Issuu on Google+

Dagje uit

Wijchen

Natuur Cultuur Historie Actief Gastvrij

De Romeinen kenden de Heerlijkheden al‌

Nu jij nog!

t 1,50

INCLUSIEF FIETSROUTE


Veelzijdig Wijchen  Een rijke en veelbewogen geschiedenis, klassieke en moderne kunst, gevarieerde natuur én gastvrijheid, dat is Wijchen. Van middeleeuwse kastelen tot kronkelige wandelpaadjes door de bossen; van een intiem, gezellig terrasje tot de rust van weids natuurschoon. En van een trendy restaurant tot een ouderwets gastvrij bed & breakfast. U noemt het, Wijchen heeft het.

2  WIJCHEN

Die rijke historie? Dat is niets te veel gezegd, want de Romeinen kenden de Heerlijkheden al. Wijchen, op nog geen vijf kilometer van Nijmegen, de oudste stad van Nederland, is tenslotte ontstaan uit vijf kleine bestuurlijke eenheden ofwel de Vijf Heerlijkheden. Het schilderachtige centrum van Wijchen is een lust voor het oog en biedt een rijke variatie aan winkels, boetiekjes, restaurants en cafés. Struin ontspannen door de pittoreske straatjes en wandel over de markt en langs


de monumentale panden. Natuurlijk mag u het kasteel, de grootste bezienswaardigheid, niet missen. Het historische dorp ligt in het Land van Maas en Waal, een prachtig gebied dat een veelheid aan natuurschoon te bieden heeft. Wandelend, fietsend of met de auto komt u langs uitgestrekte weilanden en bossen, wonderschone vennen, eeuwenoude dijkjes en natuurlijk de vergezichten en oevers van de twee rivieren die hun naam gaven aan dit fraaie gebied.

Een rijke en veelbewogen geschiedenis, klassieke en moderne kunst, gevarieerde natuur ĂŠn gastvrijheid, dat is Wijchen.

WIJCHEN  

3


Wijchen  Natuurlijk Westelijk van het Rijk van Nijmegen, midden in het Tweestromenland, ligt Wijchen ingebed tussen de Maas en de Waal. De historie van dit gebied is een verhaal op zich en die geschiedenis heeft vooral met (overvloedig) water te maken. Vanaf het moment dat onze voorouders dijken aan gingen leggen, zijn er – voor zover bekend – 125 gevallen geweest waarbij het land geteisterd werd door overstromingen. Die tijd ligt gelukkig achter ons. Alleen de hevige regenval van 1995 bracht in herinnering dat het Maaswater zo hoog kan staan, dat het ook buiten zijn oevers kan treden.

4  WIJCHEN

Tussen Alverna en de Hatertse Vennen ligt het Wijchens Ven, een prachtig ­natuurgebied. Oorspronkelijk was dit een zijtak van de Rijn maar in de loop der eeuwen is het een soort meertje geworden. In de laatste ijstijd blokkeerde het landijs de beddingen van de Rijn en Waal, waardoor het rivierwater via een aantal geulen naar de Maas werd afgevoerd. Nadat het ijs gesmolten was, kwamen de beddingen van deze geulen leeg te staan en slipten de mondingen dicht. Dit gebeurde ook met de zand­heuvel ten westen van het gebied, dat we nu kennen als het Wijchens Ven.


Het stilstaande water raakte steeds dichter begroeid en rond het jaar nul was de rivierarm volledig verdwenen. Het water was veen geworden. De latere bewoners hadden daar veel profijt van, want het ven was goed voor enorme voorraden turf, vooral in de 19e eeuw een belangrijke bron van brandstof. Nadat die voorraad opraakte, werd de voormalige rivierarm opnieuw gevuld met water. De aarde is hier is nog altijd vruchtbaar en geschikt voor het kweken van allerlei soorten planten. Het Wijchens Ven is nu vooral een prachtig natuurgebied, waar men fantastisch kan wandelen. Maar Wijchen heeft meer natuur dan het Wijchens Ven alleen. Wat te denken van de Maasdorpen Niftrik en Balgoij en het stadje Batenburg die door kenmerkende dijken en uiterwaarden met elkaar verbonden zijn? Het Maaslandschap rond Niftrik biedt plaats aan zowel natuur als aan waterrecreatie en is voor wandelaar en fietser ontsloten. Bij Batenburg, het stadje met zijn waardevolle kasteelruïne, is een nog werkende eendenkooi te vinden. De rust die nu eenmaal in en rond een eendenkooi moet heersen, zorgt voor een interessante en zeer gevarieerde flora en fauna. Gecultiveerde natuur is ‘gemaakt’ in de twee grote recreatieplassen die de omgeving van Wijchen rijk is: de Berendonck en de Groene Heuvels. Er is ver­koeling en volop vertier voor jong en oud te vinden (zoals de ‘dieren ABC kinderwandelroute’ bij recreatieplas de Berendonck. Sportievelingen kunnen hier hun hart ophalen aan buitensporten als golfen, skiën of surfen. Met de jaren krijgen deze uitgestrekte terreinen vooral in rustiger seizoenen steeds meer waarde als natuurgebied, waar vogelaars, hengelaars, fotografen en andere natuur- en outdoorliefhebbers van alles van hun gading aantreffen.

u bent

natuurlijk van harte welkom bij

1 Kaas- en Zuivelboerderij De Diervoort Staddijk 17, 6603 LM Wijchen Tel. 024-3442417, www.diervoort.nl Rondleiding en uitleg in kaasmakerij en bereidingsruimte voor zuivelproducten (o.a. yoghurt, karnemelk). Korte rondleiding over boerderij, bezichtiging van kaasopslagruimte, proeven van enkele producten. Winkel open: di t/m za 10.00-17.00 uur. Bezichtiging/rondleiding op afspraak (minimale groepsgrootte 10 pers.).

