Page 1

Inside information

Informatiekrant over kwaliteitsisolatie en de voordelen ervan voor onze toekomst

Kiezen voor duurzame woningen, is kiezen voor de toekomst. Recticel Insulation Inside: kwaliteitslabel voor topisolatie ®

p.8

Revolutionair: het massief passiefhuis p. 12

Recticel Insulation Inside ®


Inside information Inhoud Gebouwisolatie naar Rc 5: klaar voor de toekomst p. 3

11 redenen om te kiezen voor Recticel® Insulation p. 4

Een isolatieplaat voor elke uitdaging p. 6

Recticel® Insulation Inside: kwaliteitslabel voor topisolatie p. 8

Isoleren met Isofinish®: gevelisolatie en esthetische verbetering p. 10

Passiefbouwen: nu ook met vertrouwde bouwmethoden p.12

Blijf op de hoogte p. 14

Recticel Insulation heeft een groen hart p. 16

© BURO II & ARCHI+I


Gebouwisolatie naar Rc 5

Met Recticel Insulation bent u klaar voor de toekomst ®

In overeenstemming met het nieuwe Bouwbesluit 2012 wordt de norm voor gebouwisolatie in ieder geval aangescherpt van Rc 2,5 m2K/W naar 3,5 m2K/W. En zoals het ernaar uitziet, gaat de Rc-norm op niet al te lange termijn nog verder omhoog. Met Recticel® Insulation speelt u op zeker.

min. Rc

2,5 m K/W 2

3,5 m K/W 2

5,0 m K/W 2

P en ass w er ie o g fh ni ie u ng n is eu o tr f al e

st o m to ek

f a n va

vÓ Ó r

20

20

12

Nieuwbouw:

Een verhoging van de Rc-norm zit er dus aan te komen. U kunt dan ook maar beter het zekere voor het onzekere nemen bij nieuwbouw en geen risico nemen met de toekomstwaarde van uw vastgoed. Met isolatiemateriaal van Recticel Insulation bent u in ieder geval goed voorbereid op de toekomst. Met onze producten voldoet u al snel met een beperkte dikte aan de Rc5-norm.

12

In november 2011 stemde de Tweede Kamer met een ruime meerderheid vóór een motie van SP-kamerlid Paulus Jansen om de Rc-waarde voor verblijfsruimten te verhogen naar 5 m2K/W. Toenmalig minister van Binnenlandse zaken weigerde deze motie direct uit te voeren, maar zijn opvolger Minister Spies staat zeker niet afwijzend tegenover de verhoging. De gefaseerde uitvoering van de verhoging zal echter afhangen van de resultaten van een onderzoek naar de kosteneffectiviteit.

6,0 10,0 m2K/W

m2K/W

Hieronder een indicatie van de diktes gebaseerd op de rd-waarde* Eurofloor

60 mm

90 mm

120 mm

140 mm

230 mm

Spouw

Eurowall®

60 mm

90 mm

120 mm

140 mm

230 mm

Vliesgevel

Powerwall®

60 mm

90 mm

120 mm

150 mm

240 mm

Buitenzijde Powerroof®

60 mm

90 mm

120 mm

150 mm

240 mm

Binnenzijde Eurothane® G

70 mm

100 mm

130 mm

150 mm

240 mm

Eurothane® Bi-3

70 mm

100 mm

140 mm

170 mm

270 mm

Eurothane® Silver

60 mm

90 mm

120 mm

140 mm

230 mm

Vloer

GEVEL

HELLEND DAk

plat dak

* De Rc-waarde, de warmteweerstand van een scheidingsconstructie, wordt berekend middels de NEN 1068. Naast de belangrijkste en meest maatgevende factor, de Rd-waarde (d/λ) van het isolatiemateriaal, worden de overige delen van de scheidingsconstructie ook meegenomen in de Rc berekening. Voor het bepalen van de juiste Rc-waarde van uw specifieke scheidingsconstructie is het alijd verstandig contact op te nemen met de technical engineer van Recticel Insulation. Diktes > 120 mm worden doorgaans in meerdere lagen aangebracht.

Een isolatieoplossing voor elke uitdaging:

Muur / plat dak

Powerwall® buitengevelisolatie

Massief passiefhuis 3


Inside information

11 redenen om te kiezen voor Recticel Insulation ®

1

2

0,023

All Re c insulat ticel ® are 10 ions Keym 0% certifieark d.

3

4

[W/mK]

Uitstekend isolerend

Keymark kwaliteit

Ruimtewinst

Stevig en vormvast

De isolatieplaten van Recticel Insulation hebben een zeer lage lambda-waarde (λ): tussen de 0,023 en 0,028 W/mK. Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het isolerend vermogen. En hoe dunner de isolatieplaten. Dit betekent op de bouwplaats: - minder volumineuze opslag - minder transport - minder (snij)afval - geen kasteeldikke spouwmuren

Recticel Insulation heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan. Het Europese Keymark label vormt uw garantie dat Recticel® Insulation producten voldoen aan de strengste kwaliteitscriteria.

