Page 1

XRcise is een uitgave van de BBTV, de vakbond voor jonge beroepsmilitairen

84

.O

PLEIDINGEN: BBTVJURIST GEEFT UITLEG

Goofball JASMINE SENDAR

.H

OE LOOPT DIT AF?

Meepraten? KOM

NAAR DE AFDELINGSVERGADERING

BBTV


Kerntaak

BBTV | Postbus 93037 | 2509 AA Den Haag Telefoon: 070 3155111 | Militaire nummer (géén 06-nummer!): * 06 546 66156 | Fax: 070 3839840 | E-mail: bbtv@vbmnov.nl

Geen uur, geen minuut, nee zelfs geen seconde. Het woord

Colofon

XRcise is een uitgave van de BBTV, vakbond voor jonge beroepsmilitairen nummer 84, september/oktober 2012

‘Defensie’ hebben ze in al die politieke debatten vakkundig vermeden.

Verhuizen? Uitzending? Geef dit door via ledenadministratie@vbmnov.nl

Veiligheid is toch een kerntaak voor de overheid?

LIDMAATSCHAP Leden van de BBTV kunnen op elk gewenst moment hun lidmaatschap opzeggen. Bij een opzegging voor 1 december van een jaar eindigt het lidmaatschap op 31 december van dat jaar. Opzeggingen die in de maand december worden ontvangen worden pas op 31 december van het dooropvolgend jaar geëffectueerd.

geworden. De grondwettelijke taak is daarbij niet veranderd.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt op welke wijze dan ook zonder vooraf schriftelijke toestemming van de uitgever.

moet 2% van het Bruto Nationaal Product (BNP) besteden

ISSN: 1389-210X

In de afgelopen twintig jaar is de krijgsmacht kleiner en kleiner Verdedigen van nationale belangen, dragen van internationale verantwoordelijkheden. Nederland is een van de rijkste landen ter wereld, heeft de 16e economie en behoort tot de 10 grootste exportnaties. Dat zijn de lusten. Maar nu de lasten. Die moeten gelijk worden verdeeld. Binnen de NAVO zijn afspraken hierover: ieder land aan defensie. Een betrouwbare bondgenoot komt zijn afspraken natuurlijk na. Nederland niet. We geven nog maar 1,3 procent van het BNP

Verspreiding Gratis op huisadres voor leden

“Oorzaak van dit politieke wanbeleid is onwetendheid”

Oplage 10.500

Redactie

uit aan Defensie. Dit dreigt nog verder te dalen tot 1,0 %. Oorzaak van dit politieke wanbeleid is onwetendheid. De Nederlander begrijpt niet waar hij Defensie voor

nodig

heeft.

Het aanschaffen van het

allernieuwste

Henri Lansink Peter Visser

model iPhone is veel

Vormgeving Studio

vervangen van een

José Jansen

Drukkerij

belangrijker dan het straaljager uit de jaren ’80. En politici vinden het wel goed zo. Komen we ergens geld

Senefelder Misset BV

te kort? Dan halen we het bij Defensie weg.

Redactiemedewerkers

De vraag is: wat doen we hieraan? Hoe kunnen we ervoor

Mathijs van Eeten Geza (strip) Henri Lansink Natalie van Os Suzanne Stam Peter Visser

zorgen dat Defensie serieus wordt genomen? Hoe kunnen we

Fotografie

Reageer: bbtv@vbmnov.nl

Henri Lansink Peter Visser

er voor zorgen dat de mening van een man of een vrouw ‘in zo’n raar pak’ weer gewicht in de schaal gaat leggen? Wanneer wordt een militair weer iemand die er toe doet?


12

14

XRcise Briefing

Short message 5

Hoe zit het met opleidingen?

Meepraten? Medezeggenschap!

Hoe steken de regels over opleidingen en loopbaan in elkaar? Na de invoering van het FPS is een aantal dingen veranderd. BBTVjurist mr. Maarten de Haas geeft uitleg.

Meepraten over van alles en nog wat binnen jouw onderdeel, dat kan binnen een MC (medezeggenschaps-commissie). In de medezeggenschap is ook plaats voor jonge militairen.

Pensioenbijeenkomst 8 Uitzendcertificaat 9 Silly site 10 Testteam 20

16

18

Vraag 't Natalie 22 Vrrroemmm!! 25

45 miljoen liter per seconde.

Kledingvoorschrift landmacht

“Wil je het overleven, dan moet je sterk zijn en volhardend.” Dat zegt kajakker Rush Sturges na het bevaren van de grootste en heftigste stroomversnellingen ter wereld: de Inga Rapids.

Hou jij je basis-jas aan als je in extreme hitte moet werken? Waarschijnlijk niet. Toch heeft de landmacht een kledingvoorschrift uitgevaardigd, waar dat in staat. Graag jouw reactie.

Cover Jasmine Sendar heeft Miss-verkiezingen gewonnen, speelde als actrice in films en series, weigerde om voor een ‘schijntje’ in de Playboy te staan en staat deze maand in het DeLaMar- theater met ‘De vagina monologen’. XRcise sprak met haar. (foto cover: Herman van Gestel)

Vul de bon in op pag. 29 en word lid!

Afdelingsvergaderingen 27 Movies 28 Aanmeldingsbon 29 Go 30 Zandhazen 31 Waarom lid worden 32


Een goede vakbond voor jonge militairen?

de

!

natuurlijk

De BBTV is de vakbond voor jonge beroepsmilitairen. Al meer dan 11.000 jonge militairen zijn lid. Maar wat is eigenlijk de reden om lid te worden van de BBTV?

als jij een juridisch probleem hebt. Mocht je letselschade hebben, dan krijg je een gratis letselschadeadvocaat voor werk en privé.

Om te beginnen omdat je dan gebruik kunt maken van de unieke Helpdesk. Heb je een probleem, bel dan 070 31 55 111. De BBTV voert samen met de VBM|NOV (de grootste vakbond voor defensiepersoneel) overleg met Defensie over allerlei zaken die ook jou aangaan. Denk bijvoorbeeld aan je salaris! Hoe meer leden zich aansluiten, hoe sterker we staan.

Heb je een vraag, dan kan je natuurlijk ook terecht bij onze Ledenservice. Dat zijn de mannen die je op vrijwel alle defensielocaties in Nederland bij de ingang van de eetzaal ziet staan. Heb jij een probleem of een vraag waar de BBTV misschien bij kan helpen, aarzel dan niet om jouw vraag te stellen. Daar staan ze voor! Alle medewerkers van de Ledenservice zijn oud-militairen met jarenlange ervaring.

Kom je in de problemen en heb je een jurist nodig? Als lid van de BBTV krijg je juridische bijstand van onze eigen juristen. Omdat de BBTV een echte militaire vakbond is, zijn dit allemaal specialisten in militaire zaken! Ook als jij nog in de initiële opleiding zit, sturen wij een jurist naar je toe

Om de contributie hoef je het niet te laten. Die contributie (t/m 22 jaar € 8,57 daarna € 9,18) gaat niet omhoog als jij bevorderd wordt! Je gaat dus niet in de loop der jaren steeds meer betalen. Bovendien kan je verschillende kortingen krijgen, waardoor je je lidmaatschap er al snel uit hebt.

Nog een paar voordelen van het BBTV-lidmaatschap:

• Gratis nazorg voor nabestaanden bij overlijden • Aanspraak op financiële hulpverlening bij acute financiële nood • Gratis invullen van je belastingformulier op de kazerne • Gratis tankpas voor alle merken met 6 cent korting per liter op adviesprijs Ook kan je het unieke Defensie AanvullingsPlan afsluiten. Dit is een WA-, Ongevallen-, Doorlopende reis- en Inboedelverzekering. Dit pakket dekt als enige alle (beroeps)risico’s die je als militair loopt! Ook tijdens alle werkzaamheden van je uitzending. Dus één keer afsluiten en gedurende je diensttijd nooit meer naar verzekeringen omkijken! Ben jij nog geen lid? Vul dan snel de bon in!


XR cise

Short message

Avondsport landmacht afgeschaft? Lang, lang geleden stond heel Nederland op zijn kop omdat een vrouwelijke matroos zou zijn misbruikt aan boord van een fregat. Allerlei hoge officieren begonnen van alles en nog wat te verbieden. De politiek schreeuwde moord en brand. Het was allemaal vreselijk en ongehoord en schandalig en er kwam een commissie die het allemaal ging onderzoeken. Op Hr. Ms. Tromp werd tijdens een uitzending een apenkooiparkoers uitgezet voor fitness training.

