasljedstvo generacijama promociji Općine Mali Bukoje dolaze. Zajedničkim kovec, Blažu Povijaču zbog snagama s Varaždinskom iznimnog doprinosa gosžupanijom i ulaganjem u podarskom, društvenom i kvalitetne investicijske pro- kulturnom razvoju Općine jekte povezane s geotermal- Mali Bukovec te Stjepanu nom energijom stvorit ćemo Jakopčinu zbog iznimnog mogućnost otvaranja novih doprinosa u vatrogastvu te radnih mjesta, što je osobito gospodarskom i društveznačajno za manje sredine nom razvoju Općine Mali poput naše, pogotovo u ova Bukovec.


Gradovi i općine

11. svibnja 2021., br. 887 || Regionalni tjednik

Stjepan Krobot, načelnik Općine Breznica

15

Rade se i nogostupi u naselju Breznica

OPĆINA BREZNICA JEDNO VELIKO RADILIŠTE

U zadnjih desetak godina izniman napredak komunalne infrastrukture – Ima još mnogo nerazvrstanih cesta koje moramo urediti. Nadam se da će nam mještani dati povjerenje i u iduće četiri godine kako bismo nastavili istim tempom – rekao je načelnik Stjepan Krobot Područje Općine Breznica jedno je veliko radilište. Radi se na svakom koraku, i to ne samo u središtu Općine, naselju Bisag, nego i u drugim mjestima. – Konstantno se radi na uređenju komunalne infrastrukture. Nije to samo pri kraju ovog mandata nego i u svih ovih 20 godina otkad smo ja i moj tim preuzeli vlast u Općini – rekao je Stjepan Krobot, načelnik Općine Breznica.

Općina godišnje izdvaja oko 90.000 kuna za udruge, s tim da Općina sufinancira boravak u dječjem vrtiću s 900 kuna Tako je u naselju Drašković nedavno sanirano klizište. Sanaciju je financirala Županijska uprava za ceste, s tim da je novim slojem asfalta prekrivena prometnica uz klizište. U istome mjestu također se asfaltira prometnica. Radovi su u tijeku i u naselju Borenec prema Lovačkom domu. Sanacija te nerazvrstane ceste stoji 486.000 kuna, a sufinancirana je iz Ministarstva regionalnoga razvoja. U naselju Jales također se asfaltira cesta, a i to je financirano iz Ministarstva regionalnoga razvoja sa 135.000 kuna. U naselju Bisag u tijeku je pak završno uređenje nogostupa, a to Općina financira s 25 % sredstva, dok ostatak financira ŽUC. Također, u tijeku je i

modernizacija javne rasvjete. – Vidite kolika je ogromna površina Općine. Mi smo fokusirani na komunalnu infrastrukturu, koja je neuspo-

IDEJNI PROJEKT NOVE DVORANE

Sanirano je klizište u naselju Drašković

Kapitalni projekt Općine je izgradnja sportske dvorane Osnovne škole Bisag – Izgradnja školske sportske dvorane podići će kvalitetu odgojno-obrazovnog procesa škole, ne samo nastave tjelesne i zdravstvene kulture nego i ostalih izvannastavnih aktivnosti kao što su projekti, obilježavanje važnih datuma i obljetnica, smotri i susreta. Učenicima će biti pružena mogućnost bavljenja sportom ne samo za vrijeme nastave nego i u okviru izvannastavnih aktivnosti, i time ćemo našim učenicima osigurati pravilan razvoj te očekivani zdravstveni, psihički i socijalni status – rekla je ravnateljica Osnovne škole Bisag Draženka Švelec-Juričić, koja vjeruje da dvorana neće biti namijenjena samo korištenju za potrebe odgojno-obrazovnog procesa nego i svim dobnim skupinama stanovnika Općine. – Izgradnja takvog objekta podići će kvalitetu života u našoj općini. Svim članovima obitelji naših učenika, mladim ljudima i svim ostalim stanovnicima bit će otvorena mogućost sportskih i rekreativnih aktivnosti u popodnevnim satima i vikendom te organiziranje kulturnih i zabavnih događaja, stvarajući tako stabilnije, sigurnije i atraktivnije uvjete za ostanak u našoj općini – dodala je ravnateljica Osnovne škole Bisag. Zasad je Općina izradila idejno rješenje, a cijeli projekt stoji 9.375.000 kuna. – Svjesni smo da to ne možemo napraviti samostalno. Izgradnja dvorane u Bisagu mora biti županijski projekt koji će također sufinancirati Ministarstvo obrazovanja – zaključio je načelnik Krobot.

Uređena je cesta od Borenca do Lovačkog doma

Obnovljeno je igralište u Borencu

Asfaltiraju se nogostupi u naselju Bisag

Sanaciju klizišta u Draškoviću financirala je Županijska uprava za ceste, s tim da je novim slojem asfalta prekrivena prometnica uz klizište redivo bolje uređena unazad desetak godina. To najbolje znaju ljudi koji ovdje žive – dodao je Krobot. Uređena su i igrališta u Borencu i Draškoviću, a Općinu je to stajalo oko 50.000 kuna. Također, Općina godišnje izdvaja oko 90.000 kuna za udruge, sufinancira boravak djece u vrtiću s 900 kuna po djetetu i financira nabavku udžbenika, bilježnica i radnih bilježnica za osnovnoškolce. – Udruge su vrlo važan čimbenik u životu naših mještana. Bez njihovih aktivnosti ne bi bilo identiteta Općine Breznica – dodao je Krobot, koji istim tempom namjerava nastaviti i u iduće četiri godine. – Cilj je stalno uređenje lokalnih cesta. Ima još mnogo nerazvrstanih cesta koje moramo urediti. Nadam se da će nam mještani dati povjerenje i u iduće četiri godine kako bismo nastavili istim tempom – zaključio je načelnik Općine Breznica.


16 Gradovi i općine

Regionalni tjednik || 11. svibnja 2021., br. 887

VAŽAN TURISTIČKI PROJEKT GRADA LUDBREGA

Predan zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za bazen Bazen će biti izgrađen na lokaciji podno Črn-bela, a imat će kamp odmorište te sadržaje za sve generacije

Grad Ludbreg predao je za- jedan dodatan sadržaj za ljetne htjev za izdavanje lokacijske mjesece, a ono što je meni podozvole za izgradnju bazena s sebno važno je da će i školama, kamp odmorištem. ne samo ludbreškoj nego i oniBazen će biti izgrađen na ma u susjednim općinama, biti lokaciji podno Črn-bela. omogućena škola plivanja kroz Važnost projekta proizlazi svibanj, lipanj i rujan, odnosno iz povećanja razine i razdoblja kad je mogubroja novih drušće koristiti vanjske bazene – rekao tvenih usluga je gradonačelza sve dobne “Bit će smješten i društvene nik Dubravko preko puta Otoka, skupine, Bilić. p o ve ć a n j a koji nastojimo broja novih Prirodpretvoriti u zelenu usluga za nost djecu, mlaDodao je da oazu.” je bazen projekde, studente, osobe sta rije tiran na drugaživotne dobi i umičiji način. – Nismo željeli naprarovljenike te uvođenja u potpunosti nove društvene viti plavu rupu u zemlji, već smo infrastrukture koja će pozitivno željeli da se projektira bazen utjecati na lokalnu zajednicu. koji će izgledom biti što prirod– Bazen je dugogodišnja tema niji, odnosno bazen će izgledati u Ludbregu, napokon smo ovih kao da se naša Bednja slijeva dana uspjeli predati zahtjev za u njega. Cijeli prostor bit će lokacijsku dozvolu za izgradnju uređen tako da ne odudara od bazena s kamp odmorištem. To prirode, s jako puno kamenja, je jedan prekrasan objekt koji bednjanskog i dravskog, odnoće Ludbrežanima, ali i svima sno onoga što postoji u našim kojima je Ludbreg blizu, pružiti rijekama – kaže gradonačelnik

Bilić. Bazen će se graditi ispod Črn-bela i imat će 1700 kvadrata vodene površine, a dio površine bazena bit će za neplivače kako bi bio jednako dostupan svima. – Koristit ćemo i termalni dio, odnosno slanu vodu, koja će biti posebno kanalizirana s obzirom

Moderan kamp uz bazen

na to da je ljekovita i opterećena naftom, sumporom i drugim sadržajima, tako da je moramo posebno tretirati i u posebnom bazenu će se koristiti taj sadržaj. Uz bazen pripremljen je i kamp od 54 mjesta te se posjetiteljima može ponuditi i sadržaj bazena – ističe gradonačelnik. Gradnja bazena dio je turističke priče kojom Ludbreg nastoji omogućiti posjetiteljima da se ovdje zadrže nekoliko dana. – Bazen se nalazi preko puta Otoka, koji nastojimo pretvoriti u zelenu oazu, neke projekte već provodimo, neke smo prijavili, a konačni cilj nam je Bednju učiniti atrakcijom. Kompleks Otoka s bazenom čini cjelinu i predstavlja važan turistički magnet i središte rekreacijskog života za nas koji ovdje živimo, a oni koji su još kreativniji, sasvim sigurno u svemu tome pronaći će i prostor za turistički biznis – zakjučuje gradonačelnik Bilić.

LUDBREŠKA LUCERA PREDSTAVILA PROJEKT U KOJEM JE VODEĆI PARTNER

Spoj tradicije i modernog uz transnacionalno partnerstvo

Kroz ovaj će projekt, prema riječima gradonačelnika Dubravka Bilića, mladim ljudima na moderniji način biti predstavljena bogata tradicijska i kulturna baština

Poduzetnički inkubator Lucera d.o.o. Ludbreg predstavio je u petak, 7. svibnja, prvi europski projekt u kojem su vodeći partner. Riječ je o projektu “Uvođenje digitalne baštine u obrazovni proces”, koji se provodi u sklopu Erasmus+ programa.

Kulturne vrijednosti

Konferenciji su prisustvovali ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, voditelj poduzetničkog inkubatora Marijan Makar, voditelj projekta Robert Majhen te bugarski partner na projektu Georgi Simeonov iz Centra za stabilnost i ekonomski rast. Uz vodećeg partnera, Luceru d.o.o., ostali partneri u projektu su osnovne škole, razvojne agencije te mala i srednja poduzeća iz Sjeverne Makedonije, Bugarske i Hrvatske. Glavni ciljevi projekta su razvoj inovativnoga obrazovnog pristupa s uvođenjem digitalne baštine u obrazovni proces korištenjem videozapisa od 360 stupnjeva, osnivanje mreža učitelja za transnacionalnu

suradnju korištenjem mrežnog modula eTwinning i promicanje prednosti dugoročnoga transnacionalnoga strateškog partnerstva između različitih vrsta organizacija u razvoju inovativnih obrazovnih metodologija. Kroz ovaj će projekt, prema riječima gradonačelnika Dubravka Bilića, mladim ljudima na moderniji način biti predstavljena bogata tradicijska i kulturna baština. – Dosad su se Erasmus+ projekti, koji se za mnoge čine mali, ali za nas su vrlo vrijedni, temeljili na promoviranju novih vještina u obrazovanju. Međutim, ovog puta odlučili smo progovoriti o stvari koju često zaboravljamo kada kažemo da smo građani Europe. Mi jesmo građani Europe, no kada se vratimo korak unatrag, mi smo prvenstveno građani svojih država i svojih krajeva, a sa sobom nosimo veliku torbu kulturnih vrijednosti, koje često zaboravljamo – rekao je Dubravko Bilić i naglasio kako

očekuje da će ovaj projekt „kod učenika i mladih ljudi razviti osjećaj o našim vrijednostima, kulturi i tradiciji, koje će nositi sa sobom kamo god išli“. Na njega se nadovezao voditelj projekta Robert Majhen, koji je napomenuo da su se u prijašnjim projektima koristili tehnologijama proširene i virtualne stvarnosti. – Međutim, u ovom projektu je riječ o novom pristupu, u kojem ćemo učenike iz partnerskih zemalja upoznavati s kulturom i baštinom drugih zemalja koristeći snimanje videozapisa od 360 stupnjeva. Uz intelektualne outpute koji su definirani projektom, koji uključuju izradu strategije i izradu priručnika za korištenje, kroz projekt doprinijet ćemo osvještavanju, multikulturalnosti i stjecanju novih vještina koje će učenici kasnije moći koristiti u budućem radu i mogućem pozivu – rekao je Majhen. Osvrnuo se i na činjenicu da je upravo pandemijsko vrijeme

Učenici osnovnih škola naučit će koristiti suvremene digitalne alate

Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Lucere d.o.o.

pokazalo koliko je teško ljude dovesti na određenu lokaciju, a upravo tomu u prilog idu današnje tehnologije, zahvaljujući kojima ih je moguće odvesti na druge lokacije i omogućiti im doživljaj određenog mjesta. Kako je rekao Marijan Makar,

direktor u Luceri d.o.o., inkubator trenutno sudjeluje u tri Erasmus+ programa, ali s ovim okreću novu stranicu jer su prvi put u ulozi vodećeg partnera. – Iznimno smo ponosni što u Luceri posebnu pažnju posvećujemo mladima, mladim

poduzetnicima, kreativnim osobama, i tako ih zapravo pripremamo za buduće poduzetničke pothvate, buduće poduzetničke vještine putem suvremene informatičke tehnologije. Iz tog razloga svaki naš projekt koji prijavljujemo i provodimo baziramo upravo na tome – rekao je Makar. Georgi Simeonov, partner u projektu iz Bugarske, pohvalio je pak dosadašnju suradnju s partnerima iz Ludbrega. – Ovo nam je osmi projekt koji provodimo u suradnji s našim partnerima iz Ludbrega, što pokazuje kontinuitet našega dugog partnerstva. U sklopu ovog projekta želimo učenike osnovnih škola naučiti korištenju suvremenih digitalnih alata te kulturi, baštini i bogatoj povijesti koju imamo u sve tri zemlje koje sudjeluju u projektu – zaključio je Georgi Simeonov. Implementacija projekta započela je u svibnju 2021., a trajat će dvije godine, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 123.932 eura.


Gradovi i općine

11. svibnja 2021., br. 887 || Regionalni tjednik

17

U PRETHODNO SAVJETOVANJE OPĆINA DONJA VOĆA OBJAVILA POVIJESNI NATJEČAJ VEĆI OD 90 MILIJUNA KUNA

Načelnik Jurgec: “Već sama najava skore izgradnje mreže privukla je potencijalne investitore u Voću, a što će tek biti kada bude izgrađena!” – Ovaj projekt je čisti primjer kako Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem razmišlja i brine se o ruralnim područjima poput Općine Donja Voća – ističe Krunoslav Jurgec na području digitalnih i ICT tehnologija. Brzi internet je i preduvjet za kvalitetnije turističke usluge, a kod nas leži ogroman turistički potencijal koji bi bilo šteta ne iskoristiti jer zaostajemo u tehnološkom smislu – objasnio je načelnik Jurgec razloge upuštanja u ovako velik projekt, velik i za administrativno veće i jače jedinice lokalne samouprave. Svjedočimo, posebno od prošle godine, ubrzanom poSlijedi projektiranje većanju upotrebe interneta. Naime, započelo je pret- Građani, poslovni subjekti, hodno savjetovanje za na- javna uprava – svi su promibavu projektiranja, gradnje, jenili svoje životne i poslovne navike, koje će postati nabave i postavljanja standard, uz stalopreme u sklopu projekta „Rano traženje novih usluga i z voj i n f r aSiguran sam da veće brzine strukture pr ijenosa širokopoširokopojasni internet podataka. jasnog predstavlja garanciju – Popristupa napodručju sebno daljnjeg razvoja i napretka konzorcina šim ovoga prekrasnoga kraja.” m lad ima ja Donja moramo Vo ć a“, a KRUNOSLAV JURGEC omogućina kon zati jasan, čist ključenja poi brz pristup stupka nabave internetu i svijetu započet će prokako bi mogli bolje i jektiranje i građevinski radovi po sustavu „FIDIC lakše učiti, razvijati svoje ideje, komunicirati i tako Yellow“ na izgradnji mreže. – Na ovom su području, napredovati u životu, a ne nažalost, signali interneta kaskati za svojim vršnjacima i mobilne mreže općenito – govori Jurgec. Brzi internet pomaže i ubrvrlo loši. Danas je nemoguće pratiti trendove u gospo- zava procese digitalizacije. darstvu a ne imati kvalitet- Prepoznaje to i austrijska nu internetsku povezanost. Vlada, koja je nedavno objaTo nam je preduvjet kako vila planove da u sljedećih bismo imali konkurentne nekoliko godina izdvoji oko uvjete i privukli investicije 1,4 milijarde eura u širenje

Načelnik Općine Donja Voća Krunoslav Jurgec prošle je godine potpisao povijesni ugovor. Povijesni za Voću, ali i za stanovnike Lepoglave, Klenovnika, Maruševca, Cestice, Vinice, Petrijanca i Bednje. Riječ je o projektu vrijednom gotovo 100 milijuna kuna, projektu koji će, kada završi, u svaki kutak ovoga kraja dovesti između ostaloga i brzi internet.

Ljudi koji ovdje žive i posluju moći će sami odabrati kako i kada će koristiti usluge bilo kojeg operatora mreže širokopojasnog interneta kako bi omogućila da svaki građanin ima pristup brzom internetu, bez obzira živio u ruralnom ili gradskom području. – Zadovoljan sam što sam na vrijeme, još 2015. godine, shvatio koliko je razvoj širokopojasnog pristupa, dovođenje interneta u svako mjesto, svaku kuću, svaku ulicu, važno za razvoj ovoga kraja i posebno napretka mladih, te sam osobno odmah počeo pripremati projekt. Srećom, to su prepoznali i podržali me

i naši partneri na ovom projektu. Mi „mali“ odlično smo pripremili dokumentaciju te danas uspješno provodimo projekt vrijedan oko 100 milijuna kuna, koji s oko 64,5 milijuna izravno sufinancira EU temeljem potpisanog ugovora, a ostatak sufinanciranja je također predmet novih prijava, od kojih je jedna već i predana u Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a. Već sama najava skore izgradnje mreže privukla je potencijalne investitore u Voću, a što će tek biti kada

bude izgrađena! – naglašava načelnik Jurgec. I dodaje: – Kad širokopojasna mreža bude izgrađena, svi ovlašteni operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imat će otvoren pristup te će biti u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području obuhvata projekta. Ljudi koji ovdje žive i posluju moći će koristiti usluge svih operatora, dakle sami će birati koje i čije usluge će koristiti – zaključio je

Krunoslav Jurgec. Stabilna i brza internetska mreža u ruralnim područjima prvi je korak i prema poljoprivrednoj budućnosti, čija su modernizacija i digitalizacija neizbježne, što su prepoznali u Europi, te je nedavno potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans uvođenje širokopojasnog interneta u poljoprivredni svijet naveo kao nužni korak za provođenje poljoprivredne reforme. A upravo ovaj kraj ima i ogromne resurse za razvoj poljoprivrede.


18 Gradovi i općine

Regionalni tjednik || 11. svibnja 2021., br. 887

GRAD LEPOGLAVA

Potpore za bebe, ali i male poduzetnike Na prigodnoj su svečanosti održanoj u Lepoglavi uručene jednokratne novčane potpore za novorođene. Dodijeljeno je osam potpora za osam beba rođenih u proteklih šest mjeseci, koliko je proteklo od posljednje podjele, održane krajem prošle godine. Potpore je, uz prigodne poklone, sretnim majkama uručio gradonačelnik Marijan Škvarić. – Svjesni smo potreba obitelji koje se javljaju s rođenjem djeteta te im na ovaj način želimo pomoći. Grad Lepoglava čini to već 10-ak godina, otkad sam pokrenuo ovaj program. Jednokratne novčane potpore za novorođene nisu jedini oblik pomoći mladim obiteljima s djecom. Tako smo uređenjem vrtića osigurali smještaj djece u jaslicama, uređenjem postojećih i izgradnjom novih vrtićkih prostora omogućili smo i da svako dijete bude uključeno u neki vid predškolskog odgoja. Pored toga, sufinanciramo boravak djece u vrtiću – istaknuo je gradonačelnik Škvarić. Dodijeljene novčane potpore iznose 1500 kuna za prvo, 2000 kuna za drugo i 2500 kuna za treće i svako sljedeće dijete u obite-

OPĆINA MARUŠEVEC

lji. Radost trenutka donekle je remetila činjenica da je riječ o samo osam novorođenih. Ove je godine u proračunu za potporu novorođenima osigurano 140.000 kuna.

Poduzetnici Također, gospodarstvenicima je dodijeljeno 200.000 kuna bespovratnih potpora. Riječ je o potporama male vrijednosti dodijeljenih putem javnog poziva, a u okviru Programa mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Lepoglave za 2021. godinu.

Pravo na bespovratnu potporu ostvarile su 22 tvrtke, koje su 30. travnja s Gradom Lepoglavom potpisale ugovore o dodjeli potpora s maksimalnim iznosom pojedinačne potpore od 15.000 kuna, odnosno 50 % sredstava od vrijednosti uložene u investiciju. Osim navedene pomoći, istaknuo je gradonačelnik Škvarić, Grad Lepoglava je donio niz mjera za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, pa je tako sve poduzetnike oslobodio plaćanja komunalne naknade.

Radi se odvodnja u Gredi Na području Općine Maruševec u naselju Greda proteklog su tjedna počeli radovi na uređenju oborinske odvodnje. Vrijednost investicije iznosi 275.778,75 kuna, što će u potpunosti financirati Općina Maruševec. Radove su obišli načelnik Damir Šprem i zamjenik Mario Klapša. – Dugi niz godina odvodnja u naselju Greda bila je problematična zbog neprimjerenih sanacija u prošlosti. Nakon što smo u proteklom vremenu

uredili kritične lokacije, počeli su radovi u Gredi u sklopu kojih će se urediti i proširiti prometnica, a postavit će se i cjevovod za prihvat oborinske odvodnje sa slivnicima i rubnicima u dužini od oko 230 metara. Na taj način unapređujemo protočnost i povećavamo sigurnost prometa te rješavamo dugogodišnji problem odvodnje – istaknuo je načelnik Damir Šprem. Nakon zahvata na kritičnim lokacijama na sustavu odvodnje u naseljima Selnik,

Čalinec, Maruševec, Kapelec i Biljevec, radovi se nastavljaju u naselju Greda. – U posljednje dvije godine Općina Maruševec uložila je gotovo 4 milijuna kuna vlastitih proračunskih sredstava u rješavanje problema odvodnje, a tom prilikom uređene su i proširene prometnice i parkirališta. Nakon Grede, Općina Maruševec planira urediti odvodnju u naseljima Čalinec i Donje Ladanje – rekao je zamjenik načelnika Mario Klapša.

