Page 1

V O L L E Y B A LV E R E N I G I N G

Y K S E TH IT M I L E IS TH


COLUM

N

NIGH LEX HO

UNIEK! Het besluit om Reflex naar de A-league te laten promoveren is ambitieus, maar passend bij Reflex. Het zou mij buitengewoon hebben verbaasd wanneer Reflex deze kans niet zou hebben gepakt. Dat zou haaks staan op de Reflexcultuur zoals die mij na ruim dertig jaar nog glashelder voor de geest staat. Deze tijden van “ niets is te gek om samen een doel te bereiken” behoren nog steeds tot de hoogtepunten in mijn volleyballeven. Laatst had ik met enkele door de wol geverfde Reflexmensen een gesprek over de manier waarop Reflex de A-league zou moeten ‘managen’. Er komt dan allerlei op tafel: Gaat Reflex de komende jaren spelers aantrekken en deze vervolgens betalen? Moet er een stichting naast de vereniging worden opgericht om de financiële risico’s voor de vereniging te minimaliseren? Wat moeten we met de huidige accommodatie? Moet het sponsorbeleid worden bijgesteld? Wat het meest opviel tijdens de optimistische discussies was dat bij elk thema, steevast en in koor werd opgemerkt: “Ja maar…, het mag nooit ten koste gaan van onze unieke Reflexcultuur!” Het behoud van deze cultuur werd met hand en tand verdedigd en dat is geweldig en hartverwarmend. Maar wat is nu eigenlijk deze Reflexcultuur? Wat is in dit verband eigenlijk cultuur? Talloze definities erop nalezend, kom ik tot de volgende slotsom: verenigingscultuur is een evoluerend model. De regels en codes hierbinnen zijn vaak onbewust richtinggevend voor het gedrag en de kijk op de (sport-)wereld.

Op basis hiervan stelden we samen vast dat de Reflexcultuur in ieder geval méér is dan gastvrijheid, sfeer en gezelligheid. Cultuur is iets dynamisch. Iets dat je niet alleen moet verdedigen, maar dat je ook kunt aanvallen. We ontdekten dat we de Reflexcultuur zouden moeten uitbreiden, professionaliseren of misschien zelfs exploiteren. Volgens mij moet Reflex het komende jaar werken aan een unieke Reflexspeelwijze en -trainingsaanpak. Laten we dan óók op zoek gaan naar een unieke Reflex-sponsoraanpak, een unieke Reflex-accommodatie en een unieke Reflexjeugdopleiding. Natuurlijk moeten we daarbij ook de leden en ex-leden betrekken. Zo’n aanpak past bij Reflex en een dergelijke (professionele) koers heeft ook de meeste kans van slagen in de helaas snel aftakelende nationale volleybalwereld. Juist in het uitdagende jaar dat voor ons ligt, moet je dus niét bezuinigen op cultuur. Integendeel, je moet er extra in investeren. Terug op het nest, Lex Honigh oud eredivisietrainer Reflex


VOORWOORD

VOORWOORD

05 09

heren EFLEX R n a ague! Zalsm

EEN NIEUW REFLEXTIJDPERK

-Le or de A Klaar vo

gio’ it de re y Hulsebos u s n e en Ka ‘Jong ark n der M René va

13 14

ema rijdsch -league t s d e W A ren 1 / he REFLEX

Wij staan aan de vooravond van een nieuw Reflextijdperk. Het zal u door alle media-aandacht waarschijnlijk niet ontgaan zijn. Na 20 jaar wachten is er in Kampen eindelijk weer volleybal op het allerhoogste niveau te zien: de A-League! Iedere Kampenaar die ik de afgelopen weken heb gesproken, wist mij te vertellen dat 20 jaar geleden, Reflex in één adem werd genoemd met topvolleybal, overvolle tribunes en een zeer gezellige vereniging met een fantastische sfeer. Om dit wederom met zijn allen te kunnen beleven is het van belang een gezonde balans te vinden tussen topvolleybal en jeugd- en seniorenvolleybal. Dit is een enorme uitdaging, maar het biedt ook kansen.

X

EFLE n en R p a m ls a to Z r de op naa samen

17 21

van… De kijk mphuis Ka Edward

nt oor tale v r e v ij eekv

Kw

2 Heren REFLEX

23 25

Heilig

hout!

ikt loer du Geen v

o of rolt z

lekker

b héle clu X fysio REFLE erapeut voor de ioth Een fys

33 34

tream

X-lives

ntaar comme luid én e g t é nu m

REFLE

LEX! bij REF n e ll a b olley Leer v ugdteams je g Trainin r! n méé s wille rd!’ e m a d u Reflex iets moois gebe ht ‘Er is éc mes 1 LEX da F E R n Zalsma nwinsten

37 41 INH

1

aa Nieuwe

43 4 OUD 4

ema rijdsch Wedst mes 1 / 2e divisie da REFLEX

Sp

top aar de lasse n k n la motiek ringp

2 / pro dames REFLEX

Afgelopen jaren zijn we met steeds meer vrijwilligers de club gaan dragen. Zonder deze vrijwilligers is het gewoonweg niet mogelijk om te bouwen aan een vereniging met ambitie. Wij willen namelijk werken aan meer leden, een betere jeugdopleiding en een goede talentontwikkeling binnen de eigen club en de regio. Maar ook aan beachvolleybal in Kampen een optimale accommodatie en het behoud van gezelligheid en spelvreugde. Wat Reflex betreft zeg ik, … the sky is the limit! Kom eens het Reflexgevoel ervaren in de Reflexhal. Dit kan als supporter maar uiteraard mag u ook, geheel vrijblijvend, zelf komen volleyballen. Reflex garandeert u een warm onthaal.

Marcel Gommers, voorzitter Reflex

COLOFON Fotografie Herman IJssel, Freddy Schinkel, Richard Tennekes

Reflexhal Dr. Damstraat 1, 8265 GA Kampen (038) 33 25 100

Eindredactie Secondant Communicatie

Druk Zalsman Zwolle

info@reflexkampen.nl www. reflexkampen.nl

Grafisch ontwerp Idem Dito - Kampen

Oplage 22.000 ex.

Redactie Peter Verbeek, Pascal Jacobs

3


Topteams…

Burg. van Engelenweg 52b 8271 AT IJsselmuiden

Tel. (038) 333 56 20 Fax (038) 332 33 82

E-mail: info@bergmakelaardij.nl www.bergmakelaardij.nl

Een vertrouwd adres! aankoop

4

verkoop

taxatie

w a a rd e b e p a l i n g


ZALSMAN/REFLEX H1

A-league

Illustere namen

Vertrouwen

De tribunes van de Reflexhal lopen langzaam vol. Honderden supporters wachten in spanning op wat komen gaat. Een mix van house en melige deuntjes vult de Reflexhal. Kinderen kijken op tegen lange mannen die geconcentreerd een balletje inslaan. Stuk voor stuk volleybaltoppers. Je kunt ze bijna aanraken. Dan is het eindelijk zover. De spotlights gaan aan, de spelers zwaaien naar het publiek. De scheidsrechter blaast het startsignaal. Kan Zalsman/Reflex een setje pakken van Dynamo? Geeft Kampen Zaanstad klop? Zal de overwinning op Fusion zoet smaken? Van Straten knalt een snoeiharde sprongserve binnen de lijnen, Koning zet het blok, Ubels glijdt naar de bal. Ooit zullen zij illustere namen zijn. Nu hebben ze de steun van het Rode Legioen hard nodig. Het publiek staat op de banken. Het lied van ‘De wisselspeler’ klinkt uit schorre kelen. Vahl springt hoger en hoger en vanaf de drie meter timmert Van der Mark er vrolijk op los. Het eerste setpunt is daar, de hal ontploft, de spanning is te snijden maar Buis blijft koel. Ooit stond hij als broekie tussen illustere namen: één droge klap en hij zal er zelf een zijn.

Kamphuis heeft veel vertrouwen in zijn team. “Deze groep is nu al waardig genoeg om mee draaien op het niveau van de huidige A-League. Veel teams konden hun selectie niet op peil houden of trokken zich terug uit de competitie. Dat gat is opgevuld door topteams uit de B-League. We hebben dus alle kansen. Het feit dat we als jong team (met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar) over een enorm groeipotentieel beschikken, geeft alleen maar méér vertrouwen.”

Reflex ontwikkelt zich in sneltreinvaart. Ruim een jaar geleden promoveerden de Kamper volleyballers naar de B-League, om met overheersend spel gelijk derde te worden. Trainer-speler Edward Kamphuis wilde meer spelvariatie en die kwam er. Op deze plek beloofde hij zelfs een pipeaanval. Die kwam er ook! En toen? Toen kwam dat overweldigende nieuws: Reflex mag dit seizoen uitkomen in de A-League: het Walhalla van het nationale volleybal. Zijn we er klaar voor? “En óf we er klaar voor zijn”, zegt Kamphuis vol vertrouwen. Aan het eind van afgelopen seizoen beëindigde hij zijn imponerende volleyballoopbaan om als coach verder te gaan. Hij volgde de opleiding Topcoach en

sprak de ambitie uit om in de A-League aan de slag te gaan. Liefst met Reflex. Die droom is sneller in vervulling gegaan dan menigeen had verwacht. “We zijn echt waanzinnig blij met dit nieuws”, zegt Kamphuis. “Dit is het niveau waarop we ons willen meten. Maar tegelijk vinden we het spannend, want we beseffen dat dit een grote uitdaging voor ons wordt. Negen van de tien spelers hebben geen A-League ervaring. We zullen dus echt onze tanden erin moeten zetten om mee te kunnen draaien op dit niveau. De afgelopen vier seizoenen hebben we amper wedstrijden verloren, straks is elke wedstrijd een finale en elke winst een feest.”