“Daarvoor kwamen er de zogenaamde ‘Staalgelden”

van dat fregat. Maar het resultaat was wel, dat die commissie tot de conclusie kwam dat er veel te weinig te doen was voor binnenslapers. Dat was de Commissie Staal. Defensie moest dus iets gaan doen tegen de ‘verveling’. Daarvoor kwamen er de zogenaamde ‘Staalgelden’. Dankzij dat geld konden er bijvoorbeeld internetvoorzieningen in de legeringsgebouwen komen.

Wanneer krijg ik mijn salaris?

Maar ook meer mogelijkheden om ’s avonds na werktijd te sporten. Dat mes snijdt natuurlijk aan twee kanten. Aan de ene kant fittere militairen, aan de andere kant kan iedereen zich uitleven zonder rottigheid uit te halen. Ook besloot Defensie om extra geld vrij te maken voor het betalen van sportinstructeurs. Want als militairen in hun vrije tijd moeten kunnen sporten, dan moet er wel een sportspier aanwezig zijn. Om begeleiding te geven, om materiaal te verstrekken, enzovoort.

Defensie betaalt het salaris voor de

Zoals je weet moet Defensie bezuinigen. Ook de LO/

maand oktober uiterlijk op woensdag 24 oktober. Dit geld staat dus donderdag

Sportorganisatie moet inkrimpen. In totaal moeten er 98

de 25e op jouw rekening. Het salaris over de

sporten in de avonduren de nek omgedraaid. De BBTV is

maand november wordt betaald op

vrijdag

functies verdwijnen bij de landmacht. Daarmee wordt het

het hier niet mee eens.

23 november. Dit geld staat uiterlijk maandag 26 november op jouw rekening.

XR cise

Achteraf bleek er niet zo veel gebeurd te zijn aan boord

Wat vind jij? Reageer via bbtv@vbmnov.nl

5


XR cise

Spotlight

Jasmine Sendar XR cise

We kennen je als actrice, model en ook een beetje als zangeres. Waar ben je op dit moment mee bezig? “We zijn nu bezig met nieuwe internet-serie genaamd Blueberry Rose.

6

Die gaat aan het eind van het jaar online. Daarnaast geef ik theaterles aan jongeren, presenteer ik regelmatig evenementen en zit ik in een meidengroep: Fourlicious. We zijn bezig een platendeal te sluiten met een Belgische platenmaatschappij.”

Wat vind je het leukst om te doen? “Acteren vond ik altijd al geweldig, al op mijn 5e jaar wilde ik ‘filmster’ worden. Modellenwerk kwam er toevallig bij. Als kind was ik heel onzeker over mezelf. Toen ik 16 was had ik mijn eerste bikini gekocht, maar ik voelde me vreselijk onzeker. Mijn moeder heeft me toen

Ze heeft verscheidene Miss-verkiezingen gewonnen (waaronder Miss Beautiful Black), speelde als actrice onder andere in de film Volle Maan, Onderweg naar Morgen en meerdere series, ze weigerde om voor een ‘schijntje’ in de Playboy te staan en staat deze maand in het DeLaMar- theater met ‘De vagina monologen’. Reden genoeg voor XRcise om actrice en fotomodel Jasmine Sendar eens op te zoeken. Wij vroegen haar:

opgegeven voor de “miss bikini verkiezing” in Rotterdam. Die won ik! Daardoor kreeg ik ook een modellencontract. Daarna heb ik aan ‘miss beautiful black’-verkiezing meegedaan, en ook die wedstrijd gewonnen. Daarna volgden meer modeshows en shoots.”

Maar je hebt ondanks alle fotoshoots nooit in de Playboy gestaan? “Ik ben wel benaderd voor de Playboy en vond het best een leuk idee. Maar het bedrag waar ze mee kwamen was zo schandalig laag! Ik gooi mezelf niet in de uitverkoop! Toen zeiden ze: ‘ja maar donker verkoopt niet’. Ik heb daardoor wel de cover gehaald van het blad 'Vision'. Ik had ze dat verhaal van de Playboy verteld en toen zeiden ze: dan gaan we jou op de cover zetten als zeemeermin. Ik heb daar heel veel positieve reacties op gehad.”


Je bent geboren op Curaçao. Heb je daar lang gewoond? “Nee, toen ik drie was heeft mijn moeder mee meegenomen naar Nederland. Ze had de keuze om of naar Florida te gaan, of naar Dordrecht.” Ja,

dan kies je Dordrecht, dat is logisch ...

“Haha, inderdaad, hoe heeft ze die beslissing ooit kunnen nemen? Maar ik ben daar dus opgegroeid.”

Vertel eens wat over de vagina monologen. Wat is het, wat doe je en vooral: waarom? “Ik zal het uitleggen. De Amerikaanse schrijfster Eve Ensler heeft meer dan 200 vrouwen geïnterviewd, uit oorlogsgebieden, maar ook professoren, huismoeders, vrouwen die mishandeld zijn, allerlei vrouwen. Dat leverde verhalen op van vrouwen over hun vagina. Die verhalen zijn gebundeld en er is ook een toneelstuk van gemaakt. Je moet niet denken dat ze daar gezellig met hun benen wijd gaan zitten hoor. Nee, er zijn dan 3 bekende vrouwen op een podium die een monoloog voordragen. Dus niet hun eigen verhaal, maar dat van

podium samen met Marga van Praag en tante Es, haha. Maar we houden het netjes.

XR cise

één van die geïnterviewde vrouwen. Ik sta 15 en 22 oktober op het

Ik ben zo’n goofball, ik hou wel van gekke dingen. Ik heb bijvoorbeeld ook 12 uur in een hokje opgesloten gezeten voor een actie tegen kindermisbruik . Wytske Kenemans deed ook mee, en Jörgen Raymann. Ik zat in een hokje van 1 bij 2 meter. Mensen konden mij vanaf de straat zien zitten. Je mocht een telefoon of laptop meenemen. Ik heb daar gezeten van acht uur ’s avonds tot acht uur ’s ochtends. Het viel best mee hoor, maar sommige mensen die voorbij kwamen gingen echt rare dingen doen. Moonen bijvoorbeeld. Een stelletje ging vlak voor mijn raam staan bekken met elkaar. Ik dacht: serieus? Dus ik heb daar een foto van gemaakt en die op facebook en twitter gezet. Later bleek dus dat die man een vriendin had. Maar met de actie is in totaal ruim 110.000 euro opgehaald.“

Heb je nog een boodschap aan onze lezers? “Dat als je iets heel graag wil, dat je daarvoor moet gaan en niet moet laten tegenhouden door anderen die een andere mening hebben. Anderen kunnen niet in je hart kijken wat jouw verlangens zijn. Sommige dingen lijken misschien onbereikbaar, maar hoeven dat niet te zijn. Als ik als kind zei dat ik actrice wilde worden, werd ik ook uitgelachen. Uiteindelijk heb ik het wel gedaan. Ik ben van mening dat als je iets heel graag wilt en je zinnen erop zet, dat de kans groot is dat het je lukt. Soms niet via de rechte weg ernaartoe, maar als het iets is wat je echt wilt, dan lukt het uiteindelijk wel.”

Pers & PR contact: press@jl-x.com | Website: www.jasmindesendar.nl | Foto’s: www.jl-x.com | Visagie: Micabella Netherlands | Footwear: www.thisisnat-2.nl

7


XR cise

Sitrep

XR cise

Hoe zit dat nu met jouw pensioen? 8

Het Ambtenarencentrum (AC) organiseert samen met

De presentatie over de pensioeninformatie in de zaal kun

het ABP (Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds) twee

je rechtstreeks volgen door middel van webcasting via

op 5 november in Rotterdam en op 29 november in Utrecht. De BBTV nodigt jou uit om daarbij

internet. Ook kun je via internet vragen stellen aan de

bijeenkomsten over jullie pensioen:

presentatoren en de ABP-bestuurder in de zaal.

(persoonlijk of virtueel) aanwezig te zijn. De afgelopen maanden zijn er in kranten en op tv veel berichten verschenen over pensioenen. Meestal was het geen goed nieuws. We kunnen ons voorstellen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het AC wil jou in samenwerking met ABP informeren over je ABP-pensioen.

Programma maandag 5 november 2012:

Wil jij liever in de zaal aanwezig zijn? Dat kan ook. Neem dan contact op met Ton van Elst (t.vanelst@vbmnov.nl). Meer info? Bel dan tijdens kantooruren met 070 3155111.

