Issuu on Google+

PORTFOLIO LANDSCAPE ARCHITECTURE | URBAN DESIGN REESHA MORAR


01 04 14 26 36 40 44

2


about me landscape site design amalgamate: toronto off-ramp park

community site design kitchener market village

analytical design project zhongshan shipyard park

laneway project toronto laneway initiative

barcelona architecture sketching and drafting

client photography solar gold dried fruit

3


Reesha Morar I believe that we must design to make the people happy. As a candiate for Landscape architecture at the University of Toronto, I believe that thoughtful design is a core aspect that can shape unique, vibrant and memorable places.

I have the passion to want to positively change and improve the contemporary and environmental realms within the field of landscape architecture. I want to explore the potential of underutilized spaces and interactive infrastructure within the environment. As a designer, I see spaces as opportunities for artistic expression, community engagement and placemaking. A blank canvas waiting to be turned into art.

1


Experience

University of Waterloo

University of Toronto

Technical Skills

Soft Skills

Hobbies

Rhinoceros 5

AutoCad

Teamwork

Problem Solving

Sketching

Travelling

InDesign

Illustrator

Creativity

Multitasking

Painting

Muay Thai

Lightroom

Photoshop

SketchUp

Artlantis

T.C.C.

City of Hamilton

GO Transit

Toronto Transit Commission

Time Management

Photography

Toronto Laneway Project

STEPS Initiative

2


Amalgamate

Project type: Individual Site Design Location | Year: Toronto, ON | 2016

Products Used:


This project aimed at redesigning the off-ramp park that is located along Queen Quay West and York Street. Future plans include the removal and relocation of the Gardiner off-ramp. Site anlaysis was conducted in order to understand the site conditions. The idea for this site was Amalgamatewhere people can join together to enjoy the space.

4


Scarborough

North York

East York

York

Old Toronto

Etobicoke

AMALGAMATE

[uh-mal-guh-meyt] to combine, unite, merge, or coalesce. Amalgamation is the process of combining or joining together of separate entities into one. The six cities of Old Toronto, York, East York, North York, Scarborough and Etobicoke were amalgamated to create Metro Toronto. This unity of diverse people and places is depicted in the park located at the York Street off-ramp in Toronto. This park will be a place where people from all over the city can join together to spend their time.

5


Analysing the existing site conditions of pedestrian circulation, seating and lighting allowed for the concept to enhance the site. Pedestrian Circulation was limited to the primary pathways that led to and from the park, there was with no seating (except off-site at the RBC building). Night time lighting was exceptional through the main pathway, but poor throughout the surrounding site. Building on that, the concept was enhanced to improve pedestrian circulation, increase the seating area and create a visible, bold and dynamic lighting system.

ANGLES DYNAMIC

Primary

Secondary

Pedestrian Circulation PLANES

Seating

Bright

Seating

Poorly Lit

Dark

Lighting 0

0

0

0

0 0

THICKEN

Off-site

On-site

Formal seating

Informal seating

Lit areas 0

Concept

Site Analysis

15 meters

6


T

REE

R ST

BOU

HAR

0 0

E

OUS

H TER WA RBC E III C A PL

ET

E STR RK

YO QUE

Site Plan 0

5

UAY

Q ENS

ST

WE

15 meters

LP + 0.00

OUR

B HAR

EET

STR

13%

9% +3.50 +3.50 +3.50 +2.00 LP + 0.00

7% 16%

LP + 0.00

6%

6%

3%

20%

+1.75 +3.50 +1.00

LP + 0.00 3% +1.75 +3.00

3%

18%

LP +1.50+ 0.00 31%

LP + 0.00 LP + 0.00

13%

11% +0.25

12%

4% 7%

10%

5%

RK

YO

5%

STR EET

+3.00 33% 11% +1.50

HP +5.00

Topography 0.25 meter contour intervals

Elevation 0

1

7

3

5 meters

LP + 0.00


WHITE BIRCH Betula papyrifera

Slope: 12% + 1 3 American sycamore Platanus occidentalis

1 Slope: 6-11% 1

2

Red Osier Dogwood Cornus Sericea

3

Rye Grass

Slope: 1-5% 1

2

1 Pea Gravel

Gluelam Coastal Yellow cedar

Slope: 0% 1

2

2

Concrete

Asphalt

3 1 2 3

Low Energy: Sitting, walking, leisurely activities Medium Energy : Light Activities, Brisk Walking* High Energy: Sprinting, Running, Vigorous Activities

* Can include a range of other activities (not limited to this list)

8


Model

9


10


Perspective I

Dynamic lighting throughout the site improves visibility but also creates a more enjoyable pedestrian experience. Lighting also enhances th

11


0 0

he main sculptural piece in the centre.

