Page 1

KARRIÄR: 70 timmars arbetsvecka i Japan

PerfectmatcH DIN KARRIÄRGUIDE FRÅN ACADEMIC SEARCH

Tema ld Mångfa

! n e g i l t n –ä BRANSCH:

Anonyma stjärnföretag kan vara karriärklipp

3

KARRIÄR:

nyexade – vad gör de på jobbet?

#408

TREND:

Mohamed El abed startade egen konsultbyrå

ROUGE PÅ RYSKA SÅ ERÖVRAR ORIFLAMES VD MAGNUS BRÄNNSTRÖM VÄRLDEN

KONTORSRÅTTAN: »Arbetslivets mikroglamour: lite konferens, lite fylla, lite oaktsamhet«


ÅRETS EKONOMISTUDENT 2008

Varje år delar vi ut priset Årets Ekonomistudent till en person som har klarat sina studier med framgång och som dessutom har inspirerat sin omgivning och gjort en insats utöver det vanliga. Känner du igen dig i den beskrivningen? Då är det dig vi söker. Läs mer och skicka in din anmälan på www.pwcstudent.se.

www.pwcstudent.se


INNEHÅLL #4

w 5 LEDAREN / RÖR PÅ DIG! Internationell erfarenhet gör dig attraktiv på arbetsmarknaden.

w 6 ÅSIKTEN / DU HAR MAKTEN På internet är det du som avgör vad varumärkena står för. APPLE

w 8 JOBBKOLL / UTBILDNING VIKTIGARE ÄN ATTITYD Psykologen: självförtroende inte nödvändigt när man söker jobb.

w 10 TEMA / HAR DU VAD SOM KRÄVS FÖR DEN GLOBALA MARKNADEN? Mamma från Mauritius, pappa från Indien, uppväxt på Lower East Side och talar fem språk. Känns det som du? Experter ger tips om hur du överlever i mångfaldsdjungeln.

w 14 PROFLEN / MAGNUS BRÄNNSTRÖM Oriflames vd säljer kosmetika till hela världen. Med brinnande entusiasm och på flytande ryska leder han en säljstyrka på nära tre miljoner säljare.

w 19 BRANSCH / DOLDISARNAS REVANSCH SANDRA QVIST

Kanske finns din karriär i ett växande företag på vischan?

w 22 TREND / ALLT FLER STARTAR EGET Åtta av tio kan tänka sig att starta eget efter utbildningen och allt fler gör slag i saken. Mohamed El abed startade konsultbyrå.

w 27 KONTORSRÅTTAN / DESPERATION OCH MIKROGLAMOUR I arbetslivet har tentaröjet fått ett nytt namn: konferens.

w 28 KARRIÄRDAGBOKEN / 70-TIMMARSVECKA I JAPAN Häng med nyexade i Japan, Turkiet och Makedonien.

Företag/organisationer i detta nummer: ABB Alfa Laval Ahrens Apple Assa Abloy Diferencia Electrolux Ennova Google

21 31 20 3 3 10 13 8 19

HTC Ikea ITPS Kairos Future Karolinska Institutet KF Fastigheter KPMG Lantmännen Migrationsverket

21 19 22 8, 10 8 35 30 13, 29 10

Nike 3 Nordea 37 Nutek 22 NYK Line 24 Oriflame 14 Posten 38 PriceWaterhouse Coopers 19 Procter & Gamble 26 Riksrevisionen 13

Saco Scania Schwarzkopf & Henkel Sony Ericsson Spendrups Sprong Kommunikation Stockholms Universitet

12 36 8 19 17

Svenska Spel Trioplast Unilever Vattenfall Världsbanken Youtube

39 20 32 33 25 6

22 8, 13

PERFECT MATCH 3


Vad kretsar din framtid kring för inriktning?

Att effektivt omvandla avlopp till kretslopp är ett överlevnadskrav för vår planet. Alfa Laval har ett unikt kunnande då det gäller att sluta cirkeln. Våra världsledande teknologier, produkter och system är livsviktiga inom industrier och kommuner.

Hela vår verksamhet kretsar kring att aktivt skapa bättre livsvillkor för människor. Vi arbetar i teknikens framkant. Det är en utmaning för dig som är lagd åt det innovativa hållet. Att uppfinna och förnya är vår drivkraft. Ett jobb på Alfa Laval har egentligen alla ingredienser du kan önska dig. Vi finns i ett 100-tal länder. Det innebär världens möjligheter för dig som är intresserad av att arbeta internationellt. Vår affärsidé är att hjälpa våra kunder att optimera prestanda i sina processer. Om och om igen. Vi har högt i tak. Har du en vilja att förbättra och förändra saker och ting finns det utrymme att påverka. Det är därför vi vill ha dig som nyanställd. Vi ger dig svängrum. Hos oss finns inga utstakade och färdiga karriärvägar. Det är i första hand ditt kunnande och dina ambitioner som styr din utveckling. Känner du att cirkeln börjar slutas? Gå i så fall in på www.alfalaval/career. Där flödar det av ytterligare information.


REDAKTION

Passa på att arbeta någon helt annanstans – till exempel i Bogotá.

Skippa lilla Sverige! SNART LÄGGER VI 2008 till

här hemma kommer att komma historien. Tv, radio och tidningar senare, dit behöver ni inte skynda! kommer att mata oss med bestJag tycker istället att du ska ta of--listor för att förgylla den möjligheten att skapa ett internagråtrista vintern. När jag summerar tionellt nätverk, lära dig nya språk,  och tänker på vad som borde och lära dig bo, leva och arbeta på ligga på studentens best-of-lista andra sätt än vad du gjort hittills. kommer mångfalden väldigt högt Mångfalden vinner i längden, både upp. Och då tänker jag i arbetslivet och i privatlivet! på att oavsett kön eller Så vad händer i Perfect etnicitet så tjänar man Match nr , ? Mångpå att vara generalist fald och internationella när det kommer till att karriärer är hett. Vi gör en ha ett öppet perspektiv. närmare analys av de föreMånga tycker att de tag som är med i Diversity tar ett stort steg när de Challenge och vi tittar ockflyttar till en mindre ort Fika i Istanbul? så på internationella svenska i Sverige som Lund, Umeå ”hidden champions”, eller Örebro för att plugga. Andra företag som är lönsamma och har flyttar till storstäder, åker utomstor omsättning men som är relativt lands ett halvår eller kanske tillokända för de flesta -talister. bringar ett år som utbytesstudent. Hoppas du hittar inspiration och Sen är det redan dags för första idéer för ditt framtida yrkesval. jobbet i den stad och bransch som Trevlig läsning! känns rätt. Men skippa det! Sluta flytta omkring i lilla Sverige! Byt perspektiv! Lämna landet och ta ett riktigt stort steg! Vem vet vilken bransch och stad som är rätt om SIGHSTEN DAHL man inte fått ordentliga perspektiv? MARKNADSANSVARIG PERFECT MATCH Se istället till att jobba utomlands, helst på någon udda plats med helt annan kultur och livsstil än vad vi har här. Med udda menar jag alltså inte New York eller London. Sikta på Beirut, Teheran eller Bogotá. Det är kontrasterna i kombination med arbetet som kommer att göra er till de mest attraktiva på arbetsmarknaden! Livet

PERFECT MATCH är ett näringslivsinriktat karriärmagasin för blivande ekonomer och ingenjörer. Tidningen ges ut av Academic Search International som är specialiserade på rekrytering och bemanning av unga akademiker samt utveckling och rekrytering av chefer och specialister. Cirka 40 000 sistaårsstudenter på högskolor och universitet runt om i Sverige får Perfect Match, som distribueras fyra gånger om året. En nätupplaga skickas även ut med ett nyhetsbrev till kandidater i Academic Searchs databas. Tidningen kan också läsas på www.academicsearch.se samt www.perfectmatch.se.

ANSVARIG UTGIVARE: Marika Treschow 08-555 157 00 marika.treschow@academicsearch.se FÖRETAGSINFO-ANSVARIG: Sighsten Dahl 08-555 157 19 REDAKTIONELL PRODUKTION: Redaktörerna 08-562 086 90 www.redaktorerna.se REDAKTÖR: Mikael Feldbaum LAYOUT: Magdalena Taubert FOTOGRAF OMSLAG: Sandra Qvist MEDARBETARE I DETTA NUMMER: Ellen Karlberg, Johanna Eklundh, Anja Liljefors, Sandra Qvist, Rikard Norberg, Jenny Li Skogvold KONTAKTA REDAKTIONEN: perfectmatch@redaktorerna.se REPRO & TRYCK: Sörmlands Grafiska AB Det går bra att citera Perfect Match, bara källan anges. För insänt, ej beställt material ansvaras ej. Eventuell vinstskatt i samband med tävlingar betalas av vinnaren.

Annonsbokning & information

Om du vill annonsera i Perfect Match, kontakta Sighsten Dahl, 08-555 157 19 sighsten.dahl@academicsearch.se

PERFECT MATCH 5


ÅSIKTEN

Nike+ är en sensor som man sätter på sin sko som synkar med din Ipod. Genom sin Ipod får man direkt veta hur långt och snabbt man har sprungit och hur många kalorier man bränner. Sedan går man in på världens största ”running-community” på nikeplus.com. Där kan man få ännu mer feedback på sin löpning, coachning, delta i utmaningar, ladda ner träningslåtar och diskutera löpning med personer från hela världen. Ett smart sätt att låta konsumenterna vara aktiva i kontakten med varumärket.

Thérèse Johansson gillar när företagen satsar på interaktiva tjänster.

Men nätets möjligheter

Du har makten över varumärkena Internet ökar dramatiskt dina möjligheter att påverka hur varumärken upplevs. På webben har vi som konsumenter makten. Vi är inte längre passiva mottagare av budskapet. Verktygen att göra din åsikt hörd är idag fler än någonsin. förändrat sin relation till varumärken – man vill vara aktiv och man förväntar sig att få vara det också. Den här nya konsumenten har benämnts ICitizen. Som en ICitizen ringer du inte upp kundtjänst och klagar, då får ju ingen annan reda på vad du tycker. Istället låter du alla få reda på vad du tycker via din blogg eller genom ditt sociala forum. Du samlar till upprop eller skapar fanclubs och publicerar bilder eller rörligt material som kan vara antingen bra eller dåligt för varumärket. På den andra sidan – hos dem som jobbar med varumärken, så ställer de nya ICitizens höga krav. Men kraven kan faktiskt betyda en större frihet i skapandet av varu-

 PERFECT MATCH

apple

Dagens konsumenter har

märken på nätet. Det gäller för varumärkesbyggarna att dra nytta av de aktiva ICitizens krav. Nike är ett varumärke som har förstått det här. Deras målgrupp gillar musik, nya prylar och att sporta. Nike slog sig alltså ihop med Apple och skapade Nike+, ett verktyg för konsumenten att interaktivt använda varumärket.

kan också vara stora hot mot företagens varumärken. Nyligen publicerades ett klipp på YouTube som visade hur man kan öppna ett av Assa Abloys ytterdörrlås utan nyckel. Klippet upptäcktes och togs bort, men Assa Abloy fick stoppa leveranserna av låset och erbjuda ett gratis skydd. Word-of-mouth har sjävfallet alltid funnits, men idag går spridningen snabbare än någonsin. För företagen gäller det att försöka påverka påverkarna, innan de påverkar varumärket. De som arbetar med att stärka varumärken kan tänka så här: • Håll koll på och kartlägg dialogen kring varumärket på webben • Lyssna på konsumenterna och ta reda på så mycket som möjligt om dem • Kan man hjälpa konsumenterna att vara aktiva och delta? • Kan man hjälpa konsumenterna att påverka andra? • Har konsumenterna ett behov som varumärket kan fylla på nätet? De interaktiva kanalerna blir hela tiden mer och mer sofistikerade och möjligheterna att uttrycka sig blir fler och fler. Så välkommen ICitizen – se till att utmana varumärkena och kräva interaktivitet! Thérèse johansson Konsult på Diplomat PR


aastroem.se / tbk.se / foto: Corbis

© 2008 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.

Du vill ut och möta världen

Varje dag arbetar KPMGs 123 000 medarbetare för att skapa värde och affärsmöjligheter för företag i 145 länder och 700 städer. Vi finns för våra kunder i finansiella centrum som London, New York och Shanghai, och i världsstäder som Melbourne, Dhaka och Córdoba. Vi sätter ihop internationella team av specialister för att möta varje uppdrag och utmaning. Vår globala kunskap gör att vi kan fortsätta vara en av världens ledande inom revision, skatt och rådgivning. Söker du en arbetsplats där du kan komma ut och möta världen? Nu söker vi ekonomer med intellektuell styrka, analytisk förmåga, hög integritet och smak för nya utmaningar. Ansök på kpmg.se/careers

Och vi skapar affärsmöten i 700 städer världen över

Vilket sammanträffande


JOBBKOLL

Läkare

Civilingenjör Civilingenjör

Sura svenskar Sverige är Nordens minst arbetsglada land, visar en global undersökning av analysföretaget Ennova. 3 av 4 svenskar tycker inte att de har hittat rätt balans mellan arbete och fritid, vilket gör att vi hamnar på åttonde plats i mätningen där Danmark ligger i topp med Indien och Norge hack i häl. – Svenska företag har en hel del att arbeta på. Svenska företag satsar för lite på medarbetarnas personliga och yrkesmässiga utveckling för att hänga med i den internationella konkurrensen, kommenterar Jonas Lindström, projektledare på Ennova på Svd.se. Allra minst arbetsglädje känner man i Storbritannien, Tjeckien och Japan.

Advokat

Läkare

Läkare

Civilingenjör Tandläkare

Tandläkare

Farmaceut

Farmaceut

Sådan mor, sådan dotter Att nationalikonen Ingmar Bergmans son Daniel blev regissör är ingen slump. Inte heller att Bob Dylans son Jacob lärde sig spela gitarr och startade bandet The Wallflowers. Listan över kända filmskapare, konstnärer, musiker och skådespelare som följt i mammas eller pappas fotspår kan göras lång. Men det är faktiskt inte bland de traditio-

nellt kreativa yrkena som ärftligheten är störts. Enligt en norsk undersökning är civilingenjör det absolut ärftligaste yrket. Därefter följer advokat, läkare, tandläkare och farmaceut, skriver Aftonposten. Vad jobbar din mamma och pappa med?

