Page 1


Redactioneel Rik Helwegen

Oké drie maal is scheepsrecht, rustig het bochtje draaien bij het strand. Check, nu vaart maken, kom op... Verdomme hoge schuimkop, benen in. Daar komt-ie, ga ik hem nog halen? Ja ja, de lucht in! Nicee, dit gaat hoog, loop inzetten… WIEUWW. Hooo shit, backloop inzetten om af te remmen, pfieww net op tijd. Rustige landing. Gejuich van de kant. Kippenvel. Checken of de GoPro aanstond. Dit gaat om in het hoofd van de gemiddelde kite-surfende DERMer die één leipe mega-loop gooit. Want dat is DERM toch? Een stel roekeloos radicale surfers die in de meest sicke condities het water trotseren. Zo lijkt het aan het oppervlakte, maar een tweede blik verraadt toch de beerpongtafel die diep in ons schuilt. We zullen met het laatste bekende element, water, een poging doen DERM te beschrijven zoals het is. Op sommige fronten voelt het of we er bijna zijn. Toch, steeds glipt het weer door de vingers. We hebben ondervonden dat DERM meer is dan vuur, aarde, lucht en water. Slechts een vijfde element kan dit verklaren en dus zullen wij hierna nog één alles verklarende editie uitbrengen die de wereld op zijn grondvesten zal doen schudden. Whaa! Allemaal gekkigheid natuurlijk. Het is gewoon weer tijd voor een nieuw kermpie! Heuuj. Bedankt weer iedereen die de Redaccie een handje geholpen hebben! Toppers zijn jullie. Het zijn drukke tijden voor de DERMer. Veel BBQ’s, veel festivals, weer een avondje port met kaas. En we weten de namen van het nieuwe bestuur! De ware helden: Raven Barendregt, Olivier van Dijk, Merel Oosterhof, Marijn Cok, Jessica van der Planken & Benji Kusters, zullen het roer overnemen en DERM in goede wateren leiden. De groepsfoto is al gemaakt:

Groetjes thuis allemaal, Rik Helwegen

Inhoudsopgave

Interview OASE: Dennis Craandijk 3 Activiteiten 4-7 The Surfer’s Handbook met Thijs van Holthuijsen 8 Posters 9-12 Duiken met Sam Veldhuyzen van Zanten 13 Random Recensie 14-15 Disputen 16-17 Column 18 Soagrammen 19

2


Interview - OASE: Dennis Craandijk

Noortje Crabbendam & Fleur van Haastert

Deze week maken we kennis met het meesterbrein achter alle commissies: Dennis Craandijk. Deze gezellige rustige jongen fixt altijd maar weer mooi dat alle commissies hun taken optimaal kunnen uitvoeren. Soms vergeet je bijna dat het water bij Dennis ook gewoon op 100 graden kookt. Laten we eens aandacht besteden aan de jongen die dag in dag uit voor ons klaar staat.

ik kende Emma ook helemaal niet, maar ik dacht gewoon echt dat zij Floor was.

