Page 1

ETED SZER AT? A HAL LYED! TT A HE AKKOR I B HAL MÉG TÖB . CZYBAN A GERLÓ ! VELÜNK Z Z A L A H


T.NAGY TAMÁS ---->

ÜNNEPI SAJTTÁL AJÁNLÓ A SAJT NEM MÁS, MINT TEJ, SÓ, OLTÓANYAG ÉS EGY KIS POÉZIS. ROCAMDOUR AOC A pici korong Quercy büszkesége. Az AOC[1] jelölést alig több mint harminc sajt érdemelte ki, így a kivételek közé tartozik. Kecsketejbôl készül, emiatt jellegzetesen pikáns karakterrel bír.

BLEU DE GEX A Jura-hegység ölelésében, apró farmokon készítik. Nem a tipikus kéksajtok stílusában készül, azoknál aléltabb a karaktere, enyhe diós ízjegyekkel.

POULIGNY-SAINT-PIERRE Franciaország Berry nevû vidékén honos. Állaga lágy, kérge természetes. Szokásos formája 8x8 cm-es alapon álló, 9 centiméter magas csonka gúla, súlya 250 gr körül van. Íze kellemes, jellegzetes szalmaillata van. 3-5 hétig érlelik.

SAINT NECTAIRE A Francia-középhegységben (Massif Central) lehet a nyomára akadni, valamint néhány komolyabb sajtüzletben. Pasztörizált és nyerstejbôl is készítik olyan sajtok mellett, mint a Salers vagy a Cantal. Ez is egy az eredetvédettek közül

ÉPOISSES 1700 óta sokat nem változtattak a készítés módján. A "szagos" karakter mellett a rúzsos kéreg a jellegzetessége. Tehéntejbôl készült kézmûves sajtféleség, amit a burgundi brandy fûszerez. "Kanalas" érettsége mellett az illata eszeveszett.

GERLÓCZY MARCI ---->

GYURI ÉS MARCI A MELEGKONYHÁN NOVEMBER ELSEJÉTÔL ITT AZ ÚJ, ÔSZI-TÉLI ÉTLAPUNK. GERLÓCZY MARCI BARÁTUNK BESZÖKÖTT A KONYHÁRA SÉFÜNK MELLÉ, ÉS NEM CSAK VÉGIGKÓSTOLTA AZ ÉTELEKET, DE A LEFÔZÉSÜKET IS VÉGIGNÉZTE. EBBÔL AZ ÉLMÉNYBÔL SZÜLETETT AZ ALÁBBI ÍRÁS. Odalent a Gyuri a konyhán nem bír magával, ide-oda tologatja az alapanyagokat tartalmazó mûanyag dobozokat, lapozgatja a recepteket, ellenôrzi, hogy minden hiánytalanul rendelkezésre áll- e. Majd megôrül már, hogy jöjjek, a legszebb fehér pólóját vette fel erre a napra, majd megôrül már, hogy fôzhessen nekem, erre vár napok, hetek, évek óta, hogy egy ilyen hülye ott tébláboljon mellette a szûkös a konyhában, a hajó gyomrában, ahol csörög, zörög, fô, sül, ég, fagy, zúg, búg minden. A hajó úton van, a szakács ideges. Leül a számítógép elé, beletúr a hajába és felsóhajt. - Mikor jön már végre ez a Marci? Mikor fôzhetek már végre neki? - Ebben a pillanatban betoppanok. - Ne idegeskedj, Gyuri, eljött a nap, a perc, a pillanat. Gyuri beugrik a sokkoló hûtôbe ahonnan fél perc múlva mínusz 42 fokosra hûlten zuhan ki, de annyi lélekjelenléte még marad, hogy elvánszorogjon a sütôig, kinyitja, bemászik és két perc múlva már ott áll, kezében a késsel a vágólap elôtt. Elôzetesen konzultáltunk a menürôl, magam választottam ki a fogásokat az új étlapról, az ôszi- téli étlapról, amely november elsejétôl került bevezetésre. Gyuri a halas reggeli elkészítéséhez lát, norvég lazacért nyúl, aztán a vékony szeleteket friss sajtkrémmel töltve feltekeri, meglocsolja kapribogyós- citromos olívaolajjal, a tetejére egy kis kaprot helyez, majd elviszi elôlem és leteszi az asztalra. Letörten nézek a lazac után, de nincs idôm sóvárogni, Gyuri már az elôre lesütött báránycsülökkel hadonászik. Valami tutyival - anyám így hívja a nagyon finom mártásokat, ragukat - bekeni a csülköt, brick tésztába tekeri és viszi a sütôbe. Megnyugtat a tudat, hogy ezt a csülköt nem csak, hogy hamarosan viszontlátom, de annak rendje és módja szerint a szervezetembe is juttatom. Gyuri maximalista szakács - ezt ô mondta - és hát gondolom maximalista ember is - ezt én mondom. Nem a legnyugodtabb típus, de hát mitôl lenne nyugodt egy Magyarországon élô és dolgozó szakács. Biciklivel jár, bánja, hogy dízel autót vett és imádja a gyerekeit, mind a kettôt. Otthon nem fôz, otthon a felesége fôz, illetve fôz néha, de egyszerû ételeket. Dolgozott külföldön, ezáltal megvan a véleménye a belföldrôl. Az étteremnek is megvan a maga belföldje, amirôl külföldön az ember

