__MAIN_TEXT__

Page 1

REGIO MIDDEN-BRABANT

ZAKENMAGAZINE | JAARGANG 30 | MEI/JUNI 2014

Leon Hamers

We zijn geen prijsstunter

Clemens de Bont Waar is het muizengaatje?

BOB Debat Reshoring De route naar meer werk?

Robbert Boutkan

business

Better safe than sorry

Hans Biesheuvel Klein is het nieuwe groot


De kracht zit in onze mensen

INSPECTIE & ONDERHOUD

SERVICE

NEN 3140 & THERMOGRAFIE

PANELENBOUW

MACHINEBOUW

INDUSTRIE

FOOD INDUSTRIE

DRINKWATER

AFVALWATER

DUURZAME ENERGIE

DUURZAAM BOUWEN

LEAN BOUWEN

SCHOLEN

ZIEKENHUIZEN & ZORGCENTRA

WONINGBOUW

UTILITEIT

DATA NETWERKEN

BRAND BEVEILIGING

CAMERA SYSTEMEN

INBRAAK BEVEILIGING

Kreitenmolenstraat 201 5071 ND Udenhout T (013) 511 72 27 E algemeen@hoppenbrouwers.nl www.hoppenbrouwerselektrotechniek.nl


REGIO mIddEn-bRabant

Leon Hamers

We zijn geen prijsstunter

Clemens de Bont Waar is het muizengaatje?

BOB Debat Reshoring De route naar meer werk?

DE GROTE SCHOONMAAK

Robbert Boutkan Better safe than sorry

Hans Biesheuvel Klein is het nieuwe groot

Zakenmagazine voor ondernemers en managers in Midden-Brabant jAARGAnG 30 mei/juni 2014

KAnTOORADREs Kobaltstraat 15 5044 jK Tilburg T 013 - 4631446 F 013 - 4634050 info@regio-business.nl www.regio-business.nl CORREsPOnDEnTIEADREs Postbus 82 5000 Ab Tilburg DIRECTIE Gian Ploegmakers Mariëlle Ploegmakers OFFICE Anne van der Heijden sALEs Allison Kampen Annemiek slofstra TRAFFIC & COnTEnT nicole severijns REDACTIE Gerda baeyens, Henrike brouwer, Linda Groothuijse, jeanette van Haasen, Elke van der Heyden, Ingrid Roets, Marjolein simons, sara Terburg en Karien Vissers. FOTOGRAFIE Kees bennema, Camiel Donders, Raldo neven, Marjo van de Peppel en jan sprij. VORMGEVInG/LAY-OuT Hans Vermeulen Passionals DRuK OCC dehoog media partners ADVERTEnTIEVERKOOP 013-4631446 LIDMAATsCHAP Persoonlijk lidmaatschap, inclusief bOb activiteiten, per jaar: € 175,- (excl. btw). Bedrijfslidmaatschap, inclusief bOb activiteiten, per jaar: € 250,- (excl. btw). Aanmelden via www.regio-business.nl. Het lidmaatschap kan op elk gewenst tijdstip ingaan. Het lidmaatschap loopt tot 1 januari en wordt automatisch verlengd, tenzij het uiterlijk vóór 1 november opgezegd wordt. COPYRIGHTs Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden.

Maart roert zijn staart, april doet wat hij wil, maar in mei leggen alle vogels een ei. Dat hebben wij ook gedaan. In het voorjaar moet je de boel weer eens goed opschudden. We hebben ons daarom samen met ons team twee dagen opgesloten, in een overigens aangename omgeving, en onder andere onze kernwaarden uitgebreid tegen het licht gehouden en opnieuw uitgebroed. Twee ervan, Kwaliteit en Professioneel, zijn gesneuveld; niet omdat ze niet meer van toepassing zijn maar omdat ze te vanzelfsprekend zijn. We hebben ze vervangen door Klantgedreven en Uitgesproken. Klantgedreven omdat onze instelling meer dan klantgericht is; wij zijn fanatiek en gaan verder dan de klant verwacht. En Uitgesproken omdat onze mening over het opbouwen van een duurzaam netwerk uitdagend is; we gaan daarbij de discussie niet uit de weg. Persoonlijk en Stijl hebben we behouden omdat ze in combinatie met onze nieuwe kernwaarden uitdrukken hoe wij onze onderneming willen uitdragen. Onze benadering is altijd direkt en gericht op het individu en onze basishouding komt voort uit gevoel voor niveau en detail. Wij zijn er dus weer helemaal klaar voor, we hebben er zelfs vleugels van gekregen. Er waait een frisse wind door ons bedrijf. Onze deuren hoeven we niet open te zetten; dat stonden ze altijd al. Ik ben wel benieuwd of u onze kernwaarden herkent dan wel erkent.

Gian Ploegmakers gian@regio-business.nl


6 8 11 13 14 17 21 23 25 26 29 30 32 34

Capital Intervest: Laat niemand speculeren met uw geld Rabobank Tilburg en omstreken: Begrip tonen in grillige handelsposities Hamers Binnengewoon Goed: We zijn geen prijsstunter Meeùs: Een eerlijke balans Grote Prijs van Brabant: Een nieuwe traditie op de kalender Incomme: De software doet het werk Joannes Hospitality: Samen sterk in groei BT Groep: ‘Samen’ leidt tot verrassende resultaten Column Ard Smulders: Een andere kijk op de zaak De Voort Advocaten & Mediators: Waar is het muizengaatje? Piet Plezier: Rustrendement First Impression: Alle zintuigen Ondernemen met Visie: Hans Verhoeven Column Ruud Henneman: Zo’n cursus helpt toch wel?

busInEss nATIOnAAL

I

Klein is het nieuwe groot Hans biesheuvel heeft met OnL de tijdgeest mee

VI

32

Meerdere vestigingen, maar niet meerdere gezichten. ‘Wij hanteren één cultuur en één visie’, zegt Hans Verhoeven. ‘Als een vestiging eigen producten wil ontwikkelen, zeg ik nee.’

Sleutelrol voor mens en organisatie succesvol innoveren is meer dan alleen investeren in R&D

XIV Pas op voor het Kodak-syndroom Hoe matchen belangen werkgevers en werknemers in de toekomst?

35 36 38 41 42 47 49

Column Marc Heuvelmans: De Zalando man Virgin Balloons: Wie bij ons is geweest, is om Vrouw in Business: Franka van Dommelen Hydro Vasli: Bij ons is alles beweging Van Boekel: Het accountantskantoor anno nu Renova Lease: Een sprong wagen Werf: Boeiende zoektocht naar de juiste match

bOb KATERn

50

Met o.a. uitnodigingen voor de bOb Events, terugblikken, de agenda en leden in de spotlight: Logistic Force, Art of Training, bouwenmet, De Hoofdzaak, Gere-geld, Fleetcompass, COG maakt schoon en InKH.

59 60

Column Albert Verschure: Fraaie gemiste kansen beklijven niet WK Poster: Tiki-Taka voetbal of recht op het doel af?

bOb DEbAT

De route naar meer werk? Reshoring is een thema dat steeds meer aandacht krijgt. Logisch want het zorgt voor meer arbeidsplaatsen in nederland. Landelijk beleid is er echter nog niet. Tijdens dit bOb Debat delen een aantal ondernemers hun ervaringen met offshoring en reshoring.

62

66

Willem II: Bedrijven willen meer inhoud

38

Ze is directeur van een bedrijf, sopraan en zangdocent aan het conservatorium. Ze is echtgenote en moeder. Toe maar. ‘Al die verschillende rollen verrijken me’, zegt Franka van Dommelen.


COVERSTORY

Beleggen en emoties gaan niet samen

Laat niemand speculeren met uw geld TEKsT jEAnETTE VAn HAAsEn FOTOGRAFIE KEEs bEnnEMA

Robbert Boutkan: ‘Voor wie op zoek is naar alternatieven voor de lage rentes op zijn spaarrekening biedt Tradzster uitkomst’

Beleggen. Speculeren. Al snel duiken er bij mij beelden van hysterische mannen met stropdassen op de beurs in Amsterdam op. ‘In onder andere New York en Chicago gaat het er nog steeds zo hectisch aan toe’, zegt Robbert Boutkan (32). ‘Maar door technologische ontwikkelingen gebeurt dat nu voornamelijk door computers. Een goede ontwikkeling, want beleggen en emoties gaan niet samen.’ Boutkan legt uit dat angst, twijfel of overmoed het consequent volgen van een beleggingsstrategie in de weg staat. En laat dat nou net de basis van succesvol beleggen zijn. Van de tien transacties kan een belegger zeven keer verliezen en drie keer winnen, maar zodanig winnen dat de zeven eerdere verliezen ruimschoots worden goedgemaakt. Wie tijdens het beleggen echter teveel twijfelt, haakt na de zevende keer af terwijl de achtste keer de winner had kunnen zijn. ‘Als je kiest voor een beleggingsadviseur kun je het advies beter automatisch opvolgen en ervoor zorgen dat de transactie doorgaat op het moment dat die ook geïnitieerd wordt’, aldus Boutkan.

Innovatie & automatisering

je hoeft geen verstand van beleggen te hebben, zolang je maar begrijpt waarin je belegt. En hoezo alleen voor snelle jongens? Met Tradzster, een online dienst voor particuliere beleggers, kan iedereen rendement maken. Voor wie op zoek is naar alternatieven voor de lage rentes op zijn spaarrekening biedt Tradzster uitkomst.

6

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

Capital Intervest staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). De beleggingsonderneming, met tien vaste medewerkers en acht IT-ers, speelde slim in op de kentering van de markt waarbij de beurshandel werd overgenomen door computers. Het ontwikkelde Tradzster (spreek uit: treetster), een online dienst voor zakelijke en particuliere beleggers die alle emoties met één muisklik weghaalt, de beleggingsstrategie automatisch uitvoert en de orders razendsnel naar de beurs stuurt. ‘Tradzster is een gebruiksvriendelijke dienst die


Robbert Boutkan luidt de gong op Beursplein 5

beleggen toegankelijk maakt’, legt de DGA uit. ‘De gebruiker hoeft zelf geen strategie te hebben, slechts een vrij beschikbaar belegd vermogen. Wij zorgen er vervolgens voor dat hij de juiste informatie en tools krijgt om succesvol te kunnen beleggen.’ Drie jaar lang werkte hij samen met een team van ontwikkelaars om het online concept van de grond te krijgen dat in 2010 werd bedacht voor de particuliere beleggersmarkt. De grootste uitdaging was het toegankelijk maken van geavanceerde technologie. De markt voor online beleggen werd immers steeds geavanceerder en niet enkel meer door de grote banken bepaald. Kleinere spelers zoals Capital Intervest maakten hierin het verschil.

Hoogwaardige techniek

Robbert kwam voor het eerst in aanraking met beleggen als zijnde manager bij DIMEurope. ‘Een fascinerende wereld van handel pur sang’, vertelt Boutkan die in 2006 marktonderzoek deed naar de beleggersmarkt in Europa en tot de verrassende conclusie kwam dat er op technologisch gebied nog veel winst te behalen viel. Hij zegde zijn baan op en begon op z’n 25e voor zichzelf. Samen met een programmeur specialiseerde hij zich in orderautomatisering voor professionele beleggers. Al gauw werd voor de particulier Tradzster ontwikkeld met dezelfde hoogwaardige technologie als die door professionele beleggers wordt gebruikt. ‘Je hoeft geen verstand van beleggen te hebben om rendement te maken’, merkt Robbert op. ‘Je volgt gewoon consequent de strategie en belegt alleen in wat je kent en begrijpt. Liever in het stabiele Heineken of Coca-Cola dan in een of ander vaag bedrijf uit China. Better safe than sorry.’

Online platform

Tradzster brengt zowel de adviseur als de particuliere belegger samen in één platform. Gebruikers kunnen zelf eenvoudig shoppen in strategieën en deze automatisch en volledig transparant volgen, maar ook eenvoudig zelf aandelen kopen en verkopen. Onzeker geworden door concurrenten zoals Alex en Binck is Capital Intervest absoluut niet. Boutkan: ‘Hun klanten betalen hoge transactiekosten. Door een vermogensbeheerder voor je te laten beleggen wordt bovendien ook nog een percentage van de winst opgeëist. Zij speculeren dus met andermans geld. Wij vragen slechts een vergoeding voor de transacties.’ De gebruikers zijn heel verschillend. Denk aan de ontevreden particulier met een vermogen van meer dan 30.000 euro die genoeg heeft van de graaicultuur van banken. Aan de DGA die wat spaart en belegt en een stukje pensioen in eigen beheer doet. Aan de (zakelijke) spaarder die het lage rendement op zijn spaarrekening beu is en baalt van het huidige monetaire klimaat dat jaarlijks aan koopkracht verliest. En niet te vergeten aan de superspeculatieve beleggers die wel een gokje durven wagen. Oftewel de snelle jongens. �

BOB Academy dinsdag 27 mei Beleggen versus sparen: Wat zijn de alternatieven? Wij heten iedereen van harte welkom die serieus geïnteresseerd is in beleggen. Voor DGA’s, ondernemers met pensioenopbouw in eigen beheer en voor business professionals met minimaal € 30.000 vrij beschikbaar vermogen belooft deze avond een inspirerende en verrijkende te worden, met veel overdracht van gespecialiseerde kennis. LOCATIE

Huize Rustoord, Esbeek www.huizerustoord.nl PROGRAMMA

19.30 – 20.00 Ontvangst met koffie/thee 20.00 – 21.30

Inhoudelijk programma

21.30 – 22.30 Afsluitende borrel met hapjes SPREKERS

Prof. Dr. Jacques Sijben, Hoogleraar TiasNimbas Business School Paul van den Heuvel van The Dividend Factory Ard van der Pijl, Retail Sales Manager bij Tradzster

Capital Intervest Bredaseweg 234 5038 NM Tilburg T 013-7115111 E info@tradzster.com I www.tradzster.nl

AANMELDEN

Er is plaats voor 100 gasten (exclusief voor leden van Regio Business). Aanmelden voor deze eerste BOB Academy kan via www.regio-business.nl.

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

7


FINANCIEEL MANAGEMENT

De agrariër leeft in alle geledingen van de Rabobank

begrip tonen in grillige handelsposities TEKsT InGRID ROETs FOTOGRAFIE RALDO nEVEn

Adriaan Jansen en Roel van Vucht

Een bank met gevoel en beleving bij de agrarische wereld hoef je weinig uit te leggen. Roel van Vucht, accountmanager Groot Zakelijk Rabobank Tilburg en omstreken en Adriaan jansen, directeur van Jansen-Dongen over het belang van een sparringpartner met kennis van zaken in een fluctuerende handelsmarkt.

8

REGIO busInEss | MEI/junI 2014


Logistieke component

Op het kaartje van Adriaan staat: Solanum Tuberosum & Allium Sepa, wat Aardappel & Ui betekent. Vindingrijk en origineel! Tijdens de rondleiding door de fabriek verraden de geuren welk gewas in de betreffende hal wordt verwerkt. Eerst treden we de zoete geur van uien tegemoet, waarna een zanderige lucht van aardappelen uit een donkere hal opstijgt. Buiten lost een vrachtwagen wortels, die vervolgens worden gewassen in jacuzzi’s, gesorteerd op loopbanden en vers worden verpakt. Adriaan legt uit: ‘Wat dagelijks hier binnenkomt, gaat ook dezelfde dag weer op transport naar de Nederlandse en Duitse retail. Wij zijn gespecialiseerd in versproducten en daarbij is de logistieke component een belangrijk onderdeel. Jansen-Dongen is dedicated supplier van leidende supermarkten.’ Het groothandelsbedrijf heeft controle over de totale keten, van teelt tot distributeur, waardoor het flexibel kan inspelen op de wensen van haar klant.

Innovatie is het toverwoord Kanteling van de markt

Het familiebedrijf, waar Adriaan en zijn twee broers Peter en Wim de leiding hebben, is opgericht door vader. Adriaan vertelt: ‘Het was een klein bedrijf in aardappelen. Ik was begin twintig toen ik met mijn vader een V.O.F. startte. Door de crisis toentertijd waren we genoodzaakt om premium aardappelen te leveren tegen de prijs van een gewone pieper. De kanteling van de

markt kwam toen wij het Superbintje ontwikkelden. Innovatie was het toverwoord. De groei werd ingezet en de productgroepen uien en wortelen werden toegevoegd. Daarvoor importeerden wij uit Egypte en daarmee was ook de internationalisering van Jansen-Dongen een feit. Om te blijven innoveren zijn we gaan telen in Israël en op de mediterrane eilanden Malta, Cyprus en Sardinië. Hier ontwikkelen we nieuwe concepten, zoals een soort Nicola, een lange aardappel die goed bij asperges past. Inmiddels werken we trouw samen met een groep van 40 telers waarmee we een jarenlange relatie hebben en jaarlijkse raamafspraken maken.’

Agri is de rode draad

‘Jansen-Dongen is een typisch agrarisch familiebedrijf dat binnen de Agri & Food filosofie van de Rabobank past’, vertelt Roel enthousiast. ‘Toen ik twee jaar geleden bij de bank kwam werken, vond ik dit een prachtig bedrijf waarvan ik vond dat het bij onze bank thuishoorde.’ Roel zocht contact en wachtte het juiste moment af. Adriaan haakt in: ‘De marktontwikkelingen zijn zo grillig, dat je daar met je financier over praat. Onze toekomstplannen waren aanleiding om de visie van verschillende banken eens naast elkaar te leggen. Met welke financiële partner kunnen we het beste de toekomst in? De Rabobank bleek in dit proces een goede sparringpartner. Als groothandel in versproducten hebben we te maken met enorme prijsfluctuaties. Wanneer je enige kennis hebt van de agrarische wereld weet je dat een product op het ene moment niets waard is en op het andere moment kan zorgen voor 1000% groei. Leg dat maar eens uit! Bij een ander gaan alle bellen rinkelen

Ondernemertips van Adriaan Jansen: • Maak het onderscheid; maak van een simpel product iets bijzonders • Luister goed naar je klant, op die manier kun je hem optimaal ontzorgen • Beschaam nooit het vertrouwen • Zorg ervoor dat er vertrouwen is in product en prijs • Partnership werkt alleen als je er beiden beter van wordt

en denken ze meteen aan een zinkend schip. De Rabobank heeft meer kennis, gevoel en beleving bij de agrarische wereld. Ze begrijpen wat je bedoelt zonder dat we iets uit hoeven te leggen. Agri is de rode draad van ons bedrijf en van de Rabobank. Bovendien beschikt Rabobank Nederland over een Food & Agri specialist. Die combinatie maakte het, dat we voor Rabobank Tilburg en omstreken hebben gekozen.’ Roel legt uit dat de Rabobank ook internationaal bestendig is. ‘Wanneer de groei van JansenDongen in Duitsland doorzet, kunnen wij als bank aansluiten en eventueel buitenlandse debiteuren financieren.’ Adriaan knikt: ‘Een bank als Rabobank geeft vertrouwen in het buitenland. Het geeft aan dat je een betrouwbare partner bent.’ � Rabobank Tilburg en omstreken Spoorlaan 300 5017 JZ Tilburg T 013-5379616 E grootzakelijk@tilburg.rabobank.nl I www.tilburg.rabobank.nl

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

9


Snel, efficiënt & effectief... dat zijn onze speerpunten! | Edisonstraat 6-03 - 5051 DS Goirle | | Postbus 276 - 5050 AG Goirle | | Telefoon 013 - 220 11 09 | | info@vissersgerechtsdeurwaarders.nl |

Nieuwlandstraat 59 Tilburg � 013 750 10 70 www.lacouronneducomte.nl

We hebben een neus vóór jouw problemen!

Kamerikstraat 23 5045 TW TILBURG

T 013-5784300 F 013-5784301

info@itsupportgroep.nl www.itsupportgroep.nl

Geen omkijken meer naar je bedrijfsnetwerk. Dat beloven we jou. Want problemen hebben wij al voor je opgelost voordat jij deze ervaart. Onze ervaren jongens van de helpdesk helpen je snel, kundig en weten wat er speelt. En als het nodig is staan ze binnen een half uur bij jou op de stoep. Wist je dat wij 70% van de problemen binnen een uur oplossen? Dit wil jij toch ook? Goed nieuws! Deze zekerheden zijn ‘te koop’ voor een vast bedrag per maand.

INCASSOTRAJECT - GERECHTELIJK TRAJECT - EXECUTIETRAJECT

www.vissersgerechtsdeurwaarders.nl


INTERIEUR

Een betere koop dan goedkoop

We zijn geen prijsstunter TEKsT HEnRIKE bROuWER FOTOGRAFIE KEEs bEnnEMA

Zelf heeft hij ook een Walk-In Closet. Een moderne, met verlichting en ruimte voor schoenen, broeken en jassen. Overhemden netjes op een rijtje. Leon Hamers (48), eigenaar van Hamers binnengewoon Goed: ‘In april werd hier een modeshow gehouden. behalve aan kleding vergaapten de dames zich aan onze collectie inloopkasten.’

Verder is de showroom een up-to-date weergave van de vier items waarin Hamers gespecialiseerd is. Kasten, vloeren, deuren en plafonds. Het assortiment daarin is erg breed en volgt trends op de voet.

Geen stunter

‘In 2009 begonnen wij echt iets te merken van de crisis en moesten we ons bezinnen over hoe we nu verder zouden gaan’, zegt Leon eerlijk. Het familiebedrijf was altijd al onderscheidend vanwege de geleverde kwaliteit en een eigen montageservice. ‘We hebben ervoor gekozen om daar niets aan af te doen. Wij zijn geen bouwmarkt of prijsstunter en ambiëren die plaats in de markt ook niet. We hebben het assortiment aan de bovenkant iets afgeroomd en aan de onderkant wat uitgebreid en gingen ons nog meer toeleggen op service en ontzorging.’ Het bleek de juiste keuze. ‘Nu de crisis voorbij is en de huizenmarkt aantrekt, merken we dat meteen. Zo hebben we bijvoorbeeld het verkoopteam onlangs kunnen uitbreiden.’

Lage prijs

‘Door de handel op internet en het stunten met prijzen door bouwmarktketens, worden mensen gek gemaakt met torenhoge kortingen. Langzaamaan komt men

tot de ontdekking dat de laagste prijs én hoge kwaliteit toch niet helemaal samengaan.’ Leon legt uit dat met name bij duurzame producten als (maatwerk)kasten, vloeren, deuren en plafonds, de keuze voor persoonlijke aandacht en kwaliteit uiteindelijk een betere investering is. ‘Wij weten waarover we praten. We nemen de koper als het ware aan de hand mee, adviseren, regelen en ontzorgen. Het mooie is dat we door eigen import en een goede prijsopbouw vaak voordeliger zijn dan verwacht.’

Een betere investering Ontzorgen

‘Nadat je een keuze hebt gemaakt hoef je niet veel meer te doen. Wij regelen alles: slopen een oude vloer of kast en voeren die af, egaliseren, verzetten meubels en ruimen de rommel netjes op. Mochten er naderhand problemen zijn, dan lossen we die op. Ik wil dat onze klant ook jaren later nog tevreden is over zijn aankoop.’ Geen wonder dat Hamers de meeste klanten trekt door mond-tot-mond reclame. �

Leon Hamers

Hamers Binnengewoon Goed Ringbaan Zuid 372 5022 GA Tilburg T 013-4627420 E info@hamerstilburg.nl I www.hamerstilburg.nl

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

11


www.capitalatwork.com

Think different, put your Capital at Work

VERMOGENSBEHEER MET RESULTAAT

VERMOGENSBEHEER • VERMOGENSPLANNING CapitalatWork is een onafhankelijke vermogensbeheerder

menten van ons gedisciplineerd en consistent vermogens-

voor particuliere en professionele cliënten. Dankzij onze spe-

beheer. Wilt u weten hoe wij uw vermogen veilig en deskun-

cifieke beleggingsstijl bouwt CapitalatWork met succes aan

dig aan het werk zetten? Contacteer ons via Lieke Antens op

het behoud en de groei van het vermogen van ons cliënteel.

076 523 70 50 of via l.antens@capitalatwork.com of surf naar

Daarbij zijn veiligheid, deskundigheid en eenvoud de funda-

www.capitalatwork.com

Antwerp - Breda - Brussels - Ghent - Luxembourg


FINANCIEEL MANAGEMENT

Van verkoper tot adviseur

Een eerlijke balans TEKsT LInDA GROOTHuIjsE FOTOGRAFIE jAn sPRIj

Ton Kleintjes en Conny de Heijde

bij hem past. Wellicht kan men bepaalde risico’s makkelijk zelf dragen, waardoor premie bespaard kan worden.’ Ook de wijze waarop de zakelijke klant contact wenst, bepaalt hij zelf. ‘Of dat nu face-to-face contact is met onze adviseurs of volledig digitaal (internet/telefoon/mail). Daar hangen verschillende prijskaartjes aan. Zo hopen we onze ruim 70.000 zakelijke klanten naar ieders smaak te bedienen.’

Regionaal karakter Transparantie staat hoog op de agenda. Zo ook bij Meeùs, één van ‘s lands grootste tussenpersonen op het gebied van verzekeringen, hypotheken en pensioenen. niet zozeer vanwege de toenemende maatschappelijke en politieke druk, maar omdat Meeùs zelf een voorstander is van open en helder zaken doen. ‘Transparantie zorgt ervoor dat klanten de aandacht krijgen die ze verdienen en willen’, aldus Ton Kleintjes, directeur kantoor Tilburg en Conny de Heijde, directeur kantoor ‘s-Hertogenbosch, Wijk en Aalburg en uden.

