Page 1

oktober 2019

JIJ&IK magazine

D I T I S E E N U ITG AVE VA N O NS TWEEDE THUIS

Ik ben niet veranderd als mens maar benader mijn werk nu van een andere kant.

IN BEWEGING! Sander Vastenhout, locatiemanager Maccabiadelaan, Amstelveen


JIJ&IK In beweging!

De beweging vanuit Ons Tweede Thuis start altijd vanuit de cliënt Roel

Dit Magazine JIJ&IK gaat over ‘in beweging zijn’. Om verder te komen, iets in gang te zetten, beter te weten en beter te begrijpen. Hoe ben jij zelf in beweging? Hoe is Ons Tweede Thuis in beweging? Hoe leren wij van elkaar? Welke ervaringen vinden wij belangrijk? En bij wie begint de beweging? Roel: “Deze keer ontmoet ik Chantal en Noah. Chantal ken ik al wat langer. Zij is secretaris van de Centrale Familieraad. Noah ontmoet ik voor het eerst. Die twee zijn JIJ&IK. Je voelt direct de chemie tussen moeder en zoon. Chantal gaat mee in de behoefte van Noah.” Chantal: “Ik wil Noah een fijne dag laten ervaren. Hij bepaalt het ritme en ik volg hem. Wandelen in het Haarlemmermeerse Bos vinden wij heerlijk. Wandelen maakt Noah rustig en voorkomt stress. Dat zie ik aan hem. Mijn ervaringen deel ik ook met Noah’s persoonlijk begeleiders en therapeuten.

Samen leren wij Noah steeds beter begrijpen en zo kunnen we hem zo goed mogelijk ondersteunen in zijn leven.” Roel: “Ik leer van Noah en Chantal en dat bevestigt mijn drive: de beweging vanuit Ons Tweede Thuis start altijd vanuit de cliënt. Een mooie organische ontwikkeling.” Chantal: “Mee eens. En daar voeg ik dan nog aan toe dat persoonlijk begeleiders, therapeuten, de locatiemanager en jij zelf ook, Roel, mij stuk voor stuk het gevoel geven dat mijn ervaringen met de organisatie en mijn kijk op de zorg van waarde zijn.” Roel de Bruijn en Chantal Wolsak


& inhoud

& in beeld

& vaste rubriek

06

Collega’s in beweging

02

Voorwoord

08

Kom in beweging:

04

Meedoen: GewoonSchoon!

ACADEMIE en Adviespunt

23

Centrale Cliëntenraad

12

Welke manier van leren past bij jou?

28

Centrale Familieraad

14

Samen Fit

29

Product in beeld

Nieuw Amstelrade

16

Blijven leren is in beweging blijven:

30

In memoriam

en Ons Tweede Thuis in gesprek

JIJ & IK deskundig

32

Colofon

Volg ons op Instagram

20

De Wollewei: spelenderwijs leren

22

Meer inspraak cliënten: nieuwe wet Medezeggenschap

24

Miriam zelfstandig op de fiets

25

Kijkje in de keuken van...

26

Teamreflectie en meer vrijheid voor cliënten

Op de cover staan Sander Vastenhout, Wesley de Jong, Marjolein Negenborn en Annemarie Meijer

& kort 11 Stop eens bij Halte Zwarteweg Koningsstraat 10 jaar 19 Taekwondo-team naar Nieuw Zeeland

29 Onderzoek -praktijk- onderwijs


Mirjam & Eugene vouwen de was


& meedoen Een betaalde baan die bij je past GEWOON SCHOON! Hoe schoon? Nou gewoon schoon! Je kan er veel woorden aan verspillen maar uiteindelijk gaat het toch echt daarom. Dat een kantoor, woonlocatie of bibliotheek gewoon schoon is. De gloednieuwe dienst van Ons Tweede Thuis biedt mensen met een beperking een opleiding en een baan als schoonmaker. Mensen die bij GewoonSchoon! werken, hebben een echte baan. Ze moeten echt goed schoonmaken want dat gebeurt op belangrijke plekken. De bibliotheek in Aalsmeer bijvoorbeeld en een woon- en dagcentrum voor kwetsbare ouderen. De schoonmakers krijgen onderwijs en training on the job. Ze werken zo zelfstandig mogelijk, maar staan er nooit alleen voor. Begeleiding is aanwezig of telefonisch bereikbaar. Tom werkt al sinds de oprichting bij GewoonSchoon! : “Het is echt leuk werk, dat komt ook doordat we op meerdere plekken werken. Zo wordt het nooit saai.

En ja, het is een betaalde baan hè, dat voelt toch anders dan dagbesteding. Als mijn zwager bijvoorbeeld over zijn werk begint, dan heb ik nu ook een verhaal.” Mirjam werkte eerst in een verzorgingshuis, maar moest een stapje terug doen omdat de werkdruk te hoog werd. Mirjam: “Ik had daar 17 jaar gewerkt, dus ik vond het niet makkelijk om weg te gaan. Nu ik bij GewoonSchoon! aan de slag ben, merk ik dat het een goede beslissing is geweest. Ze begrijpen mijn tempo en passen het werk daar op aan.” Begeleiders Maaike en Eugene zijn de drijvende krachten achter het schoonmaakbedrijf: “We wilden iets speciaals neerzetten. Een plek voor mensen met een beperking waar ze hun mogelijkheden kunnen verkennen en die inzetten in een baan die maatschappelijke waardering heeft. Daarnaast moest het ook een duurzaam bedrijf worden. We werken met biologische schoonmaakmiddelen. Ondertussen krijgen we steeds meer opdrachten en we zijn dan ook druk op zoek naar nieuwe medewerkers.” Wil je daar meer over weten? Ga dan naar www.onstweedethuis.nl/gewoonschoon Ons Tweede Thuis

oktober 2019

|05


Collega’s

IN BEWEGING! Iedereen ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Je gaat jouw weg en je maakt je eigen verhaal. Die persoonlijke verhalen zijn vaak weer een inspiratiebron voor anderen om in beweging te komen en hun weg te kiezen.

Ik heb dus bewust de overstap gemaakt naar de zorgopleiding. Dat was toch echt wel een ding. Want ik ging van mbo-niveau 3 naar niveau 4 en was wat onzeker of ik dat wel kon.

Gesteund door Ons Tweede Thuis en mijn familie heb ik de overstap gemaakt en ik ben er nu echt blij mee. Mijn eerste stap is om persoonlijk begeleider te worden en daarna wil ik graag werkbegeleider worden van leerlingen en stagiairs om zo mijn positieve drive over te brengen op toekomstige collega’s in de zorg.”

Organisch ontwikkelen Marjolein: ”Werken in de zorg is mij met de paplepel ingegoten. Als kind ging ik met mijn moeder mee. Zo heb ik in 12 jaar tijd veel plekken binnen Ons Tweede Thuis gezien.

Van links naar rechts: Sander, Annemarie, Wesley en Marjolein

Ik beweeg met de organisatie en de cliënten mee en voel mij daar goed bij.

Werken met mensen Wesley: “Ik ben nu persoonlijk begeleider in opleiding bij de

Iedereen mens heeft andere behoeften en ik speel daar op

Tuingroep. Ik begon als stagiair hovenier. In gesprekken met mijn

in. Elke dag is anders en de mensen die ik ondersteun zijn

zus, die ook in de gehandicaptenzorg werkt, kwam ik erachter

mijn spiegel. Deze spiegel houdt mij scherp en alert en geeft

dat ik zocht naar een stuk verdieping naast het hoveniersvak.

mij inzicht. Ik doe nu 1-op-1 begeleiding. Dat is behoorlijk

Mensen boeien mij. Ik vind het een uitdaging om het vertrouwen

solistisch. De cliënt vaart er wel bij. Maar dat moet toch anders

van mensen te winnen. Als dat lukt, is er een mooie basis voor

kunnen? Hoe kan hij meedoen in de groep? Wat is hiervoor

samenwerken.

nodig? Verder heb ik een achtergrond in sport en beweging als beweegagoog. Het liefst wil ik dat weer actief gaan doen. Ik krijg energie van bewegen en vind het super om dat ook bij anderen te bereiken.”

Tweede Thuis 06| Ons oktober 2019


& in beeld Zoeken naar een oplossing Sander: ”Als begeleider vond ik altijd overal wat van en na 31 jaar in de zorg is dat niet minder geworden. Ik kan daar nogal duidelijk in zijn maar ben altijd op zoek naar een oplossing.