12


Community Site Design: Kitchener Market Village

Project type: Group Site Design Location | Year: Kitchener, ON | 2013 Team Members: Reesha Morar, Karen Lai, Jonathan De Vela, Merrilee Pan, Michael Czarny Products Used:


This studio project aimed at adaptively redesigning the Kitchener Market Area. With the future addition of the Cedar Light Rail Transit Station (LRT) and the ION LRT, this community is expected to grow and develop. In order to create an attractive and enhanced area, we began to deconstruct the site to understand its opportunities, constraints, threats and strengths.

14


Site Analysis I

7

4 4 4 4

4

1

4

4

5

4

4

4 3 2

7

6

6

4

4

4

2

Existing Building Footprint Legend 0

100 200

800m Pedestrian Shed

Ground

400m Pedestrian Shed

Existing Buildings

Existing Open Space

Meters 400

800m Pedestrian Shed

1

City Wide Park

5

Urban Plaza Green

400m Pedestrian Shed

2

District Park

6

Greenway

Streets

3 Common Green

7

Trees

4 Parklette

Neighbourhood Park

Existing Street Hierarchy Legend 800m Pedestrian Shed 400m Pedestrian Shed Ground Arterial Collector Local Laneways

Legend Existing Street Network 0

800m Pedestrian Shed

Ground

400m Pedestrian Shed

Road

100 200

Meters 400

Existing Street Hierarchy

0

100

800m Pedestrian Shed

Ground

Local

400m Pedestrian Shed

Arterial

Laneways

Collector

15

ยน

200

Meters 400


Site Analysis II

Benefit

Opportunity

Constraint

Disadvantage

Community open space hubs Pedestrian connections Multi-modal connections Adaptive reuse of buildings Market district potential Intensification of area Redevelopment of parking lots View points Civic community uses

Declining use of religious institutions Poor pedestrian connection to external boundary Lack of open space near residential area Heritage designations (restrictions) Safety concerns (lighting) Environmental concerns for contaminated lands LRT Railway splits before market area Stable low-density housing (unwilling to change) Environmental concerns of flood fringe

Gateway Meaningful public art

16


17


Concept As the central node, the Kitchener Market will spark development in the surrounding area, connecting the nodes into a constellation of activities. The Kitchener Market Village will serve as a destination point for local residents and visitors by establishing an attractive, inviting and vibrant identity, where people can live, work, study, play and have access to a well-connected transit network. Recognizing the different needs of the residents and visitors, connectivity, way-finding and identity creation will be prioritized within the Village.

18


RK

ET

ET

ET

LL

SL

AN

E

EB

CELEBRATION WALKWAY

ST

RE

ET

R DA

ST N

NU

LI

NG

E NU AV E G LIN RI

MARKET GATEWAY

ST

IR

19

AV E RV I FA I

ST

The final site plan for the Kitchener Market Village demonstrates the six focus areas that were major aspects during the design process. The Celebration Walkway as a pedestrian friendly pathway with ground floor commercial units. The Specialized Market Village provides a pedestrian only shopping experience. The Market Village provides the community with a sense of identity and is a vital part of the community.

EW

E AV E RA DO

THE SLOPE

PA N

BE

TZ

NU

NE

ET

E

E NU AV E

RE

R

ST

ME

CH

CA

UR

MA

CH

DI

RE

SO

N

ET

AV E

CE

CEDAR STATION

RO

T

HA

E

EE

KE

MARKET VILLAGE

NU

TR

RE

SS

DU

T

LE

EE

AR

NE

TR

RE

CH

LA

ET

RE

SPECIALIZED MARKET DISTRICT

MA

ST

ST

YS

ET

ST

RE

NT ON

ST

BE

PH

EE N

SE

QU

JO

ST R

EE T

NG

SC

KI

OT TS

TR E

ET

Market Village Site Plan

LA

NE

The Slope was previously a steep stair case that allowed pedestrians to access the school at the bottom of the hill. In addition to adapting the staircase (for safety concerns), our team decided to implement a pathway (from the top of the hill to the bottom) with a gradient of less than 5%. Lastly, a Market Gateway will be constructed to inform and welcome locals and visitors into this vibrant neighbourhood.