DE R O O V KLAAR

! E U G A E L A5


ZALSMAN/REFLEX H1

A-league

Nieuwe spelers En dát ze jong zijn, die nieuwe spelers van Zalsman/Reflex. Na het vertrek van Jaap en Peter Slump, Johan Klappe (Heren 2), Richard van Dijk en Edward Kamphuis (nu coach) werd snel versterking gevonden van spelers uit eigen kweek en uit de regio. De 23-jarige diagonaal-aanvaller René van der Mark komt over van Landstede Zwolle en is de enige met A-League-ervaring. “Een powerhitter die mij binnen een paar klappen zal doen vergeten”, zegt Kamphuis over hem. Van de overzijde van de IJssel, komt Rick Vahl over van Set-Up IJsselmuiden. Het broertje van Jos, die zich in één jaar tijd stormachtig ontwikkelde bij Reflex, is slechts 18 jaar. Rick is aangetrokken om naast Rutger Kamphuis als tweede spelverdeler te fungeren. Uit eigen kweek voegt Martijn Ubbels (21) zich bij het gezelschap. De libero komt over uit het tweede, samen met passer-loper Ronald Buis die, na een ‘sportief sabbatical in het tweede team’, weer terugkeert in de hoofdmacht.

NR

NAAM LENGT E

01 Ka y Hulse bos 02 Ru 2.04 tger Ka m phuis 03 Jo 1 .89 s Vahl 04 Sa 1 .8 4 ndor va n Strate 05 Ric n 1.94 k Vahl 06 M 1.84 artijn U bels 07 Re 1.84 ne van der Ma 09 Er rk 1.9 ik Huisk 1 en 11 M 1 .98 ark Kon ing* 12 Ro 2 .0 7 n ald Buis

* ontbre ekt op de 6

foto

1.98

POSITIE

midden spelverd eler passer/ loper passer/ loper spelverd eler libero diagon aal midden midden passer/ loper

BEGEL EIDING Edward Kamph uis Theo v an der Maten Hans H ullegie Erik Frij stein

Trainer Ass. co ach Manag er Fysio


7


tel: 06-44233043 • info@veenglasgevel.nl • www.veenglasgevel.nl

the performance media company

Monnikenstraat 11 8271 XK IJsselmuiden M 06 41 585 577 info@bergschilderwerken.nl www.bergschilderwerken.nl

8


ZALSMAN/REFLEX H1

‘J

A-league

S N E ONG

IO G E R UIT DE

René van der Mark,

links: Kay Hulsebos, rechts Mark Koning

Volleybalbolwerk The sky is the limit met zoveel potentie, zoveel wilskracht, zoveel jeugdigheid en vertrouwen. Ook organisatorisch is de club er klaar voor. Kamphuis: “Waar onze vereniging met sprongen vooruit gaat, moeten andere een stap terug doen. Vanuit een sterke organisatie kunnen wij presteren. De groep enthousiastelingen die de handen uit de mouwen wil steken groeit en we kunnen blijvend investeren in opleiding, talentontwikkeling en de kwaliteit van volleybal. Daardoor behoren we nu tot de top tien van volleybalteams in Nederland. Reflex is een kwaliteitsvereniging die solide zal blijven bouwen aan een mooi volleybalbolwerk voor iedereen!”

“Vroeger, toen ik nog bij Alterno speelde, kwam ik regelmatig voor wedstrijden bij Reflex. Het waren bijzondere wedstrijden. Uit de keuken kwam steevast een frituurlucht het veld op drijven en het publiek was altijd fel en gedreven. Niet de leukste atmosfeer voor ons als bezoekers, maar natuurlijk fantastisch voor het eigen team. Daar mag ik nu deel van uitmaken.” “Na een keer of vijf meetrainen is het me nu wel duidelijk dat de spelersgroep gezellig is en de sfeer goed. Ik denk dat we straks als jongens uit de regio méér team zijn dan onze concurrenten.

We gaan er een feest van maken, in de A-league dit jaar. In de afgelopen 2,5 jaar heb ik wat ervaring kunnen opdoen op dit niveau, al was het dan als wisselspeler. Niet altijd even leuk. Als product manager bij Axanova, de betere tijgerbalsem, kon ik niet negen keer per week trainen bij Landstede Zwolle. Bij Reflex is de trainingsintensiteit veel minder, vandaar mijn overstap.” “Ik krijg een verantwoordelijke rol bij Zalsman/Reflex, maar zal Edward Kamphuis zeker niet doen vergeten. Daarvoor heeft hij teveel bereikt voor de club. Vroeger toen Ed nog in Zwolle speelde, ging ik wel eens bij zijn wedstrijden kijken. Ik zal proberen in de buurt van zijn niveau te komen en misschien zelfs nog iets beter te worden.”

9


BOVENNIEUWSTRAAT 116, KAMPENr BEL VOOR EEN GRATIS PROEFLES: (038) 3324450rWWW.ARGENDOS.NL

De Argendos stijl in kernpunten 1 355 dagen per jaar geopend 2 Intern diĂŤtistenbureau en fysiotherapie praktijk 3 Flexibel abonnementsysteem zonder langlopende contracten 4 Modern aanbod van trainingsruimten en faciliteiten 5 Gratis gebruik van sauna en warme dranken 6 Een heerlijke ambiance met unieke sfeer Kijk voor informatie over openingstijden, lesroosters en abonnementen op www.argendos.nl 10


ZALSMAN REFLEX H1/

A-league

HET SFEERTEAM IN DE SPOTLIGHTS

‘ENTHOUSIAST PUBLIEK GEEFT KICK’ Kay Hulsebos, “Landstede was een warm bad, maar het afgelopen jaar ontdekte ik ook Reflex als een hechte club. Daar kwam nog bij dat dat ik hier voor een groot publiek mocht spelen. Als er 50 supporters op de tribunes zaten bij mijn wedstrijden voor Landstede 2, dan was het veel. Ik merk dat het me echt een kick geeft om voor zoveel enthousiaste mensen te mogen spelen.“ “Sportief gezien verliep mijn debuut in de B-League best lekker. Als middenaanvaller moest ik optreden als passer-loper. Dat was in het belang van het team en mijn eigen ontwikkeling. Dat was wel even wennen. Helaas kreeg ik aan het eind van het seizoen een blessure. Een geïrriteerde spieraanhechting aan de elleboog. Maar dat gaat nu goed. Ik doe netjes de door de dokter voorgeschreven oefeningen en kom aardig fit uit de vakantietijd.”

Vele Kampenaren herinneren zich nog wel die mooie tijden van weleer. Roemruchte figuren als Toon Gerbrands, Gabi Saltarelli, Jelte Sijtsma en Dick van Unen speelden de sterren van de hemel in een schitterende volleybalambiance. In het afgelopen B-league-seizoen heeft het sfeerteam van Reflex alle zeilen bijgezet om alle thuiswedstrijden van Reflex, tot een waar feest te maken. Met stampende beats, een leuke loterij, spotlights en verrassende gags. De bezoekende teams keken zich de ogen uit.

Maak het mee! Voor de wedstrijden van Reflex heeft het sfeerteam alweer wat nieuws in petto. Wordt het een spetterende lasershow, een typisch Kampense mascotte? Het sfeerteam van Reflex weet het al, maar voor de rest blijft het een verrassing. Kom dus naar de Reflexhal en maak het mee!

Ik heb al heel veel zin in de A-League. Daar spelen nu heel wat jongens die ik nog ken uit de tijd dat ik bij de nationale jeugdselectie speelde. Verder verheug ik me op de derby tegen Landstede Zwolle en de wedstrijden tegen Dynamo Apeldoorn. Als Deventernaar kwam ik daar vaak en straks mag ik tegen ze spelen. We hebben absoluut kansen om een aantal winstpartijen te pakken. Ons team is nu meer in balans en we hebben meer mogelijkheden in de breedte. Teams als Tilburg, Zaanstad en Fusion moeten oppassen voor Reflex!” 11


HEFTRUCKS VAN 1 TOT 80 TON

• Verkoop nieuw en gebruikt • Verhuur en lease • Onderhoud en keuren alle merken (ook op locatie!) • Altijd ruim 100 heftrucks op voorraad!