Recticel Insulation levert uiterst dunne isolatieplaten met de hoogste isolatiewaarde. Dit maakt extreem isolerende constructies mogelijk die bovendien weinig ruimte nodig hebben. Daarom is Recticel® eerste keus bij na-isolatie van bestaande bouw en bij bijvoorbeeld het passiefhuis in de nieuwbouw.

Dankzij de hoge druksterkte zijn Recticel® platen ideaal voor het isoleren van bijvoorbeeld platte daken en vloeren. Door deze druksterkte zijn deze daken bij uitstek geschikt voor de montage van zonnepanelen. Bovendien is aangetoond dat door de vormvastheid van het isolatiemateriaal de dakbedekking een aanzienlijke langere levensduur heeft.

Er is ook een verminderd gebruik van grondstoffen. Kortom, een aanzienlijke kostenbesparing!

4

Keymark gaat verder waar de CEmarkering ophoudt. Dit wil zeggen dat niet alleen onze producten voldoen aan de Europese Bouwproducten Richtlijn. Maar we worden ook voortdurend doorgelicht door erkende, onafhankelijke experts. Het Keymark label biedt de gebouweigenaar zorgeloosheid en de zekerheid dat zijn investering in isolatie langdurig rendeert.


5

6

7

8

Vochtbestendig

Vakkundig aangebracht

Waardeverhogend

Optimaal afgestemd

Onze isolatieplaten hebben een unieke schuimstructuur waardoor ze geen vocht opnemen. En de isolatieplaten zijn meestal voorzien van een speciale waterafstotende bekleding.

Recticel® isolatie wordt aangebracht door erkende Recticel Insulation partners. Vakmensen die zich hebben gespecialiseerd in optimaal isoleren. Ondersteund door onze ingenieurs, die de bouwplaats bezoeken en controleren.

Betere isolatieprestaties en een langere levensduur. Zo verhoogt u met Recticel® Insulation de waarde van uw gebouw. Want de eindgebruiker profiteert van meer comfort en een lagere energierekening.

Recticel Insulation heeft niet één isolatieplaat voor alle toepassingen, maar voor elke situatie een speciaal afgestemde – en dus optimale – oplossing. Die bovendien beter presteert omdat er systeem in zit:

9

10

11

1x

1/ Voor elke toepassing de juiste bekleding. Bijvoorbeeld aluminium voor extra vochtbestendigheid in een hellend dak en bitumen voor het platte dak. 2/ Rectivent® onderdakfolie beschermt het hellend dak tegen regen en wind. 3/ Rectitape® isolatietape voor een betere winddichtheid.

Levenslang duurzaam

Licht en hanteerbaar

Brandveilig

De producten van Recticel Insulation isoleren beter en gaan langer mee – gedurende de hele levensduur van het gebouw. Hiermee dragen ze in alle opzichten bij aan een duurzaam gebouw. Zo bent u zeker dat u maar eenmaal hoeft te isoleren.

Onze isolatieplaten passen in een gestroomlijnd bouwproces. Ze zijn dun en licht en daardoor makkelijk te transporteren en snel te verwerken. Terwijl ze toch een uitstekende isolatie bieden.

Onze Powerdeck®, Powerroof® en Powerwall® platen zijn gemaakt van TAUfoam by Recticel®. Dit hoogtechnologische materiaal is nog beter brandbestendig dan het gebruikelijke PIR en PUR.

4/ Tand en groef kliksysteem voor betere isolatie en snellere plaatsing. 5/ Borgh® spouwankers combineren een goede verankering met betere thermische prestaties. 5


Inside information

Een isolatieplaat voor elke uitdaging Laat u niets wijsmaken. Vloeren, muren en daken kunt u niet optimaal met één product isoleren. Daarom biedt Recticel Insulation voor elke toepassing een hoogwaardige plaat met een aangepast schuim en bekleding. Het resultaat: een uitstekend geïsoleerde woning die bovendien levenslang aan al uw vereisten voldoet.

U zoekt een oplossing voor een

verbouwing

Deze oplossing hangt af van uw specifieke situatie. Ontdek hier uw eigen situatie en de passende oplossing van Recticel Insulation.

U zoekt een oplossing voor uw

U wilt isoleren?

dak of zolder

6

U wilt uw

buitenmuren duurzaam isoleren én fraai afwerken.

U zoekt een oplossing voor een

nieuwbouw

U kunt kiezen voor een

EPC-woning

die voldoet aan de huidige minimale wettelijke vereisten.

U kunt ook verder gaan, en kiezen voor een

lage energiewoning of een passiefhuis

Of u kunt kiezen voor het revolutionaire

massief passiefhuis dat de ecologische en economische voordelen van een passiefhuis combineert met het comfort en de duurzaamheid van een woning met traditionele spouwconstructie en harde polyurethaan isolatieplaten.