Phasing Plan Market District

Phase I 10 Years

Legend 800m Pedestrian Shed 400m Pedestrian Shed

Residential Intensification

Gateway

Road Greenroof Residential Intensification

Buildings Legend Trees Phase 1: 10 Years SidewalkPhase 2: 15 Years Trails LRT Station

Phase 3: 20 Years

Phase II 15 Years

Celebration Walkway

0

100

Meters 400

200 Gateway

Legend Phase 1: 10 Years

Phase 2: 15 Years

Residential Intensification Phase 3: 20 Years

Phase III 20 Years

Residential Intensification

20


Proposed Conditions Proposed Land-Use

Open Space

Retail

Mixed Use: Residential & Retail

Residential

Office

Mixed Use: Residential & Office

Institutional

Mixed Use: Office & Retail

Legend Open Space Residential

21

0

Mixed Use: Residential & Retail

100

200

Retail Institutional

400

Meters


Legend

Proposed Built-form

0

100

200

Meters 400

Proposed Street Network Proposed Streets Ground

800m Pedestrian Shed

400m Pedestrian Shed 800m Pedestrian

800m Pedestrian Shed

Ground

400m Pedestrian Shed

Existing Buildings

Shed Road

400m Pedestrian Shed

Ground Road Proposed Streets

Proposed Buildings 7

4 4 4 4

4 1 4

4

4 4

5

4

5

4 7

3 2

7

6

6

4 4

4

2

Proposed Open Network 800m Pedestrian Shed

1

City Wide Park

5

Urban Plaza Green

400m Pedestrian Shed

2

District Park

6

Greenway

Streets

3 Common Green

7

Trees

4 Parklette

Neighbourhood Park

22


Celebration Walkway

People can enjoy walking down the Celebration Walkway with commercial and residential units close by.

23


24


Analytical Design Project: Zhongshan Shipyard Park

Project type: Individual Design Analysis Location | Year: Zhongshan, China | 2012 Products Used:


This project analyzed the design initiatives behind the Zhongshan Shipyard Park. The site had to be analyzed in terms of what made it a successful design. By using the 5W’s and 1H (Who, What, Where, When, Why and How) this project strictly focused on portraying analysis that is visually understandable. Detailed research had to be conducted on the climate, statistical data, landuse, history etc. in order to understand the area.

26


Historical Timeline

1966

Growth of Export & Manufacturing

Great Leap Forward Agricultural Land

Cultural Revolution

Communist leader, Mao Zedong, stated his goal was to perserve ‘true’ communist idealogy.

Heavy Industrial Use

1950 Approximately 1.5 million people lost their lives and millions suffered through imprisonment, torture, humiliation or loss of property. By the end of the Revolution, China was left economically and socially damaged.

27


2002

Production of Electronics

1999 Present

Shipyard Bankrupt Development of Zhongshan Shipyard Park

The shipyard park had historical buildings and artifacts that were of great significance to the community. Therefore it was imperative to carefully redesign the park in order to restore and remember these aspects.

28


Zhongshan Shipyard Park Site Plan

A

B C

E D H

F

G

29


Sustainable Placemaking Analysis 431 People were given a questionnaire on park satisfaction

77% satisfied on the park being a memorial site

77% satisfied on the regeneration elements

67% satisfied on the symbolic landscape

Significance of the elements in the Shipyard Park A

B

C

D

E

F

G

H

More Significant

Less Significant

Historically Significant Area

Recreational Area

Green Spaces

Tourist Attraction Spots

30 18


Flood Management Analysis Elevated Pathway when dry

Elevated Pathway when raining

Fluctuating Water Levels Native Species

Elevations for Flood Management

Average Monthly Rainfall: Zhongshan vs.Toronto Zhongshan receives approximately double the annual precipitation compared to Toronto. The design elements of the Zhongshan Shipyard Park had to be mindful of these fluctuating levels of rainfall. As seen above, this can be through the pathway designs or the type of native plant species.