1. DANMARK 2. INDIEN 3. NORGE 4. BRASILIEN 5. FINLAND 6. HOLLAND 7. USA 8. SVERIGE 9. TYSKLAND 10. RYSSLAND 11. ESTLAND

12. IRLAND 13. FRANKRIKE 14. KINA 15. SPANIEN 16. ITALIEN 17. POLEN 18. STORBRITANNIEN 19. TJECKIEN 20 JAPAN

Källa: Ennova

67% Analysföretaget Kairos Future ger oroväckande besked om din framtid. Två tredjedelar av småbarnsfamiljerna känner att vardagslivet är mycket stressande. Värst är ”hell hour” mellan dagishämtning och middag. Nu har du blivit varnad!

8 PERFECT MATCH

Stilarna som är no-no på jobbet Vissa företag har uttalade klädkoder, andra förväntar sig mest att medarbetarna ska vara hela och rena. Enligt den danske professorn Steen Hilderbrandt finns det fyra klädstilar som du bör undvika helt.

1. BADGÄST-STILEN. Flipflops, korta kjolar eller korta shorts är definitivt no-no på jobbet. 2. SEXBOMB-STILEN. Alltför urringat och kortkort gör att du som kvinna kan anses omogen, vilket är negativt för karriären. 3. SLARVER-STILEN. Fläckiga eller skrynkliga kläder, liksom smutsiga skor, är inte okej på jobbet. 4. SNYGGO-STILEN. Är du för tjusigt klädd på jobbet signalerar det att du inte är socialt intelligent och inte kan läsa av sociala koder. Källa: business.dk

BILDARKIVET OCH ISTOCKPHOTO


JOBBKOLL

BILDARKIVET OCH ISTOCKPHOTO

Hårfärgen

Hm...hade brunt varit bättre..?

KI i topp

sätter lönen

Karolinska institutet hamnar i topp och Högskolan på Gotland i botten när Sydsvenska industri- och handelskammaren rankar svenska universitet och högskolor i oktober 2008. Specialiserade och anrika högskolor klarar sig bäst. Rankningen baseras på bland annat söktryck till utbildningar, hur studenterna presterar, lärarnas kompetens och attraktiv forskning för företag mätt i extern finansiering.

Blondiner har kanske roligare, men brunetter tjänar mer. Mycket mer. Närmare bestämt 50 000 kronor mer om året. Brunetter blir också tagna på större allvar än sina blonda kollegor, vilket gör att de klättrar snabbare på karriärstegen, enligt en undersökning av hårproduktstillverkaren Schwarzkopf & Henkel.

1. Karolinska institutet 2. Sveriges lantbruksuniversitet 3. Handelshögskolan i Stockholm 4. Kungliga tekniska högskolan 5. Chalmers tekniska högskola 6. Lunds universitet 7. Uppsala universitet

Källa: Daily Mail

Utbildning viktigare än attityd I vissa kretsar anses självförtroende och rätt attityd vara den absolut viktigaste egenskapen när man söker jobb. Men Erik Berntsons håller inte med. De två enskilda faktorerna som påverkar din så kallade anställningsbarhet mest är var i landet du bor och vilken utbildning du har. Enligt Erik Berntsons avhandling i psykologi på Stockholms universitet, är bra självförtroende inte ens nödvändigt när man söker jobb. Källa: Dagens Möjligheter

OK?

Chefens skräck: Dålig hygien & udda frisyrer Drömmer du om att bli chef? Lockas du av makt och hög lön? Glöm inte att du även får mindre härliga arbetsuppgifter på ditt bord. Som samtal med medarbetarna … Dålig hygien är det som svenska chefer tycker är jobbigast att ta upp med sina medarbetare, enligt en undersökning av tidningen Chef. Alkoholproblem och andra missbruksproblem hamnar först på andra respektive tredje plats på listan över vad cheferna tycker är jobbigast att prata om. Därefter följer val av frisyr och val av kläder.

28. Örebro universitet 29. Högskolan i Gävle 30. Högskolan på Gotland

Go west! Topparbetsgivarna i New York krisar. Och nu byter amerikanska MBA-studenter med toppbetyg östkusten mot västkusten. ”Det blir sämre för var dag som går”, säger Ben Slooop, en av 740 studenter vid Stanford University, till USA Today i oktober. ”Om du blir av med jobbet på den ena firman kan du inte gå till en annan.” Nu satsar han på ett jobb i Kalifornien istället. Wall Street suger.

NEW YORK KRISAR! Här var MBA-studenternas New Yorkfavoriter 2008 enligt Fortune:

McKinsey & Company Goldman Sachs Deloitte J.P. Morgan Morgan Stanley Lehman Brothers Merrill Lynch Citigroup Ernst & Young American Express

KALIFORNIEN HÄGRAR!

PERFECT MATCH 9


TEMA: MÅNGFALD

BEMÄSTRA MÅNGFALDENS MARKNAD I takt med att nationsgränser löses upp tar de nya mångfaldsföretagen form. Men har du vad som krävs för att passa in på den globaliserade arbetsmarknaden? TEXT: RAKEL LENNARTSSON • ILLUSTRATION: JENNY LI SKOGVOLD

F

öretagen har fått upp ögonen för mångfald som en resurs. De multinationella företagen liknar alltmer varandra: de innehåller mångfald överallt där de är verksamma och koncernspråket är engelska. Den globaliserade ekonomins arbetsstyrka är lättrörlig och internationell. Och lilla AB Sverige har inte heller råd att inte satsa på mångfald, konstaterar Veckans Affärer i ett temanummer tidigare i höst. Den svenska regeringen resonerar likadant. Från den  december får nämligen arbetsgivarna själva avgöra om de behöver ta in arbetskraft från utlandet. Förut krävdes att Arbetsmarknadsstyrelsen bedömde att branschen led av arbetskraftsbrist. En regeländring som gör Sverige till en av världens mest öppna arbetsmarknader. Migrationsverket räknar med att antalet personer som söker arbetstillstånd i Sverige redan nästa år kommer att öka från   till   personer. Om den prognosen slår in

blir Sveriges arbetskraft definitivt mer internationell. Förutom fler specialister inom olika områden, så vill hela världens företag just nu ha mångfald i arbetsstyrkan. − För välutbildade personer är det framför allt de multinationella företagen med engelska som koncernspråk som innehåller mångfald. De senaste tio åren har företagen verkligen insett vikten av mångfald, säger Mats Lindgren, grundare och vd för analysföretaget Kairos Future. Vad är det då som arbetsgivarna vill ha? Och vad krävs av dig som söker jobb? Du ska vara nyfiken på olika kulturer, kunna flytta över hela jordklotet, ha en mamma från Mauritius, en pappa från Indien, vara uppväxt på Lower East Side och tala minst fem språk, tänker du kanske. Jo, allt detta är säkert ett plus, men konsulten Soledad Pinero Misa, grundare av företaget Diferencia, har en delvis annan lösning. Hon tror att grunden för att möta olikheter är att vara sig själv och ha självinsikt.

»De passionerade kommer att spöa skiten ur dig.«

10 PERFECT MATCH

– Satsa på ökad självinsikt och självkänsla, för då blir man tryggare och när man är trygg blir det enklare att möta olikheter, både när det gäller olika yrkessektorer och olika kulturer. Jag har märkt att jag funkar bäst i internationella sammanhang när jag är trygg i mig själv, säger hon.


Det var hösten 2008 och jag funderade på nästa karriärsteg …

Soledad Pinero Misa tror också att det här med att välja arbete som man gillar och tror att man kan bli bra på blir ännu viktigare med en tuffare internationell konkurrens. – Investera tid i att tänka på vad du tror att du vill och vad som är din värdegrund. Försök att hitta en passion och välj inte något för att det kan ge

bra status eller inkomst, men kanske inte är det du helst vill göra. För oavsett vilket område du är inom kommer det att finnas de som är passionerade och de kommer att spöa skiten ur dig. Men experterna tror annars att det är öppenhet, rörlighet och språkkunskaper som kommer att krävas på framtidens arbetsmarknad. Enligt

Mats Lindgren på Kairos Future är detta egenskaper som kvinnor besitter i högre grad än män. – En sak man kan säga om framtiden är att det är svårare att hitta killar som passar in på den här profilen. Tjejerna kommer att ta över, säger han. Soledad Pinero Misa tror också att kvinnorna blir vinnare på den inter- >>>

PERFECT MATCH 11


TEMA: MÅNGFALD

>>> nationaliserade arbetsmarknaden. – Min förhoppning när konkurrensen ökar är att vi åtminstone kommer att se en minskning av den typen av manlig kvotering där män kvoterar in män. Hon tror också att svenska företag kommer att bli tvungna att jobba aktivt mot diskriminering på grund av kön eller etnisk bakgrund för att inte gå miste om de bästa talangerna. Finns det fler vinnare och förlorare på en mer internationell arbetsmarknad? Företagarna är oroliga för att svenska experter ska lämna landet för högre löner i höglöneländer

medan facket är oroligt för att ökad invandring ska sänka de svenska lönerna till låglöneländernas nivå. GUNNAR WETTERBERG är

samhällspolitisk chef på Saco. Han menar att trots att personer som rekryteras från till exempel Indien enligt den nya regeln om arbetskraftsinvandring ska få avtalsenliga löner, så är inte det någon garanti för att lönerna verkligen anpassas till den genomsnittliga svenska nivån. De flesta yrkeskategorierna inom Sacoförbunden – civilekonomer, ingenjörer, arkitekter med flera – har nämligen sifferlösa avtal. Det innebär

ett visst spelrum för arbetsgivaren. Samtidigt har akademikerna alla möjligheter att tjäna på att arbetsmarknaden blir global: de är högutbildade och ofta mycket duktiga på engelska. Svenska ekonomer har till exempel gott rykte i Londons finanskvarter. Dessutom ligger de svenska akademikerlönerna inte speciellt högt, vilket alltså gör dem konkurrenskraftiga på en global marknad. – Sverige är ett av de länder som potentiellt har mest att tjäna på en öppen global arbetsmarknad, säger Gunnar Wetterberg. Marika Tres-

Go global – 3x3 tips Soledad Pinero Misa, grundare av Diferencia: 1. Jobba med din värdegrund och hitta din passion 2 . Var öppen för olikheter och förändringar 3. Lär dig väldigt bra engelska och något annat språk som arabiska, mandarin eller ryska.

Marika Treschow, vd och grundare Academic Search: Min erfarenhet är att de globala arbetsgivarna gillar: 1. Bra studieresultat 2 . Erfarenhet från olika branscher 3. Att man har gjort något speciellt, till exempel bott i Kina i ett år eller engagerat sig för andra – socialt ansvarstagande kommer starkt, tror jag.

Nya reglerna om arbetskraftsinvandring Gäller från och med 15 december 2008.

GÄLLER ARBETSKRAFT FRÅN TREDJELAND, DET VILL SÄGA FRÅN LÄNDER UTANFÖR EU. § Den myndighetsbaserade arbetsmarknadsprövningen avskaffas. Istället blir det upp till varje arbetsgivare att avgöra behovet av att rekrytera från tredjeland. § Arbetsgivarens bedömning ska vara utgångspunkten när arbetstagaren söker uppehålls- och arbetstillstånd. § Arbetstagarna från tredjeland ska ha samma anställningsvillkor och försäkringsskydd som sina svenska kollegor.

Carte bleue – EU:s motsvarighet till USA:s green card Fri arbetskraftsinvandring för personer som tjänar motsvarande 1,5 gånger genomsnittslönen i EU, dvs knappt 40 000 kronor i månaden.

12 PERFECT MATCH

Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef SACO: 1. Strunta i sabbatsåret och satsa på att plugga utomlands i stället, det är ett mycket bättre sätt att lära sig språk och skaffa sig erfarenhet från ett annat land 2. Plugga tyska – ingen annan gör det 3. Var beredd att röra på dig.

Arbetskraftsinvandring i Sverige 0,3 procent Sveriges arbetskraftsinvandring som andel av den arbetsföra befolkningen 2006.

300 om året Det genomsnittliga antalet permanenta uppehållstillstånd som har beviljats till utomeuropeiska personer av arbetsmarknadsskäl de senaste 20 åren.

3 000 blev 9 000 Mellan 2003 och 2006 trefaldigades antalet EU-medborgare som kom till Sverige för att jobba, från knappt 3 000 till drygt 9 000 personer per år. Källor: Svenskt Näringsliv och Migrationsverket


»Jag sticker ut och syns mer« Ashur Adam är trainee hos Lantmännen. Han kom till Sverige som bebis och har inte upplevt diskriminering på grund av att han är assyrier. Tvärtom tycker han att hans namn hjälper honom att sticka ut från mängden.

ASHUR ADAM har blivit kallad till intervju nästan varje gång han sökt ett jobb. – Det är svårt att veta om det faktum att jag är assyrier har varit ett hinder eller inte. Jag vet heller inte om jag är så representativ för invandrare på arbetsmarknaden - förutom mitt utseende är jag väldigt ”svensk”. Men jag tror att för mig har mitt namn och bakgrund varit en fördel. Förutom att jag har en bra utbildning och bra erfarenheter från arbetslivet tror jag att jag på grund av min invandrarbakgrund sticker ut och syns mer, jag blir lättare att komma ihåg och får mer uppmärksamhet. Ashur Adam har pluggat ekonomi

>>> chow, vd på rekryteringsföretaget Academic Search, ser fördelar för alla när konkurrensen skruvas upp till följd av globaliseringen. – Både arbetstagaren och arbetsgivaren måste anstränga sig lite extra och vässa sitt erbjudande, säger hon. Rekryterarna kan hjälpa företag att värdera utländska meriter. – Vi kan till exempel upplysa om att det här indiska företaget som personen har jobbat på är så här och så här stort och kan jämföras med Electrolux. FÖR DE ARBETSGIVARE som

ännu inte upptäckt mångfaldskompetens kan rekryterarna förklara värdet, enligt Marika Treschow. – Vi kan öppna upp ögonen för vilken adderad kompetens det skulle kunna innebära att rekrytera någon med utomeuropeisk erfarenhet. Om det handlar om att sälja livsmedel internationellt kan det kanske vara intressant med någon med erfarenheter av flera länder. Effekterna av den nya svenska politiken och EU:s föreslagna Carte bleue, en motsvarighet till USA:s green card ska förmodligen inte överdrivas.

på Handels och samtidigt jobbat vid sidan av på både bank och försäkringsbolag. Förutom en bra utbildning tycker han att den assyriska identiteten innebär en styrka. – Jag tror jag att jag har nytta av att vara assyrier. Vi är en tight grupp, alla känner alla och träffas i kyrkan. Vi umgås, hjälper och stöttar varandra. Har någon en bra utbildning lyfts den upp som en förebild. Det höjer mig i livet och ger mig trygghet, säger Ashur Adam.