Blijft er water op uw dak staan?

Dit is de universele isolatie voor een plat dak met een bitumineuze of kunststofbedekking. De platen hebben een hoge isolatiewaarde en zijn betrekkelijk dun. Dit vermijdt in vele gevallen aanpassingen aan de dakrand. Eurothane® Bi-3 isolatie is ook heel licht, uw dak hoeft dus nauwelijks extra gewicht te dragen. Deze isolatieplaten hebben bovendien een zeer goede drukvastheid. Hierdoor zijn ze blijvend beloopbaar, en kunnen ze gebruikt worden als terras of groendak.

:

Het is voldoende om uw zoldervloer te isoleren met Eurofloor vloerisolatie van Recticel Insulation. Deze isolatie kan uiterst snel en gemakkelijk aangebracht worden en biedt een uitstekende drukvastheid. Deze platen zijn bovendien heel dun voor elk isolatieniveau. Als u op de zoldervloer wilt lopen, is het wel aanbevolen de isolatie te bedekken met bijvoorbeeld OSB-platen.

isolatie en afschot Eurothane® Bi-3A is de Eurothane® Bi-3 isolatie, waarbij het afschot reeds in de plaat verwerkt is. Zo spaart u een eventuele cementgebonden afschotlaag uit!

Voor een groendak kunt u in sommige gemeenten subsidie krijgen.

Voor eventuele subsidies kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl

U wilt uw dak isoleren, en u zult uw zolder

U zoekt een oplossing voor een

niet als verblijfsruimte

plat dak

gebruiken?

Dan hoeft u alleen te isoleren met Eurothane® SIlver. U brengt Eurothane® SIlver platen uiterst makkelijk aan, want de isolatie is dun en licht. Bovendien verliest u nauwelijks ruimte. Het is aan te raden om de Eurothane® SIlver platen achteraf verder af te werken.

Uw dak is nog oké,

U zoekt een oplossing voor een

hellend dak

en u wilt het snel isoleren zonder het direct verder af te werken?

Voor eventuele subsidies kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl

U wilt uw zolder als verblijfsruimte inrichten, en

Wilt u tot 25% energie besparen en tegelijkertijd uw woning een eigen gezicht geven? Kies dan voor Isofinish®, een compleet en innovatief concept voor buitengevelisolatie en esthetische verbetering, ondersteund door verschillende sterke merken uit de bouw. Dankzij de ultradunne Powerwall® isolatieplaten van Recticel Insulation en de regelbare gevelschroeven zorgt Isofinish® voor een kwalitatief, doorlopende isolatieschil die geschikt is voor nieuwbouw én renovatie. En omdat het oog ook wat wil, kunt u kiezen uit tal van mooie gevelafwerkingen, zoals gevelstroken, gevelpanelen, leien of pannen.

uw dak is nog oké maar nog niet geïsoleerd?

U wilt uw zolder als verblijfsruimte inrichten, maar

Isoleer en werk af in één handeling met ® EurothaneP G platen. Deze PUR-isolatieplaat heeft een gipskartonplaat aan de binnenzijde die schilder- en behangklaar is. Tussen het gipskarton en de isolatie zit bovendien al een dampscherm. Handig. Voor eventuele subsidies kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl

uw dak is niet oké en nog niet geïsoleerd?

®

Meer weten? Surf naar www.isofinish.nl!

Voor eventuele subsidies kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl

Cruciaal voor zowel een EPC-, lage energie- als massief passiefwoning is de isolatieschil. Die moet correct aangebracht zijn en naadloos aansluiten, van de vloer tot het dak. Dat lukt probleemloos met Eurofloor (vloeren), Eurowall® (muren) en Powerroof® (hellend dak) van Recticel Insulation.

Als uw pannen aan vervanging toe zijn en uw draagconstructie van de kap nog in goede staat is, is het tijd voor een volledige dakrenovatie. Isoleer uw dak aan de buitenzijde met ons revolutionaire Powerroof® concept voor hellende daken. Met dit vernuftige systeem renoveert en isoleert u in één handeling! Nu nog de (oude) dakbedekking aanbrengen, en uw dak is perfect geïsoleerd.

Voor eventuele subsidies kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl

Nog een andere isolatie-uitdaging? Surf naar www.recticelinsulation.nl voor meer oplossingen.

Recticel Insulation Inside ®

7


Recticel® Insulation Inside: Isolatiecertificaat en kwaliteitslabel voor topisolatie Isoleren doet u maar één keer. Dus liefst zo goed mogelijk. Daarom ontwikkelt Recticel Insulation duurzame isolatieproducten van uitzonderlijke kwaliteit, voor elke toepassing binnen woningen en gebouwen.

De kwaliteit zit van binnen Wanneer u een project optimaal en duurzaam isoleert met Recticel® Insulation, mag u daar best trots op zijn. Vandaar ons kwaliteitslabel Recticel® Insulation Inside. We belonen uw keuze voor onze oplossingen met een kwaliteitslabel voor op de gevel én een Isolatiecertificaat. Zo bereidt u uw vastgoed niet alleen voor op de isolatievereisten van de toekomst, uw investering levert ook rendement op.

