Page 1

Núm.59

Març 2014

O X N A R R

XAFA

En cada nota estaràs present...

no estava enfadat, que sempre deia les coses que s’havien de dir de la millor manera possible, amb calma i amb un gran somriure. I sempre tenia una paraula amable per a qui la necessités.

Aquí tenim el primer Xafarranxo d’aquest curs. Com sempre, l’equip de redacció i de coordinació de 3r ofereix només unes pinzellades del que ha estat aquest quadrimestre per als alumnes de l’escola. Volem dedicar aquesta pàgina al Roger Raventós, que ens va deixar, tristos i impotents, el passat mes de febrer. Donem la paraula als seus alumnes de guitarra de secundària. Els seus alumnes recorden que en Roger era una gran persona a més d’un excel·lent i divertit professor, que mai

La Serena recorda: Últim concert de guitarres de 6è. Estrenava guitarra i estava una mica neguitosa. Finalment va ser el meu torn de tocar. Tres respiracions fondes i, endavant! En Roger i en Jaume mirant fixament la meva actuació de principi a fi. Un cop acabat, m’assec alleujada però no gaire satisfeta. S’acaba el concert i en Roger s’apropa i em diu: “Escolta’m, Serena, m’ha agradat moltíssim com has fet la milonga. Realment m’ha arribat al cor, felicitats! Unes dinàmiques precioses… Veus com no ha passat res?”. I la Mariona: Recordo molt d’ell que , quan acabava la classe, sempre em deia: “Mil vegades millor que la setmana passada… i mil vegades pitjor que la setmana que ve”.

Índex Adéu Roger

1

Notícies primària

3

Carnaval

9

Teatre secundària

11

Jornades culturals

13

Carnaval secundària

15

Entrevistem els nous professors

18

Sport OM

19

El semàfor

23

Grup de lectura

25

Recomanacions

26

Excursions de cap de semana

29

Cuinem!

31

Enigmes

36

Equip de redacció Serena Domínguez Joan Nieto Adrià Olives Laia Pagès Helena Peñalver Max salgado Nil Salvat Joel Santamaria Vadim Xicart Elena calvo Roser Gil


En Martí diu: Gràcies al Roger vaig aconseguir posar els dits de la mà esquerra ben colocats, després de dures batalles. I en Darío: Ell, per exemple, em va ensenyar un truc sense el qual ara no podria tocar la guitarra. Jo apretava moltíssim amb els dits de la mà esquerra, em destrossava els dits i no aguantava un assaig normal… Em va ensenyar que, abans de tocar, havia de relaxar-me i havia d’anar presionant la corda mica en mica amb l’esquerra, i amb la dreta tocava. Quan ja es produïa el so, havia de deixar d’apretar. Així seria conscient de la pressió exacta que havia de fer sempre. L’Àdam parla del ―seu art d’ensenyar‖: En aquests tres anys he millorat moltíssim perquè va fer que m’adonés dels errors que abans no veia. Al començament no teníem molt bona relació perquè em feia treballar coses que a mi no m’agradaven, però poc a poc (un any i mig) vaig anar entenent que no he feia per molestar-me, ho feia perquè aprengués i, sense adonar-me’n, anava millorant molt. Gràcies al Roger. Ens ha deixat un bon exemple de humilitat, esforç i saviessa. En Darío acaba dient que en Roger hauria de sentir-se orgullós, sigui on sigui, perquè gràcies a ell moltíssimes persones han aprés, han millorat, han disfrutat, han estat més felices… I vol fer de pont: Tot el que ell em va ensenyar ho ensenyaré als meus alumnes (si algun dia sóc professor) i no es perdrà...


r Primà Els de PRIMER El dijous 23 de gener els nens i les nenes de primer vam anar al MNAC a conèixer el Modernisme. Mentre un grup s’esperava esmorzant a fora, el grup de Les Flors vam començar la visita.

ia

SORTIDA AL MNAC CLASSE DE LES ABELLES Després vam anar a la sala oval a fer un collage sobre la dona modernista.

EXPOSICIÓ PÚBLICA D’UN QUADRE, Ferrer Miró

En acabar vam anar a un parc a dinar i jugar una estona.

Un monitor es deia David i l’altra Laia. Ens explicaren quadres com: “Tàndem” de Ramon Cases i “Exposició pública d’un quadre” de Ferrer Miró. Pel que fa a les escultures ens va agradar: “Els primers freds” (l’avi i la néta), “La primera comunió” i “El desconsol”.

Els de SEGON

TÀNDEM, Ramon Cases

SORTIDA A L’AQUARI I A LA BARCELONA

Hola “xafarranxeros i xafarranxeres! Som els nens i nenes de segon. Sabeu d’ on acabem d’arribar? Doncs acabem d’arribar de la sortida que fem per esbrinar més coses sobre els noms de les nostres classes. Aquest any ha sigut curiós perquè els noms de les nostres classes són molt diferents i ens hem hagut de dividir i fer visites diferents ...Tot i que hem pogut anar junts a l’ Uns hem anat a l’Aquari perquè ens diem “El fons del mar” . Els altres hem anat a fer una visita per la Barcelona medieval perquè som la classe de “Els joglars” i volem aprendre coses de l’ Edat mitjana.

Page 3

A l’Aquari hem vist molts animals aquàtics i hem après que no tots són peixos. Hem après que els peixos que viuen en aigües fredes tenen uns colors seriosos (gris, marró, platejat...)i els que viuen en aigües càlides tenen colors molt vius...

També hem vist on es celebraven els tornejos a l’Edat Mitjana i una part de la segona muralla de Barcelona.

Aaaaah! També hem fet un taller sobre els

Els joglars hem visitat Sant Pau del Camp i Santa Maria del Mar i hem vist les diferències que hi ha entre les esglésies romàniques i gòtiques.

Newsletter Title


SORTIDES I ACTIVITATS DE CLASSE

Els de TERCER El trimestre passat, un dia vam pensar de fer el racó de la calma. És un lloc dins la nostra classe on ens podem anar a relaxar quan ho necessitem. Allà hi tenim penjades unes rodones amb diferents tècniques per calmarnos. Són diferents maneres de calmar la respiració i de fer-nos automassatges. Aquestes tècniques les fem servir també abans d’un examen o d’una feina molt difícil i d’aquesta manera estem aconseguint més bons resultats.

També vam anar a visitar el Cosmocaixa i vam fer un taller molt interessant al Planetari Bombolla. Per celebrar el Nadal aquest any el cicle mitjà ho hem fet d’una nova manera. Ens vam trobar tots junts per fer un taller de nadales. Els de quart havien escrit un conte col·lectiu on sortien les nadales, i els de tercer vam representar el poema de Nadal que ens havíem après tots/es de memòria. Perquè ens quedés un record, a plàstica vam fer una “capsa-cançoner” decorada de Nadal, amb les sis cançons a dins. Si voleu podeu veure el vídeo del taller a la web de l’escola.

molt la visita que vam fer. Ara ho estem experimentant a plàstica.