Haatlanderdijk 16 8263 AR Kampen T (038) 331 53 03 E hsk@postbv.nl

Bel 038 - 331 53 03

www.heftruckcentrumpost.nl

De Oude IJssel 1, Dronten t. 0321 - 32 88 88, www.kwoot.nu

12

n 16 jr. rt bove a a k e s Los 16 jr. onder t r a a k Losse 6 jr. oven 1 kaart b n e o iz Se r 16 jr. rt onde a a k n e Seizo den Reflexle

ptie) consum 1 l. c n € 4,- (i € 2,50 € 25,€ 15,gratis

ZEN J I R P E ENTRE


ZALSMAN/REFLEX H1

A-league

2011

15 22 29 5 12 19 26 3 10

oktober* oktober oktober* november november* november november* december* december

20:00 19:00 17:00 20:00 17:00 19:30 17:00 17:00 20:00

Zalsman/Reflex - Fusion Rotterdam Zaanstad - Zalsman/Reflex Zalsman/Reflex - Langhenkel Volley Landstede Volleybal - Zalsman/Reflex Zalsman/Reflex - Lycurgus Prins/VCV - Zalsman/Reflex Zalsman/Reflex - Netwerk STV Zalsman/Reflex - MBC/SSS Draisma Dynamo - Zalsman/Reflex

2012

MA E H C S RIJD T S D E W

7 14 21 29 4 12 18 25 3

januari* januari januari* januari februari* februari februari februari* maart

17:00 20:00 17:00 19:00 17:00 20:00 19:30 17:00 20:00

Zalsman/Reflex - Zaanstad Langhenkel Volley - Zalsman/Reflex Zalsman/Reflex - Landstede Volleybal Lycurgus - Zalsman/Reflex Zalsman/Reflex - Prins/VCV Netwerk STV - Zalsman/Reflex MBC/SSS - Zalsman/Reflex Zalsman/Reflex - Draisma Dynamo Fusion Rotterdam- Zalsman/Reflex G Groningen

* De thuiswedstrijden worden gespeeld in de Reflexhal aan de Dr. Damstraat in Kampen. K Kampen

Zaanstad

Z Zwolle

Barneveld Veenendaal

Apeldoorn A Doe Doetinchem

Rotterdam

Tilburg

13 13


Crisis! What crisis? Terwijl de ene na de andere topvolleybalclub de sportieve stekker eruit trok omdat de financiële pijp leeg was, reeg het nuchtere Reflex de ene na de andere tegenstander aan zijn zegepaal. Terwijl de ene na de andere drukkerij noodgedwongen de persen stopte, kocht Zalsman Kampen Thieme Zwolle én een gloednieuwe Komori 8-kleurenpers. “De Lithrone S840 Perfector met coater”, zegt directeur Hugo Verlind met een smile van oor tot oor. “Een milieuvriendelijke drukpers die met hoge snelheid papier en plastic twee- zijdig kan bedrukken. Dit is de eerste H-UV pers in Europa en hij staat bij ons in Zwolle. Het drukwerk komt er gelijk droog uit en kan dus gelijk geleverd worden.”

Hugo Verlind: ‘het linker rijtje’ Tijdens een feest in de Reflexhal, het was in 2007, verscheen plotseling Sinterklaas op het podium. Hij had een king size sinterklaaszak bij zich met daarin een cadeau voor Reflex. Het was Edward Kamphuis, de nieuwe trainer en speler van Reflex. De club had zich geen mooier cadeau kunnen wensen van naamsponsor Zalsman Grafische Bedrijven: Reflex 1 is intussen tweemaal gepromoveerd en met dezelfde Kamphuis staat Reflex nu in de A-League. Intussen ontwikkelde ook Zalsman zich in rap tempo: van regionale kwaliteitsdrukker tot een wereldwijd opererende grafische dienstverlener. Dit seizoen prijkt het Zalsman-logo, een kleurrijke pauw, opnieuw trots op de Reflexshirts. Zalsman en Reflex gaan samen óp naar de top!

Team De medewerkers van Zalsman en de directeuren Herman en Hugo Verlind, hebben het te krappe pand aan de Haatlanderdijk in Kampen inmiddels verlaten. Ze hebben een team gevormd met de 35 resterende medewerkers van Thieme op de Zwolse Hessenpoort. Daar troffen zij een indrukwekkend bedrijf aan met een ICT-poot en een enorme hal voor drukwerklogistiek. De producten van Zalsman vliegen nu de hele wereld over.

LEX F E R N AN E M S L A Z

P O T E RD A A N OP N E M SA

14


REFLEX SPONSOREN

“Schaalvergroting en productverbreding was ons antwoord op de krimpende markt, maar je moet je niet gek laten maken”, zegt Verlind. “Net als bij topvolleybal ligt het verschil tussen winst en verlies in onze branche dichtbij elkaar. Organisatorisch en financieel moet alles kloppen. Het zijn de kleine dingen die het verschil maken en een team moet daarom optimaal functioneren.”

Historisch Wat Verlind betreft moet Reflex proberen een witte (of beter gezegd rode) raaf te zijn in volleyballand. Een nuchtere club die vanuit een perfecte organisatie in staat is dat verschil te maken. Oók ten opzichte van vroeger. Iedereen denkt steeds aan de helden van weleer en de prachtige wedstrijden. Maar we moeten niet vergeten dat we buiten de sfeer in de hal sportief nooit echt ons stempel konden drukken. Die blik op het verleden biedt dus ook zicht op de toekomst.

BERG MAKELAARDIJ draagt het stokje over in de B-League verbond Berg Makelaardij uit IJsselmuiden haar naam aan de club. De sponsorverbintenis vergrootte de naamsbekendheid maar leverde HenkWim en Erik van de Berg vooral een goed gevoel op. “Mensen vinden ons makkelijker”, zegt Henk-Wim , “maar het is vooral de positieve, degelijke uitstraling van Reflex waarmee we vereenzelvigd worden. Twee jaar geleden gingen Combo Design, Zalsman en Berg Makelaardij voor

Ik zeg niet dat dit Reflex gelijk Europa in moet, maar als we een keer in het linker rijtje zouden kunnen eindigen, dan zou dat al historisch zijn.

Zalsman behoudt verbintenis met Kampen Het sponsorcontract met Reflex tekent de wens van Zalsman Grafische Bedrijven om betrokken te blijven bij Kampen. “We kunnen ons nu vanuit Zwolle internationaal gaan profileren, maar dat zullen we altijd blijven doen met respect voor ons Kamper verleden”, zegt Verlind. “In ruim 150 jaar tijd zijn we in Kampen uitgegroeid tot hofleverancier en om die verbondenheid te koesteren, onderzoeken we nu de mogelijkheid om een aantal activiteiten hier onder te brengen. Wie weet vestigen we ons in Kampen aan de A(!)50, als we over enkele jaren hier uit ons jasje zijn gegroeid. Wie weet. Herman en ik dromen daar wel van.

samen een verbintenis aan. Zo konden we de club in crisistijd toch steunen. Dat pakt nu super uit. Wij pakten onze regionale bekendheid in de B-League, Zalsman krijgt in de A-League nationale aandacht. Wat mij betreft komt er volgend jaar zeker een gesprek met de club over voortzetting van onze samenwerking.

COMBO DESIGN verbindt ook dit jaar haar naam aan Reflex. Bij Combo Design, in het gezellige centrum van Utrecht, kunt u terecht voor ruim 1000 m2 unieke designmeubelen. Wij bie-

den u een uitgebreide collectie van zowel Nederlandse als internationale designmerken. Combo Design levert totaalconcepten, maar ook voor afzonderlijke onderdelen zoals meubels, raambekleding, verlichting en accessoires bent u bij Combo Design op het juiste adres. Bent u op zoek naar een plezierige woon/werkomgeving, aangepast op al uw wensen? Combo Design biedt u een deskundig en geheel op maat gemaakt advies voor elke leefruimte. Zelfs voor keukens, badkamers en kantoren kunt u bij Combo Design terecht! Bent u nieuwsgierig geworden? Kom naar onze winkel aan de St. Jacobsstraat 12 in Utrecht! Voor meer informatie kunt u kijken op onze website www.combodesign.nl of op onze Twitter-/ en Facebookpagina.

15


ARMANI BREIL CALVIN KLEIN

Oudestraat 63, Kampen

PULSAR

T (038) 33 13 594

SEIKO TISSOT MAURICE LACROIX LONGINES

De Oude IJssel 1, Dronten t. 0321 - 32 88 88, www.kwoot.nu

16


SPORTINNOVATIE hoe , maar ekomst o t e d ? uit heeft r straks Reflex straks. omst e k e ex van o fl t e R t e h p ziet die uo ie van n Een vis

… N A V K J I K UIS DE KAMPH RD EDWA

“De toekomst van veel sportverenigingen staat onder druk door een tekort aan jeugdleden en een grillige in - en uitstroom van leden. Veel verenigingen vragen zich af hoe zij de binding met hun leden kunnen vergroten, hoe de vereniging weer aantrekkelijk gemaakt kan worden voor de jeugd.”

“Veel jongeren zijn verknocht aan hun mobiel, aan Nintendo, Hyves en vele andere uitdagingen die de huidige tijd met zich mee brengt. Ze zijn vaak erg individueel ingesteld en vaak niet fit en energiek. Als sportvereniging kun je daarop inspelen met je aanbod. De vereniging anno 2011 is een vereniging+ die een dominantere (sociale) positie inneemt in de maatschappij. Die plus staat voor een breed scala aan extra’s waardoor de vereniging veel aantrekkelijker wordt voor jeugd en volwassenen. De extra’s hebben vaak niets te maken met de volleybalsport op zich.”

