Page 1

SYDDANMARK

Energi i verdensklasse

Din fremtid ligger også i Syddanmark Regionen er taget på Sygehuset i Esbjerg charmeoffensiv for at få sejrer hos unge læger ledige job besat og sygeplejersker 1


intro Tekst: Kim Jensen / Foto: Hyldager Fotografi

Region Syddanmark er officiel partner i Esbjerg Kommunes og DGI’s Landsstævne 2013. Regionen har støttet arrangementet med 1,5 mio. kr.

»Vi tror, at vi er meget globale herhjemme, men hvor mange københavnere er egentlig villige til at flytte til Vestjylland for at få et arbejde?« Mikkel Hemmingsen, regionsdirektør i Region Syddanmark

2

Syddanmark NU / Energi i verdensklasse


Vi vil ha’ dig! Satsningen på offshore-aktiviteterne omkring Esbjerg er næsten lykkedes for godt. Allerede nu mangler der flere hundrede kvalificerede ingeniører, og manglen bliver kun værre i årene fremover. Derfor er regionsdirektør Mikkel Hemmingsen klar med en charmeoffensiv.

Å

r 2021 vil ledigheden blandt højtuddannede på landsplan nå over fem pct. I Syddanmark vil der derimod være flere job end ledige. – Med andre ord vil vi komme til at mangle højtuddannet, specialiseret arbejdskraft, mens der i resten af landet vil være arbejdsløshed, påpeger regionsdirektør Mikkel Hemmingsen. Esbjerg er nationalt center for offshoreenergi, og allerede i dag mangler byen mellem 200 og 300 ingeniører med speciale i offshoreaktiviteter. Energi-klyngen omfatter al energi på havet som havvind, olie og naturgas, og fra 2017 – og så langt øjet rækker – vil der være brug for alle med en lang eller mellemlang uddannelse. – Der er en tendens til forholdsvis lille mobilitet i Danmark sammenlignet med andre lande. Vi tror, at vi er meget globale herhjemme, men hvor mange københavnere er egentlig villige til at flytte til Vestjylland eller en flække i Portugal for at få et arbejde, når det kommer til stykket, spørger regionsdirektøren retorisk. – Man er ikke global, fordi man selv tror, man er verdensborger. Der skal mere til.

Esbjerg i globalt elitenetværk Netop det globale perspektiv er et kendetegn ved den nationale klynge for offshoreenergi centreret omkring havnen i Esbjerg. Byen er netop blevet optaget i et internationalt netværk med verdens 19 største energiaktører, så et stop i Esbjerg kan være et skridt på vejen mod en karriere hos de største energigiganter i verden. Og det er ét af de charmeargumenter, Mikkel Hemmingsen har tænkt sig at bruge over for de unge.

– Vores energiklynge ved Esbjerg har en stor international snitflade, og ved at tage del i offshoreeventyret vil man få nyttige kontakter og muligheder globalt set. Så ved at komme til os, får man et springbræt mod en international karriere, siger han. Et andet argument er, at yngre familier kan få trygge rammer og en billigere indgang til boligmarkedet i Esbjerg-området sammenlignet med Aarhus og København. Regionen forsøger på forskellige niveauer at hjælpe både energimetropolen Esbjerg og de øvrige tre satsningsområder i Syddanmark. Både ved fx at støtte Syddansk Universitets talentprogram International Brainstormers og gennem foreningen work-live-stay southern denmark, der vil hjælpe virksomhederne med at rekruttere og fastholde kvalificerede medarbejdere. Viden giver job – Det er ikke vigtigt, om fremtidens ansatte i regionen kommer fra Liseleje eller Lissabon. Det vigtige er, at vi har virksomheder med en høj specialisering og ansatte med et højt vidensniveau, siger Mikkel Hemmingsen og fortsætter: – Vi ved, at højtuddannede genererer mellem en og to ekstra arbejdspladser omkring sig. Det er simpelthen dem, der skaber resten af erhvervslivet, så uden dem ville vi ikke have job at tilbyde inden for detailhandlen eller servicebranchen. Især af hensyn til de ufaglærte og lavt uddannede er det derfor afgørende at få besat alle stillinger i en fremtid, hvor der bliver kamp om de bedst kvalificerede medarbejdere, mener regionsdirektøren. – Alle er velkomne, hvis bare pæren lyser tilstrækkeligt skarpt, siger Mikkel Hemmingsen.