Si voleu veure les fotos d’aquestes activitats que us expliquem, només heu de clicar al link del nostre bloc:

http://blocs.xtec.cat/oriolquart/tercer/ I ara a preparar-se pel Carnestoltes!

Els de tercer a més vam estudiar el Sistema Solar, cada nen/a va fer un treball sobre un planeta i tots junts vam fer un power point.

Un altre tema que estudiem a tercer són les formes del relleu. I estem fent unes maquetes amb paper per acabar d’aprendre els noms de totes les formes de relleu, tant de muntanya, com de plana i de costa. Per fer aquesta feina fem servir el treball cooperatiu. Estem aprenent a treballar en grup. I la veritat és que els grups cada dia funcionen millor. Fa pocs dies vam anar al Caixaforum a veure una exposició del Pissarro, un pintor impressionista i ens va agradar

Els de QUART A l’escola IEA Oriol Martorell hem celebrat el Nadal amb molta il·lusió i un somriure gegant. Per començar, ens hem après nadales tradicionals: “El noi de la Mare”, “Els reis venen”, “Fum, fum, fum”, “El dimoni escuat”, entre d’altres.

NADAL A L’ESCOLA És un conte col·lectiu a on anem decidint i escrivint la història nadalenca d’una manera divertida, però alhora encaixant les nadales per què tot tingui sentit. Després hem representat aquesta mena de cantata als petits de l’escola.

L’últim dia del trimestre els de 4t vam felicitar el nadal a tots els nens, nenes i professors/es amb una nova representació. I al final tots els nens i les nenes vam cantar en comú! Va ser genial!

L’obra l’hem cantat amb els de tercer, que també van representar un poema preciós.

Després els de 4t ens hem inventat un conte amb tots els personatges de les cançons que ens hem après. Núm.59

Page 4


Els de CINQUÈ

HEM ANAT AL MERCABARNA!

17 de gener vam anar a Mercabarna. Per qui no ho sàpiga és un mercat on van a comprar els qui tenen botigues. Aquestes persones es diuen minoristes.

Un tancava els ulls i l’altre li donava diferents aliments, com aranja, taronja, ceba, tomàquet xerri, llimona i endívia .

I per què vam anar a Mercabarna? Perquè a medi estem treballant els aliments!

Quan vam arribar vam anar a la torre central. Allà ens van ensenyar una maqueta i ens van explicar que hi havia diferents tipus de mercats: el de la fruita i hortalisses, el del peix i el de la carn. Una veritable ciutat en petit amb tots els serveis necessaris.

En el mercat els monitors ens van ensenyar què eren les fruites i les hortalisses. També, ens van ensenyar fruites exòtiques ( d’altres països) com: fisilis, litxi, mango, alvocat etc... ens van dir que el meló no era una fruita sinó... UNA HORTALISSA!!! Què estrany , no?

Cada vegada que el professor ens ensenyava un mercat s’encenia una llum. Hi havia un altre mercat fora de Mercabarna que era el mercat de les flors. Nosaltres vam visitar els mercats de la fruita A,B, Ci G. Al B i al G vam fer un joc de tastar fruites i vam comprovar com canviava el gust d’algunes depenent de quina menjaves primer. El dinar

També hem visitat un magatzem de patates on hem vist com les seleccionaven i envasaven. Les màquines eren molt grans i una tenia la forma d’una excavadora. Allà ens van regalar una bossa de les varietats Àgata i Monalisa, quina sorpresa!

m l magatze Entrant a

Finalment vam tornar cap a l’edifici central on vam dinar l’amanida que ens havien preparat de primer, el segon plat que portàvem nosaltres i de postres un pinxo de fruites variades. Quan vam acabar vam fer una gimcana per recollir per separat residus orgànics, plàstic i paper.. El premi era una bossa de “5 al dia”!

La maquinària

T PASSA O HEM H S N E

BÉ!!! MOLT


L’AGENDA 21 Els de 5è estem participant en aquest projecte de l’Agenda21. Es tracta d’aconseguir que el màxim de gent porti l’esmorzar amb embolcalls sostenibles i així no fem residus. Hi participem moltes escoles. Hem estat mirant què passa a l’hora d’esmorzar. Hem vist que molta gent encara porta embolcalls d´un sol ús: això vol dir que després d’esmorzar a la paperera hi ha molts residus: paper d’alumini, plàstics, bosses de paper, embolcalls de xocolatines, … Nosaltres voldríem fer el possible per aconseguir que això no passi. Proposem que tothom porti l’esmorzar amb embolcalls reutilitzables ( boc’n roll, carmanyoles, … ) .

Us posem la presentació que vam fer fa uns mesos per explicar-ho a la reunió de delegats http://dom.cat/8vb A NOU BARRIS S’ESTÀ PREPARANT UN CONGRÉS DE CIÈNCIA S’està organitzant un congrés de ciència per a les escoles que vulguin dels districtes de Nou Barris i Sant Andreu. Nosaltres hi volem participar! Ens trobarem alumnes de diferents escoles. Cada grup explicarà als altres un treball de ciència que hagi fet a l’escola. POT SER INTERESSANT!

Així no farem residus i serà millor per que no contaminarem el medi ambient.

Les mestres estan acabant de decidir quins cursos hi participem perquè tots no hi podem anar.

US ANIMEU?

Ara s’està buscant un logo. Tot els de CS hem fet propostes i entre els que presentin les diferents escoles farem una votació. Ja us ensenyarem quin logo guanya al final. Us passem l'article del blocartístic que fa referència a la creació del LOGO pel Congrés de Ciència. http://blocs.xtec.cat/blocviporiolmartorell/?p=10022


Els de SISÈ Els de música de 6è ens presentem

Els de 6è de Dansa són molt originals, i ens envien fotos del seu amic invisible!! 

Hola gent!! Som els nois i noies de 6è música. Aquest curs, durant el mes de setembre, vam fer uns vídeos per presentar-nos a la nostra nova mestra, l’Àgata, i per explicar-li els reptes i els compromisos que ens plantejàvem aquest any. Primer vam preparar una mica el guió amb el què diríem: qui érem, què ens agradava i els nostres objectius per aquest curs. Després, a l’aula de llenguatge musical, ho vam gravar amb la Montse…Uf! Estar davant d’una càmera parlant és més difícil del que sembla!, et poses molt nerviós! Però estem satisfets de com ens va quedar!. Si ens voleu veure, cliqueu aquests enllaços:

L'últim dia del trimestre passat (20/12/2013) els de 6è vam celebrar l’amic invisible.

http://vimeo.com/85161125 http://vimeo.com/85162141 http://vimeo.com/85164645 http://vimeo.com/85173061

Tothom havia de fer un regal a un/una company/a que a la votació li havia tocat.

Esperem que us agradin!! A reveure! 6è música

Aquesta manera era com una cadena de regals.


o

Quan una persona li donava el regal a qui li havia tocat,s'abraçaven i es feien una foto

Una persona havia d’agafar un regal i després donar-li a la persona a qui i havia tocat. .

