Issuu on Google+

Dagje uit De Liemers

t1,50 inclusief wandelroute


Inleiding Even weg,

Onderkop als tweede regel

Even Liemers Leven!

Dit is een stukje tekst dat dient als vulling, in plaats van dat je de echte Dede tekst Voor wie tekst even gebruikt. weg wil uit heeft een bepaalde lengte en is gebonden aanneer het aantal woorden drukte, strijkt in het gebied dat je mag gebruiken. het mooist is wanneer je de pagina een beetje tussen Arnhem en de Duitse grens; luchtig houdt. dat betekent dat je naar een bepaalde lengte De Liemers. Omgeven doortoe demoet schrijven. rivieren Rijn, IJssel en Oude IJssel, de heuvels van de Veluwe en die van Montferland, ligt dit stukje onbekend Nederland. Fraaie natuurgebieden met afwisselend rivier- en weidelandschap, bossen en heuvels. Een ware uitdaging voor fietsers en wandelaars. De cultuurliefhebber kan zijn hart ophalen in de vele historische stadjes en dorpen en de

Lore miniat. Duis nibh enis diam, verillandrem quatumsan euisim dolum in ullaor adiat te tiohart er sevan ming Zevenaar is ut hetlobore bruisende eratLiemers ing ex ex eugiat. landigna De enelheeft nietDitalleen een conum velisim am, quam digna gezellig centrum met een ipsum gevarieerd faci blaor sissit ver hendionulla am, winkelaanbod, ookin worden er jaarlijks consectet, velessecte dolor sustrud diverse evenementen georganiseerd. dolor sismodip eugait irithier nonsectem Cultuursnuivers kunnen hun hart volumsanwant henim nullum iliquat. ophalen in Zevenaar vindt Isi. u Duip eugait nulla corem ilit atem diverse historische gebouwen diequaeen met eu faccum quipsusto odipsum bezoek zeker waard zijn. Zoals bijvoorin hendrem dolorperos nulla ate tat, beeld de Panoven, het eerste Baksteenverat, conse facil dunt Guero od en Dakpanmuseum vanutat. Nederland, dohet dolore coreet utatet in enit dolupof Liemers Museum met een rijke tat. Met venis adiamcor aliquip feu collectie en voorwerpen van enea over facincilla de regio. feugait accum do commolut prat adit accum ip eu feugiate digniamet, delitop autpat aliquisit nullut En wieseheeft school niet geleerd volutedefeuipisci in henibh ex ex er waar Rijn onstet land binnenkomt? am nim irit Lobith. lorem iriusci vulputat nit Inderdaad Lobithtat, maakt met de dolore mod eniamet essit atie et non dorpen Herwen, Aerdt, Tolkamer, Spijk, henit praestis do od molobor sisciPannerden en ad Tuindorp – gezamenlijk pit utpatzij veraestrud dolorRijnwaarden­ inim alit at. – vormen de Gemeente San nulla eugiam in ulputat ook henis deel uit vanfacip dit prachtige gebied. nulputet conullum quisisautat eum Nog zo’n ea prachtig gebied De Gelderse zzrit wis nationaal eum zzrit landschap adignibh et Poort.nos Eenniat uniek dat laat zien hoe rijk aan flora en fauna een vrijwel aaneengesloten natuurgebied van vele duizenden hectaren kan zijn.

tuinliefhebbers in de vele tuinen waarmee De Liemers rijk bedeeld is!

2

Dagje Uit


num enis aliquis sequatu eriliquis nibh er incip eros nit in hendre vullamet accumsandre minheel veriusc ipsustisi tat Het gebied is een bijzonder stukje at prat. Ut amcorem vel invan venit Nederland en de moeite eenaliquis bedolore meer velit augiam eugait, ingofet zoekje dan waard. Pervel fiets praestrud dolut zzrit, van sustie wandelend kuntlorem u genieten hettation utatieen magnisi. prachtige afwisselende landschap. Giatueros delit ver aci tie velisit wis ea facip ex Liemers etumsanverkent vulluptate coreen ip En nu u De is het ercipit wis nibh lore tatumsan hent aanbeveling omet Westervoort zeker iriuscipit, vero dit lamet alit doloreetueven aan te doen. Westervoort kent er iureet wisit, quis nisHet ad grootste ea conse een rijk sociaal leven. feuguer sed do essecte volessit jaarlijkse evenement is min de manifestatie prat non utat. in Nim in vulla autatuero ‘Westervoort beweging’. exeriurem am ver irillaoreet, sim velisi bla ad eugait nullum velenibh ex etue magniat. Duisci blaorer cipismodigna facinim vendion ullumsan elendit do odio odolesto doluptat. Ut wis am venis dip et prat adit luptat.

Equatet alit ad molorpero od delit lor in eum ation hendre conum volor se ex eugait alit iurerode er traditionele sum ilismodkertisit Daarnaast worden irit ute ute magnis euguero ent la mis en facil carnavalsviering druk bezocht. feugue magnit Duiven nostrudheeft tatet alit, comHet pittoreske de uitstramodit inisi essequate dit ling van eenblaortin typischvero dorpscentrum. dunt elitgezellige accum iuscidunt aliquis eratet Kleine, straten, supermarkten, prat wisitenexeros nim doloboreet winkels een aanbod van sport,num henismolobor ipsummodit nis alit ­rnon ecreatie en evenementen. velessim vel ent utat nos aliquisi tem dolor in ut nosbent ad min velesecAls u op zoek naarullam recreatieve tem dolorem velismod minciaan tatiséén diontspanning, is een bezoek onsed aliquisim venis alit van deeum tweedolobor uitgestrekte watersport­ iustisl dit in prat, verit, sisis alissit gebieden in ulput de Liemers de ideale invulatie faciliquate incipis nullamcorling. Rhederlaagdunt en De Bijland bieden per sevoor er augue doloreet amcommolore alles een heerlijk ontspannen dag tatedeelesectet augue ex euis aute de tislgeut in buitenlucht. Geliefd onder ad et nulputat. oefende en beginnende watersporters, maar om lekker te zonnen of te sporten kunt u in deze recreatieparken ook bijzonder goed terecht. Wilt u even bijkomen van alle indrukken van De Liemers? Dat kan op de Europakade in Tolkamer. Hier heeft u een spectaculair uitzicht op de drukste waterweg van Europa. Even weg uit de drukte… Even Liemers leven!

