Page 1


5 3

23

24

Colofon

2

Beeldredactie: Kris Androg Lexington Baly Gerben Lof Luuk Simonse

Gasthoofdredacteur: Lotte Rensen

Illustraties door: Kim Ravers

Hoofdredacteur: Nick Rensen

Tekst editor: Tjeu Seeverens

Tekstredactie: RenĂŠe de Jong Tjeerd de Jong Nick Rensen

Vormgeving: Tjeerd de Jong Vishal Gangadin Mischa Loppies


Inhoudsopgave Voorwoord Edushock: de auteur, het boek & de Experience

4 6

DESTINY TEDtalks

8

DISCOVER WorkShocks

PAUZE Urban picnic

18 25

DREAM WorkShocks

26

PAUZE Meet & Greet

33

DESIGN Workshocks

34

Terugblik op de dag

42

WIE?

44

Wat is Bloei? Wat is Blits Events? Wat is Refill? Aftershock Partners

46 48

3


Voorwoord

Het is november 2011 als we elkaar treffen op de Energiedag van Syntens. Harriet en ik kennen elkaar al langer via Twitter, van netwerkborrels en uit ‘de buurt’ (we wonen allebei in de mooiste wijk van Arnhem: het Spijkerkwartier). Behalve onze voorliefde voor een goed glas wijn, mooie monumentale panden en social media hebben we nog iets gemeen: passie voor onderwijs. Harriet heeft al meer dan 25 jaar ervaring binnen deze sector en ik ben in de afstudeerfase van mijn studie. Vanuit onze passie voelen we beiden aan dat het anders moet. Dat er een shift moet gaan plaatsvinden. Persoonlijk geloof ik niet in toeval, maar je zou het als toevalligheid kunnen bestempelen dat Harriet net een paar weken voor die Energiedag de boekpresentatie van Edushock heeft bijgewoond. In een mooie, oude universiteit in Antwerpen vertellen Dirk de Boe en zijn co-auteurs over hun gedachtegoed met betrekking tot het onderwijs van morgen. Harriet is enorm gegrepen door de opvattingen van de drie Belgen, maar windt er geen doekjes om: die boekpresentatie, dat kan shockender! “Een brutaal mens heeft de halve wereld”, lijkt op het lijf van Harriet geschreven; ze heeft Dirk de Boe al overtuigd om haar vrij spel te geven voor de realisatie van deze ongekende boeklancering in Nederland. Omdat ik direct onder de doelgroep val, vanuit een andere invalshoek naar de inhoud kijk en ook nog eens event management studeer, vraagt Harriet me de handen in één te slaan. Vanaf dat moment gaat het snel en worden we een team. De Edushock Experience wordt de eerste co-productie van Bloei Factor en Blits Events, het evenementenbureau dat ik twee maanden geleden ben gestart. De weken gaan snel, heel erg snel, en

4


voor we het weten staan we op een dinsdag in maart 2012 al heel vroeg in een nog vrijwel lege Vasim. We roepen mensen al weken lang op om hun moment te komen pakken op 7 maart; dít is ons moment! Met man en macht werken we, versterkt door Dirk, Guido, Lex, Ronald en twee HKU studenten, aan de opbouw van ons event. En dan is het zover: woensdag 7 maart om 9.00 stromen de bezoekers binnen. De #Edushock Experience is een dag geworden om nooit meer te vergeten en gaat de boeken in als ’het Woodstock van het onderwijs’ (quote Marcel Kesselring). De opbrengsten, de reacties, de goede voornemens; het is fantastisch om te zien en te voelen hoe we mensen hebben weten te raken en te inspireren. De #Edushock Experience was geen event. De #Edushock Experience is een mindset, een movement, een toegangsticket tot de toekomst van “We zijn een team, we deden het onderwijs in Nederland.

het samen. Wij zijn de pioniers.”

Voor mij houdt het hier voorlopig op. Ik heb met Blits Events niet alleen een prachtig eerste event neergezet waar ik met trots op terugkijk, ik heb gedaan wat ik al 4 jaar lang predik: als student je verantwoordelijkheid nemen. Verandering en innovatie faciliteren daar waar het hard nodig is. Ongezien talent een podium geven. Harriet gaat verder. Er zijn plannen voor een heuse #Edushock Experience Tour en misschien zelfs wel met een permanente ‘home-base’, waar ruimte is voor dromen en vernieuwing en waar changemakers samen komen. Verwacht dus nog een flinke na-shock! In 2013 zie je ons weer samen ‘on stage’. Blits & Bloei is een succesformule gebleken. We hebben genoten. En we willen meer! In de vorm van dit prachtige magazine, gemaakt door REFILL (het studententeam van de HU), willen we je bedanken voor je bijdrage aan een meer dan geslaagde eerste editie van de #Edushock Experience: als bezoeker, partner of ‘slechts’ als enthousiasteling via de social media-kanalen. Zonder jou was het ons niet gelukt. We zijn een team, we deden het samen. Wij zijn de pioniers. Op 7 maart hebben we de shift in gang gezet en is een start gemaakt met de bouw van het onderwijs van de toekomst... Now let’s continue building! Mede namens Harriet Kollen, Lotte Rensen gasthoofdredacteur

5


Edushock: de auteur, Het boek & de Experience Dirk de Boe

Dirk de Boe is innovatiemanager bij Philips Consumer Lifestyle. Daar werkt Dirk aan de televisies van morgen. Als innovatiemanager is hij alsmaar bezig met vernieuwen en het vinden van oplossingen voor problemen. Ook is Dirk erg gefascineerd door het onderwijs. Hij deelt met Sir Ken Robinson de visie dat het huidige onderwijs killing is voor creativiteit. Dirk wil graag een bijdrage leveren om daar verandering in te brengen. Daarom schreef hij samen met Bernard Lernout en Pieter Sprangers het boek Edushock.

Het boek

Edushock is een oproep tot meer creativiteit en innovatie in het onderwijs. We citeren: ‘Onze wereld ervaart een nooit geziene verschuiving, een shift. Dat vormt een enorme uitdaging voor ons leervermogen.Wat we nodig hebben, is overvloedig in onszelf beschikbaar: brainpower of intellectueel vermogen!’ ‘Innovatie in het onderwijs gebeurt het best van binnenuit. We moeten niet wachten op de volgende grote herstructurering. Met Edushock brengen we een brede waaier van pittige tips en tricks om het leren van de toekomst van onderuit te wijzigen.’ In Edushock wordt onderwijzigers een aantal vragen gesteld: ’Hoe kun je met meer passie en plezier vormgeven aan het leren van de toekomst? Hoe laat je je niet langer meedrijven met de stroom, maar word je zelf een trendsetter? ‘Hoe pak je dat concreet aan?’ Meer informatie over het boek en hoe je het kunt bestellen, vind je op www.edushock.be

De Experience volgens Dirk

Dirk was op 7 maart helemaal uit België gekomen om deel uit te maken van de Experience en om zelf ook een workshock te geven. Als de Experience ten einde loopt, blikken wij samen met hem terug op de dag. Dirk: ”De #Edushock Experience was een geweldig evenement. Ik heb laatst ook een Edushock dag meegemaakt in Antwerpen, maar dat was heel anders. Wat ik zo fijn vond aan deze dag, was het informele karakter. Dan heb ik het vooral over de sfeer die hier gecreëerd is. Het leek wel een soort festival met die stoelen, banken en het lichthuis, niets moest en alles mocht. Iedereen liep lekker rond en deed met allerlei workshocks mee. Een dag als vandaag heeft een heel ander effect op deelnemers dan een bijeenkomst in een congreszaal waar sprekers een PowerPoint-lezing te geven. Het boek Edushock is in de Vasim echt tot leven gekomen.

6


Als ik alleen al kijk naar de workshocks, de passie waarmee die gegeven werden en met welke interesse en enthousiasme die werden gevolgd… Dat is geweldig! Wij waren hier vandaag allen aanwezig met hetzelfde doel: samen ontdekken hoe we het onderwijs van morgen vorm kunnen geven. De poorten van het onderwijs zitten vaak op slot en juist met een dag zoals in de Vasim kunnen we deze poorten samen gaan openen.” “Ik ben dus zeer tevreden met de uitkomst van deze dag. Wat ik vooral zo bijzonder vond, is dat er ook zoveel studenten aanwezig waren. Zij zijn tenslotte onze toekomst en wij doen dit voor hen. De vernieuwing moet namelijk niet alleen vanuit de onderwijsinstellingen of leerkrachten komen, maar ook vanuit studenten en hun ouders. Juist door dit soort dagen kan het idee gaan leven dat we aan het begin van iets heel moois staan.”

