Boekenkrant december 2017

Page 4

BOEKENKRANT.COM

DECEMBER 2017 PAGINA 4

LITERATUUR HOE IS HET OM…

…lid van de ECI Lezersjury te zijn?

Onlangs won De mensengenezer van Koen Peeters zowel de ECI Literatuurprijs als de ECI Lezersprijs. Boekenkrant-redacteur Ika Gerritsen maakte deel uit van de lezersjury en las de zes genomineerde boeken.

der prestigieus dan de ‘hoofdprijs’, voor de auteurs is hij waarschijnlijk net zo belangrijk. Al was het maar omdat professionele critici niet de mensen zijn die uiteindelijk de boeken kopen.

Zes boeken dus, en zes weken de tijd om tot een oordeel te komen. Ik was licht nerveus. Wat als deze door een vakjury gekozen titels me niet Hoe de selectie voor de aan zouden spreken? Zou dat dan lezersjury precies in aan mij liggen? Lafjes z’n werk begon ik maar aan is gegaan, het dunste van de zes: weet ik De waren van Daniël niet. Toch Rovers. Dat gelijk al zat ik er begon met een paginamaar mooi bij. Misschien lange zin, help! Gelukdat het feit dat ik voor kig werd het verhaal al de Boekenkrant schrijf gauw toegankelijker en genoeg bewijs was van soms zelfs betoverend, mijn boekenliefde? Hoe maar juist toen het op dan ook: het voelde als gang begon te komen een hele eer om eind was het boek alweer september de zes boeuit. Noodweer van ken van de shortlist in Marijke Schermer bleek ontvangst te mogen Koen Peeters, De mensengeindrukwekkender: een nemen. De lezersprijs nezer, Uitgeverij De Bezige Bij, spannende roman over is dan misschien min265 pagina’s (€ 19,99)

actuele thema’s die las als een film. Eindeloos eiland van Huub Beurskens kon je beter Eindeloze zinnen noemen, concludeerde ik al snel; literaire stoerdoenerij die niet aan mij besteed is. Yucca dan, van Peter Terrin. Knap geschreven, maar soms zo vaag dat ik er moedeloos van werd. Pas toen ik De mensengenezer Grote verassing: mijn mede-jurylevan Koen Peeters oppakte, werd ik den waren het lang niet allemaal weer blij met het leesproject. Dit met me eens. Smaken verschillen – boek bleek een magische coming of hoeveel argumenten er age-roman met als decor tijdens het juryberaad het Vlaamse platteland. ook tegenaan werden Maar waarom heeft de gegooid. Dat de meeste auteur besloten dat de stemmen, ook die van personages halverwege de vakjury, naar De ineens naar Afrika moemensengenezer gingen, ten? Voor mij was vanaf daar kan ik prima mee dat moment de Vlaamse leven. Toch maak ik magie totaal verbroken. hier graag gebruik van Pas bij het laatste boek, de gelegenheid om te vol spannende, creatieve zeggen: lees eens iets en fijn leesbare korte van Annelies Verbeke. verhalen riep ik ‘HalHaar Halleluja was leluja!’, en niet alleen voor mij in ieder geval omdat deze bundel van Annelies Verbeke, Halleluja, dé ontdekking van de Annelies Verbeke zo Uitgeverij De Geus, 224 pagiECI Literatuurprijs. heet. na’s (€ 19,99)

Zes boeken dus, en zes weken de tijd om tot een oordeel te komen.

KUNST

ADVERTENTIES

Karin Hazendonk weet met Waanidee een prima thriller DWAALSPOOR neer te zetten die beklijft; de fantasie van de schrijfster actiethriller schurkt akelig dicht tegen de realiteit aan. met Hebban recensie - Edwin Lommers

Alex De Klerck

Pjotr Vreeswijk

werd eerder bekroond met de ThrillZone Debuutprijs 2016

Een rijke liefdesroman In het romandebuut van Leon Verschuur, De architectuur van de liefde, werken de vrienden Bernardo en Ralph samen aan een proefschrift over architectuur en kunst. Ralph stort zich vooral op muziek, terwijl de interesse van Bernardo uitgaat naar een bijzonder vrouwenbeeld. De passie voor kunst loopt als een rode draad door dit liefdesverhaal.

spelbare ex-vriendin Sofie uit zijn hoofd te kunnen zetten en afstand te nemen van zijn studievriend Ralph.

De architectuur van de liefde is een prachtig geschreven roman. Het gaat over liefde, vriendschap, de hartstocht voor twee vrouwen en de passie voor kunst. Dit alles speelt zich af aan het begin van de twintigste eeuw. De architectuur van Antoni Gaudí en Frank Lloyd Wright loopt als een rode draad door het verhaal. Verschuur heeft een bijzondere manier van schrijven. Door de veelheid van bijvoeglijke naamwoorden Door Aefke ten Hagen is het soms moeilijk de draad vast te houden, maar tegelijkertijd leest Bernardo ontvangt dit verhaal daarom ook als poëzie: een replica van een ‘Zijn kastanjekleurige, halflange intrigerend vrouwenhaar harmonieerde wonderlijk met beeld als dank voor de tint van het bureau.’ Elke zin is zijn hulp in een plaatgoed doordacht. Hier en daar laat selijke antiekzaak. De de schrijver bovendien zijn gevoel sculptuur blijkt een voor humor zien, met zinnen als danseres voor te stellen die rond ‘Toen Alfred eindelijk van de lijn 1900 grote bekendheid verwierf was geweken, schoof met haar sluierdans. ik de balkondeur Bernardo is direct gefasopen en spoelde het cineerd door het beeld. nare gesprek van me ‘Het kunstwerk prijkte af in de Barcelonese hier haast te mooi en uitlaatgassen’. te groots […] Het verVerschuur trakteert gulde brons bracht een zijn lezer op een rijke zon van erotiek in het roman. Met de goed vertrek.’ Dan ontdekt doordachte zinnen, het hij een bijzondere gelijzorgvuldig geschreven kenis tussen de sculpverhaal en zijn bloemtuur en een Catalaanse rijke taalgebruik, is dit kunsthistorica die hij boek een fraai en lieftijdens een congres ontdevol geschenk voor de moet. Hij besluit haar in Leon Verschuur, De archifeestdagen. Barcelona op te zoeken. tectuur van de liefde, UitgeIn de stad van Gaudí verij Conserve, 221 pagina’s hoopt hij zijn onvoor(€ 19,99)


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.