Region Syddanmark arbejder med talentsatsning, fastholdelse af arbejdskraft og med at skabe "Det Gode Liv" på mange fronter.

work-live-stay southern denmark Der er masser af arbejde til veluddannede, dygtige personer i Syddanmark. Her og nu mangler der 200-300 ingeniører til at videreudvikle aktiviteterne omkring offshoreklyngen i Esbjerg. Og i løbet af få år vil der mere eller mindre være jobgaranti for højtuddannede i regionen. Foreningen work-live-stay southern denmark arbejder sammen med virksomhederne på at rekruttere og fastholde medarbejdere. Læs mere om foreningen her: work-live-stay.dk

Vi satser på fremtidens job Region Syddanmark har valgt at koncentrere sine vækstmidler om at udvikle fire forretningsområder: Offshoreenergi, energieffektivisering, sundhedsteknologi og oplevelsesøkonomi. Det målrettede arbejde med at skabe vækst har betydet, at EU har udnævnt Region Syddanmark til Europæisk Iværksætterregion 2013.

International Brainstormers Det kræver de absolut bedste hjerner og største talenter at komme til tops i den stigende globale konkurrence. Derfor har Region Syddanmark som en del af sin talentsatsning valgt at støtte projektet International Brainstormers på Syddansk Universitet. Her samles studerende fra hele verden på et internationalt studium og er efterfølgende garanteret praktikforløb i internationalt orienterede syddanske virksomheder. De studerende kommer fra så forskellige lande som Kina, Kenya, Litauen, Ægypten og Iran. Læs mere om International Brainstormers på facebook.com/ InternationalBrainstormers.

3


tal Tekst: Johanna Lundström og Thomas Laursen

Syddanmark Lav ledighed i fremtiden Frem mod 2029 vil ledigheden blandt velduddannede stige på landsplan, viser prognoser baseret på regionaløkonomiske modeller. I Syddanmark vil ledigheden derimod falde til 0.

Mellemlang videregående uddannelse

0

0

-2

-2

Syddanmark — MVU Hele landet — MVU Syddanmark — alle uddannelser

52% 4

Syddanmark NU / Energi i verdensklasse

2027

2

2024

2

2021

4

2018

4

2027

6

2024

6

2021

8

2018

8

2015

10

2012

10

2015

Ledighedsprocent

2012

Ledighedsprocent

Lang videregående uddannelse

Syddanmark — LVU Hele landet — LVU Syddanmark — alle uddannelser

... svarende til mere end hver anden regionale virksomhed inden for vidensservice-erhvervet har oplevet problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft i de seneste 6 mdr. Vidensservice omfatter bl.a. forskning og udvikling.


vs. Danmark københavn

19.69 9,-

AARH

US

7,20.81

Esbjerg

13.208,-

Det koster én kvadratmeter bolig Det er i gennemsnit en tredjedel billigere at bosætte sig i Esbjerg Kommune sammenlignet med Aarhus og København, viser de helt nye tal for gennemsnitsprisen på udbudte boliger til salg.

Erhvervsspecialisering Esbjerg står særlig stærkt, når det handler om energi- og miljøaktiviteter. Også inden for transport, fødevarer samt bygge- og bolig-sektoren har Esbjerg flere arbejdspladser end landsgennemsnittet. Landsgennensnit

Energi / miljø

Transport

Fødevarer

Bygge / bolig

Møbler / beklædning

215.000 arbejdspladser på 60 min.

Bor man i Esbjerg, har man adgang til næsten en kvart million arbejdspladser i en radius af en times transport. Kilder: Region Syddanmarks Virksomhedspanel, Kontur Esbjerg 2012, CRT, Boliga, Fremtidens kompetencebehov, Regional Udviklingsplan.

Turisme

Øvrige erhverv

Medico / sundhed

IT / kommunikation

100 personer i alderen 25-64 år 96 arbejdspladser ... heraf 63 private

Arbejdspladser i Esbjerg Kommune 2011 Esbjerg har næsten én arbejdsplads pr. borger i den erhvervsaktive alder. Tager man højde for grupper uden for arbejdsmarkedet, giver det et klart overskud af job i byen. 5


aktion Tekst: Marie Hauberg

Esbjerg – kvadratisk, praktisk, global! En ny storby

Rette vinkler, ja tak!