Kaas- en Zuivelboerderij De Diervoort

WIJCHEN  

5


Wijchen Cultuur & Historie Soms lijkt het wel alsof de tijd stil heeft gestaan in Wijchen. Het dorp zou met de schilderachtige molens, dijkhuisjes, kastelen en overblijfselen moeiteloos het decor kunnen vormen voor een historische film. Dat vond ook filmmaker Paul Verhoeven die hier in de jaren zestig de roemruchte serie Floris opnam. Dwars door het centrum van Wijchen loopt de Cultuurhistorische Route die langs alle historische highlights voert. Op talloze plekken zijn beeldplaten geplaatst die een verhaal vertellen over de plaats waar ze staan. U vindt ze onder meer bij de molen, op de markt en bij het kasteel.

6  WIJCHEN

Het kasteel vormt het hart van historisch Wijchen. Hier woonden ooit Emilia van Nassau (1569 – 1629), dochter van Prins Willem van Oranje en haar geliefde Emanuel van Portugal. Zij gaven het kasteel de huidige renaissancestijl en lieten hun initialen achter in de muurankers. Tegenwoordig dient het als raadhuis en als Museum Kasteel Wijchen dat een verzameling prehistorische, Romeinse en middeleeuwse voorwerpen tentoonstelt. Het kasteel van Hernen is nog helemaal in tact. Het heeft zijn middeleeuwse karakter kunnen behouden, omdat het sinds de 17e eeuw nooit meer is belegerd. Het kasteel heeft


natuurlijk van harte welkom bij

nog een schuilkelder, een ridderzaal, een ­keuken met bakoven en een folterkamer!

u bent

Heeft u de smaak te pakken? Breng dan ook een bezoek aan de ruïnes van kasteel Batenburg. Dit ­monumentale bouwwerk behoorde eens tot de belangrijkste en oudste kastelen van Gelderland. Wat eens de pracht van Batenburg was, werd in 1794 door de Fransen goeddeels met de grond gelijk gemaakt. Het enige dat nog herinnert aan het kasteel zijn de ruïnes. Maar die overgebleven muur met stukken van torens en een fraai poortgebouw vormen nog wel heel bezienswaardige ruïnes.

2 Kasteel Hernen Dorpsstraat 40, 6616 AH Hernen Tel. 0487-531976 www.mooigelderland.nl Schilderachtig gelegen kasteel in het Land van Maas en Waal, een van de belangrijkste kastelen in Nederland. Rondleidingen: wo, do en za om 13.00/14.00/15.00/16.00 uur.

KASTELEN / MUSEUM

Batenburg zelf is een schitterend ­dorpje met trotse middeleeuwse panden, een fraai stadsplein en rustieke 17e-eeuwse boerderijen. Wandel langs het oude kerkje, de hoge standerdmolen aan de dijk, de gepleisterde huisjes op de Stadswal en de vele andere wonderschone plekjes die het dorp rijk is.

3 Kasteel-Raadhuis Wijchen Kasteellaan 9, 6602 DA Wijchen Sprookjesachtig kasteel uit de 14e en 15e eeuw. In de 17e eeuw herbouwd in Hollandse renaissancestijl door Emilia van Nassau, dochter van Willem van Oranje. Op de bovenste verdieping Museum Kasteel Wijchen. Groepsrondleidingen zijn het hele jaar mogelijk na telefonische afspraak via Museum Kasteel Wijchen (wo t/m zo, tel. 024-6424744). Museum Kasteel Wijchen biedt een boeiend programma van wissel­tentoonstellingen op het gebied van hedendaagse kunst, regionale geschiedenis en archeologie.

Ook een bezienswaardigheid is de kapel van Bergharen. Hier vindt vanaf de 14e eeuw een Mariaverering plaats onder de naam ‘Onze Lieve Vrouw ter Nood God’. De aanzet hiertoe werd gegeven door de Cisterciënzers van de Abdij Camp die in 1302 grond aankochten om er De Munnikhof op te bouwen. In 1313 werd een deel van de Molenberg gekocht, waarop een kapel werd gebouwd met daarin een Mariabeeld. In 1672 werd het gesloopt maar gelukkig werd het beeld in veilig­heid gebracht en staat het nu te pronken in de kapel.

4 Museum Kasteel Wijchen Kasteellaan 9, 6602 DA Wijchen Tel. 024-6424744 www.museumwijchen.nl Museum Kasteel Wijchen heeft vier afdelingen: archeologie, hedendaagse kunst, regionale geschiedenis en museumtuin ‘De Tuun’. Er zijn zowel vaste als wisselende exposities. Het museum organiseert ook activiteiten door het jaar heen en streeft er naar om een locatie te zijn, waar bezoekers altijd terecht kunnen voor een boeiend bezoek. Voor actuele informatie zie de website. Geopend wo t/m zo van 13.0017.00 uur. Zie advertentie pagina 18.

In het hart van het Land van Maas en Waal ligt de Heerlijkheid Leur waar langs zwierige landwegen oude lindebomen staan, en waar in de weilanden zwarte runderen vredig staan te grazen temidden van geurige kruiden en klaver. Naar verluidt heeft in deze oase van rust de ‘wereld zijn pas vertraagd’.

MOLENS 5 Molen Batenburg Aan de Molendijk net buiten het stadje Batenburg staat de Molen Batenburg. Standerdmolen nog in bedrijf als korenmolen. Verkoop van meel. Bezichtiging van de molen (gratis) in principe elke woensdag van 14.00-17.00 uur. Groepen alleen na afspraak met de molenaar, tel. 024-6963654.

