Page 1

IJSLINK 02/2015

diploma schaatsen

cover

vacature

Nu met kleurplaten!

verslag tessa column clinic

en meer...


De grimsport

Voor al uw fiets- en schaatsplezier

Freesiastraat 6 2231 GS Rijnsburg 071-4020069 info@ degrimsport.nl

Langebaan schaatsen Kunstschaatsen IJshockey schaatsen Kleding en accessoires E-bikes Stadsfietsen Race- en sportfietsen Kinderfietsen Voor koop, onderhoud, verhuur en lease.

hobbycentrum

voor de hobbyist!

Zonwering Stanley kastsystemen Binnen- en buitenverf Gereedschap en tuingereedschap Schroeven en spijkers Hout en tuinhout

Zuiderbuurtseweg 62 2381 AG Zoeterwoude 071-5801241 zoeterwoude@ degrimsport.nl


IJSLINK

column Beste leden, Hier is alweer een nieuwe IJslink! Met dank aan Babs, die voor de inhoud heeft gezorgd, onze redacteur Noraly en ook een aantal schaatsers die een bijdrage hebben geleverd. We hebben de afgelopen maanden al heel veel leuke evenementen gehad: Bounz, Halloween, Sinterklaas, de Opening van de ijsbaan op de Nieuwe Rijn, Coolevent in Scheveningen, gratis schaatslessen in de kerstvakantie. Helaas is het seizoen 2014-2015 bijna afgelopen‌ 27 februari is officieel onze laatste lesdag. Gelukkig hebben we nog veel spannende activiteiten om mee af te sluiten: het diplomaschaatsen komt er natuurlijk aan! Vervolgens organiseren we voor de vergevorderden onder ons een KNSBtestdag. En tenslotte is er op 15 maart het improvisatiefestijn! Over al deze activiteiten kun je op de volgende pagina’s meer lezen.

Het gaat erg goed met KSV Rijnland. Ik heb de afgelopen maanden het ledenaanal zien groeien van rond de 130 naar 176! Ik ben wel benieuwd hoe het er na 31 maart uit komt te zien. Jolanda en Babs stoppen in ieder geval. Wie komt mij versterken? Veel leesplezier! Vivian Baan


? ? ? ie t n e t r e v d a ziet u deze Uw doelgroep ook!!

Bent u winkelier in Leiden of omstreken en verkoopt u bijvoorbeeld: • • • • • • • •

schaatskleding kinder-, dames- en herenkleding schoenen levensmiddelen wit- en bruingoed meubelen tuinplanten en zo kunnen we nog wel even doorgaan …

Dan is een advertentie in de IJSLINK voor u een heel goed idee. Voor de kosten hoeft u het niet te laten. Een advertentie van 1 hele pagina in A4formaat kost maar € 50 per editie. Adverteer vanaf volgend seizoen in deze IJSLINK nieuwe-stijl en bereik daarmee minimaal 200 huishoudens in Leiden en omstreken.

Mail naar redactie@ ksvrijnland.nl voor meer informatie.


IJSLINK

inhoudsopgave blz. 4

Diploma schaatsen -

SCHAATSlessen Agenda Zaterdag 14 februrai Diplomaschaatsen 9.00-11.15 uur (vestenverkoop) 19 t/m 22 februari Challenge Cup Den Haag 27 februari Laatste lesdag Zondag 8 maart KNSB Testdag, Leiden Zondag 8 maart Drechtsteden Bokaal Dordrecht Zaterdag 14 en zondag 15 maart finale KNSB cup Zoetermeer Zondag 15 maart Improvisatiefestijn 14.00-16.00 uur, voor alle leden.