Ens vam posar en rotllana per donar-nos els regals

També van haver-hi persones que van coincidir,es a dir,que s’havien fet els regals entre sí.


Carnaval primària Els nois i les noies de primària s`ho van passar d’allò més bé el dia de Carnaval. Aquí us deixem unes fotos perquè en quedi constància.


EL CALENDARI DE PRIMÀRIA A primària s'ha elaborat un any més el calendari 2013-2014 del IEA Oriol Martorell, on tots els nens i nenes han estat els protagonistes. https://lh6.googleusercontent.com/C63D12iezzQ/Usx4jBW5cZI/AAAAAAAARzM/wbCis6g81GY/s800/20140107_225121.jpg-Si en voleu un per penjar a la paret encara el podeu comprar. Demaneu-lo a consergeria de primària,


TEATRE A SECUNDÀRIA El dia 26 de febrer, part dels alumnes de 3r d’ESO van representar les obres que van esta preparant durant el primer quatrimestre de curs. La primera representació va ser una creació original dels alumnes de 3rB, i era un esquetx d’una situació quotidiana ambientada en una parada d’autobus. Cada un dels actors que sortia a l’escenari adoptaven una personalitat diferent. Els actors/personatges eren: Alba Gómez-Quintero – la desconfiada David Ferre – el motivat del mòbil Arnau Comas – l’empresari Victor Brumwell – el ―passota‖ Laia Montero – la bleda assolellada Anna Maria Garcia – la finolis Daniel Zamarripa – l’adormit Elena Bugliari – la despistada Pau Rovira – l’estressaT

La segona obra es titulava ―De boca en boca‖, escrita per Adelaida Frias. Transcorria en un bar, on es plantejava una situació de confusió, on un rumor fals s’escampava entre els clients i el personal del bar. La tercera obra es titulava ―Joc de miralls‖, escrita per Adelaida Frias. Succeeix en una botiga, on el patró deixa les claus de la caixa forta a una de les empleades. Un cop sola a la botiga, una veu en off l’amenaça de mort si no posa tots els diners a una bossa d’escombraries. I la última obra, titulada ―Pis compartit‖, escrita també per Adelaida Frias, transcorre en un pis de quatre joves amb personalitats diferents. El principal problema és que la Patricia vol descansar tranquil·lament al sofà, però els seus companys de pis no la deixen. Ella s’ho fa avenir, amb una sèrie d’estratagemes, que la deixin en pau. Una de les obres no va poder ser representada a causa d’una baixa per malaltia. El teatre va ser un gran èxit! Tothom es va sorprendre de la qualitat dels actors i actrius ja que ho van fer esplèndidament. ―Semblaven professionals‖ recalcà Roser Gil.


a

Secundàri Xerrada 1714

El dimarts 18 de febrer va venir a fer una conferència el senyor Agustí Alcoberro i ens va explicar els fets que van succeïr a Barcelona al 1714. Va ser la conferència inagural de les jornades culturals. La conferència va ser molt interessant però potser hi havia mases dades pel públic més jove. El senyor Alcoberro va demostrar el seu coneixement sobre el tema, ja que no va necesitar consultar en cap moment cap apunt ni cap nota. El públic es va demostrar Agustí Alcoberro i Pericay (Pals, Baix molt interessat en el tema, i Empordà, 1958) és un historiador i esva ser fantàstic. criptor català, actual director del Museu d'Història de Catalunya.


La Cobla Degut a les jornades culturals una cobla moderna va venir a fer un concert i explicar cada un dels instruments de la mateixa. El grup procedent de Vilanova i la Geltrú, era dirigit per Bernat Castillejo, que en variades ocasions explicà la història de les cobles catalanes. Aquest grup instrumental contava amb onze instruments tradicionals:

1 Flabiol amb tamborí, 2 tibles, 2 tenores, 2 trompetes, 1 trombó de vares, 2 fiscorns i 1 contrabaix amb tres cordes de tripa. Flabiol i tamborí: Van explicar que el tamborí actual era petit per sonar mes agut i ressaltar per sobre de tota la cobla, ja que hi ha molts instruments greus que sonen molt per tocar a l’exterior. Tible: El tible és un instrument de vent-fusta de la família dels xeremies (de llengüeta doble i tub cònic). Té un so agut i esta en las tonalitat de Fa. El senyor que tocava el tible va explicar com es feien les canyes dobles per a tots tipus d’instruments. Primer es cullen canyes a una nit de lluna plena d’hivern perquè és el moment en que esta mes deshidratada, es tallen en petits tubets i es deixen assecar durant tres anys aproximadament, després es talla en petites lamines i es va llimant fins que estigui a la mida justa.

Tenora: La tenora és un instrument aeròfon de llengüeta doble i tub cònic, de la família de les xeremies. És un dels instruments més característics de la cobla. El músic de la tenora ens va explicar que un francès al va idear pensant que la podrien fer sevir en el exèrcit francès, però li van denegar. Al final però la cobla si que s’hi va fixar i la va incorporar en la seva formació.

Trompeta: La trompeta és un instrument musical de vent, pertanyent a la família dels instruments de ventmetall o metalls, fabricat en un aliatge de metall. El so es produeix mitjançant la vibració dels llavis de l'intèrpret en l'embocadura a partir de la columna del aire (flux d'aire). El músic mes jove ens va explicar els tipus de sordines que hi havien tocant amb famoses peces com ara estar wars i la pantera rosa. Trombó de vares: El trombó és un instrument de vent-metall que consisteix en un cos bàsicament cilíndric que té forma de campana i que incorpora una peça, la vara o colissa, que permet, mitjançant un lliscament, modificar la longitud del seu tub Fiscorn: El fiscorn és un instrument de la cobla. Es tracta d'un instrument de vent metall, és a dir amb embocadura de broquet, vàlvules i tub cònic, de la família dels flugelhorns. Els fiscorns de la cobla són flugelhorns barítons afinats en Do i amb la configuració típica de la banda. Contrabaix: El contrabaix és l'únic instrument de corda de la cobla, i el que té el registre més greu. La seva interpretació combina l'arquet i el pizzicato. La seva tonalitat és Do. Si bé el contrabaix ordinari té quatre cordes, la més greu s'ha eliminat del contrabaix de cobla, que només en té tres. Es coneix popularment amb el nom de verra.