De Liemers

3


Historie en Cultuur van De Liemers Historie De Liemers is een oud land, dat in de laatste ijstijd als het ware gestoffeerd is met zand- en kleistroken, uiterwaarden en moerassen. Langs de dijken en slingerende landweggetjes bloeien zeldzame berm- en weidebloemen en het waterrijke gebied herbergt tal van bijzondere vogelsoorten. De gemeenten in De Liemers; Duiven, Westervoort, Zevenaar en Rijnwaarden, dragen ieder op zich op een unieke en eigen wijze bij aan het historisch, cultureel aanbod in deze regio.

4

Zo spreken de inwoners van de gemeente Rijnwaarden van ‘Het Gelders Eiland’ als ze over hun gemeente praten. Het woord ‘eiland’ geeft al aan dat er veel water is. Dat water heeft het landschap en de mensen in de loop der eeuwen gevormd. Maar zo is bijvoorbeeld Westervoort als ‘poort naar de Liemers’ al vanaf 726 te vinden in de boeken. Vanaf het begin was er veel agrarische bedrijvigheid te vinden op de vruchtbare rivierklei. De behuizing varieerde van kleine huisjes tot grote bezittingen zoals de Havezate Hamerden die momenteel nog steeds te bewonderen valt. Tegenwoordig is Westervoort een dorp met een ideale uitgangspositie voor fietsers, wandelaars en natuur- en cultuurliefhebbers.

Dagje Uit


De gemeente Zevenaar bestaat uit de stad Zevenaar, de dorpen Babberich, Angerlo, Giesbeek en Lathum en de buurtschappen Oud-Zevenaar en Ooy. Zevenaar is het centrum van De Liemers. In 1487 kreeg Zevenaar, voornamelijk vanuit militair strategisch oogpunt, stadsrechten. Zevenaar moest namelijk een strategisch steunpunt worden aan de grens met het Gelderse gebied. Het gezicht van Zevenaar werd in die tijd bepaald door 2 belangrijke huizen: het huis Sevenaer aan de Wittenburgstraat en de in het verleden gesloopte burcht. Kenmerkend voor Zevenaar was ook de omwalling met de gracht en de vier stadspoorten: de Blekse, Grietse, Didamse en Kerkpoort.

De spoorweg Arnhem-Emmerik bracht in 1856 wat leven in de Zevenaarse brouwerij. In 1885 begon een andere maatschappij met de exploitatie van de lijn Zevenaar-Winterswijk. In 1920 kwam de Turmac (de huidige BAT) sigaretten-fabriek, die werk bood aan veel inwoners en mensen uit de omgeving. De kunstcollectie van de sigarettenfabriek British American Tobacco (BAT), onder de naam Peter Stuyvesant-kunstcollectie, heeft in de loop van de jaren (inter-) nationale faam opgebouwd. De Tweede Wereldoorlog bracht Zevenaar grote schade toe. Maar de wederopbouw werd voortvarend aangepakt en nieuwe wijken verrezen in snel tempo rond de oude kern.

De Liemers

5


Een museum met een bijzondere bood­schap. Hier worden namelijk de overeenkomsten die er zijn tussen de belevingswereld van mensen met een verstandelijke beperking enerzijds en de strak geordende wereld van de wetenschap anderzijds op een bijzondere wijze in beeld gebracht. Evenbeeld is gevestigd in Landgoed Wielbergen in Angerlo. Voor tuinliefhebbers is Huis Bingerden, gelegen in het Bingerdense Bos, echt een aanrader. De prachtige tuinen van dit huis worden verschillende malen per jaar voor bezoekers opengesteld. Huis Bingerden Angerlo

Cultuur & musea

Huis Zevenaar

Cultuursnuivers kunnen hun hart ophalen want in Zevenaar vindt u diverse historische gebouwen die een bezoek zeker waard zijn. Onder leiding van een gids van de Cultuur Historische Vereniging kunt u een stadswandeling maken langs diverse monumenten. Zo komt u onder andere langs het Liemers Museum, met haar prachtige en interessante collectie en voorwerpen die u zeker meer vertellen over de regio. Even ten zuiden van het ­stadscentrum ligt Recreatieoord de Panoven. In dit industrieel erfgoed uit 1860 is het eerste Nederlands Baksteenen Dakpanmuseum gevestigd. De Buitenmolen, een uit de 16e eeuw stammend monument, de oudste torenmolen van Nederland, is een bezoekje meer dan waard. In Oud-Zevenaar staat de, aan de dijk gelegen, eeuwenoude Martinuskerk. In Angerlo, Giesbeek en Lathum bloeit een rijk cultureel en sociaal leven. Tijdens uw bezoek aan deze dorpen is het zeer de moeite waard een bezoek te brengen aan Museum Evenbeeld.

Museum Evenbeeld

6

Een rijkdom aan kunst en cultuur vindt u ook in het stadje Doesburg, een van de zeven Hanzensteden aan de IJssel gelegen tussen Achterhoek, Liemers en Veluwe. Doesburg geniet vooral ­bekendheid als Mosterdstad. Een bezoek aan de Doesburgsche Mosterdfabriek, met werkende oude mosterdmolens laat zien hoe de ­ouderwetse ‘boeren’ mosterd wordt gemaakt.

GALERIE Meander – galerie en kunstuitleen 1 Arnhemseweg 4 6901 DW Zevenaar tel. 0316-331855 www.galerie-meander.nl Elke 2 maanden een nieuwe verkoopexpositie. Eigen kunstuitleen met 3000 kunstwerken van 200 BBK kunstenaars. Adviseren van particulieren en bedrijven. Bemiddelen bij opdrachten. Ruim aanbod in diverse prijsklasse. Locatie Arnhem-Villa Sonsbeek geopend: za en zo 13.00–17.00 uur en op afspraak. Locatie Zevenaar geopend: do t/m zo 13.00-17.30 uur en op afspraak. 1e zo van de maand gesloten. Lid NGA en Gelre Galeries.