“Bied sporten aan in de vorm van buitenschoolse opvang, zet een aantal computers met internet in de kantine zodat er even gemaild of gechat kan worden, organiseer film- en game-avonden. Speciaal voor volleybalverenigingen kun je ook speelse koppelingen met volleybal maken: zet bijvoorbeeld een beachvolleybalveld naast de hal en combineer fitness met volleybal. “ “Naast de extra’s is kwaliteit binnen de vereniging erg belangrijk. Gediplomeerd kader, goed materiaal en een moderne hal zijn daarvoor kernvoorwaarden, maar je moet ook de mogelijkheden van sportinnovaties benutten. Denk aan een digitaal speler-volg-systeem waarin de ontwikkelingen van spelers (jong en oud) wordt bijgehouden, maak opnames van trainingen en wedstrijden om deze terug te kijken met spelers of test met hartslagmeters de fitheid van een spelersgroep.” “Door het aanstellen van een innovatiecommissie kunnen sportverenigingen hun aanbod en de kwaliteit versterken, de aantrekkingskracht van hun club versterken en leden aan hun club te binden. Juist die binding is nodig om met een grote enthousiaste groep mensen te bouwen aan je sportvereniging. In ons geval bouwen we aan Reflex. Successen zullen volgen en daar willen mensen zich graag bij aansluiten.

17


Match of the Week Wedstrijden uit de A-League heren en DELA League in samenvatting op Volleybal.tv

Administratie- en Belastingadviseurs b.v.

Adviseurs voor de kleine beurs Tasveld 12 8271 RW IJsselmuiden Telefoon:(038) 3861120 Fax: (038) 3861121 Mobiel: (06) 20401896

STEUN REFLEX EN WORDT LID VAN DE CLUB VAN 100

CLUBVAN100@REFLEXKAMPEN.NL

18

IJsselkade 60 8261 AH Kampen T 038 - 337 17 20 I www.bonotraffics.nl E info@bonotraffics.nl


REFLEXNIEUWS

Wordt jouw club ‘vereniging van de week’ Of je nu voetbalt, turnt of korfbal speelt, elke sporter geniet van topsport en de prachtige ambiance eromheen. Volleybalvereniging Reflex nodigt daarom verenigingen uit een thuiswedstrijd van Reflex Dames1 of Reflex Heren1 mee te maken. Wordt jouw vereniging “Vereniging van de Week” bij Reflex? Dan kan je gratis en voor niks met je clubgenoten een thuiswedstrijd van Reflex Heren of Dames 1 bezoeken in de altijd gezellige Reflexhal. Je kunt je vereniging opgeven door een email te sturen naar info@reflexkampen.nl o.v.v. ‘Vereniging van de Week’. Geef daarbij ook even aan welke wedstrijddatum (deze staan in deze gids vermeld) je voorkeur heeft, de naam van je vereniging en met hoeveel team- of clubgenoten je komt. Op de wedstrijddag wordt de groep een half uur voor aanvang van de wedstrijd verwacht.

BALLENKINDEREN EN QUICKMOPPERS: KAMPIOEN VAN NEDERLAND? De ballenkinderen van volleybalvereniging Reflex zijn door de Nederlandse Volleybalbond uitgeroepen tot de beste in de B-league heren. Mara Schilder is één van die kinderen. Zij moet ballen rollen en ballen aangeven aan de spelers. “En bij time-outs moet ik soms met een heel grote veger het veld over gaan.” Als beloning werden de Reflex-ballenkinderen uitgenodigd om de wedstrijd NederlandGriekenland te bezoeken in het Topsportcentrum in Groningen. Maar eerst was er een officiële huldiging waar de kinderen een oorkonde en een T-shirt kregen. Uiteraard werden na de wedstrijd handtekeningen gehaald bij de spelers van Oranje. Na een bezoek aan Mc Donalds ging iedereen voldaan naar huis. Reflex komt dit jaar uit in de A-League. Op basis van de beoordeling van vorig seizoen is alvast door de Nevobo een voorlopige ranglijst vastgesteld. In de categorie ballenkinderen staat Reflex nú al fier bovenaan, vlak voor Lycurgus en Dynamo. In het klassement quickmoppers wordt Reflex gevolgd door SSS en Lycurgus. Als de Reflexjeugd het dit keer wéér zo goed doet, kunnen ze dit jaar zelfs kampioen van Nederland worden!

Berg Makelaardij / Reflex: Sportploeg van het jaar 2010 Het afgelopen seizoen wonnen de heren van Berg Makelaardij / Reflex een prijs waar zij bijzonder trots op waren: Sportploeg van het jaar 2010 in Kampen! De prijs kwam als waardering voor de promotie naar de B-League en het sterke optreden van het team in de eerste seizoenshelft. Trainer en (toen nog) speler Edward Kamphuis beschouwde de titel als een echte prijs. “Deze sportprijs is een uithangbord voor onze club, een compliment voor iedereen die elke week hartstikke zijn best doet om topvolleybal in Kampen mogelijk te maken.” 19


Hosting H osting

Support Sup pport

Hardware Ha rdware

Support voor Mac gebruikerss De Oude IJssel 1, Dronten t. 0321 - 32 88 88, www.kwoot.nu

T 038-33 888 40 MacHelp M acHelp info@machelp.nl Venestraat V enestraat 6 www.machelp.nl w w.m achel p.nl Kampen 8261 KE K ampen w

Openingstijden: ma. t/m vr. 9.00 tot 17.00 u uur ur

zeker als er veel op het spel staat

mr. ing. Maurits Jansma mr. Gerben Hendriks

Bolwerk 11a | Postbus 467 | 8260 AL Kampen | 038331 08 00 | info@jansmaenhendriks.nl | www.jansmaenhendriks.nl 20


REFLEX HEREN 2 /

2e divisie

Reflex Heren 2 kan terugkijken op een fantastisch seizoen. Het kampioenschap in de 3e divisie werd soeverein binnengehaald en ook de regionale beker was een prooi voor de ‘reserves van Reflex’. Of kunnen we ze beter een talententeam noemen? Reflex koestert Heren 2 als kweekvijver voor het vlaggenschip. Het succes van Heren 2 heeft ook een keerzijde. Martijn Ubels en Ronald Buis hebben inmiddels de overstap naar het eerste gemaakt. ”Dat is het lot van een opleidingsteam”, zegt Gerben Hendriks. “je verliest je echte talenten al snel aan

het eerste. Spelers zoals ik zijn gedoemd te blijven”, zegt de 29-jarige advocaat met enige zelfspot. Ik speel al 24 seizoenen voor Reflex en ruim zes jaar in het tweede. Ik heb wel een snelle slag maar kom als midspeler toch wat lengte tekort.”

Goede volleyballers Heren 2 wil zich dit jaar handhaven op het niveau van de Tweede Divisie. Mede door de aanzuigende werking van het eerste stuiterde het team regelmatig op en neer tussen promotie en degradatie. Dit jaar, met Edward Kamphuis als trainer, kan dat anders zijn. Er komen namelijk ook weer goede volleyballers terug. Johan Klappe en Roel Hendriks keren terug op het oude nest. Daarnaast komen er twee jongelingen bij die afkomstig zijn van buurclub Libero Dronten: Tyson Veldstra (19 jaar oud) en Robin van Kapelle (18). Beide spelers trainen al een tijd mee. Ze zijn dus geen onbekenden.

KWE

“Voor spelverdeler Tyson wordt het een leerjaar”, weet Gerben, “maar Robin moet zich gelijk laten zien. Hij beschikt over goede basisvaardigheden en heeft een goede slag in huis.”

Plezier Van Lars Bergman wordt dit jaar veel verwacht. Juist voor talenten zoals hij is het opleidingsteam een ideale leerschool. “Ik begon bij Landstede Zwolle. Het is mij nog steeds onduidelijk waarom ik daar niet verder kon vanaf de C-jeugd. Dat was echt geen uitdaging, maar bij Reflex kon ik gelijk doorstomen naar Jongens A. Ik heb er twee jaar gespeeld en ging toen door naar Heren 3. Eerst als middenaanvaller, later als passer-loper.” Als het aan Gerben ligt wordt Lars, inmiddels 20 jaar, dit seizoen een dragende speler in het tweede. Gerben: “Als dat lukt dan ligt de A-league voor Lars misschien wel in het verschiet. Wie weet?” Maar Lars is daar eigenlijk niet zo mee bezig. “ik wil gewoon zoveel mogelijk uit mezelf halen en zorgen dat ik met plezier blijf spelen”, zegt Lars. “Ik ben constanter geworden en heb het afgelopen jaar in het tweede geleerd mijn mond open te trekken. Die lijn moet ik doortrekken.”

R E V J EKVI

T N E L A T VOOR

21


INTERIEURS

EN

MEER!

Sint Jacobsstraat 12 - Utrecht - www.combodesign.nl 22


DE VLOER

Al dertig jaar ligt ie er nu al in: trouw, robuust en geduldig. De massief houten vloer van onze eigen Reflexhal is uniek in de volleybalwereld. Het is een vloer met een geheel eigen uitstraling en sfeer. Geen basketbal-, korfbalof andere lijnen op de vloer. Alleen maar volleybal, zoals het hoort bij een echte volleybalclub. Door regelmatig en goed onderhoud is ideale vloer ook voor de verwende volleyballer anno 2011 nog ideaal. Geen vloer duikt of rolt zo lekker als de Reflexvloer.

Vorig seizoen is de vloer weer van een nieuwe laklaag voorzien. De spelers in de hal weten dan dat ze er even aan moeten wennen. Maar als na een week of twee de vloer weer is ingespeeld, kan geen enkele kunststofvloer aan onze echte originele houten vloer tippen. Een houten vloer die in stilte staat voor een rijke clubhistorie. Alle hoogtepunten en alle dieptepunten, alle feesten en partijen, het Reflexhout heeft het allemaal meegemaakt. Heilig hout in een bruisende volleybalarena.