El carnaval 2014 va ser tot un èxit. Com a presentadors estaven dos nois de primer de batxillerat, el Marc Urrutia i el Miquel Villalba. Anaven disfressats d’animadores i va ser molt divertit, ho van presentar molt bé. Els professors de l’Oriol Martorell ens van preparar un ball espectacular, disfressats a l’estil de finals dels setanta. La companyia de l’OM Ballet va representar una coreografia de la pel·lícula Saturday Night Fiver. S’ha de comentar, que alguns professor ho van fer millor que d’altres, encara que el resultat va ser fantàstic. Després de la magnífica actuació dels professors van ballar els de 1r A disfressats d’antigues civilitzacions i els de 1r B van ballar varies cançons del musical de Grease, van anar molt ben disfressats i la coreografia estava molt treballada igual que la de 1r A. Els de 2n A ens van sorprendre amb una representació de la cançó Everybody Talks de Neon Trees, una cançó molt ben escollida. Seguidament els de 2n B anaven de jugadors de bàsquet les noies i els nois d’animadores molt sexis. Les animadores ho van fer genial i els jugadors també, és clar. Després dels de 2n, 3r A, o més ben dit, el Víctor Pròsper, disfressat dels que van ajudar a salvar el món del desastre de Chernobyl, va fer una actuació un tant estranya: va començar a moure faristols al ritme d’una música de desastre i dramàtica i va recollir tota la brossa que les comparses anteriors van deixar escampada pel terra. Llavors, va agafar una cadira i es va asseure al mig de l’escenari amb una cama sobre l’altre i els braços creuats contemplant el magnífic públic que l’observava atentament per no perdre’s ni un detall de la seva impactant actuació.


Seguidament del Víctor, va sortir 3r B, amb una actuació màgica. Anaven disfressats dels personatges de la saga de Harry Potter, i van ballar la cançó Happy, de Pharrel Williams. Els de 4t A representaren la situació política i econòmica del país. Alguns de 4t B es disfressaren de Mario Bros, mentre que alguns altres ho van fer de Monopoli i van realitzar una espècie de desfilada. Finalment van sortir a actuar els de 1r de batxillerat, les noies disfressades de jugadors de futbol americà i dos nois disfressats d’animadores. Els de 2n de batxillerat no ens havien prepearat res, ja que ens ho reserven per final de curs. Tothom es va divertir molt.


ENTREVISTEM ALS PROFESSORS NOUS 1. Nom: Xavier Barnadas. 2. Edat: 51 anys. 3. Estat sentimental: casat. 4. Matèria: anglès. 5. Per què Oriol Martorell? Perquè em van interessar les peculiaritats del centre i vaig pensar que l’alumnat que es dedicava a la música havia de ser interessant. 6. Quin és el teu hobby? Molts, però el que més m’agrada fer és escoltar música. 7. Quina és l’obra d’art que més t’agrada? Moltes obres de Bach o Beethoven em semblen extraordinàries. 8. Quin personatge real o fictici admires? Admiro gent que he conegut, admiro a persones amb les que hi he tingut contacte al llarg de la meva vida.

9. La millor qualitat/virtut? I el defecte? Per una banda mirar d’entendre les coses i sense volguer ser perfeccionista, i per altre banda mirar de fer sempre les coses que em toquen fer. El meu defecte és ser de vegades excessivament reservat. 10. On et perdries? En qualsevol paratge frondós on hi hagués molta vegetació. 11. Esports que practiques? En aquest moment cap, però de vegades vaig en bicicleta i passejo amb força freqüència.

14. Un súper poder que t’agradaria tenir: el súper poder de corregir exàmens en dos segons. 15. Com t’imagines la teva vida d’aquí a 10 anys? Em sembla que encara estaré a l’Oriol Martorell però amb algunes canes més, si no és que ja m’ha caigut tot el cabell. 16. Amb qui t’agradaria sopar? Amb algú que també volgués venir a sopar amb mi (no especificaré a qui li tocaria pagar).

12. El que més admires? Admiro sobre tot una mescla d’intel·ligència i bondat. 13. El que no suportes? L’oposat a la pregunta anterior.

Nom: Rafa Ortiz. 2. Edat: 34 anys. 3. Estat sentimental: solter. 4. Matèria: matemàtiques. 5. Per què Oriol Martorell? Perquè m’ha tocat. 6. Quin és el teu hobby? El cinema i viatjar quan puc. 7. Quina és l’obra d’art que més t’agrada? ----8. Quin personatge real o fictici admires? ------

9. La millor qualitat/virtut? La perseverància. 10. El principal defecte? La tossudesa. 11. On et perdries? En un laberint. 12. Esports que practiques? Faig futbol, vaig a córrer i faig senderisme. 13. El que més admires? La honestitat. 14. El que no suportes? Moltes coses. 15. Un súper poder que t’agradaria tenir: cap. 16. Com t’imagines la teva vida d’aquí a 10 anys? Ja arribarà.

17. Amb qui t’agradaria sopar? Amb la meva gent.

1. Nom: Andrea Rusca.

10. El principal defecte? Sóc massa mandrós.

17. Amb qui t’agradaria sopar? Amb la generació del 27.

2. Edat: 25. 3. Estat sentimental: solter. 4. Matèria: auxiliar d’italià. 5. Per què Oriol Martorell? Va ser una decisió del ministeri, que em va enviar aquí. 6. Quin és el teu hobby? Llegir, escriure, escoltar música i fer natació.

11. On et perdries? En un bosc. 12. Esports que practiques? Faig natació. 13. El que més admires? Les persones que tenen un objectiu i lluiten constantment per aconseguir-lo.

7. Quina és l’obra d’art que més t’agrada més? El 3 de maig, de Goya.

14. El que no suportes? La falta d’empatia. 15. Un súper poder que t’agradaria tenir: Teletransport.

8. Quin personatge real o fictici admires? Federico García Lorca.

16. Com t’imagines la teva vida d’aquí a 10 anys? Espero que donant classes a

Page 18

Newsletter Title


SPORTOM La revista de l’Oriol Martorell estrena secció!!

Aquest any, estrenem una secció!! És diu SportOm i tractarà sobre les novetats esportives relacionades am l’Oriol Martorell. Parlarem del gran triomf de l’Ot de 1r d’ESO a la Blue BBVA 2013. El petit jugador perico ha guanyat el campionat i el Xafarranxo li dedicarà una entrevista!! També parlarem d’un nou esport que es present a Barcelona, és el Muggle Quidditch. Hi juga el Nil Salvat de 3r ESO i també li hem fet una entrevista!!

QUIDDITCH El Quidditch, que segurament tots coneixereu per les famoses pel·lícules de Harry Potter, és un esport que no només està als llibres ni a les pel·lícules. És present també a les platges de Barcelona. El Barcelona Eagles Quidditch Team és un equip format per uns quinze joves entre 14 i 25 anys. Intenten que l’esport es fagi famós i arribi a ser un esport reconegut mundialment. Els editors del Xafarranxo li han dedicat una entrevista: -Nil, t’agrada a jugar a Quiddich? Sí, molt. -On vas descobrir aquest esport? Qui te’l va recomanar? No me’l va recomanar ningú, jo segueixo una pàgina del Facebook que es diu ―El informer de Hogwars‖, que és per ―frikies‖ de Harry Potter. I vaig veure un post que deia que havien començat a fer Muggle Quidditch, i em va interessar i vaig començar a buscar fins començar a jugar. -Explica’ns una mica en què consisteix el joc. El joc és una mica caos, perquè hi ha moltes posicions i has d’estar molt atent durant tot el partit. Consisteix en marcar el màxim de gols possibles. El joc s’acaba quan el buscador agafa la snitch. La snitch és un noi que porta una pilota de tennis en un mitjó, el qual el buscador a d’agafar.