Recticel Insulation Inside ®

Het Isolatiecertificaat verhoogt de waarde van uw bezit

De energieprestatiecoëfficiënt of EPC vermeldt hoe energiezuinig uw gebouw is. Het Isolatiecertificaat van Recticel Insulation vermeld niet alleen deze EPC, maar vertelt bovendien ook hoeveel, waar en met welke topmaterialen u hebt geïsoleerd. Ook de lambda- en Rc-waarden per bouwonderdeel worden vermeld. Een groot pluspunt als u wilt verhuren of verkopen. Het isolatiecertificaat voegt waarde toe aan uw project.

Hoe krijgt u uw Isolatiecertificaat? Neem contact op met uw regioverantwoordelijke. U vindt hun contactgegevens op www.recticelinsulation.nl of mail naar insulation_info@recticel.com. We bekijken samen met u welke Recticel® isolatie u nodig heeft. U ontvangt meteen na uitvoering van de werken het Isolatiecertificaat en het kwaliteitslabel Recticel® Insulation Inside.

8

“U investeert maar eenmaal in isolatie, dus doet u dat het beste zo rendabel mogelijk.”


Het verschil tussen goed, beter en best? Alleen over het laatste kunnen we bij Recticel Insulation meespreken! Bij isolatie maakt kwaliteit een wereld van verschil. Oplossingen met een uiterst hoge isolatiewaarde en een zeer lange levensduur leveren het hoogste rendement. Bij Recticel Insulation doen we er daarom alles aan om het absolute maximum op het gebied van kwaliteit te bereiken. Recticel is al sinds de jaren ’50 een wereldspeler in de ontwikkeling en productie van polyurethaan (PUR). Dit fantastische schuim wordt voor veel toepassingen gebruikt. Het hardschuim heeft dichte cellen en is daarom stevig en vormvast. Het werkt bijzonder isolerend en gaat uitzonderlijk lang mee. Vandaar dat we dit hardschuim gebruiken voor onze hoogwaardige isolatieplaten.

Het beste schuim voor elke toepassing

Testen, testen en nog eens testen

In ons eigen International Development Center (IDC) werken we continu aan nog betere oplossingen voor een optimale isolatie van gebouwen. Recticel Insulation beschikt over verschillende productiemethoden om isolatieplaten te maken. We kiezen altijd de technologie die de beste isolatieplaat oplevert voor uw toepassing. Zodat we geen enkele compromis hoeven te sluiten tussen stabiliteit, isolatiewaarde (λ) en brandveiligheid. Hier ziet u duidelijk het kwalitatieve schuim van Recticel® Insulation uiterst rechts. Een egale celstructuur zorgt voor een hoogkwalitatieve isolatieplaat.

Bij Recticel Insulation laten we niets aan het toeval over. We onderwerpen onze producten continu aan de strengste testen. Op die manier wordt onder meer de thermische performantie getest en bovendien strenger beoordeeld dan de normen voorschrijven. Natuurlijk doen we de gebruikelijke kwaliteitscontroles, zoals druktesten en testen van de isolatiewaarde (λ). Maar we voeren ook regelmatig extra testen uit die verder gaan dan de normen voorschrijven. We meten bijvoorbeeld ook de stevigheid en belasting van het materiaal (roltest) en de cachering (tapetest). We toetsen de brandveiligheid met een gasbrandertest en een bitumentest. We onderwerpen de cachering aan een delaminatietest. En we onderzoeken de effecten van onderdompeling in water en blootstelling aan infraroodlicht.

Optimale isolatie tot in lengte van jaren

Perfecte cachering Recticel Insulation stemt de cachering van de isolatieplaten af op de toepassing. Met een sterkere cachering zorgen we bijvoorbeeld voor een betere corrosieweerstand. Een ‘zwaardere’ cachering heeft natuurlijk ook een positieve invloed op de stabiliteit van de plaat.

Lambda-waarde (W/mK)

Hier ziet u duidelijk het verschil tussen de kwalitatieve cachering van de Recticel® platen en de cachering van andere isolatie.

Het resultaat is de uiterst gunstige isolatiewaarde of lambdawaarde (λ) van onze producten. Die ook nog eens vele jaren stabiel blijft. Zelfs na 100 jaar! Hoe lager deze lambda-waarde, hoe beter de platen isoleren. Zoals u op onderstaande grafiek kunt zien, stabiliseert die waarde zich in de tijd. De isolatiewaarde (λ) die Recticel Insulation vermeldt, houdt rekening met die veroudering en wordt gegarandeerd door het KOMO attest-metproductiecertificaat en Keymark – hét bewijs voor kwaliteit. 