Hét moment

“En dan zijn juist dit soort dagen de kleine stapjes in de goede richting”

“Als ik per se een moment moet kiezen, dan kies ik toch voor de TED talks van Vera Camilla en Robert van Hoesel. In mijn ogen zijn zij twee perfecte voorbeelden van studenten die zelf onderwijs veranderen. Heel bijzonder dat zij hun eigen verhalen hier kwamen delen. Dit soort verhalen zouden er veel meer moeten zijn. Dat zorgt ervoor dat we de situatie positief in blijven zien. Zodat we blijven kijken naar wat er nu goed is en wat er beter kan. En dan zijn juist dit soort dagen de kleine stapjes in de goede richting.”

7


8


TEDtalks Het Lichthuis van Educatie is een trefpunt waar alle informatie voor handen is en kennisdeling voorop staat. Tijdens de #Edushock Experience kon je hier plaatsnemen om te luisteren naar TEDtalks van inspirerende ervaringsdeskundigen. Wij hebben de zes sprekers nog even op een rijtje gezet.

Vera Camilla

“De academie van het leven”

Beautyblogger Vera Camilla is sinds 2009 druk bezig met bloggen. Dat is niet zo heel speciaal, er zijn namelijk ook genoeg jonge mensen die bloggen. Wat Vera zo speciaal maakt, is haar bijzondere visie. In 2009 begon ze met een grafische opleiding, maar daar kon ze haar passie voor het schrijven niet in kwijt. Maar bij andere opleidingen ontdekte Vera opnieuw dat het huidig onderwijs grote moeite heeft met studenten die niet precies in de vastgestelde kaders en denkbeelden passen. En dus besloot Vera om het anders aan te pakken. Op dit moment is zij leerling van haar eigen ‘Academie van het Leven’. Het gaat haar niet meer om de diploma’s en certificaten. Centraal staan nu haar eigen waardevolle ervaringen. Kansen die zich aanbieden om iets nieuws te leren, pakt ze dan ook met beide handen aan. Vanaf het moment dat ze begon aan haar blog, liep deze verbazingwekkend goed en won ze na een paar maanden al de SpinAward voor het Beste Jonge Talent. Stap voor stap steeg het bezoekersaantal van 800 per dag naar 11.000 tot 13.000 unieke bezoekers. Veracamilla.nl is nu ook haar eigen bedrijf. Elke dag is Vera erg actief op haar blog. Wil je meer weten over Vera of haar beautyblog? Ga dan naar www.veracamilla.nl

9


“Mijn edutopia”

Robert van Hoesel

Robert van Hoesel besefte al snel dat het reguliere onderwijs niet genoeg voor hem te bieden had. Hij is toen overgestapt naar het volwassenenonderwijs VAVO. Dat biedt Robert veel meer mogelijkheden om te leren. Wanneer hij een kans krijgt om ergens een dag meer te kunnen leren dan op school, zoals deze keer bij #Edushock Experience, kan hij daar binnen VAVO voor kiezen. Sterker nog, het wordt zelfs gestimuleerd. “Ik zoek nu dan ook elke dag een excuus om meer te leren dan op school”, vertelt hij glimlachtend aan het begin van zijn TEDtalk. Voor hij verder gaat met zijn presentatie vraagt hij zijn toeschouwers om feedback op zijn presentatievaardigheden. Daarna legt Robert uit hoe volgens hem een eigentijdse onderwijsdag vorm zou moeten krijgen. “Stel dat ik het onderwijs vanaf een blanco blad weer helemaal mag opbouwen, dan zie ziet mijn ‘edutopia’ er zo uit: van 7 uur ‘s ochtends tot 10 uur ‘s avonds is iedereen welkom om langs te komen op de kennisboulevard waar geniusses klaar zitten om je te ondersteunen. Het zal geen leersysteem zijn dat is gebaseerd op cijfers maar op zogenaamde learning points. Deze learning points zijn opgedeeld in verschillende vakken/ vaardigheden. Hoe meer punten je hebt, hoe uitdagender je opdrachten worden. Zo heeft iedereen zijn eigen tempo. Daarnaast zal er ook een leaderboard zijn waarop je kunt zien wie in wat uitblinkt en aan welke medeleerling je advies kunt vragen.” De visie van Robert gaat vooral uit van de gedachte dat leren niet iets is wat je verplicht op school doet. Nee, volgens hem leer je pas echt als je het leuk vindt en als je dat leren overal kunt. “When we dream alone it is only a dream, but when many dream together it is the beginning of a new reality” - Friedensreich Hundertwasser.

Karin Winters @KarinWinters @anthonyvdzande de eerste twee sprekers waren al indrukwekkend onderwijs moet echt anders. #edushockexperience

10

Teus van Zoest @TeusvanZoest #edutopia Geen gemiddelde, wel optelsom. #Onderwijs + belonend leren. Punten verzamelen met wat je goed kan #edushockexperience #edushock

Edushock @Edushock @Edushock Debatteren vanaf de basisschool, t beste wat je leerling kan meegeven in t onderwijs-Malika Tahiri #onderwijs #edushock


Erica Aalsma

“De omgekeerde leerweg”

Erica ontwikkelt nieuwe leerconcepten. Ze doet dat vanuit haar concept: ‘De Omgekeerde leerweg’. In plaats van theorie is bij haar de praktijk het vertrekpunt en de theorie is hierin verweven. Tot op de dag van vandaag zitten we in een spagaat tussen het bedrijfsleven en school. Het bedrijfsleven geeft ons de kans om veel in de praktijk te doen, maar het is dan wel altijd gericht op winst maken en je staat altijd onder druk. School heeft weer een meer vriendelijke leeromgeving, maar richt zich vaak alleen op de theorie. Als student wil je natuurlijk het liefst een tussenweg hebben. De Waterfabriek, een concept van het Koning Willem I College in Den Bosch, biedt die tussenweg aan. Het is een leer/werk-fabriek waar MBO-studenten leren hoe ze moeten omgaan met alle apparatuur in een echt bedrijf. Het verschil is dat er ook sprake van een leerproces is. Zo kunnen de machines tijdelijk worden stopgezet om de leerlingen uit te leggen hoe iets werkt. Dit concept gaat uit van het zogenaamde Ruggengraatmodel. De basis is het runnen van de fabriek. Maar tijdens het werkproces vindt er ter plekke nog een leerproces plaats met theorie en reflectie. Doordat de leerlingen een deel zijn van de gehele keten, hebben ze meer verantwoordelijkheid en eigenaarschap. Dit stimuleert en motiveert de leerlingen in hun leerproces. Het wordt ook wel de vijfde leerweg genoemd. Het concept van de Waterfabriek loopt zo goed, dat er nu ook plannen zijn om dit concept te vertalen naar de horeca.

11


Erno Mijland

“Een rondleiding op de universiteit van Middelbeers”

Een levenlang leren, dat is het ideaal van Erno Mijland. De door Erno opgerichte ‘universiteit’ staat in een klein dorpje tussen Tilburg en Eindhoven, genaamd Middelbeers. De universiteit heeft op het moment één leerling, Erno zelf. Het mag duidelijk zijn: Erno gebruikt zijn Universiteit van Middelbeers als metafoor voor zijn stelling dat je kennis vooral ook buiten de schoolmuren onbeperkt kunt opdoen. Leren zou altijd en overal moeten kunnen, daarnaast moet de kennis die je vergaart meteen toepasbaar zijn op je eigen situatie. Een belangrijk aspect aan leren is het blended learning: door het gebruik van verschillende methodes krijg je via meerdere wegen je kennis binnen. De universiteit van Middelbeurs heeft geen docenten in dienst, geen vast programma en geen diploma’s. Wel zijn er online colleges, denk aan TED, PopTech en The School of Life. Ook werkt Erno samen in grote projecten. Hierdoor kan hij bouwen aan een grote hoeveelheid kennis. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van verschillende discussiegroepen, offline en online. Erno streeft niet naar cijfers, maar naar feedback van zoveel mogelijk mensen. Die kun je dan bijvoorbeeld weer in een online ideeënboek verwerken (e-book), dat je dan via de social media razendsnel onder de aandacht van duizenden volgers kunt brengen. Al je opdrachten komen uiteindelijk terecht in een openbare portfolio, dat online door iedereen te bekijken is. Naast alle leerervaringen die je online opdoet, doe je ook nog werkervaring in je netwerken op. Maar op zo’n manier leren en werken vereist wel een hoge zelfdiscipline. Erno heeft het er voor over en volgt nog steeds met veel plezier zijn ‘opleiding’ aan de universiteit van Middelbeers. Meer informatie over de universiteit van Middelbeurs vind je op www.universiteitvanmiddelbeers.org/