OBILAZAK POLJOPRIVREDNIKA

Ministrica Vučković posjetila Općinu Vidovec EKOLOŠKI OSVIJEŠTENI GRAĐANI I ČLANOVI VARAŽDINSKIH UDRUGA

Čistili obalu rijeke Drave Svrha akcije bila je educirati građane o važnosti zaštite okoliša s ciljem preventivnog djelovanja i sprečavanja odbacivanja otpada u prirodu Grad Varaždin u suradnji s gradskim t vrtkama Č i s t o ć o m , Va r ko m o m , Parkovima, JVP-om Varaždin, HGSS-om Stanica Varaždin, pripadnicima 2. mehanizirane bojne Pume (HV), Udrugom veterana 7. gardijske brigade „PUMA“, Udrugom navijača White Stones, Udrugom RezervArt Varaždin, Kajak kanu klubom “Varteks”, Rafting klubom “Matis”, Klubom podvodnih aktivnosti “Drava” i Športsko-ribolovnim klubom Varaždin organizira u petak i subotu, 7. i 8. svibnja organizirao je akciju čišćenje obale rijeke Drave pod nazivom “Drava 21”. Akcija se održala uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Građani i udruge su-

djelovali su u čišćenju obale i korita rijeke Drave (lijeva i desna strana) od nedozvoljeno odbačenog otpada. Okupili su se kod gradskih bazena i otpad skupljali čamcima. Svrha akcije bila je educira-

ti građane o važnosti zaštite okoliša s ciljem preventivnog djelovanja i sprečavanja odbacivanja otpada u prirodu, a osobito po obali rijeke Drave. Bacanjem smeća zagađuje se sama rijeka i nagrđuje okoliš. (it)

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, u pratnji saborskih zastupnika Anđelka Stričaka i Damira Habijana, vidovečkog načelnika Brune Hranića te Silvije Zagorec, kandidatkinje za zamjenicu župana Varaždinske županije, posjetila je 5. svibnja Općinu Vidovec. U svom obilasku posjetila je Cvjećarstvo Težak iz Cargovca, koje se proizvodnjom raznih vrsta cvijeća bavi od 1996. godine. Uz vlastito iskustvo i znanje svoju proizvodnju razvijaju na površini od otprilike 4500 m² plastenika i staklenika, a imaju iskustva i s povlačenjem sredstava iz EU fondova. Ljubazni domaćini upoznali su ministricu sa svojim obiteljskim gospodarstvom te joj iznijeli probleme s kojima se susreću u proizvodnji i plasmanu cvijeća. Ministrica Vučković pokazala je interes da se i proizvođačima cvijeća osiguraju mjere potpore kojima bi im se olakšalo poslovanje. U daljnjem obilasku ministrica je posjetila OPG Petre Cafuk iz Domitrovca, čija je vlasnica finalistica Izbora za najboljeg mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu, koji će predstavljati Hrvatsku

na izboru za najboljeg europskog poljoprivrednika. Njezin OPG posvećen je proizvodnji sadnica povrća i trajnica kamenjarki u plasteniku, a obuhvaća 14,5 hektara zemlje i 3000 m² plastenika. Ministrica je bila oduševljena time kako jedna mlada obitelj može organizirati poljoprivrednu proizvodnju prema svim standardima Europske unije. Mlada vlasnica je ministricu upoznala s problemima s kojima se susreće, a najviše zamjerki uputila je prekomjernoj birokraciji kojom se mora baviti i koja joj oduzima previše radnog vremena.

Upoznala ju je i s investicijama koje priprema kako bi proširila svoju proizvodnju. – Dolazak ministrice poljoprivrede od velikog je značaja za Općinu Vidovec s obzirom na to da je vidovečki kraj nadaleko poznat po vrijednim poljoprivrednim proizvođačima. Iznimna nam je čast što smo imali priliku ugostiti ministricu, kojoj iskreno zahvaljujemo što je saslušala probleme naših poljoprivrednika te pokazala interes da se za njih nađe adekvatno rješenje – istaknuo je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić.


Gradovi i općine

11. svibnja 2021., br. 887 || Regionalni tjednik

19

U OVOJ JE OPĆINI TRENUTNO SVEGA 40-AK NEZAPOSLENIH OSOBA

U Općini Jalžabet ostvareno i više od obećanog – Jedini u Varaždinskoj županiji nismo uveli prirez te je povećan broj stanovnika jer se sve više ljudi doseljava u Općinu. Ljudi su uvidjeli naše prednosti u odnosu na druge sredine – poručio je Mirko Magić

– Ako se osvrnem na svoja dva protekla mandata, mogu reći da sam jako zadovoljan učinjenim na poboljšanju života u Općini Jalžabet. Gledajući obećani program rada prije četiri ili osam godina, vidi se da je učinjeno i puno više od obećanog. Obećani projekti i programi provedeni su u cijelosti ili su započeti te će ih nastaviti moj nasljednik. Ni od jednog obećanog programa nije se odustalo te se nastavlja s realizacijom – poručio je dugogodišnji načelnik Mirko Magić. Financijski najveći projekt je izgradnja kanalizacije, koju grade vlastitim sredstvima i financijskim sredstvima Hrvatskih voda te mještani ne plaćaju ništa. U Poduzetničkoj zoni već djeluju i zapošljavaju 1500 ljudi tvornice Ducal d.o.o., Calzedonia Hrvatska d.o.o., Wol l s dor f C omp onent s d.o.o., Pressglass d.o.o. i Flame Spray d.o.o., a u fazi projektiranja i dobivanja građevinske dozvole i izgradnje su tvrtke K & S d.o.o., WE-KR d.o.o. i T. T. B. d.o.o.

Ulaganja U Jalžabetu su izgrađeni novi Dom kulture, novi Dječji vrtić, novi Vatrogasni centar, novi Sportski centar i spomenik braniteljima, dograđena je općinska zgrada, u kojoj je otvoren caffe bar, a stari dio se sada obnavlja. Također, po fazama se obnavlja crkva svete Elizabete, koja će ove godine biti gotova, a radove je financiralo Ministarstvo kulture i medija iznosom od 990.000 kuna, dok je Općina izdvojila još 400.000 kuna, obnovljena je grobna kuća na groblju, po kojem su postavljeni tlakavci po svim stazama, izgrađen je pročistač otpadnih voda sredstvima EU-a u iznosu od 7.000.000 kuna te je izgrađena kanalizacija, na koju se 90 % mještana već može priključiti. Otvoren je i novi trgovački centar KTCa s benzinskom pumpom, poljoljekarnom i kafićem. Izgrađeno je parkiralište u centru mjesta te je postavljen bankomat. Treba napomenuti i to da se provode istražni radovi na tumulu Gomili, koje je financiralo Ministarst vo kulture i medija europskim sredst v ima u iznosu od 1.280.000 kuna, a provodi ih Institut za arheologiju iz Zagreba. Nakon objave rezultata istražnih radova slijedi otkup okolnog zemljišta te daljnji radovi na tumulu u svrhu razvijanja kulturnog turizma. Sanirana su brojna klizišta diljem Općine sredstvima

iz sela Novakovca. Uređen je prostor oko kapele, Društvenog doma i nogometnog igrališta te je to novi trg u Novakovcu. Uređene su svlačionice NK Novakovec i prostorija za sastanke. Asfaltirane su sve ulice u Novakovcu. U Imbriovcu su adaptirani Društveni dom i vatrogasno spremište, izgrađena je sanitarna i oborinska kanalizacija te nogostup i postavljena LED javna rasvjeta. Dječje igralište opremljeno je vanjskim igralima. Od mještana je otkupljena te asfaltirana dionica nove ulice koja spaja dva dijela Imbriovca.

Kanalizacija

Mirko Magić

Realizirano u podizanju standarda Općina Jalžabet daje dar roditeljima kod rođenja djeteta, i to za prvo dijete 2000 kuna, za drugo dijete 4000 kuna, za treće dijete 6000 kuna, a za četvrto i svako sljedeće 7500 kuna. Općina sufinancira dječji vrtić, i to za prvo dijete 50 %, za drugo dijete 75 %, za treće 90 %, a za svako sljedeće dijete vrtić je besplatan. Besplatan je prijevoz djece u osnovnoj školi, financirana je školska kuhinja za siromašne, nastava je jednosmjenska, a sufinancira se i produženi boravak. Daju se božićnice i uskrsnice umirovljenicima i svima starijima od 65 godina. Sufinancira se proljetna sjetva svim poljoprivrednicima s 300 kuna po hektaru.

Hrvatskih voda, Ministarstva graditeljstva i Ministarstva regionalnoga razvoja.

Financira se rad svih udruga, vatrogasnih društava i sportskih klubova. – U Općini je trenutno svega 40-ak nezaposlenih osoba, jedini u Varaždinskoj županiji nismo uveli prirez te je povećan broj stanovnika jer se sve više ljudi doseljava u Općinu. Ljudi su uvidjeli naše prednosti u odnosu na druge sredine. Iz svega prije navedenoga vidi se da se znalo upravljati vlastitim prihodima, kao i privući financijska sredstva iz ministarstava te fondova Europske unije, što je rezultiralo s više o milijardu kuna ukupnih ulaganja u Općinu Jalžabet u proteklih deset godina – završio je Magić.

Značajno je da je dobivena građevinska dozvola za POS stanove i slijedi realizacija

izgradnje, a ishođena je i građevinska dozvola za izgradnju Streličarskog doma te

Tumul Gomila nakon uređenja postat će vrlo zanimljiv kulturni lokalitet

Izgrađena je kapela svete Ane, koja nije bila ni u kakvom predizbornom obećanju, već se spontano uvidjela potreba za njom te je izgrađena na dobrobit vjernika Novakovca raspisan natječaj za izvođača. Izgrađena je kapela svete Ane, koja nije bila ni u kakvom predizbornom obećanju, već se spontano uvidjela potreba za njom te je izgrađena na dobrobit vjernika

POS stanovi Jalžabet

Po IPARD programu među pr vima u Hr vatskoj je u Leštakovcu i Kelemenu izgrađena kanalizacija. Poslije izgradnje kanalizacije asfaltirane su ulice i izgrađene pješačke staze. Uređen je okoliš oko kapelice i Društvenog doma te su postavljene vanjske igračke na dječjem igralištu. U Kelemenu je temeljito obnovljen Društveni dom, koji je prokišnjavao. Nakon izgradnje kanalizacije asfaltirane su ceste i izgrađene pješačke staze. Opremljena su igrališta za djecu. Na groblju je izgrađena nadstrešnica na grobnoj kući te su postavljeni tlakavci na stazama i posađeni čempresi. U Kaštelancu je obnovljena kapelica svetog Ivana i uređen prostor oko nje. Dio Kaštelanca već ima kanalizaciju, a na preostalom dijelu izgradnja je u tijeku. Također je izgrađena i asfaltirana pješačka staza. U Jakopovcu je izgrađen novi Društ veni dom. Na groblju je napravljena staza te novoasfaltirano parkiralište. Napravljeni su projekti za obnovu kapele i potpornog zida oko nje. Napravljena je kanalizacija u Varaždinskoj ulici te pješačka staza.


20 Gradovi i općine

Regionalni tjednik || 11. svibnja 2021., br. 887

NAČELNIK JURGEC DVD-u D

Moderno va sigurnost m

– Ovo je u mome mandatu treće novo vatrogasno vozilo koje je DVD do

U prostorijama DVD-a Donja Voća općinski načelnik Krunoslav Jurgec svečano je prošlog tjedna uručio ključeve novoga navalnoga vatrogasnog vozila marke MAN TG 13.290 predsjedniku DVD-a Donja Voća Josipu Cingesaru i zapovjedniku Juri Greguru.

vatrogasno vozilo. Vozilo ima dvostruku kabinu sa šest sjedišta, ručni mjenjač sa šest izravnih brzina, pogon 4x4, snagu motora od 290 KS, spremnik vode kapaciteta 2500 litara, crpku srednjeg i visokog tlaka te jedno navalno vitlo (dužine 60 metara). Na prednjoj strani nalazi se 5-tonsko vitlo za samoizbavu Dobra suradnja i izvlačenje. Općine i voćanskih – Ovo vozilo je dodatna vatrogasaca potvrda svega onoga što rade Tom prilikom je istaknuo naši vatrogasci, a bilo nam je da su prilikom je istaknuo da itekako potrebno. Spremno su sada ovdašnji „vatrogasci je za gašenje i potpuno opreopremljeni novim k vali- mljeno za tehničke intertetnim navalnim vozilom vencije na našem području s kompletnom opremom – objašnjava predsjednik za zaštitu vatrogaDVD-a Donja Voća saca, alatom za Josip Cingesar. tehničke inNapometervencije, nuo je i da Novo navalno opremom su voćanza pr uski vavatrogasno vozilo žanje trogasci za potrebe DVD-a hitne „svojim medidugogoDonja Voća kupila c i n s ke dišnjim je Općina za pomoći radom te ostazaslužili 1.862.500 kuna lom priovakvo padajućom vatrogasno opremom za vozilo kako bi djelov a nje u i dalje uspješno svim situacijama sudjelovali u spana području Općine“. šavanju imovine i ljudskih – Sigurnost naših mještana života“. podigli smo na višu razinu, – Naš stari kamion više kao i sigurnost naših vatro- nije zadovoljavao. Prošao je gasaca u obavljanju njihovih 40. godinu. Sretni smo da zadaća. Novo navalno va- su nam Općina Donja Voća trogasno vozilo za potrebe i načelnik Krunoslav Jurgec DVD-a Donja Voća kupila izašli ususret i kupili novo je Općina Donja Voća za vatrogasno vozilo koje će 1.862.500 kuna, plus dodat- biti u službi naših mještana, nu opremu. Ako želimo da a pogotovo naših mladih vatrogasni sustav i civilna operativnih članova. Bit će zaštita dobro funkcioniraju, im poticaj da se bave vatrogaako želimo da su naši vatro- stvom, da se osposobljavaju gasci sigurni u obavljanju i budu spremni pomoći u svojih zadaća, ako želimo svakom trenutku. Tomu ide da se naši mještani osjećaju u prilog i odluka načelnika sigurno, onda moramo biti Jurgeca da Općina financira spremni na ulaganja. Nije to polaganje za C kategoriju za jednostavno, ali je nužno – petero mladih operativnih rekao je načelnik Jurgec. vatrogasaca – naglasio je I dodao: Cingesar. – Ovom prigodom zahvaljujem vatrogascima koji se Poticaj vatrogastvu svojim dobrovoljnim radom, Na njega se nadovezao trudom i nesebičnim zala- zapovjednik Jura Gregur, ganjem brinu o sigurnosti ustvrdivši da je konfiguracija mještana i njihove imovine. spomenutog vozila „upravo Naravno da im je za to po- ono što im treba“. – Drago mi je da je načeltrebna i adekvatna oprema i Općina će uvijek biti spre- nik slušao naše sugestije i da mna izdvajati za vatrogasce. je nabavljeno najbolje vozilo Zadovoljan sam što će ovo za naš teren. Ovo je poticaj novo vatrogasno vozilo biti svima nama u DVD-u za u sastavu naših vatrogasnih još bolji i kvalitetniji rad za snaga i štititi naše mještane! našu općinu te se veselimo Vatrogasno vozilo naprav- novim projektima – poručio ljeno je na podvozju MAN je zapovjednik DVD-a. Iako smo još uvijek u vre13.290 4x4 BL DK, tvorničkom vatrogasnom podvozju menu pandemije COVIDpripremljenom upravo za a-19, mještani Voće to nisu

imali potrebe jače i teže osjetiti. Voćanski Stožer civilne zaštite, koji vodi Josip Lazar, odradio je fantastičan posao, te je njima i članovima DVDa načelnik Jurgec posebno zahvalio. “To što naši vatrogasci imaju sada, drugi mogu samo sanjati.“ – Ovo je u mome mandatu treće novo vatrogasno vozilo koje je DVD dobio, s tim da je ovo današnje san snova mnogih generacija vatrogasaca koji su bili aktivni u našem DVD-u, pa vjerujem da će biti poticaj onima koji će to tek postati – rekao je načelnik Jurgec.

Novi Vatrogasni dom u iduće četiri godine

Štoviše, naglasio je da je novo vatrogasno vozilo nagrada „za ono što što je učinjeno u prošlosti“. – Novi Vatrogasni dom, koji ćemo izgraditi u iduće četiri godine, neka bude nada i vjera u bolji i ljepši život u našoj prekrasnoj općini – rekao je Krunoslav Jurgec. Novo vatrogasno vozilo garancija je sigurnosti i bezbrižnosti mještana Voće. No, ujedno je i poziv mještanima da i sami, svojim radom i brigom za ovu prekrasnu općinu, pomognu onima koji skrbe za to da vatrogasci imaju što manje posla.


Gradovi i općine

11. svibnja 2021., br. 887 || Regionalni tjednik

21

DONJA VOĆA PREDAO NOVO NAVALNO VATROGASNO VOZILO

atrogasno vozilo za veću mještana i vatrogasaca

obio, s tim da je ovo današnje san snova mnogih generacija vatrogasaca koji su bili aktivni u našem DVD-u, a vjerujem da će biti poticaj onima koji će to tek postati – ističe općinski načelnik Krunoslav Jurgec

NAČELNIK KRUNOSLAV JURGEC:

“Ovo je ulaganje u budućnost od najmanje 30 godina” – Veliko mi je zadovoljstvo i srce mi je puno sada kada smo, kao jedna od rijetkih općina, uspjeli našem DVDu osigurati novo i moderno vatrogasno vozilo. Ovo nije vozilo za danas i sutra, ovo je ulaganje u budućnost od najmanje 30 godina. To je dokaz moje politike i načina na koji vodim svoju općinu. Drago mi je da tako razmišljaju i u DVD-u. Sjećam se kada je prije desetak godina upravo DVD prvi počeo

s pomlađivanjem kadra, tada je sadašnji predsjednik Cingesar imao pred sobom velike otpore i nerazumijevanje. No, upornim radom i zalaganjem, posebno radom s mladima, naš DVD je jedan od najboljih u našoj županiji, ali i šire. Naš DVD je i jedno od najbolje opremljenih vatrogasnih društava i ponos je ne samo našoj općini nego i cijeloj našoj prekrasnoj domovini – ističe načelnik Jurgec.

PREDSJEDNIK DVD-a DONJA VOĆA JOSIP CINGESAR: S ovim vozilom smo najoperativnija vatrogasna postrojba koju ovakvo dobrovoljno vatrogasno društvo može dati. Ovakva investicija potvrda je dobre suradnje između lokalne samouprave i nas vatrogasaca, ali i zalog za buduću suradnju, za nabavu opreme i edukaciju kvalitetnih vatrogasaca u našem DVD-u.”

Intervencija na autocesti Novo navalno vatrogasno vozilo imalo je prvu intervenciju još prije dolaska u Voću. Vatrogasci DVD-a Donja Voća Danijel Komes i Boris Patričević u petak ujutro preuzeli su u Ozlju novo navalno vatrogasno vozilo i krenuli put Voće, gdje je poslijepodne bila planirana službena primopredaja vozila. Na autocesti Karlovac – Zagreb oko 14.20 naišli su na zapaljeni automobil iz kojeg su u tom trenutku izlazili uplašeni majka i dječak. Brzom reakcijom

i intervencijom vatrogasaca spašeni su prestravljeni majka i sin te je spriječen nastanak veće materijalne štete i eventualnog širenja požara. Vatrogasci su nakon uspješno pogašene vatre ostali s majkom i djetetom do dolaska pomoći. Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca DVD-a Donja Voća koji su se u pravom trenutku našli na mjestu požara, spriječena je veća tragedija. O ovom pothvatu voćanskih vatrogasaca izvijestili su i drugi mediji.


22 Sport

Regionalni tjednik || 11. svibnja 2021., br. 887

BOD VARTEKSA PROTIV TEHNIČARA IZ CVETKOVCA Predstavnici iz Varaždinske županije u subotu, 8. svibnja, odigrali su utakmice 22. kola 3. HNL Sjever. Do pozitivnog rezultata stigao je samo Varteks. Bumbari su na stadionu Sloboda ugostili Tehničar iz Cvetkovca. Varteks je u dvoboj ušao bez nekoliko standardnih prvotimaca. Prvi dio pripao je gostima. U 31. minuti Jambrušić je glavom matirao varaždinskog vratara Jovana.

SPORT

U drugom dijelu momčad Želimira Orehovca je izjednačila u 70. minuti. Kesse je izborio slobodni udarac s 19 metara, a loptu je uzeo Režić. Odmjerenim udarcem pogodio je vratnicu, lopta se odbila od vratara Mrmića i završila u mreži za konačnih 1:1. Drugi predstavnik, Podravina, gostovao je kod Radnika u Križevcima. Domaćin je bio uvjerljiv s 3:0. (it)

NK VARAŽDIN PORAŽEN U POSLJEDNJIM MINUTAMA OD HAJDUKA

“Bod bi nam puno značio u borbi za ostanak” Ovim porazom Varaždinci su pali na predzadnju poziciju Lige. Još uvijek imaju dva boda više od zadnje Istre 1961.

PIŠE: IVAN TOMAŠKOVIĆ ivan@regionalni.com

Nogometaši Varaždina nisu uspjeli stići do bodova u 33. kolu 1. HNL. Bolji je bio Hajduk s 1:0. Varaždinci su susret započeli u formaciji 3-5-2. U zadnjoj liniji počeli su Stolnik, Novoselec i Stolnik, na lijevom boku Vuk, na desnome Memija, u vezi Postonjski, Elezi

U sljedećem kolu, u srijedu, 12. svibnja, gostuju kod vodećeg Dinama, dok u nedjelju, 16. svibnja, ugošćuju Rijeku i Đurasek, a napadu Posavec i Obregon. U 8. minuti prva prava prilika. Stipe Biuk tukao je iskosa, odbio je varaždinski vratar Dinko Horkaš, a onda je na odbijanac naletio Alexandar Kačaniklič, čiji je udarac sa sedam metara također bravurozno skinuo Horkaš. Pet minuta kasnije pokušao je Marko Livaja iz okreta, no nje-

gov udarac otišao je pored gola.