Kasteel Hernen

Kasteel-Raadhuis Wijchen

Museum Kasteel Wijchen

WIJCHEN  

7


6 Hernense Molen Aan de rand van het Hernense bos in Hernen staat de Hernense Molen. Recent gerestaureerde, witte beltmolen. Te bezichtigen (gratis) wanneer de molen draait. Bij goed weer in principe elke zaterdag van 10.00-16.00 uur of na telefonische afspraak. Molenaar bereikbaar via tel. 0486-411284. 7 Wijchense Molen / De Oude Molen De Wijchense molen ligt aan de Bronckhorstlaan tegenover het NS-station, vlakbij Kasteel-Raadhuis Wijchen. Het is een authentieke beltmolen uit 1799. De molen is elke week van donderdag t/m zaterdag open. De toegang is gratis. Als de molen draait wordt er op ambachtelijke wijze gemalen. Rondleidingen zijn te bespreken met de molenaar, tel. 024-3736285.

FIETSEN LANGS KUNST IN WIJCHEN Kunstroute Wijchen Zie voor meer info pagina 10.

wandelen Cultuurhistorische Wandelroute Wijchen Zie voor meer info pagina 10. 8 Monumentaal Batenburg In Batenburg, pittoresk stadje aan de Maas, lijkt het of de tijd stil heeft gestaan. Bijna alle panden hebben de status van monument. De brochure ‘Wandelen in Batenburg’ vertelt over de historie van de huizen, boerderijen, de molen en de imposante kasteelruïne. De wandelroute is verkrijgbaar bij VVV Serviceshop Wijchen, tel. 0246451144 of Uitbaeterij de Viersprong, tel. 0487-541669 (di gesloten).

Pontje naar Batenburg Fiets- en voetveer ‘Het Heerlijk Veer’ vaart over de Maas tussen Batenburg en Demen. Het pontje is een aantrekkelijke schakel in uw fiets- of wandelroute over de Maas. Het vaart in mei, juni en eind september alleen in de weekenden; van juli tot half september dagelijks. De vaartijden van het veer kunt u raadplegen op www.rivierengebied.org.

8  WIJCHEN

Museum Kasteel Wijchen herbergt een keur aan oude en moderne streekcultuur. In het openluchtgedeelte ‘De Tuun’, vindt u gewassen en kruiden uit de Romeinse en middeleeuwse periodes. De Historische Vereniging Twee­stromenland in Wijchen houdt zich bezig met de streekhistorie van het Land van Maas en Waal en het westelijk deel van het Rijk van Nijmegen. In de kelder van het gemeentekantoor heeft zij een documentatiecentrum, waar historisch materiaal over de streek te vinden is. Meer streekhistorie is te bewonderen in het streekhistorisch museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen. Maar Wijchen leeft niet alleen in het verleden. Wie er oog voor heeft, ziet dat Wijchen wemelt van bezienswaardige moderne kunst, zowel figuratief als abstract. De Tafel van Klaas Gubbels is een van de bekendere openbare kunstwerken in Wijchen. In 1994 werd het metalen werk geplaatst in het park aan de Klapstraat. De voorwaarde waaraan het kunstwerk op deze plek moest voldoen, was beschutting bieden tegen neerslag. De tafel is zo gemaakt dat je er met meerdere mensen onder kunt schuilen. Een ander bekend ‘openbaar’ werk is het bronzen beeld Emilia van Nassau.

Liberation Route via ‘Luisterkeien’ Wijchen werd onder andere bevrijd door Afro-Amerikaanse soldaten. Nooit eerder hadden de Wijchenaren een neger gezien. Welkom waren ze des te meer! De Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van de regio Arnhem Nijmegen komt ook terug in de bijzondere ‘Liberation Route Arnhem Nijmegen’. De luisterkeien op de route geven fragmenten in beeld en geluid weer van de ­gebeurtenissen, die zich afspeelden rondom de bevrijding van de regio. Beluister de verhalen via 0900 54 23 728 of kijk op www.liberationroute.com voor meer informatie en download de verhalen.


Wijchen  Actief Er is het hele jaar door genoeg te doen in Wijchen. Te voet, op de fiets of in het water. Wie liever sportief bezig is, kan terecht bij een van de vele evenementen en voorzieningen die Wijchen en de omliggende kernen rijk zijn. Datzelfde geldt voor mensen die liever genieten van een dagje funshoppen, meubelboulevardbezoek of die op zoek zijn naar een van de talloze cultuurhistorische beziens- of belevenswaardigheden in het centrum van Tweestromenland. Op een zomerse dag is het natuurlijk heerlijk luieren en afkoelen in de nabij gelegen recreatieplas. Maar alle seizoenen hebben zo hun bekoring. In de lente, als de fruitbomen bloesemen en het groen ontluikt, is het er prachtig. De herfst en winter zijn de uitgelezen periodes in het jaar om eens een prachtige wandelof fietstocht te maken door het veelgeroemde en bezongen Land van Maas en Waal. De omgeving van Wijchen heeft het allemaal, van lommerrijke bossen, schilderachtige vennen tot eindeloos uitgestrekte agrarische gebieden die vooral in de winter, als er sneeuw ligt, een onvergetelijke indruk achterlaten. Fiets over de slingerende bandijkjes

en laat u verrassen door de schoonheid van het uitzicht over de rivieren. Proef de gemoedelijkheid tijdens een wandeltocht door het Land van Maas en Waal en bezoek de dorpjes of buurtschappen waar het lijkt of de moderne tijd er nog geen grip op heeft gekregen. Zwemmen in de open lucht of lekker zonnebaden, daarvoor is natuurlijk de recreatieplas de Berendonck bij uitstek geschikt. Overdekt zwemmen, genieten van het bubbelbad of de sauna is mogelijk in het subtropisch zwemparadijs de Meerval. Voor wie het water liever niet in wil, kan bij de recreatieplas toch nog heel goed terecht. Allerlei outdoor activiteiten zijn er te beleven, van eenvoudig sportief tot spectaculair en (in)spannend Wijchen is erg veelzijdig en heeft veel te bieden voor jong en oud, actief en gemoedelijk. Denk aan een middag skiën bij skicentrum de Wijchense Berg, werken aan uw gemiddelde op de 9 of 18-holes golfbaan bij Burggolf Wijchen, kinderen die lekker kunnen ravotten in één van de leuke en populaire speeltuinen, lekker winkelen in het centrum van Wijchen of laat uzelf in de watten laten leggen tijdens een spannende of romantische film bij servicebioscoop Cinema Roma. In Wijchen verveelt u zich nooit! WIJCHEN  