12


Sandra Kolfschoten

“De lokpaarden van het onderwijs”

Op de basisschool was Sandra altijd een brave leerling, op het HAVO was dat wat minder. Ze koos daarna voor de HBO-opleiding Tolk/Vertalen in Maastricht met het motto dat ze van thuis had meegekregen: ‘Als je ergens aan begint, moet je het ook afmaken’. Hierna is Sandra geswitcht naar de PABO waar ze het fantastisch vond, maar de inhoud van de opleiding was niet wat ze zocht. Daarom besloot ze onderwijskunde te gaan studeren in Nijmegen. Na deze studie heeft Sandra tien jaar gewerkt als onderwijsadviseur, terwijl ze dat werk in eerste instantie maar twee jaar had willen doen. Nadat ze een tijd eruit was geweest, ging ze toch weer bij hetzelfde bedrijf aan het werk. Ze was zeer gedreven en wilde eruit halen wat erin zat. Totdat een collega zei: ‘Meid, doe het eens wat rustiger aan. Het is maar je werk, niet je leven.’ Maar voor Sandra was en is werk levenstijd. Sandra haalt veel inspiratie uit de lokpaarden van Marrum. Een groep van ongeveer 150 paarden kwam bij het Friese plaatsje Marrum vast te zitten op een ondergelopen kwelder. Verschillende pogingen om de paarden weg te krijgen mislukten, totdat er zes lokpaarden uit Marrum de paarden veilig naar de kant wisten te brengen. Sandra gebruikt dit concept om het onderwijsland te veroveren. Door samen te werken met de mensen die voor haar lokpaarden zijn of waren, komt Sandra steeds verder in haar streven om het onderwijs blijvend te veranderen. Om door te kunnen blijven groeien, zijn er volgens haar nieuwe talenten en lokpaarden nodig. Sandra vertelt in haar TEDtalk hoe je al broedend, scharrelend en zwermend de wereld om je heen, lichtvoetig zwaarwichtig cha-organiseert. Dus ook over hoe je met inspirerende lokpaarden vastgeroeste docenten van het onderwijseiland af krijgt. Goed door mooi “Wat mooi is, is automatisch goed, andersom is dit niet zo.” Sandra geeft aan dat mooi dus per definitie goed is. Wanneer je dus van mooi uitgaat, zit je altijd goed. Vanuit dit standpunt werkt Sandra ook met haar lokpaarden. “Lokpaardschap zit in iedereen van ons.”

13


© Alain Baars | alain.nl

Christian Boer

“Laat de dyslect zelf bepalen”

In Nederland heeft vijf tot tien procent van de bevolking dyslexie. Mensen met dyslexie denken in beelden in plaats van woorden. Onbewust spiegelen, draaien en verwisselen ze woorden waardoor ze teksten verkeerd lezen zonder dat ze het doorhebben. Een lettertype als Helvetica is voor mensen zonder dyslexie een rustig en makkelijk leesbaar lettertype. Voor een dyslect is dit lettertype slecht leesbaar: de letters lijken te veel op elkaar en staan niet ver genoeg uit elkaar. Grafisch ontwerper Christian Boer, zelf ook dyslectisch, heeft hierom een speciaal lettertype ontwikkeld voor dyslecten. Dat ontstond door met bestaande lettertypes te draaien, spiegelen en lijndiktes te veranderen. Op deze manier werd er een soort van contragewicht aan de letters gehangen, zodat ze minder snel gaan draaien. Dit voorkomt het verwisselen van de letters. Dit lettertype werd in eerste instantie niet met gejuich ontvangen, omdat Christian zich niet aan alle grafische wetten voor het ontwerpen van een lettertype hield. Het lettertype werd eerst verspreid via mond-tot-mond reclame. Later kwam Christian op een beurs terecht van Bright.nl, waar zijn lettertype door velen werd bewonderd. Sindsdien groeit de bekendheid van en de waardering voor zijn lettertype steeds meer. Binnen een jaar had zijn lettertype al meer dan 400.000 views op het internet. Er kwamen een hele hoop positieve reacties op het lettertype, veel dyslecten konden door dit lettertype nu veel beter lezen en hadden minder last van hun dyslexie. Het verhaal van Christian is met recht een successtory te noemen. Zo is hij zowel nationaal als internationaal al in de media verschenen, heeft hij gesproken op TEDxDubai, reist hij voor conferenties naar Calinornië en heeft hij vorig jaar zelfs de Smart Future Award gewonnen. Wil je meer weten over dit speciale lettertype? Of wil je weten waar je dit lettertype kunt kopen? Kijk dan op www.studiostudio.nl

14


Š Guido Crolla

15


16


17


18


Discover “Van gesloten onderwijs naar open onderwijs� Bij Discover staat het ontdekken centraal: Van gesloten naar open onderwijs. Het zoeken naar verbinding met andere leefwerelden en culturen. Het stimuleren van ontwikkeling van jezelf en elkaar, vanuit de informatie die overal om je heen voor handen is. Hierbij staat het opdoen van kennis (zowel uit online als offline bronnen) en het koppelen van wetenschap en kunst (creativiteit) voorop.

19


AVANS ABC Ron van de Kerkhof

“Ik ben eigenaar van De Wouw & Kerkhof en student Business Creation aan Avans. Tijdens de #Edushock Experience heb ik samen met Joes Janmaat (student TU/E) een workshock gegeven waarin wij op een innoverende manier brainstormden en daarna een co-reflectie toepasten. Tevens heb ik een praatje gehouden over mijn opleiding waarin ik toegelicht heb wat de opleiding inhoudt (innoveren kun je leren) en hoe er tegen het onderwijs wordt aangekeken. De inhoud van de brainstorm ging over Nanotechnologie en Online Behavioral Advertising.” “Het beroep leraar is immers het http://www.avansabc.nl

Leraar Worden

mooiste beroep dat bestaat!”

Met de weblog http://www.leraarworden.com willen de bedenkers laten zien wie hun (oud-) studenten en -docenten zijn en wat ze beleven, ervaren en ontdekken tijdens of na de opleiding. Deze weblog moet studenten ertoe aanzetten om hun droom en passie voor jonge mensen en hun toekomstig beroep te delen met anderen. Het beroep leraar is immers het mooiste beroep dat bestaat! De verhalen van de studenten zijn enerzijds een serieuze toevoeging aan een goede en eerlijke voorlichting voor geïnteresseerden in een lerarenopleiding, maar zijn zeker ook interessant voor studenten die de opleiding al doen. Daarnaast zorgt de blog voor een verbinding van mensen met liefde voor het onderwijs en bevordert het co-creatie als het gaat om elkaar te inspireren, enthousiasmeren en op weg te helpen. Tijdens de #EduShock Experience gaf Leraar Worden een kijkje in de keuken van http://www.leraarworden.com. De vragen van het publiek waren leidend voor de uiteindelijke inhoud van deze work-shock.

Jeroen Spoelstra

Jeroen Spoelstra is Design Thinker en docent bij de opleiding Product Design. Hij gaf de workshock To Roam or Not to Roam. A design approach op het ontwikkelen van onderwijs. Jeroen beschouwt een vak of project als een service/dienst die hij kan ontwerpen. In zijn workshock legde hij uit hoe je als een designer naar onderwijs kunt kijken en maakte vervolgens met de deelnemers een zogenaamde customer journey met als belangrijkste doel na te denken over hoe je vooraf inzicht kunt krijgen in de student die je vak/ project gaat volgen. http://nl.linkedin.com/pub/jeroen-spoelstra/8/b05/3a1

20


Joke Lunsing/CMD Leeuwarden

De minor Concepting is een community of practice voor iedereen die zich vanuit passie, ambitie en nieuwsgierigheid wil richten op bewustwording, grensoverschrijdende vernieuwing van binnenuit op gebied van mens, milieu en maatschappij. Tijdens de minor ontwikkelen studenten innovatieve concepten waarbij vrij denken en toepassing van multimedia een belangrijke rol spelen. Uitgangspunt van een vernieuwend concept is het leveren van een bewuste bijdrage aan jezelf, een ander en het grote geheel. De minor functioneert als een community waarin mensen vanuit verschillende invalshoeken en disciplines samenwerken op basis van gelijkwaardigheid. Eigen ambitie en ambities van anderen uitdagen, versterken, uitdiepen en verbinden vanuit visie staan centraal. Tijdens de #Edushock Experience heeft CMD Leeuwarden onder leiding van Joke Lunsing 3 brainstormsessies gehouden waarin nagedacht werd over: 1. De droombaan/baan van de toekomst 2. De invloeden van social media in het onderwijs en 3. De negatieve punten van het huidige onderwijs. Uiteindelijk creëerden de deelnemers aan de hand van deze 3 sessies de school van de toekomst.
 http://www.cmd-leeuwarden.nl

BB Bellezza @BB_Bellezza RT @teusvanzoest: Vera Camilla spreekt: “Ik HOEF geen diploma, ik WIL leren. Ik volg mn eigen Academie van het Leven” Mooi hè? #edushockexperience #edushock

Willem Karssenberg @Trendmatcher Indrukwekkend te zien dat jongeren Theory U toepassen in hoe ze ondewijs willen: vanuit kracht, talent, samen. #edushockexperience

Marga Jansen @MargaJanse #edushockexperience woord van vandaag : onderwijziger!