Haha dit kan ook alleen maar jou gebeuren.. Maar het is wel goed uitgepakt hé? Ja, de dynamiek met z’n zessen is echt zo goed. Heftige persoonlijke momentjes hebben ons dichter bij elkaar gebracht. Eerst ken je elkaar nog niet echt, maar je leert elkaar zo goed kennen. En aan het eind van de Eerst even wat achtergrondinformatie: wat doe je zoal dag gaan we dan toch weer met elkaar eten, terwijl we buiten DERM? elkaar de hele dag al gezien hebben. Waarom? Het is Ik studeer Science Business and Innovation en gewoon gezellig. Filosofie op de VU. Verder heb ik een lieve moeder die me voor mijn verjaardag altijd shampoo geeft als En dat is te merken! subtiele hint dat ik mijn haar moet wassen en hockey Nu willen we je de vraag stellen die je een paar van ons ik in Heren 7 bij Pinoké. Heel leuk een teamsport, DERMers niet zo lang geleden zelf stelde: waar en in maar we gaan wel degraderen… maar ja, we spelen nu welke tijd zou je wel eens een weekje willen doorbrengen? nog eerste klasse dus dat is best goed! Angkor Wat, toen daar nog mensen leefden. In die paleizen en dorpen. Weet niet wanneer dat was. Een Hoe ben jij dan als hockeyer bij DERM terechtgekomen? soort stad was het toen, lijkt me heel cool! Ik kom uit een corporaal gezin en dorp: Baarn. Het was een logische stap om naar het corps te gaan: Met dit originele antwoord sluiten we af. Lieve Dennis, gewoon een mooie lul worden. Maar ik wist al snel het is nooit een straf om een uurtje met je te kletsen. dat dit niet echt iets voor mij was. Lanx leek mij goed Bedankt voor je tijd en keep up the good work! alternatief. Hier ben ik dan ook een jaartje lid geweest, maar het was het toch niet. Ondertussen hoorde ik via Gopal en via-via van DERM. Toen dacht ik: fuck it, ik ga bij DERM! Ik had nog nooit gesurft of op een skateboard gestaan haha… En nu zit je gewoon in het bestuur! Al staat het nieuwe bestuur natuurlijk al te trappelen om te beginnen. Kun je nog herinneren dat jij in die positie zat? Haha ja weet je wat leuk was? Toen ik in het bestuur ging wist ik helemaal niet wie Floor van Schie was. Floor zat op het moment van de sollicitaties in Vietnam. Zij solliciteerde dan ook via Skype. Toen we werden voorgesteld op de ALV zou iemand een foto van Floor meenemen zodat ze er toch een beetje bij was. Dus we zaten voor de ALV met elkaar om de tafel nog even alles door te spreken en iemand pakte de foto van Floor erbij. En ik zie die foto en denk: Huh is dat Floor??! Ik had gewoon totaal iemand anders in mijn hoofd! Ik heb gewoon al die tijd gedacht dat er iemand anders voorzitter zou worden. Ik dacht dat Emma van der Meulen Floor was. Geen idee waarom;

3


Activiteiten HoeZEE

Saar Hoefnagel Alllllle DERM’ERS VERZAMELEN de boot gaat vertrrrrrrrrrrrrrekken!! Oh wat was het lekker spelen met die megafoon, maar oh wat was het nog veel leuker om de dronken koppies van shift 1 de boot uit te zien rollen, om te worden vervangen door een nieuwe lading enthousiastelingen. Een zonnetje op de bakkes en een ijskoud biertje in de hand, is voor de gemiddelde DERMer dan ook de beste manier om de dag te besteden. En dat je dan ook nog eens met je beste vrienden en in het knaloranje mag doen... what else a (wo)man need? We hebben het natuurlijk over de KONINGSBOOT waarmee DERM —27 april jongstleden —menig man op de kade jaloersmakend achterliet, terwijl de heerlijke toontjes van DJ’s nog na suisden in zijn oren. De Koningsboot, waaruit enkele mannen vol bier en testosteron sprongen, op zoek naar wat verkoeling. De Koningsboot, waarop werd gedanst en gesjanst, gecrowdsurft en geblowd. De Koningsboot, waarop enkelen het even zwaar hadden, vanwege de wilde nacht ervoor. De Koningsboot, waar Yamakasi alle biertonnen binnen een uur leeg kregen. Of, de Koningsboot waar shift 1 de helft van de sixpacks jatte? Hoe dan ook, in ieder geval de Koningsboot, waarmee DERM weer heeft bewezen dat er maar één vereniging is in Amsterdam, die op het water echt hoogtij viert. HoeZEE!

BVD & Bullas Day

MurDERMer Carlien van Andel

Daar gingen we dan, onwetend over wat ons te wachten zou staan, met de trein naar het verre Vroelen. Een paar uur later dan verwacht kwamen we aan en de sfeer zat er meteen in. Iedereen deed zijn horroroutfit aan en geblinddoekt gingen we een donkere kelder in, er klonk hysterisch gekrijs, er waren bloederige moordpartijen en een onbekende moordenaar die zijn moordwapen en plaats delict goed verborgen wist te houden. Maar uiteindelijk wisten de fanatieke DERMdetectives de geheimen te ontraadselen door informatie te winnen bij verschillende spellen, die varieerden van kruiwagenrennen tot schieten richting de mooie heuvels van Limburg. Zij werden beloond met biertjes, vodka-limo en heerlijke maaltijden. ‘s Avonds veranderden de serieuze, wijze detectives in ware beesten. Want wat feesten die DERMers erop los: er werd gefeest tot in de vroege ochtenduurtjes. Naast het feesten waren er ook nog de heerlijke kampmomentjes, waaronder de avond dat we met z’n allen bij het vuur zaten, en we naar mooie verhalen mochten luisteren van Dennis en naar het spannende spookverhaal van Franz Schrepf. Voldaan ging iedereen die zondagmiddag naar huis, de bewoonde wereld weer in na zo’n intiem DERM-weekendje in de mooie natuur. Het was een weekend van actie en puzzelen, maar vooral ook van chillen en feesten. Akcie, bedankt!!

