Page 1

The Open Network

Revista Nr. 2 / 2012

The Open Network for Community Development | www.TheOpenNetwork.ro | Iasi, 7000812, Str. Pantelimon 32, Et 5, Apt. 8 | (+4)0727 85 06 91


Vești bune de împărtășit O scurtă trecere în revistă a principalelor realizări din perioada august- Slatina-Timiș de coordonatorul loca, domnul Ioan Suru, apoi conduși noiembrie 2012, din rețeaua partenerilor și membrilor T.O.N. prin comunitate, într-o plimbare de recunoaștere a nevoilor popu-

GLT Young Generation Vatra Moldoviței provoacă tinerii la joc Grupul Local de Tineret (GLT) Young Generation Vatra Moldoviței a luat ființă în primăvara acestui an, în martie 2012, sub îndrumarea doamnei Ancuța Negură, și cu sprijinul F.U. Proiecte Limburg Romania, Vatra Moldoviței, și al SMHO – Mersseen, Olanda. Dintre proiectele noului-inființat GLT, voluntarii își amintesc de câteva în mod deosebit: schimbul de experiență cu un grup de 30 de elevi de la Școala Steinerschulle din Elveția, din aprilie 2012; schimb de experiență cu membrii GLT GoldenStar Moldovița; participare la programul Let's do it Romania!; participare la Tabara de formare de animatori socio-culturali pentru tineri de la Muncel – Iași. Un exemplu de activitate organizată de GLT Young Generation este ziua de joacă organizată în data de 29 iulie 2012. Liderii activităților (membri ai GLT Young Generation : Butnariu Loredana, Bindiu Andreea, Cenusa Sergiu Nicolae, Farcal Madalina Maria, Solcan Dan Cristian, Hojda Catalina, Vaman Liviu, Popescu Iosif, Subran Georgel, Rusu Mihaela, Bindiu Alina Ioana) le-au pregătit copiilor jocuri precum Tic Tac Boom, Ștrumfi Umfi, Iepurașul, Bruiajul, 10 pase, Șoarecele și Pisica în labirint. Peste 50 de copii, cu vârste între 4 şi 18 ani, au participat la jocuri, ceea ce a reprezentat un feed-back pozitiv la zilele de joacă anterioare și un interes vizibil față de activitățile GLT Young Generation!.

Elevi din Elveția, în vizită de studiu la ADAMS Slatina-Timiș În ultimul an de studii, fiecare generație de elevi ai Școlii Superioare de Știinte Sociale din Lausanne, Elveția, trebuie să participe la o vizită de studiu în străinatate, pentru a cunoaște în mod nemijlocit realitățile sociale specifice țării respective. Datorită asistenței acordate de ADRVlaanderen și Opération Village Roumains, elevii ce se pregatesc de absolvire în acest an au luat legatura cu ADAM Slatina-Timiș pentru a planifica o deplasare la fata locului. Vizita de studiu a avut loc în data de 10 Iulie, când tinerii au fost întâmpinați la Centrul Socio-Medical din

Pagina 2 | The Open Network for Community Development

lației în ceea ce priveste sănătatea, nivelul de integrare a grupurilor vulnerabile și structura relațiilor sociale. Ulterior, elevii au avut o întâlnire cu asistentul social al Primăriei, ceea ce a condus la o mai bună înțelegere a tipurilor de dificultăți cu care se confruntă oamenii și diferența dintre ajutorul social și asistența financiară de stat. Vizita de studiu s-a incheiat cu un popas la Școala din Slatina-Timiș și reintoarcerea la Centru pentru discuții aprofundate pe tema asistenței sociale, a incluziunii minorităților și problema imigrării.

Ziua Prieteniei la Rădăuți De Ziua Prieteniei (1 August), tinerii voluntari ai Asociației Proiect Pro Europa au fost alături de cei 110 copii și tineri ai Așezământului Social de Copii Sfantul Ierarh Leontie de la Rădăuti. Voluntarii au organizat o zi de joacă pentru cei mici și două ateliere de comunicare nonviolenta cu cei mai mari. Activitatea s-a încheiat cu dans și bună dispoziție, dar și cu promisiunea unei neamânate revederi. Cu același prilej, tinerii leau oferit tuturor copiilor jucării, dulciuri, îmbrăcăminte, rechizite și câteva cărți pentru biblioteca instituției. O parte dintre rechizitele pe care tinerii le-au pregatit pentru prietenii lor au fost oferite de Colegiul Militar Stefan cel Mare Câmpulung Moldovenesc în continuarea unui proiect initiat încă de la finele anului 2011, cu scopul susținerii emoționale a copiilor și tinerilor asistați în așezământul social.