Dagje Uit


MUSEA Nederlands Baksteen- en Dakpanmuseum de Panoven 2 Panovenweg 18 6905 DW Zevenaar Tel. 0316-523520 www.panoven.nl Eerste Nederlands baksteen/dakpanmuseum. Van 1860 tot 1983 werden in de Panoven op ambachtelijke wijze stenen gebakken. Sinds 1985 zijn de ronde zigzagoven en de droogloods op de Rijksmonumenten lijst geplaatst. De kerncollectie geeft een beeld van de materialen in kwaliteit, grootte en kleur, machines, gebruiksvoorwerpen, sociale verbanden van de fabriek met de omgeving, metselverbanden en in de nabije toekomst ook architectuur. Daarnaast wordt de tentoonstellingsruimte gebruikt voor wisselexposities. Zie advertentie pagina 13. Museum Evenbeeld 3 Mariëndaalseweg 21 6986 CB Angerlo Tel. 0313-477024 www.evenbeeld.org Museum Evenbeeld: een ontmoeting van wetenschap en de belevings­wereld van mensen met een verstandelijke beperking. Er blijken verrassend veel overeenkomsten te bestaan tussen de strak geordende wereld van de wetenschapper en de belevingswereld van iemand met een verstandelijke beperking. Museum Evenbeeld toont deze overeenkomsten in haar vaste tentoonstelling. Kom naar museum Evenbeeld en neem een bijzonder kijkje in het hoofd van mensen met een verstandelijke beperking. Laat u verrassen!

de Panoven

Liemers Museum 4 Stationsplein 4 6901 BE Zevenaar Tel. 0316-581830 www.liemersmuseum.nl Het streekmuseum is gevestigd in de 16e eeuwse havezate ‘Mathena’. De collectie bestaat uit historische voorwerpen uit De Liemers op het gebied van archeologie, natuurhistorie, kerkelijke kunst, Tweede Wereldoorlog, oude industrieën met o.a. een overzicht van de sigarettenindustrie in Zevenaar (Turmac Historische Collectie), schutterijen en verenigingsleven. Ook worden jaarlijks wisseltentoonstellingen georganiseerd. Open: di t/m vr en zo van 14.00-17.00 uur. Gesloten: 1e Paasdag, Koninginnedag, 1e Pinksterdag, 1e Kerstdag, carnavalszondag.

Liemers Museum

Gelders Schuttersmuseum 5 Raadhuisstraat 9 6942 BE Didam Tel. 0316-227520 www.liemersmuseum.nl Aantrekkelijke collectie van vaandels, vendels, sjerpen, uniformen, penningen, medailles, foto’s en documentatiemateriaal. Open: di t/m vr en zo, 1 maart tot 1 okt. van 14.00-16.00 uur. 1 okt. tot 1 maart 14.00-16.00 uur. Gelders Schuttersmuseum

De Liemers

7


Actiefin De Liemers Tussen Duiven en Westervoort ligt het groengebied Horsterpark, een parkachtige groenzone met een grote vijver en een eiland. Bij de ingang van het Horsterpark is een Toeristisch Overstap Punt (TOP) van waaruit men aantrekkelijke fiets- en skeelerroutes kan volgen door De Liemers en de Achterhoek. Zo start bij deze TOP ­bijvoorbeeld de Kunst- en Cultuurroute Duiven en Westervoort; twee mooie bewegwijzerde fietsroutes langs monu­ menten, kunstwerken en historische plekken in Duiven, Groessen, Loo en Westervoort. Een fraaie wandelroute door de regio is bijvoorbeeld Liemers Knooppad. Het Liemers Knooppad is een gemarkeerde wandelroute in en door de Liemers. Deze route scoort hoog als het gaat om verrassende variatie in landschap. De route bestaat uit een wandelnetwerk met diverse lussen. Het centrale startpunt is de stenen zuil bij de Andreaskerk in Zevenaar. Deze routes zijn gratis te downloaden vanaf de site www.wandelenindeliemers.nl. Vanaf het najaar van 2008 maakt De Liemers, onderdeel uit van het (inter) nationale fietsroutenetwerk. In de hele regio, en dus zelfs ver daarbuiten, ligt een fietsroutenetwerk op basis van het knooppuntensysteem. De knooppunten sluiten naadloos op elkaar aan. Elk knooppunt in het netwerk heeft een nummer. Aan de hand van deze knooppunten stippelt u zelf uw route uit. Op elk knooppunt kunt u naar wens de route inkorten of verlengen.

8

De verschillende knooppunten worden met behulp van duidelijk herkenbare bewegwijzering aangeduid zodat u zich makkelijk kunt oriënteren. De fietsroutes verschillen in lengte en moeilijkheidsgraad. Kortom een fantastische manier om dus De Liemers per fiets te doorkruisen.

Lokaal Ommetje De gemeente Rijnwaarden bestaat uit de dorpen Herwen, Aerdt, Tolkamer, Spijk, Lobith, Pannerden en Tuindorp. De gemeente ligt op het punt waar de Rijn ons land binnenkomt. Steeds meer fiets- en wandelpaden ontsluiten de gemeente. In Huis Aerdt is het Bezoekerscentrum voor De Gelderse Poort gevestigd. Voor tuin liefhebbers zijn de tuinen van ’t Aerts Paradijs, ’t Hof en D’n Nooteboom, zeker een ­bezoek waard. Een leuke andere manier om het gebied te ontdekken is met de Struinwandelroutes voor kinderen of met het Lokaal Ommetje, een bewegwijzerde fietsroute door de gemeente. Bij de Toeristische Overstappunten Huis Aerdt of de Bijland kunt u deze routes starten. Met Gangen door de Rijnstrangen is een prachtige natuurtocht ontwikkeld in het Oude Rijnstrangengebied ter hoogte van Aerdt en Oud-Zevenaar. Met behulp van een trekpont vervoert u zichzelf over de Oude Rijn van de ene oever naar de andere. Overstapjes helpen u omheiningen te trotseren. Goed schoeisel is voor deze tocht onontbeerlijk.

Dagje Uit


Ook de kinderen kunnen in De Liemers goed terecht; bijvoorbeeld om op pad te gaan met Bella Bever, Govert Gans en Rijntje Vos. Een wandelroute waar de kinderen alles leren over de dieren en de omgeving. Of de Struinwandelroutes door De Rijnwaarden. Twee leuke, leerzame en avontuurlijke routes. Want tijdens een bezoek aan De Liemers is het ook volop genieten voor de kinderen!

FIETSVERHUUR Pelgrom Fietsplus 6 Kerkstraat 44 6901 AD Zevenaar Tel. 0316-523296 www.pelgromfietsplus.nl Polderlandschap, bosrijke omgeving, heuvels, u vindt het allemaal in de omgeving van Zevenaar. Een mooiere fietsomgeving kunt u zich niet wensen. Daarom voor al uw fiets­ plezier ‘Pelgrom Fietsplus’, ook voor fietsverhuur.

