Page 1

Red ribbon Nicolay uit Oekraïne:

“Open zijn over mijn hiv is thuis te gevaarlijk” Een kijkje in het lab van een hiv-onderzoeker

Cathy (17): van zwerfkind tot rolmodel

Zó help jij kinderen met hiv


De kracht van Afrika COLOFON Red Ribbon is een uitgave van Aidsfonds en verschijnt 3 keer per jaar. Jaargang 3, editie 3 2019. Foto voorpagina: Chris de Bode Vormgeving: Dorine Fliervoet, buro Ernst

‘It takes a village to raise a child’ is een Afrikaans gezegde. Oftewel: bij het opgroeien van een kind zijn alle mensen in de directe omgeving van het kind nodig. Het is precies déze kracht van de Afrikaanse cultuur die Aidsfonds aanwendt om kinderen met hiv een gezonde toekomst te geven. En dat is hard nodig, want kinderen zijn de grote verliezers in de strijd tegen aids. Het percentage op behandeling blijft ver achter bij volwassenen. Zie op de pagina hiernaast hoe onze unieke aanpak werkt. Î

Vraag of opmerking voor de redactie? Mail ons op redactie@aidsfonds.nl.

Er zijn nog altijd 14 miljóen mensen die dat geluk niet hebben. Soms vergeet je bij zo’n groot getal dat het om echte mensen gaat. Wie het verhaal leest van hoofdpersoon Yale, moet dit boek al bijna wegleggen. Wat hem overkomt, is té verdrietig, té onrechtvaardig. Als je dan bedenkt dat hiv nog altijd miljoenen mensen met elk een eigen verhaal treft, laat dat zien hoe belangrijk ons werk is.

Magazine liever digitaal ontvangen? aidsfonds.nl/ magazine. Een andere vraag of een wijziging doorgeven? Mail naar donateurs@aidsfonds. nl of bel 020 - 344 63 81 (ma t/m vr 7 - 21 uur, za 9 - 17 uur) Volg ons!

Aidsfonds Postbus 10845 1001 EV Amsterdam IBAN: NL37INGB0000008957

Een stralende toekomst Een van de meest aangrijpende boeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen, is The Great Believers van Rebecca Makkai. Het verhaal van een hechte groep vrienden uit Chicago in de jaren tachtig en hun emotionele reis door de aidsepidemie. Makkai beschrijft prachtig hoe de opkomst van een ziekte, die je krijgt van seks en waar je dood aan gaat, alles voor hen verandert. Angst regeert de levens van deze jonge mannen, maar de dagelijkse dingen, zoals boodschappen doen, gaan ook gewoon door. Ik kom niet uit die tijd. Daar heb ik ontzettend geluk mee. Want het virus waar deze jongens destijds aan overleden, is precies hetzelfde virus wat ik opliep in 2007. De enige reden dat ik nog wel rondloop, is dat er nu levensreddende hiv-remmers zijn. Ik ben een van de gelukkigen die ze ook daadwerkelijk krijgt. Simpelweg omdat ik hier in Nederland woon.

2

Red ribbon

Dit boek inspireert mij om me in te zetten voor een wereld zonder aids. Een wereld waarin iederéén toegang tot levensreddende hiv-medicijnen heeft. Ieder mens dat overlijdt aan aids is er één teveel, en geen enkele vriend zou dat verdriet moeten ervaren. We hebben allemaal recht op een stralende toekomst. Met jouw steun redden we levens, elke dag weer. PS Het boek is in oktober in het Nederlands verschenen onder de titel Een stralende toekomst.

Directeur Aidsfonds

KIJKTIP!

Natasja Froger helpt Aidsfonds in de zoektocht naar vergeten kinderen met hiv in Kenia. Hoe? Dat is te zien in een speciale uitzending van Tijd voor MAX. Woensdag 18 december, 17:10 uur, NPO1


1,7 miljoen

slechts

54% krijgt medicijnen

kinderen met hiv

Zo redden we samen kinderlevens: Aidsfonds leidt betrokken dorpsbewoners op tot schakel tussen kind en kliniek. Zij zoeken kinderen die mogelijk hiv hebben en zorgen dat ze getest worden. Ze sturen kinderen met hiv naar de kliniek voor behandeling... ...en zorgen samen met de omgeving van het kind voor blijvende ondersteuning. Aidsfonds zorgt dat de aanpak wordt opgenomen in het nationale zorgsysteem.