La finalul întâlnirii, președintelui onorific al SMHO, domnului Pierre Bours, ia fost conferită Diploma de Onoare din partea Asociației Proiect Pro Europa, pentru merite deosebite în promovarea responsabilității sociale și a solidarității intergeneraționale.

Ziua Națională de Contact Vatra Moldoviței

GLT Homorod se ține de joacă

In perioada 31 August-2 Septembrie 2012, la Vatra Moldoviței, Suceava, sau reunit 70 de reprezentanți activi și membri ai The Open Network for Community Development, fundația Româno-Flamandă ce inițiază și implementează proiecte pentru o dezvoltare sustenabilă a României printr-un parteneriat Româno-Belgian. Trainingul a avut o abordare cross-națională, fiind prezenți participanți din Belgia, Olanda și România, dar și o abordare cross-sectorială prin tematicile abordate: dezvoltare organizaționala TON (structură, misiune, viziune, calendar 2013, activități specifice de turism și dezvoltare organizațională în cadrul Organizațiilor Locale de Femei, Bărbați și Tineri). Trainerii naționali ai TON, Dana Ceredeev, Mihaela Hiche, Alexandru Popescu, Maria Pruteanu, Marleen Smeyers, Jef Vanhoof, Piet Van Der Wilt, Rita Van Herbruggen au realizat un remarcabil program pentru participanții din rețea, iar organizatorul evenimentului Fundația Proiecte Limburg România - a asigurat buna desfășurare logistică a întregului training. ADAM Borșa și-a anunțat public interesul de a organiza anul viitor Trainingul Național TON în luna August 2013.

In perioada 14-21 August 2012, voluntarii Grupului Local de Tineret din Homorod, alături de trainerii belgieni Griet Vergracht, Jolien Vanryckegem, Karlien Roelandt și Nele De Meester din Aalst, Belgia, au organizat zile de joacă deschise pentru copiii din Rupea și Dacia (Brasov), în special pentru copiii de la Orfelinatul din Rupea. GLT Homorod este un grup informal de tineret înființat în 2008 în satul cu același nume din județul Brașov. An de an, în timpul vacanței de vară, tineri din Aalst, Belgia, și din Homorod organizează împreună zile de joacă pentru copiii din sat. La activități par- Dezvoltarea Turismului Social în zona Suceava ticipă, în medie, 60 de copii cu vârste între 6-12 ani.

Delegația SMHO - în vizită la Asociația Proiect Pro Europa

În data de 8 Septembrie 2012, reprezentanți ai ADRT (ADR Vlaanderen Turism), voluntari din Passar (Tur-Operator Belgia) și reprezentanți ai rețelei Româno-Belgiene TON au realizat primul program de „walking” (ruta pe jos) în zona Moldovița, Voroneț, Suceava. În cadrul traseului deschis pentru partenerii belgieni, resursele naturale, personalitățile locale, poveștile „Hutulilor”, bisericile ortodoxe și gastronomia locului vor avea o reprezentare autorizată prin contribuția tur operatorului din Suceava „Bilco” Travel Agency. La cât mai multe trasee, la cât mai mulți beneficiari în sistemul de turism social inițiat de ADRT în România.

La sfârșitul lunii august, o delegație a SMHO – compusă din Pierre Bours, Frits Herijgers, Fred Rings și Menk Niesten – s-a aflat în vizita de lucru în localitatea Vatra Moldoviței, prilej cu care a avut loc și o sesiune de informare asupra dezvoltării locale la Ciumârna. Membrii GLT 4Kids au facut o scurtă prezentare a realizarilor lor din ultimele patru luni și și-au prezentat proiectul Centrul de Dezvoltare Locală Ciumârna, pe care îl vor derula începând cu luna septembrie a.c. și care este finanțat de Comisia Europeană prin Programul Tineret în Acțiune, Acțiunea 1.2 – Inițiative ale Tineri- Proiectul RAF merge mai departe lor.