! T U O H G I L I E H

EKKE L O Z ROLT F O T IK ER DU O L V GEEN

R

23


Voor een zachte landing ga je naar... Kampen Ambachtsstraat 29 telefoon 038 333 37 70 Zwolle Wipstrikkerallee 35 telefoon 038 453 56 44

e m a i l i n f o @ f l o o r e v e r. n l 24

• i n t e r n e t w w w . f l o o r e v e r. n l

Almere Papiermolenweg 22 telefoon 06 30 299 222


REFLEXFYSIO

Vier tips voor blessurepreventie Sporten is gezond! Maar wat als je juist tijdens het sporten een blessure oploopt? Dat is niet alleen pijnlijk, je loopt ook nog eens het risico om dagen thuis te zitten. Vervelend voor de sporter en ook de baas is er niet blij mee. Reflexfysiotherapeut Erik Frijstein geeft vier tips voor blessurepreventie. “Er zijn in Nederland 540.000 mensen die volleyballen. Jaarlijks komen onder hen 190.000 blessures voor. Meestal gaat het om nek- en schouderklachten, enkelblessures, knieklachten en vingerproblematiek. Onderzoek toont aan dat de meeste blessures ontstaan in de eerste helft van de competitie (58%). In de voorbereiding is dit 22 % en de overige 20% gebeurt in de tweede seizoenshelft.”

“Helemaal voorkomen kun je blessures natuurlijk nooit, maar je kunt het risico wel minimaliseren. Let daarom steeds op een aantal dingen: 1. Leefstijl: een gezonde leefstijl is voor iedereen van belang, maar zeker als je aan sport doet. Sport stelt namelijk hoge eisen aan je lichaam. Denk hierbij aan een goede voeding, drinken, verantwoord alcoholgebruik en niet roken. 2. Sportuitrusting: je sportuitrusting moet op de juiste manier worden gebruikt en op tijd worden vervangen. Er moet geen belemmering zijn voor het behalen van optimale resultaten. Kies de meest geschikte volleybaluitrusting. 3. Training: je lichaam moet voldoende fit zijn om overbelasting op te kunnen vangen. Een goede training bestaat uit drie fases: Fase 1 is de warming up: die bereid je lichaam voor op de werkelijke training. Fase 2 is de werkelijke training en fase 3 de cooling down, om je lichaam na de inspanning weer tot rust te brengen. 4. Medische ondersteuning: mocht je toch klachten krijgen, dan heb je met een goede begeleiding een grotere kans op goed herstel en een kleinere kans dat de blessure terug zal komen. Raadpleeg op tijd je huisarts of fysiotherapeut.”

INLOOPSPREEKUUR Erik Frijstein houdt twee keer per maand een inloopspreekuur op de woensdagavond in de Reflexhal. Wie meer informatie wenst over het voorkomen van blessures of het omgaan ermee, kan zich gratis melden via fysiofrijstein@ziggo.nl. De exacte data voor het spreekuur staan vermeld op www.reflexkampen.nl. Ze hangen tevens op het informatiebord in de Reflexhal.

25


Bouwbedrijf Wensink en Prins B.V. Industrieweg 11, 8263 AA Kampen Tel. (038) 333 29 90

info@wenp.nl www.wenp.nl

Al ruim 60 jaar uw partner voor: • Woning- en utiliteitsbouw • Renovatie • Restauratie • Verbouw • Machinale houtbewerking • Projectontwikkeling

Wensink en Prins, uw vertrouwen waard!

ZWOLLE: KAMPERSTRAAT 31 - TEL 038-423 52 75 | KAMPEN: BUITEN NIEUWSTRAAT 4

WWW.BINNENETENENDRINKEN.NL

Bij gebruik van onderstaande code via onze webshop.

€ 1,- korting op alle Axanova producten. RFK-Axa-11/12

-

Handelsstraat 4 • Kampen • Tel. 038-3315047

26


DE REFLEXHAL

REFLE XHAL Een bijzondere club met een unieke eigen volleybalhal, dát is Reflex. Veel Kampenaren en Reflexers herinneren het zich nog als de dag van gisteren. In 1982 werd met man en macht gewerkt aan de bouw van de Reflexhal. Met 50, neen, wel 75 (!) trouwe Reflexers werden stenen gesjouwd, planken steigers opgedragen en vele kilometers voegwerk aangebracht. Dat alles onder de vakkundige leiding van Willem Westerink. Nu, bijna dertig jaar later, ligt de hal er weer trots en blinkend bij, getooid zelfs met een machtig mooi reclamedoek. “Alleen jammer dat het doek de hele tijd werd ondergescheten door die stomme meeuwen op het dak”, bromt Hans Hullegie. “Maar daar heb ik nu wat op gevonden. Ze doen het er nu gewoon náást. Haha!”

VAKKU NDIG G EPIMP T

Allemaal! Buiten dat”, vervolgt hij, “lag er nogal wat achterstallig onderhoud. Samen met vrijwilligers en een aantal ouders die, net als ik, in de bouw werken, hebben we veel werk verzet.” Veel werk? Zeg maar gerust bérgen werk: Douches kregen nieuwe koppen en knoppen, het ventilatiesysteem nieuwe filters, de CV een onderhoudsbeurt en de bestuurskamer een schuifwand. In de vloer werden planken vervangen en nieuwe potdeksels geplaatst en de hal werd van binnen en buiten geschilderd. Mede mogelijk gemaakt door… Juist, allemaal! “Want als ik namen ga noemen weet ik zeker dat ik er een paar vergeet”, lacht Hans.

Volleybaltempel Met de pimppartij van het afgelopen jaar kunnen we weer een paar jaar vooruit. Maar daarna? Dan heeft de Reflexhal toch echt zijn beste tijd gehad. Tal van Reflexers denken nu al na over de bouw van een nieuwe volleybaltempel in Kampen. Groter, hoger, moderner maar net zo mooi, gezellig en toegankelijk.

27


• MEDIA-ADVIES • STRATEGIE • TEKSTPRODUCTIES • WEBCOMMUNICATIE

Cellebroedersweg 16, Kampen T (038) 33 32 905 E info@communicatiesecondant.nl I www.communicatiesecondant.nl

Úw partner in PR

In contact met uw doelgroep

www.bcoreclameburo.nl (038) 337 00 54 28


SCHOLENTOERNOOI

S R E L L A B Y E L L O V L O O H C S ESTE B T F E S HE ICHTHU

s renteam r scholie n aa ie lk t e s e eld z tegen winter Welget elke n e W p l. a lo afge eflexh R e d traden en van k in trijdper nkampio le o h us c s in het s zich et Ichth mocht werd h t e H school ? en n noem Kampe . balCollege nvolley t schole e h en n e n rd o e w rganise en gelijk iene t rs e e Reflex o t e Bert i voor h atoren ede toernoo organis te s de twe ia n s e u o lz e th V n de e n, een en van Kampe n en Ell js a ri a p w ls Z or de rtimpu ede do de Spo euro. M 0 ken 5 ik prijs bij 2 h 1 c s ol be o rag van h d c e s b e ld go ge on elk rrijke lo drage k het kleu t e deze bij m ts en shir nooi. over eig rentoer scholie t e h n va ortief root sp g n e lange i was veel be o o a n tr r x e e k Het to dan oo ReflexEr was nics van li c r o voortsucces. o ekt d n voor w le e o g h c g s t stellin amper ter krijg op de K nde win e m o spelers K s. lg. nderwij n vervo gezet o nooi ee r e to n ole het sch

29


• • • •

Elektrotechniek Besturingstechniek Beveiligingstechniek Datanetwerksystemen

ETB Joh. Ten Brinke b.v.

Spoordwarsstraat 12, IJsselmuiden Postbus 190, 8260 AD Kampen tel: (038) 3312480 • fax: (038) 3314019

• • • •

Datanetwerken Beveiligingstechniek Telecommunicatie Elektrotechniek

Schuurman Techniek b.v.

Spoordwarsstraat 19, IJsselmuiden Postbus 190, 8260 AD Kampen tel: (038) 3321504 • fax: (038) 3326199

• • • •

Koudetechniek Koel- en vriescellen Airconditioning Klimaattechniek

Technisch bureau Wesko b.v.

Spoordwarsstraat 12, IJsselmuiden Postbus 190, 8260 AD Kampen tel: (038) 3314318 • fax: (038) 3327177

30


NIEUWS

FLOOREVER houdt het balletje hoog In zijn jonge jaren volleybalde Bert-Jan Postuma bij de Reflexjeugd. Uit die tijd kent hij de club nog goed. Nu is hij eigenaar van vloerenspecialist Floorever. Niet vreemd dus dat Floorever ook dit seizoen weer Reflex als sponsor ondersteunt. Floorever is inmiddels uitgegroeid tot een goed renderend bedrijf met drie filialen. Gewoon een kwestie van het balletje hooghouden, goed timen en dan scoren. “Het leiden van een eigen bedrijf is vergelijkbaar met de weg naar topsport. Je weet welke richting je op wil en dan ga je het avontuur aan. Je ziet dan als snel welke zaken op je pad komen. Ik vergelijk het met het avontuur van Reflex naar de A-League”, zegt Bert Jan. ”Mijn advies aan Reflex: “Doe het op jullie eigen manier en vul dat aan met een flinke dosis G.B.V. (Gezond Boeren Verstand.) Wees niet bang om beslissingen te nemen en durf te investeren in datgene waarin je gelooft”.

