Page 1

Senderisme Formentera


๛ Ruta San Francesc – Can Marroig ๛ ☼ Ruta de 9km , temps de durada aproximada de la excursió 4hores..

► Recomanacions per a la ruta. - Respectau la flora y la fauna del territori. - Prohibit fer foc duran la pretemporada d'estiu fins el començament de la tardor. - No embrutar els paratjes visitats, així com utilitzar els contenidors de basura adecuats. - L'acampada esta prohibida a cualsevol zona de l'illa. - Utilitzar calçat esportiu i comodé. - Dur algu de menjar per la travesia i aigua per hidratar-se. - La ruta també es pot fer amb bicicleta o motocicleta.

 PERFIL GEOLÒGIC


Començarem la ruta a la Plaça de la Constitució de Sant Francesc Xavier on agafarem el camí de les escoles direcció La Savina.

Seguirem la carretera fins el cruce que vorem i seguirem recte per la carretera, agafant així un camí antic que passa per la part exterior de porto saler.

Idó així arribarem a un paratje no gaire extens on podrem recorrer el camí indicat fins arribar al parc natural de Can Marroig.

Aquí farem una parada per dinar, gaudir del parc natural i ses seves vistes.

● Aquest espai inclou un conjunt d'hàbitats terrestres i marins amb ecològic, paisatgístic, històric i cultural valors de primer ordre. Una de les seves característiques principals és l'amfitrió d'importants poblacions d'aus aquàtiques i aus marines nidificació,inactiu i immigrants, així com un nombre significatiu d'espècies de flora i fauna endèmica de les Illes Balears.


๛ Platja de Mitgorn-Far de la Mola ๛ ☼ Ruta de 12.4166 km, temps de durada aproximat de 3.30 a 4.30 hores.

► Recomanacions per a la ruta. - Respectau la flora y la fauna - Prohibit fer foc - No embrutar els paratjes visitats - L'acampada esta prohibida - Utilitzar calçat esportiu

 PERFIL GEOLÒGIC


◊ Sortim desde l'hotel Formentera Platja i comensam a caminar per la platja seguint recte. Ens trobam en la platja de Migjorn. Una platja tranquila i perfecta per practicar deports acuàtics per les seves aigues clares. Per el camí ens trobarem alguns restaurants i bars com el Real Playa, Blue Bar i demés. Si seguim cap endavant arribar al hotel Ríu la Mola. Pujarem per la carretera del Maryland ◊ Hem de seguir recte fins arribar a l'hostal Entre Pinos. Seguirem per el camí que hi ha just davant d'aquest hostal. I després seguim endavant per aquest camí fins arribar a la carretera principal. ◊ Seguirem recte per la carretera fins trobar un camí a mà detra. Pujarem per aquest camí fins que trobem dos camins diferents per els que continuar, i agafarem el que va per l'esquerra. Seguirem per aquí fins que trobem un camí que esta asfaltat. Continuerem cap abaix i aquest camí ens portarà fins al poble que es troba en La Mola. Al poble podrem visitar l'esglèsia dins el poble, també trobarem restaurants i tendes. ◊ Seguirem la carretera principal i ens trobarem un camí esfaltar, pero no hem d'agafar aquest si no un que esta a la dreta. Després continuam

per el camí fins ens que en

trobam un molí, i hem d'agafar el camí de l'esquerra. Anirem per aquell camí fins que ens trobarem tres camins; dos camins i un que ens portaría a la carretera principal, nosaltres hem d'agar el que hi ha a l'esquerra i seguir-lo fins la carretera. ◊ I ja per últim seguim la carretera principal que ens portarà fins al far de La Mola.


๛ LA SAVINA ↔ ES PUJOLS ๛

☼ Ruta de 9,1km , temps de durada aproximada de la excursió 2 hores.

 IMPORTANT: - En cas de plou hi haurà fang. - Esta prohibit fer foc. - No tirar fems al terra. - Respectar flora i fauna.

 Mesures de seguretat a la carretera: - Caminar a l'esquerra en fila india - Vigilant als nois - Recordar les precaucions per dies de temporal, o en cas de baixa visibilitat .

 COM ARRIBAR: - Línia bus 1 (La Savina – Es pujols – La Savina) - Línia bus 2 (La Savina – La Mola – La Savina) - Els horaris varien segons l'estació de l'any, per més informació consulteu la pàgina web següent:


 PERFIL GEOLÒGIC

◊ QUÈ PORTAR: -Roba i calçat esportiu -Aigua -Menjar -Gorra -Telèfon mòvil (en cas d'emergència cridar al 112). -En cas de tornar d'Es Pujols a la Savina i es fa de nit o hi ha mal temps portar una prenda refelctant i llanternes que haurán de dur la primera i última persona de la fila índia quan passin per la carretera per a que siguin visibles.

La ruta és molt facil i simple perfecte per passetjos amb la familia. Apte per totes les persones.

◊ Per començar, es sortirà des del parc públic de La Savina que està situat a l'entrada del poble.