9


u bent

natuurlijk van harte welkom bij

BOWLEN

BurgGolf Wijchen

9 Bowling- en Partycentrum St. Frans Heumenseweg 192, 6603 KT Wijchen Tel. 024-6412218, www.stfrans.com Gelegen in bosrijke omgeving aan de Hatertse Vennen. Grote binnen- en buitenmanege. Ruime gratis parkeergelegenheid, 8 nieuwe moderne bowlingbanen met mogelijkheid voor discobowlen. Iedere dag geopend, hele jaar door vanaf 12.00 uur. Ook voor feesten en partijen. Restaurant op reservering.

GEZINSSKELTERS 10 Vakantieboerderij ’t Kuyperke Liendensedijk 5, 6634 KJ Batenburg Tel. 0486-411347, www.kuyperke.nl Een sportieve én ludieke manier om Batenburg en omgeving te verkennen!

FIETSEN EN WANDELEN IN WIJCHEN Cultuurhistorische route Ontdek de rijke historie van het centrum van Wijchen met de cultuurhistorische route ‘Wandelen in Wijchen’. De route leidt u langs de mooie historische en culturele plekken, zoals het kasteel van Wijchen waarin een museum is gevestigd, de molen, het klooster Tienakker en het Romeinse grafveld. De route brengt u ook langs de winkels en horeca in het centrum. De wandelroute wordt gemarkeerd met zuilen, die in het kort de historische waarde weergeven van de plek waar u langsloopt. Het vertrekpunt is het NS-station. Hier bevindt zich ook de VVV Serviceshop, waar u het boekje ‘Wandelen in Wijchen’ met routebeschrijving kunt kopen. Lekker fietsen in Tweestromenland Een leuke en actieve manier om Wijchen en omgeving in een dagje uit te leren kennen, is de fietstocht ‘Wijchense Plattelandsroute’. Deze fietstocht leidt door het Wijchense landschap vol verrassingen, door het Tweestromenland tussen de Maas en de Waal met zijn bossen, langs prachtige vennen en uitgestrekte agrarische gebieden. De 44 kilometer lange route, volledig samengesteld uit routes die in het Fietsroutenetwerk regio Arnhem Nijmegen zijn opgenomen, doet tal van bezienswaardigheden

10  WIJCHEN

Leuk om te combineren met bijv. een bezoek aan de forelvisvijvers, of de Tuinen van Appeltern. Ontdek deze skelters waar je met 6 volwassenen mee op pad kunt, of natuurlijk als gezin.

GOLFBAAN 11 BurgGolf Wijchen Weg d.d. Berendonck 40, 6603 LP Wijchen. Tel. 0900-BURGGOLF sales.wijchen@burggolf.nl, www.burggolf.nl BurgGolf Wijchen grenst met drie zijden aan het meer van het recreatiegebied ‘Berendonck’. Naast de schitterende 18-holes wedstrijdbaan en een uitdagende 9-holes par-3 baan vindt u hier ook Restaurant Magnolia’s. De openbare horecagelegenheid is het gehele jaar door geopend voor uw lunch, diner (ook met zakelijk karakter), maar uiteraard ook voor een verfrissend drankje tussendoor. Het grote terras biedt een prachtig uitzicht op de wonderschone natuur en golfbaan.

in het Land van Maas en Waal aan. De fietstocht kan met gebruik van het Fietsroutenetwerk naar eigen believen ingekort of juist verlengd worden. De uitgestippelde fietstocht en alle alternatieven zijn te raadplegen en/ of te downloaden via www.lekkerfietsen.nl. Zie voor de ‘Wijchense Kerkdorpenroute’ pagina 16. Kunstroute Wijchen Wijchen is rijk aan kunst ‘op straat’. Het boekje ‘Kijk op kunst’ neemt u via één wandel- en drie fietsroutes mee langs de vele kunstwerken die Wijchen rijk is. ‘Kijk op kunst’ is uw gids langs kunst in Wijchen en vertelt u per kunstwerk wie de kunstenaar is en wat het verhaal is achter het kunstwerk. Maak op een laagdrempelige manier kennis met kunst in al haar facetten: modern en klassiek, kleurrijk en sober. Daarnaast voeren de routes u langs mooie, bezienswaardige plaatsen in de gemeente Wijchen. De routes beginnen bij het NS-station van Wijchen. Het boekje is te koop bij de VVV Serviceshop Wijchen bij het NS-station, en bij het Museum Kasteel Wijchen. Wandelen in Batenburg Zie pag. 8.


u bent

natuurlijk van harte welkom bij

MARKT

SPEELTUINEN

Iedere donderdagochtend het hele jaar door is er algemene warenmarkt van 8.30-12.30 uur op De Markt, hartje Wijchen. Ca. 40 marktkooplieden presenteren hun waar (food en non-food). Twee uur gratis parkeren in blauwe zones met parkeerschijf. Jaar­markt met acties en muziek op de eerste donderdag in juni.