21


Lex Hupe

Twitter? Facebook? Google Docs? Games? Flipped Classroom? Veel onderwijsmensen willen wel vernieuwen maar.... onbekend maakt onbemind. In de work-shock van Lex Hupe tijdens de #Edushock Experience werd eraan gewerkt hoe je daar grip op kunt krijgen. Vertrekpunt was de vraag: “Welke kant wil ík op met mijn onderwijs?” Van daaruit kun je kiezen welke kant jij zelf opgaat. Wat daar volgens Lex ontzettend goed bij helpt, is het goed geïnformeerd zijn over tools als social media. Ontbreekt die kennis, dan zie je vaak ook nog geen educatieve mogelijkheden om deze in je onderwijssituatie toe te passen. Zij die de tools wél kennen, zien die toepassingen wel. Ze bedenken zelf nieuwe mogelijkheden. En dat werkt aanstekelijk! Lex Hupe liet tijdens zijn workshock tal van voorbeelden uit de praktijk zien, zoals leerkrachten die Twitter in hun les gebruiken en samen met de leerlingen filmpjes maken etc. Lex Hupe is onderwijsprikkelaar en het gezicht achter Wijs Vooruit. http://wijsvooruit.nl

Theory U

Theorie U gaat over persoonlijk leiderschap, met als kernvraag: hoe kan ik als mens een volstrekt eigen bijdrage leveren aan de maatschappij, die tegelijkertijd aansluit bij wat de omgeving echt nodig heeft? Otto Scharmer nodigt ons uit om de wereld op een nieuwe manier te zien. Waar en hoe we onze aandacht inzetten is de sleutel tot wat we creëren. Door het U-proces te doorlopen leren we in contact te komen met ons ware zelf. Inmiddels werken wereldwijd vele organisaties en adviseurs volgens Theorie U. De workshock tijdens de #Edushock Experience ging in op Theorie U, de gedachten daarachter en wat dit voor de deelnemende organisaties kon betekenen. http://www.managementboek.nl/boek/9789024400850

22


© Guido Crolla

4Pip/GameMaker

In het najaar van 2011 is het eerste lesboek GameMaker4School Standard (VO school) uitgekomen en tijdens de recente IPON is het boek GameMaker4School Light (PO school) gelanceerd. Pauline Maas is één van de auteurrs. Zij heeft ook de GameScool opgezet waarin docenten in drie maanden in een ELO worden opgeleid om met GameMaker aan de slag te gaan in hun klas/school. Bij de workshock ‘Games maken in de klas’ kregen de bezoekers van de #Edushock Experience een inspirerende Masterclass over wat zij met games kunnen doen binnen hun onderwijssituatie. http://www.4pip.nl

Ronald Heidanus

“Zijn ideaal is het laten verdwijnen van zijn eigen vak ‘autismespecialist’”

Ronald Heidanus is een onderwijziger/onderwijsgek, werkzaam op een cluster4-school. Naast zijn werk is Ronald autismespecialist-student en gaat zijn afstudeeronderzoek over ‘de stem van de leerling’. Die leerlingen zijn z’n vertrekpunt naar een inclusieve vorm van onderwijs waarbinnen iedereen welkom is. Tijdens een workshock op de #Edushock Experience gaf hij Teun, een jongen met autisme, een stem en liet hem vertellen hoe het onderwijs er voor hem uit zou kunnen zien. De passie van Ronald is het werken aan een inclusieve samenleving door perspectief te nemen en te zoeken naar de kracht in mensen! Zijn ideaal is het laten verdwijnen van zijn eigen vak ‘autismespecialist’. Ronald:”Ik hoop dat dit specialisme over 20 jaar niet meer nodig is. Mijn missie is het doorbreken van gehard cement waarin we onszelf door patronen hebben gegoten en door eigenwijs te luisteren, analytisch te zijn en met de mokerhamer der liefde giants aan het wiebelen te brengen.” http://ronaldheidanus.blogspot.com

23


Edu-Art

EDU-ART is een dienstverlenende organisatie op het terrein van cultuuronderwijs. We hebben verstand van onderwijs, kunst, erfgoed en infrastructuur. EDU-ART houdt zich o.a. bezig met: Hoe verandert de digitale cultuur het leren en creëren in deze eeuw? “Multimediaal onderwijs Wat doet het met onze zintuigen, beleving en ons brein?

op locatie”

In 2011 ging een groep onderwijsmensen, beleids- en cultuurmakers met EDU-ART op reis. Met de vraag wat de digitale media en technologie voor kansen bieden voor het onderwijs. De reis ging oa. langs gamestudio’s, multimediaal onderwijs op locatie, fablabs en mobiele stadsgames.” Tijdens de #Edushock Experience presenteerde EDU-ART een digitale ansichtkaart, met groeten uit de toekomst. http://www.edu-art.eu

My Machine

MyMachine is een project voor kleine én grote kinderen die een eigen ‘droommachine’ willen maken. Kinderen uit het basisonderwijs bedenken een ‘machine’ (een IDEE) die dan verder wordt uitgewerkt door hogeschoolstudenten (een ONTWERP) om tenslotte te worden gerealiseerd door leerlingen uit het technisch middelbaar onderwijs (een MACHINE). Gedurende het ganse traject kunnen kinderen en studenten beroep doen op de expertise en ondersteuning van diverse bedrijven en organisaties om zo de knapste (of mafste) machines te realiseren. Tijdens #Edushock Experience presenteerde MyMachine de droommachine ‘De spookverjager’. Daarnaast werden bezoekers uitgenodigd om zelf hun droommachine te ontwerpen. http://www.mymachine.be

24


Urban Picknick

Stedelijke picknick

Na de eerste set workshocks is het tijd voor de lunchpauze. Vanaf het lichthuis is het een bijzonder tafereel. Een voor een worden er tassen geopend en komen er kleedjes uit tevoorschijn. Het is een urban picknick, een concept dat nog niet zo heel erg bekend is in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd aangezien het nog niet zo lang geleden uit het buitenland is komen aanwaaien. Het idee van deze urban picnic komt vanuit Blits Events. Voor haar studie reisde Lotte naar New York om onderzoek te doen naar passion based learning. Tijdens haar reis bezocht zij het Fashion Institute of Technology. Daar leerde zij meer over de visie dat de stad een muze is voor de studenten en dat zij leren met, in en van de stad. Dit sluit natuurlijk mooi aan bij de visie van Edushock als het gaat over het leren buiten de school. Terwijl de lunch geserveerd werd en de meegebrachte kleedjes de tafels bedekten, werden de verhalen en ervaringen van de eerste workshockronde gedeeld. Na wat alleen maar te omschrijven is als een uitstekende lunch was het alweer hoog tijd voor de volgende ronde sprekers en workshocks.

25


26


DREAM “Vast een vast naar een flexibele curricula” Bij het onderdeel Dream gaat het over het waarmaken van dromen. Onderweg naar flexibele curricula. De leerling mag zelf meedenken over het eigen onderwijsprogramma, de docent zoekt mee naar de best bewandelbare weg. De leerling beleeft zijn eigen ‘reis van de held’, de docent is reisleider. Hierbij wordt niet alleen de eigen droomreis voor ogen gehouden maar wordt ook ‘het grote plaatje’ onder de loep genomen. Humaniteit en cultuur zijn belangrijke pijlers.