Bezopasni

Prvi put Varaždinci su zaprijetili u 20. minuti. Glavom je pokušao stoper Matej Senić, čiji je udarac otišao preko gola. U 32. minuti gosti su dobro rastegnuli domaću obranu. Po boku se ubacio David Čolina, nabacio, no udarac Stanka Jurića glavom otišao je preko gola. U 43. minuti Varaždinci su iznijeli kontru. Kapetan Neven

Đurasek osvojio je Izvana je odapeo puno prostora, Darko Todorodao za Obrević, no od bloToplakova ka se odbilo gona, lopta Lokomotiva u korner. U se odbila do 73. minuti Ivana Popobijedila je pokušao savca, čiji Slaven Belupo 3:1 i je Biuk, ali je udarac Horkaš je zav ršio u preskočila Varaždin bio koncengostujućem obrambetriran. U 82. na ljestvici minuti Livaja nom bloku. je još jednom U drugom dipokušao iz okreta, jelu prvu priliku no stvar je spasio Ivan vidjeli smo u 67. minuti.

4. HNL ČAKOVEC – VARAŽDIN

Vodeća Bednja do punog plijena protiv Jalžabeta Kompletirano je 20. kolo 4. HNL Čakovec – Varaždin. U nedjelju, 9. svibnja, odigran je županijski derbi između domaće Bednje i Jalžabeta.Susret je završio 2:0 za Beletinčane, koji sigurno koračaju prema naslovu. Do važne pobjede stigla je Plitvica svladavši Slogu u Čakovcu s 4:2. Nedeljanec je kod kuće poražen od Centrometala s 1:0, drugoplasirani Međimurec pobijedio je Omladinac (NSR) s 2:1, dok je Mladost u Sv. Mariji s 3:0 svladala Dinamo iz Domašinca. Još u subotu, 8. svibnja, težak poraz doživjela je Dubravka-Zagorac, koja je s 8:0 izgubila kod Nedelišća, Ivančica je s 1:0 bila bolja kod Zelen-

gaja, a Mladost Komet je slavila protiv Dinama iz Palovca s 3:1. Na vrhu je i dalje Bednja s 46 osvojenih bodova, a slijedi je drugoplasirani Međimurec s pet bodova manje. (it)

Novoselec, koji je cijelo vrijeme bio besprijekoran. U 83. minuti varaždinski vratar Horkaš je izletio i pomeo Biuka. Uslijedila je VAR provjera i sudac Zdenko Lovrić pokazao je na bijelu točku. Siguran je bio Livaja za 1:0.

VAR

– Hajduk je bio bolja ekipa. Imali su više šansi, no mi smo izdržali njihov pritisak, ali iz svoje greške smo primili gol. Opet taj VAR! Ovo je već 12.,

13. jedanaesterac protiv nas. Jednostavno, imali smo samo jedan pad koncentracije, dobili smo gol u najgore vrijeme i nismo se uspjeli vratiti. Ovaj bod bi nam jako puno značio – rekao je Zoran Kastel. Ovim porazom Varaždinci su pali na predzadnju poziciju Lige. Još uvijek imaju dva boda više od zadnje Istre 1961. U sljedećem kolu, u srijedu, 12. svibnja, gostuju kod vodećeg Dinama, dok u nedjelju, 16. svibnja, ugošćuju Rijeku.

1. ŽUPANIJSKA LIGA

Obreš se opasno približio Budućnosti U 18. kolu 1. županijske lige od momčadi sa samog vrha dobar posao napravio je Obreš. Momčadi iz Sv. Ilije slavila je kod Plitvice u Selniku s 3:0 te s trećeg mjesta skočila na drugu poziciju iskoristivši kiks do ovoga kola drugoplasiranog Poleta iz Tuhovca, koji je kod kuće poražen od cestičkog Poleta s 1:0. Obreš se ovom pobjedom približio na samo tri boda zaostatka vodećoj Budućnosti, koja je kiksala u općinskom derbiju protiv Slobode iz Tužna. Sloboda je bila bolja s 2:1. U preostalim utakmicama varaždinska Sloboda pobijedila je Čevo s 2:1, Drava-Ajax Dinamo

u Babincu s 3:0, margečanska Mladost svladala je varaždinsku Mladost s 5:2, dok su Beretinec i Novi Marof odigrali 1:1. (it)


11. svibnja 2021., br. 887 || Regionalni tjednik

Naše je beskompromisno načelo prirodnost i zdravstvena ispravnost jela i njegova gastronomska izvrsnost. Kvalitetnim i sigurnim proizvodima jačamo vodeću poziciju Grupe Vindija na nacionalnom tržištu i nastavljamo osvajati međunarodna tržišta.

PREHRAMBENA INDUSTRIJA

za potrebe Sektora energetike i tehničkog servisiranja raspisuje natječaj za radno mjesto

d.d. VARAŽDIN, Međimurska 6

KOTLOVNIČAR – FRIGORIFIČAR (m/ž) s mjestom rada u Varaždinu POSLOVI I ODGOVORNOSTI: • •

Samostalan rad u sektoru energetike na poslovima upravljanja i kontrole kotlova i kompresorskih stanica. Obuka za navedene poslove provest će se uz nadzor i mentorstvo stručnih timova s kandidatima koji do sada nisu stekli tražena znanja.

OBRAZOVANJE/ZNANJE: • • • •

SSS elektrotehničkog ili strojarskog smjera. Položen stručni ispit za strojara kotlova i/ili strojara kompresorskih stanica. Položen vozački ispit B-kategorije. Poželjno je da kandidat ima položen važeći stručni ispit, ali nije uvjet jer se u natječaj mogu uključiti mlađe osobe koje ispunjavaju uvjete za polaganje navedenih stručnih ispita.

Ponude za posao sa životopisom očekujemo do 21. 5. 2021. godine na adresu:

Prehrambena industrija VINDIJA d.d. Međimurska ul. 6, 42000 Varaždin E-mail: posao@vindija.hr

Oglasi

23


24 Zdravlje

Regionalni tjednik || 11. svibnja 2021., br. 887

VRTIĆARI UZ MEDU JURICU UČE O PRVOJ POMOĆI

ZDRAVLJE

GDCK Varaždin u vrtićima s predškolcima provodi dvije radionice – „Prva pomoć – upomoć!“ i „1, 2, 3, potres!“ – putem kojih djeca uz pomoć Mede Jurice na zabavan i edukativan način uče osnove prve pomoći i pripremu u slučaju potresa. Crveni križ je s radionicama započeo krajem ožujka, a provode

se na otvorenom. Nakon radionica volonteri vrtićima poklanjaju primjerak priručnika „Odgoj za humanost od malih nogu“ i plakat „Znaš li kako se zaštititi od virusa?“ s likom Mede Jurice. – Dosad smo održali radionice u DV-u „Malo drvo“ u Varaždinu, DV-u „Škrinjica“ u Vidovcu i objektima Dječjeg vrtića Va-

raždin (Gortanova, Graberje, Dravska i Koprivnička) te ovim putem zahvaljujemo ravnateljicama i stručnim suradnicima na toplom dočeku. Čim nam vrijeme dopusti, održat ćemo radionice i u ostalim vrtićima u Varaždinu i okolnih deset općina. Veselimo se! – poručuju iz GDCK-a Varaždin.

PRVI OTKRIVENI VITAMIN TOPLJIV U MASTIMA

Vitamin A za bolji vid, jači imunitet i pravilan razvoj stanica Potrebe za vitaminom A moguće je zadovoljiti odgovarajućom prehranom, odnosno unosom namirnica koje su bogate ovim vitaminom, kao što su goveđa, janjeća i guščja jetra, masna riba i riblje ulje, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, tamnozeleno lisnato povrće…

PIŠE: MARTINA LONČAR-PETRINJAK mlpetrinjak@regionalni.com

Vitamin A je prvi otkriveni vitamin topljiv u mastima, a identificiran je 1913. godine. Kao i brojni drugi vitamini, i ovaj ima mnoge važne uloge u organizmu. Naime, vitamin A pomaže u očuvanju zdravlja očiju – sudjeluje u sintezi fotopigmenta iz oka koji ima ključnu ulogu

Prekomjerni unos vitamina A može uzrokovati hipervitaminozu u prilagodbi oka na svjetlost, piše portal Vitamini.hr. Ovaj vitamin ima i imunološku funkciju. Njegov deficit oslabljuje imunološki sustav, što nas čini podložnijima različitim infekcijama. Neophodan je za pravilan rast i razvoj svih stanica, stoga je adekvatan unos od izrazite važnosti za djecu i adolescente. Osim toga, vitamin A ima i reproduktivnu funkciju, odnosno nužan je za pravilan razvoj embrija u maternici.

Deficit vitamina A Simptomi nedostatka ovog vitamina su opadanje kose,

razna kožna oboljenja, suhoća očiju, slab rast noktiju, slaba zubna caklina, oslabljen vid noću i povećana osjetljivost na infekcije. Deficit vitamina A vodeći je uzrok sljepoće u zemljama u razvoju, dok u razvijenim zemljama većina ljudi osigurava dovoljno ovog vitamina putem pravilne prehrane.

Vitamin A najčešće se u hrani javlja u obliku retinola, a rijetko se pojavljuje u drugim oblicima ovog vitamina kao što su retinal ili retinoična kiselina, navodi portal Vitamini.hr. Dok se retinol nalazi samo u namirnicama životinjskog podrijetla, neke vrste voća i povrća sadržavaju fitonutrijente koji se

Odgovarajuća nazivaju karotenoidi, a koje naš organizam prema potrebi prehrana pretvara u vitamin Potrebe za vitamiA. Najpoznanom za vitamitiji takav kanom A moguće Simptomi je zadovoljiti rotenoid je odgovarabeta-karonedostatka ovog t en, koji jućom previtamina su opadanje se naziva hranom, i provitaodnosno kose, razna kožna unosom min A. oboljenja, suhoća namirnica Rizična koje su boskupina za očiju, slab rast razvoj defigate ovim vinoktiju… cita vitamina taminom, kao A su vegani, s što su goveđa, obzirom na to da se janjeća i guščja jevitamin A nalazi samo tra, masna riba i riblje u namirnicama životinjskog ulje, mlijeko i mliječni proipodrijetla. Iako se provitamin zvodi, jaja, tamnozeleno lisnato vitamina A nalazi u brojnom povrće (špinat, blitva, kelj), voće voću i povrću, sav provitamin i povrće žute, odnosno narančaA se ne pretvara u retinol, ste boje (bundeva, batat, mrkva, odnosno aktivni oblik vita- dinja, marelica, breskva), rajčice te obogaćene namirnice poput mina A.

mliječnih proizvoda, margarinskih namaza i žitarica. S obzirom na to da je vitamin A topljiv u mastima, apsorpcija je puno bolja ako se navedeni vitamin konzumira zajedno s izvorom masti. Većina namirnica životinjskog podrijetla koje su izvori vitamina A bogata je i mastima, ali to se ne odnosi i na izvore provitamina A iz namirnica biljnog podrijetla, stoga je dobro salatu obogatiti s nekoliko kapi maslinova ulja, a pire pripremiti od batata ili bundeve sa žličicom maslaca. I dok većina ljudi može putem hrane unijeti preporučenu dnevnu dozu, osobe koje imaju dijagnosticiran deficit ovog vitamina ili osobe s povećanim potrebama te vegani mogu imati koristi od vitamina A u obliku dodatka prehrani.

Prekomjerni unos Prekomjerni unos vitamina A može uzrokovati hipervitaminozu, koja se može javiti kao posljedica pretjerane konzumacije vitamina A iz dodataka prehrani te pretjeranom konzumacijom jetara ili ribljeg ulja. Suprotno tomu, visok unos provitamina A ne može uzrokovati hipervitaminozu. Neki od simptoma i posljedica toksičnosti uključuju mučninu, povraćanje, glavobolju, zamućenje vida, bol u kostima i zglobovima, suhu kožu te slab apetit.

ZA SMANJENJE RIZIKA OD INFEKCIJE HPV-om I RAZVOJA KARCINOMA

I ove godine besplatno cijepljenje protiv HPV-a za osmaše Cijepljenje protiv infekcije HPV u 2021. godini besplatno je i neobvezno za sve učenike i učenice osmog razreda osnovne škole te, ovisno o raspoloživosti cjepiva, za sve mlade nakon osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti, stoji u objavi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. HZJZ nadalje navodi da učenice i učenike te redovite studentice i studente cijepi nadležni liječnik školske i adolescentne medicine, a osobe odgovarajuće dobi

koje nisu u školskom sustavu mogu se cijepiti u epidemiološkim ambulantama zavoda za javno zdravstvo, gdje se mogu dobiti i sve informacije o dobrovoljnom i besplatnom cijepljenju. Za cijepljenje u ovoj akciji besplatnog cijepljenja osigurano je devetvalentno cjepivo. – Ovo je šesta školska godina zaredom u kojoj je omogućeno besplatno cijepljenje u cijeloj Hrvatskoj. Kako su pojedini gradovi i općine omogućavali besplatno cijepljenje u zadnjih desetak godina,

možemo s ponosom ustvrditi da je iskustvo cijepljenja protiv HPV-a u Hrvatskoj dugogodišnje – navodi HZJZ. Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa djevojčica i djevojaka te dječaka i mladića je preporučljivo radi smanjenja rizika od infekcije HPVom i razvoja karcinoma. Za dodatne informacije i dogovor o cijepljenju roditelji i učenici mogu se javiti školskom liječniku nadležnom za školu koju učenik pohađa. Prema Programu cijepljenja, liječnici školske medicine

moraju na početku školske godine održati edukativni sastanak s roditeljima djece osmog razreda osnovne škole i uručiti im pozive na cijepljenje protiv HPV-a, piše HZJZ, a roditeljima koji se ne odazovu na sastanak putem škole ili djece uputiti poziv na cijepljenje djece protiv HPV-a. Učenice i učenici na cijepljenje dolaze sami s pozivom na cijepljenje protiv HPV-a koji je za maloljetnike potpisao roditelj ili staratelj. Ako roditelj ili staratelj želi, na cijepljenje može doći kao pratnja.


Oglasi

11. svibnja 2021., br. 887 || Regionalni tjednik

Temeljem Odluke Vatrogasnog vijeća od 05. ožujka 2021. godine, Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina objavljuje:

NATJEČAJ

za prodaju vatrogasnih vozila I. Predmet prodaje je vatrogasno vozilo u vlasništvu Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina - vrsta vozila: za vatrogasne potrebe - marka vozila: TAM - tip vozila: 150 - model vozila: - boja vozila: crvena - broj šasije: 880003466 - oblik karoserije: zatvoreni - proizvođač: TAM (Slovenija) - godina proizvodnje: 1988 - vrsta motora: diesel - snaga motora u Kw: 110 - radni obujam motora u cm3: 5888 - registrirano do 27.11.2021. - broj prijeđenih kilometara: 21235 km - početna cijena: 89.500,00 kuna II. Predmet prodaje je vatrogasno vozilo u vlasništvu Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina - vrsta vozila: vatrogasno-tehničko s hidrauličnim kranom - marka vozila: TAM - tip vozila: 190 - model vozila: T15 - boja vozila: crvena - broj šasije: 850005300 - oblik karoserije: zatvoreni - proizvođač: TAM (Slovenija) - godina proizvodnje: 1986 - vrsta motora: diesel - snaga motora u Kw: 137 - radni obujam motora u cm3: 9572 - registrirano do 29.03.2022. - broj prijeđenih kilometara: 11701 km - početna cijena: 102.600,00 kuna III. Predmet prodaje je vatrogasno vozilo u vlasništvu Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina - vrsta vozila: vatrogasna autoljestva - marka vozila: Magirus Deutz - tip vozila: - model vozila: 170-D-12F - boja vozila: crvena - broj šasije: 850005300 - oblik karoserije: ljestva - proizvođač: Magirus Deutz - godina proizvodnje: 1979 - vrsta motora: diesel - snaga motora u Kw: 125 - radni obujam motora u cm3: 8750 - registrirano do 30.12.2021. - broj prijeđenih kilometara: 25922 km - početna cijena: 102.900,00 kuna Prodaja vozila obavlja se po načelu „viđeno-kupljeno“, što isključuje sve naknadne prigovore kupca. Vozila se mogu razgledati od 17.05.2021. do 21.05.2021. u vremenu od 10,00 – 14,00 sati u krugu Vatrogasne postrojbe Prodaja će se obaviti prikupljanjem zatvorenih pisanih ponuda. Pravo podnošenja ponuda imaju sve fizičke i pravne osobe s prebivalištem, odnosno sjedištem u Republici Hrvatskoj. Ponuditelj je dužan prije podnošenja ponude uplatiti jamčevinu u iznosu od 9.000,00 kuna za TAM 150, a 10.000,00 kuna za TAM 190 i Magirus Deutz 170-D-12F na blagajni računovodstva JVP Grada Varaždina ili uplatom u korist Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina na račun broj IBAN: HR4923400091110219928, poziv na broj OIB ponuditelja, s naznakom ”Jamčevina za vozilo”. Pisana ponuda mora sadržavati: - ime i prezime ponuditelja fizičke osobe, odnosno naziv pravne osobe, adresu i broj za kontakt, - presliku osobne iskaznice za fizičke osobe, odnosno izvatka iz odgovarajućeg registra za pravne osobe, - dokaz o plaćenoj jamčevini, - broj tekućeg ili žiro računa za povrat jamčevine ponuditeljima čije ponude ne budu odabrane, - ponuđenu kupoprodajnu cijenu

Tvrtka Leier-Leitl d.o.o., Zagrebačka 89, 42 204 Turčin objavljuje

OGLAS ZA RADNO MJESTO:

OPERATER PROIZVODNOG STROJA Vaši zadaci: - Nadzor stroja u proizvodnji opeke - Praćenje tijeka proizvodnje, kontrola procesnih parametara - Praćenje kvalitete proizvodnje - Predpodešavanje stroja - Redovito jednostavno održavanje stroja i radne okoline (čišćenje, podmazivanje, …) - Otklanjanje zastoja u proizvodnji - Obavljanje drugih poslova u proizvodnji prema nalogu poslovođe - Pridržavanje pravila zaštite na radu Vaše kvalifikacije: - SSS, VKV, KU, PKV, NKV - Poznavanje osnova rada strojeva - Odgovornost, motiviranost, pedantnost, komunikativnost - Spremnost na smjenski, noćni rad i rad vikendom - Poželjno posjedovanje dozvole za upravljanje viličarem, nije uvjet - Poželjno završeno obrazovanje elektro ili strojarske struke, nije uvjet Naše prednosti: - Natprosječna plaća - Redovita primanja uz dodatke - Ugovor na određeno s mogućnošću produljenja na neodređeno - Naknada za prijevoz - Nagrade prema rezultatima - Uredno poslovno i proizvodno okruženje Svoje zamolbe poslati u roku 7 dana od objave oglasa e-mailom na office@leier.com.hr. Samo kandidati koji uđu u uži krug biti će kontaktirani. Očekivan broj zaposlenika: 5 Prijavom na oglas kandidat daje pravo zadržavanja životopisa u arhivi poslodavca unutar 6 mjeseci.

OGLAŠAVA SLOBODNO RADNO MJESTO Vozač - 1 izvršitelj -

SSS - vozač

-

KOD 95

-

vozačka dozvola C kategorije

-

mjesta vožnje su u Republici Hrvatskoj

Pisane ponude ponuditelji su dužni dostaviti u zatvorenoj omotnici na adresu: Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina, Trenkova 44, 42 000 Varaždin, s naznakom "Ponuda za kupnju službenog vozila – ne otvaraj". Ponude se dostavljaju do 12,00 sati 25.05.2020. godine na bilo koji načinu, kada će biti i javno otvaranje ponuda. Nepotpune ponude kao i ponude zaprimljene izvan roka neće se razmatrati. Najpovoljnijom ponudom smatrat će se ponuda s najvišom ponuđenom cijenom, uz uvjet da ponuditelj ispunjava sve uvjete propisane ovim natječajem. Ukoliko dva ili više ponuditelja ponude isti najviši iznos kupoprodajne cijene, povoljnijom ponudom će se smatrati ponuda ponuditelja koja je prije zaprimljena po redoslijedu zaprimanja. Ponuditelju s kojim bude sklopljen ugovor o kupoprodaji jamčevina se uračunava u cijenu. Ako najpovoljniji ponuditelj ne uplati preostali iznos kupoprodajne cijene ili ne zaključi kupoprodajni ugovor u utvrđenom roku smatrat će se da je odustao od ponude te gubi pravo na povrat uplaćene jamčevine.

Ako ste zainteresirani za gore navedeno radno mjesto i posjedujete tražene uvjete, nudimo odličnu plaću uz mogućnost stimulativnog dijela plaće, prigodne nagrade (Božićnica, Uskrsnica , jubilarne nagrade, dar za djecu…) radni odnos zasniva se na neodređeno vrijeme sa probnim rokom. Prijevoz se plaća u cijelosti (mjesto stanovanja i mjesto rada). Ponude za oglas molimo slati na adresu :

Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina zadržava pravo da bez obrazloženja ne prihvati niti jednu ponudu ili poništi natječaj u cijelosti i pri tome ne snosi nikakvu odgovornost prema ponuditeljima. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina: Ivica Labaš, univ.spec.aedif.