Ashur Adam Ålder: 27 år Född: Kirkuk, Irak Uppvuxen: Stockholm Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm Jobbar: Traineetjänst på Lantmännen Talar: Svenska, engelska, assyriska och lite arabiska.

– Villkoren på arbetsmarknaden påverkas inte mycket när den utvidgas, anser till exempel Eskil Wadensjö, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet. – Den samlade internationella forskningen visar på mycket små effekter på arbetslöshet och lönebildning. Dessutom har vi redan en så stor arbetsmarknad i och med att vi är med i EU, så vi har inga dramatiska effekter att vänta. Soledad Pinero Misa har en lite mer direkt förklaring till de modesta förväntningarna på den nya lagen: – Sverige är inte det enklaste landet att komma in i, har inte det lättaste språket och framför allt inte det bästa klimatet. Och den etniska diskrimineringen är fortfarande ett problem på den svenska arbetsmarknaden. – Det är viktigt att få tillgång till mer arbetskraft om inte Sverige ska tappa i konkurrenskraft. Men vi har idag också en arbetskraftsresurs som vi inte tar vara på. Därför är det viktigt att jobba med de här två frågorna parallellt, säger Marika Treschow. ◗

»Nu är det samhället som måste anpassa sig« Qaisar Mahmood arbetar på Riksrevisionen och har skrivit en bok om att hantera mångfald. Han hoppas att arbetskraftsinvandringen ska leda till att Sverige blir mer öppet för olikheter och för dem som inte talar perfekt svenska.

QAISAR MAHMOOD har en gedigen erfarenhet av den svenska offentliga förvaltningen och är i mångas ögon helt ”försvenskad”. Men genom sin invandrarbakgrund fungerar han också som en ambassadör för mångfaldstänkande i arbetslivet. Han tror att vi måste bli bättre på att hantera olikheter och att engelskan kommer att bli viktigare i Sverige. – Välutbildade människor som kommer hit för att arbeta stannar kanske bara i några år, så deras incitament att lära sig svenska kommer att vara mycket lägre än för flyktingar som kommer för att stanna. – Hittills har man varit tvungen att lära sig felfri svenska för att få jobb. Inställningen har varit: kommer man hit, måste man anpassa sig. Men nu är det samhället som måste anpassa sig. På samma sätt som man för några år sedan talade om hur viktigt det var med social kompetens, kommer man snart att tala om vikten av anpassningsförmåga för olikheter, tror Qaisar Mahmood. – Det blir en ny utmaning för framtidens chefer att hantera en grupp individer som består av större variationer av olikheter, säger han.

Qaisar Mahmood Ålder: 35 år Född: Pakistan Uppvuxen: Stockholm Utbildning: Statskunskap och nationalekonomi på Stockholms universitet Jobb: Programansvarig för förvaltningspolitik på Riksrevisionen Aktuell: Kom förra året ut med boken ”Small, Medium eller Large” (Atlas/Agora) om tre olika sätt som samhället kan hantera mångfald på.

PERFECT MATCH 13


Magnus Brännström är attackdykaren som tog värvning i Oriflames säljstyrka. Idag brinner han för företaget och personifierar Oriflames säljkultur. Men efter jobbet i marinen var han osäker på vad han skulle plugga, valde att satsa på en bred utbildning och tvekade faktiskt när han blev erbjuden vd-jobbet. TEXT: RIKARD NORBERG • FOTO: SANDRA QVIST

Skönheten & elitsoldaten Världserövrarna Oriflame grundades 1967 av bröderna Jonas och Robert af Jochnick och Bengt Hellsten som senare sålde sin andel. I Veckans Affärers miljardärlista 2007 taxeras Jonas till 6,2 miljarder och brodern Robert till 5,7 miljarder.

14 PERFECT MATCH


PROFILEN

D

et är fredagen den  oktober och på tredje våningen i Oriflames nya säljhögkvarter på Mäster Samuelsgatan i Stockholm står en grupp på ett -tal ryska besökare, de flesta kvinnor. Det är de, och deras landsmaninnor, som är kosmetikföretagets kunder med stort K och tillika företagets säljare med stort S. Och de köper och säljer som aldrig förr. På femte våningen står samtidigt Oriflames vd Magnus Brännström och instruerar sin sekreterare Elena Aylott på flytande ryska. Det är bråda tider. USA:s finanskris har hunnit utvecklas till en sällsynt allvarlig internationell kris och trots den starka försäljningen, upp med  procent per år sedan börsintroduktionen år , har krisen sänkt företagets marknadsvärde avsevärt. Med  procent av bolagets försäljning i Ryssland och ryskspråkiga länder, har Magnus Brännström dessutom fått bevittna hur Oriflame-aktien tryckts ned av den ryska säljvågen, skapad av rädslan för en upprepning av börskraschen . Aktien har backat drygt  procent sedan april. Men hur påverkas Oriflames försäljning av krisen? – Ryska konsumenters köpkraft är inte så ränteberoende som svenskars, eftersom i den mån som de äger sitt boende är det inte lånefinansierat. Därför slår inte ett högre ränteläge lika direkt mot hushållens köpkraft som i till exempel Sverige, säger Magnus Brännström. Även om försäljningen är stabil så har negativa rykten om bolaget cirkulerat dagen innan. Ryktena visade sig sakna substans men i en hyper-

1967

Sverige Danmark

1968

1969

1970

1972

1978

Finland

Norge

Storbritannien

Nederländerna

Spanien

PERFECT MATCH 15

>>>


Magnus karriärtips ”Välj en bred utbildning. Historia, språk och religion är viktiga ämnen för att förstå andra människor och kulturer och därigenom göra bättre affärer om man vill jobba internationellt. Lev livet som ung och sikta på det jobb du verkligen vill ha.”

>>> nervös marknad har de satt ytterligare tryck på bolaget och dess aktiekurs. Här ursäktar sig Magnus Brännström för att ta ett telefonsamtal. Det visar sig vara bolagets ordförande, tillika en av huvudägarna och grundarna, Robert af Jochnick som ringer. Senare samma dag går Oriflame ut med ett pressmeddelande om en prognoshöjning för omsättningen det tredje kvartalet . Ökningen är ”klart över förväntan” och beräknas bli  procent räknat i euro. I Ryssland är tillväxten  procent i lokal valuta, huvudsakligen som ett resultat av stark rekrytering. säljare är en avgörande framgångsfaktor i ett företag där direktförsäljningen till konsument är utgångspunkten för affärsidén. Från starten  i Sverige och Danmark, över Ryssland och Turkiet  till de årsgamla etableringarna i Kina och Iran har säljkonceptet, med direktförsäljning utförd av egenföretagare i varje nytt land, drivit utvecklingen och expansionen. I början av  hade Oriflame över två miljoner säljare på sina marknader. – Ofta är det individen som söker upp oss och vill sälja våra produkter. De ser möjligheterna och har som egna företagare redan ett kontaktnät. Den som sålde bäst förra året, en ryska, tjänade över en miljon dollar, berättar Magnus Brännström med ett stort leende. – Det blir en bra förtjänst, konstaterar han, och det ska det bli. Vad söker då Oriflame, som rekryterar säljare varje dag, efter för egenskaper? – Vi letar efter naturliga ledare. Sådana som kan peka ut en väg och få

Säljmodellen Oriflame har cirka 2,7 miljoner säljare. Nästan alla har börjat med ett mikrolån. Först betalas 5–10 dollar i inträdesavgift för ett startpaket med kataloger, varuprover och en broschyr som tipsar om säljknep. Säljarna ordnar träffar och säljer till vänner och bekanta. Mikrolånet ska hjälpa säljarna att betala för den första omgången produkter. Krediten är på upp till 200 dollar och upp till 30 dagar. Det ska ge tillräcklig tid för nya säljrundor och nya inkomster.

JUST REKRYTERINGEN av

(Källa: Veckans Affärer)

andra med sig på den vägen. De kan bygga upp, eller bygga ut, ett nätverk. Och för att lyckas i Oriflame krävs också att man brinner för företaget. Att Magnus Brännström brinner för företaget, med allt från säljarna och produkterna till personalen, råder det ingen tvekan om. Trots de turbulenta tiderna sprider han en stark entusiasm för företaget. Det är inte svårt att ryckas med – han är helt enkelt den perfekte säljaren för Oriflame. Företagets säljmodell kallas för Multi Level Marketing. Säljare som rekryterar nya säljare får provision

1985

1986

1989

1990

Portugal

Indonesien

Chile

Tjeckoslovakien

16 PERFECT MATCH

från den försäljning som rekryterna inbringar. Systemet har kritiserats för att det kan vara svårt för dem som är långt ned i säljkedjan att tjäna pengar och rekrytera nya säljare på mogna marknader. Men den kritiken håller inte Magnus Brännström med om. – Alla säljare har samma chans oberoende av var eller när man rekryterades. Den enda begränsningen är ens ambitioner och tid som man vill lägga på att uppfylla sina drömmar, säger han. Med totalt , miljoner säljare, hur många säljare rekryteras

1991

Polen, Ungern Mexico

1992

Ryssland, Turkiet Lettland


PROFILEN

Magnus Brännström Ålder: 42 år Yrke: Vd på Oriflame. Familj: Fru och tre barn: 10, 8 och 6 år. Yrkesliv: 1987–1989 reservofficersutbildning i marinen. 1992 flyttade han till Moskva som fastighetsmäklare för numera avsomnade hotellkedjan Reso. 1996 ansvarig för Spendrups Rysslandssatsning. 1997 Rysslandsansvarig Oriflame. 2001–2005 regionchef för Ryssland (och ryskspråkiga fd sovjetländer) och Asien. Utbildning: Attackdykarutbildning vid Kustjägarskolan 1986–1987. Uppsala universitet, internationella ekonomutbildningen med tyska/ryska fyra år (160p) samt juristlinjen med en termin kvar. High school 1 år, college 1 år i USA. Reser: 200 dagar om året. Fritid: Åker gärna skidor, jagar och fiskar om han hinner men vd-jobbet och familjen tar all tid.

1993

Ukraina, Slovakien Grekland

1994 Bulgarien

och hur många slutar varje år? – Genomsnittstiden är cirka , år vilket gör att vi måste rekrytera lika många säljare under ett år som vi hade i början för att öka vår omsättning. Skapar säljmodellen i sig ett tryck på att ständigt expandera till nya marknader? – Inte nödvändigtvis. Många direktförsäljningsbolag jobbar på en eller två marknader. Bland företagets konkurrenter finns flera med liknande säljkoncept däribland amerikanska Amway – världens största direktförsäljningsföretag

1995

Peru, Litauen Rumänien

1996

Makedonien, Ecuador Kroatien, Indien

med en omsättning på cirka  miljarder kronor, , miljarder dollar, . Att Oriflame, med en omsättning på cirka  miljarder, inte är etablerat i USA beror mycket på ett flertal starka konkurrenter på den marknaden. – Det är inte otänkbart att vi kommer till USA också. Men i nuläget jobbar vi mer på expansion i Asien, säger Magnus Brännström som just är hemkommen från en rundresa där. Mångfaldsdiskussionen i Sverige handlar ofta om att få frågan synlig i resultaträkningen. För Oriflame, >>>

1997

Estland, Marocko Egypten, Slovenien, Sri Lanka

1998

Azerbajdzjan Colombia, Bosnien

PERFECT MATCH 17


Oriflame Oriflames sortimentet innehåller kosmetika, hud- och hårvårdsprodukter, deodoranter och ett babysortiment. Ingen testning av produkter på djur förekommer, enligt företagets årsredovisning. Tillverkningen sker i Polen, Sverige, Indien, Kina och Ryssland. Huvudfabriken ligger i Polen där över 161 miljoner enheter producerades 2007. Sedan företaget listades på OMX Nordic år 2004 har man antalet säljare ökat med 50 procent och den årliga försäljningsökningen har varit 18 procent, enligt årsredovisningen år 2007.

>>> med verksamhet i  länder och bara en procent av försäljningen i Sverige, har mångfalden gått hand i hand med expansionen. Bland Stockholmskontorets  medarbetare finns  nationaliteter representerade. Här är det engelska som gäller, vilket också är koncernspråket. Större delen av Stockholmspersonalen jobbar med support för Oriflames säljare ute på fältet. Och eftersom dessa finns i så många olika länder, varav många inte talar engelska, rekryteras främst personer med annat modersmål än svenska. Turkiska, portugisiska, ryska och kinesiska är exempel på eftersökta språkkunskaper. – Vi har naturlig mångfald i vårt bolag, konstaterar Magnus Brännström. Också könsfördelningen, med  till  procent kvinnor, ser han som ”naturlig” då den ligger i linje med produktutbudet. HANS EGEN BAKGRUND spänner

över studier i USA och  år i Ryssland, först som konsult och sedan handplockad som chef till Oriflame. Där var han regionchef när han  erbjöds vd-jobbet efter att hans företrädare enligt affärspressen fått sparken på grund av för klen utveckling av bolaget. Den tidigare at-

2000

Kazakstan, Thailand Georgien

2001

Serbien Montenegro

18 PERFECT MATCH

Försäljning fördelat på REGIONER 2007

Västeuropa och Afrika

DET LÅTER MÄRKLIGT. Skulle denne

elitsoldat, med dubbla utbildningar och språkkunskaper utöver det vanliga, tveka när tillfället ”att göra skillnad” yppade sig? Samtidigt framträder bilden av en sökande person som spontant ger rådet till studenter att vara öppna, göra det de tycker är roligt och satsa på en bred utbildning. – Jag visste inte vad jag ville bli när jag började studera. Jag kom direkt från det militära till Uppsala universitet och var  år och trodde att det nästan var för sent för mig att börja plugga. De flesta runt mig var yngre och jag kände en viss stress, att jag låg efter.

2002

2003

Armenien, Moldavien Vietnam

Latinamerika

Accessoarer

Centraleuropa och Medelhavsländerna

tackdykaren i svenska marinen med fyra år i bolaget och flytande ryska i bagaget stod inför sitt yrkeslivs tuffaste utmaning. – När jag fick frågan om jag ville bli vd för hela Oriflame tänkte jag först tacka nej. Jobbet skulle ta så mycket tid från familjen. Jag var faktiskt beredd att lämna företaget, men då sa min fru: ”är inte det här jobbet det du alltid strävat mot?” – Då insåg jag att hon hade rätt, säger Magnus Brännström med ett leende. Omedvetet var det den positionen jag strävat efter ända sedan jag började på Oriflame.