Programma donderdag 29 november 2012:

LOCATIE: Van der Valk Hotel Blijdorp Energieweg 2, 3041 JC Rotterdam

LOCATIE: Jaarbeurs, Jaarbeursplein 6, 3505 BM Utrecht

19.30 UUR Ontvangst in de zaal ‘Rotterdam 3’

13.30 UUR Ontvangst in de centrale hal op de 2e

20.00 UUR Welkomstwoord door Jean Debie, voorzitter AC 20.05 UUR Presentaties door ABP, door de heren Hiemstra en Lardinois 21.00 UUR Discussies met de zaal en de mogelijkheid tot het stellen van vragen aan Cees Michielse, bestuurder namens de werknemers bij ABP 22.00 UUR Afsluiting door Jean Debie, voorzitter AC

verdieping van de Jaarbeurs 14.00 UUR Welkomstwoord door Jean Debie, voorzitter AC 14.05 UUR Presentaties door ABP, door de heren Hiemstra en Lardinois 15.00 UUR Discussies met de zaal en de mogelijkheid tot het stellen van vragen aan Cees Michielse, bestuurder namens de werknemers bij ABP 16.00 UUR Afsluiting door Jean Debie, voorzitter AC

Hoe kan ik de bijeenkomst online volgen? Dat kan op 5 en 29 november via een link op www.bbtv.nl.


XR cise

Service

Vraag een

Geldt ook voor uitzendingen naar de West

uitzend-certificaat aan Ben jij lid van de BBTV en ga je op een uitzending, dan heb je recht op een uitzendcertificaat. Dat is een GRATIS ongevallendekking voor de duur van jouw uitzending. Het certificaat biedt een dekking bij overlijden en invaliditeit.

€ 2.500,- bij overlijden als gevolg van een ongeval € 10.000,- in geval van algehele blijvende invaliditeit door een ongeval. In geval van gedeeltelijke blijvende invaliditeit

XR cise

Dit certificaat biedt een dekking van:

door een ongeval een evenredig percentage van € 10.000,-. Geldt ook voor uitzendingen naar de West. 9

Vul onderstaande bon in of ga naar www.bbtv.nl (klik op ‘service’).

Aanvraagformulier

Naam

Voorletters

m/v

Geboortedatum

Werknemersnummer en registratienummer:

man vrouw

Adres, postcode + woonplaats:

Telefoonnummer

Naam uitzending:

Telefoonnummer (mobiel)

Periode uitzending:

Emailadres

Onderdeel:

Krijgsmachtdeel: KL

KLu KM KMar

CDC DMO BS Alleen jouw NAW-gegevens worden opgenomen in de persoonsregistratie van de verzekeraar. Deze registratie is op grond van de Wet bescherming persooonsgegevens aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) te Den Haag.

Stuur de bon naar: BBTV o.v.v. ‘Uitzendcertificaat‘ Postbus 93037 2509 AA Den Haag

Of scan QR-code en vul het formulier digitaal in

Dienstverband: FPS 1 FPS 2 FPS 3


XR cise

Silly Site

XRcise verzamelt de nieuwste gadgets, leukste internetsites en andere onzin.

 ‘I like’ Handschoen

De Eye Scope is een zoomlens die je op de lens van je iPhone 4 kunt klikken, zodat je ook optisch kunt inzoomen (in plaats van alleen digitaal). En dus kan je in principe betere foto’s maken. € 39.95 bij Gadgethouse. De standaard wordt meegeleverd.

Vindt jij iets helemaal geweldig? Geef dan een like met deze handschoen! € 11.95 bij Gadgethouse.nl.

XR cise

 Zoomlens voor iPhone 4

 Doggles 

10

Het kost 27 euro maar dan heb je ook … een zonnebril voor je hond. Tja. One size fits all dogs. Gezien bij Gadgethouse.

 Grip

 ‘I like’ Handschoen

Moet je veel werken met olieën en vetten? De Showa 376 handschoen is zo ontworpen dat je grip op een vettig onderdeel blijft houden. Waterdicht en ondoordringbaar voor olie en vetten. De handrug ademt wel. € 4,90 bij Wiltec.

En vind je iets niet leuk, dan draai je de handschoen gewoon om.


Surfin’ & Apps  Snelheidsregelaar

XR cise

Hier bij de XRcise zijn we niet zo’n fan van gasfixatie in je auto. Maar de ‘Eagle’ snelheidsregelaar kan een goedkoop alternatief zijn voor cruisecontrol. Inschakelen bij de juiste snelheid, bijvoorbeeld 120. Na een inhaalmanoeuvre valt de snelheid gewoon terug naar 120. Na remmen is hij wel uitgeschakeld. € 29,99 bij Conrad.

 Wat vliegt daar over? Op www.geluidsnet.nl zie je welke vliegtuigen overvliegen en welke hoogte / snelheid ze hebben. Een mooie ‘gewone’ site is http://www. flightradar24.com.

11

 Joystick voor tablet Voor games op iPhone en iPad waar je normaal een virtuele joystick bij gebruikt, kan je ook de Fling Joystick gebruiken. Een stuk makkelijker met shooters enzo. Gezien voor € 23,99 bij Gadgethouse. Geen batterijen nodig, met ingebouwde zuignap.

 DuckDuckGo is een alternatief voor Google. Nadeel van Google is, dat het alles vastlegt wat je zoekt en dat is niet altijd een fijn idee. Toch? DuckDuckGo doet dit niet. Voor de iPhone / iPad kan je de app Bang On gebruiken, die zoekt met DuckDuckGo. Je kunt dan instellen op welke sites je wilt zoeken (bijvoorbeeld songs op spotify). Deze persoonlijke zoekopdrachten worden “bangs” genoemd. Kosten: € 1,59.

 Interesse in de ontwikkeling van wapens in de loop der jaren? Kijk op youtube naar ‘Lock ‘n load with R. Lee Ermey’. R. Lee Ermey is een oud US-marine die in spectaculaire filmpjes de werking en ontwikkeling van wapens (voor het landgevecht) laat zien. In typisch Marine Corps jargon.


XR cise

FPS

Heb jij vragen hierover? @: bbtv@ vbmnov.nl

XR cise

Hoe zit het nou 12


Vorig jaar zijn de regels voor het volgen van een opleiding flink veranderd. Dat is een gevolg van de invoering van het Flexibel Personeelssysteem (FPS). Het FPS houdt onder andere in dat Defensie moet meewerken aan jouw ‘talentontwikkeling’. De mogelijkheden om opleidingen te volgen zijn daarom ruimer geworden. Niet alleen opleidingen voor je loopbaan binnen Defensie, maar ook daarbuiten. Hoe steken de regels over opleidingen en loopbaan in elkaar? BBTV-jurist mr. Maarten de Haas geeft uitleg. Iedere militair begint natuurlijk met een initiële opleiding. Daarna krijg je meestal een functiegerichte of vaktechnische opleiding. En daarna kan je als militair echt aan de slag. Als later blijkt dat er voor jouw huidige of toekomstige functie specifieke

opleidingen nodig zijn, dan zorgt Defensie daarvoor. Tot zover is er niets nieuws onder de zon. Wat nieuw is in FPS, is dat er meer ruimte en aandacht is voor de opleiding en loopbaan van militairen. Vroeger was het

beroep van militair voor veel mensen een keuze voor het leven. Met het FPS is bijna niemand meer verzekerd van een vaste baan binnen Defensie. Daarom vindt Defensie het belangrijk dat militairen goed worden voorbereid op veranderingen.

Loopbaangesprek

Een onderdeel van FPS is, dat Defensie opleidingen voor persoonlijke ontwikkeling vergoedt. Het maakt wel uit, of zo’n opleiding gericht is op een loopbaan binnen Defensie, of op een loopbaan buiten Defensie. Opleidingen voor de loopbaan binnen Defensie worden helemaal vergoed. Dat is natuurlijk ook logisch. Maar opleidingen voor de civiele arbeidsmarkt kunnen ook helemaal worden vergoed. Voorwaarde is, dat je op hetzelfde niveau blijft werken in je eigen vakgebied.