BERNARDA d.o.o. Pušćine, Čakovečka 136 a, 40305 Nedelišće ili putem mail adrese bernarda@bernarda.hr

25


ZA SADRŽAJ OGLASA NE ODGOVARAMO

26 Mali oglasi MALI OGLASI, ZAHVALE, POSLJEDNJI POZDRAVI I SJEĆANJA

Regionalni tjednik || 11. svibnja 2021., br. 887

PRIJAMNI URED: Augusta Šenoe 12 (na Gradskoj tržnici Varaždin, prolaz iz Kukuljevićeve ulice) | telefon: 042/290-774 e-mail: malioglasi@regionalni.com | Radno vrijeme: ponedjeljak: 7.30 - 12.00 sati, utorak: 7.30 - 14.00 sati, srijeda-petak: 7.30 - 15.00 sati

Primjedbe za distribuciju novina na mobitel: 095/533-4669 NAJAM I PRODAJA građevinske mehanizacije, vibro ploče i nabija-

či, rezači betona,bušači za zemlju, ručni alati, valjci... /SERVIS benzinskih motora Mobitel: 091/603-8552,

KUĆE HITNO POTRAŽUJEMO kuće i vikendice u Varaždinu i okolici te stanove svih kvadratura, poslovne prostore, zemljišta i apartmane, kuće na moru. Lucerna nekretnine, Pavlinska 5, Varaždin, www.lucerna-nekretnine.com, tel.: 042/321-635, mob.: 091/784-4868, 098/162-1432 ozn.62c MEN-ARS NEKRETNINE kupnja, prodaja, najam, najveći izbor nekretnina u gradu, ured agencije; Zagrebačka 31, Varaždin, www. men-ars.hr, 042/200117, 098/333-363 ozn.141c EUROESTATE – potražujemo kuće, stanove i apartmane za kupoprodaju; www. euroestate-nekretnine. hr ; Zagrebačka 30, Varaždin; mob.: 098/652059 ozn.556c HITNO!!! Potražujemo nekretnine!! Isplata odmah. Queen Stela nekretnine. Nazovite: 099/240-6993, tel.: 042/320-991 ozn.879c PRODAJE se vikend i c a u Ja ko p ovc u . Mob.: 098/953-1285 ozn.2075

STANOVI PRILIKA – POVOLJNO – prodaje se stan (poslovni prostor) 73 m², prizemno-strogi centar grada (Draškovićeva ul.6) plinsko etažno grijanje, vodomjer, en.r. C, 1.150 € / m², mob.: 098/267-062 ozn.864c

www.bestrent.hr

Tome Masaryka - dvosobni stan, 50 m², visoko prizemlje, etažno g. 58.000,00 € (nije fiksno ) en.r. E, POTRAŽUJEMO STANOVE. WENS NEKRETNINE , Braće Radić 21 , Varaždin – tel.:042/561319, 091/390-3175, 0 99/8 32-50 65 ozn.378c

APARTMANI PRODAJE se troetažni apartman od 102 m² + parkirno mjesto u Malinskoj, en.r. A+, mob.: 098/267-062 ozn.864c

ZEMLJIŠTA PRODAJE se gradilište u Novoj Vesi 1450 m², mob.: 098/866-841 ozn.1758 PRODAJE se livada od 5000 m² kod Varaždina, mob.: 099/857-5101 ozn.2016 KUPUJEM zemljište, staru kuću ili stan samo u Varaždinu, isplata odmah, mob.: 098/267062 ozn.864c PRODAJU se gradilišta: Sračinec, Kućan Marof, Poljana Biškupečka, Mažuranićeva ul. Varaždin, Donji Kućan, Zbelava, mob.: 098/267-062 ozn.864c

NAJAM IZNAJMLJUJEM jednosobni stan u Varaždinu, Gradski vrtovi, novogradnja, en.r. B. Mob.: 095/574-5367 ozn.2063

ENERGETSKA OBNOVA OBITELJSKIH KUĆA ENERGETSKI CERTIFIKAT Troškovnici za banku Planum j.d.o.o. 091 720 0212 planum@planum.hr

IZNAJMLJUJEM dvosoban stan u privatnoj kući, poseban ulaz, centralno, kompletno namješteno, en.r. E. Mob.: 091/9197490 ozn.2084 IZNAJMLJUJEM stan samcima, ulaz poseban, en.r.C, mob.: 098/9161773 ozn.2091

POSLOVNI PROSTORI IZNAJMLJUJEM poslovni prostor 100 m² u Nedeljancu, Varaždinska 27 I, en.r. B, mob.: 098/448863 ozn.272b IZNAJMLJUJEM ulični poslovni prostor 64,5 m², u strogom centru Varaždina, Gundulićeva (Dućanska) 3, en.r. G. Mob.: 098/446-333 ozn. 1170 IZNAJMLJUJE se poslovni prostor s parkingom u Varaždinu, Optujska 58 ( 100 do 200 m²), mob.: 098/267-062 ozn.864c PRODAJE se poslovni prostor na Carini 30 m², 850 €/m², mob.: 098/267-062 ozn.864c IZNAJMLJUJE SE poslovni proctor, cca 50 m², u Biškupcu u blizini restorana El. Mob.: 098/9188338 ozn.2092

VOZILA PRODAJE SE Renault Clio 1,2, 16 V, 2011.g. 55 kw, reg. do 03./22., očuvan, redovito servisiran, prvi vlasnik, benzin, 72,500 km, 3 vrata (Varaždin). Cijena: 35.000,00 kn.( nije fiksna). Mob.: 091/5377516 ozn.5a KUPUJEM automobil, traktor, kamion, strojeve i motocikl, ispravne i neispravne, mob.: 092/2875661 ozn.821

AUTOSTAKLO S.A.S. GARANCIJA KVALITETE! • izmjena i popravak autostakala • triplex • parking senzori • zatamnjivanje autostakala • poliranje farova • plaćanje u ratama • za osiguranike osiguravajućih kuća BESPLATNO. Čakovečka 25, Varaždin. Tel/fax: 042/232-800, 231298 ozn.19c

KUPUJEM automobil ili skuter i sve od Tomosa, može i odjavljeno (oštećeno). Može i novije. Povoljno. Isplata odmah. Mob.: 098/9656-624 ozn.2418 PRODAJEM Tomos automatik ml. 1986 g., reg. do 12. mj./2021. Mob.: 099/371-1727 ozn.1608 EURO-KUKE za vozila, prijevoz vozila, najam prikolice, rabljene gume, mob.: 098/983-3910 ozn. 38c

POSAO SOBOSLIKARA /FASADERA samostalnog u radni odnos tražim, mob.: 098/791-092 ozn.314c CAFFE BAR Oktan 3 t r a ž i ko n o b a re / i c e , uvjeti po dogovoru. Mob.: 091/539-1436 ozn.1839 T RA Ž I M P O SAO z a stalno, ispomoć, održavanje, vožnja kombi. Posjedujem B, F i G kat. Okolica Vž ili Austrija. E-mail: m.mario1606@ gmail.com ozn.249b TRAŽI SE žena za kućne poslove, 8 sati dnevno, nepušač, isključivo na duži vremenski period. Mob.: 098/907-6123 ozn.1109 SF GRADNJA d.o.o. traži pomoćnog radnika u građevini, mob.: 095/5358573 ozn.824c

TRAŽI se automehaničar s iskustvom (može i umirovljenik), mob.: 098/267-062 ozn.864c OSOBU za zaprimanje narudžbi traži fast food u centru grada. Mob.: 091/558-8772 ozn.869c TRAŽIMO VOZAČA C i E kategorije, za međunarodni prijevoz. Autoprijevoz Dubravko Šrajbek. Mob.: 098/725-638, 098/591-958 ozn.581c TRAŽE SE pizza majstor i pomoćni kuhar, informacije na: 095/404-0455 ili 091/927-3286 ozn.469c TRAŽI se vozač za međunarodni prijevoz C kategorije i jedan vozač za međunarodni prijevoz kategorije C i E. Uvjeti odlični. Za ostale informacije nazvati: 095/6004488 ozn.830c

USLUGE KROVIŠTA: pokrivanje svim vrstama pokrova, adaptacije krova; tesarski, limarski i manji zidarski radovi. U r e đ e n j e p o t k r ovlja knauf pločama. KROV ČAKOVEC. Tel. 099/639-9932 ozn.1c SOBOSLIKARSKI RADOVI, bojenje i gletanje, bojanje fasada i stolarije, izrada pregradnih zidova (knauf, siporex) i postava laminata, mob.: 099/212-3298 ozn.800c

O D Č EP L J I VA N J E odvoda strojem (wc,kuhinje...), garancija, iskustvo.”ERIK ODVODI” 098/1389-232 ozn.446c ODČEPLJIVANJE I SNIMANJE KANALIZACIJE kamerom odvodnih cijevi; adaptacije kupaona sa svim radovima; postavljanje keramičkih pločica, vodovoda…Mob.098/783-060 ozn.107c CENTRALNO GRIJANJE, plinske instalacije, vodovod i kanalizacija, klimatizacija, solarni sustavi, montaža sanitarija, hidrofora. Master d.o.o. 091/739-6751, ozn. 898a

SOBOSLIKARSKI i KNAUF radovi, gletanje, bojanje, impregniranje, lakiranje, špahtlanje, suha gradnja, mob.: 098/1969437 ozn.219b MALEGRA graditelj-

stvo izvodi sve vrste građevinskih radova: zidanje, oplate, armiranje, betoniranje, parapeti, panel ograde, tlakavci, rubnici, potporni zidovi. Mob.: 095/5055403 ozn.881c


Mali oglasi

11. svibnja 2021., br. 887 || Regionalni tjednik

PODO CONCEPT d.o.o. – nabava i ugradnja domaćih i egzotičnih vrsta parketa, laminata, pvc i lvt (vinil) podova, obnavljanje starih parketa, niveliranje podloga. www.podo-concept.hr mob.: 098/900-2637 ozn.874c U S LU GA KO M B I prijevoza, selidbe, dostave, Varaždin i okolica – povoljno. Mob.: 097/7712313 ozn.2c PRIJEVOZ: šljunak, sipina, drenaža, zemlja, šuta i drugo. Mob.: 091/6014351, tel.: 042/240663 ozn.882c PRIJEVOZ šljunka, sipine, drva, kamena, pijeska do 3 m³, odvoz šute i drugo. Mob.: 098/284-922 ozn. 205C IZRADA KROVIŠTA, nadstrešnica, sjenica, građ. limarije, stubišta, nazvati na : 098/417-373 ozn.3471 USLUGA PRIJEVOZA kiperom s dizalicom: šljunak, sipina, roba na paleti, granje. Mob.: 091/1140598 ozn.2c

SELIDBE – dostava namještaja, bijele tehnike, odvoz šute u vrećama, čistimo tavane, podrume, praznimo kuće, stanove, odvozimo dotrajali namještaj, bijelu tehIZVODIMO elektro niku, mob.: 098/906instalacije, ugrad- 0658 ozn.352c nja mehanizama za ograde, portafoni, STABLA RUŠIMO – video nadzor. Mob.: orahe borove, trešnje, 0 9 1 / 2 0 3 - 5 0 0 0 odvoz granja osiguran. Vrtove frezamo, ozn.285b oremo, živice šišamo, FA S A D E B O Ž I Ć mob.: 099/661-8353 d.o.o.: stiropor fa- ozn.352c sade, kamena vuna, knauf sistem, gletanje, NAJPOVOLJNIJI PRIfarbanje i žbukanje. JEVOZ šljunka, sipine, Mob.: 099/672-6574 zemlje za vrt, pilanska drva. Uređenje dvoozn.602c rišta, iskopi i navozi, PRIMAM na skrb https://www.faceboi njegu starije žen- ok.com/vincic Mob.: ske osobe. Varaždin. 099/3530-180. ozn. Mob.:095/913-1755 600c ozn.2038 GRADNJA KOJIĆČAKI TESARSTVO iskopi, navozi, rušenja – izrada i pokriva- objekata, odvoz šute, nje krovišta. Po- postava rubnika, tlavoljno i kvalitetno. kovaca, kanalizacije, Mob.: 098/975-1721 prijevozi, hidroizolacije, ograde, betonski ozn.2003 i zidarski radovi- Mob. ADAPTACIJA kupao- : 0 9 8 / 4 4 9 - 5 8 3 nica sa svim radovima ozn.285c i ostali radovi u građevini. Mob.: 097/654- BU-JAN TIM j.d.o.o. – izvodimo: novo5646 ozn.741 gradnja, kompletna O D Č E P L J I VA N J E adaptacija kuća, izrasvih vrsta odvodnih da te prekrivanje krocijevi - stručno i po- višta, knauf radovi te voljno. “Tino”, mob.: izrada stiropor fasa0 9 8 / 9 3 1 - 7 5 7 0 de, mob.: 098/974ozn.184c 5950 ozn.650c HORTIKULTURA ARBOR d.o.o. – rušenje i opiljavanje stabala svih vrsta i veličina u urbanim sredinama. Mob.: 091/114-0598 ozn.2c

ISKOPI MINI BAGEROM, kanalizacija, prijevoz šljunak, sipina, zemlja, drobljeni kamen. Mob.: 099/597-0501 ozn.720c STROJNA ŽBUKA, strojne glazure, najam fasadne skele, termo fasade, mob. 098/267-065, tel. 042/612-774, granom@granom.hr ozn.203c GRAĐEVINSKI RADOVI, adaptacije i sanacije kuća i stanova, sanacije krovova, gipskartonski i soboslikarski radovi. Garancija na radove. Ninex Mob. 098/414-128 ozn. 303c IZRADA svih vrsta termofasada, gipskartonski i soboslikarski radovi. Na sve radove dajemo garanciju. Ninex, 098/414-128 ozn.303c. PARKETI SJAJ - ogledalo Vašeg doma! Sve vrste parketa, podova, te obnova starih parketa i stepeništa. Nazovite s povjerenjem! Tel.: 040/682-988, mob.: 098/242-190 ozn.564c

SOBOSLIKARSKO – FASADERSKI obrt : sve vrste soboslikarskih radova, bojanja fasade, toplinske fasade (stiropor, kamena vuna), knauf sistemi. Mob.091/588-5740 ozn.151c

27

IZRADA KULIRA – izrada svih vrsta pranog kulira postava deko kamena, brušenje i poliranje kamena. Gradnja Kojić – mob.: 098/449583 ozn.285c

ADAPTACIJA i reMIŠAK – iskopi, navo- konstrukcija kupaozi, rušenje objekata, na, vodoinstalaterski odvoz šute, postava radovi, keramika. tlakavaca, rubnika, Garancija na radove. kanalizacija, ograde, Mob.: 091/787-7064 dovoz zemlje, kame- ozn.1055 na, uređenje zelenih KO Š N JA T R AV E , površina, malčiranje. obrezivanje i odstraMob.: 091/572-3895 njivanje čempresa i ozn.445c grmova, odvoz traS O B O S L I K A R S K I ve i granja. Mob.: – fasaderski obrt: 0 9 1 / 5 3 6 - 1 5 4 1 bojanje unutarnjih i ozn.2078 vanjskih zidova, izraSOBOSLIKARSKI, lida toplinske fasade čilački i drugi radovi i (stiropor, kamena popravci u domaćinvuna), knauf sistem, stvu. Mob.: 098/918s p u š t e n i s t ro p o 8338 ozn.2092 vi, pregradni zidovi. Mob.: 098/ 9254 – Š I Š A N J E Ž I V I C E 731 ozn.570c i čempresa, košnja trave i uređenje zeIZVOĐENJE INSTAlenih površina. Tel.: LACIJA plina, grijanja, 042/211-226, mob.: vodovoda, kanaliza098/918-8338 cije, klimatizacije, ozn.2092 servis plinskih trošila, električarske usluge, DOSTAVA, selidbe, knauferske usluge, odvoz i saniranje keramičarske usluge, šute i osatlo. Mob.: adaptacija od počet- 0 9 7 / 6 2 3 - 7 1 8 5 ka pa do sistema ključ ozn.293B u ruke. Kvalitetno i povoljno. Kontakt: ZT ŽIVOTINJE – Zgradarska tehnika PI LIĆI grahorasti, d.o.o., mob.: 095/112 bijeli i domaći Pat- 3469, 098/213- ke bijele, šarene i 739, tel.: 040/341- barbijeri. Dostava. 004 ozn.659c Mob.: 098/904-5166

Colas Hrvatska, jedna od vodećih tvrtki u području izgradnje i održavanja cesta i prometne infrastrukture zapošljava GRAĐEVINSKE RADNIKE – A S F A LT E R E , R U K O V A T E L J E GRAĐEVINSKIM STROJEM i VOZAČE TERETNOG VOZILA Ako se vidite kao potencijalni kandidat za jedno od navedenih radnih mjesta pridružite nam se! Za više informacija nazovite 042 352 585 ili pošaljite svoj životopis na adresu COLAS HRVATSKA, Međimurska 26, 42000 Varaždin ili na e-mail ljudski.potencijali@colas.hr .


28 Mali oglasi / Zahvale i sjećanja ozn.1539

Regionalni tjednik || 11. svibnja 2021., br. 887

N OVAC za nezaposlene, zaposlene PRODA JE se svii umirovljenike tenja za klanje, manji meljem zlata, srebra, kompresor Fiac – tehničke robe, starina 500,00 kn, rezervna u ovlaštenoj zalagaonici, Zagrebačka 7. guma 165/70 R13 – 150,00 kn, podmetači BOBIĆEVA INDU- Mob. 095/4088-840 za auto – 100,00 kn, STRIJSKA bukova ozn.233c tel.: 042/641-167, drva za kamin, cen- POZAJMICE – KREmob.: 099/660-1419 tralno, 4m, 1.400,00 DITI, odobrenje u ozn.1959 kn, besplatna dosta- 15 minuta! Pogodva. Mob.: 095/516- nosti za zaposleniPILIĆI živi ili očišćeni, ke Haixa, Vindije, 5493 ozn.34/04/1 Bartolovec Vžd 81, Koke. Zaposleni za tel.: 042/657-172, KREDITI stalni i umirovljenimob.: 098/651-089 ci do 80 g. starosti. Zatvaramo ovrhe. ozn.2010 Licencirana agencija za financijsko savjetovanje Mob.: 095/790-6522 ozn.460c OSTALO PRODAJE SE kosa bočna za traktor – granip Dubrava, o č u va n a . Up i t a t i na: 098/961-0811 ozn.7a

✓ najpovoljniji gotovinski, stambeni

SOK OD ARONIJE, 100% matični sok, vrhunske kvalitete. Pomoć kod dijabetesa, jačanja imuniteta, bolesti srca i krvnih žila, štiti od bakterija i virusa, povoljno djeluje na probavni sustav, ima protuupalna svojstva, štiti zdravlje urinarnog sustava, stimulira rad štitnjače. Mob.: 098/455313 ozn.3a PRODAJU SE industrijska drva, kratko piljena, kvalitetna. Brza i besplatna dostava. 5 m³ = 750,00 kn i 10 m³ = 1.300,00 kn. Mob.: 092/3333545 ozn.887 KUPAONSKA TUŠ KABINA 80 x 80 , kompletna, nova. Mob.: 098/960-3022 ozn.1996 PRODAJEM drva za ogrjev, 1 m= 250,00 kn. Usluga piljenja i cijepanja. Mob.: 098/947-4561 ozn.1222-002-01 PRODAJE se podzemna garaža 13 m² (Tina Ujevića – karingtonka – ograđena sa 3 zida) 11.600 €, mob.: 098/267-062 ozn.864c P RO DA J E se miješalica za beton. Tel.: 042/731-416 ozn.2082

i hipotekarni krediti

✓ reprogram postojećih zaduženja ✓ krediti za umirovljenike ✓ krediti za zaposlene na određeno ✓ zatvaramo financijske

POZNANSTVA VRUĆE SEXY teme za Tebe i mene, javi se neka akcija krene.

neurednosti i ovrhe

Od 0-24 na 064/400400. Tel./mob.: 2,33 kn/3,58 kn/min ozn.166c

SJEĆANJE FRANJO CAFUK 13. 5. 2019. – 13. 5. 2021.

Vrijeme Te izbrisao nije, ni sakrila tama, jer vječno dok živimo živjet ćeš s nama, u našim mislima, srcima i molitvama.

TRAŽITE partnera ili partnericu, nazovite s povjerenjem agenciju „Help 2“, mob.: 092/382-7396 ozn.2036 MUŠKARAC 46 g. rastavljen, traži ozbiljnu žensku osobu za druženje ili vezu, mob.: 099/516-0437 ozn.1995 MUŠKARAC traži ženu do 65 god. za ozbiljnu vezu i zajednički život. Mob.: 099/295-5559 ozn.1978

Tvoji najmiliji

ZAHVALA U srijedu 5. svibnja 2021. godine preminuo je naš dragi i voljeni suprug, otac, djed i tast

dipl. ing. strojarstva ARTUR ROSNER 1938. – 2021.

Dirnuti iskazanom pažnjom od srca zahvaljujemo rodbini, prijateljima i svim dragim i dobrim ljudima koji su dijelili našu bol, položili cvijeće na odar, izrazili sućut usmenim i pismenim putem te ispratili našeg dragog Artura na posljednji počinak. Zahvaljujemo se svećeniku Mirku Kemivešu na molitvi, pjevačkom zboru Arka, a posebna hvala Aleksandru Grabariću na nesebičnoj pomoći i dirljivim riječima oproštaja. „ Od osobe koju smo voljeli uvijek će ostati trag u našim srcima. Dio snova. Dio nade. Dio života. Sva ljubav.“ (Goethe) S ljubavlju Tvoji: supruga Sonja, kćeri Renata i Ivančica, unuci Rebeka i Artur, snaha Tanja, zetovi Kristijan i Ivan i ostala tugujuća rodbina

Odgovaramo na sve financijske probleme „Totalno drugačiji od drugih“ Licencirani kreditni centar Omicron Braće Radić 20, Varaždin

SJEĆANJE

Mob. 098/482-001, 098/267-696

RUDOLF VIDAČEK

www.brzi-kredit.info

13. 5. 2011. – 13. 5. 2021.

Ljubav i sjećanje na Tebe dio su naših života u kojima zauvijek ostaješ.