Stichting Grootburgerweeshuis

DE WEZEN VAN WELEER HELPEN SPORTTALENT VAN NU Ten behoeve van de jeugdontwikkeling ontvangt Reflex jaarlijks een flinke bijdrage van de Stichting Grootburgerweeshuis. Veel Kampenaren weten niet wat deze stichting zoal doet. De redactie van de presentatiegids vroeg het aan bestuursvoorzitter Henk Schaafsma. “Verenigingen doen hun uiterste best om elk jaar financieel rond te komen. Vaak zijn contributies onvoldoende en zijn ze aangewezen op subsidies van de gemeente en fondsen. Het Grootburgerweeshuis (GBW) is zo’n fonds. Het stichtingsbestuur keert elk jaar ongeveer € 150.000,- uit. Dat geld is beschikbaar voor alle clubs en verenigingen in de stad Kampen die iets betekenen voor jongeren tot 18 jaar en die inwoner van die stad zijn.” “Het GBW-bestuur beheert het vermogen van De Reeve, het vroegere weeshuis aan de Cellebroedersweg. Tot in de negentiende eeuw werden daar wezen opgenomen van Grootburgers, grondbezitters in Kampen. Vaak ontving het weeshuis erfenissen van wezen die er gewoond hadden. Ook deed het weeshuis aankopen, zoals landbouwgrond. Dat leverde dan weer geld op. “ “Krijgen alleen sportverenigingen geld? Nee. Alle verenigingen die een aanvraag indienen op het terrein van sport, spel en cultuur komen in aanmerking. Ze kunnen een vast bedrag per jaar krijgen en een bedrag per jeugdlid. Zo ondersteunen we de clubs bij hun jeugdopleiding. Dat doen we met veel genoegen en in het besef dat het beter is om te geven dan te ontvangen. “ www.stichtinggrootburgerweeshuis.nl

31


de sponsorkapper van Reflex

De kracht van Common Sense Betere prestaties vragen een andere managementaanpak. Een aanpak die uitgaat van de natuurlijke bereidheid van mensen om zich in te zetten voor het collectief. Dat is de kracht van Common Sense Management. De resultaten spreken voor zich.

Oudestraat 156 | 8261 CZ Kampen | Tel: 038 - 3312825 www.mannenkapper.nl

Nieuwsgierig? Neem contact op met Michael Bres via 030 - 273 4608 of ga naar www.axisintomanagement.nl

Samen

toekomst creëren!

A COMMON SENSE COMPANY

“Ben ik ook zelf aansprakelijk als mijn bedrijf failliet gaat?”

}

Villa Mary IJsseldijk 1-3 8266 AD Kampen

32

advies • begeleiding • training • coaching • interim management

tel.: 038 - 331 66 33 fax: 038 - 332 32 01

www.notarisgoedegebure.nl notaris@notarisgoedegebure.nl

Postbus 30200, 8003 CE Zwolle www.bemog.nl

De Oude IJssel 1, Dronten t. 0321 - 32 88 88, www.kwoot.nu


IN DE (SOCIAL) MEDIA

REFLEX-LIVESTREAM: nu mét geluid én commentaar De eerste voorzichtige stapjes op het livestreamfront voorzien in een behoefte. Veel Reflexers en supporters bekijken de live-beelden van de topwedstrijden op de Reflexsite en op IJssel TV. Reden genoeg voor de initiatiefnemers om deze service uit te breiden. Reflex investeerde daarom in een camera en sneller internet, IJssel TV zocht de samenwerking met Radio IJsselmond. Het resultaat: de beeldkwaliteit verbetert en de beelden worden voorzien van geluid én commentaar. Het commentaar komt van Radio IJsselmond dat, zo belooft de aanstaande eindredacteur Rudi Last, een verslaggever regelt op locatie! De wedstrijden van Heren 1 kunnen nu dus ook via de ether en de kabel worden beluisterd.

Televisie Per 1 januari beschikt Omroep IJsselmond ook over een licentie voor digitale en analoge Tv-uitzendingen. Via de kanalen van Ziggo wil de omroep een soort tekst-TV leveren, ondersteund met het geluid van de radio en afgewisseld met de bekende professioneel gemaakte films van IJssel TV. Zo kunnen de live-beelden van Reflex in alle huiskamers komen, van Deventer en Dalfsen tot Emmeloord!

Reflexhal Wi-Fi hotspot De Reflexhal is sinds kort de meest sportieve hotspot van Nederland. Voor zover bekend is er nog geen volleybalhal in Nederland met een voor spelers, leden en publiek toegankelijk wifi-netwerk. Leuk om gezellig met je volleybalvrienden te twitteren of om gewoon even je mail te checken. Natuurlijk even een inlogcode ophalen aan de bar!

OORVERDOVEND GETWITTER

Reflex slaat ook toe op de sociale media. Op Twitter heeft de club nu al meer dan 200 volgers en dat aantal groeit snel. Via Twitter volgen zij set voor set de wedstrijden van de twitterende teams en ook over het laatste nieuws wordt driftig getweet. Zo was het nieuws over de promotie naar de A-League binnen enkele minuten bij vele leden en supporters bekend. Het getwitter was ronduit oorverdovend. Het komende jaar wordt het gebruik van de sociale media aanmerkelijk versterkt. Hou daarom de Reflexsite goed in de gaten of…, natuurlijk, volg de Reflex-tweets!

Reflex volg je op Twitter via: twitter.com/reflexkampen

33


L A B Y E L L O V

EX! L F E R J I LLEN B A B Y E OLL LEER V

Volleyballen bij Reflex is een ware belevenis. De trainingen zijn altijd leuk en beregezellig. En in het weekend ga je samen met je teamgenoten op pad voor het spelen van wedstrijden tegen andere clubs in de regio. Dat alles natuurlijk onder deskundige leiding van je trainer/coach. En of dat nog niet genoeg is: de vereniging organiseert een paar keer per jaar gave feesten en uitjes voor de Reflex-jeugd en je kunt gratis naar de topwedstrijden kijken van Heren 1 van Reflex. Wil jij ook leren volleyballen? Of heb je het al eens eerder gedaan? Kom dan gerust eens kijken bij een van de trainingen. Reflex heeft teams op alle niveaus. Je kunt altijd langs komen en eens meetrainen op proef.

tie:

rma

o r inf voo riks l e B end

34

H Wim 33212 jaar 33 m 18 038 ns t/ e g jon urg en B d n er va Esth 31007 aar j 33 038- s t/m 18 e j meis

WANNEER EN WAAR TRAINEN ONZE JEUGDTEAMS? Meisjes A1 Maandag Donderdag

(tot 18 jaar) 18:00 – 20:00 Reflexhal 18:00 – 19:30 Almere College

Meisjes A2 Woensdag

(tot 18 jaar) 18:15 – 20:00 Almere College

Meisjes C1 Maandag Vrijdag

(tot 18 jaar) 17:30 – 19:00 Reflexhal 16:45 – 18:15 Reflexhal

Meisjes C2 Woensdag

(tot 18 jaar) 17:30 – 18:45 Reflexhal

Meisjes D/E Dinsdag

(jonger dan 12 jaar) 17:30 – 19:00 Reflexhal

Jongens A Maandag Donderdag

(tot 18 jaar) 18:30 – 20:15 Ichtus Spelhal 17:30 – 19:00 Reflexhal

Jongens B Woensdag Vrijdag

(tot 18 jaar) 17:30 – 19:00 Reflexhal 18:00 – 20:00 Reflexhal


JUNIOREN

Kick-off training met toppers! De jeugdtrainingen zijn begonnen. De eerste gezamenlijke kick off-training was een geweldig succes voor iedereen. De training stond onder de inspirerende leiding van Han Lammers, trainer van Dames 1 (!) en Heren 1-topspeler Kay Hulsebos. Mannen om tegenop te kijken dus! Meer dan vijftig volleybaltalenten genoten van een stevige warming-up en grappige behendigheidstrainingen. Het werd een ware happening.

De jeugdopleiding De jeugdopleiding van Reflex wordt verzorgd door gekwalificeerde trainers. Zij werken volgens een specifieke trainingsaanpak die is vastgesteld in het technisch beleidsplan. Alle jeugdspelers, van de allerkleinsten tot aan de A-jeugd, krijgen dus steeds dezelfde technieken en speelwijzen aangeleerd, en dat is wel zo prettig. Ook de doorstroming van de jeugd, van de jeugdteams tot senioren- en topteams is zorgvuldig geregeld. Talent wordt voortdurend begeleid en in de gaten gehouden door onze toptrainers. Het technisch beleidsplan, een centrale pijler van de toekomstvisie van Reflex, is voor iedereen te lezen op www.reflexkampen.nl.

ACTIE WORD LID EN ONTVANG EEN BIOSCOOPBON!

Wie hebben we daar? Jawel, het is onze eigen Ronald Buis. Op de foto zien we hoe de 7-jarige Ronald Buis bij een eredivisiewedstrijd van Reflex werd gehuldigd als 150e jeugdlid. En nu? Nu speelt Ronald met Zalsman/ Reflex heren 1 in de A-League en roepen toeschouwers enthousiast 'Boemboem Buisje'. Waar talent en een goede volleybalopleiding al niet toe kan leiden!