15 Het Hof van Kaatje Gagelvenseweg 4, 6604 BE Wijchen Tel. 024-6421567 www.hethofvankaatje.nl Het Hof van Kaatje is een unieke kinderspeelboerderij voor de allerkleinsten van 0-6 jaar, met een speelweide, (kinder-) boerengolf en jeu de boules. Er zijn diverse mogelijkheden voor het organiseren van kinder-, familie- en bedrijfsfeestjes. Geopend wo van 13.00-17.30 uur en vrij, za, zo van 10.00-17.30 uur. Tijdens school­vakanties ook op ma, wo, do van 10.00-17.30 uur geopend. Tevens luxe Bed & Breakfast.

RECREATIEGEBIEDEN 12 De Berendonck Panhuisweg in Wijchen (circa 160 ha) 13 De Groene Heuvels Ficarystraat in Beuningen (80 ha) Mogelijkheid om te zonnen, zwemmen, surfen, duiken, vissen, strandvertier, wandelen en fietsen. Vrij toegankelijk tussen 06.00-22.00 uur. Betaald parkeren in het hoogseizoen (1 mei-16 sept): u betaalt t 5,00, na 17.00 uur t 2,00 per voertuig. In het laagseizoen (16 sept-1 mei) betaalt u t 2,00. Als u vaak naar een dagrecreatie­ terrein gaat is het voordeliger om een RGV parkeerpas te kopen. Voor t 40,00 kunt u een parkeerpas kopen die geldig is bij de Berendonck, de Groene Heuvels, de Mookerplas en het Wylerbergmeer. De parkeerpas is verkrijgbaar bij de VVV-kantoren in het Rijk van Nijmegen.

SKIBAAN 14 Skicentrum De Wijchense Berg Heumenseweg 180, 6603 KT Wijchen Tel. 024-6411341, www.wijchenseberg.nl Een outdoor skibaan, bestaande uit gesloten matten met daarop miljoenen plastic ‘balletjes’ waardoor het skiën op sneeuw grotendeels geïmiteerd wordt. Daarbij is een rustiek chalet gelegen, waar het altijd weer gezellig is. Gelegen in een bosrijke omgeving waardoor u zich elke keer weer opnieuw op wintersport waant. Tevens lessen voor beginners en gevorderden.

16 Speeltuin De Blije Dries St. Jorispad 41, 6603 AM Wijchen Tel. 024-6413361, www.blijedries.nl Speeltuin plezier voor ‘t hele gezin. Een speeltuin met o.a. een afgeschermd peutergedeelte, een zwembad en een midgetgolfbaan. Veel speeltoestellen. Geopend van tweede paasdag tot en met de herfstvakantie. Zie advertentie pagina 18.

Het Hof van Kaatje

Speeltuin De Blije Dries

ZWEMBAD 17 Zwembad De Meerval Meerdreef 6, 6602 HN, Wijchen Tel. 024-6421934, www.meerval.com Subtropisch zwembad met bubbelbad, peuterbad, wildwaterkreek, waterglijbaan, whirlpool, sauna en Turks stoombad. Speciale tijden en tarieven voor groepen op aanvraag. Zie advertentie achterpagina.

Skicentrum De Wijchense Berg

WIJCHEN  

11


Gastvrij Wijchen  Al met al heeft Wijchen meer dan genoeg te bieden. Eén dag is daar niet genoeg voor en de enorme gastvrijheid van Wijchen en directe omgeving geeft meer dan voldoende aanleiding om tijdens een wat langer verblijf eens nader kennis te maken met de gemeente, de rustieke dorpen en hun hartelijke inwoners. Het ontbreekt in Wijchen niet aan gezellige uitgaansgelegenheden zoals dorpscafés en f­ amiliebedrijven. Gastronomisch gezien heeft de bezoeker een ruime keuze tussen eetgelegenheden die variëren van fast food tot klassieke restaurants waar op sterrenniveau gekookt wordt.

12  WIJCHEN

En wie van plan is wat langer te blijven, is uiteraard meer dan welkom. Zoekt u een hotel aan het water, of een rustige camping? Wilt u logeren bij de boer aan de oever van de Maas, of in een knus bed & breakfast? Voor een kort of langer verblijf zijn er tal van mogelijkheden. Wijchen heeft een keur aan accommodaties, van ­eenvoudig tot luxe. Dat u zich er thuis voelt, is gegarandeerd!


u bent

natuurlijk van harte welkom bij

CAFÉS / ZALEN 18 Café-Zaal Sterrebos Kasteellaan 4-6, 6602 DE Wijchen Tel. 024-6412472 www.zaalsterrebos.nl Sterrebos, het horecahart aan de Kasteellaan nabij het Wijchense Kasteel, staat al ruim 35 jaar bekend om zijn Gastvrijheid, Gemoedelijkheid & Gastheerschap. Op het terras kunt u genieten van heerlijke koffie, thee en een kleine kaart voor de lunch. Zaal Sterrebos staat ook bekend om de perfecte verzorging van uw feest of zakelijke bijeenkomst! Ook op locatie staan wij graag voor u klaar met onze Exclusieve Catering. Zie advertentie achterpagina.

21 Party- en Congrescentrum Zaal Verploegen Woeziksestraat 100, 6604 CM Wijchen Tel. 024-6413000 www.zaalverploegen.nl Café, restaurant, 11 vergader- en feestzalen en in de zomer een gezellig terras. Dagelijks geopend vanaf 8.00 uur. Ideaal voor een kopje koffie of lunch. Bovendien een grote gratis parkeergelegenheid, dus een uitstekende uitvalbasis om het Land van Maas & Waal te verkennen. Boerengolf arrangement, startpunt van Happen & Trappenroute zodat u zelf kennis kunt maken met de vele verborgen schatten van Wijchen en omstreken.