POZAJMICE I KREDITI Zaposleni i umirovljenici Preko 1/4 primanja Zatvaramo ovrhe Bez HROK-a Isplata u 24 sata 098/9162109

Tvoja obitelj

SJEĆANJE na naše roditelje

ZAPOSLENI I UMIROVLJENICI do 300.000,00 kn, bez gledanja hroka, MOGUĆNOST OTPLATE trajnim nalogom, zatvaranje blokada i cl. PUTNI TROŠKOVI I DNEVNICE u kreditnu sposobnost. Radni odnos NA ODREĐENO. Umirovljenici do 84 god. starosti, te male mirovine. Mob.: 091/203-4666, tel.:042/561-192 ozn.568c

VELIKA AKCIJA GOTOVINSKIH KREDITA ZA SVE! Za zaposlene na određeno, neodređeno, za umirovljenike, za blokirane…. ZA SVE! Akcija pozajmica za umirovljenike i zaposlene i preko 1/4 primanja!! Info: Željka Matušin, mob.: 098/591533, 098/903-8995, www. monetosavjetovanje.hr, e-mail: info@monetosavjetovanje.hr ozn.138c

NAJBRŽE do gotovine putem kreditnih kartica (Amex, DiPRODAJE se kuku- ners, Master, Maeruz u zrnu, elevator stro, Visa, Pbz), 12-36 6m, traktorske brane. rata, isplata odmah, Mob.: 091/572-8811 m o b . : 0 9 8 / 9 8 7 0078. ozn.589c ozn.2081

BEHIN

ALEKSU

i

NADU

† 16. 5. 2003.

† 16. 8. 1976. Djeca s obiteljima

SJEĆANJE

IVAN ZGOZNIK

ARONIJA

13. 5. 2011. – 13. 5. 2021.

Vrijeme prolazi, ali sjećanja ne blijede. Tvoji najmiliji

superljekovito voće Aronija je biljka iz Sjeverne Amerike koja je odličan izvor antioksidanata i ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam. Efikasno ga pročišćuje od štetnih tvari i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja. • • • • • • • • • •

Sprečava bolesti srca i krvnih žila Regulira krvni tlak Jača imunitet Štiti zdravlje urinarnog sustava Ima antiupalna svojstva Stimulira rad štitnjače Poboljšava pamćenje i koncentraciju Regulira razinu šećera u krvi Povoljno djeluje na probavni sustav Štiti od virusa i bakterija

6kn0 Cijena 1 litre 1oo % čistog soka aronije

Mogućnost kupnje 100 % čistog soka na mobitel: 098/455-313

5+1 GRATIS

SVAKE SRIJEDE 10 % POPUSTA na zahvale, posljednje pozdrave i sjećanja. Isključivo na uplate u prijamnom uredu na Gradskoj tržnici Varaždin.

www.regionalni.com


Zahvale i sjećanja

11. svibnja 2021., br. 887 || Regionalni tjednik

ZAHVALA povodom smrti naše drage supruge, majke, bake i punice

POSLJEDNJI POZDRAV

POSLJEDNJI POZDRAV

voljenoj supruzi, mami, baki i punici

dragoj baki

MARIJI MELNJAK

Neće Te izbrisati vrijeme niti sakriti tama, anđeo si koji nas prati i vječno ćeš živjeti s nama.

22. 11. 1968. – 28. 4. 2021.

Tvoji unuci

Tako Te je lako bilo voljeti i zato Te nikada nećemo preboljeti. Nikada Ti nećemo reći zbogom, jer naše srce Tvoje je dom zauvijek. Tišinom Ti pričamo, mislima te grlimo, beskrajno Te volimo i uvijek spominjemo. Tvoja je slika u našim srcima, duboko urezana za sva vremena. Volimo Te uvijek i zauvijek.

*****

POSLJEDNJI POZDRAV dragoj šogorici i ujni

Među zvijezdama Tvoj je dom, a mi Te čuvamo u srcu svom. Obitelj Sitar *****

POSLJEDNJI POZDRAV

Tvoji: suprug Mladen, sin Nikola, kći Marinela, zet Milivoj i unuci Noel i Lina *****

POSLJEDNJI POZDRAV

MARIJE MELNJAK preminule 28. travnja 2021. godine u 53. godini života.

Dirnuti iskrenom pažnjom u teškim trenucima naše boli, iskazujemo veliku zahvalnost svima koji su bili uz nas te dragu i voljenu nam pokojnicu ispratili na vječni počinak. Od srca hvala svim rođacima kumovima, susjedima i prijateljima koji su nam pomogli u najtežim trenucima, izrazili sućut te okitili odar cvijećem i svijećama. Zahvaljujemo onkološkom timu KBC Zagreb, a posebno dr. Nataliji Dedić – Plavetić te obiteljskoj liječnici dr. Marti Kudelić – Bembić. *****

Zauvijek u našim mislima, zauvijek u našim srcima. Počivala u miru Božjem. Ožalošćeni: suprug Mladen, sin Nikola, kći Marinela, zet Milivoj te unuci Noel i Lina *****

ZAHVALA povodom smrti naše voljene majke, bake, svekrve i punice

Otišla si tiho i polako u tišini noći, ni zbogom mi nisi stigla reći. Život nestane u trenu, a ljubav i sjećanje ostaju zauvijek. Živjet ćeš vječno u mome srcu.

29

voljenoj sestri

MARIJI MELNJAK Kada osjetim da klonem kada me sve tuge snađu, odem u svoj svijet, svijet u kojem me čekaš… Iz kojega ne ideš… svijet u kojem ću Te uvijek naći… Tamo ćeš uvijek postojati… Nikada nećeš znati koliko boli Tvoj odlazak, ali vjerujem da si pronašla toliko željeni mir. Tvoja sestra Ružica i šogor Marijan

Tvoj suprug Mladen

*****

POSLJEDNJI POZDRAV

*****

POSLJEDNJI POZDRAV

dragoj teti

dragoj mami

MARIJI MELNJAK

Tiho si oči sklopila, umorno tijelo Bogu predala, Neka Te molitve naše prate, kad bol i tuga ne mogu da Te vrate.

Zauvijek ću Te voljeti i čuvati kao najdražu uspomenu života svog.

Tvoj Nikola

Tvoja nećakinja Anita s obitelji *****

*****

POSLJEDNJI POZDRAV

POSLJEDNJI POZDRAV

dragoj teti

Najdraža moja majčice, znala si koliko Te volim, ali nikada nećeš znati koliko mi nedostaješ.

MARIJI MELNJAK Daleko na nebu Tvoj je dom, a mi Te čuvamo u srcu svom.

Tvoja Marinela

Nećak Marko s obitelji

*****

POSLJEDNJI POZDRAV

SJEĆANJE

voljenoj kćeri, supruzi, mami i baki

na dragu suprugu

JELENU VITEZ rođ. STANIĆ 23. 5. 2019.- 23. 5. 2021.

Daleko na nebu Tvoj je tihi dom, a ja Te čuvam u srcu svom. Tvoj suprug Josip

SJEĆANJE na dragu mamu i baku

JELENU VITEZ rođ. STANIĆ 23. 5. 2019.- 23. 5. 2021.

BOŽICI BUBEK

Kada mi je teško i duša me boli, gledam u nebo jer tamo je neko tko me voli, i koga volim. I gledam u nebo i misli se gube, umjesto da lakše je još teže bude. Kad čujem pjesmu Tvoju, od srca pjevam je, a suze same poteku, jer nema Tebe kraj mene. Godine idu, dani lete, sve češće pogledi k´ nebu lete, iako te nema, znam da si tu, da moliš za mene. Da me pratiš i čuvaš i u dobru i u zlu.

20. 9. 1959. – 1. 5. 2021.

KATARINE MUŽEK

Zauvijek ćeš ostati u mome srcu i mislima. Čuvali Te anđeli.

Iskreno zahvaljujemo rodbini, susjedima i znancima koji su bili uz nas u ovim teškim trenucima, izrazili nam riječi utjehe i podrške, okitili odar cvijećem i svijećama te je ispratili na vječni počinak. Veliko hvala Ivanki, Mihaeli i djelatnicima firme Plima obuća te cvjećarnici Orhideja Sračinec. Zahvaljujemo velečasnom Ivanu Sakaču na riječima ispraćaja i molitvi.

Suprug Josip

preminule 5. 5. 2021. u 82. godini života.

*****

POSLJEDNJI POZDRAV Hvala Ti što si svojom ljubavlju, dobrotom i vedrinom obogatila naše živote te u njima ostavila neizbrisiv trag. Zauvijek ćeš ostati u našim mislima, molitvama i srcima. Počivala u miru Božjem. Ožalošćeni: kći Marija, sinovi Mirko i Josip, unuci Alen, Lea, Dario, Roman i Ana, snaha Marina i zet Krunoslav

*****

U tišini vječnog mira neka Te čuvaju anđeli nebeski. Tvoja mama *****

Mama, otišla si brzo, otišla si sama, ali ćeš u srcima zauvijek ostati s nama. Tvoje kćeri Marina i Martina

Tvoji: Mela i Filip *****

Baka, nikad Te nećemo zaboraviti. Edi i Lori

ZAHVALA

SJEĆANJE

povodom smrti naše drage majke, svekrve, punice, bake, prabake i sestre

na drage roditelje

BRANKE MARČEC SJEĆANJE

STJEPAN MILAK 8. 5. 2016. – 8. 5. 2021.

Prošlo je tužnih pet godina otkako nisi sa nama. A grob Ti krasi svijeća i po koja latica cvijeća. Počivaj u miru Božjem. Supruga i svi Tvoji najmiliji

preminule 25. 4. 2021. godine.

PLAČKO

Najiskrenije zahvaljujemo rodbini i prijateljima koji su nam izrazili riječi sućuti i utjehe te ispratili dragu pokojnicu na vječni počinak. *****

POSLJEDNJI POZDRAV dragoj majci, svekrvi, punici, baki, prabaki i sestri

FRANJU

Zauvijek ćeš ostati u našim mislima i srcima.

† 2002. – 2021.

Ožalošćena obitelj

i

ILONKU † 2018. – 2021.

Sin Mladen s obitelji


30 Zahvale i sjećanja

Regionalni tjednik || 11. svibnja 2021., br. 887

U SPOMEN HRVATSKIM VITEZOVIMA S neizmjernim ponosom, zahvalnošću i tugom prisjećamo se naših suboraca pripadnika 1. gardijske brigade „TIGROVI“ koji su svoje živote nesebično ugradili u temelje državnosti neovisne i suverene Republike Hrvatske, neka im je na tome vječna slava i hvala.

DINO KUNIĆ 4. 8. 1971. - 6. 9. 1991.

IVAN ŽIRKOVIĆ 5. 10. 1958. - 20. 11. 1991.

JOSIP DVORSKI 25. 12. 1972. – 10. 9. 1992.

JANKO KUKEC 25. 6. 1969. – 2. 10. 1991.

IVAN POSAVEC 20. 5. 1969. - 23. 11. 1991.

STJEPAN HORVATIĆ 4. 2. 1960. – 15. 9. 1991.

BORIS GOTAL 19. 6. 1970. - 2. 10. 1991.

MILADIN LUCIĆ 10. 9. 1970. - 28. 11. 1991.

BOŽIDAR HRŽENJAK 9. 12. 1972 – 4. 10. 1991.

MILADIN ČALETA 27. 3. 1952. - 14. 10. 1991.

NENAD BAJSIĆ 15. 8. 1968. - 8. 12. 1991.

IVAN KEDER 15. 6. 1964. - 18. 10. 1991.

IVICA MATANOVIĆ 25. 8. 1973. - 16. 10. 1991.

DRAŽEN LEVANIĆ 16. 9. 1970. - 8. 12. 1991.

SLAVKO KOS 15. 6. 1965. - 30. 6. 1992.

STJEPAN HORVAT 17. 2. 1971. - 20. 10. 1991.

STJEPAN LAZAR 12. 11. 1954. - 27. 12. 1991.

IVAN POKOS 1. 6. 1968. - 28. 4. 1993.

ŽELJKO PRGOMET 27. 9. 1958. - 29. 10. 1991.

JOSIP MAGAŠ 8. 1. 1963. - 23. 4. 1992.

MIRKO SAČIĆ 26. 2. 1975. – 30. 7. 1995.

DARKO VRANČIĆ 23. 1. 1965. - 29. 10. 1991.

ŽELIMIR ŠILEC 18. 10. 1961. - 23. 4. 1992.

MARKO LEDINŠĆAK 14. 2. 1973. - 16. 6. 1992.

VLADIMIR SABOL 11. 11. 1962. - 9. 11. 1991.

STANKO BUTORAC 2. 12. 1958. - 16. 6. 1992.

ANTUN BENKOVIĆ 10. 8. 1968. – 16. 10. 1991.

JOSIP GRĐAN 12. 9. 1954. - 11. 11. 1991.

VESNA SEKELJ 8. 7. 1950. - 16. 6. 1992.

NEDELJKO HUSNJAK 30. 6. 1969. - 18. 11. 1991.

MILJENKO PLANTAK 22. 12. 1968. - 12. 11. 1991.

STJEPAN KANIŠKI 28. 2. 1960. - 11. 7. 1992.

MARIO ČRLENEC 11. 6. 1968. – 31. 7. 1993.

IVAN JOVAN 18. 11. 1972. - 19. 11. 1991.

STJEPAN LESKOVAR 16. 7. 1966. - 29. 11. 1992.

SEBASTIJAN MEŠTRIĆ 12. 5. 1972 – 9. 9. 1991.

IVAN ČIŽIĆ 3. 9. 1967. - 10. 12. 1991.

NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO

UDRUGA RATNIH VETERANA 1. gbr „TIGROVI“ PODRUŽNICA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE ZA HRVATSKU – KAO TIGAR


Zahvale i sjećanja

11. svibnja 2021., br. 887 || Regionalni tjednik

SJEĆANJE

TUŽNO SJEĆANJE

POSLJEDNJI POZDRAV

na majku, baku, prabaku i svekrvu

dragom bratu

ZVONKO FADIGA

MARIJU LONČAR

14. 5. 2018. – 14. 5. 2021.

11. 5. 2018. – 11. 5. 2021.

31

Živjet ćeš uvijek u našim srcima i mislima.

Zdenka

Sin Ivan, kćeri Dragica i Nada, snaha Mirjana, unuci i praunuci

BOLNO I TUŽNO SJEĆANJE

ZAHVALA

na

povodom smrti drage

RADOMIRA ORAKA

MARIJE GRUBER

11. 5. 1997. – 11. 5. 2021.

9. 12. 1931. – 29. 4. 2021.

S ljubavlju i poštovanjem čuvamo uspomenu na Tebe.

Najiskrenije zahvaljujemo rodbini, prijateljima i susjedima na ispraćaju drage nam pokojnice. Hvala velečasnom Tomislavu Dodleku na molitvama i dostojanstvenom ispraćaju. Počivala u miru. Ivan i Ivanka s obitelji

Tvoji najmiliji

SLAVKU BELŠĆAKU

koji je preminuo u 78. godini života.

Nije teška suza što iz oka teče, već je teška tuga, što u srcu peče. Hvala Ti na svemu! Tvoja sestra Katarina s obitelji

POSLJEDNJI POZDRAV

SJEĆANJE na voljenog

ĐURU SKUPNJAKA

SJEĆANJE

voljenom tati i djedu

STJEPAN COPAK

RUDOLFU ŠPIRANCU

12. 5. 2018. – 12. 5. 2021.

Vrijeme prolazi, ali uspomene ostaju. Uvijek si s nama u mislima.

4. 11. 1937. – 4. 5. 2021.

14. 5. 2018. – 14. 5. 2021.

U srcima zauvijek voljen, u mislima i molitvama nikad zaboravljen. Tvoja supruga Danica i obitelj

Supruga sa sinovima i njihovim obiteljima

Oplemenio si naše živote svojim djelima i mislima vodiljama, na čemu smo Ti vječno zahvalni. Zauvijek ćeš živjeti u našim mislima i srcima.

SJEĆANJE

Tvoji najmiliji: kćeri Gordana i Silvija, zetovi Danijel i Nenad, unuci Ana, Ena, Ida Leon, Danijel, Silva, Kristina i Helena

SJEĆANJE

RUDOLF ŠEMIGA 14. 5. 2012. – 14. 5. 2021.

na naše drage

Život nestane u trenu, a ljubav i sjećanja ostaju zauvijek.

ZAHVALA

Tvoja obitelj

povodom prerane smrti našeg dragog

POMPER

OBAVIJEST O SMRTI

ZLATU

IVANA

† 13. 5. 2011.

† 1. 5. 1962.

voljene supruge i majke

MIRJANE GOTIĆ

U tuzi vam javljamo kako je nakon kratke i teške bolesti, preminula 5. 5. 2021. u 67. godini života. Ožalošćeni: suprug Dragutin i sin Luka

ANĐELKU

ANTUNA

† 25. 2. 2020.

† 11. 4. 2007.

U tišini vječnog mira, neka vas prate naša sjećanja i molitve. Vaša djeca i sestre s obiteljima

SJEĆANJE

na

preminulog 24. 4. 2021. u 63. godini života.

Najiskrenije zahvaljujemo L.D. Šljuka Petrijanec na pomoći i potpori te predsjedniku društva na dirljivom govoru prilikom ispraćaja na vječni počinak. Hvala hrvatskoj vojsci, velečasnom Sakaču, svim doktorima internog i covid odjela te ostalom osoblju bolnice Varaždin na pomoći i brizi. Hvala svoj rodbini, prijateljima i susjedima koji su bili uz nas. Ožalošćeni: supruga Katica, sin Kruno, snaha Silvija, unuci Franco i Bella, kći Jasmina, zet Robi, unuci Erik i Leon

na drage roditelje

SJEĆANJE

DRAGUTINA DROŽĐEKA

VORI

FRANJU

i

STJEPANA

† 15. 5. 2012.

† 6. 12. 2018.

Uvijek s vama u mislima i molitvama.

PICHLER

POSLJEDNJI POZDRAV

Vaši najmiliji

dragoj sestri, teti i šogorici

BOŽIDARA

i

IVANKU

† 1924. – 1991.

† 1923. – 2001.

Uvijek zajedno. Sin

MIROSLAVI ŠPIRANEC rođ. KOLARIĆ

preminuloj u 73. godini života u Zagrebu, nakon duge bolesti.

Zauvijek ćeš živjeti u našim srcima i sjećanju. Brat Krešo, sestre Vlasta, Nena i Boba s obiteljima

ZAHVALA povodom smrti naše drage supruge, majke, bake i svekrve

SJEĆANJE

MILKE VINCEK

na voljenog

preminule u 74. godini života.

Ovim putem od srca zahvaljujemo rodbini, prijateljima i susjedima na riječima utjehe i sućuti, položenim svijećama i cvijeću. Veliko hvala vlč. Tomislavu Dodleku na dostojanstvenom ispraćaju. Ožalošćeni: suprug Josip, sin Tomica, snaha Ivanka, unuci Hrvoje i Domagoj s Melitom

prof. STJEPANA MIHOCI 10. 5. 2017. – 10. 5. 2021.

S ljubavlju, ponosom i zahvalnošću čuvamo uspomenu na Tebe u svojim srcima. Nedostaješ nam. Supruga Vjekoslava s obitelji i prijateljima

ZAHVALA povodom smrti mojeg dragog supruga

SVETOZARA VJEŠTICE preminulog 2. travnja 2021. u 84. godini života.

Od srca zahvaljujem rodbini, kumovima, susjedima prijateljima, Udruzi gluhih i nagluhih koji su mi izrazili sućut, a njemu okitili odar cvijećem i svijećama. Tvoja supruga Ana, sestra Mira i nećak Goran

SJEĆANJE

JOSIP KUŠTER 10. 5. 2019. – 10. 5. 2021.

Spavaj mirno nisi sam, u mislima našim svaki si dan. Supruga i kći s obitelji


32 Zahvale i sjećanja ZAHVALA povodom smrti voljenog

Regionalni tjednik || 11. svibnja 2021., br. 887

ZAHVALA

POSLJEDNJI POZDRAV

povodom smrti našeg dragog supruga, oca, djeda i tasta

dragom tetku

FRANJI GAZDEKU Pa da mi je dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer Ti si sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su moja. Hvala Ti na svemu, lijepim trenucima koje smo proveli s Tobom. Huanita, Tomica, Samantha i Patricija

POSLJEDNJI POZDRAV dragom bratu

VLADIMIRA IVANČANA iznenada preminulog 23. 5. 2021. godine u 52. godini života. Dirnuti pažnjom, suosjećanjem, riječima utjehe i dobrotom dragih nam prijatelja i svih dragih ljudi koji su bili uz nas, iskreno zahvaljujemo na svakoj riječi ohrabrenja, utjehe, izrazima sućuti, na položenom cvijeću, svijećama i dostojanstvenom ispraćaju. Posebno zahvaljujemo direktoru gospodinu Štefulju na iskazanoj brizi i ljudskosti, kao i svim Vladekovim radnim kolegama iz poduzeća Gradax d.o.o., Štefulj HS d.o.o., Ministarstvu hrvatskih branitelja, Hrvatskoj vojsci, Le tresor caffe, Le Martin restaurant, radničkom vijeću Boxmark Leather d.o.o. Hvala vlč. Ivanu Vragoviću na pogrebnom obredu, molitvi i upućenim lijepim riječima pokojniku, Josipu Vragoviću vlč. iz Brezničkog Huma na misama zadušnicama, kao i svim sumještanima koji su ispratili našeg dragog Vladeka na vječni počinak. Ožalošćena obitelj *****

FRANJE GAZDEKA (29. 9. 1954. – 2. 5. 2021.) koji je preminuo u 67. godini života.

Najiskrenije zahvaljujemo rodbini, kumovima, susjedima i prijateljima koji su u najtežim trenucima bili sa nama i svima koji su nam uputili izraze sućuti, okitili odar cvijećem i svijećama te nam dragog pokojnika ispratili na vječni počinak. Veliko hvala i svećenicima Branku Švogoru i Ivi Bogdanoviću na molitvama i dostojanstvenom ispraćaju. Ožalošćeni: supruga Verica, kćeri Jelena i Marija, unuka Tena i zet Dario *****

POSLJEDNJI POZDRAV suprugu U srcu tuga, na grobu tišina, a u domu velika praznina. S ljubavlju i tugom čuvati ću uspomenu na Tebe. Srest ćemo se opet među zvijezdama.

POSLJEDNJI POZDRAV

Tvoja Verica

voljenom suprugu

POSLJEDNJI POZDRAV

VLADIMIRU IVANČANU „Sve bi da´ da si tu barem jedan tren da vičnost bude da ti pratim trag u beskraju…“ (O.D.) Tvoja Mirjana *****

POSLJEDNJI POZDRAV tati Odmori se Tatice, zvijezdo moja, nek´ Te čuvaju svi nebeski anđeli. Jednog dana srest ću se s Tobom, jer mi nisi stigao reći zbogom. I dok će zadnja zraka sjati u mom srcu, Ti ćeš postojati. Tvoja ljubav sve mi je dala, najdraži Tatek od sveg Ti srca HVALA.