În data de 29 august, experții din cadrul proiectului RAF și organizația implementatoare CMSC au realizat la Moldovița o sesiune de lucru edificatoare pentru progresul proiectului. În perioada 20-23 Septembrie, experți RAF, împreună cu reprezentanții grupului de producători din zona Suceava și din zona Prisăcani Iași vor realiza o vizita de lucru în Odorheiul Secuiesc la Festivalul Mărului. Reprezentanții celor două grupe de producători (fructe de pădure și legumicultură) vor avea posibilitatea să participe la o Conferință Internațională a producătorilor agricoli, vor putea să testeze piața agricolă și posibilitatea de dezvoltare a afacerii viitoare într-un registru de Festival Rural Internațional. Pentru detalii: Presedinte CMSC, Laura Albu, lalbu@cmsc.ro

Pagina 3 | The Open Network for Community Development


Jean Pierre Bours - Cetățean de Onoare al comunei Vatra lucrărilor se ridică undeva la vreo 8000 de euro, partenerii noștri ne vor sponsoriza cu 3000 de euro dupa Festivalul vinurilor românești ce va avea Moldoviței

loc în 29 septembrie, în Belgia. Vom continua sa încercăm atragerea de sponsorizari suplimentare, pentru a asigura terminarea proiectului”. În perioada 27 august 2012 – 2 septembrie 2012 membrii F.U. Proiecte Doriți să contribuiți la finalizarea lucrărilor? Puteți face donații în oricare din Limburg Romania au primit vizita celor patru membrii ai delegației conturile: fundației olandeze SMHO din comuna Meerssen, Frits Herijgers, Menk RO20RNCB0012019806260010 - cont în euro Niesten, Fred Rings și Jean Pierre Bours. Pentru dl Jean Pierre Bours RO84RNCB0012019806260022 - cont în lei această vizită a fost una specială pentru ca a fost ultima sa vizită oficială în Romania. În calitatea sa de președinte al fundației Stichting Sociaal Medische Hulpverlening aan Oost Europa, SMHO, dl Jean Pierre Bours a luptat pentru menținerea înfrățirii dintre comunele Meerssen – Olanda și Vatra Moldoviței- România. Pentru tot ceea ce a făcut pentru comuna Vatra Moldoviței și nu numai, Primăria comunei Vatra Moldoviței, cu acordul Consiliului Local, i-a acordat d-lui Jean Pierre Bours titlul de Cetățean de Onoare al comunei Vatra Moldoviței.

Vizită de lucru la Odorheiu Secuiesc

Simpozion național: Metode și instrumente de educație nonformală Asociația Proiect Pro Europa a lansat Simpozionul Național pentru a încuraja dezbateri pe tema educației nonformale și pentru a diversifica metodele active de învățare prin schimb de experiență şi promovarea exemplelor de bună practică. În perioada 10 septembrie – 15 octombrie 2012, toți cei interesați au putut să se înscrie la eveniment, urmând ca până la finalul perioadei să elaboreze o lucrare în care să realizeze o descriere a unei metode de educație nonformală pe care o aplică frecvent sau care se dovedește a fi eficientă din perspectiva valențelor formative. Lucrările vor fi incluse intr-un ghid de bune practici, publicat cu ISBN și urmând a fi lansat la Vatra Moldoviței. Detalii pe http://appe.wblog.ro/

Centru Medical în lucru la Stremț Autoritățile locale și Comitetul Local de Sanatate (CLS) din Stremț continuă eforturile de amenajare a spațiilor medicale pentru cei peste 500 de locuitori ai comunei. Ioana Crișan, coordonator CLS Stremț, ne povestește în ce stadiu au ajuns lucrările: „Am împrejmuit clădirea pentru a proteja lucrările, precum și pentru a preveni eventualele infracțiuni. Farmacia funcționeaza după programul medicului de familie, așadar totul este în regulă, iar oamenii sunt foarte multumiți. Însă este extrem de necesar să izolăm termic clădirea. Iarna trecuta facturile au ajuns la 1800-2000 de lei lunar, iar temperatura nu depăsea 16-17 grade, în ciuda faptului că centrala termica funcționa continuu. Se pierde căldura prin pereți. Așadar, am solicitat ajutor celor din Zaventem pentru a rezolva această problemă. Deși valoarea