27


Luna Colma

Mensen faciliteren bij persoonlijke verdieping en verbinding maken met anderen via beelden en samenwerkingsopdrachten. Dat is waar de workshock van Luna Colma zich op richtte tijdens de #Edushock Experience met als doel om op deze manier een bijdrage te leveren aan een mooie toekomst voor kinderen via onderwijs. Bij Luna Colma gaat het vooral om verbinding, vormen van een gezamenlijk toekomstbeeld, inzicht krijgen in en omgaan met weerstanden. Een workshock waarbij de deelnemers vieze handen kregen. Ingrid Broeder is onafhankelijk trainer, coach en management­ consultant op de gebieden veranderingsmanagement, persoonlijke ontwikkeling, teambuilding en innovatief leiderschap. http://www.lunacolma.nl

Marcel Pennings & Irma de Bruijn/Reis van de Held

De workshock “de Reis van de Held” was een zeer inspirerende bijeenkomst die aanzette om leiderschap in je eigen leven te tonen. Tijdens deze workshop schrijft elke deelnemer het script van je eigen heldenverhaal waarin jij de hoofdrol speelt. In de workshop beleef je de 8 fasen van de reis van held. Deze fasen zijn beschreven in het boek “De held met de 1000 gezichten” van Joseph Campbell. In elk heldenverhaal zijn deze fasen te herkennen. In de workshop worden ze aan de hand van filmbeelden duidelijk toegelicht. Deze fasen worden gebruikt als metafoor voor menselijke veranderingsprocessen. Doordat je in de workshop een start maakt met het schrijven van je eigen heldenverhaal, word je direct uitgenodigd om in beweging te komen. Tijdens de workshop word je al fysiek beproefd op weg naar je doel of je verlangen. Marcel Pennings is expert op het gebied van persoonlijk leiderschap, teamsamenwerking en projectmatig werken. Zijn werk kenmerkt zich door enthousiasme en gedrevenheid. Marcel’s aanpak is inspirerend, humorvol en van de gebaande paden af, maar altijd mensgericht. http://www.marcelpennings.nl/leiderschap/4

28


Dialoogtafels

Dialoog? Niet lullen maar luisteren!

Er gebeurt verschrikkelijk veel in de wereld, de ontwikkelingen gaan razendsnel. Meer dan ooit is het belangrijk dat we tot krachtige oplossingen komen voor de problemen waarvoor we komen te staan. Hiervoor is veel creativiteit nodig. Creativiteit leidt namelijk tot waardevolle innovatieve oplossingen. Daar waar ruimte is, ontstaat creativiteit. Openhartigheid is zo’n sleutel tot ruimte. Wanneer durf jij openhartig te zijn? Wanneer voel jij de ruimte om je uit te durven spreken? Vertrouwen, intimiteit, tijd, aandacht en oprecht luisteren helpen hierbij. Dialoog helpt hierbij. Daar waar in en tussen mensen een echte dialoog tot stand komt, daar is de ruimte voor de creativiteit die we de komende jaren zo hard nodig hebben. Bij de dialoogtafel op de #Edushock Experience gingen de deelnemers door middel van dialoog, door het zelf te ervaren, kijken hoe ze tot oplossingen kunnen komen om zoveel mogelijk een sfeer van vertrouwen, intimiteit, tijd, aandacht en oprecht luisteren te creëren. http://www.nederlandindialoog.nl/nederlandindialoog

CRE-AID

Of het nou een training is voor docenten, een workshop voor studenten of een bestuurlijke verandering... CRE-AID zet zich via onconventionele creatieve sessies in voor het onderwijs. In korte en intensieve sessies of langere trajecten werkt men toe naar resultaat. Met professionele procesbegeleiders en de creatieve breinen van kunstenaars zijn wij een breekijzer in innovatie. Tijdens de workshock bij de #Edushock Experience werd hier van een tipje van de sluier opgelicht. http://cre-aid.nl

Dirk de Boe Kampvuursessie.

Als je rondwandelt in het museum van je leven, dan zijn er al een aantal kamers, er zijn ook nog een aantal lege bij die je kunt installeren. Tijdens de work-shock werd er door de deelnemers nagedacht over de ‘big 3 of life’. Ze deelden hun dromen en probeerden elkaars dromen waar te maken. Dirk de Boe is co-auteur van het boek Edushock en innovatiemanager bij Phillips Consumer Lifestyle. http://be.linkedin.com/in/dirkdeboe

29


Denkbeeldhouwer

Leren op zijn kop

Als je tijdens de #Edushock Experience op zoek was naar een serieuze workshock, kon je beter doorlopen bij de Denkbeeldhouwer, het pseudoniem voor docent Guido Crolla (HAN). Meekijken mocht wel. Denkbeeldhouwer bood in zijn DenkbeeldPrieel plek voor 8 actieve #onderwijzigers die in debat gingen over ‘leren op zijn kop. Hoever kun je daar in gaan? Nee, verder, nog verder. Hij introduceerde zijn workshock natuurlijk ook onorthodox, namelijk met het volgende citaat van Woody Allen: “In my next life I want to live my life backwards. You start out dead and get that out of the way. Then you wake up in an old people’s home feeling better every day. You get kicked out for being too healthy, go collect your pension, and then when you start work, you get a gold watch and a party on your first day. You work for 40 years until you’re young enough to enjoy your retirement. You party, drink alcohol, and are generally promiscuous, then you are ready for high school. You then go to primary school, you become a kid, you play. You have no responsibilities, you become a baby until you are born. And then you spend your last 9 months floating in luxurious spa-like conditions with central heating and room service on tap, larger quarters every day and then Voila! You finish off as an orgasm!” Zoals gezegd, Guido Crolla is docent. Hij heeft een passie voor multimedia, innovatie en gedreven studenten. Guido stopt zijn creativiteit in het formuleren van uitdagende opdrachten voor die studenten. Hij omarmt nieuwsgierigheid als een levensvoorwaarde. Zijn moed toont hij met het initiëren van nieuwe onderwijsconcepten als NieuweDingenDoen, Cre-Aid, EenTweeTien en TrendsFormers. Passie, creativiteit, nieuwsgierigheid en moed zijn de vier eigenschappen die Guido predikt. http://www.eentweetien.nl

30


Slimmerkunde

Niels Gouman van Slimmerkunde (ook wel ‘Strategisch Lui’ genoemd), leert je hoe je je vrije tijd kunt verdubbelen, hoe je stress uit je leven kunt elimineren, hoe je door scherpe focus veel productiever wordt en hoe je technologie voor je kunt laten werken. Tijdens de #Edushock Experience kon je bij Slimmerkunde leren hoe je kunt omgaan met het gevoel altijd ‘te druk’ te zijn, tijd tekort te hebben en het verlangen om zaken handiger te regelen. http://strategischlui.nl

“Ruimte om te groeien tot zelfbewuste mensen”

Terra Incognita

Terra Incognita is een democratische school voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Op deze school staan vrijheid, gelijkwaardigheid en inspraak centraal. De school biedt aan kinderen en jongeren de ruimte op te groeien tot zelfbewuste mensen, die weten waar ze goed in zijn, wat ze zinvol vinden en hoe ze kunnen (samen)werken aan dat wat belangrijk voor hen is. Zo kunnen zij vanuit hun eigen kracht hun leven ondernemen en zijn ze vrij om te leren. Terra Incognita is een nieuwe school die volgens een beproefd concept ander onderwijs mogelijk maakt. Tijdens de #Edushock Experience vertelde Ilja van Bemmel over Terra Incognita. http://drupal.terra-incognita.nu Guido Crolla @Denkbeeldhouwer

Marc Frencken @innoCrator

Teus van Zoest @TeusvanZoest

#eshock #edushockexperience onderwijzigers willen mooi onderwijs maken, dat is dan vanzelf ook goed.