Het vorig jaar ingevoerde provisieverbod voor impactvolle of complexe producten, waaronder pensioen en arbeidsongeschiktheid, heeft het verdienmodel van financiële dienstverleners veranderd: de klant moet de adviseur voortaan voor zijn diensten betalen. Ook mogen verzekeraars de tussenpersonen niet meer (in)direct betalen voor het aanbrengen van deze producten. Hoewel dit provisieverbod behoorlijke impact heeft op de interne organisatie van Meeùs, is men blij met deze ontwikkeling. ‘Onze adviseurs kunnen nu nog beter handelen in het belang van de klant’, stellen Kleintjes en De Heijde. ‘Omdat de verdiensten voorheen productafhankelijk waren, werden klanten die 100 keer per jaar belden evenveel gefactureerd

als klanten, die slechts eenmaal per jaar naar de telefoon grepen. Er ontstaat nu een eerlijkere balans tussen de door ons gemaakte adviesuren en de doorberekende kosten.’

uniek bedieningsconcept

Kleintjes en De Heijde zien in deze tijd veel ondernemers worstelen met vraagstukken zoals de verhoogde pensioenleeftijd, verzuimtrajecten en de nieuwe Wet BeZaVa, waarmee een ondernemer te maken krijgt. Deze nieuwe wet werkt met zogenoemde flexwerkers. ‘Het is ons doel om ondernemers te ontzorgen. We brengen voor hen de risico’s helder in kaart, geven inzicht en dragen oplossingen aan. De ondernemer kiest uiteraard zelf de oplossing die het beste

Hoewel Meeùs een grote landelijke speler is, werkt zij vanuit een regionaal karakter. ‘Onze mensen weten wat er in de regio speelt. Ze wonen, werken en leven in de regio en zijn lokaal actief, bijvoorbeeld bij een stichting of een vereniging’, aldus de directeuren. ‘Ook ondernemers nemen deze rol graag op zich. Daarom nog een tip: Het is belangrijk, dat de bestuurdersaansprakelijkheid van je vereniging of stichting goed is verzekerd. Dat bespaart een hoop ellende, aangezien je als bestuurder in je privévermogen aansprakelijk gesteld kunt worden.’ � Meeùs ’s-Hertogenbosch, Wijk en Aalburg, Uden Pettelaarpark 69 5216 PP ‘s-Hertogenbosch T 06-11015191 E cbp.de.heijde@meeus.com I www.meeus.com Meeùs Tilburg Prof. Cobbenhagenlaan 49 5037 DB Tilburg T 06-11015368 E acpt.kleintjes@meeus.com I www.meeus.com

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

13


EVENT

Omlijsting geeft veldrit Grote Prijs Brabant extra dimensie

Een nieuwe traditie op de kalender Marianne Vos, de winnares van 2013

De Tour de France moet nog komen, maar de wielrenliefhebbers die betrokken zijn bij de veldrit om de Grote Prijs van brabant die wordt gereden in ’s-Hertogenbosch, hebben het oog al gericht op zaterdag 11 oktober. na een succesvolle première in 2013 volgt dan de tweede editie van de veldrit op de Pettelaarse schans. De organisatie kan opnieuw rekenen op enthousiaste steun van bijna 30 sponsors en verwacht ook dit jaar de komst van diverse wereldtoppers.

14

REGIO busInEss | MEI/junI 2014


GPB

w w w. v e l d r i t - g p b. n l

full service internetbureau

REGIO

van de stichting. ‘Deze extra dimensie aan de veldrit hebben we ook altijd voor ogen gehad. De Grote Prijs van Brabant moet meer zijn dan een sportwedstrijd. Het is ook een evenement waarbij aan de ene kant sponsors de gelegenheid krijgen in een ongedwongen omgeving contacten te leggen en dat anderzijds maatschappelijk een steentje bijdraagt.’

Extraatje voor de sponsors Het stervormige parcours bij het Bossche Broek kreeg vorig jaar als nieuwkomer op de internationale veldritkalender een warm welkom in de wielerwereld. ‘Met deze aandacht en toestroom van toprenners en publiek heb je meteen een basis gelegd die kan worden uitgebouwd. Het rondje staat. Als het regent, is het parkoers meteen nog een stuk zwaarder’, sprak de Belgische toprenner Sven Nys na afloop van de wedstrijd vorig jaar in ‘s-Hertogenbosch.

Het rondje staat Geweldig gesteund

De gratis toegankelijke veldrit lokte enkele duizenden wielerliefhebbers uit Nederland en Vlaanderen op die heerlijk zonnige oktobermiddag naar de Grote Prijs van Brabant. Het werd meer dan alleen een sportevenement, dat gesteund werd door de

provincie Noord-Brabant en de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Het bleek tevens een podium waar bedrijfsleven, politiek en bestuurders uit sport en overheid elkaar konden ontmoeten. ‘Ik heb me weleens afgevraagd of we het voor elkaar konden krijgen, gezien de crisis, maar het bedrijfsleven heeft ons geweldig gesteund’, concludeert Mieke Geeraedts, de voorzitter van de stichting Grote Prijs van Brabant.

Maatschappelijke bijdrage

De succesvolle eerste veldrit heeft de eerste vruchten al afgeworpen. Uit de sponsorgelden bleven voldoende middelen over om 150 minder bedeelde kinderen te vermaken in Sportiom. In het spoor van topwielrenster Marianne Vos leefden ze zich uit in het zwembad en op de ijsbaan van het Bossche sportcentrum. ‘Die kinderen hadden een geweldige middag. Wij als organisatie konden hiermee een dankbare maatschappelijke bijdrage leveren aan kinderen die het door allerlei omstandigheden moeilijk hebben in deze tijd’, zegt Arie Slijters, secretaris

Internationale allure

Een extraatje voor sponsors is de clinic veldrijden die op vrijdagmiddag, daags voor de wedstrijd, wordt gehouden. Diverse bedrijven hebben zich met hun werknemers hiervoor al gemeld. Het omlijstende programma geeft de veldrit extra allure. Daarmee wil de GP van Brabant zich zo nadrukkelijk onderscheiden dat het binnen drie jaar een plaats krijgt in het internationale circuit van wereldbekerwedstrijden. �

YOUR RIDE is OUR DRIVE

Bedrijven die interesse hebben zich aan de GP van Brabant te verbinden, kunnen zich melden bij de organisatie: De Grote Prijs van Brabant 11 oktober 2014 Contactpersoon: Arie Slijters T 06-29409958 E info@veldrit-gpb.nl I www.veldrit-gpb.nl

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

15


PASSION FOR LOGISTICS

www.gvt.nl T +31 (0)13 583 85 85 info@gvt.nl

www.innvolve-it.nl

WANNEER WAS U VOOR HET LAATST 100% TEVREDEN OVER UW IT?

Alles wat we bij Innvolve doen, draait om het verbeteren van uw business. Al�jd met als doel dat u pre�ger, met meer plezier, efficiënter en effec�ever met uw IT oplossingen werkt na onze inbreng. Pas dan hebben wij ons werk goed gedaan. Dat noemen wij opvallend betrokken, ongewoon goed.


PERSONEEL & ORGANISATIE

Tijdwinst valt te realiseren

De software doet het werk TEKsT MIREILLE KLEIjnGELD FOTOGRAFIE KEEs bEnnEMA

Met de focus op ‘het zelf doen’ wil Incomme voor haar klanten een partner zijn op het gebied van salarisverwerking, urenregistratie en HRM. Eigenaar Koert van Loon streeft hierbij steeds naar het maximaal benutten van de mogelijkheden van automatisering. ‘Zo efficiënt mogelijk: in feite doet de software het werk.’ ‘We ondersteunen onze klanten bij het zelf voeren van personeels- en salarisadministratie. Wij brengen de personeelsprocessen in beeld, adviseren objectief over de meest geschikte softwareoplossing(en) en sluiten verschillende systemen op elkaar aan.’ Cynthia Miegies, als senior consultant verbonden aan Incomme, vindt het belangrijk om in het voortraject met de klant om de tafel te gaan. ‘Wat willen ze, wat speelt er en hoe steekt de organisatie in elkaar? Zodra we dat weten kunnen we maatwerk bieden. Onze scope wordt daarbij steeds breder. We kijken niet alleen naar de personeels- en salarisadministratie, maar onderzoeken de mogelijkheden om de urenregistratie te koppelen en brengen de voordelen van E-HRM in beeld. Juist op die gebieden valt vaak veel tijdwinst te realiseren.’

Vooral de regio Regio

De klanten zijn verspreid over heel Nederland, maar toch richt Incomme zich vooral op de regio. Zo hebben ze onlangs een mooi project gerealiseerd bij Van Venrooij Interieurbouw in Loon op Zand.

Incomme verzorgde voor hen de implementatie van de salarissoftware en de bijbehorende training. ‘Hiervoor zijn we een samenwerkingsverband aangegaan met Peggy Bressers van B-Talented. Peggy neemt het HRM gedeelte voor haar rekening.’ De implementatie bij van Venrooij verliep naar wens. ‘Door de training kunnen ze nu zelf aan de slag. Vanzelfsprekend zijn we altijd als back-up bereikbaar voor vragen en advies.’

Zelf aan de slag Online Personeelshandboek

Een nieuwe tool van Incomme is het Online Personeelshandboek. Cynthia: ‘Hiermee bieden we een extra service voor onze klanten. In het handboek houden we de actuele wet- en regelgeving bij en houden we rekening met wat er speelt in de organisatie. Online, dus voor alle werknemers te raadplegen. En daardoor altijd up-to-date. Ook hier zijn we echt een coaching partner.’ Incomme is partner van softwareleveranciers ADP, AFAS, Exact Online, Nmbrs® en UNIT4. Op het gebied van urenregistratie werken ze met Atrea, Mijnrooster en Yoobi. �

Daan van Venrooij (Van Venrooij Interieurbouw), Peggy Bressers (B-Talented), Cynthia Miegies, René Dijkgraaf en Koert van Loon (Incomme HRen salarisexperts)

Incomme HR- en salarisexperts Kerkstraat 54 5175 BB Loon op Zand T 0416-364901 E info@incomme.nl I www.incomme.nl

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

17


Een smakelijk cadeau of Opvallende bedrijfspromotie ! Een logobonbon is de blikvanger op uw bedrijfspresentatie, feestje of bruiloft.

MKB‘ers hebben helaas steeds vaker te maken met klanten die niet betalen en komen hierdoor zelf in de problemen. Snelle actie is noodzakelijk. Flanderijn incasso en gerechtsdeurwaarders begrijpt dit als geen ander. Onze oplossingsgerichte methode resulteert in betere inningsresultaten. Dát is de Flanderijn aanpak. www.flanderijn.nl

Op zoek naar een ludiek relatiegeschenk? Verras uw klanten, relaties en medewerkers met een origineel chocolade-cadeau!

Borneostraat 7a, 5215 VB 's-Hertogenbosch T 073 - 610 55 65 | 06 - 551 30 036 | F 073 - 610 55 67 E info@chocolaterievink.nl E info@choco-world.eu www.chocolaterievink.nl www.choco-world.nl

Werving & selectie | Detachering | Interim management Order 2 Cash| Werkkapitaalmanagement | Creditmanagement | Financieel Personeel

Werƒ | St. Jorisstraat 15 | 5211 HA ‘s-Hertogenbosch | T 073 612 17 25 | info@werf.biz | www.werf.biz


De Mitsubishi Outlander PHEV vanaf € 98,- netto bijtelling per maand*

SLECHTS 7% BIJTELLING!

Mitsubishi Outlander PHEV

Vanaf € 39.990,- | Lease vanaf € 695,-**

7% BIJTELLING (V.A. € 98,PER MAAND*)

FISCAAL VOORDEEL VOOR ONDERNEMERS

BRANDSTOFBESPAREND (A-LABEL)

TREKVERMOGEN 1500 KG

ACTIERADIUS 800 KM

STANDAARD 4WD

GEEN BPM EN WEGENBELASTING

Industrienr. 4727 Kapt. Hatterasstraat 11 • Tilburg Tel. 013 - 544 33 30 WWW.DEAUTOAVENUE.NL CO2-uitstoot <49 g/km. Prijs inclusief BTW (BPM € 0,-), tenzij anders vermeld, exclusief verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. *Bijtelling is afhankelijk van het voor u geldende belastingtarief, deze berekening is op basis van het 42% belastingtarief. Leasetarief per maand is exclusief BTW en gebaseerd op operationele lease met een looptijd van 60 maanden bij 20.000 km per jaar, incl. verzekering, reparaties, onderhoud en banden. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Vraag naar de voorwaarden.

**


G A A N VO O R G AU D

In aanloop naar het WK 2014 zetten wij bij Gaud alle posities weer op scherp. Als totaalleverancier van Informatie- en Communicatietechnologie kennen wij het ‘ICT-spel’ als geen ander. Strategisch, aanvallend en sportief, zo kunt u onze service en dienstverlening het beste samenvatten. Niet de grootste, maar wel de meest betrokken partij uit de regio! Gaat u komend jaar met ons voor GAUD?

Akkerstraat 7 | 5084 HL Biest-Houtakker | T. 013 – 521 04 62 | gaud.nl

Sterk in ieder merk.

Renova Lease

Van Andelstraat 9 5141 PB Waalwijk T (076) 201 13 75

Huifakkerstraat 1 4815 PN Breda T (0416) 332 443

www.renovalease.nl

Ringbaan Oost 102a 5013 CD Tilburg T (013) 542 21 33


MEETING MANAGEMENT

Conferentiehotels met een maatschappelijke missie

samen sterk in groei TEKsT LInDA GROOTHuIjsE FOTOGRAFIE MARjO VAn DE PEPPEL

De conferentiebranche ontkwam de afgelopen jaren niet aan de gevolgen van de crisis: een verminderde verhuur van vergaderruimtes en een terugloop in het aantal meerdaagse arrangementen. Ook joannes Hospitality, exploitant van drie unieke locaties in brabant, ontsprong deze dans niet helemaal. Toch weet deze organisatie groei te creëren. Haar geheim? ‘Tijdig inspringen op marktontwikkelingen en blijven investeren in de interne organisatie en duurzame relaties’, aldus directeur Klaas van Leengoed. Joannes Hospitality exploiteert drie conferentiehotels met ieder een authentiek en eigen karakter. Zo kun je De Spreeuwelse Heide nabij Oirschot omschrijven als eigentijds en ambachtelijk met een Kempische uitstraling. Kloosterhotel ZIN in Vught is een voormalig klooster, maar heeft na de toevoeging van moderne architectuur een open en eigenzinnig karakter, en in de monumentale villa van Landgoed Huize Bergen in Vught proef je, met haar rijk gedecoreerde stijlkamers, de sfeer van het op bezoek gaan bij een gegoede oudtante. ‘We zijn bij iedere locatie dicht bij de oorspronkelijke basis gebleven, wat bijdraagt aan de totaalbeleving. Het hoort te kloppen: locatie, omgeving, medewerkers, service en uitstraling’, aldus Van Leengoed.

Langetermijnvisie

Sinds begin 2014 vallen de locaties onder één paraplu: Joannes Hospitality. Nu profileren zij zich gezamenlijk onder deze naam. ‘We zijn de samenwerking nog meer gaan opzoeken, niet alleen met elkaar, maar ook met Hoteloverleg ‘s-Hertogenbosch e.o. en Brabant Conferentieland. Samen bereik je immers meer.’ Volgens de directeur is het essentieel om als ondernemer strategische keuzes te maken en ook in de huidige tijd een langetermijnvisie te blijven ontwikkelen.

‘Zo hebben wij bijvoorbeeld Landgoed Huize Bergen als feest- en trouwlocatie opengesteld en sinds kort kan ook de individueel zakelijke gast hier verblijven. Dat vraagt om aanpassingen in onder andere de hotelkamers, aangezien de hotelgast meer ruimte en comfort wenst. De verbouwingen zijn organisch en in fases doorgevoerd, zodat het past bij de huidige bedrijfsvoering en onze medewerkers zo ook meegroeien in deze veranderfase.’

Verantwoorde keuze

Naast de karakteristieke locaties heeft Joannes Hospitality nog een ander belangrijk onderscheidend vermogen: haar maatschappelijke missie. Alle opbrengsten uit de exploitatie komen via de Joannes Bosco Stichting ten goede aan de ontwikkeling naar zelfredzaamheid van Brabantse jongeren. ‘We hechten grote waarde aan gezond ondernemerschap, sociaal werkgeverschap en geven aan onze naasten en de natuur. Onze idealen zijn terug te voeren naar de kern van wat we graag doen; de meest ideale omgeving creëren om samen te groeien.’ Volgens Van Leengoed spreken deze idealen steeds meer organisaties aan. ‘Directies moeten vaker verantwoording afleggen over de keuzes die ze maken. Wij bieden hen met ons MVO beleid een overtuigend verhaal.’ �

Klaas van Leengoed:‘We hechten grote waarde aan gezond ondernemerschap’

Joannes Hospitality Glorieuxlaan 1 5261 SG Vught T 073- 6580400 E welkom@joanneshospitality.nl I www.joanneshospitality.nl

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

21


Passionals Creatie & Styling • www.passionals.me • hans@passionals.nl

Passionals

Merkt u het ook? Alles verandert. Samen werken wij aan nieuwe ideeën, oplossingen en methoden voor elke situatie. Bel 06-24397397.

Al vanaf:

7% bijtelling

€ 39.900

DE AMPERA

ZET DE KNOP OM. Schakel over naar onbezorgd elektrisch rijden. De Opel Ampera is dé elektrische auto die u verder brengt. Met de Ampera rijdt u zonder de accu tussentijds op te laden tot 80 km. Maar ook grotere afstanden vormen geen probleem. De elektromotor wordt namelijk gevoed door een Range Extender, waardoor de actieradius wordt vergroot naar ruim 500 km zonder in te leveren op vermogen. U bent van harte welkom in onze showroom voor een proefrit!

’s-Hertogenbosch Afrikalaan 2, Tel. 073 - 6 463 463 Veghel, NCB - Laan 119, Tel. 0413 - 33 12 12 Tilburg Kraaivenstraat 28, Tel. 013 - 594 25 55

www.lathouwers.nl

Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: liter/100 km 1,2; kms/liter 83,3; CO2 gr/km 27.

Er is een Opel Ampera vanaf € 39.900,- of lease vanaf € 689,- per maand. Prijs incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken. Zie verkoopvoorwaarden op www.opel.nl. Wijzigingen voorbehouden.

829027005 Dealeradv Lathouwer AMPERA_190x128.indd 1

01-04-14 16:58


ICT & KANTOORINRICHTING

Zonder gedeelde ambitie geen échte samenwerking!

‘samen’ leidt tot verrassende resultaten TEKsT ELKE WOLFERInK FOTOGRAFIE CAMIEL DOnDERs

samenwerking over de grenzen van organisaties heen begint bij bevlogen individuen die, met oprechte interesse in elkaar, in staat zijn met hun visie de ander te enthousiasmeren. Wie snel wil zijn, loopt alleen. Wie verder wil komen, loopt samen. Met die gedachte bezochten ze een bijeenkomst van Bedrijven Contact Oisterwijk. Daar ontmoetten Bas Augustijn (40) van BT Groep en Dennis Koster (34) van Speedliner Logistics elkaar jaren geleden. Er was direct een klik tussen de gedreven personen, die beiden met hun levenspartner aan het roer staan van een Oisterwijkse onderneming. ‘Speedliner is begonnen als een koeriersbedrijf en intussen uitgegroeid tot een organisatie die uitstekend kan inspelen op de wensen van klanten met betrekking tot alle logistieke vraagstukken’, vertelt Dennis. Bas: ‘Ons doel bij BT is bedrijven efficiënt en prettig te laten werken door producten, diensten en oplossingen te adviseren, te leveren en te implementeren voor de volledige kantooromgeving. Onze overeenkomst is dat we beiden klanten willen ontzorgen. We vinden elkaar ook in de manier van ondernemen. We voelen elkaar haarfijn aan en weten waar we de ander nodig hebben om te kunnen excelleren.’

Durven delen van ondernemerschap sparringpartner

De verhouding klant versus opdrachtgever is inmiddels uitgegroeid tot een samenwerkingsverband waarin ze niet alleen gebruik maken van elkaars diensten, maar

ook van elkaars kennis. Volgens Bas schuilt een groot deel van het ondernemerssucces in het durven delen van ondernemerschap.

Vol nieuwe plannen Samen verder denken, ideeën uitwisselen, vastgelopen denkprocessen lostrekken en daarbij kritisch zijn naar elkaar. Hun band speelde ook een prominente rol bij de uitbreiding van Speedliner. Dennis had zijn ideeën nog niet volledig uitgewerkt op papier om zijn dienstenpakket te vergroten met betrekking tot warehousing, toen Bas al akkoord gaf hiervan gebruik te gaan maken. Bas: ‘Wij waren druk met de verbouwing van ons bedrijf en vroegen ons af wat te doen met de opslag. Integreren in ons nieuwe pand of een andere oplossing zoeken? In gesprek met Dennis kwam het antwoord - zij het nog als conceptplan - en daarmee de bevestiging dat hij dit proces moest doorzetten.’ Dennis: ‘Het in goede banen leiden van de documentenstroom van alle orders in ons warehouse, kwam uiteraard in veilige handen van BT Groep. Samen bruisen we van de energie en zitten we vol nieuwe plannen.’ Bas voegt toe: ‘Door onze expertise te combineren, tillen we alles inhoudelijk en kwalitatief naar een nog hoger plan. Een aanpak waar wij en onze relaties de vruchten van plukken.’ �

Dennis Koster en Bas Augustijn

BT Groep Sprendlingenstraat 48 5061 KN Oisterwijk T 013-5288656 E info@btgroep.nl I www.btgroep.nl Speedliner Logistics Sprendlingenstraat 57 5061 KM Oisterwijk T 013-5287070 E info@speedliner.nl I www.speedliner.nl

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

23


A JAGUAR FOR THE PRICE OF A CAR. Standaard o.a. 8-traps automaat en Bi-Xenon met LED dagrijverlichting. JAGUAR.NL

JAGUAR XF VANAF

€ 49.900

lease vanaf € 978*

HOW ALIVE ARE YOU? Min./max. gecombineerd verbruik : 4,9 - 11,6 l/100km. CO2-uitstoot resp. 129-270 g/km. Vanafprijs is incl. BPM en BTW en excl. kosten rijklaarmaken. Zie voor kosten en voorwaarden www.jaguar.nl. *Leasen vanaf € 978 o.b.v. Full Operational Lease, 48 maanden, 20.000 km p.j, excl. 21% btw en brandstof. Jaguar Financial Services. Wijzigingen voorbehouden.

THE ADVENTURE Reitscheweg 35 – 5232 BX ‘s-Hertogenbosch Tel: +31 (0) 73 644 6779 – Fax: +31 (0) 73 644 9982 www.the-adventure.nl

JGRNGEN3W030_XF_Adventure_AutostadMag_148Hx210_IC.indd 1

18/09/13 09:33

RANGE ROVER EVOQUE

BUSINESS EDITIONS Consumentenvoordeel tot € 4.680

Er is al een Range Rover Evoque vanaf € 44.900

Land Rover Experience Centre The Adventure Reitscheweg 35, ‘s-Hertogenbosch

073 644 67 79 www.the-adventure.nl Min./max. gecombineerd verbruik: 4,9-7,8 l/100 km, resp. 20,4-12,8 km/l, CO2 -uitstoot resp. 129-181 g/km. Consumentenprijs vanaf € 44.900 incl. BTW en BPM en excl. kosten rijklaarmaken. Leaseprijs vanaf € 899 p.m. excl. BTW (bron: Land Rover Financial Services, full operational lease, 48 mnd., 20.000 km/jr.). Wijzigingen voorbehouden.


COLUMN

Afval: daar zit muziek in!

Een andere kijk op de zaak

goed mee om te gaan. Het Brabants Afval Team (BAT) is gespecialiseerd in afval en terreinonderhoud. Afval zo behandelen dat het betaalbaar is en goed voor het milieu dat is een vak apart, ons vak. Het BAT creëert toegevoegde waarde uit afval door recycling. Het BAT heeft een geheel vernieuwde Wist u dat BATop ook de website! Komhet kijken www.bat.nl!

afvoer van uw Klein Gevaarlijk Afval kan verzorgen?

Kijkt u voor nog op www.bat.nl of neem contact op met Ben Scheepers, accountmanager van het BAT, telefoon (013) 53 25 983.

Zitten we nog in het dal of zijn we er al uit? Gelukkig lijkt de investeringsbereidheid een stukje beter te worden. Echter, voor mij is een ding zeker: het wordt niet meer zo gemakkelijk als voor 2008. na dit jaar kwamen voor velen immers de omzet en ook marge onder druk te staan. De bank bleek ineens niet meer je beste vriend, en de nodige financieringen kwamen sterk onder druk. slecht betaalgedrag maakte het tevens moeilijk om aan je betaalverplichtingen te voldoen. Ook het failliet gaan van klanten bracht alles behalve geld in het laatje. Veel bedrijven hebben tot nu toe lamgeslagen gewacht op betere tijden, als ze het al overleefd hebben. Maar is dat genoeg? En kun je ongewijzigd de toekomst weer tegemoet te treden? Ik meen van niet! uiteraard moeten de (structurele) kosten op de omzet worden aangepast, en daarvoor is reorganiseren en afscheid nemen van mensen vaak onafwendbaar en noodzakelijk. Mijn visie op arbeid is enorm veranderd: vanuit Het nieuwe Werken heb ik een flinke draai gemaakt met mijn bedrijf en het verdienmodel omgegooid. Hiervoor heb ik anticyclisch geïnvesteerd in overnames om de omzet op niveau te houden, in een forse verbouwing, een nieuwe identiteit en nieuwe diensten zoals ‘Cloud’. binnen investeren om buiten geld te verdienen, zo noem ik dat! Het matchen van mijn twee ‘kapitalen’, medewerkers en klanten, is hierbij onontbeerlijk. je zou het kunnen vergelijken met de keuze tussen het blussen van een brandje in een gebouw, of een compleet nieuw gebouw neerzetten. Ik heb zeker gekozen voor het laatste en met Het nieuwe Werken als vertrekpunt voor de aansturing van mijn organisatie, ben ik mezelf aan het ‘ontmanagen’. Tevens ben ik hard bezig om met nieuw elan en goede mensen die passen in de organisatie - met passie te werken aan een gezamenlijk doel. uitdagingen volop dus. En, hoe zit dat bij u? Ik ben erg benieuwd of u ook hard bezig bent of bent geweest met een ‘andere kijk op de zaak’? Mocht u mij hierover willen mailen of bellen dan beloof ik u een ding, ik bel of mail u erover terug.

Heerlijke wijnproefpakketten om zelf te proeven of cadeau te doen

Wie durft? A.smulders@havl.nl, 06-53974690

www.dewijnproeverij.nl

... een beleving

Ard Smulders. Directeur HAVL Kantoor & ICT.


PERSONEEL & ORGANISATIE

Arbeidsrecht is een dynamisch proces

Waar is het muizengaatje? TEKsT HEnRIKE bROuWER FOTOGRAFIE CAMIEL DOnDERs

Lieke van den Eijnden, Stefan Jansen, Ilse Melis en Clemens de Bont

Het wetsvoorstel Werk en Zekerheid is door de Tweede Kamer reeds goedgekeurd. In mei debatteert de Eerste Kamer er nog over en dan is de nieuwe wet waarschijnlijk een feit. Er gaat veel veranderen, met name op het gebied van de rechtspositie van flexwerkers. Wat betekent dit voor werkgevers en hoe urgent is het om in actie te komen?

Aan tafel zitten advocaten van De Voort Advocaten | Mediators uit Tilburg. Ilse Melis (38), Stefan Jansen (28), Clemens de Bont (66) en Lieke van den Eijnden (26). De laatste is dé specialist voor wat betreft het nieuwe wetsvoorstel. Zij schreef het boek ‘Naar een nieuw arbeidsrecht’, dat heel basic, met name aan werkgevers en HRMmanagers, uitlegt hoe men qua beleidsvoering juridisch in kan spelen op deze op handen zijnde veranderingen.

26

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

Roadshow

Clemens de Bont: ‘Lieke is samen met Steven Jellinghaus, een collega en medeauteur van eerder genoemd boek, met een soort roadshow bezig. Ze toeren langs verschillende plaatsen om presentaties te geven over het nieuwe arbeidsrecht, dat inmiddels al ‘de grootste wijziging van het arbeidsrecht na de Tweede Wereldoorlog’ genoemd wordt. Steven zit in een speciale werkgroep van de VAAN, Vereniging

Arbeidsrecht Advocaten Nederland. Een heel actieve groep, die vanaf het begin bovenop de ontwikkelingen zit en ook Kamervragen laat stellen.’