Pagina 4 | The Open Network for Community Development

În perioada 20-23 Septembrie, echipa de viitori producători agricoli din zona Moldovița-Paltinu-Suceava-Vatra Moldoviței-Ciumârna s-a deplasat împreună cu Asociația de producători agricoli din Prisecani, Iași, într-o vizită de studiu la Odorheiu Secuiesc la Festivalul „Fructului Secuiesc” organizat de Asociația Civitas împreună cu toți producătorii agricoli locali. La această vizita de studiu au participat reprezentanți ai echipei de management, experti și reprezentanți de asociații agricole din alte țări europene (UK). Festivalul „Fructului Secuiesc” a fost parte dintr-un ansamblu de activități realizate de cele două grupuri de producători: participarea la Conferința Internațională pe teme agricole specifice ținutului secuiesc și Europei (20 septembrie), degustarea produselor realizate de producătorii agricoli din zona „scaunul Odorheiului Secuiesc”, vizita la fabrica de gemuri și sucuri de la Lupeni, vizita în Forteni (ruta Fructului Secuiesc), Saschiz (micro-fabrica de dulcețuri și murături picante) în data de 21 septembrie 2012. A fost o vizită de studiu, un proces comunitar de cunoaștere a celor două grupuri de producători, un timp de lucru asupra „bussines-planului” de dezvoltare sau realizare a viitoarei afaceri agricole și, nu în ultimul rând, un schimb intercultural Româno-Maghiar.


SPEAS - continuă să înveți, învață să te joci!

In plus, Ioan Suru a fost invitat și a participat la ședinta Comisiei de Dialog Social a Prefecturii Caraș-Severin din data de 29 septembrie, când s-a Se spune despre oameni că sunt ceea ce au învățat. Și ei, oamenii, învață adus în discuție lipsa cadrelor medicale și a centrelor multifuncționale din zonele în care au fost desființate spitalele. La nivel județean este nevoie aproape orice: să scrie, să citească, să gândească, să simtă, să lucreze, de 185 medici de familie, iar perspectivele de acoperire a acestui deficit nu să relaționeze, să se joace. AGLT învață tinerii să se joace, să relaționeze, să simtă, să lucreze, să se sunt foarte pozitive. Având experiență în dezvoltarea unui sistem alternativ bucure, să se distreze. Și în acest an, tinerii din AGLT și-au continuat activ- de îngrijiri medicale, dupa modelul belgian, Ioan Suru a pledat în favoarea itățile în proiectul SPEAS (Socio-Pedagogical Education and Animation asigurării de catre autoritățile locale a unui set de beneficii pentru atragerea Service for children and youngsters with special needs), proiect reali- medicilor interesați să se stabilească în zonă (de ex.: concesionarea locuințelor, scutirea de la plata impozitelor, asigurare ajutor de încălzire, oporzat în colaborare cu Kazou și Somepro, organizații belgiene și finanțat de tunități de dezvoltare profesională etc). De asemenea, Ioan Suru a susținut către Autoritatea Naționala pentru Sport și Tineret. avantajele extinderii unui sistem socio-medical bazat pe solidaritate, după 26 de lideri din grupuri locale de tineret, de peste tot din țară, au avut modelul ADAM Slatina-Timiș. dorința și oportunitatea de a participa la Cursul de instruire de animatori pentru copii cu nevoi speciale, în perioada 3-9 septembrie 2012, la Centrul de agrement Muncel, judetul Iași, unde au fost îndrumați cu pasiune și rabdare de 4 traineri români și un coach belgian. A fost un curs în care sau legat prietenii, s-au acumulat informații, s-au învățat lucruri noi și interesante... s-au format animatori socio-culturali pentru copii cu nevoi speciale.