BED & BREAKFAST Swingcafé De Arend Kasteellaan 8, 6602 DE Wijchen Tel. 024-6412292 www.swingcafedearend.nl Swingcafé De Arend (18+) is de gezelligste en sfeervolste uitgaanslocatie van Wijchen en omstreken! Als je zin hebt om even helemaal uit je dak te gaan, dan moet je op vrijdag, zaterdag en/of zondag zeker onze kant op komen. Het café verandert dan in een swingende massa, die niet meer te stoppen is! Onze huis-DJ’s zorgen voor de juiste muziek die jouw weekend weer geslaagd maakt! Op zaterdag is het 25+ avond ideaal voor vrijgezellen- en verjaardagsfeesten! Zie advertentie achterpagina. 19

20 Villa Sterrebosch Kasteellaan 7, 6602 DA Wijchen Tel. 024-6412472 www.villasterrebosch.nl Villa Sterrebosch ligt aan de grachten en het park van Kasteel Wijchen. De perfecte locatie met een unieke ambiance voor een speciale gelegenheid! Heerlijk vertoeven op het mooiste terras van Wijchen mede dankzij het unieke uitzicht op het Kasteel! Ook uitermate geschikt voor zakelijke bijeenkomsten! Zie advertentie achterpagina.

22 Bed & Breakfast De Bongerd Ruffelsdijk 4, 6615 AM Wijchen (Leur) Tel. 024-6413150 www.bbdebongerd.nl Gelegen in De Heerlijkheid Leur. Het Land van Maas en Waal, een schilderachtig rivierenland met dijken, uiterwaarden, boerderijen en oude vruchtbomen. Prachtig, landelijk, rustig en toch met de bewoonde wereld binnen handbereik. Kleinschalig b&b, 2x2-pers. kamer en 1x1-pers. kamer. Alles begane grond, internetaansluiting. Tuinkamer met privé badkamer. Eigen entree, ontmoetingsruimte, tv, koelkast, magnetron. Verhuur fietsen. Fiets- en wandelgebied. Dichtbij restaurants en De Tuinen van Appeltern. 15 Het Hof Van Kaatje B&B Zie voor info pag. 11. 23 B&B Onder de Linden Houtsestraat 2, 6613 AC Balgoij Tel. 024-6425018 www.onderdelinden-balgoij.nl Sfeervol gastenverblijf (B&B/ appartement) in monumentale boerderij in kerkdorp Balgoij. Biologisch ontbijt. Landelijke tuin met boerderijdieren. Tevens wolwerkplaats, met verkoop eigen werk en materialen, en tuinbezoek met lunch.

WIJCHEN  

13


u bent

natuurlijk van harte welkom bij

24 Bed & Breakfast De Terp Flerdeweg 14, 6616 BG Hernen Tel. 0487-532082, www.de-terp.nl Landelijk gelegen boerderij. Ruime kamers en badkamers, zeer comfortabel ingericht. ’s Morgens serveren wij een zeer uitgebreid ontbijt.

CAMPINGS 25 Recreatiecentrum Alverna Heumenseweg 226, 6603 KT Alverna Tel. 024-6414511 (fax idem) www.recreatiecentrumalverna.nl Gezellige familiecamping in het groen gelegen bij bos en zwem- en viswater. Ook kunt in de omgeving prachtige fiets- en wandeltochten maken. Middelgrote camping met een oppervlakte van ca. 8 ha. 2 verwarmde zwembaden, peuterbad, 2 toiletgebouwen, tennisbaan, speeltuin, wasserette, kantine met terras, snackbar en speelzaal, kampwinkel. Gesloten van 1 nov.-1 april. 26 Boerderijcamping ‘Bij de 3 Linden’ Geitweg 4, 6603 LB Alverna Tel. 024-6418812 www.campingbijde3linden.nl 15 ruime staanplaatsen, voorzien van nette sanitaire voorzieningen. Gelegen aan de rand van het dorpje Alverna tussen de gemeentes Wijchen, Nijmegen en Heumen in een bosrijke omgeving. Veel wandel- en fietspaden en gelegen aan Fietsknooppunt. Diverse mogelijkheden in de buurt, o.a. recreatieplas de ‘Berendonck’, vissen, paardrijden, golfen en de oudste stad van Nederland: Nijmegen. Agrarische winkel.

14  WIJCHEN

10 Vakantieboerderij ’t Kuyperke Liendensedijk 5, 6634 KJ Batenburg Tel. 0486-411347, www.kuyperke.nl Sfeervolle, rustige ANWB-camping met 15 plaatsen. Tevens verhuur van compleet ingerichte kampeerbungalows (kruising tussen luxe tent en eenvoudige bungalow). Unieke ligging pal aan Maasdijk. Veel bezienswaardigheden. Ook verhuur van gezinsskelters.

GROEPSACCOMMODATIES 27 De Capellen Hof Van Balverenlaan 5, 6615 AH Leur Tel. 038-4660396 (fax idem) info@heerlijkheidleur.nl www.heerlijkheidleur.nl De Capellen Hof is een uit 1815 d­ aterende boerderij gelegen op Landgoed ‘De Heer­lijkheid Leur’. Aan de rand van één van Gelderlands fraaiste bossen, voor natuurliefhebbers, rustzoekers, wandelaars, fietsers of zij die er gewoon eens helemaal uit willen. Zeer comfortabel ingericht met 6 charmante slaapkamers (4x2,1x3,1x4 p.) en 2 ruime badkamers, geschikt voor max. 15 personen. Gezellige eetkeuken, zitkamer met openhaardkachel en huisbibliotheek. 28 De Merwerd Van Balverenlaan 6, 6615 AH Leur Inl. tel. 038-4660396 (fax idem) info@heerlijkheidleur.nl www.heerlijkheidleur.nl Unieke 18e-eeuwse boerderij op Landgoed ‘De Heerlijkheid Leur’ aan de rand van het Leurse bos. Ruimte, rust en schoonheid met de sfeer van weleer, zeer geschikt voor vrienden- en familiereünies. 7 Gezellige tweepersoons slaapkamers, alle voorzien van comfortabele boxspring bedden. 3 toiletten, 3 badkamers met douche waarvan één met bad. Eetkeuken met o.a. een groot fornuis, oven, afwasmachine en koelkast. Zitkamer, bibliotheek grote tuin en terras.