Onze testen zijn belangrijk voor de kwaliteit van onze producten. Bekijk nu een voorbeeld van een corrosietest via deze QR-code. Of surf naar: www.recticelinsulation.be/nl-nl/kwaliteit

0,0220

All Re c insulatiticel ® are 10 ons Keym 0% certifieark d.

Stabilisatie van de lambda-waarde van Recticel® isolatie

0,0215 0,0210 0,0205

0 jaar

15 jaar

30 jaar

Lambda-waarde (λ) na versnelde veroudering voor isolatie met λD = 0,023 W/mK

50 jaar

100 jaar

9


Inside information

Isoleren met Isofinish Gevelisolatie en esthetische verbetering zonder verbouwen ®

De isolatie van bestaande woningen is in veel gevallen onvoldoende ten opzichte van de huidige normen. Na-isoleren levert daarom veel voordeel op: een hogere Rc-waarde betekent een lagere energierekening. Dit kan nu voordeling met Isofinish®. Isofinish® is een compleet en innovatief concept voor buitengevelisolatie én -verfraaiing. Isofinish® bestaat uit een lichtgewicht geventileerde en geïsoleerde voorzetgevel, en is ontwikkeld door vier sterke merken uit de bouw, waaronder Recticel Insulation. Met onze ultradunne Powerwall® isolatieplaten in combinatie met regelbare gevelschroeven van Borgh® creëert u een hoogwaardige en doorlopende isolatieschil. Voor de afwerking kunt u kiezen uit bijvoorbeeld kunststof gevelplaten, sidings of leien. Volop mogelijkheden dus om een bestaande gevel meteen een compleet nieuwe uitstraling te geven. Isofinish® is snel en eenvoudig te monteren aan de buitenzijde van de woning. Geen overlast voor bewoners dus. Het systeem is duurzaam en bestand tegen alle weersomstandigheden.

Daarom Recticel® Insulation De ultradunne isolatieplaat Powerwall® vormt de basis van Isofinish®. De voordelen: • • • • • • • • •

uitstekende isolatiewaarde (λd = 0,024 W/mK) ruimtebesparend stabiel 100% waterdicht Keymark kwaliteitslabel geschikt voor een waaier aan gevelafwerkingen uniek tand- en groef kliksysteem rondom verhoogde brandveiligheid (TAUfoam by Recticel®) cachering in zuivere aluminium van 50 micron

®

1

Powerwall® isolatie voor buitengevels Recticel Insulation

2

Gevelschroef Borgh

3

10

Gevelbekleding, keuze uit: Deceuninck, Eternit

Meer weten? Kijk op www.isofinish.nl of neem contact op met de Recticel na-isolatiespecialist: Rob Wesel, Technical Engineer 06 51 48 38 80, wesel.rob@recticel.com


“Veruit de slimste oplossing om aan de Energieprestatienorm (EPN) te voldoen” De buurt ‘Leihagen’ in de Arnhemse wijk Schuytgraaf doet haar naam eer aan: de woningen hebben leisteen daken en een haag in de voortuin. Daartussen bouwt architect ir. Aafke van Dijk haar eigen woonhuis. Omdat het hier gaat om een zogenaamd ‘special’ kavel heeft ze alle creatieve vrijheid. “Tussen de schuine met lei gedekte daken wordt deze simpele, moderne woning een opvallende verschijning”, vertelt Aafke van Dijk. “We passen ook een lei toe, alleen niet op het dak, maar tegen de gehele gevel. Door toepassing van deze warme gekleurde, genuanceerde keramische kleipan sluit onze woning goed aan bij de omgeving.” Deze keuze stelde de architect wel voor een bouwkundige uitdaging. De traditionele constructie met een houten regelwerk en de isolatie daartussen voldeed niet aan de aangescherpte Energieprestatienorm uit het Bouwbesluit. “De regels worden steeds strenger en dat vraagt om nieuwe oplossingen. Zo kwam ik uit bij Recticel Insulation. Powerwall® isolatieplaten (100 mm), die deel uitmaken van het Isofinish® concept, bleken de slimste oplossing omdat er een doorlopende isolatieschil wordt gevormd, dus zonder koudebruggen. Het regelwerk wordt los voor de isolatie aan de achterconstructie bevestigd. Vanwege het gewicht van de keramische kleipannen zijn meer gevelschroeven gebruikt dan gebruikelijk. De isolatiewaarde voldoet ruim en het resultaat wordt prachtig.”