nem beszél, de azért egyet muszáj elmondanom. Gyuri megpucol egy körtét, és amikor az egyik kukta arra jár a kezébe veszi a körtét, és azt mondja: - Figyelj, csak ide. A kukta figyel. Gyuri most a brick tésztát veszi a kezébe, a körtét pedig a kukta szeme elé emeli. - Ez egy báránycsülök. A kukta nézi a körtét, majd rövid gondolkodás után azt mondja. - Ez egy körte. Gyuri elteszi a körtét és folytatja a fôzést. Vargányaleves. Ezt késôbb magamnak is megcsináltam otthon, szóval nincs szükség arra, hogy dicsérjem. Van abban minden: cukkini, répa, újhagyma, babérlevél, bacon, kakukkfû, ecet, tejföl, és persze vargánya. Megérkezik a csülök, omlós, csípôs, ropogós, tökéletes. A leves végzi a dolgát, így aztán nekünk is el kell ütnünk valamivel az idôt. Csatlakozik hozzánk egy afrikai fûszerkeverékkel és dijoni mustárral ízesített bélszínérme. Gyuri metéltre vág édesburgonyát és sárgarépát, amibôl zöldségszalmát fog készíteni a másik két kezével közben barnamártást is kever. A zöldségeket vízbe áztatja, majd forró olajban kisüti, a bélszínt pedig eközben elküldi melegebb éghajlatra. Míg mi a gyermekvállalásról, vörös tonhalról és becenevekrôl beszélgetünk, a kukta, aki olyan nagyon ért a körtékhez, elkészíti a bélszínt, és ezzel egyidôben felhasználásra kerül maga a körte is: karamellizálás áldozata lesz némi cukor társaságában, amelyre kerül még saláta, füstölt kacsamell, kéksajt- vinaigrette, pirított mogyoró, hogy elkészülhessen a végeredmény: friss saláta füstölt kacsamellel, kéksajttal. Gyuri is megkóstolja az ételeket néha, bólogat, pakol, reszel, vág, kever, kavar és pakol újra, ezúttal el. Sajnos csak két órán át rabolhattam az idejét, sajnos csak ennyire futotta ma, de azért ez is több a semminél.Tejfölös savanyú vargányaleves

Báránycsülök leveles tésztában

Friss saláta füstölt kacsamellel, kéksajttal

Marhabélszín zöldség szalmávalHalas reggeli


GERLÓCZY ---->

? A GERLÓCZYS VENDÉG MILYEN EGY GERLÓCZYS VENDÉG? TÖRZSVENDÉGEINKET KÉRDEZTÜK, ÉS KÉRDEZÜNK KÖZÜLÜK HÁRMAT MINDEN LAPSZÁMBAN. HÁTHA KÖZELEBB JUTUNK ANNAK A TITOKNAK A MEGFEJTÉSÉHEZ, HOGY MILYEN EGY GERLÓCZYS VENDÉG...?

KATONA KLÁRI Gyakran fordulsz meg nálunk.

RITTER DORON

JOÓ KATA

Egy szombat reggel léptem be elôször

Már a nyitás óta járok a "gerlóba",

Már jó pár éve felfedeztem ezt a külön

hozzátok. Leültem, körülnéztem, rendeltem,

szeretem az atmoszférát. és bevallom,

kis szigetet a Belvárosban, melynek franciás

Mit szeretsz

s órákig maradtam. Lenyûgözött a hely minden

szeretem azt is, hogy olyan, mint egy kis

hangulata nagyon közel áll hozzám. A rohanós

a Gerlóczyban?

szegletében; a tálalásban, a helykialakításban,

sziget. Mintha nem is Pesten lennék !

hétköznapokban, ha van egy percem, akkor

a kiegészítôkben, a kínálatban megmutatkozó

szívesen beugrom hozzátok egy finom, igazi

kreativitás. Mindenen átüt. Végtelenül nagyra

ristrettót inni. Természetesen, egy-egy esti

becsülöm a Gerlóczyt, mint néhány ember

program után barátaink egyhangú döntése alapján is mindig rátok esik a választás,

egyre jobban kiteljesedô alkotását.

és akkor már nemcsak kávézunk... Itt az új étlapunk, mit fogsz róla mindenképpen kipróbálni?

Nem is tudom. Nem szeretek túl drága ételeket

Én mindenre nyitott vagyok.

Elsôként a könnyebb ételek közül

rendelni, tehát vannak és lesznek olyanok

És szeretem a halételeket :)

szeretném a Zöldséges tavaszi tekercs

a kínálatotokban, amiket sosem fogok megkós-

chilis lime sorbet-val és a Tejfölös savanyú

tolni. Kiválogatom a megengedhetôket. Ahogy

vargánya levest megkóstolni.

az új étlapot nézegettem, rájöttem, hogy a napi menüben egy sort az új ételek közül már kipróbáltatok. Csoda jók kerültek az új étlapra, annyit mondhatok. Mivel foglalkozol, min dolgozol éppen?

Tavaly került bemutatásra Zeneország címmel

Alkalmazott fotográfus vagyok, fôként reklám-

egy zenei minisorozatom gyerekeknek. A DVD

okkal foglalkozom, de kisjátékfilmeket is

Az a jó benne, hogy nemcsak a kozmetikum-

kiadása az egyik feladatom. Aztán egy külön-

készítek. Tavaly forgattunk egy kisfilmet,

ainkat imádom, hanem azt a filozófiát,

leges felkérésre, egy másik kontinensen élô,

Juszt Balázs volt a rendezô, és most ennek a

környezettudatosságot, amit világszerte

rendkívüli fotós képeihez írok történeteket,

filmnek az utaztatásával foglalkozom, valamint

konzekvensen képvisel a cég. Most készülünk

hogy egy eddig ismeretlen szempontrendszer

egyéni kiállításomat tervezem vinni majd

Budán egy új üzletet nyitni, és nagyon

New Yorkba és Berlinbe, de ez még a jövô zenéje.

izgatottak vagyunk, hogy minden "kerek"

Addig is marad a minôségi iparos munka!

négy hét alatt összeálljon!

szerint adódjon össze kép és képzelet.