Mongoliet

Asien

Försäljning fördelat på PRODUKTER 2007

Hudvård Parfym CIS-länderna (delar av gamla Sovejetunionen) och Baltikum

Toalettartiklar

Kosmetika

Men om Magnus Brännström låg efter då så tog han sig säkert ikapp många genom att läsa både ekonomi och juridik, och dessutom ryska. Det var här hans intresse för Ryssland grundlades och det är med stor oro han ser på den fördjupade finanskrisen och det hårdare tonläget mellan Ryssland och västmakterna. – Om Ryssland får en långvarig dålig ekonomisk utveckling kan vad som helst hända, titta på Tyskland på -talet. – Och idag söker både Ryssland och väst konfrontation. Retoriken är tråkig, de missförstår varandra och det påminner om upprinnelsen till första världskriget. I den ryska propagandan är väst orättvist och vill splittra Ryssland, men Sverige har fortfarande ett väldigt gott renommé där. Hur ser du på chanserna till demokrati i Ryssland? – För närvarande är tron på demokrati och marknadsekonomi låg. En stor del av befolkningen tror att det inte är bra för vanligt folk. Vilka skillnader ser du mellan amerikanskt och ryskt företagande? – Det finns större likheter än skillnader. De tänker stort och har stora drömmar i båda länderna – allt är möjligt! De har inte så många begränsningar i sitt tänkande som i Sverige. ◗

2005 Vitryssland

2006 Kina Iran


doldisar

Kanske finns det ett växande men anonymt företag i din närhet som du inte tänkt på?

Gör karriär bland de

foto: bildarkivet och istockphoto

Okända stjärnorna Fick du inte jobbet på Google? Häng inte läpp för det. Det kan vara mer lönande att hitta ett tillväxtföretag på vischan där du verkligen kan göra skillnad och visa framfötterna. Perfect Match tipsar om hur du hittar en ”hidden champion”. text: ellen karlberg

I

kea, Sony Ericsson, Google, PricewaterhouseCoopers. Listan över unga akademikers drömarbetsgivare, oavsett undersökning, ser ganska lik ut från år till år. Det är stora företag och kända varumärken som står högt i kurs hos studenter på väg ut i arbetslivet. Bakom starka varumärken står företag som erbjuder stabil trygghet, många karriärvägar och möjligheter att jobba utomlands. Nej, det är inte konstigt att stora, internationella företag med kända varumärken, eller mindre, hippa varumärken får det att pirra för-

väntansfullt hos jobbsökande. Och visst känns det framgångsrikt att bli utvald hos ett känt företag i hård konkurrens. Men samtidigt riskerar du att göra dig själv en otjänst om du dömer ut alla arbetsgivare på förhand bara för att de är okända. Det kan finnas en risk för att du överskattar jobbet hos en känd arbetsgivare, medan du underskattar arbetets innehåll i ett okänt företag. Ok, du fattar. Men

hur hittar du fram till arbetsgivarna du inte ens visste existerade? Ett tips är att lusläsa >>>

PERFECT MATCH 19


tillväxtlistor som wkonsultföreta»Rymdäggen« tillverkas av doldisen Trioplast.

>>> get Ahrens tillväxtlista och Dagens Industris Gasellista och leta efter företag som erbjuder produkter och tjänster i framkant inom ditt intresseområde. Även företag som köps upp av riskkapitalbolag eller är på väg mot börsen kan vara på väg in i en spännande om än riskfylld utvecklingsfas. Fora där entreprenörer samlas är också värda att hålla ett öga på. Att vara med på resan från start up till moget företag kan vara en upplevelse som slår det mesta. Företag med vind i seglen, med en

20 PERFECT MATCH

växande efterfrågan på sina produkter och tjänster, erbjuder ofta sina anställda möjligheter att växa i takt med företaget. Ja, en del har en så stark ställning på sin marknad att det är tal om en verklig hidden champion. När företaget ger sig in på en ny exportmarknad skapas till exempel nya tjänster som gör att personer befordras och utvecklas snabbare än vad de skulle ha gjort i en större, mer trögrörlig organisation. En del företag lyckas

behålla en ledande position på sin marknad även över tid. Tillverkningsföretaget Trioplast i Smålandsstenar är ett av dem. Företaget tillverkar plastfilm, sopsäckar, kassar och emballage av olika slag. Har du åkt bil på landets vägar har du säkert sett ett och annat ”rymdägg” på en närliggande åker – de vita plastrullarna som innehåller kornas hö. – När det gäller just den produkten är vi inte bara marknadsledande

i Sverige, utan i hela världen, säger Mats Larsson, vd på Trioplast AB. Han erkänner utan omsvep att det i rekryteringssammanhang kan vara ett problem att vara en doldis och ha verksamheten förlagd till orter utanför storstäderna, där för övrigt de flesta shoppingturer slutar We are the champions … “Hidden champions” är ett begrepp myntat 1996 av den tyske forskaren Hermann Simon i ”Hidden Champions: Lessons from 500 of the Worlds Best Unknown Champions”. Simon visar i sitt arbete hur betydelsefulla små och mellanstora företag är för näringslivets och ekonomins tillväxt. För att vara en riktig ”hidden champion” ska företagets varumärke vara okänt för den breda allmänheten, medan företagets produkter eller tjänster ändå är marknadsledande hemma och etta eller tvåa i sin nisch globalt. De riktiga stjärnorna har 70 till 90 procent av världsmarknaden, men med en omsättning som understiger en miljard dollar.


DOLDISAR

Resor och stort ansvar gjorde valet enkelt År 2005 hörde Joakim Leff-Hallstein talas om ett snabbväxande företag som hette HTC. Han hade precis blivit varslad när ABB:s fabrik i Mjölby lade ned.

»Ett tips är att lusläsa tillväxtlistor och leta företag i framkant inom ditt intresseområde.«

med att en eller flera kassar från Trioplast, men med annat företags logga, bärs över hemmets tröskel. – Vi har lättare att rekrytera duktiga ingenjörer än duktigt marknadsfolk. De senare vill helst bo kvar i Stockholm, Göteborg och Malmö, säger han. AV 1 500 ANSTÄLLDA i

koncernen är cirka en tredjedel tjänstemän. Tricket för att locka begåvningar, enligt Mats Larsson, kan sammanfattas i ordet flexibilitet. – Vi måste erbjuda en modern och flexibel organisation där du som anställd kan jobba på distans en del och inte behöver vara närvarande fysiskt vid alla tillfällen. I samband med rekryteringar händer det att företaget föreslår ett boende i en större ort på pendlingsavstånd till fabrikerna. Där kan en familj få lägre boendekostnader än i cityläge, samtidigt som barnen får en tryggare uppväxt. ◗

– JAG TOG kontakt och åkte till Söderköping för att träffa ägare och ledning. När de erbjöd att bra och spännande jobb som exportsäljare, skrev jag på direkt. Hans karriärstrategi har hittills varit att låta jobbets innehåll styra mer än var jobbet är geografiskt placerat. – Jag är rätt övertygad om att jag varken skulle ha haft ett så bra jobb, eller så bra lön idag, om jag hade flyttat till Stockholm och försökt konkurrera där. Idag tillbringar Joakim en stor del av sin arbetstid på andra sidan jordklotet, i länder som Australien, Nya Zeeland, Kina och Japan. – Jag reser redan mycket, men i mitt

Joakim Leff-Hallstein Ålder: 33 år Utbildning: Civilekonom, magisterexamen i internationell marknadsföring Högskolan i Karlstad och högskolan i Halmstad Jobb: Exportsäljare, Export Area Manager, Asien och Oceanien hos HTC i Söderköping Företaget HTC säljer golvlösningar på en global marknad, Företaget omsatte 308 miljoner kronor 2007, har 156 anställda och finns på plats 44 på Ahrens tillväxtlista 2008, som grundar sig på den genomsnittliga tillväxten (35,5 procent hos HTC) under de senaste sex åren.

jobb kan det aldrig bli för mycket, eftersom det syns i företagets resultat när jag har vårdat mina relationer. Jag stöttar och utbildar återförsäljare på befintliga och nya exportmarknader. När jag lyckas bra lyfter de fram och prioriterar våra produkter. ENLIGT Joakim

Leff-Hallstein finns det många fördelar med att jobba i ett mindre tillväxtföretag. – Du blir naturligt involverad i företagets strategi och känner till hela produktionskedjan. Du har överblick och har stora möjligheter att påverka och skapa dina egna arbetsuppgifter, säger han. Joakim Leff-Hallstein har pluggat internationell marknadsföring. Efter utbildningen fick han jobb på stora ABB. – När jag blev erbjuden jobb på ABB Power Technology, tackade jag ja direkt. Att jag blev placerad på en fabrik i Mjölby var underordnat. Fördelarna med ett större företag som ABB är att det finns många karriärvägar, och all kunskap och information finns redan i organisationen. Det finns gott om mentorer som lär dig saker. – Men det är lätt att känna sig som en liten kugge i ett stort maskineri och det är lätt att fastna i detaljer i en stor koncern. Som -åring kan du heller inte räkna med att bli ansvarig för det största kundkontot, säger Joakim Leff-Hallstein. ◗

PERFECT MATCH 21


På egna ben När Mohamed El abed startade eget insåg han att han var mer nybörjare än han trodde, men han har lärt sig massor under det första året. Allt fler unga gör som Mohamed – går sin egen väg och startar eget efter examen. TEXT: JOHANNA EKLUNDH • FOTO: ANJA LILJEFORS

8

av tio studenter kan tänka sig att starta eget efter examen. Och fler och fler gör det också. Idag är det  procent fler företag som drivs av personer under  jämfört med för fem år sedan. Förra året startades över   företag av folk under , enligt Institutet för tillväxtpolitiska studier. Ett av de här företagen är Sprong, en kommunikationsbyrå som Mohamed El abed drog igång med en kollega i oktober förra året. – Att starta företag var den bästa lösningen för oss. Vi kan lägga mer pengar på våra idéer och jobba friare Mohamed El abed illustrerar Sprongs affärsidé direkt på kontorsväggen: Let’s trade! USA får välfärdsstaten och Sverige får rap.

22 PERFECT MATCH

och snabbare nu, säger Mohamed. Sprong kommunikation sitter i en ljus lokal på Södermalm i Stockholm. Utanför de stora fönstren trängs träd och buskar och på kontoret sitter medarbetarna nära varandra i ett öppet kontorslandskap. Det känns som en rolig arbetsplats och väggarna är täckta av färgglad popkonst. Företaget sysslar med samhällsförändring, säger de själva. Bland annat genom att hjälpa myndigheter med rekrytering, så att de når ut till grupper som vanligtvis inte söker sig till det offentliga. När man ska starta eget tycker Mohamed att det viktigaste är

att utgå från en bra affärsidé. – Det handlar inte så mycket om ekonomi utan om strategi och utveckling. Har du en idé som det finns ett behov av på marknaden – våga satsa! Alltfler unga väljer att göra som Mohamed och starta eget. Närmare  procent av alla som pluggar kan tänka sig att bli egenföretagare efter examen, det visar Nuteks Entreprenörskapsbarometer. Henrik Levin jobbar på Nutek med ungt företagande. Många unga ser en kreativ och kul verksamhet framför sig när de tänker på egenföretagare. Att jobba självständigt är en


trend: starta eget

Checklista starta eget + Planera – skriv en affärsplan där du beskriver din idé, kartlägger marknaden och funderar på konkurrensen. Vilken bolagsform passar din affärsidé? Skissa redan nu upp en budget för företaget.

+ Förbered – behövs det tillstånd för att starta din verksamhet? Vilka försäkringar kan du tänkas behöva? Ska du ha en lokal och vad behöver den i sådana fall vara utrustad med?

+ Hitta hjälp – det finns en mängd rådgivare och informationsträffar för

viktig faktor för unga som vill starta om att förvalta sin tid på ett bra sätt. eget. Den största gruppen av unga Många nystartade företag går egenföretagare är konsulter, som omkull ganska snabbt efter starten. jobbar fritt men ändå nära Men Mohamed El Mohameds andra företag. Frihet och abed tycker ändå att bästa starta självständighet är i fokus även man ska satsa, om det eget-tips på Sprong kommunikation. går åt pipan går man + Våga tro och satsa – Ingen ifrågasätter vad vi ändå från upplevelsen på din idé. fyller våra dagar med så länge en erfarenhet rikare. På + Våga misslyckas. vi genomför våra uppdrag. Sprong har det första + Nätverka. + Skaffa dörröppFriheten som det innebär att året gått bra, mycket nare, mentorer, vara egenföretagare pastack vare Mohameds i olika branscher. sar mig bra, jag har svårt breda nätverk, han + Var väl förberedd att se mig själv jobba inom jobbade med likoch planera. de traditionella ramarna, nande frågor inom Tänk långsiktigt! + Var kaxig! säger Mohamed El abed. olika ideella föreningar Det är inte bara bland innan han startade unga som företagandet ökar, även Sprong. Att ha ett rejält nätverk är a äldre startar eget i större utsträckoch o som företagare, menar han. ning. Och det påverkar de unga, – Man måste gilla att nätverka och menar Henrik Levin på Nutek. att synas för att lyckas som företaga– Goda förebilder är en viktig re. Att nätverka är egentligen bara att faktor till att det unga företagandet mingla. Man måste ha dörröppnare, ökat. Det blir en positiv spiral, unga mentorer i olika branscher som kan ser personer i sin omgivning som öppna dörrar för en. Jag har folk som startar eget och blir inspirerade. jag äter lunch med som jag tipsar om Men det finns fortfarande bra folk i mitt unga nätverk och de en massa fördomar bland unga tipsar om folk i sitt äldre nätverk. om hur det är att vara företaOm man ska haka på trenden att gare, säger Mohamed El abed. starta eget efter examen måste man – Det finns en bild av att företaga- också jobba så hårt man kan, säger re lever på vatten och bröd, men visst Mohamed El abed. Det recepkan man tjäna pengar som företagatet har de levt efter på Sprong. re. Det är klart att man påverkas mer –Vi har gjort en massa olika saker av de dåliga perioderna som egenföunder vårt första år och lärt oss vad retagare än som anställd, det handlar vi är bra på. Det är viktigt att samla

de som ska starta eget, bland annat Almi Företagspartner, Nyföretagarcentrum och Skatteverket. Många högskolor har rådgivning för studenter som vill starta eget.

+ Finansiera företaget – utgå från din budget och sök olika vägar för att finansiera ditt företag. Nuteks Företagarguide har information om olika finansieringsmöjligheter.