VEERDIENST Voetveer Rheden – Rhederlaag 7 Fiets een rondje, pak het pontje • Vaartijden april en september maandag t/m vrijdag: 8.00 – 18.00 uur zaterdag en zondag: 9.00 – 18.00 uur • Vaartijden mei t/m augustus maandag t/m vrijdag: 8.00 – 20.00 uur zaterdag en zondag: 9.00 – 20.00 uur Tel. 06-25357342

Door het grote wateroppervlak is het gebied ook geschikt voor de ‘grote’ watersport. Het uitgestrekte recreatiegebied Rhederlaag heeft alles voor een heerlijk ontspannen dag in de buitenlucht. De mooie stranden zijn zeer geschikt om te zwemmen, zonnen, spelen of surfen. Naaktrecreatie is alleen toegestaan op het strand ‘De Koppenburg’, aan de zuidwestzijde van Grand Café Rutgers. Op dit uitgestrekte recreatiegebied bevinden zich 3 campings met jachthaven. Ook zijn er nog een tweetal afzonderlijke jachthavens.

De Bijland 9 De Bijland (spreek uit als Bieland) is een watersport- gebied van eveneens ongeveer 300 hectares en ligt vlakbij Lobith. De Bijland heeft een directe verbinding met de Rijn en is daardoor makkelijk bereikbaar. Iedereen die van watersport houdt kan zich rond de Bijland zeker vermaken. Er bevinden zich o.a. een jachthaven een speedboatbaan een camping een zandstrand en een jollen- en surfstrand. Op het recreatiegebied is ook een brasserie & snackbar gevestigd. Mede door de gunstige ligging is de Bijland ook een populair fiets- en wandelgebied. Wandelroutes als het Pieterpad (van Pieterburen naar de St. Pietersberg) en fietsroutes als de Eurobikeroute starten of passeren de Bijland.

RECREATIE Rhederlaag 8 Recreatieplas Rhederlaag is gelegen in het noordelijkste deel van de gemeente Zevenaar tegen Rheden aan. Een prachtige omgeving met een prachtige recreatieplas. Met de ruim 300 hectare aan wateroppervlakte is Rhederlaag een geliefd oord voor watersporters. Maar ook kunt u er lekker lui zonnen op een zandstrand, een verblijf boeken op een camping of een bezoek brengen aan een charmant dorp.

De Liemers

9


De gastvrijheid

van de Liemers Hoewel het zuiden van ons land de naam heeft Bourgondisch te zijn, doet De Liemers hier zeker niet voor onder. Onbekend maakt onbemind. De culinaire liefhebber zal met moeite een keuze kunnen maken uit het gevarieerde aanbod. Maar ook het aanbod aan gezellige eetcafés, hippe grand­ cafés en speciaal restaurants is groot. Van uitgebreid en lang tafelen tot eenvoudig, goed maar snel. Voor romantisch met z’n tweetjes of voor het hele gezin mét de kinderen. Puur genieten van gastvrijheid, de natuur en de rust. De Liemers biedt plaats aan zowel groepen als particulieren. Met unieke en gezellige Bed & Breakfast adressen, hotels, campings, groepsaccommodaties en particuliere vakantiewoningen / -appartementen. Wat uw reden ook is voor een verblijf in De Liemers, u vindt er ongetwijfeld een passende overnachtinglocatie. Bijvoorbeeld een romantische bruidssuite? Een gunstig gelegen hotelletje aan uw fietsroute door deze prachtige streek? Een gezellig adres voor een reünie met overnachting? Even weg, Even Liemers leven! Wees welkom!

BED & BREAKFAST B&B de Geuzenstee 10 Dorpsdijk 9 6915 AA Lobith Tel. 0316-540063/06-21885715 www.geuzenstee.nl Genieten van rust en ruimte in een schitterende omgeving aan de dijk. Ruime huiselijke woonkamer met grote “leeftafel”, zithoek en aparte tv-hoek. Gratis koffie- en theefaciliteiten, koelkast en magnetron. Tuin met heerlijke zitjes. Zeer geschikt voor meerdaags verblijf. Intieme accommodatie voor groepsuitstapjes tot 8 personen. Gelegen in fiets- en wandelgebied met o.a. fietser- en Pieterpad in de omgeving. Fietsen en motoren stalling in ­garage. Kinderfaciliteiten aanwezig. Bed & Breakfast Slaap 11 Transeedijk 6, 6915 XX Lobith Tel: 0316-542691 / 06-36186987 info@bedandbreakfastslaap.nl www.bedandbreakfastslaap.nl Slapen, Ontwaken, Genieten… Gastvrij, betaalbaar en uniek ­verblijf aan de dijk in het oude centrum van Lobith. Omringd door prachtige ­natuur, Rijn, Pannerdens Kanaal en Rijnstrangen. Nabij Pieterpad en Duitse grens. Ook kamers met privé badkamer! Zeer geschikt voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Fietsen- en motorenstalling in de garage.

B&B Slaap

10

Dagje Uit


Recreatieoord de Panoven 12 Panovenweg 18 6905 DW Zevenaar Tel. 0316-523520 www.panoven.nl Uniek stuk industrieel erfgoed uit 1850 met dag- en overnachtingsarrangementen. Eenvoudige tot zeer luxe overnachtingen, bruidssuite en trouwarrangementen. Tevens groepsaccommodatie en camping. Zie advertentie pagina 13.

CAMPINGS Camping/Jachthaven Rhederlaagse Meren 13 Marsweg 2 6988 BM Lathum Tel. 0313-632211 www.rhederlaagsemeren.nl Camping/Jachthaven Rhederlaagse Meren treft u aan op een van de mooiste stekjes van Gelderland. Omgeven door het groen van de Veluwezoom en direct gelegen aan het water, is het de ideale plek voor natuur- en watersportliefhebbers. Eén van de hoogtepunten is de geheel vernieuwde Horeca ‘De Rhederij’, met een romantisch ingericht restaurant incl. lounge gedeelte, een sfeervol Grand Café en een cafetaria. Kortom relaxen en genieten op Camping/jachthaven Rhederlaagse Meren. Camping Recreatiecentrum De Aerdtse Wacht 14 Heuvelakkersestraat 18 6913 AB Aerdt Tel. 0316-247331 www.deaerdtsewacht.nl Landelijk gelegen familiecamping met overdekt verwarmd zwembad, winkel, speeltuin, snackbar, fiets- en skelterverhuur. Recreatieprogramma o.a. bingo, playback, speurtochten, spellenavond. Tevens airhockey, tafelvoetbal, poolbiljart en darts.