Nálatok mi kerül karácsonykor az asztalra?

Idén lesz tíz éve hogy a Lush-nál dolgozom.

Egyre inkább olyan ételben gondolkodom,

Nos, mivel nem vagyok keresztény,

Biztos nem meglepô, hogy nálunk sem

ami különleges, ünnepre való, de egyszerûsége

a karácsonyt nemigen ünneplem, de barátaim

hiányoz-hat a bejgli az asztalról. Persze,

megen-gedi, hogy a tálalás után együtt fogyaszt-

meghívására sok karácsonyi vacsorán veszek

Anyukám minden évben elmondja, hogy

hassuk, aztán hosszan együtt üldögélhessünk.

részt. Minden ünnep fontos, ami az emberek

a túl sok töltelék miatt már megint kirepedt

Többfogásos menü mellett ezt nem lehet

összekötésérôl szól, és szinte mindegy,

az oldala, de ezt senki sem veszi észre...

megvalósítani. Annyira még nem voltam bátor,

hogy akkor mi van az asztalon!

mint a néhai Polcz Alaine és Mészöly Miklós csodaházaspár, akiknek karácsonyi asztalára csak mákosguba került azért, hogy tényleg az ünnep adta együttlét legyen megélhetô, de évrôl évre egyszerûsödik a menü. A rövid válasz pedig: még nem tudom.

hiszen annyira finom, hogy egy pillanat alatt eltûnik a tányérról!


GERLÓCZY ---->

GERLÓCZY AJÁNDÉK TIPPEK ÜLJ BE EGY FINOM UZSONNÁRA A GERLÓCZYBA, KÓSTOLD MEG A TERASZON ROTYOGÓ FORRALTBORUNKAT ÉS UTÁNA EGY KILOMÉTEREN BELÜL SZEREZD BE A KARÁCSONYI AJÁNDÉKOKAT... Horgolt kitûzô - 3200 Ft Design: Pom-Pom Design/Nánai Bori WAMP

Szarvasos párna - 6250 Ft Design: Szép Éva RODODENDRON

Lovacskás párna - 6500 Ft Design: Nederberg Bori MAGMA

Egyedi tervezésû karórák Design: Kismarty Lechner Balázs www.lechnerwatches.com

Piff-Paff retikül - 21 500 Ft Design: Lukács Gabriella MAGMA

Szia Notesz - 5 900 Ft Design: Görtl Evelin MAGMA

Lush Ajándékcsomagok Best Wishes - 3790 Ft Christmas Delights - 9490 Ft Cosy Christmas - 2890 Ft LUSH

Festett dobozok - 3000 Ft Design: Holló Anna HÓLLÓ MÛHELY

Lény (közepes) - 5 990 Ft Jegesmedve (közepes) - 4 990 Ft Design: PUCC/ Heim Zsuzsi RODODENDRON

GERLÓCZY AJÁNDÉK KÁRTYA Megvásárolható a Gerlóczy Rooms deLux recepcióján

Karácsonyfa dísz / közepes - 3 800 Ft Design: Cegöldi Erika MAGMA

Nyulacska - 4 500 Ft Design: Nyúlgyár PRINTA

Biztonsági övbôl készült táska - 25 000 Ft Design: Umbigo PRINTA Lámpa - 16 900 Ft Design: M Lamp RODODENDRON

Napló, fotóalbum - 3 950 - 4 900 Ft Díszdobozok - 850 - 4 900 Ft INTERIEUR STUDIO

Újrahasznosított táska - 25 200 Ft Design: Balkán Tango RODODENDRON

PRINTA - VII. ker Rumbach Sebestyén u. 10. RODODENDRON - 1052 Budapest, Semmelweis u. 19. -- +36 70 419 5329 MAGMA - 1052 Budapest, Petôfi Sándor utca 11. -- +36 1 235 0277 LUSH - 1052 Kristóf tér 3. (Váci utca) INTERIEUR STUDIO - 1052 Budapest, Vitkovics Mihály u. 6. -- +36 30 595 99 32 HOLLÓ MÛHELY - 1052 Budapest, Vitkovics Mihály u. 12. -- +36 1 317 8103