4


Rolling Dinner Fien Serrarens

Wat was dit chill!! Het akcieweekend pas net achter de rug maar in ieder geval zeker nog niet genoeg van alle DERM-gekte. Sjar en ik moesten beginnen met het voorgerechtje, half uur van te voren nog even snel langs de appie eten en vino ingeslagen, turbo opruimbeurt in huize spook en toen stonden de eerste twee al op de stoep!

White Rush, HBMS en Syndes bouwen samen een feestje! Fleur van Haastert

Van 18:00 tot 24:00, 6 uur tijd voor 3 gerechten, we lachten er allemaal maar een beetje om, met de DERM halfuurtjes werd wel erg goed rekening gehouden. 19:00, we waren nog niet eens begonnen aan de vino of aan het klaarmaken van het voorgerecht. Snel openen maar die fles! De carpaccio met artisjok, pijnboompitjes en zelfs ook nog bruschetta smaakte heerlijk. Fleur moest het hoofdgerecht voorbereiden dus die moest eerder weg, dus adte haar glas wijn eventjes als een echte DERM-er. Na ons DERM-halfuurtje startten ook wij onze tocht naar de beruchte Indische buurt. Twee nieuwe disputen lieten zich de afgelopen weken Geen idee bij wie we op de stoep zouden staan. De zien en hoe! Op de BBQ stond Syndes met plezier bier uit te delen en lieten de Handsome Boys zien deur werd open gedaan en daar stonden ze dan. wat ze allemaal leren op hun Modeling School: Luuk en Daniel hadden een onwijs lekker Indisch beerpongen en hamburgers bakken. Ondertussen gerecht voor Dennis, Eltje, Sjar en mij gemaakt zorgde WhiteRush voor een overload aan mooie en ik baalde er stiekem van dat ik al zo veel bij het Brunotti boardjes zodat iedereen heerlijk door het voorgerecht had gegeten. Lachen, lullen, drinken, Vondelpark kon cruisen. Overal werd gelachen, hier eten.. de twee uur vlogen helaas weer voorbij. Toch en daar werd er een gitaar tevoorschijn getoverd en de nog even netjes de afwas doen en met zn 6en gezellig avond werd afgesloten met alle slechte nummers uit na kletsen in het kleine en nu overvolle keukentje. de geschiedenis. Kortom, een zeer geslaagde avond! Dennis en Eltje fietste nog een stuk mee in dezelfde richting naar huis nummer 3 terwijl we elkaar alle leuke verhalen van de afgelopen gerechten vertelden, we waren er zo! Aangekomen bij Jip en Janneke stond er heerlijke prosecco met frambozen en toetje op ons te wachten. Het andere koppel was er nog niet dus bij het luisteren van de verhalen van de rest, probeerde we te achterhalen wie er verder nog aan zouden bellen. Ook al kwamen Jochem en Sander uiteindelijk een DERM-halfuurtje x2 te laat, was het ook hier weer heel gezellig. En als kers op de taart meette iedereen elkaar weer bij Tripel om na te genieten van de avond. Long story short het was echt een top avond met heerlijke gerechten, nieuwe gezichten en super gezellige mensen!

5


Activiteiten

Dorpus Extremus Radicalus Magnificus Jorrit Bakker

In het voorjaar kwamen de eerste pioniers samen op een donkere zolderkamer in Amsterdam. Daar waren enkele voortrekkers aanwezig die tot hen spraken over een land van melk en honing, een plek waar zij ideeĂŤn konden zaaien en tot bloei konden laten komen. Een land dat ver weg leek, maar verrassend dichtbij was. Er hoefden geen bergen over te worden gestoken, woestijnen doorkruist of bossen doordrongen. Het was een plek waar D.E.R.M. haar eigen King of the North kon zijn, heersend over haar eigen Winterfell... D.E.R.M. kan daar haar eigen grond krijgen waar zij een dorp kan stichten. De groep pioniers werd steeds enthousiaster toen zij dit hoorden. Er werd druk gepraat over hoe zij hun eigen huifkarren konden kopen en ombouwen tot huizen waar zij met hun broertjes en zusjes konden wonen. Waar zij hun eigen saloon konden maken, hun werkplaats en hun stadhuis waar de wijze dorpsraad zou samenkomen. De pioniers zagen het voor zich: het dorp zou uitbreiden en eigen dorpsfeesten houden, bedrijvigheid aantrekken en monumenten aan haar awesomeness bouwen. Als ouder D.E.R.M. broeder kijk ik met vreugde naar deze groep pioniers. De groep die durft te dromen van een nog extremer, radicaler en magnifieker D.E.R.M. De toekomst die zij aan het bedenken zijn gaat bepalen waar D.E.R.M. heen gaat. Zij schetsen een beeld waarin D.E.R.M. een locatie heeft waar zij kan doen wat ze wil. Dus pak je ook kleurpotloden uit je tekendoos, je penselen en palet, je pen met Oost-Indische inkt, je stoepkrijt of high-tech schetsapp en teken mee.