Om jou te kunnen begeleiden in jouw loopbaan, zijn er loopbaangesprekken. Heb je een FPS1-aanstelling? Dan krijg je in elk geval één jaar voor het einde van je dienverplichting zo’n loopbaangesprek. Heb je een FPS2-aanstelling? Dan krijg je tijdens iedere functievervulling van 3 jaar een loopbaangesprek. Het loopbaangesprek gaat over jouw toekomst binnen Defensie. Wat wil jij zelf, wat kan je en welke mogelijkheden zijn er. In zo’n gesprek kan je bijvoorbeeld afspraken maken over een opleiding, over coaching of de opbouw van bepaalde ervaring. Zo kan een infanterist aangeven dat hij in een volgende functie graag als chauffeur zwaar transport aan de slag wil. Als Defensie daar ruimte voor heeft, dan kunnen Defensie en de infanterist met elkaar afspreken dat hij alvast het benodigde rijbewijs en diploma’s gaat halen. Let op! Wil je een opleiding volgen? Neem altijd eerst contact op met een loopbaanbegeleider en vraag een loopbaangesprek aan. Schrijf je niet zomaar in. Anders loop je grote kans de vergoeding of verlof (bijvoorbeeld voor tentamens) mis te lopen.

En als je een opleiding voor een hóger werkniveau wil volgen? Of voor een ander vakgebied? In dat geval worden de kosten vergoed tot een bepaald maximum, afhankelijk van hoe lang je al bij Defensie werkt en hoe vaak je met uitzending bent geweest.

POP Als er in een loopbaangesprek afspraken worden gemaakt, dan worden die vastgelegd in een Persoonlijk Ontwikkel Plan-formulier (POP). Dat formulier moet uiteindelijk door de commandant van het krijgsmachtdeel worden ondertekend. De afspraken die op het formulier staan, zijn in principe bindend. Als de commandant de afspraken écht niet kan nakomen, is hij verplicht om een gelijkwaardig alternatief te bieden.

Het is ook mogelijk om individuele afspraken te maken met Defensie in je POP. Als jij bijvoorbeeld aangeeft dat je weg

Het kan zijn dat een militair met een fase 2-aanstelling zelf eerder met ontslag wil. Of dat een militair niet kan doorstromen naar fase 3. Wat dan? In dat geval heb je recht op bemiddeling naar de civiele arbeidsmarkt. Uitfaserende fase 2-militairen moeten uiterlijk één jaar voor ontslag zijn aangemeld bij een Bemiddelingsbureau.

wilt bij Defensie, kan worden afgesproken dat je toch wat langer bij Defensie blijft, maar dat je tijdens die langere periode

wel een opleiding op kosten van Defensie kunt volgen, naast je normale werk.

XR cise

Vergoeding voor opleiding

13


XR cise

MC

BBTV-leden in de medezeggenschap XR cise

Meepraten over van alles en nog wat binnen jouw onderdeel, dat kan binnen een MC (medezeggenschaps-commissie). Vergis je niet: een MC doet heel zinvol werk. Sterker nog: bij veranderingen binnen je onderdeel of organisatie kan de commandant niet om de medezeggenschap heen. Daarom is het belangrijk dat in de medezeggenschap ook de stem van jonge militairen gehoord wordt.

14

Een MC houdt zich bezig met het reilen en zeilen binnen jouw onderdeel. In een MC zit je namens je collega’s. Als lid van de BBTV kan je gebruik maken van de ondersteuning van jouw vakbond. Zie onderaan dit artikel.

Zitten er veel jonge militairen in een MC? Ja hoor. Bijvoorbeeld korporaal Léon Kooijman. Hij werkt bij 101 CBRN Verdedigingscompagnie (11 Pantsergeniebataljon).

Waarom is medezeggenschap belangrijk? Kooijman: “Door mijn ervaring in de medezeggenschap ben ik erachter gekomen dat personeel zich soms laat gebruiken of misbruiken, omdat ze niet altijd weten hoe het hoort. Ze zeggen ja en amen omdat een sergeant of luitenant iets nu eenmaal gezegd heeft. Maar Defensie verwacht van jou dat jij je netjes aan alle regels houdt. Dan mag de militair ook van Defensie verwachten, dat het zich op zijn beurt ook aan alle regels houdt.”

Wordt er wel naar de medezeggenschap geluisterd? “Ja, er wordt zeker naar ons geluisterd. Ik kan niet voor elke eenheid Kooijman.


spreken, maar mijn ervaring bij 11 Pantersgeniebataljon is wat dat

Medezeggenschap’ in te schakelen. Omdat aan een

betreft heel positief.”

deskundige van de VBM|NOV en BBTV geen kosten zijn verbonden, heb je daarvoor dus geen toestemming van de

Vinden mensen je geen zeikerd?

HDE nodig.

“Misschien wel, maar dat maakt mij niet uit. Als je accepteert dat

Als je het ‘Bureau Ondersteuning Medezeggenschap’

Defensie zich niet aan de regels houdt, dat afspraken niet hoeven

inschakelt, kan dat de hele MC adviseren, ook als de leden

worden nagekomen, wat betekent dat dan voor de volgende keer?”

niet allemaal lid zijn van de BBTV of VBM|NOV.

Een andere BBTV-er die zeer actief is in de

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ton van Elst (mzo@vbmnov.nl of 070 3155137).

medezeggenschap is korporaal Wiren Vroon. Deze marinier is niet alleen voorzitter van de MC van het Tweede Mariniersbataljon, maar hij zit ook nog in twee overkoepelende medezeggenschaps-organen.

Dat kost zeker wel veel tijd? Vroon: “Ja. Maar als je alleen als lid in de

XR cise

medezeggenschapscommisie zit van je eigen eenheid, hoeft het niet meer dan 8 uur per maand te kosten.”

Wordt er goed naar jullie geluisterd? 15

“Ja. Mijn ervaring is dat wanneer een advies goed onderbouwd is, er heel goed mee wordt omgegaan. Kennis is macht en eendracht maakt macht; de MC is een effectief orgaan om dit te benutten voor alle militairen.”

Waarom ben je in de medezeggenschapscommissie gegaan? “Eigenlijk om meerdere redenen. Ik wilde de organisatie beter leren kennen, maar ik wilde me ook ontwikkelen in gesprekstechnieken en vergadertechnieken. En verder ook omdat ik het een uitdaging vond.”

Met wat voor onderwerpen zijn jullie zoal bezig? “De reorganisatie uiteraard. Andere onderwerpen zijn onder andere het proces van de beloningssystematiek en het vaststellen van het jaarplan.”

Het is goed om te weten dat de BBTV jou als vakbondslid kan ondersteunen als je in een MC zit. Daarvoor kun je terecht bij het ‘Bureau Ondersteuning Medezeggenschap’. Dat kan jou adviseren over allerlei medezeggenschapszaken. Het is ook mogelijk om als MC het ‘Bureau Ondersteuning Vroon.


XR cise

Fit for Action

Vlnr: Steve Fisher, Tyler Bradt, Ben Marr, Rush Sturges.

XR cise

The Ing

16

Een team van ‘s werelds beste kajakkers heeft een onwaarschijnlijke prestatie geleverd. Ze hebben de ‘Inga Rapids’ bevaren. Dat is een extreem woest gedeelte van de Congo River in de Democratische Republiek Congo. Een levensgevaarlijke onderneming waar alleen de beste en dapperste kanovaarders zich aan konden wagen. Steve Fisher uit Zuid-Afrika, Rush Sturges en Tyler Bradt uit Amerika en Ben Marr uit Canada. Er stroomt 45 miljoen liter water PER SECONDE door de Inga Rapids. Dat zijn dus 18 Olympische zwembaden Foto’s: Greg von Doersten / Red Bull Content Pool


45 miljoen liter water per seconde

per seconde! Je begrijpt dat een normale kajakker hier het loodje legt. Sterker nog: de laatste 7 kajakkers die probeerden de Inga Rapids te bevaren, hebben het geen van allen kunnen navertellen. De groep van Steve Fisher legde ongeveer 80 kilometer van de Congo River af, met enorme golven, zuigende draaikolken en levensgevaarlijke stromingen. Amerikaan Rush Sturges vertelt: “Het Grand Inga-project was het idee van Steve Fisher. Hij is de meest succesvolle wildwaterkajakker in de wereld. Hij benaderde mij in 2008 met dit idee. Ik wist alleen dat het de grootste

stroomversnellingen in de wereld moesten zijn, maar had er nooit video’s of foto’s van gezien. Naarmate het project concreter werd, begon ik pas echt de omvang ervan te beseffen en wat het van mij zou kunnen vergen.”

Wat dacht je toen je de rivier voor het eerst in het echt zag? “Ik was opgelucht toen ik de rivier in het echt zag! Ik had het gevoel dat dit iets was, wat ons zou gaan lukken. We hadden de rivier op Google Earth bekeken en vroegen we ons af of het wel mogelijk was. Maar toen ik op de oever stond en de vaarroutes kon plannen,

wist ik dat we het er levend van af zouden brengen.”