*****

tati, djedu i tastu

Hvala Ti za ljubav i dobrotu koju si nam pružio, za svaki Tvoj osmijeh i zagrljaj. Ostat ćeš vječno u našim mislima. Neka Te Gospodin čuva u svom zagrljaju, a mi ćemo u svojim srcima. Tvoji: Jelena, Marija, Dario i Tena

ANKE ŠMIC rođ. MAJCEN

preminule 30. 4. 2021. u 87. godini života.

Najiskrenije se zahvaljujemo rodbini, kumovima, prijateljima i susjedima na izrazima sućuti i dostojanstvenom ispraćaju na vječni počinak. Zahvaljujemo vlč. Siniši Dudašeku na molitvama i dirljivim riječima ispraćaja. Veliko HVALA svim djelatnicima Doma za starije i nemoćne Sv. Rozalija Družbinec. *****

dragom ujaku

Teška je spoznaja da više nisi s nama, ali živjet ćeš vječno u našim srcima i molitvama.

Uvijek ćeš biti u našim mislima i molitvama. Bratić Stjepan s obitelji

TUŽNO SJEĆANJE

FRANCEKU

na voljenog supruga, sina, oca i djeda

Zajedno od djetinjstva, mladosti, ozbiljnih godina do tužnog rastanka. Uvijek s nama. Falit ćeš nam na našim budućim putovanjima.

RADOSLAVA MAGIĆA

Šogor Braco i šogorica Pavlica s obitelji *****

POSLJEDNJI POZDRAV

FRANCEKU

povodom smrti naše mame, bake, prabake, punice i svekrve

*****

POSLJEDNJI POZDRAV

FRANJI GAZDEKU

dragom šogoru

ZAHVALA

Nećak Ivica sa suprugom Dragicom i sinom Filipom

dragom bratiću

Mama Đurđa

Unuci Jakov, Rafael, Lucas i zet Denis

Postoji nešto što nikad umrijeti neće, a to je ljubav i sjećanje na Tebe.

POSLJEDNJI POZDRAV

dragom sinu Oči Te traže, srce Te voli, nema Te sine, to jako boli. U mojim mislima zauvijek živjet ćeš Ti.

Ponosni što smo Te poznavali, tužni jer smo Te prerano izgubili. Ostaješ zauvijek s nama u toploj riječi, osmijehu, uspomenama i sjećanju.

dragom ujaku

dragom šogoru

POSLJEDNJI POZDRAV

dragom djedu i tastu

*****

POSLJEDNJI POZDRAV

Nećakinja Jasmina s obitelji

*****

POSLJEDNJI POZDRAV

Sestra Marija i šogor Antun

POSLJEDNJI POZDRAV

Tvoja Valentina

*****

FRANJI GAZDEKU Zahvaljujemo Bogu što nam Te dao, pamtit ćemo svaki Tvoj osmijeh, ljubav i dobrotu. Bio si posebna duša, koju smo svi neizmjerno voljeli.

Zauvijek ćeš biti s nama u uspomenama na prošle lijepe dane, koje ni vrijeme ne može izbrisati.

13. 5. 2020. – 13. 5. 2021.

Sjećanje na Tebe bolno je, vrijeme što prolazi tužno je. Teška je istina da Te nema, a tuga nije prestala, ni suza u oku nestala. Još srce drhti i boli, a svatko od nas još Te više voli. Tvoji: mama, supruga Nevenka, sinovi Predrag i Danijel s obiteljima

Šogor Josip i šogorica Fanika s obitelji *****

ZAHVALA

šogoru

povodom smrti drage mame, punice, sestre, bake i prabake

POSLJEDNJI POZDRAV

FRANJI Uvijek si u našim mislima, srcima i molitvama. Šogor i šogorica Mišak *****

POSLJEDNJI POZDRAV

U tišini vječnog mira, neka Te prate naše misli i molitve.

dragom prijatelju

Ožalošćeni: djeca s obiteljima

Bio si legenda i ostati ćeš zauvijek. Neka Te čuvaju Anđeli nebeski.

Počivala u miru Božjem!

Generacija 1954.

FRANCEKU

MARIJE NOVAK

preminule 30. 4. 2021. u 88. godini života.

Najiskrenije zahvaljujemo rodbini, prijateljima, susjedima i drugim ljudima koji su bili uz nas, izrazili riječi utjehe te je zajedno sa nama ispratili na vječni počinak. Posebno zahvaljujemo i velečasnom Petru Golubu na molitvi i dostojanstvenom ispraćaju pokojnice. Ožalošćeni: kći Brankica, zet Branko, sestra Štefanija, unuke Marina i Dubravka te praunuci Emanuel, Paola, Janko i Dora


Zahvale i sjećanja

11. svibnja 2021., br. 887 || Regionalni tjednik

ZAHVALA

SJEĆANJE

SJEĆANJE

povodom smrti

IZIDORA FURJANA ŽIGE 19. 10. 1939. – 27. 4. 2021.

na

na mamu i baku

BOŽENU KOCIJAN

HELENU HRUPEK

5. 5. 2000. – 5. 5. 2020.

S ljubavlju, poštovanjem i tugom čuvamo uspomenu na Tebe.

4. 5. 2018. – 4. 5. 2021.

Veliko hvala Tugomiru Oraku, Ivanu Gruji, Književnom društvu Varaždin, Mili MVolt, Vladimiru Trstenjaku iz Udruge samaca Varaždin, rodbini i prijateljima na lijepim riječima i dostojanstvenom ispraćaju.

Obitelji Hrupek i Makšan

*****

Suprug Stjepan s djecom

POSLJEDNJI POZDRAV

SJEĆANJE

dragom tati

na drage

STJEPAN MAGIĆ

HENČIĆ

13. 5. 2015. – 13. 5. 2021.

kći Gordana, sin Siniša i zet Božidar

TUŽNO SJEĆANJE na dragog supruga, oca, svekra i djeda

MIJU

33

SJEĆANJE

MARU

Nek´ s anđelima Tvoja duša mirno spava, sve dok nas ima živjeti ćeš i Ti s nama.

JOSIPA

Tvoja supruga Štefica, kći Verica i zet Janko

Vaši najmiliji

IVANA HAMELECA 11. 5. 2014. – 11. 5. 2021.

S ljubavlju, tugom i ponosom čuvamo uspomenu na Tebe. Tvoja obitelj

SJEĆANJE

TUŽNO SJEĆANJE

na

IZIDOR OSONJAČKI

STJEPANA MAGIĆA

2. 5. 2018. – 2. 5. 2021.

13. 5. 2015. – 13. 5. 2021.

Zauvijek živiš u našim sjećanjima.

SJEĆANJE

STJEPAN VITEZ 20. 4. 1996. – 20. 4. 2021.

Godine prolaze, sjećanje na Tebe ostaje.

Obitelj

Kći Slavica s obitelji

SJEĆANJE

TUŽNO SJEĆANJE

Zauvijek u našim mislima.

na dragog supruga, oca i djeda

Tvoji najmiliji

STEVU MILEŠEVIĆA 11. 5. 2006. – 11. 5. 2021.

SJEĆANJE ROMAN MOHENSKI

Tvoja obitelj

11. 5. 2020. – 11. 5. 2021. Godina je prošla, proći će još mnoge. Život dalje teče, a sjećanje na Tebe nikad prestat neće.

TUŽNO SJEĆANJE

ANTUN ŠTEINGEL

Tvoji najmiliji

† 2018. – 2021.

IVAN BUŽANIĆ SJEĆANJE

IVICA MEKOTA 13. 5. 2012. – 13. 5. 2021.

S ljubavlju čuvamo uspomenu na Tebe. Marina, Anamarija, Igor, Marina i unuk Viktor

Godine prolaze, tuga ostaje.

Navršava se pet godina 13. svibnja 2021. otkad si nas napustio… Srca su nam puna neizmjerne tuge isto kao i tada. Fališ nam, Da nam se obratiš, zazoveš, da čujemo Tvoj glas. Da nam se nasmiješiš. Da nas dodirneš. Da samo budeš pored nas. Fališ nam previše…

Tvoji najmiliji

SJEĆANJE

NEVENKA ŠARIĆ

Tvoja supruga Danica s djecom

SJEĆANJE

IVAN MODRIĆ 8. 5. 2013. – 8. 5. 2021.

3. 5. 2009. – 3. 5. 2021.

Čuvali Te anđeli.

Tvoji najmiliji

TUŽNO SJEĆANJE

Vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, ostale su uspomene i sjećanja.

VALENTIN SOKOL

SJEĆANJE

11. 5. 2019. – 11. 5. 2021.

na voljenog

Tvoja obitelj

Neće Te izbrisati vrijeme, niti sakriti tama, anđeo si koji nas prati i vječno ćeš živjeti s nama. Daleko na nebu Tvoj je dom, a mi Te čuvamo u srcu svom.

VINKA KULJAKA

TUŽNO SJEĆANJE na voljene

9. 5. 2014. – 9. 5. 2021.

Godine prolaze, tuga i bol ostaju. Supruga i djeca s obitelji

Tvoji: mama Marija, tata Marijan i brat Kristijan

SJEĆANJE SJEĆANJE na

MARINU POSAVEC

i

DARIA SPEVANA

12. 5. 1991. – 12. 5. 2021.

Rana u našim srcima doživotna je, a ljubav prema vama vječna je. S ljubavlju čuvamo uspomenu na vas.

15. 5. 2005. – 15. 5. 2021.

Ljubav ne prestaje odlaskom, ni sjećanje vremenom. Tvoji najmiliji

na voljenog

FRANJU BREZOVCA 13. 5. 2017. – 13. 5. 2021.

Vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav, već ljubav i sjećanje na Tebe. Tvoji najmiliji

MARIJA

VINKO

9. 5. 2010. – 9. 5. 2021.

24. 8. 2017. – 24. 8. 2021.

Snaha i unučad s obitelji

Vaši najmiliji

TUŽNO SJEĆANJE

KULJAK

GORANA VARGU

SJEĆANJE

MARIJAN PLANTAK 13. 5. 2006. – 13. 5. 2021.

Prošlo je petnaest tužnih godina otkako Ti nisi s nama. Neka Ti sjaje svijeće, neka Te molitve naše prate, kad ne mogu da nam Te vrate. Supruga Antonija, kćeri Sanja i Petra s obiteljima

TUŽNO SJEĆANJE na našu dragu majku, baku i prabaku

ANTONIJU MELNJAK 12. 5. 2020. – 12. 5. 2021.

Po dobroti Te pamtimo, u mislima čuvamo, i u molitvama ne zaboravljamo. Tvoji: Josip, Verica i Ružica s obiteljima


34 Zahvale i sjećanja

Regionalni tjednik || 11. svibnja 2021., br. 887

SJEĆANJE na našeg anđela

RENATO TKALČEC 11. 5. 1991. – 11. 5. 2021.

Godine prolaze, a sjećanja ostaju. Zahvaljujemo Tvojim školskim kolegicama i kolegama na cvijeću i svijećama. Tvoja obitelj

SJEĆANJE

BISERKA NOVOSEL – BIBA

na ubijene od ustaša

14. 5. 2015. – 14. 5. 2021.

BOLTO VIDOVIĆ MATO VIDOVIĆ IVAN ŠALAMUN IVKA VIDOVIĆ – ŠALAMUN ROK BENČEK MIJO VIDOVIĆ IVAN VIDOVIĆ IGNAC VIDOVIĆ ZORA VIDOVIĆ PAVAO VIDOVIĆ MILAN VIDOVIĆ PERO VIDOVIĆ

Zauvijek u našim mislima, zauvijek u našim srcima. Počivaj u miru Božjem. Kuma Jagoda, Dejan i zetec Alen

SJEĆANJE

MLADEN VRBANIĆ 15. 5. 2012. – 15. 5. 2021.

ZAHVALA povodom iznenadne smrti našeg voljenog sina, brata i strica

BOŽIDARA LUKAČIĆA – ŠEKIJA Najiskrenije zahvaljujemo svoj rodbini, kumovima, susjedima, prijateljima, znancima i svim dragim ljudima koji su bili uz nas u ovim teškim trenucima, uputili nam izraze sućuti te zajedno s nama ispratili dragog nam Božidara na vječni počinak. Posebno hvala velečasnom Ivici fare Fabijan i Sebastijan i Marku Kolareku na dirljivim riječima ispraćaja i svetoj misi zadušnici. Veliko hvala obitelji Crnković, Eko Dravi i NK Podravcu iz Svibovca. Ožalošćeni: majka Ruža, brat Vlado, Marica, nećaci i mali nećaci

Postoji nešto što nikad umrijeti neće, a to su sjećanja i uspomene na Tebe. Tvoji: mama, supruga, sinovi, snaha i unuka

Mladen Vidović – stariji

SJEĆANJE

TOMO SERMEK 10. 5. 2020. – 10. 5. 2021.

TUŽNO SJEĆANJE

Zauvijek u našim srcima i mislima. Fališ nam.

DALIBOR TURKOVIĆ

Tvoji: supruga i djeca s obitelji

Rana u našim srcima doživotna je, a ljubav prema Tebi vječna je. S Tobom započinje i završava svaki naš novi dan. Ako je smrt ugasila svijetlo života, nikad neće ugasiti snagu ljubavi i sjećanja na Tebe.

SJEĆANJE

Supruga Valentina, djeca Ted i Tin

11. 5. 2009. – 11. 5. 2021.

Hvala svima koji čuvaju sjećanje na Tebe.

Supruga, sin i kći s obitelji

dragom bratu

BOŽIDARU LUKAČIĆU

Koraci Tvoji više se ne čuju, glasa više nema. Ostala je bolna uspomena da Te brate više nema. Tvoj brat Vlado s djecom i unucima

POSLJEDNJI POZDRAV

SJEĆANJE

VINKO ŠKRIPAČ 8. 5. 2020. – 8. 5. 2021.

Počivao u miru Božjem. Tvoja sestra s djecom

BOŽIDARU LUKAČIĆU

SJEĆANJE

U srcu tuga, na grobu tišina, a u našem domu velika praznina. Ne vidim Ti oči, ne čujem glas, ali osjećam da si tu kraj nas.

na

POSLJEDNJI POZDRAV dragom

JOSIPA VINCEKA – JOŽEKA Ni suze ni riječi, ne mogu sve reći, živio si i živjet ćeš u našim srcima, mislima i molitvama. Supruga Nadica i djeca s obitelji

Bol nije u riječima već u srcu gdje ćeš ostati zauvijek. Ostaješ voljen i nikad zaboravljen.

15. 5. 2018. – 15. 5. 2021.

IVAN ČRNILA U mislima i molitvi uvijek s nama. Tvoja obitelj

AJEKU BOŽIDARU LUKAČIĆU Neka Te čuvaju anđeli baš onako kako si Ti čuvao nas. Tvoji Leon i Lea

SJEĆANJE

STJEPAN KELEMENIĆ 10. 5. 2020. – 10. 5. 2021.

Uvijek u našim mislima i molitvama. Brat Mirko s obitelji

SJEĆANJE

*****

DRAGI SINE, Ostavio si nam najljepše uspomene, koje nam nitko ne može ukrasti, neizrecivu bol, koju ne možemo izliječiti. Tišinom Ti pričamo, mislima, molitvama grlimo, tužnih srca spominjemo, od zaborava čvrsto čuvamo. Fališ… Čuvajte ga anđeli. Tvoji mama i tata

SJEĆANJE na

ANU BARULEK Godine prošle su dvije, a tuga još uvijek ostaje. Kći Marija s obitelji

SJEĆANJE na

POSLJEDNJI POZDRAV našem dragom

Punica Ivanka i šogor Nikola

13. 5. 2019. – 13. 5. 2021.

SJEĆANJE

*****

DALIBOR TURKOVIĆ

14. 5. 2018. – 1. 5. 2021.

BOŽIDARU – AJEKU

Tvoja Marica, Danijela, Leon, Lea i Silvio

*****

SJEĆANJE Zauvijek u našim srcima, mislima i molitvama.

dragom sinu

Tvoja majka Ruža

16. 5. 2019. – 16. 5. 2021.

STANISLAV ROGINA Uvijek ćeš biti u našim srcima i mislima.

POSLJEDNJI POZDRAV

SPOMEN

ANU BARULEK 13. 5. 2019. – 13. 5. 2021.

Ni godine što su prošle, ni život koji teče, sjećanje na Tebe izbrisati neće. Vrijeme neumorno leti, ali uvijek ima netko tko se Tebe sjeti. Počivala u miru Božjem. Kći Štefica s obitelji

ANICA MELNJAK

TUŽNO SJEĆANJE

ZAHVALA

4. 5. 2017. – 4. 5. 2021.

na voljenu i nezaboravljenu

povodom smrti naše drage supruge, mame, punice i bake

Molitve naše neka Te prate, kad bol i tuga ne mogu da Te vrate. Tvoja djeca s obitelji

TUŽNO SJEĆANJE na dragog supruga i oca

LADISLAVA VUGRINCA – LACIJA 7. 5. 2008. – 7. 5. 2021.

ĐURĐICU PAVLINIĆ 9. 5. 2004. – 9. 5. 2021. Tvoji najmiliji

TUŽNO SJEĆANJE na

VLADU BOSILJA 12. 5. 2015. – 12. 5. 2021.

DRAGE ZBODULJA

preminule 26. 4. 2021. u 66. godini života, nakon kratke i teške bolesti.

Iskreno zahvaljujemo kumovima, rodbini, susjedima, doktorima i sestrama iz bolnice novi Marof, djelatnicima Hermes international te svećeniku Krunoslavu Milovcu na lijepim riječima i molitvama te svima koji su bili uz nas u ovim teškim trenucima i dragu nam pokojnicu ispratili na vječni počinak.

Život nestane u trenu, ali sjećanje i ljubav ostaju zauvijek.

Uvijek si u našim srcima i mislima.

Ožalošćeni: suprug, kći, zet i unuke

Supruga Doda

Tvoja obitelj

Počivaj u miru Božjem.


Zahvale i sjećanja

11. svibnja 2021., br. 887 || Regionalni tjednik

35

SJEĆANJE

ZAHVALA

POSLJEDNJI POZDRAV

na drage roditelje

povodom smrti dragog

našoj dragoj i voljenoj

SINIŠE LAKATOŠA – ŠULCA

BISERKI VUKOVIĆ rođ. HAJEC

koji je iznenada preminuo 29. 4. 2021. godine u 64. godini, nakon kratke i teške bolesti.

ČEP

MIJU

MARIJU

Hvala svima koji su pokojnika ispratili na vječni počinak. Posebno hvala susjedama Dijani Jelkić i Sandri na lijepim riječima. Hvala svećeniku Stjepanu Najmanu na ispraćaju.

6. 5. 1995. – 6. 5. 2021.

Ožalošćena obitelj

i

29. 11. 1985. – 29. 11. 2021.

preminuloj 5. 5. 2021. u 76. godini.

Bila si stijena sa srcem od zlata. Hvala Ti. Tvoji: Tomo, Srećko, Željka, Niki, Lara, Marta, Kristijan, Gordana, Ana, Vesna i Zvonko s obiteljima i ostala tugujuća rodbina

Kći Štefica i zet Miljenko

SJEĆANJE

i

JUDITA HOHNJEC 13. 5. 2011. – 13. 5. 2021.

ČEP

MARIJANA

i

BOŽICU

10. 12. 2013. – 10. 12. 2021.

Mi pričamo o Tebi, sjećanja krenu, opet smo skupa bar u jednom trenu. Ne vidimo Ti osmijeh, ne čujemo glas, ali osjećamo da si tu kraj nas. Ni godine koje su prošle, ni život koji teče, ljubav i sjećanje na Tebe nikad izbrisati neće.

Sestra Štefica i šogor Miljenko

na dan rođenja moje jako voljene, dobre, drage, divne i nikad zaboravljene partnerice

Tužnim srcem javljamo rodbini, prijateljima i znancima da je dana 3. svibnja 2021. godine u 89. godini života preminuo naš voljeni suprug, otac, djed i brat

VALENT JEDVAJIĆ † 1932. – 2021. Ožalošćeni: supruga Slavica, sin Zdravko s obitelji i kći Renata s obitelji

Tvoj suprug i kćeri

19. 9. 2018. – 19. 9. 2021.

IN MEMORAM

OBAVIJEST O SMRTI

POSLJEDNJI POZDRAV

TUŽNO SJEĆANJE

dragom i voljenom bratu, ujaku i šogoru

na voljenu

VALENTU JEDVAJIĆU

ŠTEFANIJU BARIĆ 15. 5. 2019. – 15. 5. 2021.

Sad kad zvijezdama Ti pripadaš i sa svecima se smiješ, Anđele čuvaru dragi naš, Ti nad nama vjerno bdiješ. Godina druga brzo prolazi, kosa sve nam više sijedi, tugu ne možeš izbrisati, na Te sjećanje ne blijedi. Tvoji najmiliji

U našim srcima vječno će živjeti Tvoja ljubav i dobrota koju si nam darivao. Neizmjerno ćeš nam nedostajati. Tvoji: Vera, Pajo i Nataša

TUŽNO SJEĆANJE

IVAN VUJNOVIĆ 10. 5. 2006. – 10. 5. 2021.

Hvala svima koji Te se sjećaju.

BRANKE

Prošla je tužna godina otkada nas je napustio naš voljeni suprug, otac i djed.

16. svibanj (srijeda) 1962 † 12. listopad (četvrtak) 2017.

SJEĆANJE

Da se ne zaboravi. U životu svom, Branka, bila si mnogo iznad mnogih svih. Tvoj Jožek

VLADIMIRA DOMISLOVIĆA Ljubavne prestaje odlaskom, a ni sjećanje vremenom. Neka Te čuva Bog u svom zagrljaju, a mi ćemo u našim srcima i mislima. Hvala svima koji Te se sjećaju i posjećuju Tvoj tihi dom, Neka Ti je laka hrvatska zemlja koju si toliko volio! Počivaj u miru Božjem!

na drage roditelje

Supruga Marta s djecom i unucima

KOCIJAN

i

IVANA

15. 5. 2004. – 15. 5. 2021.