GERLÓCZY MARCI ---->

ÜNNEP ÉN NEM TUDOM, HOGY MÁS, HOGY VAN VELE, DE ÉN DECEMBER 23-ÁN MINDIG OLY CSORDULTIG TELEK A SZERETETTEL, MEG A TÖMÉNNYEL, HOGY CSAK 25-ÉN TÉREK MAGAMHOZ ÉS AKKOR LÁTOM, HOGY AZ EGÉSZ LEZAJLOTT, MI TÖBB MÁR VÉGET IS ÉRT. A karácsony véget ért és ajándékokat kaptam és adtam és ment a hasam és tele vagyok és félek. Valahogy mindig a lehetô legmocskosabb fertô ránt magával, és én boldogan merülök, mert az erô, ami velem van, az fogyni és dagadni, múlni és születni akar. A tavalyi évben már délelôtt megkezdtem a vörösbor fogyasztását és estére annyit ittam meg, hogy azzal a mennyiséggel a százfarkú cigányzenekar mind a 100 fehér ingjét el lehetett volna áztatni úgy, hogy egyetlen makacs szenynyezôdés sem jött volna ki soha semmivel, de soha, de soha. A szent ünnepre való várakozásomban partnerem volt nem egy kiváló keresztyény hazafi, de csak egy tartott ki velem az idô végezetéig és azon is túl, túl a Hungária körúton, egy zuglói kertes ház bejárati ajtajánál, ahová taxival érkeztünk, és amely mögött a dolgos hétköznapok alatt kupleráj üzemel. Máskor. De nem ezen a napon, nem ezen a szent napon, amirôl az ünnepi nyitva tartásról tájékoztató kiáltvány segítségével értesülünk. E kupleráj zárva tart ma, sôt, holnap is. Tévedés azt gondolni, hogy egy férfi csupán azért megy kuplerájba, hogy ott azt csinálja, amit a férfiak a kuplerájban csinálni szoktak. Egy férfi azért is mehet kuplerájba, mert máshova már nem mehet, mert egyszerûen kötelességének érzi a züllést, nem bír a párna puhaságával, a mosdókagyló borotvahab- illatával, a reggeli szokás- ízével. Mennie kell, a mocsokban mártóznia, úsznia kell; mellben, háton, gyorsban, pillangóban. A pillangó kecses, ragyogó, rövid életû állat, a porától prüszköl az ember. Az éj hamar leszáll és a csend, ha szent és türelmetlen, nagyon kellemetlen partner. Így aztán nem vele vagyok. Hajnali négykor egy budai kupleráj bárpultja mellett ülök egy vörös bôrfotelben. Nincs itt senki csak a kolléga, - a kolléga, akinek e csodálatos kalandot ma este köszönhetem - és két hölgy, valamint a pezsgôk és a vodkák az asztalon. Az asztal is itt van tehát. A lány áthajol az asztalon és kérdez valamit. Átlátszó tûzpiros melltartót és egy pom-pom-os bugyit visel. Azt kérdezi, hogy felmegyek-e vele. Mondom, hogy nem valószínû, mert most jöttünk le. Nem hagyja annyiban, hiszen ô is a piacból él. Próbálom elterelni valamivel a figyelmét, de nem köny-nyû, már az ölemben ül, és onnan kérdez. A válaszom ezúttal sem talál minket odafent, viszont beszélnünk kell valamirôl, mert az ember beszél, még ha ez nekem soha nem is volt ínyemre. Valamirôl beszélnünk kell tehát és ugye mi sem volna célsze-rûbb és egyszerûbb, minthogy a szent ünneppel hozzuk magunkat sûrû és meleg összefüggésbe, a szent ünneppel melynek hajnalán vagyunk, a karácsony szent és békés és meleg hajnalán egy kuplerájban fent a dombon, a budai dombon egy hektoliter pezsgô és vodka mellett a vaksötét faggyal odakint és a tûzpiros meztelenséggel odabent. Van gyerek is, egyetlen gyerek, akinek volt apja is, de nem akármilyen, olyan, aki csak volt, de elment, mert vannak ilyen kiváló férfiak, akik vannak, aztán meg nincsenek, csak a gyereket hagyják maguk után, és a gyerekre most a nagymamája vigyáz és a hölgy most szomorú és a padlót nézi, a bordó padlószônyeget, aztán a pezsgôspohár rúzsos szélit, én pedig megkérdezem, hogy mi lesz a vacsora. Töltött káposzta - hagyják el a szavak a rúzsos ajkat, töltött káposzta cigányosan, mire én mondom, hogy bár én csak most kezdtem el megtanulni, de csomborral készítem, mert az anyám, és az anyja és az ô anyja és annak az anyja is úgy csinálta, ô pedig azt feleli, hogy ô meg azért csinálja cigányosan, füstölt szalonnával, sok fûszerrel, oldalassal, savanyú káposztával, mert az anyja és az ô anyja és annak az anyja is úgy készítette, és ezen mi jót mulatunk, de aztán eszembe jut, hogy mit csinál az apám és mit csinált a nagyapám és mit csinált a dédapám és mit csinálok én, és nézem a lány csupasz mellét és a szomorú szemét és az a véleményem, hogy ideje hazamennem, mert karácsonykor az embernek - ha megteheti - a családja mellett a helye.


BABICZKY TIBOR ---->

IDÔTLEN TREND MINDEN INTERJÚALANYOMAT MEG SZOKTAM KÉRNI, HOGY VIGYEN EL A TÖRZSHELYÉRE. ÍGY KÖNNYEBB A NYITÁS, ÉS - A VALÓDI INTIM KÖRNYEZET FELTÁRÁSA NÉLKÜL IS - OTTHONOS A HANGULAT. MATOLCSI MÓNIKA ESETÉBEN - AKINEK NEVÉHEZ A GERLÓCZY KÁVÉHÁZ ÉS ROOMS DE LUX TELJES ENTERIÔRJÉNEK TERVEZÉSE KÖTHETÔ - NEM VOLT KÉRDÉS, HOL TALÁLKOZZUNK.