Camping – Jachthaven De Mars 15 Marsweg 6, 6988 BM Lathum Tel. 0313-631131 www.campingdemars.nl Gezellige familiecamping gelegen aan watersportgebied Rhederlaag met een eigen jachthaven met 450 ligplaatsen. Tijdens het seizoen een uitgebreid recreatieprogramma. Diverse voorzieningen zoals: grote kantine met biljart en gezellige bar, discotheek voor jong en oud, winkel voor uw dagelijkse benodigdheden, cafetaria, wasserette, speeltoestellen, dierenweide, sportveld en privé zandstrand. Kleine camping ‘De Rijnstrangen’ 16 Beuningsestraat 4, 6913 KH Aerdt Tel. 0316-371941 www.derijnstrangen.nl We nodigen u uit om tijdens het kamperen en logeren te genieten van het prachtige Rijnstrangengebied, deel van natuurgebied ‘De Gelderse Poort’, waar de Rijn ons land binnen stroomt. Fiets- en wandelroutes leiden u over rustieke dijkjes en door de uiterwaarden. 300 meter vanaf de camping start van de prachtige wandeling ‘Gangen door Rijnstrangen’. Recreatiepark De Veerstal Marsweg 12 6988 BM Lathum Tel. 0313-632614 www.veerstal.nl Zie advertentie pagina 19

17

de Panoven

Hotel Campanile

HOTEL Hotel Campanile Zevenaar 18 Hunneveldweg 2a 6903 ZM Zevenaar Tel. 0316-528111 www.campanile.com Centraal gelegen. Ideaal met kinderen; familiekamers, speeltuin, kindermenu voor € 1,00. Diverse arrangementen incl. entreekaartjes Burgers’ Zoo en/ of Nederlands Openluchtmuseum. Sfeervol restaurant.

De Liemers

11


RESTAURANTS Pannenkoekenhuis De Gelderse Poort 19 Dorpsstraat 86 6909 AP Babberich Tel. 0316-248989 www.degeldersepoort.com Keuze uit ruim 60 overheerlijke pannen­koeken. Tevens beperkte lunch- en vleeskaart. Gelegen aan de doorgaande weg van Babberich naar Elten. Boerengolf mogelijk.

Pannenkoekenhuis De Gelderse Poort

Theeschenkerij Wielbergen

12

Careza de Kroon 20 Kerkweg 2 6905 AW Oud-Zevenaar Tel. 0316-343839 www.carezadekroon.nl Café – Restaurant – Zalencentrum de Kroon en Restaurant Vlees en Vis zijn al jaren een begrip in de Liemers. Gelegen tegen de dijk aan de voet van de historische RK-kerk. (1257) en wie de moeite neemt de dijk op te lopen kan genieten van een prachtig vergezicht over het uitgestrekte natuurgebied ‘De Geldersche Poort’. Dit kan ook vanaf het vernieuwde dakterras (128 M2). Binnen in CaReZa de Kroon is het minstens zo aangenaam. Men kan via de nieuwe ­entree de archi­tectonisch ontworpen zaal betreden en voor feesten en partijen en bedrijfs­presentaties, is CaReZa de Kroon het juiste adres. Uiteraard inclusief een smaakvolle culinaire invulling, variërend van een salade of een alom ge­prezen buffet tot een compleet tien gangen amusemenu in het restaurant. Gasterij De Kommensaal 21 Koestraat 1 6988 AA Lathum Tel. 0313-632566 www.dekommensaal.nl Wie uit eten gaat bij De Kommensaal is niet alleen verzekerd van heerlijke gerechten, maar ook van een stijlvolle omgeving in een prachtig verbouwde historische woonboerderij met onder andere een plafond­ornament uit 1840. De locatie – tegenover het Rhederlaagse meer – in combinatie

met de frisse opvallende okergele kleur van het pand, moeten u het gevoel geven dat u zich even in mediterrane sferen begeeft. De klassieke Franse keuken geldt als uitgangspunt voor de bereiding van eerlijke, dagverse en (veelal) streekgebonden Hollandse producten en ingrediënten. Zie advertentie achterpagina.

Restaurant De Oude Grens 22 Emmerichseweg 4 6909 DE Babberich Tel. 0316-248545 www.deoudegrens.nl Op een van de mooiste plekjes in De Liemers ligt ons restaurant, precies op de grens met Duitsland. Op onze menukaart vindt u klassieke gerechten uit de Nederlandse, Franse en Mediterrane keuken op eigentijdse manier gepresenteerd en seizoensspecialiteiten als Hollandse asperges in het voorjaar en diverse wild­gerechten in het najaar. Geniet van het prachtige uitzicht in een sfeervolle omgeving. Restaurant Poelwijk 23 Babberichseweg 2 6901 JW Zevenaar Tel. 0316-343161 www.poelwijk.nl Net buiten het centrum van Zevenaar, met een prachtig uitzicht op weilanden en bouwland vindt u restaurant Poelwijk. Een gezellig familierestaurant met een uitgebreide menu­ kaart, een fantastisch keuzemenu (€ 26,00 incl. glas wijn) en wild- en aspergespeciali­ teiten in het seizoen. ’s Winters aperitief en natafelen bij de open haard, ’s zomers heerlijk rustig op het verwarmde terras. Een omweg waard! Theeschenkerij Wielbergen 24 Mariëndaalseweg 21 6986 CB Angerlo Tel. 06-23223359 www.philadelphia.nl De Theeschenkerij is gelegen op het mooie landgoed Wielbergen. Er is ook een kruiden- en rozentuin, een jeu de boules-baan, een dierenboerderij en een Winkeltje waar leuke cadeautjes te koop zijn, gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. Het landhuis Wielbergen kan men in overleg met de medewerkers van de Theeschenkerij

Dagje Uit


bezichtigen. In het landhuis is onder andere museum Evenbeeld gevestigd. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.30 uur en iedere eerste zondag van de maand tussen 11.00 en 17.00 uur. De Theeschenkerij is een werkproject van Philadelphia Zorg Gelderland-Oost.

Juffrouw Tok 25 Tolweg 9 6942 HX Didam Tel. 0316-221312 www.juffrouwtok.nl Zie advertentie pagina 19

Een prachtig bewaard stuk industrieel erfgoed uit 1860 met een uniek dakpan-en baksteenmuseum waar u een eigen steen kunt maken en de kleibeleving aan kunt gaan. Geschikt voor overnachtingen en dagarrangementen. • Gezellig restaurant met verschillende thema dagarrangementen vanaf 10 personen. • B&B ( ook voor rolstoelers) • Groepsverblijven van 10-200pers. Op basis van ZV, HP of VP • Congres-en vergaderruimten van 10-200p • Teambuilding mogelijkheden en personeelsuitjes • Een echt Tipi-dorp met sanitair en keuken voor particulieren en/of groepen • Baksteen-dakpanmuseum de Panoven • Gezinskamperen • Maak je eigen steen • Rit met de historische locomotief • Steenbakkersgolf en nog veel meer • Busparkeerplaatsen • Ligging: 800 meter achter het treinstation Zevenaar.

Café Restaurant Zalen ’t Centrum 26 Dorpsstraat 78 6909 AN Babberich Tel. 0316-247213 www.centrumreijmer.nl Zie advertentie pagina 19

BOWLING Party- & Bowlingcentrum De Griethse Poort 27 Oude Doesburgseweg 24 6901 HK Zevenaar Tel. 0316-523318 www.gp-zevenaar.nl Het bowlingcentrum van de Liemers met o.a. discobowlen met muziek en videoclips. 6 bowlingbanen met computerscores, 8 bumpersysteem. Diverse bowlingarrangementen mogelijk. Ook voor bruiloften, partijen, vergaderingen en feesten. Zie advertentie pag. 13.

Voor meer informatie: Recreatieoord de Panoven | Erna Kruitwagen-Hajenius Panovenweg 18 | 6905 DW Zevenaar T: 0316-523520 | F: 0316-341422 E: info@panoven.nl | W: www.panoven.nl

De Liemers

13


Drempt 17 Rheden Rhederlaag

Rozendaal

15

Velp

Lathum La

A348

Angerlo

7

8

13

el IJss

Gie Gi Gies Giesbeek

Oude IJs

3 24

N338

21

2

IJssel A12 A12 N325

Westervoort

Loil

Duiven Duive Du u ven n sta tio n

3

Huissen

26

Pan

Groessen Gr ss

5

1

e rd

staati t on

n tio sta

25

Nieuw-dijk Nieeuw

Zevenaar 27 Zeven

Loo LLo o oo o

ne

ch ns

6 4

22

A12 A12

2 12

n Ka

Angeren

Didam

18

aa l

Oud-20 N336 ve Zevenaar 19 Babberich riich 22

16

Beek 1

Aerdt erdt dt 14

Doornenburg ornenbur ornenburg orne r enburg n

Oud

l aa

Pannerden Panner Pa nnerden erd

eri

jn

ew

Wandelroutes Gendt

1

De ondernemers in de Liemers

Wa a

l

1

heten u van harte welkom.

Kekerdom

Rij

n Millingen a/d Rijn

d Ou

Elten

De Bijland 9

Lobith 11

10

T lk

Wandelen in De Liemers markering

looprichting

Het Liemers-Knooppad is een combinatie van een aantal wandelpaden in het gebied dat grofweg gesitueerd moet worden binnen de begrenzing van de regio Arnhem/Nijmegen, de Duitse grens en Doetinchem. De rivieren Rijn, IJssel en Oude-IJssel zijn niet alleen streekbepalend, maar geven ook aan waar ongeveer de grenzen liggen van dit gebied. Het zijn allemaal geheel nieuw ontwikkelde routes, die als gemeenschappelijk kenmerk hebben, dat ze ongeveer 20 Ă  24 kilometer lang zijn en zowel over harde als zachte ondergrond voeren. Uiteraard kunnen ook delen van de routes gevolgd worden. Getracht is zoveel mogelijk variatie aan te brengen in iedere route tussen de beleving van natuur, cultuur en van de verschillende gehuchten, dorpen en steden.

niet inlopen

14

Dagje Uit


Route 1: Is een route, die loopt tussen Zevenaar en Oud-Zevenaar naar Babberich, vervolgens richting Elten en weerom, terug naar Zevenaar. Route 2: Is een route, die geheel is gesitueerd binnen de voormalige gemeente Angerlo, sinds 2005 opgegaan in de gemeente Zevenaar. Dit traject start dan ook bij het voormalig gemeentehuis van Angerlo, gelegen aan de N338 tussen Doesburg en Giesbeek, een historisch pand, waarvoor op dit moment nog geen (nieuwe) bestemming is gevonden. De totale afstand van dit pad ligt rond de 23 km. Route 3: Kijk voor deze route op www.wandelenindeliemers.nl

Route 1 (Zevenaar, Oud-Zevenaar, Babberich, Ooij, Zevenaar) Start: H. Andreaskerk/startmonument hoek Markt/Kerkstraat. Lengte van de route: ± 21,5 km. Verste punt: ± 9,5 km. (Wehler Königsweg). 001 Start route voor de H. Andreaskerk bij startmonument/-zuil op kruispunt van Markt en Kerkstraat, Kerkstraat inlopen, deze gaat aan het einde over in Stationsplein, rechtdoor richting spoorwegovergang. Bijzonderheid: diverse markante panden (nr. 24, 36, 29) en aan het eind van de straat sigarettenfabriek BAT, aan Stationsplein Liemers Museum. 002 Na spoorwegovergang grote weg (Ringbaan Zuid) oversteken (attentie), sla op stoep linksaf, na 50 m. rechtsaf Oud-Zevenaarseweg in, direct na huis met nr. 39 links voetpad met grind ingaan, rechtdoor bruggetje over, bij t-splitsing links aanhouden 003 Rechtsaf Hofweg in, bij t-kruising rechtsaf, direct weer links (Martinusweg), na 150 m. rechtsaf Annastraat inslaan, op hofje na huisnr.11 scherp linksaf, weg oversteken (attentie), via kerkplein rechtdoor en naast kerk trapje op, linksaf ‘t Olde Processiepad op en om kerk heen. Bijzonderheid: Sint Martinuskerk en zicht op Rijnstrangengebied /Gelderse Poort, hier vandaan is separate wandeling mogelijk van ongeveer 14 km. (Gangen door Rijnstrangen) 004 Aan einde pad rechtsaf (Oud-Zevenaarsedijk), lopend over de dijk zijn rondom 8 kerktorens te zien, aan einde dijk naar beneden en rechtdoor (Kamphuizerweg), na havezate Camphuysen scherp linksaf onverhard pad in. Bijzonderheid: het gaat om de torens van Aerdt, Herwen, Elten (2x), OudZevenaar, Zevenaar, Didam en Lobith; de havezate Camphuysen, daterend uit 2e helft 15e eeuw, is helaas niet te bezichtigen. 005 Bij verhard pad rechtsaf en aan einde pad tussen stenen zuilen weer rechts (attentie) fietspad op, bij rotonde rechtdoor Babberich in, weg rechtdoor blijven volgen, bij grote bocht van de hoofdweg naar links, fietspad rechts aanhouden richting Elten en halfweg de dijk omhoog scherp rechtsaf onverhard pad in, dit blijven volgen tot aan hek en woonhuis. 006 Links af verharde weg (u bent nu in Duitsland !), langs de Oude Rijn, waar weg daalt tussen stallen (eigen terrein) doorlopen, weg buigt naar links, ongeveer 2 km. verharde weg vervolgen met bochten naar rechts en links

De Liemers

15


007 Aan einde weg komt u voor (voorrangs)weg, deze oversteken (attentie) en op fietspad bij huis met nr. 302/300 rechtsaf, spoorwegovergang over en direct linksaf (Wehler Königsweg), na ± 50 m. linksaf onverharde pad in (dit is verste punt van de route: ongeveer 9,75 km.), rechtdoor en bocht naar rechts, spoorlijn aan uw linkerhand. 008 Voorbij gasverdeelstation rechtdoor via holle zandweg langs grasstrook, bij volgend gasverdeelstation rechtdoor weg omhoog (Eltenseweg), boven op dijk linksaf, bij splitsing links aanhouden (Kwartiersedijk), onder viaduct door, boven aan t-splitsing linksaf, langs camping. 009 Voorbij café scherp rechtsaf trapje naar beneden, pad links van waterplas volgen, na 3e vijver rechtsaf en op t-splitsing linksaf, langs camping en beek pad volgen, rechts om klein kerkhofje heen, na ± 100 m. rechts aanhouden. 010 Bij slagboom en t-splitsing rechtsaf langs de ‘Frans Joseph Hoeve’, bij splitsing rechts aanhouden, (voorrangs)weg oversteken (attentie), linksaf op trottoir. Bijzonderheid: na het passeren van de hoeve ziet u aan uw linkerhand kasteel ‘Halsaf’, met een mooie lugubere geschiedenis, maar helaas niet van binnen te bezichtigen (www.halsaf.nl). 011 Langs voetbalvelden en direct voorbij muurtje rechtsaf, hofje in (‘s-Heren­ hof), direct na kapel aan linkerhand ter hoogte van Christusbeeld linksaf, door poort rechtsaf (Kloosterpad), aan einde t-splitsing links aanhouden (Maatjesweg), u loopt nu ongeveer 1,5 km. langs (de schermen van) de Betuweroute. 012 Vóór fietstunnel dalende weg linksaf (Holthuizerpad), bij kruispunt recht­ door (Paddestoel), direct na huis met nr. 4 en 4A linksaf grindpad inslaan, pal voor molen rechtsaf en links om de molen heen lopen langs Grutterij en bij klinkerpad rechtsaf. Bijzonderheid: korenmolen ‘De Hoop’ is een ambachtelijk werkende molen met een interessante aanbouw (Grutterij) en naastgelegen muziekcafé (www.molen-dehoop.nl en www.delantaern.nl) 013 Bij bereiken (voorrangs)weg deze oversteken (attentie), op fietspad linksaf en na huis met nr. 50 scherp rechtsaf smal voetpad in (De Breit), dit slingerpad helemaal volgen richting dijk/kerk, aan einde pad dijk op (OudZevenaarsedijk) en rechtsaf richting kerk. 014 Dijk af bij kerk, loop rechtdoor, langs restaurant en weer de dijk op (Ooijsedijk), na ongeveer 300 m. aan rechterhand fraai uitzicht op stad Zevenaar en natuurbad ‘de Breuly’, na het zwembad en bocht naar links, direct rechts naar beneden (Slenterweg), na bocht naar links direct rechtsaf (Panovenweg). 015 Weg vervolgen en bij t-splitsing rechts aanhouden, na 200 m. aan uw linkerhand steenfabriek en recreatie-oord ‘De Panoven’, weg vervolgen tot t-splitsing, links aanhouden. Bijzonderheid: steenfabriek en recreatieoord ‘De Panoven’ is een goed bewaard industrieel erfgoed uit 1860, tevens restaurant, museum, recreatie, evenementen, (www.panoven.nl)

16

Dagje Uit


016 Op t-kruising rechtsaf, iets verder links grote weg (Ringbaan Zuid) oversteken (attentie), spoorwegovergang over en direct links voor postgebouw voetpad inslaan, voor station langs, tegenover station weg in (Van Gimbornstraat), op kruispunt rechtsaf (Van Munsterstraat), deze volgen met bocht naar links. 017 Bij tweede bocht naar links, rechtsaf smal straatje in (Romei), aan einde hiervan bereikt u weer het vertrekpunt de H. Andreaskerk en het startmonument.

Route 2 (Angerlo, Lathum, Giesbeek) Start: voormalig gemeentehuis Angerlo (A.D. 1912), Bingerdenseweg 15 te Angerlo Lengte van de route: ± 23,5 km. Verste punt: ± 11,5 km. (Landaansestraat). (H) Horecagelegenheid 001 Start route voor het voormalig gemeentehuis te Angerlo, loop richting Giesbeek N338, na 50 m. linksaf grindpad inslaan (nr. 17 landgoed Bingerden), bij splitsing rechtdoor langs slagboom bospad in, bij t-splitsing linker breder pad aanhouden, bij verharde weg (Mariëndaalseweg) rechtdoor (attentie). Bijzonderheid: Landgoed en Huis Bingerden, 18e eeuwse Engelse landschapspark, is één van de oudste bewaard gebleven buitenplaatsen van Nederland (www.bingerden.com). Huis Wielbergen: landgoed in gebruik door stichting Philadelphia, die daar niet alleen als zorginstelling functioneert, maar de poorten ook heeft geopend voor dagrecreanten (met o.a. theeschenkerij, kruidentuin, vergaderfaciliteiten (www.philadelphia.nl). 002 Vervolg weg, bij kruispunt rechtsaf Parallelweg in (attentie), direct vóór huis met nr. 18 rechtsaf (Het Klooster), weg blijven vervolgen met bocht naar links, stukje klinkerweg, op driesprong rechtsaf (Parallelweg), deze gaat over in Doesburgseweg, bij kruispunt met Prinses Margrietlaan rechtdoor. 003 Einde Doesburgseweg op kruising rechtsaf Mariëndaalseweg, langs het sportpark en direct hierna (bij huisnr. 17) linksaf zandpad in, bij verharde weg (Didamseweg) rechtsaf en deze vervolgen, na huis met nr. 19 bij t-splitsing rechts aanhouden. 004 Aan einde Didamseweg rechtsaf Broekzijdestraat inslaan (attentie: het verdient aanbeveling deze hele weg aan de linkerkant, dus tegen het verkeer in te lopen, lengte ongeveer 2,5 km.), aan einde weg de voorrangsweg (Zevenaarsestraat) oversteken (attentie) en op het fietspad linksaf, na ± 1 km. rechtsaf Grote Veldstraat in. 005 Deze verharde weg blijven volgen en direct na bruggetje over de Wetering rechtsaf Landaansestraat in (is ongeveer het verste punt van de route), direct na passeren minicamping bij kruispunt linksaf Weteringweg, weg langs water blijven volgen, op kruispunt met Groenestraat rechtsaf fietspad. Bijzonderheid: minicamping Smids is kamperen bij de boer, kleinschalig, maar gezellig en avontuurlijk (www.rhederlaag.nl/smids.html).

De Liemers

17


006 V贸贸r bocht naar rechts, linksaf Groenestraat oversteken (attentie) en rechtsaf naar tegelvoetpad lopen, draaihekje door en direct linksaf op fietspad naast Rivierweg, na ongeveer 300 m. linksaf Bandijk op, deze bij splitsing rechts vervolgen. 007 Aan einde Bandijk linksaf fietspad op naast -wederom- Rivierweg, bij rotonde linksaf Koestraat in, bij t-splitsing links aanhouden Galstraat, op driesprong rechtdoor Huis te Lathumweg, bij voorrangsweg (Rivierweg) deze rechtdoor oversteken en Huis te Lathumweg vervolgen. 008 Op driesprong bij garagebedrijf rechtsaf slaan Brinkenweg en op dijk (Bandijk) rechtsaf, deze alsmaar blijven volgen, zijwegen negeren, op kruising met Marsweg rechtdoor, Bandijk gaat over in fietspad. Bijzonderheid: lopend over de Bandijk, hebt u aan uw linkerhand een prachtig uitzicht over de Posbank, onderdeel van het Nationaal Park Veluwezoom, stuwwal uit de ijstijd, op de IJssel en de waarden. Eveneens links van de Bandijk vindt u het water- en recreatiegebied Rhederlaag met meerdere goed onderhouden stranden, jachthaven, prima faciliteiten en uitstekend zwemwater. 009 Bandijk gaat naast Rivierweg lopen, waar u bij splitsing het fietspad moet kiezen dat het dichtst bij het water ligt, langs zandwinningsbedrijf, fietspad kruist toegangsweg tot Riverparc (Muggenwaard), hier oversteken en rechtdoor alsmaar Strandpad (dijk) volgen, deze rechtdoor bij kruising met Havenweg, na passeren haven van Giesbeek eindigt fietspad en gaat over in Kerkstraat. Bijzonderheid: zeer de moeite waard is een kleine afwijking van het pad naar de Giesbeekse molen De Hoop, een zgn. stellingmolen, dagelijks actief. 010 Kerkstraat inlopen, maar na ongeveer 20 m. scherp linksaf, over rooster zomerdijk (naamloos) op, op 4-sprong rechtdoor dijk blijven volgen, na einde voet-/fietspad linksaf voorrangsweg op (attentie) (Bingerdensedijk), bij bocht naar rechts linksaf weer zomerdijk op over rooster. 011 Bij einde voet-/fietspad linksaf fietspad volgen (naast de Rivierweg), v贸贸r rotonde rechtsaf weg oversteken (attentie), direct weer links en andere grote weg oversteken (attentie), vervolg Rivierweg en u arriveert weer bij het startpunt, het voormalig gemeentehuis van Angerlo.

Voor meer informatie kunt u terecht bij deze agentschappen:

18

VVV Agentschap Zevenaar

VVV Agentschap Giesbeek

Recreatieoord de Panoven Panovenweg 18 6905 DW Zevenaar Tel. 0316-523520 www.vvvzevenaar.nl

DIO Drogisterij De Meent Meentsestraat 49 6987 CJ Giesbeek Tel. 0313-631361 www.vvvgiesbeek.nl

Dagje Uit


Uitgave Regionaal Bureau voor Toerisme KAN Postbus 156, 6660 AD Elst tel. 0900-1122344 (€ 0,45 pm) info@rbtkan.nl, www.liemersleven.nl Deze uitgave is tot stand gekomen in ­samenwerking met de gemeente Zevenaar. Druk: Thoben Offset Nijmegen, Malden Foto’s: Gemeente Zevenaar en deelnemende bedrijven Copyright: Regionaal Bureau voor Toerisme KAN, 2008

De inhoud van deze brochure is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Alle informatie is aan wijzigingen onderhevig. Aansprakelijkheid t.a.v. onvolledigheden of wijzigingen kan niet worden aanvaard.

De Liemers

19


Wie uit eten gaat bij De Kommensaal is niet alleen verzekerd van heerlijke gerechten, maar zeker ook van een stijlvolle omgeving. In een prachtig verbouwde historische woonboerderij, met onder andere een plafondornament uit 1840, is een à la carte restaurant en een grill restaurant gehuisvest. De klassieke Franse keuken van het à la carte restaurant geldt als uitgangspunt voor de bereiding van eerlijke, dagverse en (veelal) streekgebonden Hollandse producten en ingrediënten. De gerechten zijn mooi en harmonieus, verfijnd, maar vooral intens van smaak. Gezelligheid, een sfeervolle ruimte, bestaande uit een oude houten kraakvloer en front coocking op een podium, zijn de kenmerken van ons grill restaurant. Heerlijke vlees- en visgerechten worden onder toeziend oog van de gast bereid. Neem daarbij de attente, vriendelijk en persoonlijk gerichte bediening en dan wordt duidelijk waarom u eens samen aan tafel moet gaan bij Gasterij De Kommensaal. De Kommensaal is eveneens een geschikte locatie voor: • private diner; • prachtige locatie voor al uw feesten en partijen; • vergaderaccommodatie in ons Koetshuis; • een culinair actief programma (met o.a. fietstocht, GPS-tocht en diverse thematochten).

Koestraat 1, 6988 AA Lathum • Telefoon 0313-632566 • Mobiel 06-10578709 info@dekommensaal.nl • www.dekommensaal.nl

20

Dagje Uit De Liemers


dagje uit Liemers