IZIDORA KRAMARIĆA † 2005. – 2021.

Uvijek u našim mislima i srcu. Supruga, kći, zet, unuk s obitelji

SJEĆANJE

STJEPAN TOMAŠKOVIĆ 11. 5. 2011. – 11. 5. 2021.

ZAHVALA

KATARINU

SJEĆANJE na

na

7. 5. 2020. – 7. 5. 2021.

SJEĆANJE

Tvoji najmiliji

19. 10. 1999. – 19. 10. 2021.

Po dobrom vas pamtimo, s ljubavlju spominjemo, u srcima vas čuvamo i za vas se Bogu molimo. Vaša djeca, unuci i unuke sa svojim obiteljima te mala praunuka

SJEĆANJE

povodom smrti naše drage mame, bake, prabake, sestre i svekrve

KATICE KOLARIĆ

preminule 4. 5. 2021. godine u 90. godini života.

Najiskrenije zahvaljujemo rodbini, prijateljima i susjedima na dostojanstvenom ispraćaju i položenom cvijeću. Veliko hvala vlč. Ivici Cujzeku na dirljivim riječima oproštaja. *****

Počivala u miru Božjem i neka Te čuvaju anđeli.

na voljene roditelje

Ožalošćeni: sinovi Tomislav i Boris, unuci Renato sa Ivanom, Natalija sa Ivicom, Dejan sa Kristinom, praunuci Karlo, Izabela, Jan, Neo, Ivan, Roko i Nisa, snahe Đurđica i Ljiljana te ostala tugujuća rodbina

ROŠKA

Supruga Katarina s obitelji

SJEĆANJE na

JOSIPA HABULANA 16. 5. 2015. – 16. 5. 2021.

Vrijeme prolazi, a uspomene ostaju. Uvijek si s nama u mislima. Tvoji najmiliji

SJEĆANJE na našeg dragog

BORISA NOVKA ZAHVALA

ZLATU

i

OTA

† 18. 10. 2016.

† 9. 5. 1989. Sin Mario

SJEĆANJE

MILAN CAFUK 11. 5. 2020. – 11. 5. 2021.

S ponosom i ljubavlju čuvamo uspomenu na Tebe. Tvoji najmiliji

povodom smrti našeg voljenog

MLADENA KOSA preminulog 1. 5. 2021. u 73. godini života.

S tugom u dubokoj boli, najiskrenije zahvaljujem svim rođacima, susjedima i prijateljima koji su nam pomagali u najtežim trenucima. Veliko hvala djelatnicima Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Opće bolnice Varaždin te velečasnom Siniši Dudašeku na ispraćaju i utješnim riječima dragog nam pokojnika. Tvoji: supruga Ivanka i kći Natalija s obitelji

10. 5. 2019. – 10. 5. 2021.

S ljubavlju i poštovanjem čuvamo uspomene na Tebe. Tvoji najmiliji

SJEĆANJE na

SINIŠU PIJANEC 9. 5. 2019. – 9. 5. 2021.

Godine prolaze, a sjećanja ne blijede, ostaju samo lijepe uspomene. Tvoja obitelj


36 Zahvale i sjećanja ZAHVALA povodom smrti našeg dragog supruga i oca

Regionalni tjednik || 11. svibnja 2021., br. 887

SJEĆANJE

ZAHVALA povodom iznenadne i prerane smrti naše voljene supruge, mame, bake, svekrve i punice

DAMIRA ROGINA

preminulog u 50. godini života.

Dirnuti pažnjom i izrazima sućuti u velikoj tuzi jer nas je napustio naš dragi suprug i otac, zahvaljujemo rodbini, prijateljima, susjedima i svim dragim ljudima koji su se u ovim bolnim trenucima oprostili od našeg supruga i oca. Vaša podrška i suosjećanje pokazatelj su traga koji je ostavio dotaknuvši i oplemenivši svojim življenjem, radom i postupcima mnoge i izvan kruga obitelji. Iako neutješni u svojoj boli uspomenu na njega čuvat ćemo življenjem njegovih vrijednosti, poštenja i odlučnosti. Posebna zahvala g. Draženu Divjaku, djelatnicima “Ariva” Hrvatska, igračima i Stožeru futsal reprezentacije HNS-a na riječima utjehe i pruženoj podršci. Ožalošćeni: supruga Dragica, sin Jurica i kći Petra *****

POSLJEDNJI POZDRAV voljenom suprugu i ocu

Vrijeme koje ide bol i tugu ne briše, što ide dalje boli sve više. U našim srcima ostaješ zauvijek voljen i nikad zaboravljen. S ljubavlju i poštovanjem čuvat ćemo uspomenu na Tebe. Tvoji Dada, Jurica, Petra i snajka Iva *****

POSLJEDNJI POZDRAV voljenom sinu Molitve moje neka Te prate kad ne mogu da mi Te vrate. Tvoja majka Marija *****

POSLJEDNJI POZDRAV bratu

DAMIRU

VESNA VUGRINEC ANTONIJE ŽITNJAK koja je preminula 4. 5. 2021. godine u 65. godini života.

Najiskrenije se zahvaljujemo kumovima, rodbini, prijateljima, susjedima a i onima koji nisu mogli biti uz nas, na riječima utjehe i sućuti te svima onima koji su okitili odar cvijećem i svijećama te našu dragu pokojnicu ispratili na vječni počinak. Posebno se zahvaljujemo obitelji Ivana i Ružice Crnković te djelatnicima Restorana „Fontana-Crnković“ i Autoškola „Crnković“, DVD-u Gojanec. Hvala župniku Branku Švogoru na dirljivim riječima prilikom ispraćaja, Posebnu zahvalnost Covid odjelu OB Varaždin, koji su nam uvijek bili dostupni i puni razumijevanja za potrebe naše drage pokojnice. *****

Vječno u srcu i počivala u miru Božjem. Ožalošćena obitelj

voljenoj supruzi

U srcu tuga, na grobu tišina, a u domu našem velika praznina. Tvoj život je nestao u trenu, ostat ćeš vječno u našim srcima i mislima.

*****

najdražem prijatelju

Tvoj sin Tomica i snaha Margareta *****

Tvoja kći Valentina i zet Davor *****

POSLJEDNJI POZDRAV ZAHVALA

najboljoj baki

povodom smrti naše drage majke, bake, prabake i svekrve

Hvala Ti za ljubav i dobrotu koju si nam pružila, za svaki Tvoj topli osmijeh i zagrljaj, ostat ćeš vječno u našim mislima. Neka Te Gospodin čuva u svom zagrljaju, a mi ćemo u svojim srcima i mislima.

Od srca zahvaljujemo rodbini, kumovima, susjedima i svima koji su bili uz nas u ovim teškim trenucima, okitili odar cvijećem i svijećama te zajedno s nama ispratili dragu pokojnicu na vječni počinak. Tvoji : sin Antun, snaha Nevenka, unuci Marko i Dunja s obiteljima

ZAHVALA povodom smrti naše drage majke, svekrve, bake i prabake

ALOJZIJE VAJSBAHER

Tvoji unuci Gabrijel i Emanuel, Patrik i Leo *****

Ožalošćeni: sinovi Ivan i Stjepan s obiteljima

IVANA HORVATIĆA 13. 5. 2016. – 13. 5. 2021.

SJEĆANJE

ZLATKO ROJC 14. 5. 2019. – 14. 5. 2021.

Godine prolaze, sjećanje ostaje. Supruga, djeca i unuci

SJEĆANJE

KATARINA SELEC – NADA 3. 5. 2012. – 3. 5. 2021.

Vrijeme prolazi, uspomene i sjećanja ostaju. Obitelj Zvonimira Seleca

SJEĆANJE

MIRKO MIKAC 11. 5. 2015. – 11. 5. 2021.

Godine prolaze, sjećanje ostaje. Supruga Ruža i kćeri s obitelji

Počivaj u miru Božjem.

POSLJEDNJI POZDRAV

SJEĆANJE na

ANTONIJI ŽITNJAK

DRAGUTINA OSREDEKA

Nikada nije lako oprostiti se… Nema trenutka u kojem bi tuga bila manja. Ostaju samo sjećanja na lijepe dane koje smo proživjeli zajedno.

14. 5. 2020. – 14. 5. 2021.

Zauvijek ćeš ostati u našim srcima i mislima. Tvoja obitelj

Mladen s obitelji

preminule 1. 5. 2021. u 82. godini života.

Najiskrenije se zahvaljujemo rodbini, susjedima i prijateljima koji su bili uz nas u ovim teškim trenucima i uputili nam izraze sućuti i utjehe, okitili odar cvijećem i svijećama te zajedno s nama ispratili dragu nam pokojnicu na vječni počinak, ali i svima ostalima koji su u mislima bili s nama. Veliko hvala vlč. Zorislavu Šafranu i vlč. Mariu Filipoviću na molitvama i dostojanstvenom ispraćaju te svjećarnici Anemona.

SJEĆANJE na oca i djeda

dragoj mami i punici

Kruno, Karmen i Karlo

preminule dana 4. 5. 2021. godine u 86. godini.

Tvoja obitelj

POSLJEDNJI POZDRAV

U nama će vječno živjeti uspomena na Tebe, jer si uvijek bio i ostat ćeš dio nas.

MARIJE VLAHOVIĆ

13. 5. 2016. – 13. 5. 2021.

U srcu tuga, na grobu tišina, a u našem domu velika praznina. Ne vidimo Te, ne čujemo Ti glas, ali znamo da si tu kraj nas.

*****

Ti si trag koji se ne može izbrisati, Ti si bol koju ne možemo preboljeti. Ne mogu suze da nam Te vrate. Bog je odlučio da Te nebeski anđeli prate.

DAMIRU

IVANA HORVATIĆA – NOSEKA

Tvoja kći Jasminka i unuk Luka

dragoj mami i svekrvi

POSLJEDNJI POZDRAV

na

Tvoj suprug Ivek

*****

Brat Ivica, šogorica Andreja i nećakinja Ana

SJEĆANJE

Ti si taj koji se ne može zaboraviti, Ti si taj koji se ne može preboljeti.

POSLJEDNJI POZDRAV

DAMIRU

Suprug Zvonko s obiteljima

Otišla si tiho i polako u tišini noći, ni zbogom mi nisi stigla reći. Život nestane u trenu, a ljubav i sjećanje ostaju zauvijek. Živjet ćeš vječno u mome srcu, srest ćemo se među zvijezdama.

Brat Tihomir, šogorica Ivančica i nećak Karlo

Neizmjerno smo ponosni što si bio dio naših života. Neka te čuvaju anđeli.

S ljubavlju i poštovanjem čuvamo uspomenu na Tebe.

*****

POSLJEDNJI POZDRAV

Po dobrom ćemo Te pamtiti, s ljubavlju spominjati, u srcu čuvati i za Tebe Boga moliti.

POSLJEDNJI POZDRAV

15. 5. 2011. – 15. 5. 2021.

SJEĆANJE SJEĆANJE na

STJEPANA KRIŽANCA 11. 5. 1995. – 11. 5. 2021.

Otišao si bez posljednjeg zbogom, naša ljubav ostaje sa Tobom. Vole Te Tvoji najmiliji

na voljenu mamu

ANU BUŽIĆ 10. 5. 2020. – 10. 5. 2021.

I nakon godinu dana Tvoj odlazak se čini nestvarnim. Fališ mama, fališ beskrajno. Tvoji: Goran, Jadranka i Alen


Zahvale i sjećanja

11. svibnja 2021., br. 887 || Regionalni tjednik

SJEĆANJE

SJEĆANJE

SJEĆANJE

na

37

IVAN MEŠTAR 11. 5. 2019. – 11. 5. 2021.

Dvije duge godine stanu u dvije kratke riječi. Nedostaješ nam.

GOLUBAR

Tvoja obitelj

JOSIPA

i

SJEĆANJE

KATARINU

† 9. 5. 2018.

† 20. 6. 2019.

Počivali u miru Božjem. Sin Stjepan s obitelji

SMREČKI

JOSIP FLAJŠMAN 15. 5. 2013. – 15. 5. 2021.

SJEĆANJE na

MIROSLAV

DANICA

15. 5. 2018. – 15. 5. 2021.

3. 7. 2018. – 3. 7. 2021.

Supruga Ružica s obitelji

Vrijeme ne briše sjećanja i uspomene na vas.

GOLUBAR

Dragica

JOSIPA

Neće Te izbrisati vrijeme, niti sakriti tama, zvijezda si koja nas prati i vječno živi s nama.

i

SJEĆANJE

KATARINU

† 9. 5. 2018.

POSLJEDNJI POZDRAV

† 20. 6. 2019.

Počivali u miru Božjem. Kći Marija s obitelji

ZAHVALA

KREŠIMIR SKROZA

SANJI BRLEK

11. 5. 2019. – 11. 5. 2021.

23. 6. 1972. – 7. 5. 2021.

U srcu tuga, na grobu tišina, u domu praznina. Ali ljubav prema Tebi ostaje ista.

Duboko potreseni Tvojim preranim i naglim odlaskom, prisjećamo se Tvoje dobrote i ljubavi. Zauvijek ćemo Te čuvati u svojim mislima i srcima. Počivala u miru.

Supruga Jelica

povodom smrti našeg dragog i nezaboravnog supruga i oca

dragoj i zauvijek voljenoj supruzi, mami i kćeri

POSLJEDNJI POZDRAV

Neutješni suprug Dražen, sin Goran s Ivanom, otac Stjepan

dragom suprugu, tati, tastu, djedu i pradjedu

ALOJZIJU BOSILJU

SJEĆANJE

koji je preminuo 1. 5. 2021.

Nismo te mogli sačuvati od smrti, ali ćemo te sačuvati od zaborava. Sretni smo što smo te imali, a tužni što smo te izgubili. Čuvali te anđeli, počivaj u miru Božjem.

na oca, djeda i supruga

STJEPANA MILAKA 10. 5. 2019. – 10. 5. 2021. Tvoji: Dražen, Mario, Matija i Katarina

Ožalošćena obitelj

SJEĆANJE

SJEĆANJE

ZVONKA SLUNJSKI

na

preminulog 26. 4. 2021. u 83. godini života.

Dirnuti velikom pažnjom, u nemogućnosti da svima pojedinačno zahvalimo, s tugom, u dubokoj boli, ovim putem želimo zahvaliti svima koji su bili uz nas, uputili nam riječi utjehe te dostojanstveno ispratili našeg voljenog na vječni počinak. Hvala velečasnom Tomislavu Dodleku na molitvama i toplim riječima koje je uputio našem Zvonku, a nas utješio dajući nam nadu u ponovni susret u vječnosti. *****

Daleko na nebu, Tvoj tihi je dom, zauvijek ćemo Te čuvati u srcu svom. Počivao u miru Božjem! Ožalošćeni: supruga Anđela, djeca Milivoj, Marina i Marija

NJEGAČ

VIKICA

STJEPAN

13. 5. 2018. – 13. 5. 2021.

4. 12. 2020. – 4. 12. 2021.

Uvijek ste u našim mislima i molitvama. Vaša djeca s obiteljima

SJEĆANJE na voljenu mamu, baku i prabaku

SJEĆANJE

LJUBICU IVKOVIĆ

na

13. 5. 2020. – 13. 5. 2021.

Vrijeme koje prolazi bez Tebe ne donosi zaborav, nego ljubav i sjećanje na Tebe. Tvoji najmiliji: sin, kći, unuci i praunuci

Počivala u miru.

MLADENA STANČIĆA

prof. ZDENKU ŠIMEK

† 3. 2. 2008.

† 13. 5. 2020.

POSLJEDNJI POZDRAV

Zauvijek ste u našim mislima i srcima.

dragom suprugu, tati i djedu

Vaši: Filip i Sandra

PETRU KOŠĆAKU preminulom 6. 5. 2021.

Počivao u miru Božjem.

SJEĆANJE

RUDOLF VITEZ 12. 5. 2015. – 12. 5. 2021.

Godine prolaze, tuga i uspomene za Tobom ostaju. Tvoja obitelj

Ožalošćena obitelj

SJEĆANJE

FRANJU RUTIĆA 14. 5. 2013. – 14. 5. 2021..

Zauvijek u srcu, uvijek u sjećanju. Supruga Barica, kći Renate, zet Dario i unuka Ira

ZAHVALA povodom smrti našeg dragog supruga, tate, djeda i pradjeda

STJEPANA JELEČKI

preminulog u 83. godini života.

Od srca zahvaljujemo kumovima, rodbini, susjedima i prijateljima koji su bili uz nas u tim teškim trenucima i uputili nam izraze sućuti te ga dostojanstveno ispratili na vječni počinak, odar okitili vijencima i svijećama. Veliko hvala djelatnicima Vis konfekcije Jalžabet. Zahvaljujemo velečasnom Zoranu Gložiniću na molitvi i dirljivim riječima ispraćaja. Ožalošćeni: supruga Slavica, kći Vesna, zet Krešo, unuci Matija, Marin i Valentino sa Enolom i praunuk Neo *****

GABRIJEL NOVAK

POSLJEDNJI POZDRAV

16. 5. 2015. – 16. 5. 2021.

dragom suprugu

Bog je trebao anđela, pa Te pozvao k´ sebi. Još fališ.

Neka Te moje molitve prate, kad suze ne mogu da Te vrate.

Tvoji najmiliji

Tvoja supruga Slavica


38 S raznih strana

Regionalni tjednik || 11. svibnja 2021., br. 887

S RAZNIH STRANA

DAN GOSPODNJI Znate li što je to Dan Gospodnji? Bilija govori o danu Gospodnjem kao o danu kad je Isus Krist uskrsnuo te time pobijedio smrt. To je bio u Isusovo vrijeme, prvi dan u tjednu, nakon židovskog Šabata (dana počinka). Tako današnja nedjelja, postaje dan Gospodnji, dan kada se kršćani diljem svijeta okupljaju, slave Boga i zahvaljuju mu što je dao svoga Sina kao otkupninu za naše grijehe. Na taj dan kršćani sudjeluju u pričesti (euharistiji) pod obje prilike — i kruha i vina. Uzimanje beskvasnog kruha prisjeća kršćane na žrtvu Kristovoga

tijela, a vino predstavlja dragocjenu krv Kristovu koja se prolila za oproštenje tvojim i mojim grijeha. Kristova krv predstavlja krv Novoga zaveza između Boga i čovjeka. Jeste li i Vi dionik Novoga saveza? Jeste li svake nedjelje dio velikoga mnoštva koje hvali i slavi Boga za sve dobro što je On učinio i čini za Vas? Prisustvujete li euharistiji? Ako je Vaš odgovor ‘ne’ ili ‘ne baš’ preispitajte svoj osobni odnos s Bogom. Jer Biblija govori i o drugom Danu Gospodnjem. U hrvatskom prijevodu taj se Dan piše velikim slovom jer se radi o jednom drugom događaju — o Danu drugoga Kristova dolaska. Taj dan će to biti ‘Dan velik i strašan’. Dan veliki za sve one koji su prihvatili Kristovu žrtvu na križu i time oprali svoje grijehe u njegovoj krvi,

koji su svakog dana Gospodnjeg (nedjelje) zahvaljivali Bogu u svojoj crkvi, naviještali evanđelje i činili djela ljubavi. Strašan za sve one koji to nisu činili jer će se pojaviti pred sudom Božjim. Gdje ste vi? Radujete li se svakom danu Gospodnjem? Jeste li spremni za Dan Gospodnji? prop. Mladen Dominić Pastor Kristove Crkve Varaždin Čitajući Sveto pismo Bog nas priprema za Dan Gospodnji. Zato Vam nudimo BESPLATAN primjerak Biblije, tiskane u suradnji s Kršćanskom sadašnjosti (rimokatolička izdavačka kuća). Nazovite nas na 042 311 202.

Kristova Crkva Varaždin Ul. braće Krajanski 14 www.kristova-crkva.hr

ZA VIŠE OD 60 DOMAĆIH PROIZVOĐAČA

Dodijeljen certifikat “Proizvodi hrvatskog seljaka” Već šesnaestu godinu varaždinska Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice PIŠE: SANDRA ŽUPANIĆ szupanic@regionalni.com

Na varaždinskom placu je u subotu, 8. svibnja, upriličena svečana podjela certifikata “Proizvodi hrvatskog seljaka”. Projekt certificiranja su Gradska tržnica i Udruga hrvatskih tržnica i ove godine provele u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom. Provodi se još od 2006. godine, a varaždinska tržnica pridružila se od samog početka. Ove godine certificirano je više od 60 domaćih proizvođača, a njih 20-ak certifikate je primilo iz ruku varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka, tajnika Udruge hrvatskih tržnica Miljenka Ernoića i direktora Gradske tržnice Predraga Ciglara. – Koliko je domaća hrana Varaždincima važna govori podatak da su se za vrijeme lockdowna najviše raspitivali kada će se ponovno otvoriti tržnica – naglasio je gradonačelnik Ivan Čehok, posebno istaknuvši da je tržnica mjesto susreta i druženja, ali i mjesto gdje se mogu kupiti domaći proizvodi uzgojeni na prirodan način: “To je važno za grad i za poticanje poljoprivredne proizvodnje. Zato smo i krenuli u certificiranje prije 16 godina. Tada smo bili jedini u Hrvatskoj, a evo danas novih 60 certificiranih proizvođača govori da poljoprivredna proizvodnja nije zamrla na ovom području. Meni je drago zbog toga. Grad

će i dalje podupirati tržnicu i poticati poljoprivrednu proizvodnju te preko poticajnih mjera omogućiti svim proizvođačima prodaju na tržnici. Kad gledate sve naše poticaje, otprilike četiri mjeseca su proizvođači gotovo besplatno na tržnici. To su poticajne mjere kojima želimo ohrabriti poljoprivredne proizvođače da što više domaćih proizvoda donesu ovdje i ponude našim građanima.” Miljenko Ernoić, tajnik Udruge hrvatskih tržnica, objasnio je što certificiranje znači na razini cijele Hrvatske: “U projekt je uključeno 16 gradova od ukupno 36 koliko ih broji Udruga hrvatskih tržnica. Obuhvaća više od 700 OPG-ova, a provodi se tako da svaka tržnica prijavi zainteresirane proizvođače, koje potom obiđe stručno povjerenstvo i na licu mjesta utvrđuje što OPG proizvodi, na koji način i u kakvim uvjetima.”

vlasnica certifikata, istaknula je da kupci cijene domaći proizvod jer su se često „opekli“, pogotovo s falsifikatima meda. – Mi kao pčelari imamo stogodišnju tradiciju i proizvodimo pravi med, a ovim certifikatom to i dokazujemo, pa ljudi s povjerenjem kupuju kod nas – rekla je. Marko Horvat proizvodi mrkvu, grašak, krumpir, mladi luk, papriku i drugo povrće, te poručuje kupcima da je domaći proizvod svježiji, pa samim tim i zdraviji: “Kupnjom od domaćih poljoprivrednika podupirete naše ljude da se nastave baviti ovim poslom. Ne možemo sve uvoziti, treba netko i doma raditi.”