Kezdjük az elején: hogyan lesz egy cipôtervezôbôl belsôépítész? Ha egy szóval kéne válaszolnom, azt mondanám, véletlenül. Ha nem egy szóval, akkor bonyolult. Erre a bonyolult véletlenségre még visszatérünk. Lépjünk viszont még egyet hátra. Hogyan és miért lesz valakibôl cipôtervezô? A Képzô- és Iparmûvészeti Szakközépiskolában végeztem, textil szakon. Mikor felvettek 1985-ben, még nem gondoltam tárgytervezésre, csak a rajzolás érdekelt. Abban az idôben, tizennégy évesen, nem kifejezetten határozta meg az életemet a divat, inkább a lázadást és a szabadság érzetét jelentette, hogy bármit felvehetünk, és persze az átlagtól való különbözôséget. Neonzöld nejlonharisnyát húztunk a kezünkre, rakott szoknyákat, jégeralsót vásároltunk az Ecseri úti piacon, és mindet befestettük feketére. A mamám egy alkalommal jelezte, hogy látta az osztálytársaimat a Kálvin téren. Kérdeztem, honnan tudja, hogy az osztálytársaim, hiszen sosem találkozott még velük. „Egyszerûen csak látszott rajtuk” - hangzott a válasza. Eddig rendben. De ez mégsem válasz a kérdésemre. Tehát hogyan és miért lesz valakibôl cipôtervezô? Hát úgy, hogy - talán nem árulok el titkot, ha bevallom - eredetileg nem textil szakra készültem. Mivel szerettem rajzolni, grafikusnak felvételiztem. Nem vettek fel. Így kerültem a textil szakra. Nem szerettem, de ezzel nem voltam egyedül. Öten voltunk a szakon és egyikünk sem szerette. Mondhatni, ez a nem-szeretés tartott össze bennünket. A szakközépiskolában egyébként tizenkét szak létezett. És persze be-bejárogattunk egyéb mûhelyekbe is, csak úgy kíváncsiságból. Egy alkalommal benéztem a bôrszakra. A cipô azonnal misztikumként hatott rám. Addig ugyanis csak mint ipari termékkel találkoztam vele. A fôiskolán így aztán már nem volt kérdés, hova esik a fô hangsúly. Képes voltam még évet is halasz-

tani, hogy a fôiskolán kívül megtanuljam a cipôkészítés technikai részét, mert ott abban az idôben nem fektettek nagy hangsúly erre a területre, nagyon kevesen foglalkoztak a cipôtervezéssel. Abban az évben hatvan pár cipôt készítettem és adtam el. Ez arra is jó volt a megélhetésen túl, hogy rengeteg tapasztalatot szereztem. 1995-ben Milánóban nyertem is egy nemzetközi pályázaton. A sors iróniája, hogy nem egy cipôvel, hanem életem egyetlen táskájával. Akkor most térjünk vissza arra, hogy „véletlenül” lettél belsôépítész. Mindig is érdekeltek a terek és a felületek; egy jó tér az arányaival és a színeivel hat ránk, és bármilyen furcsa, egy cipô - vagy bármilyen más tárgy - is ettôl az összhangtól lesz szerethetô. Persze a funkciókról nem szabad megfeledkezni! Nem vagyok képzett belsôépítész. Ez egyfelôl nyilván azt is magában foglalja,

Móni az irodájában


minden korosztály számára. Nyilván elfogult vagyok, de azt hiszem, sikerült. És ha, mondjuk, elképzeled a Gerlóczyt húsz év múlva, mit látsz? Szükségszerû a változás? Nem egy rögzített képet látok magam elôtt, hanem egy folyamatot. Két valódi gyermekem van, és a Gerlóczy a harmadik. A vendéglátás lényege amúgy állandó: szép helyen, méltó kiszolgálással jót szeretnének az emberek enni és inni. Ahogyan léteznek alapszínek, úgy az embernek is vannak bázisigényei. Húsz év múlva a Gerlózyt - lényegét tekintve - ugyanilyennek látom tehát. Csak még több réteg kerülhet rá közben. Ez részben nekem köszönhetô, részben azoknak, aki részt vesznek a hely életében, részben pedig magának az idônek... Törekszünk a szeretetre és a szerethetôségre. Erre már vallást is alapítottak, nemhogy kávéházat.

hogy van még mit tanulnom. Más oldalról viszont, éppen az úgynevezett képzetlenségem miatt vagyok talán bátrabb, mint mások. Nem köt meg semmilyen tanult elmélet. Azt hallani rólad, hogy szeretsz a háttérben meghúzódni. Miért? Az emberek - fôleg pedig a szakma - hajlamosak a felületes ítélkezésre. „Mit keres itt, ha nem is ért hozzá?” - kérdezhetnék. Ebbôl ered a háttérbe húzódásom, bár rengeteg dicsérô szót kaptam szakmabeliektôl is. Azért ez egy kis igazolás számomra, hogy nem gondoltam rosszul ezt a párhuzamot. Külön köszönet, hogy azok is bíztak bennem, akiktôl a lehetôséget kaptam! És a jelenkori individuális nyomulás közepette, a háttérbôl, mit gondolsz a sikerrôl? Csak egy közhelyes válasz jut az eszembe. Siker az, ha az emberek láthatóan örömüket lelik abban, amit létrehoztál. Ha már szóba kerültek a közhelyek: láttad a Ponyvaregényt? Persze. Akkor biztosan emlékszel a jelenetre, amikor Vincent Vega - akit John Travolta alakít - Európából visszatérve mesél az élményeirôl a társának. Hogy a lényeg az apró részletekben rejlik. Mert például Párizsban a McDonald’s-ben is ihatsz. sört. „És nem egy papírpohárban b*sszák oda eléd, hanem üvegpohárban.” Melyek azok az apró részletek a belsôépítészetben, amelyeket egy betévedô laikus akár észre sem vesz, mégis fontosak? A részletek, az apróságok, véleményem szerint, meglepôen fontosak. A városban jártomban-keltemben könnyen ideges leszek, ha nemtörôdömséggel, igénytelenséggel találkozom. Sokszor nem a pénzrôl van szó ugyanis, hanem a szívvel végzett munkáról és a figyelemrôl. A valódi figyelmesség pedig természetszerûleg olyan, hogy akire irányul, az észre sem veszi. Magától értetôdônek hat. A világon a legkényelmesebb állapot, amikor mindent természetesnek érzünk magunk körül. Pedig e mögött a - mondjuk ki: - luxus mögött rengeteg munka áll. Ez a figyelmesség megnyilvánulhat akár egy cukortartóban is. Várj csak, hozok egyet ... Szép. És ötletes. Pedig nagyon egyszerû. Igen. Látod ezt a csavart dizájnt a csomagoláson? És hogy mennyire egyszerû? Na, ez a lényeg. És nézd csak, a csészének, amibôl a kávédat ittad, kör alakú a füle. Merthogy a Gerlóczy-logo is kerek. Egyszerû, szinte észrevehetetlen harmónia. A Gerlóczy enteriôrjének kialakítása során milyen hangulat elérése volt a cél? Semmiképpen sem akartunk trendi helyet. A trendek változnak. Bizonyos szempontból az idôtlenség lebegett a szemünk elôtt. A Gerlóczy Ház, azaz a kávéház és a hozzá tartozó szobák (Rooms de Lux), egy kis „luxus”a látványban, de mindenképpen szerethetô, élvezhetô és emberközeli hangulatot kíván sugallni