Als het niet rechtsom kan, dan proberen we het toch gewoon linksom? In mijn huidige functie als locatiemanager vind ik dat net zo belangrijk als vroeger. Ik ben dus niet veranderd als mens maar benader mijn werk van een andere kant. Ik zie de locatie nu als geheel, als een systeem van cliënten, medewerkers, ouders, vrijwilligers, het gebouw en de financiering daarvan. Dan loop je vaak tegen zaken aan die anders moeten. Daar vind ik dan nog steeds wat van en dat wil ik mijn medewerkers duidelijk maken. Niet altijd even makkelijk maar ik denk dat ik er wel een stuk diplomatieker in ben geworden…”

Intuïtie volgen Annemarie: “Iedere dag werk ik met heel veel plezier. Ik hou van mensen. Bij Ons Tweede Thuis heb ik als begeleider veel te maken gehad met jongeren die het niet zo makkelijk hadden. Vaak met moeilijk verstaanbaar gedrag en veelal overvraagd. Mijn manier van begeleiden sloot vaak goed aan bij wat ze nodig hadden. In eerste instantie dacht ik dat dit toeval was. Inmiddels besef ik dat ik een soort aangeboren intuïtie heb om te begrijpen wat iemand nodig heeft. Mijn intuïtie is mijn kracht om het contact en de relatie tussen mensen te helpen verbeteren. Nu doe ik dit als casemanager. Voor mij is het uitgangspunt dat mensen unieke relaties hebben met elkaar en dat programma’s en regels hulpmiddelen zijn. Als het dan in de relatie niet goed loopt, zet ik als eerste in op het herstel van het contact. Het mooie is dat ik als casemanager veel verschillende mensen kan ondersteunen in deze zoektocht. Vanuit mijn intuïtie ontstaan er ook nieuwe producten. Zo is ook de training Flink! ontstaan. Samen met collega Kim Huijsmans zagen we de behoefte van cliënten voor ontwikkeling in weerbaarheid en zelfkennis. Dat was er nog niet, dus hebben wij met steun van veel collega’s binnen Ons Tweede Thuis deze mooie training ontwikkeld.” Ons Tweede Thuis

oktober 2019

|07


DE ACADEMIE

Ons Tweede Thuis


& in beeld Leren en ontwikkelen

Leren en ontwikkelen

KOM IN BEWEGING!

Kom in beweging met De ACADEMIE

Zelfstandig reizen, bellen met je mobiel. Digitale vaardigheden, koken, je eigen week plannen, omgaan met geld… het lijkt vanzelfsprekend en maakt je zelfstandig. Als je dat niet kan, ben je afhankelijk van mensen die dat voor jou doen. Maar is dat altijd nodig? Soms weet je niet half wat je zelf kan.

WIM “Alles werd digitaal. Mijn bankrekening, mijn verzekeringspapieren. Waarom eigenlijk?

Leren op je eigen manier

Ik vertrouwde de computer niet. Stel je voor dat er

Iedereen leert op zijn eigen manier. De een door iets te lezen, de

iemand bij mijn gegevens kan en er met mijn geld

ander moet doen, voelen, kijken, horen. Weer een ander leert

aan de haal gaat. En trouwens, wat was er mis met de

juist als hij iets leest en het uitlegt aan een ander. Zo kan je ook

papieren manier, het werkt toch?

leren door rollenspellen of door collages over je onderwerp te maken. De ACADEMIE van Ons Tweede Thuis gaat uit van leren

Maar het knaagde aan me. Je moet steeds meer met

in de praktijk. Lekker actief en vooral op een manier waar je

computer of tablet regelen en uiteindelijk mis je de

enthousiast van wordt. Samen met jou zoekt de ACADEMIE uit

boot als je niet meedoet. Leren was een probleem. Ik

wat je wil leren en hoe je dat het beste kan doen.

heb een vorm van autisme waardoor ik niet makkelijk meekom in gewone cursussen.

Het gaat vaak om alledaagse dingen. Een ambulant begeleider wees me op de cursus Wil je zelf boodschappen doen, maar kom je nooit uit met je

computervaardigheden van de ACADEMIE. Eerst

geld? Dan ga je leren budgetteren. Vind je het niet eng om alleen

voelde ik me een beetje opgelaten. Ik zat daar tussen

in de bus te zitten, maar heb je geen idee wanneer die vertrekt?

mensen die een grotere beperking hadden dan ik. Maar

Dan kan een cursus digitale vaardigheden uitkomst bieden. Je

ondertussen leerde ik wel.

eigen was doen en strijken wanneer het jou uit komt? Dat kan je leren. Je wordt minder afhankelijk van de begeleiding en die krijgt daardoor weer tijd voor andere dingen.

Kleine stapjes, veel herhaling en pas door naar de volgende stap als je zeker bent over wat je geleerd hebt.

Gezamenlijke zoektocht Marleen van der Duin en Yvonne Waelen van de ACADEMIE

Ik begon er plezier in te krijgen en om een lang verhaal

benadrukken dat ‘leren’ een gezamenlijke zoektocht is: “Tijdens

kort te maken… ik regel nu alles met mijn tablet. Een

een eerste gesprek zoeken we samen uit welk doel je wil bereiken.

verrassing was het gebruik van internet. Ik ben dol

Is dat bijvoorbeeld zelfstandig reizen? Dan kijken we eerst wat

op historische kaarten van Nederland en die bleken

je zelf al kan, wat je wil leren en ook wat je niet hoeft te leren.

allemaal op Pinterest te staan. Toen ik laatst hardop

De trainer gaat samen met jou uitvinden hoe je het makkelijkste

tegen een vriend mijmerde dat ik vroeger zo graag

leert en past daar de training op aan. Ondertussen zijn we samen

Laurel en Hardy zag, keek hij me verbaasd aan: ‘Dat

met jou, je begeleider en je familie in gesprek over het oefenen

staat gewoon op Youtube!’ Haha, het hele weekend

van je leerdoelen. Bijvoorbeeld op de locatie of op je werk of

gekeken.”

dagbesteding. Lees verder op de volgende pagina. Ons Tweede Thuis

oktober 2019

|09


Trainingen Vervolg vorige pagina

Klopt je doel? Jouw leerproces staat niet vast. Samen met je trainer kijk je regelmatig of je doel nog wel klopt. Doordat je steeds meer weet, wil je misschien wel andere dingen leren dan je van tevoren bedacht had. Bijvoorbeeld: je weet op een goed ogenblik precies welke bus je moet hebben en hoe laat die vertrekt. Tijdens het oefenen ontdekte je dat je het leuk vindt om met mensen in de bus een praatje te maken. Dan wil je dat nu juist graag gaan leren.

ADVIESPUNT Het Adviespunt van Ons Tweede Thuis is er voor mensen met een beperking, hun ouders, familie en begeleiders. Ze adviseren, geven therapie en training zodat je zelf weer verder kan. Training Flink! bijvoorbeeld, voor het ontwikkelen van sociale weerbaarheid en zelfbewustzijn. Of Rots en Water om je emoties te leren herkennen en daarmee om te leren gaan.

Jij bepaalt wanneer je klaar bent Een training van de ACADEMIE duurt ongeveer een jaar. Je bepaalt zelf wanneer je klaar bent. Weet je alles en kun je alles doen, maar ben je nog onzeker? Dan oefenen we gewoon nog een tijdje door. Net zo lang totdat je er wel vertrouwen in hebt. Heb je na een paar maanden trainen een deel van je doel behaald? Ben je daar ontzettend tevreden en zelfverzekerd over? Dan was dat misschien wel precies wat je wilde en is de training afgerond. Als iets niet lukt, is dat niet erg. Samen bekijken we dan met jou wat je wel en niet kan.�

Nieuwste training Samen Stevig Staan Samen Stevig Staan is voor kinderen en jongeren van 9 tot 16 jaar met een lichte verstandelijke beperking en gedragsproblemen. De training is niet alleen voor de kinderen maar ook voor hun ouders. Het doel: gedrag positief veranderen en ouders trainen om dat positieve gedrag te ondersteunen en te enthousiasmeren. De trainers gaan binnenkort bijvoorbeeld aan de slag met een aantal kinderen van een praktijkschool. Die krijgen samen de training. Ook de ouders krijgen de training als groep. Dat heeft als voordeel dat ze onder lotgenoten zijn, van elkaar

Trainingen ACADEMIE Reizen met het openbaar vervoer Budgetteren | Koken | EHBO | Engels | Computervaardigheden | Werkvaardigheden

kunnen leren en ervaringen kunnen uitwisselen. De training is ontwikkeld door het Landelijk Kenniscentrum LVB. Ze hebben Samen Stevig Staan uitgebreid getest zodat de training klaar is voor de praktijk.

Wil je meer weten over Samen Stevig Staan of de andere

Kom in beweging en verken je mogelijkheden:

trainingen en therapieĂŤn van het Adviespunt?

academie.onstweedethuis.nl

Ga dan naar: onstweedethuis.nl/adviespunt/therapie

Tweede Thuis 10| Ons oktober 2019


& kort nieuws Stop eens bij HALTE ZWARTEWEG Halte Zwarteweg is niet zomaar een radioprogramma maar een bijzonder project! Halte Zwarteweg startte op 17 juni 2010. Het programma wordt uitgezonden op Radio Aalsmeer en is vooral voor luisteraars uit de regio Aalsmeer en Kudelstaart. De makers van Halte Zwarteweg zijn mensen met niet-aangeboren hersenletsel en/of een lichamelijke beperking die werkzaam zijn bij Mendel van Ons Tweede Thuis. Ieder teamlid heeft eigen talenten en de gemeenschappelijke deler is de liefde voor muziek. Een breed muziekaanbod van

“Het succes van het programma zit in de kracht van de mensen en hoe wij samenwerken. We hebben elkaar echt nodig om dit programma te maken.” Jan

country tot rock en roll wisselt bij Halte Zwarteweg af met interviews over uiteenlopende onderwerpen uit de omgeving.

Stuk voor stuk ervaren de heren veel werkplezier bij het maken

Terugkerende thema’s zijn zorg en welzijn. Maar ook politiek,

van het programma. Tip: ga naar haltezwartweg.nl en lees de

sport en cultuur vormen een belangrijk deel van de inhoud

persoonlijke verhalen van iedere maker van dit mooie programma.

van Halte Zwarteweg. Het team zorgt keer op keer voor een gevarieerde uitzending.