-Quines posicions hi ha al Muggle Quidditch? Quina posició ocupes tu? Hi ha quatre tipus de jugadors. El guardià que fa de porter, el caçador que és el que marca i defensa, que és el que ―elimina‖ jugador contraris, i el buscador que és el que ha d’agafar l’‖snitch‖. Jo sóc caçador, marco gols i a vagades faig de porter, i bé, m’agrada. -On entreneu l’equip de Barcelona? Actualment estem entrenant a la platja de la Mar Bella. -Has participat a algun campionat o partit oficial? Bé, durant els entrenaments fem partits entre nosaltres. I el passat 1 de febrer vaig anar a un campionat europeu a Bèlgica!!! I, sobretot, si voleu venir un dia a jugar, contacteu amb mi!


ENTREVISTA A L’OT SERRANO bé i aprendre de l’entrenador i sobretot anar superant-me dia a dia.

forma de jugar m’assemblo a l’Iniesta i el Xavi i a mi m’agraden.

Noms: Ot Serrano

Però, a tu t’agradaria triomfar?

Com pots compaginar la musica, l’ESO i el futbol?

Equip: Espanyol.

-Home, això per suposat.

Per quins equips has passat?

Perquè tu, quants cops entrenes per setmana?

He d’admetre que moltes vegades he hagut de secrificar algunes de les tres coses. Però sempre, tard o d’hora, me’n he acabat sortint. Això si, he d’aprofitar molt el temps perquè en tinc poc.

DADES PERSONALS: Edat:12

Vaig començar a jugar a l’escola TARR. Seguidament vaig fer un campus d’estiu a l’escola del Barça i em van dir si m’hi volia quedar. Jo, molt animat, vaig acceptar. Al cap d’un temps vaig anar al Cornellà, però al cap d’un any em vaig cansar i vaig anar a la Damm. Un cop allà l’Espanyol es va interessar per mi, em van dir si volia jugar amb ells i molt animat vaig dir que si. Ara mateix amb trobo a l’Espanyol.

-Tres dies, més el partit del cap de setmana.

Creus que triomfaràs?

A quin jugador admires o et serveix d’exemple?

-No m’ho plantejo, penso en fer la feina el màxim de ben feta, entrenar

I quantes hores? -2 hores, que acaben sent 3 perquè hem de venir abans per canviar-nos i per escalfar.

I si triomfessis , has pensat en quin equip t’agradaria jugar? -Home, al Barça.

-Des de petit m’han dit que per la


Celebració amb l’equip del triomf d’Arona. Al aeroport amb la copa d’Arona.

Trofeu de millor jugador de torneig de Tarragona.


EL SEMÀFOR Us presentem la nova secció del Xafarranxo!! El semàfor. A aquesta secció us farem veure la visió positiva i negativa de les noticies de la temporada.

-La venda de cotxes augmenta per tercer mes y avança un 15% al novembre. VANGUARDIA Davant de l’economia del país avui en dia, es molt positiu que incrementin les ventes de cotxes respecte el 2012. Que al novembre del 2013 a Espanya es matriculin 55.450 cotxes, un 15.1% més que l’any passat és molt bo, però…

...I la contaminació?<Barcelona

supera els límits comunitaris de contaminació atmosfèrica> Aquest és un titular de la universitat politècnica de Catalunya, en que els especialistes alerten greument que Catalunya pot ser sancionada per l’UE.És per això que creiem que cada notícia pot tenir una visió positiva i una negativa depenen del punt de vista estimat.

-Curses de muntanya: al límit de l’insostenible―l’excés de corredors en espais protegits provoca crítiques‖ VANGUARDIA Tot i que a simple vista sembli una mala notícia, l’excés de corredors es podria veue com una cosa positiva ja que cada cop més gent o ciutadans practiquen aquest esport i reivindiquen l’activitat.

Però és important pensar que el bosc o els parcs protegits hi són perquè hi gaudeixi tant la persona que corre com la que hi va a passejar, és per això que creiem que tampoc s’han de fer aquestes activitats en gran excés.


-La fi dels ―ULTRAS SUR‖

EL PAIS.

-El president del Madrid, Florentino Pérez, fa fora als “Ultras Sur” de la zona de la porteria per posar una grada d’animació i així regular els accidents. Creiem que pel public dels partits serà més cómode i així podran asistir al “Bernabéu” sense por a veure’s inmers en algun conflicte a càrrec d’aquest grup de radicals. A més, potser així l’esport deixerà de ser una forma de competició sinó una forma de diversió i entreteniment. Però la visió negativa serà pels propis “Ultra Sur”, que per culpa de les seves infraccions no podran accedir a les grades del camp i no podran veure el partit.

-Amazon proba enviar paquets amb ―drones‖ LA VANGUARDIA.CAT L’equip de redacció de Xafarranxo, creiem que serà una manera econòmica i pràctica de complir amb el correu pel futur. A més és un avenç en la tecnologia prou important a tenir en compte. Però, tal i com estan les coses econòmicament avui en dia, trobem injust que un petit helicòpter pugui substituir un lloc de treball per un ciutadà normal. A més, seria perillós ja que


GRUP DE LECTURA Cap a mitjans del primer trimestre del curs 2013-2014, una idea se li va ocórrer a la Susanna, una de les nostres professores de català: fer un grup de lectura!!! Estaria compost per aquells nens que fossin aficionats a la lectura, i volguessin submergir-se més en el món de la literatura. A més d’uns quants alumnes de tercer i quart d’ESO, el grup de lectura està format per tres col·laboracions molt especials per a nosaltres. Són tres alumnes de l’antic institut de la Susanna i la seva professora de castellà. La primera trobada d’aquest grup es va efectuar el divendres 17 de gener i vam comentar el llibre ―La Pell Freda‖ d’Albert Sánchez Piñol i uns quants contes de Cortázar, Maupassant i Poe. La següent trobada s’efectuarà el dia 7 de març a la biblioteca del Col·legi i comentarem el llibre 1984 de George Orwell. Portada del llibre “La pell Freda”


RECOMANACIONS DE CULTURA Els redactors del Xafarranxo són uns grans aficionats a la música, els videojocs I el cinema. Per això, us portem un recull de cançons, pel·lícules I videojocs famosos!