@Denkbeeldhouwer Ik laat geen traan dat @LotteRensen geen inkt verspilt! Bits@bites werken prima, en de zaal was vol #edushock

@bloei Ik bloei helemaal van die #edushock groove ;)

31


Sudbury

“At Sudbury Valley School, students from preschool through high school age explore the world freely, at their own pace and in their own unique ways. They learn to think for themselves, and learn to use Information Age tools to unearth the knowledge they need from multiple sources. They develop the ability to make clear logical arguments, and deal with complex ethical issues. Through self-initiated activities, they pick up the basics; as they direct their lives, they take responsibility for outcomes, set priorities, allocate resources, and work with others in a vibrant community.” http://www.sudval.org

AVANS ABC P1A

De opleiding Advanced Business Creation leidt op tot jonge professionals die in staat zijn, door creativiteit en innovativiteit, trends en ontwikkelingen te vertalen naar succesvolle nieuwe business. Zij trapten de #Edushock Experience af met het zelfgemaakte filmpje over het onderwijs. In hun workshock werd er gekeken naar het onderwijs van ABC. Hoe ziet de opleiding eruit? Wat is er zo vernieuwend aan? etc. Hierna begon de work-shock. Er werden 3 brainstormsessies gehouden waarin er werd gebrainstormd over:  1. De droombaan/baan van de toekomst “De school van 2. De invloeden van social media in het onderwijs de toekomst“ 3. De negatieve punten van het huidige onderwijs Uiteindelijk creëerden de deelnemers aan de hand van deze 3 sessies de school van de toekomst. Deze ‘school’ werd gepresenteerd in een battle, waarin iedereen zijn overtuiging van zijn of haar school van de toekomst vertelde. Hier kwam vervolgens een winnaar uit met het beste concept voor de school van de toekomst.  http://www.avansabc.nl Harriët Kollen @bloei Wat geweldig iedereen die zich heeft ingezet en aanwezig was bij EdushockExperience echt super bedankt! Op naar de aftershock! #eshock

32

Kim Ravers @KimRavers RT @_humandynamics: Mensen wat is er toch gebeurd bij @Edushock of #eshock? De hele timeline trilt na...

Edushock @Edushock RT @martindogger: Terug lezend in mijn TL vind ik het wel zeer jammer dat ik #edushock #eshock niet bij kon wonen @bloei @Edushock @ronaldheidanus Goed gedaan


Meet & GREET We gaan op reis en nemen mee

Iedereen herinnert het zich wel, misschien niet als onderwijzer maar toch zeker wel als leerling. Dat ene hoogtepunt van het hele schooljaar: het schoolreisje. Met de hele klas een dag erop uit. Van thuis uit een lunchpakketje meenemen met daarin wat lekkers om uit te delen of te ruilen en op de terugweg in de bus onder de stoelen duiken. En elke keer trapten die ouders er weer in, want waar waren toch die kinderen gebleven? Na alweer de laatste ronde workshocks is het weer even tijd om bij te praten en ervaringen te delen. Ditmaal zijn het geen picknickkleedjes die uit de tassen gehaald worden maar dozen gevuld met koek of snoep. Vanaf de eerste verdieping van het lichthuis gezien, roept het gelijk de associatie op met het delen van het lekkers tijdens de schoolreisjes of gewoon op het schoolplein. En dit is natuurlijk geen toeval. Net als bij de urban picknick zit hier ook een creatieve gedachte achter. Tijdens de #Edushock Experience zijn wij allemaal op reis door het onderwijs van de toekomst. Voor een paar minuten halen we het kind in ons weer even naar boven. Het delen van elkaars snoep roept een herinnering op aan een uitspraak van de Amerikaanse kinderboekenschrijfster Ursula K. LeGuin: “A creative adult is a child who survived�. Na deze korte pauze gaat onze reis weer verder met alweer de laatste TED talk van de dag.

33


34


DESIGN “Inspirerende leeromgeving” Bij Design gaat het over inspirerende leeromgevingen. Als je binnen de muren leert, hoe kan dit dan op een zo inspirerend mogelijke manier? ‘School – sh = cool’, de leerkacht inspireert met beklijvende verhalen en voor studenten maakt school actief deel uit van ‘het echte leven’, dus ook binnen hun woonomgeving.

35


The Needs : authentiek spreken

Heb je last van plankenkoorts of wil je simpelweg met meer authenticiteit en impact spreken voor groepen? Ontdek en gebruik je natuurlijke vermogen om verbinding te maken met je publiek. Je zult door deze training met vertrouwen, gemak en plezier je verhaal of product presenteren. Spreken op een podium, voor een groep, te midden van 100 paar ogen. Piet Hurkmans leert je op een bijzondere manier hoe je zonder hulp van papier en powerpoint gewoon puur vanuit jezelf een geweldig verhaal kunt houden. Naast dat je bij hem een aantal technieken en vaardigheden ontdekt, waar je echt heel veel aan hebt, is de ervaring dat je als groep een positieve verbinding met elkaar maakt. Een geweldige organisatie-interventie als je iets in beweging wilt brengen op een diepere laag. Uitermate krachtig! In de workshock ‘Authentiek spreken kon je ervaren hoe je je volledig kunt verbinden met je toehoorders. http://www.theneeds.nl

© Guido Crolla

InspiratieKaravaan co-productie Bloeifactor & Meestersadvies

De Inspiratiekaravaan is een mooie mix van TalentMakelaars, LeerMeesters en WaarMakers die iedere keer verandert van samenstelling. Jij kunt ook mee! Harriët Kollen: “Je benut in de Inspiratiekaravaan je persoonlijk talent optimaal en drijft mee op de flow van de groep. We zwermen door onderwijsland, het bedrijfsleven en ver daarbuiten. Mensen worden meegenomen, iedere keer weer naar een andere plek. We komen in de mooiste uithoeken en ontsteken daar gloeiende vuren. In onze bagage zit prachtig filmmateriaal, treffende muziek, mooie boeken en vooral veel gezamenlijke ervaring en passie. We nemen boeiende mensen mee die elkaar helpen om mooie plannen te realiseren. Niet zelden worden dromen vervuld. De plannen die je hebt of ontdekt, zet je samen met anderen om in actie. Het blijft niet onopgemerkt, je zet ook je omgeving in beweging; dat is wat je ervaart. Informeer gerust eens naar de mogelijkheden. De InspiratieKaravaan kan ook op jouw plek neerstrijken…in jouw bedrijf of in in jouw schoolteam. Kijk eens rond bij www.bloeifactor.nl of www.meestersadvies.nl. Ook trekt de Karavaan eens per jaar naar “la Classe” in België (www.laclasse.be).  België ligt voor dit jaar achter ons, maar van vrijdagavond 5 tot zondagmiddag 7 oktober trekt de Inspiratiekaravaan er een heerlijk weekend op uit. Die mooie reis kun je ook mee-maken. Heb je interesse, mail dan naar harriet@bloeifactor.nl  http://www.bloeifactor.nl/berichten/inspiratie_karavaan_voor_onderwijzigers

36


Kuster [onderwijs] vormgever

“Jan de Bouvrie aan de kant, hier komen wij aan voor de Make Over met Ellen Kuster, onderwijsvormgeefster. Met Ellen maak je scholen leuker voor kinderen en makkelijker voor leerkrachten. Inrichtingsconcepten waar je altijd al over droomde worden nu werkelijkheid. Het kan echt “De toekomst is Jij weet wat je maandag gaat aanpakken. De toekomst is allang begonnen!” 

allang begonnen“

Ellen richt met teams scholen in tot uitdagende leeromgevingen. Leuker en leerzamer voor kinderen. Makkelijker voor leerkrachten is haar motto. Ze doet dat op een manier waardoor je eenvoudig, en basic de inrichting van klas en school aanzienlijk aantrekkelijker maakt. Qua vorm en werkwijze is het een praktische sessie. Je gaat ontwerpen en moodboarden en gaat met iets naar huis. Ellen werkt nooit alleen, maar altijd samen met de mensen om wie het gaat! Volwassenen en jonge mensen dus! Veel scholen zijn super enthousiast en klaar voor de toekomst! http://www.kuster-mulder.nl

Petra Smolders/Gave dingen doen

Co-creatie gaat over creativiteit en samen nieuwe ideeën of dromen bedenken, vormgeven en uitwerken. Dit sluit perfect aan bij wat er op #EduShock Experience gebeurde. Vandaar dat P.S. Onderzoek een Gave Dingen Doensessie organiseerde tijdens de workshockrondes. Petra Smolders (P.S. Onderzoek) is ondernemer en jongerenonderzoeker. Zij begeleidde deze co-creatie sessie. “Samen met leerlingen en docenten laten wij zelf ingebrachte ideeën uitgroeien tot iets moois. Elkaar stimuleren, inspireren en helpen om ‘gave’ dingen te doen! Wat ‘iets gaafs’ betekent is voor elk individu anders, maar de gedeelde vibe is hetzelfde.“ http://www.ps-onderzoek.nl