blz. 6

-

cover

blz. 7

-

column clinic - blz. 8 - blz. 9

vacatures bestuur

Vesten verkoop

- blz. 10

save the date

-

improvisatie festijn

- blz. 17

Verslag tessa

-

blz. 13

blz. 18


diploma Beste schaatsers, Het is weer zover, het afschaatsen voor de diploma’s komt er weer aan! Dit is super spannend maar vooral heel leuk, het betekent namelijk dat je weer een stap vooruit bent gegaan, toppie! Het diploma schaatsen vindt dit jaar plaats op 14 februari en begint om 09:00 uur. Dit betekent echter niet dat je ook om 09:00 uur aan de beurt bent, kijk daarom goed op het tijdschema in welke groep je bent ingedeeld en hoe laat je moet voor schaatsen. Dit tijdschema wordt per e-mail verzonden en op de website (www. ksvrijnland.nl) geplaatst. Wees voor de zekerheid minstens een kwartier voordat jouw groep voor moet schaatsen op het ijs, er is mogelijkheid om warm te schaatsen en nog even de oefeningen te herhalen. Luister goed of je naam omgeroepen wordt, daarna ga je één voor één de oefening laten zien aan de trainer die jou beoordeelt. Jouw trainer heeft je opgegeven met de volste vertrouwen dat je slaagt, maak je dus niet teveel druk, je kan het! Alvast heel veel succes en tot de 14e!

4


IJSLINK

Ik vond het heel leuk dat ik de schaatsbaan mocht openen in Leiden met mijn k端r . Er waren heel veel mensen en ik ben blij dat het allemaal goed is gegaan. Sterre van Ouwerkerk (JTG-groep)

5


cover Illustratie voorkant In Zoetermeer is het prentenboek verkrijgbaar bij Sylvester Boek & Spel in de dorpsstraat.

Sybren van Wayenburg is freelance illustrator. Hij heeft illustraties gemaakt voor uiteenlopende onderwerpen van handleiding of krantenartikel tot toneeldecor of geboortekaart. Vorig jaar heeft hij in eigen beheer het prentenboek ‘Als ik jou toch niet had!’ over muis Ytsje uitgegeven. Hij maakte daarvoor zowel de tekst als de illustraties. Momenteel werkt hij aan een nieuw avontuur van Ytsje.

Verder is het eboek te verkrijgen in de Apple iBookstore en is te bekijken met een iPad, iPhone of iPod Touch. Je kunt het vinden door in de iBookstore te zoeken op de titel: “Als ik jou toch niet had!”.

Beide verhalen zijn geïnspireerd op de ervaringen die Sybren heeft met zijn eigen kinderen. ‘Mijn kinderen staan in het weekend vaak te popelen om de dag te beginnen. Als jonge ouder was dat natuurlijk wel even wennen maar al snel ontdekte ik dat een vroege ochtend met enthousiaste kinderen heel gezellig kan worden’. In het prentenboek ‘Als ik jou toch niet had!’ lees je hoe. Al jaren tekende Sybren muizen die in allerlei situaties terecht kwamen. Nu krijgen deze muizen de plaats die ze verdienen: de hoofdrol in een prentenboek. Het prentenboek Het prentenboek heet ‘Als ik jou toch niet had!’, is verkrijgbaar in verschillende winkels en via de webwinkel op www.ytsje.nl.

Sybren heeft naast de cover ook 2 kleurplaten gemaakt voor de leden. Deze zijn te downloaden/printen via de nieuwsbrief.

6


IJSLINK

Schaatslessen Schaatslessen in de voorjaarsvakantie Na het doorslaande succes van de schaatslessen tijdens de Kerstvakantie, waaraan werd deelgenomen door ongeveer 1.000 kinderen, zijn er ook in de voorjaarsvakantie van 23 t/m 27 februari dagelijks van 09.00 tot 10.00 uur weer schaatslessen voor jongens en meisjes van 6 t/m 14 jaar. Er word zowel hardrijden als kunstrijden op de schaats geoefend. De enthousiaste trainersstaf staat al te trappelen. En ook nu is er na de lessen ruimschoots gelegenheid het geleerde in de praktijk te brengen. Absoluut hoogtepunt wordt natuurlijk ook deze keer weer de spectaculaire afsluiting op de vrijdagmorgen. Dit jaar is er voor het eerst gekozen voor de Kinder11dorpentocht (inclusief kluunen) die in het donker van start gaat en voert door alle dorpen in de Leidse regio, een wel heel speciale uitdaging met start en finish in Leiden. Gelukkig hoeven de deelnemertjes (en de aanwezige familie, vrienden en bekenden) er de schaatshal niet voor uit...

Nu dus eens niet langs de elf Friese steden. Uiteraard is er een mooie herinnering als beloning voor alle kanjers die de barre tocht volbrengen. Kijk op www.schaatshalleiden.nl voor meer informatie.