Weet jij het al zeker? Wij wel. Volleyballen bij Reflex is vet gaaf! Daarom dagen wij alle kinderen en jongeren in Kampen uit om te komen volleyballen. Als je besluit lid te worden van onze club, knip dan deze bon uit, vul hem in en geef hem aan je nieuwe trainer. Na invulling van het inschrijvingsformulier ontvang je dan een echte bioscoopbon*. Gratis en voor niets! Naam: Adres: Postcode / woonplaats: JA, ik heb mijn inschrijvingsformulier ingevuld en ingeleverd. * Deze actie geldt alleen voor nieuwe leden en lezers van deze Reflex-gids

35


Onderscheidend. Sinds 1932

36


ZALSMAN/REFLEX D1

S E M A D X E L F R! É RE É D!’ R U M E B E N IS G O O M WILLE IETS ÉCHT ‘ER IS

Met een mix van jong talent en ervaren rotten begon coach Han Lammers vorig jaar aan een spannend volleybalseizoen. Zou Zalsman /Reflex Dames 1 mee kunnen komen in de Tweede Divisie? Het vlaggenschip van het Kamper damesvolleybal beantwoordde de vraag met een zeer verdienstelijke derde plaats. En nu? Nu willen de Reflexdames méér! “Ja, er is écht iets moois gebeurd vorig seizoen” zegt Han Lammers met een zeker gevoel van trots. “Ik begon vorig jaar met vier nieuwe speelsters, waaronder de zo belangrijke spelverdeelster. Dan duurt het even voordat je echt op elkaar ingespeeld bent. Daarnaast had het team het seizoen ervoor vroegtijdig afscheid had genomen van zijn trainer. Ik wist dus dat ik geen optimale start zou hebben als nieuwe trainer die ook het team en de vereniging niet kende. De inzet die de dames voor elkaar toonden was voor mij echter de doorslag om bij Reflex aan de slag te gaan. Ze hebben me niet teleurgesteld. We hebben met zijn allen hard gewerkt en het basisniveau van de individuele speelsters is vorig jaar duidelijk verhoogd. Na een wat moeizame start begon het te lopen. De teamspirit bleef en de nieuwelingen sloten goed aan bij de rest. We hebben laten zien zeker in de Tweede Divisie thuis te horen, met een mooie derde plaats als eindresultaat. En ook niet onbelangrijk: we zijn in onze eigen Reflexhal ongeslagen gebleven! “ 37


ZALSMAN/REFLEX D1

Eerste Divisie Hoe kijkt Lammers aan tegen het Zalsman/Reflex Dames 1 van de toekomst? “Nu de basis volleybaltechnisch is gelegd, willen we ons meer richten op het teamproces en het tactische gedeelte. Als we ook op dit terrein stappen kunnen zetten moet promotie naar de Eerste Divisie sportief gezien mogelijk zijn”, zegt Lammers. “Geen misselijke uitspraak inderdaad, maar de ontwikkeling die ik vorig seizoen heb gezien, geeft me alle vertrouwen om dit soort voorspellingen te doen. Vergeet ook niet dat dit een hechte groep is, met meiden die echt voor elkaar willen werken.”Daarnaast weet hij zich ook in organisatorisch opzicht gesteund. “De eigen jeugdopleiding in combinatie met onze wens om regionaal talent toekomst te bieden, moet er voor zorgen dat het niveau van de dames nog verder omhoog gaat”. “Daarnaast profiteren wij van het feit dat het herenteam nu in de A-League uitkomt. Daar staat een organisatie achter waar menige club een puntje aan kan zuigen. Als Reflex op de huidige manier doorgaat is ‘The Sky’ ook voor het damesvolleybal in Kampen ‘the Limit’”.

NR

NAAM LENGT E

01 Ria nne Ha nekamp 02 M 1.86 arlous B rosius 03 Ju 1 .73 lie ten Brink 04 M 1.78 arjolein Hullegie 05 Ell 1.71 en Pieff ers* 06 Ell 1.72 en Gom mers 07 M 1.71 oniek S lump 08 G 1.75 erdien H indriks 09 Le 1.83 onie Ku iper 10 Ell 1.71 en Bred e wold 12 Ro 1.80 zemarij n Blaau 13 Kim w 1.8 Heersc hop

* ontbre ekt op de

foto

6 1.72

POSITIE

midden passer/ loper diagon aal passer/ loper passer/ loper passer/ loper spelverd eler midden spelverd eler diagon aal midden libero

BEGEL EIDING Han La mmers Erik Frij stein

Trainer Fysio


39


een 30 jaar oor v k le vaste p mers e n onder rters en spo

Een van de gezelligste cafĂŠ's van Zwolle waar altijd wel wat te doen is! DĂŠ plek voor heerlijke wijnen, bieren en proeverijen. Tevens optredens van top artiesten en leuke avonden!

't Proeflokaal, Blijmarkt 3

WWW.PFK.NL volg ons op twitter via @PfkZwolle

40

stappeninzwolle.nl


ZALSMAN/REFLEX D1

REFLE Voor het nieuwe seizoen combineert Zalsman / Reflex Dames 1 wederom talent met ervaring. Het vertrek van Quinta Renes (naar dames 2) en Susanne Zwagerman (verhuizing) is opgevangen met de komst van vier nieuwe speelsters. Van hen komen Julie ten Brinke en Marjolein Hullegie uit de eigen jeugdopleiding. Zij zullen moeten laten zien wat ze waard zijn. Daarnaast komen uit de regio Ellen Bredewold van Volleybalvereniging Hevo uit Heino en de 22-jarige spelverdeelster Leonie Kuiper van VZK Wezep. Door de ervaring die zij meebrengen en de posities waarop ze spelen beschikt het team over een bredere basis dan vorig jaar. Ellen heeft zelfs op Eerste Divisieniveau gespeeld en is op meerdere posities inzetbaar. Dat kan goed van pas komen omdat er nog enkele speelsters zijn die nog met blessures kampen.

LEONIE KUIPER: ‘Ik ga het gewoon doen’ “Ik had vier aanbiedingen van andere clubs op zak. Keuze genoeg! Toch was de keus niet moeilijk. Na de eerste proeftraining bij Reflex was het gevoel gelijk goed en de sfeer uitstekend. De beslissing was dus snel genomen!” “Ik speelde de laatste twee jaar bij VZK in Wezep en was vorig jaar ook al gevraagd om over te komen. Maar toen had ik nog mijn twijfels. Ik wist niet of ik het niveau wel aankon. Nu dacht ik…, ach, ik ga het gewoon doen. Dit is voor mij echt een

X-AAN

TALEN T

WINST

EN ER VAR

ING

uitdaging. Ik vind het ook geen probleem om gelijk de lat hoog te leggen. Ik ben zelf ook erg prestatiegericht en kan als politieagente in opleiding goed omgaan met druk.“

RIANNE HANEKAMP: “Ervaring inbrengen” “Ik speel vanaf mij dertiende bij Reflex en van meisjes B ben ik versneld via Dames 2 naar Dames 1 gegaan. Dat ging allemaal reuze snel. Als ik er op terug kijk moet ik zeggen dat ze binnen de jeugdopleiding oog voor talent hadden. Via de technische commissie ben ik nu zijdelings zélf betrokken bij de jeugdopleiding. Met de inzet van Han Lammers en Edward Kamphuis , onze toptrainers, wordt nu de aanstormende jeugd op de voet gevolgd. Ik vindt dat een hele goede ontwikkeling. Zo kan Dames 1 steeds weer van eigen opgeleid talent profiteren”. Eind vorig seizoen ben je uitgeschakeld door een enkelblessure. Hoe gaat het nu? “Het is een hardnekkige blessure geworden.

EN

Ik ben nog steeds niet helemaal pijnvrij en dat wordt nu verder onderzocht. Toch ben ik ondertussen wel met trainen begonnen. Ik verwacht dat ik het seizoen gewoon kan meedraaien.”

Wat zijn je verwachtingen voor het komende seizoen? “De verwachtingen voor dit seizoen liggen hoog. Natuurlijk wil ik zelf weer optimaal kunnen presteren maar ik wil ook graag mijn ervaring van elf jaar Dames 1 aan de jonge meiden overdragen.”

links: Leonie Kuiper rechts: Rianne Hanekamp

41


Europa-allee 4 - Kampen Tel. 038 331 43 61

.nl

WE DOEN ALLES VOOR JE / VAN DRUKWERK TOT WEBSITE

42


ZALSMAN/REFLEX D1

A M E H C S D J I R T S D E W

12. 011-20 izoen 2 e s t e h . r seizoen jtje voo een fijn p een ri u o n 1 e s s e n e dam ij w en van trijd! W edstrijd n weds e w e e g ll a is m Hierbij ma en dit sche Bewaar

2012

2011

2e divisie

24 1 8 15 29 5 12 19 3 10

september* oktober* oktober oktober* oktober november* november november* december december*

17:00 17:00 17:00 17:00 16:00 17:00 17:00 17:00 17:00 17:00

Zalsman/Reflex - VC Sneek DS 3 Zalsman/Reflex - Set-Up'65 DS 2 Oranje Nassau - Zalsman/Reflex Zalsman/Reflex - Olhaco OPM Heerenveen - Zalsman/Reflex Zalsman/Reflex - Friesland Bank/Dio Veracles DS 2 - Zalsman/Reflex Zalsman/Reflex - 1.2.3. Machineverhuur Kangeroe - Zalsman/Reflex Zalsman/Reflex - Animo'68

14 21 28 4 11 3 10 17 24 31 14 21

januari januari januari* februari februari* maart maart* maart maart* maart april* april