37


Kot van de Toekomst

KATHO is een warme hogeschool die niet stilstaat en graag vooruit denkt. Vanuit deze optiek is het kot van de toekomst ontstaan. Concreet gaat het om de vraag: Hoe ziet leren en leven eruit in de toekomst, hoe ziet het kot eruit in 2030? Met het kot van de toekomst wordt er gezocht naar nieuwe visies en worden innovatieve concepten gedemonstreerd die inspelen op de wendingen in onze snel evoluerende maatschappij. http://www.kotvandetoekomst.be

Yorick Saeijs/Mindmappen in de klas

“Onderwijs maak je samen”

Door meer gebruik te maken van beelden in de klas, gaan we steeds beter in op de capaciteiten die onze hersenen van nature hebben. Als we daar nog de componenten samenhang en geheel aan toevoegen, ontstaat de Mindmap. Deze manier van informatie verzamelen en ordenen is een slimme manier om ons onderwijs te verbeteren. Niet alleen kom je er meer tegemoet aan de leerwensen van de leerlingen, het is ook nog erg leuk om te doen. Door op deze manier tekeningen, kleur en taal te combineren wordt het een krachtig leermiddel om onthouden, samenvatten en structureren te verbeteren. Hierdoor worden oa toetsen leren, opstel schrijven, aantekeningen maken, woordenschatvergroting, spreekbeurten houden, lessen introduceren/samenvatten, oudergesprekken, enz. gemakkelijker en kwalitatief beter. Tijdens de #Edushock Experience kon je bij Yorick Saeijs hier een workshock over volgen. Yorick Saeijs heeft een passie voor Slim Leren. Hij deelt deze passie bij onderwijsadviesbureau ‘Onderwijs maak je samen’. http://www.onderwijsmaakjesamen.nl/adviseurs/yorick

Catja Cappon @CatjaCappon Onderwijs gaat ook over persoonlijke ontwikkeling en voor je zelf leren nadenken ipv reproduceren vd mening van anderen #Eshock#edushock

38

Anne-Krista Blom @AKBlom Veiligheid en duidelijkheid zijn de basis voor een leeromgeving waarin ieder mens het beste uit zichzelf kan halen. #onderwijs #edushock

Esther de Haan @deHaanTeamCoach Indrukwekkend te zien dat jongeren Theory U toepassen in hoe ze onderwijs willen: vanuit kracht, talent, samen. #edushockexperience


Josine Pennings

In de workshock KleurBekennen, gebaseerd op het LIFO-principe, kon je inzicht krijgen in hoe dat werkt. Het is een inleiding op hoe je (nog) beter met je leerlingen/ouders/je team, maar eigenlijk hoe je beter met iedereen  kunt omgaan. Hoe je makkelijker afstemt met elkaar. De workshock werd gegeven door Josine Pennings: “Mijn hele leven lang ben ik al bezig om mensen en wensen aan elkaar te verbinden. Ik vind het leuk en belangrijk om mensen te zien in hoe ze zijn. Professionele verbinder noemde iemand mij ooit. En dat gebruik ik sinds die tijd. Ik help ‘mensen die met mensen werken’ om meer inzicht te krijgen in en begrip te krijgen voor de behoefte van de klant. Sommige mensen noemen dit klantgericht werken.  Ik heb het liever over een mensgericht benadering. Hoe je dat doet?  Door  kleur te bekennen over gedrag dat je ziet, bij jezelf en bij de ander.” http://www.ruimtraining.nl

Great Place to Live

Transformatiehuisje

Tijdens de #Edushock Experience verbond Noor Bongers realiteit, fantasie én een nieuwe werkelijkheid aan elkaar. Via jouw persoonlijke wensen en zicht op de wereld ontstaat een andere manier van ondernemen, waarbij waardecreatie een natuurlijk gegeven is. Er wordt gewerkt aan oplossingn van maatschappelijke vraagstukken, gebaseerd op intrinsieke motivatie en een nieuw economisch welzijn. Synergie tussen deze belangen is mogelijk en geeft een nieuw handelingsperspectief aan organisaties, bij het nemen van strategische beslissingen, bij opleidingen én de manier waarop je wilt werken en leren. Met de visie van Great Place to Live ontwikkelt Noor momenteel tal van projecten waarin bovenstaande tot uitdrukking komt. Mét plezier en zinnenprikkelende innovatie ontstaat een nieuw perspectief op onze werkelijkheid. http://greatplacetolive.nl

39


41


TERUGBLIK OP DE DAG Het einde van de dag is in zicht als de laatste TEDtalk is geweest en de vele welverdiende woorden van dank zijn uitgesproken. De allereerste #Edushock Experience is een feit. Vanaf de eerste verdieping van het lichthuis is te zien hoe de eerste glazen worden geheven op het succes dat deze dag zonder twijfel was. Een mooi moment om even terug te blikken op deze succesvolle dag met de twee bijzondere vrouwen die dit samen mogelijk hebben gemaakt. Terwijl we voor de laatste keer de trappen van het lichthuis afdalen, horen we van alle kanten lovende woorden over de dag en de inspirerende momenten die er in overvloed waren.

Harriët

“Het barstte vandaag van de creativiteit”

We treffen Harriët aan in het midden van de sfeervolle drukte. Telkens wordt ze door mensen aangesproken die haar even willen bedanken of complimenteren met de succesvolle dag. En dus wachten we even netjes op onze beurt zoals het ons vroeger geleerd is op school. Het is en blijft nou eenmaal een dag waarop onderwijs centraal staat. Als ze even vrij is, grijpen we onze kans om haar te vragen hoe zij de dag heeft ervaren. Harriët: “Het was nog beter dan ik had kunnen dromen. Het barstte vandaag van de creativiteit. Ik vind het fantastisch dat er ook zoveel jonge mensen zijn gekomen en dat er ook zoveel studenten aanwezig waren, die ook hun steentje aan het succes hebben bijgedragen. Al mijn verwachtingen zijn overtroffen. Het doel was om het boek Edushock tot leven te brengen met veel creativiteit en dat is zeker gelukt. Kijk alleen al naar de tweets die nog steeds binnenstromen. Dagen als vandaag zijn erg belangrijk. Het gaat hier om onderwijs. Onderwijs dat momenteel nog te veel in een soort tunnelvisie gevangen zit. Het is belangrijk dat we anders gaan kijken naar het onderwijs, want dit doen we te weinig. Met een dag als vandaag willen wij bereiken dat er gekeken wordt naar wat jongeren willen. Daarom is het nogmaals zo fijn dat er zoveel jonge mensen naar de #Edushock Experience zijn gekomen. Ik vind het lastig om een specifiek moment te kiezen dat voor mij het moment van de dag was. Ik denk dat ik de Experience te kort zou doen als ik slechts één moment zou uitkiezen. Voor mij was de hele dag hét moment, het moment dat dit heeft mogen gebeuren.”

42


Lotte

Aan de andere kant van de menigte treffen we Lotte aan. Wie had de #Edushock Experience beter kunnen organiseren dan iemand die met beide benen in zowel het onderwijs als het evenementen werkveld staat. Naast dat Lotte bezig is met de afronding van haar studie Kunst & Economie is ze directeur-eigenaar van Blits Events. Zelf is zij dus ook een prachtig voorbeeld van een studente die haar eigen onderwijs heeft gemaakt. Leren heeft ze de afgelopen 2,5 jaar vooral buiten de muren van de school gedaan met als resultaat dat ze nog voor de afronding van haar studie een goedlopend bureau aanstuurt. Ook met haar blikken we terug op de dag en hoe zij die als event designer heeft ervaren.