Wat voor wet?

Lieke legt de veranderingen zo eenvoudig mogelijk aan me uit. ‘Het meest urgent zijn de onderdelen van het wetsvoorstel die per 1 juli van dit jaar van kracht worden en die nu al om actie vragen. Vanaf die


datum mag er geen proeftijd meer worden opgenomen in tijdelijke arbeidsovereenkomsten van minder dan zes maanden. Ook mag in tijdelijke arbeidsovereenkomsten in principe, behoudens uitzonderingen, geen concurrentiebeding meer opgenomen worden. Bovendien wordt er een aanzegtermijn ingevoerd bij overeenkomsten voor bepaalde tijd. De werkgever moet minimaal een maand voordat zo’n contract afloopt, mededelen aan de werknemer of het wel of niet wordt voortgezet en onder welke voorwaarden. Doet de werkgever dat niet, dan riskeert hij een boete. Dus voor werknemers wiens contract op 1 augustus eindigt, betekent dat al een aanzegging per 1 juli.’

Ontketend

Iets minder actueel maar wel op handen zijnde, is dat per 1 juli 2015 de ketenbepaling en het ontslagrecht wijzigt. Lieke: ‘Een ontmoedigingsbeleid op het gebied van tijdelijke arbeidscontracten. Nu mogen er maximaal drie tijdelijke contracten in maximaal drie jaar gesloten worden. Dat wordt twee jaar. De tussenliggende periode om de keten te doorbreken wordt aangepast van drie naar zes maanden. Bovendien wijzigt het ontslagrecht. Vanaf 1 juli volgend jaar is het niet langer mogelijk om als werkgever een ontslagroute te kiezen.

Een dynamisch proces De wet schrijft dan voor in welke gevallen je een ontslagaanvraag moet indienen bij het UWV of ontbinding moet verzoeken

aan de kantonrechter. Iedereen die langer dan twee jaar in dienst is geweest heeft straks recht op een ontslagvergoeding. Dit noemt men de ‘transitievergoeding’. Deze transitievergoeding zal in meer situaties verschuldigd zijn, maar is wel lager dan de huidige kantonrechtersformule. Per 1 januari 2016 staan de laatste veranderingen op stapel. Dit betreft met name de geleidelijke verkorting van de WW-duur van 38 naar 24 maanden.

boetes en kennisverlies Legal check

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze stringente nieuwe bepalingen, waardoor de werkgever bijvoorbeeld wel een concurrentiebeding kan opnemen in een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Ilse: ‘Het is aan te raden dat werkgevers nu in actie komen. Zo’n nieuwe wet is niet onoverkomelijk, maar vraagt wel om aandacht. Werkgevers moeten zich realiseren dat het vijf voor twaalf is en moeten de wetswijzigingen implementeren in de bedrijfsvoering. Wij zijn er in gespecialiseerd om hen daarbij te helpen.’ Stefan benadrukt dat doe-het-zelven in dit geval niet raadzaam is. ‘Mensen moeten niet zomaar oude contracten kopiëren of overnemen van collega-ondernemers, laat staan googelen en zelf iets in elkaar zetten. Daarvoor is deze materie veel te gespecialiseerd. En echt: een grondige legal check op de arbeidsovereenkomsten kan je veel geld besparen.’ Ilse: ‘Werkgevers hebben geen idee welke gevolgen de wijzigingen

in de wet Werk en Zekerheid voor hen heeft. Er hangen hen boetes, kennisverlies en juridische kosten boven het hoofd.’

Wij zijn van de preventie

Clemens begrijpt dat sommige werkgevers een beetje onrustig worden van de niet meteen te overziene gevolgen van de nieuwe wet. Maar eigenlijk zijn er juist nu veel mogelijkheden om bijvoorbeeld een beetje met de termijnen te spelen. ‘Wij kunnen meedenken in beleidsvoering op juridisch gebied. Wat is je doel? Hoe ga je met je werknemers om? Hoe gaan we die transitievergoeding vormgeven? Wij zijn van de preventie, niet van de brandweer. Zorg dat je je zaakjes op orde hebt, voor het te laat is.’ De Voort Advocaten hoort in een gesprek wat de klant nodig heeft en biedt een volledig product op maat. Dit kan zowel de herziening van bestaande overeenkomsten zijn, als de introductie van volledig nieuwe contracten. Lieke: ‘We passen daarna de contracten steeds opnieuw aan. We blijven het dynamische proces van het arbeidsrecht op de voet volgen, zodat we keer op keer nieuwe muizengaatjes kunnen vinden!’ �

De Voort Advocaten | Mediators Prof. Cobbenhagenlaan 75 5037 DJ Tilburg T 013-4668888 E advocaten@devoort.nl I www.devoort.nl

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

27


commercials | bedrijfsfilms | instructiefilms | dagreportages | impressiefilms | journalistieke producties

PLUGr.tv is een fullservice audiovisueel, communicatie & journalistiek productiebureau in Tilburg. Samen met opdrachtgevers maken wij videoproducties van creatief concept tot oplevering.

Moeilijke en ingewikkelde processen op een heldere, simpele en duidelijke wijze vertellen in beeld en geluid. Daar ligt onze kracht! Ook zij gingen u voor:

kiem

kracht in ieder kind

www.plugr.tv info@plugr.tv

PLUGr.tv is gevestigd in het MADE business center Maidstone 20, 5026 SK Tilburg

op Zoek naar gekWaLiFiCeerd perSoneeL? Zoâ&#x20AC;&#x2122;n 1700 jonge, enthousiaste studenten behalen binnenkort hun mbo-diploma aan de rooi pannen, Centrum voor ondernemersonderwijs.

Leerlingen van De Rooi Pannen volgen MBO-onderwijs in de sectoren handel, horeca, toerisme/recreatie en vormgeving. Tijdens hun opleiding ontwikkelen ze zich tot dynamische en ondernemende vakspecialisten die zich richten op een succesvolle toekomst in het bedrijfsleven. WWW.derooipannen.nL de rooi pannen brengt ondernemen in praktijk


EVENTS

We lopen als eerste in

Rustrendement TEKsT ELKE WOLFERInK FOTOGRAFIE RALDO nEVEn

De omgeving maakt het verschil voor de beleving van een activiteit. Er is voor een geslaagd bedrijfsuitje dan ook geen betere plek dan de bosrijke ambiance van Piet Plezier om elkaar eens écht te ontmoeten.

Voorop Toin en Biem Verhoeven-Koster

Tijdens ons bezoek stond het echtpaar Verhoeven-Koster, eigenaren van Piet Plezier, op het punt de koffers te pakken. ‘Jaarlijks nemen we even afstand van de zaak om in het buitenland te sparren over alle ideeën die we hebben. We zitten op één lijn en kunnen goed knopen doorhakken. Gekscherend noem ik deze week ons rustrendement. Het levert ons letterlijk en figuurlijk altijd veel op’, vertelt Toin (55) enthousiast. ‘Niet alleen voor ons bedrijf maar voor heel toeristisch Oisterwijk. Daarbij zien wij altijd veel potentie in samenwerking met andere bedrijven.’

Zo is in het verleden onder meer de basis gelegd voor de toeristentrein die het treinstation middels een toeristische route met het buitengebied verbindt en voor de ligfietsen. Toin: ‘Het werd tijd om het idee van onze traditionele trapkar zo te ontwikkelen dat hij zowel technisch als qua uitstraling voldoet aan de moderne tijd. Uiteindelijk werd de succesvolle Quattrocycle geboren, die intussen ook geëxporteerd wordt naar vele Europese landen.’ Signaleren en creëren van kansen zit hen in het bloed, waarbij de persoonlijke touch hoog in het vaandel staat.

Graadmeter

Begin 2013 mocht dit bedrijf de Ondernemersprijs van Oisterwijk in ontvangst nemen. Biem (50): ‘We werden door de jury geroemd als begrip in heel Nederland.’ Niet voor niets vroeg de gemeente Stadskanaal hen in 2008 om daar een kopie van Piet Plezier uit te rollen. ‘Tijdens de uitvoering gooide de economische crisis roet in het eten en hebben we er meteen afscheid van genomen. Snel en verstandig schakelen hoort ook bij ondernemen’, aldus Toin. ‘Onze bedrijfsactiviteit blijkt overigens een goede graadmeter voor de economie. De crisis raakte ons als laagdrempelig bedrijf het laatst, maar we lopen ook weer als eerste in. Niet alleen toeristen weten ons te vinden maar ook bedrijven, die na een reorganisatie bij ons komen voor een dagje teambuilding.’ Of het gaat om een whiskyproeverij, een fietstocht of een heus sneeuwballengevecht in juni, alles is mogelijk en niets moet. Het zogenaamde rustrendement wordt hier iedereen gegund. ‘Wij zijn wat president Obama tijdens zijn bezoek aan Nederland zei: ‘gezellig!’ En dan op z’n Brabants’, sluit Biem lachend af. Dat zult u ervaren tijdens de BOB Borrel op 15 mei. �

Piet Plezier Vennenlaan 5 5062 SR Oisterwijk T 013-5215900 E info@pietplezier.nl I www.pietplezier.nl

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

29


AUDIOVISUELE TECHNIEK

Wij dromen, denken en ademen audiovisueel

Alle zintuigen TEKsT HEnRIKE bROuWER FOTOGRAFIE KEEs bEnnEMA Koen Wouters en Ron Haans

Tegen de klant praten Koen Wouters (33) en Ron Haans (35) zo min mogelijk in technische taal. Ze brainstormen, fantaseren en kunnen ervoor zorgen dat de meest waanzinnige effecten gecreëerd worden. De uitvoering gebeurt vervolgens door eigen slimme technische jongens. Voor hun klanten is het belangrijk dat hun AVexperience, oftewel audiovisuele beleving, altijd functioneert en makkelijk te bedienen is. Met technische details worden ze niet vermoeid.

Hippe bar met dito dame First Impression

‘Wij zijn inspirators. Vormgevers. En elke keer gaan we een stapje verder met het vertalen van krachtige boodschappen in sfeer en show. Met behulp van de allernieuwste techniek. Wij dromen, denken en ademen audiovisueel.’ 30

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

Een eerste indruk kun je nooit overdoen. Daar zijn ze zich bij First Impression terdege van bewust. En dat is te merken wanneer je bij ze binnenstapt. Iedereen ziet vanaf de weg al de enorme ‘fruitautomaat’ waarin hun pand door grote LED schermen dagelijks van gedaante verwisselt. Swingende muziek verwelkomt je op de parkeerplaats en de receptie is een hippe bar met dito dame. Geen koffie maar een latte macchiato. Geen showroom maar een inspiratiecentrum. Bijna geen AV-bedrijf maar een coach in totaalbeleving. Links een Zen-achtige ruimte met rieten zitelementen en een videowall bestaande uit meerdere schermen die voortdurend heldere beelden laat zien. Rechts een moderne boardroom. Wij zitten onder een van kleur veranderend verlicht plafond en worden omgeven door een prettige lichte geur. Ruige elementen van het pand zelf benadrukken het industriële karakter.


Een beleving creëren

Ron vat het als volgt samen: ‘Wij creëren beleving via audiovisuele technieken, voor ieder soort bedrijf. Daarbij bespelen wij het liefst zoveel mogelijk zintuigen.’ Hij startte zestien jaar geleden met First Impression. ‘Mensen kennen ons van de verhuur van AV-apparatuur en technici op evenementen en beursstands. Wij verzorgen bijvoorbeeld de techniek tijdens Tilburg Culinair, en sinds kort ook die van Het Levenslied. Daarnaast verkoopt en installeert een tweede afdeling vaste audiovisuele apparatuur bij onder andere bedrijven, winkels en sportcentra.’ Denk regionaal aan de inrichting van showrooms en vergaderruimtes voor bijvoorbeeld Meijs Wonen, HAVL, Vervoort en Hoppenbrouwers. Maar ook het geluid en de muziek voor veel landelijke winkelketens als Coolcat, AmericaToday en Sacha wordt volledig door ze verzorgd en onderhouden. Koen laat de high-tech boardroom zien. Een voorbeeld zoals die ook bij klanten ingericht wordt. Beeldschermen verschijnen en verdwijnen geruisloos in het tafelblad van de vergadertafel. Met een druk op de knop verandert het licht of start een videosysteem om te vergaderen met de andere kant van de wereld.

Welkom thuis Visualiseren

De derde recent toegevoegde divisie bij First Impression is de ‘content’ afdeling die vanaf de start van grote toegevoegde waarde bleek te zijn. Koen: ‘In het verleden voorzagen wij de klant van hardware, maar

zagen dan bijvoorbeeld dat de mogelijkheden van onze beeldschermen niet optimaal werden benut. Met deze nieuwe afdeling denken wij actief mee over de visualisatie van de gewenste boodschap, omdat we daar natuurlijk veel ervaring in hebben. We bedenken niet opnieuw de visie van een bedrijf, maar vertalen de bestaande doelstellingen naar bewegende beelden. Bijvoorbeeld middels een zogenaamd ‘motion graphic design’ waarmee statische beelden tot leven gebracht worden. En daarbij is het belangrijk te blijven zorgen voor vernieuwing. Hoe beter de boodschap aansluit bij de doelgroep, des te succesvoller is het te realiseren. Ook de LED wall op de eigen gevel wordt daarom regelmatig aangepast. Zo werd recent de kampioene Ireen Wüst welkom thuis geheten en worden nu de mannen van Willem II gefeliciteerd met het behalen van het kampioenschap.

nieuwe tak van sport

Een prachtige combinatie van de installatieen contentafdeling is het Virtueel Fitness Concept, wat de heren geïnitieerd hebben. Ron: ‘Wij faciliteren alle techniek om bij Basic-Fit les te kunnen krijgen van een virtuele instructeur. Het idee is net zo geniaal als simpel: in het verleden werden sportzalen in fitnesscentra maar een paar uur per dag gebruikt voor groepslessen. De rest van de dag lag de zaal er donker en verlaten bij. De virtuele instructeur vervangt zeker niet de levende coach maar biedt wel meer mogelijkheden om deel te nemen aan lessen voor de klant. Door middel van een automatische timer worden geluid en beeld in de sportzaal op gezette tijden gestart, samen met een bijpassende spectaculaire lichtshow. De virtuele trainers

verschijnen haarscherp in beeld en helpen de sporters met een totale workout.’

Laagdrempelig een lesje meedoen Relaxed

‘Bezoekers van een sportschool kunnen op die manier heel laagdrempelig eens een lesje meedoen en hebben zo de mogelijkheid om buiten vaste uren een extra groepsles mee te pikken. Het is leuk en vooral ongedwongen.’ Koen geeft aan dat veel sportscholen belangstelling hebben voor hun nieuwe concept. Het leukste voor de bedenkers is vooral uitbreiding van de totaalbeleving in de zalen. ‘Zoals een lichtshow en bewegende videobeelden in een van nature sobere sportzaal, zodat groepslessen nog veel toffer worden.’ Eigenlijk is dat ook de drijfveer van beide heren. ‘We zijn constant bezig met de nieuwste technieken en de modernste gadgets, om mensen bijzondere totaalbelevingen te laten ervaren. Laat lezers van Regio Business vooral eens een kijkje komen nemen bij ons hier in de AV-Experience!’ �

First Impression Audiovisueel Maidstone 24 5026 SK Tilburg T 013-5234180 E info@firstimpression.nl I www.firstimpression.nl

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

31


Meerdere vestigingen, maar niet meerdere gezichten. ‘Wij hanteren één cultuur en één visie’, zegt Hans Verhoeven (57). ‘Als een vestiging eigen producten wil ontwikkelen, zeg ik nee.’ Hans Verhoeven: ‘Mijn visie is simpel: ik wijk niet van mijn koers af’


ONDERNEMEN MET VISIE

Koers houden zonder concessies

Dan zeg ik keihard nee TEKsT jEAnETTE VAn HAAsEn FOTOGRAFIE KEEs bEnnEMA

MTD verhuurt tijdelijke waterinstallaties en -infrastructuren over de hele wereld voor megaprojecten zoals de Olympische Spelen, carnaval in Rio de Janeiro en Wereldjongerendagen en lokale events waaronder De Parade en Lowlands. Het bedrijf werd onlangs ook ingehuurd voor de NSS Top in Den Haag. ‘Daar was ik niet bij’, antwoordt Verhoeven als ik hem vraag of hij Barack Obama nog ontmoet heeft. ‘Vergeet niet dat we zo’n duizend projecten per jaar doen. Mijn aanwezigheid bestaat voornamelijk uit het onderhouden van klantrelaties. Soms pik ik iets van het evenement zelf mee, zoals in februari enkele wedstrijden in Sochi.’

Fanatiek

Het bedrijf werd in 1987 opgericht. Verhoeven nam het in 2006 over. Hij ontwikkelde een bedrijfscultuur die zich kenmerkt door betrokkenheid, passie en enthousiasme. Features die hij zelf ook onverbloemd uitstraalt. ‘Als je mij ziet, dan zie je ze allemaal’, typeert de managing director zijn (in totaal) 80 vaste medewerkers. ‘We zijn fanatiek in ons vak. Zonder de grote betrokkenheid en teamspirit van onze vaste groep medewerkers en grote groep ingehuurde freelancers zou het gewoon niet mogelijk zijn om al die projecten over de wereld op tijd op te leveren. Het Remi-syndroom krijgt bij ons geen kans. Als een medewerker voor een project naar New Delhi wordt gestuurd moet hij zich geen seconde alleen voelen. We zijn 24 uur voor hem bereikbaar en reageren onmiddellijk. Elkaar steunen zit in ons. Topwerk richting klanten afleveren betekent dat je allereerst op je eigen team moet kunnen rekenen. Als dat goed zit, kun je je beloftes voor 100% waarmaken.’

WK Voetbal

Zo’n sterke saamhorigheid vraagt om een sterk beleid, lijkt me. ‘Vasthoudend’, verheldert Verhoeven. ‘Mijn visie is simpel: ik wijk niet van mijn koers af. Zelfs als de wereld op haar grondvesten schudt, moet je vasthouden aan je koers. Soms loop je harder, soms langzamer. Als je maar blijft lopen, dat is essentieel. Men noemt mij wel eens inflexibel, daar ben ik het niet mee eens. Ik laat me graag inspireren, maar wel in de juiste richting. Soms vragen klanten of we ook aan aggregaten, verwarmingen of toiletten doen. Geen haar op mijn hoofd, ik peins er niet eens over. We leveren tijdelijke waterinstallaties- en infrastructuren, dat doen we goed en dat willen we zo blijven doen.’ Omgeven door veel concurrenten getuigt deze vorm van vasthoudendheid van lef. Zowel nationaal als internationaal ervaart Verhoeven immers competitie.

Het Remi-syndroom krijgt bij ons geen kans Desondanks lukt het MTD om koploper te zijn. In Sochi was het zelfs het enige Westerse bedrijf dat rechtstreeks leverde en ‘fysiek’ in de Russische stad werkzaam was. Als kroon op het werk ontving het Tilburgse bedrijf na afloop van de Olympische Winterspelen twee certificaten van het Olympisch Comité voor haar professionele werk. ‘Die lijsten we in, wat dacht je’, glimlacht Verhoeven. ‘Nu op naar het WK voetbal in Brazilië, onze volgende grote opdracht. Denk overigens niet dat we enkel op grote projecten mikken. We

Ondernemerstips van Hans Verhoeven: • Geloof in je droom • Wees proactief • Deel je kennis • Toon durf • Heb plezier

hebben de lokale en nationale ook hard nodig om te blijven bestaan.’

succesformule

De grote speler kijkt over grenzen. Maar liefst 90% van de gehele omzet komt uit het buitenland. ‘Ondanks vestigingen over de hele wereld zijn we een bedrijf met één cultuur en één visie’, onthult de ondernemer - die vorig jaar voor zijn werk welgeteld 157 vluchten maakte - zijn succesformule. ‘Net als McDonalds is onze kwaliteit overal ter wereld hetzelfde. We leveren in alle landen dezelfde wateraansluitingen, al dan niet aangepast aan klimatologische omstandigheden. Toch is 80% van onze materialen identiek. Dat percentage schuift over de hele wereld. Vanuit deze gedachte ben ik sterk anti-afscheidingsbewegend. Als een vestiging eigen producten en logo’s wil ontwikkelen, zeg ik keihard nee. Het beleid wordt hier aan tafel gemaakt. Blijken ideeën goed, dan praten we verder.’ � MTD Group Clara Zetkinweg 4 5032 ML Tilburg T 088-7755000 E info@mtd.nl I www.mtd.net

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

33


COLUMN

Zo’n cursus helpt toch wel? situatie: stel, u heeft een medewerker (we noemen hem stef). Iemand met veel potentie. Misschien iemand die binnen enkele jaren tot de directie kan toetreden. sinds kort heeft stef de leiding over een project dat kansen moet bieden voor nieuwe afzetmarkten. Maar het loopt niet lekker. na een aantal weken krijgt u klachten van projectteamleden. Ze missen tempo en zien te weinig resultaat. u spreekt stef erop aan. ‘Tja, voorzichtige start, maar nu loopt het, écht hoor’, probeert hij. na enkele weken krijgt u de werkelijkheid te horen: stef geeft aan dat hij moeite heeft met het aansturen van zijn team. Wat nu? u kent iemand in uw netwerk die cursussen projectmanagement verzorgt. Gelukkig; er was nog een plaats. Zo, denkt u, tijdig het probleem onderkend en ook meteen de oplossing gevonden. stef loopt in de week na de training enthousiast uw kantoor binnen. ‘Dit was precies wat ik nodig had.’ Hij zegt veel ideeën te hebben om het project vlot te trekken. u bent blij dat hij er weer is, want er is een probleem bij de productie in japan. u geeft aan dat u zeker twee weken naar japan moet om orde op zaken te stellen. ‘schrap dus alle afspraken uit jouw agenda de komende tijd, ik heb nu alle mankracht nodig hier op kantoor. Oh ja, dat betekent dat je het projectteam maar even op een laag pitje moet zetten!’ stef baalt ontzettend, maar heeft hier ook wel begrip voor. Maar u merkt enkele weken later - net als u weer terug bent uit japan - dat alle puf eruit is. Het probleem in japan blijkt hardnekkig en een nieuwe start van het project lijkt steeds verder weg. net als de motivatie van stef.

Studio Vkwadraat maakt architectuur.

Jules Verneweg 13 | 5015 BD Tilburg | t 013 542 49 94 info@studiovkwadraat.nl | www.studiovkwadraat.nl

Wat ging hier fout? Prima training. stef enthousiast. Goeie timing. Twee dingen heeft u goed gedaan; met de cursus zorgde u ervoor dat de capaciteiten van stef verbeterd werden. Hij had veel kennis en ideeën opgedaan. Aan het tweede aspect, motivatie, was ook voldaan. stef was gemotiveerd voor die training en kwam zelfs nog gemotiveerder terug. Maar op één punt ging het mis: na de training kreeg stef totaal geen gelegenheid om zijn opgedane kennis en motivatie ten toon te spreiden. Er waren steeds andere redenen - ook door u opgelegd - voor stef om niet aan de slag te gaan. Het lijkt simpel: het zijn maar drie ingrediënten die het gewenste taakgedrag kunnen opleveren. Meer niet. Maar vergeet er één en het leidt tot niets. Wat dus ook meteen duidelijk is: iemand alleen maar naar een training sturen, werkt dus écht niet!

Voor alle personeelszaken een passende oplossing

Wilt u reageren? henneman@hence.nl

Ruud Henneman. Organisatiepsycholoog Hence.

P&O Diensten topdirection.nl | 013-4674648 | info@topdirection.nl


Profiel

Hans Biesheuvel heeft met ONL de tijdgeest mee

‘Klein is het nieuwe groot’ TEKST HANS HAJÉE FOTOGRAFIE 31PICTURES

Het Binnenhof is letterlijk maar een steenworp verwijderd van Hans Biesheuvels werkkamer in het kantoor van ONL voor Ondernemers. Een strategische plek voor de nieuwe organisatie die Biesheuvel startte na zijn vertrek als voorzitter van MKBNederland. ‘ONL past in de tijdgeest. Bestaande organisaties en partijen bieden onvoldoende oplossingen voor de in onzekerheid omgeslagen schijnzekerheden. Veel mensen zijn op zoek naar nieuwe ankers. Niet verwaterd of abstract, maar authentiek en concreet.’ Tot veler verrassing legde Hans Biesheuvel in september 2013 na twee jaar de voorzittershamer van MKB-Nederland neer. ‘In de polder waar vooral verticaal wordt gedacht, blijkt het erg lastig om zaken voor elkaar te krijgen,’ motiveert hij zijn besluit. ‘Verder is MKB een relatief kleine appel in de grote VNO-NCWboom. Landelijk is er amper nog een duidelijke eigen agenda. Dat begon steeds meer te wringen. Want de laatste jaren hebben kleinere bedrijven het moeilijk, onder meer door de forse lastenverzwaringen. Hun problematiek is echter wezenlijk anders dan die van het grootbedrijf. De belangen lopen uiteen en dan wordt het steeds lastiger om een gezamenlijk geluid te laten horen. Ook speelt mee dat de leden van MKB-Nederland geen ondernemers zijn maar brancheorganisaties. Hierdoor worden standpunten sterk gefilterd. Dat heeft zeker voordelen maar is een nadeel in tijden van crisis, als veranderingen en scherpe keuzes onvermijdelijk zijn.’ Heeft Biesheuvel deze dynamiek en de bijbehorende processen onderschat? ‘Wellicht. Vooraf had ik weinig kennis van de wereld van brancheorganisaties. Ook de beperkte invloed binnen de sa-

menwerking met VNO-NCW viel me in de praktijk tegen.’

Draagvlak Biesheuvels afscheid bij MKB-Nederland maakte veel los. ‘Ik kreeg letterlijk duizenden reacties met als rode draad: je was goed bezig, jammer dat je stopt. Dat deed me deugd. En gaandeweg ontstond het idee voor een nieuwe organisatie als rechtstreekse vertegenwoordiger van de ondernemersbelangen.’ Van een vooropgezet plan was volgens Biesheuvel geen sprake. ‘Het idee voor ONL vindt zijn grondslag in de respons die ik kreeg na mijn vertrek. Vervolgens hebben we het draagvlak onderzocht. Want je kunt nog zoveel willen, als in Den Haag, bij provincies en gemeenten de deuren dicht blijven, kom je niet verder. Daarom is intensief contact geweest met ministers, fractievoorzitters, regionale en lokale politici. Ook is gesproken met banken, onderwijsinstellingen en organisaties als TNO. Conclusie: er is ruimte voor en behoefte aan een authentieke ondernemersorganisatie.’ Met die wetenschap ging ONL van start, waarbij een actie met tientjesleden voor de financiële basis zorgde. ‘Dat leverde 10.000 sympathi-

santen op. Nu zijn we druk bezig om onze funding een meer structureel karakter te geven.’