Waren er gevaarlijke momenten? “Elk moment op de rivier leek gevaarlijk. We waren voortdurend alert. Op de tweede dag in de ‘Kinsuku section’ werd ik een draaikolk in getrokken. Het deed mij beseffen hoe enorm krachtig de rivier is en hoe plotseling alles verkeerd kan gaan. Ik was rustig aan het varen en opeens BAM! werd ik omlaag gezogen. Elke dag kregen we meer ontzag voor de brute kracht van de Rapids. Elke rivier heeft zijn eigen karakter. Ik zou de Inga Rapids omschrijven als

‘angry’. Wil je het overleven, dan moet je sterk zijn en volhardend. Aan de ene kant heb ik prachtige en fantastische momenten meegemaakt. Aan de andere kant haatte ik de rivier, omdat het altijd leek alsof die ons wilde vermoorden.” (PeVi )

Wil je er meer van zien? Er is een documentaire gemaakt over de expeditie op de Congo River, getiteld ‘The Grand Inga project’. Op youtube is ook een spectaculaire promo te zien over Rush Sturges. Zoek daarvoor naar ‘Rush Sturges New Highlight Reel’.

XR cise

e Grand ga Project

17


XR cise

Materiaal

XR cise

Nieuw kledingvoorschrift landmacht:

niemand die het snapt

18

Hou jij je basis-jas aan als je in extreme hitte moet

Als Nederlandse militairen er niet correct bij lopen, komt

werken? Waarschijnlijk niet. Als je lichaamstemperatuur te

dit meestal juist doordat zaken uit het tenue ontbreken.

hoog oploopt, gaan je prestaties achteruit.

Dit komt doordat het KPU-bedrijf ze niet kan leveren. Dat is volgens ons een vĂŠĂŠl ernstiger probleem.

Toch heeft de landmacht op 29 augustus een nieuw kledingvoorschrift uitgevaardigd, waar dat in staat

Wat vind jij hiervan? Bij uitzendingen, maar

(voor wie het op wil zoeken: Wijziging VS 2-1593). In dat

ook in Nederland moet je als militair soms in grote hitte

kledingvoorschrift staat, dat je niet meer het woodland

je werk doen. Beperkt het kledingvoorschrift dan je

t-shirt zichtbaar mag dragen. Zelfs niet bij extreme hitte.

inzetbaarheid?

Je moet dan de basisjas aanhouden. Ook mogen de

www.bbtv.nl staat een poll over het

broekspijpen niet meer over de zwarte laarzen worden

Op

gedragen. Natuurlijk heeft dit voordelen (veiligheid,

kledingvoorschrift, die je kunt invullen. We stellen het ook

ongedierte) maar soms is het ook belangrijk om te kunnen

op prijs als je jouw argumenten voor of tegen het nieuwe

ventileren.

kledingvoorschrift doorgeeft via

bbtv@vbmnov.nl.

Je mening wordt niet gepubliceerd, maar we willen die Waarom dit vreemde kledingvoorschrift? Volgens de KL

wel gebruiken in onze discussie met Defensie.

heeft het ermee te maken, dat anderen vinden dat een militair in t-shirt er niet correct uitziet. Daar kunnen wij

Er staat trouwens nog meer in het kledingvoorschrift

ons niets bij voorstellen. Veel buitenlandse militairen

van de KL. Zo verdwijnen de platte pet en de hoed uit

werken ook vaak in een t-shirt. En dat hoeft er helemaal

het pakket. Dat vinden we prima, dat geld kan Defensie

niet incorrect uit te zien.

ergens anders wel beter gebruiken.


Te weinig gevechtslaarzen Kan jij geen zwarte gevechtslaarzen of desertlaarzen meer krijgen? Dat zou kunnen. Het KPU-bedrijf heeft bij sommige maten te weinig laarzen. Deze zijn wel in bestelling. Probleem is zoals wel vaker de aankoop ervan. Omdat Defensie zulke grote aantallen koopt, moet zo’n aankoop aan allerlei regels voldoen.

Het KPU-bedrijf verwacht dat de eerste nieuwe zwarte gevechtslaarzen eind 2012 op voorraad zijn. Bij het verstrekken van de nieuwe gevechtslaarzen geldt ‘fighters first’.

Kan je geen desert-laars in jouw maat meer krijgen bij het KPU-bedrijf? Dan krijg je als het goed is een ‘brief zelfstandige aanschaf’ en een registratieformulier. Je kunt daarmee zelf tot een maximaal bedrag desert-laarzen aanschaffen en op vertoon van de brief het aankoopbedrag terugvragen. Door het registratieformulier houdt het KPU-bedrijf bij wie zelf laarzen gaat

“Kan je geen desert-laars in jouw maat meer krijgen bij het KPU-bedrijf? Dan krijg je als het goed is een ‘brief zelfstandige aanschaf’ en een registratieformulier.”

XR cise

aanschaffen.

19

Foto’s Chinees gevechtstoestel gelekt Vorige maand lekten foto’s uit op internet van wat het nieuwe Chinese gevechtstoestel zou moeten zijn. Het toestel lijkt qua uiterlijk behoorlijk op de F22 Raptor. Of het dezelfde capaciteiten heeft, is onbekend. China zegt officieel niets over het toestel. Zelfs het bestaan ervan wordt niet bevestigd.


XR cise

Testteam

XR cise

Testteam eet mee in ’t Harde 20

Ouderwetse hap in Tonnetkazerne Zijn de aardappels gaar? Zitten er geen maden tussen de macaroni? Het beruchte testteam van de BBTV gaat alle militaire vreetschuren af om te proeven wat jullie daar voorgeschoteld krijgen. Deze keer zijn we in bedrijfsrestaurant De Waterlelie in de Luitenant-kolonel Tonnetkazerne in ’t Harde. Korporaal Jan: niks te klagen ...

Korporaal Jan, chauffeur op de Fennek bij de 14e Afdeling Veldartillerie,

waard. We vragen de korporaal ook of er als binnenslaper genoeg te

eet bijna nooit bij Paresto. Net als veel militairen in de Lkol

doen is op de kazerne. “Ja, je kunt bijvoorbeeld films huren maar ook

Tonnetkazerne kookt hij liever met zijn cluster. “Maar nu is de helft op

sporten bij het sportcomplex, hier recht tegenover.”

oefening, dus eet ik hier. Maar het bevalt hier goed, eigenlijk heb ik

Even verderop zitten mannen met meer ervaring: opperwachtmeester

niks te klagen. Ik vind het ook wel betaalbaar; ik was tussen de 4 en 5

Pierre en eerste luitenant Piet. Ze werken en eten al jaren in de

euro kwijt.”

Tonnetkazerne. “Het is niet slecht en gevarieerd genoeg” vinden

Voor dat geld heeft hij een hamburger, aardappels, uitjes en

ze. Luitenant Piet: “Het is beter geworden, omdat de menu’s wat

champignons, spinazie en een dessert. Het eten vindt hij wel een 8

simpeler geworden zijn. Het hoeft van mij niet zo quasi-culinair te zijn.


Owmr Pierre (l) en Elnt Piet (r): “het hoeft niet zo quasi-culinair te zijn”.

Sld Gerrie (l) en kpl Jelle (r) koken meestal zelf.

Is er genoeg te doen op de kazerne? Kpl Jelle: “Ja, er is sportgelegenheid, je kunt van alles doen en er zijn uitjes.” Daarover hebben ze dus niet te klagen in de Luitenant kolonel Tonnetkazerne.

Wij nemen: gekookte aardappels met jus, spinazie, een sucadelapje,

XR cise

Wat eten we zelf? kippensoep, pommes wafel (gefrituurde aardappel), country grill (mix van vlees en groente), rauwkost en kip. Het rundvlees, de aardappels en de spinazie smaken zoals je oma het misschien ook maakte: ouderwets lekker. De soep is prima. De pommes wafel zijn niet de gezondste keuze, maar wel lekker. De kip is ook prima, net als de rauwkost. Alleen de country grill had iets warmer Van mij mag het elke dag Hollandse stamppot zijn.”

gemogen.