Esbjerg er med sine godt 71.400 indbyggere Danmarks femtestørste by. I hele kommunen – der bl.a. også omfatter byerne Bramming og Ribe – bor der godt 115.000 mennesker. Samtidig er Esbjerg en af Danmarks nyeste byer. Den er vokset op omkring havnen, som blev anlagt i 1868, efter at Danmark måtte afstå sin indtil da største havn Altona ved Hamborg til Tyskland. Siden er det kun gået én vej for Esbjerg – fremad. Med udgangspunkt i havnen har byen vokset sig større og større. Først gennem fiskeriet, siden via olie og gas-transporten til og fra Nordsøen. I dag er det offshore-energi, som under overskriften ”Danmarks energimetropol” er det nye sort i Esbjerg!

At byen er ny, ser man bl.a. på de retvinklede gader, som næsten er skåret med en lineal. Der er lagt grønne kiler ind overalt, og der er ikke meget bindingsværk og toppede brosten over centrum. Byen er moderne og energisk.

1868 -- >

1882 -- >

1972-- >

2002 -- >

udskibning

fiskeri

olie & gas

grøn offshore

Livsstilseksperten Jørgen Duus betegner Esbjerg sådan: »For den besøgende fra hovedstaden er Esbjerg en moderne europæisk (stor)by. Esbjerg virker tolerant og udadvendt, grænsende til international/global. Esbjerg er bomstærk, kraftfuld ud over alle grænser, modig og virker også eventyrlysten. Man aner en vis djærv og ret ligefrem tone – men også reminiscenser af vestjysk beskedenhed.« Kilde: Byanalyse 2009, Region Syddanmark

Meget mere end en havn De seneste år har Esbjerg fokuseret på at skabe et mangfoldigt kultur- og fritidsliv. Besøg Esbjerg Kunstmuseum, Musikhuset Esbjerg, spillestedet Tobakken eller det store idrætskompleks omkring Svømmestadion Danmark og oplev, hvordan musik, kunst og sport folder sig ud. Byen huser også et musikkonservatorium og afdelinger af Syddansk Universitet og Aalborg Universitet, som sørger for ungdommeligt liv i gadebilledet. Der er flere gange sat pris på kommunens arbejde. Byen er kåret til:

1997

2006

2008

Årets by:

Talenternes by:

Årets Ungdomskommune:

På baggrund af byens utraditionelle tænkemåde hvad angår løsning af offentlige opgaver. Blandt eksemplerne kan nævnes opførslen af Musikhuset, De Hvide Mænd/Mennesket Ved Havet samt omdannelsen af det gamle elværk til VMK - konservatoriet for musik og formidling.

Morgenavisen Jyllands-Posten kårede Esbjerg som vinder for sin evne til at skabe rammer for udvikling af talent inden for idræt, billedkunst og musik.

Dansk Ungdoms Fællesråd gav Esbjerg prisen, fordi kommunen på en fornem måde har prioriteret foreningsliv, inddragelse af de unge og et aktivt ungdomsliv i et helhedsorienteret perspektiv.

6

Syddanmark NU / Energi i verdensklasse


fremdrift Tekst: Jens Kurt Jørgensen / Foto: Hyldager Fotografi

Bliv bedst med de bedste Sydvestjysk Sygehus har de seneste år satset målrettet på at blive et af landets bedste uddannelsessteder for læger og sygeplejersker – og arbejdet bærer allerede frugt.

N

år man ligger langt mod vest, kan man nogle gange være lidt ude af øje og sind, når yngre læger og sygeplejestuderende skal vælge uddannelsessted. Hvis man altså ikke gør lidt ekstra for at gøre opmærksom på sig selv. Derfor valgte Sydvestjysk Sygehus (SVS) med ca. 3.000 ansatte fordelt i Esbjerg og Grindsted for år tilbage at arbejde med at gøre sig til landets bedste uddannelsessygehus. Det har allerede resulteret i flere priser – bl.a. har Den Fælles Akutmodtagelse, FAM, opnået en sjetteplads blandt læger i klinisk basisuddannelse i en konkurrence udstedt af Dagens Medicin. Det lyder måske ikke imponerende, men FAM Esbjerg var eneste akutmodtagelse i landet på top 20-listen, og når man ser på de problemer, FAM’erne andre steder i landet har haft i opstartsfasen, er det faktisk ret flot. – Vi har søgt at skabe et godt og unikt læringsmiljø på tværs af teori og arbejde, og dermed har vi også i langt højere grad synliggjort Sydvestjysk Sygehus som både et godt uddannelses- og arbejdssted, forklarer ledende oversygeplejerske Christian Jørgensen fra FAM’en.