Ons einddoel:

100%

Waar? • Kenia • Nigeria • Oeganda • Mozambique • Zuid-Afrika • Zimbabwe

van de kinderen met hiv blijft leven Red ribbon

3


“Mijn leraar vertelde mijn moeder dat ik hiv heb” Nicolay (24) komt uit Oekraïne. Op zijn achttiende ontdekt hij dat hij hiv heeft. Voor zijn eigen veiligheid moet hij daarover liegen, zelfs tegen zijn eigen vader. En dat doet pijn. “Op mijn achttiende verjaardag werd ik ineens ziek. De dokters konden niks vinden. Ik besloot een hiv-test te doen. Tot mijn afgrijzen was die positief. Een grote schok.”

Gepest “Ik weet al sinds mijn negende dat ik op jongens val. Daar werd ik mee gepest. Ik had geen leven op de middelbare school. Het werd elk jaar erger. Daarom ben ik eerder aan mijn studie begonnen. Dat kan in Oekraïne. Dat ging op zich goed. Maar toen kwam dus die uitslag: hiv-positief. Mijn wereld stortte in. Ik dacht: Ik kan niet werken, geen gezin stichten. En dat laatste wil ik echt heel graag. Ik zat erg in de put.”

Doorverteld “Homo zijn en hiv hebben is in Oekraïne levensgevaarlijk. Daarom

4

Red ribbon

heb ik niemand verteld over de testuitslag, behalve een goede vriendin. Maar zij vertelde het door. Al snel wist iedereen op de universiteit dat ik hiv heb. Zo vroeg mijn mentor in mijn studiegroep openlijk met wie ik seks had gehad. Hij stelde voor om iedereen een hiv-test te laten ondergaan. Ik rende huilend naar buiten. Ook vertelde een van mijn docenten het aan mijn moeder. Ze belde me en zei: ‘De leraar zegt dat je hiv hebt.’ Mijn moeder was in shock. Ik ontkende het en zei dat het een vergissing was.”

Valse hiv-test “Ik was eenzaam en kon me niet meer op mijn studie concentreren. Een zelfhulpgroep van mensen met hiv bleek mijn redding, ik was niet meer alleen. Ook de directeur van de universiteit besloot me te uit

Bedankt!

colay kunnen Mannen zoals Ni n op speciale ne ke dankzij jou re g , hiv-voorlichtin zelfhulpgroepen t da En . rg zo elijke en homovriend . pa ro Eu tos O is hard nodig in ende homofobie Door de toenem annen extra hard worden deze m hiv en krijgen ze getroffen door e edische zorg di anders niet de m t. ze in leven houd je steun! Dankjewel voor


FOTOGRAFIE: CHRIS DE BODE

Hiv & aids bij homomannen in Oekraïne 13.455

homomannen met hiv DENMARK

WAARVAN

39.2%

weet dat ze hiv hebben WAARVAN

46.3%

levensreddende medicijnen krijgt Bron: National Integrated Bio-Behavioral Survey, 2017 en UNAIDS.

helpen, medemenselijkheid. Hij liet me een valse hiv-test meenemen waaruit ‘bleek’ dat ik geen hiv had. En iemand van mijn zelfhulpgroep kwam naar de universiteit. Hij deed net alsof hij mijn oom was en hield iedereen voor dat ik heus geen hiv heb. Ik wilde niet liegen, maar het was de enige manier om mijn tijd op de universiteit draaglijk te maken. Dat doet nog steeds pijn.”

Ze steunt me. Ik zou graag open zijn over mijn hiv. Maar mijn moeder heeft me met tranen in haar ogen gevraagd om dat niet te doen, uit angst voor de gevolgen. Dat respecteer ik, maar ik vind het wel moeilijk. Gelukkig kan ik wel open zijn bij mijn steungroep. Dat maakt écht een wereld van verschil. Het gaat, mede dankzij hen, nu goed met me.”

Steun van anderen

“Ik ben door alle gebeurtenissen bewuster gaan nadenken over mijn leven. Ik weet als geen ander hoe het voelt om gediscrimineerd te worden. Daarom werk ik al een

“Uiteindelijk heeft het een jaar geduurd voordat ik accepteerde dat ik hiv had. Inmiddels heb ik ook aan mijn moeder bekend dat ik hiv heb.