Asociația pentru Sprijinul Familiei HID Asociația pentru Sprijinul Familiei HID are ca scop găsirea de soluții și implementarea acestora pentru a sprijini acele familii care se mențin pe linia de plutire, atât din punct de vedere financiar, cât și social. Asociația va activa în două planuri: online și offline. În perioada 4-10 septembrie 2012, la Costinesti, 10 din animatorii AGLT, Secțiunea online presupune: au avut ocazia să demonstreze utilitatea cursurilor SPEAS prin activitățile - Orientare pentru consiliere de specialitate (pshihologică, sănătate, pe care le-au desfășurat în tabăra pentru copii cu nevoi speciale. Copiii au probleme de familie, juridic etc) – Asociația va crea o bază de date cu avut parte de activități frumoase, distractive și utile, iar părinții care au specialiști, astfel încât familiile să știe cui se pot adresa pentru servicii de participat alături de copii, au apreciat activitățile animatorilor ca fiind bene- consiliere, în vecinătatea mediului lor; fice și binevenite. Fericirea și bucuria copiilor s-au răsfrânt asupra parinților - Webshop, tip consignație – Asociația va asigura un spatiu adecvat de care au fost încântați de ideea de a avea animatori pregătiți, în tabere promovare pentru membrii asociației care doresc să-și suplimenteze venipentru copii cu nevoi speciale. turile prin confectionarea de produse tip hand-made sau prin prestarea de servicii. Secțiune offline : Vești de la ADAM Slatina-Timis - organizarea mai multor evenimente tip workshop, găsirea unor solutii reale pentru problemele personale și familiale. Atunci când găsește putin răgaz între întrevederile cu pacienții, coordonarea proiectelor regionale și promovarea solidarității, Ioan Suru ne aduce Asociația pentru Sprijin Familiei HID a fost creată la inițiativa domnului Portik Laszlo și este deschisă pentru: numai vești bune de la Asociatia de Ajutor Mutual (ADAM) Slatina-Timiș. Astfel, la sfarsitul lunii septembrie, ADAM Slatina-Timiș a fost reprezentată - sugestii pentru implementare și dezvoltarea de proiecte, - specialiști interesați să își promoveze serviciile de consiliere către benefila inaugurarea Departamentului RMN al Spitalului din Reșița, cât și la ciari direcți, deschiderea lucrărilor de construcție a Clinicii Nera, respectiv a Centrului pentru Cercetări în Recuperare Oncologică (Slatina-Nera, Caraș-Severin) – - persoane/familii aflate în dificultate care doresc să comercializeze proun proiect dezvoltat de Fundația Sfânta Irina și destinat bolnavilor aflati în duse hand-made. recuperare dupa tratamente împotriva cancerului. Clinica va facilita accesul Contact : szhirlap@gmail.com, 0757 662116 pacientilor la o cură de 14 zile, pe durata căreia li se vor asigura servicii de psihoterapie, fizioterapie, kinetoterapie, dietoterapie, educare pentru menținerea unui stil corect de viață.

Pagina 5 | The Open Network for Community Development


Building Bridges Slovacia Cea de-a treia întâlnire din cadrul proiectului „Building Bridges” a avut loc în Kosice, Slovacia, in perioada 17-21 Octombrie. În cadrul întâlnirii au fost schimbate bune practici cu privire la aspectul lucrului intergenerațional în cadrul instituțiilor și organizațiilor partenere, au fost vizionate filme realizate de parteneri în cadrul proiectului și s-au discutat aspecte organizatorice pentru perioada imediat următoare. Au fost prezenți reprezentanți din Slovacia (țara gazdă), Belgia, România, Italia, Turcia și Franța. Se vor organiza întâlniri bilaterale în perioada imediat următoare și se va pregăti întâlnirea finală din Italia (mai 2013).

reflectii teologice și biblice asupra efectelor crizei economice și sociale. La final, sesiunea de concluzii și Masa Europei, în cadrul cărora fiecare organizatie participantă și-a prezentat activitățile și campaniile de succes, dar și cultura și traditiile (sociale, religioase și gastronomice) specifice. Fundația noastră a fost recunoscută ca membru al acestei rețele europene și a fost invitată să participe și la evenimente viitoare ale EBCA.