Elements Boardfestival

6


360˚ D.E.R.M.

7


The Surfer’s Handbook Surfdude Thijs Francisca Meijer

Het wordt de hoogste tijd voor iedereen om weer het water in te gaan. Geen bevroren handen en voeten meer, een heerlijk zomerzonnetje en gaan. Om jullie wat op weg te helpen met golfsurfen, hebben wij Thijs van Holthuijsen bereid gevonden om jullie wat tips en tricks te geven.

Naar buiten peddelen kan vervolgens een enorme struggle zijn, terwijl je de keer daarvoor fluitend naar buiten zweefde. Wees gerust, zelfs Thijs lukt het weleens niet om naar buiten te komen, het blijft de woeste zee. Dus geef niet op. Met hoog water heb je mazzel, omdat je dan niet zo ver naar buiten hoeft.

Voordat je het water op gaat, is het belangrijk om te weten of er überhaupt wel iets te surfen valt. Het is natuurlijk erg jammer als je aankomt op Zandvoort, het vervolgens blijkt dat er geen golven zijn en dat je dan toch met een aantal biertjes in de strandtent belandt.. 
 ‘Golven ontstaan door iets met golfstromen, drukgebieden in Scandinavie en de Noordzee en oceaan..’ Gelukkig zijn er slimme mannetjes die hier wél iets van begrijpen en alle metingen die gedaan worden in de Noordzee kunnen analyseren. Op sites zoals windfinder.nl, windguru.com en magicseaweed. com zijn allerlei gegevens te vinden over golven en wind. De belangrijkste zijn de swellrichting (pijltje), golfrichting (pijltje), periode (minimaal 5 seconden) en de wind (het liefst minder dan 15 knopen). In Nederland komt de golfrichting vrijwel altijd overeen met de swellrichting, dus het verschil tussen die twee is (zeker voor beginners) niet erg van belang. Vanaf 0.5 meter met 5 seconden en niet al te veel wind staat er wel een surfbare golf, het enige dat je dan nog moet doen is het beste getij checken. Zandvoort is over het algemeen rond laag tij het beste en Wijk aan Zee rond hoog tij. Fijn om te weten is ook dat bij opkomend tij de stroomrichting richting het noorden staat. Windrichting en stroming kunnen elkaar eventueel (deels) opheffen indien ze tegengesteld van richting zijn - handig om te weten als je geen zin hebt om steeds terug te moeten lopen!

Dan is er nog iets dat je nooit gaat vergeten als je leert golfsurfen. Nosediven. Lig je eindelijk op die perfecte plek, komt er een ideale golf aan rollen en peddel je voor je leven. Langzaam zie je de punt van je board steeds verder omlaag gaan, totdat hij het water raakt en omlaag duikt. OEPS. Snel bescherm je je hoofd met je armen en wacht je tot je weer boven komt. Bah. Ik deed zo hard m’n best. Om dit te voorkomen is het handig een kant te kiezen voordat je begint met peddelen. Rechtsvoor naar links, linksvoor naar rechts is het gemakkelijkste. Ietwat scheef begin je met peddelen als je ziet dat de golf eraan komt. Nosediven komt daarnaast vaak doordat je te laat omhoog komt, dus zorg ervoor dat je niet te lang blijft liggen.

Nu ben je EINDELIJK klaar het water in te gaan. Maar ojee, welke plank pak je dan? Voor de beginners zijn de softtops prima, en anders pak je gewoon een wat grotere plank (7.4/7.8). Als je wat vaker surft merk je vanzelf welke plank je het fijnste vindt en is er geen regel voor welke plank je pakken moet. Bij slechtere golven pak je vaak eerder een grotere plank, maar de echte diehards gaan dan alsnog met hun shortboard het water in, liever minder goede golven dan heel veel slechte.