MÚSICA -ROYALS ———————————-LORDE -THE MONSTER————————-RIHANNA FEAT. EMINEM -GET LUCKY————–—————DAFT PUNK FEAT. PHARREL WILLIAMS -BLURRED LINES———————-ROBIN THICKE FEAT. PHARREL WILLLIAMS AND P.I. -MIRRORS——————————-JUSTIN TIMBERLAKE -JUST GIVE ME A REASON——-PINK FEAT. NATE RUESS -TREASURE—–————————-BRUNO MARS -CAN’T HOLD US———–———-MACKLEMORE FEAT. RYAN LEWIS -THE FOX——————————-YLVIS -ROAR————————————KATY PERRY -WRECKING BALL——————MILEY CYRUS -TIMBER——–————————PITBULL FEAT. KE$HA -HAPPY——–————————-PHARREL WILLIAMS -WAKE ME UP————————AVIICI -ANIMALS—————–————MARTIN GARRIX -HEY BROTHER———————AVIICI -CAN’T REMEMBER TO FORGET YOU——RIHANNA FEAT. SHAKIRA -DARK HORSE———————-KATY PERRY


CINEMA 04/04/2014 - Need for Speed

Narra la història de Tobey Marshall, un mecànic que pilota muscle cars (cotxes clàssics de gran cilindrada ) en un circuit de carreres il·legal de carrer. Com que necessita dinerse per al seu taller, accepta a contracor associar-se amb l'adinerat i arrogant expilot de NASCAR Dino Brewster. Però just quan està a punt de salvar el seu taller mitjançant un gran tracte amb la venedora d'automòbils Julia Bonet, una desastrosa carrera permet Dino ficar Tobey a la presó per un crim que no ha comès , el que deixa a Brewster lliure per ampliar els seus negocis cap a l'oest . Dos anys més tard , Tobey surt de la presó disposat a venjar-se, però sap que la seva única oportunitat per acabar amb Dino és derrotar a l'arriscada carrera coneguda com De Leon , la Lliga de Campions de les carreres clandestines . No obstant això , per arribar-hi a temps , Tobey ha de posar tota la carn a la graella en una frenètica carrera de costa a costa en què haurà de donar el salt a la policia i bregar amb la exorbitant recompensa que Dino ha posat pel seu cotxe . Amb l'ajuda del seu lleial equip i de la sorprenent carta que resulta ser Júlia , Tobey desafia el perill en cada racó per demostrar que fins i tot en l'enlluernador món dels supercotxes exòtics , el que porta les de perdre també pot arribar primer . TRAILER: http://www.youtube.com/ watch?v=fsrJWUVoXeM


16/05/2014 - Godzilla Aquesta espectacular aventura, que arriba de la mà de Warner Bros Pictures i Legendary Pictures, és un èpic renaixement de les emblemàtiques pel·lícules de la productora japonesa Toho. En ella, el monstre més famós del món s'enfronta a malvades criatures que, animades per l'arrogància científica de la humanitat, amenacen la nostra pròpia existència. TRAILER: http:// www.youtube.com/watch? v=mBwsUD7jYCI 04/2014 - Pompeii Milo (Kit Harington), un esclau convertit en gladiador, contempla impotent de com el seu veritable amor, Càssia (Emily Browning), la bella filla d’un ric mercader, s’ha promès amb un corrupte Senador romà. Però quan el volcà Vesubi entra en erupció, Milo haurà de lluitar en una cursa contra el temps per salvar un la seva estimada mentre la magnifica ciutat de Pompeia en s'esfondra al seu voltant. TRAILER: http://www.youtube.com/watch? v=eoVNF1Zus7Q


EXCURSIÓNS DE CAP DE SETMANA! Coneguem Barcelona: AQÜEDUCTES DESCONEGUTS Recorrem els menystinguts barris del nord de Barcelona tot resseguint els antics camins de l’aigua. Sabíeu que a Barcelona encara queden restes d’aqüeductes?

Una mica més amunt se’n troba un altre tram, el que s’albira des de la carretera.

En el límit nord de la ciutat, Vallbona ha quedat aïllada durant dècades de la resta de Barcelona pel manyoc de carrils d’autopistes, la via del tren i el riu Besòs. D’aquesta manera ha preservat una essència rural impossible de trobar en cap altre barri. Bona part del seu territori són camps i horts, banyats pel Rec Comtal, la canalització construïda el 954 per portar aigua de Montcada a Barcelona, que només resta descoberta en aquest barri.

Mentre ho rumieu, torneu a baixar ca a Torre Baró. Passada la plaça dels eucaliptus, us endinseu en un barri insòlit. En lloc de blocs trobareu petites cases integrades a la vegetació de Collserola.

Com pot ser que aquests antics i monumentals aqüeductes siguin tan desconeguts?

Seguiu el carrer de Llerona fins al petit parc Apolo, on veureu el primer vestigi de l’aqüeducte de Torre Baró, més xato que el de Ciutat Meridiana. És un moment perfecte per beure a la font i recuperar forces per enfilar pel carrer de Ripollet i després pel El trobareu dirigint-vos cap a la plaça del de Palau-Solità camí de la Trinitat Nova. Primer de Maig. Amb la mirada més fresca, torneu cap a Ciutat Meridiana, el barri Per aquí no hi ha voreres: només hi passen de blocs que s’enfilen per la falda de Coll- els veïns i el bus del barri. Unes últimes voltes d’aqüeducte en un revolt anuncien serola. Des de la plaça Roja seguiu el que us aproximeu a la Casa de l’Aigua, al carrer dels Rasos de Peguera per trobar carrer de Garbí, un sorprenent recinte moun imponent aqüeducte del segle XIX que s’aixeca per sobre d’un camp de fut- dernista dissenyat per Pere Falqués d’aqüeducte en un revolt anuncien que us aproxibol en desús. Un patrimoni desconegut. meu a la Casa de l’Aigua, al carrer de Garbí, que acull l’antiga estació de distribució d’aigües i la casa del guarda.

Com

-Bus: 50, -Metro: 80, 81 Inici: L11 arribar-hi (Vallbona) Final: L4 (Trinitat Nova) Durada

3 hores, aprox.

Dificultat

Mitjana


Sortim de Barcelona: CASTELL DE CASTELLAR I CASTELLVELL Cal deixar el vehicle a l’entrada del camí que porta al castell de Castellar, situat a un quilòmetre de Castellar del Vallés en direcció a Terrassa (carretera C-1415a), davant de Can Riera, a l’inici d’una corba molt pronunciada que se’n va a la dreta. La passejada comença per la pista que va al sud i que segueix un itinerari de natura en sentit invers. Es pot veure una senyalització amb un punt blau que no es tornarà a veure fins passat el castell (0,6 km.) 0 h 8m: S’arriba al castell (edifici gòtic del segle XIV amb elements antics). Al costat hi ha la capella gòtica de Santa Bàrbara. L’itinerari recula uns metres i segueix per sota l’arc de conducció d’aigua per un camí que baixa (0,95km.)