Ziua comună de acțiune AGLT la Ciumârna

Congres European de Turism Rural Fundația The Open Network a fost prezentă la Congresul European de Turism Rural (Piatra Neamț, 7-10 Octombrie 2012) pentru a stabili contacte și posibile parteneriate între organizațiile prezente în cadrul Congresului și localitățile, organizațiile pe care le reprezentăm în rețeaua TON. În cadrul acestui Congres European au fost prezenți din peste 18 țări europene reprezentanți ai autoritățlilor publice locale care doresc dezvoltare în turism, organizații neguvernamentale cu activitate în turismul rural, gastronomia locală, precum și firme cu interes în domeniul dezvoltării sustenabile locale prin turism rural și turism social.

Noi abordări pentru securitatea socială în Europa În perioada 18-21 octombrie 2012 a avut loc la Bratislava seminarul internațional cu tema Noi abordări pentru securitatea socială în Europa. Perspective și modele pentru politicile sociale durabile. Inițiativa aparţine organizației Europaische Bewegung Christlicher Arbeitnehmerlnnen (EBCA) reprezentată de Marc Michiels, EBCA Koordinator, KWB Belgien. La lucrări au participat 58 de reprezentanți ai unor mișcări sociale și organizații nonguvernamentale din: Belgia, Spania, Franța, Elveția, Cehia, Germania, Austria, Italia, Portugalia, Anglia, Scoția, România și din țara gazdă – Slovacia. Disertatia fundației The Open Network, susținută în plen în prima sesiune a seminarului, a reliefat consecințele socio-economice ale crizei financiare pe care o parcurgem; măsurile propuse de Guvernul României pentru escaladarea crizei actuale; inițiativele unor organizații ce derulează programe de responsabilitate socială și – nu în ultimul rând – influența pe care spiritualitatea românească o are asupra acestui fenomen economic. În sesiunile următoare au avut loc dezbateri pe teme conexe, respectiv: drepturi sociale în Europa, proiecte sociale și economie socială,

Pagina 6 | The Open Network for Community Development

Deja tradiționala Zi Comună de Acțiune (ZCA) a Grupurilor Locale de Tineret a fost marcată în avans de GLT 4Kids prin două evenimente consecutive: o zi de joacă pentru copiii din satele comunei Vatra Moldoviței și o sesiune de formare pentru tinerii voluntari. Pe de altă parte, această zi marchează un alt moment important din evoluția grupului de tineret, deoarece 23 de tineri, elevi ai Colegiului Militar Ștefan cel Mare Câmpulung Moldovenesc, au dorit să devină voluntari ai GLT și au aderat la programele de animație socială propuse de acesta. La ziua de joacă au participat 82 de copii și tineri voluntari care, timp de trei ore, și-au provocat creativitatea și abilitățile prin jocuri și competiții sportive, au dansat, s-au împrietenit, au vorbit cu entuziasm și naturalete despre ceea ce sunt și ceea ce fac, și-au făcut daruri și promisiuni, și au fost atenți la nevoile celorlalți. Aceasta a fost și tema poveștii pe care tinerii au propus-o celor mici în memoria lui Doru Pruteanu, inițiatorul mișcării naționale de tip GLT. Apoi tinerii voluntari au participat la un atelier de formare în timpul căruia au exersat metode de educație nonformală (the mirror-language, managerul taciturn, photovoice, pictura murală de grup și momente de stea) menite să le dezvolte competențele de comunicare și pe cele antreprenoriale. Feedback-ul avea sa reconfirme nevoia lor de socializare în medii diverse și nonformale și disponibilitatea de a învăța conștient în contexte neconvenționale.


Centrul de Dezvoltare Locală Ciumârna - un Eveniment Re- În cadrul proiectului Centrul de Dezvoltare Locală Ciumârna, finanțat prin programul Tineret în Acțiune, se vor realiza mai multe asemenea ateliere sponsabil, marca Societal