8

Natuurlijk waren we erg benieuwd naar de vijf dingen die Thijs het meeste hebben geholpen om beter te surfen: Met op 1: Playa Hermosa in Costa Rica; 2) Alana Blanchard; 3) Surfmaatjes; 4) 100000 surffilms; en als laatste, want hij wilde er natuurlijk wel echt vijf noemen: 5) Chille mensen in de surfbubble Toch blijkt uit ervaring dat als je wilt kunnen surfen het hebben van blond haar en blauwe ogen een vereiste is. Daarom sluiten we af met de laatste en misschien wel allerbelangrijkste tip van Thijs: breng een bezoekje aan de kapper voor een likje verf en schaf contactlenzen aan als je niet van nature gezegend bent met deze eigenschappen.

Onze Thijs in Praia do Cordoama - Portugal


Verborgen talent... Divemaster Sam

Ireneo Snel

Voor het nieuwe verborgen talent duiken we in de archieven van DERM. In de jaargang 2012/2013 was hij onze Onwijze Fiscus, tegenwoordig is hij slechts nog actief bij Reges Maiores. Geboren met een prachtige naam, stellen wij jullie ons waterdier voor: Sam Veldhuijzen van Zanten. Na enkele jaren lessen genoten te hebben op het plaatselijke gymnasium in Gorinchem, vertrok Sam na de vierde klas richting Canada. Op Vancouver Island heeft hij zijn High School-diploma gehaald. Maar niet alleen dit diploma heeft hij hier gehaald, hij kreeg ook de mogelijkheid om te duiken. Via zijn school kon hij tegen gereduceerde tarieven veel duikbrevetten halen. Zo is hij opgeklommen tot divemaster. De wonderlijke onderwaterwereld geeft Sam de rust in zijn hoofd die hij boven water soms mist. Ondanks dat duiken gevaarlijk kan zijn, zorgt de schoonheid en stilte voor een ongelofelijk prettige ervaring. Dรกt duiken gevaarlijk kan zijn, heeft Sam ook meermaals ondervonden. Bij Vancouver Island komen nog wel eens afgestoten mannelijke zeeleeuwen voorbij gezwommen. Deze agressieve dieren zijn niet zeer gesteld op meezwemmende duikers. Een waarschuwingsbijt is dan ook geen onlogische reactie. Het hachelijkste moment dat Sam meegemaakt heeft, vond echter plaats in een oorlogsschip. Op de bodem, 40 meter diep, zocht hij door het wrak, totdat hij bleef haken achter een deuropening. Na een lichte paniekaanval overwonnen te hebben, kon hij zich gelukkig weer losmaken en weer op tijd de weg naar boven inzetten. Op deze steenkoude dag, waar zelfs sneeuw uit de lucht kwam vallen toen hij weer bovenkwam, beleefde Sam zijn heetste moment. Toch komen vooral de verhalen over het onderlinge loltrappen boven water. Zoals op de foto al te zien is, maakten Sam en zijn duikvrienden zelfs eigen helmen waarmee ze dan te water gingen. Ook het verstoppertje spelen en stiekem elkaars gastoevoer dichtdraaien, waren geen ongewoonheden. In de tijd in Cananda althans, want tegenwoordig is Sam niet meer vaak in zijn duikpak te spotten. De hoge kosten die eraan verbonden zitten, tezamen met de oninteressante Nederlandse zee, zorgen ervoor dat er nog maar soms op een vakantie gedoken wordt. Het duikpak is niet definitief in de kast gehangen. Daarvoor wil Sam eerst nog oog in oog hebben gestaan met een haai, tussen de schildpadden hebben gezwommen en een rog voorbij hebben zien vliegen. Dus als jij weet waar die te vinden zijn, dan hoort onze voormalige OF graag van jou!