Stem je binnenkort ook af op donderdagavond om 18.00 uur op Halte Zwarteweg op Radio Aalsmeer, 105.9 FM in de ether 99.0 FM via de kabel.

KONINGSTRAAT TIEN JAAR

Wie gaat dat organiseren? Woonvoorziening Koningstraat bestaat 10 jaar en dat gaan ze vieren met een mooi feest. Maar wie gaat dat organiseren? Bij Koningstraat hebben de cliënten dat voor een belangrijk deel zelf gedaan. Een commissie met daarin ook een ouder en een begeleider ging eerst de ideeën inventariseren.

Veel leuke plannen, maar wat is haalbaar? Het was een mooi proces om daar met z’n allen over na te denken. Zeker ook over het budget. Wat kost bijvoorbeeld een BBQ en waar kan je goedkoop je drankjes inkopen? Na stevige discussies en wikken en wegen is het plan klaar. Een tipje van de sluier: de lokale fanfare rukt uit! 28 september belooft een mooie dag te worden. Ons Tweede Thuis

oktober2019

|11


Het helpt als je weet hoe je leert 80% van wat je weet of kunt, leer je in de praktijk; 20% in een opleiding of training. Het is superhandig als je zelf weet hoe je het makkelijkste iets leert. Dat is ook handig voor mensen met wie je samenwerkt of woont. De ervaringsdeskundigen vertellen hoe zij leren én je kunt zelf testen hoe jij het makkelijkste leert.

3.

Leren van een ander Bram: “Ik loop hard en wilde daar graag beter in worden. Een vriend van mij zat al bij de Atletiek

Vereniging Uithoorn en daarom durfde ik de stap te zetten om hier ook te gaan hardlopen. Ik loop bij een regulier hardloopteam. Dat past goed bij mijn niveau van hardlopen. Ik voel me goed bij dat team.”

1.

Hoe leren ervaringsdeskundigen Goede voorbereiding Priscilla: “Ik bereid iets goed voor en ik heb een goede uitleg nodig. Ik wilde een tablet aanschaffen. Ik heb

eerst online informatie gezocht. Vervolgens ben ik naar de Mediamarkt gegaan en heb de verkoper om hulp gevraagd. Ik zeg dan dat ik een lichte verstandelijke beperking heb. Voor mij is dat een belangrijke toevoeging omdat de verkoper daar rekening mee kan houden en mij rustiger de uitleg geeft. Met de informatie die ik zelf had opgezocht en het verkooppraatje van de verkoper, heb ik zelf een goede keuze gemaakt.”

2.

“Sinds ik ervaringsdeskundige ben, ben ik veel zekerder geworden. Ik durf voor mezelf op te komen en ben gegroeid in het meepraten.” Priscilla

Hoe leren de ervaringsdeskundigen van elkaar Ik durf te praten voor groepen doordat ik eerst de kunst heb afgekeken bij mijn collega-ervaringsdeskundigen. Ook al is de situatie onzeker (zoals voor de ervaringsdeskundigen de toekomst, het pand, enz.): ik kan er nu mee omgaan, mede door de ander.

Leren door te ervaren

Doordat anderen open praten over hun geaardheid heb

Yvonne: “Ik ben een keer naar een concert van Frans

ik geleerd dat het een onderwerp is waar je gewoon over

Bauer geweest. Ik heb niks met die man. Van tevoren was

kunt praten.

mijn beeld dat alle bekende Nederlanders kapsones hebben. Het concert was toch heel leuk en ik vond het verrassend hoe leuk

Ik heb geleerd iemand eerst zijn verhaal te laten doen voordat ik reageer.

hij contact maakt met mensen met een beperking. Dat heeft mijn kijk op Frans Bauer veranderd. Dat was voor mij een mooie

Hoe leer jij het makkelijkste

ervaring.”

Wil jij ook weten hoe je het makkelijkste leert? Doe dan eerst de quiz op de pagina hiernaast en bezoek daarna de website academie.onstweedethuis.nl.

Tweede Thuis 12| Ons oktober 2019


& in beeld Ik leer door naar anderen te luisteren Ik leer door het aan anderen te vertellen nee

beetje

ja

Ik leer van mijn eigen fouten nee

beetje

ja

beetje

ja

beetje

ja

Ik leer door het in verschillende situaties uit te proberen nee

Ik leer door informatie op te zoeken nee

nee

beetje

ja

Ik leer door af te kijken nee

beetje

ja

Kruis aan wat bij jou past en ga daarna in gesprek met bijvoorbeeld je begeleider over de antwoorden van de quiz. Wat zeggen deze antwoorden over jouw manier van leren? Ons Tweede Thuis

oktober2019

|13


Samen Fit en de beweegcoaches De beweegcoaches geven ‘beweegles’ op maat. Dat is iets tussen trainen en oefenen in. Zij kijken heel goed naar mensen. Zij maken contact en zo krijgen deelnemers plezier in bewegen.

Yesss, Mike vangt de ballon “Mike is stil en loopt heen en weer naar de materialenkast,

On

we sT

ed

h eT

ui

s

F

IT

E Npannin

g

e Vo

n di

g

M nts A S O

Be

g we

in

g

terwijl de groep is gestart.  Mike praat niet.  Met een verzwaarde ballon zoek ik contact. Hij ziet wat ik doe. En yesss, Mike vangt de ballon. Ik zie het plezier bij Mike. Wat een geluksmoment. Dit blijven we wekelijks doen. Mike doet nu met de groep mee. En zegt YES als we aankomen.  Dat is Samen Fit.” Beweegcoach Dennis

Volleybal in de huiskamer “Op het programma stond volleybal, maar het regende. Dus toen deden we zittend volleybal in de woonkamer. We hebben allemaal elastieken gespannen. Iedereen ging zitten op de grond en de bedoeling was om een grote bal over de elastieken te bewegen. Het zag er natuurlijk heel geinig uit en iedereen had plezier.” Beweegcoach Ruben

Wat vind jij leuk? Hoe voel jij je lekker?  Dat is voor iedereen anders. Meedoen met bewegen, eten en ontspannen op een manier die bij jou past. Daar draait het om bij Samen Fit.  Lees hieronder de ervaringen van de beweeg- en voedingscoaches

Samen Fit en de voedingscoaches Samen Fit heeft ook voedingscoaches voor lekker, gezond en gezellig samen eten.

Spruitjes blijken nog lekker ook “We komen bij verschillende groepen met onze gezonde recepten. De cliënten kijken dan de kat uit de boom, wat

Mentale groei

doen die vreemde dames bij ons in de keuken? Schuchter

Samen Fit gaat om jouw ontdekkingsreis. Hoe jij je kunt ontwikkelen.

komen ze op de gezellige keukengeluiden en lekkere geuren

In je eigen tempo. Denk je dat je iets niet kan of iets niet lekker vindt?

af. Even proeven, even roeren, dan is het ijs toch snel

Dan stimuleren wij je om het juist wel te proberen. Dat geeft vaak

gebroken en blijken de spruitjes van die dames bovendien

veel plezier. En dat zorgt dan weer voor meer zelfvertrouwen bij jou.

nog lekker ook, hoe is het mogelijk.”

Dan is Samen Fit geslaagd!

Voedingscoach Marloes


& in beeld Soep hoort toch warm te zijn? “Op de OTT-sportdagen deelden we gazpacho (koude Spaanse tomatensoep) aan de sporters uit. Eerst hielpen ze ons met de blender de tomaten te pureren. Maar soep hoort toch warm te zijn? Dat kan niet lekker zijn. Toch even proeven. Mmmm, best lekker! Ik lust nog wel een paar bekertjes. Gelukkig is dat geen probleem want de soep bestaat eigenlijk alleen maar uit vocht, voedingsvezel en vitaminen, geen toegevoegd zout of suiker en ook geen vet.” Voedingscoach Alice

We zijn trots op Samen Fit. Samen Fit is niet aan de vergadertafel bedacht. Wel vanuit de behoefte van cliënt en netwerk, samen met hen. Daar is ook persoonlijk enthousiasme voor nodig. De geniet-momenten die de collega’s in het artikel beschrijven zijn talloos, dat ervaar ik elke keer dat ik mee doe. Mooi vind ik dat ze allemaal kleine doelen stellen en leuke belevenissen creeëren. Het gaat niet om grote stappen. Integendeel.

Tegelijkertijd roept een gesprek over gezonde leefstijl ook altijd discussie op. Wanneer is een maaltijd gezond (genoeg)? En hoe staat het met eigen regie en het stimuleren van een gezonde leefstijl? Moeten we bijzondere momenten vooral vieren met een taartje of voel je je juist feestelijk als je prestatie of mijlpaal erkend wordt met aandacht of een medaille?

Beweegweek 2019

We voeren dit gesprek vanuit onze visie op zorg, vitaliteit en zelfbepaling.

Wist je dat… Samen Fit is ontstaan bij de loopgroep?

bij voeding. Velen weten wel wat gezond en ongezond is. Maar om het dan

De loopgroep is er sinds 2016 en krijgt steeds meer leden. Top is dat de groep bestaat uit een mix van cliënten, familie, medewerkers en vrijwilligers. Wandelen, rennen of racerunnen,

De kunst is mensen met een beperking te ondersteunen bij gezonde keuzes ook te DOEN is niet makkelijk. Dat geldt overigens net zo goed als je geen gedocumenteerde beperking hebt. Dan is begeleiding vanuit de omgeving van belang. En als het om bewegen gaat? Dan gaat het om een gezond lijf én om contact met anderen. Om zelfbewustzijn dat groeit als je grenzen verlegt. Ik bewonder de teams die met Samen Fit patronen durven te doorbreken en bewegen steeds uitdrukkelijker vervlechten in de dag. Dat vraagt best wat!

op elke afstand.