+ Nätverka – kontakter är a och o för företagare, både inom och utanför din bransch. Redan innan ditt företag är i gång är det viktigt att utveckla ett nätverk.

+ Ekonomi – ska du sköta bokföringen själv eller anlita en redovisningskonsult? + Skydda din idé – behöver din idé eller ditt företag varumärkesskyddas? Ta reda på hur andra i din bransch gjort. + Välj namn på ditt företag. Du registrerar ditt namn hos Bolagsverket, där kan du även kolla om namnet är upptaget. + Registrera dig – nu är det bara att registrera ditt företag och sätta igång. Detta gör du på www.foretagsregistrering.se Källa: Nutek

på sig en massa erfarenheter och göra mycket under den första tiden, oavsett om man säljer sig dyrt eller billigt. Jag har lärt mig väldigt mycket under det här året och insett att jag trots att jag har mycket erfarenhet inom det här området faktiskt är rookie som företagare. Jag var mer nybörjare på det här än jag trodde, faktiskt. Det är mycket att lära sig. Men alla är vi ju rookies någon gång! w

PERFECT MATCH 23


KARRIÄR Dagboken

70 timmars arbetsvecka på finansavdelningen MÅNDAG 09.00

Japanerna jobbar sent.

Kommer till jobbet.

12.00 Lunch i företagsmatsalen. Jag brukar äta här. Idag blir det kinesiska nudlar.

14.00 Möte med ett brittiskt företag som hyr ut containerfartyg. Vi kommer överens om att de ska lämna en offert till oss enligt våra specifikationer.

12.00 Lunch i den kinesiska restaurangen i närheten.

16.00

16.00

Besöker ett advokatkontor för att underteckna ett hyreskontrakt för ett fartyg.

Möte med min avdelning för att diskutera företagets överskottsfonder. Alla pengar som vi har inom företaget och betraktar som överskott ska användas på ett bra sätt inom hela företaget för att vi ska minimera våra lån från banker.

21.00 Går hem för dagen. tionen. På grund av bristen på pengar kommer vi inte kunna låna till någon låg ränta just nu.

FREDAG 09.00

16.00

22.00

Möte med företagets planeringsgrupp. Vi diskuterar vår policy för finansiering av fartyg som fraktar containrar eller bilar.

Går hem för dagen.

13.30

ONSDAG 9.00

Möte med ett av de projekt som jag jobbar med – finansstrategiprojektet. Vi går igenom

17.00

10.00

Telefonkonferens med filialen i Singapore.

22.00 Går hem för dagen.

TISDAG 9.00 Kommer till jobbet.

13.00 Kastar ett sista öga på ett hyreskontrakt skrivet på engelska.

15.30 Möte med en bank för att tala om den rådande marknadssitua-

24 PERFECT MATCH

alla företagets avdelningars balansräkningar och ger råd om hur de kan förbättra dem.

Kommer till jobbet.

22.00 Dags för en drink med kollegorna. Vi går till en brittisk bar som ligger nära kontoret vid Tokyos centralstation. ◗

Kommer till jobbet. Den första oktober bytte jag avdelning till finansieringsavdelningen. Nu har jag ett möte med min förra chef. Han berättade att han var nöjd med mitt arbete på den förra avdelningen och gav mig goda referenser därifrån.

22.00 Går hem för dagen.

TORSDAG 09.00 Kommer till jobbet

Nagahito Haginiwa Titel: Medarbetare på finansieringsavdelningen på NYK Line. Arbetsvecka: Cirka 70 timmar Så fick jag jobbet: Liksom flera andra japanska företag söker rederierna nyutexaminerade studenter varje år. Jag skickade ansökningar till några olika rederier eftersom jag ville arbeta i ett företag med internationell verksamhet. Roligast med jobbet: När en finansiering av ett nytt fartyg går i lås enligt vår plan efter tuffa förhandlingar med finansiella institutioner. Svårast på jobbet: Förutom i finansiering måste man ha kunskaper om redovisning, skatter och juridik.


KARRIÄR Dagboken

Uppdrag:

Gör Makedonien redo för EU

ISTOCKPHOTO

Gamla stan i Skopje.

MÅNDAG 08.00 Efter att ha anlänt till Makedonien på söndagkvällen är mitt första möte för veckan ett frukostmöte med arbetsgruppen på hotellet i Skopje. Det verkar vara en bra grupp bestående av kollegor från Världsbanken och från FN:s Livsmedels- och Jordbruksorgan FAO, alla av olika nationalitet. Vi ska under den kommande veckan se hur genomförandet går av ett Världsbanksfinansierat projekt som ska stärka Makedoniens jordbruksinstitutioner inför en eventuell EU-anslutning. Det innebär att veckan till största del kommer att bestå av uppföljningsmöten med våra makedonska samarbetspartners.

09.00 Möte med projektledaren och hennes team på jordbruksdepartementet. Vi går igenom aktiviteter som gått i stå och diskuterar veckans mål. Projektledaren ansvarar för koordineringen av de institutioner som ska genomföra projektets olika aktiviteter. Många är inblandade så det är inte alltid en lätt uppgift.

18.00 Dagen går snabbt med möten med regeringens kontor för EUintegrering och med jordbruksministern. Med ministern pratar vi om hur projektet fortskridit hittills och om de aktiviteter som varit svårare att genomföra. Ett av problemen, som är typiskt för många låg- och medelinkomstländer, har varit att locka kvalificerad personal till statliga institutioner med den hårda konkurrensen från det privata näringslivet. Vi diskuterar potentiella lösningar och andra länders erfarenheter.

TISDAG Dagen är fylld av möten, till exempel med vice jordbruksministern, finansdepartementet, och jordbruksdepartementets IT-chef. Nästan alla vi träffar är unga och pratar engelska, vilket underlättar diskussionerna oerhört jämfört med många andra länder jag arbetar i, där vi tar hjälp av tolkar.

13.00 Snabb lunch med min chef. Han undrar om jag kan tänka mig att åka till Montenegro om två

Åsa Höglund Giertz Bakgrund: Nationalekonom (inriktning mot makro- och utvecklingsekonomi), Stockholms universitet Jobbar som: Ekonom på Världsbanken med fokus på landsbygdsutveckling Antal timmar: runt 55 Så fick jag jobbet: En annons på Sidas hemsida Roligast med jobbet: Att resultaten vi jobbar mot har en positiv påverkan på människors vardag. Jobbigast: Att behöva inse att arbetet, trots alla eldsjälar jag möter runt om i världen, oftast står och faller med den politiska viljan i länderna.

veckor och assistera jordbruksministeriet där i skrivandet av ett projektdokument för ett kommande Världsbanksfinansierat projekt. Det vill jag förstås gärna.

19.00 Jag beslutar mig för att stanna på hotellet på kvällen och gå igenom mail. Att dela information och få feedback på de analyser och studier vi gör är en viktig del i vårt arbete på Världsbanken, men ibland känns det som man drunknar i dokument som ska läsas och kommenteras.

ONSDAG 08.00 Biltur till en liten stad en bit utanför Skopje för att besöka ett av jordbruksministeriets regionkontor. Kontoret ansvarar för att ta emot ansökningar om jordbruksstöd från bönder i området. Kontoret är väldigt litet och nio personer delar på tre datorer. Det är tydligt att det kommer att behövas stöd även utanför de centrala institutionerna.

16.00 Tillbaka i Skopje och vidare till ett möte med Veterinärmyndigheten som ansvarar för ett av de mest komplexa områdena inför EU-anslutningen, nämligen livsmedelssäkerheten. Vi diskuterar upphandling av varor och tjänster för projektet. En av de

mer komplicerade frågorna är hur tekniska specifikationer kan vara tillräckligt detaljerade för att säkerställa att rätt vara upphandlas, men inte så detaljerade att potentiella leverantörer stängs ute och konkurrensen begränsas.

TORSDAG 15.00 Äntligen är veckans möten avklarade. Eller nästan i alla fall. Mina kollegor har summerat framstegen och hindren i projektet och satt upp nya mål. Jag sammanställer dessa i ett dokument som sedan ska lämnas till regeringen.

FREDAG 09.00 Ett avslutningsmöte där alla inblandade institutioner samlas och vår grupp går igenom vad vi kommit fram till under veckan och vilka nya mål som nu satts upp av de ansvariga institutionerna. När det är så många parter inblandade är det alltid lättast att samla alla i ett rum så att alla verkligen är med på de beslut som fattas.

14.00 Tillbaka till Världsbankskontoret. Det är hög tid att förbereda mig för nästa vecka då vi åker vidare till Albanien för att diskutera ett eventuellt projekt där. ◗

PERFECT MATCH 25


KARRIÄR Dagboken

Hår-research på Istanbulfik MÅNDAG 10.00 Veckomöte med mitt brand team vilket består av marknadsföring, finance, R&D och product supply. Vi har en uppdaterig om alla projekt och tar beslut om vad som ska göras under veckan för att driva dem framåt.

12.00 Lunch med mitt Consumer Market Knowledge-team. Det är ett roligt internationellt team; Jimena från Chile, Luiza från Sydafrika, Nicole från Nederländerna och Samer fran Egypten. Det blir bara privata samtal och mest prat om helgens aktviteter.

14.00

TISDAG 09.00 Är på Genèves flygplats på väg till Istanbul för att göra hembesök hos konsumenter. Det är för att lära känna vår målgrupp bättre; att förstå hur en vanlig dag i deras liv ser ut, deras åsikter och behov av olika hårvårdsprodukter. Informationen används senare för att förbättra vår kommunikation och att förmedla ett mer relevant och unikt budskap till vår målgrupp.

14.00 På plats i Istanbul hos vår research agency. Det är de som hjälper oss att genomföra hem-

Många bra idéer kläcks över en kopp kaffe.

besöken. Jag ger dem en sista genomgång om vad vi förväntar oss av undersökningen.

ISTOCKPHOTO

Förbereder en presentation för alla våra lokalkontor om en kommande lansering. Jag är ansvarig för att göra marknadsundersökningar för att se till att vår lansering är attraktiv och intresseväckande hos vår målgrupp.

ONSDAG 10.00 Vi möter vår första konsument. Hon heter Ayca och är 30 år. Vi börjar intervjun på ett café. Ayca berättar om sitt liv och vem hon är. Till vår hjälp har vi en tolk som översätter till engelska. Sedan går vi hem till Ayca och hon visar oss runt. Det blir ganska trångt med vårt team på fem personer. Lägenheten är

Maria Alexandersson

ganska liten men turkiska kvinnor ar väldigt gästvänliga och gör allt för att vi ska känna oss som hemma. Efter fyra timmar med Ayca tackar vi för oss och hela teamet åker vidare för att träffa nästa konsument.

Utbildning: Magisterexamen från Ekonomprogrammet, Lunds universitet Jobbar som: Consumer Market Knowledge Manager, Procter & Gamble i Genève. Jobbar med hair care i CEEMEA (Central Eastern Europe Middle East Africa) Antal timmar: Cirka 45 timmar Så fick jag jobbet: Jag sökte via företagets hemsida och blev därefter kallad till ett test och sedan intervjuer i Genève. Roligast med jobbet: Att få jobba i en internationell miljö och att ha möjlighet att träffa och jobba direkt med slutkonsumenten. Jobbigast med jobbet: Att hålla sig uppdaterad om vad som händer på marknaden eftersom jag jobbar med en region med över 100 länder.

26 PERFECT MATCH

TORSDAG 10.00 Har ytterligare ett hembesök på morgonen då vi far träffa Sanem, 25 år. Åker därefter till vår reseach agency där vi har två fokusgrupper.

15.00 Möte med hela teamet för att diskutera det vi lärt oss under hembesöken och ta beslut om hur vi ska gå vidare med de nya

idéerna. Blir en rolig och kreativ diskussion med många bra idéer.

FREDAG 10.00 Möte med mitt lokala turkiska team. Jag försöker passa på att träffa dem varje gång jag reser för att skapa ett så bra samarbete som möjligt. Vi går igenom pågående projekt och delar erfarenheter.

13.00 I taxin på väg till flygplatsen. Är nöjd efter en bra veckas research. Vi har fått många nya idéer om hur vi kan förbättra kommunikationen för att attrahera vår målgrupp. ◗


KONTORSRÅTTAN

Dags för kick-off! NU HAR DU KOMMIT till

punkten då du har ett ben i studentlivet och ett i arbetslivet. Bakom dig har du studentlivet – lika synonymt med huvudlösa fester och personlig mognad som med förkovran och kunskap. Och framför dig har du arbetslivet – den långa raksträckan av familjeliv och karriär. Men inget är precis som det verkar, det finns tillfällen när allting vänds upp och ner. Du har inte många av studentpubens -kronorsöl kvar att skölja ner, det är helt sant. Men ogenomtänkta fyllor, efterfester och misslyckade ligg är långt ifrån slut. Under arbetslivet har bara eftertentaröjet ett annat namn; Konferens. Ett lite patetiskt, förvirrat återkommande event som alla företag med självaktning betraktar som personalvård. Friktionsfri verksamhet kräver glada

ISTOCKPHOTO

»En bit in i arbetslivet är drömmen slut och allt du kan hoppas på är mikroglamour. Lite konferens, lite fylla, lite oaktsamhet, och kanske lite sex.« medarbetare, som i sin tur kräver konferens minst en gång per halvår. Ingen -årig student tror sig någonsin komma att uppskatta en heldag som kröns av schlagerpotpurri på Viking Line efter en session om gruppdynamik lett av en semiseriös hobbypsykolog som titulerar sig ”föreläsare”. Lång näsa när samma person bara ett dussin år senare skrikande kräver att få framföra Hold Me

Now av Johnny Logan för att imponera på kollegan nere på Accounting. Så vad har hänt på vägen? Hur kommer det sig att vuxna människor utsätter sig för en kollektiv förnedring, som de i sin förnuftiga ungdom skulle betrakta som bestraffning? Varför befläckar sig prestigefyllt folk med avgrundslöst festande på sönderspydda dansbandsgolv under konferensens luddiga banderoll? Svaret är ett fenomen som Kontorsråttan har valt att kalla mikroglamour. ALLA STRÄVAR EFTER att

nå så långt som möjligt i livet. Men den bistra verkligheten sätter begränsningar och ribban sänks. Sexåringen tror att han kan blir kung över en egen planet, -åringen nöjer sig med att bli popstjärna, vid -årsåldern är ribban nere på en framgångsrik karriär, och vid – känns en avbetalad bostadsrätt och en ny soffa som drömmarnas horisont. Och parallellt med förfallet väcks en eskapistisk desperation, en längtan efter sorglös naivitet, livsvisdom, och fantasier om frihet och glamour. Människor är desperata i alla faser av livet, från tonårens uppbrott till studenttidens identitetsskapande. Men för de flesta är medelålderns desperation annorlunda eftersom den saknar praktiska ventiler som ungdomens hängivelse åt karriär, kärlek eller obskyra musikstilar. Here enters The Conference. En vanlig tjomme upplever inte mycket glamour, livet är helt enkelt inte speciellt glamouröst. Men som student kan du fortfarande drömma, och sorglöst festa. När du har kommer en bit in i arbetslivet är drömmen slut och allt du kan hoppas på är mikroglamour. Lite konferens, lite fylla, lite oaktsamhet, och kanske lite sex. För dig som fortfarande är stu-

dent kan kanske detta låta deprimerande. Men det finns en positiv sida också, och det är den du ska ta med dig från denna krönika. Den positiva sidan är orsaken till att Råttan är ångest- och bakfull när denna krönika skrivs. En sanning sällan uttalad, för alla vet. Att det är jäkligt kul med konferens.