13


Random Recensie In de Shishabar Fabienne Meijer

Inleiding Wat doe je als je net een hele avond in een dampende shishabar hebt gespendeerd teneinde een mooie random recensie te maken voor het lijfblad van DERM? Ja, uiteraard – dan raak je je papiertje met aantekeningen kwijt. Maar niet getreurd, want het geheugen van uw trouwe reporter was door de shishadampen nog net niet genoeg bedwelmd om alles te vergeten. Hierbij een wetenschappelijk correcte reconstructie van een uiterst interessante avond. Hypothese, Materiaal & Methode Wat heeft men nodig om een epische avond als deze te reconstrueren? Welnu, het antwoord is simpel. Men neme 5 Redaccieleden, variërend in leeftijd en geslacht. Zorg dat het tekort aan mannen of vrouwen wordt aangevuld door een bestuurslid van de benodigde sekse. Wij kozen voor ons aller held Dennis Craandijk, met wie u elders in deze KERM ook een smakelijk interview kunt lezen. Om Dennis ook eens op een andere manier aan de tand te voelen, had het experiment als doel te testen of de dampen van een waterpijp een positieve danwel negatieve invloed hebben op de vaardigheden van uwer trouwe Redaccieleden om voorspellingen te doen over het verleden, het heden en de toekomst. Geheel in de geest der wetenschap heeft uw trouwe reporter zich opgeworpen als controlegroep, teneinde nuchter te kunnen blijven terwijl de anderen zich overgaven aan de heilzame werking van de shisha. Om deze hypothese op een adequate manier te kunnen testen, besloten wij voor en na het innemen van de shisha een aantal vragen te stellen die ons nadere informatie zouden verschaffen over de diepste zielenroerselen van elkaar en ons geliefde bestuurslid. De vragen zouden door de ondervraagde zelf opgeworpen worden en wij zouden ze proberen van een antwoord te voorzien. De shishabar liet ons de keuze verschillende smaakjes in de waterpijp te stoppen. Na lang nadenken is besloten de combinatie mint-strawberry te kiezen. We sluiten dus niet uit dat andere smaken een andere invloed zullen hebben op uw voorspellende krachten. Wees gewaarschuwd! Resultaten De vragen begonnen alleszins lichtzinnig. Zo wilde respondent R graag dat we zouden raden hoeveel ‘vast knuffels’ hij in zijn kindertijd gehad zou hebben. (Stiekem verdenken we hem ervan dat hij deze knuffel nog steeds in zijn bed heeft liggen.) Hoe hard we ook nadachten om het goede antwoord te kunnen verzinnen, slechts één iemand wist het te raden, wat onze voorspellingskrachten in het begin wat slapjes maakten. Respondent N had hier nog wel een interessante theorie over: het lag niet aan de openheid van de ziel, maar de omvang van de te lezen persoon. “Het hangt allemaal af van de dikte van je hand hoe goed je iemands hand kunt lezen,” oreerde zij wijs. Wij buigen allen voor deze onuitputtelijke bron van kennis.

14


Het enige bestuurslid in ons midden vroeg ons of wij konden zien hoeveel broertjes of zusjes hij had. Aangezien we net hadden geconcludeerd dat hij zijn nieuwe smartphone van zijn zusje had gekregen – respondent I was de enige die dit wist te herinneren, waarvoor kudo’s – moest dat er minstens één zijn. Bij deze poging waren wij meer succesvol: drie van de vijf wisten deze puzzel succesvol op te lossen. En dat zonder ook maar één hijs van het bedwelmende goedje te hebben genomen! Nu was het dan tijd om ons onder te dompelen in de mystieke sferen van de shisha. Respondent F verbaasde boeren, burgers en buitenlui met het stellen van de interessante kwestie op welke leeftijd zij haar onschuldigheid verloor. De rest van de groep zag het somber voor haar in, een respondent waagde zelfs te antwoorden dat dit evenement al op haar elfde had plaatsgenomen. Hiervan schrok respondent F zelf ook een beetje. Het goede antwoord bleek 13, iets wat door een minderheid van de aanwezigen geraden kon worden. Om het alziende oog wat meer ruimte te geven in zijn voorspellingen, besloten we vanaf nu met marges te werken. Deze marges konden naar eigen inzicht ingevuld worden: soms voldeed een marge van één, soms van twee, soms van vijf. We deden alles wat mogelijk was om te bewijzen dat de shisha een positieve invloed had op ons voorspellingsvermogen, en inderdaad bleek dat wij met deze ingreep ervoor konden zorgen dat onze raadsels een stuk beter op te lossen waren. De vragen werden hoe later hoe interessanter. Respondent J maakte het ons lastig door te vragen hoeveel mensen zij had gezoend – zelf had ze ook de hulp van haar alziende oog nodig om na te tellen hoeveel dat er ook alweer precies waren. Het antwoord lag, na lang nadenken , ‘in ieder geval boven de 22.’ U zult begrijpen dat dit antwoord met hulp van de ingestelde marge zorgde voor een schat aan bijna-goede antwoorden. Geslaagde poging! Als kers op de taart mochten we van ons bestuurslid weten met hoeveel mensen hij het bed had gedeeld. Het waren er meer dan wij voor mogelijk hadden gehouden. Helaas was het geheugen van uw reporter niet toereikend genoeg om hier het precieze antwoord van te ontfutselen. Conclusie en discussie Hoewel de herinneringen hier en daar bedwelmd zijn, was één factor zo overweldigend dat wij deze nooit zullen vergeten: de aanwezigheid van een buikdansende dame, die haar lichaam ter beschikking stelde van onze wetenschap. En er was genoeg van dat lichaam om ter beschikking te stellen. Wij concludeerden daarom aan het einde van de avond “dat ook walrussen blijkbaar mochten buikdansen.” Het orakel heeft gesproken, dames en heren. Onze conclusie is mild positief. Hoewel wij niet met honderd procent zekerheid kunnen vaststellen dat de sishadampen werkelijk een positief effect hadden op ons vermogen voorspellingen te doen, durven wij deze avond nog een vervolg te geven. Om het voor eens en voor altijd te testen, hebben wij allen een voorspelling gedaan die binnen de komende tijd uit zal komen. Zo zal één van ons een shishabar oprichten, zal België het EK winnen en zal de regering na de zomer vallen. Als één van deze uitspraken onwaar blijkt te zijn, dan is dat het ultieme bewijs dat een shishabar geen invloed heeft op onze vermogens. Tot die tijd zien wij de uitslag met vertrouwen tegemoet.