Nye yngre læger får eksempelvis både praktisk træning i akutte kompetencer og et bredt indblik i hele sygdomsbehandlingen. – Her giver vi de unge læger mulighed for at tilse patienter i FAM før afdelingslægen, og bagefter kan de diskutere diagnose og forløb. Samtidig sikrer vi i planlægningen af lægernes uddannelse på SVS, at de unge læger ikke kun arbejder i det akutte felt, men at de også kan følge patienterne ud i specialerne, siger han. Børneambulatoriet nummer 1 Sydvestjysk Sygehus tilbyder uddannelse inden for næsten alle specialer, og også de sygeplejestuderende har været begejstrede for uddannelsesstedet ved at kåre Børneambulatoriet på sygehuset som den bedste afdeling for studerende. De gode resultater kan også tilskrives et årelangt samarbejde med ungdoms- og videregående uddannelser i Syddanmark, hvor sygehuset har tilbudt unge at komme i praktik som eksempelvis sygeplejersker. Mange af de unge herfra er at finde blandt de godt 800 uddannelsessøgende, der hvert år er i en klinisk uddannelse eller praktikforløb på sygehuset.

Det har betydet, at der er et stort felt af kvalificerede ansøgere, når sygehusene skal ansætte nye medarbejdere i det sydvestjyske. – Et positivt image som uddannelsessted kan være direkte forbundet med et senere valg af ansættelsessted, og dermed er en satsning på uddannelse et vigtigt element, når man skal planlægge en rekruttering af dygtige medarbejdere, siger Christian Jørgensen og fortsætter: – Hele sygehuset bidrager på forskellig vis i forhold til en bred vifte af uddannelsestiltag. Jeg er overbevist om, at det er med til at sikre, at vi har et så godt omdømme, at vi kan tiltrække mange af de bedst kvalificerede til vores landsdel og dermed vores arbejdsplads.

Vil du arbejde for Region Syddanmark? Regionen slår typisk mellem 2.500 og 3.000 stillinger op på sygehusene, de sociale institutioner, i psykiatrien og i regionshuset om året.

7


Har vi fanget din interesse? Find dit nye job i Region Syddanmark på: job.regionsyddanmark.dk. Regionens jobportal slår årligt mellem 2.500 og 3.000 job op primært inden for sundhed, socialområdet og psykiatrien, men der er også spændende job til fx økonomer, jurister og it-specialister.

Som eneste region har Syddanmark hvert eneste år haft budgetter i balance siden regionernes etablering i 2007. I 2012 lykkedes det at realisere et lille plus på 0,2 mia. kr. ud af en samlet omsætning på 22,8 mia. kr. Se alle årsrapporterne her: regionsyddanmark.dk/wm361430

Du kan også oprette en søgeagent og få alle job, der matcher dine ønsker, tilsendt på mail. Har du spørgsmål til at arbejde på en af regionens arbejdspladser, kan du kontakte jobkonsulenterne Karina Kongensgaard og Vibeke Syshøj på mail: karina.kongensgaard@rsyd.dk; vibeke.syshoj@rsyd.dk eller ringe til dem på hhv. 7663 1468 / 7663 1294.

Region Syddanmark undersøger hvert år medarbejdernes trivsel i den såkaldte MTU. Her svarer de ca. 25.000 ansatte anonymt på spørgsmål om alt fra arbejdspres til mobning og glæde ved at være en del af regionens største arbejdsplads.

Region Syddanmark har fire store satsningsområder, som vil skabe tusindvis af nye arbejdspladser over de kommende år. Det drejer sig om offshoreenergi (centreret omkring Esbjerg), sundhedsteknologi (Odense-området), energieffektivisering (Sønderborg-området) og endelig oplevelsesøkonomi- og design (bredt i hele regionen). Udgivelse Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle

Bliv klogere på fakta om regionen, kommunerne og erhvervslivet i Syddanmark på: detgodeliv.regionsyddanmark.dk. Her finder du publikationer om alt fra vækst, eksport og nøgletal til uddannelsesniveau og datamaterialer om de enkelte kommuner.

Geografisk spænder regionen fra Varde Kommune i vest til Nyborg i øst. I alt strækker Region Syddanmark sig over 12.191 km² og huser 1,2 mio. borgere.

Redaktion Søren Braun (ansvarshavende) Thomas Laursen (redaktør) Peter Feldberg Rune Stig Mortensen Design & produktion Mediegruppen as Foto Hyldager Fotografi Oplag 8.500 stk. ISSN 1903-7473 ISSN 1903-8445 (Online version)

detgodeliv.regionsyddanmark.dk 8

Syddanmark NU / Energi i verdensklasse

Syddanmark NU nr. 6 2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you