Page 20

20 Zlatno doba

Tko se boji vuka još...? Piše: NEVENKA SUHIĆ Gdje je nestao “Vodič”? N

akon bogate promocije Vodiča za starije osobe Varaždinske županije, ova se zanimljiva i praktična brošurica izgleda izgubila na putu do krajnjeg korisnika – gradskih i županijskih umirovljenika. Nekoliko je umirovljenika, nakon bezuspješnog traganja, nazvalo i našu redakciju ne bi li dobili informacije gdje su Vodiči, kako ih mogu nabaviti ili kupiti i po kojoj cijeni. spjeli smo doznati da su brošurice u prostorijama varaždinskog Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba te da su već u tijeku pripreme za njihovu distribuciju u 30-ak udruga umirovljenika, kao i u gradske podružnice, o čemu će biti pravovremeno obaviješteni. Brošura je tiskana u nešto više od 3000 primjeraka te će je zasigurno moći nabaviti svi zainteresirani. svakom slučaju, izgleda da je ova mala tiskovina zbog velikog interesa umirovljenika toliko zbunila izdavače i distributere da ni nakon mjesec dana nisu uspjeli Vodič proslijediti onima za koje su ga i namijenili.

U

U

TREĆA DOB

Visoki tlak – tihi ubojica?

!

S obzirom na to da je u starijoj životnoj dobi povišen i visok tlak gotovo uobičajena pojava, osobe treće životne dobi morale bi krvni tlak redovito kontrolirati. On je «tihi ubojica» jer nema simptoma, pa višegodišnje trajanje visokog tlaka može prouzročiti ozbiljne bolesti srca i mozga, kao i oštećenja bubrega i vida. Pod normalnim smatra se tlak koji iznosi 120/80, dok se povišenim smatra tlak kad u mirovanju kroz duže vrijeme

iznosi 140/90 milimetara žive. Uz redovitu kontrolu tlaka i uzimanje lijekova koje je odredio liječnik, starije osobe moraju voditi računa i o svojoj prehrani. Trebaju ponajprije smanjiti unos soli i masnoća životinjskog porijekla, što znači da moraju izbjegavati suho meso i slaninu, konzerviranu hranu te razne grickalice, ali i alkoholna pića i cigarete. Moraju voditi računa i o svojoj tjelesnoj težini, pa se preporuča više kretanja ili tjelesnog vježbanja.

Kontrola šećera, kolesterola i krvnoga tlaka na Banfici U skladu s programom aktivnosti, VI. podružnica umirovljenika Banfica, ponovo organizira besplatno mjerenje šećera u krvi i kolesterola, kao i mjerenje krvnoga tlaka. Ovakve, kao i druge akcije vezane uz prevenciju i kontrolu zdravlja, za banfičke se umirovljenike već godinama provode. Pozivaju se i ovaj put umirovljenici da u

6. rujna 2011., br. 381

TU KRAJ NAS Dr. sc. Ferdo Ivanek u Kaliforniji živi više od 45 godina

Za Varaždin me vežu sjećanja na mladost JFerdo Ivanek otac je poznatoga holivudskoga glumca Željka Ivaneka, koji je osvojio Emmyja za ulogu u seriji “Damages” s Glenn Close Piše: NEVENKA SUHIĆ

Već sama činjenica da je u 89. godini života gospodin Ferdo Ivanek kao nekadašnji varaždinski gimnazijalac na proslavu 70. godišnjice mature doputovao iz daleke Kalifornije gdje živi, govori ne samo o njegovoj vitalnosti, nego o osobi čiji je životni put po mnogočemu nesvakidašnji. A što ga veže uz Varaždin?

Sjećanja - Sjećanja, naravno! To je neizbrisiva mladost, to su bile važne godine u mom životu. Iako sam rođen u Ljubljani, a odrastao u Zagorju, u Zajezdi, u Varaždinu sam završio svih osam razreda tadašnje gimnazije. To cijelo vrijeme sam i stanovao u Varaždinu, najprije u Kukuljevićevoj, onda u Kolodvorskoj i na kraju u Zagrebačkoj ulici. Čak sam se okušao i u novinarstvu, pa je u varaždinskim novinama bio objavljen moj «đački» novinarski uradak. Naime, u razredu smo imali jednog kolegu kompozitora koji je komponirao i napisao libreto za jednu operetu, koju su s velikim uspjehom u varaždinskom kazalištu izvodile naše kolegice. Kako je to bila vrlo ozbiljna predstava, ja sam se ponudio tom našem kolegi napraviti malu reklamu, pa sam napisao dva, tri članka, koje su mi stvarno i objavili! - kroz šalu se prisjeća gospodin Ivanek. Kad je završio gimnaziju i maturirao, školovanje je nastavio u Austriji, gdje se u Beču upisao na studij elektrotehnike.