“Een minder punt is dat de salade te duur is” vindt Pierre. “Ze zouden

Het cijfer is een

7,7

eigenlijk de ongezonde dingen duurder moeten maken en de gezonde goedkoper.” Volgens de opperwachtmeester stimuleer je zo ook, dat sommigen wat minder frikadellen naar binnen werken. Dat zou geen kwaad kunnen. Het personeel is altijd bereid mee te denken, hebben de luitenant en opperwachtmeester gemerkt. Piet: “Toen ik belde dat ik om 18.15 uur wilde eten, was dat bijvoorbeeld geen enkel probleem.” Als cijfer geven ze een 7,5 a 8. Alleen vandaag vonden ze het niet zo lekker. Piet: “Spinazie met ei? Dat eten we in het westen niet.” Pierre: “De paella was de vorige keer lekker, maar nu een beetje droog.” Sgt Martijn, kpl Jaimie, kpl Jelle, sld Gerrie en kpl Kimberly zijn iets minder enthousiast, maar vinden het niet slecht. Het belangrijkste kritiekpunt? Kimberly: “Het is soms zo zout dat je er maagkramp van krijgt.” Anderen vinden het jammer dat er geen bakjes met filet americain meer staan. Hoewel ze meestal zelf koken, vinden ze het Paresto-eten een 6 à 7 waard.

Moet het testteam het eten bij jou op de kazerne komen? Is er bij jullie ook genoeg te doen voor binnenslapers, of juist helemaal niet? Nodig dan het testteam uit via bbtv@vbmnov.nl.

21


XR cise

Vraag & antwoord

Vraag het Natalie van Os is jurist van de BBTV. Zij krijgt dagelijks allerlei vragen van jonge beroepsmilitairen. In deze rubriek geeft ze antwoord op veel gestelde vragen. Deze keer gaat het over de juridische stappen die je kunt nemen tegen besluitvorming. En ook over de stappen die je kunt nemen als er maar geen besluit wordt genomen.

XR cise

Natalie

22

Vraag Hallo Natalie, ik ben soldaat Hawking. Ik heb in juni een verzoek ingediend om een opleiding te mogen volgen. Tot op de dag van vandaag heb ik geen beslissing op mijn verzoek gekregen. Kan ik hier iets tegen doen?

Antwoord Defensie had binnen 8 weken nadat jij jouw verzoek had ingediend, een besluit hierop moeten nemen. De beslistermijn is dus ruimschoots overschreden. Dit betekent dat je Defensie in gebreke kunt stellen. Dat doe je schriftelijk. Ze moeten dan binnen 2 weken alsnog een beslissing nemen op jouw verzoek. Doen ze dit niet, dan moeten ze jou een dwangsom betalen. De dwangsom bedraagt de eerste veertien dagen € 20 per dag, de daaropvolgende veertien dagen € 30 per dag en de overige dagen € 40 per dag tot een maximum van € 1260. Na het verstrijken van de 2 weken-termijn kan je trouwens direct in beroep bij de rechtbank, vanwege het niet op tijd nemen van een beslissing op jouw verzoek. Wil je dit doen, neem dan gelijk even contact op met onze Helpdesk. Wij kunnen je dan adviseren / verder helpen. Maar bedenk wel: aan zo’n beroepsprocedure zijn griffiekosten verbonden (zie het antwoord op vraag 3)!

“Defensie had binnen 8 weken een besluit hierop moeten nemen”


T ip

Vraag

Heb je een besluit ontvangen en ben je het daar niet mee eens, neem dan op tijd contact met ons op, zodat we het besluit juridisch voor je kunnen beoordelen. We kunnen dan eventueel ook helpen bij het opstellen van een bezwaarschrift.

Wat kan ik doen als er wel op tijd een besluit is genomen, maar ik ben het er niet mee eens?

Antwoord

XR cise

In dat geval kun je tegen dit besluit bezwaar aantekenen. Let wel, dit moet binnen zes weken na dagtekening / na de dag van bekendmaking van het besluit (de dagtekening is de datum die op het besluit staat). Zit je vanwege dienstredenen in het buitenland (je bent bijvoorbeeld op uitzending), dan is de bezwaartermijn 13 weken. Deze termijnen zijn dwingend. Daar wordt strikt de hand aan gehouden! Laat je de termijn verstrijken, dan heb je een groot probleem, omdat een dan ingediend bezwaarschrift ‘niet-ontvankelijk’ zal worden verklaard (het bezwaarschrift wordt dan niet inhoudelijk behandeld). Ook wij kunnen dan niets meer voor je doen. Laat je de bezwaartermijn voorbijgaan, dan staat het besluit, zoals dat heet, in rechte vast. Heb je het besluit later ontvangen, vraag dan een ‘uitreikbewijs’! Daarmee kan je aantonen, dat jij het later hebt ontvangen. In dat geval gaat de bezwaartermijn namelijk ook later in. Krijg je een besluit nou echt te laat, in die zin dat de bezwaartermijn van zes weken al voorbij is, teken dan zo snel mogelijk bezwaar aan. Wacht niet af, vraag om een uitreikbewijs en teken bij voorkeur diezelfde dag nog bezwaar aan tegen het besluit.

23

“Zit je vanwege dienstredenen in het buitenland, dan is de bezwaartermijn 13 weken”


XR cise

Natalie vervolg

“Deze kosten komen voor jouw eigen rekening”

Vraag Stel, je hebt op tijd bezwaar aangetekend, maar je krijg geen gelijk? Wat zijn dan de mogelijkheden?

Le

Antwoord

XR cise 24

Verder is van belang om te weten dat aan een beroepsprocedure griffiekosten zijn verbonden. Griffiekosten zijn de kosten die de rechtbank aan jou in rekening brengt, voor het in behandeling nemen van jouw zaak. Deze kosten komen voor jouw eigen rekening en bedragen voor ambtenarenzaken op dit moment € 156. Houd er rekening mee dat de hoogte van deze griffiekosten ieder jaar kan wijzigen. Als jouw zaak bij ons in behandeling is, heb je verder geen proceskosten, want je bent lid van ons. De jurist van de BBTV begeleidt jou gedurende de gehele procesgang.

Ook in de bezwaarprocedure moet Defensie op tijd een beslissing nemen. Die termijn is 12 weken. Deze termijn gaat in na het einde van de bezwaartermijn van 6 weken (13 weken als je in het buitenland zit). Is de beslistermijn voorbij en heb je nog geen beslissing op bezwaar, dan kun je Defensie schriftelijk in gebreke stellen. Ze krijgen dan 2 weken de tijd om alsnog een beslissing op bezwaar te nemen. Laten ze die termijn ongebruikt verstrijken, dan zijn ze ook een dwangsom aan jou verschuldigd. Je zou dan ook nog kunnen overwegen, om bij de rechtbank beroep aan te tekenen vanwege het niet op tijd nemen van een beslissing op bezwaar. Neem ook dan even contact met ons op, zodat wij je nader kunnen adviseren / je hierbij kunnen helpen. Ook aan zo’n beroepsprocedure zijn weer griffiekosten verbonden.

p! to

Als de beslissing op bezwaar is: ‘ongegrond’, dan kun je beroep aantekenen bij de rechtbank. De beroepstermijn is in zo’n geval zes weken. De beroepstermijn is 13 weken als je vanwege dienstredenen in het buitenland zit. Ook in beroep wordt strikt de hand gehouden aan de beroepstermijn. Dus heb jij de beslissing op jouw bezwaarschrift ontvangen, neem dan direct contact met ons op. Wij kunnen dan voor je beoordelen of een beroepsprocedure haalbaar is. We kunnen dan ook helpen bij het opstellen van een beroepschrift en kunnen we je verder begeleiden in de beroepsprocedure.

Mocht een uitspraak van een rechtbank lang op zich laten wachten, dan kun je hier juridisch géén stappen tegen ondernemen. In dat geval is het gewoon afwachten. Wel kan de behandelend jurist even bellen naar de rechtbank en vragen wat de stand van zaken is, maar in gebreke stellen is er bij de rechtbank niet bij.

Vraag Wat kun je doen als ook de rechtbank jou in het ongelijk heeft gesteld en jouw beroep ongegrond heeft verklaard?

Antwoord In dat geval kun je tegen de uitspraak hoger beroep aantekenen bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht. Ook aan zo’n procedure zijn griffiekosten verbonden, die voor eigen rekening komen. Deze bedragen voor ambtenarenzaken € 232. Ook deze kosten kunnen jaarlijks wijzigen. Voor de hogere beroepsprocedure geldt ook dat je, als je lid bent van de BBTV, geen verdere proceskosten hebt. Ook tijdens deze hele procesgang word je door de behandelend jurist begeleid.