Cruciale rol De politiek heeft al veel gesprekspartners. Waarom staat men toch open voor ONL? ‘Nu het grootbedrijf de komende jaren verder krimpt, moet de noodzakelijke werkgelegenheidsgroei komen van kleine bedrijven. Zij spelen een cruciale rol bij maatschappelijke opgaven zoals het aan een baan helpen van ouderen, Wajongers en mensen uit de bijstand. Klein is het nieuwe groot. De politiek onderkent dat in toenemende mate en wil in contact komen met deze ondernemers. De behoefte aan een organisatie die dat contact faciliteert en weet wat leeft bij het mkb is veel groter dan vijf jaar geleden. ONL past in de tijdgeest.’ business nationaal

I


Profiel

Hans Biesheuvel heeft met ONL de tijdgeest mee

II

business nationaal


Kerst 2007

Broodjeszaak

À propos tijdgeest: ‘Verplaats je even naar de Kerst van 2007,’ houdt Biesheuvel zijn gehoor regelmatig voor. ‘Economische groei was vanzelfsprekend, krediet ruimschoots beschikbaar en de huizenprijzen leken alleen omhoog te kunnen gaan. Onze banken behoorden tot de degelijkste ter wereld en het Nederlandse pensioenstelsel was goudgerand. Hoe anders is het nu. Amper zes jaar later blijken dit stuk voor stuk schijnzekerheden. Of we willen of niet, iedereen moet zich instellen op de gewijzigde omstandigheden.’

Bij de introductie van ONL in oktober vorig jaar werd een schaduwkabinet gepresenteerd met naast Biesheuvel onder meer Jacqueline Zuidweg, Peter Paul de Vries en Arko van Brakel. ‘Het leverde veel publiciteit op en helpt om onze boodschap voor het voetlicht te brengen. Een van de kernpunten daarbij is een betrouwbare, consistente overheid. Dus niet elk jaar een andere regel of heffing om de boekhouding op orde te krijgen. Maatregelen als de BTW- en accijnsverhoging treffen immers vooral kleine ondernemers. Dat moet anders. Als je wilt dat bedrijven banen creëren, moeten zij daarvoor wel de ruimte krijgen. Die ontbreekt nu. Daarom moeten ook de kosten van arbeid omlaag.’ Als het gaat om ontslagrecht of loondoorbetaling bij ziekte moet een broodjeszaak met twee medewerkers voldoen aan dezelfde wetgeving als Shell. ‘Dit zorgt voor een forse administratieve last en frustreert de groei. Jarenlang loon doorbetalen bij ziekte is voor veel kleine bedrijven simpelweg funest. Gevolg: ze nemen geen mensen meer aan en hun ontwikkeling stagneert. Verder lijkt het nieuwe ontslagrecht – waarvan niemand weet hoe het exact uitpakt – amper een verbetering. Ik zie veel meer in de Duitse aanpak waarbij voor bedrijven tot tien medewerkers een eenvoudiger regime geldt.’ De al jaren stokkende kredietverlening baart eveneens zorgen. ‘De strengere eisen aan banken zijn terecht maar worden in zo’n hoog tempo opgelegd dat de economie grote schade ondervindt. Een betere balans is nodig. Ook zouden alternatieve financieringsvormen veel meer gestimuleerd moeten worden.’

Achter de feiten aan Er moet geïnvesteerd worden in wendbaarheid en aanpassingsvermogen. ‘Dat is het kapitaal van de toekomst. Het betekent onder meer dat de bestuurlijke snelheid omhoog moet. Het is onbestaanbaar dat tien jaar nodig is voor een onderwijsherziening. In een wereld waar organisaties en bedrijfsmodellen een steeds kortere looptijd hebben, blijf je zo achter de feiten aanlopen. De ambitie moet daarom niet liggen bij wat politiek haalbaar is maar de maatschappelijke en economische urgentie moet centraal staan. Daar blijven wij op hameren en bestoken de politiek met argumenten en informatie’ De nieuwe tijd stelt ook ondernemers voor grote uitdagingen. ‘Daarom organiseren wij samen met partners door het hele land kennistafels. Deelnemers krijgen praktische handvatten aangereikt voor thema’s als financiering, export en ondernemersvaardigheden.’

Vinger aan de pols Biesheuvel en zijn ONL-collega’s zijn veel in het land te vinden en gaan tijdens bijeenkomsten en congressen met ondernemers in gesprek. ‘Daar delen wij onze visie en doelstellingen, maar luisteren vooral naar wat ondernemers beweegt. Ook via een wekelijkse poll houden we de vinger aan de pols van onze achterban. Wij zorgen ervoor dat de resultaten bij politiek en media terechtkomen.’ Nieuw podium is een eigen tv-programma met als titel De Ondernemersclub. ‘De nadruk ligt daarbij op kansen en groei. Het gaat vooralsnog om twaalf afleveringen die op locatie bij bedrijven worden opgenomen.’

Startersparadijs Stel, Biesheuvel verruilt de ONL-schaduwregering voor een echt kabinet. Welke onderwerpen hebben dan topprioriteit? ‘Naast een substantiële lastenverlichting voor ondernemers zal meer differentiatie van maatregelen voor grote en kleine bedrijven een belangrijke economische stimulans opleveren. Verder is de regeldruk ondanks alle voornemens en grote woorden nog altijd enorm. De rijksoverheid nam weliswaar een aantal goede maatregelen, maar lokaal en vanuit Brussel komen er juist weer regels bij.

CEMENT VAN DE SAMENLEVING Biesheuvel benadrukt het grote belang van lokale bedrijvigheid voor de maatschappij. ‘Denk aan de sponsoring van verenigingen en goede doelen. Of aan het Keurmerk Veilig Ondernemen waarbij plaatselijke ondernemers vaak als trekker fungeren. Zij zijn het cement van de samenleving.’ Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen presenteerde ONL een Ondernemersmanifest met twintig aanbevelingen. ‘Die hebben we door heel het land onder de aandacht gebracht van de lokale politiek. Door de decentralisatie krijgen gemeenten veel extra taken op hun bord waarbij ze ondernemers hard nodig hebben. Daarom is het goed dat coalitiepartijen zodra de gemeentesturen zijn gevormd het gesprek aangaan met ondernemers. Dus niet wachten met verantwoording afleggen tot de volgende verkiezingen maar direct de dialoog zoeken. En uitleggen waarom de – vaak onvermijdelijke – compromissen tot stand zijn gekomen. Het is ook een goede gelegenheid om een groeidebat te starten. Nieuwe colleges onderzoeken dan samen met ondernemers wat nodig is om de lokale economie een impuls te geven. Zo ontstaat commitment en wederzijds begrip.’

Als ik het voor het zeggen had, worden vijf jaar lang alleen maar regels geschrapt en komen er geen nieuwe bij.’ Biesheuvel wil ook fors inzetten op startende bedrijvigheid. ‘Nederland moet een startersparadijs worden, één groot startup bootcamp. Bijvoorbeeld door een belastingvrijstelling in de eerste drie jaar. En een verplichting voor kennisinstellingen om een deel van hun budget vrij te maken voor startersondersteuning. Dergelijke maatregelen zorgen voor innovatie en groei. Ze maken Nederland sterker. En daar is het mij uiteindelijk om te doen.’ �

business nationaal

III


NAAR EEN NIEUWE ARBEIDSMARKT De arbeidsmarkt van morgen zal er totaal anders uitzien dan nu het geval is. Naast elke werknemer in vaste dienst werkt straks een flexibel ingezette collega. Bedrijfsleven en overheid moeten hier snel op inspelen. Dit was op 8 april de belangrijkste boodschap van arbeidsdeskundigen tijdens de Flexathon, een event van de brancheorganisatie voor bemiddelings- en uitzendondernemers NBBU. De Flexathon werd ondersteund door MKB-Nederland, het ministerie van SZW en het UWV. Er presenteerden zich meer dan 120 uitzendbureaus en prominente arbeidsmarktdeskundigen namen deel aan een kenniscarrousel. Hoogleraar interim management Leo Witvliet (Nyenrode) was een van hen: ‘De verhouding op de werkvloer wordt één werknemer op één flexwerker. Bedrijven krijgen behoefte aan die combinatie van een vaste kern werknemers met langdurige contracten en flexibele medewerkers. Er ontstaat een andere werkvloer waar iedereen mee zal moeten omgaan. Misschien gaan we zelfs naar een toekomst waar het vaste contract helemaal verdwijnt. Is dat leuk of goed? Dat is nog niet te zeggen. Wel moeten we voorbereid zijn.’ Volgens directeur André Timmermans is samenwerking met de flexmarkt voor het UWV van belang. ‘En deze werpt inmiddels zijn vruchten af. Er zijn het eerste kwartaal van dit jaar bijna twee keer zo veel 55-plussers aan de slag gegaan dan in hetzelfde kwartaal van 2013: 6.200 versus 3.200. Dat komt mede door het project 55plus Werkt dat het UWV samen met de uitzendbranche heeft opgezet.’ Ambassadeur jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk wees tijdens de Flexathon onder meer op de belangen van werknemers. ‘We krijgen een generatie jonge werknemers die tien jaar lang van contract naar contract hopt, zonder goede arbeidsrechten en pensioenvoorzieningen. Flexwerken is prima, maar het mag niet ten koste gaan van rechten. De uitzendbranche kan hierin een belangrijke rol spelen omdat zij wel werkt met cao-regelingen.’

SECTORPLAN PAKT MISMATCH AAN Er is een mismatch tussen vraag en aanbod op de ICT-arbeidsmarkt, met moeilijk vervulbare vacatures tot gevolg. Daarom gaf minister Asscher groen licht voor het Sectorplan ICT. Dit moet ervoor zorgen dat de knelpunten verdwijnen. Dankzij het plan kan met ingang van komende zomer extra worden geïnvesteerd in opleiding en training van 2.500 ICTprofessionals. Het Sectorplan is namens de sociale partners ingediend door opleidingsen ontwikkelingsfonds CA-ICT. Voor de uitvoering is € 9,4 miljoen beschikbaar, gelijkelijk opgebracht door de sector en het ministerie van SZW. ‘De ontwikkelingen in de ICT gaan razendsnel,’ zegt Bart Hogendoorn, voorzitter van branchevereniging Nederland ICT. ‘Er is daardoor veel vraag naar kennis die werknemers in hun opleiding niet mee hebben kunnen krijgen. De knelpunten op de arbeidsmarkt vormen een urgent probleem. Daar gaan we nu wat aan doen.’

IV

business nationaal

Mirjam Sterk: ‘We krijgen een generatie jonge werknemers die tien jaar lang van contract naar contract hopt, zonder goede arbeidsrechten en pensioenvoorzieningen.’

CERTIFICERING VOOR HR-PROFESSIONALS De Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP) heeft een landelijke Certificering HR Professional ingevoerd, de CHRP. Na de invoering van de P&O beroeps- en gedragscode in 2012 beschikt de beroepsvereniging hiermee over een instrument om de kennis en vaardigheden van HRprofessionals te toetsen. Belangrijk voor de NVP, omdat zo de kwaliteit en de standaarden van het vak bewaakt en verhoogd kunnen worden. Per april van dit jaar kunnen HR-professionals toetsen of zij aan de kwaliteitsnormen van certificering voldoen. Om ervoor te zorgen dat de criteria en de procedure voor de certificering zo goed mogelijk aansluiten bij de praktijk ligt het zwaartepunt op een peer assessment door twee senior reviewers. Zij toetsen de HR-professional op opleidingsniveau (hbo/wo), allround werkervaring (meer dan drie jaar), projectervaring inclusief sturende rol, toetsing van gedragscompetenties, ervaring op minimaal drie van de acht terreinen van de beroepscode en naleving van de gedragscode. Na het behalen van de certificering moet de professional om de kwalificatie CHRP te behouden zijn vakbekwaamheid onderhouden en verder ontwikkelen. Na drie jaar wordt dit geëvalueerd. De NVP is de oudste HRberoepsvereniging in ons land met 4.000 persoonlijk aangesloten leden, werkzaam binnen alle branches.


ONDERNEMERSCONGRES NETWERKEN LEREN INS REREN INNOVATIEF ONDERNEMEN DUURZAAM ON DERNEMEN ONDERNEMERSCONGRES NETWERKEN LEREN INSPIREREN INNOVATIEF ONDERNEMEN OR MERSCONGRES DUURZAAM ONDERNEMEN NSPIR DUURZAAM ONDERNEMEN INNOVATIEF ONDERNE HighGrowthForum ONDERNEMERSCONGRES NETWERKEN LERENINSP REN DUURZAAM ONDERNEMEN INNOVATIEF ONDE NEMEN ONDERNEMERSCONGRES NETWERKENLER INSPIREREN DUURZAAM ONDERNEMEN INNOVATI ONDERNEMEN ONDERNEMERSCONGRES NETWERK LEREN INSPIREREN DUURZAAM ONDERNEMEN IN NOVATIEF ONDERNEMEN ONDERNEMERSCONGREN HighGrowthForum WERKEN LERENINSPIREREN DUURZAAM ONDERN 11 juni 2014 Fort Wierickerschans, Bodegraven INNOVATIEF ONDERNEMEN ONDERNEMERSCONGR

Groeien met toekomst! Initiatiefnemer

Preferred Partners

Port4Growth Platform voor Groeiondernemers

Port4Growth Mediapartner Platform voor Groeiondernemers

Port4Growth

De kleur van P4G is aangepast naar een meer contrasterende kleur donkerrood. ook de pay-off is aangepast in twee varianten. De bovenste onder het hele logo omdat ook de het woord ‘voor’ is behouden. Versie 2 is met een pay-off zonder ‘voor’ Het geheel is door het iets grotere beeldmerk een krachtiger geheel.

Kennispartners

Platform Groeiondernemers

Ga naar www.port4growth.nl en meld je aan Ook voor HGA en HGF zijn voorstellen gemaakt


TRENDS

Succesvol innoveren is meer dan alleen investeren in R&D

Sleutelrol voor mens en organisatie Tekst CEES LOUWERS

Sociale innovatie draagt ertoe bij dat nieuwe technologische kennis niet op de plank blijft liggen.

VI

business nationaal


EMA

N

URCE

S

RE

A

TREN SO

DS

URCE

Markten en maatschappelijke ontwikkelingen dwingen organisaties om steeds sneller te vernieuwen. Voor veel bedrijven geldt: als ze over vijf jaar exact hetzelfde doen als nu, is er simpelweg geen bestaansrecht meer. Als dat al vijf jaar duurt. ‘Het is innoveren of verdwijnen,’ zegt Henk Volberda. Vaak wordt gedacht dat investeringen in R&D het verschil maken. Sociale innovatie blijkt echter veel belangrijker. Ruim driekwart van het innovatiesucces wordt bepaald door factoren op het gebied van mens en organisatie, blijkt uit onderzoek onder ruim 1.500 topsectorbedrijven. In 2000 conformeerde Nederland zich met het akkoord van Lissabon net als de rest van de EU-landen aan een ambitieuze doelstelling: de meest concurrerende economie ter wereld zijn in 2010. Met jaarlijks drie procent groei, plus eenzelfde percentage van het BBP dat minimaal besteed wordt aan onderzoek en ontwikkeling.

Krachtenbundeling Die ambitie bleek niet realistisch, onder meer dankzij de crisis. Maar ons concurrentievermogen behoeft onverminderd aandacht. Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) stelt sinds 2006 de Concurrentie en Innovatie Monitor op. In 2012 startte Panteia/EIM een Topsectorenpanel en verricht sindsdien economische studies naar deze branches. Voor de tweede meting van het panel hebben beide organisaties hun krachten gebundeld, met als resultaat een Concurrentie en Innovatie Monitor Topsectoren. Het onderzoek werd in januari van dit jaar voor het eerst gepresenteerd; 1.527 bedrijven uit topsectoren namen deel.

L

HUMA

RE

THEM

ONAA

N

HUMA

SO

TI

OER

S

RV

VI SI E

NA

V

E

&

Weinig bekend Topsectorbedrijven zijn verantwoordelijk voor 96% van de research & development-uitgaven in ons land. Deze investeringen vertellen echter maar een deel van het verhaal. ‘Bij innovatie in topsectoren wordt vooral gedacht aan technologische vernieuwing, zoals investeringen in onderzoek en ontwikkeling,’ zegt prof. dr. Henk Volberda. Hij is hoogleraar strategisch management en ondernemingsbeleid aan RSM en betrokken bij de Concurrentie en Innovatie Monitor. ‘Er is echter nog weinig bekend over de rol van sociale innovatie bij de topsectoren, terwijl eerdere onderzoeken aangeven dat dit cruciaal is voor het realiseren van innovaties.’ Bij sociale innovatie gaat het om het anders inrichten van de wijze waarop werk in ondernemingen is georganiseerd. Slimmer opereren waardoor zowel de arbeidsproductiviteit als de kwaliteit van arbeid stijgen.

SHAKE-OUT De Concurrentie en Innovatie Monitor wordt sinds 2006 jaarlijks door RSM opgesteld. Bij de meest recente versie (november 2013) blijkt dat het aantal radicale en incrementele innovaties nog nooit zo hoog is geweest. Radicale innovaties liggen maar liefst 8% hoger dan bij de laagste meting in 2010. Henk Volberda ziet de economische situatie als belangrijkste oorzaak. ‘Uitdagende marktomstandigheden dwingen bedrijven enerzijds om kritisch naar de kosten te kijken. Het vragen van een loonoffer of reorganisaties zijn hier treffende voorbeelden van. Anderzijds worden bedrijven gedwongen om op zoek te gaan naar nieuwe inkomstenbronnen. Dit zien we bijvoorbeeld ook terug in de exportcijfers, een vitaal onderdeel van de Nederlandse economie.’ De uitdagende marktomstandigheden leiden tot een shake-out. ‘Bedrijven die zich niet aanpassen hebben of krijgen het moeilijk. Het is kortweg innoveren of verdwijnen.’

Van de plank Uit het onderzoek onder topsectorbedrijven blijkt dat 77% van het innovatiesucces bepaald wordt door sociale innovatie business nationaal

VII


TRENDS

CEO’S MET FRISSE BLIK GEVRAAGD Leiderschap is cruciaal bij het implementeren van vernieuwing. Uit de recente Concurrentie en Innovatie Monitor blijkt een interessant kantelpunt: CEO’s die tussen de 4 en 12 jaar aan het roer staan, kennen de hoogste mate van zowel sociale, radicale als incrementele innovatie. Ook scoren zij het hoogst op drie hefbomen van sociale innovatie: slimmer werken, dynamisch managen en co-creatie. CEO’s die minder dan vier jaar actief zijn, investeren vooral in co-creatie. Oudgedienden – langer actief dan 12 jaar – zijn vooral bezig met de hefboom flexibel organiseren. Volberda: ‘Lang zittende CEO’s hebben de neiging om reorganisaties of R&D-investeringen als voornaamste middelen te gebruiken om de winst om peil te houden. Alleen investeren in flexibel organiseren of R&D is echter niet genoeg.’ Voor een adequate organisatorische verandering moeten alle hefbomen van sociale innovatie aandacht krijgen. ‘Met name dynamisch managen is van cruciaal belang. Een zittingstermijn tussen de 4 en 12 jaar biedt CEO’s de mogelijkheid de vruchten te plukken van hun eigen investeringen. Tegelijkertijd voorkomt het dat zij vastroesten in bestaande denkwijzen. Op een gegeven moment is een frisse blik nodig van een nieuwe CEO. Om succesvol te innoveren, moet het management dus ook zichzelf vernieuwen.’

en maar 23% door technologische vernieuwing. Sociaal-innovatieve bedrijven hebben 36% meer radicale en 29% meer incrementele innovaties (doorontwikkeling van eerdere vernieuwingen) ingevoerd dan vergelijkbare niet sociaal-innovatieve bedrijven. Hun bedrijfsprestaties liggen 21% hoger. Volberda: ‘Deze bevindingen tonen aan dat sociale innovatie erg belangrijk is voor het innovatievermogen in de topsectoren en voor hun korte en langere termijn concurrentievermogen. Dit vraagt dan ook om een shift in de

Om succesvol te innoveren, moet het management ook zichzelf vernieuwen mindset van zowel bedrijven als beleidsmakers: succesvol innoveren is meer dan alleen investeren in R&D.’ Juist sociale innovatie – de ‘zachtere’ kant van innovatie – is cruciaal. ‘Die draagt ertoe bij dat nieuwe technologische kennis niet op de plank blijft liggen. Ook zijn sociale innovaties lastiger te imiteren door concurrenten dan technologische innovaties.’

Size matters Vooral energie en chemie scoren bovengemiddeld op sociale innovatie. ‘Deze topsectoren investeren intensief in R&D en bestaan daarnaast uit relatief grote bedrijven. Hierdoor rendeert het voor hen niet om maar een beetje te investeren in sociale innovatie. Dit leidt tot een gebrekkige integratie van nieuwe technologische

VIII

business nationaal

kennis met de bestaande activiteiten. Het kan bestaande activiteiten zelfs schaden. Juist integrale vernieuwing van de organisatie door sociale innovatie is nodig om een gebrekkige integratie te overstijgen en om de arbeidsproductiviteit van de hele organisatie te vergroten. Het is niet verwonderlijk dat juist energie en chemie hoog scoren op radicale en incrementele innovatie. En uit een CBS-rapport blijkt dat zij binnen de topsectoren ook de hoogste arbeidsproductiviteit kennen.’

Meer samenwerking De topsector hightech materialen en systemen kent net als energie en chemie een fors investeringsniveau in onderzoek en ontwikkeling. Als het gaat om sociale innovatie scoort deze sector echter gemiddeld. Er is dus nog veel te winnen als zij meer investeert in sociale innovatie. De creatieve industrie kent relatief weinig sociale innovatie. Volberda: ‘Deze sector telt veel zelfstandige ondernemers en het gemiddelde aantal medewerkers ligt onder de twee. Dit maakt het lastiger om creatieve innovatieve activiteiten op te schalen en te combineren met een efficiëntere uitvoering van de bestaande activiteiten. Kleine bedrijven hebben minder last van barrières om te innoveren, er is meer aandacht voor de ideeën van het individu en zij kunnen makkelijker van koers wijzigen. Ze hebben echter vaak problemen met het vermarkten en efficiënt uitrollen van vernieuwingen.’ Juist binnen de creatieve industrie zou daarom meer aandacht moeten komen voor het ontwikkelen van levensvatbare businessmodellen die de aanwezige creativiteit vertalen in tastbare producten en dienstverlening, stelt prof. Justin Jansen,

namens RSM eveneens betrokken bij monitor. ‘De creatieve sector moet dan ook meer oog hebben voor samenwerking met organisaties binnen andere sectoren om tot een succes te komen.’

Hefbomen RSM onderscheidt vier zogenaamde hefbomen van sociale innovatie: het ontwikkelen van nieuwe managementvaardigheden (dynamisch managen), het hanteren van innovatieve organisatievormen (flexibel organiseren), het realiseren van hoogwaardige arbeidsrelaties (slimmer werken) en samenwerken met externe partijen (co-creatie). Uit de Concurrentie en Innovatie Monitor Topsectoren blijkt dat ondernemend managen en slimmer werken het sterkste effect hebben op de bedrijfsprestaties, respectievelijk 36% en 35%. De hefbomen co-creatie en flexibel organiseren volgen met achtereenvolgens 18% en 11%. Deze bevindingen bevestigen volgens Volberda eens te meer dat leiderschap en vakmanschap cruciaal zijn. ‘CEO’s en topmanagers van bedrijven in de topsectoren moeten een proactieve houding hebben om de concurrentie voor te blijven en tijdig te anticiperen op veranderingen in de omgeving (zie ook het kader op deze pagina, red.).’ Ook moeten zij een organisatiecultuur creëren waarin het nemen van risico’s gemeengoed wordt. Jansen: ‘Dit zal ertoe leiden dat medewerkers ook in een eerder stadium nieuwe ideeën en initiatieven tot vernieuwing zullen opperen en ontplooien.’ �


PEOPLE.IDEAS.NATURE.CREATIVITY

PINC Conference: dé jaarlijkse creatieve inspiratiebron 16 international keynote speakers 13 onverwachte intermezzo’s 450 unieke bezoekers

20 MEI 2014 WWW.PINC.NL


BEDRIJFSPROFIEL

Incasso en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Een terriër die zich vastbijt in rechtvaardigheid TEKST Gerda Baeyens fotografie Marjo van de Peppel

Sander Bierens: `Naast rechtvaardigheid voor de crediteur zijn integriteit en de wil om te winnen de kernwaarden van ons kantoor´

Onderweg naar Barcelona, luisterend naar Wagner, besefte Sander Bierens dat een paar tonen het verschil kunnen maken tussen een mooie compositie en een meesterwerk. Hij ging op zoek naar de ontbrekende tonen van zijn kantoor en vond ze in rechtvaardigheid voor de crediteur, integriteit en de wil om te winnen. Sindsdien vermijdt de Bierens Group zoveel mogelijk de term ‘incasso’ en spreekt men liever van ‘zorgen voor rechtvaardigheid’. Wat dat laatste betreft, is de strijd nooit gestreden. Want hoewel niets logischer lijkt dan dat afspraken worden nagekomen en een leverancier wordt betaald voor bewezen diensten of geleverde producten, is de realiteit vaak anders. Sterker nog, meer dan eens is het faillissement van kleine MKB’ers te wijten aan wanbetalers. Daarom gaan Sander Bierens en zijn advocaten als een terriër door tot de crediteur krijgt waar hij recht op heeft, namelijk: de betaling van zijn factuur én van alle kosten.

X

business nationaal

Batman Vanwaar die bijna ongekende drang naar rechtvaardigheid, vragen we Sander Bierens? Hij glimlacht. Wat volgt is een mooi verhaal dat begint tijdens een autorit op weg naar Barcelona. ‘Ik had Wagners Tannhäuser op volle sterkte staan en genoot met volle teugen. Vreemd genoeg had ik tegelijk een onbestemd gevoel. Er knaagde iets maar ik kon er niet meteen de vinger op leggen. Als kantoor deden en doen we het immers heel erg goed; we groeien jaarlijks met 16% en die groei komt louter niet van, maar door mond-totmondreclame. Toch voelde ik die dag door Wagners meesteropera,


dat er iets essentieels ontbrak. Ik miste een paar tonen die het verschil maken. Om die te vinden moest ik blijkbaar terug naar mijn jeugd. Ik ben allesbehalve een filosoof, maar onderweg naar ons Spaanse kantoor ging ik nadenken over wie ik eigenlijk ben. Pas toen ik me realiseerde dat ik al van kindsbeen af gefascineerd ben door Batman, kon ik dat rechtvaardigheidsgevoel plaatsen. Kennelijk herkende ik de strijd tegen onrecht.’