◊ Des del parc s'agafa el carrer cap a l'estany i abans d'arribarhi girem a la dreta (cap al sur) i anem pel camí de terra que rodetja l'estany. Si seguim el camí deixant l'estany a l'esquerra arribarem a Es Pujols i estarém a meitad del camí. Des d'allí pots decidir si vols tornar caminant o prefereixes agafar l'autobus.

Segueixes el camí direcció La Savina i passes per damunt el pont Sa Sequia, després agafes el primer camí a l'esquerra finsarribar a la carretera i girar a la dreta fins arribar al parc de La Savina. el primer camí a l'esquerra fins arribar a la carretera i girar a la dreta fins arribar al parc de La Savina.

Per retornar has d'anar caminant per la carretera principal deixant l'estany a l'esquerra.

A l'arribar al punt vermell pots elegir si seguir per la carretera o agafar el camí pel nort assenyalat. La carretera et dona una possibilitat de tornar a veure l'estany. L'altre camí et cunduirá cap a la platja i podràs disfrutar de les vistes d'Illetes i El Port de la Savina.

Quan et trobis al parc hauràs sobreviscut l'escursió i podreu celebrar que no han agut morts ni ferits. (Almenys ho esperem)

● Aquest espai et dona unes bonites vistes de un dels Estanys naturals de Formentera amb una flora i fauna unica de les Illes Balears.


►Es Pujols Estany Pudent

@ Punt d'inci: Punto Bar, Es Pujols @Temps estimat: 2Hores @Distància: 8,6 Km @Desnivell:

Vista desde el camí de s'estany Sortim desde Punto Bar (Es Pujols, Centre) caminam fins la carretera en direcció La Savina,fins arribar al Caminito, un restaurant. A l' esquerra del local hi ha un camí, entram en aquest.

Ω Punts d'interés * Punto Bar *Restaurant Caminito *Dipòsuit de gasòil * Sa Sequi * Caseta des flamencs *Es Molí de Sal *Chirguito Pirata *Juan i Andrea

ᾡ Que dur : & Roba ampla i comoda & Sabates esportives

I ens endinsam al camí, desde el principi podrem observar tota la extensió del camí, es veu a simple vista com va voretjant tot l'Estany fins La Savina. I si voleu fer la ruta al cap vespre podreu gaudir de vistes com aquestes:

& Manega curta i banyador & Càmara de fotos & Diners per prendre algun cócktail i menjar

Mapa de l'illa amb recorregut marcat:

el


Perfil Geològic

Si seguim endavant a l'esquerra trobarem un restaurant anomenat Sa Sequi, aquest restaurant esta situat al costat de l'unica entrada d'aigua salada conectada amb s'Estany, antiguement no estava comunicat però per motius de pudor insoportable, van decidir comunicar-lo.

Es un cami a la vora de l'estany, avegades a la vora es pot observar una arena entre vermella i rosa, això es produit a causa de la acomulació de sal a l'estany. També es pot vore aus com: Flamencs,titinetes,gavines,pica -platges i altres espècies. Hi ha una vegetació canyissos i frígola.

de

Quan arribam a La Savina ens desviarem en direcció Tramuntan on podrem vore un dipòsit de gasoil per als hidroavions de la Guerra Civil, té una forma piramidal.

Més endavant trobarem un peatge per al turisme, perquè es un accés a parc natural, això es regula, si vas en vehicle de motor has de pagar un preu. Desde allí es veuen les vistes de l'altre costat de les salines i més endavant nia una serie de restaurants o ''chiringuitos'' com el Molí de sal, Pirata i el Juan i Andrea a peu de platja. Vo recomanam el Juan i Andrea per vore la posta de sol mentres vos menjau marisc de l'illa. Per tornar podeu agafar un bus, la parada esta al costat del Molí


.

๛CAMÍ ROMÀ–CAMÍ DEL RAM–FAR DE LA MOLA–EL PILAR๛

☼ ruta de 11.390 km temps de durada aproximada de la excursió 4hores

► Recomanacions per a la ruta. - Respectau la flora y la fauna del territori. - Prohibit fer foc duran la pretemporada d'estiu fins el començament de la tardor. - No embrutar els paratjes visitats, així com utilitzar els contenidors de basura adecuats. - L'acampada esta prohibida a cualsevol zona de l'illa. - Utilitzar calçat esportiu i comodé. - Dur algu de menjar per la travesia i aigua per hidratar-se. La ruta també es pot fer amb bicicleta o motocicleta.


Sortim del Hostal entre Pinos i agafam el camí romà cap amunt, seguim el camí recte fins arribar a la carretera; creuam la carretera cap avall i agafam el camí del ram (que te les basures a l'entrada). Baixam tot el camí fins arribar a la platja, podem quedar-nos una estona a veure les barraques i la mar. Tornam pel camí fins arribar una altra vegada a la carretera (que te les basures a l'entrada). I anam per la carretera fins arriba al poble on podrieu reservar taula en qualasevol restaurant. Anam caminant fins al far i tornam al poble, dinam al poble i desprès visitam les paradetes hippies (dimecres i diumenge els dies de paradetes).