 “Als ik deze dag in één woord zou moeten omschrijven, zou ik kiezen voor ‘fenomenaal’. Als dit de start is van mijn activiteiten vanuit Blits Events, ben ik benieuwd naar wat er nog gaat komen. Vandaag stond het onderwijs centraal. Op onconventionele wijze. Niet alleen werd er gesproken óver onderwijs, er was vooral veel interactie tussen de makers én deelnemers van het onderwijs; de docenten en de studenten. Met een prachtig resultaat. Onderwijs maak je samen; beleidsmakers, docenten en studenten. Ik vind dat er geen verschil moet zijn tussen die groepen. Als je me vraagt of we vandaag een shift in gang hebben gezet vind ik dat moeilijk om te beantwoorden. Persoonlijk denk ik dat het niet gemakkelijk is om het onderwijs in één keer te veranderen. De verandering moet van onderaf komen, dat geloof ik wel, maar uiteindelijk is het de politiek die de scepter zwaait. En het is heel moeilijk om een gat in dat plafond te slaan. Maar dit soort dagen dragen zeker aan bij aan nieuwe inzichten wat betreft de mogelijkheden die er liggen. Persoonlijk ben ik een groot voorstander van ‘practice what your preach’. Ik vind het ook belangrijk dat de mensen die dat al doen zichtbaar gemaakt worden. Ik denk dat er vandaag zeker een hoop zichtbaar is gemaakt. Mijn moment van de dag was toch zeker de dagopening, toen de zaal vol zat. Dat er zoveel enthousiaste mensen de tijd hebben vrijgemaakt om naar dit evenement te komen was fantastisch om te zien! En dat ze er na de pauze nog steeds zaten haha! Het is natuurlijk altijd afwachten. Nee, maar zonder gekkigheid, ik had van te voren natuurlijk wel een goed gevoel over dit event. Maar dat het ook echt allemaal volgens plan verlopen is en we onszelf waargemaakt hebben, vind ik fantastisch.” Bekijk ook deze video waarin Lotte samen met Guido Crolla terugblikt aan het einde van de dag. http://vimeo.com/38254881

43


wie? @bloei | Harriët Kollen (Eigenaar Bloeifactor)

Harriët Kollen haalde Edushock vanuit België naar Nederland. Ze raakte geïnspireerd tijdens een Edushockbijeenkomst in Antwerpen. Vanaf dat moment wist Harriet dat dit gedachtegoed ook in ons land verspreid moest worden. Zo geschiedde op 7 maart 2012 in de Vasim in Nijmegen. Inmiddels is de eerste Edushock On Tour gepland en er zullen nog vele volgen! Harriët, een bevlogen ondernemer, kent de wereld van het onderwijs door en door. Sinds vijf jaar runt zij haar bedrijf: Bloeifactor.nl. Met veel energie zet zij zich in voor innovatie en teamcoaching in onderwijs. De leerlingen van nu verdienen volgens haar leraren die toegerust zijn op HUN toekomst. Volwassenen die het vuur moeten ontsteken bij de generaties van de toekomst. Precies voor deze onder- wijzigers werd door haar het initiatief ’Vuur&Vlam trainers’ ontwikkeld in samen werking met Rusz Bisecker Vacca. Om mooie ideeën en inspiratie in onderwijsteams voortdurend aan te blijven wakkeren. Ze houdt ervan om anderen aan te steken met het heilige vuur en zet daarbij haar grote netwerk, innovatieve kennis en ervaring van 25 jaar onderwijswereld in. http://www.bloeifactor.nl/

44


Blits Events | Lotte Rensen (directeur-eigenaar)

Blits Events is een PR & Branding bureau dat events organiseert die onderdeel uitmaken van de corporate communications strategie. De hoofdfocus ligt op events & brand experiences. Blits wordt gedreven door passie voor het vak en versterkt door vriendschap (Blits Events is een samenwerking van Lotte Rensen, Erik van den Berg & Jørgen Berkhof). En dat voel je als klant van Blits Events. We zijn nieuwsgierig naar wat onze klanten drijft, betrokken bij de verhalen die ze meebrengen en hebben oog voor detail. Vol lef en ambitie organiseren wij evenementen die de kern raken van de boodschap die onze klanten de wereld in sturen. Onze pay-off is dan ook niet voor niets ‘Maak het mee’; een event van Blits Events is een ervaring die je raakt in het hoofd en in het hart. Lotte: “Toen Harriët ons benaderde om met haar aan de #Edushock Experience te bouwen, zijn we hier vol enthousiasme mee aan de slag gegaan. Bij Blits geloven we in de kracht en potentie van jong talent. We bouwen graag mee aan hun ‘road to success’. De #Edushock Expierence voelde dan ook als een absolute match! Binnen 1,5 maand bedachten we een concept om het boek Edushock tot leven te doen komen en realiseerden we samen met Bloeifactor een productie die te boek kwam te staan als de ‘Woodstock van onderwijs’. De #Edushock Experience was het eerste event van Blits Events, maar er zullen er zeker nog vele volgen. Maak het mee!”. http://www.blitsevents.nl/

REFILL

REFILL is een team dat bestaat negen tweedejaars studenten van het CMD Utrecht. Acht mannen en één dame met ieder hun eigen kwaliteiten en kijk op de toekomst, maar allen even creatief. Samen maakten wij afgelopen jaar het prijswinnende magazine REFILL, een tijdschrift over straatkunst. De naam REFILL komt van het constant bijvullen van kennis, inspiratie en ervaring. Een naam die niet alleen bij ons tijdschrift over straatkunst past, maar ook bij onze groep. Wij vinden het dan ook te gek dat we nu deze kans krijgen om voor de #Edushock Experience een tijdschrift te maken. Want het is hoog tijd dat het onderwijs een REFILL krijgt.

45


aftershock De #Edushock Experience was de eerste stap in de toekomst van het nieuwe onderwijs. Een dag vol inspiratie en indrukken. In de rubriek media geven wij een beknopt overzicht van een aantal van deze indrukken. Erg leuk om terug lezen en te kijken hoe deze bijzondere dag is ervaren. Zeker de moeite waard!

REFILL op de #Edushock Experience

REFILL heeft naast dit magazine ook een video van de dag gemaakt. Niets kan een sfeer beter weergeven dan beeld en dus heeft onze eigen Kris Androg een sfeerimpressie gemaakt. Enjoy! http://youtu.be/0unDq3yfoDs

Edushock Experience.nl

De officiële website van de #Edushock Experience. Hier kun je alles vinden over de Experience en het boek. Ook verschillende nieuwtjes en informatie over de sprekers zijn hier terug te vinden. http://www.edushockexperience.nl

Edushock in beeld

Guido Crolla is verantwoordelijk voor deze reeks prachtige foto’s van de gehele dag. Bekijk ook zijn Storify over de #Edushock Experience. Hier zijn verschillende tweets, foto’s en filmpjes te zien. http://storify.com/denkbeeldhouwer/edushockexperience http://www.flickr.com/photos/guigui/sets/72157629071676843/show/

Alles over onderwijs

Karinblogt, is een blog van Karin Winters. Zij schrijft verschillende blogs met haar eigen visie over onderwerpen en met name het onderwijs. Karin was ook aanwezig bij de #Edushock Experience en schreef hier een inspirerend stuk over. http://www.karinblogt.nl/archives/4041

46


Dag van #Edushock

Ook Ronald Heidanus beschrijft in zijn blog het programma van de dag. Leuk om te lezen als je benieuwd bent wat er allemaal te ervaren was of als je de dag nog eens wilt herbeleven. http://ronaldheidanus.blogspot.com/2012/03/woodstock-van-hetonderwijs-edushock.html

#Edushock impressie

Een door Lex Hupe geschoten, kort impressie filmpje van ongeveer 5 minuten, over de ‘Woodstock’ van het onderwijs, de #Edushock Experience. Een erg leuk en mooi overzicht van de dag van zowel voor als achter de schermen. http://youtu.be/InBg4gva4Co

Tjeu Seeverens blikt terug op #Edushock

Hetanderegelijk is de blog van Tjeu Seeverens, co-auteur en bedenker van o.a. Gelukskunde en Slimmerkunde en creatief leider van een TalentenAcademie voor een achttal vo-scholen. Hij beschreef na afloop van de Experience wat hij van de dag vond en wat er allemaal te zien was. Erg leuk, omdat hij ook linkt naar andere sites over de #Edushock Experience. Zeker de moeite waard! http://hetanderegelijk.blogspot.com/

Prachtig artwork door Kim Ravers

Kim Ravers is verantwoordelijk voor de prachtige visuals die in dit magazine terug te vinden zijn. Deze visuals heeft ze in rap tempo ter plekke getekend tijdens de Experience. Bekijk haar site voor nog meer bijzonder werk! http://kimravers.wordpress.com/2012/03/08/edushockexperience/

De @TweetSerenade

Deze mag natuurlijk niet ontbreken. Aan het einde van de dag hebben de mannen van Muzketier Producties een leuke samenvatting in liedvorm gespeeld. Dit lied is gemaakt op basis van de vele twitterberichten die tijdens de Experience binnenkwamen. http://www.muzketier.nl/?p=2494

47


Partners

BY

#Edushock Experience Magazine  

In de vorm van dit prachtige magazine, gemaakt door REFILL (het studententeam van de HU), willen we je bedanken voor je bijdrage aan een mee...

#Edushock Experience Magazine  

In de vorm van dit prachtige magazine, gemaakt door REFILL (het studententeam van de HU), willen we je bedanken voor je bijdrage aan een mee...

Advertisement