0 h 21m: S’arriba a Castell Vell, on hi destaquen les runes del castell que li dona lloc i l’ermita de Sant Esteve. En aquest punt, l’itinerari segueix cap a ponent, baixa per una pista, en direcció a la font de Sant Antoni. Es va baixant per la pista, es passa una reixa i, a mà esquerra, queda la font. La pista puja i a pocs metres gira a mà dreta pel camí senyalitzat amb punts blaus. Es travessa una riera, es va seguint per la pista senyalitzada amb els punts i es troba novament la riera. A partir d’aquí es seguirà sempre la riera (3km.) 0 h 41m: Es retroba el trencall amb el senyal groc que porta a Castell Vell. En aquest punt es torna a fer el camí amb que s’ha iniciat la ruta pujant a mà esquerra (3,35km.) 0 h 48m: S’arriba de nou al castell de Castellar i es desfà el camí amb que s’ha iniciat la ruta, seguint els punts blaus (4km.) 0 h 56m: Es torna al punt de sortida.

0 h 12m: S’arriba a una esplanada amb diversos senyals. L’itinerari continua davallant pel camí de la dreta en direcció a Castell Vell. Si es desitja, abans es pot arribar a un forn de calç, que queda a 270 metres en direcció sud. Per anar-hi es segueix el camí que se’n va recte travessant el prat en la direcció que es portava i es passava pel davant del riu Ripoll. Havent agafat el camí de la dreta que baixa en direcció a Castell Vell, als 50 metres s’arriba a una riera, on hi ha una cruïlla de dues direccions: s’ha de creuar la riera i endinsar-se pel bosc (1,4km.)

El temps és variable segons la velocitat de cadascú.


CUINEM! r uns volem ensenyar a cuina us XO AN RR FA XA l de Els redators llepeu els dits! r deliciosos. Que us en nja me r pe ts pla ts an qu

ABANS DE TOT: -Comprovarem que tenim tots els estris neces-

MENÚ

saris. -Ens assegurarem que tenim tots els ingredients necessaris. -Ens rentarem bé les mans. -Vigilarem molt amb els estris que tallen. -Seguirem tots els passos de la recepta. -Quan acabem, rentarem tot el que haurem embrutat.

Segons: -OUS AL NIU -PASTÍS DE PATATA Postres -BROWNIE -COCA AMB LLARDONS


OUS AL NIU

Ingredients: -1 panet rodó -1 ou -Salsa de tomàquet -Dues cullerades de llet

Elaboració: Tallem la part de dalt del panet i li buidem la molla mirant de no trencar el panet. Després, mullem la part de dins del panet amb llet. Posem una mica de salsa de tomàquet. Tot seguit, obrim l’ou i separem el rovell de la clara. El rovell el posem a dins del panet i la clara la muntem a punt de neu. La clara muntada la posem també al panet. Es fica el panet al forn fins que la clara es faci, uns 10 minuts. VARIANT: En lloc de la salsa de tomàquet podem posar-hi un tall


PASTÍS DE PATATA Ingredients: (4 persones) -3 o 4 patates de bullir -2 llaunes de tonyina -1 llauna d'olives farcides d'anxova -1 llauna d'anxoves de l'escala -2 fulles de llorer Elaboració: Pelarem les patates. Posem una olla amb aigua a bullir, amb parell de fulles de llorer i una mica de sal. Les deixarem coure tapades durant uns 25-30 minuts, fins que estiguin ben cuites. Les reservem. Agafeu un tros de patata i aixafeu-la amb els dits. Si està dura, es que s'ha de bullir més. Si està bé, les deixeu refredar. Mentrestant, anirem preparant la resta d'ingredients. Aprofitem que la patata s'ha refredat una mica per aixafar-la amb una forquilla, heu d'aconseguir formar un puré. Ara prepararem un allioli però molt suau, amb un gra d'all petit o mig gran i no el deixarem agafar massa cos, que ens quedi una mica líquid, en plan maionesa. Picarem els pebrots reservant unes tires senceres per a decorar. Barregem la tonyina, amb unes quantes olives tallades i el pebrot. Incorporem una cullerada d'allioli i ho lliguem tot plegat. Farem el mateix amb la patata.

Es pot decorar de mil maneres… L'haurem de guardar a la nevera almenys una horeta. És un plat que s'ha de menjar fred. Amb una cullerada d'allioli us agafarà una textura més cremosa i la patata guanyarà en sabor. Podeu afegir una mica de sal. Per enrotllar el pastís, utilitzarem un drap de cuina net i humit. A sobre del drap extendrem la patata. Que ens quedi una capa fina de puré. Incorporem el farciment. L'extenem bé deixant un dit en tots els laterals. Ara enrotllem el nostre pastís, com si fos un braç de gitano. Un cop enrotllat, podem fer una lleugera pressió amb els dits per a donar-li consistència i força a l'estructura. Aneu amb compte per què no és fàcil de manegar amb les mans. Us recomano que col·loqueu el plat o la safata final al costat i, fent rodar el pastís, el traslladeu d'un lloc a un altre. Ara l'assentem una mica amb les mans i li acabem de donar la forma. Cobrirem tot el pastís amb allioli, fent ús d'una cullera. Finalment, el decorem.


BROWNIE Ingredients: (8 persones) 175g Xocolata negra 80g Farina 4 Ous 200g Mantega 200g Sucre 100g Nous

Elaboració: En un bol es baten els ous i el sucre fins que agafi una tonalitat blanquinosa. Un cop aconseguit, s’hi afegeix la farina tamisada sense deixar de remenar. A part, s’escalfa la mantega i la xocolata al microones fins que quedi totalment desfet i barrejat. Un cop aconseguit, s’afegeix al bol on hi ha els ous, el sucre i la farina. És el moment de posar -hi les nous trencades a trossets petits. Després es posa tot junt en un motllo prèviament folrat amb el paper de forn. Amb el forn pre-escalfat a 150ºC es deixa coure a part mitja del forn. Per saber si ja està cuit, hi punxem un escuradents llarg. Aquest ha de sortir completament net. Bon profit!!!!!


COCA DE LLARDONS Ingredients: -400 g de farina de força 60 (especial per pasta de full) -½ got d’aigua -Un pessic de sal -250 g de mantega o llard -250 g de llardons -Pinyons

Elaboració: D’entrada, prepareu la pasta barrejant la farina amb aigua i un pessic de sal. Tot seguit, treballeu-la i estireu-la amb l’ajuda d’un rodet. Un cop la tingueu ben estirada poseu-li al damunt la mantega sencera, emboliqueu-la amb la pasta i feu-hi tres plecs senzills i un de doble. Després de cada plec, seguiu treballant i estirant la pasta. A continuació, escampeu els llardons trinxats al damunt la pasta, torneu a fer la mateixa operació d’abans: és a dir, 3 plec senzills i un de doble, i estirar la pasta. Poseu-les en una plata de forn, unteu-les amb ou batut escampeu-hi pinyons al damunt i cobriu-les amb una mica de sucre.


ENIGMES 2+2=... A VEURE SI SOU CAPAÇOS DE RESLODRE’LS!!! RESPOSTES DELS ENIGMES A LA PÀGINA SEGÜENT

el pagès 1· El mort i

del camp i, cadàver al mig un a ob tr s gè Un pa at. un paquet tanc costat del cos, el desconegut? Qui ha matat

al

2· L’ascensor Un home viu al pis tre nta-tres d’un gratac els. Cada dia, per anar a la fei na, agafa l’ascensor i ba ixa fins a l’entrada. En can vi, al vespre, quan tor na a casa, puja a l’ascensor fins el setzè pis i fa la meitat del trajecte a peu . I això ho fa cada dia , ex cepte quan plou. Per quin motiu?