de reciclare manuală a hârtiei cu scopul sensibilizării copiilor și tinerilor Proiectul pe care Asociația Proiect Pro Europa îl derulează în această voluntari cu privire la exploatarea rațională a resurselor naturale. Din hârtia perioadă cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin Programul Tineret manuală se vor realiza invitații pentru Târgul de promovare a CDL și diploîn Acțiune, Actiunea 1.2 – Inițiative nationale ale tinerilor, a fost inclus în me pentru festivitatea de premiere. rândul proiectelor–pilot SOCIETAL, rețea care propune, susține și dezvoltă programe de dezvoltare durabilă și de responsabilitate socială. În perioada 19-23 septembrie, a avut loc Universitatea de Vară a rețelei Curs de formare animatori socio-culturali @Constanța Societal, la Miercurea-Ciuc; tema generală a evenimentului, Managementul Responsabilității Sociale în cadrul proiectelor ONG-urilor, a fost În perioada 12-13 octombrie, Școala Gimnaziala nr. 7 „Remus Opreanu” Constanța a găzduit cursul de formare animatori, nivel debutant, organizat abordată din perspectiva a trei ateliere distincte, concomitente, respectiv: 1. Atelierul Proiecte-pilot de responsabilitate socială - elaborarea de soluții de Asociația Grupurilor Locale de Tineret (AGLT). 54 de elevi din 6 licee și pentru managementul responsabil al proiectelor de educație nonformală scoli constantene: Colegiul Național Mircea cel Bătran, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Ovidius” și scolile gimnaziale nr. 7 finanțate prin programele Grundtvig și Tineret în Acțiune (ANPCDEFP); 2. Atelierul Marca Eveniment responsabil – măsuri de îmbunătățire a im- „Remus Opreanu”, nr. 11 „Dr. Constantin Angelescu” și nr. 18 „Jean Bart” pactului social, economic și de mediu al evenimentelor de amploare și-au dorit să participe la primul pas într-o aventură ce se anunța minunată. (festivaluri, concerte, conferințe, happening-uri urbane); Timp de două zile, sub îndrumarea coordonatorului național al proiectului 3. Atelierul de scenarii ONG 2020 – planificare strategică inovatoare, evo- Să învățăm să ne jucăm, dna prof. psiholog Daniela Ghițoiu, și a prof. Corina Cușa, catedra de limba română, elevii constănțeni au învățat de la trainluția ONG-urilor pe termen lung. În continuarea acestor ateliere, Centrul de Dezvoltare Locală Ciumârna a erii lor să comunice, să lucreze în echipă, să stabilească și să respecte eleborat, cu sprijinul Asociatiei REPER21, un Plan de Acțiune de Re- reguli și, nu în ultimul rând, să-și petreacă timpul liber într-o manieră activsponsabilitate Socială, structurat pe 4 domenii (social, mediu, economic și participativă, devenind astfel voluntari în cadrul organizațiilor școlilor din guvernanță) cu scopul creșterii gradului de sensibilizare socială asupra care provin. problemelor sociale, economice și de mediu cu care se confrunta societatea actuală.

Atelier de responsabilitate sociala - Moara de hartie Tot în cadrul Universității de Vară Societal (19-23 Septembrie) au fost organizate mai multe ateliere în timpul cărora coordonatorii de proiecte au putut experimenta tehnici, metode și instrumente de gestionare corectă și eficientă a resurselor de mediu. Astfel: reciclarea manuală a hârtiei, reciclarea PET-urilor, metode informale de sensibilizare asupra problematicii de mediu: teatru forum, foto-voice, role playing, biblioteca vie, promovarea eco-office-ului, calculatorul online stopco2.ro. Incitant, practic și creativ, atelierul Moara de hartie a oferit o alternativă la hârtia industrială, supusă unor repetate și costisitoare procese de înălbire. Procesul este similar cu cel în care se făcea hartia in morile de hârtie tradiționale - se formeaza foi de hârtie din pastă de hârtie, cu ajutorul unei rame. Beneficiile sunt multiple: e un meștesug frumos și creativ, e o acțiune ce presupune dezvoltare durabila și responsabilitate socială, asigură un transfer emoțional și o motivare specială celui care o realizează, crește gradul de conștientizare asupra problemelor de mediu și este o modalitate de exprimare personală.

Află tot ce se întâmplă în rețeaua noastră: www.TheOpenNetwork.ro www.facebook.com/theopennetwork

Pagina 7 | The Open Network for Community Development


The Open Network for Community Development | www.TheOpenNetwork.ro | Iasi, 7000812, Str. Pantelimon 32, Et 5, Apt. 8 | (+4)0727 85 06

Revista The Open Network - Nr. 2  

O scurtă trecere în revistă a principalelor realizări din perioada august-noiembrie 2012, din rețeaua partenerilor și membrilor T.O.N.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you