u bent

natuurlijk van harte welkom bij

29 De Puitenburgh Puitsestraat 2A, 6615 AA Wijchen (Leur) Tel. 0487-531570 www.puitenburgh.nl De Puitenburgh is een 5 sterren accommodatie voor max. 17 personen, in een uniek gerestaureerd Rijksmonument. Professionele keuken, gezellig terras en tuin. Privacy: slechts 1 groep tegelijk.

HOTELS 30 Hotel Café Restaurant Hoogeerd Maasbandijk 10, 6606 KB Wijchen (Niftrik) Tel. 024-6414032 www.hoogeerd.nl Uniek gelegen aan de Maas. Kamers met douche, (bubbel)bad, toilet en gratis internet. Tevens zalenaccommodatie, restaurant, bar en terras. Diverse (fiets)folders.

Hotel Restaurant Umberto Graafseweg 699, 6603 CE Wijchen Tel. 024-6412646 www.hotelumberto.nl Sfeervol hotel met comfortabele kamers in combinatie met kwaliteit, culinair genieten, gastvrijheid en persoonlijke aandacht. Restaurant, hotelbar, fietsverhuur, fiets- en wandelroutes. 31

RESTAURANTS 30 Hotel Café Restaurant Hoogeerd Maasbandijk 10, 6606 KB Wijchen (Niftrik) Tel. 024-6414032. www.hoogeerd.nl Uniek gelegen aan de Maas. Sfeervol restaurant met een Nederlands-Franse à-lacarte-kaart en daarnaast diverse seizoen- en streekgerechten. Zomers kunt u terecht op ons terras.

32 Restaurant Magnolia’s Weg d.d. Berendonck 40, 6603 LP Wijchen. Tel. 024-6451682 sales.wijchen@burggolf.nl, www.burggolf.nl Openbare horecagelegenheid, gehele jaar door geopend voor uw lunch, diner (ook met zakelijk karakter) en uiteraard ook voor een verfrissend drankje tussendoor. Het grote terras biedt een prachtig uitzicht op de wonderschone natuur en de golfbaan van BurgGolf Wijchen. Deze grenst met drie zijden aan het meer van het recreatiegebied ‘Berendonck’ met een schitterende 18-holes wedstrijdbaan en een uitdagende 9-holes par-3 baan. Tot ziens in ons restaurant! 33 Thuis bij Fien Oude Klapstraat 10, 6602 AG Wijchen Tel. 024-6450005 www.thuisbijfien.nl Sfeervol huiskamerrestaurant. U bent welkom voor borrel, lunch of diner. Op onze regelmatig wisselende menukaart vindt u tal van smaakvolle à la carte gerechten. Dagelijks wisselende verrassingsmenu’s van drie, vier of vijf gangen. Sfeervol terras! Dagelijks geopend vanaf 12.00 uur. Ook voor feesten en vergaderingen. 34 Uitbaeterij De Viersprong Grootestraat 44, 6634 AD Batenburg Tel. 0487-541669 www.uitbaeterijdeviersprong.nl Café-restaurant met een gezellige huiselijke sfeer, gelegen in het monumentale stadje Batenburg. Koffie, lunch diner. Di en wo gesloten.

Restaurant Magnolia’s

Thuis bij Fien

De Merwerd

Hotel Café Restaurant Hoogeerd

WIJCHEN  

15


Fietsen in Wijchen Ook voor fietsers heeft de gemeente Wijchen veel te bieden. In de hele regio en zelfs ver daarbuiten ligt een fiets­routenetwerk op basis van het knooppuntensysteem. De knooppunten sluiten naadloos op elkaar aan. Elk knooppunt in het netwerk heeft een nummer. Aan de hand van deze knooppunten stippelt u zelf uw route uit. Op elk knooppunt kunt u naar wens de route inkorten of verlengen. De verschillende knoop­punten worden met behulp van duidelijk herkenbare bewegwijzering aange­duid, zodat u zich makkelijk kunt oriënteren. Kortom een fantastische manier om de gemeente Wijchen per fiets te doorkruisen. Knooppunten Wijchense Kerkdorpen­ route: 64-63-62-61-67-68-71-72-90-9192-36-70-73-69-87-86-80-74-88.

16  WIJCHEN

Bezienswaardigheden 4 Museum en Kasteel Wijchen Kasteellaan 9, Wijchen, tel. 024-6424744 Nabij knooppunt 88. Sprookjesachtig kasteel uit de 14e en 15e eeuw. In de 17e eeuw herbouwd in Hollandse renaissancestijl door Emilia van Nassau, dochter van Willem van Oranje.

Op de bovenste verdieping bevindt zich Museum Kasteel Wijchen met een boeiend programma aan wisseltentoonstellingen op het gebied van hedendaagse kunst, regionale geschiedenis en archeologie. Geopend: vr 11.00-17.00 uur en za zo 13.00-7.00 uur. 1 Liberation Route Luisterplek 1 Kasteellaan Wijchen Nabij Kasteel Wijchen, nabij knooppunt 88. Zwarte soldaten werden in de Tweede Wereldoorlog doorgaans ingezet als genisten of chauffeurs. Blank Amerika was van mening dat zwarten niet konden vechten. De bewoners uit de omgeving van Wijchen keken vreemd op toen de eerste


Afro-Amerikanen hun dorpen kwamen ingereden. Kom meer te weten over Wijchen in WO II op www.liberationroute.com of bezoek de luisterplek bij het Kasteel. Zie voor meer info pag. 8. 12 Recreatiegebied Berendonck Nabij knooppunt 54 en 75. 13 Recreatiegebied Groene Heuvels Nabij knooppunt 94.