Integer en fair ’Naast rechtvaardigheid voor de crediteur zijn integriteit en de wil om te winnen de kernwaarden van ons kantoor,’ gaat Bierens verder. ‘Het betekent dat we ons altijd fair, open en eerlijk opstellen. We vertellen vooraf wat we gaan doen en geven iedereen de mogelijkheid om te betalen. Wie echter probeert verstoppertje te spelen of denkt ons te kunnen bedriegen, kan rekenen op een zeer strakke aanpak. Al helemaal als het gaat om fraudeurs en oplichters. Hierbij stoppen we pas als ze van de zakelijke markt zijn verdreven, ook als het ons kantoor geld kost. Als niemand hen aanpakt, blijven ze namelijk doorgaan met hun malafide praktijken. Dat vasthoudende typeert ons. We willen altijd winnen. Wat dat betreft doen we niet onder voor topsporters,’ lacht Sander. ‘Integriteit betekent ook dat we elk verzoek tot invordering weloverwogen behandelen. Telkens weer stellen we onszelf de vraag of een opdracht past bij onze waarden. Incassoverzoeken die te maken hebben met bijvoorbeeld wapenhandel of deplorabele productieomstandigheden in derde wereld fabrieken zullen we dus nooit ofte nimmer accepteren. Dat honderden voormalige debiteurs ondertussen klant bij ons zijn geworden, is denk ik het ultieme bewijs dat onze aanpak correct en efficiënt is.’

Incasso en MVO Bierens Incasso Advocaten staaft de stelling dat incasso en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen perfect kunnen samengaan. Het kantoor is niet alleen ISO-gecertificeerd maar hoopt volgend jaar ook de MVO-certificering te behalen. Daarnaast worden er ongeveer tien keer per jaar gratis seminars in huis georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen klanten tips en trucs aangereikt om incassozaken zoveel mogelijk ter voorkomen. Hoe beter hun creditmanagement, hoe minder bedrijven hoeven overgaan tot incasso. Minder incassozaken betekent echter ook minder werk voor Sander Bierens en zijn advocaten. Zijn die initiatieven dan niet contraproductief voor het kantoor? ‘Het gaat ons niet zozeer om de winst,’ stelt Sander. ‘De winst die wij maken, vloeit trouwens meteen weer terug in ons kantoor omdat we investeren in native advocaten van de belangrijkste Europese handelslanden. Op die manier kunnen we in nog meer landen* voor rechtvaardigheid zorgen. Dat creditmanagement een steeds prominentere rol gaat spelen is een ontwikkeling die we alleen maar kunnen toejuichen. Zeker in de huidige tijd van demoralisering. Een betere betalingsmoraal begint immers met een beter creditmanagement. Als ondernemer ben ik geboeid door de ontwikkelingen die gaande zijn. Ik heb me trouwens altijd meer ondernemer dan advocaat gevoeld. Waarom dat zo is? Het is voor mij de enige manier om mezelf te zijn en ik kan niet anders dan mezelf zijn,’ antwoordt Sander na lang nadenken. ‘Ik kan niet toneelspelen. Komen we toch weer uit bij integriteit en rechtvaardigheid.’  * Bierens Group richt zich specifiek op B2B vorderingen en heeft kantoren in Veghel, Amsterdam, Düsseldorf, Antwerpen, Barcelona, New York en Shanghai. Binnen het team zijn ook Engelse, Duitse, Franse, Spaanse, Italiaanse, Belgische, Poolse, Portugese en

No Win, No Fee ‘Omdat ons kantoor een groot aantal branchegroepen heeft (bouw, agri, fashion, energie, transport, financials, zakelijke dienstverlening, handel & industrie) die zich constant verdiepen in de respectieve markten, weten we wat er speelt. Die kennis van zaken stelt ons in staat om de juiste beslissingen te nemen. Een gevolg daarvan is dat we 92% van al onze zaken buitengerechtelijk kunnen oplossen. We werken overigens ook volgens het ‘No Win, No Fee’-principe. Het beeld van de dure, stoffige advocaat die vanuit zijn ivoren toren een langlopende procedure start, staat voor alles wat ik niet ben, of beter gezegd, alles wat wij als kantoor niet zijn.’

Griekse advocaten werkzaam. De missie van het kantoor is om wereldwijd de meest aantrekkelijke partner te zijn voor ondernemingen met B2B-vorderingen in Europa.

Bierens Incasso Advocaten Zuidkade 6 5462 CD Veghel T 0413-311777 E info@bierensgroup.com I www.bierensgroup.com

business nationaal

XI


LI T ER A T U U R BUSINESS PLAN OP 1 A4

HET NIEUWE NORMAAL

Door Marc van Eck, Ellen Leenhouts en Judith Tielen

Door Jacques Pijl

De belofte klinkt aanlokkelijk: een methode die een businessplan oplevert dat past op een A4. En ook nog eens tot resultaat leidt. Want veel kansrijke ideeën en goede voornemens stranden als het erop aankomt ze ook daadwerkelijk ten uitvoer te brengen. De auteurs zijn partner bij het strategisch marketingadviesbureau Business Openers. Hun ei van Columbus: OGSM, wat staat voor Objective, Goals, Strategies en Measures. Deze methodiek claimt ambitieuze doelstellingen te verbinden met concrete activiteiten. Organisaties als NASA, Procter & Gamble en Coca-Cola werken tot grote tevredenheid met OGSM. Business Plan op 1 A4 is het op één na best verkochte managementboek van 2013. Extra aanbeveling: het boek is zojuist ook uitgebracht in GrootBrittannië en de USA.

We maken een fase van ingrijpende verandering door. Deels onder invloed van de economische crisis, maar ook met veel autonome ontwikkelingen. Op tal van gebieden keert de wal het schip. Bijvoorbeeld als het gaat om voeding, duurzaamheid en arbeidsomstandigheden in de Derde Wereld vinden steeds meer mensen dat een grens is bereikt. En door hun (koop) gedrag hebben ze een machtig wapen in handen om verandering daadwerkelijk af te dwingen. Dit levert bedreigingen op voor bedrijven maar biedt zeker ook kansen. Voor nieuwe initiatieven die snel terrein kunnen winnen, maar ook voor vertegenwoordigers van de gevestigde orde die laten zien dat ze tot echte verandering bereid en in staat zijn. De nieuwe tijd vraagt om daadkracht en wendbaarheid, stelt Jacques Pijl. In Het Nieuwe Normaal definieert hij 21 spelregels waaraan organisaties die klaar willen zijn voor de toekomst zich moeten houden.

143 pag. ISBN 978-90-4302-813-4 Pearson. € 9,95.

208 pag. 978-94-6126-089-5. Haystack. € 16,50.

Een persoonlijke crisis leidde bij Robert Bridgeman tot nieuwe inzichten. De Nederlander, directeur van een succesvol bouwbedrijf, verloor in korte tijd zijn baan, zijn relatie liep op de klippen en hij raakte zijn huis kwijt. Het was aanleiding voor een wereldwijde zoektocht naar religies, mystieke tradities en methodes voor een beter leven. Bridgeman verdiepte zich in maar liefst 33 ervan, van Deepak Chopra tot yoga en van Shamballa tot Avatar. Hij beschrijft ze allemaal in Start vandaag met lichter leven. Uit het enorme aanbod selecteerde hij elementen die voor hem het beste werken. Zij vormen de basis voor de Bridgeman Methode, waarmee hij anderen wil helpen om ook te komen tot een bewuster en gelukkiger leven. 288 pag. ISBN 978-90-2021-067-5. AnkhHermes. € 19,99.

Door Jitske Kramer

principes

wat een verschil

Diversiteit werkt

XII

Door Robert Bridgeman

WOW!, DIVERSITEIT WERKT

nu met

8 inclusie

Jitske Kramer

START VANDAAG MET LICHTER LEVEN

De participerende samenleving is een prijzenswaardige ambitie, maar geen sinecure. Het veronderstelt dat mensen met uiteenlopende achtergronden samenwerken. Waarbij hun onderlinge verschillen niet leiden tot tegenstellingen maar elkaar juist versterken. Met WOW!, diversiteit werkt biedt Jitske Kramer handvatten om verschillen en overeenkomsten maximaal te laten renderen. Zij beschrijft acht zogenaamde inclusieprincipes die naar wens kunnen worden ingezet. In kleine en grote organisaties, maar ook bij het managen van fusies en internationale samenwerkingen.

180 pag. ISBN 978-90-5871-879-2. Thema. € 12,50.

business nationaal


EUSEBIUSKERK ARNHEM DONDERDAG 5 JUNI 2014 11.00 - 20.00 UUR ke wijze de De VvE Beurs van het oosten brengt op een unie heer in het vraag en het aanbod voor onderhoud en VvE be één locatie, oosten van het land bij elkaar. Op één dag, op bedrijven, kunt u als bezoeker in contact komen met diverse in de toeVvE beheerders en informatieplatforms die nu, of van belang komst, voor uw VvE of voor u als VvE Beheerder workshops kunnen zijn. Ook kunt u deelnemen aan diverse plete en presentaties. Kijk op de website voor het com programma.

EGANG GRATIS TO TIS TOEGANGSBEWIJS BESTEL NU UW GRA OP ONZE WEBSITE.

WWW.VVEBEURSVANHETOOSTEN.NL SPONSOREN/PARTNERS


VISIE

Hoe matchen werkgevers en werknemers in de toekomst?

‘Pas op voor het Kodak-syndroom’ TEKST ANKA VAN VOORTHUIJSEN

‘We spelen op de tweede helft van het schaakbord.’

Wim de Ridder hoogleraar toekomstonderzoek aan de Universiteit Twente. ‘We zitten in een tijd van hele snelle verandering. We spelen op de tweede helft van het schaakbord, wordt vaak gezegd. Dat verwijst naar de uitvinder van het schaakspel die beloond wilde worden met rijst: één rijstkorrel op het eerste vakje, het dubbele van de vorige op iedere volgende. Er was niet genoeg rijst op de wereld om daaraan te voldoen. Bij de computer zien we hetzelfde: elke twee jaar verdubbelt het aantal computers. We zijn nu 40 jaar met ICT bezig, het gaat nu ontzéttend hard. Over 10, 15 jaar is de helft van de banen die we nu hebben, opnieuw

XIV

business nationaal

ingevuld en het werk is overgenomen door computers. Dat kunnen robots zijn die menselijke arbeid overnemen, bijvoorbeeld aan het bed van een patiënt, maar ook computersystemen die ons denkwerk overnemen. De grote verandering is dat veel werkgevers straks geen personeel meer hebben. Er komen steeds meer zelfstandige professionals, zp’ers, die in hun eigen netwerk hun geld verdienen. Zo kun je als bedrijf zp’ers bundelen om iets goeds te produceren en wordt de economie flexibeler en innovatiever. Dat zp-schap is nu voor veel mensen uit nood geboren, maar steeds meer zelfstandigen willen niet anders. Na Bring Your Own Device zijn we nu bij een volgende fase, die van Bring Your Own Technology, aangekomen. Bedrijven huren zelfstandige werknemers in die hun eigen systemen hebben om bijvoorbeeld big data te analyseren. In de hightechwereld van bedrijven als Google, Facebook, Cisco en IBM zie je dat dit de nieuwe strategie is om bedrijven te leiden. Het is leuk: je zorgt als werknemer dat je de skills hebt die werkgevers zoeken.We gaan naar een netwerkorganisatie toe, waar de arbeidsverhoudingen heel anders zijn. De oude indeling werkgeverwerknemer is voortgekomen uit de industriële revolutie, dat is voorbij. Er zijn nog altijd bedrijven die aan het “Kodak-syndroom” lijden: die geloven er niet in. Kodak maakte de eerste digitale camera maar liet die op de plank liggen omdat filmrolletjes nog zo goed verkochten. In 2012 ging Kodak failliet.’

Johan Marrink oprichter (in 2005) en directeur van de Stichting ZZP-Nederland.

‘Er zijn nu 30.000 zzp’ers bij ons aangesloten en er komen elke maand 700 leden bij. De wereld wordt nog steeds opgedeeld in werkgevers en werknemers en de zzp’er zit daar dan tussenin. Het wordt tijd dat de zzp’ers als volwaardige groep worden behandeld en mee gaan tellen. De belastingdienst moet eens accepteren dat er een groeiende groep zelfstandigen is die alleen en voor eigen rekening en risico werkt. Het gaat de goede kant op, maar de molens malen traag. Het plan om de zelfstandigenaftrek af te schaffen is gelukkig niet doorgegaan, er ligt een

‘Het wordt tijd dat zzp’ers als volwaardige groep worden behandeld en mee gaan tellen.’


V

E

&

Robbert Coenmans voorzitter van FNV Jong. ‘De technologische ontwikkelingen gaan natuurlijk hard en het tempo versnelt alleen maar. Dat betekent dat de techniek

OER

THEM

N

goed plan voor een pensioen voor zelfstandigen. Al de problemen met die VAR-verklaringen, dat moet toch eens afgelopen zijn. Steeds duikt de term “schijnzelfstandigen” weer op. Dat gaat het over listige ondernemers die foute constructies verzinnen. Die bal kun je niet bij de zzp’ers neerleggen. Er moet meer waardering komen voor de groeiende groep zzp’ers die het merendeels bovendien heel goed doen. Er moet een passende definitie komen die ook bij de belastingdienst goed werkt. Het gaat over 800.000 mensen die hun eigen inkomsten regelen. En het zullen er steeds meer worden. Omdat bedrijven bang zijn om verplichtingen aan te gaan die horen bij het in dienst nemen van mensen, maar ook omdat er veel mensen zijn die het beu zijn om aan de leidraad te lopen van de overheid, de CAO of hun leidinggevenden. Je ziet het in de zorg: mensen gaan weg omdat ze daadwerkelijk zorg willen verlenen in plaats van te vergaderen, uren-briefjes in te vullen en aan alle bureaucratie te voldoen. Dat zijn de doorpakkers, mensen die bezig willen zijn met hun vak. Bedrijven zullen steeds kleiner worden en experts inhuren die hun eigen specialisme meenemen. Zzp’ers zijn vakmensen: je kunt niet van school komen en zzp’er worden, je moet een expert zijn in je vak.’

RV

HUMA

SO

A

URCE

S

RE

Babyboomers, de generaties X, Y en Z; in loondienst of als zzp’er bevolken zij samen de Nederlandse werkvloer. Groepen medewerkers met elk hun specifieke vaardigheden, wensen en verwachtingen. Uitdaging voor werkgevers is om deze te matchen met hun eigen doelstellingen, met het onvermijdelijke aanstaande tekort op de arbeidsmarkt als complicerende factor. Drie experts laten hun licht schijnen over de werknemer en de werkgever van de toekomst.

EMA

houden. Als vakbond willen we natuurlijk ook tegenwicht bieden en mensen die andere keuzes maken, steunen. Een werkgever kan wel graag met vaste contracten willen werken, maar er zijn ook mensen die daar geen zin hebben. Dan moeten flexibele contracten natuurlijk mogelijk zijn, maar dan moet het wel om een góed flexibel contract gaan. Nu is het bij flexcontracten vaak lastig om scholingsmogelijkheden goed te re‘Misschien is straks sprake van een gelen; dat moet anders. war for talent.’ Een goed pensioen, een hypotheek afsluiten: al die taken over gaat nemen. Ik denk niet secundaire arbeidsvoorwaarden liggen nu zozeer aan robots, wel dat bijvoorbeeld moeilijk voor mensen met flexibele conminder secretaresses nodig zijn omdat tracten. Omdat werknemers straks een het makkelijk is om je eigen agenda bij te sterkere onderhandelingspositie hebben houden. Scholing wordt nog belangrijker. vanwege de tekorten op de arbeidsmarkt, Als de technologische ontwikkelingen zullen vaste contracten en flexcontracten sneller gaan, wordt het nog belangrijker op dat soort punten veel meer gelijkgeom ook terwijl je werkt, je kennis actueel schakeld worden, verwacht ik.’ � te houden. Als werkgever moet je dat natuurlijk goed regelen. Dat is in je eigen belang om mensen in huis te hebben met actuele kennis, werknemers die goed toegerust zijn om mee te kunnen met snelle veranderingen. Misschien is straks sprake van een soort war for talent. De beroepsbevolking gaat hard krimpen. Daarom verwacht ik dat vanuit de werkgeverskant weer meer vaste contracten aangeboden zullen worden. Als je iemand in je bedrijf hebt die goed is, wil je die natuurlijk graag binnen business nationaal

XV


Hoe check je de kwaliteit van een schoonmaakbedrijf? In Nederland zijn veel schoonmaak- en glazenwassersbedrijven te vinden die staan voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Bedrijven die beschikken over brede vakkennis, goed omgaan met hun personeel en netjes belasting betalen. Maar hoe zijn die te vinden? Sinds 2013 zijn ze gemakkelijk te herkennen aan het keurmerk van branche-

organisatie OSB. Een nieuw label, exclusief voor bedrijven die het goed doen! Zo heeft heel Nederland voortaan helder zicht op de kwaliteit en betrouwbaarheid van een schoonmaak- of glazenwassersbedrijf. Check dus altijd het OSB-Keurmerk. Wilt u meer weten over het keurmerk en de voorwaarden? Kijk op www.osb.nl

Samen voor een schone zaak


COLUMN

De Zalando man

TALENT&WERK Floresstraat 6 5013 BZ Tilburg Telefoon 013 46 41 140 talentenwerk@diamant-groep.nl

Ik heb niet snel de neiging iemand spontaan iets aan te doen, maar zodra de Zalando man mijn irritatiezone binnendringt, weet hij telkens weer het slechtste in mij boven te halen. Met z’n petje! Hoe verzint een reclamemaker het om via een lullig spotje het merk Zalando te verkwanselen tot een imago van volmaakte onbenulligheid? Ik begrijp niet dat met dergelijke marketing een merk zo enorm gehypet kan worden en recordomzetten haalt met internetverkoop. In 2013 werd de omzet uit 2012 verdubbeld tot 1,8 miljard euro. jammer genoeg voor de aandeelhouders wordt met die omzet alleen nog maar verlies gemaakt, maar dat belet niet dat er voorlopig nog veel geïnvesteerd wordt in e-commerce. Vergelijk het maar met de internethype eind jaren negentig. Investeerders spetterden met geld en namen als rendement genoegen met een rooskleurig verhaal.

Talent&Werk ontzorgt werkgevers op het gebied van werving en selectie en ondersteunt bij de inzet van onze mensen. Onze accountmanagers adviseren u graag!

OOK PERSONEEL NODIG?

E en s c h one za a k Vanzelfsprekend wilt u uw pand helemaal perfect schoon hebben. Het is tenslotte het visitekaartje van uw bedrijf. Goed schoonmaken is echter wel een specialisme. CSS Schoonmaakdiensten beheerst dit specialisme en is al jarenlang expert in reinigen. Met een speciaal werkprogramma garanderen wij dat uw gebouw het hele jaar door van binnen én van buiten in perfecte conditie is. Schoon, verzorgd én hygiënisch.

Schoonmaken en schoonhouden CSS Schoonmaakdiensten is een full-service schoonmaakbedrijf: • interieur en exterieur

• gevelreiniging

• glasbewassing

• levering van sanitaire voorzieningen

Alle zaken die schoongemaakt moeten worden komen aan bod. Van gevel tot toilet en van kantoor tot raam. Zo bent u er zeker van dat alles op elkaar afgestemd is en uw pand het hele jaar door voortreffelijk schoon is. Bovendien heeft CSS Schoonmaakdiensten meer dan 25 jaar ervaring in de schoonmaakbranche, zodat u zeker niet voor

Wat vaak vergeten wordt is dat 50% van de aankopen retour wordt gestuurd. Dat mag wettelijk gratis binnen zeven dagen en het weerhoudt de consument er dus niet van te bestellen dat het een lieve lust is, om vervolgens de helft weer doodleuk in te leveren. Dat is niet zo erg bij C&A in de paskamer, maar bij Zalando betekent dat wel dubbele vervoerskosten. Geen wonder dat er geen winst gemaakt wordt, om nog maar te zwijgen van de milieueffecten van deze onrendabele manier van bezorgen. Misschien zouden consumenten langer moeten nadenken voor ze iets bestellen, dat zou de retourzendingen met een enorme factor reduceren. E-retail is nog steeds geweldig in ontwikkeling, bijvoorbeeld in de verschuiving naar M-commerce, kopen en betalen met je mobiele apparaat. Ook winkels in stedelijke centra zullen veranderen in showrooms met bestelmodules om online te kopen. Passen gaat voortaan virtueel met slimme software waarmee kleding op jouw lijf geprojecteerd wordt, door gebruik van big data. Maar ook juridisch verandert er wel wat medio 2014, met de Europese richtlijn e-commerce. Die regelt dat de ‘bestelknop’ moet worden aangepast, zodat een consument bij het vullen van zijn winkelwagentje automatisch zijn betalingsverplichting erkent. En ook de bedenktijd wordt voor consumenten verlengd van 7 naar 14 dagen. nog meer retourzendingen dus, maar het gemak dient de mens en dat loopt tegenwoordig nu eenmaal over internet. nu alleen de Zalando man nog! Het zou mooi zijn als die de representatie van het merk voortaan aan lieftallige types als Lieke van Lexmond overlaat. Maar ik ben bang dat hij er een is van het soort ‘bedrijfsleider van AH’, en dat ik me er dus nog jaren groen en geel aan zal moeten ergeren.

verrassingen komt te staan.

CSS

Schoonmaakdiensten BV

interieurschoonmaak, gevelreiniging, glasbewassing, levering van sanitaire producten

Schijfstraat 24 5061 KB Oisterwijk Tel. 013-5331985 www.css-schoonmaak.nl info@css-schoonmaak.nl

Marc Heuvelmans. Partner bogaerts & Groenen advocaten.


EVENTS

Op het land en in de lucht

Wie bij ons is geweest, is om TEKsT jEAnETTE VAn HAAsEn FOTOGRAFIE KEEs bEnnEMA

Daan van Loosbroek: ‘Onze locatie is uniek, de omgang met onze klanten ongedwongen’

Op een dak staan doet hij voor geen goud, in de lucht varen des te liever. Ook als het de weersomstandigheden zijn die de koers bepalen. ‘Ik weet nooit waar een ballonvaart eindigt’, zegt Daan van Loosbroek (43). ‘Dat is juist spannend.’

Gilzerbaan 495 in Tilburg. Vanaf het sfeervolle terras achter het café kijk je hier ver uit over de weilanden. Een zomerse dag met een strak blauwe hemel als vandaag doet volledig recht aan de term landelijkheid. Zelfs een feestelijke lunch, geserveerd op

36

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

een boerenbont tafelkleed, ontbreekt niet. Zo’n fantastisch onthaal krijg ik niet bij elk interview. Maar al gauw blijkt dat deze lunch in het kader van de laatste werkdag van stagiaire Dick staat. Ook leuk. Traditiegewijs zelf klaargemaakt als traktatie aan

alle medewerkers. En iedereen die spontaan op het erf aan komt waaien, mag van de baas aanschuiven. Dit tekent de hartelijke en informele sfeer van het Tilburgse familiebedrijf dat dertig jaar geleden werd opgericht door Henny van Loosbroek.


Inmiddels wordt Virgin Balloon Flights, met gemiddeld 7.500 passagiers per jaar, gerund door zijn twee zonen Bram en Daan van Loosbroek.

Ongedwongen

Ballonvaren. Een niet alledaags uitje. Je boekt het ook niet zo snel voor jezelf. En wie een ballon instapt doet dit niet onmiddellijk een tweede keer. Het is de ervaring die telt. De concurrentie in de branche is groot. Een lastige markt dus. ‘Er zijn nog drie andere grote ballonvaartbedrijven die landelijk aanbieden plus nog 50 kleinere die eveneens op internet staan’, zegt Daan van Loosbroek, verantwoordelijk voor sales en planning. ‘Dit betekent dat je voortdurend scherp moet zijn en het verschil moet maken, anders ben je het haasje.’ Verschil maken lukt het bedrijf aardig. Waar menig klant een ballonuitje boekt op prijs en presentatie, gebeurt dat bij Virgin Balloon Flights ook om andere redenen. ‘Virgin is een sexy merk dat kwaliteit en betrouwbaarheid uitstraalt’, legt de gedreven ondernemer uit terwijl we aan de grote tafel in de horecazaal zitten. ‘Maar nog belangrijker is dat onze klanten na een ballonvaart helemaal om zijn. Onze locatie is uniek, de omgang met onze klanten ongedwongen. Mensen vinden het heerlijk om na hun ballonvaart, bijvoorbeeld rond de vuurkorf, ongestoord met elkaar na te borrelen.’

Ethiopië

Adverteren doet het bedrijf nauwelijks. Veel geld gaat op aan adwords voor een goed vindbare link op Google. Het Virginteam van vier vaste medewerkers en 60 vrijwilligers verzint van alles om publiciteit te maken, van bedrijfslogo’s op auto’s

en kleding tot aan kortingsbonnen. En is er geen nieuws, dan maken ze dat. Maar de familie Van Loosbroek laat het voortbestaan van het bedrijf niet alleen daarvan af hangen. Zo begon broer Bram twee jaar geleden een vestiging in Ethiopië off all places. ‘Vergis je niet, 1% van de Ethiopische bevolking - dat uit 90 miljoen inwoners bestaat - is zeer vermogend, het toerisme begint in dit prachtige land sterk toe te nemen en er wonen veel expats vanwege Europese, Amerikaanse en Chinese bedrijven die zich in rap tempo in dit booming land vestigen’, legt Daan uit. ‘Een ballonvaart kost daar circa 200 dollar per persoon, vergelijkbaar met de gemiddeld 140 euro per persoon in Nederland. Voor dat geld vaar je over adembenemende Afrikaanse landschappen met wilde dieren, een exclusieve trip.’

naborrelen rond de vuurkorf 3.000 vaaruren

Niet alleen traditionele ballonvaarten vinden bij Virgin in de lucht plaats. Ook modeshows, kooksessies, zelfs as-verstrooiingen worden regelmatig op grote hoogte georganiseerd. In samenwerking met vliegveld Gilze-Rijen biedt Virgin Balloon Flights ook unieke vluchten in authentieke historische vliegtuigen. Beneden op het land is voor particulieren en bedrijven echter ook veel te doen. Van schapen hoeden tot schermen, van het geven van een houseparty tot themafeesten. Het verbaast me dan ook helemaal niet dat de BOB Borrel in juni

juist hier plaatsvindt. ‘Met de mogelijkheid tot het maken van een korte helikoptervlucht over het centrum’, verklapt Daan alvast. Hij wilde als kind vliegtuigpiloot worden. Met inmiddels ruim 3.000 vaaruren op zijn naam zit de ballonvaarder er met zijn droom niet ver naast. Zijn fascinatie omtrent het werk is helder: ‘Ik weet nooit waar een ballonrit eindigt’, zegt hij nuchter. ‘Het weer bepaalt de werkelijke koers en juist dat is spannend. Soms word je ineens de andere kant op geblazen. Maar veiligheid staat bij ons voorop, wij zijn trots op onze smetteloze veiligheidsreputatie. In die zin is ballonvaren veiliger dan autorijden.’