Foto’s: AVD architectuur, www.avdarchitectuur.nl

Architect: AVD architectuur, ir. A. van Dijk Aannemer: Kuijpers Bouw Heteren Isolatie: Powerwall® 100 mm

11


Passiefbouwen kan nu ook met vertrouwde bouwmethoden Onder druk van de opwarming van de aarde en stijgende energieprijzen verschuiven de ambities van energiezuinig bouwen. De laatste ontwikkeling: een gebouw dat nagenoeg geen energie meer nodig heeft voor de verwarming van de ruimtes. Toekomstmuziek? Helemaal niet. Welkom in het passiefbouwentijdperk. Een passiefhuis of -gebouw is in de eerste plaats zeer goed geïsoleerd en luchtdicht afgewerkt. Zo goed, dat het niet meer dan 15 kWh/m2 nodig heeft om de mensen die er verblijven een jaar lang warm te houden. Ter vergelijking: een gemiddelde woning verbruikt 120 à 130 kWh/m2. Een conventionele verwarmingsinstallatie is overbodig, ook door slim gebruik te maken van passieve warmtebronnen als de zon. In plaats daarvan wordt geïnvesteerd in balansventilatie, waardoor het zowel ’s zomers als ’s winters binnen aangenaam aanvoelt. Want op een comfortabel binnenklimaat wordt niet bezuinigd bij passiefbouwen.

Massief passiefbouwen Passiefbouwen is niet alleen meer mogelijk in combinatie met houtskeletbouw. Recticel Insulation heeft een revolutionaire bouwvisie ontwikkeld die passiefbouwen mogelijk maakt in combinatie met traditionele en vertrouwde bouwmethoden. En we noemen dit: massief passiefbouwen. Deze revolutionaire bouwvisie combineert extreem goede energieprestaties met totale vrijheid in materiaalkeuze en esthetiek. Zo kunt u een passiefhuis ontwikkelen met traditionele (bak)stenen binnen- of buitenmuren en spouw. Dit is mogelijk dankzij het zeer hoge isolerend vermogen van de hoogwaardige Recticel® isolatieplaten in polyurethaan. Waardoor een uitstekende isolatie mogelijk wordt zonder extreem dikke muren. Naast baksteen kunnen ook kalkzandsteen of beton worden gebruikt als binnenmuur.

Passiefhuis met binnenmuur in baksteen 12

Passiefhuis met binnenmuur in kalkzandsteen

Passiefhuis met binnenmuur in beton


Massief passief bouwen in de praktijk: woonzorgcomplex Nimmerdor Het woonzorgcomplex ‘Nimmerdor’ in Grijpskerke (gemeente Veere) wordt als eerste in zijn soort in Nederland volledig gebouwd volgens de Massief Passief bouwvisie van Recticel Insulation. Het ontwerp ontving hiervoor het Keurmerk PassiefBouwen. Voor het project ‘Nimmerdor’ is gekozen om sommige gedeeltes Keramisch Passief te bouwen, met keramische stenen. Het complex aan de CO2-neutrale straat Bakkersland in Grijpskerke omvat 23 huur- en 7 koopwoningen, een dorpszaal, gym- annex theaterzaal, jeugdhonk en 4 commerciële ruimten.

Gebruikte materialen

“De bouwvisie Massief Passief bouwen van Recticel Insulation en Wienerberger is al toegepast in België. Samen hebben we dit uitgewerkt naar de Nederlandse normen en regelgeving. Ook tijdens de uitvoering konden we rekenen op de begeleiding van Recticel Insulation. Zo hebben we samen onze ambitie waar kunnen maken.” Patrick Harting, PMB Marsaki

“Passiefbouwen is echt anders ontwerpen. Je moet bijvoorbeeld denken aan de oriëntatie op de zon. Daarnaast zijn de thermische schil en de luchtdichting van het gebouw van belang. Dankzij Massief Passief bouwen en Recticel® isolatie konden we de dikte van de buitenschil beperken en kiezen voor traditioneel metselwerk.” Martijn Jansen, Architecten Alliantie

Nimmerdor is opgetrokken uit prefab keramische binnenwanden (PWS) en Terca Dommelrood genuanceerde bakstenen van Wienerberger. De hoogwaardige isolatie komt van onder meer Eurowall® spouwisolatie (2x120 mm) en Powerwall® buiten-gevelisolatie van Recticel Insulation. De Rc-waarden liggen op circa 10 m2K/W. In de vloeren komt 120 mm Eurofloor vloerisolatie. De platte daken zijn geïsoleerd met Eurothane® Silver isolatieplaten. Aan dit project werken mee: Opdrachtgever: Woningcorporatie Woonburg, www.woonburg.nl Projectontwikkelaar: PMB Marsaki, www.marsaki.nl Architect: Architecten Alliantie, www.architectenalliantie.nl Aannemer: Heijmans Bouw Zeeland, www.heijmans.nl Passief Bouwen advies: Trecodome, www.trecodome.com Installatie- en energieadvies: Dubourgraaf, www.dubourgraaf.nl Conceptadvies: Recticel Insulation, www.recticelinsulation.nl en Wienerberger BV, www.wienerberger.nl

“Als belangrijke speler op de duurzame bouwmarkt in Nederland gaat Heijmans altijd uit van een goed geïsoleerde en luchtdichte gevel die tot in de details perfect is uitgevoerd. Recticel Insulation dacht hierbij goed mee, bijvoorbeeld over het voorkomen van koudebruggen. Door kennis te delen, kunnen we meer bereiken.” Gert van Kralingen, Heijmans Bouw Zeeland