Američki san

četvrtak, 8. ovog mjeseca, u vremenu od 8 do 11 sati dođu u stare prostorije VI. podružnice Banfica, u Teslinoj ulici 20, i provjere svoje zdravlje.

Mislim, dakle jesam

Kod nas je počelo vrijeme «divljega» kapitalizma. Dok se jedni silno bogate, a drugi padaju na dno siromaštva, predlažu se radna mjesta ovrhovoditelja!” VLADIMIR HORVATIĆ, VARAŽDIN

Gospodin Ferdo Ivanek na proslavu 70. godišnjice mature doputovao je iz daleke Kalifornije

Često se čujemo telefonom

- S obzirom na to da sam bio stipendist Saveznog komiteta Na kraju smo se ponovo vratili gimnazij- Veseli me što se moje kolegice jako dobro za radiodifuziju u Beogradu, skim danima, proslavama mature i velikom drže, što su intelektualno svježe i što nam je uvijek zabavno i veselo. Inače, mi održavamo nakon studija 1949. godine jubileju. morao sam se kod njih i zapo- Maturanti iz moje generacije, zbog ratnih kontakte, često se čujemo telefonom, tako sliti. Tako sam u Centralnom i poslijeratnih događanja, prvu su obljetnicu da uvijek znam što se tu događa. A kad je radio institutu bio do 1955. mature proslavili tek nakon 15 godina, a ja riječ o 75. godišnjici, ja mislim da je moramo godine, a onda sam prešao u sam im se pridružio na 25. obljetnici i odonda dobro isplanirati, jer možemo samo jedanput Institut za elektro zveze u Ljusam svakih pet godina, sve do danas, s njima. pogriješiti! – našalio se gospodin F. Ivanek. bljanu, gdje sam sa suprugom i naša dva sina ostao sljedećih 10 godina. Nakon toga smo sveučilištu u Stanfordu. A pol godine kasnije otišli smo klimatskih promjena, dok otišli u Ameriku – prikako sam od svojeg u Ameriku i tamo ostali sve je mlađi sin Željko poznati sjeća se Ivanek, a Instituta u Lju- do danas - otkrio nam je naš američki glumac! Diplomiu na pitanje zašto b ljani d o b i o izuzetno ugodan i duhovit rao je dramu na prestižnom je n u Ameriku, jedt r i g o d i n e sugovornik od kojeg smo sveučilištu Yale, a studirao je zad u nostavno je uzs t u d i j s ko g uspjeli saznati da je zado- i na Londonskoj akademiji za ijeme azi r v vratio: “Zbog dopusta, na- voljan svojim životom, da u muziku i dramsku umjetnost. dol u k s t posla!” stavio sam zadnje vrijeme u Hrvatsku Glumio je u više od 25 filmo-u Hrva e n i d o - K a ko m e s t u d i j n a dolazi svake godine i da uz va, u brojnim televizijskim g svake , ali i na Stanfordu i svoje Zagorje i Zajezdu rado serijama koje su se i kod nas zanimala elekje tronika, pružila doktorirao iz dolazi u Varaždin i na more. prikazivale, kao i u kazališnim Zagor re mo mi se prilika za područja elek- Ponosan je i na svoja dva sina. predstavama, a prije dvije daljnje usavršavanje troničkih znano- Stariji je magistar ekonomije i godine osvojio je i nagradu u struci, za nastavak sti! Ponovo smo se bavi se računalnom tehnolo- Emmy za najbolju sporednu studija i znanstveni rad na vratili u Ljubljanu, a četiri i gijom u domeni istraživanja ulogu.

RT_381  

Regionalni Tjednik

RT_381  

Regionalni Tjednik

Advertisement