Schaatsen in het voorjaar!

7


Schaats clinic Verslag van Donna Röling en Nikita Tijdeman Donna en Nikita gingen naar Scheveningen. Daar kon je een uurtje vrijschaatsen, en daarna kon je kijken naar een optreden van een vereniging uit Amsterdam. Na de show was er weer een uurtje vrijschaatsen. Toen kwam het leukste (vonden wij dan) Sjoukje Dijkstra, Joan Haanappel en Manouk Gijsman kwamen het ijs op. Wij zijn ook nog met hen op de foto geweest. Toen kwam er een clinic en daar mochten wij aan meedoen. Wij kregen les van Manouk Gijsman, bij de andere groep kon je een cheque winnen. Chantelle die ook bij KSVR schaatst heeft gewonnen en dat vonden wij heel knap! Er waren veel kinderen van KSVR uit allerlei groepen en dat was erg gezellig. Daarna kon je weer een uurtje vrijschaatsen,wij hadden het heel erg leuk samen☺.Daarna kwamen de küren daar deden wij onverwachts aan mee want we wisten niet dat we onze kür moesten rijden. Maar we hebben toch blij meegedaan. Helaas zijn we geen eerste geworden, je kon als prijs nieuwe schaatsen winnen. Daarna ging Manouk nog haar kür rijden op de muziek van Queen. Zij deed het heel erg goed. Daarna kon je weer vrijschaatsen. Het was heel erg koud in Scheveningen maar wij hebben een super leuke dag gehad! Groetjes, Donna en Nikita

8


IJSLINK

vacature Penningmeester en secretaris Ben je enthousiast voor KSVR? Of zie je juist nog veel verbeterpunten? En wil je je een paar uur in de week inzetten voor de vereniging? Dan ben jij diegene die we zoeken!

Secretaris In deze functie ben je verantwoordelijk voor de verslaglegging van de vereniging (notulen, correspondentie etc).

Per 31 maart stoppen twee van de zittende bestuursleden. Ze hebben zich de afgelopen jaren met veel plezier ingezet, maar nu houden ze er toch echt mee op. KSVR biedt je... … een leuke vereniging met ontzettend goede trainers en leuke leden. … enthousiaste vrijwilligers. … de mogelijkheid om met nieuwe ideeën en initiatieven aan de slag te gaan. … een uitbreiding op je sociale netwerk en cv. Dit is een mooi moment om met de nog zittende bestuursleden mee te lopen en op een rijdende trein te springen… Kijk hoe enthousiast jullie kinderen zijn over het kunstschaatsen en draag zelf ook een steentje bij om dat in stand te houden.

Wil je meer weten? Stuur een e-mail naar: ledenadministratie@ksvrijnland.nl.

Penningmeester In deze functie ben je verantwoordelijk voor de financiën. De administratie van KSVR wordt bijgehouden in het online pakket E-Captain: een gebruiksvriendelijke ledenadministratie en boekhouding in één. Enige ervaring met excel of boekhouden is een pré.

Daniëlle Jansen, bedankt voor de coördinatie!!! Dit bedrag reserveren we voor de show van volgend seizoen!

9


vesten verkoop Koop een vest! Beste leden, We hebben nog een aantal zachte, warme, lichtblauwe KSVR-vesten in de aanbieding in grote jeugdmaten (L en XL) en volwassen maten (S-M). Ze zijn voor slechts 10 euro te koop! Pas- en verkoopmoment: zaterdag 14 februari van 9.00- 11.00 uur in de hal van de Ijsbaan (tijdens diplomaschaatsen) Graag gepast betalen met contant geld. Met vriendelijke groeten, Jolanda, Babs en Vivian KSV Rijnland

10


IJSLINK

11


Kom zo 22 feb jureren bij de ICE SKATE FREESTYLE BATTLE. Daarna kun je zelf schaatsen! Info en tickets: schaatsen.nl/challengecup

19-22 FEB. 2015 DE UITHOF, DEN HAAG

© CREATION IMAGE: KNSB | SKATERS: KYARHA VAN TIEL - TOMAS VERNER (PHOTO TOMAS: OLGA BESNARD - SHUTTERSTOCK.COM)