“Massief Passief is heel belangrijk voor de bouwsector, omdat je eigenlijk met passief bouwen leert dat in de bouwsector véél meer te doen is aan energetische kwaliteit. Dat geeft een impuls aan werkgelegenheid en aan innovatie, omdat dergelijke manieren van bouwen in Nederland nog geen gemeengoed zijn.” Chiel Boonstra, Trecodome, adviesbureau en lid van de adviesraad van Stichting PassiefBouwen.nl

Meer weten? Benieuwd hoe het passiefhuisconcept vorm krijgt in Nimmerdor? Scan de QR-code en bekijk de première van de film op onze website www.massiefpassief.nl. 13


Inside information

Bezoek ons van 9 t/m 11 oktober 2012 op het eerste Passiefbouwen Event tijdens de beurs Energie. Wij beantwoorden er al uw vragen over passief bouwen. Dit Passiefbouwen Event is een initiatief van Stichting PassiefBouwen.nl en VNU Exhibitions Europe. Meer info op www.passiefbouwenevent.nl

Blijf op de hoogte! Word fan van Recticel Insulation op Facebook: www.facebook.com/RecticelinsulationNL Volg ons via twitter.com/RecticelinsulNL Houd ons videokanaal in de gaten op www.youtube.com/RecticelGroup

24 uur per dag online projectadvies Wilt u de energieprestaties van uw gebouw verbeteren? In het online kenniscentrum van Recticel Insulation kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week terecht voor alle knowhow over energiebesparing en isolatiemaatregelen. Zoals een Rc-berekening, bouwfysische berekeningen, een afschotplan, enzovoort. U vindt hier ook meer informatie over alle producten van Recticel Insulation. Kijk op www.recticelinsulation.nl (Kenniscenter) Hebt u nog vragen? Neem contact met ons op via insulation_info@recticel.com of bel onze infolijn: 0488 48 94 00

Op welke subsidies maakt uw klant aanspraak? Ontdek het op www.energiesubsidiewijzer.nl en www.meermetminder.nl

✁ ANTWOORDCOUPON We beantwoorden graag uw vragen en nemen persoonlijk contact met u op! Voornaam:.................................................................................................................... Bedrijf:.......................................................................................................................... Straat:........................................................................................................................... Postcode:..................................................................................................................... E-mail:..........................................................................................................................

Naam: ................................................................................................................... Functie: ................................................................................................................ Nummer of (post)bus: ............................................................................................ Woonplaats: .......................................................................................................... Telefoon:................................................... Fax: .....................................................

Graag ontvang ik méér informatie over:

het Isofinish® concept voor buitengevelisolatie en esthetische verbetering

Massief Passief bouwen

❑ Recticel® Insulation Inside:

Isolatiecertificaat en kwaliteitslabel

isolatie voor buitengevels

❑ binnenisolatie

❑ spouwisolatie

isolatie voor hellende daken

isolatie voor platte daken

isolatie voor vloeren

Fax of verzend vandaag nog deze antwoordcoupon: fax: 0488 48 31 87, adres: Recticel Insulation, Postbus 1, 4040 DA Kesteren

COLOFON Inside Information is een uitgave van Recticel Insulation. Gedrukt op 100% gerecycleerd papier en zonder water / Contactgegevens: Recticel Insulation, Spoorstaat 69, 4041 CL Kesteren, T +31(0)488 48 94 00, F +31(0)488 48 31 87, www.recticelinsulation.nl, insulation_info@recticel.com / Verantwoordelijke uitgever: Valerie Deraedt, Technische redacteur: Roland van der Hoek / Fotografie: tomlinster.be, Lieve de Becker (foto op p.9 rechts bovenaan) en stockfotografie. / Concept & creatie: Focus Advertising / Druk: Eco Print Center / Bedankt aan iedereen die aan deze krant heeft meegewerkt. Alle informatie in deze krant is geldig bij druk en werd met de grootste zorg samengesteld. Recticel Insulation is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. 04/2012


U vindt alle info in deze brochures: Eurowall® spouwisolatie

Stap 2: Het denkwerk... De ultradunne spouwisolatie, door de natuur geïnspireerd.

TECHNISCHE KENMERKEN

EUROWALL®: DE ULTRADUNNE SPOUWISOLATIE Net zoals alle andere producten van Recticel® Insulation, biedt Eurowall® u een uiterst duurzame en efficiënte isolatie. Daar staan verschillende onafhankelijke keurmerken garant voor. Maar wat Eurowall® helemaal uniek maakt, is hoe dun deze stevige en vormvaste isolatieplaten met harde kern zijn. De verwerking verloopt bovendien erg makkelijk dankzij het nieuwe tand- en groefkliksysteem en de tijdbesparende Borgh-verankering. Nog iets: met Eurowall® geniet u met 0,023 W/mK van een uiterst goede lambda-isolatiewaarde. Zo houdt u de warmte binnen en de te hoge energierekeningen buiten.