PERFECT MATCH 27


FöretagsINFO

HÄR PUBLICERAS INFORMATION FRÅN FÖRETAG SOM INGÅR I perfect match partner programme. INTRESSERAD? KONTAKTA sighsten.dahl@academicsearch.se

Lantmännen

»Vi ska förstå framtidens marknader« Annons Ulrika Karlsson är HR-konsult på Lantmännen. Hennes kontor är i Stockholm men idag är hon på besök på Lantmännens kontor i Rosengård i Malmö.

Helsida

Ulrika Karlsson har

arbetat inom koncernen sedan första oktober i år. Hon kommer från telekombranschen och säger att hon har hittat hem på Lantmännen. – Det är fantastiskt roligt att som anställd även få vara slutkonsument. Jag ser våra produkter dagligen i livsmedelsbutiken – det är en kick. Vi tar ansvar för våra produkter från jord till bord. Flera varor är ekologiska och hållbarhetsarbete står högt på agendan. Visste du att Axa, Kornkammaren, Kronfågel och Go Green är våra varumärken? Lantmännen arbetar målinriktat med att marknadsföra sig mot nya målgrupper, både som arbetsgivare och producent och begreppet mångfald är inte ett bortglömt policydokument. – Vi efterfrågar kompetens. Vi vill ha rätt person på rätt plats – svårare än så är det inte. Vi vill ha rätt kva-

lifikationer, individuella erfarenheter och personer som kan bidra till vår verksamhet. I och med att vi är en internationell koncern så är kompetens från andra kulturer något vi värderar högt. Flerspråkighet är ett stort plus. Ulrikas Karlssons uppgift är att minska risken för diskriminering genom att mångfaldssäkra Lantmännens HR-processer och att kvalitetssäkra dem så att det är kompetensen som bedöms i en urvalssituation. – Det är svårt att se bortom sina fördomar. Det är lätt att tycka att någon är trevlig bara för att denne har samma intressen och bakgrund och se problem med oliktänkande. Men hur roligt är det? Ett företag blir mer kreativt med olika människor och

en grupp blir mer dynamisk. Besluten blir bättre. Kreativitet skapar nya mer diversifierade produkter och ger nya kundsegment. Ledningen har under många år förmedlat att mångfald är viktigt. – Medvetenheten finns idag inom alla processer. Nästa utmaning är att arbeta vidare med frågorna inom våra olika affärsområden. Lantmännen arbetar långsiktigt med mångfald. Arbetet hamnar inte längre ner på listan när det är lågkonjunktur. – Det går inte att bortprioritera mångfaldsarbetet bara för att det blir sämre tider. Mångfald handlar om ökade intäkter. Kan vi utöka vår kundgrupp så ökar vår försäljning. För att bredda den måste vi exempelvis ha produktutvecklare med förståelse för de grupper vi inte har nått ut till ännu. Vi söker kompetenta människor som kan hjälpa oss att förstå framtidens marknader. Det kan vara produktutvecklare, ekonomer eller kanske marknadsförare – vi vill ha kompetenta medarbetare som vill fortsätta att utveckla Lantmännen. w Från grodden i jorden till maten på bordet – vill du växa i en av Nordens största koncerner? Läs mer på www.lantmannen.com

PERFECT MATCH 29


FöretagsINFO

HÄR PUBLICERAS INFORMATION FRÅN FÖRETAG SOM INGÅR I perfect match partner programme. INTRESSERAD? KONTAKTA sighsten.dahl@academicsearch.se

kpmg

Caselösning – en medfödd talang? Att lösa case är idag vanligt både i rekryterings- och i jobbsammanhang. Men var lär man sig hur det går till att lösa ett case? KPMG International Case Competition kan vara ett sätt. Det skulle ju kunna

År 2007 kom hävdas att detta är något vinnarna från Linköpings av en medfödd talang universitet. som man bör behärska redan när man börjar studera på högskola eller universitet. Eller så konstaterar man att casemetodik är ett sätt att jobba med tydliga strukturer och tillvägagångssätt som alla kan lära sig. Ett sätt att lära sig eller att bli bättre på caselösning och presentation av case är att ta hjälp av näringslivet. Vilka vet bättre hur man gör än nomstudenter med olika inriktningde som jobbar i caseform nästan ar. Rekommendationen som ges är varenda dag? Det var den utgångsatt anmäla ett lag med studenter från punkten som låg till grund när kpmg olika ekonominriktningar för att ge International Case Competition laget en bred kunskapsbas att stå på. började ta form, en tävling som i år går av stapeln för elfte gången, Presentationen av caset görs i alla där ekonomistudenter från hela olika delmoment inför juryer beståSverige tävlar mot varandra i att ende av både lärare och personer från lösa case i lag. Tävlingen kan nog svenskt näringsliv. Även om det kan med lätthet sägas vara den största verka nervöst så brukar studenternas casetävlingen för ekonomistudenter reaktioner efteråt vara att de fått i Sverige idag och genomförs på ovärderlig feedback som hjälpt dem nio av de största högskolorna och att utvecklas. Frågar man jurymeduniversiteten under hösten varje år. lemmarna om deras reaktioner så är Från varje skola deltar nio lag som de nästan alltid positivt överraskade tävlar mot varandra. Det lag som går över hur duktiga dagens studenter är. vidare från varje skola går sedan vida- En win-win-situation där studenterre till en nationell final i Lund som i na både får en chans att visa upp sig år äger rum sista veckan i november. och knyta kontakter och där svenskt De som är med i tävlingen är ekonäringsliv kan få en bild av vad de

30 PERFECT MATCH

kan förvänta sig från potentiella anställda. Bortsett från äran erhåller det vinnande laget 40 000 kronor i prispengar och en resa till slutfinalen. Det sista steget i tävlingen är en internationell final där det vinnande svenska laget tävlar mot andra lag från hela världen. Finalen har ägt rum i länder som Sydafrika och Ungern. Bortsett från att de flesta tycker att det är kul att åka utomlands har alla lag som varit med i finalen tyckt att den mesta behållningen är allt de lärt sig. Att vid upprepade tillfällen få coachning, hjälp och stöttning i att lösa case samt personlig feedback av juryer som jobbar med den här typen av metodik är för många ovärderligt. kpmg International Case Competition togs fram för att lära studenter hur man jobbar i caseform men har utvecklats till en internationell tävling där man kan vinna både kontakter och kunskap för livet. w Vill du veta mer om kpmg International Case Competition, gå in på kpmg:s hemsida: www.kpmg.se/student


FöretagsINFO

HÄR PUBLICERAS INFORMATION FRÅN FÖRETAG SOM INGÅR I perfect match partner programme. INTRESSERAD? KONTAKTA sighsten.dahl@academicsearch.se

alfa laval

Personalen passar för en internationell atmosfär Esad Celik hann nästan få sin civilingenjörsexamen i Bosnien innan kriget bröt ut och han fick fly. I Sverige startade han med att lära sig svenska. Idag arbetar han på Alfa Laval som projektledare inom produktutveckling. Han drivs av att leverera bra resultat och ha helhetsperspektivet som han förmedlar till sina medarbetare. Före jobbet på Alfa

Laval hann Esad Celik läsa två år maskinteknik på Lunds tekniska högskola. Han fick också tillgodoräkna sig delar av sin utbildning från Bosnien. Vad lockade honom till Alfa Laval? – Alfa Laval är ett gediget, välskött företag med en urstark tradition och respekt för grundaren. Känslan sitter i väggarna och genomsyrar hela företaget och våra värderingar. Det fantastiska är att trots den historiska känslan så vill företaget framåt hela tiden. Vi uppmuntras att utveckla oss själva, arbeta utomlands, välja nya inriktningar. När vi trivs och arbetar bra ihop då driver vi företaget framåt och nya idéer tas alltid väl emot av ledningen. Och det visar sig genom bra resultat, intressanta produkter och bra arbetsmiljö. – Det jag tycker är häftigt är att våra produkter finns i hela världen. En värmeväxlare kan sitta på en oljerigg i Atlanten, våra maskiner kan finnas på gårdar i andra länder, våra produkter finns i skyskraporna i New York. Då blir det naturligt med ett mångfaldstänk? – Ja. Just därför är det extra viktigt

att ta tillvara på människors kunnande. Man vet ju aldrig vilka kontakter vi får imorgon. Jag måste säga att Alfa Laval är väldigt duktiga på att använda den kunskapen som Esad Celik folk har med sig efter utlandstjänster. Har någon bott och arbetat i Frankrike eller Kina i några år då är det ju ett slöseri att inte använda den kunskapen. Vi har inte jämställdhet och mångfald på ett papper utan det är något som finns hos alla. Annars fungerar det inte. Vi har dagligen kontakt med människor i andra delar av världen. Vi pratar med producenter i Ryssland och har videosamtal med våra underleverantörer i Italien, då måste vi ha ett internationellt förhållningssätt. Och det fungerar, vi råkar inte ut för några kulturkrockar! Har din bakgrund har påverkat dig på något negativt sätt? – Nej, absolut inte. Jag har haft

jobb sedan jag gjorde mitt examensarbete. Här på Alfa Laval så tittar man inte på namn eller ursprung. Här går man efter kompetens. Har man rätt kvalifikationer och en profil som passar in i en internationell atmosfär då blir man anställd här hos oss. Det är ett dynamiskt företag och vi vill ha modiga människor. Hur märks modet? – Alfa Laval är väldigt dynamiskt. Vi vill hela tiden framåt, göra nya produkter och upptäcka nya platser. Du finner våra produkter när du tappar upp en öl. Många husägare idag satsar på fjärrvärme – där finns vi också. Och biobränsle är något vi satsar mycket på, till exempel etanol. Alfa Laval har ett stort miljötänkande, vi är mycket miljömedvetna, vi tänker på vår miljöpåverkan och våra produkter används till att effektivisera energiutvinning. w

PERFECT MATCH 31


HÄR PUBLICERAS INFORMATION FRÅN FÖRETAG SOM INGÅR I PERFECT MATCH PARTNER PROGRAMME. INTRESSERAD? KONTAKTA sighsten.dahl@academicsearch.se

UNILEVER

En väg in trots tuff konkurrens För ett år sedan fick Peter Mouyiasis hem Perfect Match i brevlådan. Där läste han om Diversity Challenges tävlingsfråga hur mångfald bidrar till affärsnyttan. – DET HÄR KAN JAG! tänkte

han. Och det stämde. Peter Mouyiasis vann programmets tävlingsdel. Han fick en praktikplats på Unilever och där arbetar han nu sedan maj i år. Peter deltar i flera HR-proUnilever Unilever i Sverige ingår som ett av fyra länder i Unilever Norden. Omsättningen för Norden är cirka 700 miljoner euro och vi är cirka 1 300 anställda. Verksamheten bedrivs i tre kategorier där ett flertal välkända och starka varumärken återfinns; Glass (till exempel GB Glace) Foods (till exempel Becel, Knorr, Lipton) och personlig hygien och hemrengöring (till exempel Dove, Rexona, Via). För mer information besök gärna vår hemsida; www.unilever.se eller awww.unilever.com.

Är du den vi söker? Genom Diversity Challenge söker Unilever söker dig som har mycket energi och ett naturligt driv. Vi letar efter dig som har lätt att lära och är intresserad av att ta eget ansvar i ditt arbete samtidigt som du gillar att jobba i team. Vi önskar att du precis har avslutat eller inom kort kommer att avsluta dina studier. Vad du läst är mindre viktigt så länge du känner att dina kunskaper och färdigheter kommer att komma väl till pass hos oss på Unilever.