Perfil geològic


๛SANT FRANCESC –CALA SAONA – CAN MARROIG๛

☼ Ruta de 13 km aproximàdament ► Punts d'interés - Plaça de Sant Francesc - Cala Saona - Pujol des Fum - Punta Negra - Punta de sa Gavina - Estany des Peix - Can Marroig ► Què portar - Calçat esportiu i còmode - Roba lleugera - Impermeable si és hivern - Crema solar – Beguda i esmorzar

 PERFIL GEOLÒGIC

► Com arribar AMB AUTOBÚS, LINEA 2

PORT DE LA SAVINA - SANT FRANCESC

Freqüència d'autobussos d'una hora depenendel día,si és hivern o si és estiu.

► Punt de partida : Sant Francesc ► Temps estimat : 2h 30 min ► Distància : 12'89 km ► Desnivell: 32,7 m


Sortim de la Plaça de Sant Francesc, anant per la carretera que condueix als molins,on hi ha una gran pendent, fins arribar a un punt on se separa la carretera en dos: una que va cap a Porto Saler(direcció cap a la Savina) i l'altra que va direcció cap al camí de Cala Saona.

Al arribar a aquell punt, s'agafa la carretera que va cap al camí de Cala Saona, que ens porta per zones rurals on gaudirem de camps de cultiu i de l'arquitectura popular i tradicional de Formentera.

Plaça de Sant Francesc

Quan arribem a Cala Saona ens pararem una estoneta per a veure la espectacular platja que té i la seva bella naturalesa.

Mapa de la ruta de senderisme

Després, anirem per la costa fins arribar a Pujol des Fum, un lloc recomanat per a contemplar el seu paisatge i descansar una estoneta.

Una vegada havent arribat a Pujol des Fum, caminarem fins a Punta Negra. Durant aquest camí ens acompanyarà una gran part de fauna, i sobretot, molta flora. Sant Francesc-Cala Saona-Can Marroig


◊Caminant 1 quilómetre després, fins a arribar a Punta de sa Gavina, un lloc situat dins la finca de can Marroig sobre d'un penyasegat de Portossalè i que domina la costa de Ponent. El seu nom es deu a que és una zona plena de gavines que ens vigilen desde les roques i per les seves piscines naturals d'' un blau molt intens.

També és molt coneguda la Torre de la Gavina que està situada sobre un petit penya-segat, a la finca de Can Marroig. Finalitzada en 1763, forma part del pla de seguretat emprès en la segona meitat del XVIII i que, a Formentera, va suposar la construcció de cinc torres.

Una vegada contemplada la Torre de la gavina i les seves piscines naturals, ens obrim camí cap a Can Marroig una vegada més per la costa oest de l'illa. En arribar-hi a Can Marroig, descansarem baix l'ombra dels arbres del parc, on disposarem de taules per a dinar i agafar més energies per a seguir la nostra trajectòria.

Torre de Sa Gavina

Amb més energies, anirem pel camí principal que passarà per s'Estany des Peix, que és una llacuna d'aigua salada amb una estreta obertura al mar que permet l'entrada de petites embarcacions per al seu ancoratge,está catalogada com a Zona d'Especial Protecció per a les aus i té trams de platja on és possible banyar-se.

Finalment, pujarem camí a Portossalè i que també també tornarem fins al punt o se separaven les dues carreteres, però en aquest cas , prendrem camí per l'altra banda , que és la de la gran pendent que ens fa arribar finalment al punt d' on vàrem partir al principi de la ruta.

S'estany des peix


๛ CALA SAONA – FAR DE ES CAP๛

Il·lustració: ►Recomanacions per a la ruta - Hauríeu de portar: Aigua, menjar, roba i sabates còmodes, i una gorra. Com arribar: Del restaurant de Cala Saona, caminant fins al Far de Es Cap. Observacions: Apta per a totes les persones,no es pot anar amb bus.

PERFIL GEOLÒGIC:


◊ Partireu de Cala Saona, agafareu el camí que just està damunt del quiosc que et porta a la carretera de Es Cap. Seguireu recte per el camí de la dreta. Tota l'estona haureu de seguir el mateix camí sense desviar-se d'ell. ◊ Fins ha arribar al punt on hi ha dos camins, hauran d'agafar el de l'esquerra. Més endavant trobareu que hi ha dos camins a l'esquerra i dos camins a la dreta, hauran d'agafar el de la dreta, el que està més aprop seu. El seguiu, després agafeu el de l'esquerra, sempre agafant el mateix camí sense desviar-se ningun moment. ◊ Vos tornareu a trobar que hi ha dos camins a l'esquerra i dos a la dreta, haureu d'agafar el de la dreta, però aquesta vegada el que està més lluny de vostè. Continueu recte sense desviar-se, després agafeu el camí que vos portarà a una carretera, la continueu cap a baix. Tota l'estona la mateixa carretera, sense canviar. ◊ Fins que arribeu a una curva, no l'haureu de seguir, haureu d'agafar el camí de l'esquerra, després el de la dreta, el que està més amunt, no vos desvieu en ningun moment. Arribareu a la carretera principal i seguireu fins trobar el far d'Es Cap.

Ruta 2 tic