Dromen

tijdje als vrijwilliger bij jeugdkampen voor kinderen met hiv. Ik leer ze daar dat ze de wereld kunnen veranderen, dat ze het stigma kunnen verslaan. Ik hou van werken met kinderen. Daarom volg ik nu ook een bachelor klinische psychologie. Ik droom ook nog altijd van een gezin. En dat komt goed. Ik heb met mijn beste vriendin afgesproken dat als we over een tijdje nog steeds geen partners hebben, we er samen voor gaan.”

Red ribbon

5


In the picture

FOTOGRAFIE BEIDE PAGINA’S: CHRIS DE BODE

Cathy (17) uit Oeganda heeft hiv. Op haar zevende verloor ze haar ouders aan aids. Wanhopig liep ze weg van huis en kwam terecht bij een kliniek. Het was al avond, dus besloot ze in de hal van de kliniek te gaan slapen. Eén van de medewerksters, Rozet, vond haar daar de volgende dag. Ze hielp Cathy, besloot haar later te adopteren én stuurde haar naar een Aidsfonds-lotgenotengroep. Cathy: “Daar kreeg ik nieuwe vriendinnen. En inmiddels begeleid ik zelf jonge kinderen met hiv. Dat geeft me zelfvertrouwen. Ik ben een rolmodel voor hen!”

6

Red ribbon


Een kijkje in het lab van een hiv-onderzoeker Een geneesmiddel voor hiv vinden is moeilijk. Gelukkig zijn we op de goede weg, mede dankzij de ontzettend gemotiveerde onderzoekers die jij steunt. Wij liepen een dag mee met hiv-onderzoeker Marit van Gils. Zij ontwikkelt superantistoffen tegen hiv. Even voorstellen

1

Naam: Dr. Marit van Gils Leeftijd: 37 Houdt van: sporten, zoals hardlopen en skiën, en de natuur.

Doet onderzoek naar: hiv-genezing met behulp van superantistoffen, die het virus onschadelijk maken én al geïnfecteerde cellen doden.

2

In het moleculair-lab werkt Marit met DNA en eiwitten. Met de blauwe vloeistof kan ze DNA uit een cel halen. Deze manipuleert ze om een immuunreactie tegen hiv te krijgen.

‘s Ochtends werkt Marit meestal in het celkweek-lab met cellen die de antistoffen voor haar onderzoek produceren.

Om te voorkomen dat cellen uit het ene lab in het andere lab terechtkomen, wisselt Marit van jas. De groene jas is voor het werken met cellen en de witte jas voor DNA- en eiwitwerk.

4 3

Omdat Marit met aangepast DNA en aangepaste bacteriën en cellen werkt, moet ze na haar werk in het laboratorium goed haar handen wassen. Zo zorgt ze dat dit materiaal niet in de buitenwereld terecht komt.

Meer inhoudelijk lezen over Marits project? Zie aidsfonds.nl/superantistoffen Red ribbon

7


Alle liefdes zijn bijzonder en zijn het waard om te beschermen. Ook de liefde van de zusjes Tafi en Tina in Zimbabwe. Hun moeder ontdekte pas dat ze hiv had toen ze zwanger was van de jongste, Tina. Haar oudste dochter, de vaak doodzieke Tafi , bleek ook hiv te hebben. Gelukkig kregen moeder en dochter snel hiv-medicijnen. Hierdoor werd Tina gezond

geboren en is Tafi niet meer ziek. De twee zusjes doen nu niets liever dan met elkaar spelen. Help Aidsfonds de liefde te beschermen van kinderen zoals Tafi en Tina. Want bijna de helft van alle kinderen met hiv krijgt nog steeds geen medicijnen. Met jouw hulp zorgen we dat kinderen overal ter wereld zich veilig kunnen laten testen en toegang hebben tot medicijnen.

stop aids. uit liefde voor alle liefdes. Help mee. Kijk op aidsfonds.nl 8

Red ribbon

Profile for Red Ribbon

Red Ribbon nr.09 - november 2019  

Red Ribbon is een uitgave van Aidsfonds en verschijnt drie keer per jaar.

Red Ribbon nr.09 - november 2019  

Red Ribbon is een uitgave van Aidsfonds en verschijnt drie keer per jaar.