15


Disputen Benthesikyme

BVD

NAP

Reges Maiores Waerde leden van het clubje, Zoals de morgenstond goud in de mond heeft, hadden de drie koningen, tevens uw interim abactissen, op de vroege morgen van 16 mei een hele andere substantie in het kakement. Het was tijd voor ‘Het Etmaal’, de overweldigend mooie traditie binnen Reges Maiores waar het kaf van het koren wordt gescheiden, onzekere kuikentjes evolueren tot trotse pauwen, kortom; waar kleine jongens groot worden. Op de donderdag voorafgaand aan ‘Het Etmaal’ werden wij als sardine in blik in het hoekje van Lanx gedreven, en werden wij omgeven door de boegbeelden die zichzelf Koningen der Reges Maiores mogen noemen. Wat hadden wij veel niet die avond. Waardigheid was ver te zoeken, droge plekken op onzer kledij hadden wij zeker niet, maar wat wij vooral niet hadden, was een droge keel. De avond was lang en onbeschrijfelijk. Eén stap waren wij dichterbij het koningschap, maar wat wij allen wisten, was dat de weg nog lang was. Op de betreffende ochtend van 16 mei traden wij dan ook met een cortisolgehalte waar een ieder over naar huis zou schrijven, toen nog als kuikentjes, ten strijde. Bewapend met een scheerlijn, een kuub bindweefsel en een rekstok werden wij op pad gestuurd om een x aantal opdrachten tot een goed einde te brengen. Daar waar wij gaten in het geheugen hebben zitten, is er weer plek voor alle schitterende herinneringen die wij hebben opgedaan gedurende deze beproeving. Wij, Koning Bacchus, Koning Hercules en Koning Homerus, hebben nog een lange weg te gaan. Wij hebben de tijd van ons leven gehad en dorstig als wij waren, alle versnaperingen binnensmonds gehouden. Uitkijkend naar de komende tijd hopen wij te zullen floreren binnen Reges Maiores, wetend dat wij de steun van de boegbeelden in onze rug te hebben. Audaces fortuna iuvat, Bacchus, Hercules en Homerus

16


Ataraxia M.I.N.C.X.