“Aan zo’n (beroeps) procedure zijn griffiekosten verbonden”


XR cise

Vrrroemmm

Toekomstige Porsche is hybride De nieuwe Panamera Sport Turismo is een ‘concept van de toekomst’, verkondigt Porsche trots. Deze vijfdeurs haalt met alleen zijn 95 pk elektromotor al 130 km per uur en gecombineerd met de 3 liter V6 motor met compressor heeft de Turismo een totaal vermogen van 416 pk. Om de gestroomlijnde vorm te behouden zijn de buitenspiegels weggelaten. In plaats daarvan zitten camera’s in de luchtuitlaten aan de flanken. De zuinige Panamera Sport Turismo is als je het ons vraagt een concept van de verre toekomst, want het nieuwste marktmodel, de Panamera GTS, slurpt als een echte Porsche: 1 op 10.

XR cise 25

Ahoy-tuning

@Mii Deze maand brengt Seat een kleine, zuinige en betaalbare auto op de markt en wel een gelimiteerde versie van de Mii. De @Mii heeft iets meer snufjes en is alleen online verkrijgbaar, iets wat Seat nog niet eerder deed in Nederland. Het vijfdeurige Spaans-Duitse wagentje heeft weinig ballen, maar doet het wel goed op andere gebieden. Naast een verbruik van 1 op 24, een prijs van €11.900,- en een topsnelheid van wel 170 km per uur is de @Mii ook nog eens erg veilig en er is goed met ruimte omgegaan. Wat ons betreft een super crisisauto!

Liefhebbers van auto’s kunnen dit weekend (13 en 14 oktober) weer terecht in Ahoy Rotterdam. Er zijn veel getunede auto’s en er is zeker weer veel spektakel, zoals drifting-shows. Kijk snel voor meer info op www.ahoytuning.nl/home.


XR cise

Service

XR cise

Lid worden van een vakbond:

26

Waarom zou je eigenlijk lid worden van een vakbond?

De vakbonden krijgen dagelijks telefoontjes over zulke

Een ervaren militair kan je het antwoord op die vraag

zaken.

wel geven. Omdat hij de hulp van een vakbond hard

Ook voor jouw arbeidsvoorwaarden zijn vakbonden

nodig heeft gehad. Omdat een jurist hem kon helpen in

onmisbaar. Alle arbeidsvoorwaarden die voor jou gelden

de bureaucratische molen van Defensie. Of omdat hij

(alle toelagen, mogelijkheden voor een opleiding,

inmiddels weet, dat de salarissen en toelages véél lager

salarissen) zijn allemaal door de vakbonden met Defensie

zouden zijn, als er geen vakbonden waren geweest.

afgesproken. Aan alleen een rechtsbijstandsverzekering

Voor jonge militairen in de initiële opleiding is dit nog niet

heb je in zo’n geval helemaal niks!

altijd duidelijk. Want wat doen die vakbonden eigenlijk?

Juist voor een militair zijn vakbonden onmisbaar. Vandaar

Maken ze niet vooral ruzie met elkaar? Om dit duidelijk

dat een grote meerderheid van de militairen lid is van een

te maken houden de vakbonden voor deze militairen in

vakbond! Alleen al van de BBTV zijn 10.000 militairen lid.

opleiding altijd een gezamenlijke voorlichting. Ze vertellen

Die mensen zijn natuurlijk niet voor niks lid geworden.

wat vakbonden voor je kunnen betekenen en stellen zich

Voor het geld hoef je het niet te laten. Een paar euro

voor. Je krijgt daarna een week de tijd om na te denken

per maand van je bruto-salaris. Met alle service en

welke vakbond het best bij jou past. Belangrijk is, dat je

kortingen heb je dat er bovendien zo uit. Denk alleen al

een keus maakt.

aan het laten invulllen van je belastingpapieren door onze

Stel, je wordt ten onrechte ontheven uit de opleiding.

Belastingservice. Jazeker, ook dat kunnen we (zonder

Of je wordt onterecht ontslagen. Of je krijgt te weinig

extra kosten) voor je doen.

betaald of je krijgt te weinig toelages (bijvoorbeeld

Dan hebben we het nog niet gehad over hulp aan

omdat je functiewaardering niet goed op papier staat).

nabestaanden bij overlijden, hulpverlening bij financiële

Of je wordt aansprakelijk gesteld voor schade die je

nood buiten je schuld, enzovoort, enzovoort.

veroorzaakt hebt. Of Defensie houdt zich niet aan de werk/rusttijden. Alleen de vakbond kan dat soort dingen voor jou oplossen. Dan heb je een vakbond nodig die jou door de regels de weg wijst. Die de wetten kent, een

Vul de bon in op pagina 30 van deze XRcise word lid (of

bezwaarschrift kan indienen en zo nodig in beroep gaat.

op www.bbtv.nl).


XR cise

Service

Geef jouw mening! De BBTV en VBM|NOV houden dit najaar weer een aantal Afdelingsvergaderingen. Alle BBTV- en VBM|NOV-leden kunnen deze bijwonen. Tenue is vrij.

Afdeling Rotterdam

Afdeling Duitsland

Afdeling Havelte/Steenwijk

Afdeling België

Joh. Postweg 5, Havelte

SHAPE, België

Maandag 22 oktober 2012|Aanvang 15.30 uur Plaats: Van Ghentkazerne, Rotterdam dinsdag 23 oktober 2012|Aanvang 19.30 uur Plaats: Echos Home Havelte,

Afdeling Valkenburg dinsdag 23

oktober

2012|Aanvang 20.00 uur

(zaal open vanaf 19.30 uur) Plaats: Wijkvereniging Hoornes/Rijnsoever, Van Houtenstraat 1, Katwijk (ZH)

Woensdag 31 oktober 2012|Aanvang 18.30 uur Plaats: NSE-gebouw Ramstein dinsdag 6 noveMber 2012|Aanvang 18.00 uur Plaats: Gebouw 309, ‘Wooden Shoe’ te

Afdeling Zeeland

dinsdag 6 noveMber 2012|Aanvang 20.00 uur Plaats: Marinekazerne Vlissingen

Afdeling West-Brabant

Amersfoort

Princenhagelaan 5, 4813 DA, Breda

Woensdag 7 noveMber 2012|Aanvang 19.30 uur Plaats: Hotel v/d Valk Princeville,

XR cise

Afdeling Amersfoort/Utrecht Afdeling Eindhoven

Afdeling Friesland

27

Eindhovensedijk 28, Oirschot

winkelcentrum), Fourmanderij 1, Hurdegaryp

Woensdag 24 oktober 2012|Aanvang 19.30 uur Plaats: Sporthal Rustenburg, Fürglerplein 3,

Woensdag 24 oktober 2012|Aanvang 19.00 uur Plaats: Echos Home Oirschot,

donderdag 8 noveMber 2012|Aanvang 19.00 uur Plaats: Gebouw de Hameie (in

Afdeling Apeldoorn

Afdeling Den Helder

Deelenseweg 28, Schaarsbergen

53a, Den Helder

donderdag 25 oktober 2012|Aanvang 20.00 uur Plaats: Echos Home Schaarsbergen,

donderdag 8 noveMber 2012 Aanvang 20.00 uur Plaats: VBM|NOV-gebouw, Prins Hendriklaan

Afdeling Doorn

Afdeling Twente/Eibergen

Afdeling Assen

ruimte, Braakweg, Enschede

donderdag 25 oktober 2012|Aanvang 10.00 uur Plaats: VBH-kazerne, Doorn Maandag 29 oktober 2012|Aanvang 19.30 uur Plaats: Brammert, Johan Friso Kazerne, Balkenweg 3 te Assen

Afdeling Amsterdam

dinsdag 30 oktober 2012|Aanvang: 19.00 uur Plaats: Marinekazerne Amsterdam

Zie website vbm|nov.nl: vereniging/afdelingen/ Amsterdam

Afdeling Volkel/de Peel

dinsdag 30 oktober 2012|Aanvang 19.30 uur Plaats: Ujes Hofke, Pres. Kennedylaan 22, Uden

Maandag 12 noveMber 2012|Aanvang 19.30 uur Plaats: Zuidkamp Z95, multifunctionele

Afdeling Limburg

dinsdag 13 noveMber 2012|Aanvang 20.00 uur Plaats: Brasserie MINLI Strijthagen BV, Einsteinstraat 5, 6372 BW, Landgraaf

Afdeling Zwolle

dinsdag 13 noveMber 2012|Aanvang 19.30 uur Plaats: Gebouw 150 Tonnetkazerne, Eperweg 141, ’t Harde

Afdeling Den Haag

Woensdag 14 noveMber 2012|Aanvang 19.30 uur Plaats: Gebouw VBM|NOV, Ametisthorst 20, Den Haag