4· Al llarg del te mps

Què és allò que to thom troba un cop per minut, dues vegades cada moment i mai en un segle?

u Piàlic al muse 5· Acte vand casso ra, ha anat

la cultu tant se li’n dóna dotEl Martí, a qui fet malbé una eu Picasso i ha na to corrent al mus es a Un tre. s del gran mes una zena de quadre l’ha convidat a eu us m l de or ct re di el s, despré calorosament u, per agrair-li se r no ho en ió recepc el que ha fet. Per què?

3· El taxi

prés, el taxista atura el vol anar. Uns minuts des on ista tax al diu li i i El Marc puja a un tax mata el passatger. Per què ho ha fet? sassinat no ha estat pas ia vist el Marc abans, l’as El xofer del taxi mai hav ia un mòbil. i tanmateix el taxista ten encarregat per tercers,

vehicle en un carreró fos

ci


través 6·Veure-hi a

s tzat en algune vent antic utili in ll ue aq de és és n Qui veure a trav ón que permet m l de s de ra cont les parets?

8 De cacera Dos pares i dos fil ls van anar a caça r conills. En van caçar quatre, se’n van menjar un cada scú i en va sobrar un. Com pot ser?

7· Aritmètica 2 + 11 = 1 En quina mena de cas

aquesta operació és

s 9· Enigmàriu exacta?

de lletres: deixar Paraula de sis . ia èx fl ro car-se a la papi

10· El lladre de l'hort Una home ric, té un hort al seu jardí. Però cada nit li roben els productes. Un dia contracta un noi perquè li vigili l'hort nit i dia, i passen dies sense que li robin res. Un bon dia el ric diu: -Me'n vaig una setmana de viatge amb avió. I el vigilant li respon: -No, que aquesta nit he somiat que l'avió s’estimbarà. L'endemà al matí surt pel diari que un avió s'ha estrellat, el ric sorprès li dóna les gràcies per haver-li salvat la vida, però l'acomiada de la feina. Per què l'acomiada?

11· L'hotel

12· El camioner

a

carrers, arrib sa una sèrie de Un home traves tel i exclama: davant d'un ho ruïnat! -Oh no, estic ar

Un camioner va en con tra direcció per un car rer de sentit únic. El veu un policia però no l'in ten ta aturar. Per què?

Per què?

13· Les camises d'en Pere En Pere i la Laura es troben a la sortida de l'escola: -Caram Pere, quina camisa més bonica que portes! -Doncs mira, totes les camises que tinc són blanques menys dues; totes blaves menys dues i totes de ratlles menys dues. A veure si saps quantes camises tinc. Quantes camises té en Pere?

-

treballar i dedi


14· El globus Com és possible punxar un globus sense deixar que s’escapi aire i sense que el globus faci soroll?

us 15· Enigmàri

16· Què és? x de res.

que no servei lletres: paret re at qu de a ul Para

No es torna recte fin s als 90. Què és?

17· Tot és negre Un cotxe de color negre amb els llums apagats, entra a un carrer que no té fanals i cap casa té els llums encesos. De sobte se li creua un gat negre. Malgrat tot, el conductor el pot esquivar. Com ho pots explicar?

18· L'enigma del barquer

Un barquer ha de tra vessar un riu amb una guineu, una gallina i una cistella plena de blat de moro. En la barca només cap el barquer i, o un animal o la cis tella. La guineu es menjaria a la gallina , i la gallina es menja ria el blat de moro si es quedessin els dós en la mateixa rib a. Com ho farà el barquer per a travessar el riu amb la sev a càrrega?

la del bar 19· La pisto

a. Sobtaa un got d’aigu un bar i deman en a tr i apunta a en u ix Pa la En a pistola del ca un eu tr er br cordialment. dament, el cam na les gràcies dó li e qu u, Pa una templa d’en t? tan insòlitamen ha reaccionat u Pa en è qu r Pe

20· Sota la pluja En Max va caminar durant més de vint minuts sota la pluja sense que se li mullés ni un sol pèl del cap. No portava barret, ni paraigües ni res per protegir-se el cap, però els cabells no se li van mullar gens. En canvi, la roba li va quedar ben xopa. Com pot ser?


RESPOSTES DELS ENIGMES 2· L’ascensor l pagès 1· El mort i e

rir

va oblidar d’ob caigudista... i es Ningú. Era para ! el paracaigudes

L’home és tan baixet que encara que es pos i de puntetes, la mà només li arriba fin s al setzè botó del qua dre de comandaments. Per això li cal pujar els altres disset pisos a peu. Els dies de pluja amb l’aj ut del paraigua, pot arribar al botó trenta-tres i pujar fins al seu pis sense haver de fer servir l’escala.

3· El taxi Des de feia un temp s, el taxista sospita va que la seva dona tre ell treballava. Qu li feia el salt menan el Marc li va dir a on volia anar, el tax que era l’adreça de ista es va adonar casa seva, on sabia que la seva dona es la ira marital al cap tav a sola, li va pujar i el va matar.

Picasso lic al museu à d n tentant a v e ct A 5· quantes teles in fet malbé unes

l temps 4· Al llarg de La lletra “M”.

6·Veure-hi a tr avés

La finestra.

ha sale ha s, però a canvi mber. És clar qu una de les sale El Martí és bo en at ar cl de i que s’havia apagar el incend . vat tot el museu

7· Aritmètica

Quan es tracta d’hore s. Si s’afegeixen du es hores a les onze, se rà la una.

8· De cacera

t hi ha Doncs perquè en realita fill.

s 9· Enigmàriu Plegar

e i un

par tres persones: un avi, un

10· El lladre de l'hort

Perquè el vigilant havia de vigilar dia i nit l'hort, però si ha somiat, vol dir diu que que


11· L'hotel

12· El camioner

y. gant al Monopol Perquè està ju

13· Les camises d'en Pere

En té 3

s 14· El globu Quan el globus

està desinflat.

16· Què és? Un angle.

us 15· Enigmàri Envà

s negre 17· Tot é És de dia! Qui ha dit

que sigui d

e nit?

18· L'enigma del barquer El barquer agafa la gallina i la porta a la segona banda deixant sols la guineu i el blat de moro. Torna sol a la primera banda i agafa la guineu, amb la guineu torna a la segona banda on la deixa però agafa llavors la gallina. Torna la gallina a la primera banda i s’emporta el blat de moro que deixa a la segona banda junt la guineu. Llavors agafa la gallina i la deixa a la segona banda de manera que tots tres queden a la segona banda.

la del bar 19· La pisto t. En Pau té singlo

20· Sota la pluj a

En Max és calb!

Xafarranxo 59  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you