Láttad már a szobáinkat? Minden hétfôn 12.00-14.00 óra között körbevezetünk a Gerlóczy Rooms DeLux-ban.

NÉZD MEG TE IS!


GERLÓCZYAjánló: KEZDETEKTÔL EGYMÁSHOZ JÁRUNK. MI „GERLÓCZYSOK” (RECEPCIÓSOK, SZAKÁCSOK, PINCÉREK ...) JÓ DARABOKÉRT A KATONÁBA, A „KATONÁSOK” PEDIG FINOM ÉTELEKÉRT A GERLÓCZYBA. A KÖZELSÉG ADOTT VOLT, A SZERELEM FOKOZATOSAN ALAKULT KI...

BESSENYEI GYÖRGY - A FILOZÓFUS csavar egyet a rendezôi akarat. Érdemes szem elôtt tartani: nem habkönnyû szórakozásról van itt szó: munkát, figyelmet igényel a nézôtôl az izgalmas nyelvi fordulatok, valamint a mögöttük rej-tezô gondolatiság követése. Aki azonban részt vesz ebben a játékban, garantáltan tartalmas és izgalmas egy és háromnegyed órát kap vissza; egy több mint 200 éves ritkaságot, rendkívül kreatív tálalásban és kiváló színészi játékkal. Hozzáteszem: érdemes figyelni azokra az apró áthallásokra is, melyek nem csak aktuálissá teszik az elôadást, de Bessenyei mûvének idôtállóságát is bizonyítják. A filozófus jelenleg is látható a Katona József Színház mûsorán. Ónodi Eszter a Katona József Színház társulatának a tagja

Fotó - Dömölky Dániel

Bajban voltam, amikor felkértek, hogy írjak recenziót egy színházi elôadásról. Vajon mennyire tudok hitelesen nyilatkozni a kollégák munkájáról? Végül amikor megnéztem az elôadást, tudtam, hogy az ajánlóm - minden természetes elfogultságom ellenére - nem kell, hogy kincstári legyen. Ha a produkcióról beszélünk, muszáj magával a darabválasztással kezdeni: Gothár Péter rendezô egy kifejezetten ritkán játszott, XVIII. századi darabhoz nyúlt; ez a nagyon is „bevállalós” döntés ugyan nyilvánvaló kockázatokat is rejt magában, ezzel együtt nem lehet eléggé hangsúlyozni a klasszikus magyar dráma színen tartásának fontosságát. Jó látni már az ôsbemutató színlapjára emlékeztetô plakátot is, azt, hogy kultúránk egy kevéssé ismert szelete 2011-ben is elôrekerül, és belakja a várost. Nehéz röviden beszélni a történetrôl: a mai esztétikánk szerinti „akciódús” sztori nincs, szerelmi szálakat, emberi sorsokat láthatunk - szó szerint is - egymásba gabalyodni, emellett jó adag társadalomkritikát közvetítenek a vígjátéki figurák. Teszik mindezt rendkívül groteszk módon, karikatúraszerû jelmezekkel és maszkokkal, a színészek pedig nagyon is benne vannak ebben a játékban, lubickolnak a szerepeikben. A premierelôadást láttam, és rögtön arra gondoltam: iszonyú nehéz próbákon lehetnek túl a többiek, látszik, hogy rengeteg munka van ebben a produkcióban. Az eredeti, a mai gondolkodásunknak elképesztôen nehéz szöveget minden színész gyönyörûen abszolválja, öröm hallgatni és nézni ôket. Kinek ajánlom A filozófust? Mindenekelôtt azoknak a színházba járóknak, akik bele akarnak és tudnak feledkezni nyelvünk szépségeibe, ezzel együtt pedig a belefeledkezést az sem zavarja meg, ha ezeken a szépségeken

VIVA LA OPERA! Legmuzikálisabb süteményünk, az Opera szelet lassan lepipálja népszerûségben az eddig magasan az élen járó grillázs tortát. Egy orrhosszal még vezet a grillázs, de szakértôk szerint bármikor fordulhat a helyzet...

MEGVAN MÁR, HOGY HOL LESZ A KARÁCSONYI CÉGES VACSORÁTOK? A galériánk és a téli teraszunk ideális helyszín, ha nem vagytok többen 40 fônél. Kezdjetek egy jó „welcome pálinkával” a Halteraszon, utána a galérián folytathatjátok az estét. Itt úgy lehettek szeparált környezetben, hogy közben mégsem vagytok kirekesztve a kávéház életébôl. Tárcsázz most, hogy ne maradjatok le a decemberi idôpontokról! 06 80 102 600-as ingyenes számon vagy írj a rendezveny@gerloczy.hu címre.