XR cise

Movies P= blaartrekkend PP = bagger PPP = mwoah PPPP = goed, fijn, lekker PPPPP = zo! heftig

nd of t the e a e s u Ho eet the str r Sarah

e n moed scheide e g s a ken p a De lissa m ochter E d r a ooi a h m en in een we start u ie ing. n v e n ee e omg n bosrijk e e t een in n o is o hu t hen w s a a n is u daar In het h yan, die ngen, R jo e k ns zus u a le ont. Ry ppie wo u n ij den hun z le in jaren ge jk li e m sie heeft na ord. Zus d vermo e b in in wenen’ ouders ns ‘verd e lg o n rv le lief is ve lle signa Tegen a … n e , s er in de bos ar moed s il van ha smaatje e en de w fd dikke lie a s s li je E l op wordt elt het a n. Je vo is het h met Rya ’s n uis : in Rya n a a n Best e klomp e pluis. esbehalv ll a k ij rl natuu riller. horror-th een oké

XR cise

veld Gesneu

28

noemd nder ge est bijzo b g a over m Dat entaire n docum e e : veld n e e word Gesn u de bios. in n an e v ir a n milit staande de nabe r e v e o s t d n gaa Nederla twintig tan zijn is n de vijfen a h fg die in A n e ir ien a it mil lm laat z en. De fi m o k eren e b g om erlies pro et het v m ze ij z k ij e il ho oe moe an en h a g p te o te r e om ad we n de dra e d heid in s v o t o he t de b ok kom O . n p e o k s k o pa zijn bo : ouders d oor o d b n n o a a t hun zo a d m o n. Defensie gekome ur is om u v n ie ze e w ig e iet op maar weten n n n re e vragen, e e e d l n D l A . A en s worden n n e te e t, m o n, troos boos m nette de erdenke n h e h t, c e la ri olgt de als een het verd k las al euveld v n Het boe n. Gesn er niet t te e la o s d mooie e lo de film op een en n e e it d u n t a t trein en s id kom aarnaa nabesta der. Dav anier. D het ld voor on ezin uit gende m g n ri s d d een bee o in o k eel J veld oo id. u u e n -Z t s d e ie intellectu u mO geeft G leger. N msterda et rlandse e m d e n ’ e N ig v chique A ll t rig le van he n ‘geze een keu voor ee ge ri u lm e fi k n l Hij heeft n e e en ee echt e nlijk w ouders aar eige keurige wil wat dje uit m ij n H o v ! a g n . Bori te kost. vriendin s queen verplich fabulou n e e n : te tie anders et grote PPPP ijlmer m zijn rt ta s uit de B id av billen. D , grote, en dikke n ideale ij z r a a n t h c ty to zoek met boo ksgodin e s een re p e o donk aarbij n stuit d E . s lende in il h ra c en b de vers r e v o s ché n hoop cli erdreve ieus. Ov il m le n doe e ia soc iet, lach len of n e rd o ro voo film. et deze je wel m

PPPP

PPP

2 Taken

niet son) ge iam Nee (L ls il ore n M Bryan rouw Le ijn (ex)v z t e n m e ) samen Janssen Famke n e in ig e e (onze vakanti van een im K l r e r (de dochte ar eerde l. Een ja oerde tv Istanbu n o an zijn ry B t s en e 1) mo de klauw den uit d re r de. n te doch ese be st-Europ o O n n e e van e iet op e daarbij n k e l e e k e Mills der. In d r of min e e e m d e dod één van ader van v n e e d k il 2w ok wraa rs dan o e ijn rd z e t o k ontv ills tre enore. M L st rt a e k o e ontv er uit d kills we s e ls a jk li t e k n dod den. Kli x te red e k n ij o z o r om aal maa pel verh r een e een sim e w n gewoo is 2 de n e k Ta spannen oede en g s s -a k kic ! actiefilm

PPPP


XR cise

Xxxx Bon

Wat doet de BBTV voor jou?

Scan de code en vul de bon digitaal in of gebruik onderstaande bon.

Extra’s waarmee je je contributie ruim terugverdient

XR cise

De BBTV komt niet op huisbezoek!

Juridische bijstand bij je werkgever Juridisch advies in de burgermaatschappij Gebruik van de Helpdesk Aanspraak op financiële hulpverlening bij acute financiële nood Flinke korting op Budget autoverhuur Hoge korting op je autoverzekering Een goedkoop samenlevingscontract Beroepsrisicoverzekering! Dekt oorlogsgeweld en terrorisme Letselschade advocaat voor werk en privé Woon/werkverkeer verzekering Half jaar lang een ongevallenverzekering Nazorg voor nabestaande(n) bij overlijden Invullen van je belastingformulier op jouw kazerne Half jaar lang een AVP (WA)-verzekering Tankpas met 6 cent korting per liter Maandelijks het vakbondsblad Trivizier Elke 2 maanden het jongeren-vakbondsblad XRcise

29

Ja, ik word lid van de BBTV. Ik ga ermee akkoord dat mijn contributie , automatisch wordt ingehouden op mijn salaris. Ik weet dat de duur van het lidmaatschap minimaal twaalf maanden is. Het lidmaatschap loopt van januari tot en met december en wordt automatisch en stilzwijgend jaarlijks verlengd tenzij ik een maand voor afloop van de periode mijn lidmaatschap opzeg. Ik geef de BBTV, indien noodzakelijk, toestemming mijn NAWgegevens te verstrekken aan de externe partij die betreffend onderdeel van het servicepakket uitvoert. Stuur dit aanmeldingsformulier zonder postzegel naar:

BBTV Ledenadministratie Antwoordnummer 93233 2509 WB Den Haag

 BBT-ers 22 jaar en jonger:  8,57 p.m.

BBT-ers 23 jaar en ouder:  9,18 p.m.

Naam

:

Voornaam : Voorletters : Man

Vrouw

Telefoonnummer(s)

:

Straat + huisnummer

:

Postcode + woonplaats

:

Werknemers-/registratienummer : Geboortedatum

:

Plaatsing KL KLu KM KMar : Rang

:

Wapen/dienstvak

:

Datum

Handtekening


XR cise

Service

Go  2 november: Stampen voor het goede doel! Locatie: Luxor, Arnhem. Opbrengst gaat naar de Stichting ALS (een zenuw- en spierziekte waar nog geen effectieve behandeling voor is). Meer info: www.luxorlive.nl

 Wil je vriendin per se naar het theater? Ga dan naar ‘Walking with dinosaurs’. Enorme dinosaurussen op het toneel. 17 en 18 november in het Ziggo Dome. Kaarten via

XR cise

www.ticketmaster.nl

30

Let op! Minder exemplaren XRcise

 De rollatorrockers van Status Quo leven nog. Sterker nog: ze treden zelfs nog op! Ook in Nederland: op 21 november in de Heineken

http://nl.wikipedia.org|Paulus 2 (SELF2).

Music Hall (www.heineken-music-hall.nl).

Niet alleen Defensie moet bezuinigen, hetzelfde geldt voor

 Belooft een fucking leip

de XRcise. De oplage van de XRcise is daarom omlaag

feest te worden: zater-

gegaan. In plaats van 13.500 exemplaren laten we er nog

dag 1 december is er

maar 10.500 drukken. Iedereen die lid is van de BBTV,

weer Pandemonium in de

krijgt natuurlijk nog steeds 1 exemplaar thuis op de mat.

Sporthallen Zuid, Amsterdam.

Maar … dan blijven er dus nog maar een paar over! Ben je

Met The Sickest Squad,

nog geen lid maar wil jij zeker weten dat je de XRcise kunt

Drokz, Promo, Tha Playah

blijven lezen, word dan lid van de BBTV. Vul de bon in op

en vele anderen. Tickets

pagina 29 van de XRcise of meld je aan op www.bbtv.nl

koop je via Ticketscript, Paylogic of de bekende voorverkoopadressen.


XR cise

Strip

XR cise 31


Waarom zou ik lid worden van de BBTV? Een militair moest herstelwerkzaamheden verrichten aan een luik van een marinefregat. Tijdens dat werk raakte hij gewond. De militair, lid van de BBTV, wilde Defensie aansprakelijk stellen voor de letselschade die hij hierdoor had opgelopen. Hij had deze herstelwerkzaamheden nog nooit eerder verricht. Ook had hij van tevoren geen werkinstructies gekregen. Daarom kon Defensie aansprakelijk worden gesteld. Defensie is namelijk verplicht om die maatregelen te treffen die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat een militair in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt. Defensie was die verplichting niet nagekomen. De militair krijgt een vergoeding voor de geleden letselschade.

Daarom!

Defensie vergoedt letselschade

XRcise84  

Het vakbondsblad van de BBTV

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you