CHALLENGE CUP KUNSTRIJDEN


IJSLINK

SAVE THE DATE Belangrijke momenten Beste schaatsers, Het schaatsseizoen is helaas alweer bijna afgelopen, maar er zijn nog een paar leuke activiteiten gepland. Noteer de data maar in je agenda en vergeet je niet in te schrijven: Zaterdag 14 februari Diplomaschaatsen 9.00-11.15 uur en vesten verkoop! 19 t/m 22 februari: Challenge Cup Den Haag 27 februari: laatste lesdag Zondag 8 maart: KNSB Testdag, Leiden Zondag 8 maart: Drechtsteden Bokaal Dordrecht Zaterdag 14 en zondag 15 maart: finale KNSB cup Zoetermeer

Stars on ice winnaars met hun welverdiende medailles. Zijn jullie ook zo trots op onze toppers?!

Zondag 15 maart: Improvisatiefestijn 14.00-16.00 uur, voor alle leden.

Wij in ieder geval wel! Daarom zijn we altijd op zoek naar mooie foto’s van lessen, wedstrijden of andere verenigingsactiviteiten.

We zien jullie natuurlijk graag allemaal op 15 maart om zo op een leuke en gezellige manier het seizoen af te sluiten. Groeten, Babs Mercx Bestuur KSV Rijnland

13


j i r e t o l r o s n o Sp


IJSLINK

Bedankt Naturalis Leiden Naturalis Natuurhistorisch Museum in Leiden heeft de loterij gesponsord. Om die reden willen wij ze in deze IJslink in het zonnetje zetten. Naturalis bedankt voor jullie bijdrage!


Deelname is voor alle leden van KSV Rijnland Kom verkleed! Het origineelste kostuum wint een prijs! â‚Ź5,- inschrijfgeld pp


IJSLINK

Improvisatie Improvisatiefestijn uitleg Zondag 15 maart 2015 14:00 uur - 16:00 uur Beste schaatsers en ouders /verzorgers, Locatie: Vondellaan, Leiden Voor aanvang van het festijn melden de schaatsers zich in de hal. Daar word je opgevangen en krijg je een rugnummer. Je betaalt dan ook de bijdrage van â‚Ź 5,- per deelnemer.

Op 15 maart a.s. organiseert KSV Rijnland het jaarlijkse improvisatiefestijn voor jong en oud, van pril beginner tot topsporter! Kan jij goed improviseren op muziek? Meld je dan snel aan! Improvisatiefestijn Tijdens het improvisatiefestijn gaan de schaatsers twee keer in groepjes het ijs op. De jury zal kijken naar de interpretatie van de schaatser op de muziek. Dit jaar hebben wij gekozen voor het thema Hollywood. Er zal dan ook geschaatst worden op soundtracks van verschillende Hollywood en Disney films. Hierbij kun je denken aan James Bond, Pirates of the Caribbean, Avatar, Spider-Man, Harry Potter, Alladin, Cinderella, Frozen en Belle en het Beest. In elke categorie krijgen de nummers 1, 2 en 3 een prijs.

Wees op tijd Zorg dat je om 13:15 uur aanwezig bent in de IJshal. De exacte starttijden worden voor aanvang van de wedstrijd bekend gemaakt. Dit schema staat ook op de website www.ksvrijnland.nl. Aanmelden voor 8 maart 2015 Stuur een e-mail naar ledenadministratie@ ksvrijnland.nl (o.v.v. aanmelding improvisatiewedstrijd). Vermeld ook je leeftijd en de les waar je in schaatst.

Wat het improvisatiefestijn zo bijzonder maakt is dat de schaatsers verkleed mogen komen. Degene die het beste het thema interpreteert maakt kans op een mooie prijs. Kom dus verkleed naar het improvisatiefestijn!

17


Verslag tessa Stars on Ice Cup 2015 voor te bereiden en onze schaatsen aan te doen. Nikita en Donna waren eerder in onze categorie aan de beurt om te schaatsen dus die gingen al naar het ijs om in te rijden.

Toen mij gevraagd werd of ik een stukje wilde schrijven over een wedstrijd, heb ik direct ja gezegd want ik vind het erg leuk om met jullie te delen hoe het er op zo’n dag aan toe gaat. Met een groot aantal rijdsters van KSVR hebben we mee gedaan aan de Stars on Ice Cup in Zoetermeer op 31 januari.