Predrag Ciglar

Predrag Ciglar, direktor varaždinske Gradske tržnice, izrazio je zadovoljstvo što ovaj projekt kontinuirano živi već duže od desetljeća: “Svi certificirani proizvođači su osnova i kostur naše tržnice. To je ono što čini našu tržnicu drugačijom od ostalih, jer njih nema u trgovačkim centrima. S nama su ljudi koji svakodnevno obrađuju polja i dolaze na naš plac kako bismo mi mogli kupovati svježe i domaće proizvode.” Ivana Kotiščak, jedna od

NOVI MOTIVI NA TOALETNOM PAPIRU

Piše: mr. sc. Denis PERIČIĆ, književnik

Ne tako davno mogli ste birati između dviju vrsta toaletnog papira: grubljeg i mekšeg. Prvi je prilikom upotrebe grebao, a drugi se raspadao. Ne znaš što je gore. No ubrzo su nas sustigle sve blagodati kapitalizma, pa se kvaliteta standardizirala, a počeli su se pojavljivati i papiri raznih dezena, štoviše i s pravim ilustracijama. Počelo je s likovima mačkica, uobičajenih simbola mekoće u industriji higijenskih potrepština. Potom su nas s papira gledali psići, poput onoga nalik Stelli iz „Moderne obitelji“. Dođe čovjeku žao da to uopće upotrijebi. Otprilike u vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji na tržište su plasi-

rani papiri sa stiliziranim likom nogometaša. Zahvaljujući Vatrenima, mnogi su se s dužnim poštovanjem odnosili prema tom artiklu. S vremenom su se, nažalost, mnogi njime počeli koristiti s izvjesnim gnjevom, pa i s obiješću. Posljednje na što sam naišao je papir čiji listići, gotovo kao u stripu, prikazuju merkata kako viri iz rupe u zemlji, potom iz nje izlazi, a zatim se, kako te slatke afričke životinjice stalno čine, uzdiže na stražnje noge ne bi li promotrio – avion. Ludilo: kad bi vam takva rola ispala iz ruku i razmotala se po podu, možda bi vam se pred očima izvrtio cijeli prirodoslovni dokumentarni film!

Nama se, nažalost, pred očima prečesto vrti jedan drugi film, također i dokumentaran i lud. Stoga ću odmah, prije nego što se tko drugi tomu dosjeti, ovime zaštititi ideju za nov motiv na toaletnom papiru. Naime, na listićima bi se mogli prikazati naš predsjednik i premijer u žučnoj svađi! Našlo bi se tu mjesta zacijelo i za predsjednika Sabora, ili pak za prvog Srbina u Hrvatskoj. Procijenite sami biste li takav proizvod koristili nevoljko... ili možda s osobitim zadovoljstvom. Nadam se samo da se naši čelnici neće uvrijediti, jer ovo je ipak satira, a oni se ionako stalno – nabacuju govnima.


S raznih strana

11. svibnja 2021., br. 887 || Regionalni tjednik

39

PROGNOZA VREMENA ZA SLJEDEĆIH 7 DANA – PROMJENJIVO UZ PLJUSKOVE Najtopliji dan u ovom tjednu će biti utorak tijekom kojeg će temperatura uz dosta sunca narasti do 28 Celzijevih stupnjeva. Krajem dana i u noći na srijedu sa sjeverozapada oblačnije uz mogućnost za kišu ili pljusak s grmljavinom. Srijeda nam donosi više oblaka, mjestimičnu kišu ili pljuskove s grmljavinom i umjeren pad temperature. Tijekom dana su moguća i kraća sunčana razdoblja, ali nije loše imati kišobran pri ruci. I u četvrtak promjenjivo uz veliku mogućnost za kišu, a

mogući su i pljuskovi praćeni grmljavinom. Još će malo osvježiti u odnosu na početak tjedna pa bi temperatura bila uglavnom između 15 i 19 Celzijevih stupnjeva. U petak se čini više suhog i sunčanog vremena i malo toplije. Ne može se isključiti neki kraći pljusak, ali će to biti rjeđa pojava. Za vikend promjenjivo i nestabilno. To znači da su, osim sunčanih razdoblja, mogući i naleti kiše ili pljuska s grmljavinom. Ne cijelo vrijeme nego u nekom dijelu dana. Na kraju napomena da je dobro

redovito pratiti prognozu i na našem portalu, mobilnoj aplikaciji ili Twitteru jer su moguće i promjene u odnosu na ovu prognozu. Preporučamo da pratite i našu Facebook stranicu „Kad će Kiša“. (Prognozu napisao: Kristijan Božarov. Za detaljniju vremensku prognozu slobodno nazovite 060-555-555. Cijena 3,49 KN/min. iz fiksnih te 4,78 KN/min. iz mobilnih mreža. Davatelj usluge: HT d.d., Savska cesta 32, Zagreb, info tel. 0800-1234, prognoza izrađena 10.5.)

TJEDNI HOROSKOP

ROĐENI: Djevojčice: Mila Buhin, Klara Frntić, Sara Županić, Mia Novak, Zora Radiković, Nela Papac, Katja Vuglovečki, Tia Rihtar, Sara Lacković, Nika Gotić Dječaci: Roko Bobić, Zelg Ovuka, Ruben Šlibar, Roko Kunštek, Nino Ivančić, Lukas Brezovec, Marko Pofuk, Lovro Kostelac, Martin Ivančan, Andi Šarc, Tin Križmarić, Pavel Šafran, Teo Ščuric

UMRLI: Marija Gruber (89), Božidar Lukačić (62), Anđela Ipša (74), Svemir Vojnović (61), Siniša Lakatoš (63), Marija Svrtan (78), Milka Vincek (73), Fedor Šimek (81), Katica Kolarić (89), Valent Jedvajić (88), Ana Kerep (80), Jurica Merkaš (41), Artur Rosner (82), Ivanka Bobek (86), Marija Vlahović (85), Mira Kanešić (76), Ivan Cepanec (68), Ana Drožđek (87), Mirjana Gotić (66), Božena Zagorec (70), Stjepan Banfić (60), Biserka Vuković (75), Jerko Lovrić (70), Rudolf Špiranec (83)

AUTOR: MILAN

VANJSKI RADIONICA NOGOMETAŠ ZNAK KOJI IZRAĐIVAČ U KOJOJ UMJETNOST IZ B i H I MONTER NAVJE(LAT.) SE TKA, MUJAGIĆ ROLETA ŠĆUJE TKAČNICA NEŠTO

GROTLO BOJA LICA, VULKANA PUT

EGIP.MIT. BOŽICA PRIRODE

DUBOKA DRVENA POSUDA

ZASTUPNICE ZEMLJE ILI OSOBE “DATIV” OTOČNA DRŽAVA U INDIJSKOM OCEANU

EGIPAT IZVRŠILAC ATENTATA CRKVENO PROKLETSTVO ULUDO POTROŠITI

.

ITALIJA

POSUDE S PEPELOM POKOJNIKA NA ONAJ NAČIN

ŠEPRTLJA, NESPRETNJAKOVIĆ

KEC SASTOJAK BILJNOG ŠTAVILA

SISAK

KALIJ VELIKI ZAKRIVLJEN NoŽ

MAKARSKA

BUKET VOJNIČKI LOGOR PREMAZATI BOJOM PAPIN GODIŠNJI PRIHOD

TORINO

KIT PLOČAN KARIKATURIST VOLJEVICA

JEZERO U FINSKOJ (ENARE) ANCONA “UNITED PRESS”

UDAR

NAŠA IZLOŽBA INOVACIJA

JAP. ZABAVNA IGRA GLUMICA OLIN

OTOK U JADRANU RADIJ MUŽJAK LAVICE

STRIJELAC

(22. 11. – 21. 12.)

Na poslu nije loše, ali čini vam se da se važne stvari presporo rješavaju. Dok se ne počnu rješavati, i dalje obavljajte svoj dio posla i sve će doći na svoje mjesto. Ljubav – očekuju vas vrlo ozbiljni razgovori s partnerom. Napokon ćete morati raščistiti nešto iz prošlosti. Kod nekih bi to moglo značiti bolje razumijevanje, a time i bolji odnos. Slobodni uživaju i odlično se zabavljaju. Zdravlje – nije ugroženo.

U poslu se stalno događaju nepredviđeni zastoji. Kao i toliko puta do sada, odluku ćete morati donijeti sami. Shvatit ćete da ste previše očekivali, pa zato neke poslove zasad stavite na čekanje. Ljubav – kod vas se stvari popravljaju, sve bolje se razumijete s partnerom i to vam daje sigurnost. Slobodni uživaju u svojoj slobodi. Zdravlje – pod stalnim ste stresom.

VODENJAK

RIBE

(20. 1. – 18. 2.)

Na poslu dolazi do zastoja i prolongiranja, no niste vi bili uzrok tomu. Prema tome, nemojte se baviti nevažnim stvarima i raspravama koje nikamo ne vode. Primite se posla i svoje obveze na vrijeme rješavajte. Ljubav – partner vam zamjera što mu posvećujete premalo vremena, pa pokušajte nešto promijeniti. Slobodni su uvijek rado viđeni u društvu, no zasad ne žele obveze. Zdravlje – oprez u prometu!

IMPRESSUM

Na poslu se stvari polako privode kraju i čekate da se pokrene nešto o čemu već dugo razmišljate. Čini vam se da sve predugo traje, no vrijeme je ovdje presudno, pa ne žurite. Moguće je, doduše, i da se sva očekivanja neće ostvariti. Ljubav – pokušajte pronaći pravi način za dobru komunikaciju s partnerom. Nemojte da vam problemi na poslu utječu na vezu. Slobodni su u dilemi: započeti novu vezu ili ne? Zdravlje – nije loše.

ŠKORPION

(22. 12. – 19. 1.)

PRIBOR ZA RAD

.

Neke stvari koje niste uspjeli završiti do kraja sada vrlo lako možete riješiti. Vodite računa o tome da se takav stav neće svima sviđati, pa bi moglo doći do napetosti. Ne mogu svi misliti kao vi, a ni raditi tim tempom. Ljubav – partner vam i dalje nije zadovoljan. Odvojite malo svog vremena za njega i prestanite biti tvrdoglavi. Slobodni će imati puno novih prilika, i samo treba izabrati pravu. Zdravlje – jako dobro!

JARAC

OKRUPNJIVANJE ZEMLJIŠNIH POSJEDA

(23. 8. – 22. 9.)

(23. 10. – 21. 11.)

Nema mira na poslu, dosta je toga ostalo neriješeno i to vas čini nervoznima. Dobro razmislite prije nego što se sukobite s nadređenima jer to bi moglo biti loše za vas. Svaku akciju koja je problematična pokušajte zaustaviti. Ljubav – u vašem odnosu s partnerom previše je toga nedorečeno. Dobro razmislite što želite. Slobodni će imati puno prilika za druženje, pa i za avanture. Zdravlje – moguća je grlobolja.

ZVIJEŽĐE SJEVERNOG NEBA

ANCONA TRIJEM SA STUPOVIMA (MN.)

DJEVICA

LAV

VAGA

“EUROLIGA” UPALA SLUZNICE NOSA

U ovom tjednu mogući su veći problemi na poslu. Sad dolaze na naplatu pogreške koje ste u prošlosti napravili. Nemojte se previše zabrinuti, ovo je prolazno, a vaša poslovna budućnost je sigurna. Ljubav – ako vaša veza već duže vrijeme nije dobra, u ovom razdoblju bilo bi dobro da razmislite kako dalje. Slobodni bi mogli obnoviti vezu sa starom ljubavi, ali isto tako i ući u novu vezu. Zdravlje – moguće su glavobolje.

(23. 7. – 22. 8.)

(23. 9. – 22. 10.)

ETO! GLE!

ONAJ KOJI JE SKLON SKITNJI

JOD

RAK

Vi ste o svom poslu puno naučili i sigurno ćete znati reagirati na pravi način kada za to dođe vrijeme. Nemojte biti nervozni jer se neke stvari jednostavno ne mogu sada riješiti. Ljubav – između vas i partnera je nekakva čudna situacija, pa se ne osjećate najbolje. Slobodni će doći u priliku da uđu u novu vezu, što je bolje nego da se vraćaju u prošlost. Zdravlje – prilično dobro, osim povremene nervoze.

GRAFIČAR BAKROREZBAR

DONJI DIO POSUDE

Jako ste nervozni jer stvari ne funkcioniraju onako kako ste mislili, a mijenjaju se i već dogovorene stvari. Mirno razmislite o svojoj poslovnoj budućnosti jer zbog brzine mogli biste napraviti neku pogrešku. Ljubav – i sami vidite da ćete nešto morati promijeniti u svom odnosu s partnerom. Slobodni moraju birati između poznate prošlosti i nepoznate budućnosti. Zdravlje – mogući su problemi sa snom.

(21. 6. – 22. 7.)

PODRUČJE OKO JUŽNOG POLA

(21. 5. – 20. 6.)

(20. 4. – 20. 5.)

Za vas bi bilo dobro da ovaj tjedan pripazite što radite, nemojte biti brzopleti i ne zalijećite se u nove poslovne suradnje. Držite se provjerenih stvari i ne izazivajte sreću, no mogućnost nove suradnje postoji. Ljubav – partner vam je ljubomoran i sumnjičav. Budite spremni na kompromise kako biste sačuvali svoju vezu. Slobodni će imati puno mogućnosti za avanture i provode, ali ništa više od toga. Zdravlje – niste baš u dobroj formi.

SVJETILJKA NA ACETILEN

BLIZANCI

BIK

OVAN

(21. 3. – 19. 4.)

(19. 2. – 20. 3.)

Na poslu ne bi trebalo biti većih problema, no prestanite se baviti stvarima na koje nemate nikakav utjecaj. Budući da ste nervozni, pokušavate se nametnuti drugima, pa je s vama teško raditi. Ljubav – sve će biti tako dugo dobro dok partner tolerira vaše ponašanje. Prestanite na vrijeme da ne dođe do pravog problema. Samci će imati zanimljiv tjedan, no prave ljubavi nema na vidiku. Zdravlje – dobro!

IZDAVAČ Regionalni tjednik d.o.o. Anina 11, 42000 Varaždin

REDAKCIJA: Tel. 042/290-777 Fax 042/290-775

Što se posla tiče, ulazite u jedno jako povoljno razdoblje, pa možete izaći na kraj sa svim eventualnim poteškoćama. Mogući su poslovni razgovori s važnim osobama koje će vam puno značiti. Ljubav – partner očekuje da ga više uključite u svoj život jer se osjeća zapostavljeno. Riješite napokon probleme jer sad vam okolnosti idu na ruku. Slobodni žive u nekom svom svijetu, pa bi bilo dobro da se probude. Zdravlje – čuvajte se prehlada.

MARKETING: Tel. 042/290-778 Tel. 042/290-781

MALI OGLASI, ZAHVALE I SJEĆANJA: Tel. 042/290-774

“LITRA” DOMAĆA SUBVERZIVNA POTPORA AGRESORU

UPRAVA Sandra Vlahek V.D. GLAVNOG UREDNIKA Josip Novak, jnovak@regionalni.com

Maratela mreže d.o.o., 072700700, +18

Nazovi napaljene Varaždinke i Međimurke! Telefonski sex uživo! 0-24

064/555-450 Tel:3,49kn/min, Mob:4,78kn/min

NOVINARI Ivan Tomašković (urednik portala) ivan@regionalni.com Amalija Šašek, asasek@regionalni.com Robert Peharda, rpeharda@regionalni.com Mirna Grabar, mgrabar@regionalni.com Ivan-Goran Herman, igherman@regionalni.com Sandra Županić, szupanic@regionalni.com Martina Lončar-Petrinjak, mlpetrinjak@regionalni.com FOTOREPORTER Ivan Agnezović, foto@regionalni.com SURADNICI Denis Peričić Dalibor Flajpan

GRAFIČKA REDAKCIJA Vlatka Lešić, vlatka@regionalni.com Željka Biškup, zbiskup@regionalni.com PRODAJA: Zdenka Jagić, voditeljica prodaje zjagic@regionalni.com marketing@regionalni.com Tel. 042/290-778 Vedran Bunić vbunic@regionalni.com Tel. 042/290-781 PREDAJA MALIH OGLASA I OSMRTNICA: Augusta Šenoe 12 (Gradska tržnica Varaždin, prolaz iz Kukuljevićeve ulice) Ljiljana Simić, ljsimic@regionalni.com malioglasi@regionalni.com Tel. 042/290-774 Radno vrijeme za stranke: pon: 7,30 - 12 h, uto: 7,30 - 14 h, sri, čet: 7,30 - 15 h, pet: 7,30 - 14,30 h

Ostala prijamna mjesta za male oglase, zahvale i sjećanja: IVANEC Poljodom Gospodarska 2 Voćarna Bagrem Trg hrvatskih ivanovaca 9a LUDBREG Cvjećarnica Ruža Petra Krešimira 19, Radno vrijeme: od 7 do 16 h NOVI MAROF Benjak Remetinec 290 LEPOGLAVA Cvjećarnica Bagrem Hrvatskih pavlina 3a Tiskara Slobodna Dalmacija Male oglase osim u prijamnom uredu na Gradskoj tržnici u Varaždinu možete uplatiti i internet bankarstvom, na pošti ili banci. Postupak je slijedeći: proslijedite tekst na mail malioglasi@ regionalni.com radi obračuna cijene. Na vaš mail šalje se obračunata cijena i žiro-račun na koji uplaćujete uslugu. Nakon uplate potrebno je potvrdu o uplati poslati na mail. Za sve informacije obratite se na telefon 042/290-774.

Redakcija 7Plus Regionalnog tjednika ne odgovara za istinitost podataka oglasa.


40 Zadnja

Regionalni tjednik || 11. svibnja 2021., br. 887

VARAŽDINSKI VATROGASCI OBILJEŽILI SV. FLORIJANA U utorak, 4. svibnja, s varaždinskog je aerodroma krenula kolona vatrogasnih osobnih vozila, pick-upova, kombija, navalnih vozila, cisterni, kamiona s ljestvama te tehničkih i specijalnih vozila. Građanima je tako uz Dan vatrogastva omogućeno da vide i čuju moderna vatrogasna vozila.

HUMANITARNA UTRKA GRADA ANĐELA

Više od 500 uzvanika trčalo za varaždinsku Pedijatriju Zahvaljujući uplaćenim startninama, prikupljeno je oko 40.000 kuna, što je više nego 2019. godine. Važno je naglasiti da cijeli iznos kotizacije ide Odjelu pedijatrije Opće bolnice Varaždin.

PIŠE: IVAN TOMAŠKOVIĆ ivan@regionalni.com

Više od 500 trkača sudjelovalo je na 2. humanitarnoj utrci grada anđela, održanoj u nedjelju, 9. svibnja, u Varaždinu. U organizaciji Sportskoga rekreativnog društva 315 Sjeverozapad i uz pomoć Udruge „Active Vita“, utrka ulicama Varaždina prvi je put organizirana 2019. godine, a lani nije održana zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Na radost organizatora brojni su se trkači i rekreativci odazvali pozivu na sudjelovanje u ovogodišnjoj utrci dugoj 4,85 kilometara i tako pokazali i svoju humanost jer je cjelokupni iznos uplaćenih startnina namijenjen Općoj bolnici Varaždin. Zahvaljujući uplaćenim startninama, prikupljeno je oko 40.000 kuna, što je više nego 2019. godine. Važno je naglasiti da cijeli iznos kotizacije ide Odjelu pedijatrije Opće bolnice Varaždin. Marko Dugandžić, predsjednik SRD-a 315 Sjeverozapad, zadovoljno je zaključio da je zacrtani cilj postignut. – Jako me veseli što je ovako

Na radost organizatora brojni su se trkači i rekreativci odazvali pozivu na sudjelovanje u ovogodišnjoj utrci dugoj 4,85 kilometara puno sudionika, prikupili smo i više novaca nego što smo se nadali. Neki niti nisu sudjelovali u utrci, ali su uplatili startninu i od srca svima zahvaljujem – poručio je Dugandžić te dodao da, s obzirom na pandemiju, organizacijski posao nije bio lak. – Do zadnjeg trenutka nismo znali hoće li biti utrke ili neće, ali sve je, srećom, dobro prošlo i svi smo jako zadovoljni – rekao je Dugandžić te najavio još bolju i masovniju

utrku iduće godine. Vrijedi napomenuti da je 2. humanitarna utrka grada anđela održana uz poštovanje epidemioloških mjera: sudionici su na startu nosili zaštitne maske, a na nekoliko lokacija bili su postavljeni dezinficijensi. Za sve su sudionike osigurani proizvodi brojnih sponzora, a svaki je trkač u welcome paketu dobio medalju i službeni buff utrke kao uspomenu na ovaj predivan događaj.

Mimohod vozila odrađen je uz uključene sirene i rotirke. Kolona je prošla kroz Trnovec, Zbelavu i gotovo sva prigradska naselja. Sve je kulminiralo dolaskom vozila u gradsku jezgru, gdje je vatrogascima gradonačelnik Ivan Čehok čestitao njihov dan i blagdan sv. Florijana.

KARIKATURA

crta: Željko Pilipović

Profile for Regionalni  Tjednik

RT 887  

Regionalni tjednik 887, 11. svibnja 2021., Varaždin, Varaždinska županija

RT 887  

Regionalni tjednik 887, 11. svibnja 2021., Varaždin, Varaždinska županija

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded