Page 1

REGIO NOORDOOST-BRABANT

ZAKENMAGAZINE | JAARGANG 26 | AUGUSTUS/SEPTEMBER 2010

peter van Zelst

business zonder passie mislukt

Angelique de vries

Onstuitbare drang naar technisch inzicht

BoB Debat ict & telecommunicatie Het nieuwe Werken

erik Koot en erik van der Haar

business

triple-p van HLB van Daal & partners

Loek Hermans

nederland heeft doeners nodig


&

HOPPENBROUWERS industriële automatisering | utiliteit | service | woningbouw | beveiliging | inspectie en onderhoud | telecom en datanetwerken

dE EFtELIng

“ Wij ZiEN ONZE KLANTEN GRAAG ALS PARTNERS”

Ad vAn Esch, projEctmAnAgEr

Ad van Esch: “de Efteling is het ultieme voorbeeld van hoe wij de relatie met de klant graag zien: als partners. je zorgt dat je de klant goed kent, zodat je je helemaal kunt inleven in zijn manier van werken en zijn business. dan kun je pas echt goed meedenken en adviseren. op die manier kom je samen tot het beste resultaat, zoals onlangs weer bij de bouw van Bosrijk en raveleijn. prachtige projecten, waar wij natuurlijk ook trots op zijn. En de band die je opbouwt zorgt er bovendien voor dat niet alleen ik, maar ook mijn collega’s voor zo’n klant door het vuur gaan.”

Hans Haens, senior inkoper bij De Efteling: “hoppenbrouwers is al jaren leverancier van de Efteling. Ze kennen het bedrijf als geen ander en dat merken we aan alles. Ze begrijpen precies wat we willen en komen niet met oplossingen die niet passen bij de uitstraling van de Efteling. Bovendien leveren ze gewoon goed werk af. Wij willen natuurlijk geen storingen waardoor attracties niet meer zouden werken! Ze zijn ook erg flexibel als het over werktijden gaat. Er moet nogal eens iets buiten sluitingstijd gebeuren, want net als bij hoppenbrouwers is bij ons de klant koning: onze bezoekers mogen geen enkele overlast ondervinden! Zeker nu de Efteling na 1 april geen wintersluiting meer kent, hebben wij die flexibiliteit nodig.”

&

Kreitenmolenstraat 201 5071 ND Udenhout Tel.: (013) 511 72 27 algemeen@hoppenbrouwers.nl www.hoppenbrouwers.nl


REGIO NOORDOOST-BRABANT

Peter van Zelst

Business zonder passie mislukt

Angelique de Vries

Onstuitbare drang naar technisch inzicht

BOB Debat ICT & Telecommunicatie Het Nieuwe Werken

inspirAtie Door trAnspirAtie

Erik Koot en Erik van der Haar Triple-P van HLB van Daal & Partners

Loek Hermans

Nederland heeft doeners nodig

Zakenmagazine voor ondernemers en managers in noordoost-Brabant

Bent u ook zo toe aan vakantie? Door de spreiding komen we in het Zuiden ook dit jaar weer als laatste aan de beurt. En die laatste weken waren best wel wat klammig.

jaaRGanG 26 augustus/september 2010 KantOORadREs Kobaltstraat 13 5044 jK tilburg t 013 - 4631446 f 013 - 4634050 info@regio-business.nl www.regio-business.nl CORREspOndEntIEadREs postbus 82 5000 ab tilburg uItGEvERs Gian ploegmakers mariëlle ploegmakers - van Gool salEs Carlo Hoevenaars annemiek slofstra OffICE Erik de loos REdaCtIE Gerda baeyens, Cécile van berkel, Rob Claesen, annemarie van malsen, Ingrid Roets, Elke van der Heyden, sara terburg, marc smits, liliane verwoolde, e.a. fOtOGRafIE Camiel donders, Kees bennema, marjo van de peppel, jan sprij e.a. vORmGEvInG/lay-Out Hans vermeulen passionals dutch stylers

Lastig plannen ook. We hebben zelfs op 15 juli nog een BOB Borrel georganiseerd bij Fletcher Hotel Restaurant Boschoord in Oisterwijk; ook vochtig overigens… Daarmee hebben we in de eerste helft van het jaar met zes BOB Borrels, een BOB Congres, BOB Masterclass, BOB Golfdag, zes BOB Debatten en drie uitgaven flink uitgepakt. Gezien de aanwas van leden wordt dat op prijs gesteld; we hebben er momenteel meer dan 1250. Daar krijgen wij een warm gevoel van. We reizen dan ook snel af om wat bij te komen. Naar Italië waar we de accu weer opladen en ons laten inspireren door de cultuur, het eten, de wijn, de zon en de zee. De traditionele BOB Back to Business op 6 september staat trouwens in het teken van Italië. Toch eens checken bij mijn accountant of het niet aftrekbaar is. Laat een ander maar eens zweten.

dRuK OOC dehoog media partners advERtEntIEvERKOOp 013-4631446 lIdmaatsCHap persoonlijk lidmaatschap, inclusief alle bOb activiteiten, per jaar: € 100,- (excl. btw). bedrijfslidmaatschap inclusief alle bOb activiteiten, per jaar: € 175,- (excl. btw). aanmelden via www.regio-business.nl. Het lidmaatschap kan op elk gewenst tijdstip ingaan. Het lidmaatschap loopt tot 1 januari en wordt automatisch verlengd, tenzij het uiterlijk vóór 1 november schriftelijk opgezegd wordt. COpyRIGHts Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden.

Gian Ploegmakers Uitgever


Het idee is dat u beter zaken doet met een bank die expertise samenbrengt. Als directeur grootaandeelhouder speelt u een belangrijke rol. Niet alleen als succesvol ondernemer. Ook als drijvende kracht achter een mooie toekomst met uw gezin. Maar hoe geniet u nu al van voordeel uit de zaak? Hoe houdt u de schaapjes op het droge? En hoe kunt u verstandig anticiperen op de toekomst? Een gesprek met ons DGA team brengt inzicht en balans. Zowel zakelijk als privĂŠ.

Uw geld kan meer opleveren dan rente alleen. Rabobank. Een bank met ideeĂŤn.

www.rabobank.nl/s-hertogenbosch


6 9 11 15 17 19 21 22 27 28

HLB van Daal & partners: regionaal ondernemen, internationaal denken column Bert van rooij: Je gezicht laten zien vepaGifts: nederland massaal aan de pizzarette DMG projecten: van project tot particulier Féju Automatisering: Bezuinigen? prima, maar wel doordacht terugblik BoB Borrel: 20 mei BurgGolf Haverleij Den Bosch Hipnet: Kostenbesparend in hippe diensten GAc Business solutions: Alle energie in concrete verbeterpunten itsn: voorkomen is beter dan genezen ondernemen met visie: peter van Zelst

natIOnaal i

28

Het gesprek met peter van Zelst is openhartig. bij hem draait alles om één ding. passie.

Loek Hermans pleit voor daadkracht en heldere afspraken Weg met de compromissen

vi

roel croes (Greenict) ziet wereld van mogelijkheden Kansen voor duurzame ICt liggen voor het oprapen

X

neelie Kroes tijdens world congress on it: Europa moet snel en fors investeren in ICt

31 32 34 36 39 43 45 48 51 52

ricoh Document center: Lokale oplossingen van wereldklasse Bourgondisch ’s-Hertogenbosch: een lust voor alle zintuigen terugblik BoB Borrel: 23 juni 1931 congrescentrum Brabanthallen Kpn: van glasvezelverbinding tot totaaloplossing Datacon: De do’s en don’ts ctcoM: Documentenstroom onder controle esi it solutions: Meer grip op de totale organisatie uitnodiging BoB Back to Business: 6 september Auberge du Bonheur column Jaap van wijlen: op de schop vrouw in Business: Angelique de vries

54 bOb debat ICt & telecommunicatie Is Het nieuwe Werken verandermanagement, een mindset aanpassing of een kwestie van acceptatie van social media? moeten we het top-down opleggen of juist bottom-up omhoog laten borrelen om draagvlak te krijgen. En de invoering? Rigoureus of juist gefaseerd?

58

ondernemerscongres noordoost-Brabant: ondernemen anno morgen

52

na een carrièrestart in de chemie koos angelique de vries voor sap. sinds 2008 leidt zij het bedrijf. Hoezo ‘mannenwereld’?


coverstory

HLB, een Heel Leuk Bedrijf

Regionaal ondernemen, internationaal denken TEKST Gerda Baeyens fotografie Marjo van de Peppel

Met een letterlijk en figuurlijk grenzeloze dienstverlening, blijft HLB Van Daal & Partners toch voor alles Brabants. Stevig geworteld in het Brabantse landschap kent het bedrijf dan ook alle ins en outs van het regionale ondernemersklimaat.

Erik van der Haar en Erik Koot

6

R E G I O b u s i n e s s | a u g u s t u s / s e p t e m b er 2 0 1 0


Klanten van HLB Van Daal & Partners weten zich bevoorrecht: zij krijgen immers meer en vooral iets beters dan zij vragen. Accountants en belastingadviseurs van HLB Van Daal & Partners durven namelijk buiten de geijkte kaders te denken wanneer dit in het belang van de klant is. Dankzij dit kritische meedenken krijgen ondernemers (vaak onvermoede) kansen aangereikt.

brabantse signatuur

“De Brabantse inslag en ondernemersspirit passen perfect bij ons en omgekeerd passen wij heel goed bij Brabant”, antwoordt Erik Koot op de vraag waarom bewust gefocust wordt op de eigen provincie. “Brabant is een ongelooflijk ondernemende regio. De maakindustrie is hier sterk vertegenwoordigd evenals de transport- en logistieke sector en vooral in die sectoren beschikken wij over de nodige specialistische kennis. Daarnaast zitten hier enorm veel bedrijven die internationaal werken; wij hebben heel wat klanten die grensoverschrijdend werken. Daarom hebben wij ook een aantal specialisten met kennis van internationaal recht in huis, doordat wij bovendien lid zijn van HLB Nederland en HLB International kunnen wij desgewenst landelijke en internationale dekking bieden.”

de drie p’s

Waar banken streven naar een Triple-A hanteert HLB Van Daal & Partners al jarenlang een Triple-P: professioneel, pragmatisch en persoonlijk. “Het kenmerkt onze dienstverlening”, zegt Erik van der Haar. “Professioneel staat voor onze hoog opgeleide medewerkers. Al onze adviseurs zijn RA of AA maar dat neemt niet weg dat wij blijvend aandacht besteden aan

opleiding en training. Pragmatisch betekent dat wij het voor onze klanten begrijpelijk willen houden; wij zoeken geen moeilijke wegen maar blijven met onze voeten in de modder. Wij proberen het onze klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken. Daarin past ook onze digitale dienstverlening. Het zorgt dat klanten niet meer gebonden zijn aan kantooruren voor bijvoorbeeld het aanleveren en verwerken van hun salarisadministratie of accorderen van hun belastingaangifte. Persoonlijk ten slotte verwijst naar het feit dat wij een écht contact met de klant nastreven, wij willen verder gaan dan het puur zakelijke. Je kunt een klant immmers enkel optimaal adviseren als je ook weet hoe hij als mens in elkaar steekt. Dan kun je er ook op inspelen.”

Kritisch meedenken

“In onze clientèle zitten veel familiebedrijven en vooral in dat soort ondernemingen grijpen privé en zaken in elkaar. Bij dié klanten is het belangrijk om te vragen naar hun privébeweegreden; je kunt niet alleen focussen op het zakelijke want daarmee doe je die mensen tekort. Onze dienstverlening reikt dus verder dan het puur professionele; wij denken buiten de geijkte procedures en protocollen waardoor klanten soms onverwachte kansen gaan zien. Kritisch meedenken kan uiteraard enkel als er een onvoorwaardelijke vertrouwensrelatie bestaat tussen de klant en zijn accountant of belastingadviseur,” voegt Erik Koot hieraan toe, “en vertrouwen krijg je door onvoorwaardelijk in klanten te investeren.”

Gecontroleerde groei

blijven; dat betekent blijven investeren in opleidingen, ICT en ons kwaliteitssysteem”, luidt het antwoord op de vraag naar de ambitie van het bedrijf. “Als een van de weinige accountantskantoren in Nederland hebben wij de meest uitgebreide AFMvergunning verkregen; dat betekent dat wij alle potentiële bedrijven mogen bedienen, ook de beursgenoteerde of organisaties met een publiek belang. In heel Nederland zijn er maar zeventien accountantsorganisaties die dat mogen. Verder willen we gecontroleerd groeien binnen Brabant. Hoewel HLB Van Daal & Partners al een Tilburgse vestiging heeft, geleid door echte Tilburgers John Kuijpers en Rob Becx, denken we dat in die regio nog groeimogelijkheden voor ons zijn weggelegd. Naast de echt grote spelers zijn wij immers het enige accountants- en belastingadvieskantoor dat bedrijven internationaal van dienst kan zijn door ons internationale netwerk HLB International. In Brabant is nog zoveel te doen voor ons”, besluit Erik van der Haar. �

HLB van Daal & partners Prof. Asserweg 8 5144 NC Waalwijk T 0416-330505 E info@hlb-van-daal.nl I www.hlb-van-daal.nl Business Facts Opgericht in 1979 Medeoprichter HLB Nederland in 1989 met vestigingen in Dongen Drunen - Gemert - ’s-Hertogenbosch Oss - Schijndel - Tilburg - Waalwijk Medewerkers: ruim 200 Partners: 19

“Wij willen kwalitatief een goede aanbieder REGIO busInEss | auGustus/sEptEmbER 2010

7


De zomervakantie staat weer voor de deur en dat betekent vaak extra stress van tevoren. Is alles goed geregeld? Is er voldoende bezetting gedurende de zomermaanden? Kunnen we onverwachte piek- en ziekmomenten ook opvangen? Nee? Of weet je het niet zeker? Laat ons dan helpen, zodat je met een gerust hart op vakantie kunt.

Uitzenden Detacheren Payroll Werving & Selectie

Theaterzaal Workshopruimtes Vergaderzalen

Bruisende ontmoetingsplaats

Hoff van Hollantlaan 1 | 5243 SR Rosmalen T 073-850 7550 | info@perron-3.nl | www.perron-3.nl


coLuMn

je gezicht laten zien als bank hechten we aan fysieke netwerken. We maken zelf onderdeel uit van het lokale ondernemersklimaat en voelen ons daardoor mede verantwoordelijk. bijkomend voordeel van een coöperatieve bank is dat we daarnaast ook in staat zijn om er een positieve invloed op uit te oefenen. met geld, maar ook met de inzet van mensen en expertise. Zo vervul ik namens de Rabobank een bestuursfunctie in de vughtse Ondernemers Kamer. mijn collega bezoekt en ondersteunt de activiteiten van het Rosmalens Ondernemers Contact. de directie kom je ‘overal’ tegen en ook ondernemend Heusden-vlijmen heeft haar zakelijke aanspreekpunten. Een leuk voorbeeld van wat ik voor de Ondernemers Kamer vught heb kunnen doen, is dat we net na de overwinning van Obama in amerika, Charles Groenhuijsen op bezoek hadden. In die tijd een echte ‘hotshot’, dagelijks op televisie over de amerikaanse verkiezingen. En een maand na de uitslag als spreker voor ondernemend vught. maar ook prominente gasten als Herman Wijffels en mark Eyskens die dit voorjaar voor ruim 500 ondernemers uit ’s-Hertogenbosch en omgeving spraken, staan garant voor een inspirerende avond. daar heb je als ondernemer zo nu en dan gewoon behoefte aan. met ons Coöperatiefonds dragen we financieel bij aan projecten die bijvoorbeeld het toerisme en de recreatie bevorderen, aan economische initiatieven of centrumplanontwikkelingen. En ook dat heeft een positief effect op het ondernemersklimaat.

blijft staan. die een luisterend oor biedt en je door deze moeilijke tijd heen helpt. met uitstel van aflossing of een bijfi nanciering, als het echt nodig is. verder telt volgens mij vooral het gevoel dat je er samen voor staat en dat je vertrouwen in elkaar hebt. dichtbij blijven dus, misschien klinkt dat wat ‘soft’ maar ik vertaal het met: open kaart spelen, zaken tijdig met elkaar delen en regelmatig contact onderhouden. dat hoort voor mij bij het opbouwen en onderhouden van een gezonde lange termijn relatie. En ja, ook ik spreek ondernemers die het niet gaan redden. En dan is het zaak om de ‘menselijke’ maat te hanteren en in overleg te bepalen welke stappen gezet moeten worden. dat de bank zelf in deze tijd organisatorisch stappen gaat zetten - door met speciale adviesteams nog meer gezicht te geven aan onze betrokkenheid bij de verschillende kernen - sterkt mij alleen maar in de overtuiging dat als wij, bank en ondernemers, nauw met elkaar samenwerken, we er allemaal beter van worden. daar mag u mij op aanspreken!

maar als ik nu zelf kijk waar mijn relaties op dit moment de meeste behoefte aan hebben, dan is het toch wel het vertrouwde gezicht van de bankier die achter je

Bert van rooij. senior accountmanager Zakelijke Relaties bij Rabobank ‘s-Hertogenbosch en Omstreken.

REGIO busInEss | auGustus/sEptEmbER 2010

9


Creëer ruimte...

met online voorraadbeheer Wij houden al uw voorraden beschikbaar en maken u het daarbij heel gemakkelijk. U kunt eenvoudig via onze website uw voorraden inzien en producten vanaf uw werkplek afroepen. Meer weten? Neem dan contact met ons op via (073) 850 71 50 of ga naar www.bvgfulfilment.nl

 Voorraadbeheer  Handling  Logistiek

Adv_BvG_Fulfilment_190x128.indd 1

22-2-10 13:29

.. ../ ../ /

EIFFELTOWERS Als kleine zelfstandige op zoek naar een netwerk? Word Member van EiffelTowers Business Club! EiffelTowers Business Club heeft iets nieuws. Speciaal voor freelancers, kleine zelfstandigen en startende ondernemers heeft de leukste business club van Den Bosch en omstreken een nieuwe categorie: Members. Als Member betaal je uiteraard iets minder dan een regulier lid, maar geniet je wel van de voordelen van het almaar groeiend netwerk. En je mist geen wedstrijd van EiffelTowers in 2009/2010! Vraag naar de mogelijkheden bij Jan Willem du Bois, manager Sales: 0626564613 of stuur een mailtje naar: jwbois@eiffeltowers.nl.



DEN BOSCH


BusinessproFieL

vepaGifts heeft beste relatiegeschenk 2010

nederland massaal aan de pizzarette tEKst GERda baEyEns fOtOGRafIE jan spRIj

Hij is mooi, handig, innovatief en zorgt voor gezelligheid. Geen wonder dat de pizzarette tijdens het recente promZ Event uit meer dan honderd artikelen verkozen werd tot ‘promotional product of the year’.

Robert. “Ruim dertig jaar helpen wij bedrijven om hun marketingactiviteiten te versterken met promotionele producten of relatiegeschenken. Zij kunnen bij ons terecht voor het totaalconcept maar ook voor grappige giveaways, gadgets met het bedrijfslogo, gepersonaliseerde producten enzovoort. Wij leveren zowel standaardpakketten als maatconcepten. Door goed naar de klant te luisteren en samen te brainstormen kunnen wij het juiste effect op het juiste moment creëren.”

trendwatcher?

Robert van Enschot

Gezellig tafelen

Terwijl ons land eindelijk geniet van de zomerzon denkt Robert van Enschot al volop aan kerstpakketten. Elk jaar stelt hij immers op verzoek van bedrijven pakketten samen voor medewerkers en klanten. Ook voor spaar- of loyaliteitsprogramma’s kunnen ondernemers bij VepaGifts terecht. Dat de pizzarette dit jaar op menig verlanglijstje zal staan, lijdt volgens Robert geen twijfel. “Het ‘promotional product of the year’ heeft alles om de gebruiker te bekoren. De kleine, elektrische pizzaoven oogt niet alleen mooi, hij is ook super gemakkelijk in het

gebruik: je maakt het deeg, kiest je ingrediënten, schuift de pizza onder de terracotta koepel en na een vijftal minuten kun je genieten van je eigen creatie. De pizzarette wordt in een bewaardoos geleverd; we kunnen ook een custom-made 2-in-1 tas produceren: pizzarette en koeltas. En krijg je onverwacht bezoek, dan kunnen die gezellig meetafelen want de grootste pizzarette kan zes pizza’s aan.”

juiste effect, juiste moment

“Ik denk dat het voor bedrijven – vooral nu – erg belangrijk is om zich promotioneel in de markt te onderscheiden”, aldus

“Wij spelen uiteraard in op de actualiteit zoals het WK, maar daarnaast zijn we voortdurend en actief op zoek naar nieuwe concepten en producten om klanten nog beter te bedienen. De laatste tijd zien we een opmerkelijke toename van merkenregistratie; producten van o.a. Jamie Oliver zijn erg in trek. Opvallend is ook de vraag naar milieuvriendelijk, duurzaam en gerecycled promotiemateriaal. Ook in onze sector is maatschappelijk verantwoord ondernemen een item. Wie ideeën wil opdoen, is van harte welkom in onze showroom; onze producten spreken voor zich”, besluit Van Enschot. �

vepaGifts Tubantenweg 14 5439 BD Oss T 0412-626200 E info@vepagifts.nl I www.vepagifts.nl Business Facts Opgericht: 1978 Aantal medewerkers: 6


Welkom in een nieuwe dimensie van luxe. Hij is er . De nieuwe jaguar Xj. Bij Deze Bent u uitgenoDigD om Hem te komen ervaren Bij uw regionaal jaguar Centrum. geniet van Dit uitgesproken voorBeelD van jaguars nieuwe Designfilosofie. een sportsaloon met geDurfDe lijnen, waarmee onopgemerkt voorBijrijDen geen optie is. onDer Het glazen panoramaDak vinDt u een virtueel instrumentarium, HigH Definition touCH sCreen, fosforBlauw liCHt en natuurlijk weelDerig Hout en zaCHtgelooiD leDer . Én een van De Beste geluiDssystemen ter werelD. kortom, een amBianCe Die met reCHt een nieuwe Dimensie van luXe genoemD mag worDen. » Vo l g u W e i g e n W e g : jag ua r . n l

B O G A E R S J A G U A R B R E D A B .V. m i n e rv u m 7 1 1 8

t e l e f o o n : 0 76 - 5 2 6 3 8 0 0

4817 zn BreDa

w w w. B o g a e r s - j a g u a r . n l

Consumentenprijs vanaf € 103.420,- inCl. Btw en Bpm. leaseprijs vanaf € 1.899,- p.m. eXCl. Btw (Bron: jaguar Business partner, full operational lease, 48 maanDen, 20.000 km/jaar). prijs- en speCifiCatiewijzigingen voorBeHouDen. 3 jaar faBrieksgarantie. BranDstofverBruik: 7,0 – 12,1 l/100 km, 14,3 – 8,3 km/l. Co 2-uitstoot: 184 – 289 g/km


Businessevent

Bedrijvenavond geeft nieuw elan aan 10e editie

Oisterwijk Swingt tóch in 2010 Oisterwijk Swingt heeft in 2010 een iets gewijzigde opzet, maar er worden geen

concessies gedaan aan de kwaliteit waar het festival om bekend staat. Het merk

Na de nodige perikelen is eindelijk het definitieve besluit genomen: Oisterwijk Swingt 2010 gaat door! Door een beroep te doen op de algemene reserve en mede dankzij een substantiële bijdrage van de Rabobank en Avéro Achmea kon het gat in de begroting alsnog gedicht worden. Oisterwijk Swingt vindt plaats op 3, 4 en 5 september 2010, voorafgegaan door de fameuze besloten sponsoravond op donderdagavond 2 september.

Oisterwijk Swingt is met veel zorg geworden tot wat het nu is: een muzikaal kwaliteitsfestival met een culinair randje. Door te kiezen voor een podium minder en een andere opstelling van de Culinaire Lind wordt het beste van twee werelden gecombineerd; muzikale en culinaire kwaliteit in een aangename ambiance. Er zijn al enkele artiesten vastgelegd: Kim Hoorweg, Laura Vane & The Vipertones, Soul Snatchers, Marco Toro y su Ensamble, Jonny Boston - Bert Boeren Quintet en King Pleasure & The Biscuit Boys.

Sponsoravond

Uiteraard worden ook dit jaar de sponsors en hun familie, vrienden en kennissen getrakteerd op een geweldige sponsoravond. Zij maken het immers mogelijk dat het muzikale en culinaire festival weer kosteloos kan worden aangeboden aan het grote publiek. Bedrijven die Oisterwijk Swingt willen sponsoren kunnen zich nog steeds aanmelden.

Nieuw: Bedrijvenavond

Nieuw dit jaar is de Bedrijvenavond die wordt gehouden op vrijdag 3 september van 17.00 tot 20.00 uur. Deze avond is ideaal voor sponsors die met klanten of relaties in een aangename ambiance willen genieten van swingende muziek, lekker eten en een goed glas. Voor een bedrag van € 100 all inclusive worden zij culinair verwend, inclusief champagne en wijnarrangement. Voor grotere groepen is een maatwerkarrangement bespreekbaar met de deelnemende restaurateurs. Bedrijven die interesse hebben in de Bedrijvenavond, kunnen mailen of contact opnemen met Miranda Brom.

Nazomeren

Oisterwijk Swingt is de officieuze start van de nazomer en het swingende, culinaire en culturele hoogtepunt voor Bourgondische 35-plussers binnen de driehoek Eindhoven - Tilburg - Den Bosch. Met Oisterwijk als centrale en stijlvolle parel in ‘t groen. Na de besloten sponsoravond op de donderdag voorafgaand aan Oisterwijk Swingt, vormt de karakteristieke en sfeervolle Lind drie dagen lang het muzikale middelpunt van een scala aan uiteenlopende muziekstijlen. Het festival trekt elk jaar circa 25.000 bezoekers. � Oisterwijk Swingt T 013-5030600 E info@oisterwijkswingt.nl I www.oisterwijkswingt.nl


Keukens Badkamers Meubelen

Zakelijk maatwerk op interieurgebied

Uw partner in projecten

Gragtmanstraat 3, 5145 RA Waalwijk, T. 0416 - 539 129, I. www.dmg.eu


Businessprofiel

DMG richt in

Van project tot particulier Tekst SARA TERBURG fotografie KEES BENNEMA

De Mandemakers Groep (DMG) is vooral bekend als leverancier van keukens. Maar het familiebedrijf – opgericht door Ben Mandemakers – is in 32 jaar uitgegroeid tot een zeer complete ontwerper en inrichter van keukens, sanitair en meubelen. Per 1 april is Willem Hoefakker directeur van de divisie Projecten die vooral gericht is op seriematige woninginrichting. Hoefakker heeft een achtergrond in de meubelbranche en was jarenlang ondernemer. De overstap naar DMG was een hele bewuste keuze. “Het is echt een fantastisch bedrijf om voor te werken. Ben Mandemakers is een uitstekende ondernemer en heeft DMG door slimme overnames marktleider gemaakt. Het bruist hier van de drive om te presteren en het is bijzonder hier deel vanuit te maken”, vertelt hij.

Van skybox tot vakantiepark Klantvriendelijk

Het indrukwekkende pand op bedrijvenpark Haven Zeven in Waalwijk waar de keukendivisie sinds anderhalf jaar gevestigd is, is een prima visitekaartje. Bezoekers komen binnen in een met licht overgoten, enorme hal. Er staan prachtige meubels, de uitstraling is warm doch zakelijk en de voorzieningen uitstekend; er is een fitnessruimte, een bedrijfsrestaurant, opleidingsruimten voor theorie en praktijk en zelfs een kinderdagverblijf. De medewerkers kunnen zich hier volledig concentreren op het doel van DMG: het

klantvriendelijkste bedrijf van Nederland zijn. Hoefakker: “Klantvriendelijkheid is de rode draad in ons bedrijf, bij commerciële projecten en particulieren.”

Business-to-business

De divisie Projecten werkt als partner samen met projectontwikkelaars, bouwondernemers, beleggers en aannemers. Zo kan het bij een woningbouwproject keukens en sanitair leveren, maar ook een modelwoning inrichten en hotelkamers van sanitair voorzien. Hoefakker: “Voor de producten die wij zelf niet in huis hebben, schakelen we een van de partners uit ons netwerk in. We werken vaak business-to-business en kunnen bijna al-

Huidige markt eist scherpe prijzen les. Van skybox tot vakantiepark, wij richten het in. De huidige markt eist scherpe prijzen en door ons inkoopvolume kunnen we die realiseren. Maar de markt biedt zeker ook kansen. Wij zijn inzetbaar van starterswoningen van 120 duizend tot luxe appartementen van 2,2 miljoen euro.” �

Willem Hoefakker

DMG Gragtmanstraat 3 5145 RA Waalwijk T 0416-539300 I www.dmg.eu Business Facts Opgericht: 1977 Aantal vestigingen: ca. 300 in Nederland en 100 in Duitsland


72%

van de klanten van leasemaatschappijen ziet het wagenpark als onderdeel om zich als ‘groen’ te profileren.

Milieubewust rijden en kostenreductie Schoon op weg van RiemersmaLeasing combineert milieubewust rijden met kostenreductie. Hiervan profiteert u als organisatie, maar ook uw werknemers én het milieu hebben er baat bij. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen praktisch vertalen naar uw wagenpark: Schoon op weg. U wilt met uw ogen dicht kunnen vertrouwen op de duurzaamheid van uw organisatie en de mobiliteit van uw medewerkers. Wij zijn u daarbij graag van dienst. Aangenaam, RiemersmaLeasing.

Wilt u meer weten over deze of onze andere diensten? Bel met één van onze accountmanagers. U heeft binnen 48 uur een afspraak en binnen 24 uur een offerte.

De Waterman 7a Postbus 5004 5201 GA ’s-Hertogenbosch t 073 - 850 47 50 info@riemersmaleasing.nl www.riemersmaleasing.nl

www.schoonopweg.nl


ICT & Telecommunicatie

Aandacht voor de klant

Bezuinigen? Prima, maar wel doordacht Tekst LILIANE VERWOOLDE fotografie KEES BENNEMA

“Te veel ondernemers hijsen een medewerker in het pak, zetten hem in een auto en sturen hem op pad om het contact met de klanten te onderhouden. Maar zo werkt het niet.” Albert Jakobsen bezoekt zijn relaties zelf. Gewoon en ongedwongen. Albert Jakobsen: “We willen weten wat er echt speelt”

Automatiseringsbedrijf Féju bestaat nu zes jaar. Het bedrijf groeit als kool. Leken de mogelijkheden van het nieuwe bedrijfspand twee jaar geleden nog onbeperkt, vorig jaar moest de grootte alweer worden verdubbeld. Albert Jakobsen, directeur Féju: “We tellen nu achttien medewerkers. Twaalf van hen werken als consultant. Dat zegt iets over ons beleid. Aandacht voor de klant staat bij ons voorop.”

Aandacht

Jakobsen omringt zijn klanten graag met aandacht. En als het enigszins kan op een ongedwongen en persoonlijke manier. Op deze manier gaan de gesprekken over allerlei onderwerpen die zijn klanten bezighouden. Soms blijft het hierbij en soms komt vanzelf de automatisering ter sprake. ”Ik bespreek dan meteen de moge-

lijke oplossingen. Veel bedrijven voeren nu al een tijdje een bezuinigingsbeleid. Dat kun je vergelijken met bezuinigen op je auto. Je kunt onderhoudswerkzaamheden een tijdje uitstellen, maar op een gegeven moment volgen storingen en calamiteiten elkaar in rap tempo op. Ik zoek dan samen met de ondernemer naar de gunstigste oplossing.”

Netwerkinventarisatie

Jakobsen heeft zeker begrip voor bezuinigingen. “Wie past niet op de kleintjes? Maar als je dan investeert, kun je het beter goed doen. Om deze reden is er tegenwoordig veel belangstelling voor onze ‘netwerkinventarisatie’. Ondernemers die op het punt staan om te investeren, willen eerst precies weten hoe het met hun huidige automatisering is gesteld.

Moet de capaciteit worden vergroot? Is de continuïteit gewaarborgd? Wat is gunstiger; programma’s herinstalleren of vernieuwen? De service is te vergelijken met een second opinion. We lichten het hele automatiseringssysteem door en de ondernemer krijgt onze bevindingen keurig uitgewerkt op papier. We komen van alles tegen: variërend van back-up systemen die niet werken, bedrijfsprocessen die te omslachtig zijn tot printers die veel te duur zijn. Nu kan de ondernemer weloverwogen beslissingen nemen.” Het persoonlijke contact met zijn klanten bevalt Jakobsen uitstekend. “Je kunt je klanten met folders bestoken en lastig vallen met digitale nieuwsbrieven, maar uiteindelijk vindt iedereen persoonlijk contact het prettigst. Vandaar dat we ook meer aandacht hebben voor evenementen. Onlangs hebben we een aantal relaties uitgenodigd om mee te gaan naar het Concours Hippique Indoor Brabant. Voor onze Bourgondische wijnliefhebbers hebben wij een wijnproeverij georganiseerd bij Jack’s Cuisine. We blijven op zoek naar contactmomenten die net even anders zijn. Onze deelname aan het afgelopen BOB Debat zien we weer als een moment van uitwisseling van informatie. We willen weten wat er echt speelt in de markt.” �

Féju Automatisering BV Nijverheidsweg 21 5071 NL Udenhout T 013-5115088 E albert@feju.nl I www.feju.nl


more emotion Specialisten op het gebied van de verkoop, installatie

en

verhuur

van

professionele

audiovisuele apparatuur.

First Impression audiovisueel BV, Maidstone 24 TILBURG tel: +31(0)13 52 34 180 www.firstimpression.nl

Zoek de verschillen

Op een enorme stapel CV’s zit u niet te wachten. Een goede personeelsintermediair zorgt voor een voorselectie van kwalitatief goede CV’s en personen die bij uw bedrijf passen, zodat u alleen nog maar uit de beste kandidaten hoeft te kiezen. Keser Recruitment maakt het verschil.

www.keser.nl Finance | Marketing | Sales | Management

Tilburg, Eindhoven & Den Bosch


impressie BoB Golf & BoB Borrel

burgGolf Haverleij den bosch 20 mei 2010 425 bezoekers

Kijk voor meer foto’s op: www.regio-business.nl

BoB Borrel agenda: • 6 september bOb back to business auberge du bonheur tilburg

BORREL Business Ontmoet Business


RO 10701 Adv regio business 92x11 1

Sterk in ieder merk. 05-07-2010 10:53:16

Renova Lease l Robert Wielders l Huifakkerstraat 1 4815 PN Breda l Tel (076) 522 35 49 l www.renovalease.nl


ict & teLecoMMunicAtie

Hipnet

Kostenbesparend in hippe diensten tEKst ROb ClaEsEn fOtOGRafIE KEEs bEnnEma

HIpnet is een jong bedrijf dat ontzorgt in Ip dienstverlening en services levert. Inmiddels zijn er ruim 1500 bedrijven, waarvan meer dan 150 klanten, uit het mKb aangesloten op het netwerk en heeft het bedrijf een enorme groei doorgemaakt. dit heeft geresulteerd in de verhuizing naar een gloednieuw pand aan de a59 in Waalwijk. blikvanger is het metershoge lEd-scherm, waarop reclame getoond wordt. Een dienst die HIpnet ook haar klanten aanbiedt. Regio business had een gesprek met directeur sander van duijn.

Ontzorging en veiligheid

HIPnet heeft als kerntaak het ontzorgen van de retailbranche. “We kunnen de volledige automatisering van een winkel(keten) verzorgen”, legt Sander van Duijn uit. “Denk hierbij aan kassa- en pinsystemen, alarm en toegangspoortjes. De aangelegde infrastructuur kan ook gebruikt worden voor telefonie en internet. Dit levert een aanzienlijke kostenbesparing op. Er kan gratis gebeld worden met bedrijven die gebruik maken van ons eigen netwerk. Daarbuiten zijn we 30 tot 40% goedkoper dan traditionele telecom aanbieders.” Een goed voorbeeld van de innovatiedrang van HIPnet is het alarmsysteem dat ontwikkeld is voor het politiekorps Rotterdam-Rijnmond. Zodra dit systeem bij een overval wordt ingeschakeld, worden de beelden haarscherp doorgezonden naar de meldkamer. Dankzij een speciale code kan de meldkamer zien in welke wijk de overval zich afspeelt, waarna de overvaller via camera’s op straat gevolgd kan worden. Het systeem is dermate succesvol dat samen met het korps Brabant gewerkt wordt aan een pilot in Breda. Doordat het systeem valt onder een subsidieregeling, kan de ondernemer tot wel duizend euro vergoed krijgen.

Cloud Computing

Sander van Duijn heeft een heldere visie als het gaat om de toekomst binnen zijn branche: “In mijn optiek bevinden we ons in een tussenfase. Binnen nu en een aantal jaar, zullen de meeste ondernemers gebruik maken van ‘Cloud’ diensten. Hierbij dient een computer nog slechts als werkstation. Om gebruik te maken van de software en applicaties kan er op afstand ingelogd worden. Veel bedrijven vinden dit nog ‘spannend’ omdat ze twijfelen aan de werking of betrouwbaarheid. In de praktijk werken we echter al veel meer met Cloud Computing dan we wellicht denken. Steeds meer bedrijven zijn te vinden op social media netwerken als Twitter en Hyves en ook webmail is volledig geaccepteerd. Als er één soort bedrijfsgegevens gevoelig is, zijn dat wel bankgegevens. Toch maakt iedere ondernemer gebruik van internet bankieren! Het is dan ook een kwestie van tijd voordat andere vormen van online dienstverlening volledig ingeburgerd zijn.” Volgens Sander valt er nog veel terrein te winnen op het gebied van service en maatwerk: “Ik schuif bij nieuwe klanten altijd aan met een blanco A4-tje. Samen bepalen we de behoeften en wensen,

Sander van Duijn

waarna we een pasklare oplossing verzinnen. Vervolgens heeft de klant te maken met één contactpersoon en één contract voor alle afgenomen diensten.” � Hipnet Van Liempstraat 16 5145 RB Waalwijk T 088-0066777 E sandervanduijn@hipnet.nl I www.hipnet.nl


ICT & Telecommunicatie

Met GAC Business Solutions naar hoofdkantoor Microsoft

Alle energie in concrete verbeterpunten TEKST & fotografie Doby-jim stalder

In de wereld van ICT wordt Microsoft veelal gezien als een machtige, onbereikbare reus. Verscholen achter dikke muren ontwikkelen ’s werelds beste programmeurs ’s werelds meest geavanceerde softwaretechnologie, die onbereikbaar is voor de ‘gewone’ ondernemer. “Niets is minder waar”, stelde directeur Erik van Driel van GAC Business Solutions een tijd geleden tijdens een meeting. “Als er een bedrijf is dat transparant is en midden in de samenleving staat, is het Microsoft wel. Ons eigen succes is daar het bewijs van. Wij bieden businessoplossingen op basis van Microsoft producten, waar medewerkers van allerlei soorten bedrijven groot, middelgroot en soms ook klein - dagelijks op vertrouwen. Als Microsoft niet weet waar het in het dagelijks leven om draait, zou het nooit zulke succesvolle technologieën kunnen ontwikkelen. En dan kunnen wij niet een significante bijdrage leveren aan het succes en de groei van onze klanten.”

Erik van Driel en Heleen van Offenbeek

Om Regio Business te overtuigen, kregen we een uitnodiging voor een bezoek aan Microsoft Nederland. Op 28 juni arriveerden we op het hoofdkantoor, gelegen bij Schiphol. Heleen van OffenbeekKornegoor, directeur Microsoft Business Solutions Nederland wachtte ons op en heette ons welkom. Erik van Driel leek nu al gelijk te krijgen. Weliswaar word je bij de ingang nauwgezet geregistreerd en krijg je alleen toegang op uitnodiging, maar ben je eenmaal binnen dan heerst een sfeer van rust en creativiteit. Het gebouw is imponerend maar het heeft niets van een geheimzinnig datacentrum waar programmeurs zich in het zweet werken achter muren van beeldschermen. Flexibele werkplekken en open bespreekruimtes nodigen uit om alleen én samen met collega’s aan het werk te gaan. De ruim bemeten spreekruimte waar wij in plaatsnemen lijkt nog het meest op een luxe maar gezellige living. Zelfs Heleen van Offenbeek is niet gekleed zoals je van een directeur verwacht. Al merk je meteen tot welk kaliber zij behoort, wanneer zij onze eerste vraag beantwoordt.


GAC werkt volgens een groeiformule: Klant x GAC x Microsoft. Hoe sluit dit aan op de filosofie van Microsoft? Heleen: “De klant staat voor ons beiden voorop. De Groeiformule van GAC staat in lijn met de missie van Microsoft: ‘To realize your potential’. Hoe kunnen wij - aan de hand van technologie mensen en bedrijven helpen hun potentieel waar te maken, ofwel te groeien? Dat doen wij door het leveren van technologie in de breedste zin des woords. GAC is een van onze vaste partners die deze technologieën als het ware geschikt maakt voor de branches Groothandel, Productie en Zakelijke Dienstverlening. GAC maakt dus de vertaalslag naar specifieke behoeftes van een bedrijf.”

Groei betekent momenteel niet per se omzet laten stijgen Erik: “Dat klinkt wellicht zweverig, maar in de praktijk behalen onze klanten hun groeidoelstellingen dankzij deze werkwijze. We weten, ook in deze tijd van recessie, wat er nodig is om te besparen, te stabiliseren en wat er uitgesteld kan worden. Groei betekent momenteel niet per se omzet laten stijgen. Het is ook slim om te investeren in zaken die binnen een jaar rendement opleveren. Hierbij stellen we niet de technologie centraal, maar de dagelijkse bedrijfsbehoefte van de klant. Deze vullen we in met de beschikbare kennis, ervaring en techniek die we na

ruim 400 implementaties hebben opgedaan. Denk aan concrete zaken als projectadministratie, aan calculatieprocessen, beheersing van documentstromen.” Hoe zorgen jullie er onderling voor dat de juiste vertaalslag wordt gemaakt van een klantvraag tot de ontwikkeling van nieuwe Microsoft techniek? Heleen: “We maken op verschillende manieren investeringskeuzes. Zo kijken we met een denktank continu 15 tot 20 jaar vooruit: hoe ontwikkelt de wereld zich, hoe ontwikkelt het bedrijfsleven zich, hoe gaan mensen om met digitale informatie? Aan de hand daarvan stellen we productplannen op en maken we investeringskeuzes. Die overleggen we met partners als GAC, die ons terugkoppeling uit de praktijk geven. Zij leren ons hoe de klant van nu onze producten ervaart.” Erik: “Daarnaast krijgen onze klanten toegang tot zaken als de Microsoft Customer Source en gebruikersverenigingen. Daar kunnen zij ervaringen delen en input geven waar wij direct wat mee doen. Het is een symbiose. Microsoft heeft er de middelen en de mensen voor om zover vooruit te kijken. GAC kan haar ervaring in de branches Groothandel, Zakelijke Dienstverlening en Productie spiegelen aan de ontwikkelingen die Microsoft voorziet. Zo beleven onze klanten direct voordeel aan de investeringen die Microsoft doet. En door de samenwerking houd je elkaar scherp. Wij zien vaak de praktische zaken bij een klant, Microsoft houdt de macro-economische ontwikkelingen in de gaten. Daardoor ontwikkelen wij niets dat de markt over 10 jaar niet meer nodig

heeft. Al onze energie steken we in concrete verbeterpunten voor de klant. Wordt een bedrijf automatisch beter als het werkt met Microsoft Dynamics NAV? Heleen: “Vooraanstaande ERP-technologie alleen helpt een bedrijf niet beter te worden. Het gaat om de mensen die ermee werken. Zij moeten de data goed invoeren, zij moeten het op de juiste manier leren interpreteren, managers moeten weten hoe zij hun teams beter kunnen aansturen. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten de bedrijfsprocessen goed gedefinieerd zijn. Daar ligt een belangrijke taak voordat een bedrijf begint aan de implementatie van ERP.” Erik: “Traditioneel zijn wij leverancier van software. Uit ervaring kunnen wij zeggen dat ERP alleen slaagt als de bedrijfsprocessen goed zijn ingericht. Daarom bekleden wij steeds meer de rol van businesspartner. We sparren eerst met directie en management over waar zij naartoe willen. Pas daarna kijken we wat er technisch nodig is. Dat lijkt vreemd als je het hebt over software maar het is de beste manier om snel resultaat te boeken.” Heleen: “Alles draait om feiten. Iemand die bezig is met een verkoopproces, heeft ook te maken met marketing, productie- of projectafdelingen en service. Om een goede deal te sluiten, moet men weten wat het totale proces kost, wat het opbrengt, wat het voor de toekomst betekent. Dit soort zaken kan haarfijn in kaart worden gebracht door Microsoft Dynamics NAV en alle omringende producten.”


ict & teLecoMMunicAtie

jan van de maat, directeur Wijdeven “de focus in ons gebruik van production+: hoe haal ik de overbodige handelingen eruit? Hoe plan ik het productieproces en alle zaken daaromheen? Het gevaar is bijvoorbeeld dat een machine van 20 miljoen euro stilstaat, omdat onze transformator van 50 euro nog niet binnen is. dat soort rampen voorkomen we met production+.”

enkele bedrijven uit de regio die werken met software van GAc Business solutions Rolgebaseerd werken

Heleen: “Dit is niet zozeer een technologie, als wel een benaderingswijze bij het ontwikkelen van businessoplossingen. Net als altijd staat het raadplegen en vullen van de database centraal. Maar de manier waarop men dit doet is wezenlijk anders. Werkt iemand vooral in Microsoft Office, dan kan hij vanuit hier bijdragen aan de verrijking van de database. Werkt iemand vooral in het financiële pakket, dan hoeft hij juist niet meer in Office. Werkt iemand thuis, dan kan een webportaal worden benaderd dat in verbinding staat met de database. Iedereen wordt gefaciliteerd op de manier waarop hij dat gewend is. Zo is er minimale training nodig en kan men intuïtief met onze producten werken.”

sharepoint

Erik: “Dit is een snel opkomende technologie voor interne en externe samenwerking. Klanten, collega’s, partners en leveranciers kunnen kennis en informatie delen via een portaal. Teksten bewaren, informatie terugzoeken, per dag ben je er soms wel een half uur mee kwijt. De krachtige search-engine in SharePoint bespaart je makkelijk een half uur per dag. En het zorgt voor eenvoudig delen van kennis. In een bedrijf met 150 mensen boek je hier dagelijks een enorme tijdswinst mee. De investering is dan bij wijze van spreken binnen 6 maanden terugverdiend.” �

• Villa Cardan (Tilburg)

• Tristar Europe (Tilburg)

• Korein (Eindhoven)

• Brakel-Atmos (Uden)

• Wijdeven (Oirschot)

In totaal bedient GAC Business Solutions

• Heras (Oirschot)

ruim 400 klanten in Nederland en (ver)

• Saris Aanhangers B.V. (Hapert)

daarbuiten, waaronder Troostwijk, Ferm,

• Textaafoam (Goirle)

Voskamp Groep, Visser Contactlenzen,

• Financieel Opleidingsinstituut

QSN Kwaliteitsmanagement, Impuls,

(Berkel-Enschot) • Datacon (Tilburg)

Scholten Medische Groep, Nedap, Verder Groep en Altran International.

GAC Business Solutions is sterk in projectmatig werkende bedrijven. Handel, productie, zakelijke dienstverlening, kinderopvang of iets daarbuiten; GAC heeft na meer dan 400 implementaties ruime ervaring in alle disciplines. Zo zet het bedrijf eerder ontwikkelde ERP momenteel in voor de zorgsector. De vraag naar ERP in deze branche neemt sterk toe. Steeds meer instanties moeten registreren om verantwoording af te leggen aan overheden, gemeentes en partners. Zij hebben inzicht nodig, GAC geeft hen die houvast.

GAc Business solutions De Scheper 307 5688 HP Oirschot T 0499-582828 E info@gac.nl I www.gac.nl


Digitaal archief

van 5 minuten naar 5 seconden

Wist u dat een kantoormedewerker

• Digitaal archief

per dag minimaal 1 uur besteedt

• Documentroutering

aan het zoeken en opbergen van

• Scanning & OCR

papieren en digitale

• Automatische factuurverwerking

informatie?

En typt u nog steeds informatie

• Automatische orderverwerking

over van facturen, orders en werk-

• Faxautomatisering

bonnen?

• Email archief • Integratie met applicaties

Metastore levert concrete software oplossingen ter verbetering van uw

Download het dossier digitaal archief

bedrijfsproces.

www.documentarchief.nl

Premier Partner

Metastore Nederland BV

Bredaseweg 108a, 4902 NS Oosterhout

Tel. 0162 - 427 750

www.metastore.nl


De Ruwenberg. Vanzelfsprekend. Aansprekende resultaten worden behaald in een omgeving waar de omstandigheden optimaal zijn. Het organiseren van een bijeenkomst of conferentie bij De Ruwenberg betekent kiezen voor meerwaarde. De Ruwenberg wil zich vooral onderscheiden vanwege de klantgerichtheid en haar duidelijke visie, namelijk de maatstaf zijn en blijven op het gebied van zakelijke bijeenkomsten. Dit vinden wij al meer dan 20 jaar vanzelfsprekend.

Congreszaal | Meetingrooms | Boardrooms Break-Outs | Lounges | Hotelkamers | Executive suite Restaurant | Sport | Ontspanning | Wellness

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen of wilt u een bijeenkomst op maat, bel dan naar 073-55 888 88. Mailen kan natuurlijk ook.

De Ruwenberg | Conferentiehotel

Ruwenbergstraat 7, 5271AG Sint Michielsgestel Telefoon 073-55 888 88, Fax 073-55 888 89, info@ruwenberg.nl, www.ruwenberg.nl


ICT & Telecommunicatie

Beheerbaar, beschikbaar & duurzaam

Voorkomen is beter dan genezen Tekst Gerda Baeyens fotografie Jan Sprij

de nieuwste snufjes hebben vaak nog te kampen met kinderziektes. Naargelang de situatie bij de klant kunnen we echter gemakkelijk op- of neerschalen; snel schakelen met andere woorden. Vanzelfsprekend hebben wij ook oog voor het evenwicht tussen economische en ecologische belangen.”

Niemand is zo onverstandig te rijden in een auto zonder waarschuwingslampjes. Vreemd genoeg is het belang van IT-monitoring blijkbaar minder vanzelfsprekend.

Klanten als ambassadeurs

Twan Swinkels en Charles Thomas

Ruim 120 middelgrote bedrijven in de regio weten zich verzekerd van een gezonde IT-situatie. Dankzij continu monitoren en proactief beheer door ITSN wordt hun IT-infrastructuur immers optimaal benut en zijn hun IT-hulpmiddelen altijd beschikbaar. Dat deze full service bovendien geleverd wordt tegen een vaste prijs maakt het helemáál aantrekkelijk.

Pragmatisch gebruik

“Voorkomen is niet alleen beter, maar ook goedkoper dan genezen”, stelt Twan Swinkels, Commercieel Directeur vestiging Eindhoven, “daarom zijn preventie en proactief optreden zo belangrijk. Wij houden bij klanten voortdurend de vinger

aan de IT-pols. Vandaar ook dat klanten met problemen meteen geholpen worden door degene die de telefoon opneemt; doorverwijzen of ‘u wordt later teruggebeld’ is er bij ons niet bij. Als het probleem via de telefoon niet oplosbaar is, gaan onze medewerkers ter plekke kijken wat er moet gebeuren.” “Daarnaast evalueren wij viermaal per jaar, samen met de klant, de IT-situatie. Aan de hand van interventieen andere rapporten denken wij met hem mee over een pragmatisch gebruik van de IT-infrastructuur. Beheerbaarheid, beschikbaarheid én duurzaamheid staan daarbij voorop”, vult Charles Thomas, Directeur ITSN Eindhoven aan. “Wij zweren bij bewezen technologieën want

In al die jaren heeft ITSN slechts één medewerker en één klant zien vertrekken; in het geval van de klant zorgde diens faillissement voor het einde van de relatie. “Wij streven naar een langdurige klantrelatie”, stelt Twan. “Wij koesteren onze klanten want zij zijn onze beste verkopers. Veel nieuwe klanten vonden de weg naar ons op aanbeveling van bestaande klanten. Mond-tot-mondreclame is nog steeds de best denkbare vorm van reclame. Daarom ook hebben we eerst gezorgd voor een goede staat van dienst. Pas daarna kun je de publiciteit gaan zoeken. Misschien een wat traditionele manier van ondernemen maar volgens ons wel de enige juiste”, besluit Charles. �

IT Services Nederland (ITSN) Jeroen Boschlaan 220 5613 GD Eindhoven T 0888-111100 E t.swinkels@itsn.nl I www.itsn.nl Business Facts Opgericht: 2002 Vestiging Eindhoven: 1 oktober 2007 Aantal medewerkers: 70 (incl. ingehuurde krachten)

R E G I O b u s i n e s s | a u g u s t u s / s e p t e m b er 2 0 1 0

27


Het gesprek met peter van Zelst is openhartig - ‘Wat ben ik eerlijk vandaag, hè?’ - en levendig. de meest uiteenlopende thema’s passeren de revue. maar uiteindelijk blijken de thema’s van ondergeschikt belang. bij van Zelst draait alles om één ding. passie. Zijn passie voor mensen staat met stip op de eerste plaats genoteerd.

28

REGIO busInEss | auGustus/sEptEmbER 2010


ONDERNEMEN MET VISIE

Ondernemen met Visie: Peter van Zelst

Als iemand voor jou uit zijn toneelstuk stapt Tekst LILIANE VERWOOLDE fotografie MARJO VAN DE PEPPEL

Binnen het Ricoh Document Center ’s-Hertogenbosch onderhoudt Peter van Zelst het contact met de klanten. Vanuit deze positie informeert hij bedrijven over documentoplossingen waardoor zij sneller en efficiënter kunnen functioneren. Van Zelst: “Wij bieden onze klanten oplossingen aan om slimmer te werken. Onze producten passen dus in deze tijd. Efficiency en productiviteit zijn daarbij het toverwoord. Ik geloof in echte langdurige relaties. Toevallig gaan de ontwikkelingen in onze branche zo snel, dat we minimaal twee keer per jaar contact moeten hebben met onze klanten. We zijn dus nog gewend om bij hen binnen te lopen.”

Ik ga om te winnen

Social media

Van Zelst realiseert zich dat hij niet de enige is die ‘contact’ hoog in het vaandel heeft staan. Toch zet hij vraagtekens bij de manier waarop met name jonge organisaties tegenwoordig relaties aanknopen en uitbouwen: “De ‘social media’ nodigen ons uit om contacten digitaal te onderhouden. Met één druk op de knop kunnen we honderden relaties op de hoogte brengen van onze zakelijke en persoonlijke besognes. Maar hier ligt verarming op de loer. ‘Social media’ blijven ‘middelen’. Echt contact begint als je iemand in de ogen kunt kijken; als iemand voor jou uit zijn toneelstuk stapt. Pas dan verandert

het ‘contact’ in een ‘mens’ en wordt het leuk om elkaar te ontmoeten.”

Business zonder passie mislukt Zakelijke vrienden

Is het belangrijk dat dingen ‘leuk’ zijn? “Leuk is niet genoeg. Ik geloof in passie. Wie passie heeft voor de dingen die hij doet, is gedreven en energiek. Mijn grootste passie gaat uit naar mensen. Mensen maken me nieuwsgierig. Ik wil ze leren kennen. Persoonlijke en zakelijke contacten lopen bij mij dan ook volledig door elkaar. Met vrienden doe ik zaken en met zakelijke relaties sluit ik vriendschap, ga ik naar het café en op vakantie.” Deze flexibele houding is voor Van Zelst een bewuste keuze. “Als mens ben je voortdurend in ontwikkeling. Dingen die op het ene moment je nachtrust verstoren, laat je op een ander moment argeloos aan je voorbij gaan. Wie de dingen die hem bezighouden deelt met zijn omgeving, verzamelt als vanzelf de mensen om zich heen die door dezelfde dingen worden geraakt. Je loopt als het ware een tijdje samen op om elkaar te inspireren. Dat voelt goed.”

Passie voor muziek

Minder goed voelde de eerste kennismaking met de muziek. Zijn ouders meldden hem aan voor muzieklessen, omdat zij dit zagen als een opvoedingstaak. Maar

voor noten leren lezen en ritmes tikken liep de jonge Van Zelst niet warm. Dat gebeurde wel tijdens zijn dienstperiode, waar hij een swingende saxplek wist te veroveren in de militaire fanfare. “In die periode werd de saxofoon iets waarop ik me kon uitleven. Toen ik later ook nog zestien maanden in een orkest speelde, ging dat kunstje nog eens met sprongen vooruit. Sindsdien is saxofoon spelen ook mijn passie. Ik wil spelen. Dus ook als snabbel en desnoods voor niks. Mensen die met muziek bezig zijn hebben op mij een extra aantrekkingskracht. Muziek gaat samen met emoties. Het zegt iets over hun persoonlijkheid.” Onlangs maakte Peter van Zelst met zijn saxofoon en Percy Sledge een rondtoer door Europa. “Voor ondernemers in deze tijd is passie noodzakelijk. Voel je geen passie voor je business, dan is deze gedoemd te mislukken. Dan mis je de gedrevenheid, de vechtlust en het doorzettingsvermogen. Tegenwoordig zit ik bij elke aanbesteding aan tafel met drie concurrenten. Als ik aan tafel ga, ga ik om te winnen. ‘Nee’ is voor mij geen optie. Daarom stel ik de meeste vragen. Ik spreek mijn mogelijke opdrachtgever persoonlijk aan en verdiep me in hem. Met deze informatie kan ik precies aanbieden wat hij nodig heeft. Het is mijn manier om met de opdracht naar huis te gaan.” � Ricoh Document Center Kasteleinenkampweg 9e 5222 AX ’s-Hertogenbosch T 073-6445165 E peter.van.zelst@ricoh.nl I www.ricoh-documentcenter.nl

R E G I O b u s i n e s s | a u g u s t u s / s e p t e m b er 2 0 1 0

29


de zekerheid van een topmedewerker telefoonservice online office projectondersteuning

Lazy Sunday Coquille is vanaf januari 2010 fris van start gegaan met een nieuwe invulling voor in het weekend: Lazy Sunday!

detachering bemiddeling www.jobassistance.nl

Deze hapjeslunch bestaat uit diverse kleine gerechtjes voor een lekkere luie middag. Elke zondag krijgt u 6 of 8 kleine gerechtjes gepresenteerd. U kunt binnenlopen wanneer u zin heeft! De chef overlegt aan tafel uw eventuele speciale wensen. 6 gerechtjes: e 45,00 8 gerechtjes: e 55,00

Augustus-september actie Iedere woensdag en donderdag 6 gangen chefsmenu voor e 49,50! Markt 34-36 • Den Bosch • 073-6911695 • info@coquille.nl

Adv. Job Assistance.indd 1

BUSINESS PAKKET: VAN € 1.440,- VOOR € 695,- EXCL. BTW.

19-08-2009 13:30:47

• CD/MP3-speler met stuurwielbediening • Bluetooth telefoonvoorbereiding • Elektrisch bedienbare ramen met one touch functie • Comfortstoel bestuurderszijde incl. armsteun • Multifunctionele bijrijdersbank • 12 Volt-aansluiting in laadruimte • Mobiele kantoorinrichting

EXECUTIVE PAKKET: VAN € 2.190,- VOOR € 1.295,- EXCL. BTW. • Bestuurdersstoel met hydraulisch onderstel en armsteun • Cruise control • Boardcomputer • Park pilot (achter) • Regensensor • Mistlampen vóór • Automatic Lighting control

Nu in onze showroom. De nieuwe Opel Movano.

Tijdens d de d introductie d kunt k u pro teren van heel h l veell luxe l extra’s ’ en voordeel d l wanneer u kiest voor een Business- of Executiveoptiepakket. Onze bedrijfswagenadviseurs informeren u graag over de vele mogelijkheden van de nieuwe Opel Movano!

www.lathouwers.nl De nieuwe Opel Movano wordt standaard geleverd met dieselroetlter. Prijzen exclusief BTW, BPM, aeveringskosten, verwijderingsbijdrage en € 400,- roetlter subsidie via SenterNovem. Kijk op Opel.nl voor meer informatie.


ict & teLecoMMunicAtie

ook voor het MKB

lokale oplossingen van wereldklasse tEKst lIlIanE vERWOOldE fOtOGRafIE maRjO van dE pEppEl

Ricoh document Center ’s-Hertogenbosch (RdC) is leverancier van producten en diensten in It en document solutions. de multifunctionele afdrukapparatuur heeft gezorgd voor de naamsbekendheid, maar ondertussen gaan de producten en diensten veel verder. de samenwerking tussen Ricoh nederland en de lokale ondernemers van het RdC is daarbij cruciaal. Patrick Roelandt, directeur Business Solutions Ricoh Nederland: “We leveren multifunctionals, (copy)printers, faxen, grootformaten en apparatuur die speciaal is ontwikkeld voor grote volumes. Elk apparaat kan worden gekoppeld aan allerlei toepassingen. Intensieve bedrijfsprocessen zoals elektronisch factureren, digitaal archiveren en inkoopmanagement verlopen hierdoor snel, foutloos en efficiënt. Juist het MKB kan met zo’n totaaloplossing veel geld besparen.”

Om de hoek

Op het hoofdkantoor van Ricoh Nederland wordt het beleid bepaald, worden opleidingen verzorgd en nieuwe diensten ontwikkeld. Roelandt: “Je zou het Ricoh Document Center in ‘s-Hertogenbosch kunnen zien als ons lokale kennis- en contactcentrum. Dat wil overigens niet zeggen dat bedrijven die Ricoh inschakelen een adviseur krijgen die vooral sterk is in techniek. Onze advieswerkzaamheden en leveranties gebeuren vanuit de lokale centra. Hier zitten de mensen die weten hoe dingen in de praktijk werken. Ze weten waar MKB’ers tegenaan lopen en kennen onze producten en diensten. Hierop baseren zij hun advies. Ze zitten bovendien overal in het land ‘om de hoek’ en kunnen dus snel ter plaatse zijn. Ricoh Nederland levert het technisch vernuft erachter.”

betaalbaar

Raymond van Beers, directeur van RDC ’s-Hertogenbosch: “Juist binnen het MKB worden kopieermachines en printers nog te vaak gezien als een noodzakelijk kwaad. Toch kunnen juist kleinschaliger bedrijven veel baat hebben bij documentoplossingen die zijn gekoppeld aan hun afdrukapparatuur. Ricoh Nederland heeft niet voor niets een afdeling Business Solutions opgezet, waarvan alle kennis ter beschikking wordt gesteld aan ons als Document Center. Enkele voorbeelden: een binnenkomende factuur kan met één druk op de knop worden gedigitaliseerd en worden ingelezen in de financiële administratie. Digitale archivering bespaart tijd en ruimte en voorkomt fouten. Elektronisch factureren levert enorm veel kostenvoordelen op. Op het gebied van printing zijn er steeds meer mogelijkheden zoals ‘hot-spot’, ‘follow-me printing’ en beveiligd afdrukken. Grote bedrijven maken vaak al gebruik van deze mogelijkheden. Maar nu zijn ze ook voor het MKB betaalbaar.” Doorlichting van de bedrijfsprocessen leidt bij een gemiddeld bedrijf tot minimaal 15% kostenbesparing. “De inventarisatie gebeurt uiterst professioneel en de klant kan op basis van het advies zelf beslissen of en wanneer hij wil starten met besparen. Besluit de ondernemer om over te stappen op de oplossingen van Ricoh, dan gebeurt

Raymond van Beers en Patrick Roelandt

de implementatie nagenoeg geruisloos. De bedrijfsprocessen gaan gewoon door.” �

ricoh Document center Kasteleinenkampweg 9e 5222 AX ’s-Hertogenbosch T 073-6445165 E raymond.van.beers@ricoh.nl I www.ricoh-documentcenter.nl

REGIO busInEss | auGustus/sEptEmbER 2010

31


Businessevent

Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch wordt kunstzinnig

Een lust voor alle Tekst Gerda Baeyens fotografie Camiel Donders Bernard Kuenen, Mark Peet Visser en Pieter Bak

De relatieavond is al maanden uitverkocht en wie de vorige edities meemaakte, weet hoe dat komt. Dit jaar vormt kunst van galerie Mark Peet Visser een extra trekker naast de bestaande.

Het is gezellig druk in Grand Café Silva Ducis als we aanschuiven voor een gesprek met Pieter Bak, Bernard Kuenen en Mark Peet Visser. Bak is voorzitter van Bourgondisch ’s-Hertogenbosch, Kuenen penningmeester en Visser verrijkt dit jaar het vierdaagse evenement met kunst in en uit zijn galerie. Het is

32

even wachten op Mark Peet want hij legt de laatste hand aan een expositie die een paar dagen later van start moet gaan.

Gastronomie & kunst

Bezoekers van Bourgondisch ’s-Hertogenbosch zullen deze keer niet alleen kunnen genieten van verrukkelijke hapjes en

R E G I O b u s i n e s s | a u g u s t u s / s e p t e m b er 2 0 1 0

parelende drankjes maar zullen zich ook kunnen laven aan de schoonheid van kunst. Galerie Mark Peet Visser heeft immers samen met de organisatie besloten om zijn galerie en de beelden uit zijn collectie te integreren in het evenement. Hebben kunst en gastronomie dan toch raakvlakken? “Absoluut”, antwoordt


zintuigen Mark Peet, “eten is een vorm van kunst en al helemaal als het door goede koks wordt klaargemaakt. Wie naar Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch komt, heeft oog voor de dingen die het leven aangenaam maken; kunst hoort daar onmiskenbaar bij.” “Twee jaar geleden had Mark voor de viering van de ‘Bourgondiër van het jaar’ al een paar beelden neergezet in het stadhuis en ook de Parade was opgeleukt met een paar werken uit zijn collectie. Dat viel duidelijk erg in de smaak bij de aanwezigen. Wij kregen dusdanig veel positieve en geïnteresseerde reacties dat we besloten om het dit jaar op een meer structurele manier op te nemen in het evenement”, vult Pieter aan, “met als resultaat dat er een rode loper wordt uitgelegd van de Parade naar Marks galerie aan de overkant. In de galerie zelf zal trouwens ook gelegenheid zijn om te eten.” Waarop Bernard eraan toevoegt dat Bourgondisch ’s-Hertogenbosch het publiek méér wil bieden dan louter het genot van eten en drinken. “Door ook kunst op het programma te hebben staan, zorgen we voor een duidelijke meerwaarde van het evenement. Bovendien is het een laagdrempelige manier om mensen te laten kennismaken met kunst en misschien bereiken we mensen die anders afgeschrikt worden door het onterecht elitaire imago van galerieën.”

liefde & ondernemen

Mark Peet Visser vertelt dat hij kunst met de paplepel kreeg ingegeven. Zijn vader handelde in zeventiende-eeuwse kunst en verzamelde zelf moderne kunst. “Als kleine jongen ging ik aan zijn hand mee naar beurzen en veilingen, dat was span-

nend om mee te maken. Thuis slingerden ook altijd wel catalogi rond en elke vakantie werd een flink aantal dagen ‘opgeofferd’ aan het bezoeken van musea. Zelf heb ik geen specifieke kunstopleiding gevolgd, ik heb alles van mijn ouders meegekregen. Het feit dat ik opgegroeid ben met Oude Meesters zorgt echter wel dat ik een stevige basis heb.” Bij het aankopen van kunst gaat Visser vooral af op zijn intuïtie.

meestal prevaleert de liefde “Ik kijk met een technische blik naar het werk – het mag hoe dan ook geen storingselementen bevatten – maar toch koop ik het vooral vanuit het buikgevoel. Ik moet achter een schilderij of beeld kunnen staan, anders kan ik het niet overbrengen aan iemand anders. Ik ben met mijn galerie begonnen om tweeërlei redenen: 50% uit liefde voor kunst, 50% omdat ik ondernemer wilde zijn en een bedrijf wilde voeren. Meestal prevaleert de liefde; 70% van mijn collectie kocht ik omdat ik die werken écht wilde hebben; 30% kwam er op verzoek van klanten of omdat ik wist dat er een markt voor was.”

succesformule & verbeterpuntjes

Terugkomend op Bourgondisch ’s-Hertogenbosch vragen we aan Pieter en Bernard naar de succesformule van met name de Bourgondische relatieavond. “De bedrijvenavond is ongetwijfeld het populairste netwerkevenement in de regio”, stelt

Pieter Bak. “Ondernemers zien elkaar voor het eerst terug na de vakantie en dat in een prachtig kader aan de voet van de Sint-Jan. Bovendien onderscheidt deze bijeenkomst zich door de veelheid aan zakelijke contacten; het zijn vooral ‘decision makers’ die op deze avond aanwezig zijn, samen met hun toprelaties. Als je daarbovenop nog lekker eten, drinken en een sprankelend evenement krijgt, begrijp je waarom iedereen er elk jaar opnieuw graag bij is.” “We proberen elk jaar de lat toch weer wat hoger te leggen”, neemt Bernard Kuenen het van hem over, “we hadden bijvoorbeeld op zondagmiddag al een kinderprogramma met ballonvouwen en proeverijen, maar dit jaar wordt het programma flink uitgebreid zodat ouders relaxed over de Parade kunnen struinen.” Tot slot willen de heren ook meegeven dat Bourgondisch ’s-Hertogenbosch dit jaar in het teken staat van ‘Hoofdstad van de Smaak’. Alle restaurateurs zullen minimaal één streekgerecht op het menu zetten en één paviljoen zal ingericht zijn als ‘Kas van de Smaak’. Het loont beslist weer de moeite om medio september de Parade op te zoeken. �

Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch Vindt plaats van 9 tot en met 12 september 2010 Donderdag: Bourgondische relatieavond voor zakelijk ’s-Hertogenbosch T 073-5134994 E secretariaat@bourgondisch-shertogenbosch.nl I www.bourgondisch-shertogenbosch.nl.

REGIO busInEss | auGustus/sEptEmbER 2010

33


Impressie BOB Borrel

1931 Congrescentrum Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch 23 juni 2010 350 bezoekers

Kijk voor meer foto’s op: www.regio-business.nl

BOB Borrel agenda: • 6 september BOB Back to Business Auberge du Bonheur Tilburg

BORREL Business Ontmoet Business


DE KONINGSHOEVENONTMOETING

IS HET ONTMOETINGSPUNT VOOR POLITIEK, BESTUURLIJK, ONDERNEMEND, CULTUREEL EN SPORTIEF BRABANT Deze ontmoeting is geworden tot een must voor eenieder die betrokken is bij alles wat speelt in onze provincie. Bovendien is de organisatie erin geslaagd de ideale mix te vinden tussen informeel samenzijn, het luisteren naar een spreker van formaat en een inspirerende locatie De Koningshoeven te Berkel Enschot.

ONS THEMA: DAN DENK IK AAN BRABANT…. TRADITIE EN TECHNOLOGIE, AMBITIES EN AMBACHTELIJKHEID, CULTUUR EN COHESIE

ONZE SPECIALE GASTSPREKER: DR.W.B.H.J. VAN DE DONK, COMMISSARIS VAN DE KONINGIN PROVINCIE NOORD BRABANT

Dr.W.B.H.J. van de Donk

NOTEER IN UW AGENDA; VRIJDAG 03 SEPTEMBER 16.00 uur aanvang 16.30 uur korte toespraak 17.00 uur walking diner 20.00 uur afsluiting

AANMELDEN EN TOEGANGSKAARTEN UITSLUITEND VIA DE WEBSITE.

www.koningshoevenontmoeting.nl


ICT & TELECOMMUNICATIE

Van glasvezelverbinding tot totaaloplossing

Schakel tussen KPN en ondernemer Tekst Annemarie van Malsen fotografie Kees Bennema en Henk van Veen

Met een aansluiting op het mobiele of vaste netwerk van KPN beschik je als ondernemer over een razendsnelle en innovatieve communicatie infrastructuur, maar ook over een groeiend aantal mogelijkheden en diensten. Om deze optimaal te kunnen benutten, werkt KPN nauw samen met een groot aantal lokale en regionale business partners: specialisten op het gebied van ICT en telecommunicatie die fungeren als schakel tussen de ondernemer en KPN. Ze bieden een maatwerkoplossing voor automatiserings- en telecommunicatievraagstukken. Remco van Oosterom, Edwin Kuiper en Roland van Alphen

Met een steeds groeiend aantal mogelijkheden op het gebied van communicatie en automatisering verandert ook de manier van werken voor een ondernemer. Voor de deur van de klant raadpleegt hij nog gauw zijn PDA voor de laatste omzetcijfers of bijzonderheden. Zijn medewerkers willen vanaf kantoor, thuis of waar dan ook kunnen werken met de bedrijfsapplicaties en -gegevens. De moderne infrastructuur biedt echter nog tal-

loze andere mogelijkheden, bijvoorbeeld een bedrijf of bedrijventerrein dat op afstand wordt bewaakt met high definition camerabeelden die de alarmcentrale via een beveiligde verbinding kan zien. Snelle en stabiele verbindingen zijn daarbij wel een vereiste. “Modern ondernemerschap vereist ook het met meer visie om kunnen gaan met ICT gerelateerde zaken. Het Nieuwe

Werken gaat een significant onderdeel uitmaken van de BV Nederland en onze samenleving”, zegt Roland van Alphen. Hij coördineert de uitrol van het glasvezelnetwerk van KPN in Zuid Nederland. “Om de ondernemer tot in detail goed van dienst te zijn, werkt KPN samen met creatieve en stabiele business partners. Zij kennen de mogelijkheden en kansen voor de ondernemers op het gebied van Het Nieuwe Werken en vertalen de zorgen


Volledig ontzorgen Toine Klok, directeur van de Business Partner Organisatie van KPN: “Met de verschillende business partners bedienen we een markt van rond de zevenhonderdduizend bedrijven. Die variëren van kleine zelfstandigen tot bedrijven met 500 of meer medewerkers. KPN ondersteunt de business partners met informatie en opleidingen en regionale campagnes. Ook bieden we ondersteuning in de verkoop. Bovendien draagt KPN leads aan bij de business partners, die daarop prompt actie ondernemen.

Toine Klok

en problemen van de ondernemer hierover naar pasklare oplossingen.” De ondernemer kan zich focussen op zijn bedrijfsvoering, met behulp van veilige, slimme en transparante online oplossingen op het gebied van ICT. Hierdoor neemt echter wel de behoefte aan bandbreedte toe. KPN speelt in op die toenemende vraag door op grote schaal te investeren in de aanleg van supersnelle vaste en mobiele infrastructuur en het ontwikkelen van diensten als Zakelijk en Corporate Internet, maar ook bijvoorbeeld Werkplek Online.

Bedrijfsvoering niet langer aangepast aan software Meerwaarde

“Het is van belang om vooraf goed te inventariseren en te analyseren of glasvezel voor een onderneming meerwaarde biedt”, aldus Remco van Oosterom, partner marketeer bij de Business Partner Organisatie van KPN. “Daarbij kijkt de business partner natuurlijk ook naar de kansen in de toekomst. Het aantal diensten waarbij een snelle verbinding een belangrijke meerwaarde is, groeit. Bedrijven en organisaties kiezen er steeds vaker voor om bedrijfsprocessen ‘in the cloud’ te gaan doen. Ze laten bijvoorbeeld hun ICT omgeving hosten in een Cyber Center, stappen over op Werkplek Online, of voeren Voice over IP (VoIP Connect) voor meerdere medewerkers in. Dan merk je al snel dat een reguliere ADSL-

verbinding niet meer voldoet; behoud van je ‘klassieke’ DSL-verbinding kost dan uiteindelijk gewoon productietijd.” Het grote verschil met glasvezel is, dat de download- en uploadsnelheid altijd hetzelfde is. De meeste moderne toepassingen hebben veel meer uploadsnelheid nodig dan beschikbaar is bij ADSL. Ook liggen de snelheden veel hoger: bij Zakelijk Glas is tot 100 Mbit/s mogelijk. En bij Ethernet VPN zelfs 1 Gbit/s. Roland van Alphen: “Je moet wel realistisch blijven: we bieden mensen de mogelijkheid om van een kiezelpad een snelle asfaltweg te maken. Maar als je geen auto hebt, of er nauwelijks in rijdt, kan iets er tussenin ook volstaan.”

Business partners

Toch ben je er nog niet met een snelle glasvezelverbinding, een telefoon en een computer. Specialisten zijn nodig om het systeem operationeel te maken, geheel naar de wensen van de ondernemer. Speciaal voor MKB-klanten is hiervoor de KPN Business Partner Organisatie. Dit is een samenwerkingsvorm van KPN met een groot aantal lokale business partners: creatieve, betrouwbare partners die de wensen en eisen van de ondernemer als geen ander begrijpen: ze zijn immers zelf ook ondernemer. Edwin Kuiper, manager sales van KPN, legt uit: “De business partner is de schakel tussen de ondernemer en KPN. De ondernemer heeft graag één aanspreekpunt, waar hij met al zijn vragen terecht kan. In eerste instantie zoekt hij die het liefst dicht bij huis. De business partner kent

De samenwerking levert niet alleen voor onze organisaties voordelen op, maar vooral ook voor de klant. En daar gaat het natuurlijk om. De klant wil een totaaloplossing voor zijn automatisering en telecom. KPN heeft een breed portfolio aan diensten van een hoge kwaliteit. Ook onze business partner levert die hoge kwaliteit. Samen willen wij de klant volledig ontzorgen en de gewenste totaaloplossing bieden.”

de lokale omstandigheden en spreekt de taal van de klant.” KPN ondersteunt de business partners met dedicated KPN’ers om hen in staat te stellen de klant snel en adequaat van dienst te zijn. De business partner kan een totaaloplossing bieden voor ICT en telecommunicatie. De software is daarin niet langer leidend: deze wordt geheel aangepast aan de wensen van de ondernemer. De kennis en ervaring van KPN en de lokale business partner wordt gebundeld, om zo de klant optimaal en alert te kunnen bedienen. Edwin Kuiper: “Ik zie het als de twee polen van een startkabel: aan de ene kant de service en kennis van de lokale business partner, aan de andere kant een uiterst betrouwbare infrastructuur en diensten van hoge kwaliteit: powered by KPN.” �

KPN Business Partner Organisatie T 0800-0014 (keuze 1) E businesspartner@kpn.com I www.kpn.com/businesspartner www.kpnzakelijkglas.nl

R E G I O b u s i n e s s | a u g u s t u s / s e p t e m b er 2 0 1 0

37


OCC dehoog: één krachtige partner voor traditionele én nieuwe media Vandaag de dag maakt drukwerk steeds vaker onderdeel uit van grotere communicatieoplossingen, die op hun beurt weer steeds vaker een mix zijn van traditionele én nieuwe media. Als full-service grafimedia productiebedrijf kan OCC dehoog u in deze veranderende wereld over de volle breedte van dienst zijn. Eigenlijk doen wij maar één ding: u voorzien van de juiste communicatieve oplossing. Drukwerk, DTP-werkzaamheden, geautomatiseerde opmaak, web-development, hosting en internet marketing ter ondersteuning van uw acties zijn slechts enkele voorbeelden van wat wij te bieden hebben. U hoeft echter maar één ding te onthouden: OCC dehoog www.occ-dehoog.nl

Studio

Postbus 128, 4900 AC Oosterhout

De Wetering 30, 4906 CT Oosterhout

T. 0162 476 500

Printing

F. 0162 47 65 25

New Media

info@occ-dehoog.nl

www.occ-dehoog.nl


ict & teLecoMMunicAtie

internetpioniers

de do’s en don’ts tEKst lIlIanE vERWOOldE fOtOGRafIE KEEs bEnnEma

In 1996 bestempelde bill Gates het internet nog als een ‘hype die hooguit een jaar zal duren’. bas fockens en meindert van duijvenbode zagen dit anders en zetten de start van hun internetbureau door. Ze hadden het bij het rechte eind. Het digitale netwerk heeft zich als een olievlek over de wereld verspreid en biedt het bedrijfsleven onbeperkte mogelijkheden. We vroegen deze pioniers naar de ‘do’s en don’ts’ in automatiseringsland. Bas Fockens

“Internet was nieuw en onbekend”, herinnert Bas Fockens, commercieel directeur Datacon, zich. “Daarom investeerden we veel tijd in informatieverspreiding. We stimuleerden bedrijven om een domeinnaam te registreren. Sommige volgden dit advies op. Andere vonden 125 gulden te veel geld voor ‘zoiets vaags’. Die kwamen een jaar later met de vraag of jansen.nl nog vrij was.” Maar het pionieren had ook voordelen. “We hebben elke ontwikkelingsstap van het internet meegemaakt. We kennen de mogelijkheden als geen ander. Bovendien hadden we nauwelijks concurrentie. Dat gaf eenvoudig toegang tot grote bedrijven zoals Mars, Frans Maas, de Suiker Unie en Reed Elsevier.” Op dit moment levert Datacon met 37 medewerkers één of meer Microsoft gebaseerde ICToplossingen aan zo’n 300 relaties.

emarketing

De opkomst van het internet ging samen met de ontwikkeling van eMarketing. Veel ondernemers houden zich wel bezig met eMarketing, maar nog onvoldoende volgens Fockens. “Om het internet ten volle te kunnen benutten, zullen ze zich moeten verdiepen in eMarketing. In feite

zijn hiervoor slechts vier factoren nodig. De ondernemer moet in het bezit zijn van een website met een professioneel content management systeem. Hij moet doelgericht aan de slag met zoekmachinemarketing, zodat de website ook gevonden wordt. Via e-mailmarketing - liefst gekoppeld aan het CRM-systeem - kan hij zijn klanten en prospects actief benaderen. En ten vierde maakt webanalyse bijvoorbeeld met behulp van Googleanalytics - de klantconversie inzichtelijk en meetbaar. Nu kan hij zijn website verbeteren waar nodig. Wie deze vier elementen professioneel inzet, ziet zijn omzet via het internet omhoog schieten en vaak de omzetten via de reguliere verkoopkanalen overtreffen.”

verdubbeling internetomzet Customer portal

Een belangrijke mogelijkheid binnen eMarketing is de inzet van een ‘Customer Portal’. Fockens: “Met een Customer Portal kunnen ondernemers intensief

contact houden met hun klanten. Een aansprekend voorbeeld hiervan is Internetbankieren. Via een inlogcode hebben klanten op elk gewenst moment inzage in hun gegevens. Deze service speelt geweldig in op de behoefte van de klant om als individu benaderd te worden. De moderne klant wil zijn leverancier op elk moment kunnen aanspreken en 24/7 een ontbrekend onderdeel kunnen bestellen. Voor de ondernemer betekent een Customer Portal meer omzet, een verbeterde klantenservice en een flinke kostenbesparing. Dat maakt een Customer Portal tot een belangrijke ‘do’. Veel ondernemers zagen na inzet van een Customer Portal hun omzet via internet verdubbelen.” �

Datacon Sint Josephstraat 93 5017 GD Tilburg T 013-5800983 E info@datacon.nl I www.datacon.nl

REGIO busInEss | auGustus/sEptEmbER 2010

39


Eén telefoon voor vast en mobiel • Altijd bereikbaar • Lage kosten • Gratis bellen met collega’s • Geen vaste telefoons • Geen bedrijfstelefooncentrale • Online beheren • Optimale dekking Norbert van Wijk: “Met VastMobiel is iedereen op één nummer bereikbaar, het mobieltje.”

www.vanwijktelecom.nl/vastmobiel Vught

Baarzenstraat 11 5262 GD Vught T. 073 - 684 06 40 E. info@vanwijktelecom.nl

Veghel

NCB-laan 117c 5462 GC Veghel T. 0413 - 800 000 E. info@vanwijktelecom.nl

more e motion Specialisten op het gebied van de verkoop, installatie

en

verhuur

van

professionele

audiovisuele apparatuur.

First Impression audiovisueel BV, Maidstone 24 TILBURG tel: +31(0)13 52 34 180 www.firstimpression.nl


Ctac slaat de brug tussen Mens en Techniek Dit is een Pike. Deze techniek behoort tot het basisarsenaal van elke breakdancer. Bij breakdance draait alles om flexibiliteit, kracht en balans. Voor het MKB is dat niet anders. Wij herkennen dat. Wij helpen onze klanten bij het realiseren van lagere kosten, betere producten, meer omzet of een groter marktaandeel. Onze medewerkers beginnen de dag natuurlijk niet met een mooie Pike. Maar wij streven wél hetzelfde perfecte samenspel van mens en technologie na. Of het nu gaat om levering en implementatie van SAP Business All-in-One, SAP Business One, het beheer in het kader van uw SAP functionaliteit of het implementeren en beheren van uw SAP hardware landschap. Bent u ook benieuwd wat Ctac voor uw bedrijf kan betekenen? U komt daar snel achter door de gratis zomer ERP-scan van onze MKB-specialist mYuice aan te vragen. Ga naar www.ctac.nl/ERPscan. www.ctac.nl GOUDSBLOEMVALLEI 30 5237 MJ ’S-HERTOGENBOSCH POSTBUS 773 T. +31 (0)73 692 06 92 F. +31 (0)73 692 06 88 E. INFO@CTAC.NL

5201 AT ’S-HERTOGENBOSCH


drukwerk • print • mail • logistiek

DOE JE SNEL VERTROUWD ZAKEN MEE!

www.DekoVerdivas.nl info@DekoVerdivas.nl Telefoon: 013 - 463 13 35

Max ICT is ICT totaalaanbieder richting de zakelijke MKB markt en professionele consument. Wat u van ons mag verwachten: • • • • • •

Professioneel en persoonlijk accountmanagement Zeer ruim assortiment (400.000 producten) Snelle levering (veelal binnen 24 uur) Betaalgemak Scherpe prijsstelling en service Selectie op goede ICT merken

013 - 577 45 74 www.maxict.nl

…van nature gastvrij

Uitgerust inspannen

In een bosrijke omgeving tegen Nationaal Park ‘Loonse en Drunense Duinen’ vindt u Conferentiehotel Guldenberg, gunstig gelegen tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg. Dit voormalig Jezuïetenklooster is vandaag de dag een karakteristiek conferentiehotel met 14 conferentiezalen, 89 hotelkamers, uitgebreide culinaire arrangementen en diverse ontspanningsmogelijkheden. Persoonlijke aandacht voor u, uw groep en uw doelstellingen staat hoog in het vaandel.

Onze ‘boardroom’ Als ondernemer staat u open voor vernieuwing. Wat te denken van teambuilding achter het fornuis. Goed voor management én werkvloer. Motiverend en inspirerend. Eerst koken en daarna genieten. Kijk voor het complete ‘menu’ op www.ikook.nl of bel 073- 6 841 841.

Lekker aan de slag

Guldenberg 12, 5268 KR Helvoirt | T. 0411 - 64 24 24 | info@guldenberg.nl | www.guldenberg.nl


ict & teLecoMMunicAtie

Kostenbesparing, flexibiliteit en proactief beheer

documentenstroom onder controle tEKst InGRId ROEts fOtOGRafIE KEEs bEnnEma

Het was voor stephan Huis in ‘t veld (38), directeur van CtCOm een dynamisch eerste half jaar. In de presentatieruimte van het nieuwe pand op bedrijventerrein Haven vII in Waalwijk vertelt hij enthousiast over de veranderingen waardoor hij zijn missie kan volbrengen.

Stephan Huis in ‘t Veld

“Per 1 januari heb ik officieel het bedrijf overgenomen van mijn vader Cees (63) die een klein stapje terug doet. Inmiddels hebben we ook een bewuste keuze gemaakt om ons te focussen op ‘document solutions’ waarbij we zowel de hardware, software als service & onderhoud bieden. Voor onze productgroepen kantoorartikelen en kantoormeubilair zijn wij een samenwerkingsverband aangegaan met All Office Van den Corput in Breda.

flexprint

De veranderende markt vraagt om aanpassingen. “Wil je je sterker maken én de ontwikkelingen blijven volgen, dan moet je een keuze maken. Onze missie is de groeiende hoeveelheid documenten binnen een organisatie te optimaliseren. CTCOM Document Oplossingen introduceert daarom een totaaloplossing om de klant

te ontzorgen: CTCOM FlexPrint. Een uniek prijs-per-pagina concept dat zich onderscheidt dankzij een kostenbesparing die op kan lopen tot 30%, de flexibiliteit van het contract en een proactief beheer. Dit ‘Managed Print Service’-concept is inclusief hardware, remote beheer, printersupplies en het service contract”, legt de ondernemer uit.

Kostenbesparing

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de printing-kosten gemiddeld tussen de één en vijf procent van de omzet beslaan. “Negentig procent van de bedrijven heeft hier geen weet van. Met FlexPrint kan een ondernemer aanzienlijk besparen op zijn documentkosten”, garandeert Stephan. In dit concept is de contractduur flexibel te bepalen, ook tijdens de contractperiode. De prijs-per-pagina is

niet afhankelijk van een minimum aantal prints, de klant betaalt naar behoefte. Ook de keuze van hardware staat vrij. Zo kunnen nieuwe en bestaande printers binnen één contract opgenomen worden. CTCOM is niet merk gebonden en kan in haar eigen gecertificeerde repaircenter elke printer onderhouden. Door proactief beheer van CTCOM zijn bovendien print-issues verleden tijd. “Wij zijn een regionale speler met 25 jaar ervaring en kunnen daarom snel, flexibel en vooral persoonlijk met u samenwerken.” � ctcom Gompenstraat 25a 5145 RM Waalwijk T 0416-568100 E stephan@ctcom.nl I www.ctcom.nl

REGIO busInEss | auGustus/sEptEmbER 2010

43


Allround adviseurs... Ook bij u in de buurt. Ondernemen is kansen grijpen. Zaken voortvarend aanpakken op basis van solide cijfers, betrouwbare informatie en glasheldere adviezen. Zodat u precies weet waar uw kansen liggen én hoe u die kunt benutten. Wacht niet tot morgen. Vestigingen in Dongen, Drunen, Gemert, ’s-Hertogenbosch, Oss, Schijndel, Tilburg en Waalwijk

www.hlb-van-daal.nl

Ondernemers werken graag hard. En laten zich daarbij niet graag beperken. SBA Euro begrijpt dat en stelt bedrijven in staat grenzeloos te ondernemen. We leveren tijdelijke arbeidskrachten die met enthousiasme de handen uit de mouwen steken - soms afkomstig uit Nederland en vaak uit het buitenland. Met hun inzet en productiviteit leveren ze een bijdrage aan het succes van menig Nederlands bedrijf. En daar wordt iedereen beter van.

“omdat wij niet in grenzen geloven” Boogschutterstraat 5 5015 BX Tilburg T +31 (0)13 464 89 50 E info@sbaeuro.com I www.sbaeuro.com

44

R E G I O b u s i n e s s | a u g u s t u s / s e p t e m b er 2 0 1 0


ICT & Telecommunicatie

Branchegerichte softwarepakketten

Meer grip op de totale organisatie Tekst ROB CLAESEN fotografie KEES BENNEMA

Automatisering. Veel ondernemers zien het nog steeds als een noodzakelijk kwaad. “We doen het al jaren op onze manier en dat gaat goed”, is een veelgehoorde reactie wanneer het onderwerp ter sprake komt. Ook de implementatie van nieuwe software en systemen roept nogal eens weerstand op. Wanneer alle processen eens kritisch onder de loep worden genomen, blijkt er voor veel bedrijven een hoop winst te halen op het gebied van efficiency en administratieve kosten. ESi IT Solutions uit Oisterwijk heeft pasklare oplossingen om de dagelijkse informatieverwerking een stuk soepeler te laten verlopen.

Joost Eras

Specialisatie

Regio Business had een afspraak met directeur Joost Eras en zijn dochter Dorothée. Het gesprek vindt plaats in het gloednieuwe pand dat ESi IT Solutions vorig jaar betrokken heeft. “Waar we vroeger iedere branche wilden automatiseren, hebben we ons de laatste jaren ge-

specialiseerd in een drietal branches”, licht Dorothée de activiteiten toe. “De segmenten waar we ons op richten, zijn publishers, events en lifestyle (wholesale en retail). Voor ieder segment werken we met Pluriform software pakketten. Dit zijn standaard, branchegerichte pakketten, die bijgeschaafd worden tot een op maat

gesneden oplossing. Door de juiste software op een goede wijze te implementeren ontstaat er een beter zicht op zaken als informatieverwerking, voorraadbeheer en het klantenbestand. Kortom: er komt meer grip op de totale organisatie.”

Besparing loonsom

Joost Eras legt uit hoe de oplossingen van ESi IT Solutions ook een aanzienlijke besparing opleveren: “Ik zie dagelijks dat in veel bedrijven dezelfde handeling wel drie keer wordt uitgevoerd. De verkoopafdeling maakt een offerte, de administratie verwerkt dezelfde gegevens tot een order en bij het factureren worden deze nogmaals ingevoerd. Het zelfde geldt voor alle in- en uitgaande correspondentie of het koppelen van voorraadbeheer aan een webshop of kassasysteem. Door dit te verwerken met hetzelfde programma, creëer je automatisch een database waarin alle informatie direct oproepbaar is.” De directeur legt ons een klein rekensommetje voor: de loonsom ‘operations’ zoals marketing, verkoop en productie (de primaire processen) blijft na de implementatie uiteraard gelijk. De werkelijke besparing valt te halen op de interne en externe administratieve loonsom. Tot 50% minder loonkosten voor interne en externe informatieverwerking, door eenmalige registratie van informatie. � ESi IT Solutions Sprendlingenstraat 50 5061 KN Oisterwijk T 013-7113308 E info@esi-it.nl I www.esi-it.nl

R E G I O b u s i n e s s | a u g u s t u s / s e p t e m b er 2 0 1 0

45


Een Een prikkelende prikkelende dimensie Ontspannende massages bij Massagesalon Solar Plexus

dimensie

Massagesalon Solar Plexus is inmiddels een ruim begrip geworden in de wereld van de ontspannende massages. In een ongedwongen sfeer en in een moderne strak ingerichte salon bieden wij u als drukke zakenman een stukje (ont)spanning aan op hoog niveau.

De massagesalon is uitgegroeid tot een bron van inspiratie voor een ieder die een prikkelende dimensie wil toevoegen aan zijn of haar lifestyle. De dames bieden u als liefhebber een stukje paradijs in diverse daarvoor ingerichte suites. Deze luxe suites bieden een prachtige gelegenheid voor uw speciale wensen, wat kan variĂŤren van een (ont)spannende olie massage tot een uitgebreide aqua massage inclusief jacuzzi. Waanzinnige momenten beleeft u in de special de Luxe room, waarin u al de facetten van de VIP exclusief ondergaat met als extra dimensie een heerlijke Whirlpool. Uw wensen centraal Massagesalon Solar Plexus kent geen drempels. Ook echtparen zijn van harte welkom. Masseuses met een passie voor zowel man als vrouw laten u kennis maken met hun ontspanningsmassages met al haar facetten. Veel zakenmannen en -vrouwen zijn u al voor gegaan en maken enthousiast gebruik van de mogelijkheden die de suites u bieden.

MASSAGESALON

www.massages.nu Koestraat 44, 5014 ED Tilburg, T 013 469 06 86.

De centrale ligging van de salon maakt ons uitstekend bereikbaar. Ook kunt u gebruik maken van onze privĂŠ-parkeergelegenheid (informeer even bij onze receptionistes). Solar Plexus is zeven dagen per week geopend van maandag t/m vrijdag 10.30 - 22.15 uur. Zaterdag en zondag 11.00 - 22.00 uur.


Oisterwijk

Altijd de beste deal met Fletcher!

DIRECT-MAIL SPECIALIST !

Met een unieke, schitterende ligging, uitstekende service en moderne faciliteiten is Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord de perfecte locatie voor:

Allround dienstverlener op het gebied van direct-mail: sealen, couverteren, printen, post verspreiding, fulfilment, adresseren, transport en opslag.

• Al uw zakelijke evenementen, zoals vergaderingen, trainingen, recepties en (personeels)feesten • Heerlijke lunches en diners • Diverse outdoor- en teambuildingactiviteiten

Kiest u voor Kopak Print & Mail, dan kiest u voor snelheid, kwaliteit en goede service tegen marktconforme tarieven.

Tegen de scherpste prijzen! Het hotel beschikt over: • 45 comfortabele hotelkamers • 10 multifunctionele vergaderzalen • Uitstekend restaurant • Gezellige café bar • Zonnig terras • Sfeervolle lounge • Sauna

FULL COLOUR PRINTEN Printen tot 350 grs. papier dubbelzijdig Prijzen op aanvraag

Hotel-Restaurant Boschoord

Reserveren of meer informatie? Bel: 0347 - 75 04 43 of mail naar info@hotelboschoord.nl Gemullehoekenweg 143 | 5062 SB Oisterwijk | www.hotelboschoord.nl

adres Rheastraat 24, 5047 TL Tilburg telefoon 013 577 45 49 fax 013 577 45 50 e-mail info@kopakbv.nl SEALEN

COUVERTEREN

PRINTEN

FULFILMENT

ADRESSEREN

w w w. k o p a k b v. n l

TRANSPORT

OPSLAG


uitnodiging BoB Back to Business

auberge du bonheur tilburg maandag 6 september

facility partners bOb borrel:

vanaf 17.00 uur

Regio Business. Your Business! bOb, een initiatief van zakenmagazine Regio business, staat voor business Ontmoet business; de bOb borrel is een levendige ontmoetingsplaats waar kennis en kaartjes volop worden uitgewisseld.

de eerste bOb borrel na de zomervakantie is steevast een daverend succes. maandag 6 september wordt bOb back to business voor de vierde keer gehouden bij auberge du bonheur in tilburg. Ondernemers uit de regio grijpen het aan als hĂŠt moment om de motoren weer te starten, zakenpartners te ontmoeten en nieuwe plannen uit te wisselen. bOb back to business 2009 telde 600 bezoekers en dat aantal wordt ook bij deze editie weer verwacht. Op culinair gebied zult u verrast worden door de kookbrigade van auberge du bonheur die zich onder leiding van chef-kok Ralph blaakenburg ditmaal door ItaliĂŤ laat inspireren.