19:00 15:00 17:00 16:00 17:00 19:00 17:00 17:00 17:00 17:00 17:00 19:00

Tjoba - Zalsman/Reflex Set-Up'65 DS 2 - Zalsman/Reflex Zalsman/Reflex - Oranje Nassau Olhaco - Zalsman/Reflex Zalsman/Reflex - OPM Heerenveen Friesland Bank/Dio - Zalsman/Reflex Zalsman/Reflex - Veracles DS 2 1.2.3. Machineverhuur - Zalsman/Reflex Zalsman/Reflex - Kangeroe Animo'68 - Zalsman/Reflex Zalsman/Reflex - Tjoba VC Sneek DS 3 - Zalsman/Reflex

* De thuiswedstrijden van dames 1 zijn vrij toegankelijk en worden gespeeld in de Reflexhal aan de Dr. Damstraat in Kampen. 43


P O T E RD A A N K EN N A S WASS L E J T P IR H SPRING AINING, TEAMBUILDING EN S ITIETR COND

Tessa, Annerieke, Esther en Liesanne, Quinta, Bianca, Carla en Sylvia: met maar liefst acht nieuwe aanwinsten gaat Reflex dames 2 dit seizoen de strijd aan in de promotieklasse. Saskia, Elke en Karlijn kennen we nog van het oude dames twee. Waar dat toe gaat leiden? Met zĂłveel nieuwelingen durft Ronald Blomsma nog geen voorspelling af te geven voor dit nieuwe seizoen. “Ik moet er eerst een team van zien te makenâ€?, vertelt de enthousiaste trainer/coach.

Blomsma is het wel gewend is dat er jaarlijks veel verloop in het team is. “Jonge talenten stromen snel door vanuit de jeugdopleiding. Van hieruit hebben ze de kans om door te stomen naar het eerste, zoals Marjolein Hullegie en Julie ten Brink dit jaar doen. Natuurlijk halen ze niet allemaal de top. In overleg met Han Lammers,

Quinta Renes

!dviES i S Maatw erk! Bel ge rUSt voor e en vrIJBLIJVe nd gESpre k!

Hypotheken s Verzekeringen 6LOEDDIJKAs'!s+AMPEN TEL sINFO BULTHUISFDNL 44

Betonstraat 12A • 8263 BM Kampen Telefoon: 038 3329555 E-mail: info@benab.nl • Internet: www.benab.nl


REFLEX DAMES 2 / promotieklasse

de trainer van dames 1, en de technische commissie zijn wel duidelijke afspraken gemaakt wie wanneer de kans krijgt. In de tweede helft van de competitie krijgen de echte talenten dan de mogelijkheid om aansluiting te zoeken bij Dames 1”.

Teambuilding Om de speelsters aan elkaar te laten wennen wordt dit seizoen met opzet niet begonnen in de zaal. “Wij zijn eerst met zijn allen het bos in geweest voor een lekker pittige conditietraining. Na een aantal zaaltrainingen hielden wij ons teamweekend. Ook hier ligt de focus op teambuilding. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er goede afspraken gemaakt worden met elkaar. Zowel binnen als buiten het veld. Hier hebben wij binnen Reflex een speciaal teamboek voor ontwikkeld. Adressen, telefoonnummers, trainings- en speeltijden, alle zaken die er rondom het team geregeld moeten worden staan erin.

Ja, ook wie er moeten rijden of wie de shirtjes moet wassen die week. Ook dat hoort bij de weg naar de top”.

Video-opnames “Voor mij is het de uitdaging om van deze groep in korte tijd een echt team te maken”, vervolgt de trainer. “Daarnaast wil ik de oefenstof die we op de trainingen gebruiken snel in de wedstrijd terugzien. Om dat te bereiken maak ik nu ook veel gebruik van video-opnames van de trainingen en wedstrijden. Je kunt van bepaalde acties soms honderd keer zeggen dat het anders moet, maar als speelsters zichzelf op video dingen verkeerd zien doen werkt toch vaak net even iets beter. “

Quinta Renes: Lekker vaak volleyballen Quinta Renes gaat dit seizoen weer bij dames 2 aan de slag nadat ze anderhalf jaar bij dames 1 zat. “Een stapje terug doen is natuurlijk niet echt leuk” zegt de 24-jarige spelverdeelster eerlijk. “Het zat

T 06 360 350 87 E wtennekes@wts-advies.nl W www.wts-advies.nl

er helaas niet in. Maar ik ben wel blij dat ik het allemaal heb mogen meemaken.” “Ik heb bij Reflex de hele jeugdopleiding doorlopen. Begonnen bij meisjes B, daarna 2 jaar in de A’s en toen via Dames 2 naar Dames 1. Ik heb heel wat trainers gehad in die periode. Maar over het geheel genomen heb ik het altijd, en nog steeds, als erg leuk en vooral gezellig ervaren. De trainingen waren vaak best wel pittig. Voordeel daarvan is dat daardoor de uiteindelijke overgang naar dames 1 best wel goed verliep. Op de trainingen kon ik het niveau goed bijhouden, hoewel het er wel wat sneller en intensiever ging.” “Ik wil dit jaar vooral enthousiast en lekker vaak spelen. Ik kan de trainingen en wedstrijden nu goed combineren met mijn baan als apothekersassistent. Bij het eerste zat ik vaak op de bank maar nu probeer ik zo min mogelijk wedstrijden te missen. Lekker veel wedstrijden spelen blijft toch het mooiste van volleybal.”

Ambachtsstraat 31 Postbus 285 8260 AG Kampen T 038-333 20 10 E info@weever-sloopwerken.nl W www.weever-sloopwerken.nl

Uw gids in strategische trajecten

45


,LQN

7WDS

7SURQJ

>HWQXGHVWDSQDDUHHQRSWLPDOHVLWXDWLH /NZEEXPERTSENADVISEURSLOPENMETUMEEENADVISERENUINELKESTAP :OMAAKTUSNELEENSPRONGVOORUITNAAREENOPTIMALESITUATIE "EL OFSTAPGERUSTEENSBINNEN

Europa-Allee 6 | Postbus 104 | 8260 AC Kampen Telefoon 038 331 30 77 | Fax 038 332 31 07 Internet www. tkhabc.com | E-Mail: kampen@tkhabc.com

46

$UISTERVOORDSEWEG4WELLOs4 sWWWBERENDS SLUMPNL


Accomodatie- en bouwadviseurs Al weer 10 jaar genieten wij een uitstekende reputatie als onafhankelijke accommodatie- en bouwadviesbureau. Aan de basis van onze dienstverlening staat de kennis van en ervaring met de materie, creativiteit en transparantie. Wij zijn uw expert en partner als het gaat om: -

projectmanagement van begin tot en met de nazorg haalbaarheidsonderzoek (programma van eisen) het maken van een bestek of technische beschrijving aanbestedingen bouwkostenbegroting controle meer- en minderwerk second opinion van kosten en bouwplannen (meerjaren) onderhoudsplannen NEN 2767 voorzien van kostenramingen bouwkundig toezicht tijdens de uitvoering bouwtechnische inspectie voor aan- en verkoop onroerend goed directievoering van projecten bouwkundig tekenwerk facilitaire ondersteuning gebouwbeheer parkmanagement

Onze opdrachtgevers zijn: Postbus 1038 8260 BA Kampen T (038) 333 77 09 F (038) 333 75 89 E info@accomad.nl W www.accomad.nl

-

architecten aannemers beleggers bedrijven gemeenten particulieren

-

overheidsinstellingen onderwijsinstellingen projectontwikkelingsmij stichtingen met onroerend goed woningbouwcorporaties zorg- en welzijnsintellingen


ʶʴʱʶʵʧʪʱʱʨʦʵʲʱʰʵʱʴʴʧʨʮʧʺʭʣʯʲʧʰ ʦˇ˕ˇ˖ʐ˗˒˕˘˃ːʴˇˈˎˇ˚ʭ˃ˏ˒ˇː˙ˑ˔ˆˇːˑˑˍˋːˆˇʣʐʮˇ˃ˉ˗ˇˉˇ˕˒ˑː˕ˑ˔ˆˆˑˑ˔ˆ˔˗ˍˍˇ˔ˋˌʼ˃ˎ˕ˏ˃ːʎ ʧːˆ˃˃˔˜ˋˌː˙ˇ˖˔ˑ˖˕ˑ˒ʎʵ˃ˏˇː˒˔ˇ˕˖ˇ˔ˇːˑ˒ˊˇ˖˃ˎˎˇ˔ˊˑˑˉ˕˖ˇːˋ˘ˇ˃˗ʏˏˇ˖˒˃˕˕ˋˇˇː˖ˇ˃ˏˉˇˇ˕˖ʎ ʵ˖ˇˋːˈ˗˔˖˕˖˔˃˃˖ʓʏʚʒʔʚʲʲʼ˙ˑˎˎˇʏʶʒʕʚʖʘʙʒʒʙʒʏʨʒʕʚʖʘʙʒʒʙʛʏʧˋːˈˑʢ˜˃ˎ˕ˏ˃ːʎːˎʏ˙˙˙ʎ˜˃ˎ˕ˏ˃ːʎːˎʏʶ˙ˋ˖˖ˇ˔ʢ˜˃ˎ˕ˏ˃ː

Presentatiegids Reflex Kampen 2011-2012  
Presentatiegids Reflex Kampen 2011-2012  

Presentatiegids van volleybalvereniging Reflex Kampen / seizoen 2011-2012

Advertisement