Een mooie bron van inspiratie vind ik het onderzoek van de Academische

Loopgroep Nico en Tamara

Werkplaats ‘Sterker op eigen Benen’ in Nijmegen (www.sterkeropeigenbenen. nl). Dat onderzoek haalde heel veel informatie uit de doelgroep zelf. Het

Meer ontdekken? samenfit.onstweedethuis.nl

ontwikkelde handvatten die ons weer weer verder kunnen helpen. Ik nodig iedereen met goede ideeën en met feedback uit om voor de dag te komen. Want verder gaan we zeker! Annemarie Zuidweg, regiomanager


Blijven leren is in beweging blijven

JIJ & IK DESKU Als je weet wat je kunt en waar je van bent, sta je steviger in je schoenen. Ook als alles om je heen in beweging is. Ontdek als medewerker wat je kwaliteiten zijn en wie je bent. Daarna kun je je verder ontwikkelen via allerlei workshops en trainingen. Ons Tweede Thuis zorgt voor een goed aanbod. Voor meer werkplezier! Bij Ons Tweede Thuis staan we nooit stil. Er gebeurt van alles. Gelukkig, want zo kunnen we de zorg aan mensen met een beperking steeds verbeteren en ons aanpassen aan de vragen die spelen.

We willen goed zijn en goed blijven in ons vak, sterker: we willen nog beter worden in ons vak. Daarvoor hebben we heel veel mogelijkheden en ideeën. Zo veel dat we behoefte hebben aan samenhang en overzicht. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt ons te hulp. We kunnen namelijk meedoen met een project vanuit het programma ‘Volwaardig leven’ van VWS. Het ministerie helpt ons dus om onze ondersteuning van mensen met een beperking bij een goed leven verder te verbeteren.

Welke ondersteuning krijgen we van VWS ? We krijgen twee jaar lang een coach en we doen mee met een leernetwerk met andere zorgaanbieders. Dat helpt ons om alle plannen en projecten rond leren en ontwikkelen van medewerkers goed op elkaar af te stemmen. Om nieuwe ideeën uit te werken en in de praktijk te brengen. Om ons nog verder te ontwikkelen als vakbekwame medewerkers. We willen dit samen met cliënten en hun netwerk doen.


Allerlei workshops helpen je in je werk en geven je meer werkplezier

UNDIG Wat gaan we doen? Dit najaar starten we met VWS. We brengen alle projecten rond leren en ontwikkelen in kaart en stemmen die onderling af. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van wat er nu al is. We hebben het in vier thema’s verdeeld:

GEEN HOKJE AFVINKEN Veranderingen gaan razendsnel. Dit brengt een nieuwe dynamiek met zich mee, waarin we steeds up-to-date en wendbaar moeten blijven. Kun je zeggen dat leren en ontwikkelen in je bloed zit? Geen idee, ik weet wel dat ik heel blij word van de klus die we gaan klaren!

• het vak: nieuwe methodieken, nieuwe opleidingen • jij & je vak: project JIJ & IK deskundig • jij & je vak & je team: teamreflecties • jij & je vak & je team & de driehoek: nieuw aanbod rond de driehoek cliënt-familie-begeleider

De kracht van onze professionals om te veranderen en te vernieuwen: dáár hebben we in spannende tijden wat aan. Die kracht willen we ruimte geven. Uit het woord ‘ruimte’ spreekt een bepaalde vrijheid. Vrijheid is niet vrijblijvendheid. Vrijheid gaat samen met verantwoordelijkheid. Jij & Ik deskundig gaat daarom niet om het afvinken van hokjes. Wel dat je je verantwoordelijk voelt voor je

JIJ&IK deskundig

eigen ontwikkeling en dat je aansluit bij je talenten en interesses.

We pakken JIJ & IK deskundig er even uit. Medewerkers

Dat levert meer op dan verplichte programma’s.

hebben eerst behoefte aan basiskennis. Daarna is er ruimte voor verdieping. De kennis die iedere nieuwe medewerker nodig heeft, komt in het introductieprogramma voor nieuwe

Continu veranderen en ontwikkelen is onderdeel geworden van ‘gewoon ons werk doen’.

medewerkers. We willen aansluiten bij hoe mensen het beste leren. Daarbij zijn zelfreflectie en feedback essentieel.

Als je basiskennis eenmaal op orde is, dan kunnen medewerkers en locaties zelf de vervolgroute uitstippelen.

Jij & Ik deskundig laat zien welke kennis en kwaliteiten nodig zijn om de beste zorg te bieden. Ik wil dit zo makkelijk en leuk mogelijk maken. Dit najaar denken we het project Jij & Ik deskundig verder uit. Als medewerker kun je er al mee aan de slag. Jouw ontwikkeling begint bij het ontdekken van je kwaliteiten en deze gebruiken. Wat

Zij kunnen scholing kiezen die goed aansluit bij de behoeftes

omschrijft jou het beste in je werk? Wat onderscheidt jou van al die

van medewerkers en bij de zorgvragen van cliënten. Met als

anderen in dezelfde functie? Waar kunnen ze jou altijd voor bellen?

doel dat jij en ik deskundig zijn en dat we mensen met een

Kortom: Wie ben je in je werk? Als je weet waar je van bent, sta je

beperking kunnen ondersteunen bij een goed leven.

steviger in je schoenen. Ook als alles om je heen in beweging is. Daag jezelf uit met de bovenstaande vragen. De antwoorden zijn jouw kompas voor de toekomst. Ze geven kleur aan je koers! Merel Dekker, adviseur Leren & Ontwikkelen Ons Tweede Thuis

oktober 2019

|17


WORKSHOPS Je kunt als medewerker heel veel workshops en trainingen volgen. Om meer te weten te komen over een bepaalde doelgroep of over een methodiek. Maar er zijn ook workshops die je helpen in je werk en die je meer werkplezier geven. We noemen er een paar.

• Mindfulness Minder drukte, meer overzicht, meer genieten: mindfulness helpt je. In de workshop krijg je een vleugje theorie en verschillende oefeningen. En gewoon een avondje uit je hoofd zijn!

“Ik had een zeer hectische periode in mijn leven (privé en werk). Na 1,5 uur workshop verliet ik heel rustig en relaxed de ruimte. Missie geslaagd!” Clara

• Eerste hulp bij stress & werkdruk Herken je eigen stressfactoren en leer hoe je zelf invloed kunt hebben op stress. Je maakt een persoonlijk actieplan.

“Het werk was nooit af. De training leerde me anders te denken. Het klinkt té simpel, maar ‘morgen weer een dag!’ relativeerde en hielp me regie te voelen en gaf nieuwe energie.” Ineke

• Theatersport

SAMENWERKEN IN JE BREIN Je kent vast wel de uitdrukking: waar je aandacht aan geeft, groeit. Dat blijkt letterlijk zo te zijn in je brein. Je hersenen maken namelijk nieuwe verbindingen aan of veranderen bestaande verbindingen als je aandacht aan iets geeft. Dat gebeurt ook als je nu bijvoorbeeld stil staat bij wat je denkt en voelt en bedenkt wat dit eigenlijk betekent. Met deze reflectie leg je op dit moment nieuwe verbindingen aan. Je kan dus letterlijk je eigen hersenen beïnvloeden door je gedachten. Dat is toch sensationeel!

Een workshop vol theateroefeningen met een vertaalslag naar je eigen leven en werk. Niets gaat zoals gepland. Dat hoort bij

Wat ik helemaal bijzonder vind, is dat de praktijk van

theatersport en niets is fout. Hoe heerlijk is dat!

hoe we leren zo lijkt op wat er in je hersenen gebeurt. In je hersenen zijn er hele netwerken van verbindingen.

“Een geweldige workshop, voor jong en oud. Ik wil graag een vervolg.” Gerie

Hersencellen wisselen informatie uit als zij bij dezelfde

• Visueel werken

Om dat nog beter en efficiënter te kunnen doen, maken ze de verbinding nog sterker.

Wist je dat ons brein iets veel makkelijker onthoudt als er tekeningen

activiteit betrokken zijn.

bij staan? En iedereen kan tekenen, echt waar. Ervaar het zelf tijdens de workshop visueel werken.

Wanneer twee cellen actief zijn, maar niet bij dezelfde activiteit, wordt de verbinding steeds zwakker. Dat doet

“Soms zijn beelden zo vanzelfsprekend; je zou haast niet bedenken dat ze door iemand bedacht zijn.” Joris

me denken aan het dagelijks leven: samen komen we verder. Wanneer we dus samen reflecteren, dan maken we elkaars brein sterker. Wiens brein ga jij sterker maken?