250

Precipitation (mm)

200

150

100

50

31

0 JAN

FEB

MAR

APRIL

MAY

JUNE


Lotus Flower

On-site Native Species

Agricultural

Common Reed

Calamus

Umbrella Papyrus

Wild Rice

Water Species Cultural Improves Soil Conditions

Napier Grass

Arrow-Head

Zhongshan Toronto

32 JULY

AUG

SEP

OCT

NOV

DEC


Engineering an Ecosystem

1950

Industrial Buildings at Risk of Flooding

Water levels can rise to 11 metres above normal

2002

Engineered Island with Native Bayan Trees

Water levels can rise to 11 metres above normal

Benefits of Vegetation

26 lbs carbon/year Removes 75% of nitrates Absorbs city pollutants Noise barrier Sheds up to 400 L/day Cultural impacts

33


Designers of the Shipyard Park had to be mindful of the high precipitation levels. To design the park to reduce flooding damage, methods such as higher banks and vegetation buffers were implemented. The buffers (i.e. trees) not only reduce flooding but also provide nitrate removal and are a significant carbon sink. The following demonstrates the opportunities and constraints that were in the previous design of the park in comparison to its current design.

Constraints

Contaminated runoff Flood plain

Opportunities

Nitrate removal Native plant species

Large industrial blocks

Adaptive reuse of buildings

River width regulations

Noise barriers

Low island: flooding risk

Historical culture Protecting Bayan trees Create islands for flood management Valuable open space

34


Laneway Project: Toronto Laneway Initiative

Project type: Volunteer Work (Individual) Location | Year: Toronto, ON | 2015 Products Used:


The Laneway Project is an initiative that is aiming to adaptively reshape Toronto’s Laneways. By working with community members and their BIA’s (Business Improvement Areas), the Laneway Project is transforming Toronto’s laneways to make them safe and vibrant public spaces. This volunteer project required the redesign of Farquhars Lane in Toronto. Site plan and rendering options helped community members provide feedback for the implementation process.

36


Farquhars Lane

LEGEND

FARQUHARS LANE MASTER PLAN

PLANTER BOXES HANGING DECORATIVE LIGHTS

1:250

VISUALIZATION

FLEXIBLE EVENT/ PATIO SPACE

EXISTING PATIO SPACE

T FRO N

TREES / PLANTERS V

NEW PATIO SPACE

ST E

V

MIXED USE BUILDINGS

71 FRONT ST E

67 FRONT ST E

MIXED USE BUILDINGS C HUR C H ST

HANGING DECORATIVE LIGHTS

MA R K ET ST

V

EXISTING BUILDING LIGHTS

VERTICAL GREENING

FA R Q U H A R S L A N E

MURAL

PAVEMENT ENTRANCE SIGN

EXISTING PARKING LOT- FLEXIBLE EVENT SPACE

AN ESPL T HE

ST. LAWRENCE MARKET

AD E

V

N

GRAPHIC SCALE 5

37

10

30

50


38


Barcelona Architecture: Sketching and Drafting

Project type: International Architecture Course Location | Year: Barcelona, Spain | 2011


“Life begins at the end of your comfort zone� Neale Donald Walsch. By taking a Barcelona Architecture Course from the Politecnico Di Milano, I learned and appreciated the various aspects that go into making a city or space beautiful. Sketching has always been a passion of mine and to combine it with cityscapes and design was the perfect opportunity. Each site was analyzed and sketched based on its architecture, surrounding landscape, street furniture design and personal perception.

40


41


42


Client Photography: Solar Gold Dried Fruit

Project type: Photography Location | Year: Mississauga, ON | 2015

Products Used:


The popular dried fruit company, Solar Gold, is expanding media platforms and designing a user friendly website. The photography displays the various types of fruit products available.

44


45


TM

46


47


48


CONTACT REESHAMORAR@MAIL.UTORONTO.CA 647. 527. 0337


Portfolio: Reesha Morar