NEM DOHÁNYZOL? VAN EGY JÓ HÍRÜNK Januártól elsejétôl a Gerlóczyban (is) tilos a dohányzás. Sem a galérián, sem a földszinti étterem részben, de még a pultnál sem lehet majd rágyújtani. A Gerlóczy januártól dohányfüst mentes övezet.

DOHÁNYZOL? NEKED IS VAN EGY JÓ HÍRÜNK A Gerlóczy téliesített fûtött teraszán jövôre is szabadon pöfékelhetsz, változatlanul elszívhatod kedvenc cigarettádat kedvenc kávéd mellé.

TIMEOUT RESTAURANT AWARDS 2011

MENÜZZ NÁLUNK !

Tavaly az aranyérmet hoztuk el, idén pedig a második helyezést a TimeOut magazin Restaurant Awards 2011 „Best Fancy Cheap Lunch” - Legjobb olcsó, de elegáns ebéd kategóriájában. Az idei értékelés: „Az örök kedvenc, a Gerlóczy századfordulót idézô enterieur-je és bája kevésbé formális szervizzel párosul, amely udvarias, de sosem túl feszes. A kávéház kiváló reggelizô és vacsora hely, de ha igazán jó vásárt akar csinálni, akkor próbálja ki a két fogásos napi menüt 1400 forintért, vagy a három fogásos menüt 1800 forintért. A magyaros vonal mellett más európai konyhák fogásait is megtaláljuk, mint például a zellerkrém leves prosciutto kockákkal, vagy a pulykamell filé parmezán bundában paradicsom salátával. A ház bora árérték arányban kiváló, 350 Ft/pohár. Ha maradt még szabad kapacitása, akkor mindenképp kóstolja meg az ellenállhatatlan, helyben sütött friss kenyeret.” fordítás

HURRÁ, ITT AZ OSZTRIGA! A legfrissebb bretagne-i példányokból mindig találtok a Halteraszunkon amíg a szezon tart. (április végéig)

Fél tucat: 2940 Ft Egy tucat: 5880 Ft OLVASÓNK ÍRTA “Kedves Tamás! Ígéretemhez híven küldök egy valami kis szösszenetet. Kristóf már jól megkritizálta. Talán belefér az újságotokba. Ha nem, tovább próbálkozom. Minden esetre jól esett egy kicsit kizökkenni a pelenkázásból... Puszi nektek: Bolyki Orsi”

KÁVÉHÁZFÜGGÔSÉG Azok az emberek, akik napi rendszerességgel látogatják a kávéházakat, a világért el nem mulasztanák ezt a rítust. Kriminológusként belém hasított a felismerés: talán valamiféle új szenvedélybetegség ütötte volna fel a fejét! Így most - hipotézisem szerint - a már létezô társ-, drog-, alkohol- és szerencsejáték-függôség analógiájára, az alábbiakban a kávéházfüggôséget, mint társadalmi jelenséget veszem górcsô alá. A kávéházi világnak két oldalát ismerhetjük meg: az egyik a (törzs)vendégeké, a másik a kiszolgáló személyzeté. Kezdjük az utóbbival, a Gerlóczy Kávéház példáján keresztül (természetesen az anonimitás maximális tiszteletben tartásával). A Kávéház vezetôsége mindent megtesz a vendégekért, újabb és újabb szolgáltatásokon töri a fejét, a külsô szemlélô pedig csak a végeredményt látja: már megint történik valami a Gerlóczyban! Ez a teljesítmény az állandó agyi tevékenység eredménye, hiszen a vérbeli kávéházas, bármit is csinál éppen, agyának leghátsó szegletében ott munkál a gondolat, hogyan tehetné jobbá, szebbé a kávéházát. És az orvosi értelemben vett szenvedélybeteg? Ugyanígy mûködik: minden percben szenvedélye tárgya körül forognak gondolatai. Ha szemügyre vesszük a vendégoldalt, a következôket láthatjuk: a törzsvendég a nap egy bizonyos szakában meglátogatja a kávéházat. Mindig ugyanahhoz az asztalhoz ül, és biztosan van legalább egy olyan étel vagy ital, amit minden alkalommal megrendel. A pincérnek meg sem kell kérdeznie, mit kér. A törzsvendég lehet magányos, aki újságot olvas vagy a számítógépét nyomkodja, de lehet társas lény is, aki a kávéházat találkozóhelynek használja. Még az is lehet, hogy ahogy telnek a hónapok, egyre több idôt tölt kedvenc kávéházában, mint ahogy a drogosnak is egyre nagyobb mennyiségû anyagra van szüksége, az alkoholista is egyre többet iszik és a szerencsejátékos is egyre több pénzt játszik el. Ha a kávéházi törzsvendéget valaki vagy valami kizökkentené szokásos napi rutinjából, valószínûleg elvonási tünetek lépnének fel nála. De vajon kell-e elvonóra menniük a kávéházfüggôknek? A válasz: nem. A kávéházi idôtöltés ugyanis nem deviancia. A deviánsviselkedés olyan megnyilvánulásokat jelent, amelyek nem felelnek meg a társadalmi elvárásoknak, normáknak, adott esetben törvénybe ütköznek. A kávéházfüggôk azonban nem sértik mások érdekeit, nem okoznak kárt sem maguknak, sem másoknak. Ráadásul a kávéházi légkör pozitív hatásairól sem feledkezhetünk meg: hány mûvészt, írót ihletett már meg! Milyen fontos történelmi eseményeknek adott otthont a kávéház! Úgyhogy legjobb, ha békén hagyjuk a törzsvendégeket holmi kriminológiai kutatással és inkább egy jó beszélgetés közben megiszunk velük egy kávét. Persze, ha egyáltalán hajlandók velünk szóba állni...