Hilarisch

Vanzelfsprekend maakt hij samen met zijn passagiers ook hele bizarre dingen mee. Anekdotes te over hier aan tafel. Zoals die over de ballonlanding op een naturistencamping. ‘Pal voor de caravan van een mevrouw die binnen de afwas stond te doen, met de rug naar ons toe en slechts een schort om’, vertelt Daan. Hij loopt spontaan van tafel en speelt de bewuste scène als een volleerd acteur na. ‘Ineens draait ze zich om en staat ze oog in oog met twaalf mensen in een mand die haar met open mond aanstaren. Een hilarisch tafereel. Dit is niet gelogen. Bij ons maak je echt wat mee.’ �

Virgin Balloon Flights Gilzerbaan 495 5032 VD Tilburg T 013-5900692 E info@virgin.nl I www.virgin.nl

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

37


Ze is directeur van een bedrijf, sopraan en zangdocent aan het conservatorium. Ze is echtgenote en moeder. Toe maar. ‘Al die verschillende rollen verrijken me’, zegt Franka van Dommelen (31) opgeruimd. ‘sterker, ze maken me als mens compleet.’ Franka van Dommelen: ‘Ik wil niet vastzitten, daar word ik doodongelukkig van’


VROUW IN BUSINESS

Alle talenten voor het voetlicht

Vergaat de wereld? nee? nou dan! TEKsT jEAnETTE VAn HAAsEn FOTOGRAFIE KEEs bEnnEMA

Wat hebben de werelden waarin ze zich beweegt met elkaar gemeen? Ze vragen om creativiteit. In eerste instantie koos ze voor totale toewijding aan haar klassieke zangcarrière zoals het een echte prof betaamt die de top wil bereiken. Maar tijdens het eerste jaar van de masteropleiding in Hamburg kwam ze zichzelf flink tegen. ‘Die eenzijdige focus op mezelf verstikte me’, ontdekte Franka van Dommelen die destijds veel alleen op haar kamertje studeerde en daarnaast een parttime baan als HR manager bij een bedrijf had om haar zangstudie te kunnen bekostigen. ‘Ik wilde ook dienstverlenend bezig zijn. Bovendien, een klassieke solozanger aan de top moet vooral doen wat de dirigent vraagt, is veel op reis en komt nauwelijks aan een privéleven toe. Maar ik droomde ook nog van een gezin.’

On demand

Gelukkig kreeg Franka de kans om zes jaar geleden voor twintig uur per week als HR manager bij E-Way Out aan de slag te gaan, een organisatie die secretariaatsservices ‘on demand’ aanbiedt en binnen 24 uur dictaten levert die klanten mobiel hebben ingesproken. Al na een half jaar liet de toenmalige directeur weten dat ze in Van Dommelen een opvolger zag. Toen deze erg ziek werd, nam Franka al haar werk over. Twee jaar geleden werd ze directeur. ‘Omdat ik mezelf altijd wil blijven uitdagen’, verklaart Franka haar beslissing. ‘Ik werk sindsdien nauw samen met een gemotiveerd team dat klanten blij maakt door hen werk uit handen te nemen. Dat geeft me de voldoening die ik voorheen miste.’ Zo’n vier dagen in de week stuurt Franka zeventien mensen buitenshuis - in loondienst

- aan, naast de vijf vaste medewerkers op kantoor. Ook onderhoudt ze intensief klantenrelaties. Ze is kritisch in de matches tussen klant en medewerker en streeft ernaar gespecialiseerde diensten voor elke mogelijke branche te leveren. ’s Avonds echter stapt ze in een andere rol. Dan doceert ze jonge talenten en studenten in de vooropleiding solozang klassiek aan het Tilburgse conservatorium en staat ze regelmatig op de planken in binnen- en buitenland voor een recital of een groot concert.

Energie

Dit moet veel energie kosten. ‘Nee hoor, ik krijg er juist energie van’, glundert de onderneemster. ‘Ik doe overal inspiratie op en neem die met me mee naar de volgende plek. Ik wil niet vastzitten, daar word ik doodongelukkig van. Heel bewust heb ik voor deze levenswijze gekozen. Een geluk is dat mijn echtgenoot Gillis - die kandidaat-notaris is - en ik, elkaars passies begrijpen. Een ander geluk is dat onze familie er is om ons dochtertje Elisa op te vangen die twee dagen in de week naar de opvang gaat. Ons tweede kindje is op komst. Druk? Ja. Maar ’t is een kwestie van plannen en organiseren en soms nee zeggen. Dat laatste is niet leuk, maar op zo’n moment vraag ik mezelf: vergaat de wereld? Nee? Nou dan!’

Ambities

Franka staat niet stil. Haar ambities evenmin. ‘Ik wil klassieke muziek dichter bij de mensen brengen’, beschrijft ze nauwkeurig haar doelen. ‘Klassieke muziek is voor iedereen. Tijdens het kruikenconcert samen met Guus Meeuwis ervoer ik dat pop en klassiek geweldig samen kunnen.

Ondernemerstips van Franka van Dommelen • Onderneem met je hart • Stel je open en ontvankelijk op • Streef naar een stabiele thuissituatie • Leer relativeren • Verzamel de juiste mensen om je heen

Ik schrijf eigen teksten en stukken voor vocale muziek. Daarnaast werk ik aan een platform dat mensen verbindt die voor een bepaalde gelegenheid live muziek willen horen, zoals voor een begrafenis.’ Haar bedrijf wil ze sterker in de markt positioneren door goede marketing en het blijven perfectioneren van secretariële diensten. Als ik aan het eind van het interview vraag naar vijf ondernemerstips, reageert ze half verschrikt: ‘Tips? Ik ben zelf maar net begonnen, pas 31, met nog een heel leven te gaan.’ Toch heb ik het gevoel dat dit haar prima zal lukken. En jawel. Ze denkt even na en haar aanbevelingen rollen moeiteloos over de tafel. �

E-Way Out Goirkestraat 150 5046 GP Tilburg T 013-5041254 E info@e-wayout.nl I www.e-wayout.nl

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

39


erts en p x e e ll a t e m open ts?! a la p n Woning (ver)k é é p o s expertise

makelaarsplaats.com • 013-7440388

The origin of true sound Het beste beeld & geluid, zoals de Bowers & Wilkins 800 Series Diamond, te beluisteren bij:

Sint Ceciliastraat 28, 5038 HA Tilburg 013 544 3510 www.iear.nl


INDUSTRIE

Tijd voor groei en expansie

bij ons is alles beweging TEKsT jEAnETTE VAn HAAsEn FOTOGRAFIE KEEs bEnnEMA

Herman Bolenius en Jan van Ingen

Ze sleepten onlangs een opdracht voor het megagrote hightechbedrijf AsML binnen, voor wie ze een wereldwijde oplossing bedachten. Hydro Vasli, specialist op het gebied van hydrauliek, verkoopt duidelijk veel meer dan hydraulische onderdelen.

Het bedrijf dat nu ruim twintig jaar gespecialiseerd is in allround hydraulische oplossingen voor automobielen, scheepvaart, landbouw en industrie, ontwikkelt zich steeds meer als een partner die haar klanten totaalpakketten biedt en hen zodoende al het werk uit handen neemt. Met een uitgebreide verkoopafdeling van specifieke onderdelen, hoogwaardige engineering en een werkplaats met deskundige servicemonteurs voor reparaties en (preventief) onderhoud, mag Hydro Vasli zich rekenen tot een bedrijf dat niet alleen producten, maar vooral producten met oplossingen verkoopt.

Monitoren

‘Bij ons is alles beweging’, zegt Jan van Ingen (50), sinds 1 april commercieel directeur. Hij wordt aan tafel vergezeld door algemeen directeur Herman Bolenius (50) die dit bedrijf 22 jaar geleden overnam toen het nog een eenmanszaak was. ‘We

zijn sterk in advies en bezitten kennis en expertise over mechanische toepassingen die door oliedruk in beweging worden gezet. Veel productieprocessen bij onze klanten moeten 24/7 blijven draaien. Een onverwachte storing op de werkvloer vraagt dus onmiddellijk om reparatie en monitoring van het hydraulische proces.’ Hiervoor staat het team van achttien vakmensen plus vijf vaste zzp-ers vanuit de vestigingen Tilburg en Breda, garant. Een derde Brabantse vestiging ligt in de lijn der verwachting.

Engineering

De 1400 klanten variëren van eindgebruikers tot original equipment facturers, ook wel machinebouwers genoemd. ‘Richting de machinebouwers rollen we de ondersteuning en engineering voor de toekomst nog meer uit’, laat de commercieel directeur weten. ‘Naast het faciliteren van structurele onderdelen bieden we hen ook hoogwaardige services omtrent die onderdelen.’ Ook

wederverkopers weten het adres op industrieterrein Loven te vinden. Omdat Hydro Vasli uit haar jasje groeit staat een verhuizing naar een grotere bedrijfslocatie op de agenda. Het leveren van kwaliteit werpt haar vruchten af. Zo leverde het bedrijf onlangs nog een hydraulische oplossing aan de megagrote hightechorganisatie ASML die nu wereldwijd wordt toegepast. Van Ingen: ‘Cliché of niet, maar tegen een eerlijke prijs doen we ook echt wat we beloven. Voor grote en kleinere klanten. Dit is wat ons tot op heden wereldberoemd in Tilburg heeft gemaakt.’ � Hydro Vasli Kapitein Rondairestraat 14 5015 BC Tilburg T 013-5365806 E info@hydrovasli.nl I www.hydrovasli.nl

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

41


FINANCIEEL MANAGEMENT

Van Boekel biedt klanten gratis werk- en gespreksruimte

Het accountantskantoor anno nu TEKsT sAnDER ROOIjAKKERs FOTOGRAFIE ROn PEPPEnsTER

Joris Verhoof en Linda van Hoof

De wereld van de accountancy is volop in beweging. Een accountant die één keer per jaar langskomt met keurig uitgewerkte jaarcijfers? Dat is niet meer van deze tijd. De moderne ondernemer wil meer en de hedendaagse accountant biedt ook meer. Van boekel accountants en adviseurs uit Tilburg stelt tegenwoordig zelfs een deel van het eigen kantoor beschikbaar om de klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Een beeld van het accountantskantoor anno nu.

42

REGIO busInEss | MEI/junI 2014


‘We blijven altijd op zoek naar nieuwe manieren om onze klanten te bedienen’, zegt Joris Verhoof, vennoot bij Van Boekel accountants en adviseurs. Een moderne ondernemer wil van dag tot dag weten hoe hij of zij er voor staat. ‘Terecht, want dan kun je direct ingrijpen als er iets misgaat en sturen op je bedrijfsvoering’, vult medevennoot Linda van Hoof aan. De ondernemer van tegenwoordig wacht niet tot morgen, maar wil vandaag al zo breed mogelijk worden geïnformeerd en geadviseerd.

De moderne ondernemer verwacht meer Accountants moeten zich aanpassen aan de veranderende vragen van klanten. Het werk blijft niet langer beperkt tot het opmaken van de jaarcijfers en het doen van belastingaangifte. ‘Natuurlijk blijft dat de basis van onze werkzaamheden’, zegt Joris. ‘Maar we doen veel meer. We maken bijvoorbeeld ook tussentijdse rapportages en stellen prognoses op die betrekking hebben op de exploitatie en de liquiditeit. Als je daar tussentijds een helder beeld van hebt, kun je gaandeweg het jaar hier nog op sturen. Dat kan natuurlijk niet meer wanneer je na afloop van het kalenderjaar pas een compleet beeld krijgt van je financiële situatie.’ Veel klanten van Van Boekel kiezen daarom tegenwoordig voor deze vorm van dienstverlening, waarbij een deel bestaat uit het meer traditionele werk en een aanvullend deel uit accountancy anno nu. ‘De maatschappij verandert en wij veranderen mee’, zegt Joris. ‘Op ieder moment weten hoe je

zaak er voor staat, dat is wat ondernemers tegenwoordig willen.’

business & Meetingpoint

Accountancy anno 2014 draait volgens Joris en Linda steeds vaker om service en advies. Daarom lanceert het Tilburgse accountantskantoor het nieuwe Van Boekel Business & Meetingpoint. ‘Het is een hele nieuwe vorm van dienstverlening, die volgens ons heel erg goed past binnen deze tijd’, zegt Linda. ‘We bieden onze klanten de mogelijkheid om gratis gebruik te gaan maken van ons kantoor aan de RingbaanWest. We hebben daar flexibele werkplekken, ingericht met Wi-Fi, printvoorzieningen en een kopje koffie of thee. Bovendien hebben we achter ons kantoor voldoende parkeergelegenheid en is het kantoor heel goed bereikbaar. Onze klanten kunnen hier terecht om in alle rust te werken. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer iemand van buiten de stad twee afspraken heeft in Tilburg. Tussendoor kan hij of zij dan bij ons komen werken. Maar er kunnen natuurlijk ook andere redenen zijn om even niet op het eigen kantoor te kunnen of willen werken.’ Naast de werkplekken biedt Van Boekel een spreekruimte aan, waar klanten eveneens gratis gebruik van kunnen maken. Voor de werkplekken kunnen de klanten onaangekondigd binnenlopen. De gespreksruimtes moeten wel worden gereserveerd. ‘Wil je een sollicitatiegesprek voeren, of een gesprek met een potentiële overnamekandidaat, dan kan ik me voorstellen dat je dat in bepaalde gevallen liever niet binnen je eigen bedrijf doet’, legt Joris uit. ‘In dat geval kun je discreet bij ons terecht. Een afspraak bij je accountant, dat is natuurlijk voor niemand verdacht. Maar ook voor

andersoortige gesprekken kan het fijn zijn om uit te wijken naar neutraal terrein en ons kantoor kan dan uitkomst bieden.’ De nieuwe service van Van Boekel is nadrukkelijk bedoeld voor alle klanten. ‘Iedereen kan er wat aan hebben’, zegt Linda. ‘Grotere bedrijven hebben misschien wat vaker behoefte aan privacy. Maar dat betekent niet dat een ZZP’er daar geen behoefte aan heeft. Misschien wil iemand die zelfstandig werkt, zijn relaties ook wel eens in een andere omgeving ontvangen. Dat kan vanaf nu in onze vergaderruimtes.’

netwerk

De nieuwste service van Van Boekel past volgens Joris en Linda volledig bij de veranderende rol van accountants. ‘Wij zijn er om klanten op allerlei gebied te ondersteunen. Het Van Boekel Business & Meetingpoint kan een goede plek zijn om te werken of te vergaderen’, zegt Linda. ‘Maar het kan ook zo zijn dat klanten dankzij het meetingpoint sneller met elkaar in contact komen. Dat zou toch fantastisch zijn? Werken en vergaderen in het kantoor van je accountant en tegelijkertijd werken aan je netwerk? Het past helemaal bij een modern accountantskantoor om dat soort ontmoetingen mogelijk te maken.’ �

Van Boekel acountants en adviseurs Ringbaan West 306 5000 AK Tilburg T 013-4633533 E info@vanboekel.nl I www.vanboekel.nl

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

43


Ultra veel Audi Ultra weinig bijtelling Nu bestelbaar bij van Mossel: De Audi A4 Avant ultra en Audi A5 Sportback ultra. Audi rijden met slechts

20% BIJTELLING Op het eerste gezicht zijn het typische Audimodellen: sportief, premium en modern. Binnenin verbergen ze echter bijzondere technologieën die samen de auto nog schoner en zuiniger maken. De ultra-uitvoeringen van de Audi A4 en A5 beschikken over TDI®-motoren met een gunstig verbruik en een lage uitstoot. U rijdt de Audi A4 Avant ultra vanaf € 40.600,-. Netto bijtelling per maand vanaf € 284,-* U rijdt de Audi A5 Sportback ultra vanaf € 43.900,-. Netto bijtelling per maand vanaf € 307,-*

Van-Mossel-Audi.nl Ons Audi Centrum is gevestigd in Tilburg. Van Mossel Audi is tevens gevestigd in Valkenswaard en Weert. Onderdeel van de

Van Mossel Groep

Gemiddeld brandstofverbruik 4,2 – 4,4 (22,7 – 23,8 km/l), CO2-uitstoot 109 - 114 g/km. Vanafprijs is inclusief BTW en BPM, exclusief verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. * Netto bijtelling per maand o.b.v. 42% inkomstenbelasting.

4190131_AUDI A4 en A5_190x128mm.indd 1

26-02-14 15:09


Zo betrokken, het zou verboden moeten worden. MR. LUUK JONKER, HOOGST PERSOONLIJK BETROKKEN BIJ AUTODROP.

Bij Holla Advocaten nemen we het graag persoonlijk. Dat betekent dat we betrokken zijn bij de zaken die we behandelen. Het houdt ook in dat we regelmatig contact hebben en ons écht in onze klanten verdiepen. We stellen het belang van onze cliënt altijd voorop en hebben oog voor de mens achter de zaak. We zijn een van de 25 grootste advocatenkantoren van Nederland, onze advocaten bieden, naast professionele juridische bijstand, advies op maat vanuit onze vestigingen in Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Tilburg.

Op www.holla.nl stellen we ons graag persoonlijk aan u voor en vindt u meer informatie over onze aanpak.


Wie helpt u met ondernemen en geeft u advies? Wij geven u graag onafhankelijk en passend risicoadvies

Als het echt groen moet zijn Of het nou gaat om PMS 369, appeltjesgroen of FSC-papier. Misschien moet het 100% gerecycled zijn. Voor al het drukwerk is een oplossing, voor alles geldt...

jouw drukker

U wilt de ruimte om te ondernemen. De adviseurs van Meeùs bieden die door u actief te adviseren over uw risico’s, preventie en het verzekeren ervan. Dat doen we inmiddels voor 70.000 bedrijven.

Meeùs ’s-Hertogenbosch T 06-11 01 51 91 Meeùs Tilburg T 06-11 01 53 68 www.meeus.com/zakelijk

T [013] 463 13 35 www.dekoverdivas.nl

HABES

Meubelen • Duoplankenvloeren • Totaalinterieur b.v.

Meeùs is onderdeel van Aegon. Meeùs is onderdeel van Aegon.

RegioBusiness_DenBosch_zakelijk_92x128.indd 3

19-12-2013 15:27:11

Da’s pech, klant weg (zonder te betalen)

DEBITEURENBEHEER IN GOEDE

HANDEN VOORKOMT PROBLEMEN TOCH EEN WANBETALER?

WIJ TRACEREN, PROCEDEREN • (Duo)Plankenvloeren. • Opknappen en restaureren van bestaande houten vloeren. • Ontwerpen en op maat maken van meubelen. • Radiatorombouw. • Restaureren. • Meubelstoffering. • Riet & Matwerk. • Directe levering van al uw gewenste meubelen vanaf fabriek. Lindenlaan 67 • 1271 AW Huizen • Tel. 035-525 76 07 Corr.-adr.: Willandstraat 106 • 5351 PK Berghem Tel. 0412-484652 • 06-54628118 WWW.JOHNHABES.NL

EN INCASEREN

allincassoTM no cure no pay stalman.nl 40 jaar daadkracht

Oranje Nassaulaan 1 | 5211 AR ‘s-Hertogenbosch | 073-6918182


MOBILITEIT & TRANSPORT

Nieuwe impulsen houden ons scherp

Een sprong wagen TEKsT MIREILLE KLEIjnGELD FOTOGRAFIE RALDO nEVEn

dicht bij de klant te blijven en flexibel in te spelen op hun behoefte. ‘Onze kracht is de kleinschaligheid. We weten exact met wie we zaken doen, wat er speelt en wat onze klanten rijden. Daardoor kunnen we snel schakelen. We kijken welke type auto bij hen past door goed naar hen te luisteren. Daarnaast informeren we op tijd over het laatste leasenieuws en geven een duidelijk en eerlijk advies. Welk kostenplaatje brengt het met zich mee? Dat geeft rust en vertrouwen. Daar hoort bij dat je moet kunnen waarmaken wat je belooft. Ik ben ervan overtuigd dat je alleen op die manier een lange termijnrelatie kunt opbouwen.’

uitdaging

Corné Couwenberg en Robert Wielders

Een maatschappij die continu in beweging is en een overheid die vooral focust op duurzaamheid. Dat is de huidige economische trend, ook in de leasebranche. Volgens Renova Lease kun je als dealer dan ook niet anders dan daarop inspelen. Tot eind vorig jaar konden we onbeperkt gebruik maken van een leaseauto. Door aanscherping van maatregelen van de overheid en de nieuwe bijtellingsregelingen begin dit jaar, zijn werkgevers een stuk kritischer geworden. Accountmanager Robert Wielders: ‘We zien kostenbeheersing in de breedste zin van het woord. Een auto is en blijft een grote kostenpost. Hierdoor zien we een duidelijke verschuiving van het type auto.

Een grote auto is niet langer een statussymbool. Vooral bedrijven kiezen steeds vaker een zuinigere variant. Enerzijds wordt gekeken naar het kostenplaatje, anderzijds ook steeds meer naar de duurzaamheidsfactor.’

Kracht

Volgens Robert en zijn nieuwe collega Corné Couwenberg is het belangrijk om

De leasemarkt zal altijd in beweging blijven. Daar heeft Robert geen probleem mee. Het nemen van risico’s hoort daarbij. ‘Een sprong wagen zonder dat je weet hoe je gaat landen. Als het uiteindelijk maar goed geregeld wordt voor de klant. Bij ondernemen moet je nou eenmaal risico’s durven te nemen. Daarnaast zijn zulke impulsen voor mij juist een uitdaging. Of het nu om veranderingen vanuit de overheid gaat of om een ingewikkeld mobiliteitsvraagstuk; in beide gevallen dwingt het je te kijken naar mogelijke oplossingen. Zo blijf je flexibel en scherp.’ �

Renova Lease Waalwijk Van Andelstraat 9 5141 PB Waalwijk T 0416-332443 E robert.wielders@renova.nl I www.renova.nl

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

47


PERSONEEL & ORGANISATIE

Streven naar de klik tussen drie partijen

boeiende zoektocht naar de juiste match TEKsT GERDA bAEYEns FOTOGRAFIE MARjO VAn DE PEPPEL

Met bouwpakketten voor voertuigaanpassingen bedient b-style heel Europa. Omdat het bedrijf naast innoverend ook een gezonde marktstrategie hanteert, verviervoudigde de omzet de afgelopen jaren. Hierdoor was de financiële administratie hoognodig aan versterking toe. Werf, een organisatie die zich richt op het werven, vinden, selecteren en plaatsen van financiële professionals, kwam met de juiste kandidaat. Groei en het feit dat medewerkers verspreid zaten over drie locaties, deden directeur Smulders uitkijken naar meer ruimte. Met de overname van Flex-i-Trans begin dit jaar, was het logistieke probleem meteen opgelost. B-style ruilde Eindhoven voor Velddriel en betrok het pand van Flex-i-Trans.

We zijn redelijk uniek Innovatief DnA

‘Wat wij doen is redelijk uniek en misschien staan we daar zelf te weinig bij stil’, zegt directeur Smulders. ‘Zowel B-style als Flex-i-Trans staat immers voor decennia van innovatie en research. B-style richt zich met bouwpakketten tot professionele ombouwbedrijven in binnen- en buitenland. Flex-i-Trans levert complete voertuigen, inclusief aanpassingen als rolstoelvloersystemen, aan het openbaar vervoer en taxibedrijven in Nederland. De twee vullen elkaar dus mooi aan.’

Van wollig naar concreet

‘Begin dit jaar waren we op zoek naar een Financial Controller die onze administratie kon optimaliseren en met het bedrijf kon meegroeien. Ik kwam in contact met Bas

Vrijsen (accountmanager Werf) en het klikte meteen. Bas zette mijn ietwat wollige beschrijving van de beoogde kandidaat al snel om in een concreet profiel’, glimlacht Bart. ‘Hij kwam met vier kandidaten van wie we er drie hebben uitgenodigd. Eén van hen bleek perfect te voldoen aan alle criteria, zowel wat het denkniveau als de betrokkenheid bij B-style & Flex-i-Trans betreft.’ ‘We vragen net zolang door tot we het profiel van de gezochte kandidaat helemaal helder hebben. We vragen de opdrachtgever het hemd van het lijf’, lacht Bas. ‘Waar wil je naartoe met het bedrijf? Wat typeert jouw bedrijf? Wat ons onderscheidt in de markt is dat we niet alleen kijken naar de inhoud van de functie, maar ook naar het psychologisch profiel van de kandidaat’, stelt Bas.

Ietwat wollige beschrijving ‘In het geval van B-style zochten we een stabiel, zelfstandig iemand die zijn mannetje staat en probleemloos mee kan met de snelheid die dit bedrijf typeert. Bij een van de kandidaten wisten we meteen dat het de perfecte match was en die indruk bleek te kloppen.’ �

Bart Smulders en Bas Vrijsen

Werƒ St. Jorisstraat 15 5211 HA ’s-Hertogenbosch T 073-6121725 E info@werf.biz I www.werf.biz B-Style & Flex-i-Trans De Geerden 14 5334 LE Velddriel T 073-6869686 E info@servingmobility.com I www.servingmobility.com

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

49


BOBKATERN BOB KATERN BOB KATERN

Persoonlijk, stijl, klantgedreven en uitgesproken

Regio business in beweging De komende twee jaar willen we, samen met onze leden, adverteerders en bezoekers aan het online platform, een verdere ontwikkeling doormaken: wij zetten ons in om in deze periode nog meer, vaker en beter business professionals met elkaar te verbinden via het 3D business concept. Onze kernwaarden zijn al aangepast en vanaf mei bieden we exclusief voor leden een nieuwe mogelijkheid om duurzaam te netwerken. KERNWAARDEN REGIO BUSINESS Onlangs hebben we besloten om onze kernwaarden aan te passen. Reden: de komende jaren richten we ons op een serieuze groei als organisatie, zowel intern als naar de mogelijkheden voor onze leden, lezers, adverteerders en bezoekers aan het online platform. Daarom hebben we gekozen voor kernwaarden die passen bij deze ambitie, visie en doelen voor de toekomst: Persoonlijk: Onze benadering is altijd direct, wij zijn toegankelijk en gericht op het individu. Stijl: Onze basishouding komt voort uit gevoel voor niveau en detail, dit voeren we op alle vlakken door in onze interne en externe look & feel. Klantgedreven: Onze instelling is meer dan klantgericht; wij zijn fanatiek en we gaan verder dan de klant verwacht. Uitgesproken: Onze mening over het opbouwen en onderhouden van een duurzaam netwerk is uitdagend, wij gaan de discussie niet uit de weg.

NIEUW: BOB ACADEMY naast de bOb Debatten, bOb borrels met bOb Kennismakingssessies en de bOb Masterclasses, presenteren we vanaf mei een nieuw bOb event: de bOb Academy. Omdat we merken dat de behoefte groeit aan kennisdeling op specifieke onderwerpen, waarbij meteen duurzame contacten kunnen worden gelegd, gaan we ons netwerk hiervoor inzetten. Er zullen met regelmaat bOb Academy’s worden georganiseerd op steeds diverse locaties, met steeds een ander onderwerp en sprekers. De bOb Academy is exclusief toegankelijk voor leden van Regio business. In een compact programma van anderhalf uur en aansluitend een borrel van een uur kan kennis worden gedeeld en uitgewisseld tussen business professionals. De eerste bOb Academy staat in het teken van beleggen en wordt, in samenwerking met Capital Intervest, op dinsdag 27 mei gehouden bij Huize Rustoord in Esbeek, ontvangst vanaf 19.30 uur. Meer informatie en aanmelden via www.regio-business.nl.