32 PERFECT MATCH

cesser och främst jobbar han med Unilevers tjänste- och förmånsbilar. – Det händer mycket hela tiden och det är många bollar i luften. Ibland blir det kaos och allt händer på samma gång. Men det är en väldigt lärorik process. Peter har även hunnit med att driva ett eget projekt sedan han började på Unilever. – Jag samordnade olika processer här på HR och skapade en HR Tool Box. Den skapades för att underlätta linjechefernas arbete. Det innebar att jag samlade ihop alla olika typer av blanketter och gick igenom dem. De är samlade på intranätet men jag skapade även en fysisk HR Tool Box som innehåller en manual för den Tool Box som finns på nätet. Peter menar att det kan vara tufft för studenter att få jobb på grund av den hårda konkurrensen. – Det pågår ett Talent Manager War. Man ska ha höga betyg, icke-akademiska meriter, tänka snabbt och agera snabbt. Därför menar Peter att Diversity Challenge är en gyllene väg för studenter att komma ut i arbetslivet. – Den nuvarande finanskrisen gör nog att det blir svårt för företag att

Peter Mouyiasis

anställa. Diversity Challenge är en win-win-situation. Företag letar efter duktiga kandidater och vill ha en dynamisk mix på arbetsplatsen, medan studenterna letar efter teori i praktiken. Varför är Unilever ett spännande företag? – Produkterna är väldigt lockande och varje dag händer det massor! Det är nästan som semester för det är så roligt. Det finns såklart rutin, men det är aldrig tråkigt. Dessutom är personalen fantastisk. Varför ska andra studenter söka till Diversity Challenge? – Det är ett fantastiskt tillfälle att få in en fot i arbetslivet. Om du går vidare till final i programmet så för det dig framåt. Vill du konkurrera om jobben? Då måste du sälja dig själv! När jag började här sa min chef till mig ”Jag vill att du ska bli mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.” Och det är en jättebra anledning till att söka till Diversity Challenge! ◗


HÄR PUBLICERAS INFORMATION FRÅN FÖRETAG SOM INGÅR I PERFECT MATCH PARTNER PROGRAMME. INTRESSERAD? KONTAKTA sighsten.dahl@academicsearch.se

VATTENFALL

Mångfald på ledningens agenda ”För att serva våra kunder måste vi förstå dem. Och då måste vi spegla samhället.” Så resonerar Berit Andersson, HR-manager på Vattenfall Distribution. SOM HR-MANAGER arbetar

Berit Andersson med strategiskt HR-arbete. Där ingår bland mycket annat att arbeta med ledarskap och att se till att företaget odlar fram rätt chefer. Hon jobbar också med Compensation & Benefit, alltså lönestrukturer och löneförmåner, så att Vattenfall blir en attraktiv arbetsgivare. Hur jobbar ni med mångfaldsfrågorna? – Vårt arbete på Distribution är väl integrerat med koncernen i övrigt. Vi kopplar ihop jämställdhets- och mångfaldsfrågorna. Vi har haft ett tydligt mål med fler kvinnliga chefer. Där har vi sagt att minst  procent av cheferna ska vara kvinnor, vilket vi uppnått med råge. Idag har vi över  procent kvinnliga chefer. Vi har inte kommit lika långt när det gäller mångfaldsarbetet. Men det vi har sett nu är att vi måste börja jobba med mångfald systematiskt, precis som vi har gjort i jämställdhetsfrågorna. Att företaget inte har kommit lika långt med mångfaldsfrågorna beror, enligt Berit Andersson, på en viss osäkerhet. – Men, vi har som mål att öka kundservicen. Då måste vi också förstå våra kunder. Vi måste bli en bättre spegel av samhället. Det är ett strategiskt arbete och vi har en positiv inställning. All

Vattenfall • Cirka 800 000 elnätskunder i Sverige • 380 000 kunder i Finland (12 procent av Finlands distribution) • 13 000 mil nät (tre varv runt jorden)

Omvärldskrav • Kundernas förväntningar på leveranssäkerhet och kundservice ökar • Skärpta myndighetskrav

Det här gör vi för kunderna • 10 miljarder investeras i nätet – under 5 år • Exakt faktura – fjärravlästa mätare • Avbrottsgaranti – är även ett lagkrav • Kundservicetekniker – snabb hjälp och svar på frågor i fält • Förbättrad information (bland annat SMS-tjänst vid störning)

Berit Andersson

kompetens är viktig i företaget! På Vattenfall håller man som bäst på och utvecklar en strategisk plan för mångfaldsarbetet. – Detta är en viktig fråga som ofta är på agendan i ledningsgruppen. Vi vill ha arbetsrotation mellan olika länder där Vattenfall har verksamhet - och då är det viktigt med kunskapsspridningen. Varför är Vattenfall partnerföretag till Diversity Challenge? – Vi sa ja innan vi visste var praktikplatsen skulle vara! Vi har pratat länge om ett mera aktivt mångfaldsarbete. Nu kan vi verkligen göra något! Vi ser att vi har ett behov både

kort- och långsiktigt. Så det var inget svårt beslut. Vår förhoppning är att vi ska få en kommande medarbetare genom Diversity Challenge. Vi tycker alltid att praktik och ex-jobb är bra. Det blir en chans för båda parter att lära känna varandra. Varför ska man praktisera på Vattenfall? – På Vattenfall jobbar vi aktivt för att vara en Employer of Choice, bland annat genom kompetensutveckling, gedigna ledarskapsprogram och aktiv jobbrotation. Vi vet att vi behöver fler medarbetare i framtiden och att det kommer vara konkurrens om duktiga medarbetare – och då måste vi vara bra. ◗

PERFECT MATCH 33


HÄR PUBLICERAS INFORMATION FRÅN FÖRETAG SOM INGÅR I PERFECT MATCH PARTNER PROGRAMME. INTRESSERAD? KONTAKTA sighsten.dahl@academicsearch.se

»Jag blir så tråkig på svenska« Christine Gourdin är en riktig globetrotter. Hon har passat på att resa både under utbildningen och karriären och har en hel del internationella erfarenheter att dela med sig av. TROTS SITT franskklingande

efternamn är Christine Gourdin född och uppväxt i Tyskland. Men hennes pappa är från Frankrike. Hon lockades av att studera utomlands och flyttade som -åring till USA för att studera där under ett halvår. I USA bestämde hon sig för att lära sig engelska på riktigt, så när hon kom hem från USA flyttade hon till Maastricht i Holland där alla studier var på engelska. – Jag gillar att resa och tack vare ett stipendium fick jag chans att komplettera mina studier i Holland med studier i Australien och Spanien. Därefter hoppade jag på ett internship i Bryssel som varade i åtta månader. Christine gick sedan ett traineeprogram på GE Capital med inriktning finans och blev stationerad i London. – Jag visste inte vad jag ville göra eller var jag ville bo och genom trainee-programmet fick jag möjligheten att pröva på olika saker och upptäcka nya platser. Efter ett år i London fick hon en placering i Stockholm. – Jag visste ju ingenting om Sverige och därför tyckte jag att det lät spännande. När jag väl fick platsen tänkte jag: Åh nej! Vad har jag gett mig in på? Men jag älskade mina sex månader här. Stockholm är en mycket vacker stad och

34 PERFECT MATCH

människorna var väldigt snälla, hjälpsamma och professionella. Under sin nästa period i trainee- programmet skulle hon till Guadeloupe. – Det är ju en ö i paradiset men jag var så ledsen över att åka från Sverige. Guadeloupe är en fantastisk plats med en intressant kultur och en otroligt vacker miljö. På det privata planet trivdes jag väldigt bra, däremot var det tufft på jobbet. – I Guadeloupe, och även i Frankrike, har inte män och kvinnor samma möjligheter. Generellt sett så är Sverige mycket mer jämställt och man behöver inte kämpa för sin rätt som kvinna. Fast jag kan tycka att det är tråkigt på det privata planet när män och kvinnor är för lika. Men det är svårt, man kan ju inte begära att vi ska vara lika på jobbet men inte privat. Idag är Christine tillbaka i Sverige. Vad är typiskt för Sverige? – Svenskar har en sund balans mellan jobb och privatliv. De är väldigt effektiva under kontorstid, man ser till att lämna kontoret i tid för att hinna tillbringa kvällen med familj och vänner. Detta har jag märkt höjer de anställdas motivationsnivå och många är nöjda med sin tillvaro. I London kändes det som om man aldrig lämnade kontoret. – I privatlivet är det i motsats

Christine Gourdin

till i arbetslivet svårare i Sverige. Svenskar är väldigt reserverade. Det gör det svårare att lära känna dem och hitta nya vänner. Dessutom blir jag så tråkig när jag pratar svenska! Jag kan inte skämta eller vara så diplomatisk som jag vill. Man blir en annan person på ett annat språk. – Man tänker inte på att det finns kulturella skillnader mellan Tyskland och Sverige. Men de små skillnaderna räcker ibland för att skapa barriärer. Trots alla de ingångar som jag haft med jobb, kollegor som hjälper mig och en lägenhet i city, tyckte jag att det var väldigt svårt att anpassa mig till Sverige. Och jag är ändå uppvuxen med två europeiska kulturer hemma. ◗


HÄR PUBLICERAS INFORMATION FRÅN FÖRETAG SOM INGÅR I PERFECT MATCH PARTNER PROGRAMME. INTRESSERAD? KONTAKTA sighsten.dahl@academicsearch.se

KF FASTIGHETER

Nytänkande och miljövänligt byggande Arezzo Asgari arbetar som arkitekt på KF Fastigheter. Hon var finalist i Diversity Challenge 2008. Arezzo Asgari

Varför är KF spännande att göra praktik på? – Jag har upplevt KF Fastigheter som en av fastighetsbranschens mest attraktiva arbetsgivare som strävar efter en jämställd, hälsosam, respektfull och trygg arbetsmiljö. I byggbranschen, där andelen kvinnor är knappt  procent, jobbar idag ett antal framgångsrika kvinnliga chefer

och projektledare som nyckelpersoner i stora projekt på KF Fastigheter. – Att jobba i en öppen och social arbetsmiljö bidrar till att man bygger ett riktigt stort nätverk tycker jag. Att få möjlighet att träffa och jobba med medarbetare från andra avdelningar ser jag som en möjlighet för att kunna utveckla mina kompetenser. Vad har du för arbetsuppgifter? – Mina arbetsuppgifter består av att ta fram konceptet i det tidiga skedet genom att arbeta och kommunicera med andra avdelningar, bland annat med analys, kommersiell utveckling och fastighetsutveckling. Att ta fram designförtydligande arbetsskisser, illustrationsmaterial och bygghandlingar är mina huvudsakliga uppgifter.

KF Fastigheter KF Fastigheter äger, förvaltar och utvecklar attraktiva och lönsamma handelsplatser, cirka 500 000 kvadratmeter butiksyta med ett marknadsvärde på nära 7 miljarder kronor. När vi utvecklar och bygger handelsplatser utgår vi alltid från lokala behov och förutsättningar - för att skapa nytta för samhälle, handel och konsument.

– Utöver mina stimulerande och intressanta arbetsuppgifter har mitt intresse börjat inrikta sig mot hållbar utveckling genom att KF Fastigheter satsar väldigt mycket på nytänkande teknik och miljövänligt byggande. Varför ska andra studenter söka till Diversity Challenge? – Att se och förstå konsekvensen av en ökad mångfald på marknaden och hur vi matchar nya målgrupper kommer säkerligen att bli en stor konkurrensfördel i framtiden där Diversity Challenge bidrar till detta. – Jag rekommenderar studenter som har intresse för mångfaldsfrågor att delta i projektet, dels för att bidra till det stora evenemanget och dels för att få möjlighet att kunna visa sin kompetens för de deltagande företagen. ◗

Handel för alla kunder KAJSA SANDBERG arbetar

som HR-chef på KF Fastigheter. Varför är KF Fastigheter med i Diversity Challenge? – Vi vill lyfta fram frågan kring mångfald av flera skäl. Det är

viktigt för oss att vara en attraktiv arbetsgivare och för att bli den bästa handelsplatsutvecklaren i Sverige måste vi ha kompetens för att skapa handel för alla kunder. Vad har KF Fastigheter haft för nytta

av att vara med i Diversity Challenge? – Mångfaldsarbetet har pågått för kort tid för att kunna se någon nytta, det är ju ett arbete som måste vara långsiktigt och uthålligt. Men vi har hittat en ny duktig medarbetare. ◗

PERFECT MATCH 35


HÄR PUBLICERAS INFORMATION FRÅN FÖRETAG SOM INGÅR I PERFECT MATCH PARTNER PROGRAMME. INTRESSERAD? KONTAKTA sighsten.dahl@academicsearch.se

Nuno Marques tycker att Scania är en fantastisk arbetsplats om man är intresserad av teknik.

SCANIA

Stor mångfald på många sätt Nuno Marques är Gruppchef inom Forskning och Utveckling på Scania sedan oktober. Enheten är en testgrupp inom produktutveckling och testar all elektronik som instrument, radiosystem och alarmsystem. – JAG SYSSLAR MED en

hel del olika saker, bland annat diverse administrativa arbetsuppgifter. Det är också viktigt att veta vad som händer inom det egna kunskapsområdet så att man hela tiden bidrar med något till projektet. Nuno har bott på många platser världen över. Han är född i GuineaBissau i Västafrika och flyttade senare till Portugal där han bodde tills han var  år. Han bodde sedan tio år i London där han tog en Bachelor från University of London. När han träffade sin svenska fru och de fick barn, flyttade de till Sverige. Här tog Nuno en magisterexamen på KTH. NUNO TRIVS I Sverige.

Han menar att precis som på alla ställen i världen så trivs man om man har jobb, annars är det väldigt stressande. – Jag gillar mentaliteten i Sverige. Det är svårt att bo i London med barn. Jag tycker

36 PERFECT MATCH

det är trevligare i Sverige. Varför är Scania ett spännande företag att jobba på? – Det är ett stabilt företag med väldigt spännande produkter. Det finns hela tiden chans att lära sig nya saker. Det finns också en stor frihet att få prova olika saker. Företaget satsar mycket på kompetensutveckling. Så är du intresserad av teknik så är Scania en fantastisk arbetsplats. Du lär dig något nytt varje dag. Jag är väldigt glad åt att jobba på Scania. Det är ett stort företag med stor mångfald på många sätt! Nuno talar inte svenska men förstår det mesta. Det fungerar bra eftersom Scanias koncernspråk är engelska och alla dokument skrivs på engelska. Nuno menar att det är mer på kafferasterna som det märks. – Min svenska är inte så avancerad och på mötena talas det ofta svenska, men då kan jag svara på engelska och det fungerar bra. ◗

Scania Scania är en av världens ledande tillverkare av lastbilar och bussar för tunga transporter samt industri- och marinmotorer.

Antal anställda 35 000 varav 12 000 i Sverige.

Anställdas bakgrund Bland akademiker främst civilingenjörer, högskoleingenjörer, ekonomer och systemvetare.

Rekrytering Scania anställer nya medarbetare kontinuerligt. Läs mer på www.scania.com.

Mångfald Scania är övertygade om att mångfald är en framgångsfaktor. En organisation med mångfald ger större tillgång till olika perspektiv, kunskap och erfarenheter. Genom att ta tillvara medarbetarnas olika erfarenheter och egenskaper skapas förutsättningar för kreativitet och produktivitet.