MEGHÍVÓ KARÁCSONYFA DÍSZÍTÉSRE Idén is karácsonyfát állítunk a Kammermayer téren, és azt terveltük ki, hogy együtt díszítjük fel Veled. Gyere el december 16-án , pénteken este 7-re,és hozz magaddal egy díszt, amelyet Te készítettél, vagy mi jutunk róla eszedbe, vagy csak szépnek találsz. Díszítés közben forralt borozunk, és utána mindenki rohanhat tovább ajándékokért... Várunk szeretettel!

11:11:11:11:11 MISZTIKUMA 2011. 11. hó 11-én pontban 11 óra 11 perckor összegyûltek a város Mártonjai a teraszunkon egy gyors pálinkázásra és libatepertôre. Bizonyára mindenki érezte azt a különleges rezgést, amit a Marcik ezzel a szakrális koccintással létrehoztak. A sok jó energia egy évig kitart, utána pedig újra jönnek. A pillanatot idén is megörökítettük.

SZOMORU MIKLÓS: AKINEK NYOMÁBAN VIRÁGOK NÔNEK Szerintünk Miklós a legjobb virágos a városban. Amikor éppen nem kerteket tervez, vagy a saját virágüzletében, az Astoria Rózsáiban tüsténkedik láthatatlanul átsuhan a Gerlóczy teraszán, vagy a szállodában. Nyomában virágok nônek, fák rügyeznek, bokrok hajtanak ki, csokrok tarkállanak. Mióta ô hozza a virágokat hozzánk, nem hervadnak. Az elsô emeleti erkélyünkbôl kisebb dzsungelt alakított ki, de a tavaszi fûnövesztésben is segítségünkre volt. Most a Kamermayer szobor körüli terület szebbé tételét tervezi.

JEREMY PÓLÓJA Rebesgették a városban, hogy már megint ott ül. Nálatok volt tegnap. A születésnapján is ott makrélázott. A hír igaz, Jeremy Irons budapesti tartózkodása alatt törzsvendégünk lett. Hamarosan vége a Borgiák forgatásának és hazautazik, emlékül ezt a pólót kapta tôlünk. Bye Bye Jeremy, reméljük, látunk még a Gerlóczyban

SÁLRA FEL! November 21-étôl minden hétfôn este KÖTÔKLUB a Gerlóczyban este 6-tól 7-ig. Ha eljársz, karácsonyig elkészül az áhított kötött ajándék.


«--- Halasi Zsuzsa kártyát vet

FURCSA ALAKOK A GERLÓCZYBAN Fotó portré sorozat indul izgalmas Gerlóczys vendégekrôl Ritter Doron, fotós közremûködésével. Doron évek óta figyeli, hogy milyen érdekes alakok fordulnak meg nálunk, és elhatározta, hogy hetente egy-egy portrét fog készíteni a Gerlóczyban. Ha Te is szeretnéd, hogy megörökítsenek kedvenc kávéházadban jelentkezz az info@gerloczy.hu e-mail címen. A képeket a Gerlóczy újságban és a Gerlóczy Facebook oldalán tesszük közzé. PORTRÉRA FEL!

A BEAUJOLAIS JÁTÉK GYÔZTESE: GÄRTNER ORSI Gratulálunk neki! Nyereménye egy csodálatos éjszaka volt a Gerlóczy Rooms de Lux erkélyes szobájában november harmadik csütörtökjén, a Beujolais Noveau napján és egy palack igazi Beaujolais. Életre szóló élmény volt...

SZILVESZTER A GERLÓCZYBAN VACSORÁZZ NÁLUNK ÚGY MINT MÁSKOR Nálunk nincsen belépô, csak jó hangulat és mennyei szilveszteri ételek. Töltsd a Gerlóczyban az év utolsó napját (is)! Nincs szabott áras menü, szabadon választhatsz a szilveszteri ajánlatunkból és az étlapról is.Hárfásunk Gertner Gergô bácsi ezen az estén énekes feleségét, Tecát is magával hozza. Szóljatok idôben a 06 80 102 600-as ingyenes számon, és lesz asztalotok!

U

A Gerlóczys gyerekek 2010-ben így kívántak boldog karácsonyt


ALUDJ OTT, AHOVÁ AZ ELLE FOTÓZNI JÁR Születésnapi divatanyagát az ELLE magazin a Gerlóczy Rooms de Lux-ban fotózta. Az eredmény magáért beszél. Íme, egy kis ízelítô.

ben. béd köz A stáb e

JÖN A K ÜLFÖLD I ÜZLETI P ARTNER E D? Bízd rán k, a Gerló czyban nagyon jól fogja érezni m agát! Foglalj s zobát a 06 80 1 02 600as zöld szá mon.

A szobák ára: két fô részére 90 euro/éjszaka + 12 euro/fô/reggeli vagy válasszd az új tetôtéri szobáinkat bevezetô áron: 65 euro /éjszaka + 12 euro/reggeli /fô Gerlóczy Rooms de Lux, a Gerlóczy Kávéház felett: 1052 Budapest, Gerlóczy u. 1.

IMPRESSZUM: Munkatársak: T. Nagy Tamás, Gerlóczy Márton, Ónodi Eszter, Babiczky Tibor, Bruckner Regina, Tombor Zoltán, Ritter Doron Design/fotó: Flanek Péter Nyomda: Intruder Példányszám: 4000 db --- e-mail: marketing@gerloczy.hu Kiadja: Gerlóczy Kávéház kft.: 1052 Budapest, Gerlóczy utca 1. --- Nyitva tartás: H-V 7- 23 óráig

Gerlóczy Újság Vol4.  

Gerlóczy Újság Vol4.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you