Tweede Thuis 18| Ons oktober 2019

Elize Middelhoven, hoofd Behandeling


& kort nieuws IN GESPREK

Nieuw Amstelrade en Ons Tweede Thuis In 2017 kwamen centra voor niet-aangeboren hersenletsel en lichamelijke beperking van Heliomare naar Ons Tweede Thuis. Die groep cliënten werd daarmee flink groter. We kregen veel expertise binnen en willen de ondersteuning aan deze groep verder versterken. Dat kan nu er voorgenomen plannen zijn dat Nieuw Amstelrade vanaf 2020 naar Ons Tweede Thuis overgaat. Over Nieuw Amstelrade

TEAM TAEKWONDO

gaat naar WK Wat een topprestatie van onze acht Taekwondo talenten. Ze stappen 29 september in het vliegtuig naar Nieuw Zeeland om daar mee te doen aan worldgames. Wij wensen Britt, Feroz, Tim Fiona, Gerben, Yannick en Bram enorm veel succes en plezier toe. Wat een avontuur! Op dinsdag 8 oktober komen ze weer naar huis. Vol met ervaringen en verhalen van dit groots avontuur. Dit team is opgericht door David Chung samen met Ons Tweede Thuis. David is eigenaar van sportschool Chung Do Kwan in Amstelveen en Algemeen Directeur van Stichting Special Needs Nederland. David laat de sporters de meerwaarde ervaren van Taekwondo. Deze sport is hun uitlaatklep. Met als mooie stap het meedoen

Nieuw Amstelrade is onderdeel van Amstelring. Met zeven locaties in Amsterdam en Diemen (wonen en dagbesteding) en ambulante begeleiding voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel of een lichamelijke beperking. Amstelring zoekt een organisatie met de juiste expertise voor alle cliënten en medewerkers van Nieuw Amstelrade. Ons Tweede Thuis ziet een goede match in cultuur van beide stichtingen als het gaat om de eigen regie van cliënten en de ruimte voor professionals om samen met de cliénten de dienstverlening vorm te geven.

aan het WK.

VOLG JIJ ONS AL?

Ons Tweede Thuis

oktober 2019

|19


De Hommelhof. Op de foto Katy en Younes. Zij komen niet in de tekst voor.


& in beeld De Wollewei SPELENDERWIJS LEREN Geen kind is hetzelfde en de begeleiders bij De Wollewei zien de kinderen dan ook vooral als individu. Dat vergt creativiteit en dat maakt het werk juist erg boeiend. Want hoe kun je elk kind in de eigen ontwikkeling stimuleren? Wat kan een kind, wat kan het aan, welke hulpmiddelen zijn er? Mariska Nieuwenhuis en Nikki Buiting werken in heel verschillende groepen. Zij vertellen vol passie over hún kinderen. Met je elleboog muziek maken, dat kan Aysan zelf. Haar

Omdat wij de bal bijvoorbeeld over hun armen laten rollen

begeleider Mariska legt het muziekkussen zo neer dat Aysan er

of met de plumeau kriebelen, stimuleren we ook het voelen.”

met haar elleboog bij kan. Het is misschien heel klein maar zo kan zij wel zelf kiezen of zij muziek wil horen of niet. Met een

Bij de Ster

mooi woord ‘zelfbepaling’.

Nikki: “De Ster is weer een heel andere groep. Wij zitten in een school, in een klaslokaal. Drie dagen in de week is er een

Die zelfbepaling, zelf keuzes maken, is een belangrijk onderdeel van de begeleiding bij de Pinksterbloem, een groep voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking.

leerkracht aanwezig. Ook hier kijken we natuurlijk naar wat de kinderen aankunnen. We stimuleren taal door steeds alles te benoemen en via totale communicatie, dus ook met gebaren, foto’s, picto’s. Het is spelenderwijs leren met vrij spel, lesjes, werkjes doen. Sommige kinderen stromen door naar het

Nikki werkt bij de Ster, een heel andere groep, in de Van

speciaal onderwijs, andere blijven bij de Ster en soms gaat een

Voorthuijsenschool, een school voor speciaal onderwijs.

kind naar een andere groep in De Wollewei zelf. Naast de Ster is er ook de groep Jupiter, voor kinderen van 12-18 jaar.

Bij de Pinksterbloem Mariska: “Bij de Pinksterbloem kijken we naar een paar

Wat hebben ouders nodig?

dingen. Wat kan een kind fysiek aan? Als een kind slechtziend

Geen kind is hetzelfde én geen ouder is hetzelfde. Mariska

is, stimuleren we juist het gehoor of de tast. We kijken naar

en Nikki kijken dan ook altijd naar wat ouders nodig hebben.

de omgeving: hoeveel prikkels kan een kind aan, welke hulpmiddelen kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld een statafel of een loopwagen. En naar voorspelbaarheid. Bij onze kinderen

Werken in de driehoek kind-ouder-begeleider betekent samen een plan maken.

is het zo dat alles hen overkomt. Dan is het belangrijk om te zorgen dat zij weten wat er gaat komen.

“Ouders kennen hun kind het beste. Als ouders wensen hebben, bekijken we wat haalbaar is. We begrijpen het als zij hopen dat

Zelf keuzes maken

hun kind gaat lopen of vast voedsel gaat eten. Dan kijken we

We stimuleren dat kinderen zelf keuzes kunnen maken, hoe

waar we kunnen starten. De methode Kleine stapjes helpt ons

klein ook. Zo werken we met BIM, beleven in muziek. Kinderen

daarbij. Je kijkt dan wat een kind kan en wat de volgende stap

kiezen een voorwerp, bijvoorbeeld een roze plumeau of zachte

kan zijn. Het kan heel confronterend zijn als je hoort dat je kind

gele bal. Bij dit voorwerp hoort een bepaald muziekstuk. Dus je

een ontwikkelingsleeftijd heeft van vier maanden. Dat is heftig.

pakt de bal en dan hoor je dat muziekstuk. Dat geeft herkenning

We proberen eerlijk te zijn én altijd te kijken wat wel haalbaar is.

en kinderen kunnen zo zelf kiezen welk muziekstuk zij horen.

Het is een mooie uitdaging om creatief te blijven.” Lees verder op de volgende pagina. Ons Tweede Thuis

oktober 2019

|21


Vervolg vorige pagina

Nieuwe wet medezeggenschap

Cas vindt de Ster helemaal geweldig “Cas gaat sinds april naar de Ster, de groep van De Wollewei op de Van Voorthuijsenschool. Hij vindt het helemaal geweldig.

Ik breng Cas altijd zelf en de lijnen met de begeleiding zijn daardoor heel kort. Cas heeft zich heel goed ontwikkeld bij De Wollewei. Toen hij bij De Wollewei kwam, liep hij moeilijk. Hij struikelde veel en hij praatte niet. Door fysiotherapie en logopedie ging hij met sprongen vooruit. Ik ben zo blij dat ik de stap naar De Wollewei heb gezet. Dat er zo veel mogelijkheden zijn. Nu bij de Ster merk je dat hij zich optrekt aan andere kinderen. Hij is meer en beter gaan praten. Ik heb geen idee hoeveel Cas zich nog kan ontwikkelen maar we proberen er alles uit te halen wat er in zit. Op voorwaarde dat hij blij

MEER INSPRAAK CL Er is een nieuwe wet voor medezeggenschap. Deze wet geeft cliënten meer inspraak en invloed. De nieuwe wet is de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (WMCZ). De wet geldt vanaf 1 juni 2020. Wat zijn de belangrijkse veranderingen in de wet? Inspraak en invloed De locatieraden en de Centrale Cliëntenraad krijgen extra rechten. Volgens de nieuwe wet is Ons Tweede Thuis verplicht om cliënten en hun vertegenwoordigers inspraak te geven in zaken die invloed hebben op hun dagelijks leven.

en gelukkig blijft.”

Meer samenwerken op locaties

Brenda, moeder van Cas

Op de locaties kunnen we deze werkwijze versterken. Een mooi voorbeeld is van een paar jaar geleden. Mensen konden

Lexi leert op haar eigen manier “Lexi heeft het heerlijk bij De Wollewei. Lieve juffen, een kleine klas en de aandacht die zij nodig heeft. Ze moet hard werken bij alle therapieën, maar ze kijken goed wat zij aankan. Dat vind ik als moeder

woonvoorziening Zijdelveld niet goed vinden. Om bezoekers te helpen plaatste Ons Tweede Thuis een groot locatiebord voor de woning.

De locatieraad was het niet eens met dit bord. De bewoners vonden het niet prettig.

erg fijn. Je ziet wat Lexi leuk vindt door goed naar haar te kijken. Even kietelen, een speeltje of een

Op dit bord kon iedereen namelijk lezen dat Zijdelveld een woonlocatie

geluidje waardoor zij weet wat er gaat gebeuren. Zij

voor mensen met een beperking is. Dit was voldoende argument om

leert op haar eigen manier. Stapje voor stapje, rustig

het bord weg te halen. Het is beter dat de locatiemanager dit soort

aan. Soms proberen we iets wat niet lukt, zoals een

ideeën met de locatieraad bespreekt. Samen kom je dan tot een goede

loopstoeltje. Dan nemen we weer een stapje terug.

oplossing.

De Bic Mac-knop lukte wel: ze drukt op de knop en dan komt er een geluid of flmpje. Het zou super zijn

Reactie CCR

als zij de leerdoelen behaalt die we afspreken, maar

Clementien, voorzitter van de CCR: ik denk dat deze nieuwe wet helpt

ik wil vooral dat zij blij is en iedere schooldag denkt

om meer inspraak te krijgen. We hebben net een adviesaanvraag

‘Gezellig, ik ben weer fijn op de Pinksterbloem’.”

gekregen van Roel, onze directeur. Eerst ging zo’n adviesvraag meestal

Elke Lotte, moeder van Lexi

alleen naar de Cefara. Wij kregen wel informatie, maar geen officiële adviesaanvraag. Dat dit nu wel is gebeurd vinden wij heel positief.