HÄR PUBLICERAS INFORMATION FRÅN FÖRETAG SOM INGÅR I PERFECT MATCH PARTNER PROGRAMME. INTRESSERAD? KONTAKTA sighsten.dahl@academicsearch.se

NORDEA

Med tydliga mål Lars Häggström är nytillträdd HR-direktör på Nordea med en hög ambition: Nordea ska bli den mest högpresterande organisationen i sin bransch. LARS HÄGGSTRÖM har

ett – Vi anser att mångfald tydligt mål för Nordea. lönar sig! Om vi är ett De vill bli Employer företag vars medarbetare of Choice. Internt för är en heterogen grupp får befintliga medarbetare vi bättre dynamik och och externt genom att skapar bättre resultat. Vi rekrytera och behålla de har en kundbas som präglas bästa medarbetarna. av en otrolig mångfald Lars Häggström – Mitt uppdrag är att och vi måste förstå vår göra de rätta valen. Man omvärld för att lyckas. blir inte den mest högpresterande Finns det även en etisk organisationen av en slump. Så aspekt till varför Nordea satman kan säga att jag har en relasar på Diversity Challenge? tivt strategisk roll – men sedan – Vi ser mångfald som en möjligmåste man ju kavla upp ärmarna! het och som en naturlig del av vår Varför har Nordea valt att vara styrka. Vi vill därför vara med och Partnerföretag i Diversity Challenge? driva denna viktiga fråga. Hur jobbar Nordea med mångfald? – Mångfald är en integrerad del av arbetet. Vi är verksamma i flera Praktikplats på Nordea länder och arbetar i en miljö som Din praktik på Nordeas HR-avdelning delas mellan praktiskt HR-arbete och präglas av mångfald så detta är en projekt. Det innebär att du arbetar angelägen fråga för oss varje dag. med HR-support till våra linjechefer Rent konkret försöker vi lyfta fram och stödjer rekryteringsprocesser respektive deltar i/driver projekt underrepresenterade grupper i våra inom något av de prioriterade HRrekryteringsprocesser. Det kan områdena i Nordea. handla om allt från att lyfta fram Under din praktik kommer du att lära känna våra värderingar och män i en grupp där många kvinvision, allt det som gör Nordea till ett nor jobbar, eller en person med spännande och utvecklande företag! utländsk härkomst i en grupp där Vi anser att medarbetare som ständigt utvecklas och team som verkar det saknas. Vid rekryteringen till vårt tillsammans är vägen för att nå våra traineeprogram, Nordea Graduate ambitiösa affärsmål. Programme har vi sett att studenFör oss är din attityd och passion det viktigaste. Du är nyfiken och har ter numera profilerar sig med sina ett genuint intresse för näringslivet unika erfarenheter eller sina annoroch individens betydelse för företalunda bakgrunder. Vi vill se det! gets utveckling. Du är målinriktad, högpresterande och har en helhetsVarför ska man arbeta på Nordea? syn i varje frågeställning utan att – På Nordea har vi stora ambiförlora grepp om detaljerna. Vi vill att tioner. Vi ska dubbla lönsamheten. du har goda kunskaper i svenska och engelska, både i tal och skrift. Här ser vi Polen och Ryssland som strategiska tillväxtområden. Vi är en

Nordea Nordeas vision är att vara den ledande nordiska banken, erkänd för sina medarbetare, som skapar betydande värde för kunder och aktieägare. Vi gör det möjligt för våra kunder att nå sina mål genom att erbjuda ett brett urval produkter, tjänster och lösningar inom bank, kapitalförvaltning och försäkring. Nordea har cirka 10 miljoner kunder, cirka 1 300 kontor och en ledande ställning inom Internettjänster med 4,9 miljoner e-kunder. Nordea finns i 14 länder och har cirka 32 000 anställda varav 8 000 i Sverige.

Anställdas bakgrund Nordeas ambition är att vara den mest eftersökta arbetsgivaren inom finansbranschen i regionen. Vi vill attrahera, utveckla och behålla högt motiverade, kvalificerade och resultatinriktade medarbetare. Våra anställda är främst ekonomer, civilingenjörer, jurister, IT-specialister eller marknadsförare.

Rekrytering Nordea är en koncern med stark tillväxt och vi rekryterar kontinuerligt. På www.nordea.com/job kan du läsa mer om karriärmöjligheter och prova speed dating med några av våra medarbetare. Du kan även prenumerera på lediga tjänster som motsvarar din profil.

Graduate Programme (trainee) Nordeas Graduate Programme är rankat som ett av Sveriges främsta trainee-program. Sedan starten år 2000 har drygt 500 personer börjat sin yrkeskarriär som trainee i Nordea. Cirka 80 procent av dem har valt att stanna kvar i koncernen. På www.nordea.com/graduate kan du läsa mer och anmäla ditt intresse för att få besked om när nästa rekrytering startar.

stor organisation som är verksam i flera länder. Vi har en mängd olika erfarenheter hos våra medarbetare. Hos oss finns alla typer, rådgivare som möter kunderna på kontoren och de som är doktorer i analytisk matematik, utvecklare som jobbar för gemensamma IT-plattformar och jurister som samarbetar med finansinspektioner för att tolka nya direktiv. Här finns en mångfald av arbetsuppgifter, kompetenser och människor! ◗

PERFECT MATCH 37


HÄR PUBLICERAS INFORMATION FRÅN FÖRETAG SOM INGÅR I PERFECT MATCH PARTNER PROGRAMME. INTRESSERAD? KONTAKTA sighsten.dahl@academicsearch.se

Posten ett logistikföretag i världsklass

POSTEN

Balansen i fokus Snezana Colakovic ansvarar för processutveckling på Posten i Malmö. Hon gillar att effektivisera strukturer i en verksamhet där man aldrig på förhand kan veta hur mycket post människor skickar. SNEZANA COLAKOVICS arbete

innebär att hon går igenom alla processer för att effektivisera dem. Hon Snezana Colakovic ser alltså till att det finns en standard för alla processer. Dessutom ingår det i hennes ansvar att coacha alla processägare. – Det är viktigt att skapa förståelse hos medarbetarna om varför vi skall ha ett gemensamt system och det mest effektiva arbetssättet för varje liten delprocess. Det krävs nämligen att alla gör på rätt sätt och att vi levererar till nästa länk i kedjan i rätt tid och rätt produkt. När vi säger rätt tid så pratar vi om minuter och ibland känns det som att det är sekunder som avgör om vi lyckas eller inte. För att allt detta ska fungera måste alla förstå värdet och sin roll i processen. Snezana Colakovic menar att det mest spännande med att jobba på Posten är att det finns så många olika utvecklingsområden. Man kan alltid utvecklas på Posten och man kan alltid bli bättre. – Om man jämför oss med andra företag som också jobbar med lean production så står vi för en så stor utmaning eftersom vi aldrig vet hur

38 PERFECT MATCH

mycket post folk vill skicka. Ändå ska vi göra vårt arbete effektivt och med bästa kvalitet. Det är en utmaning och det är roligt att komma till jobbet och inte veta vilka förutsättningar som råder men att alltid göra det bästa av situationen! SNEZANA COLAKOVIC är

född i Tyskland men uppvuxen i forna Jugoslavien. Hon har bara positiva erfarenheter av att ha ett utländskt påbrå. –  fick jag en praktikplats på ekonomiavdelningen. Jag var verkligen inte den bästa kandidaten för jobbet eftersom jag kom direkt från högskolan och hade mycket teoretisk men ingen praktik kunskap. Dessutom var min svenska inte så bra då. Men jag fick verkligen en chans! Mina chefer och kollegor var ärliga och tydliga. Jag visste vad som förväntades av mig och det var inga skillnader mellan mig och mina kollegor. Vad är det då som gör Posten till en spännande arbetsplats? – Väldigt få känner till Posten som en processindustri. Det finns så många områden att utveckla. Det finns i kulturen på Posten – vi vill hela tiden bli bättre och strävar efter nöjda kunder med kvaliteten i centrum. – Dessutom är balans viktigt här. Posten jagar inte bara kostnader utan

Posten är i dag ett av Sveriges största företag med drygt 30 000 medarbetare och en omsättning på över 25 miljarder kronor. Varje dag ger vi service till 4,4 miljoner hushåll och 900 000 företag, vår verksamhet består av en koncern med tre specialiserade dotterbolag med inriktning mot brev, paket och informationslogistik där brev är den största delen. Posten har en världsledande kvalitet och service. Genom Posten är det möjligt att nå alla hushåll och företag i Sverige snabbt, säkert och kostnadseffektivt – oavsett om det handlar om ett enskilt brev eller större logistiklösningar. Via ett nätverk av dotterbolag och samarbetspartners förmedlar Posten brev och paket till övriga Norden och resten av världen. I Posten är våra anställda verksamma inom ett stort antal olika yrkesgrupper här finns chaufförer, ingenjörer, brevbärare, ekonomer, jurister personalvetare, terminalarbetare, kommunikatörer mfl. Posten är en spegling av det svenska samhället idag, här arbetar människor med ursprung från stora delar av världen med mer än 50 olika nationalitet. Under de senaste åren har vi haft ett tydligt fokus på hälsofrågorna i företaget och på så sätt uppnått våra mål för friska och engagerade medarbetare, vilket bidragit till att sjukfrånvaron minskat med nästan 40%. Miljöfrågan är en annan mycket viktig fråga för oss som stort logistikföretag. Här finns tydligt uppsatta mål för hur vi ska bidra till ett klimatsäkert samhälle. Posten är ett företag på en starkt konkurrensutsatt marknad med stora möjligheter till utveckling och förändring.

vi på Posten är väldigt medvetna om att det måste finnas en balans. Utveckling ska inte ske på bekostnad av vare sig kvaliteten, kunderna, medarbetarna eller lönsamheten. Om medarbetarna trivs och står bakom beslut kan man genomföra vilka förändringar som helst! Detta är en utmaning som vi är stolta över och som kräver ett stort engagemang och delaktighet i organisationen. ◗


HÄR PUBLICERAS INFORMATION FRÅN FÖRETAG SOM INGÅR I PERFECT MATCH PARTNER PROGRAMME. INTRESSERAD? KONTAKTA sighsten.dahl@academicsearch.se

SVENSKA SPEL

Mångfaldstänk kan ge vassare kampanjer Svenska Spels försäljning sker genom ombud. Och fler än hälften av ombuden har utländsk bakgrund. Efter att ha lyssnat till dem startade företaget mångfaldsrekrytering och funderar nu på att skapa fler riktade kampanjer. THERESE LINDSTRÖM,

säljchef inom Affärsområde Butik, är en av dem som har drivit projektet att titta på hur väl Svenska Spel passar in i hela sitt säljpussel. – Vi har upptäckt att vi som jobbar här på Svenska Spel ser annorlunda ut än våra ombud. Bland våra ombud finns många med invandrarbakgrund och människor som tillhör många olika kulturer. Så vi började intressera oss för hur vi bemöter olika sorters grupper och hur vi agerar i olika situationer. Vi började med det lilla, att titta på vårt affärsområde. DET HELA STARTADE med

att Svenska Spel tittade på de säljare som jobbade hos dem, alltså de som besöker ombuden. – Då gjorde vi ett medvetet val och rekryterade fler säljare med en annan kulturell profil. Vi ville ha nya idéer och ny kraft. I nästa steg intervjuades ombuden utifrån vad de ville ha, vilka produkter de såg som viktiga, hur olika kampanjer togs emot och hur deras kundkrets ser ut. – Vi tog fram en kalender med många utländska högtider. Syftet var att vi skulle våga göra fler riktade kampanjer än till bara Mors dag och andra svenska

högtider. I framtiden kanske vi får se aktiviteter i samband med till exempel det kinesiska nyåret. Alla Svenska Spels ombud går en spelskola. Den har sett likadan ut länge, men nu har den börjat utvecklas utifrån vad Svenska Spels ombud behöver ur ett mångkulturellt perspektiv. Allt ifrån innehåll till pedagogiska verktyg gås igenom tillsammans med ombuden. – Vi ville inte sitta och vänta utan vi valde att köra igång. Vårt mångfaldsarbete här på Svenska Spel är i sin linda, men här har vi gjort något konkret. Detta ska nu utvärderas för att det så småningom tas vidare till ett större projekt. Varför ska man jobba på Svenska Spel? – Att jobba med underhållning är spännande. Själva spelbranschen är speciell, det är en udda bransch och just nu är det mycket fokus på den. Kompetensen som behövs i spelbranschen är ganska bred. Vi är både teknikstyrda och säkerhetsstyrda samtidigt som vi jobbar med ansvarsfull marknadsföring och försäljning. Dessutom påverkar omvärldsfaktorer som till exempel politiska beslut oss oerhört mycket. Man kan vara utbildad inom många olika inriktningar. Alla får plats hos oss!

Therese Lindström

Svenska Spel Du vinner på Svenska Spel! Svenska Spel är ett av världens främsta spelbolag verksamma på den svenska marknaden. Företagets mission är att sprida spelgläje och vara världsledande i spelansvar. År 2007 befäste Svenska Spel sin position som ett av de bolag i världen som tar mest ansvar. All vinst går till samhällsnyttiga ändamål och under år 2007 delades 1,4 miljarder ut till barn- och ungdomsidrotten. Kontor finns i Visby, Sundbyberg, Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall. Det är 1 650 tillsvidareanställda i koncernen. Medelåldern i koncernen är 35 år. Anställdas utbildningsbakgrund Bland akademiker är det främst systemvetare och civilekonomer (affärsutvecklare, controllers, marknadsförare och säljare).

Mångfald Svenska Spel arbetar aktivt med mångfaldsfrågorna och bland annat med att öka andelen kvinnliga chefer generellt och på högre chefsrollsnivåer. Företagets ambition är också att verka för att vara alla svenskars spelbolag och därmed tillvarata det mångkulturella samhällets möjligheter. Under år 2007 inleddes projektet ”Mångkulturella affärer” i syfte att aktivt arbeta med dessa frågor.

Könsfördelning Medarbetare: 44 % kvinnor och 56 % män.

Chefer: 38 % kvinnor och 62 % män.

PERFECT MATCH 39


Posttidning B

Returadress: Academic Search Kungsgatan 5, 111 43 Stockholm

Vill Du praktisera på ett av Sveriges främsta företag? Academic Search drar nu igång mångfaldssatsningen Diversity Challenge för fjärde året i rad. Var med du också! Förra årets finalister är just nu ute på sina praktikplatser. Vill du utmanas på Atlas Copco, IKEA, KF Fastigheter, Nordea, Posten, Scania, Svenska Spel eller Vattenfall? Eller, vill du kanske hellre lansera nya produkter på Unilever? Möjligheterna är många. Diversity Challenge har något för alla!

Vad skulle du förresten göra med 10 000 kronor? När du ansöker till Diversity Challenge ger du ditt svar på frågan ”Hur kan min mångkulturella erfarenhet gynna min framtida arbetsgivare?” och du har chans att vinna Diversity Challenge årliga Mångfaldspris. För att anmäla dig och för mer information, besök www.academicsearch.se eller kontakta Emma Arvidson på telefon 08-555 15 752, e-post emma.arvidson@academicsearch.se. Ansök senast den 25 november 2008. Välkommen med din ansökan! Ansök senast den 25 november 2008 Välkommen med din ansökan!

www.diversitychallenge.se

Partnerföretag

Perfect Match #4 2008  

Karriärmagasin för civilingenjörs- och ekonomistuderande från rekryteringsföretaget Academic Search. Tidningen produceras av Redaktörerna.