• warmtegeleidingscoëfficiënt λD: volgens EN 12667: 0,023 W/mK • volumegewicht in de kern: circa 30 kg/m3 • emissiecoëfficiënt: 0,1 (in een ongeventileerde spouw) • tand- en groefkliksysteem aan de 4 zijden BEKLEDING

Gasdicht meerlagencomplex van kraftpapier en metaalfolies waarvan één zijde reflecterend en met rasterpatroon AFMETINGEN

Standaard: 600 mm x 1200 mm Dikte: 30 → 100 mm op voorraad Tand en groef rondom ATTESTEN

ATG/H707 | ATG 2481 | CTG 138 | Keymark 001-BK-514-0004-0017-W012 KOMO-gekeurd

NIEUW! RECTITAPE® Gebruik Rectitape® isolatietape voor het perfect afplakken van de Eurowall® isolatieplaten en zo een goede winddichtheid te garanderen.

Powerwall® buitengevelisolatie

NORMERING

De productie van deze isolatieplaten is gecertificeerd volgens ISO 9001:2000

PRODUCTION WEVELGEM

DE WAARDEN VAN RECTICEL INSULATION.

WE ISOLEREN PERFECT ELKE WONING VAN ONDER TOT BOVEN.

KWALITATIEF: Recticel Insulation beantwoordt aan verschillende strikte kwaliteitsnormen en beschikt daarvoor over de nodige attesten. Bovendien heeft Recticel Insulation als enige producent van harde isolatieplaten in polyurethaan een ‘Keymark’, een kwaliteitslabel dat waarborgt dat alle declaraties op het CElabel de werkelijke waarden zijn. Een extra zekerheid! ZEKERHEID EN SERVICE: Recticel Insulation heeft jarenlange ervaring met isolatieplaten voor de woningbouw en zoekt steeds verder naar de verbetering van details. Daarnaast biedt Recticel Insulation u degelijk advies en de nodige ondersteuning via een uitgebreid verkoopteam.

MEER INFO: WWW.RECTICELINSULATION.NL

02/2011

DUURZAAM: Recticel Insulation heeft respect voor mens en natuur. Daarom zien we er steeds nauwlettend op toe dat de productie en verwerking van onze producten op een milieuvriendelijke manier gebeurt. Net zoals al onze producten, is Eurowall® gemaakt om een leven lang mee te gaan. Waarom risico’s nemen?

De volledige technische documentatie is verkrijgbaar op aanvraag, maar kan ook geraadpleegd worden op onze website. Voor meer info of een distributeur in uw buurt, surf naar www.eurowall-recticel.nl Recticel Insulation Postbus 1 - 4040 DA Kesteren Tel. +31 (0)488 48 94 00 Fax +31 (0)488 48 31 87 insulation_info@recticel.com www.eurowall-recticel.nl

REC folder eurowall NL FE11.indd 1-3

14/02/11 14:03

Eurofloor vloerisolatie


Het passiefhuis

Powerdeck® isolatie voor platte daken


All Recticel® insulations are 100% Keymark certified.

Isoleer binnenin

Isoleer uw hellend dak

Keymark kwaliteitslabel Isoleer en bespaar tot 75% op de energierekening.

Isoleer uw muren

®

Isoleer uw plat dak

Powerroof dakisolatie, door de natuur geïnspireerd.

Eurothane® Bi-3 isolatie voor platte daken

Isoleer uw vloer

Powerroof® isolatie voor hellende daken

Woningbouwbrochure: Isoleer en bespaar tot 75% op de energierekening

Download alle Recticel Insulation brochures op www.recticelinsulation.nl (klik op ‘Kenniscenter’).

Recticel Insulation Inside ®

15


Recticel Insulation heeft een groen hart

‘Recticel Insulation heeft een groen hart.’ Dat bedoelen we figuurlijk, maar ook letterlijk. Zo doen we er alles aan om de CO2-uitstoot te verlagen, maar bestaat het hart van onze isolatieproducten ook echt uit milieuvriendelijk materiaal. Het klinkt misschien raar: milieuvriendelijke kunststof, maar met PUR-isolatie bespaart u in 75 jaar 400 keer meer energie dan er nodig was om het te produceren. Goed voor de natuur dus. Meer weten? Kijk op www.recticelinsulation.be/nl-nl/groen-hart

Recticel Insulation Inside ®

Informatiekrant van Recticel Insulation Nederland over kwaliteitsisolatie  

Kiezen voor duurzame woningen, is kiezen voor de toekomst. Recticel Insulation Inside: kwaliteitslabel voor topisolatie. Revolutionair: het...

Informatiekrant van Recticel Insulation Nederland over kwaliteitsisolatie  

Kiezen voor duurzame woningen, is kiezen voor de toekomst. Recticel Insulation Inside: kwaliteitslabel voor topisolatie. Revolutionair: het...

Advertisement