50

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

Mariëlle Ploegmakers presenteert het inspiratieboard met de visie en ambitie van Regio Business voor de komende jaren

Een prachtige locatie voor de eerste BOB Academy: Huize Rustoord in Esbeek


Impressie BOB Masterclass & BOB Borrel

Theater aan de Parade ‘s-Hertogenbosch 18 maart 600 bezoekers Kijk voor meer foto’s op: www.regio-business.nl


LID IN DE SPOTLIGHT

Geert van der Werf en Michel Stoops Logistic Force Wie zijn wij: Geert heeft ruime ervaring en kennis van de logistieke markt, waarin hij al vanaf 1995 werkzaam is. Michel heeft tijdens zijn carrière bij verschillende transportbedrijven veel ervaring opgedaan in de branche. Geert en Michel gaan nu het avontuur starten in de logistieke hotspots Waalwijk en Tilburg.

Machiel Keet Gere-geld Dit heb ik te bieden: In mijn 20 jaar ervaring op financiën heb ik veel verschillende boekhoudpakketten gezien. Voor de ondernemers met 0 tot 10 medewerkers zijn deze pakketten vaak te complex, wat ook de reden was om een eigen pakket te ontwikkelen. Financiële en belastingtechnische ondersteuning wordt geboden door het administratiekantoor.

Jeannette Knoppers InKH - Praktijk voor Innerlijk Helen Mijn passie is: Mensen binnen bedrijven helpen met het denken in resultaat, gaan voor een ‘waardig doel’, van een groep mensen een team bouwen met dezelfde visie, helpen met een bewuste communicatie, het omzetten van limiterende overtuigingen en nationaal en internationaal coachen.

Lex Akkerman Art of Training Mijn core business is: Art of Training is gespecialiseerd in Microsoft Office. We geven trainingen in alle programma’s en op alle niveaus. We helpen de beginner op weg en leren de ervaren gebruiker om zelf macro’s te schrijven. Dat laatste kan ook aan ons worden overgelaten. Zo maken we uitgebreide informatiesystemen in Excel en complexe databases in Access.

Dit hebben we te bieden: Wij zijn gespecialiseerd in het uitzenden en opleiden van logistiek personeel en investeren in werving, selectie en begeleiding van potentiële werknemers. We hebben de ambitie om mensen deelgenoot te maken van de filosofie: ‘macro bepaalt de richting, micro maakt het verschil’. Onze ambitie is: Iedereen moet een duidelijke win hebben bij een samenwerking met Logistic Force.

Het onderscheidend vermogen: Gere-geld is een gebruiksvriendelijk, voordelig en compleet boekhoudpakket dat in de cloud draait en dus overal bereikbaar is. Iedere ondernemer wil financieel overzicht, dit kan goed middels de rapportage, met inzoommogelijkheden. In het kader van MVO gaat 2% van de jaarwinst naar een goed doel. De slogan is: Iedereen kan boekhouden. Wij zijn er trots op dat we iedere ondernemer in een uur

Waar is mijn ervaring op gebaseerd: Als leerkracht, therapeut en coach heb ik veel inzicht gekregen in de werking van het menselijk brein. Willen we andere resultaten dat is het noodzakelijk dat onze perceptie veranderd. De vierjarige training van Life success coach bob Proctor heeft de basis gelegd voor mijn coaching, aangevuld met trainingen van Les brown en j.T. Foxx. De uitdaging voor 2014: In oktober ben ik als spreker uitgenodigd op

Ik sta voor: Flexibiliteit staat voorop; de klant kan instappen op elk trainingsniveau en trainingen op maat volgen. Dankzij praktijkgerichte trainingen kan men direct aan de slag. Ik ben trots op: De lancering van mijn nieuwe website later dit jaar met onder andere een interactief aanbod van kennistesten. De bezoeker en klant kunnen zo zelf testen wat het huidige niveau is per programma. Deze tool gebruiken we

Kijk voor alle leden op www.regio-business.nl

We willen een sterke bodem creëren waarmee we dicht bij de markt staan. Zo geloven we ook in ‘delen is vermenigvuldigen’, zowel intern als extern richting onze relaties en uitzendkrachten. samen staan we sterk.

Logistic Force Heraclesstraat 6 5048 CG Tilburg T 013-5717048 I www.logisticforce.nl

tijd leren boekhouden met Gere-geld. Dan is het grootboek ingericht, de rapportage vormgegeven naar uw wensen en kunt u zonder problemen boekhouden. We helpen ondernemers!

Gere-geld Aurora 17 5591 PL Heeze T 06-51474241 I www.gere-geld.nl

de Conferentie in de Republiek Congo. Aansluitend geef ik een tweedaags seminar over het ‘Thinking Into Results’. Hier wil ik de basis leggen voor mijn internationale coaching en dit uitbreiden naar andere landen.

INKH - Praktijk voor Innerlijk Helen Frankische Driehoek 22 5052 BL Goirle T 013-5347880 I www.inkh.nl

zelf ook als 0-meting in trainingen voor onze klanten.

Art of Training Goudenheuvel 47 5234 GA ’s-Hertogenbosch T 073-7040110 I www.artoftraining.nl


Deze BOB Borrel wordt mede mogelijk gemaakt door:

Piet Plezier biedt veel mogelijkheden voor spontane gasten die op zoek zijn naar Plezier, rust, actie of een gezellige middag op het terras. Voor grotere groepen tot 600 personen zijn er verschillende uitgebreide programma’s, van een paar uur tot een hele dag, compleet verzorgd. Piet Plezier biedt afwisselende arrangementen met sportieve, culinaire, motiverende, enerverende, leerzame, maar vooral leuke elementen. www.pietplezier.nl

Piet Plezier Oisterwijk Donderdag 15 mei Vanaf 17.00 – 23.00 uur

17.00 - 18.00 uur

18.30 - 18.45 uur

Ontvangst BOB Borrel

Feestelijke opening

21.00 - 23.00 uur 18.45 - 21.00 uur

Tapas BBQ

BOBBORREL

Uitnodiging BOB Borrel

Ontmoeten en contacten leggen

Regio business nodigt u op donderdag 15 mei uit voor een bOb borrel bij Piet Plezier in Oisterwijk. begin 2013 mocht dit bedrijf nog de Ondernemersprijs van Oisterwijk in ontvangst nemen. nabij de Oisterwijkse Vennen gelegen in een prachtig natuurgebied, biedt dit recreatiecentrum talloze mogelijkheden voor zakelijke ontmoetingen. Ervaar dit zelf tijdens de bOb borrel waar u, op een originele en sportieve manier, kennis kunt maken met andere bezoekers. Wissel uw kennis, ervaring en persoonlijke verhalen uit tijdens een fietsrit op een van de quattrocycles waarbij u in een colonne van 12 fietsen gedurende 15 minuten een route door de Oisterwijkse Vennen aflegt. Een andere mogelijkheid is om, samen met 16 business professionals die u nog niet kent, in een soort fiets-trap-bier-bar-kar onder begeleiding een route van 20 minuten door de bossen te fietsen. Waarschijnlijk bestaat er geen originelere manier om duurzaam contact te leggen. u bent van harte welkom om introducés mee te nemen. Deze namiddag en avond is wederom geheel verzorgd, alleen drankjes zijn voor eigen rekening.

Regio Business. Your Business! bOb staat voor business Ontmoet business; de bOb borrel is een levendige ontmoetingsplaats waar kennis en kaartjes volop worden uitgewisseld.

Aanmelden via www.regio-business.nl

Met barbecue en catering producten van de hoogste kwaliteit, schappelijke prijzen en de unieke koelvitrine-service heeft Adriaans barbecue en Catering een uitstekende naam opgebouwd. jaarlijks worden honderden barbecue- en cateringparty’s naar wens verzorgd. Adriaans barbecue en Catering service heeft in samenwerking met diverse bedrijven locaties beschikbaar voor bedrijfs-, buurt-, familie- en andere feesten. www.adriaansvleesspecialist.nl Een betrouwbare muziekwinkel met service, vakkennis en een passie voor muziek! Klundert staat al meer dan 28 jaar bekend om deskundig advies en een goede, vertrouwde service. De fysieke winkel beschikt over 1000 m2 showroom, een eigen (gratis) parkeerplaats en een uitgebreide reparatie afdeling. Daarnaast biedt Klundert de mogelijkheid tot verkoop en verhuur van professionele audiovisuele apparatuur. www.klundertmuziek.nl

In de wijde omgeving staat drankengroothandel Poirters bekend als onafhankelijk toeleverancier voor de horeca. Ook het huren van mobile bars voor uw evenement behoort tot de mogelijkheden. Een 8 tot 6 mentaliteit is Poirters vreemd, zij staan altijd voor u klaar. Vergeet vooral niet eens een kijkje te komen nemen in de slijterij in Oisterwijk waar u het brede assortiment kunt aanschouwen. 013-5282138 Wist u dat er iedere dag vier miljoen jupilers worden gedronken? Het merk is niet alleen het grootste en meest populaire bier in belgië, maar ook in ons land zijn het marktaandeel en de bekendheid enorm gestegen. jupiler is al tien jaar het snelst groeiende pilsmerk van nederland met een afzet die zich heeft verdrievoudigd sinds 2004. www.jupiler.nl

Verbunt Wijnkopers is importeur van kwaliteitswijn en een van de grootste leveranciers van zelfstandige wijnspeciaalzaken in nederland. Verbunt is opgericht in 1844 en in 2010 opgenomen in de salentein Holding van Mijndert Pon en is herkenbaar aan een kwalitatief assortiment dat zich vertaalt in effectieve sales en marketing. www.verbunt.nl Facility partner bOb borrel:


Impressie BOB Masterclass & BOB Borrel

Landgoed Culitsrode Hooge Mierde 14 april 500 bezoekers Kijk voor meer fotoâ&#x20AC;&#x2122;s op: www.regio-business.nl


BOBBORREL

Uitnodiging BOB Borrel

Deze BOB Borrel wordt mede mogelijk gemaakt door:

Virgin balloon Flights Tilburg Woensdag 11 juni Vanaf 17.00 – 23.00 uur

17.00 - 18.00 uur

Feestelijke opening

17.00 – 23.00 uur

18.45 - 21.00 uur

Bijzondere activiteiten

Culinaire buffetten

HeliCentre is een allround helikopterbedrijf dat zich a.o. richt op rondvluchten, inspectievluchten, zakelijk vervoer, lunchvluchten en citytrips. www.helicentre.nl AbAb Accountants en Adviseurs werkt met 700 medewerkers vanuit 14 vestigingen voor niet-beursgenoteerde ondernemingen, organisaties uit de non-profitsector en particulieren. www.abab.nl

18.30 – 18.45 uur

Ontvangst BOB Borrel

Virgin balloon Flights verzorgt ballonvaarten, helikoptervluchten en overige luchtvaart arrangementen. Zij exploiteren opvallende bedrijfsballonnen voor o.a. AbAb Accountants, Rabobank en De Rooi Pannen. www.virgin.nl

Voor de tweede maal organiseert Regio business in samenwerking met Virgin balloon Flights een bijzondere bOb borrel op de landelijke en unieke locatie van Virgin Flight Center in Tilburg. Diegenen die de eerste bOb borrel in juni 2012 hier hebben meegemaakt, hebben de ongedwongen sfeer zelf kunnen ervaren, als ook de mogelijkheden die deze locatie biedt. net als in 2012, stijgen er ballonnen op en kunnen bezoekers netwerken op grote hoogte door in een rieten mand te stappen, die vervolgens - via een saan kraan - tot 50 meter hoogte wordt gebracht. u heeft zo een prachtige uitkijk over Tilburg en Gilze. nog spectaculairder: u kunt een korte helikoptervlucht of complete ballonvaart maken vanaf het terrein van Virgin balloon Flights. Aanmelden hiervoor kan tegelijkertijd met uw aanmelding voor de bOb borrel. Facility partners bOb borrel:

Regio Business. Your Business! bOb staat voor business Ontmoet business; de bOb borrel is een levendige ontmoetingsplaats waar kennis en kaartjes volop worden uitgewisseld.

Aanmelden via www.regio-business.nl

Koninklijke saan is een familiebedrijf met meer dan 110 jaar ervaring. Met het saan Totaal pakket kan voor elk mogelijk logistiek vraagstuk de juiste turn-key oplossing geboden worden. www.saan.nl

Recruit a student heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdige dienstverlener waar uitzending, payroll en stagebemiddeling hand in hand gaan. www.recruitastudent.nl

Maison Luuk Exclusieve Catering is al ruim 35 jaar actief. ‘De opdrachtgever is koning’ is het uitgangspunt bij het ontwikkelen van de culinaire creaties. www.maisonluuk.nl Wijngroet.nl levert op maat gesneden relatiepakketten en kwaliteitswijnen. uitsluitend het allerbeste wat zowel de gever als de ontvanger ervan mag verwachten. www.wijngroet.nl

Club Pellikaan is een luxe sportschool voor het hele gezin! Wat je doelen ook zijn, Club Pellikaan streeft altijd naar de beste mensen, faciliteiten en activiteiten om deze doelen waar te maken. www.pellikaan.nl jarenlange ervaring, diverse specialisaties en deskundigheid komen samen in Tilburg. Met een pragmatische kijk op zaken en no nonsensementaliteit. www.nextadvocaten.nl Q-Promotions, uw partner in drukwerk. Zij zijn ook uw specialist in maatwerk en tegenwoordig kunt u zelfs bij Q-Promotions terecht voor signing en montage. www.q-promotions.nl

Websitepromotor is een zoekmachine marketingbureau. Zij garandeert topposities op no-cure-no-pay basis en zorgt voor meer gerichte websitebezoekers. www.websitepromotor.nl

sportief in brabant is uw partner voor het verzorgen van activiteiten tijdens o.a. bedrijfsfeesten, personeelsfeesten en teambuildingsdagen. www.sportiefinbrabant.nl


LID IN DE SPOTLIGHT

Ron Adriaensen bouwenMet Mijn core business is: Maatwerk in verbouwen is onze core business. Wij zorgen voor een geslaagde verbouwing met het beste rendement, vooral op de particuliere markt en in de horeca. We bieden volledige afbouw tot het laatste detail met hoogwaardige kwaliteit. Het gehele traject van het eerste ontwerp tot en met de realisatie kan door ons worden verzorgd.

Ingrid van de Langenberg COG maakt schoon

Mijn bedrijf staat voor: Een frisse en dynamische dienstverlening, waarbij kwaliteit en de wens van de klant voorop staat. Wij streven ernaar een flexibele partner te zijn voor onze klanten en doen dit in combinatie met de nieuwste technieken en methodes.

Wilko de Vogel Fleetcompass

Mijn grootste uitdaging: niet voor niets is onze slogan ‘Wij nemen niet zomaar iets aan’. Dit maakt in één klap duidelijk waar we voor staan. Alles draait uiteindelijk maar op één ding: Tevredenheid. In ons dagelijks functioneren zijn we een groot deel van de dag bezig met alles op elkaar afstemmen, spreken we door hoe alles gerealiseerd gaat worden en checken we of de klant krijgt wat hem is voorgesteld. Als mijn klanten, mijn personeel, mijn onderaannemers en mijn leveranciers tevreden zijn, dan ben ik dat ook.

Het mooie van mijn vak is: Ik ben een aannemer met smaak. Dit zorgt ervoor dat ik heel veel mooie verbouwingen op kan leveren en daar word ik elke keer weer blij van!

Mijn ambitie is om: Van mijn nieuwe dienst mijnschonehuis.nl een groot succes te maken. In november 2013 ben ik gestart met het schoonmaken bij particulieren omdat ik merkte dat hier vraag naar was. In een zakelijk concurrerende markt en met mijn thuiszorgachtergrond was de stap naar deze nieuwe dienst voor mij logisch.’

deringen en werken niet met wurgcontracten. Verder leveren we maatwerk in schoonmaakwerk, investeren we in een relatie en zoeken we indien nodig oplossingen voor beide partners.

Wij blinken uit in: Flexibiliteit in schoonmaakdiensten: wij springen snel in op ontwikkelingen en veran-

Mijn bedrijf staat voor: Fleetcompass is een operationeel intermediair op het gebied van autoleasing en zorgt voor kwaliteit van het wagenparkbeheer, zowel operationeel als financieel. Uitgangspunten zijn betrouwbaarheid en transparantie.

uw leasecontract, niet naar de leasemaatschappij. De voorwaarden bepalen tenslotte de totale kosten. We laten op basis van vooraf bepaalde voorwaarden minimaal drie leasemaatschappijen een offerte uitbrengen voor de auto van uw keuze, dat garandeert een scherpe prijs tegen de beste (en dezelfde) voorwaarden. u kiest daarna de aanbieding die u het meest aanstaat.

Mijn onderscheidend vermogen: Fleetcompass kijkt naar de voorwaarden van

Dit heb ik te bieden: Met meer dan 30 jaar ervaring in de auto-

Liesbeth Rutten De Hoofdzaak

Dit heb ik te bieden: Ik ben een optimist, die positieve energie brengt. Ik hou ervan om het mensen gemakkelijker te maken. Wat verlichting te brengen in communicatievragen. Ik ga voor duurzame relaties. Afstemmen is wat mij betreft niet alleen luisteren naar wat gezegd wordt, maar ook aanvoelen wat bedoeld wordt.

Mijn bedrijf staat voor: De Hoofdzaak ondersteunt bedrijven bij alle voorkomende communicatiewerkzaamheden van communicatieplan tot en met uitvoering. De Hoofdzaak is uw partner in regievoering. Op een natuurlijke manier brengen we samenhang en structuur aan en ondernemen we de juiste actie.

Mijn ambitie: Zorgzaamheid is iets wat ik van nature heb. Ik vind het fijn om klanten te ondersteunen met

Kijk voor alle leden op www.regio-business.nl

BouwenMet Tijvoortsebaan 12 5051 HJ Goirle T 013-5344968 I www.bouwenmet.nl

COG maakt schoon Christiaan Huygensweg 131 5223 BH ’s-Hertogenbosch T 073-6136909 I www.cogmaaktschoon.nl

motive branche ken ik alle geheimen van goed en efficiënt wagenparkbeheer. Vooral mijn kennis van de backoffice van het leasebedrijf maakt mijn dienstverlening onvergelijkbaar.

Fleetcompass Boschstraat 18 5301 AD Zaltbommel T 06-51903147 I www.fleetcompass.nl

communicatie die past bij het bedrijf en die de business versterkt. Mijn dag is goed als ik voordeel kan behalen voor klanten en kan aantonen dat ze de juiste keuze maken.

De Hoofdzaak Burgemeester Suijsstraat 43 5037 MB Tilburg T 013-4687045 I www.dehoofdzaaktilburg.nl


BOBKATERN BOB KATERN BOB KATERN

Laat de regio weten wie en waar je bent

Agenda, nieuws en reacties NIEUWS EN EVENTS bent u lid van Regio business en heeft u relevant nieuws of organiseert u binnenkort een event? Mail ons uw informatie en wij publiceren het bericht op www.regio-business.nl. bent u actief op social media? Volg ons dan op LinkedIn, Facebook en Twitter en wij volgen u terug. Interessante items die u publiceert verspreiden wij dan weer onder onze volgers. Word ook lid van onze groep op LinkedIn en volg/plaats interessante discussies.

REACTIES super! Zo’n snelle reactie! @Ps50_Youngtimer. Wij waren erbij @ FCDenbosch,was gezellig! Helaas geen overwinning, hopelijk schrijven we deze wel op de #WKposter. #bObborrel @TuDenbosch. Met enthousiaste leden van @Regiobusiness wedstrijd bijwonen @ FCDenbosch business ontmoet business #WKposter @Experientis. bedankt voor het plaatsen en de gegeven aandacht voor mijn blog! @ hopconsulting. Tekst is klaar voor @Regiobusiness special rond Agrifood met visie van @agrifoodcapital en veel anderen. nieuwsgierig naar reportage!! @DjCbruins. bOb borrel was weer top. Complimenten voor de catering, de Masterclass met Anky en natuurlijk de familie bartels, wat een mooi bedrijf! Arno van den Meerakker. #bObmasterclass over paardrijden en ondernemen met @ankyvangrunsven & #bObborrel bij familie bartels waren zeer geslaagd! @CarmenvanDam. Gisteravond mijn eerste bOb borrel van @Regiobusiness bijgewoond. Goed georganiseerd en nuttig @Aniekrifke. Inspirerende masterclass gehad “wat maakt toppers top?” @Marieke. Op een erg druk bezochte bOb borrel van @ Regiobusiness, op een bijzondere locatie. En complimenten voor de catering van De Commanderie @bDOTilburg. Goed verhaal @anky @ Regiobusiness #plezier #helder #nietmoeilijkdoen @simplebyWendy. Goede blog over #e-mailmanagement @Regiobusiness: #blog: Eric van den Heuvel: Hoe slacht je het e-mailbeest? @MDHeeremans. Vanmiddag interessant debat gehad over Agrofood! @Ezra_Leeger. Leuk om de passie van de mensen bij @Regiobusiness in 1 beeld te vangen. Chapeau! @bedrijfPlus. Ik wilde even laten weten dat ik de organisatie van Regio business echt supergoed verzorgd vind Michel Risseeuw.

AGENDA

15 mei Training Groeiend Leidinggeven FraZe Zintuinen, Esbeek 15 mei bOb borrel Piet Plezier, Oisterwijk

16 mei Workshop waarde(n)vol leiderschap door GROEIkwadraat Villa Oldenburg, Vught 20 mei Ontbijtseminar ‘Wet Werk en Zekerheid’ Holla Advocaten, ’s-Hertogenbosch 22 mei seminar ‘sEPA & storno: Wat nu?’ bierens Incasso Advocaten, Veghel 25 mei Ricoh Vestingloop Centrum, ’s-Hertogenbosch

3 juni bOb Debat Midden-brabant Zorg: Kansen voor het bedrijfsleven, Tilburg

4 juni bOb Debat noordoost-brabant Zorg: Kansen voor het bedrijfsleven, ’s-Hertogenbosch 6 juni jazz in Duketown Centrum, ’s-Hertogenbosch

11 juni bOb borrel Virgin balloon Flights, Tilburg

Kijk op www.regio-business.nl voor de volledige agenda; agenda-items kunt u mailen naar info@regiobusiness.nl.

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

57


Be yourself* yourself* Know yourself Love yourself Everyone else is already taken.

Wat je doet is makkelijk te kopiëren. Wie je bent niet. Dus ben jezelf en blijf jezelf. Er schuilt een onderscheidend vermogen in iedere organisatie. Laat het zien!

Samen creëren we het onderscheid met slimme concepten, creatieve ideeën en hoogwaardige producties. Iets wat ons hart sneller doet kloppen, medewerkers inspireert en klanten activeert. Ongeacht of het om online- of offline communicatie gaat.

Meer informatie Bart van de Kerkhof 0162 - 476 535 of www.occ-dehoog.nl

*Vrije interpretatie naar: Oscar Wilde

creëren

beheren

produceren


De partner voor bedrijfszekere hydraulische systemen. Twee lokaties, één gedachte: Tevreden klanten

H O O G WA A R D I G E PRODUCTEN

S T E R K I N S E RV I C E !

Wij leveren snel uit voorraad. Ruim 40.000 hydraulische componenten en -systemen liggen voor u klaar. U kunt kiezen uit producten van gerenommeerde leveranciers. Kwaliteit verzekerd! Service is mensenwerk. Daarom staat een enthousiast team dagelijks voor u klaar. Een uitgebreid serviceprogramma helpt u ontzorgen!

T I L B U R G • www.hydrovasli.nl • B R E D A

COLUMN

Fraaie gemiste kansen beklijven niet Wie kent ‘m niet: bondscoach Louis van Gaal met zijn befaamde kreet: ‘ben ik nou zo slim of zijn zij nou zo dom?’ Aangezien tegenwoordig iedereen bondscoach is, doe ik gezellig mee en draai ik de kreet om: Zijn zij nou zo slim of ben ik nou zo dom? Als u eventjes met mij mee het veld op loopt, leg ik de spelregels graag aan u uit. WK 1974. Een fenomenaal jaar. We waanden ons aan de top, aanschouwden totaalvoetbal. Onze spelers waren aanspeelbaar, agressief en direct. En wij lyrisch. Eind jaren tachtig en begin negentig opnieuw lof: Europees kampioen en vele successen voor Ajax. Wat waren we trots op onze jongens. Maar die tijden zijn voorbij. Het voortreffelijke spel is inmiddels gekopieerd en verbeterd door andere landen. Wie tegenwoordig over goed voetbal spreekt, spreekt over spanje, Duitsland en Engeland. Wie teert op weleer, rent tevergeefs achter de bal aan. Mag ik er eentje opwerpen? bekijk eens een herhaling van een volledige wedstrijd uit ‘74 of uit ’88 en u zult schrikken van de traagheid van het spelletje. balletje ontvangen, controleren en overspelen; vroeger was dat geen punt, maar anno nu is één keer kaatsen de norm. Conclusie: de werkelijkheid heeft ons ingehaald. bij ondernemen gaat het er niet veel anders aan toe. Als u de toon niet zet, doen anderen dat. Fraai spel, sportief spel, leuke hoogstandjes: we kopen er niets voor als deze acties niet tot scoren leiden. Liever een schwalbe tegen Duitsland waarmee een succesvolle penalty versierd wordt, dan een acrobatische omhaal net naast het doel. Fraai gemiste kansen beklijven niet. beste ondernemer: houd niet vast aan oude successen en noem de crisis gemakshalve geen dipje van voorbijgaande aard. Ga actief mee met veranderingen in het veld. Doe bijvoorbeeld aan goede marketing en verkort indien nodig uw levertijden. Onderzoek uw spelersmateriaal. Het zou zomaar kunnen dat uitgerangeerde spelers vervangen moeten worden door jongere spelers met balgevoel. Krijg vervolgens uw team mee. Deel uw visie, verspreid uw spelinzicht en onthoud: zonder goede spelers is een bondscoach niets waard. Tenslotte zijn zij degene die tegen de bal moeten trappen. Voor u als ondernemer geldt precies hetzelfde: uw medewerkers rennen graag voor u, maar u dient het speelveld voor hen zo optimaal mogelijk te maken. En misschien wordt dit jaar dan een jaar van vet scoren. Kom op mannen, knallen met die handel! Regelrecht het doel in.

Albert Verschure. Van Luxemborg & De Kok.


BOB KATERN EXTRA

WK Brazilië 2014

Tiki-Taka voetbal of recht op het doel af? KEES KOIJEN OCC DEHOOG

‘Ik ben geen echte voetbalfan maar in de aanloop naar het toernooi vind ik het leuk dat de Oranjeploeg overal ter sprake komt. Zeker als we verder in het toernooi komen krijg je het gevoel dat we met 17 miljoen bondscoaches precies weten welke weg we moeten volgen om uiteindelijk de beker te winnen!’

