Page 1


01 02 03 04 05 06 07 08 09 10


kar

simaia.gr


Frieke Janssens and the “Smoking Kids” Από την Έφη Παναγούλα / Φωτογράφος [efi@panagoulas.gr]

H φωτογράφος από το Βέλγιο με πολλές διαφιμιστικές και εμπορικές φωτογραφικές δουλειές, σε αυτό το προτζέκτ αγγίζει δύο τελείως διαφορετικά αλλά και ευαίσθητα θέματα. Έμπνευσή της για το “smoking kids” project υπήρξε το βιντεο ενός μικρού αγοριού στην ινδονησία, μόλις 2 ετών που κάπνιζε τουλάχιστον 2 πακέτα τσιγάρα, την ημέρα .. Το βίντεο υπογράμμιζε τις πολιτιστικές διαφορές ανάμεσα στην ανατολή και στη δύση και κατα πόσο τελικά το κάπνισμα είναι υπόθεση μόνο των ενηλίκων. Οπως λέει η Frieke, το κάπνισμα , τουλάχιστον στο δυτικό πολιτισμό, είναι κάτι που εχουμε συνηθίσει σε ενηλίκους, οπότε και ήθελε να απομονώσει με καποιο τρόπο μόνο

την πράξη του καπνίσματος. Η εικόνα των παιδιών που καπνίζουν θα είχε ενα σουρεαλιστικό αποτέλεσμα και θα οδηγούσε τους θεατές να δούνε το κάπνισμα ως πράξη καθεαυτή, χωρίς να μπορούν “κρίνουν” το χρήστη. Το διαφορετικό ντύσιμο των παιδιών και ο τρόπος που κρατούν το (υποτιθεμενο) τσιγάρο τονίζει τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην ελκυστική όψη του καπνίσματος και την ασχήμια του. (Η φωτογράφος χρησιμοποίησε διάφορα τεχνάσματα για την απεικόνηση του τσιγάρου, όπως αρωματικά στικ για την οψη του καπνού .)


Confessions of an Artist! Από την Ευτυχία Δασκαλοπούλου

Η Εμιλία σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης (2003-2008) και για ένα χρόνο στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μαδρίτης. Πραγματοποίησε στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στο Central Saint Martins College του Λονδίνου (2009-2010) με δασκάλα την Joanna Greenhill, όπου και βραβεύτηκε με το βραβείο Mishcon De Reya Art Prize. Οι σκέψεις της: «Η Τέχνη βεβαίως και θα μπορούσε να βοηθήσει θετικά στην αρνητική ηθική και οικονομική συγκυρία στην οποία ζούμε τον τελευταίο καιρό. Όμως, η τέχνη έχει μπει ήδη προ πολλού στο στόχαστρο και χρησιμοποιείται ως εργαλείο από τη νέα τάξη πραγμάτων, η οποία μισεί τη σκέψη και δε θέλει ανθρώπους ελεύθερους, τους προτιμά υποταγμένους-μηχανές και αριθμοί. Για το σκοπό αυτό προβάλλεται η «τέχνη» που δημιουργεί στο κοινό το αίσθημα της σύγχυσης, της αμηχανίας και της παθητικότητας Αντίθετα, η Ζωγραφική που για αιώνες καθόριζε κοινωνικές εξελίξεις έχει εσκεμμένα περιθωριοποιηθεί χαρακτηριζόμενη εκ των προτέρων ως συντηρητική. Παλιότερα οι ζωγράφοι έρχονταν μέσα από το έργο τους αντιμέτωποι με την Ιστορία. Ο Νταβίντ, ο Ντελακρουά, ο Γκόγια, ο Ντομιέ με τον δικό του τρόπο και πολλοί άλλοι.

Στον 20ο αιώνα με την τόσο τραγική ιστορία του αυτό το είδος τέχνης υποχώρησε. Πάντως δεν είμαι απαισιόδοξη γι’ αυτό επιμένω, συνεχίζω να ζωγραφίζω και υιοθετώ τα λόγια του ποιητή. ¨ Η Τέχνη είναι το καλύτερο εργαλείο της ανθρώπινης νόησης. Είναι η μόνη που μπορεί να βάλει σε τάξη το χάος». Ο κ. Νίκος Βαρβέρης- αρχιτέκτων- αναφέρει για την ίδια: «….Η ζωγραφική της Εμιλίας δεν είναι μία απλή υπόθεση, αποτύπωσης της εξωτερικής εικόνας των πραγμάτων, αλλά μία σύνθετη προσπάθεια αποτύπωσης του συναισθήματος. Με αφετηρία το ανθρώπινο πρόσωπο και με έμφαση στις ζωγραφικές αξίες, την ποιότητα της γραμμής και την υποβολή του χρώματος, η εξαιρετική αυτή καλλιτέχνης επιζητεί τον διάλογο με τον θεατή, εκφράζοντας τους φόβους και τις ανησυχίες της για τον κόσμο που μας περιβάλλει…»


Από την Ευτυχία Δασκαλοπούλου

Marcus Tremonto Nike Shoeshine Project 2012

Ο Marcus Tremonto, the magician of lighting, και ο ιδρυτής του Treluce Studios στη Νέα Υόρκη, έχοντας σπουδάσει και ζωγραφική διαφοροποιείται στον τρόπο που παρουσιάζει και επεξεργάζεται τα υλικά του. Ποιος είναι ο στόχος του συγκεκριμένου master που ασχολείται με την Τέχνη του φωτισμού; Ανασυνθέτει και δημιουργεί νέα pop-culture icons. Έχοντας προηγηθεί η συνεργασία του με το Swarovski Crystal Palace και η έκθεση του στο Spazio Rossana Orlandi, σήμερα θέτει νέες βάσεις συνεργασίας με τη Nike. Με το νέο αυτό project παίρνει το ρίσκο να παρουσιάσει και να εξερευνήσει το μέλλον των extreme sport για το 2020 και πιο συγκεκριμένα για το Snowborading. Επηρεάστηκε από τις sci-fi ταινίες, από τον James Bond και τον Gundam και, όπως φαίνεται στα σχέδιά του, επιθυμεί να δώσει το πνεύμα ενός σούπερ ήρωα. Το κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό και ιδιαίτερο. Τα κύρια υλικά που χρησιμοποιεί είναι ένα ειδικό χαρτί “electroluminescent” και πολλά custom graphics. Η συλλογή θα παρουσιαστεί σύντομα, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας έκθεσης που θα λάβει χώρα πρώτα στο Denver, έπειτα στο Colorado και μετά στο Μόναχο.


FEEL THE SPEED!

ONLINE

GO on facebook

GO on twitter

FREE

GO at www.gomagazine.gr


Refresh magazine issue 13  
Refresh magazine issue 13  

online magazine about music, fashion, interviews, culture, deco,

Advertisement