Tweede Thuis 22| Ons oktober 2019


& beeld in beeld & in

IENTEN Centrale Cliëntenraad

AAN HET WOORD Te gek: nieuwe Wet Medezeggenschap Op 1 juni 2020 gaat de nieuwe Wet medezeggenschap 2018 in. Met meer rechten en inspraak voor cliënten en familieleden. Te gek! Ik hoorde reacties als: “Goed zeg, deze wet sluit naadloos aan op ons strategisch beleid en jaarplan. Meer eigen regie, zeggenschap en inspraak voor cliënten en familie.” “Mooie ontwikkeling, echt te gek!” Reactie Cefara

Geloof me, ik ben er ook blij mee, maar weet je wat ik zo te gek vind?

“In de Centrale Familieraad denken wij al over allerlei

Maar dan te gek voor woorden? Dat we hier een wet voor nodig hebben.

onderwerpen mee. Met deze vernieuwde wet gaan we

Een wet die afdwingt dat organisaties cliënten en familie voldoende

dat nog meer doen. Dit is een positieve ontwikkeling,

betrekken bij belangrijke keuzes. Is het niet gewoon logisch om

maar het geeft ook meer verantwoordelijkheid. Het

cliënten en familieleden om advies te vragen bij voor hen ingrijpende

dagelijks bestuur van de Cefara evalueert jaarlijks

veranderingen en nieuw beleid?

onze rol. We stellen onszelf de vraag hoe wij waardevol kunnen blijven bijdragen. We werken daarbij samen met de Centrale Cliëntenraad. Als er een cliëntenraad is voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zullen we daar ook mee samenwerken. Daarnaast leren wij ook graag van de ervaringsdeskundigen.

Sinds kort is het mijn taak om de medezeggenschap binnen Ons Tweede Thuis verder te helpen ontwikkelen. Als kwaliteitsmedewerker en vanuit mijn nieuwe rol als coach van de Centrale Cliëntenraad. Bij Ons Tweede Thuis staat medezeggenschap hoog op de agenda. In de driehoek cliëntfamilie-begeleider bereiken we mooie resultaten. Maar natuurlijk kan het altijd beter. Soms betrekken we cliënten en familie nog te laat. Dat gaan we samen verbeteren. Ik draag hier graag mijn steentje aan bij.

Reactie OR

Met de wet in mijn achterhoofd. Maar vooral vanuit de passie om zoveel

Anita, voorzitter van de ondernemingsraad: “ik

mogelijk bij te dragen aan de kwaliteit van leven van onze cliënten. Waar

herken dit zeker als een zeer positief punt. De

nodig vanachter mijn bureau, maar zoveel mogelijk in contact met jullie:

medezeggenschapsorganen CCR, Cefara en OR

cliënten, familieleden en collega’s. En de nieuwe wet? Laten we die

trekken bijvoorbeeld gelijk op met de voorgenomen

vooral gebruiken als hulpmiddel zodat iedereen over een tijdje zegt:

plannen

“De medezeggenschap bij Ons Tweede Thuis, die is te gek!”

voor

samenwerking.”

Nieuw Amstelrade.

Een

mooie

Hetty Siemeling, coach Centrale Cliëntenraad Ons Tweede Thuis

oktober 2019

|23


Miriam vergroot haar vrijheid

We spreken Miriams fietsgeschiedenis door, wat was er zo moeilijk en waar moeten we aan werken?

ZELFSTANDIG OP DE FIETS Miriam en ik rijden op de duofiets naar Miriams werkplek. Miriam slaakt een diepe zucht en zegt: “Dit is superleuk, zo op de fiets!.” “Zou het niet heerlijk zijn als je altijd op de fiets kan? Of … als je alleen op de fiets kan?”, zeg ik. “Ja”, zegt Miriam, ”maar dat kan niet want dat is te gevaarlijk.” “Wie vindt dat eigenlijk?”, vraag ik. “Papa en mama.... en ik”, zegt zij aarzelend. “Hmm...”, zeg ik, “ik denk eigenlijk dat jij dat best kan leren. Wat denk jij?” Miriam denkt na. Dan zegt ze: “Nee, dat mag vast niet van papa en mama, dat is te gevaarlijk.” Op- en afstappen Het idee krijgt steeds meer vorm. Ik zie dat Miriam in het verkeer erg voorzichtig is. Ik vraag haar: “Zullen we er eens met papa en mama over praten of je het mag leren?” Miriam schiet in de lach. Wat een spannend idee! “Nou”, zegt ze, “Ik wens je veel succes!” De ouders van Miriam waren natuurlijk bereid tot een gesprek. We spreken Miriams fietsgeschiedenis door, wat was er zo moeilijk en waar moeten we aan werken? Het grootste probleem leek dat Miriam niet vlot genoeg kon op- en afstappen en niet zo handig met haar evenwicht op de fiets was. Daardoor kwam ik op het idee van een driewielerfiets.

Oefenen met de driewielerfiets Toevallig kreeg een groepsgenoot van Miriam een nieuwe driewielerfiets en mocht Miriam oefenen op de oude. Tranen van geluk! Haar ouders zouden we op de hoogte houden van hoe het gaat. De eerste keer op de driewieler was best eng. Miriam: “Ja! Ik dacht dat ik ging vallen!” De tweede keer ging het al ietsje beter. Ik liep naast de fiets om Miriam aan te moedigen en aanwijzingen te geven. De derde keer moest ik al wat steviger doorlopen om Miriam bij te houden. De vierde keer werd een ware hardlooptraining voor mij dus ik pakte maar mijn eigen fiets. Zo oefenden we elke week.

Toen Miriam eenmaal het goede fietsgevoel met de driewieler te pakken had, konden we steeds meer aandacht besteden aan het verkeer. Op de fiets naar het werk Het was tijd om de route van huis naar haar werk te oefenen. Ik haalde Miriam in de ochtend bij de woning op en dan fietsten wij samen verder. Dat ging steeds beter. Zou ze het niet al alleen kunnen? Miriam dacht van wel en haar ouders zeiden: “Als Miriam het zelf aandurft en jullie denken dat zij dat kan: doe het dan maar.” Hoe het nu gaat? Het gaat prima. Miriam kan lekker op de fiets naar het werk! Jacinta van Rijs, begeleider Miriam

Tweede Thuis 24| Ons oktober 2019


& in beeld Kijkje in de keuken…

Zo’n frisse blik is heel waardevol voor collega’s die daarvoor open staan.

TURFSTEKER Kijk eens buiten je eigen locatie: dat is het idee achter ‘Kijkje in de keuken van…’ een rubriek op intranet voor medewerkers. Een kijkje ergens anders om je te laten inspireren of wie weet, eens van locatie te veranderen. Maaike de Haes werkt bij Beethovenlaan en GewoonSchoon! en zij nam de uitdaging aan en ging naar woonvoorziening Turfsteker. Maaike: “Turfsteker is een mogelijke doorgroeiwoning voor bewoners van Beethovenlaan, daarom wilde ik daar een kijkje in de keuken nemen. Ik heb het naar mijn zin bij Beethovenlaan en wil daar graag nog een tijdje werken.

Ik heb eerst bij Veldzicht gewerkt en de switch naar Beethovenlaan is mij goed bevallen. Intussen zet ik samen met een collega het leerwerkbedrijf GewoonSchoon! op. Een mooie aanvulling op mijn werk bij de woonvoorziening.

Ervaringen uitwisselen Het was leuk om op bezoek te gaan en met Annemiek Burgers van Turfsteker ervaringen uit te wisselen. Met het team zijn zij aan de slag gegaan met de vele regels binnenTurfsteker. In een bewonersvergadering bespraken zij welke regels eraf konden. Wat bleek: bewoners willen tijdens het tv kijken graag met hun voeten op tafel zitten. Dat mocht niet, maar je kunt je afvragen waarom niet. Als alle bewoners dat wel willen? De uitkomst werd dat het zonder schoenen wel mag. Ik hou er wel van om te blijven onderzoeken hoe cliënten steeds meer zelf de touwtjes in handen kunnen hebben. Het is zoeken: wat laat je los en wat niet. Er is een dun scheidingslijntje maar Annemiek gaf mooie voorbeelden.”

Inspiratie Maaike kan het collega’s zeker aanbevelen om een keer op bezoek te gaan bij andere locaties. Zij zelf heeft ook ervaren dat je als nieuwe collega veel te bieden hebt: “In de eerste paar maanden op een nieuwe locatie zie je zo veel. Zo’n frisse blik is heel waardevol voor collega’s die daarvoor open staan. Mobiliteit binnen Ons Tweede Thuis is voor iedereen goed. Hoewel, ik vond het voor cliënten van Veldzicht wel lastig dat ik wegging. Je wil vastigheid bieden en dan ga je weg. Ik voelde me ook best schuldig naar cliënten toe. Aan de andere kant, het kan ook goed zijn voor de ontwikkeling van een cliënt als er vernieuwing in het team komt.”

Maaike en Annemiek

Annemiek vond het erg leuk om Maaike te ontvangen “Maaike was oprecht geïnteresseerd en dat hielp om enthousiast te vertellen over onze nieuwe visie rond zelfbepaling. Ik zou ook eens een kijkje willen nemen bij een ‘vervolg’-locatie. Wat zijn daar de verwachtingen en begeleidingsstijlen? Kunnen wij onze cliënten van Turfsteker nog beter voorbereiden?” Wil je meedoen met de rubriek Kijkje in de keuken? Neem dan contact op met Sjoukje Bossenbroek: s.bossenbroek@onstweedethuis.nl.