Beide recreatiegebieden staan garant voor een heerlijk ontspannen dagje uit. Maar actief bezig zijn kan ook: zwemmen, surfen, vissen, wandelen, fietsen, duiken en paardrijden. 7 Wijchense Molen / De Oude Molen Bronckhorstlaan 11, Wijchen Tel. 024-3736285. Nabij knooppunt 88. De Wijchense Molen is een authentieke beltmolen uit 1799. Als de molen draait wordt er op ambachtelijke wijze gemalen. Geopend: do en za van 10.00-16.00 uur en vr van 10.00-13.00 uur. 2 Kasteel Hernen Dorpsstraat 40, Hernen Tel. 0487-531976. Nabij knooppunt 68. Kasteel Hernen is schilderachtig gelegen in het Land van Maas en Waal. Bekend als filmlocatie voor de tv-serie Floris. Omgrachte middeleeuws burcht met overdekte weergangen. In de 14e-eeuwse toren zijn de 500 jaar oude balken nog in tact. Geopend: 1 apr. t/m 31 okt. wo-do-za 13.00-17.00 uur. In juni, juli en aug. ook op zondag 13.00-17.00 uur.

Het fietsroutenetwerk, hoe werkt het? Op de fietsroutekaart (zie pag. 19) ziet u v­ erschillende nummers. Dit zijn de zogenaamde knooppunten. De afstand tussen de knooppunten is op de plattegrond aangegeven. Onderweg volgt u de genummerde borden, waarmee u van knooppunt naar knooppunt kunt fietsen. Bij elk knooppunt kunt u kiezen in welke richting u uw route wenst te vervolgen. U bepaalt zelf de route en het aantal kilometer dat u wilt fietsen. Voor meer routes en informatie kunt u kijken op www.lekkerfietsen.nl. Veel fietsplezier!

WIJCHEN  

17


1,6

92

91

1,7 1,7 90

0,9 36

11

10

72

1,8

0,7 71 70

1,3 2

2,6

56 8 34

5

73

1,1

69

1

3,5 10

18 Ravenstein

87

Speeltuinplezier voor het hele gezin Kinderzwembad • Afgeschermd peuterbad ’t Blije Drieske • Klim- en survivalbaan • Midgetgolfbaan • Skelterbaan • Kabelbaan en nog vele andere speeltoestellen • Diverse (verjaardags)arrangementen • Goede horecavoorzieningen Open: vanaf 2e Paasdag t/m eind herfstvakantie. Op de 1e zaterdag van de maand worden er extra activiteiten georganiseerd. Speeltuin De Blije Dries St. Jorispad 41, Wijchen tel. 024-6413361 info@blijedries.nl, www.blijedries.nl

2

35

Fietsroutenetwerk

46

Wijchense Kerkdorpenroute (35 km)

1

Liberation Route luisterlocatie

28

Locatie deelnemende bedrijven NS station

1,2

Nif


89

94

58

13

59

57

60

,3 24

56 68

3,1

61

6

1,5

2,0

29

67 62

0,6

27 28

55

21

63

15

53

2,0

22

64 7

54

18 19 20

11 32

31

33 3 4 1

66

12

1,0

1,4 30

86

ftrik

74

88 17

79

16

1,7

80

75 9

0,8

14

76

25

1

26

85

40

78

23

77

81

84

19

82 83

WIJCHEN  

19


Bereikbaarheid

Colofon

Indien u met de auto komt, bereikt u de gemeente Wijchen via de A50, afslag A326 Bergharen of via de A73 afslag Wijchen. Wijchen heeft een eigen NS-station. Vanaf station Nijmegen CS gaan buslijn 32 en 33 naar Wijchen.

Regionaal Bureau voor Toerisme KAN Postbus 156, 6660 AD Elst Tel. 0900-1122344 (t 0,45 p.m.) info@rbtkan.nl www.vvvarnhemnijmegen.nl

VVV Serviceshop wijchen Uw vakantie begint bij de VVV Serviceshop Wijchen! Bij de VVV Serviceshop Wijchen kunt u terecht voor vele wandel- en fietsroutes (zoals Fietsen langs Wijchense kastelen, Wijchens Benneke of de Kinderwandelroute bij recreatieplas Berendonck), toeristische informatie van Wijchen en omgeving maar ook voor de VVV Irischeque. Tevens kunt u er terecht voor een theater-, diner en een bioscoopbon. Ook voor een specifiek souvenir bent u van harte welkom bij de VVV. Leuk voor u zelf of om cadeau te geven! VVV Serviceshop Wijchen Stationsplein 2, 6602 BN Wijchen Tel. 024-6451144 Of surf naar: www.vvvnijmegen.nl of www.vvvwijchen.nl Openingstijden: ma t/m vrij 06.15-18.00 uur zaterdag: 08.30-16.00 uur. zondag gesloten

Met dank aan Gemeente Wijchen Redactie RBT KAN m.m.v. Faits Divers vof Nijmegen, Pieter Nabbe, André Sonneville Fotografie Faits Divers vof Nijmegen, Elles Jonker, Bart Nijs Vakfotografie, deelnemende bedrijven Grafische verzorging en druk Thoben Offset Nijmegen te Malden

© Regionaal Bureau voor Toerisme KAN 2009. De inhoud van deze brochure is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Alle informatie is aan wijzigingen onderhevig. Aansprakelijkheid t.a.v. onvolledigheden of wijzigingen kan niet worden aanvaard.


dagje uit Wijchen