Tijdens het voorbereiden proberen we naar Nikita en Donna te kijken en dan zijn wij aan de beurt om in te rijden. Normaal is het inrijden 6 minuten, maar nu was het korter. Dat was wel even aanpassen want nu konden we niet oefenen zoals we gewend zijn.

Wij moesten rond 10.00 uur aanwezig zijn om ons in te laten schrijven en onze cd in te leveren. Toen hadden Jasmijn, Amanda, Sterre, Roza en Daniëlle hun wedstrijd al gereden want hun categorie was (veel) eerder aan de beurt. Het is altijd jammer dat je niet naar iedereen kunt kijken maar soms zie je elkaar nog even tijdens het wachten op de uitslagen. Dit is vandaag helaas niet gelukt maar zij hebben het prima gedaan. Amanda, Jasmijn en Roza schaatsten in dezelfde categorie en haalden een 8e, 10e en 12e plaats in deze grote groep. Sterre werd in ook een grote groep 4e en Daniëlle behaalde een 3e plaats: super gedaan allemaal!!

Direct na het inrijden was ik als eerste van die groep aan de beurt. Dit was mijn eerste wedstrijd met mijn nieuwe kür maar gelukkig was ik niet zo zenuwachtig. Voor mijn gevoel ging de kür goed en ik sprong 2 x axel waar ik super trots op was . Iedereen van KSVR reed gelukkig een goede kür zonder val- of slippartijen maar onze categorie bestond uit een grote groep van 21 rijdsters en daar zaten heel veel goede rijdsters tussen. Het zou dus nog spannend worden met de prijsuitreiking.

Toen iedereen er was zijn we met zijn allen gaan opwarmen en inspringen in de balletzaal totdat we kennis konden maken met coach Nikki, die inviel voor onze eigen coach. Gelukkig was zij erg aardig en we voelden ons allemaal op ons gemak bij haar.

Nadat iedereen van onze categorie geweest is, gaan we met z’n allen wachten tot de prijsuitreiking. Dit duurt nog anderhalf uur dus we drinken en eten wat en kijken naar de küren van de deelnemers na ons. Dit zijn o.a. de kinderen van 4/5 en 5/6 jaar. We staan soms versteld wat zij al kunnen; dat belooft wat!!

Toen we allemaal opgewarmd waren bleven Angelina, Marcia in ik in de kleedkamer om ons

18


We willen Tessa bedanken voor haar prachtige verslag. Heb jij ook een verslag van een wedstrijd of één van de activiteiten, mail hem dan naar redactie@ksvrijnland.nl

Angelina en Marcia komen er achter dat het Jeugdjournaal aan het filmen is; zij interviewen mensen en nemen küren op. ’s Avonds kunnen we om 18.00 uur al meteen zien wat ze gemaakt hebben.

Ik heb helaas de laatste plaats. Dit valt wel een beetje tegen omdat mijn kür volgens mij goed ging, maar blijkbaar dacht de jury daar anders over. Gelukkig leeft iedereen met elkaar mee als het resultaat anders is dan verwacht en hebben we met z’n allen een hele leuke dag gehad. Dat is het allerbelangrijkste!!

Om 14.00 uur is onze prijsuitreiking. Zoals enigszins verwacht was het een sterke deelnemersgroep en Nikita komt in onze categorie als eerste van KSVR voor in de einduitslag op een 8e plaats, gevolgd door Donna op een 13e plaats. Marcia heeft een 16e plaats te pakken en Angelina komt op de 17e plaats.

Tessa Blokdijk

19


ijslink

IJslink reporter Vind jij onze club ook zo leuk? En heb jij een vlotte babbel? De redactie van de IJslink zoekt nog iemand die interviews met bekende schaatsers, maar ook met onze eigen leden wil gaan doen. Op pad met een recorder of pen en papier. Antwoorden op de meest prangende vragen zien te krijgen.

Daarmee hopen we onze IJslink nog veel leuker te maken! Interesse? Mail dan naar redactie@ksvrijnland.nl

Ijslink 2 2015  
Ijslink 2 2015  
Advertisement