Yamakasi

Aquilae

Zimoha

17


Column - Bloggen, vloggen en instagrammen Jhelisa de Vreede Je ziet ze werkelijk overal uit de grond schieten: bloggers, vloggers, beauty-guru’s en youtubers. Een beetje creatieve ziel heeft ten minste een eigen facebook pagina, en als je geen instagram hebt leef je onder een steen. Wij deden het natuurlijk al lang voordat het cool werd, maar ondertussen is iedereen er (onbewust) mee bezig: branding, jezelf weergeven met een specifiek, zorgvuldig uitgekozen image. Het begon allemaal, hoe kan het ook anders, in Amerika. Meiden die op youtube laten zien wat ze aan doen, hoe ze zich opmaken, wat ze geshopt hebben, wat ze hun moeders voor moederdag geven, enzovoorts. Met een bijbehorende blog geheel geen slechte vrijetijdsbesteding, want wat blijkt: er valt goud geld mee te verdienen. Dit kunnen wij Nederlanders natuurlijk ook, en hoppa, ook hier popten de eerste beautyblogs op. Binnen een mum van tijd was de rage in volle gang. En de sector bereidde zich uit. Van sketches tot game-video’s tot inmiddels misschien wel de populairste variant: het video-bloggen, oftewel vloggen, waarbij je middels een video je dagbesteding aan het wijde web laat zien. Al met al blijft het een interessante sector, dat internet. Waar bij DERM lifestylen gemaakt was voor de enkeling die de moeite niet nam om het water in te gaan, is het nu een volwaardige baan, zolang je het maar laat zien aan de wereld. Ook grotere bedrijven krijgen ondertussen de smaak te pakken. Vooral veel modeketens hebben hun webwinkel inmiddels verrijkt met een blog of werken samen met bekende bloggers. Kledingmerk Free People maakt ondertussen zelfs haar eigen korte speelfilms. Of wat dacht je van de motiverende sportvideo’s van Nike? Maar je vader en moeder verklaarden je niet voor niets voor gek toen je met je telefoon boven de eettafel ging hangen om de perfecte #foodporn te capturen. Het kan helaas ook te ver gaan: Urban Outfitters is niet al te lang geleden aangeklaagd voor het plaatsen van teksten als “Eat Less”en “Depression”op hun kleding. Dat is dan weer een image dat je misschien beter niet kan promoten. En bloggers ondervinden steeds meer negativiteit onder hun volgers. Ruzies in de comment section en ongezonde ophemeling laten zien dat de obsessie uit de hand loopt. Gelukkig zijn ze lekker gewoon gebleven, onze bloggers, en wordt de hele branding rage ondertussen weer gerelativeerd. Zo wordt er gevlogd in pyjama met ontploft haar (#Iwokeuplikethis) en verschijnen er steeds meer make-up loze #nofilter selfies online. Niemands leven is immers zo perfect als zijn instagram profiel. Een ding is zeker, wanneer een van mijn vriendinnen bij onze volgende catch-up lunch weer mijn vork uit mijn hand trekt omdat ik mijn eten nog niet heb gefotografeerd, verwijder ik mijn instagram!

18


Soagrammen

- Something old, something new, something borrowed, something blue

Fleur van Haastert Wat is het de laatste tijd weer verschrikkelijk gezellig geweest bij DERM. Festivals, bbq’s, zon en bier; wat wil een mens nog meer? Nou… Chickies en gasten regelen natuurlijk! Deze heerlijke zomervibe en goude combinatie van omstandigheden komen zeker niet zonder gevolgen. En gelukkig mogen we er in de Kerm allemaal weer van mee genieten. Er zijn de afgelopen weken wat opvallende combinaties ontstaan. Heike aan de Meulen vermaakte zich onder andere met oude scharrel Tobias Buijs, maar bij something old hoort something new en dus week het stel uit naar Thijs van Holthuijsen en Donna Bezuur. Onze hosselaar Daan Appelman vermaakte zich ondertussen prima met Eva Bredero en ook Idse Kuipers en Dorothee Ramaekers vonden het niet erg wat tijd met elkaar te spenderen. Ondertussen wist dokter Dolittle, a.k.a. Bart Gijsbers, met zijn doktersjas en woeste krullen Emma van Dijk te versieren en haalde Karlijn Hillen met haar tong Sander uit de Put. En dan op naar something borrowed: laten we afsluiten met de private party van vijf losbandige speekselgenieters. Huibert Vissers begon de avond goed met Levi Hovingh en Malou Oosterhof. In het thema ‘sharing is caring’ gaf hij deze laatste dame door aan Marius Koch. Deze probeerde op zijn beurt Eline Vlasblom, nadat hij zelf haar mond had verkend, tevergeefs weer door te spelen aan Huibert. Huibert vond something blue toen hij bij deze overname een blauwtje opliep. Eline kon deze doorspeling niet waarderen en gooide Marius van de trap. Vervolgens zag ze haar kans Malou weer af te pakken van Huibert. Als klap op de vuurpijl was er ook nog sprake van een trio lebbersessie, maar de Redaccie kon door de tongen helaas (of gelukkig?) die zoen niet meer zien. Snap jij ‘t ook niet meer? Zie onderstaand schema ter verduidelijking:

Legenda: Gescoord Gefaald Bedankt voor jullie inspiratie lieve DERMers, de Redaccie kijkt uit naar alle vakantieliefdes!

19


Kerm Water  

Jaargang 17 Editie 4

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you