Ons Tweede Thuis

oktober 2019

|25


Teamreflectie MEER VRIJHEID VOOR CLIËNTEN Hoe een team in gesprek gaat om cliënten meer vrijheid te geven: een praktijkvoorbeeld van teamreflectie. Van samen met je team nadenken over een goed leven voor je cliënten. Waar ben je trots op en wat kan er anders? Vrijheidsvergroting, wat betekent dat voor de cliënten op onze locatie? Met die vraag zijn Dorien de Vries, Esther Heemskerk en Karlijn de Koning aan de gang gegaan op woon- en dagcentrum Westwijk. Maar hoe begin je? En wat doe je met vragen van collega’s, vragen die begrijpelijk zijn maar die het proces in de kiem lijken te smoren? Vrijheidsvergroting is een mooi streven, maar zeker niet vanzelfsprekend.

Hou het klein Dorien, Esther en Karlijn: “Het viel direct op dat het idee voor meer vrijheid meteen heel groot werd gemaakt. De werklast is door allerlei ontwikkelingen in de zorg fors en waar haal je tijd voor extra persoonlijke aandacht voor je cliënt vandaan? Aandacht die nu eenmaal hoort bij het geven van meer vrijheid. De oplossing bleek gek genoeg voor de hand te liggen: hou het klein.

Ingesleten gewoontes

Het ging al snel over het handelen vanuit je eigen normen en waarden in plaats van die van de cliënt of zijn familie. We hebben vaak de behoefte om het werk beheersbaar te houden en we hebben ingesleten gewoontes. Dat bleek een rem op experimenteren met meer vrijheid. Sterker nog, onvrijheid sluipt op deze manier de woning binnen. Cliënten gaan het op deze manier ook ‘gewoon’ vinden, dus er is meestal geen protest.

Waarom moet iedereen op dezelfde tijd naar bed? Waarom gaat de koektrommel maar één keer rond? Waarom moet iemand een overhemd in plaats van een t-shirt aan? Geen grote en meeslepende zaken, maar het leverde interessante discussies op.

Huisregels voor de hele groep? We gebruikten de geeltjesmeting om te reflecteren. Je kon allemaal op een geeltje schrijven waar je onvrijheid zag. Het leverde meteen al veel op. Huisregels bijvoorbeeld, bij de een moeten kleren dagelijks in de was maar dat geldt niet voor de ander. De een is verkeersveiliger dan de ander. Kortom, niemand is eigenlijk hetzelfde en daar horen geen algemene regels bij.

Tweede Thuis 26| Ons oktober 2019


& in beeld Inzichtelijk en behapbaar

maar je moet ook genoeg rust krijgen. En wat betekent

Naar aanleiding van de geeltjesmeting en na

dat voor medewerkers? Vaak moeten we diensten

overleg met ouders maakten we een verbeter-

aanpassen om dat te faciliteren. Ook hier geldt, hou

agenda.

vrijheidsvergroting

het klein en ga het gewoon eens uitproberen. Een

inzichtelijk en behapbaar. Daarna keken we: hoe

half uurtje speling kan heel veel betekenen. Juist door

Dat

maakte

de lat niet al te hoog te leggen merkten we ook dat er

betrek je cliënten erbij.

minder weerstand bij collega’s was.

Je moet echt aan de slag want je komt er niet met open vragen.

Ruimte om uit te proberen De veiligheid van de cliënten weegt natuurlijk zwaar.

Voor bewonersvergaderingen gebruikten we een

Kan iemand zich goed oriënteren als hij van A naar B

spelvorm met vragenkaartjes zodat iedereen aan de beurt

moet? Misschien niet, maar ga dan samen kijken waar

kwam. In plaats van discussie over het menu maakten we

de ruimte zit om dingen uit te proberen. Zelfstandig

een grote hoeveelheid gezonde recepten zodat bewoners

lopen naar het dagcentrum bijvoorbeeld. Met onderweg

konden kiezen.

wat herkenningspunten om de weg niet kwijt te raken. Zo behaalden we op Westwijk kleine succesjes die

Zelf kunnen beslissen?

samen weer zorgden voor meer vrijheid. En daar was het

Vrijheidsvergroting betekent bijvoorbeeld dat iemand zelf kan

allemaal om begonnen.”

beslissen. Maar bij onze cliënten is dat niet vanzelfsprekend. Naar bed gaan en opstaan wanneer je wil, is mooi,

Interesse? Neem dan contact op met programmamanager Vrijheidsvergroting: Eline Ruessink | e.ruessink@onstweedethuis.nl

ONVRIJWILLIGE ZORG IN 50 TINTEN GRIJS Wat een mooi artikel over het proces van vrijheidsvergroting bij Westwijk. Wat me zo aanspreekt is dat ouders, cliënten en medewerkers samen op een laagdrempelige manier de grens tussen vrijheid en onvrijheid verkennen. Dit past heel goed in de geest van de nieuwe Wet zorg en dwang waar we vanaf 1 januari 2020 mee te maken krijgen. Anders dan bij de vorige Wet BOPZ is de Wet zorg en dwang van toepassing op alle cliënten. Op alle vormen van vrijwillige en onvrijwillige zorg dus. De hoofdlijn daarbij is: Nee, tenzij… En tenzij is: als er geen ernstig risico is op lichamelijk letsel, verwaarlozing, veiligheid, agressie, enz. Dat betekent dat we overal binnen Ons Tweede Thuis opnieuw moeten kijken naar groepsregels over gebruik van bijvoorbeeld sociale media en internet. Of naar sloten op deuren in algemene ruimtes. Onvrijwillige zorg is zorg waarmee de client of zijn vertegenwoordiger niet instemt, of zorg waarmee de vertegenwoordiger heeft ingestemd, maar waar de cliënt zich tegen verzet. Als je dat leest is dat heel zwart-wit maar de realiteit bestaat eerder uit vele tinten grijs. Als je niet oppast, kun je met deze wet dus flink tegenover elkaar komen te staan. Cliënt tegenover zijn ouders of medewerkers, ouders tegenover cliënt, of cliënt en ouders tegenover medewerker. Daar is niemand bij gebaat. Beter is het dus om net als Westwijk met elkaar op verkenningstocht te gaan. Ontdekken wat je samen ziet op het gebied van vrijheidsbeperking en hoe je daarmee om wil gaan. Gert-Jan de Haas, regiomanager Ons Tweede Thuis

oktober 2019

|27


Centrale Familieraad

AAN HET WOORD Een nieuw seizoen participeren Na de warme en mooie zomer begint ook voor de Cefara weer een nieuw seizoen met participeren. Dat houdt in dat we weer maximaal gaan meedenken en meedoen met alle ontwikkelingen binnen Ons Tweede Thuis. En zo willen we dan ook weer veel punten scoren, samen met Ons Tweede Thuis natuurlijk. We weten nu al dat er belangrijke onderwerpen langskomen waarmee wij net als topsporters volop aan de slag moeten. Bijvoorbeeld de nieuwe Wet zorg en dwang, de vernieuwde Wet medezeggenschap maar ook alle jaarlijkse terugkerende onderwerpen. De Cefara heeft dit seizoen afgetrapt met een themadag rondom een aantal actuele onderwerpen. Op die manier hebben we met alle deelnemers enkele onderwerpen diepgaander besproken en hadden we ook tijd om ervaringen en ideeën uit te wisselen. Ook leden van de Ondernemingsraad en de Centrale Cliëntenraad deden daaraan mee. In 2017 was er net zo’n themadag en daarna hebben familiecommissies die onderwerpen gebruikt bij hun eigen bijeenkomsten in verschillende voorzieningen van Ons Tweede Thuis. Dus dat waren eigenlijk extra punten die later in dat jaar werden gescoord. We willen onderzoeken hoe de Cefara voor de verschillende familiecommissies een actievere en een meer ondersteunende rol kan spelen. Want uiteindelijk willen we dat vooral de participatie dicht bij de cliënten meer vorm krijgt, dus op de werkvloer van alle locaties. De Cefara volgt meer de hoofdlijnen. Voldoende uitdagingen dus voor de topsporters. En dan hopen we ook tot een goede score te komen in dit nieuwe seizoen. Robert Verberg voorzitter Centrale Familieraad Tweede Thuis 28| Ons oktober 2019


& in beeld

JIJ&IK Onderzoek - praktijk - onderwijs Leren in de praktijk, dat werkt heel goed. Vooral door op locaties aan de slag te gaan, maar goede praktijkvoorbeelden in leerboeken zijn ook belangrijk. We werken er graag aan mee. Zo hebben we meegewerkt aan het leerboek Ontwikkelingspsychologie voor Zorg en Welzijn. Docenten van het ROC Amsterdam schreven dit boek met voorbeelden uit de praktijk van Ons Tweede

Product

IN BEELD Bij De Morgenster in Uithoorn kun je terecht voor veel drukwerk en print producten zoals verjaardagskalenders, wenskaarten en notitieblokjes. Openingstijden ma-vr 9.30- 15.30 uur. Contact De Visserslaan 6, Uithoorn, 0297-521942, morgenster@onstweedethuis.nl

Thuis. Dit boek levert precies die kennis op die studenten nodig hebben. Half september werd het boek gepresenteerd bij dagcentrum Middelpolder. Mirjam Wouda van Ons Tweede Thuis werkte mee aan het boek en zij kreeg een exemplaar overhandigd.