RUDY AERTS

DIAMANT GROEP TALENT & WERK

‘Ik kijk de wedstrijden het liefst thuis met een paar vrienden, natuurlijk in oranjeoutfit! Het leukste aan het WK Voetbal vind ik de fanatieke, gezellige supporters uit alle hoeken van de wereld, waarbij emotie vaak het mooiste bij mensen naar boven haalt. De spanning op de gezichten en dramatiek of geluk dat opeens heel dichtbij elkaar ligt.’

2 14 Brasil

THOMAS VAN DIJK KIN MAKELAARS

‘De kwartfinale van het WK voetbal 2014 WK 2010 tegen Brazilië 12 juni tot en met 13 juli 2014 staat me nog goed voor de geest. De ontlading na het laatste fluitsignaal weet ik nog precies. Op dat moment waren we het allemaal eens, we gaan naar de finale, we worden kampioen! Helaas weten we allemaal hoe het eindigde. Hopelijk is dat deze keer anders.’

60

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

HENK MEIJER

BIERENS MACHINEFABRIEKEN

‘De hele wereld heeft gedurende het WK de mogelijkheid om haar nationale trots kwijt te kunnen. Hoe verder een team komt, des te leuker en interessanter de dimensie van het spel wordt. Mijn meest memorabele WK moment was de finale Nederland – Spanje tijdens het WK in 2010, wat een gemiste kans!’

RENÉ VAN REGENMORTEL HIPNET

‘Mijn meest memorabele WK-moment? Dat zijn er eigenlijk drie: Het WK ’74 en de ontdekking van het totaalvoetbal, het WK ’78 met het schot op de paal in de laatste minuut en als laatste het meest recente WK van 2010 met de verloren finale tegen Spanje. De gedachte ‘wat als’ maakt voor mij voetbal tot een fantastische sport.’

RONALD VAN VUREN COOLWATER SERVICE

‘Dit WK verwacht ik van Oranje dat ze aanvallend en sprankelend voetbal gaan spelen, minimaal de halve finale gaan halen en dat ze, bij uitschakeling, er in ieder geval tot de laatste minuut voor hebben gestreden. Dan kijk ik met een tevreden gevoel terug op dit WK, ook al worden ‘we’ geen wereldkampioen.’

JAN VAN INGEN HYDRO VASLI

‘De WK wedstrijden kijk ik het liefst met vrienden thuis, terwijl we discussiëren hoe het beter moet. Het leukste aan het WK Voetbal vind ik de massahysterie. Je kan geen winkel in gaan of een blad openslaan of het is Oranje. Volksvermaak in optima forma (zolang we winnen).’

KOERT V/D KERKHOF

RENEE SCHELLEKENS

‘Leuk is dat tijdens het WK het hele volk achter het elftal staat. Een Feyenoordsupporter staat te juichen naast een Ajaxsupporter. Mensen maken de complete straat waarin ze wonen Oranje.’ Mijn meest memorabele WK moment? Het doelpunt van Bergkamp op het WK ’98 in de kwartfinale tegen Argentinië.’

‘Je voelt het enthousiasme en het groepsgevoel steeds verder toenemen naarmate het toernooi vordert. Deze verbondenheid merken we tijdens het WK ook op zakelijk gebied en dat vind ik een goede ontwikkeling. In een ontspannen setting is het namelijk makkelijker om zaken te doen.’

DE WIJNPROEVERIJ

MOL LOGISTICS


Wat betekent het WK voetbal voor de adverteerders op de WK Poster 2014? Zijn het stuk voor stuk grote fans, of hebben ze eigenlijk niets met deze collectieve gekte? Maak kennis met de gezichten achter de deelnemende bedrijven en lees hoe zij het WK beleven, wat hen het meeste is bijgebleven en welke kansen zij dit jaar voor Oranje voorspellen.

WILLIAM HERMANS NBC HERMANS

‘Het leukste aan het WK Voetbal vind ik uiteraard de (vele) wedstrijden die we weer kunnen kijken maar ook de onderlinge competitie in de WK-pools op de kantoren. Ik organiseer zelf een WK-pool met alle collega’s van de NBC kantoren, 200 deelnemers die strijden voor de eer van ‘voetbalkenner’.’

MARIEKE VAN GELDER

VAN GELDER ADVOCATEN

‘Ik kijk de wedstrijden het liefst in Brazilië! Wij houden ons daarvoor aanbevolen. Een heel goed alternatief is met vrienden en collega’s in de kroeg. De saamhorigheid tussen alle mensen, zeker als het Nederlands elftal speelt, vind ik het leukste aan het WK. Het WK is gewoon feest!’

LARS BLASCHKE AUTO BLASCHKE

‘In de voorronde rollen we Spanje op als de eerste de beste garnaal in een paellapan. Chili weet niet waar de bonen vandaan komen en Australië gaat ‘down under’. Na Mexico volgen de Italianen die we afbreken tot de bodem van karton. Daarna Duitsland dat we tot braadworsten degraderen met ons tiki-taka voetbal en als laatste thuisland Brazilië!’

RALDO NEVEN NEVEN FOTOGRAFIE

‘Ik houd van gezelligheid en gezonde spanning. In WK wedstrijden met Oranje heb je dat beide. Ook kijk ik graag naar andere landen en hoop op een mooi spel met veel ‘oooeeeh’ en ‘aaaaaah’ momenten. Het mag best 0-0 blijven, als het maar een spannende pot is.’

HENK VAN OIRSCHOT VITRON

‘Zelf ben ik nog steeds actief voetballer, daarnaast is Vitron Service Groep al meer dan 20 jaar sponsor en fervent supporter van Willem II, in goede en minder goede tijden. Dus voetbal, als teamsport met veel overeenkomsten met het bedrijfsleven, blijft een grote aantrekkingskracht behouden op ons bedrijf.’

ROBERT VAN STRAATEN DPD NEDERLAND

‘Ik kijk de wedstrijd het liefst met vrienden in een goed café. De oranjekoorts die in heel Nederland heerst tijdens een groot kampioenschap, beleef ik het beste in de binnenstad. Wat ik verwacht van Oranje? Een topprestatie: ook wij als DPD Pakketservice overtreffen elke dag de verwachtingen van onze klanten.’

STIJN VAN ROIJ RENOVA

‘De wedstrijden van Oranje volg ik het liefst met een groep vrienden in de kroeg. De massale oranjehysterie, verbouwde kroegen en gekke uitdossingen. Na een gewonnen wedstrijd is de sfeer met geen pen te beschrijven. Een biertje smaakt na een overwinning nog beter!’

IVO KIN

KIN FACILITAIRE DIENSTVERLENING

‘Ik kijk de wedstrijden het liefst met een grote groep, gezellig voor de TV. Het leukste aan het WK vind ik de saamhorigheid, waarbij supporters elkaar steunen, omarmen en feestvieren, of treuren in het ergste geval. Daarom vind ik de 12e man ook de beste speler van het team!’

THOMAS VAN IERSEL INTRATUIN

2 14 Brasil

‘Ik kijk graag naar het WK om het elftal te zien WK voetbal 2014 12 juni tot en met 13 juli 2014 spelen en van de hele sfeer te genieten. Voor dit WK verwacht ik dat Oranje redelijk gaat spelen, ze hebben een erg moeilijke pool wat het spannend maakt. Natuurlijk ga ik de wedstrijden kijken en hopen dat ze in de finale terechtkomen!’

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

61


BOB DEBAT

Reshoring versus offshoring

De route naar meer werk? TEKsT sARA TERbuRG FOTOGRAFIE RALDO nEVEn

Reshoring, oftewel het terug- of dichterbij halen van productie is een thema dat steeds meer aandacht krijgt. Logisch, want het zorgt voor meer arbeidsplaatsen in nederland. Het is een speerpunt van minister Asscher van sociale Zaken en Werkgelegenheid, maar landelijk beleid is er nog niet. De gemeente Tilburg steunt bedrijven die productiewerk terughalen naar de regio Midden-brabant en zo laagopgeleiden en moeilijk bemiddelbare werklozen aan een baan helpen. Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan Tilburg university, bevestigt: â&#x20AC;&#x2DC;Reshoring kan een route naar meer werk zijn.â&#x20AC;&#x2122; Hanneke van Oirsouw van GROEIkwadraat opent als nieuwe gespreksleider dit debat. Waar hebben we het over als we praten over reshoring? Bedrijven die reshoren, hebben eerst activiteiten geoffshored (of

62

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

geoutsourcet). De belangrijkste reden dat veel bedrijven hiervoor kozen, is kostenbesparing. Produceren in landen waar de lonen laag zijn, is ondanks de transportkosten vaak veel goedkoper dan produceren

in Nederland. Inmiddels stijgen de lonen in landen als China hard en neemt de productiviteit minder snel toe. Tel daarbij op: de bewustwording rondom energiegebruik, zorgen over kwaliteit, culturele


Toine van de Ven, Capi Europe

Anja Willems, Gemeente Tilburg

verschillen, maatschappelijk verantwoord ondernemen en de inspanningen van de overheid om moeilijk bemiddelbare werklozen aan het werk te krijgen en voilà: reshoring lijkt het nieuwe offshoring te worden. Theo Mank (Matrabike): ‘Voor ons is reshoring een combinatie van mentaliteit en kosten. In mijn branche heeft het door de hoge importheffing geen nut om fietsen uit China te importeren. Dus importeren we losse onderdelen en monteren we daar binnen Europa fietsen van. De samenwerking met Bulgaren verloopt uitstekend.’

van TSD, specialist in LED-verlichting Luminesense, de assemblage terug te halen naar Nederland. ‘We produceren in Azië en hebben nu nog te weinig volume om dit naar Nederland te halen.’ Thomas Luiten (Interfocos) haalde al wel productie terug. Hij produceert gas- en houtkachels. ‘Iedere kachel is klantspecifiek en ons doel is om zo snel mogelijk te reageren. Door reshoring van Oost Europa naar de Benelux is onze levertijd van tien tot twaalf weken teruggebracht tot anderhalve week.’ Binnen Interfocos werken de zelfstandige afdelingen heel nauw en efficiënt samen. Thomas: ‘Dat vereist dat de productie voor 95% in de Benelux plaatsvindt.’ Hij stelt dat ondernemers de keuze voor offshoring niet moeten maken op basis van wat de boekhouder ziet. ‘Die denkt dat het elders goedkoper kan, terwijl er door offshoring in de keten veel kosten bijkomen. De boekhoudkostprijs wordt wel lager, maar de keten wordt een stuk langer en dus duurder.’ Volgens de debaters kun je dan ook beter kijken naar de Total Cost of Ownership (TCO).

We zijn te verwend Fabriek in de buurt

Tijdens dit BOB Debat delen ook een aantal ondernemers hun ervaringen met offshoring en reshoring. Gastheer Arno Bekkers ondervond met zijn TSD Engineering & Consulting veel negatieve effecten van offshoring. ‘Vanuit Nederland zijn veel maakindustrie en kennisbedrijven, dus techniek in de breedste zin, naar het buitenland gegaan. Wij hebben hierdoor veel business weg zien vloeien. Nu loopt een aantal bedrijven dat terug wil komen tegen het probleem aan dat ze door offshoring hun (kennis)structuur kwijt zijn. De kwaliteit is teruggelopen of verdwenen naar lokale concurrenten. Uiteindelijk is goedkoop dus duurkoop, zowel voor het bedrijf dat ooit (deels) wegging, als voor de maatschappij omdat er veel kennis verloren is gegaan en arbeid verarmd is.’ Bekkers spreekt de wens uit om van een van de bedrijfsonderdelen

Total Cost of Ownership

De TCO speelt inderdaad een belangrijke rol bij de keuze productie terug te halen. Eenvoudig gesteld, is dit het bedrag dat een product kost: een goede schatting van alle directe en indirecte kosten van een product of het leveren van een dienst, vanuit een langetermijn perspectief. Dit model omvat dus onder andere productiekosten, waaronder lonen, energie, huisvesting, transportkosten, en kosten van allerlei regels en heffingen. Ton Wilthagen: ‘Bij onderzoeksinstituut ReflecT waarvan ik directeur ben, bekijken we waar arbeid naartoe gaat.

Thomas Luiten, Interfocos

Wat hebben de debaters met reshoring? Arno Bekkers: ‘Met Luminesense produceren we nu in Azië, ik zou graag reshoren naar Nederland, maar daarvoor hebben we nu nog te weinig volume.’ Thomas Luiten: ‘Door QRM en reshoring van Oost-Europa naar de Benelux is onze levertijd van tien tot twaalf weken teruggebracht tot anderhalve week.’ Ton Wilthagen: ‘Reshoring is meer dan het terughalen van werk.’ Aad van Nes: ‘Ik ben een groot voorstander van slimme reshoring.’

Xxxx

Toine van de Ven: ‘Sinds kort produceren we voornamelijk vanuit deze regio en niet meer alleen in China.’ Anja Willems: ‘Wij spannen ons in om reshoring mogelijk te maken, op kleine schaal en op maat. De plannen moeten wel vanuit de ondernemers zelf komen.’ Theo Mank: ‘Onze productie hebben we geoutsourcet naar Oost-Europa, de communicatie met onze partners daar verloopt zeer goed.’ Wim van Hoof: ‘Toen we ons specialiseerden in kunststofproducten voor onder andere de automotive en consumentenelektronica verplaatsten we een deel van de productie naar Tsjechië.’

R E G I O b u s i n e s s | mei / j u n i 2 0 1 4

63


Arno Bekkers, TSD Groep / Luminesence

Theo Mank, Matrabike

Wim van Hoof, Rompa Group

Reshoring is meer dan het terughalen van werk. Het betekent ook bedrijfsactiviteiten starten in Nederland die hier niet meer haalbaar leken of het besluit om werkzaamheden niet langer uit te besteden.’ Aad van Nes (Aad van Nes Advies) is arbeidsmarktmeester te Rotterdam en werkte samen met de gemeente Tilburg. Hij is specialist in het aan het werk krijgen van mensen met een uitkering. ‘Ik ben een groot voorstander van reshoring en toen ik me verdiepte in de ideeën van Harry Moser kwam ik erachter dat dit nauw samenhangt met TCO.’ Moser is de oprichter van het Amerikaanse Reshoring Initiative, een instantie die reshoring van maakindustrie naar de VS promoot. Aad waarschuwt: ‘Haal niet zomaar enorme brokken maakindustrie terug zoals Moser adviseert, maar doe dit op een slimme manier.’ Wim van Hoof (scheidend directeur bij Rompa Group) stelt ook dat je alleen dat deel moet reshoren waarvan je kennis hebt. ‘Volumeproductie, zoals het in elkaar zetten van consumentenelektronica, dat kunnen wij hier nooit zo goed als in Azië.’ De andere debaters zijn het hier roerend mee eens.

Brabant investeren hierin. Voor de gemeenten is het belangrijk dat werklozen weer aan de slag gaan en dat economische ontwikkeling de ruimte krijgt. Er is een grote groep werklozen die in beweging moet komen en daar kunnen ondernemers op deze manier aan bijdragen. Wij spannen ons in om reshoring mogelijk te maken, maar de plannen moeten vanuit de ondernemers zelf komen. Dan pas kunnen wij er financieel aan bijdragen vanuit het Stimuleringsfonds Arbeidsmarkt Midden-Brabant.’ Eén van die plannen komt van ondernemer Toine van de Ven (Capi Europe). ‘Wij produceren potten voor tuin en interieur. Sinds kort doen we dat ook vanuit de regio MiddenBrabant en niet meer alleen in China. Doordat we een innovatieve productietechniek ingevoerd hebben, is ons energieverbruik gedaald en werd het mogelijk om naar Nederland te komen.’ Toine heeft in de productie een aantal medewerkers van de Diamantgroep werken en dat was voor de gemeente een reden om bij te dragen aan de reshoringskosten. Ton Wilthagen adviseert ondernemers om het lokaal op te pakken, omdat op dat niveau al is doorgedrongen dat werklozen aan de slag kunnen in de maakindustrie, mits deze terugkeert of opnieuw van start gaat. ‘In Amerika pakken ze het al wel landelijk op, bijvoorbeeld door per jaar 55 duizend banen terug te halen waarvan leeggelopen steden als Detroit kunnen profiteren. Ik zeg niet dat banen terughalen ook ons hoofddoel moet worden, maar er is bij onze landelijke overheid en bij veel ondernemers nog te weinig besef. Zij leunen nog steeds op het idee dat het alleen draait om lage lonen. Dat is een te beperkte visie.’ Toine vult aan: ‘Als ondernemer moet je de taal van de lokale

overheid leren spreken, dan krijg je veel gedaan. En het is terecht dat je eerst zelf iets moet laten zien.’ Aad van Nes: ‘Op lokaal niveau is er geld, of kan dat er komen als meerdere ondernemers samenwerken.’ De landelijke overheid moet af van de ‘angst voor staatssteun’ meent Ton Wilthagen. ‘Wel tien miljard per jaar uitgeven aan uitkeringen, maar hier geen ondernemers mee steunen die reshoren en zo werklozen aan een baan helpen.’ Aad van Nes vertelt dat in Rotterdam binnenkort een project start waarin de overheid ondernemers compenseert voor de mindere productiviteit van bepaalde groepen medewerkers. ‘Een prachtige oplossing waar zowel scholen, als bedrijven en de overheid bij zijn betrokken. Het kan dus in Nederland!’

Leer taal lokale overheid Werklozen aan de slag

Hanneke van Oirsouw vraagt Anja Willems (beleidsontwikkelaar bij de afdeling economie en arbeid) op welke manier de gemeente Tilburg bezig is met reshoring. Anja: ‘De lokale overheid heeft een faciliterende rol in reshoring en de gemeenten in Midden-

64

R E G I O b u s i n e s s | mei / j u n i 2 0 1 4

Oude garde is deels verwend Twee soorten medewerkers

Een vraag die de debaters bezighoudt, is of er echt wel voldoende mensen zijn die het teruggehaalde productiewerk willen doen. Veel thuiszitters zijn immers moeilijk van de bank te krijgen. Arno Bekkers bevestigt: ‘Je mag het eigenlijk niet hardop zeggen, maar ja, we zijn te verwend, te gepamperd.’ Toine van de Ven en Wim van Hoof zien het als een taak voor ondernemers om dit te veranderen. Toine investeert bijvoorbeeld flink in zijn medewerkers, door hen te laten sporten en te laten praten met onder andere een therapeut. Met als doel: hen de mentaliteit aanleren die past bij zijn bedrijfsvoering. ‘En dat is geen 9 tot 5-


. Het volgende BOB Debat vindt plaats op woens-

dag 4 juni. Het thema is dan Zorg; kansen voor

het bedrijfsleven. Wilt u meepraten over dit onderwerp en in de volgende editie van Regio

Business verschijnen? Meld u dan aan via het contactformulier op www.regio-business.nl. Een e-mail sturen kan natuurlijk ook: info@regiobusiness.nl.

Aad van Nes, Aad van Nes Advies

Ton Wilthagen, ReflecT / Tilburg University

mentaliteit.’ Theo Mank vertelt: ‘Ik heb twee soorten medewerkers; de oude garde die deels verwend is en de nieuwelingen die tijdens de crisis de rand van de afgrond gezien hebben. Deze laatste groep is daardoor vaak meer flexibel. Met hen is het prettig werken.’ Thomas Luiten paste de manier van werken binnen zijn bedrijf flink aan volgens de methode QRM (Quick Response Manufacturing). Reshoring was een logisch onderdeel daarvan. ‘We hebben het bedrijf opgedeeld in groepen met ieder hun eigen verantwoordelijkheid. Slechts drie van de ruim honderd man had daar een probleem mee. Van hen hebben we afscheid genomen. Je werkt bij ons, omdat je samen wilt werken om de beste producten te maken.’

herken wat Ton Wilthagen zegt met betrekking tot produceren in China, maar ik ervaar dat de communicatie met onze partners in onder andere Bulgarije zeer goed verloopt, beter dan met sommige Nederlandse partijen. We schakelen snel en de levertijden zijn goed.’ Ook Wim van Hoof produceert naar alle tevredenheid in Oost-Europa. ‘Rompa is 133 jaar geleden gestart als leerlooierij, maar produceert inmiddels kunststof producten. In de jaren ’90 richtte Rompa een handelskantoor op in Hong-Kong van waaruit outsourcing naar China plaatsvond, omdat het bedrijf dicht bij haar toenmalige klanten wilde zitten.’ In 2004 nam hij het bedrijf over. In 2005 startte Rompa met eigen productie vanuit China. ‘Ik wilde de productie van onze andere producten in Nederland houden, maar grote klanten trokken weg en dus specialiseerden we ons in kunststofproducten voor onder andere de automotive en consumentenelektronica en verplaatsten een deel van de productie naar Tsjechië.’ Dat bleek een schot in de roos, het bedrijf groeide snel.

De productieve Nederlander

Wat productiviteit betreft, doen we het als Nederlanders overigens heel goed. Wim van Hoof: ‘Je komt hier veel verder dan in bijvoorbeeld Tsjechië. In Nederland zijn we heel goed in staat veel uit mensen te halen.’ Ton Wilthagen kan dat vanuit de wetenschap bevestigen. ‘Nederlanders zijn gezond en zeer productief terwijl we relatief veel in deeltijd werken. Op productiviteit per uur scoren we erg hoog. Bovendien blijkt uit berekeningen van het CPB dat als een bedrijf een kernactiviteit, zoals een compleet productieproces, outsourcet, na drie jaar de productie omlaag gaat.’ Het outsourcen van nevenactiviteiten in eigen land, leidt wel tot een productiestijging. Aan tafel zitten ook ondernemers die zeer te spreken zijn over hun offshoring. Zoals Theo Mank die eigenaar is van een handelsbedrijf. ‘We leveren fietsen, online en vanuit eigen winkels en ook onder private label. Onze productie vindt plaats in Oost-Europa. Ik

dat er al veranderingen zichtbaar zijn en dat het gebrek aan mensen die met hun handen willen werken, overdreven wordt. ‘Er zitten veel technici thuis, dus er is een mismatch. Daarnaast moeten we jongeren duidelijk maken welke studie tot een baan leidt. In studiekeuzen zie je al iets veranderen.’ Uiteindelijk zullen werklozen banen moeten accepteren, al blijft het lastig iemand die iets echt niet wil, blijvend te motiveren. Ton Wilthagen: ‘Het feit dat Nederland in het verleden de maakindustrie dood verklaard heeft, is nu een probleem. We moeten met zijn allen beseffen dat de dienstensector niet zaligmakend is.’ �

Dienstensector niet zaligmakend Mismatch technici

Nog even terug naar de kwestie: ‘wie staat er aan de freesbank’, zoals Wim van Hoof treffend opmerkt. Volgens de ondernemers moet er iets veranderen in het opleidingenaanbod. Teveel jongeren volgen een opleiding waarmee ze niet aan de bak komen, terwijl er in de techniek op alle niveaus juist mensen nodig zijn. Ton Wilthagen stelt R E G I O b u s i n e s s | mei / j u n i 2 0 1 4

65


RELATIEMARKETING

Een nieuw tijdperk voor sportsponsoring

bedrijven willen meer inhoud TEKsT DAnIËLLE sAnTEGOETs FOTOGRAFIE TOIn DAMEn Joost Peters en Frank Brugel

werkgevers hun ziektekosten te beperken. Als een medewerker bij een zorgaanbieder drie weken op een operatie moet wachten en wij kunnen er met onze bemiddeling voor zorgen dat hij in een ander ziekenhuis meteen terecht kan, levert hem dat voordeel op omdat hij eerder aan zijn klachten wordt geholpen. Daarnaast levert het ook de werkgever voordeel op, omdat er minder verzuim optreedt.’

Echt het verschil maken Persoonlijke aanbieding sportsponsoring verandert. Waar het vroeger hoofdzakelijk ging om een reclamebord en een paar stoelen op de tribune, ligt nu de nadruk op de relatie. bedrijven willen meer inhoud voor hun sponsorschap. Willem II speelt in op deze trend door continu te bekijken wat zij kan betekenen voor haar sponsoren. De samenwerking tussen Willem II en Interpolis op het gebied van een collectiviteitsverzekering is daar een mooi voorbeeld van.

‘Interpolis is al ruim 15 jaar een loyale sponsor van Willem II’, begint Frank Brugel, Accountmanager bij Willem II. ‘Daar zijn wij erg blij mee. We willen dan ook graag iets voor hen betekenen.’ ‘En wij willen op onze beurt meer inhoud geven aan ons partnership met Willem II’, zegt Joost Peters, Directeur Zorg bij Interpolis. ‘We willen iets betekenen voor onze medesponsoren. Met onze nieuwe collectiviteitsverzekering voor de zorg, kunnen we dat realiseren.’

66

REGIO busInEss | MEI/junI 2014

beste en snelste zorg

In de collectiviteitsverzekering ligt de nadruk op het ondersteunen van bedrijven bij het zoeken naar de beste en snelste zorg voor hun medewerkers. Peters: ‘Wij kunnen bijvoorbeeld uitzoeken bij welk ziekenhuis de beste specialist werkt, of waar het snelst een MRI-scan gemaakt kan worden. Wij weten de weg naar verschillende zorgaanbieders, zowel in Nederland als internationaal. Daardoor kunnen wij echt het verschil maken in het leven van mensen. Bovendien helpen we

Brugel: ‘Sponsors van Willem II kunnen via de Businessclub deelnemen aan deze collectiviteitsverzekering.’ ‘Ook ZZP’ers en bedrijven die niet bankieren bij de Rabobank’, vult Peters aan. ‘Deelname kost de werkgever niets en hij kan vanaf de dag dat het contract ingaat, gebruik maken van onze diensten. Als enige tegenprestatie vragen wij aan het bedrijf ons aan het eind van het jaar de NAW-gegevens van alle personeelsleden te verstrekken, zodat wij hen een persoonlijke aanbieding kunnen doen.’ Brugel: ‘Op deze manier realiseren we een nieuwe invulling van het sponsorschap, die alle partijen voordeel oplevert.’ � Willem II Tilburg Goirleseweg 34 5026 PC Tilburg T 013-5490590 E business@willem-ii.nl I www.willem-ii.nl


Collage Studio

DESIGN PORTRAIT.

Adrian, the amateur botanist, could never part with his Toby or Charles. Charles is designed by Antonio Citterio. www.bebitalia.com

Ringbaan Zuid 251 - 5021 LR Tilburg - 013 5359464


DPD FELICITEERT WILLEM II Ook in de Eredivisie staan we achter jullie!

#samennaardeheuvel

Profile for Regio Business

Regio Business Midden-Brabant mei-juni 2014  

Ben je ondernemer in Tilburg, Waalwijk, Goirle, Dongen, Oisterwijk of omgeving en wil je de regio laten weten dat je er bent en wat je te bi...

Regio Business Midden-Brabant mei-juni 2014  

Ben je ondernemer in Tilburg, Waalwijk, Goirle, Dongen, Oisterwijk of omgeving en wil je de regio laten weten dat je er bent en wat je te bi...

Advertisement