BORREL Business Ontmoet Business

aanmelden via: www.regio-business.nl

bOb back to business wordt u aangeboden door Regio business, auberge du bonheur en haar partners. alleen de drankjes zijn voor eigen rekening. aanmelden kan via www.regio-business.nl


BOBBORREL

bOb back to business wordt mogelijk gemaakt door:

17.00 uur - 18.00 uur

Ontvangst met bellussi prosecco frizzante

AD. ENZO MION mionselection@hotmail.com

aangeboden door vos & partners

auberge du bonheur: al ruim twintig jaar een begrip in tilburg als het gaat om (zaken)lunches en diners. naast het exclusieve à-la-carte restaurant biedt auberge du bonheur ook mogelijkheden voor vergaderingen en zakelijke bijeenkomsten. de locatie kan zelfs exclusief gereserveerd worden voor businessevents en bedrijfsfeesten, eventueel in combinatie met een overnachting. uitgerekend in de zomermaanden vormt de auberge met de rustieke, parkachtige tuin het perfecte decor voor een businesslunch of culinair diner. www.bonheurhorecagroep.nl

mutsaerts is een onafhankelijk assurantiekantoor dat zich richt op de advisering van de ondernemer, zijn (familie) bedrijf en vrije beroepsbeoefenaren, zoals advocaten, notarissen, gerechtsdeurwaarders, accountants en medici op het brede vakgebied van verzekeringen, pensioenen en financieringen. Hierbij kan worden gebogen op een geschiedenis die teruggaat tot 1926. mutsaerts staat voor onafhankelijkheid, kwaliteit en toegevoegde waarde. www.mutsaerts.nl bij Ernst & young gaat kwaliteit boven alles; kwaliteit van mensen, systemen en dienstverlening. de specialisten van Ernst & young creëren niet alleen vertrouwen maar staan ook garant voor die toegevoegde waarde bij cliënten. Ze vertalen de problematiek waar cliënten mee te maken hebben naar diensten die oplossingen kunnen bieden. accountancy, fiscaal advies, juridisch advies en transaction advisory services zijn de vier pijlers van onze dienstverlening. www.ey.nl

18.45 uur – 19.00 uur

feestelijke opening

Holla advocaten is een advocatenkantoor met vestigingen in tilburg, ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. met ruim 80 advocaten staat Holla in de top 25 van de grootste kantoren in nederland. Gespecialiseerd in dienstverlening voor grotere ondernemingen, mkb-bedrijven, overheden, not-for-profitorganisaties en zorginstellingen. bij Holla advocaten nemen ze het graag persoonlijk. dat betekent dat ze écht betrokken zijn bij de zaken die ze behandelen en het belang van de cliënt altijd voorop stellen. www.holla.nl

19.00 uur – 21.00 uur

bonheur goes Italian

17.00 uur - 23.00 uur

sfeervol entertainment

vermogende particulieren en ondernemers herkennen in van lanschot een betrokken bankier, met passie voor persoonlijke dienstverlening en met veel kennis van zaken. van lanschot denkt graag mee en kan zich goed inleven in de ambities en toekomstwensen van de cliënten. de adviezen zijn persoonlijk en helder. van lanschot heeft, samen met dochteronderneming Kempen & Co, de ervaring en de middelen in huis om de regie te voeren over grote vermogens. www.vanlanschotbankiers.nl tilburg is met ruim 200.000 inwoners de zesde stad van nederland. tienduizenden studenten maken de stad tot één van de grootste studentensteden van ons land. Ze vormen een bron van jong talent voor de vele bedrijven die de stad als vestigingsplaats kozen. tilburg is jong. En tilburg groeit. nog vele jaren. Investeringskansen te over. nu en in de toekomst. tilburg is van oudsher een stad van harde werkers en ondernemen zit tilburg in het bloed. Een stad die hard werkt kan ver komen. dat levert vaak verrassende resultaten op en zorgt voor een uitstekend economisch klimaat. www.tilburg.nl


Het gaat u erom op alle mogelijke manieren van vandaag de dag, optimaal bereikbaar te zijn zodat uw organisatie zo efficiënt mogelijk kan opereren en u hiermee uw kosten reduceert. Wij helpen u graag bij het vinden van een oplossing op maat.

Breng eens een bezoek aan één van onze vestigingen in ‘s-Hertogenbosch, Raamsdonksveer of Echt. De koffie staat voor u klaar en u kunt dan zelf de unieke “Finntax-aanpak” ervaren. Voor meer informatie kijk op www.finntax.nl.

Finntax. Vanzelfsprekend.

info@finntax.nl • 0800 - finntax


Mogen we u onze talenten aanbevelen?

www.weenergroep.nl

“Medewerkers van Weener Groep zijn inzetbaar voor verrassend veel functies.”

De talentvolle medewerkers van Weener Groep werken ook op detacheringsbasis in dienst van onze opdrachtgevers. Logisch, de mensen zijn capabel en gemotiveerd en de tarieven zijn aantrekkelijk. Weener Groep neemt als werkgever de beloning en sociale premies voor haar rekening.

Willem Louwers, directievoorzitter Rabobank Niet de lasten, wel de lusten dus. Meer informatie over ’s-Hertogenbosch e.o. de mogelijkheden van detachering? Neem dan contact Ambassadeur Weener Groep op met Dolf Wibier of Caroline Schemering Reelfs op

073 615 8 615. Of kijk op www.weenergroep.nl

coLuMn

Op de schop nu het voetbalcircus is overgewaaid, kunnen we ons weer bezig gaan houden met het circus in den Haag, waar de politiek haar kunstjes vertoont. bijna net zo spannend als het voetballen dit keer. En gezien de onmogelijke verkiezingsuitslag zal het nog wel even spannend blijven met wat voor kabinet we opgescheept worden. paars-plus is volgens mij de kortste weg naar nieuwe verkiezingen in, laten we zeggen, 2012. In het heetst van de verkiezingsstrijd zijn breekpunten benoemd. En de ochtend na de verkiezingsavond ervoor alweer vergeten. de boter op de hoofden van de politici zag je op de verkiezingsavond al smelten, maar zo gaat het altijd in de politiek. Eén zogenaamd breekpunt: de hypotheekrenteaftrek. Het H-woord leidt niet meer tot een directe verbanning naar siberië. Ga er maar van uit dat aan de aftrek wordt gesleuteld, maar is dit zo nieuw? In de afgelopen jaren is de hypotheekrenteaftrek al stevig beperkt: de bijleenregeling verplicht tot het herinvesteren van de winst op de verkochte eigen woning in een nieuwe woning. Het extra hoge eigenwoningforfait beperkt de renteaftrek niet, maar verhoogt de bijtelling voor de woningen met een WOZ-waarde van meer dan € 1 miljoen. de reductieregeling van het eigenwoningforfait wegens geen of geringe eigen woningschuld (bedoeld om aOW’ers met een klein pensioentje en een eigen woning zonder schuld te ontzien) wordt mogelijk afgeschaft. u ziet, het systeem van beperking is al voorhanden, alleen de duimschroeven nog aandraaien. nee, dan liever een echte visie op onze belastingwetgeving. schaf alle aftrekposten af en verlaag de tarieven. breng de eigen woning van box 1 naar box 3, waar deze thuis hoort. Zorg daarbij voor voldoende ‘smeergeld’ om de invoeringsplooien glad te strijken, en klaar! de Commissie van Weeghel concludeerde dit onlangs in haar studie over de herziening van ons belastingstelsel. nieuw? Helemaal niet. toen ik nog studeerde deed de Commissie Grapperhaus dit voorstel ook al, 25 jaar geleden. Het gevaar schuilt in de politieke uitkomst: wel de aftrekposten schrappen, niet de tarieven verlagen… Reageren? jaap.van.wijlen@bdo.nl

Jaap van wijlen partner bdO ’s-Hertogenbosch


Vrouw in Business

Niet filosoferen, gewoon doén

Onstuitbare drang naar technisch inzicht Tekst GERDA BAEYENs fotografie Jan Sprij

Als puber probeerde Angelique de logica van radio’s en stofzuigers te doorgronden. Na een carrièrestart in de chemie koos ze voor SAP. Sinds 2008 leidt ze het bedrijf. Hoezo ‘mannenwereld’?

Langs de A2 richting ’s-Hertogenbosch prijkt het SAP-kantoor in vol ornaat. Het pand straalt volop licht en transparantie uit. “Ons kantoor is de perfecte afspiegeling van onze producten.” Angelique de Vries weet waarover ze het heeft, want na vijftien jaar binnen alle geledingen van SAP kent ze het bedrijf door en door.

Technisch meisje

“Ik ben altijd al een technisch meisje geweest”, begint Angelique. “Op school haalde ik voor wiskunde en natuurkunde extreem hoge cijfers, terwijl talen als Duits en Frans me maar weinig konden boeien. Als puber sleutelde ik aan radio’s of keek ik hoe stofzuigers in elkaar zaten; ik probeerde de logica ervan te achterhalen. Voor mijzelf was het dus vanzelfsprekend dat ik na de middelbare school voor de HTS-opleiding ‘Technische Bedrijfskunde’ koos. Pas toen ik voor het eerst de Technische Hogeschool in Rijswijk binnenstapte, besefte ik dat ik in een toch wel - mannenbastion was terechtgekomen; onze klas telde vier vrouwelijke studenten op een totaal van zesendertig. Nee, in vergelijking met de bedrijfswereld waarin ik zit, was HTS veel meer een mannenwereld.”

Van DOW naar SAP

Angelique de Vries

52

R E G I O b u s i n e s s | a u g u s t u s / s e p t e m b er 2 0 1 0

De HTS-opleiding in Rijswijk werd gevolgd door de studie ‘Commercieel Technische Bedrijfskunde’ aan Nyenrode Business Universiteit. Eenmaal afgestudeerd ging Angelique aan de slag bij chemiereus Dow Chemicals. “Ik begon er als logistiek planner; dat houdt in dat je logistiek en mensen optimaal op elkaar moet kunnen afstemmen; het is een


vraagstuk waarover je moet nadenken. Kom ik toch weer bij dat wiskundige uit”, lacht Angelique. “Op een bepaald moment kreeg ik de kans om als Supply Chain Manager van een Dow Chemicalsplant in het buitenland aan de slag te gaan. Hoe uitdagend dit voorstel ook was, ik keek er niet bepaald naar uit om Nederland te verlaten. Ik had immers net een relatie en wilde bij mijn vriend intrekken; die vriend is overigens nu mijn man (i.e. we zijn binnen 8 maanden getrouwd). Ik begon in regionale advertenties te kijken en zag toevallig dat SAP op dat moment een logistiek consultant zocht. Ik kende het bedrijf want Dow Chemicals maakte gebruik van hun software. Tot mijn verrassing én vreugde werd ik aangenomen.” De daaropvolgende jaren nam Angeliques carrière binnen SAP een hoge vlucht. Ze was onder meer account manager, verantwoordelijk voor manufacturing, financial services, sales director en met als voorlopige kroon op het werk de leiding over SAP Nederland. “Stilzitten is geen optie bij SAP”, zegt Angelique, “SAP-medewerkers zijn stuk voor stuk energieke mensen die zich willen blijven ontwikkelen.”

Intiem meekijken

Dat het bedrijf een ‘duur’ imago heeft en dus vooral geassocieerd wordt met multinationals, ontkent Angelique met klem. “Vandaag de dag bestaat 65% van onze clientèle uit MKB’ers en dat is een bewuste keuze. Het MKB is een strategisch speerpunt voor SAP, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Door de crisis zijn wij nog meer gaan beseffen dat ‘customer intimacy’ (de relatie met de klant) van cruciaal belang is. Als ik onze huidige

klantrelatie vergelijk met die van pakweg drie jaar geleden, zie ik dat wij nu veel dichter bij de klant staan. Het werken met resellers ondersteunt die strategie. De noodzaak van een optimale cost-benefitrelatie is een ander resultaat van de crisis. Dat impliceert dat de klant uit onze systemen en oplossingen moet kunnen halen wat erin zit. Hij moet de toegevoegde waarde ervan kunnen ontdekken. Door met hem mee te kijken kunnen wij die meerwaarde tonen.”

Sustainability

“Niet ‘duur’ maar ‘duurzaam’ kenmerkt SAP”, gaat Angelique verder. “Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een van onze keywaarden. Niet voor niets zijn wij al drie jaar nummer 1 op de Dow Jones Sustainability Index. We streven naar sustainability in zowel onze producten als in ons eigen bedrijf. Uiteraard letten wij op zaken als CO2-uitstoot, het lichtverbruik en een gezonde werkomgeving, maar daarnaast proberen wij ook iets terug te doen voor de maatschappij. In april zijn een paar collega’s naar India gegaan om lokale ondernemers (vooral boeren) te helpen met een businessplan. Sustainability impliceert ook dat het hele ecosysteem van klant, partners en SAPexperts goed moet functioneren. Kennisoverdracht is vandaag de dag van onmiskenbaar belang. Dit is een interessante tijd om mee te maken. De uitdaging bestaat erin om én meerwaarde én flexibiliteit in het gebruik van onze software te bieden. Het is de bedoeling dat onze producten draaien ‘on premise’ (op omgevingen bij de klant), ‘on demand’ (selectief gebruik, af te roepen via internet) en ‘on device’

• Vrouw in Business is een gezamenlijk initiatief van Regio Business en Cécile van Berkel, directeur van PelkmansVanBerkel organisatie-adviseurs (www.pelkmansvanberkel.nl). • Cécile van Berkel laat in deze reeks een aantal ondernemende vrouwen aan het woord. Ze is met name geïnteresseerd in de persoon, de keuzes en de ervaringen van de vrouwelijke ondernemers. • Kent u of bent u een Vrouw in Business? Laat het ons weten via info@regio-business.nl.

(onafhankelijk van de gebruikte applicaties), liefst ook nog gekoppeld. Er roert dus heel wat in onze keuken. Als organisatie moet je keuzes maken; dat betekent goed nadenken over waar je heen wilt, de tijd nemen om te evalueren en vervolgens niet filosoferen maar het gewoon doén. Zoals de kathedraalbouwers van vroeger, die begonnen te bouwen en gingen er gewoon mee verder. Ik heb bewondering voor ondernemers en mensen die uit niets ‘iets’ kunnen maken. Zeker in deze tijd.” �

SAP Nederland Amerikastraat 10 5232 BE ‘s-Hertogenbosch T 073-6457500 E angelique.de.vries@sap.com I www.sap.com

R E G I O b u s i n e s s | a u g u s t u s / s e p t e m b er 2 0 1 0

53


ICT & Telecommunicatie

Impressie BOB Debat ‘Het Nieuwe Werken’

Werken waar je wil met de juiste toolkit Tekst INGRID ROETS fotografie MARJO VAN DE PEPPEL

Xxx

Wat is Het Nieuwe Werken? Minister Jan Kees de Jager twittert tijdens het BOB Debat: “Het Nieuwe Werken is niet meer door tijd en plaats bepaald. Ik kan werken waar ik wil.” Toch blijft het voor velen een vaag begrip. Is Het Nieuwe Werken verandermanagement, een mindset aanpassing of een kwestie van acceptatie van social media? Moeten we het top-down opleggen of juist bottom-up omhoog laten borrelen om draagvlak te krijgen. En de invoering? Rigoureus of juist gefaseerd? Vragen waar negen professionals uit de zakelijke ICT en telecommunicatiemarkt, kantoorinrichting, bedrijfsmakelaardij, flexibele kantorenmarkt en uitzendbranche over discussiëren in dit debat.

54

R E G I O b u s i n e s s | a u g u s t u s / s e p t e m b er 2 0 1 0


Twan Swinkels, IT Services Nederland

Joris Cools, OCS

Het innovatieve Solution Center van Finntax in Den Bosch is het inspirerende decor waar de levendige discussie over Het Nieuwe Werken zich afspeelt. Voorafgaand aan het debat geven Finntax stagiaires Deborah Bekkers en Lucas Metsaars van de opleiding Management, Economie & Recht aan de Avans Hogeschool een inleidende presentatie. Zij hebben in opdracht van Finntax een behoefteonderzoek uitgevoerd over de haalbaarheid van Het Nieuwe Werken in de MKB sector. Het onderzoek is verricht bij 120 organisaties met 20 tot 250 werknemers. “Finntax wilde graag weten of Het Nieuwe Werken binnen het MKB speelt, hoe die ondernemers erover denken en of ze het wel of niet willen implementeren. Als we kijken naar de interesse onder de ondernemers dan wil 25% Het Nieuwe Werken op korte termijn invoeren.

kersvers afgestudeerden verwijzen hierbij naar hun rapport dat beschikbaar is via Finntax.