Onderzoek, praktijk en onderwijs werken steeds meer samen. Een mooie ontwikkeling. Ook bij ons onderzoek naar Sociale relaties & ICT en EMB & ICT zie je dat goed terug. Wat de Vrije Universiteit bij Ons Tweede Thuis en collega-organisaties als Bartiméus in de praktijk onderzoekt, gaat direct door naar het onderwijs. We werken veel samen met de Vrije Universiteit en Bartiméus. Leuk nieuws is dat Paula Sterkenburg van de Vrije Universiteit benoemd is tot bijzonder hoogleraar ‘Mensen met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking; sociale ralties & ICT’. Op 13 december 2019 houdt zij haar oratie.

Meer informatie over wetenschappelijk onderzoek van Ons Tweede Thuis: onstweedethuis.nl/wetenschappelijk-onderzoek De leerstoel is ingesteld door de Academische Werkplaats VU Bartiméus waar Ons Tweede Thuis ook actief aan deelneemt.

Ons Tweede Thuis

oktober 2019

|29


Tineke maakte zich hard voor het vak ergotherapie. Ook tijdens haar ziekte nog. Het werk bij Nifterlake was belangrijk voor haar. En zij was belangrijk voor het werk, voor de kinderen en hun ouders, voor collega’s. We missen haar.

IN MEMORIAM Tineke Gort

Cliënten en medewerkers kinderdienstencentrum Nifterlake

7 juni 1958 19 april 2019

John Faverus

John had zijn plekje gevonden bij Schoolweg. Hij veroverde ieders hart met zijn manier van communiceren. Hij genoot van kleine dingen maar de uitstapjes met zijn vrijwilliger waren het hoogtepunt van de week. John was erg aanwezig en het is nog steeds stil in onze woning. We missen hem elk moment van de dag.

7 juli 1984 30 juni 2019

Cliënten en medewerkers woon- en dagcentrum Schoolweg

IN MEMORIAM

Gaby Gorin

Onweerstaanbaar was ze. Wanneer ze meezong met BZN of met Whitney Houston. Haar schaterlach wanneer ze het naar haar zin had. Hoe ze kon genieten van aandacht en lekker ‘kluffulen’. Het was niet moeilijk haar in je hart te sluiten. Gaby zullen we nooit vergeten. En zoals Whitney zong: “We will always love you!”

Rob Blonk

Vanaf 1990 woonde Rob bij Amstel-Meer en ging hij daar naar dagbesteding. Eerst woonde hij in de Orchidee. Rob deed iedere dag voor ons het gebed en zorgde ervoor dat we een stukje uit zijn Bijbel lazen. In de kerk mocht hij het Onze Vader voordragen met zijn grote vriend Ronald. Rob hield van het leven. Uit eten gaan en van vakantie. Wij missen Rob.

18 september 1966 12 maart 2019

Cliënten en medewerkers woon- en dagcentrum Maccabiadelaan

11 mei 1951 30 april 2019

Cliënten en medewerkers woon- en dagcentrum Amstel-meer

IN MEMORIAM

IN MEMORIAM

Casparina is heel plotseling overleden door een ongeval. Het ongeloof en verdriet is intens groot.

Frank woonde in Meer-Heem, Maccabiadlaan en Kaj Munkweg. Hij zat vol grappen en grollen. Was gek op shoarma en chinees. Hij vertelde graag over zijn reizen en over de streken die hij uithaalde met zijn zus en beste vriend Rogier. We zullen Frank missen.

IN MEMORIAM Frank Karis

Cliënten en medewerkers woon- en dagcentrum Kaj Munkweg

15 januari 1973 30 juli 2019

13 maart 1972 20 april 2019

IN MEMORIAM Jan Jalink 11 augustus 1956 5 mei 2019 Tweede Thuis 30| Ons oktober 2019

IN MEMORIAM Casparina van Beek

Jan woonde ruim elf jaar bij ons en wat hebben we veel met hem beleefd. Hij was vrolijk en hield van gezelligheid. Hij genoot van eten, Bassie en Adriaan, duplo en vooral van muziek. Jan kon praten zonder woorden. Met zijn armen wijd kwam hij voor een grote knuffel. ‘Alles goed?’, vroeg hij dan. Jan was altijd echt en puur, eenvoudig en zo bijzonder. We missen hem. Cliënten en medewerkers woon- en dagcentrum Hortensialaan

Vandaag is de dag, hij komt maar één keer, morgen dan is het vandaag al niet meer. Niet zeuren, geniet van het leven, het mág maar doe het vandaag, want vandaag is de dag. Cliënten en medewerkers kinderdienstencentra De Lotusbloem, De Zevenster en behandelteam


& in memoriam

IN MEMORIAM Daniëlle Koghee 28 oktober 1964 16 mei 2019

Daniëlle deed aan alles mee: bewonersvakanties, de Toppers, uitstapjes. Ze genoot! Ondanks haar zware hartkwaal liep zij het liefst achter haar rolstoel in plaats van dat ze erin zat. Poeh, zei ze dan en ging vervolgens haar gangetje. We hadden prachtige jaren met Daniëlle die zo van alles genoot en haar eigen gangetje ging. Cliënten en medewerkers woon- en dagcentrum Schoolweg

Francien Poldermans

Francien overleed na een kort ziekbed. Zij hield van wandelingen, muziek en zij speelde graag met haar kaartjes. Francien werd graag gezien bij Hortensialaan. Ze ging regelmatig bij iedereen een bakkie koffie drinken. Ze hield van lekkere koffie en ‘wilde geen slootwater’. Het was ons geheimpje, zei ze tevreden, als ze ergens weer een bakkie koffie had weten te scoren. We zullen haar missen.

30 mei 1950 20 mei 2019

Cliënten en medewerkers woon- en dagcentrum Hortensialaan

IN MEMORIAM

Vera was een bijzonder, pittig en bovenal mooi persoon. Zij woonde bij Meer-Heem en werkte bij Floriande. Vera hield van vlechten en kleuren. Van uitgaan en er een feestje van maken. Het is stil op de groep. We missen de gezelligheid en drukte van Vera.

IN MEMORIAM Vera

Cliënten en medewerkers van Meer-Heem en Floriande

1 september 1975 21 mei 2019

IN MEMORIAM Abeni Salaudeen 12 december 2016 24 juni 2019

IN MEMORIAM Daniëlle van der Luit 15 februari 1973 7 mei 2019

IN MEMORIAM Rinus Goemaat 16 december 1940 26 mei 2019

Abeni ging naar de Bron van Nifterlake. Ondanks dat zij nog maar net gestart was, voelde zij zich erg thuis op de groep. Ze genoot van het contact met de andere kinderen. Al wijzend met haar kleine vingertje vertelde zij precies hoe zij het hebben wilde. Abeni was een vrolijk meisje met heerlijke ondeugende streken. We missen haar erg.

Rinus was een rustige, stille man. Hij kon genieten van kleine dingen. Hij had humor en kon goed observeren. Rinus hield van het verkeer en mooie auto’s. Hij ging erop uit met zijn auto en later liet hij zich graag meenemen voor een ritje. Het ouder worden was moeilijk voor Rinus. Het gaf hem en ons een goed gevoel als hij een mooie dag had en er een stralende lach op zijn gezicht verscheen. Cliënten en medewerkers woon- en dagcentrum Hortensialaan

Kinderen en medewerkers kinderdienstencentrum Nifterlake Daniëlle woonde sinds 2006 met veel plezier bij Nieuweweg. Ze werd graag gezien in het restaurant en bij de koffiemomenten. Daniëlle werkte bij Restaurant De Spil en bij kinderboerderij De Boerenzwaluw. Ze genoot van het werken met dieren én van appeltaarten bakken. In haar vrije tijd ging zij graag op stap met haar vriend en naar haar vader en zijn vrouw. We missen haar. Zij zit in de harten van velen! Cliënten en medewerkers Nieuweweg, De Boerenzwaluw en De Spil

Ons Tweede Thuis

oktober 2019

|31


“Noah en ik wandelen iedere week in het Haarlemmermeerse Bos. Wandelen is fijn en ontspannend voor ons allebei.� Chantal

JIJ&IK Redactie Janwillem Witsen Elias Marianne Mak Mariska van Woensel Vormgeving Vanessa Dekker Deborah Cuiper Beeldmateriaal met medewerking van Vanessa Dekker Karen van de Graaf Deborah Cuiper Janwillem Witsen Elias Marleen van der Duin Drukker Noordhoek Offset BV Redactieadres Ons Tweede Thuis Vuurdoornstraat 11 1431 RM Aalsmeer, 0297 353800 redactie@onstweedethuis.nl www.onstweedethuis.nl Overname van artikelen is met bronvermelding en toestemming van de redactie toegestaan.

Profile for redactieOTT

JIJ&IK Magazine oktober 2019  

Het JIJ&IK Magazine van Ons Tweede Thuis laat cliënten, ouders/familie, vrijwilligers, medewerkers en organisaties waar we mee samenwerken,...

JIJ&IK Magazine oktober 2019  

Het JIJ&IK Magazine van Ons Tweede Thuis laat cliënten, ouders/familie, vrijwilligers, medewerkers en organisaties waar we mee samenwerken,...