Kostenbesparing is de driver Op lange termijn zal 22% ertoe overgaan, deze ondernemers zien nu nog te veel barrières. En 13% van de organisaties heeft Het Nieuwe Werken al integraal ingevoerd. De barrières zijn: 1) niet geschikt voor iedere functie of medewerker, 2) het face-to-face contact wordt minder, 3) de bereikbaarheid gaat achteruit, 4) de sociale cohesie bij medewerkers valt weg en 5) er ontstaat leegstand in de kantoren.” Uit het rapport blijkt verder dat Het Nieuwe Werken meer is dan alleen plaats- en tijdonafhankelijk werken. De

Jan-Willem Wienbelt, Ctac

Achterliggende gedachte

Gespreksleider Bert Damen stelt de hamvraag: Wat is Het Nieuwe Werken? De uitgelezen persoon aan tafel die daar een voorzet in kan geven, is Eduard Schaepman, directeur Regus Benelux, de aanbieder van flexibele werkplekken en kantoorruimtes. Hij maakte op persoonlijke titel deel uit van de Taskforce Nieuw Werken van het ministerie van VROM. “Het Nieuwe werken is gestart bij duurzaamheid, CO2 uitstoot”, steekt Schaepman van wal. “Wat er bijgekomen is, is balans in leven. Hoe bereik je dat? Door je minder te verplaatsen en gebruik te maken van technische hulpmiddelen. Kostenbesparing is echter dé driving force waardoor nieuw werken aanslaat. Dat is de kern van het hele verhaal waar we al jaren over hebben gediscussieerd. Plaats- en tijdonafhankelijk werken om kosten te besparen. Hier komt het kortweg op neer.” Roland van Alphen, regisseur Zakelijk Glas van KPN regio Zuid stelt meteen een voorwaarde voor een succesvolle invoering van Het Nieuwe Werken: “Het is natuurlijk wel zo dat er een mindset aanpassing moet zijn. Je kunt hiërarchisch wel besluiten tot Het Nieuwe Werken, maar dat moet wel passen in de lijn. Als we erkennen dat de medewerker geen eenheidsworst is, maar een individu met eigen gedachtes en ideeën die je als hiërarchisch persoon moet faciliteren, dan ligt dat gevoelig. Die mindset aan-

Roland van Alphen, KPN

passing heeft een periode nodig om binnen de organisatie te landen en intensieve lokale begeleiding is noodzakelijk, anders mislukt het. Dat is iets wat ik vooral in grotere organisaties herken.”

Kostenbesparing

Toch hoeft de implementatie van Het Nieuwe Werken niet altijd gepaard te gaan met een langere periode vindt Robbert van Hagen van Finntax. Eén van zijn klanten heeft flexibel werken in een snel tempo doorgevoerd vanwege een verhuizing van de Randstad naar het oosten van het land. “Op deze manier hoeven mensen niet iedere dag die afstand af te leggen en in files te belanden en kunnen ze toch voor de organisatie blijven werken. Helaas komt het voor dat mensen ongelukkig worden van thuiswerken,

R E G I O b u s i n e s s | a u g u s t u s / s e p t e m b er 2 0 1 0

55


Freddie Berendsen, Expericom

Renzo Borani, Randstad

Mathijn van de Pas, DTZ Zadelhof

maar zo krijgen ze in ieder geval een keuze.” Freddie Berendsen van ExperiCom haakt in: “Je ziet dus dat het HRM aspect vaak de driver is van dit soort besluitvorming.” Eduard Schaepman ondermijnt dit: “Freddie, hierin hád je gelijk, maar de laatste tijd is de driver toch veel meer de CFO omdat die ziet dat kosten bespaard kunnen worden.”

zijn medewerkers geïnformeerd. Dus geen big-bang scenario maar een duidelijke voorbereiding met stappenplannen.”

Want als je flexplek bezet is, loop je bij de broodjeszaak aan de overkant binnen en daar kun je vervolgens werken of overleggen”, lacht Mathijn.

Bloedgroepen

Het toekomstige kantoor van SAP dienstverlener Ctac zal vooral een ontmoetingsplek worden voor haar mensen. Zelfs de Raad van Bestuur zal een flexplek hebben. CFO Jan-Willem Wienbelt: “Bij ons zitten meerdere bloedgroepen aan boord. Stafmensen die - en dan mag ik eigenlijk niet generaliseren - iets minder flexibel zijn, extreem flexibele consultants in het veld en daar tussenin de beheerders. We inventariseren wat ze doen, hoe ze werken en maken dan ons plan. Vanuit de thema’s kostenbesparing, duurzaamheid en flexibiliteit tussen werk en privé proberen we een goede match te vinden en die kan per doelgroep verschillen. Bij een nieuw concept moet je wel een aantal basisprincipes vaststellen.” Typisch Nederlands, vindt kantoorinrichter Joris Cools, OCS: “Als het buiten warm, is het te warm; als het regent, regent het te veel. Het moet altijd perfect zijn en het is nooit perfect. Voor iedere onderneming is het anders. Ik ben het met Jan-Willem eens dat je de onderneming moet ontleden. Heb je een plan, ga dan draagvlak creëren. Dit hebben wij gemerkt bij bijvoorbeeld Vodafone in Amsterdam. Zij hebben topdown besloten tot invoering van Het Nieuwe Werken. Vanaf het eerste moment

56

“Daar geloof ik helemaal niet in”, reageert Eduard Schaepman gepassioneerd. “Ik heb alle projecten gezien: Vodafone én Microsoft dat er veel te ver in is gegaan. De enige partij in Nederland die het goed heeft gedaan is Unilever Rotterdam met 800 mensen op kantoor. De baas was het zat, er moest gesneden worden: we zetten een pand neer voor 400 mensen, ze zoeken het maar uit. En verrek het werkt”, aldus de Regus baas.

Mindset aanpassing moet landen Een nieuw pand neerzetten omwille van Het Nieuwe Werken? Dat kan een corporate makkelijk zeggen. Volgens Twan Swinkels van IT Services Nederland worden er minder nieuwe bedrijventerreinen aangelegd. De verouderde bedrijventerreinen worden herontwikkeld en zorgvuldiger ingericht. Er worden extra kosten gemaakt om bestaande panden om te bouwen naar Het Nieuwe Werken. Bedrijfsmakelaar Mathijn van de Pas van DTZ Zadelhof beaamt dat: “Het Nieuwe werken is niet meer de werkplek, het zijn de veranderende eisen die aan kantoren gesteld worden. Kantoren op sfeerloze bedrijventerreinen zullen het moeilijk krijgen. Een kantoor in de binnenstad met sfeer, dichtbij het station, dát past in het plaatje van de ontmoetingsplaats, van het plaats- en tijdonafhankelijk werken.

R E G I O b u s i n e s s | a u g u s t u s / s e p t e m b er 2 0 1 0

Tot in detail

Robbert van Hagen: “De ondernemer overtuigen van de voordelen van tijd- en plaatsonafhankelijk werken is echter nog een uitdaging. De techniek geloven de ondernemers wel en krijgen we ook verkocht, maar als het aankomt op vertrouwen wordt het een heel ander verhaal. We merken dat ze nog heel traditioneel zijn en controle willen. Zij willen hun medewerkers gewoon zien. Check-in check-out. Gas erop.” Eduard Schaepman kijkt verbaasd: “Waar hebben we het over? Het nieuwe werken, daar praten we al 20 jaar over, vergis je niet.” “In de regio Tilburg is de tendens vanuit initiële kostenbesparing ingezet door Interpolis”, vertelt Mathijn van de Pas. “Met de gedachte we gaan het anders doen, moeten we de medewerkers ook wat teruggeven. We zetten in iedere hoek van iedere verdieping een flipperkast of jukebox. Ze mogen sfeer maken en daar komt dan een stukje teamcohesie voor terug. Het concept Interpolis ging niet op voor andere ondernemingen. IT directeur Twan Swinkels zoomt in op de techniek. “Interpolis heeft al het oude meubilair eruit kunnen gooien, want alle flexplekken moeten arbo-technisch elektronisch verstelbaar zijn. Dus ook de loungehoek waarin ik lig.” Hiermee illustreert Twan dat een ondernemer echt heel goed moet nadenken over de mensen, inrichting en het allerkleinste detail voordat Het Nieuwe Werken gefaseerd ingevoerd wordt.


Robbert van Hagen, Finntax

Eduard Schaepman, Regus

Flexibel

Roland van Alphen rijdt voor KPN 85.000 km per jaar. “Met een Blackberry kan ik overal werken en dat levert loyaliteit naar het bedrijf op. Met de juiste toolkit kun je werken waar je wil.”

“Wat mij opvalt”, zegt Renzo Borrani van Randstad, die tot nu toe de discussie aangehoord heeft, “is dat jullie het alleen hebben over kostenbesparingen. Dat is ook belangrijk, maar het is natuurlijk ook bedoeld om extra opbrengsten te genereren en productiever te werken. De nieuwe generatie die op de arbeidsmarkt komt, is anders ingesteld. Die vindt het leuk om te werken, wil uitgedaagd worden, maar de levensbalans is essentieel, mede een gevolg van de arbeidskrapte. Jonge mensen zijn nu productiever op meerdere momenten. Randstad HR Solutions is overgegaan naar Het Nieuwe Werken. Maar het is veel ingewikkelder dan je denkt, het is verandermanagement. Daar moet je goed bij stil staan”, waarschuwt Renzo. “Het gaat om output. Wat maakt het uit waar en wanneer men werkt?” reageert Eduard Schaepman fel. In tegenstelling tot Freddie Berendsen heeft Joris Cools er helemaal geen moeite mee om ‘s middags naar de supermarkt te gaan, zo vermijdt hij de file en de lange rij bij de kassa wanneer hij met de kudde om vijf uur mee naar huis gaat. “Niet iedereen hoeft flexibel te werken, maar spreiding helpt”, nuanceert Joris in de richting van Freddie. “Flexibel werken past ook niet bij iedere functie”, vindt Mathijn. “Op 28 à 29 procent van de functies kun je het toepassen”, beweert Eduard. “Dan moet je moet wel de faciliteiten krijgen om het te kunnen doen”, benadrukt Freddie Berendsen. “De techniek is geen beletsel meer”, stelt Robbert van Hagen. Eduard: “Je hebt alleen de faciliteiten nodig en dat kan thuis zijn, bij Texaco, McDonalds, Starbucks, Van der Valk of...” lachend “...in een flexkantoor van Regus”.

Social networking

Het missen van de face-to-face en sociale contacten met collega’s wordt gezien als het grote nadeel van Het Nieuwe Werken. “Sociale cohesie binnen een bedrijf is belangrijk. Daarom maak je van een modern kantoor een ontmoetingsplek, waar collega’s elkaar kunnen treffen en hun ervaringen uitwisselen”, aldus Freddie Berendsen. Ook social media als Facebook, Hyves, LinkedIn en Twitter zijn toolkits voor Het Nieuwe Werken. Iedereen in dit debat is het er unaniem over eens dat we deze techniek als mens veel sneller moeten oppakken. Voor de jonge generatie is het namelijk al dagelijkse kost. Mathijn bekijkt het in een groter geheel: “Na deze mondiale crisis ontstaat een revolutie; een grote sociaal culturele economische ontwikkeling. Sociaal netwerken zal in een versnelling komen. Als wij social networking accepteren, dan zijn we er.” Renzo Borrani vult aan: “Tussen nu en drie jaar krijgen we te maken met een schaarse arbeidsmarkt als gevolg van de vergrijzing. De werkgever die niet mee gaat in Het Nieuwe Werken heeft een probleem, maar ook de jongeren die de aansluiting missen, komen moeilijker aan de bak.” De algemene conclusie van dit debat is dat we over de traditionele grenzen moeten heen kijken, dan pas kunnen bedrijven succesvol zijn. �

Gespreksleider Bert Damen (51) is van huis uit bedrijfssocioloog. Hij startte met een carrière in de journalistiek; eerst bij een dagblad, later in de bedrijfsjournalistiek. Twaalf jaar geleden besloot hij voor zichzelf te beginnen in de communicatie. Nu is hij partner van DamenRomijn, een fullservice, toonaangevend communicatie- en marketingbureau in ’s-Hertogenbosch met specialisaties op het gebied van strategie, publishing, vormgeving, redactie en multimedia.

• Het volgende BOB Debat vindt plaats op 31 augustus. Het thema is dan Meeting Management. Bent u geïnteresseerd om mee te praten en in de volgende editie van Regio Business te staan? • Ga naar www.regio-business.nl en maak uw interesse om deel te nemen aan het BOB Debat kenbaar via het contact­formulier. Een e-mail sturen kan natuurlijk ook: info@regio-business.nl

R E G I O b u s i n e s s | a u g u s t u s / s e p t e m b er 2 0 1 0

57


Businessevent

ondernemen anno morgen

nieuwe impulsen voor succes Het Ondernemers Congres noordoost-brabant inspireert en motiveert ondernemers. Op 11 november vindt dit zakelijke evenement voor bevlogen ondernemers in het midden- en kleinbedrijf plaats in 1931 Congrescentrum brabanthallen. samen met InG en synpact is mKb nederland initiatiefnemer van het Ondernemers Congres.

Fotoburo Brabant

Investeer in uzelf

Peter Feijtel

Frits van Eerd

Peter Feijtel, voorzitter MKB Brabant: “De eerste tekenen van economisch herstel gloren aan de horizon. Ondernemers richten zich met vol enthousiasme op de toekomst. Het MKB bedrijf in Nederland is de belangrijkste motor van de economie, daarom is het de hoogste tijd voor een waardevolle steun in de rug. Nu investeren in een stevig fundament van het bedrijf is cruciaal voor het ondernemen van morgen.”

58

“Maar hoe? Met wie? En welke strategische keuzes maakt u? Waar haalt u de kennis, de inspiratie en de contacten vandaan om te veranderen. Als het op dit soort vragen aankomt, staat de ondernemer er vaak eenzaam en alleen voor. MKB Nederland, ING en Synpact helpen de ondernemers hierbij. Daarom is er voor u een dag waarop u deze ingrediënten in overvloed kunt ervaren. Investeer één dag in uzelf als ondernemer en luister naar ervaringen van verschillende topsprekers en collegaondernemers uit de regio zoals Frits van Eerd van Jumbo Supermarkten. Kom thuis met nieuwe energie, ideeën en contacten om morgen weer sterk te ondernemen.” �

REGIO busInEss | auGustus/sEptEmbER 2010

Wacht niet tot de storm voorbij is, leer dansen in de regen! René C.W. Boender, brain agent, brand booster & trendteller “Einstein zei: ‘Als je doet wat je zou hebben gedaan, dan krijg je wat je zou hebben gehad.’ Denk daar even over na. En geef u op voor het Ondernemers Congres NoordoostBrabant. U krijgt tal van ideeën op een presenteerblaadje. Het programma van het Ondernemers Congres Noordoost-Brabant barst van de inspiratie. Het is dus een geweldige kans om uzelf als ondernemer een enorme energy-boost te geven. Topondernemers, coaches en specialisten informeren en inspireren u waardoor u gegarandeerd een grote stap dichter bij uw succes van morgen komt. Ik ben uw host René C.W. Boender. Als brain agent geef ik u waardevolle insights mee. Als brand booster geef ik u energie om de ‘extra mile’ af te leggen. Want dat willen uw klanten. En als trendteller laat ik u exact ervaren hoe de toekomst eruit gaat zien. Mis het niet.”

reserveer nu alvast in uw agenda: Het Ondernemers Congres Noordoost-Brabant op 11 november www.ondernemerscongres.nl


De Audi A3 Cabriolet Vanaf € 29.500,- en met 20% bijtelling De zon op uw hoofd, de wind door uw haren, het gevoel van alle luxe in volledige vrijheid: dat is het gevoel dat de Audi A3 Cabriolet u geeft. Met de introductie van de Audi A3 1.2 TFSI Cabriolet bewijst Audi dat elegant design, pure rijdynamiek en een gunstig verbruik goed samengaan. De nieuw ontwikkelde 1.2 TFSI motor heeft een gemiddeld verbruik van slechts 5,0 liter benzine per 100 km en een CO2 uitstoot van 132 gr/km. Gunstig voor het milieu en uw fiscale bijtelling; deze bedraagt slechts 20%. Naast de Audi A3 Cabriolet 1.2 TFSI valt ook de 1.6 TDI in het 20% bijtellingstarief. Kom bij ons langs voor een kennismaking met de Audi A3 Cabriolet of kijk op www.audi.nl/cabriolet

Balkweg 1, 5232 BT 's-Hertogenbosch, telefoon: 073 - 646 44 44 Parallelweg 5, 5349 AD Oss, telefoon: 0412 - 62 31 56 www.udenhout.nl

Gemiddeld brandstofverbruik 4,3 - 7,4 l/100 km (13,5 – 23,3 km/l), CO2-uitstoot 114 - 171 g/km. Vanafprijs is € 29.500,- inclusief BTW en BPM, exclusief verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. U least al een Audi A3 Cabriolet vanaf € 629,- per maand o.b.v. Full Operational Lease via Audi Leasing, 48 maanden/20.000 km per jaar, exclusief BTW en brandstof. Vraag uw Audi-dealer voor meer informatie.


Free publicity scorende aftrap van een nieuwe campagne voor Rabobank Dommel en Aa.

Bekijk de case op www.robdebruijn.nl

Regio Business Noordoost-Brabant aug/sep 2010  

Regio Business Noordoost-Brabant augustus/september 2010

Advertisement